1/2/12

RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO. « PERNIAGAAN KATERIN…

PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN
Entri (RSS) Komentar (RSS) Rumah Pengurusan Katering/Restoren/Kantin SELAMAT TAHUN BARU 2012. MEE REBUS MAMAK PENANG – ulangan.

RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO.
Posted by: Mohammad Roslan on: Disember 26, 2011 Dalam: Resepi Antara Bangsa | Resepi Buat Sendiri Komen! 2 Votes Kali ini Mamak Haji ingin beri tip-tip masakan Thai yang amat popular dalam resepi masakan Thai, Tom Yam Goon. Tom Yam Goon sebenarnya adalah sup berperisa masam pedas dan “goon” itu membawa makna Udang. Resepi masakan Thai ini amat diminati oleh segala kaum di negara ini. Sehingga restoren-restoren kandaq yang terkenal di Pulau Pinang lama telah mengenalkan masakan ini kepada pelangan Nasi kandar. Resepi ini juga berpotensi menarik pelangan dan boleh diperkenalkan di kedai makan anda sebagai menu tambahan untuk pelangan yang ingin rasa makanan yang berlainan. Bagi pengusaha kantin-kantin pula ia mungkin jadi tarikan kepada pelangan yang telah jemu dengan resepi sepanjang tahun yang sama lagi membosankan dari tukang masak yang pragmatik. Masalah utama bagi ramai pengusaha makanan Melayu ialah tak mampu mengambil pekerja Menu masakn Thai dan ramai anggap menu ini hanya boleh masak oleh cuma ukang masak bersal dari Thai. Tukang masak Thai ini selalunya membawa berbagai-bagai masalah terutamanya gaji dipohon mahal dan tak munasabah, ingin pembantu yang biasanya isterinya, tempat tinggal dan juga masalah imegrisan. Paling letih adalah tukang masak ini tak mahu terima nasihat atau pun teguran dari pemilik. Seperti masakan lain seperti nasi kandar tak perlulah tukang masak Mamak, kalau masakan barat tak perlulah tukang masak dari negara barat, kalau masakan prancis tak perlulah ambil tukang masak dari Perancis. Masakan Thai adalah menu tambahan. Tukang Masak tempat lebih mampu masak resepi Thai ini. Cuma Tukkang Masak tempatan ini terlalu bebal mencuba resepi baru dan majukan diri mereka. Sikap tukang masak kita sekiranya dia tahu pun dia baut tak tahu kerana kerja tambahan siapa yang nak dengan gaji yang sama. Sekiranya pemilik mahu tukang masak yang komited perlulah memberi sedikit imbuhan seperti bonus akhir tahun atau duit raya.Ini yang diamalkan oleh pengusaha-pengusaha yang berjaya. Masakan ini dalam menu kantin mungkin berat sedikit kerana kos membeli “Perencah” atau pes Tom Yam yang sedia ada dalam pasaran itu mahal untuk menyediakan dalam skala besar dengan hrga minimum. Kebanyakan pengusaha kantin atau kedai jual nasi campur ini suka beli pes yang dijual untuk masak hidangan ini. Dengan sebab ini Tom Yam menjadi seperti asam pedas tanpa daun kesum dan tidak aroma semula jadi. Ia sama juga dengan taukeh warung jual burger suka beli mayonise 1kg dan sos cili 5 kg setiap hari, tanpa mengetahui bagaimana cara mudah untuk membuat Mayonise dan sos cili

balannambiar.wordpress.com/2011/12/26/resepi-tip-masakan-tom-yam-goon-dan-pes-nam-prik-pao/

1/8

daun saderi(cilantaro) atau daun bawang atau daun pudina segar hanya selepas Sup tom yam anda dikeluarkan dari api dapur dan sedia untuk hidangan. Tujuannya adalah cuma ia amat berguna untuk peniaga-peniaga seperti Restoren. rempah beriani. ” Nam Prik Pao”. Pes cili Thai ini (seakan sambal tumis) ini digelar. Mamak haji beri kepentingan utama menyediakan pes-pes ini untuk golongan peniaga-peniaga tidak perlu takut untuk masak resepiresepi ini kerana kos beli bahan-bahan masakan yang semakin hari semakin tinggi. Cara masaknya boleh dikatakan semuanya sama cuma jumlah bahan kegunaan yang berbedza.asam jawa dan gula melaka dan dimasak dengan minyak seperti sambal tumis kita. Ini berniaga buluh kasap namanya. Resepi Tom Yam yang amat digemari ialah sup yang berwarna oren. andaikan kalau ingin sediakan kueh pau dengan membeli kaya dan menjual pau itu sebiji 0. Resepi Kramel kaya. pes char kuoy teow penang dan banyak lagi. 3. sayursayuran dan juga untuk hidangan mee. Resepi Tom Yam masakan Thai ini ada beribu versi dalam internet. Char kuoy Teow walau pun anda pandai goreng tetapi pesnya dibeli dari pembuat pes. Dalam blog ini Mamak haji juga pernah posting resepi buat sendiri bahan-bahan masakan seperti rempah kari. Sekiranya anda masukan Tomato segar tentukan tomato hanya dimasukkan sebelum 1 minit matikan api dapur. Dharabkan saja sekiranya gunakan lebih dari dua cawan kesemua perencah tersebut. barbeque sos. Sukatan bagi sos ikan Thai. Mamak Haji terus terang mengatakan tak pandai menulis resepi seperti blog-blog lain yang lebih canggih tetapi Mamak Haji menulis setiap resepi untuk digunakan oleh peniaga-peniaga yang berkecimpung dalam jualan makanan. Contoh seperti sos cili nasi ayam anda dibuat sendiri adalah yang terbaik. balannambiar. « PERNIAGAAN KATERIN… yang lebih jimatkan kos bahan mentah dalam perniagaan mereka. pengusaha kantin dan juga katerer untuk menjimatkan kos perbelanjaan membeli bahan makanan. Mamak haji akan menulis resepiresepi masakan yang untuk skala besar untuk para pengunjung blog ini terutamanya untuk ingin menjadi katerer.Menggunakan jus lemon dalam masakan asia tenggara adalah terhad dan jangan guna jus lemon. Nam Prik Pao juga boleh digunakan sebagai bahan tumisan yang sedap untuk masakan tom yam. Ia untuk mengekalkan kesegeran haruman bahan-bahan tersebut. cili api (cabai burung) yang segar. Jangan gunakan cuka untuk jimatkan kos bahan masakan ia akan jadikan menu masak cuka pulak. Gerai. Insyallah!. rempah kurmak.wordpress. Tahun 2011 ini semakin ke penghujung. Ia diadunkan dengan sos ikan. halia dan bawang merah. Warna adalah tambahan keenakan sup Tom Yam dan juga menutup ketulan daging atau ayam yang kelihatan hodoh. gunakan 1 helai daun limau purut. yogurt. sos cili. Pes ini juga memberi aroma ynag amat menyedapkan. 5. Apa bezanya kesedapan masakan anda dengan orang lain bila beli sos yang sama dari pembekal yang sama?. tetapi kebanyakan resepi-resepi ini adalah menggunakan pes tomyam pes segera yang dijual. Setiap resepi ini Mamak haji juga galakan anda buat sendiri dan mengubah sedikit rasanya mengikut anda dan pelangan. sudah tentu masakan kita sedap.40 sen mana ada untung?.com/2011/12/26/resepi-tip-masakan-tom-yam-goon-dan-pes-nam-prik-pao/ 2/8 . jus limau dan cili padi bagi setiap 1 cawan air 2 sudu besar. ia akan pahitkan masakan anda sekiranya masak cara Asia tenggara. Sekiranya gunakan dua cawan air untuk membuat sup tom yam. sukatan perencah-perencah masakan guna “Hukum Ibu Jari”. Kadang-kala kita berasa jangal untuk masakan untuk seorang dan sepuluh orang. 2.1/2/12 RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO. Mamak haji harap kalau kesihatan mengizinkan dan Allah SWT berkati berpanjangkan umur Mamak Haji setahun lagi untuk tahun hadapan.pes udang (otak-otak). TIP-TIP MASAKAN TOM YAM: 1. 2-3 keping lengkuas segar dan 1 inci panjang serai. masakan laut. Masukkan jus limau nipis. Gunakan hanya jus limau nipis untuk mengekalkan rasa asli tom yam anda. kaya kramel. cili jeruk. Sekiranya kita menyediakan pes kita sendiri dari bahan-bahan yang segar dan tanpa pengawet masakan. Pes ini biasanya diperbuat daripada bahan-bahan cili kering. Dalam masakan ini. bawang putih. pes halia-bawang putih. udang kering atau pun ikan kering. 4.

Kalau boleh dapatkan yang goreng siap. TOM YAM GOONG Bahan-Bahan: 4 cawan sup (sup boleh disediakan dengan tulang lembu atau tulang ayam ditambah bawang besar belahan empat (cuma diatas bawang dan bukan belah putus). CARA-CARA: 1. Sila baca bagaimana sediakan stok ayam di “Cara Penyediaan Stok Ayam di sini:http://balannambiar. Pusingkan sentiasa untuk dapatkan pembakaran yang sekata.wordpress. 25-30 cili kering. Selepas keluarkan cili. Panaskan kuali api yang sederhana dengan minnyak yang telah digunakan untuk goreng bawang putih. halia dan sup bunjut adabi. balannambiar. Jangan buang Lemak udang yang terdapat di bahagian kepala (berwarna oren) kerana ia memberi perasa udang yang segar pada sup anda. Bungkuskan pes udang (otak-otak) dalam foil dapur alluminium dan bakar dengan api dapur gas yang terdedah dengan memegang dengan penyepit makanan.1/2/12 RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO. « PERNIAGAAN KATERIN… PENYEDIAAN PES NAM PRIK PAO Bahan-Bahan: 1 1/2 cawan hirisan bawang merah (gunakan bawang goreng yang telah siap). 1 cawan hirisan bawang putih 30-40 ulas. 1/4 sudu (tbsp) garam. 3. Garam digunakan untuk mengelakan asap yang dikeluarkan oleh cili kering. 1/3 cawan gula melakadan 2 sudu besar air. Boleh juga gunakan sup stok ayam. Tambah sedikit air jika perlu. 1-2 sudu sos kicap ikan. kisar semua bahan-bahan goreng tadi sehingga halus. Adunkan dengan 2 1/2 air asam jawa.com/2011/12/26/resepi-tip-masakan-tom-yam-goon-dan-pes-nam-prik-pao/ 3/8 . Semasa goreng bawang putih gunakan minyak dan sekali-sekala kacau rata sehingga hirisan bawang putih bertukar warna kepada keemasan. Buang kulit badan dan tinggalakan kepala dan ekor. Kacau selalu sehingga keluar aroma haruman dan bertukar kepada warna perangan. 2 sudu besar air. Keluarkan dan tapis minyak. Asap ini pedihkan mata dan kerongkong. 3/4 cawan minyak masak.wordpress. Boleh digunakan sehingga 3-4 bulan pes ini. 4. 4-6 hirisan lengkuas segar. Bakar sehingga baunya menusuk ke hidung anda. asingkan dan sejukkan sebelum dikisar halus. gorengkan pula udang kering sehingga aromanya keluar. 1/2 cawan udang kering. Goreng Bawang Putih memerlukan kesabaran. Pes Nam Prik Pao anda telah siap. 1-2 sudu sos ikan (mengikut rasa) 1/3 – 1/2 cawan gula melaka atau mengikut rasa. Masukkan dalam botol yang bersih dan tutup. 5. 4-6 cili padi diketuk sedikit. Goreng sehinnga pecah minyak sambal anda.com/2010/12/16/sup-ayam-berkrim/ 250gm udang besar yang dibersihkan. Minyak gorengan disimpan untuk kegunaan masak sambalnya. Sejukan dan potong kepingan. 2 1/2 – 3 sudu besar (tbsp) air asam jawa pekat. Dalam kuali yang kering (gorengan tanpa gunakan minyak) goreng cili kering dengan garam dengan api dapur yang sederhana. dimasak sekurang-kurang 45 minit).

Video memang berkesan tetapi kalau kita pergi blog-blog chef-chef terkenal di Eropah. 4.com/2011/12/26/resepi-tip-masakan-tom-yam-goon-dan-pes-nam-prik-pao/ 4/8 .1/2/12 RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO.. 2 akar pokok daun sup/ corriander root yang dipotong dan daun digunakan sebagai hiasan. Cheq baru aja cuba buat mee goreng mamak. NOTA: Panjang penerangan ini tetapi menu ini adalah simple seperti menu-menu tom yam yang lain. 3 Respons to "RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO. Cili Api yang telah diketuk. 1 biji bawang besar dibelah empat. Kita sekarang ramai yang malas membaca dari suka tengok video. Kita dianjurkan membaca al-quran setiap hari bukan mendengar menggunakan CD atau video orang lain membaca.ayat al-quran pertama diturunkan kepada Nabi s. Membaca membuka minda lebih luas dari melihat.kalau rajin balannambiar. Tkasih banyak ya Mamak. Hiasakan dengan daun saderi atau pun daun pudina segar. Bila udang anda berubah warna masukkan sos ikan dan matikan api dapur..bila nak try ni…. air limau atau garam sedikit demi sedikit (1/4 sudu tsp) sehingga anda dapat rasa yang tepat (pada permulaan saja). 4 sudu besar jus limau nipis. pes Nam Prik Pao. 2. 1 1/2 sudu pes cili Nam Prik Poa.. Masukkan daun limau purut. Chef-chef ini masih mengekalkan lagi tradisi membaca. « PERNIAGAAN KATERIN… 2 batang serai di potong serong.wordpress.adusssss…. Rasa sup anda. 2011 pada 8:25 am Assalamualaikum Mamak. Membaca di barat sudah menjadi amalan dari kecil lagi. Masukan secubit garam pada udang yang telah bersihkan. bermula dengan. Masin?. Adakah sup anda cukup masam?. Selamat mencuba. ni mamak bok keluaq resepi mee rebuih dengan tomyam pulakkkkk…….bukannya lihatlah. Bila api dapur di matikan masukkan Jus limau. Dengan bekas lain masukkan air dan masak cendawan sehingga masak.. dah byk resepi Mamak yg saya cuba. dan garam. 1 sudu kecil garam. serai. Dengan sebab itulah. daun bawang di atas sup tom yam goon anda. Masak dalam seminit. semuanya bessttttt………. Ini cara Mamak Haji buat posting. CARA MENYEDIAKAN: 1. lengkuas bawang dan garam." 1 | Wattie Ismail Disember 28. Toskan air dan masukkan cendawan dan udang kedalam sup tom yam anda. Banyak rahsia rajin membaca ini. Pada peringkat sekiranya anda ingin masukkan susu sejat boleh juga dilakukan 3. Tanpa menulis tip-tip masakan Mamak Haji rasa tak puas.aw.Panaskan sup sehingga mendidih. Jika tidak tambahkan 1/2 sudu teh. Biarkan masak 4-5 minit sehingga sup anda rasa keharuman bahan perencah. Share this: Like this: Twitter Like Be the first to like this post.. “bacalah.

Terima kasih banyak noo.. « PERNIAGAAN KATERIN… maila singgah Matang Pauh pekena mee goreng….boleh bagi special discount kat Mami yea!.Mamak haji juga tak miss juga singgah diblog cheq tapi masalahnya tahu sajalah blogspot dgn wordpress susah nak komen..so touching.so sorry yea!.Terima kasih juga tak terhingga kerana promote Mamak haji diblog cheq. Rate This Log Masuk untuk Membalas 2 | impianafnb Disember 31.1/2/12 RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO. Hantar Komen Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren. 2011 pada 1:18 pm Salam. Wassalam.Promise Next Time. Blog wattie memang best dan hebat!. Terima kasih pelawaan cheq.. Mamak haji mungkin akan ke Auckland tahun 2012 sekiranya kesihatan mengizinkan. Katering dan Kantin Perusahaan..hehehehehe Rate This Log Masuk untuk Membalas Mohammad Roslan Disember 31.. Tujuan balannambiar.cheq singgah blog Mamak Haji selalu...wordpress. 2011 pada 4:46 am tomyam …sedap sekali bila makan panas2 Rate This Log Masuk untuk Membalas Tinggalkan Jawapan Enter your comment here. Mamak haji ingin nak buat sedikit business deal dengan taukeh cup cake yang famous kat Permatang Pauh …mungkin Mami akan hubungi untuk membuat tempahan cup cake dari Wattie sekiranya Mami rajin ambil katering Mamak Haji suruh selitkan Kek Cup Wattie dlm menu 2012.com/2011/12/26/resepi-tip-masakan-tom-yam-goon-dan-pes-nam-prik-pao/ 5/8 . Please log in using one of these methods to post your comment: Notify me of follow-up comments via email.

RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO. Cari Kategori Pilih Kategori Kiriman Terbaru SELAMAT TAHUN BARU 2012. 5/5 (5 votes) RESEPI: SERI KAYA KRAMEL 5/5 (4 votes) SIRI 4 : KARI IKAN BAWAL MAMAK PENANG 5/5 (3 votes) Penulis Mohammad Roslan SELAMAT TAHUN BARU 2012. Top Rated Posts | Pages | Comments All | Today | This Week | This Month TIP-TIP MASAKAN: MEMBELI DAN MENYIMPAN AYAM. MEE REBUS MAMAK PENANG – ulangan.wordpress. PERNIAGAAN KATERING: MEMILEH JENIS KATERING YANG TERBAIK. PENGUNAAN SANTAN DALAM MASAKAN. PERNIAGAAN KATERING: MEMILEH JENIS KATERING YANG TERBAIK.1/2/12 RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO.com/2011/12/26/resepi-tip-masakan-tom-yam-goon-dan-pes-nam-prik-pao/ 6/8 . PENGUNAAN SANTAN DALAM MASAKAN. TIP-TIP MASAKAN: SIRI 4. RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO. RAHSIA KEJAYAAN PENIAGAAN McDonald’s. RAHSIA KEJAYAAN PENIAGAAN McDonald’s. Tulisan Terbaik RESEPI KATERING: NASI AYAM HAINAN 50 HIDANGAN. SURAT PERJANJIAN PERKHIDMATAN KATERING. TIP-TIP MASAKAN: SIRI 4. MASALAH TIKUS DI RESTOREN balannambiar. MEE REBUS MAMAK PENANG – ulangan. SURAT PERJANJIAN PERKHIDMATAN KATERING. « PERNIAGAAN KATERIN… blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini. MASALAH TIKUS DI RESTOREN PERLUKAH PERKHIDMATAN KANTIN DI KILANG?.

Archives Disember 2011 (6) November 2011 (5) Oktober 2011 (6) September 2011 (5) Julai 2011 (4) Jun 2011 (4) Mei 2011 (2) April 2011 (8) Mac 2011 (7) Februari 2011 (7) Januari 2011 (6) Disember 2010 (6) November 2010 (8) Oktober 2010 (5) September 2010 (9) Ogos 2010 (4) Julai 2010 (3) Jun 2010 (3) April 2010 (1) Februari 2010 (2) Januari 2010 (1) Disember 2009 (1) November 2009 (3) Oktober 2009 (6) September 2009 (2) Ogos 2009 (2) Julai 2009 (2) Jun 2009 (1) Mei 2009 (3) Mac 2009 (2) Januari 2009 (2) Disember 2008 (1) November 2008 (1) Oktober 2008 (1) September 2008 (1) Ogos 2008 (1) Jun 2008 (3) Mei 2008 (2) April 2008 (2) Blog Stats 465.com/2011/12/26/resepi-tip-masakan-tom-yam-goon-dan-pes-nam-prik-pao/ 7/8 .1/2/12 RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO.879 hits Kategori Berita 'am balannambiar.wordpress. « PERNIAGAAN KATERIN… PERLUKAH PERKHIDMATAN KANTIN DI KILANG?.

Disember 2011 I S R K J S A 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 « Nov Blog di WordPress.com/2011/12/26/resepi-tip-masakan-tom-yam-goon-dan-pes-nam-prik-pao/ 8/8 . « PERNIAGAAN KATERIN… Bulan Ramadhan KANTIN KATERING DARI RUMAH Kesihatan Kesihatan dan Makanan Kitchen Safty Masakan Orang Utara Masakan Rumah Terbuka Hari Raya Aidil Fitri Pengurusan Kantin & Restoren Perniagaan Katering Perniagaan Restoren Rahsia Rempah Resepi Antara Bangsa Resepi Buat Sendiri Resepi Masakan Dari Utara Resipi Cendol Mamak Resipi Kueh-muih Resipi Mee Resipi Nasi Kandar Asli TIP-TIP MASAKAN TIP-TIP PENGALAMAN MASAK Tugas Pengurus kantin/Restoran Komen Terbaru Haida Hisham bagi RESIPI: NASI BERIANI Mohammad Roslan bagi RESIPI: NASI BERIANI Mohammad Roslan bagi RESIPI: NASI BERIANI Haida Hisham bagi RESIPI: NASI BERIANI Mohammad Roslan bagi RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO.1/2/12 RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO. Theme: Albeo by Design Disease.com.wordpress. balannambiar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful