P. 1
Adat Resam Dan Kepercayaan Orang Cina

Adat Resam Dan Kepercayaan Orang Cina

|Views: 58|Likes:
Published by Jung Mi Ra

More info:

Published by: Jung Mi Ra on Mar 21, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/21/2012

pdf

text

original

ADAT RESAM DAN KEPERCAYAAN KAUM CINA

.DEFINISI Kepercayaan : Kepercayaan pada sesuatu dewa dan lain-lain (yang dipuja dan sebagainya dan dianggap sebagai sesuatu yang amat berkuasa) Adat Resam : Menurut Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka Edisi Ketiga. Resam pula bermaksud adat kebiasaan. (1997). aturan-aturan yang menjadi adat. halaman 7. adat membawa maksud peraturan yang sudah diamalkan turun temurun di dalam sesuatu masyarakat sehingga merupakan hukum dan peraturan yang harus dipatuhi.

MEMINANG MERISIK PERTUNANGAN ADAT PEKAHWINAN MAJLIS PERKAHWINAN WANG HANTARAN DAN MAS KAHWIN .

o Keluarga lelaki akan mengunjungi rumah pihak perempuan.) o Biasanya ibu bapa pihak lelaki akan menanyakan rakan-rakan yang mengenali keluarga pihak perempuan. maruah. dan keturunan yang baik. . (Orang Cina mementingkan nama.MERISIK o Untuk mengetahui latar belakang keluarga pihak perempuan.

o Nasihat saudara-mara juga diambilkira untuk membuat keputusan. . o Tradisi makan bersama untuk mengeratkan hubungan.o Perbincangan diadakan tanpa kehadiran anakanak mereka.

MEMINANG • Ibu bapa lelaki akan menghantar wakil untuk meminang. • Wakil pihak lelaki ialah emak saudara sendiri atau saudara mara perempuan tua yang rapat. . peruntukan meja untuk jamuan makan dan pemilihan tarikh perkahwinan. • Perbincangan adalah tentang mas kahwin.

• Pihak lelaki perlu mengetahui tarikh lahir calon perempuan untuk menentukan tarikh perkahwinan yang sesuai.• Wakil pihak lelaki diminta untuk datang kali kedua untuk keputusan kerana berkemungkinan keputusan berubah. . • Setinggi mana mas kahwin yang diminta mesti dipersetujui demi menjaga maruah mereka.

o Kenduri atau jamuan makan sederhana diadakan bersama saudara terdekat.PERTUNANGAN o Tanda pasangan telah dimiliki. o Pasangan pengantin bertukar-tukar cincin. . o Tidak begitu diamalkan kerana menganggap berkahwin lebih baik daripada bertunang.

WANG HANTARAN DAN MAS KAHWIN o Antaranya sebentuk cincin emas. . o Semakin besar mas kahwin semakin besar martabat pengantin lelaki. o Jumlah mas kahwin ditentukan oleh pihak perempuan. kain dan wang tunai. pakaian.

merah atau kuning. . o Upacara minum teh juga merupakan adat yang melambangkan penerimaan pasangan pengantin.MAJLIS PERKAHWINAN o Baju pengantin sebaiknya berwarna putih. o Baju berwarna hitam. biru atau kelabu dilarang kerana melambangkan kematian dan kesedihan.

o Semasa memberi nama perlu mengambilkira unsur Yin dan Yang dan dibuat mengikut matematik Cina untuk menentukan sistem nama yang baik. .ADAT KELAHIRAN o Mencukur rambut merupakan adat pengiktirafan orang baru (bayi itu) ke dalam masyarakat.

berupa jubah dan memakai topi. o Dilarang mengungkit keburukan si mati supaya rohnya tenteram dan tidak diseksa. Di luar baju hitam dikenakan baju jejaring yang diperbuat daripada sabut.ADAT KEMATIAN o Mayat disolek dan disapu minyak wangi selepas dimandikan . o Pakaian ahli keluarga ketika hari kematian hendaklah berwarna hitam. .

. o Kertas yang disalut logam dibuang sepanjang jalan semasa membawa keranda supaya roh boleh berpandukan kertas-kertas itu untuk pulang ke rumah.o Warna merah (dianggap mempersendakan orang mati dan keluarganya) dan baju berbunga dilarang sama sekali.

KEMATIAN KEPERCAYAAN KELAHIRAN .

bayi terhindar dari terkena badi. kandungan tidak mengalami gangguan dan lain-lain. . o Banyak kepercayaan yang berkait rapat dengan fizikal bayi.KELAHIRAN o Mengikut pantang larang dipercayai boleh memudahkan ibu bersalin. mengelakkan bayi dilahirkan cacat.

. . pusat yang tersembul dikaitkan dengan kehidupan yang kurang baik.Jika mempunyai lebih dari satu pusar di atas kepala anak menjadi nakal dan tidak mendengar kata.Telinga yang lebar dan tebal sebagai tanda menjalani kehidupan yang kaya. .o Antaranya : .Sebaliknya. -Pusat yang tenggelam ke dalam menandakan orang itu akan menjalani kehidupan yang senang.

saudara mara dan sahabat dikehendaki menangis dengan kuat atau meratapi pemergiannya kerana dipercayai tangisan melambangkan kesedihan atas kematiannya. . bentuk menarik dan saiz yang besar adalah lambang kekayaan ketika beliau hidup. o Kawasan perkuburan yang strategik menjadi lambang kebahagiaan yang bakal dikecapi dan hiasan yang menarik adalah penting.KEMATIAN o Mereka yang rapat seperti ahli keluarga. o Kubur yang cantik.

TERIMA KASIH.. ..

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->