P. 1
Masyarakat Bajau

Masyarakat Bajau

|Views: 723|Likes:
Published by aryjune

More info:

Published by: aryjune on Mar 19, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/15/2013

pdf

text

original

Masyarakat Bajau

Sejarah Masyarakat Bajau
Bangsa Bajau adalah antara penduduk asal Nusantara – dari kepulauan Belau (PALAU) di sebelah Timur hingga ke Sumatera di sebelah Barat dan dari Gugusan Kepulauan Irian di sebelah Selatan hingga ke Kemboja dan Myanmar (Burma) di Utara.  Terdapat pelbagai pendapat tentang kedatangan asal usul masyarakat Bajau. Antaranya ada yang mengatakan masyarakat Bajau berasal daripada: 1. Johor 2. Kepulauan Riau-Lingga di Indonesia 3. kepulauan Maluku 4. Selatan Filipina

Kajian awal oleh Badan Galak Pusaka (2000) mengenai asal-usul bangsa Bajau mendapati bahawa bangsa Bajau adalah generasi asli Melayu Deutro yang mula bergerak dari Yunan menuju arah selatan (Asia Tenggara) pada kira-kira 1500 tahun Sebelum Masehi iaitu 3500 tahun yang lalu, yang kemudian tersebar luas di seluruh kepulauan Melayu dan Lautan Pasifik1. Oleh kerana bangsa Bajau adalah generasi asli Melayu Deutro, maka mereka adalah “Melayu tulen”.

Bajau dan kumpulan yang sama telah menetap di pantai barat dan timur Sabah sejak beberapa ratus tahun dan diiktiraf sebagai penduduk asli dan antara bumiputera terbesar di negeri Ѕabah dan sekitarnya.
Mereka bekerja sebagai petani dan nelayan di persisiran pantai barat di samping menunggang kuda dan Bajau di Pantai Timur Ѕabah sebagai nelayan dan penyelam yang mahir. Orang Bajau merupakan penyelam dan pengutip hasil laut mahir yang menggunakan cara penangkapan tradisional pada masa dahulu.

Pedang Samurai daripada Kota Belud amat tinggi kualiti dan senang di dapati sehinggakan menjadi tarikan dan cenderamata yang harus di beli oleh para pengunjung yang singgah di Kota Belud.  . Mereka pakar dalam pembuatan pedang Samurai yang dipercayai di perturunkan oleh tentera Jepun suatu ketika dahulu kepada kaum Bajau dan Irranun di Kota Belud.

Suku kaum Bajau mendiami kawasan pesisir pantai dari Tawau hingga ke Labuan.   . Lahad Datu dan Kudat. Suku kaum Bajau adalah antara penduduk asal kepulauan Borneo sejak berabad-abad lamanya. Kini masyarakat Bajau telah ramai menetap di Semenanjung Malaysia. atau sejak kewujudan bangsa Melayu di Nusantara kerana suku kaum Bajau adalah serpihan Melayu gelombang kedua yang datang ke Nusantara. Bajau yang berasal daripada daerah Kota Belud dan Tuaran pula amat di kenali di seluruh dunia sebagai 'cowboy of the east' kerana kemahiran dan kecekapan mereka dalam menunggang kuda yang tiada tolok tandingnya. dengan kepadatan tertinggi di Semporna.

pesawah dan penternak serta bercucuk tanam. Papar dan Tuaran mereka adalah nelayan. Bajau Кota Вelud pula digelar “Koboi Sabah” mini kerana Bajau sudah lama terkenal dengan penunggang kuda dan menjadi pesawah serta penternak.  . mereka adalah nelayan yang tinggal di daerah Semporna sementara di daerah Kota Belud. Di Sabah.

Kekaburan ini menyebabkan perbahasan di kalangan segelintir individu sehingga ada antara mereka yang membuat pengklasifikasian mengikut logik masing-masing – kononnya Bajau adalah yang menjadi peribumi Sabah. Mayarakat Bajau dikenali sebagai sea nomad atau sea gypsies oleh penjajah atau penulis-penulis Barat dan nama itu kekal menjadi rujukan pihak-pihak tertentu hingga ke hari ini. Badjao adalah yang mendiami gugusan kepulauan Mindanao. Bagaimana bangsa ini mendapat namanya sebagai Bajau. dan Badjoe adalah yang mendiami wilayah Indonesia. Bagi masyarakat Bajau itu sendiri mereka menamakan bangsa mereka sebagai bangsa Samah dan daripada perkataan Samah itulah terbit nama bahasa mereka iaitu Sinamah. ia masih lagi kabur.    .

walaupun Sistem Tulisan Bahasa Malaysia masih mengalami proses penambahmantapan akibat peminjaman perkataan asing khususnya dari Bahasa Inggeris. sistem tulisan Rumi Bahasa Malaysia dan Sistem Tulisan Rumi Bahasa Indonesia hanya dapat dimantapkan pada 1970-an. Kedatangan mereka turut memperkenalkan sistem tulisan Rumi kepada Tamadun Melayu tetapi dalam bentuk dan sistem ejaan yang berbeza-beza.Apakah penyebab timbul pelbagai nama seperti Bajau. Ketiga-tiga bangsa penjajah ini menggunakan huruf Rumi dalam sistem tulisan mereka. Badjao dan Badjoe? Faktor penggunaan tulisan rumi dalam Tamadun Melayu baik di Malaysia mahupun di Indonesia dan Filipina. . Penjelasan: Ketiga-tiga wilayah ini pernah dijajah oleh tiga bangsa penjajah dari Barat. Bahkan.

 Masyarakat Bajau dapat dibahagi kepada 2 kumpulan: Bajau Pala’u (Bajau Laut) Samah (Bajau Darat) Rajah 1: Kelompok masyarakat Bajau. .

Sandakan. Tuaran. . Semporna dan Tawau. Orang Bajau Pantai Τimur Menetap di sekitar Kudat. Orang Bajau boleh dibahagikan kepada: Orang Bajau Pantai Barat. Lahad Datu. Kota Belud dan Papar. Menetap di sekitar Putatan. Kunak.

Masyarakat Bajau Pala’u (Bajau Laut)  Sehingga tahun 1950-an. . Pala’u tinggal di dalam lepa yang bergerak bebas di sekitar laut Sulawesi.  Mereka hanya mendarat di tepian pantai atau pesisiran sama ada di jajaran pulau atau tanah besar. air atau untuk membaiki lepa mereka. untuk mendapatkan keperluan seperti ubi kayu.

sehingga membentuk sinama yang bermaksud bahasa kepunyaan bangsa Sama.  . Berdasarkan kajian awal oleh Badan Galak Pusaka sekurang-kurangnya terdapat 26 subdialek bahasa Bajau atau Sinama. Kata sinama adalah kata terbitan daripada kata akar Sama dengan menerima sisipan -in.Bahasa   Bahasa orang Bajau dikenali sebagai “sinama”.

Kosa kata Bahasa-bahasa Bajau   Aku sayang pada mu .Sai on nu?  Tak lama lagi aku jadi bapa = Embalna atoggol aku jari emmak Aku suka padamu .Alasah aku ma ka'ah Siapa namamu? .Bilahi aku ma ka'ah  .

Manakala. masyarakat Bajau Laut (Pala’u) memeluk pelbagai agama. di antaranya Islam.  . Menurut kajian hampir 100% masyarakat Bajau Darat (Samah) adalah beragama Islam. Kristian dan ada juga yang tidak beragama.Agama dan kepercayaan   Majoriti masyarakat Bajau beragama Islam.

Upacara Penyucian Mapaci dijalankan. Adat perkahwinan mereka melibatkan upacaraupacara yang lain dari yang lain. Sebelum hari perkahwinan tiba.Upacara perkahwinan  Orang-orang Bajau mempunyai adat perkahwinan yang agak unik di kalangan kaum-kaum di Sabah ini.    . Kadang-kadang upacara ini diadakan beberapa hari sebelum hari perkahwinan.

 Nama Mapaci diambil daripada perkataan 'Paci' atau 'Pacar' iaitu sejenis tumbuhan yang mengeluarkan cecair merah selepas dihancurkan.     Aktiviti sebelum menjelangnya hari perkahwinan adalah tarian. Pacar ini diletakkan ditelapak tangan pengantin perempuan sebagai penyucian sebelum berkahwin. memainkan muzik kecapi. . Cecair merah ini juga digunakan untuk mewarnakan kuku pengantin perempuan sejak turun-temurun lagi. Perkataan Mapaci juga dikatakan diambil daripada 'pemacian' atau maksudnya pembersihan dari bahasa Bugis. pertunjukkan pakaian tradisional serta pakaian perkahwinan.

 Semasa hari perkahwinan dijalankan. pengantin lelaki ada kalanya menunggang kuda bersama-sama saudaranya ke rumah pengantin perempuan. Rombongan pengantin lelaki ini juga disertai gadisgadis muda yang memakai baju tradisional mereka yang berwarna-warni dengan membawa hantaran serta derma kepada keluarga pengantin perempuan.  . Hantaran perkahwinan termasuklah emas. pengantin lelaki bersama-sama sanak-saudaranya akan ke rumah pengantin perempuan. Bergantung kepada situasi. kain-kain serta set berlian.

 Selepas rombongan pengantin lelaki itu tiba. Setelah upacara ini diselesaikan. Acara-acara tambahan akan dilangsungkan pada sebelah petang seperti tarian untuk menandakan kemuncak upacara perkahwinan dan untuk mengalu-alukan kedatangan para tetamu.    . Upacara ini disaksikan oleh seorang warga kaum Bajau yang terkenal atau dihormati contohnya ketua kampung. para jemputan akan dijemput untuk menjamu selera manakala pasangan pengantin akan duduk bersanding. mereka semua akan bersalam-salaman dan kemudian upacara akad nikah akan dilangsungkan.

Adat Kelahiran  Wanita yang mengandung hendaklah mengikut beberapa pantang larang. Tujuannya:  1. memudahkan proses kelahiran . menjaga keselamatan dirinya serta kandungan 3. mengelakkan bahaya sewaktu mengandung 2.

2. . Tidak boleh meminum atau mandi dengan air hujan yang jatuh dari bumbung kerana di bimbangi tembuni akan terus mati terutama bagi mereka yang mengandung sulung. Antara pantang larang: 1. Wanita hamil tidak boleh berjalan malam kerana dikhuatiri akan diganggu oleh makhluk halus.

Ibu harus memakai sarung yang berwarna gelap.biasanya hitam.kerana warna yang terang tidak baik untuk kesihatan mata bayi.Selepas Melahirkan Anak  Duri dan benda-benda tajam akan di letakkan bagi mengelakkan gangguan makhluk halus terhadap si ibu dan bayi.  .

Adat Kematian  Doa akan dibaca dan mayatnya akan ditutup dengan kain. Mereka mesti menangisi kematian tersebut kerana ia melambangkan kesedihan mereka. Mayat tersebut akan diuruskan sepenuhnya mengikut peraturan agama islam. Tawak-tawak patai atau pukulan gong akan dibunyikan sebagai tanda seseorang itu telah meninggal dunia.    .

Disertakan beberapa biji buah pinang untuk mewakili anak cucu si mati yang masih kecil semasa pengebumian. Adat naja-naja iaitu berjalan berulang alik di bawah keranda si mati oleh keluarga dan saudara-mara terdekat akan dilakukan.    . Pinang tersebut dibungkus dalam sehelai kain putih yang sama dan diletakkan di sisi mayat. Tujuannya: semangat mereka akan bersama si mati ke alam baqa.

rumah si mati tidak boleh dicuci. Keluarga dan masyarakat setempat akan mengikuti beberapa pantang larang pada hari pertama hingga hari ketujuh.   . Upacara keagamaan seperti yang dilakukan oleh masyarakat islam lain akan diadakan. Antaranya ialah.dari hari pertama sehingga hari ketujuh.

.Makanan Tradisional Sagol / Senagol Putu Kima Tompe (Tinompeh) Makanan Rajah 3: Senarai makanan tradisional Bajau.

 Secara umumnya.  . Makanan yang dimasak dan makanan yang dimakan mentah (inta'an). makanan tradisional masyarakat Bajau adalah makanan laut dan makanan ubi-ubian dan tanaman huma yang lain. Makanan tradisi orang Bajau boleh dibahagikan kepada dua jenis utama: 1. digoreng. 2. dibakar dan dipanggang. Makanan yang dimasak sama ada direbus.

Ia juga boleh dimasak bersama sayur. kima bohe' dan sollotsollot (bersaiz kecil dan menyelit di celah-celah permukaan batu).KIMA  Kima adalah nama sejenis kerang laut dan terdapat dalam beberapa spesis. Kima ini boleh dimakan mentah-mentah (inta') setelah dihiris atau dipotong kecil-kecil dan dicampur dengan air limau dan lada serta rempah-ratus yang lain mengikut selera orang yang hendak makan. Kima boleh dikeringkan di bawah sinar matahari dan biasanya ia dimasak bersama sayur. antaranya lapiran.    .

Sagol / Senagol  Sagol/Ѕenagol (Kata Kerja) bermaksud mencampuradukkan.   . secara umumnya ikan yang mempunyai hati yang besar) yang dicincangcincang dan dimasak dengan kunyit. Secara khusus ia merujuk kepada sejenis masakan tradisional yang menggunakan isi ikan (biasanya ikan pari. ikan yu dan ikan buntal. Sagol/Ѕenagol juga mempunyai makna Kata Nama iaitu 'benda yang dicampuradukkan'.

. biasanya tidak menggunakan minyak makan tetapi menggunakan minyak hati ikan yang disagol itu. Untuk mendapatkan rasa sebenar sagol/senagol. iaitu sama ada minyak hati ikan pari. atau minyak hati ikan yu atau minyak hati ikan buntal.

atau 'iting' iaitu 'duri' pada ikan buntal. ikan yu. pari atau buntal dicelur dahulu sehingga mudah membersihkan 'langnges' iaitu lapisan kasar pada kulit yu dan pari.Cara Membuat Sagol / Senagol  Untuk membuat sagol.   . Mencelur (masak separuh masak) ini juga dilakukan untuk memudahkan isi ikan dihancurkan dan dicampur dengan kunyit yang telah dipipis. Ada dua jenis masakan sagol/Ѕenagol iaitu sagol/Ѕenagol kering (tiada kuah) dan sagol/Ѕenagol basah (berkuah).

Putu dimakan bersama Sagol. Kima. Lazimnya. Tehektehek.PUTU  Makanan yang berupa ubi kayu yang diparut dan telah diperah airnya lalu dimasak secara stim. Тayum dan beberapa makanan Tradisional Bajau yang lain (Selalunya makanan laut)  .

 Ia kemudiannya digoreng tanpa minyak di dalam kuali.Tompe (Тinompeh)  Makanan yang berupa ubi kayu yang diparut dan telah diperah airnya. . sehingga berwarna kekuning-kuningan.

Tarian Tradisional Dalling-dalling Runsai Tarian Igal-igal Bajau Limbai .

Dalling-dalling  Tarian ini sangat dipelihara oleh masyarakat Bajau di Selatan Filipina. Badan Galak Pusaka telah bekerjasama dengan Majlis Perbandaran Sandakan untuk menganjurkan Pertandingan Dalling-dalling Sempena Sambutan Hari Jadi Tuan Yang Terutama. Pada tahun 1998. yang pada masa itu disandang oleh Tun Sakaran Dandai. Yang Dipertuan Negeri Sabah.  .

Perkataan dalling-dalling adalah kata ganda daripada perkataan Sinamah (bahasa Bajau) 'dalling' yang bermaksud gerakan seluruh badan mengikut rentak tertentu. Semenjak itu. Ini adalah tarian hiburan di majlis keramaian khususnya majlis perkahwinan.   . tarian dalling-dalling turut mula dikenali di daerah Sandakan dan Ѕemporna.

Kajian awal oleh Badan Galak Pusaka mendapati. Alat muzik yang digunakan pula dipanggil gabbang. Diiringi oleh pantun yang dinyanyikan oleh seorang penyanyi atau dua penyanyi. tarian dalling-dalling akan semakin rancak dan menghiburkan apabila ia ditarikan oleh penari secara berpasangan dan keduadua penyanyi dalam keadaan 'magbono' kalangan atau berbalas pantun.   .

 . Merupakan upacara khas sebagai isyarat menjemput pengantin lelaki naik ke rumah untuk melakukan istiadat ijab qabul yakni pernikahan.Limbai dan Runsai  Tarian Limbai merupakan satu tarian traditional suku kaum Bajau KOTA BELUD.  Ditarikan ketika menyambut ketibaan pengantin lelaki yang diarak ke rumah pengantin perempuan.

dua orang pemukul gendang.  Diiringi oleh irama kulin tangan. dua orang pemain gong dan seorang pemain bebandil.  . Kumpulan muzik ini mengandungi enam orang pemain yang diketuai oleh seorang wanita yang memainkan kulintangan. Penari-penari melambai-lambaikan selendang mereka sebagai lambang mengundang dan mengucapkan selamat datang.

2. 3. Lelaki pula memperagakan: 1.Pakaian Tradisional Wanita memperagakan: I. Perhiasan leher mandapun dan perhiasan kepala sarempak. Seluar. II. Samping dan Destar. Baju potongan Cekak Musang. Blaus badu sampit dan kain sarung olos berangkit. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->