Pantang larang Perkahwinan Kaum Melayu

Apabila larang kebaikan

telah buat diri

ditetapkan bakal

hari itu.

perkahwinan Apa yang

beemakna ditetapkan

bermulalah harus

pantang utk

mempelai Ia

diikuti

mereka.

bukanlah

menjaid

kewajipan

tetapi

sudah

menjadi

satu budaya dlm masyarakat melayu. Walaupun bakal pengantin zaman sekarang jarang disebutkan perkara ini kepada mereka, tidak rugi jika apa-apa

pantang larang yg difikirkan sesuai masih boleh diikuti.

Pantang larang bermula dengan jangan keluar dengan pasangan selama 40 hari sebelum diijabkabul untuk mengelakkan tohmahan masyarakat. Selain itu ia bertujuan untuk mengawal nafsu. Ia juga untuk menimbulkan perasaan rindu dendam. Perasaan yang timbul akan membuatkan wajah pengantin lebih berseri.Psangan tersebut juga tidak dirumah orang takut terkena ilmu. Ia juga untuk menjaga nama baik keluarga.

Selain itu, pasangan dilarang bebas keluar kemana-mana kerana takut dissantau oleh mereka yang mempunyai niat tidak baik. Jangan makan nasi dengan gulai berkuah beberapa bulan sebelum naik pelbagai mengelakkan perut buncit. Pengantin juga dilarang bercermin terutama selepas maghrib ke atas bagi mengelakkan diri dari perkara sihir.Pasangan juga dilarang membuang air kecil dan air besar serentak di dalam air contohnya dalam sungai, kerana ia boleh melemahkan organ seks.

Pasangan perlu elakkan diri daripada terkena cahaya matahari kerana dikhuatiri hitam dan tidak berseri pada hari perkahwinan. Mereka juga elakkan keluar rumah tanpa rujuan kerana angan-angan yang tinggi menjelang perkahwinan dikhuatiri bakal pengantin mengalami kemalangan jika berada diluar.

Orang-orang tua melayu dahulu selalu mengingatkan anak cucunya supaya tidak melanggar pantang larang .Pantang larang perlu dipatuhi untuk mengelakkan berlaku sesuatu kejadian yang tidak baik.

1

6. Selaras dengan tuntutan agama Islam itu sendiri. 2.lemang. Dilarang membazir dan berbelanja lebih-lebihan untuk menyambutnya. Melakukan ibadah korban sebelum dibahagi-bahagikan kepada kafir miskin dan juga orang ramai. 4. Dilarang untuk memaku atau memahat dan menggali lubang serta memukul binatang. 2. Memakai pakaian bersih. Memasang pelita di waktu malam untuk menyambut malam tujuh likur.2 Pantang Larang Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidulfitri Pantang Larang Perayaan Hari Raya Aidilfitri. Disambut dengan adab kunjung mengunjung dan rumah terbuka. Mengenakan pakaian bersih.cantik dan juga wangi-wangian. Mereka juga dilarang untuk keluar rumah pada waktu petang atau senja 2 . Umat Islam yang kehilangan saudara mara akan menziarahi pusara mereka dan menghadiahkan surah Al-Fatihah atau bacaan surah Yasin.rendang dan berbagai-bagai lagi.2. Antara pantang larangnya ialah mereka yang mengandung di larang untuk mencaci atau mengumpat. 2. Pemberian wang kepada kanak-kanak oleh orang dewasa. 3. Mereka bermaaf-maafan dan melupakan kisah silam yang lampau. Hari Raya Aidiladha. 8. 5. Begitu juga untuk mereka yang mengandung. 1.3 Pantang Larang Mengandung Orang Melayu Masyarakat melayu terkenal dengan pelbagai pantang larangnya. Berkunjung ke rumah sanak saudara dan rakan taulan.cantik dan memakai wangi-wangian. 4. Melawati kubur-kubur sanak saudara dan sahabat handai yang telah pergi. 1. 3. 7. Membuat dan menghidangkan juadah wajib seperti ketupat. Mengadakan rumah terbuka ataupun berkunjung ke rumah terbuka yang diadakan.

Terdapat juga pantang larang untuk suami ibu yang mengandung. 3 . memburu dan memukul binatang. menyembelih. Antaranya ialah suami di larang meniup sebarang bunyi bunyian. Semua pantang larang ini adalah untuk keselamatan anak yang di kandung.serta dilarang untuk duduk di anak tangga dan juga di larang melihat gerhana bulan ataupun matahari.

hitam dan hijau. biru tua.1 Perkahwinan Orang Cina Bakal pengantin tidak digalakkan untuk menghadiri majlis kebumian selama 3 bulan sebelum dan selepas majlis perkhawinan. majlis perkhawinan yang tidak mengikut protokol yang ditetapkan adalah perkhawinan yang tidak sah.3. 3. katil.2 Pantang Larang Tahun Baru Cina 4 . Dalam bilik tidur bakal pengantin baru. Hiasan dalam majlis perkhawinan tidak digalak untuk menggunakan warna putih. Nombor genap sering digunakan dalam majlis perkhawinan. meja dan almari perlu diletakkan dalam kedudukan yang biasa dan bukannya sudut bilik. Menurut keparcayaan orang cina.

mereka rasa bahawa walau sesibuk manapun individu terbabit dengan pelajaran.Oleh itu.Biasanya baga orang tua. Selain itu. adat resam ini masih dikekalkan dan tetap diamalkan sehingga kini. mereka akan pastikan sentiasa berhati-hati ketika melakukan kerjarumah. Acara makan beramai-ramai pada waktu malam sehari sebelum hari Tahun Baru Cina paling dinantikan kerana ia dapat memperlihatkan perpaduan dan keakraban sesebuah keluarga yang dapat bersama-sama berkumpul bagi merayakannya. sambutan acara ini tidak boleh dilepaskan. Perkataan yang tidak sopan dan bermakna buruk tidak digalak sempena perayaan Tahun Baru Cina. Pantang larang yang amat diutamakan bagi kaum cina ialah orang Cina mempercayai bahawa mereka tidak boleh menyapu rumah pada hari raya pertama kerana menganggap ia boleh membuang segala keuntungan atau “ong” yangada. kerjaya.Walaupun kehidupan kini yang serba moden.Seperti dengan kaum-kaum lain. masyarakat Cina turut percaya bahawa mereka akan ditimpa malang jika pinggan mangkuk yang digunakan pada hari sambutan itu telah pecah.Antaranya ialah seperti perkataan mati.hantu ataupun cakap kotor amat dielakkan pada masa raya. 5 .bangsa cina mempunyai beberapa pantang larang sempena perayaan Tahun Baru Cina.Kaum cina mempercayai bahawa ini akan membawa buruk sepanjang tahun tersebut. kebanyakan remaja Cina masih mempercayai dan mengamalkan adat berkenaan supaya ia dapat dipertahankan sepanjang zaman.Malah. perniagaan ataupun urusan seharian mereka.

3. Selain itu.Baginya saya.Malah. bergantung kepada individu-individu. 2. tetapi masih belum berkahwin. dia tetap akan mendapat pemberian angpau. 1. Dilarang makan daging ayam jantan.3 Pantang Larang ibu Cina Semasa mengandung. pemberian angpau masih tetap diamalkan iaitu bagi pasangan yang sudah berkahwin mereka perlu memberikan angpau kepada kanak-kanak dan mereka yang belum berkahwin. bayi yang dilahirkan akan mempunyai bibir arnab. bayi yang dilahirkan akan suka mengigit orang.Dilarang makan daging arnab Jika memakani. 6 . Dilarang makan daging anjing. Jika memakani. kita perlu kelihatan ceria.Warna hitam akan membawa buruk bagi orang cina.Sungguhpun kini kebanyakan remaja tidak lagi memakai pakaian tradisional seperti dulu. sekiranya individu berkenaan sudah lanjut usia. walaupun zaman semakin moden berbanding dengan dahulu. adat resam dan pantang-larang yang diperturunkan tidak boleh dipandang rendah. Barulah bayi tidak menangis pada tengah malam.Adat resam yang diperturunkan patut mengekalkan dan memberi tahu kepada generasi yang akan datang. terutamanya masa menyusui bayi. ini tidak bermakna segala tradisi turut dilupakan. Sama ada dia menerimanya ataupun tidak.Kami masih mengenakan pakaian berwarna merah dan mengelakkan pemakaian baju warna hitam kerana beranggapan ketika menyambut sesuatu perayaan.perayaan. Kewujudan pantang-larang boleh dikatakan adalah untuk membimbing perlakuan supaya tidak termasuk dalam kategori masyarakat tidak beradab. 3.

DIlarang mengangkat tangan melebihi paras bahu. Ibu tidak mudah mengimbangi diri . Kemungkinan membawa kepada masalah keguguran bayi.Dilarang menyidai baju. Kononnya akan mengakibatkan keguguran bayi. Dilarang makan ketam. dan mempengaruhi bayi secara tidak langsung. Barulah bayi tidak asyik mengeluarkan air liuh. seperti ais-krim.tembikai. DIlarang mengambil gunting atau penyepit kuku Bayi yang dilahirkan akan mengalami kecacatan. 10. 8.4. 6. 7 .Dilarang menghadiri upacara perkahwinan. Ibu mudah terkejut dan mengakibatkan keguguran bayi. Dilarang makan makanan yang bersifat sejuk. 5. 7.Dilarang tepuk bahu ibu. Upacara perkahwinan akan mempengaruhi emosi ibu. 9.

Pada waktu malam pula diadakan upacara mesti memasang pelita oleh seluruh ahli keluarga. Jika jamuan perkahwinan dilakukan di kuil . Perayaan ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalendar Tamil (antara bulan Oktober dan November).maka hanya sayur-sayuran boleh dihidangkan kepada para tetamu dan makanan lain tidak boleh dihidangkan terutamanya daging lembu. Terdapat juga upacara 8 . Tetapi ketika rombongan bakal pengantin perempuan.4. Pantang larang semasa merisik adalah bakal pasangan akan saling membalas kunjungan ketika merisik. Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan “Dipa” yang bererti cahaya dan perkataan “Gavali” yang bererti barisan.jika terdapat kesilapan bermakna perkahwinan tersebut akan tidak dapat dijalankan dengan lancar .kad jemputan perlu disediakan dan dibuat berdasarkan almanak hindu tanpa kesilapan . Terdapat banyak adat dan pantang larang perlu diikut oleh kaum india semasa perkahwinan . 4.kerana agama hindu melarang makan daging lembu.pada zaman modem sekarang ramai kaum india juga terus mematuhi adat dan pantang larang yang diwarisi oleh nenek moyang kerana keadaan ini membuktikan tradisional budaya dan unik terhadap kaum india . „kemenangan‟ dan „kebahagian‟.eliyat tirumanam dan vaitiikat tirumanam .2 Pantang Larang Semasa Deepavali Hari Deepavali merupakan perayaan yang disambut oleh semua penganut Hindu di seluruh dunia. Pada petang sebelum perayaan. Kesimpulannya . bakal pengantin perempuan dilarang ikutserta kerana dianggap tidak sopan. sebelum majlis perkahwinan berlangsung . semua ahli keluarga akan berkumpul untuk makan malam bersama dengan pelbagai jenis makanan hidangan tradisi kaum India. Pelita yang dipasang dipercayai bahawa kecerahan dapat mengatasi segala kejahatan. Selain itu.1 Pantang Larang Semasa Pekahwinan Orang India Perkahwinan kaum india di malaysia diklasifikasikan kepada beberapa jenis iaitu tamil tirumanam . Perayaan ini juga dikenali sebagai pesta cahaya. Cahaya bermaksud „harapan‟.

menyembelih binatang dan sebagainya. Masyarakat India mengamalkan tempoh berpantang selama 60 hari. misalnya semut sebagai tanda ucap selamat datang kepada para tetamu. 4. Upacara ini membawa maksud yang mendalam kepada semua penganut Hindu termasuk makluk kecil di dunia ini. Mereka perlu mandi dengan minyak bijan yang akan disapukan ke atas kepala setiap ahli keluarga oleh mereka yang lebih tua seperti ibu atau nenek. Mereka dilarang berpakai pakaian yang berwarna hitam atau putih yang lebih bermaksud kesedihan. Pada pagi perayaan. si ibu perlu menghindarkan diri daripada melakukan kerja-kerja yang berat.terdapat beberapa pantang larang yang perlu diamalkan oleh seorang ibu yang mengandung. mandi minyak bijan diibarat mandi di Sungai Ganges untuk tujuan membersihkan diri dari segala kejahatan dan sifat dengki. 9 . Selepas mandi. membuat fitnah. Dalam tempoh 2 bulan selepas bersalin. Upacara sembahyang dijalankan di kuil bagi mendapatkan kesejahteraan diri dan keluarga serta memperingati ahli keluarga yang telah meninggal dunia. bergaduh. biru dan oren. seluruh ahli keluarga perlu bangun pagi sebelum matahari terbit untuk mandi dan membersihkan diri. Dilarang keluar rumah berseorangan pada waktu malam Dilarang tidur pada waktu siang atau tidur berlebihan. Mengikut kepercayaan kaum India. saudara mara dan jiran tidak digalakkan melawat ke rumah bayi yang baru dilahirkan kerana takut-takut mengganggu bayi yang baru lahir dan menyebabkan dia terkejut.menyusun beras atau hampas kepala yang telah diwarnakan dengan pelbagai warna di hadapan pintu. pakaian yang dipakai mestilah warna yang garang seperti merah. Selepas itu barulah bersalam dan memohon maaf dengan kedua ibu bapa dan ahli keluarga yang lain.3 Pantang Larang Semasa Mengandung Bagi Kaum India      Bagi masyarakat India. Pada tempoh hari yang pertama. Dilarang melakukan perbuatan-perbuatan buruk seperti mengumpat.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.