Pantang larang Perkahwinan Kaum Melayu

Apabila larang kebaikan

telah buat diri

ditetapkan bakal

hari itu.

perkahwinan Apa yang

beemakna ditetapkan

bermulalah harus

pantang utk

mempelai Ia

diikuti

mereka.

bukanlah

menjaid

kewajipan

tetapi

sudah

menjadi

satu budaya dlm masyarakat melayu. Walaupun bakal pengantin zaman sekarang jarang disebutkan perkara ini kepada mereka, tidak rugi jika apa-apa

pantang larang yg difikirkan sesuai masih boleh diikuti.

Pantang larang bermula dengan jangan keluar dengan pasangan selama 40 hari sebelum diijabkabul untuk mengelakkan tohmahan masyarakat. Selain itu ia bertujuan untuk mengawal nafsu. Ia juga untuk menimbulkan perasaan rindu dendam. Perasaan yang timbul akan membuatkan wajah pengantin lebih berseri.Psangan tersebut juga tidak dirumah orang takut terkena ilmu. Ia juga untuk menjaga nama baik keluarga.

Selain itu, pasangan dilarang bebas keluar kemana-mana kerana takut dissantau oleh mereka yang mempunyai niat tidak baik. Jangan makan nasi dengan gulai berkuah beberapa bulan sebelum naik pelbagai mengelakkan perut buncit. Pengantin juga dilarang bercermin terutama selepas maghrib ke atas bagi mengelakkan diri dari perkara sihir.Pasangan juga dilarang membuang air kecil dan air besar serentak di dalam air contohnya dalam sungai, kerana ia boleh melemahkan organ seks.

Pasangan perlu elakkan diri daripada terkena cahaya matahari kerana dikhuatiri hitam dan tidak berseri pada hari perkahwinan. Mereka juga elakkan keluar rumah tanpa rujuan kerana angan-angan yang tinggi menjelang perkahwinan dikhuatiri bakal pengantin mengalami kemalangan jika berada diluar.

Orang-orang tua melayu dahulu selalu mengingatkan anak cucunya supaya tidak melanggar pantang larang .Pantang larang perlu dipatuhi untuk mengelakkan berlaku sesuatu kejadian yang tidak baik.

1

cantik dan memakai wangi-wangian. 4. Pemberian wang kepada kanak-kanak oleh orang dewasa. Begitu juga untuk mereka yang mengandung. Dilarang untuk memaku atau memahat dan menggali lubang serta memukul binatang.2 Pantang Larang Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidulfitri Pantang Larang Perayaan Hari Raya Aidilfitri. Mengenakan pakaian bersih. Melakukan ibadah korban sebelum dibahagi-bahagikan kepada kafir miskin dan juga orang ramai. 1.lemang. Antara pantang larangnya ialah mereka yang mengandung di larang untuk mencaci atau mengumpat. Memasang pelita di waktu malam untuk menyambut malam tujuh likur. Selaras dengan tuntutan agama Islam itu sendiri. Mereka juga dilarang untuk keluar rumah pada waktu petang atau senja 2 . Mengadakan rumah terbuka ataupun berkunjung ke rumah terbuka yang diadakan. Disambut dengan adab kunjung mengunjung dan rumah terbuka.cantik dan juga wangi-wangian. Melawati kubur-kubur sanak saudara dan sahabat handai yang telah pergi. 1. 6. 3. 7.3 Pantang Larang Mengandung Orang Melayu Masyarakat melayu terkenal dengan pelbagai pantang larangnya. 3. 2. 5. 8. Hari Raya Aidiladha. 2.2. 4. Membuat dan menghidangkan juadah wajib seperti ketupat. Memakai pakaian bersih. 2. Dilarang membazir dan berbelanja lebih-lebihan untuk menyambutnya. Umat Islam yang kehilangan saudara mara akan menziarahi pusara mereka dan menghadiahkan surah Al-Fatihah atau bacaan surah Yasin. Mereka bermaaf-maafan dan melupakan kisah silam yang lampau.rendang dan berbagai-bagai lagi. Berkunjung ke rumah sanak saudara dan rakan taulan.

Terdapat juga pantang larang untuk suami ibu yang mengandung. menyembelih.serta dilarang untuk duduk di anak tangga dan juga di larang melihat gerhana bulan ataupun matahari. memburu dan memukul binatang. Semua pantang larang ini adalah untuk keselamatan anak yang di kandung. Antaranya ialah suami di larang meniup sebarang bunyi bunyian. 3 .

biru tua. Dalam bilik tidur bakal pengantin baru.3. 3. Hiasan dalam majlis perkhawinan tidak digalak untuk menggunakan warna putih. katil. majlis perkhawinan yang tidak mengikut protokol yang ditetapkan adalah perkhawinan yang tidak sah. Nombor genap sering digunakan dalam majlis perkhawinan.1 Perkahwinan Orang Cina Bakal pengantin tidak digalakkan untuk menghadiri majlis kebumian selama 3 bulan sebelum dan selepas majlis perkhawinan. Menurut keparcayaan orang cina.2 Pantang Larang Tahun Baru Cina 4 . meja dan almari perlu diletakkan dalam kedudukan yang biasa dan bukannya sudut bilik. hitam dan hijau.

perniagaan ataupun urusan seharian mereka. masyarakat Cina turut percaya bahawa mereka akan ditimpa malang jika pinggan mangkuk yang digunakan pada hari sambutan itu telah pecah.Kaum cina mempercayai bahawa ini akan membawa buruk sepanjang tahun tersebut.mereka rasa bahawa walau sesibuk manapun individu terbabit dengan pelajaran. Selain itu. Perkataan yang tidak sopan dan bermakna buruk tidak digalak sempena perayaan Tahun Baru Cina.hantu ataupun cakap kotor amat dielakkan pada masa raya.Biasanya baga orang tua. kebanyakan remaja Cina masih mempercayai dan mengamalkan adat berkenaan supaya ia dapat dipertahankan sepanjang zaman. 5 . mereka akan pastikan sentiasa berhati-hati ketika melakukan kerjarumah. Pantang larang yang amat diutamakan bagi kaum cina ialah orang Cina mempercayai bahawa mereka tidak boleh menyapu rumah pada hari raya pertama kerana menganggap ia boleh membuang segala keuntungan atau “ong” yangada.Antaranya ialah seperti perkataan mati.Malah.Oleh itu.Walaupun kehidupan kini yang serba moden. Acara makan beramai-ramai pada waktu malam sehari sebelum hari Tahun Baru Cina paling dinantikan kerana ia dapat memperlihatkan perpaduan dan keakraban sesebuah keluarga yang dapat bersama-sama berkumpul bagi merayakannya. kerjaya.bangsa cina mempunyai beberapa pantang larang sempena perayaan Tahun Baru Cina. adat resam ini masih dikekalkan dan tetap diamalkan sehingga kini.Seperti dengan kaum-kaum lain. sambutan acara ini tidak boleh dilepaskan.

tetapi masih belum berkahwin. Barulah bayi tidak menangis pada tengah malam. bayi yang dilahirkan akan suka mengigit orang. sekiranya individu berkenaan sudah lanjut usia. pemberian angpau masih tetap diamalkan iaitu bagi pasangan yang sudah berkahwin mereka perlu memberikan angpau kepada kanak-kanak dan mereka yang belum berkahwin. Selain itu.perayaan.3 Pantang Larang ibu Cina Semasa mengandung. 1. 2. Jika memakani. ini tidak bermakna segala tradisi turut dilupakan. adat resam dan pantang-larang yang diperturunkan tidak boleh dipandang rendah. 3.Adat resam yang diperturunkan patut mengekalkan dan memberi tahu kepada generasi yang akan datang. bergantung kepada individu-individu.Dilarang makan daging arnab Jika memakani. walaupun zaman semakin moden berbanding dengan dahulu.Sungguhpun kini kebanyakan remaja tidak lagi memakai pakaian tradisional seperti dulu. 6 . dia tetap akan mendapat pemberian angpau. Dilarang makan daging ayam jantan.Baginya saya. Sama ada dia menerimanya ataupun tidak. bayi yang dilahirkan akan mempunyai bibir arnab.Malah.Warna hitam akan membawa buruk bagi orang cina. Kewujudan pantang-larang boleh dikatakan adalah untuk membimbing perlakuan supaya tidak termasuk dalam kategori masyarakat tidak beradab.Kami masih mengenakan pakaian berwarna merah dan mengelakkan pemakaian baju warna hitam kerana beranggapan ketika menyambut sesuatu perayaan. 3. kita perlu kelihatan ceria. terutamanya masa menyusui bayi. Dilarang makan daging anjing.

Dilarang menghadiri upacara perkahwinan. Barulah bayi tidak asyik mengeluarkan air liuh. 8. 6. Upacara perkahwinan akan mempengaruhi emosi ibu. dan mempengaruhi bayi secara tidak langsung. Ibu mudah terkejut dan mengakibatkan keguguran bayi.Dilarang tepuk bahu ibu.Dilarang menyidai baju. seperti ais-krim. 7 .tembikai. 5. 10. Dilarang makan ketam. DIlarang mengangkat tangan melebihi paras bahu. 9. DIlarang mengambil gunting atau penyepit kuku Bayi yang dilahirkan akan mengalami kecacatan. Ibu tidak mudah mengimbangi diri .4. Kononnya akan mengakibatkan keguguran bayi. Kemungkinan membawa kepada masalah keguguran bayi. 7. Dilarang makan makanan yang bersifat sejuk.

Tetapi ketika rombongan bakal pengantin perempuan. Cahaya bermaksud „harapan‟. Pantang larang semasa merisik adalah bakal pasangan akan saling membalas kunjungan ketika merisik. Perayaan ini juga dikenali sebagai pesta cahaya.2 Pantang Larang Semasa Deepavali Hari Deepavali merupakan perayaan yang disambut oleh semua penganut Hindu di seluruh dunia.pada zaman modem sekarang ramai kaum india juga terus mematuhi adat dan pantang larang yang diwarisi oleh nenek moyang kerana keadaan ini membuktikan tradisional budaya dan unik terhadap kaum india . sebelum majlis perkahwinan berlangsung . Perayaan ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalendar Tamil (antara bulan Oktober dan November). Pada waktu malam pula diadakan upacara mesti memasang pelita oleh seluruh ahli keluarga. Pada petang sebelum perayaan. „kemenangan‟ dan „kebahagian‟. semua ahli keluarga akan berkumpul untuk makan malam bersama dengan pelbagai jenis makanan hidangan tradisi kaum India. bakal pengantin perempuan dilarang ikutserta kerana dianggap tidak sopan.maka hanya sayur-sayuran boleh dihidangkan kepada para tetamu dan makanan lain tidak boleh dihidangkan terutamanya daging lembu. Terdapat banyak adat dan pantang larang perlu diikut oleh kaum india semasa perkahwinan . Kesimpulannya .jika terdapat kesilapan bermakna perkahwinan tersebut akan tidak dapat dijalankan dengan lancar .eliyat tirumanam dan vaitiikat tirumanam . Selain itu.kad jemputan perlu disediakan dan dibuat berdasarkan almanak hindu tanpa kesilapan . 4. Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan “Dipa” yang bererti cahaya dan perkataan “Gavali” yang bererti barisan.kerana agama hindu melarang makan daging lembu. Pelita yang dipasang dipercayai bahawa kecerahan dapat mengatasi segala kejahatan. Terdapat juga upacara 8 .4. Jika jamuan perkahwinan dilakukan di kuil .1 Pantang Larang Semasa Pekahwinan Orang India Perkahwinan kaum india di malaysia diklasifikasikan kepada beberapa jenis iaitu tamil tirumanam .

Pada pagi perayaan. Dilarang keluar rumah berseorangan pada waktu malam Dilarang tidur pada waktu siang atau tidur berlebihan. mandi minyak bijan diibarat mandi di Sungai Ganges untuk tujuan membersihkan diri dari segala kejahatan dan sifat dengki. membuat fitnah. Selepas mandi. pakaian yang dipakai mestilah warna yang garang seperti merah. 4. Selepas itu barulah bersalam dan memohon maaf dengan kedua ibu bapa dan ahli keluarga yang lain. menyembelih binatang dan sebagainya. bergaduh. Dilarang melakukan perbuatan-perbuatan buruk seperti mengumpat. Dalam tempoh 2 bulan selepas bersalin. misalnya semut sebagai tanda ucap selamat datang kepada para tetamu.terdapat beberapa pantang larang yang perlu diamalkan oleh seorang ibu yang mengandung. Mereka perlu mandi dengan minyak bijan yang akan disapukan ke atas kepala setiap ahli keluarga oleh mereka yang lebih tua seperti ibu atau nenek. Upacara ini membawa maksud yang mendalam kepada semua penganut Hindu termasuk makluk kecil di dunia ini. seluruh ahli keluarga perlu bangun pagi sebelum matahari terbit untuk mandi dan membersihkan diri. si ibu perlu menghindarkan diri daripada melakukan kerja-kerja yang berat. saudara mara dan jiran tidak digalakkan melawat ke rumah bayi yang baru dilahirkan kerana takut-takut mengganggu bayi yang baru lahir dan menyebabkan dia terkejut. 9 . Mereka dilarang berpakai pakaian yang berwarna hitam atau putih yang lebih bermaksud kesedihan. biru dan oren. Upacara sembahyang dijalankan di kuil bagi mendapatkan kesejahteraan diri dan keluarga serta memperingati ahli keluarga yang telah meninggal dunia.3 Pantang Larang Semasa Mengandung Bagi Kaum India      Bagi masyarakat India. Pada tempoh hari yang pertama.menyusun beras atau hampas kepala yang telah diwarnakan dengan pelbagai warna di hadapan pintu. Masyarakat India mengamalkan tempoh berpantang selama 60 hari. Mengikut kepercayaan kaum India.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful