P. 1
Format Laporan Program

Format Laporan Program

|Views: 65|Likes:
Published by Nor Asilah Zulkifle

More info:

Published by: Nor Asilah Zulkifle on Mar 19, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/17/2012

pdf

text

original

3.

0

LAPORAN AKTIVITI BIMBINGAN DAN KAUNSELING DI SEKOLAH 3.1 Laporan Program 1

PELANCARAN PROGRAM ANTI DADAH.
DEWAN BESTARI S.K POLIS KEM 3 MAC 2012

rohani . guru. Tanpa komitmen yang jitu dari semua pihak . Sehubungan dengan itu. emosi dan jasmani. adalah diharapkan semua pihak dapat memberi sokongan dan komitmen yang bersungguh-sungguh untuk menjayakan program yang telah disusun kemas ini. Unit Bimbingan dan Kaunseling SK Polis telah berusaha menyerlahkan lagi potensi pelajar-pelajar dengan menyusun pelbagai program-program pencegahan anataranya Program Anti Dadah Program ini adalah program yang disusun atur khas untuk membantu pelajar Tahap 2 Sekolah Kebangsaan Polis Kem mengembangkan pengetahuan mereka mengenai bahaya najis dadah. pihak berkuasa dan masyarakat umum. sudah tentu sukar untuk manjayakan program ini. . kejayaan program ini memerlukan usaha yang gigih semua pihak termasuklah pihak pentadbir . Jadi.PENGENALAN Pendidikan di Malaysia adalah satu usaha yang berterusan bagi mengembangkan potensi yang ada pada setiap individu selaras dengan kehendak falsafah Pendidikan Negara yang melahirkan insan yang seimbang dari segi kecemerlangan intelek. pelajar. Hal ini juga supaya murid dapat menyedari kerajaan telah bertungkus lumus untuk membanteras najis dadah dan ingin melahirkan masyarakat yang bebas dadah. Program ini juga amat penting bagi memastikan murid-murid yang meningkat dewasa ini menanamkan rasa benci dan menjauhkan diri dari dadah. Sesungguhnya.

Tempat 3. Masa/Hari : Mengikut jadual yang disediakan.K Polis Kem : 3 Mac 2012 4. Tarikh : Program Pelancaran Program Anti Dadah. 5. Objektif :Sebagai mendidik murid-murid tentang keburukan dadah seawal pra sekolah lagi supaya mereka dapat menyemai dan menanam sikap untuk membenci dan menjauhkan diri daripada dadah. Atur cara/ Jadual Program 7.00 pagi : Deklamasi Sajak Nyanyian Lagu “ Dadah Durjana” Majlis bersurai . En.30 pagi : Majlis Pelancaran Minggu Anti Dadah bermula Nyanyian Koir Lagu “ Dadah Durjana “ oleh Kumpulan Koir. Bacaan Ikrar Anti Dadah oleh guru Disiplin. : Dewan Bestari S. 6. Mohd Jeffrie Perutusan YB Menteri Pelajaran oleh GPK HEM Ucapan Perasmian oleh Guru Besar Persembahan Murid   8.LAPORAN AKTIVITI/ PROGRAM 1. Nama program 2.

PERSONALIA Guru Bimbingan PENGISIAN Murid menyanyikan lagu “Dadah Durjana” bersamasama dengan kumpulan koir Murid mendengar perutusan 2. Laporan sesi : BIL AKTIVITI 1.2 Kelemahan Program : Terdapat sebahagian murid yang menimbulkan masalah dengan membuat bising 9.7. Taklimat perutusan YB GPK HEM yang disampaikan Menteri Pelajaran 8. Senarai nama peserta program Peserta Murid Tahun 4 Murid Tahun 5 Murid Tahun 6 Lelaki M 74 M 83 M 87 C C C I 2 I 4 I 3 LL LL LL Perempuan M 81 M 74 M 90 C C 1 C I 4 I 2 I 2 LL 1 182 LL 1 LL 163 164 Jumlah 9. .3 Penambahbaikan : Pengawasan dari guru bertugas perlu diperketatkan lagi dan guru-guru lain perlu bersama-sam menjayakannya. 9. Murid diberikan lirik Lagu “ Dadah Durjana”.1 Kekuatan Program 9. Penilaian Program : : Murid memberikan perhatian dan mengikuti program dengan baik.

DEWAN BESTARI S.3.K POLIS KEM 3 MAC 2012 .2 Laporan Program 2 PENUTUPAN PROGRAM ANTI DADAH.

45 – 11. Johor. Tarikh 4.20 pagi 10. Nama program 2.45 pagi 9.30 pagi : : : : Pertandingan melukis poster “Anti Dadah” Rehat Murid berkumpul di Dewan Bestari Ceramah Anti Dadah oleh Inspektor Mohammad Bin Hassan. Tempat 3. 11.30 pagi. Masa/Hari 5. Objektif : Majlis Penutupan Program Anti Dadah. :Sebagai mendidik murid-murid tentang keburukan dadah seawal pra sekolah lagi supaya mereka dapat menyemai dan menanam sikap untuk membenci dan menjauhkan diri daripada dadah. Atur cara/ Jadual Program 7. 6. : Dewan Bestari S.K Polis Kem : 9 Mac 2012 :7.LAPORAN AKTIVITI/ PROGRAM 1.30 pagi : Majlis bersurai .Unit Pemulihan dan Rawatan Daripada Jabatan Penjara Simpang Renggam.45 pagi 10.

Laporan sesi : BIL AKTIVITI 1.7. Senarai nama peserta program Peserta Murid Tahun 4 Murid Tahun 5 Murid Tahun 6 Lelaki M 74 M 83 M 87 C C C I 2 I 4 I 3 LL LL LL Perempuan M 81 M 74 M 90 C C 1 C I 4 I 2 I 2 LL 1 182 LL 1 LL 163 164 Jumlah 9.2 Kelemahan Program 9. Penilaian Program : : Murid memberikan perhatian dan mengikuti program dengan baik.3 Penambahbaikan : Terdapat sebahagian murid tidak menyiapkan poster : Guru kelas perlu memastikan murid menyiapkan lukisan poster. poster. 8. air atau crayon. Pertandingan melukis PERSONALIA Guru Kelas PENGISIAN Murid melukis poster poster “ Anti Dadah” menggunakan warna pensel. 2.1 Kekuatan Program 9. . Ceramah Anti Dadah Inspektor Murid mendengar ceramah Mohammad B mengenai bahaya dadah dan hukuman penjara kepada Hassan pesalah . 9.

Dadah adalah amat bahaya kepada manusia jika disalahgunakan dan boleh mendatangkan mudarat terutama kepada kesihatan kepada indiidu.3. . Disebabkan itulah negara bertungkus lumus untuk membanteras penyalahgunaan dadah dari semua peringkat . mengedar dan membuat dadah. iaitu sejak dari pra sekolah sehinggalah kepada masyarakat khasnya. kepincangan sistem institusi keluarga dan masyarakat serta boleh meruntuhkan ekonomi dan martabat negara. Pendedehan mengenai bahayanya dadah bukan lagi hanya satu pengetahuan sampingan tetapi merupakan sesuatu yang wajib untuk murid tahu kerana ini mempengaruhi mereka untuk membuat keputusan supaya mereka jauh daripada terlibat dengan jenayah yang melibatkan dadah termasuklah menghisap dadah.3 Rumusan Disini saya dapat merumuskan bahawa program Anti Dadah yang dilancarkan ini adalah bersesuaian dengan keperluan murid untuk jangka masa panjang sehinggalah mereka menempuh hari tua mereka.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->