P. 1
Format Laporan Program

Format Laporan Program

|Views: 64|Likes:
Published by Nor Asilah Zulkifle

More info:

Published by: Nor Asilah Zulkifle on Mar 19, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/17/2012

pdf

text

original

3.

0

LAPORAN AKTIVITI BIMBINGAN DAN KAUNSELING DI SEKOLAH 3.1 Laporan Program 1

PELANCARAN PROGRAM ANTI DADAH.
DEWAN BESTARI S.K POLIS KEM 3 MAC 2012

Hal ini juga supaya murid dapat menyedari kerajaan telah bertungkus lumus untuk membanteras najis dadah dan ingin melahirkan masyarakat yang bebas dadah.PENGENALAN Pendidikan di Malaysia adalah satu usaha yang berterusan bagi mengembangkan potensi yang ada pada setiap individu selaras dengan kehendak falsafah Pendidikan Negara yang melahirkan insan yang seimbang dari segi kecemerlangan intelek. Unit Bimbingan dan Kaunseling SK Polis telah berusaha menyerlahkan lagi potensi pelajar-pelajar dengan menyusun pelbagai program-program pencegahan anataranya Program Anti Dadah Program ini adalah program yang disusun atur khas untuk membantu pelajar Tahap 2 Sekolah Kebangsaan Polis Kem mengembangkan pengetahuan mereka mengenai bahaya najis dadah. Jadi. Sesungguhnya. sudah tentu sukar untuk manjayakan program ini. emosi dan jasmani. pelajar. kejayaan program ini memerlukan usaha yang gigih semua pihak termasuklah pihak pentadbir . guru. Sehubungan dengan itu. Program ini juga amat penting bagi memastikan murid-murid yang meningkat dewasa ini menanamkan rasa benci dan menjauhkan diri dari dadah. pihak berkuasa dan masyarakat umum. rohani . Tanpa komitmen yang jitu dari semua pihak . adalah diharapkan semua pihak dapat memberi sokongan dan komitmen yang bersungguh-sungguh untuk menjayakan program yang telah disusun kemas ini. .

6. En. Bacaan Ikrar Anti Dadah oleh guru Disiplin.K Polis Kem : 3 Mac 2012 4. Nama program 2. Mohd Jeffrie Perutusan YB Menteri Pelajaran oleh GPK HEM Ucapan Perasmian oleh Guru Besar Persembahan Murid   8. Atur cara/ Jadual Program 7. 5. Tempat 3.LAPORAN AKTIVITI/ PROGRAM 1.00 pagi : Deklamasi Sajak Nyanyian Lagu “ Dadah Durjana” Majlis bersurai . Masa/Hari : Mengikut jadual yang disediakan. Tarikh : Program Pelancaran Program Anti Dadah. Objektif :Sebagai mendidik murid-murid tentang keburukan dadah seawal pra sekolah lagi supaya mereka dapat menyemai dan menanam sikap untuk membenci dan menjauhkan diri daripada dadah. : Dewan Bestari S.30 pagi : Majlis Pelancaran Minggu Anti Dadah bermula Nyanyian Koir Lagu “ Dadah Durjana “ oleh Kumpulan Koir.

Murid diberikan lirik Lagu “ Dadah Durjana”. PERSONALIA Guru Bimbingan PENGISIAN Murid menyanyikan lagu “Dadah Durjana” bersamasama dengan kumpulan koir Murid mendengar perutusan 2.7.3 Penambahbaikan : Pengawasan dari guru bertugas perlu diperketatkan lagi dan guru-guru lain perlu bersama-sam menjayakannya.2 Kelemahan Program : Terdapat sebahagian murid yang menimbulkan masalah dengan membuat bising 9. Laporan sesi : BIL AKTIVITI 1. Senarai nama peserta program Peserta Murid Tahun 4 Murid Tahun 5 Murid Tahun 6 Lelaki M 74 M 83 M 87 C C C I 2 I 4 I 3 LL LL LL Perempuan M 81 M 74 M 90 C C 1 C I 4 I 2 I 2 LL 1 182 LL 1 LL 163 164 Jumlah 9. 9.1 Kekuatan Program 9. Penilaian Program : : Murid memberikan perhatian dan mengikuti program dengan baik. Taklimat perutusan YB GPK HEM yang disampaikan Menteri Pelajaran 8. .

K POLIS KEM 3 MAC 2012 .2 Laporan Program 2 PENUTUPAN PROGRAM ANTI DADAH.3. DEWAN BESTARI S.

: Dewan Bestari S. Tarikh 4.30 pagi : : : : Pertandingan melukis poster “Anti Dadah” Rehat Murid berkumpul di Dewan Bestari Ceramah Anti Dadah oleh Inspektor Mohammad Bin Hassan.45 pagi 9.45 – 11. Nama program 2.K Polis Kem : 9 Mac 2012 :7.20 pagi 10. Masa/Hari 5. Johor.Unit Pemulihan dan Rawatan Daripada Jabatan Penjara Simpang Renggam. Objektif : Majlis Penutupan Program Anti Dadah. 6.30 pagi : Majlis bersurai . Atur cara/ Jadual Program 7.45 pagi 10. :Sebagai mendidik murid-murid tentang keburukan dadah seawal pra sekolah lagi supaya mereka dapat menyemai dan menanam sikap untuk membenci dan menjauhkan diri daripada dadah. 11. Tempat 3.30 pagi.LAPORAN AKTIVITI/ PROGRAM 1.

2 Kelemahan Program 9. .3 Penambahbaikan : Terdapat sebahagian murid tidak menyiapkan poster : Guru kelas perlu memastikan murid menyiapkan lukisan poster. air atau crayon. 8. Ceramah Anti Dadah Inspektor Murid mendengar ceramah Mohammad B mengenai bahaya dadah dan hukuman penjara kepada Hassan pesalah . poster. Laporan sesi : BIL AKTIVITI 1.1 Kekuatan Program 9. Penilaian Program : : Murid memberikan perhatian dan mengikuti program dengan baik. 2. Pertandingan melukis PERSONALIA Guru Kelas PENGISIAN Murid melukis poster poster “ Anti Dadah” menggunakan warna pensel. 9. Senarai nama peserta program Peserta Murid Tahun 4 Murid Tahun 5 Murid Tahun 6 Lelaki M 74 M 83 M 87 C C C I 2 I 4 I 3 LL LL LL Perempuan M 81 M 74 M 90 C C 1 C I 4 I 2 I 2 LL 1 182 LL 1 LL 163 164 Jumlah 9.7.

. mengedar dan membuat dadah. Dadah adalah amat bahaya kepada manusia jika disalahgunakan dan boleh mendatangkan mudarat terutama kepada kesihatan kepada indiidu. Pendedehan mengenai bahayanya dadah bukan lagi hanya satu pengetahuan sampingan tetapi merupakan sesuatu yang wajib untuk murid tahu kerana ini mempengaruhi mereka untuk membuat keputusan supaya mereka jauh daripada terlibat dengan jenayah yang melibatkan dadah termasuklah menghisap dadah. kepincangan sistem institusi keluarga dan masyarakat serta boleh meruntuhkan ekonomi dan martabat negara.3. Disebabkan itulah negara bertungkus lumus untuk membanteras penyalahgunaan dadah dari semua peringkat . iaitu sejak dari pra sekolah sehinggalah kepada masyarakat khasnya.3 Rumusan Disini saya dapat merumuskan bahawa program Anti Dadah yang dilancarkan ini adalah bersesuaian dengan keperluan murid untuk jangka masa panjang sehinggalah mereka menempuh hari tua mereka.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->