3.

0

LAPORAN AKTIVITI BIMBINGAN DAN KAUNSELING DI SEKOLAH 3.1 Laporan Program 1

PELANCARAN PROGRAM ANTI DADAH.
DEWAN BESTARI S.K POLIS KEM 3 MAC 2012

Tanpa komitmen yang jitu dari semua pihak . guru. Sesungguhnya.PENGENALAN Pendidikan di Malaysia adalah satu usaha yang berterusan bagi mengembangkan potensi yang ada pada setiap individu selaras dengan kehendak falsafah Pendidikan Negara yang melahirkan insan yang seimbang dari segi kecemerlangan intelek. Jadi. sudah tentu sukar untuk manjayakan program ini. pelajar. rohani . . kejayaan program ini memerlukan usaha yang gigih semua pihak termasuklah pihak pentadbir . Unit Bimbingan dan Kaunseling SK Polis telah berusaha menyerlahkan lagi potensi pelajar-pelajar dengan menyusun pelbagai program-program pencegahan anataranya Program Anti Dadah Program ini adalah program yang disusun atur khas untuk membantu pelajar Tahap 2 Sekolah Kebangsaan Polis Kem mengembangkan pengetahuan mereka mengenai bahaya najis dadah. adalah diharapkan semua pihak dapat memberi sokongan dan komitmen yang bersungguh-sungguh untuk menjayakan program yang telah disusun kemas ini. Sehubungan dengan itu. pihak berkuasa dan masyarakat umum. emosi dan jasmani. Program ini juga amat penting bagi memastikan murid-murid yang meningkat dewasa ini menanamkan rasa benci dan menjauhkan diri dari dadah. Hal ini juga supaya murid dapat menyedari kerajaan telah bertungkus lumus untuk membanteras najis dadah dan ingin melahirkan masyarakat yang bebas dadah.

LAPORAN AKTIVITI/ PROGRAM 1. En. Masa/Hari : Mengikut jadual yang disediakan. Objektif :Sebagai mendidik murid-murid tentang keburukan dadah seawal pra sekolah lagi supaya mereka dapat menyemai dan menanam sikap untuk membenci dan menjauhkan diri daripada dadah. : Dewan Bestari S.K Polis Kem : 3 Mac 2012 4.30 pagi : Majlis Pelancaran Minggu Anti Dadah bermula Nyanyian Koir Lagu “ Dadah Durjana “ oleh Kumpulan Koir. Tempat 3. Mohd Jeffrie Perutusan YB Menteri Pelajaran oleh GPK HEM Ucapan Perasmian oleh Guru Besar Persembahan Murid   8. Nama program 2. 5. 6. Tarikh : Program Pelancaran Program Anti Dadah. Bacaan Ikrar Anti Dadah oleh guru Disiplin.00 pagi : Deklamasi Sajak Nyanyian Lagu “ Dadah Durjana” Majlis bersurai . Atur cara/ Jadual Program 7.

Penilaian Program : : Murid memberikan perhatian dan mengikuti program dengan baik. Laporan sesi : BIL AKTIVITI 1. Murid diberikan lirik Lagu “ Dadah Durjana”. Senarai nama peserta program Peserta Murid Tahun 4 Murid Tahun 5 Murid Tahun 6 Lelaki M 74 M 83 M 87 C C C I 2 I 4 I 3 LL LL LL Perempuan M 81 M 74 M 90 C C 1 C I 4 I 2 I 2 LL 1 182 LL 1 LL 163 164 Jumlah 9. 9.3 Penambahbaikan : Pengawasan dari guru bertugas perlu diperketatkan lagi dan guru-guru lain perlu bersama-sam menjayakannya. PERSONALIA Guru Bimbingan PENGISIAN Murid menyanyikan lagu “Dadah Durjana” bersamasama dengan kumpulan koir Murid mendengar perutusan 2. Taklimat perutusan YB GPK HEM yang disampaikan Menteri Pelajaran 8.7. .2 Kelemahan Program : Terdapat sebahagian murid yang menimbulkan masalah dengan membuat bising 9.1 Kekuatan Program 9.

K POLIS KEM 3 MAC 2012 . DEWAN BESTARI S.3.2 Laporan Program 2 PENUTUPAN PROGRAM ANTI DADAH.

30 pagi : : : : Pertandingan melukis poster “Anti Dadah” Rehat Murid berkumpul di Dewan Bestari Ceramah Anti Dadah oleh Inspektor Mohammad Bin Hassan. Tempat 3.45 pagi 9. Tarikh 4. Johor. Nama program 2.LAPORAN AKTIVITI/ PROGRAM 1.45 – 11. Objektif : Majlis Penutupan Program Anti Dadah. Masa/Hari 5. : Dewan Bestari S.30 pagi : Majlis bersurai . :Sebagai mendidik murid-murid tentang keburukan dadah seawal pra sekolah lagi supaya mereka dapat menyemai dan menanam sikap untuk membenci dan menjauhkan diri daripada dadah. Atur cara/ Jadual Program 7.20 pagi 10. 11. 6.K Polis Kem : 9 Mac 2012 :7.30 pagi.45 pagi 10.Unit Pemulihan dan Rawatan Daripada Jabatan Penjara Simpang Renggam.

Ceramah Anti Dadah Inspektor Murid mendengar ceramah Mohammad B mengenai bahaya dadah dan hukuman penjara kepada Hassan pesalah . 2. 9. Pertandingan melukis PERSONALIA Guru Kelas PENGISIAN Murid melukis poster poster “ Anti Dadah” menggunakan warna pensel.7. Penilaian Program : : Murid memberikan perhatian dan mengikuti program dengan baik.1 Kekuatan Program 9. 8.2 Kelemahan Program 9. air atau crayon.3 Penambahbaikan : Terdapat sebahagian murid tidak menyiapkan poster : Guru kelas perlu memastikan murid menyiapkan lukisan poster. poster. Senarai nama peserta program Peserta Murid Tahun 4 Murid Tahun 5 Murid Tahun 6 Lelaki M 74 M 83 M 87 C C C I 2 I 4 I 3 LL LL LL Perempuan M 81 M 74 M 90 C C 1 C I 4 I 2 I 2 LL 1 182 LL 1 LL 163 164 Jumlah 9. . Laporan sesi : BIL AKTIVITI 1.

mengedar dan membuat dadah. Dadah adalah amat bahaya kepada manusia jika disalahgunakan dan boleh mendatangkan mudarat terutama kepada kesihatan kepada indiidu. kepincangan sistem institusi keluarga dan masyarakat serta boleh meruntuhkan ekonomi dan martabat negara.3. Disebabkan itulah negara bertungkus lumus untuk membanteras penyalahgunaan dadah dari semua peringkat . . iaitu sejak dari pra sekolah sehinggalah kepada masyarakat khasnya. Pendedehan mengenai bahayanya dadah bukan lagi hanya satu pengetahuan sampingan tetapi merupakan sesuatu yang wajib untuk murid tahu kerana ini mempengaruhi mereka untuk membuat keputusan supaya mereka jauh daripada terlibat dengan jenayah yang melibatkan dadah termasuklah menghisap dadah.3 Rumusan Disini saya dapat merumuskan bahawa program Anti Dadah yang dilancarkan ini adalah bersesuaian dengan keperluan murid untuk jangka masa panjang sehinggalah mereka menempuh hari tua mereka.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful