P. 1
Adat Resam Dan Kepercayaan Orang Cina

Adat Resam Dan Kepercayaan Orang Cina

|Views: 60|Likes:
Published by Jung Mi Ra

More info:

Published by: Jung Mi Ra on Mar 21, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/21/2012

pdf

text

original

ADAT RESAM DAN KEPERCAYAAN KAUM CINA

halaman 7. (1997). adat membawa maksud peraturan yang sudah diamalkan turun temurun di dalam sesuatu masyarakat sehingga merupakan hukum dan peraturan yang harus dipatuhi. Resam pula bermaksud adat kebiasaan.DEFINISI Kepercayaan : Kepercayaan pada sesuatu dewa dan lain-lain (yang dipuja dan sebagainya dan dianggap sebagai sesuatu yang amat berkuasa) Adat Resam : Menurut Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka Edisi Ketiga. aturan-aturan yang menjadi adat. .

MEMINANG MERISIK PERTUNANGAN ADAT PEKAHWINAN MAJLIS PERKAHWINAN WANG HANTARAN DAN MAS KAHWIN .

maruah.MERISIK o Untuk mengetahui latar belakang keluarga pihak perempuan.) o Biasanya ibu bapa pihak lelaki akan menanyakan rakan-rakan yang mengenali keluarga pihak perempuan. (Orang Cina mementingkan nama. dan keturunan yang baik. . o Keluarga lelaki akan mengunjungi rumah pihak perempuan.

.o Perbincangan diadakan tanpa kehadiran anakanak mereka. o Nasihat saudara-mara juga diambilkira untuk membuat keputusan. o Tradisi makan bersama untuk mengeratkan hubungan.

MEMINANG • Ibu bapa lelaki akan menghantar wakil untuk meminang. peruntukan meja untuk jamuan makan dan pemilihan tarikh perkahwinan. • Perbincangan adalah tentang mas kahwin. . • Wakil pihak lelaki ialah emak saudara sendiri atau saudara mara perempuan tua yang rapat.

• Pihak lelaki perlu mengetahui tarikh lahir calon perempuan untuk menentukan tarikh perkahwinan yang sesuai. • Setinggi mana mas kahwin yang diminta mesti dipersetujui demi menjaga maruah mereka. .• Wakil pihak lelaki diminta untuk datang kali kedua untuk keputusan kerana berkemungkinan keputusan berubah.

PERTUNANGAN o Tanda pasangan telah dimiliki. . o Tidak begitu diamalkan kerana menganggap berkahwin lebih baik daripada bertunang. o Pasangan pengantin bertukar-tukar cincin. o Kenduri atau jamuan makan sederhana diadakan bersama saudara terdekat.

.WANG HANTARAN DAN MAS KAHWIN o Antaranya sebentuk cincin emas. o Semakin besar mas kahwin semakin besar martabat pengantin lelaki. pakaian. kain dan wang tunai. o Jumlah mas kahwin ditentukan oleh pihak perempuan.

o Baju berwarna hitam. .MAJLIS PERKAHWINAN o Baju pengantin sebaiknya berwarna putih. biru atau kelabu dilarang kerana melambangkan kematian dan kesedihan. merah atau kuning. o Upacara minum teh juga merupakan adat yang melambangkan penerimaan pasangan pengantin.

. o Semasa memberi nama perlu mengambilkira unsur Yin dan Yang dan dibuat mengikut matematik Cina untuk menentukan sistem nama yang baik.ADAT KELAHIRAN o Mencukur rambut merupakan adat pengiktirafan orang baru (bayi itu) ke dalam masyarakat.

o Dilarang mengungkit keburukan si mati supaya rohnya tenteram dan tidak diseksa. Di luar baju hitam dikenakan baju jejaring yang diperbuat daripada sabut. . o Pakaian ahli keluarga ketika hari kematian hendaklah berwarna hitam.ADAT KEMATIAN o Mayat disolek dan disapu minyak wangi selepas dimandikan . berupa jubah dan memakai topi.

o Kertas yang disalut logam dibuang sepanjang jalan semasa membawa keranda supaya roh boleh berpandukan kertas-kertas itu untuk pulang ke rumah.o Warna merah (dianggap mempersendakan orang mati dan keluarganya) dan baju berbunga dilarang sama sekali. .

KEMATIAN KEPERCAYAAN KELAHIRAN .

o Banyak kepercayaan yang berkait rapat dengan fizikal bayi. bayi terhindar dari terkena badi. kandungan tidak mengalami gangguan dan lain-lain. . mengelakkan bayi dilahirkan cacat.KELAHIRAN o Mengikut pantang larang dipercayai boleh memudahkan ibu bersalin.

.Jika mempunyai lebih dari satu pusar di atas kepala anak menjadi nakal dan tidak mendengar kata. -Pusat yang tenggelam ke dalam menandakan orang itu akan menjalani kehidupan yang senang. . . pusat yang tersembul dikaitkan dengan kehidupan yang kurang baik.Sebaliknya.Telinga yang lebar dan tebal sebagai tanda menjalani kehidupan yang kaya.o Antaranya : .

.KEMATIAN o Mereka yang rapat seperti ahli keluarga. o Kawasan perkuburan yang strategik menjadi lambang kebahagiaan yang bakal dikecapi dan hiasan yang menarik adalah penting. saudara mara dan sahabat dikehendaki menangis dengan kuat atau meratapi pemergiannya kerana dipercayai tangisan melambangkan kesedihan atas kematiannya. o Kubur yang cantik. bentuk menarik dan saiz yang besar adalah lambang kekayaan ketika beliau hidup.

.TERIMA KASIH. ..

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->