KEBERSIHAN DIRI

VIDEO KEBERSIHAN DIRI • Arahan: Perhatikan video tersebut .

GAMBAR-GAMBAR KEBERSIHAN DIRI • Arahan: Perhatikan gambar dan bina ayat tunggal atau ayat majmuk yang sesuai .

KEBERSIHAN DIRI .

GOSOK GIGI .

MANDI .

SIKAT RAMBUT .

POTONG KUKU .

TEKS BAGAIMANA MENJAGA KEBERSIHAN DIRI • Arahan: Perhatikan teks dan buat satu perbualan bersama rakan anda berdasarkan teks tersebut menggunakan ayat tunggal dan ayat majmuk .

BAGAIMANA CARA MENJAGA KEBERSIHAN DIRI • BAGAIMANAKAH CARANYA UNTUK MENJAGA KEBERSIHAN DIRI? 1. 6. .Hidung Bersihkan kawasan dalam hidung.Pakaian -Memakai pakaian yang bersih terutamanya pakaian seragam sekolah -Pastikan kasut sekolah dalam keadaan yang bersih dan baik -Pakai stokin yang bersih dan kerap menukar stokin untuk mengelakkan kaki berbau.Mata Bersihkan mata dari tahi mata.Tangan dan kaki -Cuci tangan sebelum dan selepas makan -Cuci tangan apabila kamu keluar dari tandas -Kuku mestilah dipotong pendek -Berjalan dengan memakai kasut.Rambut .Telinga Bersihkan bahagian dalam telinga dan cuping telinga. 4. 5. 7. 3.Gigi Berus gigi sekurang-kurangya 3 kali sehari.Sikat rambut dengan kemas 2.

PANTUN KEBERSIHAN DIRI • Arahan: Perhatikan pantun dan bina ayat tunggal serta ayat majmuk yang bersesuaian .

Bangun tidur terus mandi. Setiap masa jaga kebersihan. Naik perahu ke Tanjung Pura. Dibeli dari kedai Pak Hadi. Kalau mahu hidup sejahtera. Ketika mandi gunakan sabun. Dari hulu pergi ke Bangi. Kalau mahu diri bersih. Kalau mahu berbadan wangi. Hendak membeli pisang embun. Kalau mahu gigi yang putih. Gosok selalu janganlah lupa. . Mencari kayu dengan kelapa. Makan laksa di tanjung Dahan. Pergi ke hulu dengan Pak Utih.PANTUN KEBERSIHAN DIRI • Pucuk paku daun selasih.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful