INSTITUT PERGURUAN TUN HUSSEIN ONN

KEMAHIRAN BELAJAR
(KERJA KURSUS PENDEK)

KURSUS SEMESTER OPSYEN NAMA

: PPISMP (JUL. 2007 – DIS. 2012) :2 : RBT/BI/BM (KUMPULAN 2) : MOHAMAD SUFIYAN BIN SAMSUDIN

I/C NOMBOR : 900316-01-6417 PENSYARAH : ENCIK HUSIN BIN YAAKOB T. SERAHAN : 21 MAC 2008

Pengkid adalah bahasa slanga di negara kita Malaysia yang membawa makna seorang wanita yang berpenampilan seperti lelaki .Sebab-Sebab Berkemungkinan Berlakunya Masalah Pengkid.

Dalam erti kata yang lebih mudah. mereka adalah kumpulan wanita yang ingin menjadi lelaki. saya mendapati bahawa punca berlaku masalah ini dapat dikategorikan sekali ialah nagara. Mereka mengetepikan segala ciriciri kewanitaan mereka dan sanggup mengikat payu dara mereka agar badan mereka kelihatan leper seperti lelaki yang tulen. Apakah punca berlakunya masalah ini sehingga mereka sanggup menghadapi sebarang halangan dan kepayahan untuk menjadi seorang ‘lelaki’. Diri sendiri. . keluarga atau masyarakat dan akhir 1.dengan berambut pendek. agak kasar kelakuannya. Mereka berasa malu hanya kerana memikirkan mereka adalah wanita. tidak dapat menerima hakikat bahawa mereka telah dilahirkan sebagai wanita. Setelah kami membuat kajian. kepada tiga bahagian iaitu diri sendiri.

Di dalam Islam telah diterangkan bahawa manusia adalah ciptaan Allah yang terbaik. adalah haram bagi seorang lelaki cuba menyerupai wanita dan sebaliknya. Hal ini hanya akan berlaku jika dan hanya jika mereka tidak mempunyai pengetahuan yang mendalam tentang agama Islam. perkara yang halal dilakukan atau haram.Pada peringkat ini. Mereka berasa kewujudan mereka sebagai wanita adalah satu kesilapan yang besar. mereka mula memakai pakaian lelaki demi menunjukkan ‘kelelakian’ mereka. Pengharamannya adalah jelas melalui kitab Allah iaitu Al-Quran melalui kisah kaum Nabi LUTH dimana perkampungan mereka (Bandar Sodom) telah diterbalikkan oleh Allah kerana mereka mengamalkan hubungan sejenis walaupun telah dilarang berkali-kali. saya mendapati bahawa seorang pengkid menghadapi masalah kekeliruan mengenai jantina mereka. tetapi boleh menjadi lebih hina berbanding binatang apabila membiarkan akal dikawal oleh hawa . Mereka menganggap diri mereka adalah seorang lelaki walaupun berjantina wanita. Mereka tidak menghiraukan mengenai dosa. Mereka telah mengetepikan ajaran Islam dan perintah Allah. Mereka melanggar semua perintah Allah. Mereka tidak yakin pada diri sendiri. Mereka menolak fitrah mereka sebagai wanita. Ini kerana hubungan sejenis adalah haram disisi Islam. Hal ini dapat dijelaskan dengan petikan daripada kitab Sahih alBukhari iaitu "ALLAH melaknat lelaki yang cuba menyerupai wanita dan wanita yang cuba menyerupai lelaki (riwayat alBukhari)". Di dalam syariah Islam. Dalam kekeliruan itu.

Natijahnya. Mereka mengutamakan kepuasan nafsu mereka berbanding tuntutan dan perintah agama. Golongan Pengkid bertindak berdasarkan nafsu. golongan manusia yang terkeliru dengan jantina. mereka sanggup melakukan sebarang perkara untuk memuaskan nafsu kerana akal mereka telah dikuasai nafsu.nafsu. Sebagai contoh mereka sanggup membelakangkan agama dan menanggung kesakitan iaitu mengikat payu dara dengan ketat agar dapat mencari ‘teman wanita’. 2. Oleh itu. adalah golongan manusia yang berkemungkinan menjadi pengkid. tidak mempunyai pengetahuan agama yang mantap. Mereka melakukan semua ini hanya untuk memuaskan nafsu mereka. Walaupun mereka mempunyai akal tetapi akal mereka dikawal oleh nafsu. Keluarga atau masyarakat. dan bertuankan hawa nafsu bukannya akal. Mereka juga sanggup mencuri wang daripada keluarga untuk diberikan kepada ‘teman wanita’ mereka sebagai lambang percintaan mereka. .

Ini kerana terdapat keluarga yang berpendapatan rendah akan membelikan anak perempuannya baju kanak-kanak lelaki. Selain daripada itu. dan segala barang keperluan untuk bayi lelaki. Apabila anak itu dididik seperti seorang lelaki sejak kecil lagi. masalah pengkid ini hanya timbul apabila segolongan pengkid di dalam satu masyarakat. tetapi tiada seorang pun yang sanggup melayannya. Masyarakat pula mengakibatkan masalah ini semakin sukar untuk dibendung. pakaian. Lama-kelamaan dia akan berasa bosan. dan mungkin dia akan kembali kepada fitrah. Ini bermakna manusia perlu hidup dalam komuniti tersendiri. Apabila bayi yang lahir itu bayi perempuan. inilah yang mengakibatkan kekeliruan jantina kerana mereka telah selesa menjadi seorang ‘lelaki’ berbanding wanita. Mereka juga telah hilang sifat-sifat kewanitaan sejak kecil lagi. Dalam hal ini. Secara tidak langsung mereka telah mendidik anak perempuan mereka untuk menjadi seorang lelaki. terdapat juga jenis keluarga yang amat mengharapkan anak mereka adalah lelaki.Dalam konteks keluarga pula. terpencil. Ini kerana jika seorang pengkid itu keluar mencari pasangan untuk memuaskan nafsunya. Mereka membeli permainan. mereka tetap menggunakannya barangan yang telah disediakan itu. Manusia merupakan makhluk yang lemah dan saling memerlukan antara satu sama lain untuk hidup dengan selesa. . merupakan antara faktor penyumbang berlakunya gejala ini. Ini kerana baju kanak-kanak lelaki lebih murah berbanding baju perempuan.

Dengan itu. Mereka berasa aman kerana walaupun perbuatan mereka akan menarik perhatian orang ramai. tetapi tidak pernah ditegur.Tetapi jika terdapat walau seorang yang melayannya. dia akan menjadi satu contoh yang tidak baik kepada pengkid lain yang selama ini hanya memendamkan perasaannya di dalam hati. Selain daripada itu. . Mereka bermaharajalela untuk melakukan apa-apa sahaja kerana masyarakat hanya mementingkan dirinya sahaja. Pengkid yang lain akan mula menunjukkan perasaan sebenar mereka kerana mereka telah berjumpa dengan golongan mereka dan mengetahui kepada siapa nafsu mereka boleh disalurkan. mereka memperoleh pengalaman keseronokan. mereka akan terus hanyut dan hidup bergelumang dengan dosa selagi mereka tidak kembali kepada fitrah dan jalan Allah. Negara. Pengalaman yang menyeronokkan ini telah membuatkan akal mereka menjadi buta kepada perkara yang hak dan batil. 3. maka dia akan menjadi lebih berani untuk melakukan pelbagai perkara yang lain. Ditambah dengan sikap masyarakat yang mengamalkan ‘enau dalam belukar. melepaskan pucuk masing-masing’.

kemudian dapat menonton filem-filem lucah. Di negara ini. bahan-bahan lucah amat mudah untuk didapati sehingga pelajar sekolah juga boleh membelinya dengan harga yang murah. Ini bermaksud sesiapa sahaja boleh memilikinya asalkan anda mempunyai wang. Ini merupakan sebab utama kepada segala masalah sosial yang berlaku di Malaysia. dunia tanpa sempadan menjadikan lebih mudah untuk mendapatkan bahan lucah.Negara juga menjadi sebagai punca yang menyumbang kepada masalah ini. . semua pihak harus bertanggung jawab dalam masalah ini kerana mereka menyumbang kepada penyebaran masalah ini. Pengkid yang menonton filem lucah akan terangsang dan secara tidak langsung terdesak mencari pasangan untuk melepaskan nafsu mereka. Ketidakmampuan kerajaan untuk mencari dan menyekat laman web lucah daripada dilayari juga menjadi sebab kepada masalah sosial. Kesimpulannya. Ditambah dengan internet. Mereka hanya perlu menaip hanya beberapa perkataan. Punca-punca kemungkinan masalah.

kewujudan internet. DIRI kekeliruan jantina.asuhan keluarga. MASYARAKAT PENGKID NEGARA penyebaran bahan lucah secara berleluasa. golongan pengkid pada tempat yang sama. . masyarakat yang tidak peduli. urang pengetahuan agama. bertindak mengikut hawa nafsu.

Sebab Sebenar Berlakunya Masalah Pengkid Gejala pengkid semakin menular di negara kita. Dianggarkan bahawa terdapat kira-kira 10 000 orang pengkid di . Malaysia.

sebanyak 80 peratus merupakan pengkid yang berketurunan Melayu sementara bakinya daripada bangsa-bangsa lain. Persoalannya di sini. Asri Zainul Abidin. Mohd. apakah puncanya para pelajar ini menjadi seorang pengkid? Terdapat ramai tokoh terkemuka negara telah menyuarakan pendapat mereka apabila disoal mengenai masalah pengkid yang melanda negara kita baru-baru ini." jelas Mufti Perlis. Beliau mengeluarkan kenyataan ini semasa ditemu bual oleh Dewan Masyarakat bagi mengupas masalah golongan pengkid ini. Dengan ini jelaslah bahawa sebenarnya golongan pengkid merupakan golongan manusia yang kurang pengetahuan atau didikan mengenai agama islam. Berikut dinyatakan beberapa pendapat mengenai punca yang menjadikan masalah ini berlaku. iaitu lengkap untuk sepanjang zaman.seluruh Malaysia. Dr. Agama islam merupakan satu agama yang syumul. "ALLAH melaknat lelaki yang cuba menyerupai wanita dan wanita yang cuba menyerupai lelaki (riwayat al-Bukhari). Kenyataan ini adalah berdasarkan peratusan pengkid dimana sebanyak 80 peratus daripada pengkid adalah daripada bangsa Melayu yang beragama islam. Daripada jumlah itu. Segala masalah yang berlaku pada hari ini sebenarnya telah diterangkan oleh Allah melalui Al-Quran dan Al- . Lebih mengejutkan lagi 80 peratus daripada bangsa Melayu itu terdiri daripada pelajar sama ada pelajar sekolah mahupun mahasiswi yang sedang menuntut di Institusi Pengajian Tinggi (IPT).

"Jika mereka berpendapat kecelaruan perasaan itu kadang kala sesuatu yang normal mungkin boleh diterima." tegasnya. Apabila pengetahuan agama kita tidak mantap. kita menjadi lebih mudah untuk terjebak dengan berbagai-bagai masalah sosial. Oleh itu. kekeliruan ini perlu dibendung pada peringkat awal kerana semakin lama dibiarkan ia akan menjadi lebih sukar untuk diatasi dan boleh merosakkan seseorang. maka mudahlah bagi syaitan untuk menggoda dan menghasut kita supaya melakukan kemungkaran.Sunah. Namun jika aktiviti kecelaruan itu dikatakan sesuatu yang normal. Beliau juga mengatakan bahawa perkara-perkara negatif juga boleh disebabkan oleh pengalaman yang menyeronokkan. Menurut beliau. "Istilah pengkid dalam bahasa Melayu merujuk kepada perlakuan seks homoseksualiti dalam kalangan remaja perempuan atau . Dia akan menjadi alpa dengan asal-usul dirinya serta melupakan cara untuk mendapatkan keseronokan secara halal. Apabila seseorang merasakan seronok melakukan perkara negatif itu. maka dia boleh menjadi ketagih untuk terus mengulangi perlakuannya itu. kekeliruan dan kecelaruan perasaan juga merupakan faktor kepada masalah ini. tanpa pengetahuan agama yang mendalam. Namun begitu. hal ini tidak dapat diterima.

Homoseksualiti berlaku disebabkan oleh masalah didikan. homoseksual (hubungan sejenis sama ada lelaki atau wanita). dan biseksual (hubungan dengan lelaki dan wanita). Universiti Utara Malaysia. Beliau mengatakan tarikan homoseksual adalah pengalaman biopsikososial yang berlaku dalam diri secara senyap tetap bersifat dinamik. hubungan dan layanan antara ibu bapa dengan anak pada masa . Pembentukan identity homoseksual berlaku mengikut beberapa tahap kekeliruan iaitu perbandingan identity.lazimnya disebut lesbian (bahasa Inggeris) dalam kalangan wanita devvasa. Beliau mengatakan bahawa homoseksualiti tidak dapat dipisahkan daripada keluarga yang mempengaruhi perkembangan psikoseksual individu. Isu ini masih dianggap 'rahsia terbuka' yang malu dibincangkan secara terbuka." kata Profesor Madya Mohd. toleransi identity. Perkembangan orientasi seksual bermula pada usia muda dan orientasi seksual bukannya satu pilihan. Homoseksualiti yang melibatkan perempuan (pengkid dan lesbian) dikatakan ‘wujud dalam kekaburan' dan bergerak dalam senyap. penerimaan identity. Makzan Musa dari Jabatan Psikologi dan Kaunseling. dan sintesis identity. Menurutnya pola perlakuan seksual manusia mengikut disiplin psikologi Barat diperjelaskan dengan konsep orientasi seksual dalam tiga kategori iaitu heteroseksual (hubungan lelaki dengan wanita). Keadaan ini juga berlaku dalam kalangan lesbian dan gay. Terdapat andaian bahawa 'jatuh berahi' wujud secara semula jadi.

pusat pengajian tinggi. Universiti Malaya. dasar langit terbuka juga menyebabkan banyak maklumat diperoleh termasuk tayangan filem asing yang banyak ‘bermain dengan nafsu’. Beliau juga mengatakan bahawa golongan pengkid ini terbawabawa dengan pengaruh gerakan kebebasan hak manusia sedunia yang menggalakkan hubungan homoseksual. Homoseksualiti dipercayai bermula pada peringkat sekolah berasrama. Menurut beliau dasar langit terbuka ini tidak menyediakan sebarang ‘perlindungan’ moral dan agama. dan terus diamalkan semasa bekerja. Gerakan ini dipelopori . Selain daripada itu. Filem komersial yang mengandungi unsur kelucahan secara halus amat mempengaruhi pembentukan akhlak penonton. Dekan Fakulti Sastera dan Sains Teknologi. Walaupun pendidikan agama telah diberi sejak sekolah rendah tetapi ia terlalu asas tidak mampu menahan serangan daripada luar. pengaruh rakan sebaya. serta "kakak angkat" yang dirujuk sebagai antara faktor nurture. Zainal Kling pula mengatakan bahawa masalah pengkid ini adalah disebabkan oleh mereka terperangkap dalam proses urbanisasi dan globalisasi yang mengamalkan dasar langit terbuka. Profesor Datuk Dr. "adik angkat". Mereka yang rapuh iman dan kurang penghayatan dalam agama amat mudah dipengaruhi oleh anasir asing yang jahat tersebut. persahabatan yang terlalu rapat sesama jantina yang dikaburi dengan nama "kawan rapat".kecil.

Inilah yang menyebabkan golongan pengkid di negara kita berani melakukan aksi panas mereka dikhalayak ramai walaupun mereka menyedari terdapat banyak mata memandang mereka. tidak terpengaruh dengan rakan lain dan persekitaran serta sentiasa menggunakan akal untuk berfikir. masalah pengkid ini tidak akan berlaku di negara kita. mempunyai jati diri yang kuat. Australia.oleh negara Eropah. Gerakan ini mendakwa bahawa mereka bebas melakukan apa sahaja keinginan nafsu mereka tanpa sebarang sekatan. . budaya homoseksual tidak lagi dianggap sebagai satu kesalahan (jenayah). Kesimpulannya. menerima asuhan keluarga dengan baik. sekiranya mereka mempunyai pengetahuan agama yang mendalam. Gerakan ini merupakan kumpulan manusia yang melepaskan diri daripada tanggungjawab terhadap agama dan bergerak hanya untuk memuaskan nafsu serakah semata-mata. dan Singapura. Bagi rakyat negara tersebut. tidak terkeliru dengan jantina. Perkara ini adalah tidak relevan kerana semua bangsa dan agama di dunia ini mengutuk sekeras-kerasnya sistem perkahwinan dan perhubungan sesama jantina kerana ia akan menghancurkan keturunan manusia pada masa hadapan.

Sebagai contoh.Sebab Berlakunya Masalah Pengkid (Pengurusan Grafik) Masalah pengkid adalah saling berkaitan antara satu sama lain. asuhan keluarga yang tersilap akan membuatkan .

Rajah di bawah menunjukkan punca berlakunya masalah pengkid ini. Tidak mempunyai jati diri yang kukuh.seseorang terkeliru dengan jantinanya. (Mudah terpengaruh) Terkeliru dengan jantina Punca masalah pengkid Kurang didikan agama Asuhan keluarga .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful