KEBERSIHAN DIRI

VIDEO KEBERSIHAN DIRI • Arahan: Perhatikan video tersebut .

GAMBAR-GAMBAR KEBERSIHAN DIRI • Arahan: Perhatikan gambar dan bina ayat tunggal atau ayat majmuk yang sesuai .

KEBERSIHAN DIRI .

GOSOK GIGI .

MANDI .

SIKAT RAMBUT .

POTONG KUKU .

TEKS BAGAIMANA MENJAGA KEBERSIHAN DIRI • Arahan: Perhatikan teks dan buat satu perbualan bersama rakan anda berdasarkan teks tersebut menggunakan ayat tunggal dan ayat majmuk .

6. 5.Mata Bersihkan mata dari tahi mata.Hidung Bersihkan kawasan dalam hidung.Telinga Bersihkan bahagian dalam telinga dan cuping telinga. .BAGAIMANA CARA MENJAGA KEBERSIHAN DIRI • BAGAIMANAKAH CARANYA UNTUK MENJAGA KEBERSIHAN DIRI? 1.Tangan dan kaki -Cuci tangan sebelum dan selepas makan -Cuci tangan apabila kamu keluar dari tandas -Kuku mestilah dipotong pendek -Berjalan dengan memakai kasut.Sikat rambut dengan kemas 2.Pakaian -Memakai pakaian yang bersih terutamanya pakaian seragam sekolah -Pastikan kasut sekolah dalam keadaan yang bersih dan baik -Pakai stokin yang bersih dan kerap menukar stokin untuk mengelakkan kaki berbau. 3.Rambut . 7.Gigi Berus gigi sekurang-kurangya 3 kali sehari. 4.

PANTUN KEBERSIHAN DIRI • Arahan: Perhatikan pantun dan bina ayat tunggal serta ayat majmuk yang bersesuaian .

Pergi ke hulu dengan Pak Utih. . Setiap masa jaga kebersihan. Ketika mandi gunakan sabun. Kalau mahu berbadan wangi. Dibeli dari kedai Pak Hadi.PANTUN KEBERSIHAN DIRI • Pucuk paku daun selasih. Gosok selalu janganlah lupa. Bangun tidur terus mandi. Hendak membeli pisang embun. Dari hulu pergi ke Bangi. Mencari kayu dengan kelapa. Kalau mahu gigi yang putih. Naik perahu ke Tanjung Pura. Kalau mahu hidup sejahtera. Kalau mahu diri bersih. Makan laksa di tanjung Dahan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful