Proses Pengaloian 1. Nyatakan 1 sifat logam-logam tulen . ___________________ 2.

Sifat-sifat logam tulen dari segi susunan atom Atom-atom logam tulen mempunyai___________ dan ________ sama. Apabila daya dikenakan, atom-atom logam mudah __________ di antara satu sama lain

3. Bagaimana menguatkan logam tulen? Dengan memasukkan _____________ asing ke dalam ruang antara _______________, ____________ menghalang _____________daripada menggelongsor antara satu sama lain.

Aloi Keluli Gangsa Loyang Piuter Duralumin

Atom logam tulen Kuprum Kuprum

Atom asing

Kuprum Kuprum

____________________. Apakah sifat pada duralumin yang membolehkannya digunakan untuk membuat barang pada soalan di atas? _________________________ dan __________________________ 2.Sifat Aloi dan Kegunaan Aloi Piuter Keluli nirkarat Keluli Loyang Duralumin Gangsa Kuprunikel Barangan aloi Kenderaan. kuali. pisau. Apakah aloi superkonduktor Aloi yang mengalirkan _________________ dalam keadaan tanpa _____________ 4. garpu Piala. pingat. Apakah sifat aloi yang ada pada aloi bagi membolehkannya sesuai digunakan secara meluas? Sifat aloi yang _______________. Nyatakan 3 bidang menggunakan aloi superconduktor a) _____________ b) _______________ c) ______________ . alat muzik Bahagian kapal terbang dan basikal lumba Duit syiling 1. ____________ dan __________ 3. jambatan. bingkai gambar Duit syiling. landasan kereta api Periuk. patung Kunci.

Proses Haber Nyatakan kegunaan Ammonia (semua yg anda tahu ) ___________________________________________________________________________ Apakah nisbah isi padu nitrogen kepada hidrogen dalam proses ini? _____________________ Mengapakah mangkin besi digunakan Mempercepatkan ___________________ bagi penghasilan ammonia Lengkapkan persamaan perkataan di bawah untuk menunjukkan proses haber Nitrogen + hidrogen ______________ .

Penghasilan baja garam ammonium Hipotesis : Garam ammonium sulfat disediakan melalui tindak balas di antara larutan ammonia hidroksida dan asid sulfurik dan kemudian penghabluran semula dilakukan. Mengapakah larutan tepu perlu disejukkan pada suhu bilik? Membolehkan _______________ berlaku ________________ dapat digunakan untuk menggantikan garam ammonium sebagai baja ______________. Urea mengandungi peratus nitrogen dalam sebatian yang ___________ berbanding garam ammonium. 1.Lengkapkan persamaan kimia ____________________________________ ____________________________________ _____________________________________ Nyatakan 3 kegunaan ammonia Untuk menghasilkan _____________________. Apakah yang berlaku apabila kertas litmus merah bertukar menjadi biru? _________________ yang berlebihan telah ditambahkan 2. _____________________ dan __________________. Kini urea merupakan baja yang paling penting di dunia. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful