P. 1
KAJIAN KES

KAJIAN KES

|Views: 1,892|Likes:
Published by Mohd Shah Rizal

More info:

Published by: Mohd Shah Rizal on Mar 21, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/31/2013

pdf

text

original

CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 KAJIAN KES : SYNDROME

DOWN

PENGENALAN

Kanak-kanak istimewa adalah sebahagian daripada mereka yang tergolong dalam kumpulan orang kehilangan upaya (OKU), iaitu seseorang yang tidak berupaya menentukan sendiri bagi memperoleh sepenuhnya, atau sebahagian daripada keperluan biasa seseorang individu, dan tidak dapat hidup bermasyarakat sama ada dari segi fizikal, atau mental, dan berlaku sama ada sejak dilahirkan, ataupun sesudah itu.

Terdapat enam kategori orang kurang upaya yang turut melibatkan kanak-kanak, iaitu:     

Kurang Upaya Pendengaran - termasuk pekak dan bisu. Kurang Upaya Penglihatan - termasuk rabun, buta. Kurang Upaya Fizikal - iaitu kecacatan anggota badan misalnya penyakit polio, kudung, distrofi otot, dan sebagainya. Celebral Palsy - meliputi hemiplegia(sebelah badan), diplegia(kedua belah kaki), dan kuadriplegia(kedua-dua belah tangan dan kaki) Masalah Pembelajaran - lewat perkembangan bagi kanak-kanak berusia bawah tiga tahun; Sindrom Down, autisme, ADHD, terencat akal(berusia lebih tiga tahun), dan masalah lain seperti disleksia, disgrafia, diskakulia, dan lain-lain.

Lain-lain menurut diagnosis perubatan yang merangkumi semua masalah kurang upaya.

Kanak-kanak ini memerlukan rawatan, bimbingan, bantuan, dan perhatian khusus daripada orang di sekeliling mereka. Janganlah kita menyisihkan mereka. Bantulah sedaya upaya kita kerana mereka mempunyai kelebihan dan keistimewaan yang tersendiri.

Kanak-kanak istimewa sering dikaitkan dengan ketakupayaan pembelajaran. Sebenarnya, ketakupayaan pembelajaran bukanlah bermaksud bodoh, lembab, malas, atau tahap kecerdasan yang rendah. Dan ini juga bukanlah berlaku akibat daripada perbezaan budaya, status sosial, kekangan ekonomi, dan pengaruh persekitaran. Ketakupayaan pembelajaran bermaksud masalah khusus di dalam otak kanak-kanak ini, yang menjejaskan cara seseorang

Diskalkulia . .ini adalah ketakupayaan pembelajaran yang menjadikan kanak-kanak itu sukar membaca. Mereka juga bertindak balas dalam cara yang berbeza.  Autisme . ADHD(Attention Deficit and Hyperactivity Disorder) .ini adalah satu gangguan yang menjejaskan keupayaan otak untuk menumpukan atau memfokus kepada sesuatu benda. Walau berkali-kali diajar dengan cara yang paling mudah. Sentuhan dan belaian yang manja mungkin menjadi sesuatu yang tidak disenangi. Terdapat beberapa bentuk ketakupayaan pembelajaran iaitu. seseorang kanak-kanak itu mungkin normal. namun di tetap sukar memahaminya. sebagaimana yang dialami oleh rakan-rakannya yang normal.ini pula merujuk kepada ketakupayaan kanak-kanak mengalami dunia persekitarannya. Bunyi yang indah mungkin membingitkan telinga mereka. dan bijak tetapi dia tidak dapat menumpukan perhatiannya dan mengawal tingkah lakunya sendiri. Mereka sukar bercakap dan berbual-bual. Mereka juga tidak dapat mengaitkan sesuatu perkataan dengan maksudnya.   Dispraksia . dan bertindak balas secara luar biasa.ini satu ketakupayaan pembelajaran yang melibatkan masalah dengan gerakan anggota tubuh. dan mengeja dalam cara yang biasa. Misalnya. menulis. sebaliknya mendiamkan diri serta memerlukan bantuan untuk berkomunikasi.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 itu memproses dan bertindak balas terhadap sesuatu maklumat.satu jenis ketakupayaan pembelajaran yang melibatkan matematik. panas baran. cerdas. mereka mungkin mengulangulang perkataan-perkataan tertentu.   Disleksia . apabila kanak-kanak itu mengalami masalah dalam pengiraan dan hitungan. Jadi.

hipotonia otot (poor muscle tone). sering kali antara sedikit kepada serdahana terencat akal. kecacatan jantung kongenital. Kelemahan perkembangan seringkali ditonjolkan sebagai kecenderungan terhadap pemikiran konkrit atau naïveté. dan lidah terjulur. dan lidah membengkak berhampiran tonsil). anggota lebih pendek. jarak melampau antara ibu jari kaki dengan jari berikutnya. Keadaan ini bercirikan oleh gabungan perbezaan besar dan kecil pada struktur badan. pendidikan dan jagaan yang betul mampu meningkatkan kualiti kehidupan. Sindrom Down biasanya dikenal pasti semasa kelahiran.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 LITERATURE REVIEW Sindrom Down atau trisomy 21 merupakan kecacatan genetik disebabkan oleh kehadiran sebahagian atau kesemua kromosom 21. Sejumlah kecil berhadapan dengan kecacatan akal yang jelas atau teruk.000 kelahiran. Banyak ciri-ciri fizikal biasa bagi sindrom Down turut terdapat pada mereka yang mempunyai set kromosom piwaian. apnea tidur obstructive sleep apnea. leher pendek. satu garis di tapak tangan (juga dikenali sebagai garis simian). Mereka yang mempunyai Sindrom Down berkemungkinan mempunyai keupayaan kognirif lebih rendah berbanding purata. Ciri-ciri mereka yang mempunyai sindrom Down mungkin mempunyai sebahagian atau keseluruhan ciri-ciri fizikal berikut: bukaan mata bujur dengan lipatan kulit epikanthik pada sudut dalam mata. penyakit gastroesophageal reflux. a single flexion furrow of the fifth finger. Sering kali Sindrom Down dikaitkan dengan kelemahan keupayaan berfikir (kognitif) dan tumbesaran kanak-kanak dan juga perwatakan muka. rawatan perubatan apabila diperlukan. and a higher .[3] lentur melampau pada sendi. penyaringan bagi masaalah biasa. otot lemah. Sungguhpun sesetengah masalah genetik fizikal sindrom Down tidak dapat diatasi. dan kegagalan thyroid. Ia termasuk satu garis bukannya dua pada telapak tangan. batang hidung leper. tompok putih pada iris dikenali sebagai tompok Brushfield. jangkitan telinga (otitis) berulang. Campurtangan zaman kanak-kanak awal. lidah terjulur (disebabkan rongga mulut kecil. persekitaran keluarga yang membantu. dan latihan vokational mampu meningkatkan pembangunan keseluruhan kanak-kanak dengan sindrom Down. mata berbentuk badam disebabkan lipatan epikanthik pada kelopak mata. Ianya dinamakan sempena John Langdon Down. Masaalah kesihatan berkait dengan pengidap Down termasuk risiko tinggi bagi kecacatan jantung kongenital. doktor British yang pertama kali menggambarkannya pada tahun 1866. Kebangkalian Sindrom Down dianggarkan sekitar 1 setiap 800 atau hingga 1 setiap 1.

+21).XX. bergantung kepada tahap salinan tambahan. t(14.XX atau 46. Trisomy 21 biasanya disebabkan sebelum kehamilan.. Ini merupakan punca 1–2% dari sindrom Down yang dikaji.XX/47.[7] Bahan kromosom tambahan datang dalam pelbagai cara berbeza.21q)) atau ia sendiri (dikenali sebagai . kedua-duanya pada keseluruhan dan sebahagian tisu. unjuran lengan kromosom 21 melekat pada kromosom lain. Apabila bergabung dengan gamete normal dari pasangannya. gamete (i. dengan itu gamete mempunyai 24 kromosom. atau embrio sindrom Down melalui (nondisjunction) dan sesetengah sel pada embrio kembali kepada aturan kromosom normal. samada keseluruhan (trisomi 21) atau sebahagian (disebabkan translokasi kromosom). Akibat kegagalan ini.[5] Tambahan lagi. Bagaimanapun. Trisomi 21 adalah punca sekitar 95% sindrom Down yang dikaji. mereka dengan sindrom Down berkemungkinan mempunyai kecacatan teruk yang memberi kesan pada mana-mana sistem badan.XY. dan peluang rawak. Dalam kes ini.e. menunjukkan 46 kromosom dengan aturan XX bagi betina dan 46 kromosom dengan aturan XY bagi jantan. latar belakang genetik.[4] with scores of children having Mosaic Down syndrome (explained below) typically 10–30 points higher. embrio kini mempunyai 47 kromosom. Trisomi 21 (47. Terdapat kepelbagaian pada pecahan trisomi 21. Kesan salinan tambahan ini mempunyai perbezaan jelas antara individual. seringkali kromosom 14 (45. Sindrom Down berlaku pada kesemua populasi manusia. penyelidik telah mencipta tikus transgenik dengan kebanyakan kromosom 21 manusia (tambahan kepada kromosom tikus biasa).+21) disebabkan oleh keadaan kegagalan (nondisjunction) meiosis. Kebanyakan individu dengan sindrom Down mempunyai kecacatan akal sekitar rendah (IQ 50–70) kepada serdahana (IQ 35–50). Sindrom Down adalah kecacatan kromosom bercirikan kehadiran bahan genetik salinan tambahan pada kromosom 21 manusia.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 number of ulnar loop dermatoglyphs. sel sperma atau telur) dihasilkan dengan tambahan salinan kromosom 21. dan kesemua sel dalam badan terjejas. apabila sesetengah sel dalam badan adalah normal dan sesetengah sel mengandungi trisomi 21. dengan tiga salinan kromosom 21.XX. Barubaru ini. dan kesan seumpamanya telah di dapati pada spesies lain seperti chimpanzee[6] dan tikus.XX. ia dikenali sebagai sindrom Down Mosaik (46. dengan 88% disebabkan oleh kegagalan pada gamete ibu dan 8% disebabkan oleh kecacatan pada gamete bapa. faktor persekitaran.[10] Ini boleh berlaku dengan dua cara: Keadaan (nondisjunction) pada awal pembahagian sel pada embrio normal mendorong kepada pecahan sel dengan trisomi 21.[9] Bahan kromosom 21 tambahan yang menyebabkan sindrom Down mungkin disebabkan oleh translokasi Robertsonian. Karyotaip manusia biasa hadir sebagai 46.

kawasan kromosom 21 akan melalui penyalinan. dup(21q)). Jarang sekali.XX.[9] Ia tidak menunjukkan tanda diakibatkan oleh usia ibu.XX. 45. t(21q. Pusat Kawalan Penyakit (Center for Disease Control) menganggarkan kadar sehingga 1 setiap 733 kelahiran hidup di Amerika Syarikat (5429 kes baru setiap tahun). Ia merupakan punca 2-3% daripada kes sindrom Down yang dikaji. individual tersebut akan menonjolkan ciri-ciri tersebut.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 isokromosom.[11] Sekiranya kawasan disalin mempunyai gen yang bertanggung jawab bagi ciri-cir fizikan dan mental sindrom Down. Ini akan mengakibatkan salinan tambahan sebahagian. Sindrom Down translokasi sering kali dirujuk sebagai sindrom Down familial. Salah cabang (disjunction) biasa mendorong kepada gametes mempunyai peluang besar bagi mencipta gamete dengan tambahan kromosom 21.[13] Pada 2006. dan berkemungkinan juga disebabkan oleh bapa atau ibu.21q)). dan tidak terdapat kadar anggaran kes. tetapi bukan kesemua gen pada kromosom 21 (46. Punca ini amat jarang.[14] . Kejadian sindrom Down dianggarkan pada 1 setiap 800 hingga 1 setiap 1000 kelahiran.

Usia ibu memberi kesan kepada risiko kehamilan bayi dengan sindrom Down.[12] Sungguhpun risiko meningkat dengan usia ibu.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Sekitar 95% dari ini adalah trisomi 21. Selain usia ibu. pada usia 40 risikonya adalah 1/60. : Melayu JENIS KECACATAN : Lewat perkembangan kerana Sindrom down Melalui pemerhatian dan temubual didapati kanak-kanak ini menghadapi masalah seperti masalah tingkah laku berikut: • Dapat menguruskan diri serta melakukan apa sahaja sekiranya dilatih dan dididik dengan nilainilai murni umpamanya mencium tangan. dan pada usia 49 risikonya adalah 1/11. • Belajar melalui pemerhatian Cara Penambahbaikan Pengajaran & Pembelajaran Untuk Kanak-Kanak ini ialah mengambilkira spesifikasi berikut.[15] menunjukkan kesuburan keseluruhan kumpulan usia tersebut. Tidak terdapat bukti kesan usia pada bapa. 80% kanakkanak dengan sindrom Down dilahirkan pada wanita bawah usia 35. minta maaf dan sebagainya. risikonya adalah 1/1490. Pada ibu berusia antara 20 hingga 24. makan sendiri. tiada faktor risiko lain diketahui. ucapkan terima kasih. • Umur biologikal tidak sama dgn umur akal . Bukit Rambai Melaka. bersalam. METHODOLOGI Kajian dibuat keatas kanak-kanak berkeperluan khas seperti berikut: NAMA JANTINA : Nur Hafifah bt Bahari : Perempuan : 16 Jun 2001 TARIKH LAHIR ALAMAT ETNIK : Bt 7 ½ Jln Sidang Baba. Sindrom Down berlaku dikalangan semua ethnik dan semua golongan tahap ekonomi.

• Kasih Sayang dan Penerimaan Keluarga dan Masyarakat • Sokongan Padu dari setiap Ahli Keluarga • Menjalani Program ISP. Menengah. Keperluan Khas Murid. Oleh itu memerlukan RPI yang bersesuaian • Memerlukan bahan pengajaran yang berpandukan deria penglihatan dan bukan deria pendengaran • Mempunyai kesukaran mengeluarkan kata-kata (tidak dapat bertutur sebagaimana beliau memahami pertuturan) • Program Pemulihan perlu berjalan seiring disekolah – Pemulihan Pertuturan. Terapi Pekerjaan (OT) • Menjalani Ujian Saringan Penglihatan & Pendengaran sebelum Mendaftar ke Sekolah • Mendapat Pendidikan Pra-Sekolah.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 • Otak manusia berkembang pesat dalam masa 0-2 tahun. Pemulihan CaraKerja dan Fisioterapi (Pusat Perkhidmatan Pendidikan Khas. Oleh itu kanak-kanak dgn SD perlu menjalani ISP pada tahap umur 0-3 tahun dan EIP dari 3 – 6 tahun sebelum menjalani pendidikan khas di sekolah • Setiap orang dari mereka mempunyai kelebihan dan kelemahan berlainan. • Kelambatan penguasaan bahasa menyebabkan mereka mempunyai pengetahuan am yang kurang jika dibanding dgn murid biasa. Vokasional • Peluang Pekerjaan & Penjanaan Pendapatan • Hidup Berumah-Tangga – Surjit & Carrie • Kesejahteraan Hidup di Usia Emas . Rendah. • Pengajaran & pembelajaran perlu menyeronokan untuk mereka mengikuti secara aktif. • Mereka mempunyai daya ingatan yang singkat dan pengajaran perlu diulangi.3PK). • Perlu diberi peluang untuk menggunakan respon motor umpamanya menggunakan isyarat tangan. EIP dari lahir • Menjalani Program Pemulihan – Terapi Pertuturan.

Guru. penempatan yang sentral. tingkat bawah Keperluan Khas Guru • Sabar. Keluarga Terdekat & Masyarakat • Mendapat Maklumat Bagi Membesarkan Anak dengan SD • Menjadi Ahli Persatuan Keperluan Khas Prasarana Sekolah • Suasana Selamat – Pintu masuk di kunci pada waktu persekolahan • Masyarakat Sekolah – Pengetua. Murid & Staf Pentadbiran & Keselamatan yang prihatin & memahami tingkahlaku murid SD • Asesibiliti kelas yang sesuai – Tiada longkang besar. Penyayang & Passionate • Memahami Tingkahlaku murid SD dan bagaimana untuk menangani sekiranya timbul masalah • Mendapat latihan secukupnya mengenai RPI(Student-Based) dan Teknik Mengajar yang bersesuaian • Garispanduan untuk perlaksanaan kurikulum dibekalkan kepada Guru • Bantuan & Khidmat Bantu dari JPN & JPK • Kreatif di dalam Pengajaran & Pembelajaran • Bekerjasama dengan Ibu-Bapa Murid SD bagi kesinambungan P&P Keperluan Khas Kurikulum/Bahan Pengajaran/Teknik Pengajaran • Kurikulum Alternatif • Bahan Pengajaran – Buku Teks & Buku Latihan perlu dicetak dalam huruf besar .CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Keperluan Khas Keluarga • Menerima Hakikat & Reda dengan Kurniaan Tuhan • Sabar • Sokongan Padu sesama Ahli Keluarga.

Kanak-kanak SD perlu pendidikan khas seawal mungkin agar dapat membantu mereka berdikari. Picture Enhance Communication System. • Teknik Pengajaran yang kreatif & Cross-Curricular • Menggalakkan penampilan idea-idea kreatif & inovatif dalam perlaksanaan pembelajaran dari kalangan guru-guru melalui forum atau simposium berkala Keperluan Khas Pentaksiran • Pentaksiran serta pensijilan alternatif yang berasaskan pencapaian kemahiran dan diiktirafkan oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia & Kementerian Sumber Manusia • Pentaksiran berbentuk formatif dan bukan summative PENEMUAN (FINDINGS) Ramai pernah mendengar namun ramai juga cetek pengetahuan mengenainya. Dianggarkan SD terjadi pada kadar satu bagi setiap 650 kelahiran.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 • Teknik Membaca & Menulis menggunakan kaedah phonetik /e-Extra • Bahan Pengajaran yang sesuai untuk visual learners umpama Alat Bantu Mengajar. Masalah kesihatan dihidapi kanak-kanak SD: . Tidak kira jenis apa. Ia bukan penyakit moden atau penyakit 'orang kaya'. malah Sindrom Down (SD) tidak tepat dikatakan penyakit. Ia terjadi kerana keadaan baka tidak normal. SD tidak boleh diubati. SD terbahagi tiga—Trisomi. kanakkanak SD boleh dikenali melalui wajah mereka yang hampir sama. Softwares. Perkembangan mental dan fizikal kanakkanak SD lambat berbanding kanak-kanak biasa. Translocation dan Mosaic.

Perlu beri pujian kepada setiap kecermerlangan dicapai. Sambil bertutur. Nyatakan had tingkah laku yang dibenar dan tidak dibenarkan. buat aksi atau lakonan. Latihan berterusan. Pilih masa sesuai. radang tenggorok. Ketenangan dan kemesraan penjaga dapat merangsang penerimaan pembelajaran lebih cepat.  Disiplin perlu diterap pada usia awal. terutama ketika mereka masih segar dan aktif. Antara langkah perlu diambil:    Adakan kegiatan atau permainan bahasa yang dapat menarik perhatian mereka. Ia perlu ditambah untuk mengelak kebosanan mereka. radang paru-paru Kurang pendengaran Lambat/bermasalah bertutur Penglihatan kurang jelas Suasana membesarkan kanak-kanak SD:  Suasana persekitaran penting. Membantu kanak-kanak SD bertutur Kebanyakan kanak-kanak SD lambat bertutur. .  Kanak-kanak SD perlu berasa selamat. Tunggu tindak-balas mereka dan beri mereka peluang menjawab. membantu pembesaran kanak-kanak SD. Cuba dapatkan perhatian sebelum bercakap dengan mereka. disayangi dan diterima keluarga serta masyarakat. Mereka wajar dibantu pada usia awal.     Guna ayat pendek dan bahasa mudah difahami.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093      Sakit jantung berlubang Mudah mendapat selesema. Jangan terlalu banyak bertanya.  Alat permainan perlu sesuai teknik pengajaran. Ini membantu membentuk imej diri positif dan mendorong mereka belajar.

membimbing dan mengajar mereka seperti anak normal. Ciri fizikal kanak-kanak SD :        Hidung kemek Lidah tebal dan kerap terjelir Tapak tangan lebar Tapak tangan ada hanya satu lipatan Jari kelengkeng tangan melengkung Jarak ibu jari kaki dengan jari kedua. memberi dan menerima tindak-balas daripada rakan. Pilih alat permainan sesuai tahap perkembangan kanak-kanak. Boneka pilihan atau kesayangan. Dapatkan maklumat mengenainya. mereka boleh dibiarkan bermain sendirian. Ibu bapa perlu membuat rujukan doktor. Jadi ahli persatuan SD. Cadangan kepada ibu bapa Jangan berasa sedih jika dikurnia anak SD. berinteraksi dengan mereka. Jangan terlalu memaksa mereka melakukan sesuatu. dapat dijadikan pendorong. peluang dan latihan sebelum beralih kepada latihan baru. Beri masa. cara itu anda dapat bertukar pengalaman dan berkongsi maklumat demi kebaikan anak. Apabila kanak-kanak SD boleh bermain dengan alat permainan mudah.   Guna setiap peluang. Peringatan kepada ibu bapa:       Cara terbaik kanak-kanak SD mempelajari perkara baru. Ibu bapa perlu tabah dan atasi perasaan itu dengan menyayangi. Mereka perlu bergaul. Selalu beri tindak-balas kepada setiap percakapan mereka. lebar Leher pendek dan besar . sekiranya mendapati anak mereka SD. dengan menghubungi pusat SD.  Jangan biar kanak-kanak SD bersendirian. Sedia bahan sampingan untuk permainan khayalan. melalui boneka.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093  Tumpu kepada satu perkara.

Permainan membina dan kognitif misalnya. laci. untuk mendapatkan tindakbalas .berpura-pura menjadi orang lain dalam suasana berbeza .menggigit.tertarik kepada semua benda . mencantum gambar berdasarkan corak.bermain sembunyi-sembunyi Permainan khayalan .mengutip dan membelek objek .bermain masak-masak . Ia membantu pemahaman mereka mengenai kehidupan. kanak-kanak SD menjadi cerdik dan berkeupayaan memahami hubung kait. sebab dan akibat. bentuk atau warna Permainan sosial . Melalui permainan juga. membaling dan menggosok objek pada permukaan lantai.merangkak dan bertatih serta berminat membuka almari.ketawa apabila digeletek .CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093    Kelopak mata berlipat-lipat Sendi longgar Otot lembik Kepentingan permainan Permainan penting membantu pembesaran setiap kanak-kanak. bakul atau kotak. Permainan selidik dan jelajah .

―Misalnya. pesakit lemah dari segi pergerakan motor.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Permainan merangsang pergerakan otot . Buat masa ini penyakit sindrom down tidak boleh dirawat kerana ia adalah penyakit genetik berkaitan lebihan kromosom.menyanyi KESIMPULAN DAN CADANGAN ―Rawatan yang dilakukan kepada pesakit sindrom down sebelum ini adalah rawatan komplikasi penyakit. Justeru rawatan yang dilakukan oleh BCRO menerusi sel stem daripada fetus arnab (teknologi yang disebut sebagai Xenotransplan stem sel) adalah mengembalikan sebahagian kecil fungsi kemanusiaan pesakit itu. Atau jika dulu. Sebagai penyakit yang dikaitkan dengan faktor genetik.berlari. selepas terapi sel stem mungkin berlaku sedikit peningkatan. selepas menjalani terapi sel stem mungkin ia membantu meningkatkan tahap tumpuan. sindrom down adalah penyakit seumur hidup. .meniru gaya cakap . ―Namun. itulah yang dirawat. Xenotransplan sel stem tidak berupaya melakukannya. jika kanak-kanak berkenaan kurang tumpuan. Tiada rawatan boleh menyembuhkannya dan saintis masih giat menjalankan penyelidikan bagi mencari kaedah menangani sindrom down atau sekurang-kurangnya membantu memperbaiki kesihatan penghidapnya. untuk memulihkan pesakit daripada sindrom down sepenuhnya seperti yang dipercayai oleh kebanyakan ibu bapa. melompat. menari dan mengayuh basikal Permainan bahasa . adalah tidak benar. Misalnya kalau dia mengalami masalah jantung. Begitu juga dia dia berhadapan dengan masalah usus atau leukemia. memanjat.

. binatang yang dianggap paling sesuai sebagai ‗lubuk organ gantian‘ adalah babi. Xenotransplan organ sangat mengujakan kerana secara umum. dunia perubatan barat merekodkan 10 orang meninggal dunia kerana kegagalan mencari ganti organ yang bermasalah. Berbanding pemindahan organ haiwan kepada manusia. BCRO menjalankan prosedur xenotransplan bersandarkan kajian dan hasil kajian oleh Prof Dr Franz Schmid di Jerman pada awal 1950-an yang mendakwa 62 peratus daripada 3. Amerika. Namun. pemindahan sel (disebut xenotransplan atau xenograft) kurang dikenali walaupun didakwa sudah 70 tahun dijalankan. Justeru sel stem daripada janin arnab ini tidak sama dengan sel stem embrionik manusia atau pun darah tali pusat. ia berupaya menghilangkan ciri wajah mongoloid selain membantu perkembangan motornya. kemungkinan haiwan menjadi penderma organ kepada manusia adalah berita paling menggembirakan. penerimanya berhadapan dengan jangkitan 26 hari kemudian. Justeru. organ atau tisu haiwan kepada manusia. Sehingga kini. BRCO memperoleh sumber sel stem daripada koloni arnab yang dibiak secara tertutup. banyak kajian dan penyelidikan mengenainya dilakukan Bagaimanapun dalam konteks xenotransplan sel stem pula. Dalam konteks pesakit sindrom down pula. Sehingga kini juga. pada 1993 sum-sum tulang dan buah pinggang seekor babun dilakukan di Pittsburgh. untuk saintis. Berbanding xenotransplan sel stem.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Xenotransplantation adalah pemindahan sel. kajian dan eksperimen mengenai xenotransplan yang membabitkan organ haiwan kepada manusia dimulakan secara saintifik sejak 1960 dan berterusan hingga kini. Misalnya. Kebanyakan kajian dan penerbitan mengenainya dilakukan dalam bahasa Russia dan Jerman.000 kanakkanak sindrom down yang dirawat pada usia muda dapat menghadiri tabika awam dan 27 peratus dapat ke sekolah biasa bersama kanak-kanak normal lain. Sel stem janin arnab ini berpotensi merangsang pertumbuhan semula tisu yang rosak.

mereka mungkin memerlukan dua suntikan. ―Sel terapi digunakan memperbaiki fungsinya setara manusia sihat bukan untuk memulihkan sindrom down.‖ katanya. Jika tiada kemajuan. semua faktor itu diambil kira selain usia memulakan rawatan dan tahap kerosakan sel otak. katanya. ―Satu sel bersamaan satu suntikan pada bahagian punggung manakala kos untuk satu suntikan adalah RM27. Tambahan lagi. penerima sel stem janin arnab tidak perlu mengambil ubat anti penolakan seperti yang perlu dilakukan oleh penerima organ. sel stem belum dibuktikan secara saintifik sebagai ubat ajaib yang boleh menyembuhkan semua jenis penyakit. haiwan lain berhadapan dengan pelbagai penyakit misalnya lembu dengan penyakit lembu gila. Ia penyakit yang tiada ubat setakat ini kerana sindrom down masalah genetik. mungkin satu lagi sesi diperlukan. Malah. kesan terhadap kanak-kanak secara umumnya akan dilihat antara dua ke empat bulan selepas suntikan. Walaupun hampir semua pesakit sindrom down memiliki ciri-ciri yang sama. Mengapa fetus arnab? Dr Abdul Halim berkata.000 dan prosedur itu dijalankan di Malaysia oleh BCRO. Justeru. ―Pesakit sindrom down berhadapan dengan masalah pertumbuhan saiz badan yang lebih kecil berbanding rakan seusia mereka dan perkembangan kognitif yang lembap. Justeru. rawatan sepatutnya dimulakan pada peringkat awal (antara usia 0 hingga 12 bulan). keberkesanan sel stem dari darah tali pusat bayi juga masih diperdebatkan manfaatnya. tetapi tidak pada arnab apatah lagi arnab yang dibiak khas dalam koloni yang tertutup sejak beberapa generasi. Justeru. mereka berbeza personaliti. wujud kemungkinan pesakit memerlukan suntikan lebih daripada satu jenis sel untuk penyakit yang membabitkan kerosakan beberapa jenis sel badan. Kata Dr Abdul Halim.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Sel stem yang disuntik kepada pesakit itu pula adalah mengikut jenis sel pada tisu atau organ yang rosak. . Teknologi yang dibangunkan BCRO mungkin baik. Menurut kajian mungkin hanya satu sel (satu suntikan) diperlukan bagi kanak-kanak pada usia 0 hingga 12 tahun tetapi bagi kanak-kanak yang berusia dua ke tiga tahun setengah. namun satu hakikat yang tidak boleh ditolak.

Belum ada bukti klinikal yang diiktiraf dunia perubatan antarabangsa mengenai keberkesanan sel stem. ia adalah dakwaan yang kurang tepat. keberkesanan sel stem dalam menyembuhkan penyakit masih pada peringkat kajian. apabila ada pihak mendakwa sel stem (walau daripada mana sumbernya) boleh menangani pelbagai penyakit. Sehingga kini.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Justeru. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->