INSTITUT PERGURUAN PERLIS, PERLIS

JABATAN ILMU PENDIDIKAN
Tajuk:FITRAH KEJADIAN MANUSIA
-Perspektif agama dan Biologi
PERKEMBANGAN KANAK-KANAK

-Konsep dan Prinsip-prinsip Asas serta faktor-faktor yang mempengaruhinya.
Oleh: Rohana Osman

DEFINISI

KAMUS DEWAN (1998) Fitrah berasal daripada bahasa Arab – sifat semulajadi,bakat,pembawaan atau perasaan keagamaan.

Oleh: Rohana Osman

Pandangan Terhadap Fitrah KejadianManusia Berbeza Mengikut Sistem Kepercayaan Yang Dipegang
Kristian : Manusia dilahirkan bergelumang dengan dosa, (yang dilakukan oleh Adam dan Hawa) maka ia perlu berusaha membersihkan dirinya. Buddha: Kelahiran manusia adalah penderitaan kerana terpakasa berpindah dari alam rohani yang bahagia ke alam dunia yang bersifat maya. Semua yang wujud ini bertujuan untuk mencapai nirvana iaitu kemusnahan nafsu dn kehendak

Oleh: Rohana Osman

Pandangan Terhadap Fitrah Kejadian Manusia Berbeza Mengikut Sistem Kepercayaan Yang Dipegang

Agama Hindu: Umumnya penganut hindu datangnya dari Brahma ( Tuhan yang Esa).. Brahma ialah satu realti rohaniah yang menjelma dalam bentuk-bentuk yang nyata. Jiwa adalah Atman iaitu Brahma yang masuk dalam diri manusia. Jiwa itu Tuhan

Oleh: Rohana Osman

Oleh: Rohana Osman .Pandangan Terhadap Fitrah Kejadian Manusia Berbeza Mengikut Sistem Kepercayaan Yang Dipegang Golongan Rasionalis kewujudan tuhan dan  Marx: Menafikan percaya manusia adalah hasil daripada pengaruh masyarakat dan persekitarannya  Sartre: Man is condemned to be free. Manusia bebas lakukan apa saja tanpa apaapa ikatan atau sekatan.

Oleh: Rohana Osman  .Pandangan Terhadap Fitrah Kejadian Manusia Berbeza Mengikut Sistem Kepercayaan Yang Dipegang Golongan Rasionalis  Stoics: Manusia adalah makhluk rasional dan tidak langsung mempunyai sifat haiwan pada dirinya. Epicureans: Manusia tidak rasional malah mengandungi sifat haiwan pada dirinya.

1856-1939) ( mengandungi unsur naluri yang primitif termasuk unsur seks dan kerangsangan Oleh: Rohana Osman .Fitrah Kejadian Manusia.Sigmund Freud  ahli psikologi.

Pandangan Ahli Falsafah Barat Ahli falsafah barat menganggap fitrah kejadian manusia berasaskan 3 konsep iaitu : semulajadi berdosa.Fitrah Kejadian Manusia. tujuan pengasuhan kanak-kanak adalah untuk membersih mereka daripada dosa tersebut. Oleh: Rohana Osman . tabula rasa dan “innate goodness” Pada kurun ke pertengahan. Justeru. kanak-kanak dipercayai lahir dengan dosa dan kejahatan.

Oleh: Rohana Osman . Justeru. Kanak-kanak diibaratkan seperti „blank blanket‟. Pada kurun pertengahan. Keperibadiannya terbentuk daripada pengalaman. Pada kurun ke-17. John Locke memperkenalkan konsep tabula rasa. tujuan pengasuhan kanak-kanak adalah untuk membersihkan mereka daripada dosa-dosa tersebut. kanak-kanak dipercayai lahir dengan dosa dan kejahatan.

kanak-kanak dilahirkan dengan keadaan sedia baik. Menurutnya. Oleh itu. Jean-Jacques Rousseau memperkenalkan konsep innate goodness view. beliau mencadangkan agar kanak-kanak dibiarkan membesarkan secara semula-jadi dengan pengawasan yang minimum. Oleh: Rohana Osman . Pada kurun berikutnya.

Oleh: Rohana Osman .

Bukti berupa fosil adalah makhluk yang berupakan antara beruk dan manusia. Ini terjadi pada tahun 1891. Oleh: Rohana Osman . Charles Darwin mengemukakan teori proses evolusi makhluk hidup sehingga menghasilkan makhluk tertinggi yang disebut manusia. Ini menunjukkan bukti bahawa evolusi demikian pernah terjadi.Kejadian Fitrah Manusia-Teori Darwin  Di Barat. Ngawi menemui fosil manusia kera yang merupakan penghubung antara bentuk kera dengan manusia sempurna yang selama ini dicari. Charles Darwin adalah dari lingkungan orang yang taat beragama Kristian dan merupakan sarjana muda teologi. Pada saat manusia meragui teori tersebut. kerana dengan demikian cukuplah bukti yang diperlukan untuk melengkapi teori Darwin. Teori evolusi ini ditunjang oleh bukti-bukti yang kukuh. di Trinil. cukup banyak dan menyakinkan. Dunia ilmu pengetahuan menjadi gempar. falsafah kejadian manusia dikaji melalui teori Darwin.

). Manusia Trinil ini bentuknya adalah gabungan manusia dan kera. makhluk ini berdiri tegak seperti manusia dan tingginya kurang dari manusia kerdil namun otaknya jenis kera kerana ia kurang dari 1000cc. antrophus adalah manusia manakala erectus bermaksud berdiri. fosil demi fosil yang ditemui memperkuatkan teori Darwin. Sesudah itu. Demikianlah fosil tersebut melengkapi bukti teori bahawa manusia itu marupakan hasil evolusi. Oleh: Rohana Osman . Jelas di sini. Oleh sebab itu ia disebut Pithecantrophus erectue (Pithecus bermaksud kera.

nasrani dsb. Ibubapa yang menjadikannya seorang majusi. Oleh: Rohana Osman . kecuali orang-orang yang sabar dan tetap dalam mendirikan solat dengan sempurna Manusia dihidupkan dan dimatikan untuk diuji siapakah yang terbaik amalannya ketika di dunia Pusingan hidup manusia ibarat bulan sabit Setiap manusia akan diberi pembalasan di hari akhirat Kehidupan di dunia bersifat sementara. Setiap manusia mempunyai dua musuh utama sejak lahir iaitu hawa nafsu dan syaitan Para Rasul diutus untuk memimpin manusia pada jalan kebenaran Manusia yang paling mulia adalah yang paling bertaqwa & berakhlak mulia Setiap manusia mempunyai nasib tersendiri (Qada‟ dan Qadar) Tujuan penciptaan manusia adalah untuk beribadah kepada Allah Manusia bersifat gelisah dan tergesa-gesa.Falsafah Kejadian Manusia Daripada Perspektif AlQuran & Sunnah                Manusia adalah sebaik-baik kejadian Manusia adalah khalifah Allah (mengurus dan mentadbir alam) menuju kesejahteraan Manusia pertama (Adam) dicipta dari tanah. manakala Hawa (isteri Adam) dicipta dari tulang rusuk kiri Adam Anak lahir ibarat kain putih. Kehidupan abadi (tanpa kematian) adalah di akhirat.

 Manusia merupakan salah satu makhluk ciptaan untuk melengkapi kehidupan di muka bumi ini. dan spiritual. dan roh. Dengan adanya otak yang dapat berfikir dengan baik. antaranya ialah: mind. manusia menjadi pemimpin di kalangan semua haiwan/makluk yang ada di alam/bumi Oleh: Rohana Osman . Dengan kata lain. body. biologikal/fizikal. Manusia terdiri daripada tiga unsur. manusia terdiri daripada akal/minda. Manusia mempunyai keistimewaan yang tersendiri berbanding kehidupan lain kerana manusia dikurniakan dengan akal fikiran untuk berfikir dan bertanggungjawab untuk mentadbir alam ini.

Fikiran pula merupakan kebolehan untuk menilai dan bertindak secara logik/rasional. Roh yang mendorong manusia mencipta/mencari sistem kepercayaan. Oleh: Rohana Osman . Komponen fizikal merangkumi semua organ/anggota tubuh manusia serta bahagian lain yang zahir/dapat dilihat dan dipegang secara langsung. . Manakala komponen roh(hani) pula komponen yang wujud tetapi tidak dapat diperhatikan secara zahir/fizikal yang kekal ada dalam setiap manusia.

Fitrah Kejadian Manusia.Perspektif Biologi Oleh: Rohana Osman .

Fitrah Kejadian Manusia. Tetapi tidak mungkin mereka mengetahui bahawa embrio terbentuk secara berperingkat. ahli perubatan pada kurun ke-7 berkemungkinan besar mengetahui bahawa embrio manusia terbentuk dalam uterus. walaupun Aristotle telah mengatakan bahawa embrio ayam terbentuk secara berperingkat pada kurun ke-4.Perspektif Ahli sains sebenarnya tidak bila manusia mengetahui tentang Biologi (Barat) mengetahuiuterus(rahim) ibu. tetapi rajah proses perkembangan manusia dalam pertama yang menunjukkan fetus berada dalam uterus telah dilukis oleh Leonardo da Vinci pada kurun ke-15. seorang ahli sains Yunani bernama Gelen mengatakan bahawa plasenta dan membran janin dalam bukunya berjudul “On The Formation of the Foetus”. Kesedaran bahawa embrio manusia terbentuk secara berperingkat tidak pernah dibincangkan sehingga kurun masihi ke 15 Oleh: Rohana Osman . Sehubungan dengan itu. Pada kurun ke-2 Masehi.

Oleh: Rohana Osman . -sifat insan yang mempunyai bakat atau POTENSI semulajadi serta perasaan keagamaan.Kesimpulan  1) 2) Fitrah Kejadian manusia :kejasmanian. ketuhanan dan keakhiratan. kebendaan dan keduniaan Kerohanian.

Dikaitkan juga dengan pertumbuhan yang asasnya merupakan perubahan fizikal tubuh badan.Konsep Asas Pertumbuhan dan Perkembangan Pada asasnya perkembangan ialah perubahan tingkah laku mental.kognitif.sosial dan rohani serta dipengaruhi oleh baka dan persekitaran. Oleh: Rohana Osman . Perkembangan merupakan satu proses yang berterusan dari peringkat lahir hingga kematangan. Kajian ahli Psikologi: Perkembangan manusia ialah perubahan dari segi jasmani.emosi.

Justeru. pertumbuhan dan perkembangan manusia meliputi dari saat terbentuknya janin manusia sehingga menjadi seorang bayi dan seterusnya berkembang menjadi seorang kanak-kanak. dewasa dan berakhir dengan detik kematian.Pertumbuhan dan Perkembangan  Pertumbuhan dan perkembangan manusia merupakan paten perubahan fizikal. kognitif dan sosio-emosi sepanjang pusingan hayat manusia. semakin membesar dan kuat pada usia pertengahan dan menjadi lemah kembali pada usia emas. remaja. Oleh: Rohana Osman . Manusia secara fitrahnya berkembang seperti bulan sabit: bersifat lemah pada usia awalnya.

organ deria .mengingat.membuat kerja Mental Bertambah keupayaan berfikir Memikir. Aspek Jasmani Pertumbuhan Saiz. .s situasi tertentu. mendengar.melihat. Emosi Seronok.gembira. Kawal perasaan dalam duka.anggota .gigi. edih Meluaskan perhubungan.Perbezaan di antara pertumbuhan dan perkembangan individu .berat.menganalisis.komuni kasi.dan pergaulan dengan orang lain Oleh: Rohana Osman Sosial Kemahiran mendisiplin dan menyesuaikan diri dalam pergaulan dengan orang lain. perkembangan Berjalan.bimbang. taakul.takut.

Ciri pertumbuhan dan perkembangan adalah berperingkat.Prinsip-prinsip Pertumbuhan dan perkembangan. Pertumbuhan berlaku dalam dua arah : dari atas ke bawah.perkembangan mental-dari konkrit ke abstrak. Pertumbuhan struktur badan mendahului kemahiran fungsinya.      5. 1. 4. Corak pertumbuhan dan perkembangan adalah sama tetapi kadarnya adalah berbeza pada setiap individu. 3 Pertumbuhan secara menyeluruh mendahului secara khusus. 2.emosi dan sosial. 8.Perkembangan dan pertumbuhan saling berkait. 9. 6. Pertumbuhan berlaku hingga satu tahap.Pertumbuhan jasmani yang kurang sihat jejaskan perkembangan rohani.tetapi perkembangan berlaku secara berterusan hingga akhir hayat. Oleh: Rohana Osman . dari tengah ke tepi. 7.Perkembangan egosentrik kepada menerima pandangan orang lain.

Bayi: 18 bulan hingga 24 bulan. Melibatkan pertumbuhan pesat dari satu unit sel kepada satu organisma kompleks.Tempoh Perkembangan Tempoh perkembangan merujuk kepada jangka masa dalam kehidupan seseorang yang ditandakan dengan beberapa kriteria. Tempoh kebergantungan yang tinggi kepada orang dewasa dan tempoh permulaan aktiviti psikologi. Prenatal: Prenatal adalah tempoh masa dari dalam kandungan sehingga kelahiran. 2.  Oleh: Rohana Osman . Tempoh perkembangan manusia dibahagikan tahap mengikut turutan iaitu: 1.

Dikenali sebagai tempoh the elementary school year. 5. Mengalami pertumbuhan biologi yang pesat. Oleh: Rohana Osman . abstrak dan idealistik. bersedia untuk belajar dan suka bermain dengan rakan sebaya. Mula berdikari. Mula bersekolah. 4. Juga dikenali sebagai peringkat pra-sekolah. membentuk identiti. berfikiran logik. Kanak-kanak pertengahan dan akhir: 6 hingga 11 tahun.   3. Kanak-kanak awal: 25 bulan hingga 6 tahun. Belajar menjadi selfsufficient. mengira dan menulis. Bermula antara 10-12 tahun sehingga 18-22 tahun. Mula menguasai kemahiran membaca. Remaja: Tempoh transisi daripada kanak-kanak kepada orang dewasa awal.

ekonomi dan memulakan hidup berkeluarga.   6. Dewasa awal: Awal 20-an hingga 30-an. Oleh: Rohana Osman . 8. 7. Dewasa pertengahan: 40 an-60-an. Menjadi matang dan memperolehi kepuasan kerjaya. Terbahagi kepada dua iaitu tua awal (65-74 tahun) dan tua akhir (75 tahun dan ke atas). Dewasa akhir: 60-an atau 70-an hingga meninggal dunia. Masa pengukuhan pribadi.

pertambahan tinggi dan berat badan. Oleh: Rohana Osman . perubahan kemahiran motor. pertumbuhan otak. perubahan hormon dan penurunan kardiovaskular mencerminkan peranan proses biologi dalam pertumbuhan manusia. Gen daripada keluarga.Proses Biologi  Proses biologi merupakan proses perubahan fizikal manusia secara semula-jadi.

Sehubungan itu. Kesemua proses ini saling berhubungan. berintegrasi dan mempengaruhi antara satu sama lain. Oleh: Rohana Osman . pertumbuhan dan perkembangan manusia adalah intergrasi antara proses biologi. kognitif dan sosio-emosi manusia. perubahan emosi serta personalitinya.Proses Kognitif dan Psiko-Emosi   Proses kognitif merupakan perubahan pemikiran. kepintaran dan bahasa manusia. Proses sosioemosi pula berkait dengan perubahan dalam hubungan manusia dengan orang lain.

Oleh: Rohana Osman .Pengkajian ahli psikologi terhadap fitrah kejadian manusia meliputi aspek    Potensi individu/ manusia Keperluan manusia Perbezaan individu.

Ia terkandung dalam beberapa aspek seperti jasmani.Definisi : Bakat @ potensi  Keupayaan dan kebolehan semulajadi yang terpendam dalam diri pada setiap insan. Oleh: Rohana Osman . mental. kerohanian dan emosi.

temubual dan ujian psikologi. Antara cara mengenalpasti potensi pelajar ialah menerusi pemerhatian. Oleh: Rohana Osman .soalselidik. keupayaan dan kesanggupan pelajar melakukan sesuatu yang tidak menjangkau batas-batas fitrah.Potensi manusia    Potensi pelajar merujuk kepada kemampuan. Potensi merupakan suatu kebolehan yang dimiliki oleh pelajar secara semulajadi.

Emosi – kemampuan pelajar untuk mengubah sikap.kritis dan kreatif. Jasmani – kebolehan dan keupayaan fizikal dalam bentuk psikomotor dalam aktiviti permainan dan sukan.membuat penaakulan dan generalisasi.keinsafan.Aspek potensi manusia     Mental –keupayaan pelajar menimba ilmu.berfikir secara rasional.nilai dan mengawal perasaannya.bertanggungjawab dan berkepercayaan. Oleh: Rohana Osman . Rohani – keupayaan untuk mencapai kesedaran.

Kecerdasan interpersonal. 6. 5. Kecerdasan tubuh kinestetik.Teori Pelbagai Kecerdasan-Howard Gardner (1991)   1. 2. Oleh: Rohana Osman . 7. 4. Kecerdasan intrapersonal. Potensi manusia mempunyai 7 kecerdasan dalam dirinya :Kecerdasan linguistik Kecerdasan logikal-matematikal Kecerdasan visual-spatial Kecerdasan muzik. 3. Potensi individu berbeza dalam fitrahnya.

Implikasi potensi manusia terhadap pengajaran dan pembelajaran. Program pendidikan harus dirancang. Oleh: Rohana Osman .    Rancangan dan latihan Rangsangan yang sesuai melalui unsurunsur intelek dan unsur potensi yang lain. Peranan pendidikan yang positif dan berkesan.

Keperluan manusia boleh dibahagikan kepada 2 kategori :Keperluan fisiologi (asas) Keperluan psikologi (sekunder) Oleh: Rohana Osman . kekacauan dan keadaan tidak seimbang berhubung dengan dirinya.Keperluan manusia   1) 2) Kehendak seseorang untuk membetulkan kekurangan.

-membuang kotoran. -mendapatkan oksigen.cari ilmu. -seks.minuman.Keperluan manusia Keperluan fisiologi -makanan. -tidur dan rehat. Oleh: Rohana Osman .   - - Keperluan psikologi Keselamatan Kasih sayang Penghargaan Kendiri Mengetahui. Estetika.

 Keperluan fisiologi timbul daripada kekurangan keperluan organik.Perbezaan antara keperluan fisiologi dan keperluan psikologi. Keperluan psikologi lahir akibat interaksi manusia dengan persekitarannya.  Oleh: Rohana Osman . Keperluan fisiologi amat kuat dan memberi motivasi dalam kepada organisma hidup untuk memenuhinya.

Oleh: Rohana Osman .Hierarki Keperluan Maslow – Abraham Maslow (1970)  Peringkat dan peratus anggaran di mana keperluan peringkat bawah perlu dipenuhi sebelum manusia berusaha memenuhi keperluan peringkat atas.

Dua keperluan Tambahan baru ESTETIK Keperluan penyuburan Keperluan psikologi (sekunder) MAKLUMAT 10% 40% KESEMPURNAAN DIRI PENGHARGAAN KENDIRI Lima keperluan 50% KASIH SAYANG 70% KESELAMATA N 85% FISIOLOGI Keperlu an asas Hiererki keperluan Maslow Oleh: Rohana Osman .

Kesihatan – makanan bersih dan seimbang. Penerimaan dan keperihatinan. 6. 2. Pengukuhan – kekuatan dan kelemahan pelajar. Keselesaan – tempat belajar kondusif untuk proses pengajaran dan pembelajaran. 4. Rangsangan/kepelbagaian kaedah dan aktiviti pengajaran dan pembelajaran. 3.Implikasi Keperluan Manusia terhadap pengajaran dan pembelajaran 1. 5. Oleh: Rohana Osman . Keselamatan – fizikal dan psikologi.

emosi dan sosial.manusia itu berbeza. Perbezaan wujud walaupun di antara dua individu kembar seuri.Perbezaan Individu    . Ketidaksamaan yang dimiliki oleh seseorang berbanding dengan individu lain dalam aspek fizikal. Oleh: Rohana Osman . mental.

ketabahan dan toleransi.kawalan perasaan.menaakul dan mereka cipta. Perbezaan dari segi mudah mesr.Aspek-aspek Perbezaan Individu Domain Fizikal kognitif Unsur yang berbeza Perbezaan jantina. mengingat.saiz dan bentuk badan dan warna kulit. perbezaan dari segi mudah bergaul. semangat kejiranan. sikap.paras rupa. Perbezaan dari segi pegangan keagamaan. keupayaan berfikir. Emosi Sosial Rohani Oleh: Rohana Osman .pengamalan nilai-nilai murni. Perbezaan dari segi kecerdasan mental.

muzik dll. Kestabilan emosi Persekitarankeluarga pemakanan Rakan sebaya Kebudayaan Media guru Seimbang dan mencukupi membantu kesempurnaan tumbesaran anak. Rakan mempunyai pengaruh atas tingkahlaku pelajar. Oleh: Rohana Osman .temperamen. kecerdasan mental. Nilai masyarakat mempengaruhi nilai amalan pelajar.warna kulit.FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PERBEZAAN INDIVIDU FAKTOR Baka Kesan perbezaan manusia Saiz badan.rambut dan mata. Sikap guru yang positif membantu penyuburan nilai murni dalam diri pelajar. Maklumat dari media mencorakkan pelajarpakaian.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful