P. 1
Resepi_ Tip Masakan Tom Yam Goon Dan Pes Nam Prik Pao

Resepi_ Tip Masakan Tom Yam Goon Dan Pes Nam Prik Pao

|Views: 184|Likes:
Published by Fattah

More info:

Published by: Fattah on Mar 18, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/23/2015

pdf

text

original

1/2/12

RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO. « PERNIAGAAN KATERIN…

PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN
Entri (RSS) Komentar (RSS) Rumah Pengurusan Katering/Restoren/Kantin SELAMAT TAHUN BARU 2012. MEE REBUS MAMAK PENANG – ulangan.

RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO.
Posted by: Mohammad Roslan on: Disember 26, 2011 Dalam: Resepi Antara Bangsa | Resepi Buat Sendiri Komen! 2 Votes Kali ini Mamak Haji ingin beri tip-tip masakan Thai yang amat popular dalam resepi masakan Thai, Tom Yam Goon. Tom Yam Goon sebenarnya adalah sup berperisa masam pedas dan “goon” itu membawa makna Udang. Resepi masakan Thai ini amat diminati oleh segala kaum di negara ini. Sehingga restoren-restoren kandaq yang terkenal di Pulau Pinang lama telah mengenalkan masakan ini kepada pelangan Nasi kandar. Resepi ini juga berpotensi menarik pelangan dan boleh diperkenalkan di kedai makan anda sebagai menu tambahan untuk pelangan yang ingin rasa makanan yang berlainan. Bagi pengusaha kantin-kantin pula ia mungkin jadi tarikan kepada pelangan yang telah jemu dengan resepi sepanjang tahun yang sama lagi membosankan dari tukang masak yang pragmatik. Masalah utama bagi ramai pengusaha makanan Melayu ialah tak mampu mengambil pekerja Menu masakn Thai dan ramai anggap menu ini hanya boleh masak oleh cuma ukang masak bersal dari Thai. Tukang masak Thai ini selalunya membawa berbagai-bagai masalah terutamanya gaji dipohon mahal dan tak munasabah, ingin pembantu yang biasanya isterinya, tempat tinggal dan juga masalah imegrisan. Paling letih adalah tukang masak ini tak mahu terima nasihat atau pun teguran dari pemilik. Seperti masakan lain seperti nasi kandar tak perlulah tukang masak Mamak, kalau masakan barat tak perlulah tukang masak dari negara barat, kalau masakan prancis tak perlulah ambil tukang masak dari Perancis. Masakan Thai adalah menu tambahan. Tukang Masak tempat lebih mampu masak resepi Thai ini. Cuma Tukkang Masak tempatan ini terlalu bebal mencuba resepi baru dan majukan diri mereka. Sikap tukang masak kita sekiranya dia tahu pun dia baut tak tahu kerana kerja tambahan siapa yang nak dengan gaji yang sama. Sekiranya pemilik mahu tukang masak yang komited perlulah memberi sedikit imbuhan seperti bonus akhir tahun atau duit raya.Ini yang diamalkan oleh pengusaha-pengusaha yang berjaya. Masakan ini dalam menu kantin mungkin berat sedikit kerana kos membeli “Perencah” atau pes Tom Yam yang sedia ada dalam pasaran itu mahal untuk menyediakan dalam skala besar dengan hrga minimum. Kebanyakan pengusaha kantin atau kedai jual nasi campur ini suka beli pes yang dijual untuk masak hidangan ini. Dengan sebab ini Tom Yam menjadi seperti asam pedas tanpa daun kesum dan tidak aroma semula jadi. Ia sama juga dengan taukeh warung jual burger suka beli mayonise 1kg dan sos cili 5 kg setiap hari, tanpa mengetahui bagaimana cara mudah untuk membuat Mayonise dan sos cili

balannambiar.wordpress.com/2011/12/26/resepi-tip-masakan-tom-yam-goon-dan-pes-nam-prik-pao/

1/8

sayursayuran dan juga untuk hidangan mee. balannambiar. « PERNIAGAAN KATERIN… yang lebih jimatkan kos bahan mentah dalam perniagaan mereka. Kadang-kala kita berasa jangal untuk masakan untuk seorang dan sepuluh orang. jus limau dan cili padi bagi setiap 1 cawan air 2 sudu besar. Sekiranya kita menyediakan pes kita sendiri dari bahan-bahan yang segar dan tanpa pengawet masakan. Ini berniaga buluh kasap namanya. Pes cili Thai ini (seakan sambal tumis) ini digelar. Dalam masakan ini. Tujuannya adalah cuma ia amat berguna untuk peniaga-peniaga seperti Restoren. Sekiranya gunakan dua cawan air untuk membuat sup tom yam. sos cili. Mamak haji harap kalau kesihatan mengizinkan dan Allah SWT berkati berpanjangkan umur Mamak Haji setahun lagi untuk tahun hadapan. Setiap resepi ini Mamak haji juga galakan anda buat sendiri dan mengubah sedikit rasanya mengikut anda dan pelangan. gunakan 1 helai daun limau purut. udang kering atau pun ikan kering. Resepi Kramel kaya.wordpress.40 sen mana ada untung?. Sekiranya anda masukan Tomato segar tentukan tomato hanya dimasukkan sebelum 1 minit matikan api dapur. tetapi kebanyakan resepi-resepi ini adalah menggunakan pes tomyam pes segera yang dijual. rempah beriani. 2-3 keping lengkuas segar dan 1 inci panjang serai. Dharabkan saja sekiranya gunakan lebih dari dua cawan kesemua perencah tersebut. Jangan gunakan cuka untuk jimatkan kos bahan masakan ia akan jadikan menu masak cuka pulak. ” Nam Prik Pao”. Pes ini juga memberi aroma ynag amat menyedapkan. Char kuoy Teow walau pun anda pandai goreng tetapi pesnya dibeli dari pembuat pes. Apa bezanya kesedapan masakan anda dengan orang lain bila beli sos yang sama dari pembekal yang sama?. sudah tentu masakan kita sedap. pes char kuoy teow penang dan banyak lagi. Resepi Tom Yam yang amat digemari ialah sup yang berwarna oren. bawang putih. Ia untuk mengekalkan kesegeran haruman bahan-bahan tersebut. Resepi Tom Yam masakan Thai ini ada beribu versi dalam internet. ia akan pahitkan masakan anda sekiranya masak cara Asia tenggara. Mamak haji akan menulis resepiresepi masakan yang untuk skala besar untuk para pengunjung blog ini terutamanya untuk ingin menjadi katerer. pes halia-bawang putih.asam jawa dan gula melaka dan dimasak dengan minyak seperti sambal tumis kita. yogurt.Menggunakan jus lemon dalam masakan asia tenggara adalah terhad dan jangan guna jus lemon. pengusaha kantin dan juga katerer untuk menjimatkan kos perbelanjaan membeli bahan makanan. Tahun 2011 ini semakin ke penghujung. Warna adalah tambahan keenakan sup Tom Yam dan juga menutup ketulan daging atau ayam yang kelihatan hodoh. barbeque sos. Contoh seperti sos cili nasi ayam anda dibuat sendiri adalah yang terbaik. 5. masakan laut. daun saderi(cilantaro) atau daun bawang atau daun pudina segar hanya selepas Sup tom yam anda dikeluarkan dari api dapur dan sedia untuk hidangan. Gunakan hanya jus limau nipis untuk mengekalkan rasa asli tom yam anda. 3. Sukatan bagi sos ikan Thai. Ia diadunkan dengan sos ikan. Cara masaknya boleh dikatakan semuanya sama cuma jumlah bahan kegunaan yang berbedza. cili api (cabai burung) yang segar. Dalam blog ini Mamak haji juga pernah posting resepi buat sendiri bahan-bahan masakan seperti rempah kari. 4. sukatan perencah-perencah masakan guna “Hukum Ibu Jari”. Insyallah!. cili jeruk. TIP-TIP MASAKAN TOM YAM: 1. halia dan bawang merah. andaikan kalau ingin sediakan kueh pau dengan membeli kaya dan menjual pau itu sebiji 0. Pes ini biasanya diperbuat daripada bahan-bahan cili kering.1/2/12 RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO. Mamak Haji terus terang mengatakan tak pandai menulis resepi seperti blog-blog lain yang lebih canggih tetapi Mamak Haji menulis setiap resepi untuk digunakan oleh peniaga-peniaga yang berkecimpung dalam jualan makanan. 2. rempah kurmak. Masukkan jus limau nipis. Nam Prik Pao juga boleh digunakan sebagai bahan tumisan yang sedap untuk masakan tom yam.com/2011/12/26/resepi-tip-masakan-tom-yam-goon-dan-pes-nam-prik-pao/ 2/8 . Mamak haji beri kepentingan utama menyediakan pes-pes ini untuk golongan peniaga-peniaga tidak perlu takut untuk masak resepiresepi ini kerana kos beli bahan-bahan masakan yang semakin hari semakin tinggi.pes udang (otak-otak). kaya kramel. Gerai.

Goreng Bawang Putih memerlukan kesabaran.1/2/12 RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO. 25-30 cili kering. kisar semua bahan-bahan goreng tadi sehingga halus. 3. Selepas keluarkan cili. gorengkan pula udang kering sehingga aromanya keluar. Pes Nam Prik Pao anda telah siap. Garam digunakan untuk mengelakan asap yang dikeluarkan oleh cili kering. Sila baca bagaimana sediakan stok ayam di “Cara Penyediaan Stok Ayam di sini:http://balannambiar.com/2011/12/26/resepi-tip-masakan-tom-yam-goon-dan-pes-nam-prik-pao/ 3/8 . 4-6 hirisan lengkuas segar. Sejukan dan potong kepingan. Masukkan dalam botol yang bersih dan tutup. CARA-CARA: 1. Minyak gorengan disimpan untuk kegunaan masak sambalnya. Tambah sedikit air jika perlu. 2 1/2 – 3 sudu besar (tbsp) air asam jawa pekat. 3/4 cawan minyak masak. 1-2 sudu sos kicap ikan. Jangan buang Lemak udang yang terdapat di bahagian kepala (berwarna oren) kerana ia memberi perasa udang yang segar pada sup anda. « PERNIAGAAN KATERIN… PENYEDIAAN PES NAM PRIK PAO Bahan-Bahan: 1 1/2 cawan hirisan bawang merah (gunakan bawang goreng yang telah siap). 1/2 cawan udang kering. dimasak sekurang-kurang 45 minit). 1 cawan hirisan bawang putih 30-40 ulas. Goreng sehinnga pecah minyak sambal anda. 4-6 cili padi diketuk sedikit. balannambiar. Bakar sehingga baunya menusuk ke hidung anda. TOM YAM GOONG Bahan-Bahan: 4 cawan sup (sup boleh disediakan dengan tulang lembu atau tulang ayam ditambah bawang besar belahan empat (cuma diatas bawang dan bukan belah putus). Adunkan dengan 2 1/2 air asam jawa. Semasa goreng bawang putih gunakan minyak dan sekali-sekala kacau rata sehingga hirisan bawang putih bertukar warna kepada keemasan.wordpress. Kacau selalu sehingga keluar aroma haruman dan bertukar kepada warna perangan. Keluarkan dan tapis minyak. Dalam kuali yang kering (gorengan tanpa gunakan minyak) goreng cili kering dengan garam dengan api dapur yang sederhana. Pusingkan sentiasa untuk dapatkan pembakaran yang sekata. 5. Bungkuskan pes udang (otak-otak) dalam foil dapur alluminium dan bakar dengan api dapur gas yang terdedah dengan memegang dengan penyepit makanan. Asap ini pedihkan mata dan kerongkong. 1/3 cawan gula melakadan 2 sudu besar air. Panaskan kuali api yang sederhana dengan minnyak yang telah digunakan untuk goreng bawang putih. asingkan dan sejukkan sebelum dikisar halus. 1/4 sudu (tbsp) garam. halia dan sup bunjut adabi. Kalau boleh dapatkan yang goreng siap. 4. Boleh digunakan sehingga 3-4 bulan pes ini.com/2010/12/16/sup-ayam-berkrim/ 250gm udang besar yang dibersihkan. 2 sudu besar air. Buang kulit badan dan tinggalakan kepala dan ekor. Boleh juga gunakan sup stok ayam.wordpress. 1-2 sudu sos ikan (mengikut rasa) 1/3 – 1/2 cawan gula melaka atau mengikut rasa.

Masak dalam seminit.Panaskan sup sehingga mendidih. serai. Chef-chef ini masih mengekalkan lagi tradisi membaca. « PERNIAGAAN KATERIN… 2 batang serai di potong serong. Rasa sup anda. Masin?. Bila udang anda berubah warna masukkan sos ikan dan matikan api dapur.bila nak try ni…. air limau atau garam sedikit demi sedikit (1/4 sudu tsp) sehingga anda dapat rasa yang tepat (pada permulaan saja). Tanpa menulis tip-tip masakan Mamak Haji rasa tak puas. Cili Api yang telah diketuk. Kita dianjurkan membaca al-quran setiap hari bukan mendengar menggunakan CD atau video orang lain membaca. Toskan air dan masukkan cendawan dan udang kedalam sup tom yam anda. Biarkan masak 4-5 minit sehingga sup anda rasa keharuman bahan perencah.adusssss…. Bila api dapur di matikan masukkan Jus limau. Tkasih banyak ya Mamak. Banyak rahsia rajin membaca ini. 4. ni mamak bok keluaq resepi mee rebuih dengan tomyam pulakkkkk……. CARA MENYEDIAKAN: 1. 4 sudu besar jus limau nipis. 3 Respons to "RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO. Hiasakan dengan daun saderi atau pun daun pudina segar. Jika tidak tambahkan 1/2 sudu teh. daun bawang di atas sup tom yam goon anda.ayat al-quran pertama diturunkan kepada Nabi s.. Dengan sebab itulah. 1 sudu kecil garam. lengkuas bawang dan garam. 2.. Membaca membuka minda lebih luas dari melihat. Membaca di barat sudah menjadi amalan dari kecil lagi.com/2011/12/26/resepi-tip-masakan-tom-yam-goon-dan-pes-nam-prik-pao/ 4/8 .. Selamat mencuba. 1 biji bawang besar dibelah empat. Masukkan daun limau purut. bermula dengan. Kita sekarang ramai yang malas membaca dari suka tengok video.1/2/12 RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO. dan garam.. 1 1/2 sudu pes cili Nam Prik Poa.aw.kalau rajin balannambiar. NOTA: Panjang penerangan ini tetapi menu ini adalah simple seperti menu-menu tom yam yang lain. Dengan bekas lain masukkan air dan masak cendawan sehingga masak. Ini cara Mamak Haji buat posting. dah byk resepi Mamak yg saya cuba. Video memang berkesan tetapi kalau kita pergi blog-blog chef-chef terkenal di Eropah. Pada peringkat sekiranya anda ingin masukkan susu sejat boleh juga dilakukan 3. “bacalah. 2 akar pokok daun sup/ corriander root yang dipotong dan daun digunakan sebagai hiasan. Share this: Like this: Twitter Like Be the first to like this post." 1 | Wattie Ismail Disember 28. Adakah sup anda cukup masam?. semuanya bessttttt………. pes Nam Prik Pao.bukannya lihatlah. Masukan secubit garam pada udang yang telah bersihkan. Cheq baru aja cuba buat mee goreng mamak.wordpress. 2011 pada 8:25 am Assalamualaikum Mamak..

2011 pada 4:46 am tomyam …sedap sekali bila makan panas2 Rate This Log Masuk untuk Membalas Tinggalkan Jawapan Enter your comment here...Promise Next Time. 2011 pada 1:18 pm Salam.so sorry yea!. Tujuan balannambiar. Hantar Komen Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren. Katering dan Kantin Perusahaan. Wassalam.boleh bagi special discount kat Mami yea!.. Terima kasih banyak noo.1/2/12 RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO..cheq singgah blog Mamak Haji selalu. Mamak haji mungkin akan ke Auckland tahun 2012 sekiranya kesihatan mengizinkan.. Please log in using one of these methods to post your comment: Notify me of follow-up comments via email.wordpress. « PERNIAGAAN KATERIN… maila singgah Matang Pauh pekena mee goreng…...Mamak haji juga tak miss juga singgah diblog cheq tapi masalahnya tahu sajalah blogspot dgn wordpress susah nak komen. Mamak haji ingin nak buat sedikit business deal dengan taukeh cup cake yang famous kat Permatang Pauh …mungkin Mami akan hubungi untuk membuat tempahan cup cake dari Wattie sekiranya Mami rajin ambil katering Mamak Haji suruh selitkan Kek Cup Wattie dlm menu 2012.so touching.com/2011/12/26/resepi-tip-masakan-tom-yam-goon-dan-pes-nam-prik-pao/ 5/8 .hehehehehe Rate This Log Masuk untuk Membalas Mohammad Roslan Disember 31.Terima kasih juga tak terhingga kerana promote Mamak haji diblog cheq. Blog wattie memang best dan hebat!. Rate This Log Masuk untuk Membalas 2 | impianafnb Disember 31. Terima kasih pelawaan cheq.

TIP-TIP MASAKAN: SIRI 4. MEE REBUS MAMAK PENANG – ulangan.wordpress. RAHSIA KEJAYAAN PENIAGAAN McDonald’s. PERNIAGAAN KATERING: MEMILEH JENIS KATERING YANG TERBAIK. RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO.1/2/12 RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO.com/2011/12/26/resepi-tip-masakan-tom-yam-goon-dan-pes-nam-prik-pao/ 6/8 . RAHSIA KEJAYAAN PENIAGAAN McDonald’s. PENGUNAAN SANTAN DALAM MASAKAN. 5/5 (5 votes) RESEPI: SERI KAYA KRAMEL 5/5 (4 votes) SIRI 4 : KARI IKAN BAWAL MAMAK PENANG 5/5 (3 votes) Penulis Mohammad Roslan SELAMAT TAHUN BARU 2012. MASALAH TIKUS DI RESTOREN balannambiar. RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO. Cari Kategori Pilih Kategori Kiriman Terbaru SELAMAT TAHUN BARU 2012. MEE REBUS MAMAK PENANG – ulangan. PERNIAGAAN KATERING: MEMILEH JENIS KATERING YANG TERBAIK. SURAT PERJANJIAN PERKHIDMATAN KATERING. Tulisan Terbaik RESEPI KATERING: NASI AYAM HAINAN 50 HIDANGAN. Top Rated Posts | Pages | Comments All | Today | This Week | This Month TIP-TIP MASAKAN: MEMBELI DAN MENYIMPAN AYAM. MASALAH TIKUS DI RESTOREN PERLUKAH PERKHIDMATAN KANTIN DI KILANG?. SURAT PERJANJIAN PERKHIDMATAN KATERING. PENGUNAAN SANTAN DALAM MASAKAN. TIP-TIP MASAKAN: SIRI 4. « PERNIAGAAN KATERIN… blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini.

« PERNIAGAAN KATERIN… PERLUKAH PERKHIDMATAN KANTIN DI KILANG?. Archives Disember 2011 (6) November 2011 (5) Oktober 2011 (6) September 2011 (5) Julai 2011 (4) Jun 2011 (4) Mei 2011 (2) April 2011 (8) Mac 2011 (7) Februari 2011 (7) Januari 2011 (6) Disember 2010 (6) November 2010 (8) Oktober 2010 (5) September 2010 (9) Ogos 2010 (4) Julai 2010 (3) Jun 2010 (3) April 2010 (1) Februari 2010 (2) Januari 2010 (1) Disember 2009 (1) November 2009 (3) Oktober 2009 (6) September 2009 (2) Ogos 2009 (2) Julai 2009 (2) Jun 2009 (1) Mei 2009 (3) Mac 2009 (2) Januari 2009 (2) Disember 2008 (1) November 2008 (1) Oktober 2008 (1) September 2008 (1) Ogos 2008 (1) Jun 2008 (3) Mei 2008 (2) April 2008 (2) Blog Stats 465.879 hits Kategori Berita 'am balannambiar.wordpress.1/2/12 RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO.com/2011/12/26/resepi-tip-masakan-tom-yam-goon-dan-pes-nam-prik-pao/ 7/8 .

com/2011/12/26/resepi-tip-masakan-tom-yam-goon-dan-pes-nam-prik-pao/ 8/8 . Theme: Albeo by Design Disease.wordpress. Disember 2011 I S R K J S A 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 « Nov Blog di WordPress. balannambiar.com. « PERNIAGAAN KATERIN… Bulan Ramadhan KANTIN KATERING DARI RUMAH Kesihatan Kesihatan dan Makanan Kitchen Safty Masakan Orang Utara Masakan Rumah Terbuka Hari Raya Aidil Fitri Pengurusan Kantin & Restoren Perniagaan Katering Perniagaan Restoren Rahsia Rempah Resepi Antara Bangsa Resepi Buat Sendiri Resepi Masakan Dari Utara Resipi Cendol Mamak Resipi Kueh-muih Resipi Mee Resipi Nasi Kandar Asli TIP-TIP MASAKAN TIP-TIP PENGALAMAN MASAK Tugas Pengurus kantin/Restoran Komen Terbaru Haida Hisham bagi RESIPI: NASI BERIANI Mohammad Roslan bagi RESIPI: NASI BERIANI Mohammad Roslan bagi RESIPI: NASI BERIANI Haida Hisham bagi RESIPI: NASI BERIANI Mohammad Roslan bagi RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO.1/2/12 RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->