3.

0

LAPORAN AKTIVITI BIMBINGAN DAN KAUNSELING DI SEKOLAH 3.1 Laporan Program 1

PELANCARAN PROGRAM ANTI DADAH.
DEWAN BESTARI S.K POLIS KEM 3 MAC 2012

guru. emosi dan jasmani. Program ini juga amat penting bagi memastikan murid-murid yang meningkat dewasa ini menanamkan rasa benci dan menjauhkan diri dari dadah. Unit Bimbingan dan Kaunseling SK Polis telah berusaha menyerlahkan lagi potensi pelajar-pelajar dengan menyusun pelbagai program-program pencegahan anataranya Program Anti Dadah Program ini adalah program yang disusun atur khas untuk membantu pelajar Tahap 2 Sekolah Kebangsaan Polis Kem mengembangkan pengetahuan mereka mengenai bahaya najis dadah. sudah tentu sukar untuk manjayakan program ini. Hal ini juga supaya murid dapat menyedari kerajaan telah bertungkus lumus untuk membanteras najis dadah dan ingin melahirkan masyarakat yang bebas dadah. pelajar. Tanpa komitmen yang jitu dari semua pihak . pihak berkuasa dan masyarakat umum. .PENGENALAN Pendidikan di Malaysia adalah satu usaha yang berterusan bagi mengembangkan potensi yang ada pada setiap individu selaras dengan kehendak falsafah Pendidikan Negara yang melahirkan insan yang seimbang dari segi kecemerlangan intelek. Sesungguhnya. rohani . Sehubungan dengan itu. Jadi. kejayaan program ini memerlukan usaha yang gigih semua pihak termasuklah pihak pentadbir . adalah diharapkan semua pihak dapat memberi sokongan dan komitmen yang bersungguh-sungguh untuk menjayakan program yang telah disusun kemas ini.

Mohd Jeffrie Perutusan YB Menteri Pelajaran oleh GPK HEM Ucapan Perasmian oleh Guru Besar Persembahan Murid   8. Tarikh : Program Pelancaran Program Anti Dadah. Tempat 3. : Dewan Bestari S. Bacaan Ikrar Anti Dadah oleh guru Disiplin.K Polis Kem : 3 Mac 2012 4. En. Masa/Hari : Mengikut jadual yang disediakan. Atur cara/ Jadual Program 7.30 pagi : Majlis Pelancaran Minggu Anti Dadah bermula Nyanyian Koir Lagu “ Dadah Durjana “ oleh Kumpulan Koir.LAPORAN AKTIVITI/ PROGRAM 1. 6. Nama program 2. 5. Objektif :Sebagai mendidik murid-murid tentang keburukan dadah seawal pra sekolah lagi supaya mereka dapat menyemai dan menanam sikap untuk membenci dan menjauhkan diri daripada dadah.00 pagi : Deklamasi Sajak Nyanyian Lagu “ Dadah Durjana” Majlis bersurai .

Murid diberikan lirik Lagu “ Dadah Durjana”.7. Laporan sesi : BIL AKTIVITI 1. Taklimat perutusan YB GPK HEM yang disampaikan Menteri Pelajaran 8. 9. Penilaian Program : : Murid memberikan perhatian dan mengikuti program dengan baik. Senarai nama peserta program Peserta Murid Tahun 4 Murid Tahun 5 Murid Tahun 6 Lelaki M 74 M 83 M 87 C C C I 2 I 4 I 3 LL LL LL Perempuan M 81 M 74 M 90 C C 1 C I 4 I 2 I 2 LL 1 182 LL 1 LL 163 164 Jumlah 9.1 Kekuatan Program 9.2 Kelemahan Program : Terdapat sebahagian murid yang menimbulkan masalah dengan membuat bising 9. PERSONALIA Guru Bimbingan PENGISIAN Murid menyanyikan lagu “Dadah Durjana” bersamasama dengan kumpulan koir Murid mendengar perutusan 2. .3 Penambahbaikan : Pengawasan dari guru bertugas perlu diperketatkan lagi dan guru-guru lain perlu bersama-sam menjayakannya.

DEWAN BESTARI S.K POLIS KEM 3 MAC 2012 .2 Laporan Program 2 PENUTUPAN PROGRAM ANTI DADAH.3.

45 pagi 9. Objektif : Majlis Penutupan Program Anti Dadah.K Polis Kem : 9 Mac 2012 :7. :Sebagai mendidik murid-murid tentang keburukan dadah seawal pra sekolah lagi supaya mereka dapat menyemai dan menanam sikap untuk membenci dan menjauhkan diri daripada dadah.45 – 11.30 pagi : : : : Pertandingan melukis poster “Anti Dadah” Rehat Murid berkumpul di Dewan Bestari Ceramah Anti Dadah oleh Inspektor Mohammad Bin Hassan. 6.30 pagi. Tempat 3.LAPORAN AKTIVITI/ PROGRAM 1. 11.Unit Pemulihan dan Rawatan Daripada Jabatan Penjara Simpang Renggam.45 pagi 10. Johor. Atur cara/ Jadual Program 7.20 pagi 10. Nama program 2. Tarikh 4. Masa/Hari 5.30 pagi : Majlis bersurai . : Dewan Bestari S.

7. Penilaian Program : : Murid memberikan perhatian dan mengikuti program dengan baik. Pertandingan melukis PERSONALIA Guru Kelas PENGISIAN Murid melukis poster poster “ Anti Dadah” menggunakan warna pensel. .3 Penambahbaikan : Terdapat sebahagian murid tidak menyiapkan poster : Guru kelas perlu memastikan murid menyiapkan lukisan poster. Ceramah Anti Dadah Inspektor Murid mendengar ceramah Mohammad B mengenai bahaya dadah dan hukuman penjara kepada Hassan pesalah . 9. 2. poster. 8. Laporan sesi : BIL AKTIVITI 1.2 Kelemahan Program 9. air atau crayon. Senarai nama peserta program Peserta Murid Tahun 4 Murid Tahun 5 Murid Tahun 6 Lelaki M 74 M 83 M 87 C C C I 2 I 4 I 3 LL LL LL Perempuan M 81 M 74 M 90 C C 1 C I 4 I 2 I 2 LL 1 182 LL 1 LL 163 164 Jumlah 9.1 Kekuatan Program 9.

kepincangan sistem institusi keluarga dan masyarakat serta boleh meruntuhkan ekonomi dan martabat negara. mengedar dan membuat dadah.3 Rumusan Disini saya dapat merumuskan bahawa program Anti Dadah yang dilancarkan ini adalah bersesuaian dengan keperluan murid untuk jangka masa panjang sehinggalah mereka menempuh hari tua mereka. iaitu sejak dari pra sekolah sehinggalah kepada masyarakat khasnya. Dadah adalah amat bahaya kepada manusia jika disalahgunakan dan boleh mendatangkan mudarat terutama kepada kesihatan kepada indiidu. Pendedehan mengenai bahayanya dadah bukan lagi hanya satu pengetahuan sampingan tetapi merupakan sesuatu yang wajib untuk murid tahu kerana ini mempengaruhi mereka untuk membuat keputusan supaya mereka jauh daripada terlibat dengan jenayah yang melibatkan dadah termasuklah menghisap dadah. Disebabkan itulah negara bertungkus lumus untuk membanteras penyalahgunaan dadah dari semua peringkat .3. .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.