P. 1
KELAB CATUR

KELAB CATUR

|Views: 243|Likes:
Published by Yarty Nas

More info:

Published by: Yarty Nas on Mar 22, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/15/2015

pdf

text

original

KELAB CATUR

1. Latar belakang / sejarah persatuan

Kelab Catur SEMEKA telah ditubuhkan beberapa tahun yang lalu. Seiring penubuhannya adalah bermatlamatkan untuk melahirkan pelajar sekolah yang mempunyai kemahiran dalam permainan catur dan sekaligus dapat menjadi pelapis yang boleh mewakili sekolah ke peringkat daerah.

Kelab Catur turut memberi peluang kepada pelajar untuk memupuk kemahiran bermain catur melalui program Pertandingan Catur peringkat sekolah serta mengadakan sesi latihan pada waktu-waktu yang telah ditetapkan.

Kelab Catur SEMEKA dibuka kepada semua pelajar daripada tingkatan 1 hingga tingkatan 5. Aktiviti ataupun perjumpaan Kelab Catur sering diadakan pada hari Ahad untuk dua minggu sekali. Setiap tahun, terdapat ahli kelab yang berjaya mewakili sekolah di peringkat daerah dan negeri.

2. Struktur Organisasi Kelab Catur 1999

Penaung

: Tn. Hj. Sufaat Tumin

Penasihat : En. Mohamad Mahadi

: En. Azman Adnan

: En. Sairi Jasman

Shahril Sadikan ( 5 PA1 ) Setiausaha : Zuraidah Paiman ( 5 Sains ) Naib Setiausaha : Suzana Minhaj ( 5 PA1 ) Bendahari : Meszura Sirat ( 5 PA1 ) Wakil Tingkatan 5 : Mohd.Penyelaras : Cik Siti Sarawati Johar Ahli jawatankuasa Pelajar : Pengerusi : Khairul Azhar Md. Dadi ( 5 PA1 ) Naib Pengerusi : Mohd. Hasri Ngadiman ( 5 PD 2 ) : Norhailiza Amir Hamzah ( 5 Sains ) Wakil Tingkatan 4 : Iswansah Ibrahim ( 4 Sains ) : Suhaida Basar ( 4 PA2 ) Wakil Tingkatan 3 : Isrizat Taib ( 3 BEST ) : Roziyana Haron ( 3 YKN ) .

15 dan 13 tahun. Pusingan ketiga dan keempat dilaksanakan pada 01 April 1999. Setiap peserta diberikan sijil penyertaan manakala Johan.1 Pertandingan Terbuka Catur Peringkat Sekolah SEMEKA 1999 Dilaksanakan sebanyak dua peringkat iaitu pusingan pertama dan kedua iaitu pada 13 Mac 1999. Naib Johan dan nombor tiga mengikut kategori masing-masing akan diberikan piala. Pertandingan dibuka kepada semua pelajar dan peserta yang menyertai pertandingan ini adalah seramai 80 orang pelajar lelaki dan perempuan yang dikategorikan kepada Lelaki bawah 18. Objektif pertandingan ini ialah : . ( 1 YKN ) 3. Peserta nombor empat dan lima pula akan diberikan cenderamata. Aktiviti yang telah dijalankan 3. 15 dan 13 tahun.Wakil Tingkatan 2 : Khairul Nizam Ibrahim ( 2 ADL ) : Afida Abu Talib ( 2 ADL ) Wakil Tingkatan 1 : Rizwan Saharun ( 1 BEST ) : Norhana Mohd. manakala perempuan pula bawah 18.

pelajar yang berkemahiran tinggi akan diberi peluang untuk menyertai pertandingan antara sekolah pula.00 seorang. 13 Mac 1999 -01 April 1999 2 Pertandingan Persahabatan Catur Antara Sekolah. Peserta yang menang akan dilatih dengan lebih intensif untuk dihantar sebagai wakil sekolah di peringkat daerah. Aktiviti yang dirancangkan sepanjang tahun : BIL AKTIVITI YANG DIRANCANG TARIKH 1 Pertandingan Terbuka Catur Peringkat Sekolah. Memberi peluang kepada pelajar untuk memahirkan diri bermain catur di samping memberikan pendedahan teknik dan kaedah bermain catur secara tidak langsung.Melatih pelajar untuk berani mencuba bermain catur. Seiring pertandingan ini. 4. Setiap peserta membayar yuran pendaftaran sebanyak RM 1. . Melahirkan pelapis pemain catur sekolah untuk mewakili sekolah ke peringkat daerah.

02 – 04 Julai 1999 6 Mengadakan lawatan ke sekolah berasrama penuh di Johor Bahru dan mengadakan perlawanan persahabatan. Jun 1999 5 Menghantar peserta menyertai Pertandingan Catur ke peringkat daerah Pengerang ( MSSD ).Sekitar April dan Mei 1999 3 Latihan permainan secara intensif dua minggu sekali. Sekitar Ogos 1999 7 Mengadakan lawatan sambil belajar ke negeri Kelantan dan Terengganu ( Usahasama dengan Kelab lain ). Sepanjang tahun 4 Pertandingan Menghasilkan set permainan catur tercantik. Sekitar November 1999 SEMOGA KELAB CATUR SEMEKA AKAN TERUS BERINISIATIF TINGGI UNTUK MELAHIRKAN PELAPIS PEMAIN CATUR YANG BERUPAYA MUNCUL DI MATA NEGARA……… .

Lelaki dan perempuan bawah 18 ii.1 Melatih dan mendedahkan pelajar dengan sikap yakin bermain catur dengan pelajar sekolah lain.PROGRAM TAHUNAN KELAB PERMAINAN 1999 KELAB CATUR 1. Lelaki dan perempuan bawah 13 4. 4. Kejohanan . 4.2 Memberi peluang kepada pelajar untuk menguji kemahiran dan ketangkasan minda.3 Melahirkan pelapis pelajar yang boleh mewakili sekolah dalam Catur Daerah. MATLAMAT : Melahirkan pelapis pemain catur sekolah untuk ke peringkat yang lebih tinggi. OBJEKTIF : 4. AKTIVITI : Pertandingan mengikut kategori iaitu : i. 3. Pengerang ) 2. PROGRAM : Pertandingan Catur Antara Sekolah ( SEMEKA vs SM Tanjung Datuk. Lelaki dan perempuan bawah 15 iii.

TARIKH & J/MASA : 18 April 1999 ( Ahad ) 6. SUMBER TENAGA : Guru Penyelaras Kelab Catur SEMEKA dan Guru Penyelaras Kelab Catur SM Tg. SUMBER KOS : Yuran pendaftaran .2 KUANTITI : Kehadiran Kelab Catur & peserta pertandingan .5. PENILAIAN : 11.1 PENILAI : Guru Penyelaras Kelab 11. 7.00 . ANGGARAN KOS : RM 50.Hadiah dan cenderamata . Datuk.RM 3. 10.Sijil 8. SASARAN : Ahli Kelab Catur SEMEKA dan pelajar yang berminat dengan permainan ini.00 seorang 9. KAWALAN DAN : Guru Penyelaras Kelab Catur PENYELIAAN 11.

1999 Perbincangan dengan GPK HEM tentang cadangan untuk mengadakan Pertandingan Catur Antara Sekolah Guru Penyelaras Kelab - 09.04. DATUK.1999 Melantik AJK Program Pertandingan di kalangan ahli Kelab Catur dan memilih pemain berdasarkan keputusan pertandingan terbuka catur.11. 1999 TARIKH AKTIVITI PERSONALIA/TINDAKAN SUMBER CATATAN 06.04. PELAN TINDAKAN PROGRAM TAHUNAN PELAN TINDAKAN PERTANDINGAN CATUR ANTARA SEKOLAH SEMEKA VS SM TG. DATUK ) Guru Penyelaras Kelab - 07. Guru Penyelaras Kelab - .199 Perbincangan dengan Setiausaha Kokurikulum tentang cadangan untuk mengadakan Pertandingan Antara Sekolah ( SEMEKA vs TG.3 KUALITI : Pemain mengetahui kaedah dan teknik yang sesuai dalam permainan catur dan dapat membina keyakinan diri ketika bermain.04.

1999 Menyerahkan kertas kerja kepada GPK HEM untuk disemak .04. 25.12. Guru Penyelaras Kelab Kertas - 13.00 seorang. Guru Penyelaras Kelab dan peserta pertandingan Set permainan catur - .- 23.1999 Mengadakan pra-latihan dan semi latihan permainan catur di kalangan peserta pertandingan.04. Guru Penyelaras Kelab Catur Kertas - 21. Datuk. AJK Kelab Catur. Datuk untuk pernyataan program ini.1999 Maklum balas tentang ketetapan tarikh dan jumlah pemain dijangka diterima daripada SM Tg.04.04. Datuk. Guru Penyelaras Kelab Kertas Menghadkan penyertaan(16 lelaki dan 12 perempuan) 20.1999 Cadangan mengadakan pertandingan dijangka menerima respons daripada SM Tg. Guru Penyelaras Kelab Kertas Yuran pendaftaran RM 3.04.04. peserta dan Guru Penyelaras Kelab .1999 Mengadakan perjumpaan dengan AJK Kelab Catur dan berbincang tentang perjalanan program.1999 Menulis surat kepada Guru Penyelaras Kelab Catur SM Tg.

28. Guru Penyelaras Kelab dan Ahli Kelab Catur Set Permainan catur & kertas Pusingan pertama. Guru Penyelaras Kelab Kertas - 30.05.04.05. ½ akhir dan akhir 04. Datuk.1999 Pertandingan Catur Antara SEMEKA dengan SM. Guru Penyelaras Kelab dan Ahli Kelab Catur kertas - . suku akhir.04.mortem.1999 Menyerahkan surat jemputan kepada Pengetua SEMEKA. ahli Kelab Catur dengan guru penyelaras untuk sesi post.1999 Latihan permainan catur di kalangan peserta dan ahli Kelab Catur Guru Penyelaras Kelab & peserta Set Catur & Kertas - 02. Tg.1999 Perjumpaan peserta pertandingan catur SEMEKA.

3. 3. Pertandingan ini akan diadaka di padang bola sepakdi Institut Perguruan Guru Malaysia Kampus Bahasa Melayu. 59200 KUALA LUMPUR.3Masa pelaksanaan melibatkan waktu pagi dan petang.3. Program ini juga dapat memberikan setiap individu merancangstrategi bagi memperoleh sebuah piala kemenangan.4. Aktiviti diadakan dalam program ini agar sifat kerjasama dalamsetiap peserta dapat ditonjolkan dan dapat diaplikasi dalam menempuh cabaranyang mendatang.5Melahirkan para pelajar yang berupaya untuk mengeluarkanstrategi-strategi yang bernas semasa mereka menyertai aktiviti dalamkumpulan. jasmani danemosi melalui penyertaan dalam kokorikulum.3.0 MATLAMATMatlamat program ini adalah untuk memberi pendekatan berkaitan kepimpinandan disiplin dalam sukan yang perlu ada dalam setiap bakal guru. Ia bertujuanuntuk meningkatkan keyakinan diri serta menguji ketahanan fizikal dan mentalsetiap peserta.4Meningkatkan keberanian dan keyakinan diri semasa menyertaiaktiviti ini. Pertandingan ini disertai oleh pelajar daripada Institut Perguruan GuruMalaysia Kampus Bahasa Melayu. rohani.3Melatih para peserta untuk memupuk sikap toleransi.3.0 OBJEKTIF3. Institut Perguruan Guru Malaysia Kampus Bahasa Melayu.0 PENDAHULUANPertandingan ini adalah satu aktiviti kokorikulum yang dianjurkan oleh kelab bolasepak.INSTITUT PERGURUAN GURU MALAYSIAKAMPUS BAHASA MELAYULEMBAH PANTAI.2.2 Dilaksanakan selama 2 hari4. Setiap kelas semester satu wajib menghantar dua buah wakil kumpulan.1Tarikh yang dirancang ialah 17-18 Oktober 2008 iaitu pada hari Sabtusehingga hari Ahad.3.0 TARIKH DAN TEMPOH PERLAKSANAAN4.aktiviti ini diadakanselaras dengan kehendak Kementerian Pelajaran Malaysia yang inginmewujudkan mdal insan yang seimbang dari segi intelek.4Tentatif program adalah seperti dalam Lampiran 1 .3. KualaLumpur.1Memberi peluang kepada peserta merasai pengalaman dalammenyertai sesebuah pertandingan. sukan.4.2Membentuk peserta yang mampu bekerjasama dan mampumenyesuaikan diri dalam sesebuah kumpulan.bertanggungjawab dalam esebuah pasukan.WP KUALA LUMPUR KERTAS KERJA PERTANDINGAN BOLA SEPAKANTARA KELASKELAB BOLA SEPAK TEMPAT: PADANG INSTITUT PERGURUAN BAHASA MELAYU TARIKH: 17-18 OKTOBER 2009 ANJURAN: KELAB BOLA SEPAKINSTITUT PERGURUAN GURU MALAYSIA KAMPUS BAHASAMELAYU MENGADAKAN PERTANDINGAN BOLA SEPAK ANTARA KELASANJURAN KELAB BOLA SEPAKINSTITUT PERGURUAN GURU MALAYSIA KAMPUS BAHASAMELAYU1. emosidan sosial.6Memupuk semangat bekerjasama antara kumpulan serta mengikissikap mementingkan diri sendiri.4.7Melahirkan pelajar yang seimbang dari segi intelek..

4Amalah jual permainan akan menyebabkan pasukan akan disingkirkanterus dari pertandingan. Sebarang bentuk rayuan danbantahan tidak akan dilayan melainkan atas ihsan pengadil. Soriah btAbdullah.00•Jumlah keseluruhan yang perlu dibayar oleh setiap pasukan untukprogram ini ialah sebanyak RM15.10. gemilang danterbilang.2Tidak perlu mengenakan sebarang bayaran.00.0PERBELANJAANBerikut merupakan perbelanjaan yang diperlukan untuk program ini:BILPERKARAKUANTITIJUMLAH (RM)1Baju Ajk20 orang X RM20400.0 JAWATANKUASA PENGURUSANPenasihat::Pn. Amir AJK Hadiah dan Sijil: Shah Amir bin Shah PutraAJK Pertandingan: Ridwan bin Khamis9.•Jumlah wang yang diperlukan mungkin tidak sama dengan anggaran bajetyang disenaraikan kerana terdapat individu yang akan memberi tajaandalam melaksanakan Pertandingn Bola Sepak ini.5. Soriah bt Abdullah akan diberi peluang memberi ucapan ringkas sekaligusmerasmikan program ini.2Jumlah ajk pertandingan:20 orang 8.003Hadiah 5 buah X RM1575.3Pemain yang dikenakan kad merah akan digantung satu perlawanan. Semoga segala ilmu dan pelajaran yang kami sampaikan di dalamaktiviti perkhemahan bersepadu ini akan dipraktikkan dalam kehidupan seharianmereka demi untuk melahirkan modal insan yang cemerlang.0FORMAT PERTANDINGANPertandingan yang diadakan ialah pertandingan 7 sebelah dimana setiappasukan perlu mendaftarkan 10 pemain yakni tujuh pemain akan bermain dantiga lagi akan menjadi pemain simpanan.5.0 PERASMIANProgram Perkhemahan Bersepadu ini akan dirasmikan oleh Pn.6.5.006Rencam (belanja tak terduga)-150.004MInuman2 bekas besar50. Andai sesebuah kelas itu tidakmencukupi.1Setiap kumpulan perlu mengikut masa perlawanan yang ditetapkan.0 KUMPULAN SASARAN / PENYERTAAN7.7.Kumpulan yang tidak hadir akan dikira kalah dengan jaringan tiga gol.0 TEMPAT (RASIONAL MEMILIH TEMPAT)Rasional pemilihan tempat ini adalah kerana padang Institut BahasaAntarabangsa. Masadalam satu perlawanan adalah selama 10 minit. penbgarah Institut perguruan Bahasa Melayu. Piala akan diberikan kepada juara kategori perempuan dan lelaki.00Jumlah876.12.5Bebas dari sebarang gangguan luar dan memberikan tumpuansepenuhnya pada peserta dalam aktiviti mereka.10.005Makanan160 X RM 0. Ia akan berlangsung dipadang institut.5.1Kawasan padang yang berdekatan dengan tempat penginapan.1Jumlah peserta:140 orang7.0SYARAT PERMAINAN10.11.6096.10. Soriah bt AbdullahPenasihat Kelab: En Rohimi JamelJawatankuasa pelaksanaPengerusi: Mohamd Fahmi Bin Mohamad NohNaib pengerusi: Ahmad Fikri bin HashimSetiausaha: Mohamad Idris Bin SyakawiBendahari: Megat Razman bin IsmailAHLI JAWATANKUASAAJK Makanan: Huzaini B.0PENUTUP Diharapkan agar apa yang dirancang ini dapat dilaksanakan dengan lancar danberkesan. Kerjasama daripada pihak Tuan amat kami hargai dandidahului dengan ucapan .10. Oleh itu. Juara dan naib juara akan meneruskan ke peringkat seterusnya. Format pertandingan adalahsetiap kelas akan bermain dalam peringkat kumpulan dahulu. Upacara ini akan dilangsungkan selama sekitar 20 minit keranaPn. mereka barulah dibenarkan meminjam pemain dari kelas lain.2Pemain yang bermain dalam pasukan itu adalah pemain yang didaftarkan.5Keputusan pengadil adalah muktamat. Setiap kelas perlu menghantar duapasukan iaitu pasukan lelaki dan permpuan. 10.002Cenderamata35 orang X RM3105.

Muhammad Adhaa b Lamry13.. Disahkan oleh.30am9.1..Mugunen3KP1Bendahari:Wong Lit Yip5SN2 Naib Bendahari:Boo Zhan Hui3ES1AJK Keceriaan:(K)Tan Si Young5SN11.. Ridwan bin Khamis LAMPIRAN 1JADUAL PERTANDINGAN BOLA SEPAKANJURAN KELAB BOLA SEPAKINSTITUT PERGURUAN GURU MALAYSIA KAMPUS BAHASA MELAYULEMBAH PANTAI.3..... Amir 19.. Mohd Syahrul Zaim b Zahari7.Institut Perguruan Guru Malaysia.Muhamad Haiqal b.0 TEMA6..35am-10am10am-11am11am12pm12pmAhadPerlawananakhir kategorilelakiPerlawananakhir kategorilelakiPenyampaianhadiah danperasmianpenutupJamuanbersuraiRujukan •Kertas Cadangan Kunjungan Muhibbah JPP IPBMM ke Institut PerguruanSultan Mizan.1.Meningkatkan kemahiran bermain catur 5.0 SASARAN3. Soriah Bt Abdullah)Stiausaha.Kampus Bahasa Melayu..40pmsabtuPerasmianPerlawanankategoriperempuanRehatPerlawanankategorilelakiPerlawananperse mbahanwakil institutdenganpilihansemester satuHari/masa9am-9.....1...2. Mohamad Idris Bin Syakawi16.1. Muhamad b Che Ros11. Ahmad Fikri bin Hashim14..Kampus Bahasa Melayu.Kuala Lumpur.1.Lembah Pantai 59990. Ameerul Aswad b Abd Aziz4.Mengeratkan hubungan silaturahim antara pelajar 4. Mohd Hanif b Zainaldin8. Mohamd Fahmi Bin Mohamad Noh10...(Mohamad Idris Bin Syakawi)(Pn.....45am-12pm12pm-3pm3pm-6pm6pm6. Catur Penjana Minda” 7.“Catur Penggerak Minda .0 OBJEKTIF5.Disediakan oleh...Dewan Sekolah3.17 April 20102..Lembah Pantai 59990.Kuala Lumpur... Mohmad Jamal3KP1AJK ..0 MATLAMAT4. Huzaini b Amir 15. Huzaini B.2.Melantik pemain-pemain baru untuk pasukan sekolah tahun 20115.SENARAI NAMA PESERTA AHLI KELAB BOLA SEPAK INSTITUTPERGURUAN MALAYSAI KAMPUS BAHASA MELAYU 1. Mohamad Azhan b Desa5.…………………………………….Pengarah. Muhammad Muhaimin b Md Zaki6.Membuka peluang kepada pemain catur untuk bertanding4...Pertandingan Catur Tertutup Kali ke-122. Muhamad Irzham b Zakaria12. Shah Amir bin Shah Putra20.... Megat Razman bin Ismail17. 59200 KUALA LUMPURHari/masa9am9...Persatuan Bola Sepak.Maisara binti Johari Halim Shah3ES13.0 KEGIATAN1. Mohd Safuan b Abu Bakar Samad9.0 AJK PELAKSANAANGuru Penasihat:Encik Zainal bin Mohd Yusof Cik Quek Miow LengPengerusi:Leslie Choong Wee Nam4SN3 Naib Pengerusi:Loh Chun Seng5SN1Ong Hui Yang5SN1Setiausaha:Lim Cai Min3EK1 Naib Setiausaha:Chon Shi Jing5SN2 Navintharan A/L S....Institut Perguruan Guru Malaysia. Besut•Kertas Kerja Kejohanan Sukan Tahunan IPBMM 2007•Kertas Cadangan Program Sukan Rekreasi Pendidikan JasmaniAkademik PPISMP 3A dan 3B KERTAS KERJAPERTANDINGAN CATUR TERTUTUPKALI KE-12SMK TAMAN UNIVERSITI1....terima kasih.. Abd Muhaimin b Zulkefli2..Mencungkil bakat-bakat baru dalam permainan catur 5.1..0 TARIKH PELAKSANAAN DAN LOKASI2.30am9... Mohamad Zulhelmi b Mat Rahim18. Al Hafiz b Sapuan3..Pelajar-pelajar yang berminat dalam permainan catur 4...Memperoleh pengalaman yang lebih banyak 6.3.Tee Pei Kim5SN22.2..

0 PENGESANANDisediakan oleh . Mohd Nasir5SN1Sivaraman A/L Achycounder 5KJ1:TINGKATAN 4Adib Fikri Abdul Manaf4KJ2Lim Cia Hue4SN1:TINGKATAN 3Er Teck Seng3ES1Chan Chun Fong3ES1:TINGKATAN 2 Nurul Ain Zakaria2KP1Anis Ashikin2KP2:TINGKATAN 1Cheah Wan Yee1ES2Jeethindra A/L P Maran1KP1 8. ______________ ( LIM CAI MIN )Setiausaha . .0 PERBELANJAAN8.Anggaran PerbelanjaanAnggaran PendapatanAnggaran PerbelanjaranPerkaraRMPerkaraRMYuran Pendaftaran (1×100) 100Jam Catur (350×4) 1400Sumbangan Koko SMKTUN 2010Hadiah (30×15) 450Makanan dan (2×120)Minuman240Risalah 20JUMLAH 2110JUMLAH 21109.Aidi Azzhar bin Roslan4PA13.Pelancaran :(K)Yap Yi Kuen5KJ11.1.Kelab Catur .SMK Taman Universiti.Disemak oleh .Chia Wei Jian3ES12.Leshwyn Raj A/L Jayakumar5KJ1AJK Logistik:(K)Jonathan Goh Jia En5SN1 Nur Nabila bt. ___________________________ ( LESLIE CHOONG WEE NAM )Pengerusi .SMK Taman Universiti.Kelab Catur . Hanapi3KP1SafuanAJK Fotografi:Thong Ai Ling5EA1AJK Perhubungan :TINGKATAN 5 Nabilah bt.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->