P. 1
WAJ

WAJ

|Views: 81|Likes:
Published by yayailyasa

More info:

Published by: yayailyasa on Mar 21, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/12/2013

pdf

text

original

WAJ 3112 (OLAHRAGA

)
NORHASLINDA BINTI MOHD ANUAR NUR FADHILA FARHANA BINTI PIHAJATI SITI NORHAYATI BINTI MOHD BASAR (PISMP PEMULIHAN KHAS BM/MT SEMESTER 5)

ACARA OLAHRAGA (LARI BERGANTI-GANTI)

ISI KANDUNGAN
TAJUK DEFINISI LARI BERGANTI - GANTI SEJARAH LARI BERGANTI-GANTI GAYA DAN TEKNIK PENUKARAN BATON ZON PENUKARAN BATON LATIHAN ANSUR MAJU PENUKARAN BATON LATIHAN STATIK PANDUAN MENGATUR PELARI-PELARI UNTUK PERLUMBAAN PERLUMBAAN LARI BERGANTI-GANTI 4 5 6 - 14 15 - 17 18 19 - 22 23 - 24 25 - 30 SLIDE

 Menggunakan baton yang tidak kurang daripada 50 gram.DEFINISI LARI BERGANTI .  Selain itu. acara 4 x 200 meter (pelajar) dan acara khas 4 x 1600 meter juga boleh dijalankan. garis lilit 12-13cm dan berwarna . panjang 28-30 cm.GANTI  Di bahagikan kepada dua jenis iaitu 4 x 100 meter dan 4 x 400 meter.

-Permainan pasukan ahli bomba. Amerika Syarikat). . Ahli daripada satu pasukan bomba akan berlari dengan pantas & menyentuh kereta bomba. di mana pasukan dipertandingkan dengan setiap pelari berlari sejauh suku batu. • Percubaan pertama dilakukan pada tahun 1893.SEJARAH • Berasal dari Amerika Syarikat • Punca-punca lahirnya acara ini : -Perjalanan kereta kuda jarak jauh (pony ekspress) di mana suratsurat atau berita-berita disampaikan dari satu tempat ke tempat lain -Perlumbaan dimulakan dengan seorang pelari membawa bendera & menyampaikan kepada pelari lain yang menanti di hadapan (dimulai di Universiti Pensylvania. Ini sebagai isyarat kepada ahli lain dalam pasukan untuk bersedia.

GAYA DAN TEKNIK PENUKARAN BATON .

.

gaya selang seli cara pandang dan cara pandang (4 x 400). aliran baton adalah kanan-kiri-kanan-kiri.  Terdapat dua teknik penukaran baton iaitu teknik bawah .atas dan teknik atas – bawah.GAYA DAN TEKNIK PENUKARAN BATON  Gaya selang seli tanpa pandang.  Dalam gaya selang seli. .

 Pelari ketiga berdiri di bahagian dalam lorong.ALIRAN PENUKARAN BATON  Pelari pertama akan membawa baton dengan tangan kanan.  Pelari kedua berdiri di bahagian luar. menerima baton dengan tangan kiri. menerima baton dengan tangan kanan.  Pelari keempat berdiri di bahagian luar lorong dan menerima baton dengan tangan kiri .

pelari pertama dan ketiga perlu membawa baton dengan tangan kiri. . pelari kedua dan keempat pula menerima dan membawa baton dengan tangan kanan  Semasa menerima baton.GAYA SELANG SELI TANPA PANDANG  Biasa digunakan oleh pelari dalam acara 4 x 100 meter  Jika mengikut gaya ini. pelari tidak menoleh ke belakang.

MENERIMA BATON GAYA SELANG SELI TANPA PANDANG • Pelari yang menunggu akan mula berlari sebaik sahaja sampai di tandaan. . • Pelari membawa baton memberi isyarat supaya pelari dihadapannya menghulurkan tangan ke belakang untuk menerima baton. • Baton diletakkan ke dalam penerima dengan tepat.

KANAN .DUA CARA MENGHANTAR BATON ALIRAN BATON: KANAN – KIRI .

TEKNIK ATAS BAWAH .

GAYA SELANG SELI CARA PANDANG  Biasa digunakan oleh pelari dalam acara 4 x 400 meter  Semasa pertukaran baton. pelari yang menerima baton akan menoleh ke belakang dan memerhatikan pembarian baton kepadanya. .

 Satu zon pecutan sepanjang 10 meter sebelum zon penukaran dibenarkan dalam acara 4 x 100 meter.  Penukaran baton pada amnya berlaku pada jarak 12 – 16 meter dam zon penukaran .  Titik tanda pada amnya adalah 5 – 7 meter dari garis mula zon pecutan.  Zon ini digunakan untuk pelari memulakan larian bila pembawa baton menghampiri titik tanda.ZON PENUKARAN BATON  Penukaran baton dilakukan di dalam zon penukaran baton yang panjangnya 20meter.

.

.

 Peserta A memberi isyarat kepada peserta B  Peserta B menghulurkan tangan kanannya ke belakang. .LATIHAN ANSUR MAJU PENUKARAN BATON • Latihan statik – berpasangan  Melibatkan dua peserta  Peserta A perlu berada lebih kurang 1 meter belakang peserta B.  Peserta B menarik tangannya ke hadapan sebaik sahaja peserta A menepuknya dengan tangan kiri.

LATIHAN STATIK .

• Latihan Bergerak – Berpasangan  Memerlukan 2 peserta  Dilakukan sambil berlari anak (joging)  Peserta A akan berlari ke hadapan Peserta B setelah baton kepadanya. .  Pesera B pula menghantar baton kepada peserta A.

 Peserta A terus mengejar peserta B untuk memberi baton kepadanya.  Peserta A berlari dan apabila dia sampai di tandaan.  Peserta B pula mula berlari.• Latihan Bergerak – Berpasangan  Asingkan kedudukan kedua-dua peserta dalam jarak lebih kurang 30 meter. .  Jarak tandaan bolehlah diubah mengikut kesesuaian.

. (b) Semasa menjalankan latihan hendaklah menggalakkan memerhati kawan-kawan dan meneliti sama ada teknik atau cara yang dipraktiskan betul atau tidak.(a) Latihan-latihan tersebut boleh dijalankan oleh 4 hingga 6 orang peserta di dalam satu barisan.

. • Pelari Kedua (a) Merupakan pelari yang terpantas di bahagian lurus.PANDUAN MENGATUR PELARI-PELARI UNTUK PERLUMBAAN • Pelari pertama (a) Dapat memulakan larian dengan baik (b) Pantas berlari di bahagian selekoh tetapi mungkin seorang yang kurang cekap semasa menerima baton. (b) Cekap menerima dan memberi baton dengan tangan kiri.

• Pelari Ketiga (a) Pantas berlari di bahagian selekoh. (c) Merupakan pelari yang penuh keazaman dan tenang. (b) Pantas berlari di bahagian lurus. (b) Cekap menerima dan memberi baton dengan tangan kanan. Ciri ini perlu kerana mungkin terpaksa mengejar atau dikejar oleh pelari-pelari daripada pasukan lawan. • Pelari Keempat (a) Tidak semestinya seorang pelari yang terpantas di dalam pasukannya. .

o Peserta 3 terus berlari dan menyerahkan kepada peserta 4 yang akan memecut ke bahagian hadapan. Peserta 1 dan peserta 3 membawa baton. Peserta 1 berlari membawa baton kepada peserta 2.PERLUMBAAN LARI BERGANTI-GANTI • Lari berganti-ganti dan tukar tempat o o o o Memerlukan 4 orang. peserta 2 berlari dan mencuit tangan peserta 3. . Setelah menerima baton.

.Kedudukan peserta dan arah larian lari bergant-ganti dan tukar tempat.

• Lari berganti-ganti bentuk roda  Permainan dimulakan dengan peserta 1 setiap kumpulan berlari satu pusingan dan menyerahkan baton kepada peserta 2 yang sedang menunggu giliran yang telah ditinggalkan oleh peserta 1. .  Perlumbaan ini diteruskan sehinggalah kesemua peserta mendapat peluang untuk berlari.

o Selepas itu berlari ke belakang kumpulannya untuk mengelilingi satu skitel lagi.• Lari berganti-ganti mengelilingi skitel o Permainan dimulakan dengan peserta 1 setiap kumpulan berlari ke hadapan mengelilingi skitel. o Semua peserta mesti menunggu giliran mereka di sebelah kanan kumpulan masing-masing. o Kumpulan yang terlebih dahulu menamatkan perlumbaan dikira pemenang. . o Peserta 2 akan meneruskan perlumbaan setelah menerima baton daripada peserta 1.

Susunan pelajar dan arah larian lari berganti-ganti mengelilingi skitel .

.• Lari berganti-ganti 30 meter  Gunakan gelanggang bola jaring dan anggaplah kawasan tengah gelanggang itu sebagai zon pertukaran baton (10 meter).  Peserta dikehendaki berlari sejauh 30 meter dan 10 meter di dalam zon.

TERIMA KASIH .SEKIAN.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->