INSTITUT PERGURUAN TUN HUSSEIN ONN

KEMAHIRAN BELAJAR
(KERJA KURSUS PENDEK)

KURSUS SEMESTER OPSYEN NAMA

: PPISMP (JUL. 2007 – DIS. 2012) :2 : RBT/BI/BM (KUMPULAN 2) : MOHAMAD SUFIYAN BIN SAMSUDIN

I/C NOMBOR : 900316-01-6417 PENSYARAH : ENCIK HUSIN BIN YAAKOB T. SERAHAN : 21 MAC 2008

Sebab-Sebab Berkemungkinan Berlakunya Masalah Pengkid. Pengkid adalah bahasa slanga di negara kita Malaysia yang membawa makna seorang wanita yang berpenampilan seperti lelaki .

Apakah punca berlakunya masalah ini sehingga mereka sanggup menghadapi sebarang halangan dan kepayahan untuk menjadi seorang ‘lelaki’. Dalam erti kata yang lebih mudah. Mereka mengetepikan segala ciriciri kewanitaan mereka dan sanggup mengikat payu dara mereka agar badan mereka kelihatan leper seperti lelaki yang tulen. tidak dapat menerima hakikat bahawa mereka telah dilahirkan sebagai wanita. agak kasar kelakuannya. mereka adalah kumpulan wanita yang ingin menjadi lelaki.dengan berambut pendek. Diri sendiri. Mereka berasa malu hanya kerana memikirkan mereka adalah wanita. keluarga atau masyarakat dan akhir 1. Setelah kami membuat kajian. . kepada tiga bahagian iaitu diri sendiri. saya mendapati bahawa punca berlaku masalah ini dapat dikategorikan sekali ialah nagara.

Mereka menganggap diri mereka adalah seorang lelaki walaupun berjantina wanita. Di dalam Islam telah diterangkan bahawa manusia adalah ciptaan Allah yang terbaik. Mereka menolak fitrah mereka sebagai wanita. Mereka tidak menghiraukan mengenai dosa. Ini kerana hubungan sejenis adalah haram disisi Islam. Di dalam syariah Islam. Mereka berasa kewujudan mereka sebagai wanita adalah satu kesilapan yang besar. adalah haram bagi seorang lelaki cuba menyerupai wanita dan sebaliknya. Dalam kekeliruan itu. Mereka telah mengetepikan ajaran Islam dan perintah Allah. Mereka melanggar semua perintah Allah.Pada peringkat ini. Mereka tidak yakin pada diri sendiri. tetapi boleh menjadi lebih hina berbanding binatang apabila membiarkan akal dikawal oleh hawa . Hal ini hanya akan berlaku jika dan hanya jika mereka tidak mempunyai pengetahuan yang mendalam tentang agama Islam. mereka mula memakai pakaian lelaki demi menunjukkan ‘kelelakian’ mereka. Pengharamannya adalah jelas melalui kitab Allah iaitu Al-Quran melalui kisah kaum Nabi LUTH dimana perkampungan mereka (Bandar Sodom) telah diterbalikkan oleh Allah kerana mereka mengamalkan hubungan sejenis walaupun telah dilarang berkali-kali. Hal ini dapat dijelaskan dengan petikan daripada kitab Sahih alBukhari iaitu "ALLAH melaknat lelaki yang cuba menyerupai wanita dan wanita yang cuba menyerupai lelaki (riwayat alBukhari)". perkara yang halal dilakukan atau haram. saya mendapati bahawa seorang pengkid menghadapi masalah kekeliruan mengenai jantina mereka.

Sebagai contoh mereka sanggup membelakangkan agama dan menanggung kesakitan iaitu mengikat payu dara dengan ketat agar dapat mencari ‘teman wanita’. Mereka melakukan semua ini hanya untuk memuaskan nafsu mereka. Golongan Pengkid bertindak berdasarkan nafsu. golongan manusia yang terkeliru dengan jantina. Oleh itu. dan bertuankan hawa nafsu bukannya akal. mereka sanggup melakukan sebarang perkara untuk memuaskan nafsu kerana akal mereka telah dikuasai nafsu. adalah golongan manusia yang berkemungkinan menjadi pengkid. Mereka juga sanggup mencuri wang daripada keluarga untuk diberikan kepada ‘teman wanita’ mereka sebagai lambang percintaan mereka. 2. Walaupun mereka mempunyai akal tetapi akal mereka dikawal oleh nafsu.nafsu. . Mereka mengutamakan kepuasan nafsu mereka berbanding tuntutan dan perintah agama. Keluarga atau masyarakat. Natijahnya. tidak mempunyai pengetahuan agama yang mantap.

inilah yang mengakibatkan kekeliruan jantina kerana mereka telah selesa menjadi seorang ‘lelaki’ berbanding wanita. mereka tetap menggunakannya barangan yang telah disediakan itu. Masyarakat pula mengakibatkan masalah ini semakin sukar untuk dibendung. terpencil. pakaian. Selain daripada itu. Secara tidak langsung mereka telah mendidik anak perempuan mereka untuk menjadi seorang lelaki. terdapat juga jenis keluarga yang amat mengharapkan anak mereka adalah lelaki. Dalam hal ini. masalah pengkid ini hanya timbul apabila segolongan pengkid di dalam satu masyarakat. Apabila anak itu dididik seperti seorang lelaki sejak kecil lagi. . tetapi tiada seorang pun yang sanggup melayannya. Lama-kelamaan dia akan berasa bosan. Ini kerana jika seorang pengkid itu keluar mencari pasangan untuk memuaskan nafsunya. Apabila bayi yang lahir itu bayi perempuan. merupakan antara faktor penyumbang berlakunya gejala ini. Mereka membeli permainan.Dalam konteks keluarga pula. Ini kerana baju kanak-kanak lelaki lebih murah berbanding baju perempuan. Mereka juga telah hilang sifat-sifat kewanitaan sejak kecil lagi. Manusia merupakan makhluk yang lemah dan saling memerlukan antara satu sama lain untuk hidup dengan selesa. Ini bermakna manusia perlu hidup dalam komuniti tersendiri. dan mungkin dia akan kembali kepada fitrah. dan segala barang keperluan untuk bayi lelaki. Ini kerana terdapat keluarga yang berpendapatan rendah akan membelikan anak perempuannya baju kanak-kanak lelaki.

Selain daripada itu. mereka memperoleh pengalaman keseronokan. mereka akan terus hanyut dan hidup bergelumang dengan dosa selagi mereka tidak kembali kepada fitrah dan jalan Allah. Pengalaman yang menyeronokkan ini telah membuatkan akal mereka menjadi buta kepada perkara yang hak dan batil. Pengkid yang lain akan mula menunjukkan perasaan sebenar mereka kerana mereka telah berjumpa dengan golongan mereka dan mengetahui kepada siapa nafsu mereka boleh disalurkan. . Dengan itu. Mereka bermaharajalela untuk melakukan apa-apa sahaja kerana masyarakat hanya mementingkan dirinya sahaja. melepaskan pucuk masing-masing’. maka dia akan menjadi lebih berani untuk melakukan pelbagai perkara yang lain. tetapi tidak pernah ditegur. Mereka berasa aman kerana walaupun perbuatan mereka akan menarik perhatian orang ramai. Negara.Tetapi jika terdapat walau seorang yang melayannya. 3. dia akan menjadi satu contoh yang tidak baik kepada pengkid lain yang selama ini hanya memendamkan perasaannya di dalam hati. Ditambah dengan sikap masyarakat yang mengamalkan ‘enau dalam belukar.

Kesimpulannya. .Negara juga menjadi sebagai punca yang menyumbang kepada masalah ini. kemudian dapat menonton filem-filem lucah. Mereka hanya perlu menaip hanya beberapa perkataan. semua pihak harus bertanggung jawab dalam masalah ini kerana mereka menyumbang kepada penyebaran masalah ini. Di negara ini. dunia tanpa sempadan menjadikan lebih mudah untuk mendapatkan bahan lucah. Punca-punca kemungkinan masalah. Ini merupakan sebab utama kepada segala masalah sosial yang berlaku di Malaysia. Ditambah dengan internet. bahan-bahan lucah amat mudah untuk didapati sehingga pelajar sekolah juga boleh membelinya dengan harga yang murah. Ini bermaksud sesiapa sahaja boleh memilikinya asalkan anda mempunyai wang. Ketidakmampuan kerajaan untuk mencari dan menyekat laman web lucah daripada dilayari juga menjadi sebab kepada masalah sosial. Pengkid yang menonton filem lucah akan terangsang dan secara tidak langsung terdesak mencari pasangan untuk melepaskan nafsu mereka.

golongan pengkid pada tempat yang sama. kewujudan internet. masyarakat yang tidak peduli. DIRI kekeliruan jantina. urang pengetahuan agama.asuhan keluarga. . MASYARAKAT PENGKID NEGARA penyebaran bahan lucah secara berleluasa. bertindak mengikut hawa nafsu.

Sebab Sebenar Berlakunya Masalah Pengkid Gejala pengkid semakin menular di negara kita. Dianggarkan bahawa terdapat kira-kira 10 000 orang pengkid di . Malaysia.

iaitu lengkap untuk sepanjang zaman. apakah puncanya para pelajar ini menjadi seorang pengkid? Terdapat ramai tokoh terkemuka negara telah menyuarakan pendapat mereka apabila disoal mengenai masalah pengkid yang melanda negara kita baru-baru ini. Asri Zainul Abidin. "ALLAH melaknat lelaki yang cuba menyerupai wanita dan wanita yang cuba menyerupai lelaki (riwayat al-Bukhari). Agama islam merupakan satu agama yang syumul. Lebih mengejutkan lagi 80 peratus daripada bangsa Melayu itu terdiri daripada pelajar sama ada pelajar sekolah mahupun mahasiswi yang sedang menuntut di Institusi Pengajian Tinggi (IPT). Daripada jumlah itu." jelas Mufti Perlis. sebanyak 80 peratus merupakan pengkid yang berketurunan Melayu sementara bakinya daripada bangsa-bangsa lain. Dr. Persoalannya di sini. Mohd. Dengan ini jelaslah bahawa sebenarnya golongan pengkid merupakan golongan manusia yang kurang pengetahuan atau didikan mengenai agama islam. Berikut dinyatakan beberapa pendapat mengenai punca yang menjadikan masalah ini berlaku.seluruh Malaysia. Segala masalah yang berlaku pada hari ini sebenarnya telah diterangkan oleh Allah melalui Al-Quran dan Al- . Kenyataan ini adalah berdasarkan peratusan pengkid dimana sebanyak 80 peratus daripada pengkid adalah daripada bangsa Melayu yang beragama islam. Beliau mengeluarkan kenyataan ini semasa ditemu bual oleh Dewan Masyarakat bagi mengupas masalah golongan pengkid ini.

Apabila seseorang merasakan seronok melakukan perkara negatif itu. Oleh itu. Namun begitu. "Jika mereka berpendapat kecelaruan perasaan itu kadang kala sesuatu yang normal mungkin boleh diterima. Namun jika aktiviti kecelaruan itu dikatakan sesuatu yang normal. Apabila pengetahuan agama kita tidak mantap. maka mudahlah bagi syaitan untuk menggoda dan menghasut kita supaya melakukan kemungkaran. kekeliruan dan kecelaruan perasaan juga merupakan faktor kepada masalah ini. Dia akan menjadi alpa dengan asal-usul dirinya serta melupakan cara untuk mendapatkan keseronokan secara halal. "Istilah pengkid dalam bahasa Melayu merujuk kepada perlakuan seks homoseksualiti dalam kalangan remaja perempuan atau ." tegasnya. hal ini tidak dapat diterima. kita menjadi lebih mudah untuk terjebak dengan berbagai-bagai masalah sosial. Beliau juga mengatakan bahawa perkara-perkara negatif juga boleh disebabkan oleh pengalaman yang menyeronokkan. Menurut beliau.Sunah. maka dia boleh menjadi ketagih untuk terus mengulangi perlakuannya itu. kekeliruan ini perlu dibendung pada peringkat awal kerana semakin lama dibiarkan ia akan menjadi lebih sukar untuk diatasi dan boleh merosakkan seseorang. tanpa pengetahuan agama yang mendalam.

