KEBERSIHAN DIRI

VIDEO KEBERSIHAN DIRI • Arahan: Perhatikan video tersebut .

GAMBAR-GAMBAR KEBERSIHAN DIRI • Arahan: Perhatikan gambar dan bina ayat tunggal atau ayat majmuk yang sesuai .

KEBERSIHAN DIRI .

GOSOK GIGI .

MANDI .

SIKAT RAMBUT .

POTONG KUKU .

TEKS BAGAIMANA MENJAGA KEBERSIHAN DIRI • Arahan: Perhatikan teks dan buat satu perbualan bersama rakan anda berdasarkan teks tersebut menggunakan ayat tunggal dan ayat majmuk .

BAGAIMANA CARA MENJAGA KEBERSIHAN DIRI • BAGAIMANAKAH CARANYA UNTUK MENJAGA KEBERSIHAN DIRI? 1. 6. 3.Tangan dan kaki -Cuci tangan sebelum dan selepas makan -Cuci tangan apabila kamu keluar dari tandas -Kuku mestilah dipotong pendek -Berjalan dengan memakai kasut.Telinga Bersihkan bahagian dalam telinga dan cuping telinga.Sikat rambut dengan kemas 2. 4.Hidung Bersihkan kawasan dalam hidung.Gigi Berus gigi sekurang-kurangya 3 kali sehari. 5.Pakaian -Memakai pakaian yang bersih terutamanya pakaian seragam sekolah -Pastikan kasut sekolah dalam keadaan yang bersih dan baik -Pakai stokin yang bersih dan kerap menukar stokin untuk mengelakkan kaki berbau. .Rambut . 7.Mata Bersihkan mata dari tahi mata.

PANTUN KEBERSIHAN DIRI • Arahan: Perhatikan pantun dan bina ayat tunggal serta ayat majmuk yang bersesuaian .

Pergi ke hulu dengan Pak Utih. Dibeli dari kedai Pak Hadi. Makan laksa di tanjung Dahan. Mencari kayu dengan kelapa.PANTUN KEBERSIHAN DIRI • Pucuk paku daun selasih. . Ketika mandi gunakan sabun. Kalau mahu gigi yang putih. Kalau mahu diri bersih. Kalau mahu hidup sejahtera. Kalau mahu berbadan wangi. Bangun tidur terus mandi. Hendak membeli pisang embun. Dari hulu pergi ke Bangi. Gosok selalu janganlah lupa. Setiap masa jaga kebersihan. Naik perahu ke Tanjung Pura.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful