INSTITUT PERGURUAN TUN HUSSEIN ONN

KEMAHIRAN BELAJAR
(KERJA KURSUS PENDEK)

KURSUS SEMESTER OPSYEN NAMA

: PPISMP (JUL. 2007 – DIS. 2012) :2 : RBT/BI/BM (KUMPULAN 2) : MOHAMAD SUFIYAN BIN SAMSUDIN

I/C NOMBOR : 900316-01-6417 PENSYARAH : ENCIK HUSIN BIN YAAKOB T. SERAHAN : 21 MAC 2008

Sebab-Sebab Berkemungkinan Berlakunya Masalah Pengkid. Pengkid adalah bahasa slanga di negara kita Malaysia yang membawa makna seorang wanita yang berpenampilan seperti lelaki .

dengan berambut pendek. mereka adalah kumpulan wanita yang ingin menjadi lelaki. Dalam erti kata yang lebih mudah. tidak dapat menerima hakikat bahawa mereka telah dilahirkan sebagai wanita. Mereka berasa malu hanya kerana memikirkan mereka adalah wanita. agak kasar kelakuannya. Mereka mengetepikan segala ciriciri kewanitaan mereka dan sanggup mengikat payu dara mereka agar badan mereka kelihatan leper seperti lelaki yang tulen. Setelah kami membuat kajian. . saya mendapati bahawa punca berlaku masalah ini dapat dikategorikan sekali ialah nagara. kepada tiga bahagian iaitu diri sendiri. Diri sendiri. keluarga atau masyarakat dan akhir 1. Apakah punca berlakunya masalah ini sehingga mereka sanggup menghadapi sebarang halangan dan kepayahan untuk menjadi seorang ‘lelaki’.

Mereka berasa kewujudan mereka sebagai wanita adalah satu kesilapan yang besar. Di dalam syariah Islam. Pengharamannya adalah jelas melalui kitab Allah iaitu Al-Quran melalui kisah kaum Nabi LUTH dimana perkampungan mereka (Bandar Sodom) telah diterbalikkan oleh Allah kerana mereka mengamalkan hubungan sejenis walaupun telah dilarang berkali-kali. Di dalam Islam telah diterangkan bahawa manusia adalah ciptaan Allah yang terbaik. Mereka telah mengetepikan ajaran Islam dan perintah Allah. Hal ini dapat dijelaskan dengan petikan daripada kitab Sahih alBukhari iaitu "ALLAH melaknat lelaki yang cuba menyerupai wanita dan wanita yang cuba menyerupai lelaki (riwayat alBukhari)". adalah haram bagi seorang lelaki cuba menyerupai wanita dan sebaliknya. Mereka menolak fitrah mereka sebagai wanita. saya mendapati bahawa seorang pengkid menghadapi masalah kekeliruan mengenai jantina mereka. tetapi boleh menjadi lebih hina berbanding binatang apabila membiarkan akal dikawal oleh hawa . perkara yang halal dilakukan atau haram. Dalam kekeliruan itu. Mereka melanggar semua perintah Allah. mereka mula memakai pakaian lelaki demi menunjukkan ‘kelelakian’ mereka. Mereka tidak menghiraukan mengenai dosa.Pada peringkat ini. Mereka menganggap diri mereka adalah seorang lelaki walaupun berjantina wanita. Hal ini hanya akan berlaku jika dan hanya jika mereka tidak mempunyai pengetahuan yang mendalam tentang agama Islam. Mereka tidak yakin pada diri sendiri. Ini kerana hubungan sejenis adalah haram disisi Islam.

mereka sanggup melakukan sebarang perkara untuk memuaskan nafsu kerana akal mereka telah dikuasai nafsu. Oleh itu. dan bertuankan hawa nafsu bukannya akal. Sebagai contoh mereka sanggup membelakangkan agama dan menanggung kesakitan iaitu mengikat payu dara dengan ketat agar dapat mencari ‘teman wanita’. golongan manusia yang terkeliru dengan jantina. . Golongan Pengkid bertindak berdasarkan nafsu. Mereka mengutamakan kepuasan nafsu mereka berbanding tuntutan dan perintah agama. tidak mempunyai pengetahuan agama yang mantap. Walaupun mereka mempunyai akal tetapi akal mereka dikawal oleh nafsu. Mereka juga sanggup mencuri wang daripada keluarga untuk diberikan kepada ‘teman wanita’ mereka sebagai lambang percintaan mereka. adalah golongan manusia yang berkemungkinan menjadi pengkid. Natijahnya. Mereka melakukan semua ini hanya untuk memuaskan nafsu mereka. Keluarga atau masyarakat.nafsu. 2.

