Proses Pengaloian 1. Nyatakan 1 sifat logam-logam tulen . ___________________ 2.

Sifat-sifat logam tulen dari segi susunan atom Atom-atom logam tulen mempunyai___________ dan ________ sama. Apabila daya dikenakan, atom-atom logam mudah __________ di antara satu sama lain

3. Bagaimana menguatkan logam tulen? Dengan memasukkan _____________ asing ke dalam ruang antara _______________, ____________ menghalang _____________daripada menggelongsor antara satu sama lain.

Aloi Keluli Gangsa Loyang Piuter Duralumin

Atom logam tulen Kuprum Kuprum

Atom asing

Kuprum Kuprum

landasan kereta api Periuk. bingkai gambar Duit syiling. kuali. Apakah sifat aloi yang ada pada aloi bagi membolehkannya sesuai digunakan secara meluas? Sifat aloi yang _______________. jambatan. ____________________. alat muzik Bahagian kapal terbang dan basikal lumba Duit syiling 1. patung Kunci. garpu Piala. pisau. ____________ dan __________ 3. pingat. Apakah sifat pada duralumin yang membolehkannya digunakan untuk membuat barang pada soalan di atas? _________________________ dan __________________________ 2.Sifat Aloi dan Kegunaan Aloi Piuter Keluli nirkarat Keluli Loyang Duralumin Gangsa Kuprunikel Barangan aloi Kenderaan. Apakah aloi superkonduktor Aloi yang mengalirkan _________________ dalam keadaan tanpa _____________ 4. Nyatakan 3 bidang menggunakan aloi superconduktor a) _____________ b) _______________ c) ______________ .

Proses Haber Nyatakan kegunaan Ammonia (semua yg anda tahu ) ___________________________________________________________________________ Apakah nisbah isi padu nitrogen kepada hidrogen dalam proses ini? _____________________ Mengapakah mangkin besi digunakan Mempercepatkan ___________________ bagi penghasilan ammonia Lengkapkan persamaan perkataan di bawah untuk menunjukkan proses haber Nitrogen + hidrogen ______________ .

Kini urea merupakan baja yang paling penting di dunia. 1. . _____________________ dan __________________.Lengkapkan persamaan kimia ____________________________________ ____________________________________ _____________________________________ Nyatakan 3 kegunaan ammonia Untuk menghasilkan _____________________. Apakah yang berlaku apabila kertas litmus merah bertukar menjadi biru? _________________ yang berlebihan telah ditambahkan 2. Mengapakah larutan tepu perlu disejukkan pada suhu bilik? Membolehkan _______________ berlaku ________________ dapat digunakan untuk menggantikan garam ammonium sebagai baja ______________. Penghasilan baja garam ammonium Hipotesis : Garam ammonium sulfat disediakan melalui tindak balas di antara larutan ammonia hidroksida dan asid sulfurik dan kemudian penghabluran semula dilakukan. Urea mengandungi peratus nitrogen dalam sebatian yang ___________ berbanding garam ammonium.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful