KEBERSIHAN DIRI

VIDEO KEBERSIHAN DIRI • Arahan: Perhatikan video tersebut .

GAMBAR-GAMBAR KEBERSIHAN DIRI • Arahan: Perhatikan gambar dan bina ayat tunggal atau ayat majmuk yang sesuai .

KEBERSIHAN DIRI .

GOSOK GIGI .

MANDI .

SIKAT RAMBUT .

POTONG KUKU .

TEKS BAGAIMANA MENJAGA KEBERSIHAN DIRI • Arahan: Perhatikan teks dan buat satu perbualan bersama rakan anda berdasarkan teks tersebut menggunakan ayat tunggal dan ayat majmuk .

BAGAIMANA CARA MENJAGA KEBERSIHAN DIRI • BAGAIMANAKAH CARANYA UNTUK MENJAGA KEBERSIHAN DIRI? 1.Tangan dan kaki -Cuci tangan sebelum dan selepas makan -Cuci tangan apabila kamu keluar dari tandas -Kuku mestilah dipotong pendek -Berjalan dengan memakai kasut. . 7. 5.Telinga Bersihkan bahagian dalam telinga dan cuping telinga.Mata Bersihkan mata dari tahi mata.Pakaian -Memakai pakaian yang bersih terutamanya pakaian seragam sekolah -Pastikan kasut sekolah dalam keadaan yang bersih dan baik -Pakai stokin yang bersih dan kerap menukar stokin untuk mengelakkan kaki berbau. 3.Gigi Berus gigi sekurang-kurangya 3 kali sehari.Sikat rambut dengan kemas 2. 4.Rambut .Hidung Bersihkan kawasan dalam hidung. 6.

PANTUN KEBERSIHAN DIRI • Arahan: Perhatikan pantun dan bina ayat tunggal serta ayat majmuk yang bersesuaian .

Naik perahu ke Tanjung Pura. Kalau mahu diri bersih. Kalau mahu gigi yang putih. Makan laksa di tanjung Dahan. Dibeli dari kedai Pak Hadi. Kalau mahu hidup sejahtera. Bangun tidur terus mandi. Ketika mandi gunakan sabun. Pergi ke hulu dengan Pak Utih. Hendak membeli pisang embun.PANTUN KEBERSIHAN DIRI • Pucuk paku daun selasih. Dari hulu pergi ke Bangi. Gosok selalu janganlah lupa. Setiap masa jaga kebersihan. Kalau mahu berbadan wangi. Mencari kayu dengan kelapa. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful