Masyarakat Bajau

Sejarah Masyarakat Bajau
Bangsa Bajau adalah antara penduduk asal Nusantara – dari kepulauan Belau (PALAU) di sebelah Timur hingga ke Sumatera di sebelah Barat dan dari Gugusan Kepulauan Irian di sebelah Selatan hingga ke Kemboja dan Myanmar (Burma) di Utara.  Terdapat pelbagai pendapat tentang kedatangan asal usul masyarakat Bajau. Antaranya ada yang mengatakan masyarakat Bajau berasal daripada: 1. Johor 2. Kepulauan Riau-Lingga di Indonesia 3. kepulauan Maluku 4. Selatan Filipina

Kajian awal oleh Badan Galak Pusaka (2000) mengenai asal-usul bangsa Bajau mendapati bahawa bangsa Bajau adalah generasi asli Melayu Deutro yang mula bergerak dari Yunan menuju arah selatan (Asia Tenggara) pada kira-kira 1500 tahun Sebelum Masehi iaitu 3500 tahun yang lalu, yang kemudian tersebar luas di seluruh kepulauan Melayu dan Lautan Pasifik1. Oleh kerana bangsa Bajau adalah generasi asli Melayu Deutro, maka mereka adalah “Melayu tulen”.

Bajau dan kumpulan yang sama telah menetap di pantai barat dan timur Sabah sejak beberapa ratus tahun dan diiktiraf sebagai penduduk asli dan antara bumiputera terbesar di negeri Ѕabah dan sekitarnya.
Mereka bekerja sebagai petani dan nelayan di persisiran pantai barat di samping menunggang kuda dan Bajau di Pantai Timur Ѕabah sebagai nelayan dan penyelam yang mahir. Orang Bajau merupakan penyelam dan pengutip hasil laut mahir yang menggunakan cara penangkapan tradisional pada masa dahulu.

 Mereka pakar dalam pembuatan pedang Samurai yang dipercayai di perturunkan oleh tentera Jepun suatu ketika dahulu kepada kaum Bajau dan Irranun di Kota Belud.  . Pedang Samurai daripada Kota Belud amat tinggi kualiti dan senang di dapati sehinggakan menjadi tarikan dan cenderamata yang harus di beli oleh para pengunjung yang singgah di Kota Belud.

Lahad Datu dan Kudat.   . atau sejak kewujudan bangsa Melayu di Nusantara kerana suku kaum Bajau adalah serpihan Melayu gelombang kedua yang datang ke Nusantara. Kini masyarakat Bajau telah ramai menetap di Semenanjung Malaysia. Suku kaum Bajau mendiami kawasan pesisir pantai dari Tawau hingga ke Labuan. dengan kepadatan tertinggi di Semporna. Suku kaum Bajau adalah antara penduduk asal kepulauan Borneo sejak berabad-abad lamanya. Bajau yang berasal daripada daerah Kota Belud dan Tuaran pula amat di kenali di seluruh dunia sebagai 'cowboy of the east' kerana kemahiran dan kecekapan mereka dalam menunggang kuda yang tiada tolok tandingnya.

pesawah dan penternak serta bercucuk tanam. Papar dan Tuaran mereka adalah nelayan.  . Di Sabah. Bajau Кota Вelud pula digelar “Koboi Sabah” mini kerana Bajau sudah lama terkenal dengan penunggang kuda dan menjadi pesawah serta penternak. mereka adalah nelayan yang tinggal di daerah Semporna sementara di daerah Kota Belud.

 Mayarakat Bajau dikenali sebagai sea nomad atau sea gypsies oleh penjajah atau penulis-penulis Barat dan nama itu kekal menjadi rujukan pihak-pihak tertentu hingga ke hari ini. Badjao adalah yang mendiami gugusan kepulauan Mindanao.    . dan Badjoe adalah yang mendiami wilayah Indonesia. Kekaburan ini menyebabkan perbahasan di kalangan segelintir individu sehingga ada antara mereka yang membuat pengklasifikasian mengikut logik masing-masing – kononnya Bajau adalah yang menjadi peribumi Sabah. Bagaimana bangsa ini mendapat namanya sebagai Bajau. ia masih lagi kabur. Bagi masyarakat Bajau itu sendiri mereka menamakan bangsa mereka sebagai bangsa Samah dan daripada perkataan Samah itulah terbit nama bahasa mereka iaitu Sinamah.

Penjelasan: Ketiga-tiga wilayah ini pernah dijajah oleh tiga bangsa penjajah dari Barat. Badjao dan Badjoe? Faktor penggunaan tulisan rumi dalam Tamadun Melayu baik di Malaysia mahupun di Indonesia dan Filipina. Kedatangan mereka turut memperkenalkan sistem tulisan Rumi kepada Tamadun Melayu tetapi dalam bentuk dan sistem ejaan yang berbeza-beza.Apakah penyebab timbul pelbagai nama seperti Bajau. walaupun Sistem Tulisan Bahasa Malaysia masih mengalami proses penambahmantapan akibat peminjaman perkataan asing khususnya dari Bahasa Inggeris. . Ketiga-tiga bangsa penjajah ini menggunakan huruf Rumi dalam sistem tulisan mereka. sistem tulisan Rumi Bahasa Malaysia dan Sistem Tulisan Rumi Bahasa Indonesia hanya dapat dimantapkan pada 1970-an. Bahkan.

 Masyarakat Bajau dapat dibahagi kepada 2 kumpulan: Bajau Pala’u (Bajau Laut) Samah (Bajau Darat) Rajah 1: Kelompok masyarakat Bajau. .

Menetap di sekitar Putatan. Kota Belud dan Papar. Orang Bajau boleh dibahagikan kepada: Orang Bajau Pantai Barat. Semporna dan Tawau. . Kunak. Tuaran. Lahad Datu. Sandakan. Orang Bajau Pantai Τimur Menetap di sekitar Kudat.

untuk mendapatkan keperluan seperti ubi kayu.Masyarakat Bajau Pala’u (Bajau Laut)  Sehingga tahun 1950-an. air atau untuk membaiki lepa mereka. Pala’u tinggal di dalam lepa yang bergerak bebas di sekitar laut Sulawesi.  Mereka hanya mendarat di tepian pantai atau pesisiran sama ada di jajaran pulau atau tanah besar. .

sehingga membentuk sinama yang bermaksud bahasa kepunyaan bangsa Sama.Bahasa   Bahasa orang Bajau dikenali sebagai “sinama”.  . Kata sinama adalah kata terbitan daripada kata akar Sama dengan menerima sisipan -in. Berdasarkan kajian awal oleh Badan Galak Pusaka sekurang-kurangnya terdapat 26 subdialek bahasa Bajau atau Sinama.

Bilahi aku ma ka'ah  .Sai on nu?  Tak lama lagi aku jadi bapa = Embalna atoggol aku jari emmak Aku suka padamu .Alasah aku ma ka'ah Siapa namamu? .Kosa kata Bahasa-bahasa Bajau   Aku sayang pada mu .

Kristian dan ada juga yang tidak beragama. masyarakat Bajau Laut (Pala’u) memeluk pelbagai agama. Manakala.Agama dan kepercayaan   Majoriti masyarakat Bajau beragama Islam. di antaranya Islam. Menurut kajian hampir 100% masyarakat Bajau Darat (Samah) adalah beragama Islam.  .

   . Sebelum hari perkahwinan tiba. Kadang-kadang upacara ini diadakan beberapa hari sebelum hari perkahwinan. Upacara Penyucian Mapaci dijalankan.Upacara perkahwinan  Orang-orang Bajau mempunyai adat perkahwinan yang agak unik di kalangan kaum-kaum di Sabah ini. Adat perkahwinan mereka melibatkan upacaraupacara yang lain dari yang lain.

Perkataan Mapaci juga dikatakan diambil daripada 'pemacian' atau maksudnya pembersihan dari bahasa Bugis.     Aktiviti sebelum menjelangnya hari perkahwinan adalah tarian. . Nama Mapaci diambil daripada perkataan 'Paci' atau 'Pacar' iaitu sejenis tumbuhan yang mengeluarkan cecair merah selepas dihancurkan. pertunjukkan pakaian tradisional serta pakaian perkahwinan. Cecair merah ini juga digunakan untuk mewarnakan kuku pengantin perempuan sejak turun-temurun lagi. memainkan muzik kecapi. Pacar ini diletakkan ditelapak tangan pengantin perempuan sebagai penyucian sebelum berkahwin.

Bergantung kepada situasi. Hantaran perkahwinan termasuklah emas. Semasa hari perkahwinan dijalankan. pengantin lelaki ada kalanya menunggang kuda bersama-sama saudaranya ke rumah pengantin perempuan. Rombongan pengantin lelaki ini juga disertai gadisgadis muda yang memakai baju tradisional mereka yang berwarna-warni dengan membawa hantaran serta derma kepada keluarga pengantin perempuan. pengantin lelaki bersama-sama sanak-saudaranya akan ke rumah pengantin perempuan.  . kain-kain serta set berlian.

 Selepas rombongan pengantin lelaki itu tiba. Setelah upacara ini diselesaikan. para jemputan akan dijemput untuk menjamu selera manakala pasangan pengantin akan duduk bersanding.    . Acara-acara tambahan akan dilangsungkan pada sebelah petang seperti tarian untuk menandakan kemuncak upacara perkahwinan dan untuk mengalu-alukan kedatangan para tetamu. Upacara ini disaksikan oleh seorang warga kaum Bajau yang terkenal atau dihormati contohnya ketua kampung. mereka semua akan bersalam-salaman dan kemudian upacara akad nikah akan dilangsungkan.

mengelakkan bahaya sewaktu mengandung 2. memudahkan proses kelahiran . menjaga keselamatan dirinya serta kandungan 3.Adat Kelahiran  Wanita yang mengandung hendaklah mengikut beberapa pantang larang. Tujuannya:  1.

Tidak boleh meminum atau mandi dengan air hujan yang jatuh dari bumbung kerana di bimbangi tembuni akan terus mati terutama bagi mereka yang mengandung sulung. . Wanita hamil tidak boleh berjalan malam kerana dikhuatiri akan diganggu oleh makhluk halus. Antara pantang larang: 1. 2.

Ibu harus memakai sarung yang berwarna gelap.biasanya hitam.  .kerana warna yang terang tidak baik untuk kesihatan mata bayi.Selepas Melahirkan Anak  Duri dan benda-benda tajam akan di letakkan bagi mengelakkan gangguan makhluk halus terhadap si ibu dan bayi.

   . Mereka mesti menangisi kematian tersebut kerana ia melambangkan kesedihan mereka.Adat Kematian  Doa akan dibaca dan mayatnya akan ditutup dengan kain. Tawak-tawak patai atau pukulan gong akan dibunyikan sebagai tanda seseorang itu telah meninggal dunia. Mayat tersebut akan diuruskan sepenuhnya mengikut peraturan agama islam.

Disertakan beberapa biji buah pinang untuk mewakili anak cucu si mati yang masih kecil semasa pengebumian. Pinang tersebut dibungkus dalam sehelai kain putih yang sama dan diletakkan di sisi mayat. Tujuannya: semangat mereka akan bersama si mati ke alam baqa. Adat naja-naja iaitu berjalan berulang alik di bawah keranda si mati oleh keluarga dan saudara-mara terdekat akan dilakukan.    .

dari hari pertama sehingga hari ketujuh. Antaranya ialah. Keluarga dan masyarakat setempat akan mengikuti beberapa pantang larang pada hari pertama hingga hari ketujuh.   . Upacara keagamaan seperti yang dilakukan oleh masyarakat islam lain akan diadakan.rumah si mati tidak boleh dicuci.

Makanan Tradisional Sagol / Senagol Putu Kima Tompe (Tinompeh) Makanan Rajah 3: Senarai makanan tradisional Bajau. .

digoreng.  . Makanan yang dimasak sama ada direbus. Secara umumnya. Makanan tradisi orang Bajau boleh dibahagikan kepada dua jenis utama: 1. Makanan yang dimasak dan makanan yang dimakan mentah (inta'an). 2. dibakar dan dipanggang. makanan tradisional masyarakat Bajau adalah makanan laut dan makanan ubi-ubian dan tanaman huma yang lain.

KIMA  Kima adalah nama sejenis kerang laut dan terdapat dalam beberapa spesis. Ia juga boleh dimasak bersama sayur. Kima boleh dikeringkan di bawah sinar matahari dan biasanya ia dimasak bersama sayur. kima bohe' dan sollotsollot (bersaiz kecil dan menyelit di celah-celah permukaan batu).    . Kima ini boleh dimakan mentah-mentah (inta') setelah dihiris atau dipotong kecil-kecil dan dicampur dengan air limau dan lada serta rempah-ratus yang lain mengikut selera orang yang hendak makan. antaranya lapiran.

  . ikan yu dan ikan buntal. Secara khusus ia merujuk kepada sejenis masakan tradisional yang menggunakan isi ikan (biasanya ikan pari. Sagol/Ѕenagol juga mempunyai makna Kata Nama iaitu 'benda yang dicampuradukkan'. secara umumnya ikan yang mempunyai hati yang besar) yang dicincangcincang dan dimasak dengan kunyit.Sagol / Senagol  Sagol/Ѕenagol (Kata Kerja) bermaksud mencampuradukkan.

iaitu sama ada minyak hati ikan pari. Untuk mendapatkan rasa sebenar sagol/senagol. . atau minyak hati ikan yu atau minyak hati ikan buntal. biasanya tidak menggunakan minyak makan tetapi menggunakan minyak hati ikan yang disagol itu.

atau 'iting' iaitu 'duri' pada ikan buntal. ikan yu. pari atau buntal dicelur dahulu sehingga mudah membersihkan 'langnges' iaitu lapisan kasar pada kulit yu dan pari.Cara Membuat Sagol / Senagol  Untuk membuat sagol. Ada dua jenis masakan sagol/Ѕenagol iaitu sagol/Ѕenagol kering (tiada kuah) dan sagol/Ѕenagol basah (berkuah).   . Mencelur (masak separuh masak) ini juga dilakukan untuk memudahkan isi ikan dihancurkan dan dicampur dengan kunyit yang telah dipipis.

Kima. Putu dimakan bersama Sagol.PUTU  Makanan yang berupa ubi kayu yang diparut dan telah diperah airnya lalu dimasak secara stim. Lazimnya. Tehektehek. Тayum dan beberapa makanan Tradisional Bajau yang lain (Selalunya makanan laut)  .

Tompe (Тinompeh)  Makanan yang berupa ubi kayu yang diparut dan telah diperah airnya. .  Ia kemudiannya digoreng tanpa minyak di dalam kuali. sehingga berwarna kekuning-kuningan.

Tarian Tradisional Dalling-dalling Runsai Tarian Igal-igal Bajau Limbai .

 . Yang Dipertuan Negeri Sabah. Badan Galak Pusaka telah bekerjasama dengan Majlis Perbandaran Sandakan untuk menganjurkan Pertandingan Dalling-dalling Sempena Sambutan Hari Jadi Tuan Yang Terutama.Dalling-dalling  Tarian ini sangat dipelihara oleh masyarakat Bajau di Selatan Filipina. yang pada masa itu disandang oleh Tun Sakaran Dandai. Pada tahun 1998.

Ini adalah tarian hiburan di majlis keramaian khususnya majlis perkahwinan. Semenjak itu.   . Perkataan dalling-dalling adalah kata ganda daripada perkataan Sinamah (bahasa Bajau) 'dalling' yang bermaksud gerakan seluruh badan mengikut rentak tertentu. tarian dalling-dalling turut mula dikenali di daerah Sandakan dan Ѕemporna.

Kajian awal oleh Badan Galak Pusaka mendapati. Alat muzik yang digunakan pula dipanggil gabbang. Diiringi oleh pantun yang dinyanyikan oleh seorang penyanyi atau dua penyanyi.   . tarian dalling-dalling akan semakin rancak dan menghiburkan apabila ia ditarikan oleh penari secara berpasangan dan keduadua penyanyi dalam keadaan 'magbono' kalangan atau berbalas pantun.

Merupakan upacara khas sebagai isyarat menjemput pengantin lelaki naik ke rumah untuk melakukan istiadat ijab qabul yakni pernikahan.  .Limbai dan Runsai  Tarian Limbai merupakan satu tarian traditional suku kaum Bajau KOTA BELUD.  Ditarikan ketika menyambut ketibaan pengantin lelaki yang diarak ke rumah pengantin perempuan.

Kumpulan muzik ini mengandungi enam orang pemain yang diketuai oleh seorang wanita yang memainkan kulintangan. dua orang pemukul gendang.  Diiringi oleh irama kulin tangan.  . Penari-penari melambai-lambaikan selendang mereka sebagai lambang mengundang dan mengucapkan selamat datang. dua orang pemain gong dan seorang pemain bebandil.

Seluar. 3. 2. Perhiasan leher mandapun dan perhiasan kepala sarempak. Lelaki pula memperagakan: 1.Pakaian Tradisional Wanita memperagakan: I. II. Samping dan Destar. . Baju potongan Cekak Musang. Blaus badu sampit dan kain sarung olos berangkit.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.