P. 1
MODUL PERKEMBANGAN KANAK

MODUL PERKEMBANGAN KANAK

|Views: 157|Likes:
Published by Ukhti Farizah

More info:

Published by: Ukhti Farizah on Mar 19, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/15/2014

pdf

text

original

INSTITUT PERGURUAN PERLIS, PERLIS

JABATAN ILMU PENDIDIKAN
Tajuk:FITRAH KEJADIAN MANUSIA
-Perspektif agama dan Biologi
PERKEMBANGAN KANAK-KANAK

-Konsep dan Prinsip-prinsip Asas serta faktor-faktor yang mempengaruhinya.
Oleh: Rohana Osman

DEFINISI

KAMUS DEWAN (1998) Fitrah berasal daripada bahasa Arab – sifat semulajadi,bakat,pembawaan atau perasaan keagamaan.

Oleh: Rohana Osman

Pandangan Terhadap Fitrah KejadianManusia Berbeza Mengikut Sistem Kepercayaan Yang Dipegang
Kristian : Manusia dilahirkan bergelumang dengan dosa, (yang dilakukan oleh Adam dan Hawa) maka ia perlu berusaha membersihkan dirinya. Buddha: Kelahiran manusia adalah penderitaan kerana terpakasa berpindah dari alam rohani yang bahagia ke alam dunia yang bersifat maya. Semua yang wujud ini bertujuan untuk mencapai nirvana iaitu kemusnahan nafsu dn kehendak

Oleh: Rohana Osman

Pandangan Terhadap Fitrah Kejadian Manusia Berbeza Mengikut Sistem Kepercayaan Yang Dipegang

Agama Hindu: Umumnya penganut hindu datangnya dari Brahma ( Tuhan yang Esa).. Brahma ialah satu realti rohaniah yang menjelma dalam bentuk-bentuk yang nyata. Jiwa adalah Atman iaitu Brahma yang masuk dalam diri manusia. Jiwa itu Tuhan

Oleh: Rohana Osman

Manusia bebas lakukan apa saja tanpa apaapa ikatan atau sekatan. Oleh: Rohana Osman .Pandangan Terhadap Fitrah Kejadian Manusia Berbeza Mengikut Sistem Kepercayaan Yang Dipegang Golongan Rasionalis kewujudan tuhan dan  Marx: Menafikan percaya manusia adalah hasil daripada pengaruh masyarakat dan persekitarannya  Sartre: Man is condemned to be free.

Pandangan Terhadap Fitrah Kejadian Manusia Berbeza Mengikut Sistem Kepercayaan Yang Dipegang Golongan Rasionalis  Stoics: Manusia adalah makhluk rasional dan tidak langsung mempunyai sifat haiwan pada dirinya. Epicureans: Manusia tidak rasional malah mengandungi sifat haiwan pada dirinya. Oleh: Rohana Osman  .

Sigmund Freud  ahli psikologi.Fitrah Kejadian Manusia.1856-1939) ( mengandungi unsur naluri yang primitif termasuk unsur seks dan kerangsangan Oleh: Rohana Osman .

kanak-kanak dipercayai lahir dengan dosa dan kejahatan. tujuan pengasuhan kanak-kanak adalah untuk membersih mereka daripada dosa tersebut. tabula rasa dan “innate goodness” Pada kurun ke pertengahan.Fitrah Kejadian Manusia. Justeru. Oleh: Rohana Osman .Pandangan Ahli Falsafah Barat Ahli falsafah barat menganggap fitrah kejadian manusia berasaskan 3 konsep iaitu : semulajadi berdosa.

kanak-kanak dipercayai lahir dengan dosa dan kejahatan. Oleh: Rohana Osman . tujuan pengasuhan kanak-kanak adalah untuk membersihkan mereka daripada dosa-dosa tersebut. Pada kurun ke-17. John Locke memperkenalkan konsep tabula rasa. Keperibadiannya terbentuk daripada pengalaman. Pada kurun pertengahan. Kanak-kanak diibaratkan seperti „blank blanket‟. Justeru.

beliau mencadangkan agar kanak-kanak dibiarkan membesarkan secara semula-jadi dengan pengawasan yang minimum. Jean-Jacques Rousseau memperkenalkan konsep innate goodness view. Oleh: Rohana Osman . Menurutnya. Pada kurun berikutnya. kanak-kanak dilahirkan dengan keadaan sedia baik. Oleh itu.

Oleh: Rohana Osman .

Ngawi menemui fosil manusia kera yang merupakan penghubung antara bentuk kera dengan manusia sempurna yang selama ini dicari. Charles Darwin mengemukakan teori proses evolusi makhluk hidup sehingga menghasilkan makhluk tertinggi yang disebut manusia. Teori evolusi ini ditunjang oleh bukti-bukti yang kukuh. Ini menunjukkan bukti bahawa evolusi demikian pernah terjadi. Bukti berupa fosil adalah makhluk yang berupakan antara beruk dan manusia. cukup banyak dan menyakinkan. di Trinil. Pada saat manusia meragui teori tersebut. Ini terjadi pada tahun 1891. Charles Darwin adalah dari lingkungan orang yang taat beragama Kristian dan merupakan sarjana muda teologi. falsafah kejadian manusia dikaji melalui teori Darwin. kerana dengan demikian cukuplah bukti yang diperlukan untuk melengkapi teori Darwin. Oleh: Rohana Osman .Kejadian Fitrah Manusia-Teori Darwin  Di Barat. Dunia ilmu pengetahuan menjadi gempar.

 Manusia Trinil ini bentuknya adalah gabungan manusia dan kera. Demikianlah fosil tersebut melengkapi bukti teori bahawa manusia itu marupakan hasil evolusi. Oleh sebab itu ia disebut Pithecantrophus erectue (Pithecus bermaksud kera. Jelas di sini. antrophus adalah manusia manakala erectus bermaksud berdiri. Oleh: Rohana Osman . Sesudah itu. fosil demi fosil yang ditemui memperkuatkan teori Darwin.). makhluk ini berdiri tegak seperti manusia dan tingginya kurang dari manusia kerdil namun otaknya jenis kera kerana ia kurang dari 1000cc.

Kehidupan abadi (tanpa kematian) adalah di akhirat. manakala Hawa (isteri Adam) dicipta dari tulang rusuk kiri Adam Anak lahir ibarat kain putih. Setiap manusia mempunyai dua musuh utama sejak lahir iaitu hawa nafsu dan syaitan Para Rasul diutus untuk memimpin manusia pada jalan kebenaran Manusia yang paling mulia adalah yang paling bertaqwa & berakhlak mulia Setiap manusia mempunyai nasib tersendiri (Qada‟ dan Qadar) Tujuan penciptaan manusia adalah untuk beribadah kepada Allah Manusia bersifat gelisah dan tergesa-gesa.Falsafah Kejadian Manusia Daripada Perspektif AlQuran & Sunnah                Manusia adalah sebaik-baik kejadian Manusia adalah khalifah Allah (mengurus dan mentadbir alam) menuju kesejahteraan Manusia pertama (Adam) dicipta dari tanah. Ibubapa yang menjadikannya seorang majusi. kecuali orang-orang yang sabar dan tetap dalam mendirikan solat dengan sempurna Manusia dihidupkan dan dimatikan untuk diuji siapakah yang terbaik amalannya ketika di dunia Pusingan hidup manusia ibarat bulan sabit Setiap manusia akan diberi pembalasan di hari akhirat Kehidupan di dunia bersifat sementara. Oleh: Rohana Osman . nasrani dsb.

Manusia terdiri daripada tiga unsur. Dengan adanya otak yang dapat berfikir dengan baik. antaranya ialah: mind. manusia terdiri daripada akal/minda. dan roh. biologikal/fizikal. body. Dengan kata lain. dan spiritual. manusia menjadi pemimpin di kalangan semua haiwan/makluk yang ada di alam/bumi Oleh: Rohana Osman . Manusia mempunyai keistimewaan yang tersendiri berbanding kehidupan lain kerana manusia dikurniakan dengan akal fikiran untuk berfikir dan bertanggungjawab untuk mentadbir alam ini. Manusia merupakan salah satu makhluk ciptaan untuk melengkapi kehidupan di muka bumi ini.

 . Komponen fizikal merangkumi semua organ/anggota tubuh manusia serta bahagian lain yang zahir/dapat dilihat dan dipegang secara langsung. Fikiran pula merupakan kebolehan untuk menilai dan bertindak secara logik/rasional. Oleh: Rohana Osman . Manakala komponen roh(hani) pula komponen yang wujud tetapi tidak dapat diperhatikan secara zahir/fizikal yang kekal ada dalam setiap manusia. Roh yang mendorong manusia mencipta/mencari sistem kepercayaan.

Fitrah Kejadian Manusia.Perspektif Biologi Oleh: Rohana Osman .

Tetapi tidak mungkin mereka mengetahui bahawa embrio terbentuk secara berperingkat.Perspektif Ahli sains sebenarnya tidak bila manusia mengetahui tentang Biologi (Barat) mengetahuiuterus(rahim) ibu.Fitrah Kejadian Manusia. Kesedaran bahawa embrio manusia terbentuk secara berperingkat tidak pernah dibincangkan sehingga kurun masihi ke 15 Oleh: Rohana Osman . walaupun Aristotle telah mengatakan bahawa embrio ayam terbentuk secara berperingkat pada kurun ke-4. tetapi rajah proses perkembangan manusia dalam pertama yang menunjukkan fetus berada dalam uterus telah dilukis oleh Leonardo da Vinci pada kurun ke-15. seorang ahli sains Yunani bernama Gelen mengatakan bahawa plasenta dan membran janin dalam bukunya berjudul “On The Formation of the Foetus”. ahli perubatan pada kurun ke-7 berkemungkinan besar mengetahui bahawa embrio manusia terbentuk dalam uterus. Pada kurun ke-2 Masehi. Sehubungan dengan itu.

Oleh: Rohana Osman . kebendaan dan keduniaan Kerohanian. ketuhanan dan keakhiratan. -sifat insan yang mempunyai bakat atau POTENSI semulajadi serta perasaan keagamaan.Kesimpulan  1) 2) Fitrah Kejadian manusia :kejasmanian.

sosial dan rohani serta dipengaruhi oleh baka dan persekitaran. Perkembangan merupakan satu proses yang berterusan dari peringkat lahir hingga kematangan.emosi.Konsep Asas Pertumbuhan dan Perkembangan Pada asasnya perkembangan ialah perubahan tingkah laku mental.kognitif. Oleh: Rohana Osman . Kajian ahli Psikologi: Perkembangan manusia ialah perubahan dari segi jasmani.Dikaitkan juga dengan pertumbuhan yang asasnya merupakan perubahan fizikal tubuh badan.

pertumbuhan dan perkembangan manusia meliputi dari saat terbentuknya janin manusia sehingga menjadi seorang bayi dan seterusnya berkembang menjadi seorang kanak-kanak. Manusia secara fitrahnya berkembang seperti bulan sabit: bersifat lemah pada usia awalnya. Oleh: Rohana Osman .Pertumbuhan dan Perkembangan  Pertumbuhan dan perkembangan manusia merupakan paten perubahan fizikal. semakin membesar dan kuat pada usia pertengahan dan menjadi lemah kembali pada usia emas. kognitif dan sosio-emosi sepanjang pusingan hayat manusia. remaja. dewasa dan berakhir dengan detik kematian. Justeru.

Perbezaan di antara pertumbuhan dan perkembangan individu .dan pergaulan dengan orang lain Oleh: Rohana Osman Sosial Kemahiran mendisiplin dan menyesuaikan diri dalam pergaulan dengan orang lain. Kawal perasaan dalam duka.berat. mendengar. Aspek Jasmani Pertumbuhan Saiz. perkembangan Berjalan.komuni kasi. Emosi Seronok.gigi.gembira.membuat kerja Mental Bertambah keupayaan berfikir Memikir.mengingat.menganalisis. taakul.s situasi tertentu. .organ deria .anggota .melihat.takut. edih Meluaskan perhubungan.bimbang.

Perkembangan egosentrik kepada menerima pandangan orang lain. 2. Pertumbuhan berlaku hingga satu tahap.Ciri pertumbuhan dan perkembangan adalah berperingkat. Pertumbuhan berlaku dalam dua arah : dari atas ke bawah. Oleh: Rohana Osman . 9. 6. 3 Pertumbuhan secara menyeluruh mendahului secara khusus. Corak pertumbuhan dan perkembangan adalah sama tetapi kadarnya adalah berbeza pada setiap individu.tetapi perkembangan berlaku secara berterusan hingga akhir hayat. Pertumbuhan struktur badan mendahului kemahiran fungsinya.emosi dan sosial.      5. 1.Perkembangan dan pertumbuhan saling berkait.Pertumbuhan jasmani yang kurang sihat jejaskan perkembangan rohani. 8. 7.perkembangan mental-dari konkrit ke abstrak. dari tengah ke tepi. 4.Prinsip-prinsip Pertumbuhan dan perkembangan.

2. Tempoh kebergantungan yang tinggi kepada orang dewasa dan tempoh permulaan aktiviti psikologi. Tempoh perkembangan manusia dibahagikan tahap mengikut turutan iaitu: 1.Tempoh Perkembangan Tempoh perkembangan merujuk kepada jangka masa dalam kehidupan seseorang yang ditandakan dengan beberapa kriteria. Prenatal: Prenatal adalah tempoh masa dari dalam kandungan sehingga kelahiran.  Oleh: Rohana Osman . Bayi: 18 bulan hingga 24 bulan. Melibatkan pertumbuhan pesat dari satu unit sel kepada satu organisma kompleks.

Remaja: Tempoh transisi daripada kanak-kanak kepada orang dewasa awal. membentuk identiti. Mula berdikari. 4. Juga dikenali sebagai peringkat pra-sekolah. Bermula antara 10-12 tahun sehingga 18-22 tahun. Kanak-kanak pertengahan dan akhir: 6 hingga 11 tahun. Mengalami pertumbuhan biologi yang pesat. Belajar menjadi selfsufficient. Kanak-kanak awal: 25 bulan hingga 6 tahun. berfikiran logik.   3. Dikenali sebagai tempoh the elementary school year. mengira dan menulis. bersedia untuk belajar dan suka bermain dengan rakan sebaya. abstrak dan idealistik. Oleh: Rohana Osman . 5. Mula bersekolah. Mula menguasai kemahiran membaca.

Dewasa awal: Awal 20-an hingga 30-an. Oleh: Rohana Osman .   6. Menjadi matang dan memperolehi kepuasan kerjaya. 7. ekonomi dan memulakan hidup berkeluarga. Dewasa akhir: 60-an atau 70-an hingga meninggal dunia. Masa pengukuhan pribadi. Dewasa pertengahan: 40 an-60-an. 8. Terbahagi kepada dua iaitu tua awal (65-74 tahun) dan tua akhir (75 tahun dan ke atas).

Oleh: Rohana Osman . pertumbuhan otak.Proses Biologi  Proses biologi merupakan proses perubahan fizikal manusia secara semula-jadi. perubahan kemahiran motor. perubahan hormon dan penurunan kardiovaskular mencerminkan peranan proses biologi dalam pertumbuhan manusia. Gen daripada keluarga. pertambahan tinggi dan berat badan.

Kesemua proses ini saling berhubungan. kognitif dan sosio-emosi manusia. kepintaran dan bahasa manusia. perubahan emosi serta personalitinya. pertumbuhan dan perkembangan manusia adalah intergrasi antara proses biologi. Oleh: Rohana Osman . Proses sosioemosi pula berkait dengan perubahan dalam hubungan manusia dengan orang lain. berintegrasi dan mempengaruhi antara satu sama lain. Sehubungan itu.Proses Kognitif dan Psiko-Emosi   Proses kognitif merupakan perubahan pemikiran.

Oleh: Rohana Osman .Pengkajian ahli psikologi terhadap fitrah kejadian manusia meliputi aspek    Potensi individu/ manusia Keperluan manusia Perbezaan individu.

Oleh: Rohana Osman . mental.Definisi : Bakat @ potensi  Keupayaan dan kebolehan semulajadi yang terpendam dalam diri pada setiap insan. kerohanian dan emosi. Ia terkandung dalam beberapa aspek seperti jasmani.

soalselidik. Antara cara mengenalpasti potensi pelajar ialah menerusi pemerhatian.temubual dan ujian psikologi. Oleh: Rohana Osman .Potensi manusia    Potensi pelajar merujuk kepada kemampuan. Potensi merupakan suatu kebolehan yang dimiliki oleh pelajar secara semulajadi. keupayaan dan kesanggupan pelajar melakukan sesuatu yang tidak menjangkau batas-batas fitrah.

kritis dan kreatif.bertanggungjawab dan berkepercayaan. Jasmani – kebolehan dan keupayaan fizikal dalam bentuk psikomotor dalam aktiviti permainan dan sukan. Oleh: Rohana Osman .Aspek potensi manusia     Mental –keupayaan pelajar menimba ilmu.nilai dan mengawal perasaannya. Emosi – kemampuan pelajar untuk mengubah sikap. Rohani – keupayaan untuk mencapai kesedaran.keinsafan.membuat penaakulan dan generalisasi.berfikir secara rasional.

Teori Pelbagai Kecerdasan-Howard Gardner (1991)   1. 5. Kecerdasan intrapersonal. 6. 3. Oleh: Rohana Osman . 7. Potensi manusia mempunyai 7 kecerdasan dalam dirinya :Kecerdasan linguistik Kecerdasan logikal-matematikal Kecerdasan visual-spatial Kecerdasan muzik. 2. 4. Kecerdasan tubuh kinestetik. Kecerdasan interpersonal. Potensi individu berbeza dalam fitrahnya.

Peranan pendidikan yang positif dan berkesan.    Rancangan dan latihan Rangsangan yang sesuai melalui unsurunsur intelek dan unsur potensi yang lain. Program pendidikan harus dirancang.Implikasi potensi manusia terhadap pengajaran dan pembelajaran. Oleh: Rohana Osman .

kekacauan dan keadaan tidak seimbang berhubung dengan dirinya. Keperluan manusia boleh dibahagikan kepada 2 kategori :Keperluan fisiologi (asas) Keperluan psikologi (sekunder) Oleh: Rohana Osman .Keperluan manusia   1) 2) Kehendak seseorang untuk membetulkan kekurangan.

-tidur dan rehat. Estetika. -membuang kotoran.cari ilmu.   - - Keperluan psikologi Keselamatan Kasih sayang Penghargaan Kendiri Mengetahui.Keperluan manusia Keperluan fisiologi -makanan. -seks.minuman. Oleh: Rohana Osman . -mendapatkan oksigen.

Keperluan fisiologi amat kuat dan memberi motivasi dalam kepada organisma hidup untuk memenuhinya.  Keperluan fisiologi timbul daripada kekurangan keperluan organik.Perbezaan antara keperluan fisiologi dan keperluan psikologi.  Oleh: Rohana Osman . Keperluan psikologi lahir akibat interaksi manusia dengan persekitarannya.

Hierarki Keperluan Maslow – Abraham Maslow (1970)  Peringkat dan peratus anggaran di mana keperluan peringkat bawah perlu dipenuhi sebelum manusia berusaha memenuhi keperluan peringkat atas. Oleh: Rohana Osman .

Dua keperluan Tambahan baru ESTETIK Keperluan penyuburan Keperluan psikologi (sekunder) MAKLUMAT 10% 40% KESEMPURNAAN DIRI PENGHARGAAN KENDIRI Lima keperluan 50% KASIH SAYANG 70% KESELAMATA N 85% FISIOLOGI Keperlu an asas Hiererki keperluan Maslow Oleh: Rohana Osman .

Pengukuhan – kekuatan dan kelemahan pelajar. Keselesaan – tempat belajar kondusif untuk proses pengajaran dan pembelajaran.Implikasi Keperluan Manusia terhadap pengajaran dan pembelajaran 1. Oleh: Rohana Osman . Penerimaan dan keperihatinan. Keselamatan – fizikal dan psikologi. 2. 4. Kesihatan – makanan bersih dan seimbang. 5. 3. Rangsangan/kepelbagaian kaedah dan aktiviti pengajaran dan pembelajaran. 6.

mental. Perbezaan wujud walaupun di antara dua individu kembar seuri.Perbezaan Individu    .manusia itu berbeza. emosi dan sosial. Ketidaksamaan yang dimiliki oleh seseorang berbanding dengan individu lain dalam aspek fizikal. Oleh: Rohana Osman .

menaakul dan mereka cipta. keupayaan berfikir. Perbezaan dari segi mudah mesr. Perbezaan dari segi kecerdasan mental. mengingat.Aspek-aspek Perbezaan Individu Domain Fizikal kognitif Unsur yang berbeza Perbezaan jantina. sikap.pengamalan nilai-nilai murni.saiz dan bentuk badan dan warna kulit. semangat kejiranan.ketabahan dan toleransi.kawalan perasaan. Emosi Sosial Rohani Oleh: Rohana Osman . perbezaan dari segi mudah bergaul. Perbezaan dari segi pegangan keagamaan.paras rupa.

FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PERBEZAAN INDIVIDU FAKTOR Baka Kesan perbezaan manusia Saiz badan. Oleh: Rohana Osman . Maklumat dari media mencorakkan pelajarpakaian. Nilai masyarakat mempengaruhi nilai amalan pelajar. Kestabilan emosi Persekitarankeluarga pemakanan Rakan sebaya Kebudayaan Media guru Seimbang dan mencukupi membantu kesempurnaan tumbesaran anak. Sikap guru yang positif membantu penyuburan nilai murni dalam diri pelajar.muzik dll.rambut dan mata. Rakan mempunyai pengaruh atas tingkahlaku pelajar.temperamen.warna kulit. kecerdasan mental.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->