INSTITUT PERGURUAN TUN HUSSEIN ONN

KEMAHIRAN BELAJAR
(KERJA KURSUS PENDEK)

KURSUS SEMESTER OPSYEN NAMA

: PPISMP (JUL. 2007 – DIS. 2012) :2 : RBT/BI/BM (KUMPULAN 2) : MOHAMAD SUFIYAN BIN SAMSUDIN

I/C NOMBOR : 900316-01-6417 PENSYARAH : ENCIK HUSIN BIN YAAKOB T. SERAHAN : 21 MAC 2008

Pengkid adalah bahasa slanga di negara kita Malaysia yang membawa makna seorang wanita yang berpenampilan seperti lelaki .Sebab-Sebab Berkemungkinan Berlakunya Masalah Pengkid.

keluarga atau masyarakat dan akhir 1. Mereka berasa malu hanya kerana memikirkan mereka adalah wanita. agak kasar kelakuannya.dengan berambut pendek. saya mendapati bahawa punca berlaku masalah ini dapat dikategorikan sekali ialah nagara. Setelah kami membuat kajian. mereka adalah kumpulan wanita yang ingin menjadi lelaki. Mereka mengetepikan segala ciriciri kewanitaan mereka dan sanggup mengikat payu dara mereka agar badan mereka kelihatan leper seperti lelaki yang tulen. Dalam erti kata yang lebih mudah. Apakah punca berlakunya masalah ini sehingga mereka sanggup menghadapi sebarang halangan dan kepayahan untuk menjadi seorang ‘lelaki’. . Diri sendiri. tidak dapat menerima hakikat bahawa mereka telah dilahirkan sebagai wanita. kepada tiga bahagian iaitu diri sendiri.

saya mendapati bahawa seorang pengkid menghadapi masalah kekeliruan mengenai jantina mereka. Mereka melanggar semua perintah Allah. Mereka menganggap diri mereka adalah seorang lelaki walaupun berjantina wanita. Di dalam Islam telah diterangkan bahawa manusia adalah ciptaan Allah yang terbaik. Hal ini hanya akan berlaku jika dan hanya jika mereka tidak mempunyai pengetahuan yang mendalam tentang agama Islam. Mereka berasa kewujudan mereka sebagai wanita adalah satu kesilapan yang besar. Mereka tidak menghiraukan mengenai dosa. adalah haram bagi seorang lelaki cuba menyerupai wanita dan sebaliknya. Hal ini dapat dijelaskan dengan petikan daripada kitab Sahih alBukhari iaitu "ALLAH melaknat lelaki yang cuba menyerupai wanita dan wanita yang cuba menyerupai lelaki (riwayat alBukhari)". Mereka tidak yakin pada diri sendiri. Dalam kekeliruan itu. perkara yang halal dilakukan atau haram. Mereka telah mengetepikan ajaran Islam dan perintah Allah. mereka mula memakai pakaian lelaki demi menunjukkan ‘kelelakian’ mereka. Mereka menolak fitrah mereka sebagai wanita. tetapi boleh menjadi lebih hina berbanding binatang apabila membiarkan akal dikawal oleh hawa . Ini kerana hubungan sejenis adalah haram disisi Islam. Pengharamannya adalah jelas melalui kitab Allah iaitu Al-Quran melalui kisah kaum Nabi LUTH dimana perkampungan mereka (Bandar Sodom) telah diterbalikkan oleh Allah kerana mereka mengamalkan hubungan sejenis walaupun telah dilarang berkali-kali.Pada peringkat ini. Di dalam syariah Islam.

mereka sanggup melakukan sebarang perkara untuk memuaskan nafsu kerana akal mereka telah dikuasai nafsu. 2. Keluarga atau masyarakat. Oleh itu. golongan manusia yang terkeliru dengan jantina. dan bertuankan hawa nafsu bukannya akal. Walaupun mereka mempunyai akal tetapi akal mereka dikawal oleh nafsu. Mereka melakukan semua ini hanya untuk memuaskan nafsu mereka. Sebagai contoh mereka sanggup membelakangkan agama dan menanggung kesakitan iaitu mengikat payu dara dengan ketat agar dapat mencari ‘teman wanita’. Mereka mengutamakan kepuasan nafsu mereka berbanding tuntutan dan perintah agama. Mereka juga sanggup mencuri wang daripada keluarga untuk diberikan kepada ‘teman wanita’ mereka sebagai lambang percintaan mereka. Golongan Pengkid bertindak berdasarkan nafsu. tidak mempunyai pengetahuan agama yang mantap. adalah golongan manusia yang berkemungkinan menjadi pengkid. Natijahnya.nafsu. .

Selain daripada itu. . tetapi tiada seorang pun yang sanggup melayannya. terpencil. pakaian. Ini bermakna manusia perlu hidup dalam komuniti tersendiri. Lama-kelamaan dia akan berasa bosan. Ini kerana jika seorang pengkid itu keluar mencari pasangan untuk memuaskan nafsunya. Secara tidak langsung mereka telah mendidik anak perempuan mereka untuk menjadi seorang lelaki. Apabila anak itu dididik seperti seorang lelaki sejak kecil lagi. Ini kerana terdapat keluarga yang berpendapatan rendah akan membelikan anak perempuannya baju kanak-kanak lelaki.Dalam konteks keluarga pula. merupakan antara faktor penyumbang berlakunya gejala ini. terdapat juga jenis keluarga yang amat mengharapkan anak mereka adalah lelaki. Manusia merupakan makhluk yang lemah dan saling memerlukan antara satu sama lain untuk hidup dengan selesa. mereka tetap menggunakannya barangan yang telah disediakan itu. masalah pengkid ini hanya timbul apabila segolongan pengkid di dalam satu masyarakat. Dalam hal ini. Ini kerana baju kanak-kanak lelaki lebih murah berbanding baju perempuan. Mereka juga telah hilang sifat-sifat kewanitaan sejak kecil lagi. dan segala barang keperluan untuk bayi lelaki. Masyarakat pula mengakibatkan masalah ini semakin sukar untuk dibendung. Mereka membeli permainan. Apabila bayi yang lahir itu bayi perempuan. inilah yang mengakibatkan kekeliruan jantina kerana mereka telah selesa menjadi seorang ‘lelaki’ berbanding wanita. dan mungkin dia akan kembali kepada fitrah.

Dengan itu. tetapi tidak pernah ditegur. Mereka berasa aman kerana walaupun perbuatan mereka akan menarik perhatian orang ramai. Selain daripada itu. 3. mereka memperoleh pengalaman keseronokan. . Pengalaman yang menyeronokkan ini telah membuatkan akal mereka menjadi buta kepada perkara yang hak dan batil. maka dia akan menjadi lebih berani untuk melakukan pelbagai perkara yang lain. Ditambah dengan sikap masyarakat yang mengamalkan ‘enau dalam belukar. melepaskan pucuk masing-masing’.Tetapi jika terdapat walau seorang yang melayannya. Negara. Pengkid yang lain akan mula menunjukkan perasaan sebenar mereka kerana mereka telah berjumpa dengan golongan mereka dan mengetahui kepada siapa nafsu mereka boleh disalurkan. dia akan menjadi satu contoh yang tidak baik kepada pengkid lain yang selama ini hanya memendamkan perasaannya di dalam hati. mereka akan terus hanyut dan hidup bergelumang dengan dosa selagi mereka tidak kembali kepada fitrah dan jalan Allah. Mereka bermaharajalela untuk melakukan apa-apa sahaja kerana masyarakat hanya mementingkan dirinya sahaja.

Ini bermaksud sesiapa sahaja boleh memilikinya asalkan anda mempunyai wang. bahan-bahan lucah amat mudah untuk didapati sehingga pelajar sekolah juga boleh membelinya dengan harga yang murah. Ditambah dengan internet. . Mereka hanya perlu menaip hanya beberapa perkataan. Pengkid yang menonton filem lucah akan terangsang dan secara tidak langsung terdesak mencari pasangan untuk melepaskan nafsu mereka.Negara juga menjadi sebagai punca yang menyumbang kepada masalah ini. Ketidakmampuan kerajaan untuk mencari dan menyekat laman web lucah daripada dilayari juga menjadi sebab kepada masalah sosial. Kesimpulannya. Di negara ini. Punca-punca kemungkinan masalah. Ini merupakan sebab utama kepada segala masalah sosial yang berlaku di Malaysia. semua pihak harus bertanggung jawab dalam masalah ini kerana mereka menyumbang kepada penyebaran masalah ini. dunia tanpa sempadan menjadikan lebih mudah untuk mendapatkan bahan lucah. kemudian dapat menonton filem-filem lucah.

. golongan pengkid pada tempat yang sama. urang pengetahuan agama. bertindak mengikut hawa nafsu. masyarakat yang tidak peduli. kewujudan internet. MASYARAKAT PENGKID NEGARA penyebaran bahan lucah secara berleluasa.asuhan keluarga. DIRI kekeliruan jantina.

Dianggarkan bahawa terdapat kira-kira 10 000 orang pengkid di .Sebab Sebenar Berlakunya Masalah Pengkid Gejala pengkid semakin menular di negara kita. Malaysia.

sebanyak 80 peratus merupakan pengkid yang berketurunan Melayu sementara bakinya daripada bangsa-bangsa lain.seluruh Malaysia. Dr. Agama islam merupakan satu agama yang syumul. apakah puncanya para pelajar ini menjadi seorang pengkid? Terdapat ramai tokoh terkemuka negara telah menyuarakan pendapat mereka apabila disoal mengenai masalah pengkid yang melanda negara kita baru-baru ini. Kenyataan ini adalah berdasarkan peratusan pengkid dimana sebanyak 80 peratus daripada pengkid adalah daripada bangsa Melayu yang beragama islam. Berikut dinyatakan beberapa pendapat mengenai punca yang menjadikan masalah ini berlaku. "ALLAH melaknat lelaki yang cuba menyerupai wanita dan wanita yang cuba menyerupai lelaki (riwayat al-Bukhari)." jelas Mufti Perlis. Beliau mengeluarkan kenyataan ini semasa ditemu bual oleh Dewan Masyarakat bagi mengupas masalah golongan pengkid ini. Segala masalah yang berlaku pada hari ini sebenarnya telah diterangkan oleh Allah melalui Al-Quran dan Al- . Daripada jumlah itu. Asri Zainul Abidin. Lebih mengejutkan lagi 80 peratus daripada bangsa Melayu itu terdiri daripada pelajar sama ada pelajar sekolah mahupun mahasiswi yang sedang menuntut di Institusi Pengajian Tinggi (IPT). Mohd. iaitu lengkap untuk sepanjang zaman. Dengan ini jelaslah bahawa sebenarnya golongan pengkid merupakan golongan manusia yang kurang pengetahuan atau didikan mengenai agama islam. Persoalannya di sini.

kekeliruan dan kecelaruan perasaan juga merupakan faktor kepada masalah ini. Menurut beliau. maka dia boleh menjadi ketagih untuk terus mengulangi perlakuannya itu. Apabila seseorang merasakan seronok melakukan perkara negatif itu. "Istilah pengkid dalam bahasa Melayu merujuk kepada perlakuan seks homoseksualiti dalam kalangan remaja perempuan atau . hal ini tidak dapat diterima. Dia akan menjadi alpa dengan asal-usul dirinya serta melupakan cara untuk mendapatkan keseronokan secara halal. Namun jika aktiviti kecelaruan itu dikatakan sesuatu yang normal. Namun begitu. "Jika mereka berpendapat kecelaruan perasaan itu kadang kala sesuatu yang normal mungkin boleh diterima. Apabila pengetahuan agama kita tidak mantap." tegasnya. maka mudahlah bagi syaitan untuk menggoda dan menghasut kita supaya melakukan kemungkaran. kekeliruan ini perlu dibendung pada peringkat awal kerana semakin lama dibiarkan ia akan menjadi lebih sukar untuk diatasi dan boleh merosakkan seseorang. Beliau juga mengatakan bahawa perkara-perkara negatif juga boleh disebabkan oleh pengalaman yang menyeronokkan. tanpa pengetahuan agama yang mendalam. Oleh itu.Sunah. kita menjadi lebih mudah untuk terjebak dengan berbagai-bagai masalah sosial.

dan biseksual (hubungan dengan lelaki dan wanita). hubungan dan layanan antara ibu bapa dengan anak pada masa . dan sintesis identity. Beliau mengatakan tarikan homoseksual adalah pengalaman biopsikososial yang berlaku dalam diri secara senyap tetap bersifat dinamik. homoseksual (hubungan sejenis sama ada lelaki atau wanita). penerimaan identity. Homoseksualiti berlaku disebabkan oleh masalah didikan. Terdapat andaian bahawa 'jatuh berahi' wujud secara semula jadi.lazimnya disebut lesbian (bahasa Inggeris) dalam kalangan wanita devvasa. Perkembangan orientasi seksual bermula pada usia muda dan orientasi seksual bukannya satu pilihan. toleransi identity. Makzan Musa dari Jabatan Psikologi dan Kaunseling. Menurutnya pola perlakuan seksual manusia mengikut disiplin psikologi Barat diperjelaskan dengan konsep orientasi seksual dalam tiga kategori iaitu heteroseksual (hubungan lelaki dengan wanita). Keadaan ini juga berlaku dalam kalangan lesbian dan gay. Isu ini masih dianggap 'rahsia terbuka' yang malu dibincangkan secara terbuka. Pembentukan identity homoseksual berlaku mengikut beberapa tahap kekeliruan iaitu perbandingan identity. Homoseksualiti yang melibatkan perempuan (pengkid dan lesbian) dikatakan ‘wujud dalam kekaburan' dan bergerak dalam senyap. Universiti Utara Malaysia." kata Profesor Madya Mohd. Beliau mengatakan bahawa homoseksualiti tidak dapat dipisahkan daripada keluarga yang mempengaruhi perkembangan psikoseksual individu.

"adik angkat". Mereka yang rapuh iman dan kurang penghayatan dalam agama amat mudah dipengaruhi oleh anasir asing yang jahat tersebut. pusat pengajian tinggi. Universiti Malaya. Walaupun pendidikan agama telah diberi sejak sekolah rendah tetapi ia terlalu asas tidak mampu menahan serangan daripada luar. Gerakan ini dipelopori . Selain daripada itu. Menurut beliau dasar langit terbuka ini tidak menyediakan sebarang ‘perlindungan’ moral dan agama. persahabatan yang terlalu rapat sesama jantina yang dikaburi dengan nama "kawan rapat". pengaruh rakan sebaya. dasar langit terbuka juga menyebabkan banyak maklumat diperoleh termasuk tayangan filem asing yang banyak ‘bermain dengan nafsu’. dan terus diamalkan semasa bekerja. serta "kakak angkat" yang dirujuk sebagai antara faktor nurture. Filem komersial yang mengandungi unsur kelucahan secara halus amat mempengaruhi pembentukan akhlak penonton. Beliau juga mengatakan bahawa golongan pengkid ini terbawabawa dengan pengaruh gerakan kebebasan hak manusia sedunia yang menggalakkan hubungan homoseksual.kecil. Profesor Datuk Dr. Zainal Kling pula mengatakan bahawa masalah pengkid ini adalah disebabkan oleh mereka terperangkap dalam proses urbanisasi dan globalisasi yang mengamalkan dasar langit terbuka. Homoseksualiti dipercayai bermula pada peringkat sekolah berasrama. Dekan Fakulti Sastera dan Sains Teknologi.

menerima asuhan keluarga dengan baik. tidak terpengaruh dengan rakan lain dan persekitaran serta sentiasa menggunakan akal untuk berfikir.oleh negara Eropah. mempunyai jati diri yang kuat. sekiranya mereka mempunyai pengetahuan agama yang mendalam. Gerakan ini merupakan kumpulan manusia yang melepaskan diri daripada tanggungjawab terhadap agama dan bergerak hanya untuk memuaskan nafsu serakah semata-mata. budaya homoseksual tidak lagi dianggap sebagai satu kesalahan (jenayah). Australia. Kesimpulannya. Gerakan ini mendakwa bahawa mereka bebas melakukan apa sahaja keinginan nafsu mereka tanpa sebarang sekatan. Bagi rakyat negara tersebut. tidak terkeliru dengan jantina. . masalah pengkid ini tidak akan berlaku di negara kita. dan Singapura. Perkara ini adalah tidak relevan kerana semua bangsa dan agama di dunia ini mengutuk sekeras-kerasnya sistem perkahwinan dan perhubungan sesama jantina kerana ia akan menghancurkan keturunan manusia pada masa hadapan. Inilah yang menyebabkan golongan pengkid di negara kita berani melakukan aksi panas mereka dikhalayak ramai walaupun mereka menyedari terdapat banyak mata memandang mereka.

Sebagai contoh.Sebab Berlakunya Masalah Pengkid (Pengurusan Grafik) Masalah pengkid adalah saling berkaitan antara satu sama lain. asuhan keluarga yang tersilap akan membuatkan .

Tidak mempunyai jati diri yang kukuh.seseorang terkeliru dengan jantinanya. Rajah di bawah menunjukkan punca berlakunya masalah pengkid ini. (Mudah terpengaruh) Terkeliru dengan jantina Punca masalah pengkid Kurang didikan agama Asuhan keluarga .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful