P. 1
MODUL PERKEMBANGAN KANAK

MODUL PERKEMBANGAN KANAK

|Views: 157|Likes:
Published by Ukhti Farizah

More info:

Published by: Ukhti Farizah on Mar 19, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/15/2014

pdf

text

original

Sections

  • DEFINISI
  • Kesimpulan
  • Definisi : Bakat @ potensi
  • Potensi manusia
  • Aspek potensi manusia
  • Perbezaan Individu

INSTITUT PERGURUAN PERLIS, PERLIS

JABATAN ILMU PENDIDIKAN
Tajuk:FITRAH KEJADIAN MANUSIA
-Perspektif agama dan Biologi
PERKEMBANGAN KANAK-KANAK

-Konsep dan Prinsip-prinsip Asas serta faktor-faktor yang mempengaruhinya.
Oleh: Rohana Osman

DEFINISI

KAMUS DEWAN (1998) Fitrah berasal daripada bahasa Arab – sifat semulajadi,bakat,pembawaan atau perasaan keagamaan.

Oleh: Rohana Osman

Pandangan Terhadap Fitrah KejadianManusia Berbeza Mengikut Sistem Kepercayaan Yang Dipegang
Kristian : Manusia dilahirkan bergelumang dengan dosa, (yang dilakukan oleh Adam dan Hawa) maka ia perlu berusaha membersihkan dirinya. Buddha: Kelahiran manusia adalah penderitaan kerana terpakasa berpindah dari alam rohani yang bahagia ke alam dunia yang bersifat maya. Semua yang wujud ini bertujuan untuk mencapai nirvana iaitu kemusnahan nafsu dn kehendak

Oleh: Rohana Osman

Pandangan Terhadap Fitrah Kejadian Manusia Berbeza Mengikut Sistem Kepercayaan Yang Dipegang

Agama Hindu: Umumnya penganut hindu datangnya dari Brahma ( Tuhan yang Esa).. Brahma ialah satu realti rohaniah yang menjelma dalam bentuk-bentuk yang nyata. Jiwa adalah Atman iaitu Brahma yang masuk dalam diri manusia. Jiwa itu Tuhan

Oleh: Rohana Osman

Pandangan Terhadap Fitrah Kejadian Manusia Berbeza Mengikut Sistem Kepercayaan Yang Dipegang Golongan Rasionalis kewujudan tuhan dan  Marx: Menafikan percaya manusia adalah hasil daripada pengaruh masyarakat dan persekitarannya  Sartre: Man is condemned to be free. Oleh: Rohana Osman . Manusia bebas lakukan apa saja tanpa apaapa ikatan atau sekatan.

Oleh: Rohana Osman  .Pandangan Terhadap Fitrah Kejadian Manusia Berbeza Mengikut Sistem Kepercayaan Yang Dipegang Golongan Rasionalis  Stoics: Manusia adalah makhluk rasional dan tidak langsung mempunyai sifat haiwan pada dirinya. Epicureans: Manusia tidak rasional malah mengandungi sifat haiwan pada dirinya.

Fitrah Kejadian Manusia.1856-1939) ( mengandungi unsur naluri yang primitif termasuk unsur seks dan kerangsangan Oleh: Rohana Osman .Sigmund Freud  ahli psikologi.

kanak-kanak dipercayai lahir dengan dosa dan kejahatan. tabula rasa dan “innate goodness” Pada kurun ke pertengahan. tujuan pengasuhan kanak-kanak adalah untuk membersih mereka daripada dosa tersebut. Justeru.Fitrah Kejadian Manusia.Pandangan Ahli Falsafah Barat Ahli falsafah barat menganggap fitrah kejadian manusia berasaskan 3 konsep iaitu : semulajadi berdosa. Oleh: Rohana Osman .

kanak-kanak dipercayai lahir dengan dosa dan kejahatan. Keperibadiannya terbentuk daripada pengalaman. John Locke memperkenalkan konsep tabula rasa. Oleh: Rohana Osman . tujuan pengasuhan kanak-kanak adalah untuk membersihkan mereka daripada dosa-dosa tersebut. Kanak-kanak diibaratkan seperti „blank blanket‟. Pada kurun ke-17. Pada kurun pertengahan. Justeru.

Jean-Jacques Rousseau memperkenalkan konsep innate goodness view. beliau mencadangkan agar kanak-kanak dibiarkan membesarkan secara semula-jadi dengan pengawasan yang minimum. kanak-kanak dilahirkan dengan keadaan sedia baik. Oleh: Rohana Osman . Oleh itu. Menurutnya. Pada kurun berikutnya.

Oleh: Rohana Osman .

Ini terjadi pada tahun 1891. di Trinil. falsafah kejadian manusia dikaji melalui teori Darwin. Charles Darwin adalah dari lingkungan orang yang taat beragama Kristian dan merupakan sarjana muda teologi. Ini menunjukkan bukti bahawa evolusi demikian pernah terjadi. Ngawi menemui fosil manusia kera yang merupakan penghubung antara bentuk kera dengan manusia sempurna yang selama ini dicari. cukup banyak dan menyakinkan. Oleh: Rohana Osman . Pada saat manusia meragui teori tersebut. Teori evolusi ini ditunjang oleh bukti-bukti yang kukuh. kerana dengan demikian cukuplah bukti yang diperlukan untuk melengkapi teori Darwin. Bukti berupa fosil adalah makhluk yang berupakan antara beruk dan manusia. Charles Darwin mengemukakan teori proses evolusi makhluk hidup sehingga menghasilkan makhluk tertinggi yang disebut manusia.Kejadian Fitrah Manusia-Teori Darwin  Di Barat. Dunia ilmu pengetahuan menjadi gempar.

antrophus adalah manusia manakala erectus bermaksud berdiri. Oleh: Rohana Osman . Manusia Trinil ini bentuknya adalah gabungan manusia dan kera. fosil demi fosil yang ditemui memperkuatkan teori Darwin. Sesudah itu. Jelas di sini.). makhluk ini berdiri tegak seperti manusia dan tingginya kurang dari manusia kerdil namun otaknya jenis kera kerana ia kurang dari 1000cc. Demikianlah fosil tersebut melengkapi bukti teori bahawa manusia itu marupakan hasil evolusi. Oleh sebab itu ia disebut Pithecantrophus erectue (Pithecus bermaksud kera.

Setiap manusia mempunyai dua musuh utama sejak lahir iaitu hawa nafsu dan syaitan Para Rasul diutus untuk memimpin manusia pada jalan kebenaran Manusia yang paling mulia adalah yang paling bertaqwa & berakhlak mulia Setiap manusia mempunyai nasib tersendiri (Qada‟ dan Qadar) Tujuan penciptaan manusia adalah untuk beribadah kepada Allah Manusia bersifat gelisah dan tergesa-gesa. Ibubapa yang menjadikannya seorang majusi. kecuali orang-orang yang sabar dan tetap dalam mendirikan solat dengan sempurna Manusia dihidupkan dan dimatikan untuk diuji siapakah yang terbaik amalannya ketika di dunia Pusingan hidup manusia ibarat bulan sabit Setiap manusia akan diberi pembalasan di hari akhirat Kehidupan di dunia bersifat sementara.Falsafah Kejadian Manusia Daripada Perspektif AlQuran & Sunnah                Manusia adalah sebaik-baik kejadian Manusia adalah khalifah Allah (mengurus dan mentadbir alam) menuju kesejahteraan Manusia pertama (Adam) dicipta dari tanah. Oleh: Rohana Osman . nasrani dsb. Kehidupan abadi (tanpa kematian) adalah di akhirat. manakala Hawa (isteri Adam) dicipta dari tulang rusuk kiri Adam Anak lahir ibarat kain putih.

body. manusia terdiri daripada akal/minda. Dengan kata lain. dan spiritual. Dengan adanya otak yang dapat berfikir dengan baik. biologikal/fizikal. manusia menjadi pemimpin di kalangan semua haiwan/makluk yang ada di alam/bumi Oleh: Rohana Osman . antaranya ialah: mind. dan roh. Manusia merupakan salah satu makhluk ciptaan untuk melengkapi kehidupan di muka bumi ini. Manusia mempunyai keistimewaan yang tersendiri berbanding kehidupan lain kerana manusia dikurniakan dengan akal fikiran untuk berfikir dan bertanggungjawab untuk mentadbir alam ini. Manusia terdiri daripada tiga unsur.

Oleh: Rohana Osman . Komponen fizikal merangkumi semua organ/anggota tubuh manusia serta bahagian lain yang zahir/dapat dilihat dan dipegang secara langsung. Roh yang mendorong manusia mencipta/mencari sistem kepercayaan. . Fikiran pula merupakan kebolehan untuk menilai dan bertindak secara logik/rasional. Manakala komponen roh(hani) pula komponen yang wujud tetapi tidak dapat diperhatikan secara zahir/fizikal yang kekal ada dalam setiap manusia.

Perspektif Biologi Oleh: Rohana Osman .Fitrah Kejadian Manusia.

Fitrah Kejadian Manusia. Kesedaran bahawa embrio manusia terbentuk secara berperingkat tidak pernah dibincangkan sehingga kurun masihi ke 15 Oleh: Rohana Osman . walaupun Aristotle telah mengatakan bahawa embrio ayam terbentuk secara berperingkat pada kurun ke-4. seorang ahli sains Yunani bernama Gelen mengatakan bahawa plasenta dan membran janin dalam bukunya berjudul “On The Formation of the Foetus”. ahli perubatan pada kurun ke-7 berkemungkinan besar mengetahui bahawa embrio manusia terbentuk dalam uterus. Tetapi tidak mungkin mereka mengetahui bahawa embrio terbentuk secara berperingkat.Perspektif Ahli sains sebenarnya tidak bila manusia mengetahui tentang Biologi (Barat) mengetahuiuterus(rahim) ibu. tetapi rajah proses perkembangan manusia dalam pertama yang menunjukkan fetus berada dalam uterus telah dilukis oleh Leonardo da Vinci pada kurun ke-15. Pada kurun ke-2 Masehi. Sehubungan dengan itu.

Kesimpulan  1) 2) Fitrah Kejadian manusia :kejasmanian. kebendaan dan keduniaan Kerohanian. -sifat insan yang mempunyai bakat atau POTENSI semulajadi serta perasaan keagamaan. ketuhanan dan keakhiratan. Oleh: Rohana Osman .

emosi.Konsep Asas Pertumbuhan dan Perkembangan Pada asasnya perkembangan ialah perubahan tingkah laku mental.Dikaitkan juga dengan pertumbuhan yang asasnya merupakan perubahan fizikal tubuh badan.sosial dan rohani serta dipengaruhi oleh baka dan persekitaran. Oleh: Rohana Osman . Kajian ahli Psikologi: Perkembangan manusia ialah perubahan dari segi jasmani.kognitif. Perkembangan merupakan satu proses yang berterusan dari peringkat lahir hingga kematangan.

semakin membesar dan kuat pada usia pertengahan dan menjadi lemah kembali pada usia emas. Justeru. remaja. Manusia secara fitrahnya berkembang seperti bulan sabit: bersifat lemah pada usia awalnya. Oleh: Rohana Osman . pertumbuhan dan perkembangan manusia meliputi dari saat terbentuknya janin manusia sehingga menjadi seorang bayi dan seterusnya berkembang menjadi seorang kanak-kanak.Pertumbuhan dan Perkembangan  Pertumbuhan dan perkembangan manusia merupakan paten perubahan fizikal. kognitif dan sosio-emosi sepanjang pusingan hayat manusia. dewasa dan berakhir dengan detik kematian.

Kawal perasaan dalam duka.membuat kerja Mental Bertambah keupayaan berfikir Memikir.takut.mengingat.komuni kasi. perkembangan Berjalan. .gigi.organ deria .s situasi tertentu.Perbezaan di antara pertumbuhan dan perkembangan individu . Emosi Seronok. mendengar.bimbang.menganalisis.berat.anggota . edih Meluaskan perhubungan.gembira. Aspek Jasmani Pertumbuhan Saiz.melihat.dan pergaulan dengan orang lain Oleh: Rohana Osman Sosial Kemahiran mendisiplin dan menyesuaikan diri dalam pergaulan dengan orang lain. taakul.

3 Pertumbuhan secara menyeluruh mendahului secara khusus. 1. dari tengah ke tepi. 2. 8. 7. 6. 4. 9.emosi dan sosial.Perkembangan egosentrik kepada menerima pandangan orang lain. Pertumbuhan berlaku dalam dua arah : dari atas ke bawah.tetapi perkembangan berlaku secara berterusan hingga akhir hayat.perkembangan mental-dari konkrit ke abstrak.Ciri pertumbuhan dan perkembangan adalah berperingkat. Pertumbuhan berlaku hingga satu tahap. Corak pertumbuhan dan perkembangan adalah sama tetapi kadarnya adalah berbeza pada setiap individu. Pertumbuhan struktur badan mendahului kemahiran fungsinya.      5.Prinsip-prinsip Pertumbuhan dan perkembangan.Perkembangan dan pertumbuhan saling berkait. Oleh: Rohana Osman .Pertumbuhan jasmani yang kurang sihat jejaskan perkembangan rohani.

Bayi: 18 bulan hingga 24 bulan. 2. Tempoh kebergantungan yang tinggi kepada orang dewasa dan tempoh permulaan aktiviti psikologi. Melibatkan pertumbuhan pesat dari satu unit sel kepada satu organisma kompleks. Prenatal: Prenatal adalah tempoh masa dari dalam kandungan sehingga kelahiran.  Oleh: Rohana Osman . Tempoh perkembangan manusia dibahagikan tahap mengikut turutan iaitu: 1.Tempoh Perkembangan Tempoh perkembangan merujuk kepada jangka masa dalam kehidupan seseorang yang ditandakan dengan beberapa kriteria.

Dikenali sebagai tempoh the elementary school year. Bermula antara 10-12 tahun sehingga 18-22 tahun. Kanak-kanak pertengahan dan akhir: 6 hingga 11 tahun.   3. Juga dikenali sebagai peringkat pra-sekolah. 4. 5. Mula berdikari. mengira dan menulis. abstrak dan idealistik. Belajar menjadi selfsufficient. Mengalami pertumbuhan biologi yang pesat. bersedia untuk belajar dan suka bermain dengan rakan sebaya. Oleh: Rohana Osman . Mula menguasai kemahiran membaca. berfikiran logik. Mula bersekolah. Kanak-kanak awal: 25 bulan hingga 6 tahun. Remaja: Tempoh transisi daripada kanak-kanak kepada orang dewasa awal. membentuk identiti.

Oleh: Rohana Osman . 8. 7. Terbahagi kepada dua iaitu tua awal (65-74 tahun) dan tua akhir (75 tahun dan ke atas).   6. Menjadi matang dan memperolehi kepuasan kerjaya. Masa pengukuhan pribadi. ekonomi dan memulakan hidup berkeluarga. Dewasa akhir: 60-an atau 70-an hingga meninggal dunia. Dewasa pertengahan: 40 an-60-an. Dewasa awal: Awal 20-an hingga 30-an.

pertambahan tinggi dan berat badan. perubahan hormon dan penurunan kardiovaskular mencerminkan peranan proses biologi dalam pertumbuhan manusia. Gen daripada keluarga. pertumbuhan otak.Proses Biologi  Proses biologi merupakan proses perubahan fizikal manusia secara semula-jadi. perubahan kemahiran motor. Oleh: Rohana Osman .

Oleh: Rohana Osman . Sehubungan itu. kepintaran dan bahasa manusia. Kesemua proses ini saling berhubungan. pertumbuhan dan perkembangan manusia adalah intergrasi antara proses biologi. perubahan emosi serta personalitinya. kognitif dan sosio-emosi manusia. Proses sosioemosi pula berkait dengan perubahan dalam hubungan manusia dengan orang lain.Proses Kognitif dan Psiko-Emosi   Proses kognitif merupakan perubahan pemikiran. berintegrasi dan mempengaruhi antara satu sama lain.

Pengkajian ahli psikologi terhadap fitrah kejadian manusia meliputi aspek    Potensi individu/ manusia Keperluan manusia Perbezaan individu. Oleh: Rohana Osman .

Oleh: Rohana Osman .Definisi : Bakat @ potensi  Keupayaan dan kebolehan semulajadi yang terpendam dalam diri pada setiap insan. Ia terkandung dalam beberapa aspek seperti jasmani. kerohanian dan emosi. mental.

keupayaan dan kesanggupan pelajar melakukan sesuatu yang tidak menjangkau batas-batas fitrah. Potensi merupakan suatu kebolehan yang dimiliki oleh pelajar secara semulajadi.Potensi manusia    Potensi pelajar merujuk kepada kemampuan. Oleh: Rohana Osman .soalselidik. Antara cara mengenalpasti potensi pelajar ialah menerusi pemerhatian.temubual dan ujian psikologi.

membuat penaakulan dan generalisasi. Emosi – kemampuan pelajar untuk mengubah sikap. Oleh: Rohana Osman .berfikir secara rasional. Jasmani – kebolehan dan keupayaan fizikal dalam bentuk psikomotor dalam aktiviti permainan dan sukan.keinsafan.nilai dan mengawal perasaannya.Aspek potensi manusia     Mental –keupayaan pelajar menimba ilmu.bertanggungjawab dan berkepercayaan. Rohani – keupayaan untuk mencapai kesedaran.kritis dan kreatif.

6.Teori Pelbagai Kecerdasan-Howard Gardner (1991)   1. 2. Kecerdasan intrapersonal. 5. Kecerdasan interpersonal. 3. Potensi manusia mempunyai 7 kecerdasan dalam dirinya :Kecerdasan linguistik Kecerdasan logikal-matematikal Kecerdasan visual-spatial Kecerdasan muzik. 4. Oleh: Rohana Osman . Potensi individu berbeza dalam fitrahnya. 7. Kecerdasan tubuh kinestetik.

Implikasi potensi manusia terhadap pengajaran dan pembelajaran. Oleh: Rohana Osman . Peranan pendidikan yang positif dan berkesan.    Rancangan dan latihan Rangsangan yang sesuai melalui unsurunsur intelek dan unsur potensi yang lain. Program pendidikan harus dirancang.

Keperluan manusia   1) 2) Kehendak seseorang untuk membetulkan kekurangan. Keperluan manusia boleh dibahagikan kepada 2 kategori :Keperluan fisiologi (asas) Keperluan psikologi (sekunder) Oleh: Rohana Osman . kekacauan dan keadaan tidak seimbang berhubung dengan dirinya.

Keperluan manusia Keperluan fisiologi -makanan. Oleh: Rohana Osman . -membuang kotoran.cari ilmu. -tidur dan rehat. -mendapatkan oksigen.minuman. -seks. Estetika.   - - Keperluan psikologi Keselamatan Kasih sayang Penghargaan Kendiri Mengetahui.

Perbezaan antara keperluan fisiologi dan keperluan psikologi. Keperluan fisiologi amat kuat dan memberi motivasi dalam kepada organisma hidup untuk memenuhinya.  Oleh: Rohana Osman . Keperluan psikologi lahir akibat interaksi manusia dengan persekitarannya.  Keperluan fisiologi timbul daripada kekurangan keperluan organik.

Oleh: Rohana Osman .Hierarki Keperluan Maslow – Abraham Maslow (1970)  Peringkat dan peratus anggaran di mana keperluan peringkat bawah perlu dipenuhi sebelum manusia berusaha memenuhi keperluan peringkat atas.

Dua keperluan Tambahan baru ESTETIK Keperluan penyuburan Keperluan psikologi (sekunder) MAKLUMAT 10% 40% KESEMPURNAAN DIRI PENGHARGAAN KENDIRI Lima keperluan 50% KASIH SAYANG 70% KESELAMATA N 85% FISIOLOGI Keperlu an asas Hiererki keperluan Maslow Oleh: Rohana Osman .

2. Keselamatan – fizikal dan psikologi. Keselesaan – tempat belajar kondusif untuk proses pengajaran dan pembelajaran. 3. Oleh: Rohana Osman .Implikasi Keperluan Manusia terhadap pengajaran dan pembelajaran 1. 4. 6. Kesihatan – makanan bersih dan seimbang. Pengukuhan – kekuatan dan kelemahan pelajar. Penerimaan dan keperihatinan. Rangsangan/kepelbagaian kaedah dan aktiviti pengajaran dan pembelajaran. 5.

emosi dan sosial.Perbezaan Individu    . Oleh: Rohana Osman . Ketidaksamaan yang dimiliki oleh seseorang berbanding dengan individu lain dalam aspek fizikal.manusia itu berbeza. mental. Perbezaan wujud walaupun di antara dua individu kembar seuri.

menaakul dan mereka cipta.Aspek-aspek Perbezaan Individu Domain Fizikal kognitif Unsur yang berbeza Perbezaan jantina. perbezaan dari segi mudah bergaul.pengamalan nilai-nilai murni.paras rupa. mengingat. keupayaan berfikir. Perbezaan dari segi mudah mesr.kawalan perasaan. semangat kejiranan. sikap.saiz dan bentuk badan dan warna kulit.ketabahan dan toleransi. Emosi Sosial Rohani Oleh: Rohana Osman . Perbezaan dari segi pegangan keagamaan. Perbezaan dari segi kecerdasan mental.

FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PERBEZAAN INDIVIDU FAKTOR Baka Kesan perbezaan manusia Saiz badan. Sikap guru yang positif membantu penyuburan nilai murni dalam diri pelajar.warna kulit.temperamen. Rakan mempunyai pengaruh atas tingkahlaku pelajar.rambut dan mata. Oleh: Rohana Osman . Kestabilan emosi Persekitarankeluarga pemakanan Rakan sebaya Kebudayaan Media guru Seimbang dan mencukupi membantu kesempurnaan tumbesaran anak.muzik dll. kecerdasan mental. Nilai masyarakat mempengaruhi nilai amalan pelajar. Maklumat dari media mencorakkan pelajarpakaian.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->