1/2/12

RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO. « PERNIAGAAN KATERIN…

PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN
Entri (RSS) Komentar (RSS) Rumah Pengurusan Katering/Restoren/Kantin SELAMAT TAHUN BARU 2012. MEE REBUS MAMAK PENANG – ulangan.

RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO.
Posted by: Mohammad Roslan on: Disember 26, 2011 Dalam: Resepi Antara Bangsa | Resepi Buat Sendiri Komen! 2 Votes Kali ini Mamak Haji ingin beri tip-tip masakan Thai yang amat popular dalam resepi masakan Thai, Tom Yam Goon. Tom Yam Goon sebenarnya adalah sup berperisa masam pedas dan “goon” itu membawa makna Udang. Resepi masakan Thai ini amat diminati oleh segala kaum di negara ini. Sehingga restoren-restoren kandaq yang terkenal di Pulau Pinang lama telah mengenalkan masakan ini kepada pelangan Nasi kandar. Resepi ini juga berpotensi menarik pelangan dan boleh diperkenalkan di kedai makan anda sebagai menu tambahan untuk pelangan yang ingin rasa makanan yang berlainan. Bagi pengusaha kantin-kantin pula ia mungkin jadi tarikan kepada pelangan yang telah jemu dengan resepi sepanjang tahun yang sama lagi membosankan dari tukang masak yang pragmatik. Masalah utama bagi ramai pengusaha makanan Melayu ialah tak mampu mengambil pekerja Menu masakn Thai dan ramai anggap menu ini hanya boleh masak oleh cuma ukang masak bersal dari Thai. Tukang masak Thai ini selalunya membawa berbagai-bagai masalah terutamanya gaji dipohon mahal dan tak munasabah, ingin pembantu yang biasanya isterinya, tempat tinggal dan juga masalah imegrisan. Paling letih adalah tukang masak ini tak mahu terima nasihat atau pun teguran dari pemilik. Seperti masakan lain seperti nasi kandar tak perlulah tukang masak Mamak, kalau masakan barat tak perlulah tukang masak dari negara barat, kalau masakan prancis tak perlulah ambil tukang masak dari Perancis. Masakan Thai adalah menu tambahan. Tukang Masak tempat lebih mampu masak resepi Thai ini. Cuma Tukkang Masak tempatan ini terlalu bebal mencuba resepi baru dan majukan diri mereka. Sikap tukang masak kita sekiranya dia tahu pun dia baut tak tahu kerana kerja tambahan siapa yang nak dengan gaji yang sama. Sekiranya pemilik mahu tukang masak yang komited perlulah memberi sedikit imbuhan seperti bonus akhir tahun atau duit raya.Ini yang diamalkan oleh pengusaha-pengusaha yang berjaya. Masakan ini dalam menu kantin mungkin berat sedikit kerana kos membeli “Perencah” atau pes Tom Yam yang sedia ada dalam pasaran itu mahal untuk menyediakan dalam skala besar dengan hrga minimum. Kebanyakan pengusaha kantin atau kedai jual nasi campur ini suka beli pes yang dijual untuk masak hidangan ini. Dengan sebab ini Tom Yam menjadi seperti asam pedas tanpa daun kesum dan tidak aroma semula jadi. Ia sama juga dengan taukeh warung jual burger suka beli mayonise 1kg dan sos cili 5 kg setiap hari, tanpa mengetahui bagaimana cara mudah untuk membuat Mayonise dan sos cili

balannambiar.wordpress.com/2011/12/26/resepi-tip-masakan-tom-yam-goon-dan-pes-nam-prik-pao/

