Proses Pengaloian 1. Nyatakan 1 sifat logam-logam tulen . ___________________ 2.

Sifat-sifat logam tulen dari segi susunan atom Atom-atom logam tulen mempunyai___________ dan ________ sama. Apabila daya dikenakan, atom-atom logam mudah __________ di antara satu sama lain

3. Bagaimana menguatkan logam tulen? Dengan memasukkan _____________ asing ke dalam ruang antara _______________, ____________ menghalang _____________daripada menggelongsor antara satu sama lain.

Aloi Keluli Gangsa Loyang Piuter Duralumin

Atom logam tulen Kuprum Kuprum

Atom asing

Kuprum Kuprum

kuali. Apakah sifat aloi yang ada pada aloi bagi membolehkannya sesuai digunakan secara meluas? Sifat aloi yang _______________. Nyatakan 3 bidang menggunakan aloi superconduktor a) _____________ b) _______________ c) ______________ . Apakah aloi superkonduktor Aloi yang mengalirkan _________________ dalam keadaan tanpa _____________ 4. Apakah sifat pada duralumin yang membolehkannya digunakan untuk membuat barang pada soalan di atas? _________________________ dan __________________________ 2.Sifat Aloi dan Kegunaan Aloi Piuter Keluli nirkarat Keluli Loyang Duralumin Gangsa Kuprunikel Barangan aloi Kenderaan. alat muzik Bahagian kapal terbang dan basikal lumba Duit syiling 1. bingkai gambar Duit syiling. pingat. patung Kunci. landasan kereta api Periuk. jambatan. garpu Piala. ____________ dan __________ 3. pisau. ____________________.

Proses Haber Nyatakan kegunaan Ammonia (semua yg anda tahu ) ___________________________________________________________________________ Apakah nisbah isi padu nitrogen kepada hidrogen dalam proses ini? _____________________ Mengapakah mangkin besi digunakan Mempercepatkan ___________________ bagi penghasilan ammonia Lengkapkan persamaan perkataan di bawah untuk menunjukkan proses haber Nitrogen + hidrogen ______________ .

Lengkapkan persamaan kimia ____________________________________ ____________________________________ _____________________________________ Nyatakan 3 kegunaan ammonia Untuk menghasilkan _____________________. 1. Kini urea merupakan baja yang paling penting di dunia. Apakah yang berlaku apabila kertas litmus merah bertukar menjadi biru? _________________ yang berlebihan telah ditambahkan 2. Urea mengandungi peratus nitrogen dalam sebatian yang ___________ berbanding garam ammonium. . Mengapakah larutan tepu perlu disejukkan pada suhu bilik? Membolehkan _______________ berlaku ________________ dapat digunakan untuk menggantikan garam ammonium sebagai baja ______________. _____________________ dan __________________. Penghasilan baja garam ammonium Hipotesis : Garam ammonium sulfat disediakan melalui tindak balas di antara larutan ammonia hidroksida dan asid sulfurik dan kemudian penghabluran semula dilakukan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful