P. 1
KAJIAN KES

KAJIAN KES

|Views: 1,867|Likes:
Published by Mohd Shah Rizal

More info:

Published by: Mohd Shah Rizal on Mar 21, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/31/2013

pdf

text

original

CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 KAJIAN KES : SYNDROME

DOWN

PENGENALAN

Kanak-kanak istimewa adalah sebahagian daripada mereka yang tergolong dalam kumpulan orang kehilangan upaya (OKU), iaitu seseorang yang tidak berupaya menentukan sendiri bagi memperoleh sepenuhnya, atau sebahagian daripada keperluan biasa seseorang individu, dan tidak dapat hidup bermasyarakat sama ada dari segi fizikal, atau mental, dan berlaku sama ada sejak dilahirkan, ataupun sesudah itu.

Terdapat enam kategori orang kurang upaya yang turut melibatkan kanak-kanak, iaitu:     

Kurang Upaya Pendengaran - termasuk pekak dan bisu. Kurang Upaya Penglihatan - termasuk rabun, buta. Kurang Upaya Fizikal - iaitu kecacatan anggota badan misalnya penyakit polio, kudung, distrofi otot, dan sebagainya. Celebral Palsy - meliputi hemiplegia(sebelah badan), diplegia(kedua belah kaki), dan kuadriplegia(kedua-dua belah tangan dan kaki) Masalah Pembelajaran - lewat perkembangan bagi kanak-kanak berusia bawah tiga tahun; Sindrom Down, autisme, ADHD, terencat akal(berusia lebih tiga tahun), dan masalah lain seperti disleksia, disgrafia, diskakulia, dan lain-lain.

Lain-lain menurut diagnosis perubatan yang merangkumi semua masalah kurang upaya.

Kanak-kanak ini memerlukan rawatan, bimbingan, bantuan, dan perhatian khusus daripada orang di sekeliling mereka. Janganlah kita menyisihkan mereka. Bantulah sedaya upaya kita kerana mereka mempunyai kelebihan dan keistimewaan yang tersendiri.

Kanak-kanak istimewa sering dikaitkan dengan ketakupayaan pembelajaran. Sebenarnya, ketakupayaan pembelajaran bukanlah bermaksud bodoh, lembab, malas, atau tahap kecerdasan yang rendah. Dan ini juga bukanlah berlaku akibat daripada perbezaan budaya, status sosial, kekangan ekonomi, dan pengaruh persekitaran. Ketakupayaan pembelajaran bermaksud masalah khusus di dalam otak kanak-kanak ini, yang menjejaskan cara seseorang

panas baran. ADHD(Attention Deficit and Hyperactivity Disorder) . sebagaimana yang dialami oleh rakan-rakannya yang normal. apabila kanak-kanak itu mengalami masalah dalam pengiraan dan hitungan. menulis. mereka mungkin mengulangulang perkataan-perkataan tertentu.   Disleksia . Misalnya. sebaliknya mendiamkan diri serta memerlukan bantuan untuk berkomunikasi. Diskalkulia .CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 itu memproses dan bertindak balas terhadap sesuatu maklumat.ini satu ketakupayaan pembelajaran yang melibatkan masalah dengan gerakan anggota tubuh. Mereka sukar bercakap dan berbual-bual. dan bijak tetapi dia tidak dapat menumpukan perhatiannya dan mengawal tingkah lakunya sendiri. Jadi. Mereka juga tidak dapat mengaitkan sesuatu perkataan dengan maksudnya.ini adalah ketakupayaan pembelajaran yang menjadikan kanak-kanak itu sukar membaca. Sentuhan dan belaian yang manja mungkin menjadi sesuatu yang tidak disenangi. Bunyi yang indah mungkin membingitkan telinga mereka. . namun di tetap sukar memahaminya. dan bertindak balas secara luar biasa.  Autisme . dan mengeja dalam cara yang biasa.ini pula merujuk kepada ketakupayaan kanak-kanak mengalami dunia persekitarannya. Terdapat beberapa bentuk ketakupayaan pembelajaran iaitu. Walau berkali-kali diajar dengan cara yang paling mudah.ini adalah satu gangguan yang menjejaskan keupayaan otak untuk menumpukan atau memfokus kepada sesuatu benda. Mereka juga bertindak balas dalam cara yang berbeza.   Dispraksia . cerdas.satu jenis ketakupayaan pembelajaran yang melibatkan matematik. seseorang kanak-kanak itu mungkin normal.

Sindrom Down biasanya dikenal pasti semasa kelahiran. penyaringan bagi masaalah biasa. anggota lebih pendek. sering kali antara sedikit kepada serdahana terencat akal. Ianya dinamakan sempena John Langdon Down. jarak melampau antara ibu jari kaki dengan jari berikutnya. Sering kali Sindrom Down dikaitkan dengan kelemahan keupayaan berfikir (kognitif) dan tumbesaran kanak-kanak dan juga perwatakan muka. a single flexion furrow of the fifth finger. penyakit gastroesophageal reflux. leher pendek. dan kegagalan thyroid. batang hidung leper. dan latihan vokational mampu meningkatkan pembangunan keseluruhan kanak-kanak dengan sindrom Down. satu garis di tapak tangan (juga dikenali sebagai garis simian). Masaalah kesihatan berkait dengan pengidap Down termasuk risiko tinggi bagi kecacatan jantung kongenital. Sejumlah kecil berhadapan dengan kecacatan akal yang jelas atau teruk. dan lidah membengkak berhampiran tonsil). Keadaan ini bercirikan oleh gabungan perbezaan besar dan kecil pada struktur badan. otot lemah. apnea tidur obstructive sleep apnea. Kebangkalian Sindrom Down dianggarkan sekitar 1 setiap 800 atau hingga 1 setiap 1. doktor British yang pertama kali menggambarkannya pada tahun 1866. Mereka yang mempunyai Sindrom Down berkemungkinan mempunyai keupayaan kognirif lebih rendah berbanding purata. Kelemahan perkembangan seringkali ditonjolkan sebagai kecenderungan terhadap pemikiran konkrit atau naïveté. Banyak ciri-ciri fizikal biasa bagi sindrom Down turut terdapat pada mereka yang mempunyai set kromosom piwaian. pendidikan dan jagaan yang betul mampu meningkatkan kualiti kehidupan. dan lidah terjulur. and a higher .[3] lentur melampau pada sendi. Ia termasuk satu garis bukannya dua pada telapak tangan. rawatan perubatan apabila diperlukan. Campurtangan zaman kanak-kanak awal.000 kelahiran. tompok putih pada iris dikenali sebagai tompok Brushfield. lidah terjulur (disebabkan rongga mulut kecil. Sungguhpun sesetengah masalah genetik fizikal sindrom Down tidak dapat diatasi. hipotonia otot (poor muscle tone). Ciri-ciri mereka yang mempunyai sindrom Down mungkin mempunyai sebahagian atau keseluruhan ciri-ciri fizikal berikut: bukaan mata bujur dengan lipatan kulit epikanthik pada sudut dalam mata. mata berbentuk badam disebabkan lipatan epikanthik pada kelopak mata. persekitaran keluarga yang membantu. kecacatan jantung kongenital. jangkitan telinga (otitis) berulang.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 LITERATURE REVIEW Sindrom Down atau trisomy 21 merupakan kecacatan genetik disebabkan oleh kehadiran sebahagian atau kesemua kromosom 21.

atau embrio sindrom Down melalui (nondisjunction) dan sesetengah sel pada embrio kembali kepada aturan kromosom normal. Barubaru ini. dengan 88% disebabkan oleh kegagalan pada gamete ibu dan 8% disebabkan oleh kecacatan pada gamete bapa. samada keseluruhan (trisomi 21) atau sebahagian (disebabkan translokasi kromosom). menunjukkan 46 kromosom dengan aturan XX bagi betina dan 46 kromosom dengan aturan XY bagi jantan.+21). dan kesan seumpamanya telah di dapati pada spesies lain seperti chimpanzee[6] dan tikus. Akibat kegagalan ini.XX atau 46.e.XX. Sindrom Down berlaku pada kesemua populasi manusia.+21) disebabkan oleh keadaan kegagalan (nondisjunction) meiosis. Kesan salinan tambahan ini mempunyai perbezaan jelas antara individual. Terdapat kepelbagaian pada pecahan trisomi 21. apabila sesetengah sel dalam badan adalah normal dan sesetengah sel mengandungi trisomi 21. dan peluang rawak.[10] Ini boleh berlaku dengan dua cara: Keadaan (nondisjunction) pada awal pembahagian sel pada embrio normal mendorong kepada pecahan sel dengan trisomi 21. ia dikenali sebagai sindrom Down Mosaik (46. unjuran lengan kromosom 21 melekat pada kromosom lain.[7] Bahan kromosom tambahan datang dalam pelbagai cara berbeza.XX. Apabila bergabung dengan gamete normal dari pasangannya. Trisomi 21 adalah punca sekitar 95% sindrom Down yang dikaji. sel sperma atau telur) dihasilkan dengan tambahan salinan kromosom 21. kedua-duanya pada keseluruhan dan sebahagian tisu. Dalam kes ini. bergantung kepada tahap salinan tambahan. Karyotaip manusia biasa hadir sebagai 46. dengan tiga salinan kromosom 21. Kebanyakan individu dengan sindrom Down mempunyai kecacatan akal sekitar rendah (IQ 50–70) kepada serdahana (IQ 35–50). t(14.. dan kesemua sel dalam badan terjejas.[4] with scores of children having Mosaic Down syndrome (explained below) typically 10–30 points higher. penyelidik telah mencipta tikus transgenik dengan kebanyakan kromosom 21 manusia (tambahan kepada kromosom tikus biasa). latar belakang genetik. Bagaimanapun. Ini merupakan punca 1–2% dari sindrom Down yang dikaji. Trisomy 21 biasanya disebabkan sebelum kehamilan.XX.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 number of ulnar loop dermatoglyphs.[5] Tambahan lagi.XX/47. embrio kini mempunyai 47 kromosom. gamete (i.21q)) atau ia sendiri (dikenali sebagai . Trisomi 21 (47. dengan itu gamete mempunyai 24 kromosom.[9] Bahan kromosom 21 tambahan yang menyebabkan sindrom Down mungkin disebabkan oleh translokasi Robertsonian. faktor persekitaran. mereka dengan sindrom Down berkemungkinan mempunyai kecacatan teruk yang memberi kesan pada mana-mana sistem badan.XY. Sindrom Down adalah kecacatan kromosom bercirikan kehadiran bahan genetik salinan tambahan pada kromosom 21 manusia. seringkali kromosom 14 (45.

[9] Ia tidak menunjukkan tanda diakibatkan oleh usia ibu. individual tersebut akan menonjolkan ciri-ciri tersebut.[13] Pada 2006.21q)). 45. Ia merupakan punca 2-3% daripada kes sindrom Down yang dikaji. dup(21q)). tetapi bukan kesemua gen pada kromosom 21 (46.XX. Salah cabang (disjunction) biasa mendorong kepada gametes mempunyai peluang besar bagi mencipta gamete dengan tambahan kromosom 21. Kejadian sindrom Down dianggarkan pada 1 setiap 800 hingga 1 setiap 1000 kelahiran.XX. Punca ini amat jarang. Jarang sekali.[11] Sekiranya kawasan disalin mempunyai gen yang bertanggung jawab bagi ciri-cir fizikan dan mental sindrom Down. t(21q.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 isokromosom. kawasan kromosom 21 akan melalui penyalinan. Ini akan mengakibatkan salinan tambahan sebahagian. dan berkemungkinan juga disebabkan oleh bapa atau ibu. Sindrom Down translokasi sering kali dirujuk sebagai sindrom Down familial. dan tidak terdapat kadar anggaran kes. Pusat Kawalan Penyakit (Center for Disease Control) menganggarkan kadar sehingga 1 setiap 733 kelahiran hidup di Amerika Syarikat (5429 kes baru setiap tahun).[14] .