. masalah pengkid ini hanya timbul apabila segolongan pengkid di dalam satu masyarakat. mereka tetap menggunakannya barangan yang telah disediakan itu. Ini bermakna manusia perlu hidup dalam komuniti tersendiri. Ini kerana terdapat keluarga yang berpendapatan rendah akan membelikan anak perempuannya baju kanak-kanak lelaki.Dalam konteks keluarga pula. Apabila bayi yang lahir itu bayi perempuan. Dalam hal ini. Masyarakat pula mengakibatkan masalah ini semakin sukar untuk dibendung. Selain daripada itu. Mereka membeli permainan. merupakan antara faktor penyumbang berlakunya gejala ini. Manusia merupakan makhluk yang lemah dan saling memerlukan antara satu sama lain untuk hidup dengan selesa. tetapi tiada seorang pun yang sanggup melayannya. dan mungkin dia akan kembali kepada fitrah. Secara tidak langsung mereka telah mendidik anak perempuan mereka untuk menjadi seorang lelaki. pakaian. Mereka juga telah hilang sifat-sifat kewanitaan sejak kecil lagi. Ini kerana jika seorang pengkid itu keluar mencari pasangan untuk memuaskan nafsunya. Lama-kelamaan dia akan berasa bosan. inilah yang mengakibatkan kekeliruan jantina kerana mereka telah selesa menjadi seorang ‘lelaki’ berbanding wanita. dan segala barang keperluan untuk bayi lelaki. Apabila anak itu dididik seperti seorang lelaki sejak kecil lagi. Ini kerana baju kanak-kanak lelaki lebih murah berbanding baju perempuan. terdapat juga jenis keluarga yang amat mengharapkan anak mereka adalah lelaki. terpencil.

Negara. tetapi tidak pernah ditegur. Mereka berasa aman kerana walaupun perbuatan mereka akan menarik perhatian orang ramai. Pengalaman yang menyeronokkan ini telah membuatkan akal mereka menjadi buta kepada perkara yang hak dan batil. melepaskan pucuk masing-masing’. mereka akan terus hanyut dan hidup bergelumang dengan dosa selagi mereka tidak kembali kepada fitrah dan jalan Allah. mereka memperoleh pengalaman keseronokan. .Tetapi jika terdapat walau seorang yang melayannya. Dengan itu. Ditambah dengan sikap masyarakat yang mengamalkan ‘enau dalam belukar. Mereka bermaharajalela untuk melakukan apa-apa sahaja kerana masyarakat hanya mementingkan dirinya sahaja. dia akan menjadi satu contoh yang tidak baik kepada pengkid lain yang selama ini hanya memendamkan perasaannya di dalam hati. maka dia akan menjadi lebih berani untuk melakukan pelbagai perkara yang lain. 3. Pengkid yang lain akan mula menunjukkan perasaan sebenar mereka kerana mereka telah berjumpa dengan golongan mereka dan mengetahui kepada siapa nafsu mereka boleh disalurkan. Selain daripada itu.

Punca-punca kemungkinan masalah. Ini merupakan sebab utama kepada segala masalah sosial yang berlaku di Malaysia. Ditambah dengan internet. Di negara ini.Negara juga menjadi sebagai punca yang menyumbang kepada masalah ini. Pengkid yang menonton filem lucah akan terangsang dan secara tidak langsung terdesak mencari pasangan untuk melepaskan nafsu mereka. dunia tanpa sempadan menjadikan lebih mudah untuk mendapatkan bahan lucah. Kesimpulannya. Ketidakmampuan kerajaan untuk mencari dan menyekat laman web lucah daripada dilayari juga menjadi sebab kepada masalah sosial. Mereka hanya perlu menaip hanya beberapa perkataan. . bahan-bahan lucah amat mudah untuk didapati sehingga pelajar sekolah juga boleh membelinya dengan harga yang murah. Ini bermaksud sesiapa sahaja boleh memilikinya asalkan anda mempunyai wang. semua pihak harus bertanggung jawab dalam masalah ini kerana mereka menyumbang kepada penyebaran masalah ini. kemudian dapat menonton filem-filem lucah.

golongan pengkid pada tempat yang sama. . MASYARAKAT PENGKID NEGARA penyebaran bahan lucah secara berleluasa. urang pengetahuan agama.asuhan keluarga. masyarakat yang tidak peduli. DIRI kekeliruan jantina. kewujudan internet. bertindak mengikut hawa nafsu.

Malaysia. Dianggarkan bahawa terdapat kira-kira 10 000 orang pengkid di .Sebab Sebenar Berlakunya Masalah Pengkid Gejala pengkid semakin menular di negara kita.

Dengan ini jelaslah bahawa sebenarnya golongan pengkid merupakan golongan manusia yang kurang pengetahuan atau didikan mengenai agama islam. Lebih mengejutkan lagi 80 peratus daripada bangsa Melayu itu terdiri daripada pelajar sama ada pelajar sekolah mahupun mahasiswi yang sedang menuntut di Institusi Pengajian Tinggi (IPT). Mohd. Agama islam merupakan satu agama yang syumul. Daripada jumlah itu. Kenyataan ini adalah berdasarkan peratusan pengkid dimana sebanyak 80 peratus daripada pengkid adalah daripada bangsa Melayu yang beragama islam. Dr." jelas Mufti Perlis. "ALLAH melaknat lelaki yang cuba menyerupai wanita dan wanita yang cuba menyerupai lelaki (riwayat al-Bukhari). iaitu lengkap untuk sepanjang zaman.seluruh Malaysia. sebanyak 80 peratus merupakan pengkid yang berketurunan Melayu sementara bakinya daripada bangsa-bangsa lain. Berikut dinyatakan beberapa pendapat mengenai punca yang menjadikan masalah ini berlaku. Beliau mengeluarkan kenyataan ini semasa ditemu bual oleh Dewan Masyarakat bagi mengupas masalah golongan pengkid ini. Persoalannya di sini. Segala masalah yang berlaku pada hari ini sebenarnya telah diterangkan oleh Allah melalui Al-Quran dan Al- . apakah puncanya para pelajar ini menjadi seorang pengkid? Terdapat ramai tokoh terkemuka negara telah menyuarakan pendapat mereka apabila disoal mengenai masalah pengkid yang melanda negara kita baru-baru ini. Asri Zainul Abidin.

"Istilah pengkid dalam bahasa Melayu merujuk kepada perlakuan seks homoseksualiti dalam kalangan remaja perempuan atau . Dia akan menjadi alpa dengan asal-usul dirinya serta melupakan cara untuk mendapatkan keseronokan secara halal. Namun begitu. "Jika mereka berpendapat kecelaruan perasaan itu kadang kala sesuatu yang normal mungkin boleh diterima. Oleh itu. maka dia boleh menjadi ketagih untuk terus mengulangi perlakuannya itu. Beliau juga mengatakan bahawa perkara-perkara negatif juga boleh disebabkan oleh pengalaman yang menyeronokkan. Namun jika aktiviti kecelaruan itu dikatakan sesuatu yang normal. kekeliruan ini perlu dibendung pada peringkat awal kerana semakin lama dibiarkan ia akan menjadi lebih sukar untuk diatasi dan boleh merosakkan seseorang. tanpa pengetahuan agama yang mendalam. Menurut beliau. kita menjadi lebih mudah untuk terjebak dengan berbagai-bagai masalah sosial." tegasnya.Sunah. kekeliruan dan kecelaruan perasaan juga merupakan faktor kepada masalah ini. Apabila pengetahuan agama kita tidak mantap. maka mudahlah bagi syaitan untuk menggoda dan menghasut kita supaya melakukan kemungkaran. Apabila seseorang merasakan seronok melakukan perkara negatif itu. hal ini tidak dapat diterima.

homoseksual (hubungan sejenis sama ada lelaki atau wanita). toleransi identity. Universiti Utara Malaysia. Menurutnya pola perlakuan seksual manusia mengikut disiplin psikologi Barat diperjelaskan dengan konsep orientasi seksual dalam tiga kategori iaitu heteroseksual (hubungan lelaki dengan wanita). Beliau mengatakan bahawa homoseksualiti tidak dapat dipisahkan daripada keluarga yang mempengaruhi perkembangan psikoseksual individu. Homoseksualiti yang melibatkan perempuan (pengkid dan lesbian) dikatakan ‘wujud dalam kekaburan' dan bergerak dalam senyap. Terdapat andaian bahawa 'jatuh berahi' wujud secara semula jadi. Beliau mengatakan tarikan homoseksual adalah pengalaman biopsikososial yang berlaku dalam diri secara senyap tetap bersifat dinamik. Keadaan ini juga berlaku dalam kalangan lesbian dan gay. penerimaan identity. Homoseksualiti berlaku disebabkan oleh masalah didikan. dan sintesis identity. Pembentukan identity homoseksual berlaku mengikut beberapa tahap kekeliruan iaitu perbandingan identity. Isu ini masih dianggap 'rahsia terbuka' yang malu dibincangkan secara terbuka. Perkembangan orientasi seksual bermula pada usia muda dan orientasi seksual bukannya satu pilihan." kata Profesor Madya Mohd. dan biseksual (hubungan dengan lelaki dan wanita). hubungan dan layanan antara ibu bapa dengan anak pada masa . Makzan Musa dari Jabatan Psikologi dan Kaunseling.lazimnya disebut lesbian (bahasa Inggeris) dalam kalangan wanita devvasa.

pusat pengajian tinggi. persahabatan yang terlalu rapat sesama jantina yang dikaburi dengan nama "kawan rapat". Gerakan ini dipelopori . Profesor Datuk Dr. Menurut beliau dasar langit terbuka ini tidak menyediakan sebarang ‘perlindungan’ moral dan agama. Mereka yang rapuh iman dan kurang penghayatan dalam agama amat mudah dipengaruhi oleh anasir asing yang jahat tersebut. Zainal Kling pula mengatakan bahawa masalah pengkid ini adalah disebabkan oleh mereka terperangkap dalam proses urbanisasi dan globalisasi yang mengamalkan dasar langit terbuka. Walaupun pendidikan agama telah diberi sejak sekolah rendah tetapi ia terlalu asas tidak mampu menahan serangan daripada luar. Beliau juga mengatakan bahawa golongan pengkid ini terbawabawa dengan pengaruh gerakan kebebasan hak manusia sedunia yang menggalakkan hubungan homoseksual. Filem komersial yang mengandungi unsur kelucahan secara halus amat mempengaruhi pembentukan akhlak penonton. serta "kakak angkat" yang dirujuk sebagai antara faktor nurture. dasar langit terbuka juga menyebabkan banyak maklumat diperoleh termasuk tayangan filem asing yang banyak ‘bermain dengan nafsu’. dan terus diamalkan semasa bekerja.kecil. Universiti Malaya. Selain daripada itu. Homoseksualiti dipercayai bermula pada peringkat sekolah berasrama. "adik angkat". Dekan Fakulti Sastera dan Sains Teknologi. pengaruh rakan sebaya.

oleh negara Eropah. tidak terpengaruh dengan rakan lain dan persekitaran serta sentiasa menggunakan akal untuk berfikir. Inilah yang menyebabkan golongan pengkid di negara kita berani melakukan aksi panas mereka dikhalayak ramai walaupun mereka menyedari terdapat banyak mata memandang mereka. menerima asuhan keluarga dengan baik. Perkara ini adalah tidak relevan kerana semua bangsa dan agama di dunia ini mengutuk sekeras-kerasnya sistem perkahwinan dan perhubungan sesama jantina kerana ia akan menghancurkan keturunan manusia pada masa hadapan. Gerakan ini merupakan kumpulan manusia yang melepaskan diri daripada tanggungjawab terhadap agama dan bergerak hanya untuk memuaskan nafsu serakah semata-mata. budaya homoseksual tidak lagi dianggap sebagai satu kesalahan (jenayah). mempunyai jati diri yang kuat. Bagi rakyat negara tersebut. tidak terkeliru dengan jantina. . dan Singapura. masalah pengkid ini tidak akan berlaku di negara kita. Gerakan ini mendakwa bahawa mereka bebas melakukan apa sahaja keinginan nafsu mereka tanpa sebarang sekatan. Australia. Kesimpulannya. sekiranya mereka mempunyai pengetahuan agama yang mendalam.

Sebab Berlakunya Masalah Pengkid (Pengurusan Grafik) Masalah pengkid adalah saling berkaitan antara satu sama lain. Sebagai contoh. asuhan keluarga yang tersilap akan membuatkan .

Tidak mempunyai jati diri yang kukuh. (Mudah terpengaruh) Terkeliru dengan jantina Punca masalah pengkid Kurang didikan agama Asuhan keluarga .seseorang terkeliru dengan jantinanya. Rajah di bawah menunjukkan punca berlakunya masalah pengkid ini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful