P. 1
Full Presentation Tutorial Disleksia

Full Presentation Tutorial Disleksia

|Views: 75|Likes:
Published by Zequl Zerul Zesul

More info:

Published by: Zequl Zerul Zesul on Mar 20, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/20/2013

pdf

text

original

AZRUL edit Master subtitle style Click to FAHMI BIN AZIZI FARAHWAHEDA BINTI MD RODZI NUR AFIFAH BINTI

MAHAMED PISMP SEM 3 PEMULIHAN

LANGKAH-LANGKAH PENGURUSAN PROGRAM DISLEKSIA

3/20/12

PROSES MENGESAN & MENYARING
3/20/12

PENCALONAN
1.

2. 3.

4.

Pada akhir Tahun 1 (Murid KIA2M) yang gagal Ujian Pelepasan 3) Selepas ujian semester 1 Dicalonkan oleh Guru besar/ Guru kelas/ guru Subjek/ Guru pemulihan disleksia/ ibu bapa. v Pencalonan dibuat melalui :Pengumpulan maklumat
v

Borang latar belakang v Maklumat pencapaian dengan merujuk keputusan peperiksaan dan buku latihan murid.
3/20/12

Merupakan satu instrumen pengukuhan yang menyeluruh terhadap kekuatan dan kelemahan dalam penguasaan kemahiran-kemahiran asas oleh murid secara individu untuk dicalonkan bagi mengikuti Program Pemulihan Disleksia. Ujian dibentuk untuk mengesan masalah-masalah yang dialami ketika 3/20/12 belajar dan mengenal pasti punca kegagalan murid dalam .UJIAN SARINGAN Merupakan mekanisme yang digunakan untuk meninjau pencapaian murid secara am dalam kemahiran asas Bahasa Melayu dan Matematik iaitu menilai semula apa yang telah dipelajari di dalam kelas.

Bilangan murid yang diterima masuk ke kelas pemulihan disleksia berdasarkan beberapa faktor .Ujian boleh dijalankan apabila pencalonan sudah diterima. - Ruang yang ada untuk kelas pemulihan disleksia 3/20/12 . iaitu :- Skor yang lemah - Jenis masalah yang dihadapi oleh murid. Ujian dijalankan secara individu atau kumpulan kecil dan direkodkan ke dalam borang rekod ujian untuk difailkan.

DIAGNOSIS KELEMAHAN MURID 3/20/12 .

q Ujian ini digunakan untuk membantu guru disleksia mengesan daerah-daerah kelemahan dan kekuatan yang dihadapi oleh setiap murid pemulihan. q 3/20/12 .UJIAN DIAGNOSTIK Merupakan mekanisme yang diguna pakai untuk membolehkan guru pemulihan disleksia mengesan punca dan kawasan kelemahan secara terperinci yang dihadapi oleh seseorang murid secara khusus.

3/20/12 .

Tujuan Ujian Diagnostik Bantu guru kenalpasti kesulitan murid secara khusus. Bantu guru kenalpasti punca kegagalan murid menguasai kemahiran Bantu guru kenalpasti kumpulan mengikut kebolehan dan kesukaran murid Bantu guru rancang pengajaran khusus untuk murid secara sistematik Membolehkan guru merancang dan membina program dan BBM bersesuaian mengikut tahap murid 3/20/12 .

UJIAN DIAGNOSTIK Waktu pelaksanaan Subjek diuji Selepas dicalon dan hasil ujian saringan Selepas menguasai satu-satu Kemahiran dan bersedia menerima kemahiran baharu Bahasa Melayu dan Matematik Ujian pengamatan pelengkap pengumpulan maklumat yang mempengaruhi pencapaian murid 3/20/12 .

Pembinaan Ujian Kemahiran yang ingin diuji Kaedah menguji individu/kumpulan. Ujian berbentuk lisan Dan bertulis lebih sesuai untuk menilai kesukaran murid dalam pembelajaran Kemahiran tersebut mestilah telah diajar sebelum diuji. Kemahiran disusun dari aras mudah kepada aras susah. 3/20/12 .

lima hingga sembilan perlu ada contoh. Jadual Penentu Ujian (JPU) disediakan berdasarkan senarai kemahiran mengikut subjek. sederhana Dan sukar. 3/20/12 . Aras kesukaran mengikut nisbah 2:2:1 untuk aras mudah. Jumlah item hendaklah ganjil .Item dibina berdasarkan kemahiran yang telah diperincikan terlebih dahulu. Item bagi satu-satu kemahiran disediakan dalam satu muka surat.

Soalan yang dikemukakan berbentuk: -Padanan atau suaian. -Pelbagai pilihan atau diskriminasi. 3/20/12 . -Mengisi tempat kosong. -Benar atau salah.

aitu pengetahuan. - 3/20/12 . - Secara kumpulan atau individu. Disediakan mengikut turutan kognitif paling rendah kepada paling tinggi. pemahaman dan penggunaan. sementara ujian diagnostik bertulis secara kumpulan kecil tidak melebihi 4 orang dalam satu-satu masa. - Dimulakan dengan ujian lisan dan diikuti ujian bertulis.Pentadbiran Ujian . Ujian diagnostik dijalankan secara individu.Dilaksana selepas ujian saringan atau pemilihan murid.

Setiap jawapan murid dalam ujian lisan hendaklah direkod . Markah ujian tidak penting tetapi keterangan atau data yang diperoleh perlu direkod.. - 3/20/12 . ujian dihenti serta merta.Masa yang mencukupi untuk murid menjawab soalan diberikan supaya mereka dapat menjawab dengan selesa Dan tenang. - Jika murid gagal menjawab 3 kemahiran berturutan.

Apakah yang murid ketahui sebelum pengajaran dimulakan? Apakah yang perlu murid ketahui selepas pengajaran Berlaku? a. 3/20/12 .Rancangan Pengajaran Dua perkara yang perlu diketahui guru pemulihan disleksia sebelum merancang pengajaran. a.

Analisis Ujian • Dibuat mengikut setiap kemahiran yang diuji. • Gagal separuh= belum menguasai kemahiran. • Murid gagal setiap item= tidak menguasai kemahiran. 3/20/12 . • Jumlah kesalahan setiap kemahiran direkod dalam Borang Analisis. • Kesalahan murid direkod menjadi panduan kepada guru pada masa lain.

Contoh:kemahiran Belum menguasai Analisis abjad/huruf kecil mengikut urutan. Dapat menyebut abjad /huruf secara berurutan dengan betul. Objektif 3/20/12 .• Penyediaan Objektif Pengajaran dan Pembelajaran Keputusan analisis ujian digunakan untuk merangka objektif pengajaran dan pembelajaran.

UJIAN DIAGNOSTIK PENGAMATAN 3/20/12 .

RASIONAL UJIAN DIAGNOSTIK PENGAMATAN Dalam proses awal pembelajaran kanakkanak. ujian pengamatan patut diberikan kepada murid-murid untuk melihat faktor kesukaran murid dalam penerimaan pengajaran bacaan. Justeru. 3/20/12 . kemahiran landasan yang kukuh amatlah penting.

Apa itu Pengamatan ?? Pengamatan ialah kefahaman terhadap sesuatu perkara atau situasi melalui pancaindera setelah berlakunya proses dalam mental. 3/20/12 .

OBJEKTIF UJIAN PENGAMATAN Mengecam orientasi kedudukan. Memahami dan mengingat sesuatu mengikut urutan 3/20/12 . nombor. saiz. suku kata dan perkataan. Mengingat kembali. corak. kiri ke kanan serta hubungan antara satu objek dengan objek yang lain. persamaan atau perbezaan bentuk. huruf. suku kata. huruf. corak. warna. Menyelaras pergerakan motor mata tangan khususnya dari kiri ke kanan atau ke bawah dan dari bawah ke atas. nombor. Menentukan sesuatu saiz. perkataan dan ayat. menyalin atau melengkapkan sesuatu bentuk. jarak.

CIRI-CIRI UJIAN DIAGNOSTIK PENGAMATAN 3/20/12 .

3/20/12 .

Menyediakan suatu rancangan berdasarkan keperluan.KEPENTINGAN UJIAN DIAGNOSTIK Mengumpul maklumat untuk tujuan penempatan Supaya dapat membuat laporan kepada ibu bapa dan juga pakar kesihatan. Kenal pasti tahap perkembangan semasa dan pendidikan yang diperlukan. Membuat penilaian awal tentang keupayaan kanak-kanak. 3/20/12 .

ü Ujian boleh dijalankan secara kumpulan kecil atau individu.ü PANDUAN MELAKSANAKAN UJIAN untuk mengesan murid yang sukar Ujian ini sesuai PENGAMATAN komponen pengamatan. . ü 3/20/12Arahan diberi kepada murid dengan terang dan jelas. ü Murid telah bersedia dengan peralatan menulis sebelum memulakan ujian. menguasai konsep sepertimana yang terkandung dalam ü Dalam ujian ini murid diberi dengan pelbagai latihan pengamatan.

CONTOH UJIAN DIAGNOSTIK BAHASA MELAYU 3/20/12 .

CONTOH UJIAN DIAGNOSTIK MATEMATIK 3/20/12 .

1 : Memadankan angka dengan bilangan benda.Kemahiran 3 : Mengenal nombor 1 -10 To Recognise Numbers 1 to 10 Kemahiran 3. : Padankan angka dengan bilangan benda. Arahan Instruction bjects. : Match the figure with the correct numbers of 2 3 5 3/20/12 .

TERIMA KASIH 3/20/12 .SEKIAN.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->