INSTITUT PERGURUAN TUN HUSSEIN ONN

KEMAHIRAN BELAJAR
(KERJA KURSUS PENDEK)

KURSUS SEMESTER OPSYEN NAMA

: PPISMP (JUL. 2007 – DIS. 2012) :2 : RBT/BI/BM (KUMPULAN 2) : MOHAMAD SUFIYAN BIN SAMSUDIN

I/C NOMBOR : 900316-01-6417 PENSYARAH : ENCIK HUSIN BIN YAAKOB T. SERAHAN : 21 MAC 2008

Pengkid adalah bahasa slanga di negara kita Malaysia yang membawa makna seorang wanita yang berpenampilan seperti lelaki .Sebab-Sebab Berkemungkinan Berlakunya Masalah Pengkid.

agak kasar kelakuannya. keluarga atau masyarakat dan akhir 1. Mereka berasa malu hanya kerana memikirkan mereka adalah wanita. Mereka mengetepikan segala ciriciri kewanitaan mereka dan sanggup mengikat payu dara mereka agar badan mereka kelihatan leper seperti lelaki yang tulen.dengan berambut pendek. Setelah kami membuat kajian. . kepada tiga bahagian iaitu diri sendiri. saya mendapati bahawa punca berlaku masalah ini dapat dikategorikan sekali ialah nagara. mereka adalah kumpulan wanita yang ingin menjadi lelaki. tidak dapat menerima hakikat bahawa mereka telah dilahirkan sebagai wanita. Diri sendiri. Apakah punca berlakunya masalah ini sehingga mereka sanggup menghadapi sebarang halangan dan kepayahan untuk menjadi seorang ‘lelaki’. Dalam erti kata yang lebih mudah.

Di dalam syariah Islam. Mereka telah mengetepikan ajaran Islam dan perintah Allah. saya mendapati bahawa seorang pengkid menghadapi masalah kekeliruan mengenai jantina mereka. mereka mula memakai pakaian lelaki demi menunjukkan ‘kelelakian’ mereka. Hal ini hanya akan berlaku jika dan hanya jika mereka tidak mempunyai pengetahuan yang mendalam tentang agama Islam. Di dalam Islam telah diterangkan bahawa manusia adalah ciptaan Allah yang terbaik.Pada peringkat ini. Mereka tidak menghiraukan mengenai dosa. Pengharamannya adalah jelas melalui kitab Allah iaitu Al-Quran melalui kisah kaum Nabi LUTH dimana perkampungan mereka (Bandar Sodom) telah diterbalikkan oleh Allah kerana mereka mengamalkan hubungan sejenis walaupun telah dilarang berkali-kali. Mereka menolak fitrah mereka sebagai wanita. Mereka menganggap diri mereka adalah seorang lelaki walaupun berjantina wanita. Dalam kekeliruan itu. Mereka tidak yakin pada diri sendiri. Ini kerana hubungan sejenis adalah haram disisi Islam. tetapi boleh menjadi lebih hina berbanding binatang apabila membiarkan akal dikawal oleh hawa . Hal ini dapat dijelaskan dengan petikan daripada kitab Sahih alBukhari iaitu "ALLAH melaknat lelaki yang cuba menyerupai wanita dan wanita yang cuba menyerupai lelaki (riwayat alBukhari)". perkara yang halal dilakukan atau haram. adalah haram bagi seorang lelaki cuba menyerupai wanita dan sebaliknya. Mereka berasa kewujudan mereka sebagai wanita adalah satu kesilapan yang besar. Mereka melanggar semua perintah Allah.

Sebagai contoh mereka sanggup membelakangkan agama dan menanggung kesakitan iaitu mengikat payu dara dengan ketat agar dapat mencari ‘teman wanita’. dan bertuankan hawa nafsu bukannya akal. Mereka mengutamakan kepuasan nafsu mereka berbanding tuntutan dan perintah agama. Mereka melakukan semua ini hanya untuk memuaskan nafsu mereka. Keluarga atau masyarakat. . Natijahnya. tidak mempunyai pengetahuan agama yang mantap. golongan manusia yang terkeliru dengan jantina. 2. Mereka juga sanggup mencuri wang daripada keluarga untuk diberikan kepada ‘teman wanita’ mereka sebagai lambang percintaan mereka. Golongan Pengkid bertindak berdasarkan nafsu.nafsu. mereka sanggup melakukan sebarang perkara untuk memuaskan nafsu kerana akal mereka telah dikuasai nafsu. Oleh itu. adalah golongan manusia yang berkemungkinan menjadi pengkid. Walaupun mereka mempunyai akal tetapi akal mereka dikawal oleh nafsu.

masalah pengkid ini hanya timbul apabila segolongan pengkid di dalam satu masyarakat. Secara tidak langsung mereka telah mendidik anak perempuan mereka untuk menjadi seorang lelaki. Apabila bayi yang lahir itu bayi perempuan. Mereka membeli permainan. Mereka juga telah hilang sifat-sifat kewanitaan sejak kecil lagi. Masyarakat pula mengakibatkan masalah ini semakin sukar untuk dibendung. tetapi tiada seorang pun yang sanggup melayannya. Manusia merupakan makhluk yang lemah dan saling memerlukan antara satu sama lain untuk hidup dengan selesa. inilah yang mengakibatkan kekeliruan jantina kerana mereka telah selesa menjadi seorang ‘lelaki’ berbanding wanita. Lama-kelamaan dia akan berasa bosan. pakaian. mereka tetap menggunakannya barangan yang telah disediakan itu. Ini kerana baju kanak-kanak lelaki lebih murah berbanding baju perempuan. dan segala barang keperluan untuk bayi lelaki. merupakan antara faktor penyumbang berlakunya gejala ini. . Ini kerana jika seorang pengkid itu keluar mencari pasangan untuk memuaskan nafsunya. dan mungkin dia akan kembali kepada fitrah. Ini kerana terdapat keluarga yang berpendapatan rendah akan membelikan anak perempuannya baju kanak-kanak lelaki. Ini bermakna manusia perlu hidup dalam komuniti tersendiri. terpencil. Selain daripada itu. Apabila anak itu dididik seperti seorang lelaki sejak kecil lagi.Dalam konteks keluarga pula. Dalam hal ini. terdapat juga jenis keluarga yang amat mengharapkan anak mereka adalah lelaki.

Mereka berasa aman kerana walaupun perbuatan mereka akan menarik perhatian orang ramai. Negara. mereka akan terus hanyut dan hidup bergelumang dengan dosa selagi mereka tidak kembali kepada fitrah dan jalan Allah. 3.Tetapi jika terdapat walau seorang yang melayannya. Selain daripada itu. maka dia akan menjadi lebih berani untuk melakukan pelbagai perkara yang lain. Dengan itu. Pengalaman yang menyeronokkan ini telah membuatkan akal mereka menjadi buta kepada perkara yang hak dan batil. tetapi tidak pernah ditegur. Mereka bermaharajalela untuk melakukan apa-apa sahaja kerana masyarakat hanya mementingkan dirinya sahaja. dia akan menjadi satu contoh yang tidak baik kepada pengkid lain yang selama ini hanya memendamkan perasaannya di dalam hati. Ditambah dengan sikap masyarakat yang mengamalkan ‘enau dalam belukar. Pengkid yang lain akan mula menunjukkan perasaan sebenar mereka kerana mereka telah berjumpa dengan golongan mereka dan mengetahui kepada siapa nafsu mereka boleh disalurkan. mereka memperoleh pengalaman keseronokan. . melepaskan pucuk masing-masing’.

Kesimpulannya. Ditambah dengan internet. Ini merupakan sebab utama kepada segala masalah sosial yang berlaku di Malaysia. Mereka hanya perlu menaip hanya beberapa perkataan. dunia tanpa sempadan menjadikan lebih mudah untuk mendapatkan bahan lucah. Ini bermaksud sesiapa sahaja boleh memilikinya asalkan anda mempunyai wang. semua pihak harus bertanggung jawab dalam masalah ini kerana mereka menyumbang kepada penyebaran masalah ini. kemudian dapat menonton filem-filem lucah.Negara juga menjadi sebagai punca yang menyumbang kepada masalah ini. Pengkid yang menonton filem lucah akan terangsang dan secara tidak langsung terdesak mencari pasangan untuk melepaskan nafsu mereka. Di negara ini. . bahan-bahan lucah amat mudah untuk didapati sehingga pelajar sekolah juga boleh membelinya dengan harga yang murah. Ketidakmampuan kerajaan untuk mencari dan menyekat laman web lucah daripada dilayari juga menjadi sebab kepada masalah sosial. Punca-punca kemungkinan masalah.

kewujudan internet. . bertindak mengikut hawa nafsu. masyarakat yang tidak peduli. golongan pengkid pada tempat yang sama. urang pengetahuan agama. DIRI kekeliruan jantina. MASYARAKAT PENGKID NEGARA penyebaran bahan lucah secara berleluasa.asuhan keluarga.

Dianggarkan bahawa terdapat kira-kira 10 000 orang pengkid di .Sebab Sebenar Berlakunya Masalah Pengkid Gejala pengkid semakin menular di negara kita. Malaysia.

Agama islam merupakan satu agama yang syumul. Segala masalah yang berlaku pada hari ini sebenarnya telah diterangkan oleh Allah melalui Al-Quran dan Al- . Daripada jumlah itu. Kenyataan ini adalah berdasarkan peratusan pengkid dimana sebanyak 80 peratus daripada pengkid adalah daripada bangsa Melayu yang beragama islam. apakah puncanya para pelajar ini menjadi seorang pengkid? Terdapat ramai tokoh terkemuka negara telah menyuarakan pendapat mereka apabila disoal mengenai masalah pengkid yang melanda negara kita baru-baru ini. "ALLAH melaknat lelaki yang cuba menyerupai wanita dan wanita yang cuba menyerupai lelaki (riwayat al-Bukhari).seluruh Malaysia." jelas Mufti Perlis. Berikut dinyatakan beberapa pendapat mengenai punca yang menjadikan masalah ini berlaku. Persoalannya di sini. Mohd. Lebih mengejutkan lagi 80 peratus daripada bangsa Melayu itu terdiri daripada pelajar sama ada pelajar sekolah mahupun mahasiswi yang sedang menuntut di Institusi Pengajian Tinggi (IPT). sebanyak 80 peratus merupakan pengkid yang berketurunan Melayu sementara bakinya daripada bangsa-bangsa lain. Dengan ini jelaslah bahawa sebenarnya golongan pengkid merupakan golongan manusia yang kurang pengetahuan atau didikan mengenai agama islam. iaitu lengkap untuk sepanjang zaman. Dr. Beliau mengeluarkan kenyataan ini semasa ditemu bual oleh Dewan Masyarakat bagi mengupas masalah golongan pengkid ini. Asri Zainul Abidin.

kekeliruan dan kecelaruan perasaan juga merupakan faktor kepada masalah ini. maka mudahlah bagi syaitan untuk menggoda dan menghasut kita supaya melakukan kemungkaran. hal ini tidak dapat diterima. Oleh itu. Apabila seseorang merasakan seronok melakukan perkara negatif itu. Namun jika aktiviti kecelaruan itu dikatakan sesuatu yang normal. "Istilah pengkid dalam bahasa Melayu merujuk kepada perlakuan seks homoseksualiti dalam kalangan remaja perempuan atau .Sunah. Dia akan menjadi alpa dengan asal-usul dirinya serta melupakan cara untuk mendapatkan keseronokan secara halal. kita menjadi lebih mudah untuk terjebak dengan berbagai-bagai masalah sosial. Menurut beliau. maka dia boleh menjadi ketagih untuk terus mengulangi perlakuannya itu. Namun begitu. "Jika mereka berpendapat kecelaruan perasaan itu kadang kala sesuatu yang normal mungkin boleh diterima. Beliau juga mengatakan bahawa perkara-perkara negatif juga boleh disebabkan oleh pengalaman yang menyeronokkan. Apabila pengetahuan agama kita tidak mantap." tegasnya. tanpa pengetahuan agama yang mendalam. kekeliruan ini perlu dibendung pada peringkat awal kerana semakin lama dibiarkan ia akan menjadi lebih sukar untuk diatasi dan boleh merosakkan seseorang.

dan biseksual (hubungan dengan lelaki dan wanita). Beliau mengatakan tarikan homoseksual adalah pengalaman biopsikososial yang berlaku dalam diri secara senyap tetap bersifat dinamik. Makzan Musa dari Jabatan Psikologi dan Kaunseling. Keadaan ini juga berlaku dalam kalangan lesbian dan gay. Homoseksualiti yang melibatkan perempuan (pengkid dan lesbian) dikatakan ‘wujud dalam kekaburan' dan bergerak dalam senyap. toleransi identity. Terdapat andaian bahawa 'jatuh berahi' wujud secara semula jadi. Perkembangan orientasi seksual bermula pada usia muda dan orientasi seksual bukannya satu pilihan." kata Profesor Madya Mohd. homoseksual (hubungan sejenis sama ada lelaki atau wanita). Menurutnya pola perlakuan seksual manusia mengikut disiplin psikologi Barat diperjelaskan dengan konsep orientasi seksual dalam tiga kategori iaitu heteroseksual (hubungan lelaki dengan wanita). Isu ini masih dianggap 'rahsia terbuka' yang malu dibincangkan secara terbuka.lazimnya disebut lesbian (bahasa Inggeris) dalam kalangan wanita devvasa. Universiti Utara Malaysia. dan sintesis identity. Homoseksualiti berlaku disebabkan oleh masalah didikan. penerimaan identity. hubungan dan layanan antara ibu bapa dengan anak pada masa . Pembentukan identity homoseksual berlaku mengikut beberapa tahap kekeliruan iaitu perbandingan identity. Beliau mengatakan bahawa homoseksualiti tidak dapat dipisahkan daripada keluarga yang mempengaruhi perkembangan psikoseksual individu.

dan terus diamalkan semasa bekerja. Profesor Datuk Dr. dasar langit terbuka juga menyebabkan banyak maklumat diperoleh termasuk tayangan filem asing yang banyak ‘bermain dengan nafsu’. Dekan Fakulti Sastera dan Sains Teknologi. "adik angkat".kecil. Menurut beliau dasar langit terbuka ini tidak menyediakan sebarang ‘perlindungan’ moral dan agama. persahabatan yang terlalu rapat sesama jantina yang dikaburi dengan nama "kawan rapat". serta "kakak angkat" yang dirujuk sebagai antara faktor nurture. pengaruh rakan sebaya. Gerakan ini dipelopori . Selain daripada itu. Mereka yang rapuh iman dan kurang penghayatan dalam agama amat mudah dipengaruhi oleh anasir asing yang jahat tersebut. pusat pengajian tinggi. Walaupun pendidikan agama telah diberi sejak sekolah rendah tetapi ia terlalu asas tidak mampu menahan serangan daripada luar. Filem komersial yang mengandungi unsur kelucahan secara halus amat mempengaruhi pembentukan akhlak penonton. Beliau juga mengatakan bahawa golongan pengkid ini terbawabawa dengan pengaruh gerakan kebebasan hak manusia sedunia yang menggalakkan hubungan homoseksual. Universiti Malaya. Homoseksualiti dipercayai bermula pada peringkat sekolah berasrama. Zainal Kling pula mengatakan bahawa masalah pengkid ini adalah disebabkan oleh mereka terperangkap dalam proses urbanisasi dan globalisasi yang mengamalkan dasar langit terbuka.

mempunyai jati diri yang kuat. masalah pengkid ini tidak akan berlaku di negara kita. Bagi rakyat negara tersebut. Gerakan ini mendakwa bahawa mereka bebas melakukan apa sahaja keinginan nafsu mereka tanpa sebarang sekatan. Kesimpulannya. budaya homoseksual tidak lagi dianggap sebagai satu kesalahan (jenayah). Inilah yang menyebabkan golongan pengkid di negara kita berani melakukan aksi panas mereka dikhalayak ramai walaupun mereka menyedari terdapat banyak mata memandang mereka. . tidak terpengaruh dengan rakan lain dan persekitaran serta sentiasa menggunakan akal untuk berfikir. Gerakan ini merupakan kumpulan manusia yang melepaskan diri daripada tanggungjawab terhadap agama dan bergerak hanya untuk memuaskan nafsu serakah semata-mata. Australia. dan Singapura. sekiranya mereka mempunyai pengetahuan agama yang mendalam. menerima asuhan keluarga dengan baik. tidak terkeliru dengan jantina.oleh negara Eropah. Perkara ini adalah tidak relevan kerana semua bangsa dan agama di dunia ini mengutuk sekeras-kerasnya sistem perkahwinan dan perhubungan sesama jantina kerana ia akan menghancurkan keturunan manusia pada masa hadapan.

asuhan keluarga yang tersilap akan membuatkan .Sebab Berlakunya Masalah Pengkid (Pengurusan Grafik) Masalah pengkid adalah saling berkaitan antara satu sama lain. Sebagai contoh.

seseorang terkeliru dengan jantinanya. Tidak mempunyai jati diri yang kukuh. (Mudah terpengaruh) Terkeliru dengan jantina Punca masalah pengkid Kurang didikan agama Asuhan keluarga . Rajah di bawah menunjukkan punca berlakunya masalah pengkid ini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful