1/2/12

RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO. « PERNIAGAAN KATERIN…

PERNIAGAAN KATERING & RESTOREN
Entri (RSS) Komentar (RSS) Rumah Pengurusan Katering/Restoren/Kantin SELAMAT TAHUN BARU 2012. MEE REBUS MAMAK PENANG – ulangan.

RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO.
Posted by: Mohammad Roslan on: Disember 26, 2011 Dalam: Resepi Antara Bangsa | Resepi Buat Sendiri Komen! 2 Votes Kali ini Mamak Haji ingin beri tip-tip masakan Thai yang amat popular dalam resepi masakan Thai, Tom Yam Goon. Tom Yam Goon sebenarnya adalah sup berperisa masam pedas dan “goon” itu membawa makna Udang. Resepi masakan Thai ini amat diminati oleh segala kaum di negara ini. Sehingga restoren-restoren kandaq yang terkenal di Pulau Pinang lama telah mengenalkan masakan ini kepada pelangan Nasi kandar. Resepi ini juga berpotensi menarik pelangan dan boleh diperkenalkan di kedai makan anda sebagai menu tambahan untuk pelangan yang ingin rasa makanan yang berlainan. Bagi pengusaha kantin-kantin pula ia mungkin jadi tarikan kepada pelangan yang telah jemu dengan resepi sepanjang tahun yang sama lagi membosankan dari tukang masak yang pragmatik. Masalah utama bagi ramai pengusaha makanan Melayu ialah tak mampu mengambil pekerja Menu masakn Thai dan ramai anggap menu ini hanya boleh masak oleh cuma ukang masak bersal dari Thai. Tukang masak Thai ini selalunya membawa berbagai-bagai masalah terutamanya gaji dipohon mahal dan tak munasabah, ingin pembantu yang biasanya isterinya, tempat tinggal dan juga masalah imegrisan. Paling letih adalah tukang masak ini tak mahu terima nasihat atau pun teguran dari pemilik. Seperti masakan lain seperti nasi kandar tak perlulah tukang masak Mamak, kalau masakan barat tak perlulah tukang masak dari negara barat, kalau masakan prancis tak perlulah ambil tukang masak dari Perancis. Masakan Thai adalah menu tambahan. Tukang Masak tempat lebih mampu masak resepi Thai ini. Cuma Tukkang Masak tempatan ini terlalu bebal mencuba resepi baru dan majukan diri mereka. Sikap tukang masak kita sekiranya dia tahu pun dia baut tak tahu kerana kerja tambahan siapa yang nak dengan gaji yang sama. Sekiranya pemilik mahu tukang masak yang komited perlulah memberi sedikit imbuhan seperti bonus akhir tahun atau duit raya.Ini yang diamalkan oleh pengusaha-pengusaha yang berjaya. Masakan ini dalam menu kantin mungkin berat sedikit kerana kos membeli “Perencah” atau pes Tom Yam yang sedia ada dalam pasaran itu mahal untuk menyediakan dalam skala besar dengan hrga minimum. Kebanyakan pengusaha kantin atau kedai jual nasi campur ini suka beli pes yang dijual untuk masak hidangan ini. Dengan sebab ini Tom Yam menjadi seperti asam pedas tanpa daun kesum dan tidak aroma semula jadi. Ia sama juga dengan taukeh warung jual burger suka beli mayonise 1kg dan sos cili 5 kg setiap hari, tanpa mengetahui bagaimana cara mudah untuk membuat Mayonise dan sos cili

balannambiar.wordpress.com/2011/12/26/resepi-tip-masakan-tom-yam-goon-dan-pes-nam-prik-pao/

1/8

balannambiar. Gerai. sayursayuran dan juga untuk hidangan mee. bawang putih. Sekiranya kita menyediakan pes kita sendiri dari bahan-bahan yang segar dan tanpa pengawet masakan. Ia untuk mengekalkan kesegeran haruman bahan-bahan tersebut. 3. Cara masaknya boleh dikatakan semuanya sama cuma jumlah bahan kegunaan yang berbedza. Contoh seperti sos cili nasi ayam anda dibuat sendiri adalah yang terbaik. Sekiranya anda masukan Tomato segar tentukan tomato hanya dimasukkan sebelum 1 minit matikan api dapur. halia dan bawang merah.Menggunakan jus lemon dalam masakan asia tenggara adalah terhad dan jangan guna jus lemon. Nam Prik Pao juga boleh digunakan sebagai bahan tumisan yang sedap untuk masakan tom yam. cili jeruk. Mamak haji beri kepentingan utama menyediakan pes-pes ini untuk golongan peniaga-peniaga tidak perlu takut untuk masak resepiresepi ini kerana kos beli bahan-bahan masakan yang semakin hari semakin tinggi. Tujuannya adalah cuma ia amat berguna untuk peniaga-peniaga seperti Restoren. barbeque sos. Dalam masakan ini. cili api (cabai burung) yang segar. sukatan perencah-perencah masakan guna “Hukum Ibu Jari”. Gunakan hanya jus limau nipis untuk mengekalkan rasa asli tom yam anda. Kadang-kala kita berasa jangal untuk masakan untuk seorang dan sepuluh orang. Setiap resepi ini Mamak haji juga galakan anda buat sendiri dan mengubah sedikit rasanya mengikut anda dan pelangan. Ia diadunkan dengan sos ikan. sos cili. Dharabkan saja sekiranya gunakan lebih dari dua cawan kesemua perencah tersebut. Ini berniaga buluh kasap namanya. 2.40 sen mana ada untung?. andaikan kalau ingin sediakan kueh pau dengan membeli kaya dan menjual pau itu sebiji 0.asam jawa dan gula melaka dan dimasak dengan minyak seperti sambal tumis kita.wordpress.pes udang (otak-otak). TIP-TIP MASAKAN TOM YAM: 1. Tahun 2011 ini semakin ke penghujung. gunakan 1 helai daun limau purut. Pes ini biasanya diperbuat daripada bahan-bahan cili kering. rempah beriani. daun saderi(cilantaro) atau daun bawang atau daun pudina segar hanya selepas Sup tom yam anda dikeluarkan dari api dapur dan sedia untuk hidangan. Resepi Tom Yam masakan Thai ini ada beribu versi dalam internet. Pes ini juga memberi aroma ynag amat menyedapkan. yogurt. Mamak haji akan menulis resepiresepi masakan yang untuk skala besar untuk para pengunjung blog ini terutamanya untuk ingin menjadi katerer. tetapi kebanyakan resepi-resepi ini adalah menggunakan pes tomyam pes segera yang dijual. pes halia-bawang putih. rempah kurmak. masakan laut. « PERNIAGAAN KATERIN… yang lebih jimatkan kos bahan mentah dalam perniagaan mereka. Resepi Tom Yam yang amat digemari ialah sup yang berwarna oren. Sukatan bagi sos ikan Thai. 5. Warna adalah tambahan keenakan sup Tom Yam dan juga menutup ketulan daging atau ayam yang kelihatan hodoh. Pes cili Thai ini (seakan sambal tumis) ini digelar. Mamak Haji terus terang mengatakan tak pandai menulis resepi seperti blog-blog lain yang lebih canggih tetapi Mamak Haji menulis setiap resepi untuk digunakan oleh peniaga-peniaga yang berkecimpung dalam jualan makanan. ia akan pahitkan masakan anda sekiranya masak cara Asia tenggara. Resepi Kramel kaya. Masukkan jus limau nipis. pengusaha kantin dan juga katerer untuk menjimatkan kos perbelanjaan membeli bahan makanan. Dalam blog ini Mamak haji juga pernah posting resepi buat sendiri bahan-bahan masakan seperti rempah kari. kaya kramel. jus limau dan cili padi bagi setiap 1 cawan air 2 sudu besar. Insyallah!. 2-3 keping lengkuas segar dan 1 inci panjang serai. pes char kuoy teow penang dan banyak lagi. Mamak haji harap kalau kesihatan mengizinkan dan Allah SWT berkati berpanjangkan umur Mamak Haji setahun lagi untuk tahun hadapan.1/2/12 RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO.com/2011/12/26/resepi-tip-masakan-tom-yam-goon-dan-pes-nam-prik-pao/ 2/8 . udang kering atau pun ikan kering. Apa bezanya kesedapan masakan anda dengan orang lain bila beli sos yang sama dari pembekal yang sama?. ” Nam Prik Pao”. 4. Jangan gunakan cuka untuk jimatkan kos bahan masakan ia akan jadikan menu masak cuka pulak. sudah tentu masakan kita sedap. Char kuoy Teow walau pun anda pandai goreng tetapi pesnya dibeli dari pembuat pes. Sekiranya gunakan dua cawan air untuk membuat sup tom yam.

kisar semua bahan-bahan goreng tadi sehingga halus. 1-2 sudu sos ikan (mengikut rasa) 1/3 – 1/2 cawan gula melaka atau mengikut rasa. Boleh juga gunakan sup stok ayam. Jangan buang Lemak udang yang terdapat di bahagian kepala (berwarna oren) kerana ia memberi perasa udang yang segar pada sup anda. 3/4 cawan minyak masak. Adunkan dengan 2 1/2 air asam jawa. 4-6 cili padi diketuk sedikit. 1/4 sudu (tbsp) garam. 2 1/2 – 3 sudu besar (tbsp) air asam jawa pekat. CARA-CARA: 1. 1-2 sudu sos kicap ikan. dimasak sekurang-kurang 45 minit). Sila baca bagaimana sediakan stok ayam di “Cara Penyediaan Stok Ayam di sini:http://balannambiar. « PERNIAGAAN KATERIN… PENYEDIAAN PES NAM PRIK PAO Bahan-Bahan: 1 1/2 cawan hirisan bawang merah (gunakan bawang goreng yang telah siap). asingkan dan sejukkan sebelum dikisar halus. Asap ini pedihkan mata dan kerongkong. gorengkan pula udang kering sehingga aromanya keluar. Kacau selalu sehingga keluar aroma haruman dan bertukar kepada warna perangan. balannambiar. 1/2 cawan udang kering. halia dan sup bunjut adabi. 4. Kalau boleh dapatkan yang goreng siap. Dalam kuali yang kering (gorengan tanpa gunakan minyak) goreng cili kering dengan garam dengan api dapur yang sederhana. Semasa goreng bawang putih gunakan minyak dan sekali-sekala kacau rata sehingga hirisan bawang putih bertukar warna kepada keemasan. Minyak gorengan disimpan untuk kegunaan masak sambalnya.wordpress. Goreng sehinnga pecah minyak sambal anda. Garam digunakan untuk mengelakan asap yang dikeluarkan oleh cili kering.wordpress. Bakar sehingga baunya menusuk ke hidung anda. Bungkuskan pes udang (otak-otak) dalam foil dapur alluminium dan bakar dengan api dapur gas yang terdedah dengan memegang dengan penyepit makanan. 1/3 cawan gula melakadan 2 sudu besar air. TOM YAM GOONG Bahan-Bahan: 4 cawan sup (sup boleh disediakan dengan tulang lembu atau tulang ayam ditambah bawang besar belahan empat (cuma diatas bawang dan bukan belah putus). Pes Nam Prik Pao anda telah siap.1/2/12 RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO. Masukkan dalam botol yang bersih dan tutup. 25-30 cili kering. Buang kulit badan dan tinggalakan kepala dan ekor.com/2011/12/26/resepi-tip-masakan-tom-yam-goon-dan-pes-nam-prik-pao/ 3/8 . 5. 1 cawan hirisan bawang putih 30-40 ulas. Goreng Bawang Putih memerlukan kesabaran. 3. 4-6 hirisan lengkuas segar.com/2010/12/16/sup-ayam-berkrim/ 250gm udang besar yang dibersihkan. Boleh digunakan sehingga 3-4 bulan pes ini. Panaskan kuali api yang sederhana dengan minnyak yang telah digunakan untuk goreng bawang putih. Selepas keluarkan cili. 2 sudu besar air. Keluarkan dan tapis minyak. Pusingkan sentiasa untuk dapatkan pembakaran yang sekata. Sejukan dan potong kepingan. Tambah sedikit air jika perlu.

pes Nam Prik Pao.wordpress. Share this: Like this: Twitter Like Be the first to like this post. Hiasakan dengan daun saderi atau pun daun pudina segar. semuanya bessttttt………. 2011 pada 8:25 am Assalamualaikum Mamak. Masin?. Ini cara Mamak Haji buat posting.ayat al-quran pertama diturunkan kepada Nabi s..1/2/12 RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO. Selamat mencuba..bila nak try ni…. serai. CARA MENYEDIAKAN: 1.. Tkasih banyak ya Mamak. bermula dengan.. 4 sudu besar jus limau nipis. Masukan secubit garam pada udang yang telah bersihkan. Kita sekarang ramai yang malas membaca dari suka tengok video. Adakah sup anda cukup masam?. dah byk resepi Mamak yg saya cuba.adusssss….Panaskan sup sehingga mendidih. Video memang berkesan tetapi kalau kita pergi blog-blog chef-chef terkenal di Eropah. Chef-chef ini masih mengekalkan lagi tradisi membaca. 1 sudu kecil garam. Dengan sebab itulah. “bacalah. 4. Dengan bekas lain masukkan air dan masak cendawan sehingga masak. 2 akar pokok daun sup/ corriander root yang dipotong dan daun digunakan sebagai hiasan. Kita dianjurkan membaca al-quran setiap hari bukan mendengar menggunakan CD atau video orang lain membaca. air limau atau garam sedikit demi sedikit (1/4 sudu tsp) sehingga anda dapat rasa yang tepat (pada permulaan saja).. Bila udang anda berubah warna masukkan sos ikan dan matikan api dapur. Membaca di barat sudah menjadi amalan dari kecil lagi. Biarkan masak 4-5 minit sehingga sup anda rasa keharuman bahan perencah. NOTA: Panjang penerangan ini tetapi menu ini adalah simple seperti menu-menu tom yam yang lain. Rasa sup anda. Tanpa menulis tip-tip masakan Mamak Haji rasa tak puas. Masukkan daun limau purut. Banyak rahsia rajin membaca ini. Cili Api yang telah diketuk. lengkuas bawang dan garam. Jika tidak tambahkan 1/2 sudu teh. dan garam.bukannya lihatlah. Membaca membuka minda lebih luas dari melihat. Cheq baru aja cuba buat mee goreng mamak. 1 biji bawang besar dibelah empat. « PERNIAGAAN KATERIN… 2 batang serai di potong serong. Pada peringkat sekiranya anda ingin masukkan susu sejat boleh juga dilakukan 3. Masak dalam seminit.aw. 3 Respons to "RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO.kalau rajin balannambiar. Toskan air dan masukkan cendawan dan udang kedalam sup tom yam anda. daun bawang di atas sup tom yam goon anda. 2." 1 | Wattie Ismail Disember 28.com/2011/12/26/resepi-tip-masakan-tom-yam-goon-dan-pes-nam-prik-pao/ 4/8 . ni mamak bok keluaq resepi mee rebuih dengan tomyam pulakkkkk……. 1 1/2 sudu pes cili Nam Prik Poa. Bila api dapur di matikan masukkan Jus limau.

. Rate This Log Masuk untuk Membalas 2 | impianafnb Disember 31.Terima kasih juga tak terhingga kerana promote Mamak haji diblog cheq.cheq singgah blog Mamak Haji selalu. « PERNIAGAAN KATERIN… maila singgah Matang Pauh pekena mee goreng….so touching.boleh bagi special discount kat Mami yea!. Terima kasih pelawaan cheq.1/2/12 RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO..Promise Next Time. Hantar Komen Blog ini adalah catatan pengalaman dalam bidang Restoren... 2011 pada 1:18 pm Salam.so sorry yea!. Blog wattie memang best dan hebat!.com/2011/12/26/resepi-tip-masakan-tom-yam-goon-dan-pes-nam-prik-pao/ 5/8 .wordpress.hehehehehe Rate This Log Masuk untuk Membalas Mohammad Roslan Disember 31. Mamak haji ingin nak buat sedikit business deal dengan taukeh cup cake yang famous kat Permatang Pauh …mungkin Mami akan hubungi untuk membuat tempahan cup cake dari Wattie sekiranya Mami rajin ambil katering Mamak Haji suruh selitkan Kek Cup Wattie dlm menu 2012. Terima kasih banyak noo... Mamak haji mungkin akan ke Auckland tahun 2012 sekiranya kesihatan mengizinkan. Please log in using one of these methods to post your comment: Notify me of follow-up comments via email. Wassalam. 2011 pada 4:46 am tomyam …sedap sekali bila makan panas2 Rate This Log Masuk untuk Membalas Tinggalkan Jawapan Enter your comment here. Katering dan Kantin Perusahaan.Mamak haji juga tak miss juga singgah diblog cheq tapi masalahnya tahu sajalah blogspot dgn wordpress susah nak komen. Tujuan balannambiar..

MASALAH TIKUS DI RESTOREN balannambiar. PENGUNAAN SANTAN DALAM MASAKAN. RAHSIA KEJAYAAN PENIAGAAN McDonald’s. RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO. TIP-TIP MASAKAN: SIRI 4. RAHSIA KEJAYAAN PENIAGAAN McDonald’s. 5/5 (5 votes) RESEPI: SERI KAYA KRAMEL 5/5 (4 votes) SIRI 4 : KARI IKAN BAWAL MAMAK PENANG 5/5 (3 votes) Penulis Mohammad Roslan SELAMAT TAHUN BARU 2012.com/2011/12/26/resepi-tip-masakan-tom-yam-goon-dan-pes-nam-prik-pao/ 6/8 . MEE REBUS MAMAK PENANG – ulangan. Top Rated Posts | Pages | Comments All | Today | This Week | This Month TIP-TIP MASAKAN: MEMBELI DAN MENYIMPAN AYAM. SURAT PERJANJIAN PERKHIDMATAN KATERING. RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO. PERNIAGAAN KATERING: MEMILEH JENIS KATERING YANG TERBAIK. PERNIAGAAN KATERING: MEMILEH JENIS KATERING YANG TERBAIK. TIP-TIP MASAKAN: SIRI 4. Tulisan Terbaik RESEPI KATERING: NASI AYAM HAINAN 50 HIDANGAN.1/2/12 RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO. PENGUNAAN SANTAN DALAM MASAKAN.wordpress. MEE REBUS MAMAK PENANG – ulangan. MASALAH TIKUS DI RESTOREN PERLUKAH PERKHIDMATAN KANTIN DI KILANG?. « PERNIAGAAN KATERIN… blog ini adalah membantu para usahawan Melayu yang sedang atau pun berminat dalam perniagaan ini. SURAT PERJANJIAN PERKHIDMATAN KATERING. Cari Kategori Pilih Kategori Kiriman Terbaru SELAMAT TAHUN BARU 2012.

com/2011/12/26/resepi-tip-masakan-tom-yam-goon-dan-pes-nam-prik-pao/ 7/8 . « PERNIAGAAN KATERIN… PERLUKAH PERKHIDMATAN KANTIN DI KILANG?.1/2/12 RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO. Archives Disember 2011 (6) November 2011 (5) Oktober 2011 (6) September 2011 (5) Julai 2011 (4) Jun 2011 (4) Mei 2011 (2) April 2011 (8) Mac 2011 (7) Februari 2011 (7) Januari 2011 (6) Disember 2010 (6) November 2010 (8) Oktober 2010 (5) September 2010 (9) Ogos 2010 (4) Julai 2010 (3) Jun 2010 (3) April 2010 (1) Februari 2010 (2) Januari 2010 (1) Disember 2009 (1) November 2009 (3) Oktober 2009 (6) September 2009 (2) Ogos 2009 (2) Julai 2009 (2) Jun 2009 (1) Mei 2009 (3) Mac 2009 (2) Januari 2009 (2) Disember 2008 (1) November 2008 (1) Oktober 2008 (1) September 2008 (1) Ogos 2008 (1) Jun 2008 (3) Mei 2008 (2) April 2008 (2) Blog Stats 465.879 hits Kategori Berita 'am balannambiar.wordpress.

1/2/12 RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO.com.wordpress. Theme: Albeo by Design Disease. balannambiar.com/2011/12/26/resepi-tip-masakan-tom-yam-goon-dan-pes-nam-prik-pao/ 8/8 . « PERNIAGAAN KATERIN… Bulan Ramadhan KANTIN KATERING DARI RUMAH Kesihatan Kesihatan dan Makanan Kitchen Safty Masakan Orang Utara Masakan Rumah Terbuka Hari Raya Aidil Fitri Pengurusan Kantin & Restoren Perniagaan Katering Perniagaan Restoren Rahsia Rempah Resepi Antara Bangsa Resepi Buat Sendiri Resepi Masakan Dari Utara Resipi Cendol Mamak Resipi Kueh-muih Resipi Mee Resipi Nasi Kandar Asli TIP-TIP MASAKAN TIP-TIP PENGALAMAN MASAK Tugas Pengurus kantin/Restoran Komen Terbaru Haida Hisham bagi RESIPI: NASI BERIANI Mohammad Roslan bagi RESIPI: NASI BERIANI Mohammad Roslan bagi RESIPI: NASI BERIANI Haida Hisham bagi RESIPI: NASI BERIANI Mohammad Roslan bagi RESEPI: TIP MASAKAN TOM YAM GOON DAN PES NAM PRIK PAO. Disember 2011 I S R K J S A 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 « Nov Blog di WordPress.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful