INSTITUT PERGURUAN TUN HUSSEIN ONN

KEMAHIRAN BELAJAR
(KERJA KURSUS PENDEK)

KURSUS SEMESTER OPSYEN NAMA

: PPISMP (JUL. 2007 – DIS. 2012) :2 : RBT/BI/BM (KUMPULAN 2) : MOHAMAD SUFIYAN BIN SAMSUDIN

I/C NOMBOR : 900316-01-6417 PENSYARAH : ENCIK HUSIN BIN YAAKOB T. SERAHAN : 21 MAC 2008

Pengkid adalah bahasa slanga di negara kita Malaysia yang membawa makna seorang wanita yang berpenampilan seperti lelaki .Sebab-Sebab Berkemungkinan Berlakunya Masalah Pengkid.

. tidak dapat menerima hakikat bahawa mereka telah dilahirkan sebagai wanita. Dalam erti kata yang lebih mudah. keluarga atau masyarakat dan akhir 1. Diri sendiri. Mereka berasa malu hanya kerana memikirkan mereka adalah wanita. agak kasar kelakuannya. Apakah punca berlakunya masalah ini sehingga mereka sanggup menghadapi sebarang halangan dan kepayahan untuk menjadi seorang ‘lelaki’.dengan berambut pendek. kepada tiga bahagian iaitu diri sendiri. mereka adalah kumpulan wanita yang ingin menjadi lelaki. Mereka mengetepikan segala ciriciri kewanitaan mereka dan sanggup mengikat payu dara mereka agar badan mereka kelihatan leper seperti lelaki yang tulen. saya mendapati bahawa punca berlaku masalah ini dapat dikategorikan sekali ialah nagara. Setelah kami membuat kajian.

mereka mula memakai pakaian lelaki demi menunjukkan ‘kelelakian’ mereka. Di dalam syariah Islam. Hal ini dapat dijelaskan dengan petikan daripada kitab Sahih alBukhari iaitu "ALLAH melaknat lelaki yang cuba menyerupai wanita dan wanita yang cuba menyerupai lelaki (riwayat alBukhari)". tetapi boleh menjadi lebih hina berbanding binatang apabila membiarkan akal dikawal oleh hawa .Pada peringkat ini. Mereka melanggar semua perintah Allah. Mereka menolak fitrah mereka sebagai wanita. Mereka tidak menghiraukan mengenai dosa. Mereka berasa kewujudan mereka sebagai wanita adalah satu kesilapan yang besar. Mereka telah mengetepikan ajaran Islam dan perintah Allah. saya mendapati bahawa seorang pengkid menghadapi masalah kekeliruan mengenai jantina mereka. perkara yang halal dilakukan atau haram. Pengharamannya adalah jelas melalui kitab Allah iaitu Al-Quran melalui kisah kaum Nabi LUTH dimana perkampungan mereka (Bandar Sodom) telah diterbalikkan oleh Allah kerana mereka mengamalkan hubungan sejenis walaupun telah dilarang berkali-kali. Mereka menganggap diri mereka adalah seorang lelaki walaupun berjantina wanita. Dalam kekeliruan itu. adalah haram bagi seorang lelaki cuba menyerupai wanita dan sebaliknya. Ini kerana hubungan sejenis adalah haram disisi Islam. Mereka tidak yakin pada diri sendiri. Di dalam Islam telah diterangkan bahawa manusia adalah ciptaan Allah yang terbaik. Hal ini hanya akan berlaku jika dan hanya jika mereka tidak mempunyai pengetahuan yang mendalam tentang agama Islam.

. Sebagai contoh mereka sanggup membelakangkan agama dan menanggung kesakitan iaitu mengikat payu dara dengan ketat agar dapat mencari ‘teman wanita’. Golongan Pengkid bertindak berdasarkan nafsu. Keluarga atau masyarakat. Mereka juga sanggup mencuri wang daripada keluarga untuk diberikan kepada ‘teman wanita’ mereka sebagai lambang percintaan mereka. golongan manusia yang terkeliru dengan jantina. Mereka mengutamakan kepuasan nafsu mereka berbanding tuntutan dan perintah agama. Mereka melakukan semua ini hanya untuk memuaskan nafsu mereka. adalah golongan manusia yang berkemungkinan menjadi pengkid. tidak mempunyai pengetahuan agama yang mantap. dan bertuankan hawa nafsu bukannya akal. 2. mereka sanggup melakukan sebarang perkara untuk memuaskan nafsu kerana akal mereka telah dikuasai nafsu.nafsu. Oleh itu. Walaupun mereka mempunyai akal tetapi akal mereka dikawal oleh nafsu. Natijahnya.

Ini kerana jika seorang pengkid itu keluar mencari pasangan untuk memuaskan nafsunya. dan segala barang keperluan untuk bayi lelaki. Apabila bayi yang lahir itu bayi perempuan. Apabila anak itu dididik seperti seorang lelaki sejak kecil lagi. merupakan antara faktor penyumbang berlakunya gejala ini. . masalah pengkid ini hanya timbul apabila segolongan pengkid di dalam satu masyarakat. Masyarakat pula mengakibatkan masalah ini semakin sukar untuk dibendung. terdapat juga jenis keluarga yang amat mengharapkan anak mereka adalah lelaki. Ini kerana terdapat keluarga yang berpendapatan rendah akan membelikan anak perempuannya baju kanak-kanak lelaki. mereka tetap menggunakannya barangan yang telah disediakan itu. Mereka juga telah hilang sifat-sifat kewanitaan sejak kecil lagi. Manusia merupakan makhluk yang lemah dan saling memerlukan antara satu sama lain untuk hidup dengan selesa. Dalam hal ini. Mereka membeli permainan. inilah yang mengakibatkan kekeliruan jantina kerana mereka telah selesa menjadi seorang ‘lelaki’ berbanding wanita. Secara tidak langsung mereka telah mendidik anak perempuan mereka untuk menjadi seorang lelaki. tetapi tiada seorang pun yang sanggup melayannya. terpencil. Selain daripada itu. dan mungkin dia akan kembali kepada fitrah. pakaian. Lama-kelamaan dia akan berasa bosan.Dalam konteks keluarga pula. Ini bermakna manusia perlu hidup dalam komuniti tersendiri. Ini kerana baju kanak-kanak lelaki lebih murah berbanding baju perempuan.

dia akan menjadi satu contoh yang tidak baik kepada pengkid lain yang selama ini hanya memendamkan perasaannya di dalam hati. Mereka bermaharajalela untuk melakukan apa-apa sahaja kerana masyarakat hanya mementingkan dirinya sahaja. . Selain daripada itu. Dengan itu. 3. Ditambah dengan sikap masyarakat yang mengamalkan ‘enau dalam belukar. Pengkid yang lain akan mula menunjukkan perasaan sebenar mereka kerana mereka telah berjumpa dengan golongan mereka dan mengetahui kepada siapa nafsu mereka boleh disalurkan. mereka memperoleh pengalaman keseronokan. Mereka berasa aman kerana walaupun perbuatan mereka akan menarik perhatian orang ramai. mereka akan terus hanyut dan hidup bergelumang dengan dosa selagi mereka tidak kembali kepada fitrah dan jalan Allah. tetapi tidak pernah ditegur. Negara. Pengalaman yang menyeronokkan ini telah membuatkan akal mereka menjadi buta kepada perkara yang hak dan batil. melepaskan pucuk masing-masing’.Tetapi jika terdapat walau seorang yang melayannya. maka dia akan menjadi lebih berani untuk melakukan pelbagai perkara yang lain.

Ini merupakan sebab utama kepada segala masalah sosial yang berlaku di Malaysia. bahan-bahan lucah amat mudah untuk didapati sehingga pelajar sekolah juga boleh membelinya dengan harga yang murah. Pengkid yang menonton filem lucah akan terangsang dan secara tidak langsung terdesak mencari pasangan untuk melepaskan nafsu mereka. Di negara ini. Kesimpulannya. Punca-punca kemungkinan masalah. kemudian dapat menonton filem-filem lucah. Ini bermaksud sesiapa sahaja boleh memilikinya asalkan anda mempunyai wang.Negara juga menjadi sebagai punca yang menyumbang kepada masalah ini. Ketidakmampuan kerajaan untuk mencari dan menyekat laman web lucah daripada dilayari juga menjadi sebab kepada masalah sosial. Ditambah dengan internet. semua pihak harus bertanggung jawab dalam masalah ini kerana mereka menyumbang kepada penyebaran masalah ini. dunia tanpa sempadan menjadikan lebih mudah untuk mendapatkan bahan lucah. Mereka hanya perlu menaip hanya beberapa perkataan. .

. kewujudan internet. masyarakat yang tidak peduli. MASYARAKAT PENGKID NEGARA penyebaran bahan lucah secara berleluasa. golongan pengkid pada tempat yang sama.asuhan keluarga. urang pengetahuan agama. DIRI kekeliruan jantina. bertindak mengikut hawa nafsu.

Malaysia. Dianggarkan bahawa terdapat kira-kira 10 000 orang pengkid di .Sebab Sebenar Berlakunya Masalah Pengkid Gejala pengkid semakin menular di negara kita.

Asri Zainul Abidin. Beliau mengeluarkan kenyataan ini semasa ditemu bual oleh Dewan Masyarakat bagi mengupas masalah golongan pengkid ini. Segala masalah yang berlaku pada hari ini sebenarnya telah diterangkan oleh Allah melalui Al-Quran dan Al- . Berikut dinyatakan beberapa pendapat mengenai punca yang menjadikan masalah ini berlaku. iaitu lengkap untuk sepanjang zaman. Agama islam merupakan satu agama yang syumul.seluruh Malaysia. Dr." jelas Mufti Perlis. Persoalannya di sini. apakah puncanya para pelajar ini menjadi seorang pengkid? Terdapat ramai tokoh terkemuka negara telah menyuarakan pendapat mereka apabila disoal mengenai masalah pengkid yang melanda negara kita baru-baru ini. Lebih mengejutkan lagi 80 peratus daripada bangsa Melayu itu terdiri daripada pelajar sama ada pelajar sekolah mahupun mahasiswi yang sedang menuntut di Institusi Pengajian Tinggi (IPT). Daripada jumlah itu. "ALLAH melaknat lelaki yang cuba menyerupai wanita dan wanita yang cuba menyerupai lelaki (riwayat al-Bukhari). Dengan ini jelaslah bahawa sebenarnya golongan pengkid merupakan golongan manusia yang kurang pengetahuan atau didikan mengenai agama islam. Mohd. Kenyataan ini adalah berdasarkan peratusan pengkid dimana sebanyak 80 peratus daripada pengkid adalah daripada bangsa Melayu yang beragama islam. sebanyak 80 peratus merupakan pengkid yang berketurunan Melayu sementara bakinya daripada bangsa-bangsa lain.

Namun begitu. Beliau juga mengatakan bahawa perkara-perkara negatif juga boleh disebabkan oleh pengalaman yang menyeronokkan. Namun jika aktiviti kecelaruan itu dikatakan sesuatu yang normal. tanpa pengetahuan agama yang mendalam. "Jika mereka berpendapat kecelaruan perasaan itu kadang kala sesuatu yang normal mungkin boleh diterima. Apabila seseorang merasakan seronok melakukan perkara negatif itu. maka mudahlah bagi syaitan untuk menggoda dan menghasut kita supaya melakukan kemungkaran. maka dia boleh menjadi ketagih untuk terus mengulangi perlakuannya itu. hal ini tidak dapat diterima. kekeliruan dan kecelaruan perasaan juga merupakan faktor kepada masalah ini. Oleh itu. kita menjadi lebih mudah untuk terjebak dengan berbagai-bagai masalah sosial. Dia akan menjadi alpa dengan asal-usul dirinya serta melupakan cara untuk mendapatkan keseronokan secara halal. Menurut beliau.Sunah. "Istilah pengkid dalam bahasa Melayu merujuk kepada perlakuan seks homoseksualiti dalam kalangan remaja perempuan atau . kekeliruan ini perlu dibendung pada peringkat awal kerana semakin lama dibiarkan ia akan menjadi lebih sukar untuk diatasi dan boleh merosakkan seseorang." tegasnya. Apabila pengetahuan agama kita tidak mantap.

toleransi identity. Terdapat andaian bahawa 'jatuh berahi' wujud secara semula jadi." kata Profesor Madya Mohd. Beliau mengatakan bahawa homoseksualiti tidak dapat dipisahkan daripada keluarga yang mempengaruhi perkembangan psikoseksual individu. Universiti Utara Malaysia. dan biseksual (hubungan dengan lelaki dan wanita). Menurutnya pola perlakuan seksual manusia mengikut disiplin psikologi Barat diperjelaskan dengan konsep orientasi seksual dalam tiga kategori iaitu heteroseksual (hubungan lelaki dengan wanita). Pembentukan identity homoseksual berlaku mengikut beberapa tahap kekeliruan iaitu perbandingan identity.lazimnya disebut lesbian (bahasa Inggeris) dalam kalangan wanita devvasa. Homoseksualiti berlaku disebabkan oleh masalah didikan. penerimaan identity. homoseksual (hubungan sejenis sama ada lelaki atau wanita). Keadaan ini juga berlaku dalam kalangan lesbian dan gay. Homoseksualiti yang melibatkan perempuan (pengkid dan lesbian) dikatakan ‘wujud dalam kekaburan' dan bergerak dalam senyap. Makzan Musa dari Jabatan Psikologi dan Kaunseling. dan sintesis identity. Beliau mengatakan tarikan homoseksual adalah pengalaman biopsikososial yang berlaku dalam diri secara senyap tetap bersifat dinamik. Isu ini masih dianggap 'rahsia terbuka' yang malu dibincangkan secara terbuka. Perkembangan orientasi seksual bermula pada usia muda dan orientasi seksual bukannya satu pilihan. hubungan dan layanan antara ibu bapa dengan anak pada masa .

pengaruh rakan sebaya. Walaupun pendidikan agama telah diberi sejak sekolah rendah tetapi ia terlalu asas tidak mampu menahan serangan daripada luar. Dekan Fakulti Sastera dan Sains Teknologi. Profesor Datuk Dr. Homoseksualiti dipercayai bermula pada peringkat sekolah berasrama. Beliau juga mengatakan bahawa golongan pengkid ini terbawabawa dengan pengaruh gerakan kebebasan hak manusia sedunia yang menggalakkan hubungan homoseksual. dan terus diamalkan semasa bekerja. persahabatan yang terlalu rapat sesama jantina yang dikaburi dengan nama "kawan rapat". dasar langit terbuka juga menyebabkan banyak maklumat diperoleh termasuk tayangan filem asing yang banyak ‘bermain dengan nafsu’. Universiti Malaya. pusat pengajian tinggi. Selain daripada itu. Zainal Kling pula mengatakan bahawa masalah pengkid ini adalah disebabkan oleh mereka terperangkap dalam proses urbanisasi dan globalisasi yang mengamalkan dasar langit terbuka.kecil. Filem komersial yang mengandungi unsur kelucahan secara halus amat mempengaruhi pembentukan akhlak penonton. serta "kakak angkat" yang dirujuk sebagai antara faktor nurture. Mereka yang rapuh iman dan kurang penghayatan dalam agama amat mudah dipengaruhi oleh anasir asing yang jahat tersebut. Gerakan ini dipelopori . "adik angkat". Menurut beliau dasar langit terbuka ini tidak menyediakan sebarang ‘perlindungan’ moral dan agama.

budaya homoseksual tidak lagi dianggap sebagai satu kesalahan (jenayah). Gerakan ini merupakan kumpulan manusia yang melepaskan diri daripada tanggungjawab terhadap agama dan bergerak hanya untuk memuaskan nafsu serakah semata-mata. masalah pengkid ini tidak akan berlaku di negara kita. . Gerakan ini mendakwa bahawa mereka bebas melakukan apa sahaja keinginan nafsu mereka tanpa sebarang sekatan. mempunyai jati diri yang kuat. Bagi rakyat negara tersebut. sekiranya mereka mempunyai pengetahuan agama yang mendalam. tidak terkeliru dengan jantina. Kesimpulannya. dan Singapura. menerima asuhan keluarga dengan baik. Australia. tidak terpengaruh dengan rakan lain dan persekitaran serta sentiasa menggunakan akal untuk berfikir. Inilah yang menyebabkan golongan pengkid di negara kita berani melakukan aksi panas mereka dikhalayak ramai walaupun mereka menyedari terdapat banyak mata memandang mereka.oleh negara Eropah. Perkara ini adalah tidak relevan kerana semua bangsa dan agama di dunia ini mengutuk sekeras-kerasnya sistem perkahwinan dan perhubungan sesama jantina kerana ia akan menghancurkan keturunan manusia pada masa hadapan.

Sebab Berlakunya Masalah Pengkid (Pengurusan Grafik) Masalah pengkid adalah saling berkaitan antara satu sama lain. Sebagai contoh. asuhan keluarga yang tersilap akan membuatkan .

seseorang terkeliru dengan jantinanya. (Mudah terpengaruh) Terkeliru dengan jantina Punca masalah pengkid Kurang didikan agama Asuhan keluarga . Tidak mempunyai jati diri yang kukuh. Rajah di bawah menunjukkan punca berlakunya masalah pengkid ini.