Masyarakat Bajau

Sejarah Masyarakat Bajau
Bangsa Bajau adalah antara penduduk asal Nusantara – dari kepulauan Belau (PALAU) di sebelah Timur hingga ke Sumatera di sebelah Barat dan dari Gugusan Kepulauan Irian di sebelah Selatan hingga ke Kemboja dan Myanmar (Burma) di Utara.  Terdapat pelbagai pendapat tentang kedatangan asal usul masyarakat Bajau. Antaranya ada yang mengatakan masyarakat Bajau berasal daripada: 1. Johor 2. Kepulauan Riau-Lingga di Indonesia 3. kepulauan Maluku 4. Selatan Filipina

Kajian awal oleh Badan Galak Pusaka (2000) mengenai asal-usul bangsa Bajau mendapati bahawa bangsa Bajau adalah generasi asli Melayu Deutro yang mula bergerak dari Yunan menuju arah selatan (Asia Tenggara) pada kira-kira 1500 tahun Sebelum Masehi iaitu 3500 tahun yang lalu, yang kemudian tersebar luas di seluruh kepulauan Melayu dan Lautan Pasifik1. Oleh kerana bangsa Bajau adalah generasi asli Melayu Deutro, maka mereka adalah “Melayu tulen”.

Bajau dan kumpulan yang sama telah menetap di pantai barat dan timur Sabah sejak beberapa ratus tahun dan diiktiraf sebagai penduduk asli dan antara bumiputera terbesar di negeri Ѕabah dan sekitarnya.
Mereka bekerja sebagai petani dan nelayan di persisiran pantai barat di samping menunggang kuda dan Bajau di Pantai Timur Ѕabah sebagai nelayan dan penyelam yang mahir. Orang Bajau merupakan penyelam dan pengutip hasil laut mahir yang menggunakan cara penangkapan tradisional pada masa dahulu.

 Mereka pakar dalam pembuatan pedang Samurai yang dipercayai di perturunkan oleh tentera Jepun suatu ketika dahulu kepada kaum Bajau dan Irranun di Kota Belud.  . Pedang Samurai daripada Kota Belud amat tinggi kualiti dan senang di dapati sehinggakan menjadi tarikan dan cenderamata yang harus di beli oleh para pengunjung yang singgah di Kota Belud.

Bajau yang berasal daripada daerah Kota Belud dan Tuaran pula amat di kenali di seluruh dunia sebagai 'cowboy of the east' kerana kemahiran dan kecekapan mereka dalam menunggang kuda yang tiada tolok tandingnya.   . Lahad Datu dan Kudat. Suku kaum Bajau mendiami kawasan pesisir pantai dari Tawau hingga ke Labuan. Suku kaum Bajau adalah antara penduduk asal kepulauan Borneo sejak berabad-abad lamanya. Kini masyarakat Bajau telah ramai menetap di Semenanjung Malaysia. atau sejak kewujudan bangsa Melayu di Nusantara kerana suku kaum Bajau adalah serpihan Melayu gelombang kedua yang datang ke Nusantara. dengan kepadatan tertinggi di Semporna.

Papar dan Tuaran mereka adalah nelayan. pesawah dan penternak serta bercucuk tanam. mereka adalah nelayan yang tinggal di daerah Semporna sementara di daerah Kota Belud.  . Di Sabah. Bajau Кota Вelud pula digelar “Koboi Sabah” mini kerana Bajau sudah lama terkenal dengan penunggang kuda dan menjadi pesawah serta penternak.

Kekaburan ini menyebabkan perbahasan di kalangan segelintir individu sehingga ada antara mereka yang membuat pengklasifikasian mengikut logik masing-masing – kononnya Bajau adalah yang menjadi peribumi Sabah. ia masih lagi kabur. Mayarakat Bajau dikenali sebagai sea nomad atau sea gypsies oleh penjajah atau penulis-penulis Barat dan nama itu kekal menjadi rujukan pihak-pihak tertentu hingga ke hari ini. dan Badjoe adalah yang mendiami wilayah Indonesia. Badjao adalah yang mendiami gugusan kepulauan Mindanao. Bagi masyarakat Bajau itu sendiri mereka menamakan bangsa mereka sebagai bangsa Samah dan daripada perkataan Samah itulah terbit nama bahasa mereka iaitu Sinamah.    . Bagaimana bangsa ini mendapat namanya sebagai Bajau.

sistem tulisan Rumi Bahasa Malaysia dan Sistem Tulisan Rumi Bahasa Indonesia hanya dapat dimantapkan pada 1970-an.Apakah penyebab timbul pelbagai nama seperti Bajau. Bahkan. . Badjao dan Badjoe? Faktor penggunaan tulisan rumi dalam Tamadun Melayu baik di Malaysia mahupun di Indonesia dan Filipina. walaupun Sistem Tulisan Bahasa Malaysia masih mengalami proses penambahmantapan akibat peminjaman perkataan asing khususnya dari Bahasa Inggeris. Penjelasan: Ketiga-tiga wilayah ini pernah dijajah oleh tiga bangsa penjajah dari Barat. Ketiga-tiga bangsa penjajah ini menggunakan huruf Rumi dalam sistem tulisan mereka. Kedatangan mereka turut memperkenalkan sistem tulisan Rumi kepada Tamadun Melayu tetapi dalam bentuk dan sistem ejaan yang berbeza-beza.

. Masyarakat Bajau dapat dibahagi kepada 2 kumpulan: Bajau Pala’u (Bajau Laut) Samah (Bajau Darat) Rajah 1: Kelompok masyarakat Bajau.

Semporna dan Tawau. Lahad Datu. Tuaran. Kota Belud dan Papar. Orang Bajau Pantai Τimur Menetap di sekitar Kudat. Menetap di sekitar Putatan. . Sandakan. Kunak. Orang Bajau boleh dibahagikan kepada: Orang Bajau Pantai Barat.

untuk mendapatkan keperluan seperti ubi kayu. .Masyarakat Bajau Pala’u (Bajau Laut)  Sehingga tahun 1950-an. Pala’u tinggal di dalam lepa yang bergerak bebas di sekitar laut Sulawesi. air atau untuk membaiki lepa mereka.  Mereka hanya mendarat di tepian pantai atau pesisiran sama ada di jajaran pulau atau tanah besar.

 . Kata sinama adalah kata terbitan daripada kata akar Sama dengan menerima sisipan -in.sehingga membentuk sinama yang bermaksud bahasa kepunyaan bangsa Sama. Berdasarkan kajian awal oleh Badan Galak Pusaka sekurang-kurangnya terdapat 26 subdialek bahasa Bajau atau Sinama.Bahasa   Bahasa orang Bajau dikenali sebagai “sinama”.

Alasah aku ma ka'ah Siapa namamu? .Bilahi aku ma ka'ah  .Sai on nu?  Tak lama lagi aku jadi bapa = Embalna atoggol aku jari emmak Aku suka padamu .Kosa kata Bahasa-bahasa Bajau   Aku sayang pada mu .

Menurut kajian hampir 100% masyarakat Bajau Darat (Samah) adalah beragama Islam.Agama dan kepercayaan   Majoriti masyarakat Bajau beragama Islam. di antaranya Islam. Kristian dan ada juga yang tidak beragama. Manakala. masyarakat Bajau Laut (Pala’u) memeluk pelbagai agama.  .

Upacara perkahwinan  Orang-orang Bajau mempunyai adat perkahwinan yang agak unik di kalangan kaum-kaum di Sabah ini. Upacara Penyucian Mapaci dijalankan.    . Kadang-kadang upacara ini diadakan beberapa hari sebelum hari perkahwinan. Adat perkahwinan mereka melibatkan upacaraupacara yang lain dari yang lain. Sebelum hari perkahwinan tiba.

memainkan muzik kecapi. pertunjukkan pakaian tradisional serta pakaian perkahwinan.     Aktiviti sebelum menjelangnya hari perkahwinan adalah tarian. Cecair merah ini juga digunakan untuk mewarnakan kuku pengantin perempuan sejak turun-temurun lagi. . Nama Mapaci diambil daripada perkataan 'Paci' atau 'Pacar' iaitu sejenis tumbuhan yang mengeluarkan cecair merah selepas dihancurkan. Pacar ini diletakkan ditelapak tangan pengantin perempuan sebagai penyucian sebelum berkahwin. Perkataan Mapaci juga dikatakan diambil daripada 'pemacian' atau maksudnya pembersihan dari bahasa Bugis.

Rombongan pengantin lelaki ini juga disertai gadisgadis muda yang memakai baju tradisional mereka yang berwarna-warni dengan membawa hantaran serta derma kepada keluarga pengantin perempuan. Semasa hari perkahwinan dijalankan. kain-kain serta set berlian.  . pengantin lelaki ada kalanya menunggang kuda bersama-sama saudaranya ke rumah pengantin perempuan. Bergantung kepada situasi. Hantaran perkahwinan termasuklah emas. pengantin lelaki bersama-sama sanak-saudaranya akan ke rumah pengantin perempuan.

 Selepas rombongan pengantin lelaki itu tiba. Setelah upacara ini diselesaikan. mereka semua akan bersalam-salaman dan kemudian upacara akad nikah akan dilangsungkan. Upacara ini disaksikan oleh seorang warga kaum Bajau yang terkenal atau dihormati contohnya ketua kampung. para jemputan akan dijemput untuk menjamu selera manakala pasangan pengantin akan duduk bersanding. Acara-acara tambahan akan dilangsungkan pada sebelah petang seperti tarian untuk menandakan kemuncak upacara perkahwinan dan untuk mengalu-alukan kedatangan para tetamu.    .

Tujuannya:  1.Adat Kelahiran  Wanita yang mengandung hendaklah mengikut beberapa pantang larang. menjaga keselamatan dirinya serta kandungan 3. mengelakkan bahaya sewaktu mengandung 2. memudahkan proses kelahiran .

2. Antara pantang larang: 1. Wanita hamil tidak boleh berjalan malam kerana dikhuatiri akan diganggu oleh makhluk halus. . Tidak boleh meminum atau mandi dengan air hujan yang jatuh dari bumbung kerana di bimbangi tembuni akan terus mati terutama bagi mereka yang mengandung sulung.

Ibu harus memakai sarung yang berwarna gelap.kerana warna yang terang tidak baik untuk kesihatan mata bayi.Selepas Melahirkan Anak  Duri dan benda-benda tajam akan di letakkan bagi mengelakkan gangguan makhluk halus terhadap si ibu dan bayi.biasanya hitam.  .

Adat Kematian  Doa akan dibaca dan mayatnya akan ditutup dengan kain. Mayat tersebut akan diuruskan sepenuhnya mengikut peraturan agama islam. Tawak-tawak patai atau pukulan gong akan dibunyikan sebagai tanda seseorang itu telah meninggal dunia.    . Mereka mesti menangisi kematian tersebut kerana ia melambangkan kesedihan mereka.

Pinang tersebut dibungkus dalam sehelai kain putih yang sama dan diletakkan di sisi mayat. Disertakan beberapa biji buah pinang untuk mewakili anak cucu si mati yang masih kecil semasa pengebumian. Adat naja-naja iaitu berjalan berulang alik di bawah keranda si mati oleh keluarga dan saudara-mara terdekat akan dilakukan. Tujuannya: semangat mereka akan bersama si mati ke alam baqa.    .

  . Upacara keagamaan seperti yang dilakukan oleh masyarakat islam lain akan diadakan. Antaranya ialah. Keluarga dan masyarakat setempat akan mengikuti beberapa pantang larang pada hari pertama hingga hari ketujuh.rumah si mati tidak boleh dicuci.dari hari pertama sehingga hari ketujuh.

.Makanan Tradisional Sagol / Senagol Putu Kima Tompe (Tinompeh) Makanan Rajah 3: Senarai makanan tradisional Bajau.

Makanan yang dimasak dan makanan yang dimakan mentah (inta'an). Makanan yang dimasak sama ada direbus. makanan tradisional masyarakat Bajau adalah makanan laut dan makanan ubi-ubian dan tanaman huma yang lain. 2. dibakar dan dipanggang. Makanan tradisi orang Bajau boleh dibahagikan kepada dua jenis utama: 1. digoreng.  . Secara umumnya.

kima bohe' dan sollotsollot (bersaiz kecil dan menyelit di celah-celah permukaan batu).KIMA  Kima adalah nama sejenis kerang laut dan terdapat dalam beberapa spesis.    . antaranya lapiran. Kima boleh dikeringkan di bawah sinar matahari dan biasanya ia dimasak bersama sayur. Kima ini boleh dimakan mentah-mentah (inta') setelah dihiris atau dipotong kecil-kecil dan dicampur dengan air limau dan lada serta rempah-ratus yang lain mengikut selera orang yang hendak makan. Ia juga boleh dimasak bersama sayur.

Secara khusus ia merujuk kepada sejenis masakan tradisional yang menggunakan isi ikan (biasanya ikan pari. ikan yu dan ikan buntal. Sagol/Ѕenagol juga mempunyai makna Kata Nama iaitu 'benda yang dicampuradukkan'. secara umumnya ikan yang mempunyai hati yang besar) yang dicincangcincang dan dimasak dengan kunyit.   .Sagol / Senagol  Sagol/Ѕenagol (Kata Kerja) bermaksud mencampuradukkan.

biasanya tidak menggunakan minyak makan tetapi menggunakan minyak hati ikan yang disagol itu. . atau minyak hati ikan yu atau minyak hati ikan buntal. Untuk mendapatkan rasa sebenar sagol/senagol. iaitu sama ada minyak hati ikan pari.

Cara Membuat Sagol / Senagol  Untuk membuat sagol. atau 'iting' iaitu 'duri' pada ikan buntal. pari atau buntal dicelur dahulu sehingga mudah membersihkan 'langnges' iaitu lapisan kasar pada kulit yu dan pari.   . Mencelur (masak separuh masak) ini juga dilakukan untuk memudahkan isi ikan dihancurkan dan dicampur dengan kunyit yang telah dipipis. Ada dua jenis masakan sagol/Ѕenagol iaitu sagol/Ѕenagol kering (tiada kuah) dan sagol/Ѕenagol basah (berkuah). ikan yu.

Тayum dan beberapa makanan Tradisional Bajau yang lain (Selalunya makanan laut)  . Kima.PUTU  Makanan yang berupa ubi kayu yang diparut dan telah diperah airnya lalu dimasak secara stim. Lazimnya. Tehektehek. Putu dimakan bersama Sagol.

 Ia kemudiannya digoreng tanpa minyak di dalam kuali.Tompe (Тinompeh)  Makanan yang berupa ubi kayu yang diparut dan telah diperah airnya. sehingga berwarna kekuning-kuningan. .

Tarian Tradisional Dalling-dalling Runsai Tarian Igal-igal Bajau Limbai .

Dalling-dalling  Tarian ini sangat dipelihara oleh masyarakat Bajau di Selatan Filipina. Badan Galak Pusaka telah bekerjasama dengan Majlis Perbandaran Sandakan untuk menganjurkan Pertandingan Dalling-dalling Sempena Sambutan Hari Jadi Tuan Yang Terutama. Yang Dipertuan Negeri Sabah. Pada tahun 1998.  . yang pada masa itu disandang oleh Tun Sakaran Dandai.

tarian dalling-dalling turut mula dikenali di daerah Sandakan dan Ѕemporna. Perkataan dalling-dalling adalah kata ganda daripada perkataan Sinamah (bahasa Bajau) 'dalling' yang bermaksud gerakan seluruh badan mengikut rentak tertentu. Semenjak itu.   . Ini adalah tarian hiburan di majlis keramaian khususnya majlis perkahwinan.

Kajian awal oleh Badan Galak Pusaka mendapati. Alat muzik yang digunakan pula dipanggil gabbang. Diiringi oleh pantun yang dinyanyikan oleh seorang penyanyi atau dua penyanyi.   . tarian dalling-dalling akan semakin rancak dan menghiburkan apabila ia ditarikan oleh penari secara berpasangan dan keduadua penyanyi dalam keadaan 'magbono' kalangan atau berbalas pantun.

 Ditarikan ketika menyambut ketibaan pengantin lelaki yang diarak ke rumah pengantin perempuan.  . Merupakan upacara khas sebagai isyarat menjemput pengantin lelaki naik ke rumah untuk melakukan istiadat ijab qabul yakni pernikahan.Limbai dan Runsai  Tarian Limbai merupakan satu tarian traditional suku kaum Bajau KOTA BELUD.

Penari-penari melambai-lambaikan selendang mereka sebagai lambang mengundang dan mengucapkan selamat datang.  . dua orang pemukul gendang. dua orang pemain gong dan seorang pemain bebandil. Kumpulan muzik ini mengandungi enam orang pemain yang diketuai oleh seorang wanita yang memainkan kulintangan.  Diiringi oleh irama kulin tangan.

Blaus badu sampit dan kain sarung olos berangkit. 2.Pakaian Tradisional Wanita memperagakan: I. 3. Seluar. Samping dan Destar. Perhiasan leher mandapun dan perhiasan kepala sarempak. . II. Lelaki pula memperagakan: 1. Baju potongan Cekak Musang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful