KEBERSIHAN DIRI

VIDEO KEBERSIHAN DIRI • Arahan: Perhatikan video tersebut .

GAMBAR-GAMBAR KEBERSIHAN DIRI • Arahan: Perhatikan gambar dan bina ayat tunggal atau ayat majmuk yang sesuai .

KEBERSIHAN DIRI .

GOSOK GIGI .

MANDI .

SIKAT RAMBUT .

POTONG KUKU .

TEKS BAGAIMANA MENJAGA KEBERSIHAN DIRI • Arahan: Perhatikan teks dan buat satu perbualan bersama rakan anda berdasarkan teks tersebut menggunakan ayat tunggal dan ayat majmuk .

4. 6.Rambut .Tangan dan kaki -Cuci tangan sebelum dan selepas makan -Cuci tangan apabila kamu keluar dari tandas -Kuku mestilah dipotong pendek -Berjalan dengan memakai kasut. .BAGAIMANA CARA MENJAGA KEBERSIHAN DIRI • BAGAIMANAKAH CARANYA UNTUK MENJAGA KEBERSIHAN DIRI? 1.Telinga Bersihkan bahagian dalam telinga dan cuping telinga.Hidung Bersihkan kawasan dalam hidung.Mata Bersihkan mata dari tahi mata. 7.Sikat rambut dengan kemas 2. 3.Pakaian -Memakai pakaian yang bersih terutamanya pakaian seragam sekolah -Pastikan kasut sekolah dalam keadaan yang bersih dan baik -Pakai stokin yang bersih dan kerap menukar stokin untuk mengelakkan kaki berbau. 5.Gigi Berus gigi sekurang-kurangya 3 kali sehari.

PANTUN KEBERSIHAN DIRI • Arahan: Perhatikan pantun dan bina ayat tunggal serta ayat majmuk yang bersesuaian .

Kalau mahu hidup sejahtera. Dibeli dari kedai Pak Hadi. Kalau mahu gigi yang putih. Hendak membeli pisang embun. Kalau mahu diri bersih. . Makan laksa di tanjung Dahan. Setiap masa jaga kebersihan. Naik perahu ke Tanjung Pura.PANTUN KEBERSIHAN DIRI • Pucuk paku daun selasih. Mencari kayu dengan kelapa. Bangun tidur terus mandi. Kalau mahu berbadan wangi. Ketika mandi gunakan sabun. Dari hulu pergi ke Bangi. Gosok selalu janganlah lupa. Pergi ke hulu dengan Pak Utih.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.