P. 1
2465673 Masalah Sosial Di Malaysia

2465673 Masalah Sosial Di Malaysia

|Views: 14|Likes:
Published by Sam Kam Youn

More info:

Published by: Sam Kam Youn on Mar 18, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/06/2013

pdf

text

original

INSTITUT PERGURUAN TUN HUSSEIN ONN

KEMAHIRAN BELAJAR
(KERJA KURSUS PENDEK)

KURSUS SEMESTER OPSYEN NAMA

: PPISMP (JUL. 2007 – DIS. 2012) :2 : RBT/BI/BM (KUMPULAN 2) : MOHAMAD SUFIYAN BIN SAMSUDIN

I/C NOMBOR : 900316-01-6417 PENSYARAH : ENCIK HUSIN BIN YAAKOB T. SERAHAN : 21 MAC 2008

Sebab-Sebab Berkemungkinan Berlakunya Masalah Pengkid. Pengkid adalah bahasa slanga di negara kita Malaysia yang membawa makna seorang wanita yang berpenampilan seperti lelaki .

keluarga atau masyarakat dan akhir 1. agak kasar kelakuannya. Mereka mengetepikan segala ciriciri kewanitaan mereka dan sanggup mengikat payu dara mereka agar badan mereka kelihatan leper seperti lelaki yang tulen. . Setelah kami membuat kajian. kepada tiga bahagian iaitu diri sendiri. Diri sendiri. saya mendapati bahawa punca berlaku masalah ini dapat dikategorikan sekali ialah nagara. Apakah punca berlakunya masalah ini sehingga mereka sanggup menghadapi sebarang halangan dan kepayahan untuk menjadi seorang ‘lelaki’. Mereka berasa malu hanya kerana memikirkan mereka adalah wanita. mereka adalah kumpulan wanita yang ingin menjadi lelaki.dengan berambut pendek. tidak dapat menerima hakikat bahawa mereka telah dilahirkan sebagai wanita. Dalam erti kata yang lebih mudah.

Pada peringkat ini. Di dalam Islam telah diterangkan bahawa manusia adalah ciptaan Allah yang terbaik. Mereka menolak fitrah mereka sebagai wanita. Di dalam syariah Islam. mereka mula memakai pakaian lelaki demi menunjukkan ‘kelelakian’ mereka. perkara yang halal dilakukan atau haram. Ini kerana hubungan sejenis adalah haram disisi Islam. Mereka telah mengetepikan ajaran Islam dan perintah Allah. saya mendapati bahawa seorang pengkid menghadapi masalah kekeliruan mengenai jantina mereka. adalah haram bagi seorang lelaki cuba menyerupai wanita dan sebaliknya. Pengharamannya adalah jelas melalui kitab Allah iaitu Al-Quran melalui kisah kaum Nabi LUTH dimana perkampungan mereka (Bandar Sodom) telah diterbalikkan oleh Allah kerana mereka mengamalkan hubungan sejenis walaupun telah dilarang berkali-kali. Mereka tidak menghiraukan mengenai dosa. Hal ini hanya akan berlaku jika dan hanya jika mereka tidak mempunyai pengetahuan yang mendalam tentang agama Islam. tetapi boleh menjadi lebih hina berbanding binatang apabila membiarkan akal dikawal oleh hawa . Mereka tidak yakin pada diri sendiri. Dalam kekeliruan itu. Mereka melanggar semua perintah Allah. Mereka berasa kewujudan mereka sebagai wanita adalah satu kesilapan yang besar. Hal ini dapat dijelaskan dengan petikan daripada kitab Sahih alBukhari iaitu "ALLAH melaknat lelaki yang cuba menyerupai wanita dan wanita yang cuba menyerupai lelaki (riwayat alBukhari)". Mereka menganggap diri mereka adalah seorang lelaki walaupun berjantina wanita.

nafsu. Oleh itu. adalah golongan manusia yang berkemungkinan menjadi pengkid. golongan manusia yang terkeliru dengan jantina. Keluarga atau masyarakat. dan bertuankan hawa nafsu bukannya akal. tidak mempunyai pengetahuan agama yang mantap. Sebagai contoh mereka sanggup membelakangkan agama dan menanggung kesakitan iaitu mengikat payu dara dengan ketat agar dapat mencari ‘teman wanita’. Mereka melakukan semua ini hanya untuk memuaskan nafsu mereka. Mereka juga sanggup mencuri wang daripada keluarga untuk diberikan kepada ‘teman wanita’ mereka sebagai lambang percintaan mereka. Walaupun mereka mempunyai akal tetapi akal mereka dikawal oleh nafsu. Golongan Pengkid bertindak berdasarkan nafsu. mereka sanggup melakukan sebarang perkara untuk memuaskan nafsu kerana akal mereka telah dikuasai nafsu. Natijahnya. 2. . Mereka mengutamakan kepuasan nafsu mereka berbanding tuntutan dan perintah agama.

Lama-kelamaan dia akan berasa bosan. Ini kerana baju kanak-kanak lelaki lebih murah berbanding baju perempuan. Secara tidak langsung mereka telah mendidik anak perempuan mereka untuk menjadi seorang lelaki. Ini bermakna manusia perlu hidup dalam komuniti tersendiri. pakaian. Selain daripada itu. dan mungkin dia akan kembali kepada fitrah. Apabila anak itu dididik seperti seorang lelaki sejak kecil lagi. terdapat juga jenis keluarga yang amat mengharapkan anak mereka adalah lelaki. Dalam hal ini. Mereka juga telah hilang sifat-sifat kewanitaan sejak kecil lagi. inilah yang mengakibatkan kekeliruan jantina kerana mereka telah selesa menjadi seorang ‘lelaki’ berbanding wanita. . Apabila bayi yang lahir itu bayi perempuan. Ini kerana jika seorang pengkid itu keluar mencari pasangan untuk memuaskan nafsunya. mereka tetap menggunakannya barangan yang telah disediakan itu. merupakan antara faktor penyumbang berlakunya gejala ini. masalah pengkid ini hanya timbul apabila segolongan pengkid di dalam satu masyarakat. Masyarakat pula mengakibatkan masalah ini semakin sukar untuk dibendung.Dalam konteks keluarga pula. Ini kerana terdapat keluarga yang berpendapatan rendah akan membelikan anak perempuannya baju kanak-kanak lelaki. terpencil. Mereka membeli permainan. tetapi tiada seorang pun yang sanggup melayannya. Manusia merupakan makhluk yang lemah dan saling memerlukan antara satu sama lain untuk hidup dengan selesa. dan segala barang keperluan untuk bayi lelaki.

Pengkid yang lain akan mula menunjukkan perasaan sebenar mereka kerana mereka telah berjumpa dengan golongan mereka dan mengetahui kepada siapa nafsu mereka boleh disalurkan. dia akan menjadi satu contoh yang tidak baik kepada pengkid lain yang selama ini hanya memendamkan perasaannya di dalam hati. melepaskan pucuk masing-masing’. 3. tetapi tidak pernah ditegur. mereka akan terus hanyut dan hidup bergelumang dengan dosa selagi mereka tidak kembali kepada fitrah dan jalan Allah.Tetapi jika terdapat walau seorang yang melayannya. . mereka memperoleh pengalaman keseronokan. Negara. Mereka berasa aman kerana walaupun perbuatan mereka akan menarik perhatian orang ramai. Selain daripada itu. maka dia akan menjadi lebih berani untuk melakukan pelbagai perkara yang lain. Dengan itu. Ditambah dengan sikap masyarakat yang mengamalkan ‘enau dalam belukar. Pengalaman yang menyeronokkan ini telah membuatkan akal mereka menjadi buta kepada perkara yang hak dan batil. Mereka bermaharajalela untuk melakukan apa-apa sahaja kerana masyarakat hanya mementingkan dirinya sahaja.

. Kesimpulannya. Pengkid yang menonton filem lucah akan terangsang dan secara tidak langsung terdesak mencari pasangan untuk melepaskan nafsu mereka. kemudian dapat menonton filem-filem lucah. Punca-punca kemungkinan masalah. Ketidakmampuan kerajaan untuk mencari dan menyekat laman web lucah daripada dilayari juga menjadi sebab kepada masalah sosial. dunia tanpa sempadan menjadikan lebih mudah untuk mendapatkan bahan lucah. bahan-bahan lucah amat mudah untuk didapati sehingga pelajar sekolah juga boleh membelinya dengan harga yang murah. semua pihak harus bertanggung jawab dalam masalah ini kerana mereka menyumbang kepada penyebaran masalah ini. Di negara ini. Ditambah dengan internet.Negara juga menjadi sebagai punca yang menyumbang kepada masalah ini. Mereka hanya perlu menaip hanya beberapa perkataan. Ini merupakan sebab utama kepada segala masalah sosial yang berlaku di Malaysia. Ini bermaksud sesiapa sahaja boleh memilikinya asalkan anda mempunyai wang.

golongan pengkid pada tempat yang sama. masyarakat yang tidak peduli.asuhan keluarga. MASYARAKAT PENGKID NEGARA penyebaran bahan lucah secara berleluasa. DIRI kekeliruan jantina. . urang pengetahuan agama. bertindak mengikut hawa nafsu. kewujudan internet.

Dianggarkan bahawa terdapat kira-kira 10 000 orang pengkid di . Malaysia.Sebab Sebenar Berlakunya Masalah Pengkid Gejala pengkid semakin menular di negara kita.

Daripada jumlah itu. sebanyak 80 peratus merupakan pengkid yang berketurunan Melayu sementara bakinya daripada bangsa-bangsa lain. Asri Zainul Abidin." jelas Mufti Perlis. Berikut dinyatakan beberapa pendapat mengenai punca yang menjadikan masalah ini berlaku. iaitu lengkap untuk sepanjang zaman. Agama islam merupakan satu agama yang syumul. "ALLAH melaknat lelaki yang cuba menyerupai wanita dan wanita yang cuba menyerupai lelaki (riwayat al-Bukhari). Dr. apakah puncanya para pelajar ini menjadi seorang pengkid? Terdapat ramai tokoh terkemuka negara telah menyuarakan pendapat mereka apabila disoal mengenai masalah pengkid yang melanda negara kita baru-baru ini. Mohd. Persoalannya di sini. Kenyataan ini adalah berdasarkan peratusan pengkid dimana sebanyak 80 peratus daripada pengkid adalah daripada bangsa Melayu yang beragama islam. Lebih mengejutkan lagi 80 peratus daripada bangsa Melayu itu terdiri daripada pelajar sama ada pelajar sekolah mahupun mahasiswi yang sedang menuntut di Institusi Pengajian Tinggi (IPT).seluruh Malaysia. Dengan ini jelaslah bahawa sebenarnya golongan pengkid merupakan golongan manusia yang kurang pengetahuan atau didikan mengenai agama islam. Beliau mengeluarkan kenyataan ini semasa ditemu bual oleh Dewan Masyarakat bagi mengupas masalah golongan pengkid ini. Segala masalah yang berlaku pada hari ini sebenarnya telah diterangkan oleh Allah melalui Al-Quran dan Al- .

Dia akan menjadi alpa dengan asal-usul dirinya serta melupakan cara untuk mendapatkan keseronokan secara halal. tanpa pengetahuan agama yang mendalam. hal ini tidak dapat diterima.Sunah. maka mudahlah bagi syaitan untuk menggoda dan menghasut kita supaya melakukan kemungkaran. Apabila seseorang merasakan seronok melakukan perkara negatif itu. "Jika mereka berpendapat kecelaruan perasaan itu kadang kala sesuatu yang normal mungkin boleh diterima. maka dia boleh menjadi ketagih untuk terus mengulangi perlakuannya itu. kita menjadi lebih mudah untuk terjebak dengan berbagai-bagai masalah sosial. Namun jika aktiviti kecelaruan itu dikatakan sesuatu yang normal. kekeliruan dan kecelaruan perasaan juga merupakan faktor kepada masalah ini. kekeliruan ini perlu dibendung pada peringkat awal kerana semakin lama dibiarkan ia akan menjadi lebih sukar untuk diatasi dan boleh merosakkan seseorang. Namun begitu." tegasnya. "Istilah pengkid dalam bahasa Melayu merujuk kepada perlakuan seks homoseksualiti dalam kalangan remaja perempuan atau . Oleh itu. Menurut beliau. Beliau juga mengatakan bahawa perkara-perkara negatif juga boleh disebabkan oleh pengalaman yang menyeronokkan. Apabila pengetahuan agama kita tidak mantap.

Makzan Musa dari Jabatan Psikologi dan Kaunseling. Homoseksualiti berlaku disebabkan oleh masalah didikan. Beliau mengatakan bahawa homoseksualiti tidak dapat dipisahkan daripada keluarga yang mempengaruhi perkembangan psikoseksual individu. Pembentukan identity homoseksual berlaku mengikut beberapa tahap kekeliruan iaitu perbandingan identity. dan sintesis identity. Keadaan ini juga berlaku dalam kalangan lesbian dan gay. Terdapat andaian bahawa 'jatuh berahi' wujud secara semula jadi. hubungan dan layanan antara ibu bapa dengan anak pada masa . Beliau mengatakan tarikan homoseksual adalah pengalaman biopsikososial yang berlaku dalam diri secara senyap tetap bersifat dinamik. penerimaan identity. Universiti Utara Malaysia. Menurutnya pola perlakuan seksual manusia mengikut disiplin psikologi Barat diperjelaskan dengan konsep orientasi seksual dalam tiga kategori iaitu heteroseksual (hubungan lelaki dengan wanita). toleransi identity. Isu ini masih dianggap 'rahsia terbuka' yang malu dibincangkan secara terbuka. Perkembangan orientasi seksual bermula pada usia muda dan orientasi seksual bukannya satu pilihan. homoseksual (hubungan sejenis sama ada lelaki atau wanita)." kata Profesor Madya Mohd.lazimnya disebut lesbian (bahasa Inggeris) dalam kalangan wanita devvasa. dan biseksual (hubungan dengan lelaki dan wanita). Homoseksualiti yang melibatkan perempuan (pengkid dan lesbian) dikatakan ‘wujud dalam kekaburan' dan bergerak dalam senyap.

Menurut beliau dasar langit terbuka ini tidak menyediakan sebarang ‘perlindungan’ moral dan agama. pengaruh rakan sebaya. Zainal Kling pula mengatakan bahawa masalah pengkid ini adalah disebabkan oleh mereka terperangkap dalam proses urbanisasi dan globalisasi yang mengamalkan dasar langit terbuka. Mereka yang rapuh iman dan kurang penghayatan dalam agama amat mudah dipengaruhi oleh anasir asing yang jahat tersebut. dasar langit terbuka juga menyebabkan banyak maklumat diperoleh termasuk tayangan filem asing yang banyak ‘bermain dengan nafsu’. Gerakan ini dipelopori . Filem komersial yang mengandungi unsur kelucahan secara halus amat mempengaruhi pembentukan akhlak penonton. Beliau juga mengatakan bahawa golongan pengkid ini terbawabawa dengan pengaruh gerakan kebebasan hak manusia sedunia yang menggalakkan hubungan homoseksual. dan terus diamalkan semasa bekerja. Selain daripada itu. Homoseksualiti dipercayai bermula pada peringkat sekolah berasrama. Dekan Fakulti Sastera dan Sains Teknologi. Walaupun pendidikan agama telah diberi sejak sekolah rendah tetapi ia terlalu asas tidak mampu menahan serangan daripada luar. Profesor Datuk Dr.kecil. serta "kakak angkat" yang dirujuk sebagai antara faktor nurture. pusat pengajian tinggi. persahabatan yang terlalu rapat sesama jantina yang dikaburi dengan nama "kawan rapat". "adik angkat". Universiti Malaya.

tidak terpengaruh dengan rakan lain dan persekitaran serta sentiasa menggunakan akal untuk berfikir. masalah pengkid ini tidak akan berlaku di negara kita.oleh negara Eropah. mempunyai jati diri yang kuat. Bagi rakyat negara tersebut. . menerima asuhan keluarga dengan baik. Perkara ini adalah tidak relevan kerana semua bangsa dan agama di dunia ini mengutuk sekeras-kerasnya sistem perkahwinan dan perhubungan sesama jantina kerana ia akan menghancurkan keturunan manusia pada masa hadapan. Gerakan ini mendakwa bahawa mereka bebas melakukan apa sahaja keinginan nafsu mereka tanpa sebarang sekatan. dan Singapura. tidak terkeliru dengan jantina. Gerakan ini merupakan kumpulan manusia yang melepaskan diri daripada tanggungjawab terhadap agama dan bergerak hanya untuk memuaskan nafsu serakah semata-mata. budaya homoseksual tidak lagi dianggap sebagai satu kesalahan (jenayah). sekiranya mereka mempunyai pengetahuan agama yang mendalam. Kesimpulannya. Inilah yang menyebabkan golongan pengkid di negara kita berani melakukan aksi panas mereka dikhalayak ramai walaupun mereka menyedari terdapat banyak mata memandang mereka. Australia.

asuhan keluarga yang tersilap akan membuatkan .Sebab Berlakunya Masalah Pengkid (Pengurusan Grafik) Masalah pengkid adalah saling berkaitan antara satu sama lain. Sebagai contoh.

(Mudah terpengaruh) Terkeliru dengan jantina Punca masalah pengkid Kurang didikan agama Asuhan keluarga . Rajah di bawah menunjukkan punca berlakunya masalah pengkid ini.seseorang terkeliru dengan jantinanya. Tidak mempunyai jati diri yang kukuh.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->