hubungan dan layanan antara ibu bapa dengan anak pada masa . Homoseksualiti yang melibatkan perempuan (pengkid dan lesbian) dikatakan ‘wujud dalam kekaburan' dan bergerak dalam senyap. Makzan Musa dari Jabatan Psikologi dan Kaunseling. toleransi identity. dan biseksual (hubungan dengan lelaki dan wanita). Isu ini masih dianggap 'rahsia terbuka' yang malu dibincangkan secara terbuka. Keadaan ini juga berlaku dalam kalangan lesbian dan gay. Universiti Utara Malaysia. dan sintesis identity. penerimaan identity. Menurutnya pola perlakuan seksual manusia mengikut disiplin psikologi Barat diperjelaskan dengan konsep orientasi seksual dalam tiga kategori iaitu heteroseksual (hubungan lelaki dengan wanita). homoseksual (hubungan sejenis sama ada lelaki atau wanita)." kata Profesor Madya Mohd. Homoseksualiti berlaku disebabkan oleh masalah didikan. Beliau mengatakan tarikan homoseksual adalah pengalaman biopsikososial yang berlaku dalam diri secara senyap tetap bersifat dinamik. Perkembangan orientasi seksual bermula pada usia muda dan orientasi seksual bukannya satu pilihan. Terdapat andaian bahawa 'jatuh berahi' wujud secara semula jadi. Pembentukan identity homoseksual berlaku mengikut beberapa tahap kekeliruan iaitu perbandingan identity. Beliau mengatakan bahawa homoseksualiti tidak dapat dipisahkan daripada keluarga yang mempengaruhi perkembangan psikoseksual individu.lazimnya disebut lesbian (bahasa Inggeris) dalam kalangan wanita devvasa.

"adik angkat". persahabatan yang terlalu rapat sesama jantina yang dikaburi dengan nama "kawan rapat". Gerakan ini dipelopori . pusat pengajian tinggi. Zainal Kling pula mengatakan bahawa masalah pengkid ini adalah disebabkan oleh mereka terperangkap dalam proses urbanisasi dan globalisasi yang mengamalkan dasar langit terbuka. Menurut beliau dasar langit terbuka ini tidak menyediakan sebarang ‘perlindungan’ moral dan agama. serta "kakak angkat" yang dirujuk sebagai antara faktor nurture.kecil. Universiti Malaya. dasar langit terbuka juga menyebabkan banyak maklumat diperoleh termasuk tayangan filem asing yang banyak ‘bermain dengan nafsu’. Walaupun pendidikan agama telah diberi sejak sekolah rendah tetapi ia terlalu asas tidak mampu menahan serangan daripada luar. dan terus diamalkan semasa bekerja. Dekan Fakulti Sastera dan Sains Teknologi. Mereka yang rapuh iman dan kurang penghayatan dalam agama amat mudah dipengaruhi oleh anasir asing yang jahat tersebut. Profesor Datuk Dr. Filem komersial yang mengandungi unsur kelucahan secara halus amat mempengaruhi pembentukan akhlak penonton. Selain daripada itu. pengaruh rakan sebaya. Beliau juga mengatakan bahawa golongan pengkid ini terbawabawa dengan pengaruh gerakan kebebasan hak manusia sedunia yang menggalakkan hubungan homoseksual. Homoseksualiti dipercayai bermula pada peringkat sekolah berasrama.

. Gerakan ini merupakan kumpulan manusia yang melepaskan diri daripada tanggungjawab terhadap agama dan bergerak hanya untuk memuaskan nafsu serakah semata-mata. Perkara ini adalah tidak relevan kerana semua bangsa dan agama di dunia ini mengutuk sekeras-kerasnya sistem perkahwinan dan perhubungan sesama jantina kerana ia akan menghancurkan keturunan manusia pada masa hadapan. Kesimpulannya. menerima asuhan keluarga dengan baik. Inilah yang menyebabkan golongan pengkid di negara kita berani melakukan aksi panas mereka dikhalayak ramai walaupun mereka menyedari terdapat banyak mata memandang mereka. masalah pengkid ini tidak akan berlaku di negara kita. dan Singapura. sekiranya mereka mempunyai pengetahuan agama yang mendalam. budaya homoseksual tidak lagi dianggap sebagai satu kesalahan (jenayah). mempunyai jati diri yang kuat. Gerakan ini mendakwa bahawa mereka bebas melakukan apa sahaja keinginan nafsu mereka tanpa sebarang sekatan. Australia. tidak terpengaruh dengan rakan lain dan persekitaran serta sentiasa menggunakan akal untuk berfikir. Bagi rakyat negara tersebut. tidak terkeliru dengan jantina.oleh negara Eropah.

Sebab Berlakunya Masalah Pengkid (Pengurusan Grafik) Masalah pengkid adalah saling berkaitan antara satu sama lain. Sebagai contoh. asuhan keluarga yang tersilap akan membuatkan .

Rajah di bawah menunjukkan punca berlakunya masalah pengkid ini. (Mudah terpengaruh) Terkeliru dengan jantina Punca masalah pengkid Kurang didikan agama Asuhan keluarga .seseorang terkeliru dengan jantinanya. Tidak mempunyai jati diri yang kukuh.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful