Masyarakat Bajau

Sejarah Masyarakat Bajau
Bangsa Bajau adalah antara penduduk asal Nusantara – dari kepulauan Belau (PALAU) di sebelah Timur hingga ke Sumatera di sebelah Barat dan dari Gugusan Kepulauan Irian di sebelah Selatan hingga ke Kemboja dan Myanmar (Burma) di Utara.  Terdapat pelbagai pendapat tentang kedatangan asal usul masyarakat Bajau. Antaranya ada yang mengatakan masyarakat Bajau berasal daripada: 1. Johor 2. Kepulauan Riau-Lingga di Indonesia 3. kepulauan Maluku 4. Selatan Filipina

Kajian awal oleh Badan Galak Pusaka (2000) mengenai asal-usul bangsa Bajau mendapati bahawa bangsa Bajau adalah generasi asli Melayu Deutro yang mula bergerak dari Yunan menuju arah selatan (Asia Tenggara) pada kira-kira 1500 tahun Sebelum Masehi iaitu 3500 tahun yang lalu, yang kemudian tersebar luas di seluruh kepulauan Melayu dan Lautan Pasifik1. Oleh kerana bangsa Bajau adalah generasi asli Melayu Deutro, maka mereka adalah “Melayu tulen”.

Bajau dan kumpulan yang sama telah menetap di pantai barat dan timur Sabah sejak beberapa ratus tahun dan diiktiraf sebagai penduduk asli dan antara bumiputera terbesar di negeri Ѕabah dan sekitarnya.
Mereka bekerja sebagai petani dan nelayan di persisiran pantai barat di samping menunggang kuda dan Bajau di Pantai Timur Ѕabah sebagai nelayan dan penyelam yang mahir. Orang Bajau merupakan penyelam dan pengutip hasil laut mahir yang menggunakan cara penangkapan tradisional pada masa dahulu.

 . Pedang Samurai daripada Kota Belud amat tinggi kualiti dan senang di dapati sehinggakan menjadi tarikan dan cenderamata yang harus di beli oleh para pengunjung yang singgah di Kota Belud. Mereka pakar dalam pembuatan pedang Samurai yang dipercayai di perturunkan oleh tentera Jepun suatu ketika dahulu kepada kaum Bajau dan Irranun di Kota Belud.

 Suku kaum Bajau adalah antara penduduk asal kepulauan Borneo sejak berabad-abad lamanya. Bajau yang berasal daripada daerah Kota Belud dan Tuaran pula amat di kenali di seluruh dunia sebagai 'cowboy of the east' kerana kemahiran dan kecekapan mereka dalam menunggang kuda yang tiada tolok tandingnya. Suku kaum Bajau mendiami kawasan pesisir pantai dari Tawau hingga ke Labuan.   . dengan kepadatan tertinggi di Semporna. Lahad Datu dan Kudat. Kini masyarakat Bajau telah ramai menetap di Semenanjung Malaysia. atau sejak kewujudan bangsa Melayu di Nusantara kerana suku kaum Bajau adalah serpihan Melayu gelombang kedua yang datang ke Nusantara.

Papar dan Tuaran mereka adalah nelayan. mereka adalah nelayan yang tinggal di daerah Semporna sementara di daerah Kota Belud. Di Sabah. pesawah dan penternak serta bercucuk tanam. Bajau Кota Вelud pula digelar “Koboi Sabah” mini kerana Bajau sudah lama terkenal dengan penunggang kuda dan menjadi pesawah serta penternak.  .

 Mayarakat Bajau dikenali sebagai sea nomad atau sea gypsies oleh penjajah atau penulis-penulis Barat dan nama itu kekal menjadi rujukan pihak-pihak tertentu hingga ke hari ini. Kekaburan ini menyebabkan perbahasan di kalangan segelintir individu sehingga ada antara mereka yang membuat pengklasifikasian mengikut logik masing-masing – kononnya Bajau adalah yang menjadi peribumi Sabah. Bagi masyarakat Bajau itu sendiri mereka menamakan bangsa mereka sebagai bangsa Samah dan daripada perkataan Samah itulah terbit nama bahasa mereka iaitu Sinamah. Bagaimana bangsa ini mendapat namanya sebagai Bajau.    . ia masih lagi kabur. Badjao adalah yang mendiami gugusan kepulauan Mindanao. dan Badjoe adalah yang mendiami wilayah Indonesia.

Kedatangan mereka turut memperkenalkan sistem tulisan Rumi kepada Tamadun Melayu tetapi dalam bentuk dan sistem ejaan yang berbeza-beza. Penjelasan: Ketiga-tiga wilayah ini pernah dijajah oleh tiga bangsa penjajah dari Barat. Badjao dan Badjoe? Faktor penggunaan tulisan rumi dalam Tamadun Melayu baik di Malaysia mahupun di Indonesia dan Filipina. sistem tulisan Rumi Bahasa Malaysia dan Sistem Tulisan Rumi Bahasa Indonesia hanya dapat dimantapkan pada 1970-an. Bahkan. walaupun Sistem Tulisan Bahasa Malaysia masih mengalami proses penambahmantapan akibat peminjaman perkataan asing khususnya dari Bahasa Inggeris. .Apakah penyebab timbul pelbagai nama seperti Bajau. Ketiga-tiga bangsa penjajah ini menggunakan huruf Rumi dalam sistem tulisan mereka.

 Masyarakat Bajau dapat dibahagi kepada 2 kumpulan: Bajau Pala’u (Bajau Laut) Samah (Bajau Darat) Rajah 1: Kelompok masyarakat Bajau. .

Semporna dan Tawau. Sandakan. Orang Bajau boleh dibahagikan kepada: Orang Bajau Pantai Barat. Lahad Datu. Menetap di sekitar Putatan. Kota Belud dan Papar. Orang Bajau Pantai Τimur Menetap di sekitar Kudat. Tuaran. . Kunak.

 Mereka hanya mendarat di tepian pantai atau pesisiran sama ada di jajaran pulau atau tanah besar.Masyarakat Bajau Pala’u (Bajau Laut)  Sehingga tahun 1950-an. untuk mendapatkan keperluan seperti ubi kayu. air atau untuk membaiki lepa mereka. Pala’u tinggal di dalam lepa yang bergerak bebas di sekitar laut Sulawesi. .

Berdasarkan kajian awal oleh Badan Galak Pusaka sekurang-kurangnya terdapat 26 subdialek bahasa Bajau atau Sinama.Bahasa   Bahasa orang Bajau dikenali sebagai “sinama”.  . Kata sinama adalah kata terbitan daripada kata akar Sama dengan menerima sisipan -in.sehingga membentuk sinama yang bermaksud bahasa kepunyaan bangsa Sama.

Alasah aku ma ka'ah Siapa namamu? .Kosa kata Bahasa-bahasa Bajau   Aku sayang pada mu .Sai on nu?  Tak lama lagi aku jadi bapa = Embalna atoggol aku jari emmak Aku suka padamu .Bilahi aku ma ka'ah  .

 . masyarakat Bajau Laut (Pala’u) memeluk pelbagai agama. Menurut kajian hampir 100% masyarakat Bajau Darat (Samah) adalah beragama Islam.Agama dan kepercayaan   Majoriti masyarakat Bajau beragama Islam. di antaranya Islam. Manakala. Kristian dan ada juga yang tidak beragama.

Upacara perkahwinan  Orang-orang Bajau mempunyai adat perkahwinan yang agak unik di kalangan kaum-kaum di Sabah ini. Sebelum hari perkahwinan tiba. Upacara Penyucian Mapaci dijalankan.    . Kadang-kadang upacara ini diadakan beberapa hari sebelum hari perkahwinan. Adat perkahwinan mereka melibatkan upacaraupacara yang lain dari yang lain.

memainkan muzik kecapi. Cecair merah ini juga digunakan untuk mewarnakan kuku pengantin perempuan sejak turun-temurun lagi. pertunjukkan pakaian tradisional serta pakaian perkahwinan. Nama Mapaci diambil daripada perkataan 'Paci' atau 'Pacar' iaitu sejenis tumbuhan yang mengeluarkan cecair merah selepas dihancurkan. Perkataan Mapaci juga dikatakan diambil daripada 'pemacian' atau maksudnya pembersihan dari bahasa Bugis. . Pacar ini diletakkan ditelapak tangan pengantin perempuan sebagai penyucian sebelum berkahwin.     Aktiviti sebelum menjelangnya hari perkahwinan adalah tarian.

kain-kain serta set berlian. Semasa hari perkahwinan dijalankan. pengantin lelaki bersama-sama sanak-saudaranya akan ke rumah pengantin perempuan. Bergantung kepada situasi. Hantaran perkahwinan termasuklah emas. Rombongan pengantin lelaki ini juga disertai gadisgadis muda yang memakai baju tradisional mereka yang berwarna-warni dengan membawa hantaran serta derma kepada keluarga pengantin perempuan. pengantin lelaki ada kalanya menunggang kuda bersama-sama saudaranya ke rumah pengantin perempuan.  .

Upacara ini disaksikan oleh seorang warga kaum Bajau yang terkenal atau dihormati contohnya ketua kampung.    . Acara-acara tambahan akan dilangsungkan pada sebelah petang seperti tarian untuk menandakan kemuncak upacara perkahwinan dan untuk mengalu-alukan kedatangan para tetamu. para jemputan akan dijemput untuk menjamu selera manakala pasangan pengantin akan duduk bersanding. Setelah upacara ini diselesaikan. mereka semua akan bersalam-salaman dan kemudian upacara akad nikah akan dilangsungkan. Selepas rombongan pengantin lelaki itu tiba.

Tujuannya:  1. mengelakkan bahaya sewaktu mengandung 2. menjaga keselamatan dirinya serta kandungan 3.Adat Kelahiran  Wanita yang mengandung hendaklah mengikut beberapa pantang larang. memudahkan proses kelahiran .

. Tidak boleh meminum atau mandi dengan air hujan yang jatuh dari bumbung kerana di bimbangi tembuni akan terus mati terutama bagi mereka yang mengandung sulung. 2. Wanita hamil tidak boleh berjalan malam kerana dikhuatiri akan diganggu oleh makhluk halus. Antara pantang larang: 1.

Selepas Melahirkan Anak  Duri dan benda-benda tajam akan di letakkan bagi mengelakkan gangguan makhluk halus terhadap si ibu dan bayi.biasanya hitam.kerana warna yang terang tidak baik untuk kesihatan mata bayi.  . Ibu harus memakai sarung yang berwarna gelap.

   . Mayat tersebut akan diuruskan sepenuhnya mengikut peraturan agama islam.Adat Kematian  Doa akan dibaca dan mayatnya akan ditutup dengan kain. Mereka mesti menangisi kematian tersebut kerana ia melambangkan kesedihan mereka. Tawak-tawak patai atau pukulan gong akan dibunyikan sebagai tanda seseorang itu telah meninggal dunia.

 Adat naja-naja iaitu berjalan berulang alik di bawah keranda si mati oleh keluarga dan saudara-mara terdekat akan dilakukan. Pinang tersebut dibungkus dalam sehelai kain putih yang sama dan diletakkan di sisi mayat.    . Tujuannya: semangat mereka akan bersama si mati ke alam baqa. Disertakan beberapa biji buah pinang untuk mewakili anak cucu si mati yang masih kecil semasa pengebumian.

rumah si mati tidak boleh dicuci. Keluarga dan masyarakat setempat akan mengikuti beberapa pantang larang pada hari pertama hingga hari ketujuh. Upacara keagamaan seperti yang dilakukan oleh masyarakat islam lain akan diadakan. Antaranya ialah.dari hari pertama sehingga hari ketujuh.   .

Makanan Tradisional Sagol / Senagol Putu Kima Tompe (Tinompeh) Makanan Rajah 3: Senarai makanan tradisional Bajau. .

Makanan yang dimasak dan makanan yang dimakan mentah (inta'an). Secara umumnya. dibakar dan dipanggang. Makanan tradisi orang Bajau boleh dibahagikan kepada dua jenis utama: 1. 2. Makanan yang dimasak sama ada direbus. digoreng.  . makanan tradisional masyarakat Bajau adalah makanan laut dan makanan ubi-ubian dan tanaman huma yang lain.

Ia juga boleh dimasak bersama sayur.KIMA  Kima adalah nama sejenis kerang laut dan terdapat dalam beberapa spesis. Kima boleh dikeringkan di bawah sinar matahari dan biasanya ia dimasak bersama sayur. antaranya lapiran.    . kima bohe' dan sollotsollot (bersaiz kecil dan menyelit di celah-celah permukaan batu). Kima ini boleh dimakan mentah-mentah (inta') setelah dihiris atau dipotong kecil-kecil dan dicampur dengan air limau dan lada serta rempah-ratus yang lain mengikut selera orang yang hendak makan.

secara umumnya ikan yang mempunyai hati yang besar) yang dicincangcincang dan dimasak dengan kunyit.   . Secara khusus ia merujuk kepada sejenis masakan tradisional yang menggunakan isi ikan (biasanya ikan pari.Sagol / Senagol  Sagol/Ѕenagol (Kata Kerja) bermaksud mencampuradukkan. ikan yu dan ikan buntal. Sagol/Ѕenagol juga mempunyai makna Kata Nama iaitu 'benda yang dicampuradukkan'.

 Untuk mendapatkan rasa sebenar sagol/senagol. atau minyak hati ikan yu atau minyak hati ikan buntal. . iaitu sama ada minyak hati ikan pari. biasanya tidak menggunakan minyak makan tetapi menggunakan minyak hati ikan yang disagol itu.

ikan yu. Mencelur (masak separuh masak) ini juga dilakukan untuk memudahkan isi ikan dihancurkan dan dicampur dengan kunyit yang telah dipipis. atau 'iting' iaitu 'duri' pada ikan buntal.   .Cara Membuat Sagol / Senagol  Untuk membuat sagol. pari atau buntal dicelur dahulu sehingga mudah membersihkan 'langnges' iaitu lapisan kasar pada kulit yu dan pari. Ada dua jenis masakan sagol/Ѕenagol iaitu sagol/Ѕenagol kering (tiada kuah) dan sagol/Ѕenagol basah (berkuah).

Тayum dan beberapa makanan Tradisional Bajau yang lain (Selalunya makanan laut)  .PUTU  Makanan yang berupa ubi kayu yang diparut dan telah diperah airnya lalu dimasak secara stim. Kima. Tehektehek. Putu dimakan bersama Sagol. Lazimnya.

 Ia kemudiannya digoreng tanpa minyak di dalam kuali.Tompe (Тinompeh)  Makanan yang berupa ubi kayu yang diparut dan telah diperah airnya. . sehingga berwarna kekuning-kuningan.

Tarian Tradisional Dalling-dalling Runsai Tarian Igal-igal Bajau Limbai .

Yang Dipertuan Negeri Sabah. Badan Galak Pusaka telah bekerjasama dengan Majlis Perbandaran Sandakan untuk menganjurkan Pertandingan Dalling-dalling Sempena Sambutan Hari Jadi Tuan Yang Terutama. Pada tahun 1998.  .Dalling-dalling  Tarian ini sangat dipelihara oleh masyarakat Bajau di Selatan Filipina. yang pada masa itu disandang oleh Tun Sakaran Dandai.

Ini adalah tarian hiburan di majlis keramaian khususnya majlis perkahwinan. tarian dalling-dalling turut mula dikenali di daerah Sandakan dan Ѕemporna.   . Semenjak itu. Perkataan dalling-dalling adalah kata ganda daripada perkataan Sinamah (bahasa Bajau) 'dalling' yang bermaksud gerakan seluruh badan mengikut rentak tertentu.

 Diiringi oleh pantun yang dinyanyikan oleh seorang penyanyi atau dua penyanyi. Kajian awal oleh Badan Galak Pusaka mendapati. Alat muzik yang digunakan pula dipanggil gabbang.   . tarian dalling-dalling akan semakin rancak dan menghiburkan apabila ia ditarikan oleh penari secara berpasangan dan keduadua penyanyi dalam keadaan 'magbono' kalangan atau berbalas pantun.

 Ditarikan ketika menyambut ketibaan pengantin lelaki yang diarak ke rumah pengantin perempuan. Merupakan upacara khas sebagai isyarat menjemput pengantin lelaki naik ke rumah untuk melakukan istiadat ijab qabul yakni pernikahan.Limbai dan Runsai  Tarian Limbai merupakan satu tarian traditional suku kaum Bajau KOTA BELUD.  .

Kumpulan muzik ini mengandungi enam orang pemain yang diketuai oleh seorang wanita yang memainkan kulintangan. dua orang pemain gong dan seorang pemain bebandil. dua orang pemukul gendang.  .  Diiringi oleh irama kulin tangan. Penari-penari melambai-lambaikan selendang mereka sebagai lambang mengundang dan mengucapkan selamat datang.

2. Seluar. Samping dan Destar. 3. . II. Blaus badu sampit dan kain sarung olos berangkit. Baju potongan Cekak Musang. Lelaki pula memperagakan: 1. Perhiasan leher mandapun dan perhiasan kepala sarempak.Pakaian Tradisional Wanita memperagakan: I.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.