P. 1
Mengenai Kedai Rakyat 1Malaysia

Mengenai Kedai Rakyat 1Malaysia

|Views: 15|Likes:
Published by Christiano Chan

More info:

Published by: Christiano Chan on Mar 16, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/20/2013

pdf

text

original

Mengenai Kedai Rakyat 1Malaysia 'Kedai Rakyat 1 Malaysia', adalah merupakan sebuah kedai yang berkonsepkan pasar mini

yang menjual pelbagai barangan keperluan asas dengan harga yang rendah. Inisiatif ini lahir dari YAB Perdana Menteri Malaysia, Dato‟ Sri Mohd Najib Tun Razak diatas keperihatinan beliau untuk meringankan beban rakyat berpendapatan rendah yang tinggal di kawasan bandar. Ini juga bertepatan dengan slogan “Rakyat Didahulukan” yang telah diilhamkan oleh YAB Perdana Menteri Malaysia. Penubuhan „Kedai Rakyat 1 Malaysia‟ ini juga diharap dapat mengawal kenaikan harga barangan runcit sewenang-wenangnya yang selama ini telah didominasi oleh syarikat pengeluar antarabangsa. Perbezaan Kedai Rakyat 1 Malaysia dengan kedai – kedai runcit yang lain adalah, barangan keperluan asas seperti beras, minyak, susu tepung, lampin pakai buang dan banyak lagi dipek dengan jenama “Kedai Rakyat 1 Malaysia”. Setakat ini, terdapat sebanyak 250 jenis barangan yang telah dijenamakan dengan jenama ini dan ianya akan bertambah dari masa ke semasa. Antara kelainan yang turut terdapat di Kedai Rakyat 1 Malaysia ini adalah menjual pelbagai barangan yang telah dibungkus semula dalam kuantiti yang lebih kecil dan sedikit bagi membolehkan pengguna yang berpendapatan rendah masih dapat membeli barangan tersebut berdasarkan pada kemampuan dan keperluan mereka. Antara barangan yang telah dipek semula adalah beras 1kg , serbuk kari 100gm dan lampin pakai buang dipek dalam kuantiti yang kecil. Keutamaan penjenamaan produk di bawah jenama “Kedai Rakyat 1 Malaysia” ini diberikan kepada barangan keluaran Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS). Selain daripada membantu rakyat mendapatkan barangan pada harga rendah, ini juga secara tidak langsung dapat membantu para pengusaha PKS untuk memajukan serta meningkatkan hasil jualan produk keluaran mereka dan seterusnya membantu mereka untuk bersaing di pasaran runcit yang lebih moden.

pasar mini dan lain-lain tetapi penumpuan utama adalah terhadap pengguna yang memerlukan barangan keperluan asas pada perbelanjaan yang terhad. Ini dapat mengawal syarikat multinasional dari menaikkan harga tanpa sebab yang munasabah. Malaysia juga tidak terkecuali menghadapi fenomena ini di mana suatu langkah inisiatif segera telah diambil Kerajaan bagi mengurangkan beban yang terpaksa ditanggung oleh rakyat. Namun demikian KR1M tidak menghadkan kepada sebarang kumpulan pengguna. Inisiatif ini telah diilhamkan oleh YAB Perdana Menteri Dato‟ Sri Mohd Najib Tun Razak di atas keprihatinan beliau terhadap golongan berpendapatan rendah yang tinggal di kawasan bandar selaras dengan slogan “Rakyat Didahulukan” yang juga telah dicetuskan oleh beliau sendiri. Matlamat utama KR1M bukanlah untuk mengaut keuntungan. maka sesiapa sahaja boleh melangkah masuk ke KR1M dan mendapatkan produk 1Malaysia. Ini ditambah lagi dengan sikap segelintir peniaga yang mengambil peluang untuk menaikkan harga barangan terutamanya produk makanan atas alasan kekurangan bekalan demi mengaut keuntungan berlebihan. Matlamat utama KR1M akan menyediakan perkhidmatan kepada segmen pelanggan yang serupa seperti pasar raya besar. KR1M mensasarkan kumpulan pengguna yang mempunyai bajet yang terhad serta keperluan yang paling asas. Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) yang beroperasi berlandaskan konsep pasar mini “mesra bajet” yang menyediakan pelbagai barangan keperluan asas pada harga yang rendah dan mampu milik. LANGKAH TEPAT ATASI KENAIKAN HARGA BARANG . Kewujudan KR1M juga bakal menjadi medium kepada Kerajaan dalam mengawal harga dan mengurangkan monopoli produk atau barangan yang telah sekian lama didominasi oleh pengeluar syarikat multinasional. sebaliknya untuk meringankan beban tanggungan perbelanjaan golongan tersebut.Kenaikan harga barangan makanan di peringkat global telah memberikan kesan secara langsung kepada negara-negara membangun di mana rakyat negara-negara berkenaan mulai merasakan bebanan kos sara hidup yang semakin meningkat.

Kewujudan Kedai Rakyat 1Malaysia dilihat bertepatan dengan kehendak masyarakat bagi menolong mereka yang kurang mampu mendapatkan barangan keperluan harian dengan harga rendah tetapi tetap berkualiti. kemudahan untuk memperolehi produk-produk KR1M ini telah diperluaskan ke kawasan-kawasan bandar dan di luar bandar menerusi kedai-kedai runcit milik persendirian yang sedia ada ekoran daripada desakan permintaan yang tinggi daripada rakyat yang berpendapatan rendah yang mahukan lebih banyak produk-produk KR1M di pasaran. Malah. matlamat untuk membuka 25 buah KR1M sebelum penghujung tahun 2011 telahpun tercapai mengikut sasaran dan rakyat kini sedang menikmati faedah daripada pembukaan kedai KR1M ini. Produk-produk ini tidak mempunyai kos pengiklanan. Sekiranya Kerajaan tidak mengambil sebarang langkah untuk mengawal kenaikan harga barang. serta dikeluarkan oleh pembekal dan pengilang tempatan. PRODUK 1MALAYSIA YANG DIJUAL DI KR1M Produk 1Malaysia yang dijual di KR1M merupakan produk generik. Rakyat akan berhadapan dengan cabaran dan permasalahan apabila harga barangan dan komoditi global meningkat sekaligus membebankan rakyat sebagai pengguna akhir. Perlaksanaan penurunan cukai korporat. cukai barangan dan perkhidmatan. Pada masa hadapan.Menerusi Bajet 2012. . KR1M berjaya menjimatkan kos pengiklanan seterusnya menurunkan harga produk sebanyak 30%-40% lebih rendah daripada jenama popular yang lain yang kebanyakannya ialah produk keluaran luar negara. Haslinya. hanya menggunakan label dan corak asas. Kerajaan telah memberi fokus kepada kebajikan sosial dan sekali gus memberikan impak kepada perbelanjaan industri swasta yang mana selama ini menjadi pemacu pertumbuhan ekonomi. Pengukuhan ekonomi domestik merupakan benteng utama bagi mengurangkan impak kemelesetan ekonomi global. akan lebih banyak lokasi-lokasi baru berdekatan kediaman penduduk akan dipilih untuk pembukaan cawangan baru KR1M kerana ianya akan diperluaskan ke seluruh Negara. Sehingga kini. ternyata lebih bertujuan membantu isi rumah menangani kenaikan kos sara hidup selain merangsang perbelanjaan pengguna. Biarpun tumpuan kepada kebajikan sosial dijangka memberikan kesan kecil kepada pasaran tetapi ia bakal semarakkan oleh kesan perlaksanaan projek-projek Program Transformasi Ekonomi yang sedang dilakukan.

Tinjauan dan temu ramah yang dilakukan oleh pihak media terhadap orang ramai sebelum ini. PENGGUNA MENGAKUI HARGA RENDAH Kehidupan di bandar yang semakin menghimpit pada hari ini telah mampu diredakan apabila kerajaan mewujudkan Kedai Rakyat 1Malaysia yang menjanjikan harga yang lebih rendah dan mampu dibeli berbanding harga pasaran produk jenama antarabangsa. Pengguna mengakui mereka perlu berhemah dalam berbelanja dan bijak mengurus perniagaan. barangan keperluan harian. Pihak pengurusan KR1M sentiasa menambahkan kepelbagaian produk yang dijual bagi membantu pengguna untuk membuat pilihan yang bijak dalam membeli barangan keperluan mereka. Ini merupakan satu lagi inisiatif kerajaan bagi membantu syarikat-syarikat PKS untuk mengembangkan lagi sayap perniagaan mereka ke pasaran yang lebih luas. barangan dapur. Mereka yang berada dalam golongan pertengahan turut terkena tempias dengan harga barangan yang semakin naik dari tahun ke tahun. PELUANG BERNIAGA . Pendekatan ini umpama serampang dua mata kerana kewujudan KR1M bukan sahaja membantu pengusaha PKS memasarkan produk mereka dalam kuantiti yang lebih banyak. Kesemua produk ini adalah hasil keluaran pembekal dan usahawan tempatan dari Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS). rempah ratus serta produk sejuk beku dan lain-lain lagi. rata-ratanya menyuarakan pendapat yang sama iaitu kegembiraan dan sokongan terhadap bantuan kerajaan melalui penubuhan KR1M yang membantu mereka mendapatkan barangan asas pada harga yang rendah berdekatan dengan kediaman mereka. Sehingga kini terdapat 250 jenis barangan yang dijual di KR1M yang merangkumi produk makanan.Harga produk-produk KR1M sentiasa dipantau oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri (KPDNKK) malahan produk-produk ini juga akan diperiksa oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dalam menentukan ianya mematuhi Akta-Akta yang berhubungan. Jadi setiap bulan mereka harus merancang perbelanjaan agar tidak melebihi bajet bulanan. Penjenamaan produk di bawah jenama Kedai Rakyat 1Malaysia telah membawa rahmat kepada barangan keluaran Industri Kecil Dan Sederhana (IKS). malah memberi pengguna manfaat dan keuntungan dari penawaran harga rendah produk tempatan yang dihasilkan di dalam Negara sendiri.

Ini sekaligus menepis dakwaan sesetengah pihak yang memutar belitkan fakta bahawa pengurusan KR1M dimonopoli kumpulan tertentu. Pihak peruncit yang terbabit antaranya terdiri daripada pengusaha kedai runcit yang terlibat dalam program TUKAR. peladang dan klinik komuniti. tetapi juga di kedai-kedai runcit. KR1M UNTUK RAKYAT Malaysia sudah lama mengamalkan konsep Negara berkebajikan di mana dasar kebajikan terhadap rakyat telah dilaksanakan seperti wujudnya bantuan kepada nelayan. Kini. .Kerajaan membuka peluang kepada orang ramai untuk mengusahakan perniagaan KR1M setelah mendapat maklum balas positif dari orang ramai semenjak cawangan pertama yang dibuka di Kelana Jaya pada 22 Jun 2011. orang ramai sudah boleh mendapatkan produk-produk 1Malaysia bukan sahaja daripada rangkaian Kedai Rakyat 1Malaysia. Peluang ini membolehkan pengusaha memilih sama ada mahu menjual produk 1Malaysia tetapi dengan menggunakan nama kedai yang sama ataupun membuka sebuah kedai yang baharu dan menggunakan nama Kedai Rakyat 1Malaysia. Penubuhan KR1M adalah bukti bahawa Kerajaan adalah serius dan bertanggungjawab untuk membantu rakyat secara keseluruhannya. sebaliknya semua pihak diberikan ruang yang sama untuk mengusahakannya. D‟Mart. PERNAMA dan FAMA. Esso. PERUNCIT BOLEH MENJUAL PRODUK 1MALAYSIA Terdapat lebih daripada 470 rangkaian kedai perniagaan runcit di seluruh Negara yang juga telah memulakan langkah menjual produk 1Malaysia di kedai perniagaan mereka. Semua usaha itu dilakukan untuk membantu rakyat berpendapatan rendah menangani kos sara hidup yang tinggi. Caltex dan Petronas yang telah mula menjual produk 1Malaysia apabila menyedari prospek masa hadapan untuk penjualan produk 1Malaysia yang semakin diterima oleh pengguna. kedai serbaneka di stesen-stesen minyak seperti Shell.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->