P. 1
WAJ

WAJ

|Views: 81|Likes:
Published by yayailyasa

More info:

Published by: yayailyasa on Mar 21, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/12/2013

pdf

text

original

WAJ 3112 (OLAHRAGA

)
NORHASLINDA BINTI MOHD ANUAR NUR FADHILA FARHANA BINTI PIHAJATI SITI NORHAYATI BINTI MOHD BASAR (PISMP PEMULIHAN KHAS BM/MT SEMESTER 5)

ACARA OLAHRAGA (LARI BERGANTI-GANTI)

ISI KANDUNGAN
TAJUK DEFINISI LARI BERGANTI - GANTI SEJARAH LARI BERGANTI-GANTI GAYA DAN TEKNIK PENUKARAN BATON ZON PENUKARAN BATON LATIHAN ANSUR MAJU PENUKARAN BATON LATIHAN STATIK PANDUAN MENGATUR PELARI-PELARI UNTUK PERLUMBAAN PERLUMBAAN LARI BERGANTI-GANTI 4 5 6 - 14 15 - 17 18 19 - 22 23 - 24 25 - 30 SLIDE

panjang 28-30 cm.  Menggunakan baton yang tidak kurang daripada 50 gram.  Selain itu. garis lilit 12-13cm dan berwarna .DEFINISI LARI BERGANTI . acara 4 x 200 meter (pelajar) dan acara khas 4 x 1600 meter juga boleh dijalankan.GANTI  Di bahagikan kepada dua jenis iaitu 4 x 100 meter dan 4 x 400 meter.

Amerika Syarikat). -Permainan pasukan ahli bomba. Ahli daripada satu pasukan bomba akan berlari dengan pantas & menyentuh kereta bomba. • Percubaan pertama dilakukan pada tahun 1893. di mana pasukan dipertandingkan dengan setiap pelari berlari sejauh suku batu.SEJARAH • Berasal dari Amerika Syarikat • Punca-punca lahirnya acara ini : -Perjalanan kereta kuda jarak jauh (pony ekspress) di mana suratsurat atau berita-berita disampaikan dari satu tempat ke tempat lain -Perlumbaan dimulakan dengan seorang pelari membawa bendera & menyampaikan kepada pelari lain yang menanti di hadapan (dimulai di Universiti Pensylvania. . Ini sebagai isyarat kepada ahli lain dalam pasukan untuk bersedia.

GAYA DAN TEKNIK PENUKARAN BATON .

.

atas dan teknik atas – bawah. .  Terdapat dua teknik penukaran baton iaitu teknik bawah . gaya selang seli cara pandang dan cara pandang (4 x 400). aliran baton adalah kanan-kiri-kanan-kiri.GAYA DAN TEKNIK PENUKARAN BATON  Gaya selang seli tanpa pandang.  Dalam gaya selang seli.

 Pelari keempat berdiri di bahagian luar lorong dan menerima baton dengan tangan kiri .  Pelari kedua berdiri di bahagian luar.ALIRAN PENUKARAN BATON  Pelari pertama akan membawa baton dengan tangan kanan. menerima baton dengan tangan kanan. menerima baton dengan tangan kiri.  Pelari ketiga berdiri di bahagian dalam lorong.

GAYA SELANG SELI TANPA PANDANG  Biasa digunakan oleh pelari dalam acara 4 x 100 meter  Jika mengikut gaya ini. . pelari kedua dan keempat pula menerima dan membawa baton dengan tangan kanan  Semasa menerima baton. pelari tidak menoleh ke belakang. pelari pertama dan ketiga perlu membawa baton dengan tangan kiri.

. • Pelari membawa baton memberi isyarat supaya pelari dihadapannya menghulurkan tangan ke belakang untuk menerima baton. • Baton diletakkan ke dalam penerima dengan tepat.MENERIMA BATON GAYA SELANG SELI TANPA PANDANG • Pelari yang menunggu akan mula berlari sebaik sahaja sampai di tandaan.

DUA CARA MENGHANTAR BATON ALIRAN BATON: KANAN – KIRI .KANAN .

TEKNIK ATAS BAWAH .

GAYA SELANG SELI CARA PANDANG  Biasa digunakan oleh pelari dalam acara 4 x 400 meter  Semasa pertukaran baton. . pelari yang menerima baton akan menoleh ke belakang dan memerhatikan pembarian baton kepadanya.

ZON PENUKARAN BATON  Penukaran baton dilakukan di dalam zon penukaran baton yang panjangnya 20meter.  Satu zon pecutan sepanjang 10 meter sebelum zon penukaran dibenarkan dalam acara 4 x 100 meter.  Penukaran baton pada amnya berlaku pada jarak 12 – 16 meter dam zon penukaran .  Zon ini digunakan untuk pelari memulakan larian bila pembawa baton menghampiri titik tanda.  Titik tanda pada amnya adalah 5 – 7 meter dari garis mula zon pecutan.

.

.

.  Peserta B menarik tangannya ke hadapan sebaik sahaja peserta A menepuknya dengan tangan kiri.  Peserta A memberi isyarat kepada peserta B  Peserta B menghulurkan tangan kanannya ke belakang.LATIHAN ANSUR MAJU PENUKARAN BATON • Latihan statik – berpasangan  Melibatkan dua peserta  Peserta A perlu berada lebih kurang 1 meter belakang peserta B.

LATIHAN STATIK .

 Pesera B pula menghantar baton kepada peserta A.• Latihan Bergerak – Berpasangan  Memerlukan 2 peserta  Dilakukan sambil berlari anak (joging)  Peserta A akan berlari ke hadapan Peserta B setelah baton kepadanya. .

 Peserta B pula mula berlari.  Peserta A berlari dan apabila dia sampai di tandaan. .  Jarak tandaan bolehlah diubah mengikut kesesuaian.  Peserta A terus mengejar peserta B untuk memberi baton kepadanya.• Latihan Bergerak – Berpasangan  Asingkan kedudukan kedua-dua peserta dalam jarak lebih kurang 30 meter.

(b) Semasa menjalankan latihan hendaklah menggalakkan memerhati kawan-kawan dan meneliti sama ada teknik atau cara yang dipraktiskan betul atau tidak.(a) Latihan-latihan tersebut boleh dijalankan oleh 4 hingga 6 orang peserta di dalam satu barisan. .

• Pelari Kedua (a) Merupakan pelari yang terpantas di bahagian lurus. (b) Cekap menerima dan memberi baton dengan tangan kiri. .PANDUAN MENGATUR PELARI-PELARI UNTUK PERLUMBAAN • Pelari pertama (a) Dapat memulakan larian dengan baik (b) Pantas berlari di bahagian selekoh tetapi mungkin seorang yang kurang cekap semasa menerima baton.

Ciri ini perlu kerana mungkin terpaksa mengejar atau dikejar oleh pelari-pelari daripada pasukan lawan. • Pelari Keempat (a) Tidak semestinya seorang pelari yang terpantas di dalam pasukannya. (b) Cekap menerima dan memberi baton dengan tangan kanan.• Pelari Ketiga (a) Pantas berlari di bahagian selekoh. (c) Merupakan pelari yang penuh keazaman dan tenang. (b) Pantas berlari di bahagian lurus. .

Peserta 1 berlari membawa baton kepada peserta 2.PERLUMBAAN LARI BERGANTI-GANTI • Lari berganti-ganti dan tukar tempat o o o o Memerlukan 4 orang. . Peserta 1 dan peserta 3 membawa baton. o Peserta 3 terus berlari dan menyerahkan kepada peserta 4 yang akan memecut ke bahagian hadapan. Setelah menerima baton. peserta 2 berlari dan mencuit tangan peserta 3.

.Kedudukan peserta dan arah larian lari bergant-ganti dan tukar tempat.

.• Lari berganti-ganti bentuk roda  Permainan dimulakan dengan peserta 1 setiap kumpulan berlari satu pusingan dan menyerahkan baton kepada peserta 2 yang sedang menunggu giliran yang telah ditinggalkan oleh peserta 1.  Perlumbaan ini diteruskan sehinggalah kesemua peserta mendapat peluang untuk berlari.

o Kumpulan yang terlebih dahulu menamatkan perlumbaan dikira pemenang. o Peserta 2 akan meneruskan perlumbaan setelah menerima baton daripada peserta 1. . o Semua peserta mesti menunggu giliran mereka di sebelah kanan kumpulan masing-masing.• Lari berganti-ganti mengelilingi skitel o Permainan dimulakan dengan peserta 1 setiap kumpulan berlari ke hadapan mengelilingi skitel. o Selepas itu berlari ke belakang kumpulannya untuk mengelilingi satu skitel lagi.

Susunan pelajar dan arah larian lari berganti-ganti mengelilingi skitel .

.• Lari berganti-ganti 30 meter  Gunakan gelanggang bola jaring dan anggaplah kawasan tengah gelanggang itu sebagai zon pertukaran baton (10 meter).  Peserta dikehendaki berlari sejauh 30 meter dan 10 meter di dalam zon.

TERIMA KASIH .SEKIAN.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->