P. 1
Elaun kakitangan awam

Elaun kakitangan awam

|Views: 971|Likes:
Published by Sallehuddin Hussin

More info:

Published by: Sallehuddin Hussin on Mar 23, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/23/2012

pdf

text

original

LAMPIRAN D1 SENARAI ELAUN YANG DIKEKALKAN

LAMPIRAN D 1 SENARAI ELAUN YANG DIKEKALKAN

Bil.

Elaun Sekarang

Nama Baru

A. Imbuhan Tetap 1. Bayaran Bantuan Sewa Rumah 2. Elaun Keraian 3. Elaun Khidmat Awam B. Bayaran Insentif 1. Elaun Gantian Tetap Bomba 2. Elaun Kemahiran Dua Bahasa Bagi Jurutrengkas 3. Elaun Khas Atendan Bilik Mayat 4. Elaun Khas Badan Pencegah Rasuah 5. Elaun Khas Buruh Angkat Najis 6. Elaun Pakar 7. Elaun Pemeriksa Kapal Terbang 8. Elaun-elaun Sukarelawan Pertahanan Awam 9. Elaun Wilayah 10. Shunting Staff Bonus Bayaran Insentif Bomba Bayaran Insentif Kemahiran Dua Bahasa Bagi Jurutrengkas Bayaran Insentif Atendan Bilik Mayat Bayaran Insentif Badan Pencegah Rasuah Bayaran Insentif Angkat Najis Bayaran Insentif Pakar Bayaran Insentif Pemeriksa Kapal Terbang Bayaran Insentif Sukarelawan Pertahanan Awam Bayaran Insentif Wilayah Bayaran Insentif Shunting Staff Imbuhan Tetap Perumahan Imbuhan Tetap Keraian Imbuhan Tetap Khidmat Awam

11. Elaun Bahasa 12. Elaun Diploma Kesihatan 13. Elaun Khas Guru-guru Mengajar Murid-murid Cacat Pendengaran Dan Penglihatan 14. Elaun Tugas Menaip Jawi 15. Elaun Gerakan Malim (Bonus) 16. Elaun Juruterbang Jabatan Penerbangan Awam 17. Elaun Penerbangan, Jabatan Ukur/Jabatan Perikanan/Jabatan Kajicuaca 18. Elaun Perudara Kementerian Kesihatan 19. Elaun Khas Bagi Kakitangan Perubatan Bahaya Jangkitan Penyakit Tibi 20. Elaun Khas Bagi Kakitangan Perubatan Bahaya Jangkitan Penyakit Kusta 21. Elaun Khas Bagi Kakitangan Perubatan Bahaya Kerana Merawat Pesakit Otak 22. Elaun Khas Menyelam

Bayaran Insentif Bahasa Bayaran Insentif Pegawai Kesihatan Awam Bayaran Insentif Mengajar Kanakkanak Cacat

Bayaran Insentif Menaip Jawi Bayaran Insentif Gerakan Malim Bayaran Insentif Penerbangan (Jabatan Penerbangan Awam) Bayaran Insentif Perudara

Bayaran Insentif Perudara Kementerian Kesihatan Bayaran Insentif Bagi Anggota Perubatan Kerana Merawat Pesakit Tibi Bayaran Insentif Bagi Anggota Perubatan Kerana Merawat Pesakit Kusta Bayaran Insentif Bagi Anggota Perubatan Kerana Merawat Pesakit Otak Bayaran Insentif Menyelam

Bil.

Elaun Sekarang

Nama Baru

23. Elaun Khas Pencegah Jabatan Kastam 24. Elaun Unit Pencegah Penyeludupan (UPP) 25. Elaun Khas Setiausaha Hakim 26. Elaun Gantian Tetap Pegawaipegawai Taman Negara (Jabatan Perhilitan) 27. Elaun Kesusahan Taman Negara 28. Elaun Hidup Susah 29. Elaun Khas Selatan Thailand 30. Elaun Singapura

Bayaran Insentif Pencegah Jabatan Kastam. Bayaran Insentif Unit Pencegah Penyeludupan (UPP) Bayaran Insentif Setiausaha Hakim Bayaran Insentif Pegawai-pegawai Taman Negara (Jabatan Perhilitan)

Bayaran Insentif Kesusahan Bertugas Di Taman Negara Bayaran Insentif Pedalaman

Bayaran Insentif Thailand dan Singapura

31. Tambahan Elaun Singapura

C. Elaun Tanggungjawab Tambahan/ Bayaran Balik Perbelanjaan 1. Elaun Pembantu Khas 2. Elaun Tugas Khas Pegawai Jabatan Penjara 3. Elaun Sebat 4. Elaun Tanggungjawab Pegawai Perkhidmatan Pendidikan 5. Elaun Tugas Memandu Kenderaan 6. Elaun Pentadbiran Perubatan Hospital 7. Elaun Pegawai Perubatan Yang Dilantik Sebagai Pendaftar 8. Elaun Warden Asrama 9. Elaun Penyelia Bilik Taip 10. Elaun Memangku Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah

11. Bayaran Syarahan Sambilan 14. Elaun Tugas Khas Penolong Pengurus Trafik 20. Elaun Pejabat Pos Bergerak 16. Elaun Tugas Khas Pentadbiran 21. Elaun Khas Mengendali Reaktor Nuklear 15. Elaun Tilikan Trig (Trigonometric Observation Allowance) 19. Elaun Pesuruhjaya Sumpah 18. Bayaran Saguhati Pensyarah Sambilan 13. Elaun Tanggungan Kerja 12. Elaun Gerakan Pos 17. Elaun Operator Generator Elektrik Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah .

Elaun Gantian Tetap Perbatuan Di Badan-badan Berkanun 28.Bil. Elaun Semasa Menghadiri Peperiksaan Atau Temuduga Di Bawah Urusan Kenaikan Pangkat Secara Lantikan (KPSL) 27. Elaun Harian 30. Elaun Sekarang Nama Baru Tidak Berubah Tidak Berubah 22. Elaun Menyelia Kelas Malam 23. Elaun Perjalanan Bagi Anggota Yang Menggunakan Kenderaan Yang Bukan Kepunyaan Sendiri Semasa Menjalani Tugas Rasmi 26. Elaun Makan 29. Elaun Khas Penolong Pemungut Hasil Tanah 24. Elaun Perjalanan Motobot/atau Motosangkut Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah . Elaun Varityper 25.

Bayaran Semasa Menjalankan Tugas Rasmi Di Luar Ibu Pejabat . Bayaran Balik Lesen Memandu 36. Elaun Kerana Hadir Di Mahkamah 39.31. Elaun Untuk Isteri Atau Suami Yang Dikehendaki Mengiringi Anggota Semasa Menghadiri Majlis Rasmi Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah . Bayaran Perbelanjaan Pengangkutan 32. Elaun Perjalanan Kenderaan Kelas 'C' Bagi Anggota Yang Bergaji Kurang Daripada $914 sebulan 40. Elaun Bantuan Gaji Drebar 35. Bayaran Bantuan Gaji Drebar 34. Elaun Dan Bayaran Balik Kerana Menghadiri Istiadat Pengurniaan 37.Belanja Pelbagai 33. Elaun Hidup Drebar 38.

Bayaran Bantuan Menyenggara Rumah 49. Bekalan Elektrik Dan Air Percuma 50. Bayaran Balik Sewa Hotel 43. Tambang Gantian 46. Elaun Perjalanan Kenderaan Dalam Kawasan Ibu Pejabat Selepas Waktu Pejabat Biasa 42. Bayaran Bantuan Orang Gaji 51. Elaun Gantian Tetap (Bertugas Di Luar Negeri) 54. Elaun Kadastra 48. Belanja Pelbagai (Bertugas Di Luar Negeri) Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah . Elaun Lojing 44. Elaun Basikal 45. Elaun Gantian Tetap 53. Elaun Luar Penghulu 47. Elaun Pakaian Panas 52.41.

55. Tambang Perjalanan Anggota Semasa Lantikan Pertama 62. Elaun Dan Bayaran Semasa Bertukar Atau Berpindah Rumah Dalam Negeri – Perbelanjaan Pengangkutan 57. Bayaran Perjalanan Kapal Terbang 61. Tuntutan Elaun-elaun Kerana Berpindah Dari Rumah Sewa/Sendiri/Tumpangan Ke Rumah Yang Dibeli Melalui Skim Pinjaman Perumahan Kerajaan Dan Perpindahan Di Luar Kawalan 58. Elaun Lebih Masa 56. Elaun Perjalanan Kenderaan 60. Elaun Gangguan Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah Tidak Berubah . Bayaran Balik Paspot Terhad 59.

63. Bayaran Tambang Dan Elaun Hidup Kepada Anggota-anggota Yang Dipanggil Untuk Bertugas Semula Ketika Bercuti Di Malaysia 64. Bayaran Pakaian Istiadat Tidak Berubah Tidak Berubah .

LAMPIRAN D2 IMBUHAN TETAP JAWATAN UTAMA DAN GRED KHAS .

000 $2.500 $1.000 $3.200 $800 .000 $3.000 $3.000 $1.000 Jawatan Gred Khas --------$2.500 $1.LAMPIRAN D2 IMBUHAN TETAP JAWATAN UTAMA DAN GRED KHAS Gred Ketua Setiausaha Negara Utama Turus I Utama Turus II Utama Turus III Gred 'A' Gred 'B' Gred 'C' Jawatan Utama $4.

LAMPIRAN D3 SENARAI ELAUN YANG DIGUGURKAN .

8. Elaun Jalur Elaun Keretapi Mel Elaun Khas Pegawai Perubatan Institut Penyelidikan Perubatan Elaun Perintah (Command Allowance) Elaun Pot Plant Elaun Kelakuan Baik Elaun Bahaya Pancaran Radiation Elaun Bisa Ular Elaun Debu 10. Elaun Bukit 15. 2. 3. Elaun Khas Bagi Kakitangan Perubatan Bahaya Radiation 12. 5. Elaun Penempatan Khas . 9. Elaun Kesusahan Pulau Jerejak 14. Elaun Jentera Pemunggah Forklift 11. 6.LAMPIRAN D3 SENARAI ELAUN YANG DIGUGURKAN 1. 7. 4. Elaun Tower 13.

Elaun Alat-alat Perkakas 22. Elaun Baju Kot/Pakaian Khas 21. Elaun Khas Perkhidmatan Pendidikan . Elaun Galakan Akauntan 25. Bayaran Tinggal Di Atas Panggilan 18. Elaun Menjaga Bagi Ketua Pos 20. Bayaran Untuk Pengarah 19. Bayaran Subsidi Bagi Menjadi Ahli Kelab Sarawak 23. Elaun Khas Guru-guru Sekolah Orang Asli Di Pedalaman 27. Elaun Persekolahan 24.16. Elaun Peti Merah 17. Elaun Khas Jurutrengkas 26.

LAMPIRAN D4 SENARAI KEMUDAHAN YANG DIKEKALKAN .

LAMPIRAN D4 SENARAI KEMUDAHAN YANG DIKEKALKAN CUTI 1. Cuti Separuh Gaji . Cuti Tibi. Cuti Tanpa Rekod Menyertai Rombongan Kebudayaan 18. 9. 8. 5. 3. Cuti Latihan Pasukan Sukarela 17. Cuti-cuti Bagi Kursus Lain: (i) Kursus-kursus Kepimpinan Belia Dan Bina Semangat (ii) Kursus Kesatuan Sekerja Yang Diluluskan Oleh Kementerian Sumber Manusia 16. Cuti Menghadiri Mesyuarat Persatuan Ikhtisas 14. 4. Cuti Menghadiri Latihan Syarikat Kerjasama 15. Cuti Sambilan 19. 6. Barah dan Kusta 20. 10 Cuti Rehat Cuti Sakit Cuti Kerantina Cuti Kecederaaan Cuti Berkursus Cuti Gantian Cuti Untuk Membuat Kerja-kerja Penyelidikan Cuti Sabbatical Cuti Kecemasan Cuti Sambilan (Guru) 11. Cuti Mengambil Bahagian Dalam Olahraga/Sukan 13. Cuti Tugas Khas (Perubatan) 12. 7. 2.

Cuti Menghadiri Latihan Atau Khemah Tahunan Pertubuhan/Persatuan 27. Pemeriksaan Kesihatan 37. Rawatan Kecemasan Di Klinik Swasta Yang Berhampiran 33. Kelayakan Bayaran Wad 35. Tambang Percuma Ke Luar Negeri 41. Rumah Kediaman Kerajaan 29. Cuti Rehat Selepas Berkursus Lebih 12 Bulan 25. Cuti Untuk Mengambil Peperiksaan 26. Rawatan Untuk Keluarga Anggota 36. Rawatan Perubatan Di Hospital/Klinik Kerajaan 31. Tambang Belas Ikhsan Untuk Melawat Keluarga 40. Rawatan Perubatan Di Luar Negeri 32. Membawa Ke Hadapan Cuti Yang Tidak Dapat Diambil Perumahan 28. Rawatan Untuk Anggota Jabatan Perubatan 34. Rawatan Untuk Pelatih 38. Cuti Tanpa Gaji 22.21. Cuti Haji 24. Tambang Mengunjungi Wilayah Asal . Rawatan Di Luar Stesen Kemudahan Lain 39. Kemudahan Rumah Yang Disewa Oleh Kerajaan Untuk Anggota Yang Bertukar Wilayah Perubatan 30. Cuti Sakit Lanjutan 23.

LAMPIRAN D5 JADUAL PEMBERIAN ELAUN DAN KEMUDAHAN MENGIKUT KATEGORI .

LAMPIRAN D5 JADUAL PEMBERIAN ELAUN DAN KEMUDAHAN MENGIKUT KATEGORI KATEGORI I II III IV A3 B3 C3 DG3 DG7 A1 A2 B1 C1 DG1 DU1 DS1 E1 F1 G1 B2 C2 DG2 DU2 DS2 E3 F3 G3 J3 KB4 J10 KB5 KP3 KX4 KX5 L3 M3 N3 Q3 S3 U3 W3 E2 F2 G2 J1 J2 GRED GAJI KB1 KB2 KB3 KP1 KP2 KX1 KX2 KX3 L1 M1 N1 L2 M2 N2 Q1 Q2 S1 U1 S2 U2 W1 W2 V VI VIl VIll A4 B4 C4 DG4 DG5 A5 A6 B5 C5 DG6 B6 C6 G4 E4 F4 G5 E5 F5 G6 E6 F6 G7 J4 KB6 J5 J6 KB7 KB8 KB9 KP4 KP5 KP6 KX6 KX7 KX8 KX9 L4 L5 L6 N4 N5 N6 N7 Q4 Q5 Q6 Q7 R1 R2 U4U6 S4 U7 S5 U8 S6 U9 U11 W4 W5 W6 W7 .

B9 C9 A11 E9 F9 G10 J9 G11 KB13 KP10 KX12 N11. di mana Klasifikasi Perkhidmatan. Jawatan dan Pangkat digunakan.W10 N13 R11 U16 Jadual ini membahagikan anggota dalam Kumpulan Pengurusan dan Profesional serta Kumpulan Sokongan kepada sebelas Kategori mengikut Gred Gaji selaras dengan Klasifikasi Perkhidmatan masing-masing.Q10 R6.IX X XI A7 A8 B7 C7 DG8 B8 C8 E7 F7 G8 E8 F8 G9 J7 J8 KB10 KP7 KP8 KB11 KP9 KB12 KX10 L7 KX11 N8 N9 N10 Q8 Q9 R3 R4 R5 S7 U10 U12 S8 U13 W8 W9 A9. Gred Perkhidmatan. Kategori ini akan digunakan bagi semua pemberian elaun dan kemudahan melainkan dinyatakan sebaliknya.S9 U14. .

KELAYAKAN SERTA KADAR ELAUN DALAM SISTEM SARAAN BARU BERDASARKAN KAEDAH BARU .LAMPIRAN D6 SYARAT.

IMBUHAN TETAP 1. KELAYAKAN SERTA KADAR ELAUN DALAM SISTEM SARAAN BARU BERDASARKAN KAEDAH BARU A.000 $1.500 $2.600 $1. Imbuhan Tetap Perumahan Bayaran Imbuhan Tetap Perumahan yang diperuntukkan dalam perenggan 7. 8 Tahun 1980 adalah dikekalkan mengikut syarat-syarat yang ditetapkan dengan pindaan kepada kadar dan kaedah pembayaran seperti berikut: (a) Kumpulan Pengurusan Tertinggi kadar Sebulan Gred Ketua Setiausaha Negara Utama Turus I Utama Turus II Utama Turus III Gred 'A' Gred 'B' Gred 'C' Jawatan Utama $3.500 $2.500 $2. Pekeliling Perkhidmatan Bil.LAMPIRAN D6 SYARAT.000 $1.600 $1.300 Jawatan Gred Khas $2.000 $2.300 .

563 dan ke bawah $3.871 $3.404 dan ke atas $2.138 dan ke atas Kadar Sebulan $750 $600 $450 $450 $350 $350 2. Imbuhan Tetap Khidmat Awam (a) Imbuhan Tetap Khidmat Awam yang diperuntukkan dalam Pekeliling Perkhidmatan Bil.455 dan ke bawah $2.273 dan ke atas $3. 3 Tahun 1990 adalah dikekalkan mengikut syarat-syarat yang ditetapkan dengan pindaan kepada kaedah pembayaran seperti berikut: Kategori III III IV IV V Gaji $2.403 dan ke bawah Kadar Sebulan $300 $170 $300 $170 $170 .872 dan ke atas $3.(b) Kumpulan Pengurusan Dan Profesional Kategori I I I II II III Gaji $3.456 hingga $3.272 dan ke bawah $3.137 $2.564 hingga $3.

DB3 Kadar Sebulan $170 $115 $ 80 3. DA2 Guru Sandaran Tidak Berijazah DB1 DB2. 8 Tahun 1980 adalah dikekalkan mengikut syarat-syarat yang ditetapkan dengan pindaan kepada kadar dan kaedah pembayaran seperti berikut: (a) Kumpulan Pengurusan Tertinggi Kadar Sebulan Gred Ketua Setiausaha Negara Utama Turus I Utama Turus II Utama Turus III Jawatan Utama $3.000 Jawatan Gred Khas - .300 $3.500 $3. VII VIII. Pekeliling Perkhidmatan Bil.150 $3.VI. IX X. Imbuhan Tetap Keraian Imbuhan Tetap Keraian yang diperuntukkan dalam perenggan 2. XI (b) - $115 $ 80 $ 65 Guru Sandaran dibayar Imbuhan Tetap Khidmat Awam atas kadar berikut: Gred Guru Sandaran Berijazah DA1.

Gred 'A' Gred 'B' Gred 'C' $2.500 $2.872 dan ke atas $3.273 dan ke atas $3. Bayaran Insentif Bomba Bayaran insentif kepada Anggota Bomba adalah dikekalkan mengikut syarat dan kadar yang ditetapkan dengan pindaan kepada kaedah pembayaran seperti berikut: . BAYARAN INSENTIF 1.800 $1.564 hingga $3.272 dan ke bawah $3.563 dan ke bawah $3.500 $1.000 $1.500 $1.138 dan ke atas Kadar Sebulan $800 $600 $550 $550 $500 $500 B.871 $3.200 (b) Kumpulan Pengurusan Dan Profesional Kategori I I I II II III Gaji $3.

II (KB 9) Kadar Sebulan $15 $17. I (KB 10) Pegawai Bomba Tkt. Badan Pencegah Rasuah adalah dikekalkan mengikut syaratsyarat yang ditetapkan dengan pindaan kepada kaedah pembayaran seperti berikut: Gred/Jawatan Ketua Pengarah Gred S1. S2 Gaji Kadar Sebulan $500 $450 .(a) Anggota Bomba yang bertugas 24 jam Gred Ahli Bomba (KB 13) Ahli Bomba Kanan (KB 12) Ketua Ahli Bomba (KB 11) Pegawai Bomba Tkt. I (KB 10) Pegawai Bomba Tkt. Bayaran Insentif Badan Pencegah Rasuah Bayaran insentif kepada anggota yang berkhidmat di Bahagian Siasatan. II (KB 9) Kadar Sebulan $60 $70 $70 $80 $80 (b) Anggota Bomba Yang Bertugas 12 Jam Gred Ahli Bomba (KB 13) Ahli Bomba Kanan (KB 12) Ketua Ahli Bomba (KB 11) Pegawai Bomba Tkt.50 $35 $20 $20 2.

400 $2.564 hingga $3.912 dan ke bawah $1. Bayaran Insentif Pakar Bayaran Insentif Pakar yang diperuntukkan dalam Pekeliling Perkhidmatan Bil.563 dan ke bawah $2.433 dan ke bawah $1.871 $3.700 .913 dan ke atas $1.479 dan ke atas $1.Gred S3 Gred S3 Gred S4 Gred S4 Gred S5 Gred S6 Gred S6 Gred S7 $2.900 $1.872 dan ke atas $3.200 $1.434 dan ke atas $2. 1 Tahun 1990 adalah dikekalkan mengikut syaratsyarat yang ditetapkan dengan pindaan kepada kaedah pembayaran seperti berikut: GredlKategori Gred Utama dan Gred Khas I I I Gaji Kadar Sebulan $3.478 dan ke bawah - $400 $375 $350 $325 $300 $200 $150 $120 3.

5% 20% 17.404 dan ke atas $2.455 dan ke bawah $2. Anggota berkenaan layak dibayar Bayaran Insentif Wilayah dan kemudahan-kemudahan lain berdasarkan Pekeliling Perkhidmatan Bil.403 dan ke bawah $1.272 dan ke bawah $3. Bayaran Insentif Wilayah Bayaran Insentif Wilayah yang dibayar kepada anggota yang bertukar wilayah berdasarkan syarat-syarat yang ditetapkan dalarn Pekeliling Perkhidmatan Bil.500 $1.200 4.300 $1.456 hingga $3.5% $1.$1.II II III III III IV IV $3. adalah dibatalkan.213 .300 $1. Elaun Penempatan Khas (Khas Untuk Penyandang) yang terus dibayar kepada anggota yang telah menerima elaun berkenaan sebelum 1 Januari 1988. 6 Tahun 1987 adalah dikekalkan.$647 .$2.200 $1.106 Peratusan Daripada Gaji Yang Diterima 25% 22. Lingkungan gaji bagi menetapkan kadar Bayaran. 6 Tahun 1987.138 dan ke atas $2. Insentif Wilayah adalah dipinda seperti berikut: Lingkungan Gaji (termasuk Elaun Memangku) Di bawah $443 $443 $648 .500 $1.700 $1.107 .273 dan ke atas $3.137 $2.

$3.481 dan ke atas $2. Bayaran Insentif Pegawai Kesihatan Awam Bayaran Insentif Pegawai Kesihatan Awam yang diperuntukkan dalarn Pekeliling Perkhidmatan Bil.480 dan ke bawah Kadar Sebulan $700 $600 Gred U3 $500 Pegawai Perubatan yang tidak mempunyai kelulusan lepasan ijazah yang diiktiraf dalam bidang kesihatan awam tetapi diwartakan bagi tugas kesihatan awam $250 .855 $3.856 dan ke atas 15% 12% 5.$2.214 . Bayaran Insentif Shunting Staff Bayaran Insentif Shunting Staff yang dibayar kepada Shunting Staff Keretapi Tanah Melayu yang mengendalikan tugas Shunting adalah dikekalkan berdasarkan kaedah pebayaran seperti berikut: Gred Gred R7 Gred R5 Kadar Sebulan $ 6 $12 6. 1 Tahun 1990 adalah dikekalkan mengikut syarat-syarat yang ditetapkan dengan pindaan kepada kaedah pembayaran seperti berikut: Gred Gred U2 dan ke atas Gred U3 Gaji $2.

Bayaran Insentif Pencegah Jabatan Kastam Bayaran Insentif Pencegah yang dibayar kepada anggota Kastam yang bertugas di Bahagian Pencegah adalah dikekalkan mengikut syaratsyarat yang ditetapkan dengan Pindaan kepada kaedah pembayaran seperti berikut: Kategori IV dan ke atas V. Bayaran Insentif Mengajar Kanak-kanak Cacat Bayaran insentif sebanyak $60 sebulan yang diberi kepada pegawai Perkhidmatan Pendidikan yang mengajar kanak-kanak cacat pendengaran dan penglihatan adalah dikekalkan mengikut syarat-syarat yang ditetapkan. 8. VII VIII VIII IX X. VI. Bayaran ini juga dipanjangkan kepada pegawai Perkhidmatan Pendidikan yang mengajar kanak-kanak bermasalah pembelajaran dan mempunyai kelulusan khas dalam bidang tersebut.479 dan ke atas $1. XI Gaji $1.478 dan ke bawah Kadar Sebulan $219 $175 $123 $ 88 $ 70 $ 53 .7.

IX X. VI. VII VIII VIII IX X. VI. Bayaran Insentif Unit Pencegah Penyeludupan (UPP) Bayaran insentif kepada anggota Unit Pencegah Penyeludupan adalah dikekalkan mengikut syarat-syarat yang ditetapkan dengan pindaan kepada kaedah pembayaran seperti berikut: Kategori IV dan ke atas V.478 dan ke bawah Kadar Sebulan $219 $175 $123 $ 88 $ 70 $ 53 10. Bayaran Insentif Pegawai-pegawai Taman Negara (Jabatan Perhilitan) Bayaran insentif kepada pegawai Taman Negara (Jabatan Perhilitan) yang bertugas di luar Ibu Pejabat adalah dikekalkan mengikut syaratsyarat yang ditetapkan dengan pindaan kepada kaedah pernbayaran seperti berikut: Kategori IV dan ke atas V. XI Gaji $1. XI Kadar Sebulan $240 $230 $220 $210 .479 dan ke atas $1.9. VII VIII.

diberi kepada anggota yang berkhidmat di kawasan terpencil dengan memenuhi dua daripada syaratsyarat berikut: (a) kesukaran perhubungan/pengangkutan: (i) tiada kemudahan alat-alat perhubungan seperti telefon dan 'wireless'. . dan (iii) tempat riadah. Pekeliling Perkhidmatan Bil. (c) tidak mempunyai kemudahan sosial: (i) masjid. (ii) dewan orang ramai. (iv) pusat bekalan (provision centres). (ii) rumah kediaman yang sesuai (rumah papan yang mempunyai ruang dapur/tamu/bilik tidur). iaitu. adalah dikekalkan dengan pindaan.11. (iii) elektrik (sekurang-kurangnya 12 jam sehari). (v) klinik desa. (iii) tiada kemudahan pengangkutan biasa. Bayaran Insentif Pedalaman Bayaran Insentif Pedalaman yang diperuntukkan dalam perenggan 3.3 Lampiran 'C'. 9 Tahun 1980. dan (iv) sekolah rendah. (ii) terpaksa berjalan kaki atau menggunakan pelbagai kaedah pengangkutan untuk dihubungi seperti kenderaan bermotor dan perahu. laitu: (i) bekalan air bersih (safe water for consumption). dan (iv) mengambil masa perialanan yang panjang. (b) kemudahan asas yang kurang sempurna.

13.871 dan ke bawah) dan Kategori II (bergaji $3. Kadar Sebulan $500 $350 $150 $150 . (ii) $50 sebulan kepada Jurutrengkas yang menjalankan tugas Pembantu Khas sepenuh masa kepada anggota Kategori I bergaji $3. Elaun Pentadbiran Hospital Elaun Pentadbiran Hospital yang dibayar kepada Pegawai Perubatan yang menjalankan tugas tambahan Pentadbiran Hospital adalah dikekalkan mengikut syarat-syarat dan kadar yang ditetapkan. Elaun Pembantu Khas Elaun Pembantu Khas yang diperuntukkan dalam perenggan 4(c). Elaun ini dipanjangkan kepada pegawai-pegawai lain yang mempunyai kelulusan Ijazah Lanjutan Pentadbiran Hospital yang diiktiraf dan menjalankan tugas Pentadbiran Hospital. Pekeliling Perkhidmatan Bil. Elaun Gerakan Pos Elaun Gerakan Pos yang dibayar kepada Pegawai Kerani Pos dan Penolong Penguasa Pos yang bertugas di Bahagian Operasi adalah dikekalkan berdasarkan syarat-syarat dan kadar yang ditetapkan. 1 Tahun 1988. adalah dikekalkan dengan syarat-syarat yang ditetapkan dengan pindaan kepada kaedah penetapan anggota yang berkelayakan seperti berikut: (i) $30 sebulan kepada Jurutrengkas yang menjalankan tugas Pembantu Khas sepenuh masa kepada anggota Kategori I (bergaji $3. Kaedah pembayaran adalah ditetapkan seperti berikut: Gred Gred U2 dan ke atas Gred U3 Pegawai Perubatan yang tidak mempunyai Ijazah Lanjutan Pentadbiran Hospital Pegawai lain yang mempunyai Ijazah Lanjutan Pentadbiran Hospital 14.12.872 dan ke atas serta Jawatan Utama dan Jawatan Gred Khas.273 dan ke atas).

$1.$ 793 $ 794 .155 $1.$852 $853 .$1.156 .285 .$ 685 $ 686 .479 dan ke atas Kadar Sebulan $ 40 $ 50 $ 60 $ 70 $ 80 Kadar Sebulan $ 90 $100 .194 .107 dan ke atas GredlJawatan Pegawai Kerani Pos (N7) Tingkatan Khas Pegawai Kerani Pos (N7) Tingkatan Tertinggi (b) Penolong Penguasa Pos Gred Penolong Penguasa Pos Tingkatan Biasa (S5) Lingkungan Gaji $724 .106 $1.$ 912 $ 913 .284 $1.$1.Lingkungan gaji bagi penetapan kadar adalah ditetapkan seperti berikut: (a) Pegawai Kerani Pos GredlJawatan Pegawai Kerani Pos (N9) Lingkungan Gaji $ 470 .500 Kadar Sebulan $50 $60 $70 $80 $90 Lingkungan Gaji $1.478 $1.$1.$1.$939 $940 .

11 Tahun 1975. Pegawai Kerani dan anggota lain dalam Kategori VIII dan IX Yang diwartakan sebagai Pesuruhjaya Sumpah seperti diperuntukkan dalam perenggan 1 (d).00 sebulan.$615 $399 dan ke bawah Kadar Sebulan $60 $55 $50 . jurufoto dan pegawai pemasaran di BERNAMA.$1. pegawai FELDA.$200 . 16. Pekeliling Perkhidmatan Bil. Elaun Pesuruhjaya Sumpah Elaun Pesuruhjaya Sumpah yang dibayar kepada Jurubahasa Mahkamah.$100 sebulan bagi anggota yang rnempunyai kereta sendiri.501 dan ke atas $100 15. KESEDAR dan FELCRA adalah dikekalkan dengan syaratsyarat yang ditetapkan atas kadar berikut: (a) BERNAMA . Lingkungan Gaji (b) FELDA KESEDAR FELCRA $616 dan ke atas $400 . wartawan. Elaun Gantian Tetap Persatuan Badan-badan Berkanun Elaun Gantian Tetap Perbatuan yang dibayar kepada pemberita. sebulan bagi anggota yang tidak mempunyai kereta sendiri. adalah dikekalkan dengan syarat-syarat yang ditetapkan atas kadar $25.

Pekeliling Perkhidmatan Bil. 18. Elaun Kadastra Elaun kadastra bagi anggota pasukan ukur Kadastra dan Topografi adalah dikekalkan mengikut syarat-syarat yang ditetapkan dengan pindaan kepada kaedah pembayaran seperti berikut: . Elaun Luar Penghulu Elaun Luar Penghulu yang diperuntukkan dalam Surat Pekelifing Perkhidmatan Bil. 3 Tahun 1984 dipinda daripada $820 sebulan kepada $914 sebulan.471 dan ke bawah Kadar Sebulan $200 $150 20. Bayaran Bantuan Gaji Drebar Bayaran Bantuan Gaji Drebar Yang diperuntukkan dalam perenggan 14 dan 15. Elaun Perjalanan Kenderaan Kelas 'C' Bagi Anggota Yang Bergaji Kurang Daripada $914 Sebulan Gaji anggota yang layak dipertimbangkan Elaun Perjalanan Kenderaan Kelas ‘C' berdasarkan Surat Pekeliling Bil. 6 Tahun 1979 adalah dikekalkan mengikut syaratsyarat yang ditetapkan dengan pindaan kepada kaedah pembayaran seperti berikut: Jawatan Penghulu Penghulu Gaji $1. 8 Tahun 1980.17.472 dan ke atas 1. adalah dikekalkan mengikut syarat-syarat yang ditetapkan dengan pindaan kepada anggota berkelayakan iaitu anggota Jawatan Gred Khas 'A' serta Jawatan Utama 'B' dan ke atas. 19.

30 5. 8 Tahun 1980.00 11.00 412.00 39.65 27.00 Penjelasan Semua anggota Kumpulan Perkhidmatan Sokongan (mahir.70 9.00 175. adalah dikekalkan dengan pindaan kepada anggota yang berkelayakan seperti berikut: .00 344.15 13.55 12.00 373.00 520.80 5.00 468.65 6.00 42.00 34.30 3.05 13.00 16.00 190.00 110.65 15.00 130.Gred Dalam Kawasan Ibu Pejabat Kawasan Biasa Di Luar Kawasan Ibu Pejabat Kawasan Hutan Dan Merbahaya Pengukuran Sempadan Malaysia/ Thailand Sebulan Sehari Sebulan Sehari Sebulan Sehari $ $ $ $ $ $ Juru Ukur Gred J3 Gred J4 Gred J5 Gred J6 Gred J7 Gred J8 Gred J9 200.00 425. 21.60 14.40 11.30 4. Pekeliling Perkhidmatan Bil.30 15.65 500.90 4. Bayaran Bantuan Menyenggara Rumah Bayaran Bantuan Menyenggara Rumah seperti diperuntukkan dalam perenggan 10.00 45. separuh mahir dan tidak mahir) Gred R1 hingga R11 cuma layak menerima kadar elaun kerja luar bagi Gred J9.00 6.00 145.00 338.00 26.00 477.00 321.00 18.00 390.00 31.45 10.00 286.00 160.50 560.00 407.25 Sehari $ 48.90 14.

Bayaran Bantuan Orang Gaji Bayaran Bantuan Orang Gaji seperti diperuntukkan dalam perenggan 12 dan 13.500 $1.000 22. 23. 8 Tahun 1980 adalah dikekalkan mengikut syaratsyarat yang ditetapkan dengan pindaan kepada anggota yang berkelayakan.500 $1. 8 Tahun 1980. daripada pegawai Tingkatan Tertinggi 'A' dan ke atas kepada anggota Gred Khas 'A' serta Jawatan Utama 'A' dan ke atas.000 $1. Pekeliling Perkhidmatan Bil. Bekalan Elektrik Dan Air Percuma Bayaran sebenar bekalan air dan elektrik bagi rumah kediaman yang diduduki seperti diperuntukkan dalam perenggan 11. iaitu.Gred Ketua Setiausaha Negara Utama Turus I Utama Turus II Utama Turus III Gred Utama 'A' dan Gred Khas 'A' Kadar Setahun $2.500 $1. adalah dikekalkan mengikut syarat-syarat yang ditetapkan dengan pindaan kepada anggota yang berkelayakan seperti berikut: Gred Ketua Setiausaha Negara Utama Turus I Utama Turus II Utama Turus III Kelayakan 2 orang gaji 2 orang gaji 2 orang gaji 2 orang gaji . Pekeliling Perkhidmatan Bil.

Bab 'C' . 24 Tahun 1977.2 Tahun 1968.1986). 2 Tahun 1977.13. 256/9/23 Bhg. Surat Pekeliling Perkhidmatan Bil. 24. 24. 24. Pekeliling Perkhidmatan Bil.6. Elaun Lebih Masa Peruntukan Elaun Lebih Masa seperti dalam: 24.7.1986).9. 24. 3 Tahun 1990.Gred Utama 'A' dan Gred Khas 'A' 24. 256/9/23 Bhg. Surat Pekeliling Perkhidmatan Bil.3. Surat JPA.16 Tahun 1975. Surat Pekeliling Perkhidmatan Bil. dan Surat Pekeliling Perkhidmatan Bil.5. Surat Pekeliling Perkhidmatan Bil.2/(60) (1.1. Perintah Am Bab 'G' . Surat Pekeliling Perkhidmatan Bil. 24. 24. 1Tahun 1980. Surat JPA.12. Surat Pekeliling Perkhidmatan Bil. 25 Tahun 1977.10. 21 Tahun 1977.10. Surat Pekeliling Perkhidmatan Bil.4.11.1/Klt.2/(36) (1. 24. 24. 24.8. 8 Tahun 1989. Perintah Am 40.4.1/Klt. 24. 24. 24.2. 1 orang gaji adalah dikekalkan dengan pindaan seperti berikut: (a) kemudahan ini juga dipanjangkan kepada semua anggota dalam kumpulan sokongan kecuali anggota-anggota dalam .

25. dan (ii) anggota berkenaan hendaklah mendiami rumah tersebut. 27. dan (b) corak kerja lebih masa juga adalah meliputi semua jenis tugas seperti perkhidmatan kaunter. pemerosesan. (ii) kerja mustahak dan tidak boleh ditangguhkan kepada hari berikutnya oleh sebab penangguhan itu boleh memudaratkan perkhidmatan. kemudahan ini dihadkan kepada anggota yang bercuti di Malaysia sahaja. Kemudahan ini adalah juga dipanjangkan untuk Paspot Antarabangsa bagi anggota yang menjalankan tugas rasmi di luar negeri. 26. 10 Tahun 1989 adalah dikekalkan mengikut syaratsyarat yang ditetapkan dengan pindaan-pindaan iaitu: (i) lingkungan 33 kilometer adalah dibatalkan. penyeliaan dan pengawasan dengan tertakluk kepada syarat-syarat kerja seperti berikut: (i) kerja-kerja kecemasan. iaitu.perkhidmatan Polis. dan (iv) kerja-kerja yang perlu diuruskan dalam jangkamasa yang terhad. (iii) kerja-kerja yang dikehendaki dibuat oleh anggota melebihi daripada bidang tugas biasanya. . Bomba dan Tentera. Bayaran Tambang Dan Elaun Hidup Kepada Anggota Yang Dipanggil Untuk Bertugas Semula Ketika Bercuti Di Malaysia Kemudahan ini seperti diperuntukkan dalam Surat Pekeliling Perkhidmatan Bil. Bayaran Balik Paspot Peruntukan Bayaran Balik Paspot Terhad melalui Pekeliling Perkhidmatan Bil. Tuntutan Elaun-elaun kerana Berpindah Dari Rumah Sewa/Sendiri/Tumpangan Ke Rumah Yang Dibeli Melalui Skim Pinjaman Perumahan Kerajaan Dan Perpindahan Di Luar Kawalan Elaun berpindah rumah yang dibayar mengikut Surat Pekeliling Perkhidmatan Bil. 3 Tahun 1972 adalah dikekalkan mengikut syaratsyarat yang dipinda. Penjara. 12 Tahun 1969 adalah dikekalkan mengikut syaratsyarat yang ditetapkan.

29. Timbalan Penguasa/ Penolong Penguasa Polis Leftenan/Leftenan Muda.28. Sarjan hingga Sab-Inspektor Prebet hingga Koperal.5% daripada gaji pokok tertakluk kepada had minimum Kadar Sebulan $480 $450 $390 $330 $300 $330 . Singapura dan Tambahan Bayaran Insentif Singapura adalah dikekalkan mengikut syarat-syarat yang ditetapkan dan diseragamkan seperti berikut: (a) Anggota yang bertugas di Selatan Thailand Jawatan Leftenan Kolonel/Penguasa Polis Mejar/Kapten. Kemudahan ini juga dipanjangkan kepada semua anggota perkhidmatan yang dikehendaki memakai pakaian istiadat semasa menghadiri upacara rasmi. Bayaran Pakaian Istiadat Bayaran Pakaian Istiadat seperti diperuntukkan dalam Pekeliling Perkhidmatan Bil. 4 Tahun 1989 adalah dikekalkan atas kadar dan syarat-syarat yang ditetapkan. Bayaran Insentif Thailand dan Singapura Peruntukan berhubung dengan Bayaran Insentif Selatan Thailand. dan 17. Konstabel hingga Koperal Anggota Perkhidmatan lain (b) Anggota yang bertugas di Singapura (i) Anggota selain daripada yang berkhidmat dalarn perkhidmatan luar negeri yang ditempatkan dan tinggal di stesen di Singapura layak menuntut Bayaran Insentif Singapura berasaskan kepada kadar 20% daripada gaji pokok tertakluk kepada had minimum S$100 dan had maksimum S$250 bagi anggota yang berkeluarga. Ketua Inspektor dan Inspektor Sarjan hingga Pegawai Waran I.

000 $1.404 dan ke atas $2.912 dan ke bawah $1.000 $1. X dan XI Gaji $2. anggota juga layak menerima Tambahan Bayaran Insentif Singapura atas kaedah yang berpinda seperti berikut: Kategori I dan II III IV III IV V dan VI V dan VI VIl VIll VIIl IX.403 dan ke bawah $ 1.478 dan ke bawah Kadar Sebulan (S$) $1.913 dan ke atas $1.456 dan ke atas $2.000 $ 800 $ 800 $ 600 $ 550 $ 450 $ 400 $ 350 $ 300 .S$90 dan had maksimum S$220 bagi anggota bujang.455 dan ke atas $2. (ii) Selain daripada Bayaran Insentif di atas.479 dan ke atas $1.

LAMPIRAN D7 SYARAT. KELAYAKAN SERTA KADAR KEMUDAHAN DALAM SISTEM SARAAN BARU BERDASARKAN KAEDAH BARU .

LAMPIRAN D7 SYARAT. iaitu. 3. anggota dibenarkan mengumpul baki cuti rehatnya yang ia berkelayakan dalam tempoh dua tahun perkhidmatan. . Kadar Cuti Rehat Kadar Cuti Rehat yang diperuntukkan dalam Perintah Am 8 (a) Bab 'C' bagi anggota yang berkhidmat dalam Perkhidmatan Dalam Negeri dan Perkhidmatan Luar Negeri. Membawa Ke Hadapan Cuti Yang Tidak Dapat Diambil Kemudahan Membawa Ke Hadapan Cuti Yang Tidak Dapat Diambil seperti diperuntukkan dalam Perintan Am 11 Bab 'C' adalah dipinda. 4. ke tahun ketiga. Cuti tahun pertama yang tidak dihabiskan dalam tahun ketiga akan luput pada akhir tahun ketiga itu. Cuti Separuh Gaji Kemudahan Cuti Separuh Gaji dalam Perintah Am 13 (a) Bab 'C' diberi atas sebab-sebab kesihatan sanak saudara yang rapat sahaja. KELAYAKAN SERTA KADAR KEMUDAHAN DALAM SISTEM SARAAN BARU BERDASARKAN KAEDAH BARU 1. Kemudahan bagi anggota atas sebab-sebab kesihatannya diliputi dalam peruntukan Cuti Sakit Lanjutan. Cuti Tanpa Gaji Kemudahan Cuti Tanpa Gaji dalam Perintah Am 14 Bab 'C' adalah dikekalkan dengan pindaan-pindaan berikut: (a) Had maksimum Cuti Tanpa Gaji dalam Perintah Am 14 (a) dipinda ke 360 hari. adalah diseragamkan seperti berikut: GredlKategori Di Bawah 10 Tahun Perkhidmatan 30 hari Genap 10 Tahun Perkhidmatan Dan Lebih 35 hari Gred Khas dan ke atas dan Kategori I-VI Kategori VII-VIII Kategori IX-XI 25 hari 20 hari 30 hari 25 hari 2.

secara Cuti Tanpa Gaji tidak melebihi 90 hari dengan diberi Elaun Bantuan bersamaan separuh gaji. Sementara menunggu Laporan Lembaga Perubatan. 4 Tahun 1984 adalah dikekalkan dengan pindaan berikut: (a) (b) Cuti Haji boleh diluluskan kepada anggota beragama Islam yang berjawatan tetap dan telah disahkan dalam jawatan. Cuti Haji Kemudahan mengenai Cuti Haji dalam Perintah Am 34 dan 35 Bab 'C' dan Pekeliling Perkhidmatan Bil. Baki Cuti Tanpa Gaji yang belum diambil boleh digunakan selagi tidak mencapai had maksimum yang dibenar berasaskan perkhidmatan yang melayakkan. dan kemudahan ini boleh diulangi dalam tahun kedua. . (b) (c) (d) 6. Anggota hendaklah diberi Cuti Tanpa Gaji jika tidak mengemukakan sijil sakit bagi tempoh menunggu Laporan Lembaga Perubatan berkenaan. jika anggota masih tidak sihat dan diperakukan oleh Lembaga Perubatan sebagai ada harapan untuk sembuh. beliau boleh dibersarakan dengan perakuan Lembaga Perubatan. anggota yang masih tidak sihat untuk bertugas semula boleh diberi Cuti Separuh Gaji sehingga 90 hari dengan perakuan Lembaga Perubatan. Selepas tempoh tersebut jika anggota masih belum sembuh. kemudahan cuti sakit lanjutan ini diberi dalam satu tahun kalendar. sijil sakit boleh diterima bagi tujuan Cuti Separuh Gaji tersebut. iaitu. dan Kemudahan ini juga dipanjangkan kepada anggota berjawatan sementara yang telah berkhidmat tidak kurang daripada 6 tahun secara berterusan.(b) Syarat minimum layak memohon Cuti Tanpa Gaji Perintah Am 14 (b) dan (c) diselaraskan kepada 6 bulan perkhidmatan yang melayakkan sahaja. (c) 5. anggota itu masih boleh diberi cuti sakit. Cuti Sakit Lanjutan Kemudahan Cuti Sakit Lanjutan dalam Perintah Am 22 Bab 'C' dikekalkan dengan pindaan-pindaan berikut: (a) selepas cuti sakit bergaji penuh selama 180 hari dan juga cuti rehat yang berkelayakan ketika itu telah digunakan.

setelah menghabiskan cuti di (a) dan (b) anggota boleh mengambil cuti rehat yang ia masih berkelayakan. Cuti Rehat Selepas Berkursus Lebih 12 Bulan Kemudahan Cuti Rehat Selepas Berkursus Lebih 12 Bulan dalam Perintah Am 38 Bab 'C' dikekalkan dengan pindaan. Kemudahan ini juga dipanjangkan kepada aktiviti-aktiviti serupa anjuran Persatuan Kebajikan dan Sukan di Jabatan-jabatan Kerajaan. iaitu. Cuti Tibi. kemudahan ini juga diberi jika mereka masih mempunyai baki Cuti Sambilan sebelum pergi kursus. yang berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan dan diiktiraf oleh Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam. Cuti Separuh Gaji yang tidak melebihi 12 bulan boleh diberi setelah tamatnya cuti di (a) hingga (c). Cuti Untuk Mengambil Peperiksaan Kemudahan Cuti Untuk Mengambil Peperiksaan dalam Perintah Am 44 Bab 'C' dipinda dengan menggantikan masa peperiksaan kepada hari peperiksaan. tempoh cuti selepas berkursus dihadkan sehingga tujuh hari jika anggota masih mempunyai baki cuti rehat sebelum pergi berkursus. khemah latihan tahunan.7. kusta dan barah. Jenis penyakit yang dimaksudkan hendaklah diperakukan oleh sebuah Lembaga Perubatan. yang memerlukan tempoh rawatan yang panjang untuk pulih. Kusta Dan Barah Kemudahan mengenai cuti sakit ini seperti dalam Perintah Am 31 (a) dan (b) Bab 'C' adalah dikekalkan dengan pindaan-pindaan berikut: (a) cuti sakit bergaji penuh yang tidak melebihi 24 bulan dibenarkan untuk pesakit barah dan kusta dan tidak melebihi 12 bulan bagi pesakit tibi dengan tidak mengira sebarang cuti sakit yang telah diambilnya kerana penyakit-penyakit lain. Bagi guru-guru. 10. kemudahan (a) juga diberi kepada jenis penyakit yang setaraf dengan penyakit tibi. seminar dan aktiviti-aktiviti sukan anjuran pertubuhan/persatuan berkaitan di Malaysia sahaja. dan (b) (c) (d) . Cuti Menghadiri Latihan Atau Khemah Tahunan Pertubuhan/Persatuan Kemudahan Cuti Tanpa Rekod dalam Perintah Am 42 (a) Bab 'C' diperluaskan aktivitinya kepada menghadiri mesyuarat agung tahunan. mesyuarat luar biasa. 8. 9.

Kuasa Tertentu boleh menimbang apa-apa cuti tambahan sama ada bergaji penuh atau separuh gaji atau anggota itu boleh dibersarakan daripada perkhidmatan.455 dan ke bawah $2.849 dan ke atas $1.563 dan ke bawah $2.913 dan ke atas $1.404 dan ke atas $2.403 dan ke bawah $1.848 dan ke bawah Kelas Rumah A B B C C C C D D D D E .564 dan ke atas $3. 11. setelah meneliti Laporan Lembaga Perubatan.(e) setelah menghabiskan semua cuti di (a) hingga (d) tiada apa-apa cuti yang boleh diberi lagi melainkan atas budi bicara Kuasa Tertentu.456 dan ke atas $2. Rumah Kediaman Kerajaan Lampiran 'A' Perintah Am 4 Bab 'E' adalah dipinda seperti berikut: Gred/Kategori Gred Khas 'B' dan ke atas Gred Khas 'C' Kategori I Kategori I Kategori II Kategori III Kategori IV Kategori III Kategori IV Kategori V Kategori VI Kategori V Gaji $3.

Kategori I hingga III yang bergaji $3.912 dan ke bawah - E E F G H. J Istilah keluarga dalam Perintah Am 1 (iii) Bab 'F' adalah dikekalkan dengan pindaan.00 $ 3.00 $ 8. bagi anak yang daif. 9 Tahun 1980. Tafsiran Keluarga Anggota $1. I. iaitu. 13. adalah dipinda seperti berikut: Gred Gred Khas dan ke atas. Kelayakan Dan Kadar Bayaran Wad Kelayakan wad dalam perenggan 1.00 Percuma . Pekeliling Perkhidmatan Bil. ianya tidak mengambilkira sama ada kedaifan wujud atau berlaku sebelum atau selepas had umur di bawah tanggungan seperti yang ditetapkan.00 $ 6.Kategori VI Kategori VII Kategori VIII Kategori IX dan X Kategori XI 12.1 Lampiran 'C'.138 dan ke atas Kategori III yang bergaji $3.137 dan ke bawah hingga Kategori VI Kategori VII hingga VIII Kategori IX hingga XI - Kelas Wad Kelas I bilik seorang Kelas I bilik berdua Kelas I bilik bertiga Kelas Dua Kelas Bayaran Sehari $10.

15. Rawatan Di Luar Stesen Peruntukan Rawatan Di Luar Stesen dalam Perintah Am 42 Bab 'B' adalah dikekalkan mengikut syarat-syarat yang ditetapkan dengan pindaan. tidak melebihi daripada lima hari berasaskan kepada kelayakan anggota berkenaan. Pekeliling Perkhidmatan Bil. adalah dikekalkan mengikut syarat-syarat yang ditetapkan dengan pindaan. 16. Pekeliling Perkhidmatan Bil. Kemudahan Tambang Percuma Peraturan-peraturan mengenai kemudahan Tambang Percuma adalah seperti berikut: (a) Kemudahan Tambang Percuma yang diberi secara Khas Untuk Penyandang dalam perenggan 2.Tiga 14. iaitu.2 hingga 2. dikekalkan. Rawatan Untuk Anggota Jabatan Perubatan Kemudahan dalam Perintah Am 28 Bab ‘F' adalah dikekalkan dengan pindaan iaitu penggunaan ambulan diberi secara percuma. Pengiring adalah dibenarkan untuk menuntut elaun seolah-olah ia menjalankan tugas rasmi ketika mengiringi pesakit. 8 Tahun 1980 untuk Tingkatan Tertinggi 'A' dan ke atas sekarang adalah diteruskan dan gred anggota dipinda kepada Gred Khas 'A' serta Jawatan Utama 'A' dan ke atas.10 Lampiran 'C'. membenarkan seorang pengiring jika diperakukan oleh Pegawai Perubatan tempatan. (b) Kemudahan yang diperuntukkan dalam perenggan 16. Pekeliling Perkhidmatan Bil. iaitu. 6 Tahun 1987. anggota layak untuk menuntut tambang perjalanan dari tempat bertugas ke ibu kota wilayah asal. 17. Kemudahan Tambang Mengunjungi Wilayah Asal Kemudahan Tambang Mengunjungi Wilayah Asal yang diperuntukkan dalam perenggan 5. 9 Tahun 1980. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->