P. 1
Adat Resam Dan Pantang Larang Orang India

Adat Resam Dan Pantang Larang Orang India

|Views: 348|Likes:
Published by wnurfarahiyah

More info:

Published by: wnurfarahiyah on Mar 21, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/22/2014

pdf

text

original

. Tetapi ketika rombongan bakal pengantin perempuan. Bakal pasangan akan saling membalas kunjungan ketika merisik. bakal pengantin perempuan dilarang ikut serta kerana dianggap tidak sopan.

jika terdapat kesilapan bermakna perkahwinan tersebut akan tidak dapat dijalankan dengan lancar . Selain itu.kad jemputan perlu disediakan dan dibuat berdasarkan almanak hindu tanpa kesilapan . Jika jamuan perkahwinan dilakukan di kuil . sebelum majlis perkahwinan berlangsung .  .maka hanya sayur-sayuran boleh dihidangkan kepada para tetamu dan makanan lain tidak boleh dihidangkan terutamanya daging lembu.kerana agama hindu melarang makan daging lembu.

Ini kerana tetamu sepatutnya dilayan oleh tuanrumah. Tuan rumah tidak boleh membenarkan tetamu yang pertama kali datang menziarahi melakukan kerja seperti membasuh pinggan. Ini kerana dipercayai akan membawa sial. .

barang perhiasan perlu dikeluarkan dari ruangtamu. - - gambar si mati tidak boleh digantung secara formal tetapi terbalik.XBAKAR -ORG PEREMPUAN XLEH IKUT TIME PEMBAKARAN -PAKAI TALI.(Vaaikkarisi) BAKAR…...XLEH BALIK RUMAH .. ahli keluarga perlu mengelilingi mayat sebanyak 3 kali lawan jam sebagai tanda penghormatan.PERLINDUNGAN DARI SIHIR/KUASA JAHAT -KAHWIN.sedikit makanan berupa beras disuapkan sebagai pemberian terakhir.

menyembelih binatang dan sebagainya. bergaduh. rumah berseorangan pada waktu malam  Dilarang tidur pada waktu siang atau tidur berlebihan. membuat fitnah.  Dilarang . melakukan perbuatan-perbuatan buruk seperti mengumpat.

India mengamalkan tempoh berpantang selama 60 hari. Pada tempoh hari yang pertama.  Masyarakat . si ibu perlu menghindarkan diri daripada melakukan kerja-kerja yang berat. Dalam tempoh 2 bulan selepas bersalin. saudara mara dan jiran tidak digalakkan melawat ke rumah bayi yang baru dilahirkan kerana takut-takut mengganggu bayi yang baru lahir dan menyebabkan dia terkejut.

TAMAT .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->