minta maaf dan sebagainya. bersalam. Pada ibu berusia antara 20 hingga 24. Tidak terdapat bukti kesan usia pada bapa. dan pada usia 49 risikonya adalah 1/11. makan sendiri. • Umur biologikal tidak sama dgn umur akal . risikonya adalah 1/1490.[15] menunjukkan kesuburan keseluruhan kumpulan usia tersebut. tiada faktor risiko lain diketahui. • Belajar melalui pemerhatian Cara Penambahbaikan Pengajaran & Pembelajaran Untuk Kanak-Kanak ini ialah mengambilkira spesifikasi berikut. Bukit Rambai Melaka. Selain usia ibu.[12] Sungguhpun risiko meningkat dengan usia ibu. 80% kanakkanak dengan sindrom Down dilahirkan pada wanita bawah usia 35. pada usia 40 risikonya adalah 1/60.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Sekitar 95% dari ini adalah trisomi 21. ucapkan terima kasih. : Melayu JENIS KECACATAN : Lewat perkembangan kerana Sindrom down Melalui pemerhatian dan temubual didapati kanak-kanak ini menghadapi masalah seperti masalah tingkah laku berikut: • Dapat menguruskan diri serta melakukan apa sahaja sekiranya dilatih dan dididik dengan nilainilai murni umpamanya mencium tangan. Sindrom Down berlaku dikalangan semua ethnik dan semua golongan tahap ekonomi. Usia ibu memberi kesan kepada risiko kehamilan bayi dengan sindrom Down. METHODOLOGI Kajian dibuat keatas kanak-kanak berkeperluan khas seperti berikut: NAMA JANTINA : Nur Hafifah bt Bahari : Perempuan : 16 Jun 2001 TARIKH LAHIR ALAMAT ETNIK : Bt 7 ½ Jln Sidang Baba.

• Mereka mempunyai daya ingatan yang singkat dan pengajaran perlu diulangi. • Kasih Sayang dan Penerimaan Keluarga dan Masyarakat • Sokongan Padu dari setiap Ahli Keluarga • Menjalani Program ISP. Rendah.3PK). Oleh itu memerlukan RPI yang bersesuaian • Memerlukan bahan pengajaran yang berpandukan deria penglihatan dan bukan deria pendengaran • Mempunyai kesukaran mengeluarkan kata-kata (tidak dapat bertutur sebagaimana beliau memahami pertuturan) • Program Pemulihan perlu berjalan seiring disekolah – Pemulihan Pertuturan. • Pengajaran & pembelajaran perlu menyeronokan untuk mereka mengikuti secara aktif. Oleh itu kanak-kanak dgn SD perlu menjalani ISP pada tahap umur 0-3 tahun dan EIP dari 3 – 6 tahun sebelum menjalani pendidikan khas di sekolah • Setiap orang dari mereka mempunyai kelebihan dan kelemahan berlainan. Vokasional • Peluang Pekerjaan & Penjanaan Pendapatan • Hidup Berumah-Tangga – Surjit & Carrie • Kesejahteraan Hidup di Usia Emas . Terapi Pekerjaan (OT) • Menjalani Ujian Saringan Penglihatan & Pendengaran sebelum Mendaftar ke Sekolah • Mendapat Pendidikan Pra-Sekolah. • Perlu diberi peluang untuk menggunakan respon motor umpamanya menggunakan isyarat tangan. Pemulihan CaraKerja dan Fisioterapi (Pusat Perkhidmatan Pendidikan Khas. Menengah. Keperluan Khas Murid. EIP dari lahir • Menjalani Program Pemulihan – Terapi Pertuturan.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 • Otak manusia berkembang pesat dalam masa 0-2 tahun. • Kelambatan penguasaan bahasa menyebabkan mereka mempunyai pengetahuan am yang kurang jika dibanding dgn murid biasa.

Penyayang & Passionate • Memahami Tingkahlaku murid SD dan bagaimana untuk menangani sekiranya timbul masalah • Mendapat latihan secukupnya mengenai RPI(Student-Based) dan Teknik Mengajar yang bersesuaian • Garispanduan untuk perlaksanaan kurikulum dibekalkan kepada Guru • Bantuan & Khidmat Bantu dari JPN & JPK • Kreatif di dalam Pengajaran & Pembelajaran • Bekerjasama dengan Ibu-Bapa Murid SD bagi kesinambungan P&P Keperluan Khas Kurikulum/Bahan Pengajaran/Teknik Pengajaran • Kurikulum Alternatif • Bahan Pengajaran – Buku Teks & Buku Latihan perlu dicetak dalam huruf besar . Murid & Staf Pentadbiran & Keselamatan yang prihatin & memahami tingkahlaku murid SD • Asesibiliti kelas yang sesuai – Tiada longkang besar.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Keperluan Khas Keluarga • Menerima Hakikat & Reda dengan Kurniaan Tuhan • Sabar • Sokongan Padu sesama Ahli Keluarga. tingkat bawah Keperluan Khas Guru • Sabar. Keluarga Terdekat & Masyarakat • Mendapat Maklumat Bagi Membesarkan Anak dengan SD • Menjadi Ahli Persatuan Keperluan Khas Prasarana Sekolah • Suasana Selamat – Pintu masuk di kunci pada waktu persekolahan • Masyarakat Sekolah – Pengetua. penempatan yang sentral. Guru.

Masalah kesihatan dihidapi kanak-kanak SD: . malah Sindrom Down (SD) tidak tepat dikatakan penyakit. Softwares. Kanak-kanak SD perlu pendidikan khas seawal mungkin agar dapat membantu mereka berdikari. Ia bukan penyakit moden atau penyakit 'orang kaya'. SD tidak boleh diubati. Ia terjadi kerana keadaan baka tidak normal. Picture Enhance Communication System. SD terbahagi tiga—Trisomi. Perkembangan mental dan fizikal kanakkanak SD lambat berbanding kanak-kanak biasa. Translocation dan Mosaic. kanakkanak SD boleh dikenali melalui wajah mereka yang hampir sama. Tidak kira jenis apa. Dianggarkan SD terjadi pada kadar satu bagi setiap 650 kelahiran.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 • Teknik Membaca & Menulis menggunakan kaedah phonetik /e-Extra • Bahan Pengajaran yang sesuai untuk visual learners umpama Alat Bantu Mengajar. • Teknik Pengajaran yang kreatif & Cross-Curricular • Menggalakkan penampilan idea-idea kreatif & inovatif dalam perlaksanaan pembelajaran dari kalangan guru-guru melalui forum atau simposium berkala Keperluan Khas Pentaksiran • Pentaksiran serta pensijilan alternatif yang berasaskan pencapaian kemahiran dan diiktirafkan oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia & Kementerian Sumber Manusia • Pentaksiran berbentuk formatif dan bukan summative PENEMUAN (FINDINGS) Ramai pernah mendengar namun ramai juga cetek pengetahuan mengenainya.

buat aksi atau lakonan.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093      Sakit jantung berlubang Mudah mendapat selesema. terutama ketika mereka masih segar dan aktif. disayangi dan diterima keluarga serta masyarakat. Antara langkah perlu diambil:    Adakan kegiatan atau permainan bahasa yang dapat menarik perhatian mereka.     Guna ayat pendek dan bahasa mudah difahami. Membantu kanak-kanak SD bertutur Kebanyakan kanak-kanak SD lambat bertutur. Ini membantu membentuk imej diri positif dan mendorong mereka belajar.  Disiplin perlu diterap pada usia awal. Latihan berterusan. Pilih masa sesuai. . Nyatakan had tingkah laku yang dibenar dan tidak dibenarkan. Tunggu tindak-balas mereka dan beri mereka peluang menjawab. Sambil bertutur. radang tenggorok. Jangan terlalu banyak bertanya. Cuba dapatkan perhatian sebelum bercakap dengan mereka. membantu pembesaran kanak-kanak SD. Perlu beri pujian kepada setiap kecermerlangan dicapai.  Kanak-kanak SD perlu berasa selamat. Mereka wajar dibantu pada usia awal.  Alat permainan perlu sesuai teknik pengajaran. radang paru-paru Kurang pendengaran Lambat/bermasalah bertutur Penglihatan kurang jelas Suasana membesarkan kanak-kanak SD:  Suasana persekitaran penting. Ketenangan dan kemesraan penjaga dapat merangsang penerimaan pembelajaran lebih cepat. Ia perlu ditambah untuk mengelak kebosanan mereka.

CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093  Tumpu kepada satu perkara. mereka boleh dibiarkan bermain sendirian. Selalu beri tindak-balas kepada setiap percakapan mereka. memberi dan menerima tindak-balas daripada rakan. Peringatan kepada ibu bapa:       Cara terbaik kanak-kanak SD mempelajari perkara baru. Ibu bapa perlu tabah dan atasi perasaan itu dengan menyayangi. cara itu anda dapat bertukar pengalaman dan berkongsi maklumat demi kebaikan anak. peluang dan latihan sebelum beralih kepada latihan baru. membimbing dan mengajar mereka seperti anak normal. Beri masa.   Guna setiap peluang. Jadi ahli persatuan SD. Sedia bahan sampingan untuk permainan khayalan. Boneka pilihan atau kesayangan. Ibu bapa perlu membuat rujukan doktor. Pilih alat permainan sesuai tahap perkembangan kanak-kanak. Jangan terlalu memaksa mereka melakukan sesuatu. berinteraksi dengan mereka. Ciri fizikal kanak-kanak SD :        Hidung kemek Lidah tebal dan kerap terjelir Tapak tangan lebar Tapak tangan ada hanya satu lipatan Jari kelengkeng tangan melengkung Jarak ibu jari kaki dengan jari kedua. lebar Leher pendek dan besar . dengan menghubungi pusat SD.  Jangan biar kanak-kanak SD bersendirian. sekiranya mendapati anak mereka SD. Mereka perlu bergaul. Cadangan kepada ibu bapa Jangan berasa sedih jika dikurnia anak SD. melalui boneka. Dapatkan maklumat mengenainya. Apabila kanak-kanak SD boleh bermain dengan alat permainan mudah. dapat dijadikan pendorong.

bentuk atau warna Permainan sosial . Melalui permainan juga.bermain masak-masak . sebab dan akibat.berpura-pura menjadi orang lain dalam suasana berbeza . laci. Permainan membina dan kognitif misalnya. mencantum gambar berdasarkan corak. bakul atau kotak. Permainan selidik dan jelajah .menggigit. untuk mendapatkan tindakbalas . kanak-kanak SD menjadi cerdik dan berkeupayaan memahami hubung kait.ketawa apabila digeletek . membaling dan menggosok objek pada permukaan lantai.bermain sembunyi-sembunyi Permainan khayalan .tertarik kepada semua benda . Ia membantu pemahaman mereka mengenai kehidupan.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093    Kelopak mata berlipat-lipat Sendi longgar Otot lembik Kepentingan permainan Permainan penting membantu pembesaran setiap kanak-kanak.merangkak dan bertatih serta berminat membuka almari.mengutip dan membelek objek .

pesakit lemah dari segi pergerakan motor. Xenotransplan sel stem tidak berupaya melakukannya. ―Namun. selepas terapi sel stem mungkin berlaku sedikit peningkatan. Misalnya kalau dia mengalami masalah jantung.berlari. Tiada rawatan boleh menyembuhkannya dan saintis masih giat menjalankan penyelidikan bagi mencari kaedah menangani sindrom down atau sekurang-kurangnya membantu memperbaiki kesihatan penghidapnya. Atau jika dulu. Sebagai penyakit yang dikaitkan dengan faktor genetik. adalah tidak benar.meniru gaya cakap . Justeru rawatan yang dilakukan oleh BCRO menerusi sel stem daripada fetus arnab (teknologi yang disebut sebagai Xenotransplan stem sel) adalah mengembalikan sebahagian kecil fungsi kemanusiaan pesakit itu. menari dan mengayuh basikal Permainan bahasa .CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Permainan merangsang pergerakan otot . . melompat. Buat masa ini penyakit sindrom down tidak boleh dirawat kerana ia adalah penyakit genetik berkaitan lebihan kromosom.menyanyi KESIMPULAN DAN CADANGAN ―Rawatan yang dilakukan kepada pesakit sindrom down sebelum ini adalah rawatan komplikasi penyakit. selepas menjalani terapi sel stem mungkin ia membantu meningkatkan tahap tumpuan. Begitu juga dia dia berhadapan dengan masalah usus atau leukemia. sindrom down adalah penyakit seumur hidup. ―Misalnya. untuk memulihkan pesakit daripada sindrom down sepenuhnya seperti yang dipercayai oleh kebanyakan ibu bapa. memanjat. jika kanak-kanak berkenaan kurang tumpuan. itulah yang dirawat.

Namun. organ atau tisu haiwan kepada manusia.000 kanakkanak sindrom down yang dirawat pada usia muda dapat menghadiri tabika awam dan 27 peratus dapat ke sekolah biasa bersama kanak-kanak normal lain. Berbanding pemindahan organ haiwan kepada manusia. pada 1993 sum-sum tulang dan buah pinggang seekor babun dilakukan di Pittsburgh.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Xenotransplantation adalah pemindahan sel. Justeru sel stem daripada janin arnab ini tidak sama dengan sel stem embrionik manusia atau pun darah tali pusat. BCRO menjalankan prosedur xenotransplan bersandarkan kajian dan hasil kajian oleh Prof Dr Franz Schmid di Jerman pada awal 1950-an yang mendakwa 62 peratus daripada 3. binatang yang dianggap paling sesuai sebagai ‗lubuk organ gantian‘ adalah babi. kemungkinan haiwan menjadi penderma organ kepada manusia adalah berita paling menggembirakan. Kebanyakan kajian dan penerbitan mengenainya dilakukan dalam bahasa Russia dan Jerman. pemindahan sel (disebut xenotransplan atau xenograft) kurang dikenali walaupun didakwa sudah 70 tahun dijalankan. Berbanding xenotransplan sel stem. Sehingga kini. untuk saintis. Justeru. kajian dan eksperimen mengenai xenotransplan yang membabitkan organ haiwan kepada manusia dimulakan secara saintifik sejak 1960 dan berterusan hingga kini. Xenotransplan organ sangat mengujakan kerana secara umum. Sehingga kini juga. . banyak kajian dan penyelidikan mengenainya dilakukan Bagaimanapun dalam konteks xenotransplan sel stem pula. Misalnya. dunia perubatan barat merekodkan 10 orang meninggal dunia kerana kegagalan mencari ganti organ yang bermasalah. Dalam konteks pesakit sindrom down pula. ia berupaya menghilangkan ciri wajah mongoloid selain membantu perkembangan motornya. Amerika. Sel stem janin arnab ini berpotensi merangsang pertumbuhan semula tisu yang rosak. penerimanya berhadapan dengan jangkitan 26 hari kemudian. BRCO memperoleh sumber sel stem daripada koloni arnab yang dibiak secara tertutup.

namun satu hakikat yang tidak boleh ditolak. Ia penyakit yang tiada ubat setakat ini kerana sindrom down masalah genetik. . ―Sel terapi digunakan memperbaiki fungsinya setara manusia sihat bukan untuk memulihkan sindrom down. tetapi tidak pada arnab apatah lagi arnab yang dibiak khas dalam koloni yang tertutup sejak beberapa generasi. Justeru. ―Satu sel bersamaan satu suntikan pada bahagian punggung manakala kos untuk satu suntikan adalah RM27. Teknologi yang dibangunkan BCRO mungkin baik. katanya. keberkesanan sel stem dari darah tali pusat bayi juga masih diperdebatkan manfaatnya. ―Pesakit sindrom down berhadapan dengan masalah pertumbuhan saiz badan yang lebih kecil berbanding rakan seusia mereka dan perkembangan kognitif yang lembap. haiwan lain berhadapan dengan pelbagai penyakit misalnya lembu dengan penyakit lembu gila. Menurut kajian mungkin hanya satu sel (satu suntikan) diperlukan bagi kanak-kanak pada usia 0 hingga 12 tahun tetapi bagi kanak-kanak yang berusia dua ke tiga tahun setengah. Mengapa fetus arnab? Dr Abdul Halim berkata. penerima sel stem janin arnab tidak perlu mengambil ubat anti penolakan seperti yang perlu dilakukan oleh penerima organ.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Sel stem yang disuntik kepada pesakit itu pula adalah mengikut jenis sel pada tisu atau organ yang rosak. Malah. Kata Dr Abdul Halim. rawatan sepatutnya dimulakan pada peringkat awal (antara usia 0 hingga 12 bulan). Justeru. mungkin satu lagi sesi diperlukan.‖ katanya. wujud kemungkinan pesakit memerlukan suntikan lebih daripada satu jenis sel untuk penyakit yang membabitkan kerosakan beberapa jenis sel badan. Walaupun hampir semua pesakit sindrom down memiliki ciri-ciri yang sama. mereka berbeza personaliti. Justeru. Tambahan lagi. mereka mungkin memerlukan dua suntikan.000 dan prosedur itu dijalankan di Malaysia oleh BCRO. sel stem belum dibuktikan secara saintifik sebagai ubat ajaib yang boleh menyembuhkan semua jenis penyakit. semua faktor itu diambil kira selain usia memulakan rawatan dan tahap kerosakan sel otak. kesan terhadap kanak-kanak secara umumnya akan dilihat antara dua ke empat bulan selepas suntikan. Jika tiada kemajuan.

ia adalah dakwaan yang kurang tepat.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Justeru. keberkesanan sel stem dalam menyembuhkan penyakit masih pada peringkat kajian. Sehingga kini. apabila ada pihak mendakwa sel stem (walau daripada mana sumbernya) boleh menangani pelbagai penyakit. Belum ada bukti klinikal yang diiktiraf dunia perubatan antarabangsa mengenai keberkesanan sel stem. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->