1/8

Menggunakan jus lemon dalam masakan asia tenggara adalah terhad dan jangan guna jus lemon. « PERNIAGAAN KATERIN… yang lebih jimatkan kos bahan mentah dalam perniagaan mereka. tetapi kebanyakan resepi-resepi ini adalah menggunakan pes tomyam pes segera yang dijual. Cara masaknya boleh dikatakan semuanya sama cuma jumlah bahan kegunaan yang berbedza. Sekiranya kita menyediakan pes kita sendiri dari bahan-bahan yang segar dan tanpa pengawet masakan. Char kuoy Teow walau pun anda pandai goreng tetapi pesnya dibeli dari pembuat pes. pengusaha kantin dan juga katerer untuk menjimatkan kos perbelanjaan membeli bahan makanan. Ia diadunkan dengan sos ikan. Dalam masakan ini. yogurt. Apa bezanya kesedapan masakan anda dengan orang lain bila beli sos yang sama dari pembekal yang sama?. cili api (cabai burung) yang segar. Mamak haji harap kalau kesihatan mengizinkan dan Allah SWT berkati berpanjangkan umur Mamak Haji setahun lagi untuk tahun hadapan. Resepi Tom Yam yang amat digemari ialah sup yang berwarna oren. pes halia-bawang putih. Nam Prik Pao juga boleh digunakan sebagai bahan tumisan yang sedap untuk masakan tom yam. Resepi Kramel kaya. Tahun 2011 ini semakin ke penghujung. Pes ini juga memberi aroma ynag amat menyedapkan. 3.asam jawa dan gula melaka dan dimasak dengan minyak seperti sambal tumis kita. Kadang-kala kita berasa jangal untuk masakan untuk seorang dan sepuluh orang. Contoh seperti sos cili nasi ayam anda dibuat sendiri adalah yang terbaik. Gunakan hanya jus limau nipis untuk mengekalkan rasa asli tom yam anda. Setiap resepi ini Mamak haji juga galakan anda buat sendiri dan mengubah sedikit rasanya mengikut anda dan pelangan. Insyallah!. Mamak haji akan menulis resepiresepi masakan yang untuk skala besar untuk para pengunjung blog ini terutamanya untuk ingin menjadi katerer. kaya kramel. Mamak Haji terus terang mengatakan tak pandai menulis resepi seperti blog-blog lain yang lebih canggih tetapi Mamak Haji menulis setiap resepi untuk digunakan oleh peniaga-peniaga yang berkecimpung dalam jualan makanan. 5. bawang putih. Resepi Tom Yam masakan Thai ini ada beribu versi dalam internet.1/2/12 RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO. Ia untuk mengekalkan kesegeran haruman bahan-bahan tersebut. Dalam blog ini Mamak haji juga pernah posting resepi buat sendiri bahan-bahan masakan seperti rempah kari. daun saderi(cilantaro) atau daun bawang atau daun pudina segar hanya selepas Sup tom yam anda dikeluarkan dari api dapur dan sedia untuk hidangan. balannambiar. Gerai. Masukkan jus limau nipis.wordpress. ” Nam Prik Pao”.40 sen mana ada untung?. Dharabkan saja sekiranya gunakan lebih dari dua cawan kesemua perencah tersebut. Sukatan bagi sos ikan Thai. rempah kurmak. masakan laut. Ini berniaga buluh kasap namanya. Warna adalah tambahan keenakan sup Tom Yam dan juga menutup ketulan daging atau ayam yang kelihatan hodoh. rempah beriani. gunakan 1 helai daun limau purut. Pes ini biasanya diperbuat daripada bahan-bahan cili kering. jus limau dan cili padi bagi setiap 1 cawan air 2 sudu besar. barbeque sos. sos cili. Mamak haji beri kepentingan utama menyediakan pes-pes ini untuk golongan peniaga-peniaga tidak perlu takut untuk masak resepiresepi ini kerana kos beli bahan-bahan masakan yang semakin hari semakin tinggi. Sekiranya gunakan dua cawan air untuk membuat sup tom yam. 2-3 keping lengkuas segar dan 1 inci panjang serai.com/2011/12/26/resepi-tip-masakan-tom-yam-goon-dan-pes-nam-prik-pao/ 2/8 . Jangan gunakan cuka untuk jimatkan kos bahan masakan ia akan jadikan menu masak cuka pulak. pes char kuoy teow penang dan banyak lagi. halia dan bawang merah. cili jeruk. sudah tentu masakan kita sedap. sukatan perencah-perencah masakan guna “Hukum Ibu Jari”. andaikan kalau ingin sediakan kueh pau dengan membeli kaya dan menjual pau itu sebiji 0. TIP-TIP MASAKAN TOM YAM: 1. sayursayuran dan juga untuk hidangan mee. Pes cili Thai ini (seakan sambal tumis) ini digelar. Tujuannya adalah cuma ia amat berguna untuk peniaga-peniaga seperti Restoren. 2. Sekiranya anda masukan Tomato segar tentukan tomato hanya dimasukkan sebelum 1 minit matikan api dapur.pes udang (otak-otak). udang kering atau pun ikan kering. 4. ia akan pahitkan masakan anda sekiranya masak cara Asia tenggara.

TOM YAM GOONG Bahan-Bahan: 4 cawan sup (sup boleh disediakan dengan tulang lembu atau tulang ayam ditambah bawang besar belahan empat (cuma diatas bawang dan bukan belah putus). 4-6 hirisan lengkuas segar. 1-2 sudu sos ikan (mengikut rasa) 1/3 – 1/2 cawan gula melaka atau mengikut rasa.1/2/12 RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO. CARA-CARA: 1. Pusingkan sentiasa untuk dapatkan pembakaran yang sekata. Goreng sehinnga pecah minyak sambal anda.com/2010/12/16/sup-ayam-berkrim/ 250gm udang besar yang dibersihkan. 5. dimasak sekurang-kurang 45 minit). kisar semua bahan-bahan goreng tadi sehingga halus.wordpress. Keluarkan dan tapis minyak. Minyak gorengan disimpan untuk kegunaan masak sambalnya.wordpress. Semasa goreng bawang putih gunakan minyak dan sekali-sekala kacau rata sehingga hirisan bawang putih bertukar warna kepada keemasan. Selepas keluarkan cili. 3. 1/4 sudu (tbsp) garam. halia dan sup bunjut adabi. Masukkan dalam botol yang bersih dan tutup. Buang kulit badan dan tinggalakan kepala dan ekor. « PERNIAGAAN KATERIN… PENYEDIAAN PES NAM PRIK PAO Bahan-Bahan: 1 1/2 cawan hirisan bawang merah (gunakan bawang goreng yang telah siap). Bakar sehingga baunya menusuk ke hidung anda. Sejukan dan potong kepingan. 2 1/2 – 3 sudu besar (tbsp) air asam jawa pekat. Garam digunakan untuk mengelakan asap yang dikeluarkan oleh cili kering. Boleh juga gunakan sup stok ayam. Kacau selalu sehingga keluar aroma haruman dan bertukar kepada warna perangan. Jangan buang Lemak udang yang terdapat di bahagian kepala (berwarna oren) kerana ia memberi perasa udang yang segar pada sup anda. 25-30 cili kering. Bungkuskan pes udang (otak-otak) dalam foil dapur alluminium dan bakar dengan api dapur gas yang terdedah dengan memegang dengan penyepit makanan. 1/3 cawan gula melakadan 2 sudu besar air. Panaskan kuali api yang sederhana dengan minnyak yang telah digunakan untuk goreng bawang putih. 2 sudu besar air. Pes Nam Prik Pao anda telah siap. 1/2 cawan udang kering. Adunkan dengan 2 1/2 air asam jawa. Kalau boleh dapatkan yang goreng siap. Goreng Bawang Putih memerlukan kesabaran. gorengkan pula udang kering sehingga aromanya keluar. asingkan dan sejukkan sebelum dikisar halus. 1-2 sudu sos kicap ikan. balannambiar. 4-6 cili padi diketuk sedikit. 4. 1 cawan hirisan bawang putih 30-40 ulas.com/2011/12/26/resepi-tip-masakan-tom-yam-goon-dan-pes-nam-prik-pao/ 3/8 . Sila baca bagaimana sediakan stok ayam di “Cara Penyediaan Stok Ayam di sini:http://balannambiar. Tambah sedikit air jika perlu. 3/4 cawan minyak masak. Boleh digunakan sehingga 3-4 bulan pes ini. Asap ini pedihkan mata dan kerongkong. Dalam kuali yang kering (gorengan tanpa gunakan minyak) goreng cili kering dengan garam dengan api dapur yang sederhana.

aw.com/2011/12/26/resepi-tip-masakan-tom-yam-goon-dan-pes-nam-prik-pao/ 4/8 . 2 akar pokok daun sup/ corriander root yang dipotong dan daun digunakan sebagai hiasan.. Selamat mencuba. semuanya bessttttt………. “bacalah.kalau rajin balannambiar. 1 sudu kecil garam. Cili Api yang telah diketuk.adusssss….. lengkuas bawang dan garam. CARA MENYEDIAKAN: 1. Jika tidak tambahkan 1/2 sudu teh. Rasa sup anda. ni mamak bok keluaq resepi mee rebuih dengan tomyam pulakkkkk……. Bila udang anda berubah warna masukkan sos ikan dan matikan api dapur. air limau atau garam sedikit demi sedikit (1/4 sudu tsp) sehingga anda dapat rasa yang tepat (pada permulaan saja). Ini cara Mamak Haji buat posting. 1 1/2 sudu pes cili Nam Prik Poa. dah byk resepi Mamak yg saya cuba. Membaca membuka minda lebih luas dari melihat.Panaskan sup sehingga mendidih.1/2/12 RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO. Tanpa menulis tip-tip masakan Mamak Haji rasa tak puas. Adakah sup anda cukup masam?. Biarkan masak 4-5 minit sehingga sup anda rasa keharuman bahan perencah. 3 Respons to "RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO. NOTA: Panjang penerangan ini tetapi menu ini adalah simple seperti menu-menu tom yam yang lain. Banyak rahsia rajin membaca ini. Dengan sebab itulah. dan garam.wordpress. 4 sudu besar jus limau nipis. Masak dalam seminit. Toskan air dan masukkan cendawan dan udang kedalam sup tom yam anda..bukannya lihatlah..ayat al-quran pertama diturunkan kepada Nabi s. Masin?.. Dengan bekas lain masukkan air dan masak cendawan sehingga masak. Masukkan daun limau purut. 1 biji bawang besar dibelah empat. bermula dengan. Pada peringkat sekiranya anda ingin masukkan susu sejat boleh juga dilakukan 3. serai. Masukan secubit garam pada udang yang telah bersihkan. pes Nam Prik Pao. Kita dianjurkan membaca al-quran setiap hari bukan mendengar menggunakan CD atau video orang lain membaca. 2011 pada 8:25 am Assalamualaikum Mamak. Bila api dapur di matikan masukkan Jus limau." 1 | Wattie Ismail Disember 28. Share this: Like this: Twitter Like Be the first to like this post. Membaca di barat sudah menjadi amalan dari kecil lagi.bila nak try ni…. 4. Chef-chef ini masih mengekalkan lagi tradisi membaca. Cheq baru aja cuba buat mee goreng mamak. Tkasih banyak ya Mamak. « PERNIAGAAN KATERIN… 2 batang serai di potong serong. daun bawang di atas sup tom yam goon anda. 2. Hiasakan dengan daun saderi atau pun daun pudina segar. Kita sekarang ramai yang malas membaca dari suka tengok video. Video memang berkesan tetapi kalau kita pergi blog-blog chef-chef terkenal di Eropah.

2011 pada 4:46 am tomyam …sedap sekali bila makan panas2 Rate This Log Masuk untuk Membalas Tinggalkan Jawapan Enter your comment here. Blog wattie memang best dan hebat!. Please log in using one of these methods to post your comment: Notify me of follow-up comments via email.. Wassalam. Katering dan Kantin Perusahaan. Mamak haji ingin nak buat sedikit business deal dengan taukeh cup cake yang famous kat Permatang Pauh …mungkin Mami akan hubungi untuk membuat tempahan cup cake dari Wattie sekiranya Mami rajin ambil katering Mamak Haji suruh selitkan Kek Cup Wattie dlm menu 2012..so touching.boleh bagi special discount kat Mami yea!.Terima kasih juga tak terhingga kerana promote Mamak haji diblog cheq... 2011 pada 1:18 pm Salam...com/2011/12/26/resepi-tip-masakan-tom-yam-goon-dan-pes-nam-prik-pao/ 5/8 .wordpress. Rate This Log Masuk untuk Membalas 2 | impianafnb Disember 31.. Terima kasih banyak noo. « PERNIAGAAN KATERIN… maila singgah Matang Pauh pekena mee goreng….cheq singgah blog Mamak Haji selalu.so sorry yea!.1/2/12 RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO.Promise Next Time.Mamak haji juga tak miss juga singgah diblog cheq tapi masalahnya tahu sajalah blogspot dgn wordpress susah nak komen.hehehehehe Rate This Log Masuk untuk Membalas Mohammad Roslan Disember 31. Tujuan balannambiar. Hantar Komen Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren. Terima kasih pelawaan cheq. Mamak haji mungkin akan ke Auckland tahun 2012 sekiranya kesihatan mengizinkan.

SURAT PERJANJIAN PERKHIDMATAN KATERING. TIP-TIP MASAKAN: SIRI 4. RAHSIA KEJAYAAN PENIAGAAN McDonald’s. RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO. MASALAH TIKUS DI RESTOREN PERLUKAH PERKHIDMATAN KANTIN DI KILANG?. PENGUNAAN SANTAN DALAM MASAKAN. PERNIAGAAN KATERING: MEMILEH JENIS KATERING YANG TERBAIK. PENGUNAAN SANTAN DALAM MASAKAN. MEE REBUS MAMAK PENANG – ulangan. RAHSIA KEJAYAAN PENIAGAAN McDonald’s. RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO. TIP-TIP MASAKAN: SIRI 4. « PERNIAGAAN KATERIN… blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini. MEE REBUS MAMAK PENANG – ulangan. PERNIAGAAN KATERING: MEMILEH JENIS KATERING YANG TERBAIK. Tulisan Terbaik RESEPI KATERING: NASI AYAM HAINAN 50 HIDANGAN.1/2/12 RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO. Cari Kategori Pilih Kategori Kiriman Terbaru SELAMAT TAHUN BARU 2012. 5/5 (5 votes) RESEPI: SERI KAYA KRAMEL 5/5 (4 votes) SIRI 4 : KARI IKAN BAWAL MAMAK PENANG 5/5 (3 votes) Penulis Mohammad Roslan SELAMAT TAHUN BARU 2012. SURAT PERJANJIAN PERKHIDMATAN KATERING.wordpress.com/2011/12/26/resepi-tip-masakan-tom-yam-goon-dan-pes-nam-prik-pao/ 6/8 . MASALAH TIKUS DI RESTOREN balannambiar. Top Rated Posts | Pages | Comments All | Today | This Week | This Month TIP-TIP MASAKAN: MEMBELI DAN MENYIMPAN AYAM.

Archives Disember 2011 (6) November 2011 (5) Oktober 2011 (6) September 2011 (5) Julai 2011 (4) Jun 2011 (4) Mei 2011 (2) April 2011 (8) Mac 2011 (7) Februari 2011 (7) Januari 2011 (6) Disember 2010 (6) November 2010 (8) Oktober 2010 (5) September 2010 (9) Ogos 2010 (4) Julai 2010 (3) Jun 2010 (3) April 2010 (1) Februari 2010 (2) Januari 2010 (1) Disember 2009 (1) November 2009 (3) Oktober 2009 (6) September 2009 (2) Ogos 2009 (2) Julai 2009 (2) Jun 2009 (1) Mei 2009 (3) Mac 2009 (2) Januari 2009 (2) Disember 2008 (1) November 2008 (1) Oktober 2008 (1) September 2008 (1) Ogos 2008 (1) Jun 2008 (3) Mei 2008 (2) April 2008 (2) Blog Stats 465.1/2/12 RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO.879 hits Kategori Berita 'am balannambiar.wordpress. « PERNIAGAAN KATERIN… PERLUKAH PERKHIDMATAN KANTIN DI KILANG?.com/2011/12/26/resepi-tip-masakan-tom-yam-goon-dan-pes-nam-prik-pao/ 7/8 .

com/2011/12/26/resepi-tip-masakan-tom-yam-goon-dan-pes-nam-prik-pao/ 8/8 .1/2/12 RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO.com. Theme: Albeo by Design Disease. « PERNIAGAAN KATERIN… Bulan Ramadhan KANTIN KATERING DARI RUMAH Kesihatan Kesihatan dan Makanan Kitchen Safty Masakan Orang Utara Masakan Rumah Terbuka Hari Raya Aidil Fitri Pengurusan Kantin & Restoren Perniagaan Katering Perniagaan Restoren Rahsia Rempah Resepi Antara Bangsa Resepi Buat Sendiri Resepi Masakan Dari Utara Resipi Cendol Mamak Resipi Kueh-muih Resipi Mee Resipi Nasi Kandar Asli TIP-TIP MASAKAN TIP-TIP PENGALAMAN MASAK Tugas Pengurus kantin/Restoran Komen Terbaru Haida Hisham bagi RESIPI: NASI BERIANI Mohammad Roslan bagi RESIPI: NASI BERIANI Mohammad Roslan bagi RESIPI: NASI BERIANI Haida Hisham bagi RESIPI: NASI BERIANI Mohammad Roslan bagi RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO. balannambiar. Disember 2011 I S R K J S A 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 « Nov Blog di WordPress.wordpress.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful