P. 1
KELAB CATUR

KELAB CATUR

|Views: 242|Likes:
Published by Yarty Nas

More info:

Published by: Yarty Nas on Mar 22, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/15/2015

pdf

text

original

KELAB CATUR

1. Latar belakang / sejarah persatuan

Kelab Catur SEMEKA telah ditubuhkan beberapa tahun yang lalu. Seiring penubuhannya adalah bermatlamatkan untuk melahirkan pelajar sekolah yang mempunyai kemahiran dalam permainan catur dan sekaligus dapat menjadi pelapis yang boleh mewakili sekolah ke peringkat daerah.

Kelab Catur turut memberi peluang kepada pelajar untuk memupuk kemahiran bermain catur melalui program Pertandingan Catur peringkat sekolah serta mengadakan sesi latihan pada waktu-waktu yang telah ditetapkan.

Kelab Catur SEMEKA dibuka kepada semua pelajar daripada tingkatan 1 hingga tingkatan 5. Aktiviti ataupun perjumpaan Kelab Catur sering diadakan pada hari Ahad untuk dua minggu sekali. Setiap tahun, terdapat ahli kelab yang berjaya mewakili sekolah di peringkat daerah dan negeri.

2. Struktur Organisasi Kelab Catur 1999

Penaung

: Tn. Hj. Sufaat Tumin

Penasihat : En. Mohamad Mahadi

: En. Azman Adnan

: En. Sairi Jasman

Penyelaras : Cik Siti Sarawati Johar Ahli jawatankuasa Pelajar : Pengerusi : Khairul Azhar Md. Hasri Ngadiman ( 5 PD 2 ) : Norhailiza Amir Hamzah ( 5 Sains ) Wakil Tingkatan 4 : Iswansah Ibrahim ( 4 Sains ) : Suhaida Basar ( 4 PA2 ) Wakil Tingkatan 3 : Isrizat Taib ( 3 BEST ) : Roziyana Haron ( 3 YKN ) . Dadi ( 5 PA1 ) Naib Pengerusi : Mohd. Shahril Sadikan ( 5 PA1 ) Setiausaha : Zuraidah Paiman ( 5 Sains ) Naib Setiausaha : Suzana Minhaj ( 5 PA1 ) Bendahari : Meszura Sirat ( 5 PA1 ) Wakil Tingkatan 5 : Mohd.

15 dan 13 tahun. Pertandingan dibuka kepada semua pelajar dan peserta yang menyertai pertandingan ini adalah seramai 80 orang pelajar lelaki dan perempuan yang dikategorikan kepada Lelaki bawah 18. Objektif pertandingan ini ialah : . 15 dan 13 tahun. Pusingan ketiga dan keempat dilaksanakan pada 01 April 1999.1 Pertandingan Terbuka Catur Peringkat Sekolah SEMEKA 1999 Dilaksanakan sebanyak dua peringkat iaitu pusingan pertama dan kedua iaitu pada 13 Mac 1999. Aktiviti yang telah dijalankan 3. Setiap peserta diberikan sijil penyertaan manakala Johan. Peserta nombor empat dan lima pula akan diberikan cenderamata. manakala perempuan pula bawah 18.Wakil Tingkatan 2 : Khairul Nizam Ibrahim ( 2 ADL ) : Afida Abu Talib ( 2 ADL ) Wakil Tingkatan 1 : Rizwan Saharun ( 1 BEST ) : Norhana Mohd. ( 1 YKN ) 3. Naib Johan dan nombor tiga mengikut kategori masing-masing akan diberikan piala.

13 Mac 1999 -01 April 1999 2 Pertandingan Persahabatan Catur Antara Sekolah.00 seorang. Memberi peluang kepada pelajar untuk memahirkan diri bermain catur di samping memberikan pendedahan teknik dan kaedah bermain catur secara tidak langsung. Seiring pertandingan ini. pelajar yang berkemahiran tinggi akan diberi peluang untuk menyertai pertandingan antara sekolah pula. Aktiviti yang dirancangkan sepanjang tahun : BIL AKTIVITI YANG DIRANCANG TARIKH 1 Pertandingan Terbuka Catur Peringkat Sekolah. Peserta yang menang akan dilatih dengan lebih intensif untuk dihantar sebagai wakil sekolah di peringkat daerah. 4.Melatih pelajar untuk berani mencuba bermain catur. Setiap peserta membayar yuran pendaftaran sebanyak RM 1. . Melahirkan pelapis pemain catur sekolah untuk mewakili sekolah ke peringkat daerah.

02 – 04 Julai 1999 6 Mengadakan lawatan ke sekolah berasrama penuh di Johor Bahru dan mengadakan perlawanan persahabatan. Sekitar November 1999 SEMOGA KELAB CATUR SEMEKA AKAN TERUS BERINISIATIF TINGGI UNTUK MELAHIRKAN PELAPIS PEMAIN CATUR YANG BERUPAYA MUNCUL DI MATA NEGARA……… . Sepanjang tahun 4 Pertandingan Menghasilkan set permainan catur tercantik.Sekitar April dan Mei 1999 3 Latihan permainan secara intensif dua minggu sekali. Sekitar Ogos 1999 7 Mengadakan lawatan sambil belajar ke negeri Kelantan dan Terengganu ( Usahasama dengan Kelab lain ). Jun 1999 5 Menghantar peserta menyertai Pertandingan Catur ke peringkat daerah Pengerang ( MSSD ).

4. Lelaki dan perempuan bawah 15 iii.PROGRAM TAHUNAN KELAB PERMAINAN 1999 KELAB CATUR 1. 3. OBJEKTIF : 4.1 Melatih dan mendedahkan pelajar dengan sikap yakin bermain catur dengan pelajar sekolah lain. Lelaki dan perempuan bawah 18 ii. Lelaki dan perempuan bawah 13 4.2 Memberi peluang kepada pelajar untuk menguji kemahiran dan ketangkasan minda. MATLAMAT : Melahirkan pelapis pemain catur sekolah untuk ke peringkat yang lebih tinggi. AKTIVITI : Pertandingan mengikut kategori iaitu : i. 4. Pengerang ) 2. Kejohanan .3 Melahirkan pelapis pelajar yang boleh mewakili sekolah dalam Catur Daerah. PROGRAM : Pertandingan Catur Antara Sekolah ( SEMEKA vs SM Tanjung Datuk.

00 .Hadiah dan cenderamata . Datuk.Sijil 8. ANGGARAN KOS : RM 50. SASARAN : Ahli Kelab Catur SEMEKA dan pelajar yang berminat dengan permainan ini. PENILAIAN : 11. KAWALAN DAN : Guru Penyelaras Kelab Catur PENYELIAAN 11.1 PENILAI : Guru Penyelaras Kelab 11. SUMBER TENAGA : Guru Penyelaras Kelab Catur SEMEKA dan Guru Penyelaras Kelab Catur SM Tg. TARIKH & J/MASA : 18 April 1999 ( Ahad ) 6.2 KUANTITI : Kehadiran Kelab Catur & peserta pertandingan .5.00 seorang 9. 7.RM 3. 10. SUMBER KOS : Yuran pendaftaran .

199 Perbincangan dengan Setiausaha Kokurikulum tentang cadangan untuk mengadakan Pertandingan Antara Sekolah ( SEMEKA vs TG.11. DATUK ) Guru Penyelaras Kelab - 07. Guru Penyelaras Kelab - . DATUK.3 KUALITI : Pemain mengetahui kaedah dan teknik yang sesuai dalam permainan catur dan dapat membina keyakinan diri ketika bermain.04. PELAN TINDAKAN PROGRAM TAHUNAN PELAN TINDAKAN PERTANDINGAN CATUR ANTARA SEKOLAH SEMEKA VS SM TG.1999 Melantik AJK Program Pertandingan di kalangan ahli Kelab Catur dan memilih pemain berdasarkan keputusan pertandingan terbuka catur.1999 Perbincangan dengan GPK HEM tentang cadangan untuk mengadakan Pertandingan Catur Antara Sekolah Guru Penyelaras Kelab - 09.04. 1999 TARIKH AKTIVITI PERSONALIA/TINDAKAN SUMBER CATATAN 06.04.

04.1999 Mengadakan perjumpaan dengan AJK Kelab Catur dan berbincang tentang perjalanan program.04.1999 Menulis surat kepada Guru Penyelaras Kelab Catur SM Tg.1999 Cadangan mengadakan pertandingan dijangka menerima respons daripada SM Tg.1999 Menyerahkan kertas kerja kepada GPK HEM untuk disemak . Datuk untuk pernyataan program ini.- 23. AJK Kelab Catur.00 seorang. Guru Penyelaras Kelab dan peserta pertandingan Set permainan catur - .04. Datuk.12. 25. Guru Penyelaras Kelab Kertas - 13. Guru Penyelaras Kelab Kertas Yuran pendaftaran RM 3.04. Guru Penyelaras Kelab Kertas Menghadkan penyertaan(16 lelaki dan 12 perempuan) 20.1999 Mengadakan pra-latihan dan semi latihan permainan catur di kalangan peserta pertandingan.1999 Maklum balas tentang ketetapan tarikh dan jumlah pemain dijangka diterima daripada SM Tg. Guru Penyelaras Kelab Catur Kertas - 21. Datuk. peserta dan Guru Penyelaras Kelab .04.04.

Tg.1999 Latihan permainan catur di kalangan peserta dan ahli Kelab Catur Guru Penyelaras Kelab & peserta Set Catur & Kertas - 02. Guru Penyelaras Kelab dan Ahli Kelab Catur Set Permainan catur & kertas Pusingan pertama. Guru Penyelaras Kelab dan Ahli Kelab Catur kertas - .1999 Pertandingan Catur Antara SEMEKA dengan SM.05.04.28. Guru Penyelaras Kelab Kertas - 30.1999 Perjumpaan peserta pertandingan catur SEMEKA. ahli Kelab Catur dengan guru penyelaras untuk sesi post. ½ akhir dan akhir 04.04.05.mortem.1999 Menyerahkan surat jemputan kepada Pengetua SEMEKA. Datuk. suku akhir.

3. KualaLumpur. jasmani danemosi melalui penyertaan dalam kokorikulum.3.6Memupuk semangat bekerjasama antara kumpulan serta mengikissikap mementingkan diri sendiri. sukan.1Tarikh yang dirancang ialah 17-18 Oktober 2008 iaitu pada hari Sabtusehingga hari Ahad. 3.4. 59200 KUALA LUMPUR.2. emosidan sosial.INSTITUT PERGURUAN GURU MALAYSIAKAMPUS BAHASA MELAYULEMBAH PANTAI.0 TARIKH DAN TEMPOH PERLAKSANAAN4.1Memberi peluang kepada peserta merasai pengalaman dalammenyertai sesebuah pertandingan. Setiap kelas semester satu wajib menghantar dua buah wakil kumpulan. Pertandingan ini akan diadaka di padang bola sepakdi Institut Perguruan Guru Malaysia Kampus Bahasa Melayu..0 MATLAMATMatlamat program ini adalah untuk memberi pendekatan berkaitan kepimpinandan disiplin dalam sukan yang perlu ada dalam setiap bakal guru.5Melahirkan para pelajar yang berupaya untuk mengeluarkanstrategi-strategi yang bernas semasa mereka menyertai aktiviti dalamkumpulan. Institut Perguruan Guru Malaysia Kampus Bahasa Melayu.4Tentatif program adalah seperti dalam Lampiran 1 .0 OBJEKTIF3.3. Program ini juga dapat memberikan setiap individu merancangstrategi bagi memperoleh sebuah piala kemenangan.2 Dilaksanakan selama 2 hari4. Aktiviti diadakan dalam program ini agar sifat kerjasama dalamsetiap peserta dapat ditonjolkan dan dapat diaplikasi dalam menempuh cabaranyang mendatang.3. Pertandingan ini disertai oleh pelajar daripada Institut Perguruan GuruMalaysia Kampus Bahasa Melayu. rohani.3.WP KUALA LUMPUR KERTAS KERJA PERTANDINGAN BOLA SEPAKANTARA KELASKELAB BOLA SEPAK TEMPAT: PADANG INSTITUT PERGURUAN BAHASA MELAYU TARIKH: 17-18 OKTOBER 2009 ANJURAN: KELAB BOLA SEPAKINSTITUT PERGURUAN GURU MALAYSIA KAMPUS BAHASAMELAYU MENGADAKAN PERTANDINGAN BOLA SEPAK ANTARA KELASANJURAN KELAB BOLA SEPAKINSTITUT PERGURUAN GURU MALAYSIA KAMPUS BAHASAMELAYU1.3Masa pelaksanaan melibatkan waktu pagi dan petang.bertanggungjawab dalam esebuah pasukan.4Meningkatkan keberanian dan keyakinan diri semasa menyertaiaktiviti ini.4.4.aktiviti ini diadakanselaras dengan kehendak Kementerian Pelajaran Malaysia yang inginmewujudkan mdal insan yang seimbang dari segi intelek.7Melahirkan pelajar yang seimbang dari segi intelek.3Melatih para peserta untuk memupuk sikap toleransi.0 PENDAHULUANPertandingan ini adalah satu aktiviti kokorikulum yang dianjurkan oleh kelab bolasepak.2Membentuk peserta yang mampu bekerjasama dan mampumenyesuaikan diri dalam sesebuah kumpulan. Ia bertujuanuntuk meningkatkan keyakinan diri serta menguji ketahanan fizikal dan mentalsetiap peserta.3.

10.5. Masadalam satu perlawanan adalah selama 10 minit. Kerjasama daripada pihak Tuan amat kami hargai dandidahului dengan ucapan .2Tidak perlu mengenakan sebarang bayaran.00.1Jumlah peserta:140 orang7.7.3Pemain yang dikenakan kad merah akan digantung satu perlawanan.10.0PERBELANJAANBerikut merupakan perbelanjaan yang diperlukan untuk program ini:BILPERKARAKUANTITIJUMLAH (RM)1Baju Ajk20 orang X RM20400.003Hadiah 5 buah X RM1575. Piala akan diberikan kepada juara kategori perempuan dan lelaki.00Jumlah876.4Amalah jual permainan akan menyebabkan pasukan akan disingkirkanterus dari pertandingan.5Bebas dari sebarang gangguan luar dan memberikan tumpuansepenuhnya pada peserta dalam aktiviti mereka.0 JAWATANKUASA PENGURUSANPenasihat::Pn.0 TEMPAT (RASIONAL MEMILIH TEMPAT)Rasional pemilihan tempat ini adalah kerana padang Institut BahasaAntarabangsa. mereka barulah dibenarkan meminjam pemain dari kelas lain.0PENUTUP Diharapkan agar apa yang dirancang ini dapat dilaksanakan dengan lancar danberkesan.1Setiap kumpulan perlu mengikut masa perlawanan yang ditetapkan. Semoga segala ilmu dan pelajaran yang kami sampaikan di dalamaktiviti perkhemahan bersepadu ini akan dipraktikkan dalam kehidupan seharianmereka demi untuk melahirkan modal insan yang cemerlang. Format pertandingan adalahsetiap kelas akan bermain dalam peringkat kumpulan dahulu.5Keputusan pengadil adalah muktamat.10.2Pemain yang bermain dalam pasukan itu adalah pemain yang didaftarkan.002Cenderamata35 orang X RM3105. Upacara ini akan dilangsungkan selama sekitar 20 minit keranaPn.5.10.004MInuman2 bekas besar50.12. Soriah bt AbdullahPenasihat Kelab: En Rohimi JamelJawatankuasa pelaksanaPengerusi: Mohamd Fahmi Bin Mohamad NohNaib pengerusi: Ahmad Fikri bin HashimSetiausaha: Mohamad Idris Bin SyakawiBendahari: Megat Razman bin IsmailAHLI JAWATANKUASAAJK Makanan: Huzaini B.2Jumlah ajk pertandingan:20 orang 8.11. penbgarah Institut perguruan Bahasa Melayu.0 PERASMIANProgram Perkhemahan Bersepadu ini akan dirasmikan oleh Pn.006Rencam (belanja tak terduga)-150. Oleh itu. Ia akan berlangsung dipadang institut.0FORMAT PERTANDINGANPertandingan yang diadakan ialah pertandingan 7 sebelah dimana setiappasukan perlu mendaftarkan 10 pemain yakni tujuh pemain akan bermain dantiga lagi akan menjadi pemain simpanan.005Makanan160 X RM 0. Sebarang bentuk rayuan danbantahan tidak akan dilayan melainkan atas ihsan pengadil.0 KUMPULAN SASARAN / PENYERTAAN7.Kumpulan yang tidak hadir akan dikira kalah dengan jaringan tiga gol.10.•Jumlah wang yang diperlukan mungkin tidak sama dengan anggaran bajetyang disenaraikan kerana terdapat individu yang akan memberi tajaandalam melaksanakan Pertandingn Bola Sepak ini.6.0SYARAT PERMAINAN10. gemilang danterbilang.00•Jumlah keseluruhan yang perlu dibayar oleh setiap pasukan untukprogram ini ialah sebanyak RM15. Amir AJK Hadiah dan Sijil: Shah Amir bin Shah PutraAJK Pertandingan: Ridwan bin Khamis9.6096. Soriah bt Abdullah akan diberi peluang memberi ucapan ringkas sekaligusmerasmikan program ini.5. Soriah btAbdullah. Setiap kelas perlu menghantar duapasukan iaitu pasukan lelaki dan permpuan. Juara dan naib juara akan meneruskan ke peringkat seterusnya. Andai sesebuah kelas itu tidakmencukupi.1Kawasan padang yang berdekatan dengan tempat penginapan.5.

.Mugunen3KP1Bendahari:Wong Lit Yip5SN2 Naib Bendahari:Boo Zhan Hui3ES1AJK Keceriaan:(K)Tan Si Young5SN11.. Abd Muhaimin b Zulkefli2.Meningkatkan kemahiran bermain catur 5.1..Lembah Pantai 59990..“Catur Penggerak Minda . Mohamad Zulhelmi b Mat Rahim18.Kampus Bahasa Melayu.2.. Muhammad Adhaa b Lamry13.Maisara binti Johari Halim Shah3ES13.. Muhammad Muhaimin b Md Zaki6.40pmsabtuPerasmianPerlawanankategoriperempuanRehatPerlawanankategorilelakiPerlawananperse mbahanwakil institutdenganpilihansemester satuHari/masa9am-9. Mohmad Jamal3KP1AJK ..0 OBJEKTIF5.. Besut•Kertas Kerja Kejohanan Sukan Tahunan IPBMM 2007•Kertas Cadangan Program Sukan Rekreasi Pendidikan JasmaniAkademik PPISMP 3A dan 3B KERTAS KERJAPERTANDINGAN CATUR TERTUTUPKALI KE-12SMK TAMAN UNIVERSITI1.Persatuan Bola Sepak.Kuala Lumpur...1.Disediakan oleh...Institut Perguruan Guru Malaysia.Kampus Bahasa Melayu. Muhamad b Che Ros11.... Catur Penjana Minda” 7. 59200 KUALA LUMPURHari/masa9am9.. Mohamad Azhan b Desa5..2.3..30am9.0 TEMA6. Mohd Hanif b Zainaldin8.Lembah Pantai 59990.1.0 KEGIATAN1..Mengeratkan hubungan silaturahim antara pelajar 4.3....Pertandingan Catur Tertutup Kali ke-122.. Huzaini b Amir 15.1.Kuala Lumpur...30am9..17 April 20102.35am-10am10am-11am11am12pm12pmAhadPerlawananakhir kategorilelakiPerlawananakhir kategorilelakiPenyampaianhadiah danperasmianpenutupJamuanbersuraiRujukan •Kertas Cadangan Kunjungan Muhibbah JPP IPBMM ke Institut PerguruanSultan Mizan..0 SASARAN3. Amir 19. Shah Amir bin Shah Putra20. Al Hafiz b Sapuan3..Pengarah.(Mohamad Idris Bin Syakawi)(Pn....Melantik pemain-pemain baru untuk pasukan sekolah tahun 20115..Membuka peluang kepada pemain catur untuk bertanding4.. Mohamad Idris Bin Syakawi16. Mohd Safuan b Abu Bakar Samad9.Pelajar-pelajar yang berminat dalam permainan catur 4..Muhamad Haiqal b.. Ridwan bin Khamis LAMPIRAN 1JADUAL PERTANDINGAN BOLA SEPAKANJURAN KELAB BOLA SEPAKINSTITUT PERGURUAN GURU MALAYSIA KAMPUS BAHASA MELAYULEMBAH PANTAI. Ameerul Aswad b Abd Aziz4. Mohd Syahrul Zaim b Zahari7. Disahkan oleh. Mohamd Fahmi Bin Mohamad Noh10. Ahmad Fikri bin Hashim14...Dewan Sekolah3..0 MATLAMAT4. Huzaini B.....2..…………………………………….Institut Perguruan Guru Malaysia.0 TARIKH PELAKSANAAN DAN LOKASI2. Soriah Bt Abdullah)Stiausaha..1.. Muhamad Irzham b Zakaria12.. Megat Razman bin Ismail17..Tee Pei Kim5SN22..terima kasih..Memperoleh pengalaman yang lebih banyak 6...0 AJK PELAKSANAANGuru Penasihat:Encik Zainal bin Mohd Yusof Cik Quek Miow LengPengerusi:Leslie Choong Wee Nam4SN3 Naib Pengerusi:Loh Chun Seng5SN1Ong Hui Yang5SN1Setiausaha:Lim Cai Min3EK1 Naib Setiausaha:Chon Shi Jing5SN2 Navintharan A/L S.SENARAI NAMA PESERTA AHLI KELAB BOLA SEPAK INSTITUTPERGURUAN MALAYSAI KAMPUS BAHASA MELAYU 1.Mencungkil bakat-bakat baru dalam permainan catur 5.1.45am-12pm12pm-3pm3pm-6pm6pm6.

0 PENGESANANDisediakan oleh .Aidi Azzhar bin Roslan4PA13.Chia Wei Jian3ES12.SMK Taman Universiti. .Disemak oleh . Mohd Nasir5SN1Sivaraman A/L Achycounder 5KJ1:TINGKATAN 4Adib Fikri Abdul Manaf4KJ2Lim Cia Hue4SN1:TINGKATAN 3Er Teck Seng3ES1Chan Chun Fong3ES1:TINGKATAN 2 Nurul Ain Zakaria2KP1Anis Ashikin2KP2:TINGKATAN 1Cheah Wan Yee1ES2Jeethindra A/L P Maran1KP1 8.1.Leshwyn Raj A/L Jayakumar5KJ1AJK Logistik:(K)Jonathan Goh Jia En5SN1 Nur Nabila bt. ______________ ( LIM CAI MIN )Setiausaha .Kelab Catur .0 PERBELANJAAN8.SMK Taman Universiti.Pelancaran :(K)Yap Yi Kuen5KJ11. ___________________________ ( LESLIE CHOONG WEE NAM )Pengerusi . Hanapi3KP1SafuanAJK Fotografi:Thong Ai Ling5EA1AJK Perhubungan :TINGKATAN 5 Nabilah bt.Anggaran PerbelanjaanAnggaran PendapatanAnggaran PerbelanjaranPerkaraRMPerkaraRMYuran Pendaftaran (1×100) 100Jam Catur (350×4) 1400Sumbangan Koko SMKTUN 2010Hadiah (30×15) 450Makanan dan (2×120)Minuman240Risalah 20JUMLAH 2110JUMLAH 21109.Kelab Catur .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->