P. 1
Teori Pembelajaran - Skinner

Teori Pembelajaran - Skinner

|Views: 780|Likes:
Published by Wan Azmi

More info:

Published by: Wan Azmi on Mar 22, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/25/2013

pdf

text

original

1.0 PENDAHULUAN.

Burhus Frederick Skinner telah dilahirkan pada 20 Mac 1904 di Susquehanna Pennsylvania. Bapanya seorang peguam di bandar kecil itu. Skinner belajar di Kolej Hamilton di Clinton, New York, di mana beliau mengkhusus dalam kesusasteraan Inggeris. Beliau tidak mengambil apa-apa kursus psikologi tetapi pernah memenangi hadiah kerana karyanya dalam bahasa Greek. Beliau mula minat terhadap bidang psikologi apabila beliau menyedari bahawa beliau tidak mempunyai fakta untuk menulis cereka dan seterusnya beliau melanjutkan pelajaran dan lulus dalam bidang psikologi dengan harapan beliau dapat mengatasi masalah tersebut. Beliau, melanjutkan pelajaran di Harvard pada tahun 1928. Dalam masa tiga tahun beliau telah dianugerahkan ijazah PhD, dengan menulis disertasi yang cuba memperincikan undang-undang tingkahlaku untuk menerangkan perjalanan sistem saraf pusat. Beliau terus berada di Harvard selama lima tahun selepas mendapat ijazah. Ia melanjutkan usaha Thorndike dalam kajian pelaziman. Beliau membuat kajian yang cuba mengenal pasti undang-ungdang asas dalam tingkah laku organisme. Satu daripadanya ialah mengaturkan seekor binatang dalam alat itu boleh melakukan mekanisme yang dapat mendatangkan ganjaran. Hal ini dapat dilakukan dengan menekan sebarang tuas yang ringkas. Dengan menggabungkan ciptaan-ciptaan ini, gerakbalas menekan tuas itu dapat dirakamkan secara automatik untuk menandakan kekerapan gerakbalas bagi sesuatu organisme secara keseluruhan. Dengan ini lahirlah “ Kotak Skinner ” yang sejak itu telah menjadi satu alat kebiasaan dalam kajiselidik psikologi. Beliau berjaya menerbitkan sebuah buku berjudul, The Behavior of Organisms (1938).

1

Mengikut Skinner (1972, 110-11), beliau minat terhadap aturan pengukuhan adalah secara kebetulan. Pada suatu hari Sabtu, beliau menyedari bahawa bilangan tempat makanan dalam alat itu tidak mencukupi bagi seminggu. Oleh itu menukar cara supaya hanya satu gerak balas akan diberi ganjaran bagi setiap minit. Dengan cara ini, beliau mempunyai bilangan tempat makanan yang mencukupi. Beliau juga mendapati bahawa tikus-tikus itu lebih stabil tingkah lakunyadalam jangka yang lebih teratur pula. Kemudian, beliau terus mengkaji kesan jenis-jenis pengukuhan sebahagian pada kadar yang tetap atau berubah ke atas jumlah penekanan tuas. 1.1 FALSAFAH BEHAVIORISME MENGIKUT SKINNER Falsafah Skinner ini bersifat saintifik. Sifat saintifik itu pula adalah dalam bentuk radikal. Beliau mahu mencari hubungan biasa antara kelas-kelas kejadian yang boleh diperhatikan supaya pola sebab musabab dapat dipastikan. Dalam hal ini beliau tidak mementingkan teori dalam erti kata yang biasa. Fenomena pembelajaran yang paling baik dikaji adalah dari segi menganalisis hubunganhubungan fungsional antara gerak balas-gerak balas dan keadaan-keadaan sebelumnya. Cara ini tidak memerlukan teori untuk mengetahui apa yang berlaku di antara kedua-dua pembolehubah itu. Sesuatu teori itu didapati penting dari segi membuat kenyataan ringkas mengenai pola-pola hubungan yang dapat dilihat, tetapi tidak ada satu keperluan yang merujukkannya kepada proses mental untuk menghuraikan tingkahlaku. Tingkahlaku sentiasa dihuraikan dengan mengenalpasti keadaan-keadaan penggerak objektif dari mana tingkahlaku itu timbul(termasuklah sejarah pengukuhan organisme itu sebelumnya).

2

Skinner juga boleh dianggap sebagai pengikut ‘ operasionalisme ’ yang didefinisikan oleh beliau sebagai kebiasaan bercakap mengenai pemerhatian yang dibuat oleh seseorang, tatacara manipulatif dan perkiraan yang terlibat dalam membuat pemerhatian, langkah-langkah logik dan matematikal yang hadir di antara kenyataan yang sebelum dan sesudah, serta tiada yang lain ( Skinner 1972, hal. 370 ). Kebaikan yang paling utama dalam operasionalisme yang dilihat sebagai sesuai dalam psikologi mengikut Skinner terdapat dalam isi keempat iaitu ia menolong kita mengetepikan hal-hal yang tidak perlu dalam usaha untuk mewujudkan sains objektif. Setengah variasi operasionalisme menganggap bahawa kejadian-kejadian umum ( kejadian yang boleh diperhatikan secara luar dan disahkan ) sebagai sesuai untuk analisis saintifik. Skinner pula berpendapat bahawa sebahagian daripada kejadian sulit juga boleh dijadikan bahan. Isunya bagi beliau bukanlah perbezaan antara umum dan sulit tetapi sama ada kejadian-kejadian itu boleh diperhatikan. Dalam karya Beyond Freedom and Dignity , Skinner memperlihatkan dirinya bukan sahaja sebagai ahli sains yang berkebolehan dan sebagi pengikut sesuatu cara yang tertentu untuk membuat sesuatu yang saintifik tetapi beliau juga memperlihatkan dirinya sebagai ahli falsafah yang mengenai hal ehwal manusia. Ini tidaklah menghairankan kerana tema-tema yang beliau utarakan merupakan hal-hal yang dijumpai di makmal psikologi.

3

Menurut Skinner, untuk menyelasaikan masalah manusia kita perlu menerapkan apa saja jenis teknologi. Masalah tingkah laku manusia tidak boleh diselesaikan oleh teknologi fizikal dan teknologi iaitu teknologi tingkah laku. Ramai orang menentang bahawa teknologi tingkah laku juga diperlukan. Mereka menentangnya kerana mereka berfikir teknologi ini tidak boleh memberi kesan, dan mereka menentangnya kerana mereka fikir teknologi ini tidak diperlukan. Kedua-dua tentangan ini boleh dikaitkan dengan konsep ‘ manusia autonomous ’ iaitu idea bahawa terdapat suatu kejadian dalaman yang bertindak sendiri untuk menyebabkan berlakunya tingkah laku. Oleh kerana tingkah laku itu mempunyai sebab dalaman, maka idea ini begitu teguh sehingga mereka merasakan teknologi tingkah laku itu tidak mungkin memberikan kesan. Atau sebaliknya, walaupun sekiranya ia boleh memberikan kesan, tetapi ia tidak diperlukan kerana ia akan merosakkan nilai-nilai penting mengenai kebebasan dan kemuliaan seseorang itu. Mengikut Skinner, analisis tingkah laku secara ujikaji tidak membenarkan kita mengutarakan idea mengenai kejadian dalaman. tingkah laku dikawal oleh keadaan-keadaan Sebaliknya kita dapati Konsep-konsep sekitaran.

kebebasan dan kemuliaan mungkin lebih difahami dalam erti kata penentuan sekitaran daripada dalam erti kata pernyataan sesuatu yang secara dalaman bersifat autonomous. ‘ Pergelutan untuk kebebasan ’ merupakan tingkah laku haiwan yang cuba mengelak atau bebas daripada keadaan-keadaan yang merbahaya. ‘ Kederiaaan dan kemuliaan ’ merupakan suatu yang diatribusikan individu, ataupun apa yang diatribusikan individu pada dirinya kerana keadaan berlakunya tingkah laku itu tidak dapat difahami sepenuhnya. Kehendak kepada kebebasan itu akan terhapusnya keadaan-keadaan yang merbahaya, dan digniti menjadi tidak perlu apabila tingkah laku dapat dihuraikan secara terperinci. Namun, tidak ada sebab untuk melihat kebebasan dan digniti sebagai hasil daripada kuasa dalaman.

4

benda-benda yang menjadi barangan kerana ianya membantu yang lain. Setiap kali kita bertindak secara sistematik ke atas persekitaran untuk memberi kesan kepada perkara lain. maka kita telah menguatkuasakan kawalan. Tetapi bagaimana boleh kita membantu budaya untuk berterusan? Menurut Skinner. maka dalam evolusi budaya juga bentuk-bentuk itu akan terus hidup dan akan mengawal manusia dalam semua bidang keputusan tingkah laku mereka. Kuncinya boleh didapati dalam kontigensi pengukuhan. Ia terus hidup sebagai satu jenis dan sebagai seorang individu. Ke arah matlamat apa hendak kita bentuk tingkahlaku itu? Bagi Skinner jawapan yang senang ialah untuk menyediakan pengukuhan positif yang tekal berikutnya boleh dikategorikan kepada tiga jenis nilai atau barangan iaitu benda-benda yang menjadi barangan kerana ianya membantu penerusan hidup biologi. kita tidak perlu mengkhuatiri konsep ‘ kawalan ’. Manusia tidak hapus. kita perlu ‘ memesatkan lagi perkembangan praktis yang akan mengambil kira juga keputusan-keputusan yang jauh ’ ( Skinner. dan benda-benda yang menjadi barangan kerana ia membantu sebuah budaya untuk terus hidup.Teknologi tingkah laku bukanlah suatu mimpi. 5 . hal. 1971. Masalah utama ialah kita perlu lebih jelas mengenai objektif kawalan itu dan bertindak dengan lebih berkesan dalam memilih cara-cara mengawal. Seperti juga dalam proses biologi di mana jenis-jenis organisme yang lebih sensitif kepada keputusan tindakannya akan lebih senang untuk terus hidup. Hal ini boleh dijadikan prinsip yang membimbing reka bentuk atau reka bentuk kembali keseluruhan sesuatu budaya itu. ia sudah berada dalam proses perkembangan. Tingkahlakunya pula tidak lagi dilihat sebagai sesuatu yang datang dari dalam. Mengikut Skinner. Kedua-dua kategori yang pertama itu tidak begitu konversial seperti yang ketiga. Dalam kesemua hal ini. 143 ). Ia dilihat sebagai menjadi fungsi kepada keadaan-keadaan sekitaran.

1 Langkah pertama Skinner telah menjalankan satu eksperimen dengan menggunakan tikus.1 Kotak Skinner. Kemudian secara tidak sengaja.0 TEORI PELAZIMAN OPERAN SKINNER 2. Seperti kucing dalam teori Thorndike. Dalam kajian Skinner ialah beliau meletakkan seekor tikus yang lapar ke dalam kotak Skinner seperti pada Rajah 1. Kotak Skinner tersebut mempunyai alat penekan pada dindingnya. Ini bermakna tikus telah belajar cara memperoleh makanan dengan menekan alat penekan tersebut. 6 . Tindakan ini diulangulang sehingga tikus belajar bahawa ‘Jika alat penekan ini ditekan. makanan akan diperoleh’.1. Ini dikatakan pembelajaran melalui pelaziman. Rajah 1 2. tikus tertekan alat penekan dan birin makanan akan keluar. tikus juga dibiarkan berlari secara rawak dalam kotak tikus Skinner.2.

7 . Skinner telah memutuskan hubungan makanan dengan alat penekan. Apabila lampu menyala. Manakala. tikus pun berhenti menekan alat penekan tersebut ( gerak balas terhapus ). Dengan langkah ini.1. Peringkat ini dikenali penghapusan. maka bijirin tidak akan diperolehi. tikus menekan alat penekan dan bijirin diperolehi. jika lampu tidak menyala tetapi tikus menekan alat penekan.1.2 Langkah kedua Seterusnya. iaitu dapat membezakan masa yang paling sesuai untuk menekan alat penekan untuk mendapatkan makanan. 2. makanan tidak akan keluar.3 Langkah ketiga Kemudian Skinner memasukkan lampu dalam kotak tikus beliau. Apabila tikus menekan alat penekan tersebut.2. tikus belajar konsep diskriminasi. Lama-kelamaan tikus belajar untuk menekan lat penekan hanya apabila lampu menyala. Ini bermakna. apabila ganjaran ( makanan ) dihentikan.

4 Langkah keempat.1 Langkah pertama Eksperimen kedua Skinner ialah dengan melibatkan burung merpati. ia diberi peneguhan dalam bentuk kacang hijau. 8 .2 Eksperimen Skinner dengan burung merpati 2. Langkah pertama kajian beliau ialah Skinner cuba membentuk tingkah laku burung merpati secara berperingkat-peringkat. Skinner cuba mengajar burung merpati untuk bermain ping pong.2. ia diberikan peneguhan berbentuk kacang hijau. Kemudian. beliau memberikan kacang hijau kepada seekor burung merpati lagi yang berada di sebelah jaring yang lain. 2. Dengan peneguhan ini. sehingga kedua-duanya burung merpati berjaya bermain ping pong. ia juga diberi peneguhan positif dalam bentuk kacang hijau. burung merpati terus mematuk bola ping pong tersebut. Apabila burung merpati tersebut mematuk bola ping pong. Seterusnya.2. 2. Dalam kajian ini.2 Langkah kedua.2.2. Langkah ini diulang-ulang sehingga burung merpati dilazimkan dengan peneguhan. Apabila burung merpati menghampiri bola ping pong.3 Langkah ketiga. 2.2. apabila burung merpati berjaya mematuk bola ping pong ke sebelah jaring dengan paruhnya.

jika diberikan peneguhan sebaik sahaja gerak balas ditunjukkan. Menurut Rachlin ( 1991 ). jika diberikan peneguhan sebaik sahaja gerak balas ditunjukkan. peneguhan diberikan pertamanya untuk memuaskan kehendak individu. Menurut Skinner ( 1953 ). Menurut Skinner ( 1953 ). Peneguhan ialah perkara yang dilakukan untuk menggalakkan sesuatu perlakuan diulangi. Daripada kajian yang telah dilakukan ini telah membawa beliau kepada penggunaan teori pelaziman operan dalam aktiviti pengajaran dan pembelajaran di dalam bilik darjah. keduanya untuk mengurangkan tekanan dan meransang otak. dalam teori pelaziman operan gerak balas boleh diperkuatkan ( diulangi ) atau dihapuskan ( tidak diulangi ). prinsip Premack dan pelupusan. Terdapat lima jenis proses dalam teori operan Skinner iaitu peneguhan positif. dendaan.0 PRINSIP-PRINSIP TEORI BEHAVIOURIS. dalam teori pelaziman operan gerak balas boleh dperkuatkan ( diulang ) atau dihapuskan ( tidak diulangi ). peneguhan negatif. 9 .3. Beliau menghasilkan “ Skinner Box ” di mana tingkah laku binatang dalam kotak tersebut boleh dikawal dan gerakbalasnya boleh diperhatikan dan direkod/diukur. Skinner menjalankan kajian dengan menggunakan haiwan seperti tikus dan burung merpati. Skinner menyatakan bahawa perlakuan harus diperhatikan dalam jangka masa yang panjang dan membentuk perlakuan yang kompleks daripada perlakuan mudah. Kajian ini membawa beliau kepada penggunaan teori pelaziman operan dalam aktiviti pengajaran dan pembelajaran dalam bilik darjah. Skinner membahagikan peneguhan kepada dua jenis iaitu peneguhan positif dan peneguhan negatif.

( b ) memuji dengan cepat. memberi hadiah dan sebagainya. Tingkah Laku Masa lebih Hadapan Pelajar kemukakan soalan dengan baik. Tingkah Laku Pelajar Kesan / Akibat kemukakan Guru memuji pelajar. ( c ) memuji tanpa pilih kasih. Peneguhan positif yang diberikan oleh guru dapat mendorong pelajar menghasilkan kerja yang bermutu tinggi. ciri-ciri pujian ( peneguhan positif ) yang memberi kesan ialah ( a ) memuji secara ikhlas. Peneguhan positif ialah memberikan sesuatu ganjaran setelah perlakuan itu ditunjukkan. ( e ) memuji tingkah laku yang spesifik dan ( f ) memuji jawapan atau respons yang spontan.3. 10 .2 Peneguhan Negatif. banyak soalan yang baik. Contoh peneguhan positif ialah seperti berikut. ( d ) memuji usaha dan cuba jaya. 3. Jadual 1 : Peneguhan Positif. memberikan senyuman. yang menyebabkan perlakuan itu diulangi atau diperkuatkan lagi. Hanya tingkah laku yang spesifik sahaja yang perlu diberi peneguhan. menepuk bahu pelajar. Dalam bilik darjah. Peneguhan yang diberi juga mestilah jelas dan bersistematik. Guru juga mestilah ikhlas ketika memberi peneguhan.1 Peneguhan Positif. Menurut Brophy ( 1981 ). peneguhan positif ini diberikan sebagai salah satu contoh motivasi dalam aktiviti pengajaran dan pembelajaran. Contoh-contoh peneguhan positif yang boleh diberikan dalam bilik darjah ialah seperti memberikan kata-kata pujian selepas pelajar melakukan sesuatu kerja atau menjawab soalan.

seorang bapa memarahi anaknya kerana tidak membuat kerja rumah yang diberikan oleh guru. maka si anak tadi pun menyiapkan kerja sekolahnya. Peneguhan boleh dilaksanakan secara berterusan atau berkala. Jadual 2 : Peneguhan Negatif. Contohnya. Contoh adalah seperti berikut. peneguhan berkala berubah. peneguhan berkala nisbah tetap dan peneguhan berkala nisbah berubah. tugasan waktunya. peneguhan berkala tetap. 11 . Tingkah Laku Kesan / Akibat Tingkah Laku Masa Pelajar tidak menyiapkan Guru menegur pelajar. Jadual ini meliputi peneguhan berterusan. tepat pada Hadapan Pelajar akan menyiapkan tugasan yang seterusnya tepat pada waktunya. Jadual 3 menunjukkan peneguhan yang boleh digunakan untuk membentuk tingkah laku yang diingini. Tindakan anak ( membuat kerja rumah ) dapat mengelakkan daripada ransangan yang tidak diingini ( leteran bapa ). Oleh kerana jemu dengan leteran bapanya. Contoh peneguhan negatif ialah seperti berikut.Peneguhan negatif ialah ransangan serta merta yang tidak selesa atau menyakitkan yang diberikan selepas sesuatu tingkah laku ditunjukkan.

12 .

3. Contohnya. iaitu pertama dendaan persembahan ( jenis I ) dan kedua dendaan penyingkiran ( Jenis II ). Contoh dendaan adalah seperti berikut: Tingkah Laku Kesan / Akibat Tingkah Laku Masa berhenti Hadapan Pelajar membuat bising di Guru memberi amaran Pelajar dalam kelas. Dendaan bentuk ini tidak melibatkan fizikal. tetapi dapat menakutkan pelajar. Tegasnya. larian padang. sistem demerit. Dendaan persembahan ( presentation punishment ) berlaku apabila sesuatu ransangan menyebabkan berlakunya perubahan dalam tingkah laku diri pelajar tersebut. 13 .1 Dendaan Persembahan. kepada pelajar.2 Dendaan Penyingkiran. Jadual 4 : Dendaan.3. guru memberi kerja tambahan. dendaan adalah kesan negatif yang membawa kepada pengurangan dalam kekerapan berlakunya tingkah laku tersebut. Dendaan adalah satu proses atau tatacara untuk melemahkan atau mengurangkan berulangnya tingkah laku yang tidak diingini. 3.3 Dendaan. membuat bising di dalam Dendaan boleh dibahagikan kepada dua bentuk. kelas. 3.3.

sebaik sahaja perlakuan tidak diingini dipamerkan. 14 . Untuk menjadikan dendaan lebih efektif. Antaranya ialah dendaan dilakukan segera. rasa rendah diri dan mengganggu perkembangan emosi dalam jangka masa panjang. ibu bapa atau guru-guru tidak memberi kemudahan apabila seseorang pelajar tidak berkelakuan betul.Dendaan penyingkiran ( removal punishment ) berkaitan dengan penyingkiran ransangan. Contohnya. mengenakan dendaan penyingkiran ialah seperti tidak membenarkan mereka mononton televisyen dalam tempoh seminggu sebab mereka tidak membuat kerja rumah Matematik. Kalau A dikenakan 3 rotan untuk kesalahan yang dilakukan. Orang yang menerima dendaan mestilah tahu mengapa dia dihukum. Dendaan yang keterlaluan boleh dianggap sebagai suatu deraan atau dendaan yang dikenakan secara berterusan boleh membentuk tingkah laku yang negatif. maka B mesti dikenakan 3 rotan untuk kesalahan yang sama. Ada pendapat yang mengatakan bahawa dendaan boleh menghasilkan gangguan emosi yang berpanjangan dan ia juga boleh membawa kepada persoalan etika. Dendaan mestilah diberi atas dasar untuk mengubah kelakuan dan bukan sebagai balasan perlakuannya. 3. Dendaan dikenakan hendaklah tekal.4 Prinsip Premack. Contohnya. beberapa peringatan perlu di ambil kira. seperti pengasingan diri.

Umpamanya. 3. Biasanya peneguhan jeda masa 15 . Prinsip Premack juga dikenali sebagai “ Grandma’s Rule “ yang berasaskan kenyataan “ kamu boleh keluar bermain selepas kamu habis memakan sayur-sayuran ini “. Contohnya. Jeda masa yang boleh diberi peneguhan dapat dibahagikan kepada dua iaitu jeda masa tetap dan jeda masa tidak tetap. pelajar cemerlang akan menerima anugerah yang berupa hadiah atau sijil pada hari anugerah cemerlang yang diadakan setiap tahun. Jeda masa tetap merujuk pada peneguhan yang diberikan pada masa yang telah ditetapkan. Keadaan ini akan dapat diatasi jika peneguhan untuk sesuatu perlakuan itu dapat dikenal pasti dan peneguhan itu tidak digunakan.5 Pelupusan. Peneguhan jeda masa tidak tetap pula merujuk kepada peneguhan yang boleh diberikan pada masa yang tidak ditentukan. Selain itu guru sanggup bersabar dalam menghadapi proses pelupusan kerana hasilnya tidak datang dengan serta merta. 3. kita boleh menyelang selikan aktiviti yang menarik dengan aktiviti yang kurang menarik dalam bilik darjah untuk meningkatkan kadar pembelajaran murid.6 Peneguhan Jeda Masa. Sebagai guru.Konsep utama prinsip Premack ialah mengaitkan aktiviti yang kurang diminati dengan aktiviti yang lebih diminati untuk mengukuhkan tingkah laku terhadap aktiviti yang kurang diminati. satu aktiviti bermain komputer akan diadakan. Pelupusan bermaksud perlakuan yang tidak diberi peneguhan akan lupus dengan sendirinya. Prinsip peneguhan jeda masa yang merujuk pada peneguhan akan diberikan satu jangka masa yang ditentukan sendiri oleh guru atau penyelidik. selepas mengakhiri mata pelajaran Matematik.

Jadual nisbah tidak tetap merujuk pada peneguhan tingkah laku mengikut satu purata yang telah ditentukan oleh guru atau penyelidik. Guru akan memberikan pujian kepada pelajar-pelajar yang berusaha bersungguh-sungguh menjawab soalan tersebut walaupun dia tidak memberikan jawapan yang tepat. Kategori yang seterusnya ialah “ Jadual Nisbah Tidak Tetap “. jadual nisbah tetap 3 merujuk pada peneguhan yang diberikan kepada tingkah laku yang diingini yang telah ditunjukkan pada kali yang ketiga.tidak tetap ini diberikan sebaik sahaja sesuatu tingkah laku yang diingini telah dilakukan. Umpamanya. Umpamanya. Umpamanya. Kemudiannya beliau akan menetapkan tingkah laku yang ke 10 atau yang ke 15 kali. Prinsip peneguhan mengikut nisbah ialah sesuatu peneguhan yang akan diberikan hanya selapas tingkah laku yang dimatlamatkan dilakukan beberapa kali. 16 . guru memberikan peneguhan setiap lima kali tingkah laku yang diingini itu dilakukan.7 Peneguhan Mengikut Nisbah. 3. Peneguhan kedua diberikan kepada tingkah laku yang sama dilakukan pada kali keenam. Begitulah seterusnya. 3. Kategori yang pertama ialah “ Jadual Nisbah Tetap “. Peneguhan mengikut nisbah dapat dibahagikan kepada dua kategori. Jadual nisbah tetap merujuk pada peneguhan yang diberikan kepada seseorang atau organisma setelah melakukan tingkah laku yang telah ditetapkan beberapa kali. seorang pelajar yang telah berusaha untuk menjawab soalan-soalan yang ditanya oleh guru.8 Kesan Jadual Peneguhan Skinner.

Selepas itu ditukar kepada peneguhan berkala untuk mengekalkan tingkah laku operan tersebut. 17 .Peneguhan nisbah dan masa yang berubah akan menyababkan organisma menghasilkan lebih banyak tingkah laku operan kerana peneguhan tidak ditetapkan oleh masa atau nisbah. Jika hendak menghapuskan tingkah laku operan. individu akan menunjukkan lebih banyak tingkah laku positif kerana mengharapkan peneguhan. pelajar akan perlihatkan tingkah laku operan yang paling sedikit kerana dia berjaya meramal pola peneguhan yang diberikan. Bila sesuatu tingkah laku operan diwujudkan. Oleh itu. Individu dapat mengagak bila peneguhan akan diberi dan dia bertindak balas dengan sewajarnya.peneguhan yang berterusan mesti diberikan pada awalnya. Di dalam peneguhan masa atau nisbah tetap. peneguhan berterusan dan berkala mesti diberhentikan. Individu akan perlihatkan tingkah laku operan yang lebih banyak jika jadual peneguhan yang berubah digunakan.

. Jika guru ingin menghentikan sesuatu tingkah laku operan. Apabila pelajar mendapati dia tidak mendapat apa-apa perhatian. 18 .F Skinner) supaya mereka dapat belajar menguasai permainan tersebut dengan berkesan. kepastian bahawa objektif tingkah laku haruslah bersifat realistik dan menggunakan penguasaan kemahiran secara berperingkat.4. Penggunaan prinsip penghapusan dalam bilik darjah adalah amat penting. kata-kata perangsang bagi meneguhkan tingkah laku yang dikehendaki. Selain itu. Pemberian peneguhan yang positif seperti hadiah. Namun demikian. guru juga perlu mengajar sesuatu kemahiran seperti bermain bola jaring secara berperingkat-peringkat (seperti burung merpati bermain bola ping pong mengikut teori B. bintang. guru perlu menghentikan peneguhan yang diberikan sama ada positif atau negatif secara perlahan-lahan. lama kelamaan dia akan menghentikan tingkah laku yang negatif tersebut dan sedikit sebanyak telah bertingkah laku positif. pemberian peneguhan mestilah diberikan secara tekal bagi menjamin berulangnya tingkah laku. pujian. Ia mesti sejajar dengan kebolehan dan kemampuan pelajar. Ini kerana ia merupakan salah satu cara untuk memodifikasi tingkah laku pelajar. token. Guru mesti memastikan objektif pengajaran yang ditetapkan realistik dan tidak terlalu tinggi atau terlalu rendah arasnya untuk pelajar. Selain itu. Contohnya. wang. seorang guru memberikan Rahimah lima bintang kerana berjaya menghasilkan lukisan yang tercantik dalam bilik darjah. Peneguhan positif yang baik akan menjamin tingkah laku yang baik.0 IMPLIKASI TEORI BEHAVIORIS TERHADAP PROSES PEMBELAJARAN DAN PENGAJARAN.

pelajar tidak akan berasa begitu takut kerana dia sudah biasa membuat ujian bulanan. Sebagai contoh. Proses generalisasi yang berlaku ialah dimana guru perlu mengamalkan prinsip generalisasi dalam bilik darjah. guru boleh menasihatkan pelajar tersebut dan memberitahunya bahawa dia akan menduduki peperiksaan yang hampir sama dengan ujian bulanan. Apabila pelajar tidak mendapat apaapa perhatian. Proses ini penting untuk mendapatkan ilmu dan isi yang penting dalam pembelajaran dan pengajaran. guru boleh memberitahu pelajar objektif spesifik yang perlu dikuasai dalam sesuatu pelajaran. Untuk mengatasi masalah ini. Maka guru mesti memastikan pelajar tersebut tidak mendapat apa-apa peneguhan daripadanya atau rakan sebayanya akibat daripada tingkah laku negatifnya itu. sesetengah pelajar takut untuk menghadapi peperiksaan UPSR. Manakala diskriminasi rangsangan bermaksud guru perlu memastikan bahawa pelajar memberi fokus kepada rangsangan yang betul dan dapat membezakan rangsangan-rangsangan yang lebih penting dalam proses pengajaran dan pembelajaran. dia akan menghentikan tingkah laku negatif ini. supaya mereka dapat membuat generalisasi dan diskriminasi dengan betul. Ini menunjukkan bahawa pelajar dapat membuat diskriminasi antara maklumat penting dan kurang relevan. Maka pelajar akan memberi perhatian yang lebih daripada maklumat yang penting yang berkaitan dengan objektif pelajaran. Sebagai contoh. Contohnya. generalisasi membawa maksud melakukan tingkah laku yang sama dalam situasi yang berlainan. Pemindahan pembelajaran yang berlaku dari situasi A kepada situasi B. 19 . Oleh itu.Prinsip Skinner yang boleh digunakan di sini ialah ‘jangan teguhkan tingkah laku yang tidak diingini’. seorang pelajar membuang gumpalan kertas di dalam bilik darjah. Guru perlulah mengajar pelajar membezakan persamaan dan perbezaan di antara situasi yang berlainan.

walaupun tidak mendapat sebarang pujian daripada gurunya. Seterusnya. pelajar akan terus melakukan tingkah laku ini setiap kali seorang guru masuk ke dalam bilik darjah mereka. guru akan dapat meningkatkan tingkah laku pembelajaran yang positif dengan mengadakan perbincangan. guru perlu memberi motivasi seperti dalam bentuk pujian.Seterusnya. Guru perlu memotivasikan pelajar dengan ganjaran yang sesuai sebelum mereka dapat mengawal tingkah laku pembelajaran yang dikehendaki dalam proses pengajaran dan pembelajaran. projek dan aktiviti kumpulan di kalangan pelajar. Dengan itu. Ini bermakna tingkah laku pelajar boleh dilazimkan untuk gerak balas yang diingini atau tidak diingini oleh guru. pelajar boleh mempelajari sesuatu dengan mengaitkan antara rangsangan dan gerakbalas yang berlaku. Guru pun memuji pelajar. 20 . Dengan itu. apabila guru masuk ke dalam kelas ( rangsangan ) pelajar berdiri dan mengucapkan ‘Selamat Pagi’ ( gerak balas ). Ini dapat dikesan apabila semakin kerap rangsangan dikaitkan dengan gerak balas semakin kukuh gerak balas terlazim yang berlaku. Sebagai contoh. walaupun tanpa arahan guru. Pujian yang diberikan terhadap hasil kerja tersebut akan mengakibatkan hasil kerja yang kemas berterusan. seorang pelajar diberi peneguhan positif dalam bentuk pujian kerana dapat menyiapkan kerjanya dengan kemas sekali. penerapan motivasi akan membangkitkan tingkah laku yang positif dengan ganjaran yang sesuai. Sebagai contoh. Selain itu. kata-kata perangsang dan sebagainya untuk membentuk tingkah laku yang tidak diingini. Maka guru itu akan mendapati bahawa kerja kemas pelajarnya itu mungkin akan berterusan. hadiah. Sebagai contoh. guru juga boleh meningkatkan motivasi pelajar dengan menyediakan suasana pengajaran dan pembelajaran yang menyeronokkan. Implikasi seterusnya ialah rangsangan dan gerak balas dapat diperkukuhkan dengan latihan.

Implikasi yang seterusnya ialah timbulnya kaedah penghapusan. Penggunaan prinsip jadual peneguhan Skinner dalam bilik darjah memainkan peranan yang penting untuk menentukan aras peneguhan yang perlu diberikan kepada pelajar. barulah pelajar itu diberi peluang untuk membaca di hadapan kelas. Pertama sekali. setelah mereka dapat menguasai sesuatu kemahiran itu. Dalam situasi ini guru boleh mengikis perasaan takut yang dialami oleh pelajar dalam situasi pengajaran dan pembelajaran. kemudian semasa berdiri untuk membetuk semangat dan keyakinan diri. Menurut Skinner. guru tersebut mestilah memastikan peneguhan secara berkala diberikan untuk memastikan tingkah laku secara operan itu sentiasa wujud didalam diri pelajar. guru boleh meningkatkan keyakinannya secara berperingkat-peringkat. jika pelajar takut untuk membuat pembentangan di hadapan kelas. Akan tetapi. Akhir sekali. sesuatu tingkah laku tidak diberi peneguhan Jika ia boleh dikikiskan secara perlahan. Kaedah ini dapat menghapuskan perasaan takut yang dialami oleh pelajar tersebut. apabila pelajar sedang mempelajari sesuatu yang baru. guru membiarkan pelajar itu membaca kepada kumpulan yang lebih kecil semasa dia duduk. 21 . Sebagai contoh. guru perlu memberikan banyak peneguhan positif kepada mereka supaya mereka lebih berminat untuk mendalami sesuatu perkara yang baru itu.

guru tersebut dapat menggunakan sebarang peneguhan negatif untuk tingkah laku-tingkah laku yang tertentu. pelajar akan terus berbuat demikian kerana tidak mahu kehilangan lima minit masa rehat mereka.Yang terakhir ialah. apabila loceng berbunyi. Sebagai contoh. Jika tidak anda akan kehilangan lima minit masa rehat anda’. Kesannya. Guru boleh menggunakan guru memberi peneguhan negatif untuk mendapatkan tingkah laku operan yang dikehendaki daripada pelajar. arahan berikut: ‘Semua murid harus beratur untuk pergi rehat. Tingkah laku operan yang dikehendaki oleh guru ialah supaya pelajar terus beratur untuk pergi rehat pada waktu rehat. 22 . Ini juga merupakan satu kaedah modifikasi tingkah laku.

Kecacatan kesihatan b) Lerner et. 5. Kecacatan fizikal vii. hospital dan institut. Pendidikan khas juga merangkumi aspek pengajaran dan pembelajaran. Al ( 1998 ) mencadangkan dua kategori kanak-kanak berkeperluan khas: i. 23 .5. mengkategorikan kanak-kanak berkeperluan khas ialah terdiri daripada: i. latihan jasmani dan pendidikan yang berteraskan rumah. Al. et.1 Kanak-kanak berkeperluan khas. Rencatan akal Gangguan tingkah laku Dutisme Kecacatan deria iv. ii.1.1 STRATEGI KEPADA KANAK-KANAK BERKEPERLUAN KHAS Pendidikan khas didefinisikan sebagai kaedah-kaedah yang dibentuk khusus untuk memenuhi keperluan kanak-kanak yang mengalami pelbagai kecacatan/kurang upaya.0 IMPLIKASI TEORI BEHAVIORIS TERHADAP PROSES PEMBELAJARAN DAN PENGAJARAN BAGI KANAK-KANAK BERKEPERLUAN KHAS. Kanak-kanak yang dianggap mempunyai risiko untuk gagal dalam pelajaran di bangku sekolah Kanak-kanakmempunyai kecacatan yang diambil kira dibawah sesuatu akta/undang-undang khas di sesebuah negara. iii. ii. 5. a) Mc Donnell. Gangguan pembelajaran vi. v. ( 1995 ).

24 . Tingkah laku yang seterusnya pula ialah kanak-kanak yang berkelakuan sering tertekan ataupun merasa rendah diri. Ciri-ciri kanak-kanak ini ialah seorang yang suka mencabar orang lain. Kanak-kanak berkeperluan khas boleh ditakrifkan sebagai kanakkanak yang dianggap berdepan dengan batasan keupayaan dengan sendirinya bagi memperoleh keperluan biasa dan untuk hidup bermasyarakat kerana had fizikal dan mentalnya. Antara tingkah laku utama kanak-kanak berkeperluan khas dan strategi untuk mengatasinya mengikut Teori B. Antara ciri-ciri kanak-kanak ini ialah mereka tidak mempedulikan perkara yang berlaku di sekeliling mereka. bermasalah dalam pembelajaran dan tingkah laku. Selain itu guru perlulah menjelaskan apakah akibatnya sekiranya kanak-kanak tersebut terus bersikap sedemikian. Manakala strategi untuk mengatasinya ialah antaranya guru janganlah berkelakuan seperti diri sendiri yang terluka dengan menunjukkan perasaan tidak puas hati guru terhadap murid tersebut. termasuklah pelajar-pelajar yang pintar cerdas. mereka adalah jenis yang tidak suka mencuba. Seterusnya guru perlu meyakinkan pelajar bahawa dia disukai oleh semua orang di sekelilingnya. sentiasa gagal dalam semua perkara dan mereka juga tidak berasa yakin untuk bertanggungjawab ke atas sesuatu perkara. cacat mental.F Skinner ialah jenis kanak-kanak pendendam. cacat pendengaran. d) Pendidikan khas adalah pendidikan yang ditujukan kepada pelajar-pelajar yang cacat penglihatan. suka bermasam muka. sentiasa merendah diri dalam semua perkara.c) Mahmood Nazar i. berkelakuan ganas serta garang. cacat budaya atau sosial. cacat fizikal dan sebagainya.

berasa marah atau cuba mencabar sesiapa untuk mencapai sesuatu kejayaan. suka membuat lawak yang keterlaluan dalam kelas dan digelar sebagai ‘pelawak kelas’. Mereka juga adalah seorang yang malas. Guru juga perlu tegas kepada murid tetapi bukan dengan perasaan marah ketika menegurnya. 25 . Selain itu. guru mestilah menunjukkan kepada pelajar bahawa kamu yakin terhadapnya dengan memberikan kata-kata perangsang dan tidak mengkritiknya serta sentiasa cuba untuk mendekatinya secara personal dan bertanyakan apakah masalah mereka. Seterusnya. Antara strategi yang boleh digunakan untuk mengatasinya ialah guru perlu mengabaikan kelakuan buruk yang kecil yang pernah dilakukan oleh kanak-kanak dengan mengelakkan hukuman dan leteran. tidak akan Walaubagaimanapun. guru boleh memberi perhatian yang lebih kepada pelajar yang tertentu pada waktu tertentu seperti mendekatinya secara personal tetapi bukan secara umum di dalam kelas. Mereka bercirikan seperti suka menonjolkan diri sendiri tidak kira bila waktu. pelajar yang merasakan dirinya telah diterima dan dihargai oleh guru dan rakan sekelilingnya bergaduh.Strategi untuk mengatasinya ialah guru perlulah mengabaikan semua kegagalan yang pernah dialami oleh murid tersebut dengan mengurangkan kritikan terhadap mereka. Sudah menjadi tugas seorang individu yang bergelar seorang guru untuk menanamkan prinsip di dalam diri pelajar bahawa sesiapa pelajar yang percaya kepada diri sendiri dan berani mencuba akan berjaya dalam semua perkara. Tingkah laku kanak-kanak yang menonjolkan diri turut menjadi satu keperluan dalam keperluan khas. Selain itu guru juga hendaklah menggalakkan usaha yang positif kepada kanak-kanak tersebut supaya mereka akan berbuat perkara yang positif dan mengekalkannya.

1 Definisi tingkah laku. suka merosakkan harta benda orang ( vandalisme ) boleh diubah kepada tingkah laku baru yang lebih positif jika individu itu diberi intervensi yang dirancang dengan teliti. dan suka menimbulkan kemarahan orang lain. baik dan adil terhadap pelajar dalam pengajaran dan pembelajaran untuk mengelakkan pilih kasih. ‘Tingkah laku adalah berbagai ragam dan berbagai laku. Ini bermakna tingkah laku baru atau alternatif boleh dipelajari pada bila-bila masa.2 Pengurusan Tingkah Laku Pada umumnya hasil kajian saintifik pengurusan tingkah laku mencadangkan bahawa kebanyakan tingkah laku adalah dipelajari. Antaranya ialah guru hendaklah menolak dan mengelakkan diri daripada terperangkap dalam pergaduhan dan kemarahan dengan pelajar supaya keadaan tidak bertambah rumit. Seterusnya memuji mereka supaya mereka dapat mengekalkan tingkah laku positif tersebut. iaitu sesuai dan sistematik. Antara sikap kanak-kanak tersebut ialah suka bergaduh dengan pelajar lain. suka menentang pendapat orang lain.Tingkah laku yang melibatkan keperluan khas ialah kanak-kanak yang bersikap gila kuasa. 5. Tingkah laku yang negatif seperti agresif. suka merajuk. Pelbagai strategi boleh dilakukan untuk menghadapi kanak-kanak yang bersikap seperti ini. Seterusnya guru tersebut haruslah mengenal pasti manakah pelajar yang berkelakuan bagus serta berkualiti di dalam kelas.’ ( Kamus Dewan. guru masih perlu bersikap tegas.2. 5. 1979 ) 26 . Namun begitu.

Wolf and Risley. 1968 ) Antara tingkah laku positif dan negatif yang dialami oleh kanak-kanak berkeperluan khas ialah: Tingkahlaku positif Tingkahlaku negatif Pintar cerdas Cepat belajar Ingin tahu Proaktif Pergantungan berlebihan Hiperaktif Kebimbangan Tingkahlaku merosakkan(agresif) Tingkahlaku mengganggu Pengunduran diri Model tingkah laku terdiri daripada tiga iaitu: 27 .‘Pengurusan tingkah laku adalah program tingkah laku yang berbentuk saintifik yang dibuat secara analisis untuk menghasilkan perubahan tingkah laku sosial yang positif bagi seorang individu.’ ( Bear.

kaedah time-out dapat digunakan untuk membendung tingkah laku yang tidak diingini berlaku dalam sesuatu organisasi. Kanak-kanak berkeperluan khas perlu di atasi dengan pelbagai cara sehabis baik agar mereka dapat diberikan perhatian dan tumpuan yang bersesuaian dengan keadaan fizikal dan mental mereka tanpa perlu menyakiti mereka. b) Tindak balas merupakan tingkah laku yang terhasil daripada kewujudan rangsangan yang tertentu.a) Rangsangan adalah sebarang bentuk keadaan persekitaran atau benda/objek yang boleh menyebabkan tindak balas perlakuan berlaku. Selain itu guru juga boleh memodelkan tingkahlaku yang positif dari kalangan guru dan pelajar untuk dijadikan rujukan dan untuk ditiru tingkah lakunya. Sebagai contoh. hadiah.3 Cara Mengatasi Masalah Tingkahlaku Kanak-kanak. bintang. pujian. guru tidak menggunakan kaedah ancaman/ugutan atau menengking untuk mengubah tingkah laku pelajar tersebut. kata perangsang serta wang. Kaedah ini 28 . Jika ini berlaku dikhuatiri kanak-kanak tersebut akan memberontak dan melakukan perkara yang tidak baik semasa di dalam kelas. Sebagai langkah pertama. c) Kesan / akibat adalah kejadian yang terjadi ke atas murid selepas tindak balas berlaku 5. Namun begitu. kebiasaannya guru akan mengenal pasti pelajar yang berkelakuan elok dan dijadikan sebagai contoh teladan kepada pelajar yang lain tanpa pelajar lain berasa diperbandingkan dengan pelajar tersebut. Seterusnya guru boleh menggunakan sistem ganjaran atau peneguhan positif yang berbentuk token. Jikalau kanak-kanak melakukan tingkah laku yang tidak menyenangkan pelajar lain dan guru maka guru tersebut perlulah mengambil langkah yang bijak dengan menawarkan sesuatu seperti yang telah dinyatakan sebagai umpan untuk membuatkan mereka bertingkah laku baik.

Penggunaan pendekatan kaunseling dan bimbingan untuk menghadapi atau menangani masalah tingkah laku. . Guru boleh membiarkan murid tersebut melakukan tingkah laku itu kesedaran serta hingga dia jemu melakukannya dan berhenti sendiri sekiranya mereka tetap tidak mendengar nasihat guru mereka. Namun begitu ganjaran masih boleh diberikan kepada mereka tetapi bukan terlalu kerap tetapi guru bolehlah memberikannya dalam bentuk berkala. Contohnya dalam permainan anak patung.betujuan untuk menyedarkan tentang tingkah laku yang telah pelajar lakukan dalam sesuatu organisasi dengan mengeluarkan kanak-kanak yang melanggari peraturan permainan dari permainan tersebut sehingga ianya bersikap baik. pengurangan tingkah laku atau ganjaran secara perlahan-lahan ( fading ) juga dapat membantu guru kerana pelajar tidak perlu diberikan peneguhan yang berterusan apabila sudah menguasai sesuatu kemahiran. Guru juga boleh mengenakan tindakantindakan secara beransur-ansur untuk menghilangkan rasa gugup atau takut yang berlebihan seperti takut untuk bercakap di depan kelas atau mengalamii fobia. Namun demikian. Pemberian pengukuhan kepada perlakuan-perlakuan yang dilakukan oleh murid yang menjurus kepada pembentukan ( shaping ) perlakuan yang dikehendaki melalui ganjaran yang sepatutnya dapat membantu guru tersebut dalam membina tingkah laku yang positif. Selain itu juga. Mengenakan dendaan terhadap tingkah laku yang tidak diingini juga dapat mengurangkan dan membendung tingkah laku yang negatif di kalangan mereka supaya mereka dapat berkelakuan lebih baik dari itu. Ini dapat dikaitkan dengan peranan guru 29 . teknik pengasingann (isolation) merupakan suatu peneguh daripada tingkah laku yang dipilih. Pengasingan tersebut dilakukan untuk memberikan untuk mengubah kelakuan mereka.

0 GARIS PANDUAN BAGI PROSES PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN ( PNP ) 30 . Tambahan lagi.kaunseling untuk menerapkan nilai yang murni serta memberikan motivasi kepada mereka untuk berubah tingkah laku dengan mendalami masalah mereka. Walaubagaimanapun. guru juga boleh menggunakan kontrak perjanjian ( contingency contracting ) iaitu persetujuan diantara dua pihak atau lebih ( guru dan murid ) secara lisan atau bertulis tentang perlakuan tingkah laku mereka. 6. guru masih boleh memberhentikan atau menyekat murid-murid daripada terus melakukan tingkah laku negatif secara beransuransur dengan menggantikan dengan tingkah laku yang positif seperti belajar untuk menghormati pelajar lain dengan tidak membuat bising di dalam kelas. Selain itu. kebimbangan dan melepaskan perasaan yang tertekan. guru juga boleh menggunakan pendekatan muzik atau seni untuk mententeramkan emosi.

Seharusnya sudah menjadi bidang kemahiran serta kreativiti seorang guru untuk menghubungkaitkan perkara-perkara positif dengan tugasan pembelajaran. Guru juga perlu menggalakkan pelajar kepada situasi yang bimbingan yang berterusan daripada guru tersebut. Guru perlulah melakukan rangkaan terhadap setiap langkah-langkah kecil untuk menyelesaikan sesuatu masalah seperti dalam memikirkan cara penyelesaian untuk menceriakan dan mencantikkan kelas mereka. Ini dapat dilakukan dengan adanya Sebagai contoh. guru perlulah sentiasa membantu murid dalam membezakan keadaan antara generalisasi dan diskriminasi supaya mereka dapat membezakan apakah yang penting dan yang tidak penting dalam proses 31 . Ataupun guru perlulah menciptakan jalan penyelesaian yang terbaik bagi soalan Matematik yang diberikan kepada murid supaya murid mereka faham dan tahu bagaimana untuk menyelesaikan soalan sedemikian nanti. Akhir sekali. pendapat tetapi perlulah memberikan galakan menakutkan untuk penghapusan secara perlahan-lahan. Melalui seterusnya jika rangkaan ini. guru dapat mengetahui apakah langkah yang pelajarnya tidak dapat mengikuti perangkaan tersebut sepenuhnya. Sebagai contoh guru tersebut boleh mengaitkan pembelajaran dengan nilai-nilai murni seperti tidak mengganggu orang lain ketika sedang membuat kerja di samping dapat memupuk sikap yang positif dalam kelas. guru meeka dengan janganlah cepat marah sekiranya pelajarnya masih lagi takut untuk menyuarakan kepada mengatakan bahawa setiap pendapat daripada pelajar akan diterima.

pembelajaran dan pengajaran. Pembezaan pengetahuan yang diperoleh semasa proses pembelajaran dan pengajaran akan membantu pelajar untuk tentang konsep tersebut. lebih mendalami dan memahami 32 . Ini disebabkan tidak semua yang diberikan oleh guru itu adalah penting dan boleh digunakan dalam keadaan yang tertentu.

Sebaliknya. didapati bahawa guru perlu menggunakan Dalam aspek ini. guru perlu meneruskan dengan memberikan peneguhan untuk memelihara kesinambungan tingkah laku tersebut supaya tingkah laku yang positif dapat dikekalkan seterusnya dapat melahirkan pelajar yang berdisiplin. Dalam mendidik kanak-kanak. guru perlu memainkan peranan yang peneguhan yang positif atau negatif bagi setiap tingkah laku yang berbeza di dalam bilik darjah. kita perlulah menggunakan sebarang petua yang ada untuk membina tingkah laku. Selain itu.0 RUMUSAN Setelah dipelajari melalui tajuk ini. Skinner menjelaskan apabila selepas setiap tingkah laku yang baru diwujudkan. 33 .7. Skinner juga menekankan bahawa guru perlu memberikan peneguhan yang banyak semasa dalam mewujudkan tingkah laku yang baru berbanding selepas tingkah laku positif tersebut telah dibentuk oleh guru. konsep peneguhan dalam membentuk tingkah laku manusia disamping dapat menarik perhatian pelajar untuk belajar Melalui teori ini. kita telah mendapati bahawa terdapat dan kaedah pelbagai cara untuk mempelajari dan mendalami tajuk berdasarkan Teori B. penting untuk mengenal pasti tingkah laku yang dikehendaki ataupun tidak semasa di dalam bilik darjah.F Skinner yang menekankan lebih tekun.

Kami turut membahagikan tugas bagi melancarkan lagi kerja kami.REFLEKSI Kami telah diberi tajuk iaitu Teori Behavioris B. Sekali lagi kami berjumpa dengan pensyarah pembimbing iaitu Puan Norani untuk berbincang mengenainya. di samping menerima pertolongan daripada pensyarah pembinbing Puan Haliza Hussein dan Puan Noraini Mansor. Kami mengambil inisiatif untuk berjumpa dengan Puan Haliza untuk memberitahu masalah kami. Saya dapati tajuk kawan saya. Hasil kerjasama yang padu oleh ahli kumpulan saya. Oleh sebab itu. Kami turut mencari bahan menggunakan internet tetapi malangnya tidak begitu banyak bahan rujukan yang kami jumpa di internet. Masalah ini dapat diselesaikan dengan baik dan hasil pembentangan juga adalah memuaskan. Setelah kami mengumpul segala bahan. Akhirnya. iaitu implikasi kepada kanak-kanak berkeperluan khas mengalami sedikit kesukaran. Kemudian kami menghadapi masalah apabila seorang dari ahli kumpulan kami tidak mencukupi kerana terlibat dengan aktiviti rasmi IPIS selama tiga minggu. Walaupun kami tidak begitu mahir dengan tajuk tersebut. maka saya cuba untuk menolong rakan-rakan saya yang lain untuk tajuk mereka. Bagi saya tajuk yang saya dapat adalah mudah. kami terpaksa mebahagikan sama rata tentang tajuk ‘peneguhan’. tambahan pula kami mendapat sokongan dari Puan Haliza.F Skinner untuk pembentangan di dalam kuliah. 34 . kami begitu menghargai pertolongan pensyarah pembimbing kami kerana mereka sedikit sebanyak mengurangkan beban kami. akhirnya kami berjaya menyiapkan tugasan ini. Saya mendapat tajuk tentang eksperimen yang dijalankan oleh Skinner dan biodatanya. kami mengadakan perbincangan mengenai tajuk tersebut. kami sedaya upaya membentangkannya. Kami mencari bahan mengenai teori behaviour di Pusat Sumber IPIS. Rosyati bt Mohd Rofee dan Siti Mariam Bt Mhd Yusof.

jika mereka diberikan peneguhan. gula-gula ataupun bintang. dengan ini murid akan berlumbalumba untuk memperbaiki kesilapan mereka. rendah diri atau terpinggir. murid akan tersinggung dan cuba memperbaiki kesilapannya. Selain itu. terdapat menyiapkan tugasan yang diberi dengan baik. Secara tidak langsung. apabila seorang murid tidak dapat menjawab soalan yang diutarakan oleh guru. Walaupun. juga kesan yang buruk kerana murid akan melakukan tingkah laku yang diingini 35 . tingkah laku yang dikehendaki kadang kala berjaya ditonjolkan tetapi murid tersebut mungkin akan berasa Dengan ini. Skinner juga mengutarakan konsep lain iaitu peneguhan negatif yang membawa kesan yang tidak menyeronokkan ataupun memalukan. Jika diingati semula. Guru hanya akan memberikan bintang kepada murid yang berjaya Walaubagaimanapun. Ini kerana saya boleh mengaplikasikan peneguhan berbentuk positif di dalam kelas nanti seperti pujian. Sebagai contoh. peneguhan positif seperti memberi bintang kepada murid-murid sering diberi oleh guru di sekolah rendah. hadiah. maka murid tersebut akan ditengking atau digelar dengan perkataan yang tidak sedap didengar. Saya tidak mahu murid berasa takut atau tidak selesa semasa saya mengajar mereka. saya mendapati bahawa saya akan berusaha agar tidak mengaplikasikan peneguhan negatif terhadap murid.Hasil yang saya dapat mengenai tajuk yang kami bentangkan ini amat berguna kepada saya apabila saya mengajar kelak.

menghapuskan perasaan rendah diri oleh murid tersebut. Secara tidak langsung dia berasa penting di dalam organisasi tersebut. Nor Lina Bt Hud Ini dapat 36 . di dalam kelas terdapat juga pelajar berkeperluan khas. Seperti di dalam eksperimen kotak Skinner. Sekian. terima kasih. saya difahami bahawa jika sesuatu tingkah laku tidak diberikan peneguhan ia boleh dikikis secara perlahan-lahan. Sebagai seorang guru. Kadang kala. saya mendapati bahawa guru seharusnya memastikan objektif pengajaran yang ditetapkan adalah realistik dan tidak terlalu tinggi atau rendah arasnya. Ia harus sejajar dengan kebolehan pelajar. Bagi menangani masalah ini.Seterusnya. hiperaktif. Mengikut eksperimen Skinner dengan burung merpati. baik dan adil dalam proses pengajaran supaya murid tidak terasa berat sebelah dan mula memberontak. guru boleh melibatkan murid tersebut dengan aktiviti yang menarik minat murid itu untuk menyertainya. Sebagai contoh. kita juga perlu sentiasa prihatin dengan sikap murid yang mempunyai pelbagai tingkah laku yang negatif. guru perlulah bersikap tegas. tikus berhenti menekan alat penekan apabila dia mengetahui makanan dihentikan. dapat disimpulkan bahawa guru perlu mengajar sesuatu kemahiran secara berperingkat supaya murid menguasainya dengan lebih berkesan. Bagi seorang guru . Akhir sekali. Lama kelamaan murid itu akan berkeyakinan apabila dia menyedari dia boleh membantu seseorang. guru boleh melantik murid tersebut memegang jawatan yang kecil di dalam kelas. kebimbangan dan agresif. Tingkah laku yang mereka tonjolkan adalah seperti pergantungan berlebihan. prinsip ini boleh digunakan kepada pelajar. Ia dinamakan prinsip penghapusan. apabila guru mengetahui bahawa pelajar tersebut sentiasa berasa rendah diri. Seterusnya.

Di samping itu. Dalam pada itu. bermakna dan berpengetahuan tentang tajuk tersebut. saya dan ahli kumpulan yang lain telah berusaha mengumpulkan sebnyak yang mungkin maklumat yang dapat digunakan untuk kerja kursus ini nanti. kami juga telah berjumpa dengan pensyarah penasihat untuk bertanyakan tentang tajuk tersebut apabila kami mendapati tidak begitu banyak maklumat dan rujukan yang diperoleh selain daripada dapat merungkaikan segala tanda tanya kami untuk melaksanakan tugasan tersebut. Dalam masa yang sama juga. kami telah membuat perbincangan untuk menyelesaikan dalam mencari bahan rujukan untuk tajuk kami. saya juga turut berjumpa dengan guru pembimbing utnuk berbincang tentang maklumat yang telah kami pantauan guru matapelajaran Murid dan Alam 37 . Seterusnya kami tetap berusaha untuk mendapatkan maklumat yang berkaitan daripada kawan-kawan yang lain serta membuat salinan daripada buku-buku rujukan bagi keperluan kami.REFLEKSI Setelah ahli kumpulan mendapat tugasan ini kami telah berusaha mencari maklumat seberapa banyak yang boleh tentang tajuk ini iaitu Teori Behavioris B. Puan Noraini Mansur dan Puan Haliza Hussein tidak lokek untuk memberikan tunjuk ajar kepada kami supaya pembentangan kami akan menjadi bertambah menarik. kami telah membuat pembahagian tugasan untuk setiap individu dan saya telah ditugaskan untuk membentangkan subtopic bagi implikasi teori Behavioris terhadap pengajaran dan pembelajaran serta strategi kepada kanak-kanak berkeperluan khas. kami juga ada membuat rujukan melalui internet dan buku-buku teori behavioris yang berkaitan untuk maklumat tambahn kami bagi melengkapkan pembentangan kami nanti. Oleh sebab tajuk ini adalah besar dan memerlukan penerangan yang spesifik.F Skinner di Pusat Sumber Al Ghazali. Setelah mendapat tunjuk ajar daripada guru pembimbing matapelajaran kami. dapati dan kumpulkan untuk Selain itu. kami mendapati bahawa guru pembimbing.

Kami memanfaatkan masa yang ada untuk melakukan persiapan yang terbaik untuk hari pembentangan kami nanti. Saya mendapati bahawa Teori B. aspek kerjasama yang ditekankan betul-betul telah berjaya melaksanakan tugasan dengan baik sekali terutamanya semasa memberikan idea dan pendapat serta contoh dan penerangan terhadap perkara-perkara yang penting.Belajar. Guru kami juga turut memberikan beberapa rujukan dan petunjuk yang amat berguna kepada kami dalam menyempuranakan tugasan yang telah diamanahkan.F Skinner mengkaji tentang peneguhan yang perlu diberikan kepada murid di atas tingkah laku mereka semasa di dalam kelas samada ianya berbentuk peneguhan positif atau peneguhan negatif. Kami bertuah kerana mempunyai masa senggang yang agak berpatutan untuk menyiapkan tugasan tersebut sebelum menunggu giliran kami untuk membentangkan tentang tajuk kami. saya telah mendapat petunjuk yang bermakna dalam melakukan aktiviti pengajaran dan pembelajarn yang berkesan dalam kelas dengan menitikberatkan aplikasi tingkah laku yang positif semasa dalam kelas. Kami bekerjasama dalam mencari tajuk yang berkaitan untuk dikongsi bersama dalam kumpulan. Akhirnya tugasan tersebut berjaya disiapkan dengan jayanya dengan bantuan daripada ahli kumpulan saya yang lain iaitu Norlina bt Hud dan Sitii Mariam bt Mhd Yusof. Manakala tingkah laku pula terbahagi kepada dua. 38 . seterusnya. Daripada tugasan yang telah kami lakukan ini. iaitu tingkah laku positif dan tingkah laku negatif. Pendedahan ini telah mengajar saya bahawa kawalan tingkah laku adalah sesuatu yang amat penting dalam keharmonian kelas dan dapat menjamin kelancaran dalam pengajaran dan pembelajaran. Mereka banyak membantu saya dalam menyiapkan Semuanya tugasan ini bersama terutamanya semasa hari pembentangan. memberikan komitmen yang tinggi dan perhatian yang menyeluruh terhadap pembentangan kumpulan kami.

Antara cara tersebut ialah dengan yang melibatkan pengecualian Di samping itu. Bak kata pepatah. manakala tingkah laku hiperaktif. Selain itu terdapat juga beberapa garis panduan yang boleh diikuti bagi membentuk tingkah laku positif pelajar. proaktif. terdapat menggunakan pendekatan peneguhan dan ganjaran positif terhadap tingkah laku menggunakan kaedah time out untuk menjamin perlakuan yang baik diperolehi. Rosyati bt Mohd Rofee pelbagai cara lagi yang boleh digunakan untuk membentuk tingkah laku positif 39 . Berdasarkan pengetahuan yang ada ini. perbuatan negatif pula terdiri daripada pergantungan berlebihan. saya telah dapat mengenal pasti antara tingkah laku yang positif dan negatif yang mungkin saya akan temui apabila berada di sekolah nanti. saya akan mempraktikannya di sekolah nanti untuk membentuk tingkah laku yang baik di kalangan pelajar mengikut kesesuaian. Antara tingkah laku yang positif ialah kanak-kanak yang cerdas pintar.Selain itu. ingin tahu dan banyak lagi. kanak-kanak seperti kain putih. Ini kerana kanak-kanak memang sukakan pendekatan secara peneguhan positif kerana mereka sukakan sesuatu yang berbentuk ganjaran dan kegembiraan. individu. Oleh itu. ia juga berkesan untuk individu itu sendiri dalam membina keyakinan diri sendiri. cepat belajar. pelbagai cara yang digunakan untuk mengatasi masalah tingkah laku di kalangan murid sekolah supaya murid tersebut akan dapat menikmati kehidupan soaial sebagai pelajar yang normal tanpa perlu memikirkan gangguan yang tidak sepatutnya berlaku semasa berada di dalam alam persekolahan rendah. Selain itu. kitalah yang mencorakkannya menjadi seperti apa yang kita mahu. yang positif. mengundurkan diri dan lain-lain yang tidak sepatutnya ada dalam diri seorang kanak-kanak yang baik. mengganggu. Sekian terima kasih. Sebarang perkara yang melibatkan tingkah laku kanak-kanak adalah bergantung kepada tindakan guru untuk membentukkannya.

Namun. Norani banyak membantu kami mendapatkan maklumat yang kami perlukan dalam usaha kami menyiapkan tugasan ini. Kemudian kami berusaha mencari bahan di perpustakan Al-Ghazali dan juga melalui internet. ada juga bahan yang kami tidak perolehi. 40 . Alhamdulillah kami berjaya mendapat bahan yang diperlukan. saya terpaksa mengikuti aktiviti Tunas Samudera yang dianjurkan oleh pihak BPG dan juga Tentera Laut diRaja Malaysia. Skinner. Maka terpaksalah saya menyerahkan kerja-kerja ini kepada rakan saya. saya tetap menyiapkan tajuk tugasan saya sebelum saya menyertai aktiviti tersebut. kami telah membahagikan tajuk-tajuk yang terdapat di dalam topik ini secara saksama. Pada awalnya. Jadi kami berjumpa dengan pensyarah pembimbing bagi mendapatkan bantuan untuk memperoleh maklumat yang kami perlukan. Nor Lina binti Hud serta Rosyati binti Mohd Rofee. Saya berasa amat bertuah kerana dapat mempelajari subjek Murid dan Alam Belajar ini kerana saya dapat mempelajari perkara baru yang belum pernah saya temui dan saya juga dapat menambah ilmu pengetahuan saya. Kami perlu membuat pembentangan mengenai tajuk ini. Terima kasih yang tidak terhingga kepada rakan saya Nor Lina dan Rosyati kerana telah banyak membantu saya. Bantuan yang diberikan oleh pensyarah amat membantu kami. Namun. Ketika sedang seronok membuat persediaan untuk pembentangan. Pn. F. Kumpulan kami mendapat tajuk Teori Pembelajaran Behavioris B.REFLEKSI Kumpulan saya yang terdiri daripada tiga orang ahli iaitu saya sendiri Siti Mariam binti Mhd Yusof. Haliza dan Pn.

Kabanyakan kajian yang dijalankan oleh golongan behavioris adalah berdasarkan kepada pemerhatian yang dibuat ke atas haiwan yang terkongkong dalam keadaan bilik makmal. Bruner. Bandura dan juga Maslow. Keempat-empat teori yang dikemukakan oleh tokoh-tokoh tersebut mempunyai perbezaan di antara satu sama lain. mazhab humanis mengakui keunikan dan keindividuan seseorang pelajar. Manakala. Mazhab Sosial dan juga Mazhab Humanis. mazhab sosial pula mengembangkan idea pembelajaran yang merangkumi faktor dalaman serta perubahan yang tidak dapat diperhatikan seperti harapan. Gagne. dengan mempelajari mazhab-mazhab ini saya dapat mengenali beberapa orang tokoh-tokoh dan ahli psikologi yang terkenal seperti Pavlov. Contohnya. Mazhab ini menyarankan setiap individu adalah berbeza dengan individu lain. Sementara itu. kepercayaan dan pemikiran. pembelajaran meliputi aspek yang lebih daripada tingkah laku yang nyata iaitu seseorang mungkin akan “ mengetahui “ lebih daripada tanda luar atau tingkah laku yang ditunjukkan. Melalui teori ini. Melalui subjek ini saya dapat meneliti aspekaspek yang perlu saya titik beratkan ketika mengajar nanti. 41 . B.Melalui tajuk Teori Pembelajaran saya dapat mempelajari beberapa mazhab yang terdapat didalamnya seperti Mazhab Behavioris. Mazhab Kognitif. L Thorndike. perbezaan di antara mazhab behavioris dan mazhab kognitif adalah dari segi cara ahli-ahli psikologi ini mengkaji pembelajaran. E. emosi dan cita-cita peribadi serta perhubungan khusus dengan orang lain. Ahli psikologi kognitif pula lebih berminat menerangkan cara pembelajaran berlaku pada individu berlainan umur dan kebolehan. F Skinner. Selain itu. Ia mempunyai perasaan.

sebagai seorang guru saya harus memahami dan cuba mengenali anak murid saya supaya lebih memudahkan saya untuk mengajar mereka. sebagai seorang guru kita mesti memahami konsep-konsep yang diterapkan dalam subjek ini supaya kita dapat memahami pelajar kita. Ini penting kerana apabila saya mengenali mereka sama juga seperti saya memberi peneguhan positif kepada mereka. Saya juga lebih harus prihatin dan memberi tumpuan kepada setiap murid saya. Saya telah memperoleh banyak ilmu melalui sesi pembelajaran di dalam kelas dan juga tunjuk ajar yang diberikan oleh pensyarah saya iaitu Pn. Saya telah mendapat manfaat dan faedah yang banyak mengenai pembelajaran ini. Haliza Hussein.Saya mendapati. SITI MARIAM BINTI MHD YUSOF 42 . Akhir sekali.

( 1994 ). Rahil Mahyuddin. Teori Kaunseling Dan Psikoterapi : Pearson : Petaling Jaya. Mahmood Nazar Mohamed. Shahabuddin Hashim dan Dr Rohizani Yaakub. Penghantar Psikologi (Satu Pengenalan Asas Kepada Jiwa Dan Tingkah Laku Manusia) : Dewan Bahasa dan Pustaka : Kuala Lumpur.Bhd : Shah Alam Walter Mischel. (2004) . Psikologi Pembelajaran & Personaliti : PTS Publications & Distributors Sdn Bhd : Pahang Darul Makmur 43 . ( 2005 ). (1995).BIBLIOGRAFI Khadijah Rohani Mohd Yusof. ( 2007 ) . Psikologi Pendidikan : Open Universiti (OUM) : Kuala Lumpur. Child Psychology : Me Graw Hill Book Company : United State Ee Ah Meng. (1976). Psikologi Dalam Bilik Darjah : Fajar Bakti Sdn Bhd : Kuala Lumpur Lee Shok Mee. Introduction To Personality : Holt Rinehart Wiston : United State of Amerika Sabariah Siron. E mavis Hetherington Dan Ross D Parke. ( 2005 ). Asas Pendidikan 2 Psikologi dalam Bilik Darjah : Kumpulan Budiman Sdn Bhd : Kuala Lumpur. (1994). Psikologi Pendididkan Untuk Perguruan : Karisma Publications Sdn. ( 2007 ).

bookrags.yahoo.search.com%2Fsearch%2Fimages%3Fp%3Dskinner%2Bbox %26ei%3DUTF-8%26fr%3Dyfp-t-501%26fp_ip%3DMY%26x %3Dwrt&w=854&h=794&imgurl=ftp.yahoo.edu%2Flipscomb%2F16_week_course %2Foperant_conditioning_lab.ccccd.jpg&rurl=http%3A%2F %2Fftp.search.stolaf.html http://images.com/search/images/view?back=http%3A%2F %2Fimages.com/search/images? p=Burrhus+Frederick+Skinner&fr=yfp-t-501&toggle=1&cop=mss&ei=UTF8&vc=&fp_ip=MY http://www.edu%2Flipscomb %2F16_week_course%2Fimages%2FSkinner_Box.jpg&p=skin ner+box&type=jpeg&no=6&tt=585&oid=125cd576e5ce45aa&ei=UTF-8 44 .http://www.com/Burrhus_Frederic_Skinner http://images.yahoo.search.edu/people/huff/classes/Intro/Skinner.htm&size=65.0kB&name=Skinner_Box.ccccd.

LAMPIRAN 45 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->