Pantang larang Perkahwinan Kaum Melayu

Apabila larang kebaikan

telah buat diri

ditetapkan bakal

hari itu.

perkahwinan Apa yang

beemakna ditetapkan

bermulalah harus

pantang utk

mempelai Ia

diikuti

mereka.

bukanlah

menjaid

kewajipan

tetapi

sudah

menjadi

satu budaya dlm masyarakat melayu. Walaupun bakal pengantin zaman sekarang jarang disebutkan perkara ini kepada mereka, tidak rugi jika apa-apa

pantang larang yg difikirkan sesuai masih boleh diikuti.

Pantang larang bermula dengan jangan keluar dengan pasangan selama 40 hari sebelum diijabkabul untuk mengelakkan tohmahan masyarakat. Selain itu ia bertujuan untuk mengawal nafsu. Ia juga untuk menimbulkan perasaan rindu dendam. Perasaan yang timbul akan membuatkan wajah pengantin lebih berseri.Psangan tersebut juga tidak dirumah orang takut terkena ilmu. Ia juga untuk menjaga nama baik keluarga.

Selain itu, pasangan dilarang bebas keluar kemana-mana kerana takut dissantau oleh mereka yang mempunyai niat tidak baik. Jangan makan nasi dengan gulai berkuah beberapa bulan sebelum naik pelbagai mengelakkan perut buncit. Pengantin juga dilarang bercermin terutama selepas maghrib ke atas bagi mengelakkan diri dari perkara sihir.Pasangan juga dilarang membuang air kecil dan air besar serentak di dalam air contohnya dalam sungai, kerana ia boleh melemahkan organ seks.

Pasangan perlu elakkan diri daripada terkena cahaya matahari kerana dikhuatiri hitam dan tidak berseri pada hari perkahwinan. Mereka juga elakkan keluar rumah tanpa rujuan kerana angan-angan yang tinggi menjelang perkahwinan dikhuatiri bakal pengantin mengalami kemalangan jika berada diluar.

Orang-orang tua melayu dahulu selalu mengingatkan anak cucunya supaya tidak melanggar pantang larang .Pantang larang perlu dipatuhi untuk mengelakkan berlaku sesuatu kejadian yang tidak baik.

1

Membuat dan menghidangkan juadah wajib seperti ketupat. Pemberian wang kepada kanak-kanak oleh orang dewasa. Mengadakan rumah terbuka ataupun berkunjung ke rumah terbuka yang diadakan. Selaras dengan tuntutan agama Islam itu sendiri.rendang dan berbagai-bagai lagi. 5. Melawati kubur-kubur sanak saudara dan sahabat handai yang telah pergi. Begitu juga untuk mereka yang mengandung. Berkunjung ke rumah sanak saudara dan rakan taulan. Dilarang untuk memaku atau memahat dan menggali lubang serta memukul binatang.cantik dan memakai wangi-wangian. 6. Umat Islam yang kehilangan saudara mara akan menziarahi pusara mereka dan menghadiahkan surah Al-Fatihah atau bacaan surah Yasin. Mereka juga dilarang untuk keluar rumah pada waktu petang atau senja 2 . 4. Dilarang membazir dan berbelanja lebih-lebihan untuk menyambutnya. 2. 1. Antara pantang larangnya ialah mereka yang mengandung di larang untuk mencaci atau mengumpat. Mereka bermaaf-maafan dan melupakan kisah silam yang lampau. 7.cantik dan juga wangi-wangian. Memakai pakaian bersih. 2. Mengenakan pakaian bersih. 2.2. 3.lemang.3 Pantang Larang Mengandung Orang Melayu Masyarakat melayu terkenal dengan pelbagai pantang larangnya. Memasang pelita di waktu malam untuk menyambut malam tujuh likur. 4. 3. Disambut dengan adab kunjung mengunjung dan rumah terbuka. 8. Melakukan ibadah korban sebelum dibahagi-bahagikan kepada kafir miskin dan juga orang ramai.2 Pantang Larang Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidulfitri Pantang Larang Perayaan Hari Raya Aidilfitri. Hari Raya Aidiladha. 1.

memburu dan memukul binatang. 3 .Terdapat juga pantang larang untuk suami ibu yang mengandung. Antaranya ialah suami di larang meniup sebarang bunyi bunyian.serta dilarang untuk duduk di anak tangga dan juga di larang melihat gerhana bulan ataupun matahari. menyembelih. Semua pantang larang ini adalah untuk keselamatan anak yang di kandung.

3. majlis perkhawinan yang tidak mengikut protokol yang ditetapkan adalah perkhawinan yang tidak sah. Nombor genap sering digunakan dalam majlis perkhawinan. meja dan almari perlu diletakkan dalam kedudukan yang biasa dan bukannya sudut bilik. hitam dan hijau. Hiasan dalam majlis perkhawinan tidak digalak untuk menggunakan warna putih. Menurut keparcayaan orang cina. biru tua.3. Dalam bilik tidur bakal pengantin baru. katil.2 Pantang Larang Tahun Baru Cina 4 .1 Perkahwinan Orang Cina Bakal pengantin tidak digalakkan untuk menghadiri majlis kebumian selama 3 bulan sebelum dan selepas majlis perkhawinan.

Walaupun kehidupan kini yang serba moden. Pantang larang yang amat diutamakan bagi kaum cina ialah orang Cina mempercayai bahawa mereka tidak boleh menyapu rumah pada hari raya pertama kerana menganggap ia boleh membuang segala keuntungan atau “ong” yangada.Kaum cina mempercayai bahawa ini akan membawa buruk sepanjang tahun tersebut.Seperti dengan kaum-kaum lain.Antaranya ialah seperti perkataan mati. perniagaan ataupun urusan seharian mereka.Malah.Oleh itu. kerjaya.Biasanya baga orang tua. Perkataan yang tidak sopan dan bermakna buruk tidak digalak sempena perayaan Tahun Baru Cina. sambutan acara ini tidak boleh dilepaskan. adat resam ini masih dikekalkan dan tetap diamalkan sehingga kini. Selain itu.bangsa cina mempunyai beberapa pantang larang sempena perayaan Tahun Baru Cina.mereka rasa bahawa walau sesibuk manapun individu terbabit dengan pelajaran. masyarakat Cina turut percaya bahawa mereka akan ditimpa malang jika pinggan mangkuk yang digunakan pada hari sambutan itu telah pecah.hantu ataupun cakap kotor amat dielakkan pada masa raya. kebanyakan remaja Cina masih mempercayai dan mengamalkan adat berkenaan supaya ia dapat dipertahankan sepanjang zaman. mereka akan pastikan sentiasa berhati-hati ketika melakukan kerjarumah. 5 . Acara makan beramai-ramai pada waktu malam sehari sebelum hari Tahun Baru Cina paling dinantikan kerana ia dapat memperlihatkan perpaduan dan keakraban sesebuah keluarga yang dapat bersama-sama berkumpul bagi merayakannya.

Baginya saya. bayi yang dilahirkan akan suka mengigit orang.Malah. Barulah bayi tidak menangis pada tengah malam. sekiranya individu berkenaan sudah lanjut usia. adat resam dan pantang-larang yang diperturunkan tidak boleh dipandang rendah. ini tidak bermakna segala tradisi turut dilupakan.Sungguhpun kini kebanyakan remaja tidak lagi memakai pakaian tradisional seperti dulu. Kewujudan pantang-larang boleh dikatakan adalah untuk membimbing perlakuan supaya tidak termasuk dalam kategori masyarakat tidak beradab. Sama ada dia menerimanya ataupun tidak. bayi yang dilahirkan akan mempunyai bibir arnab.3 Pantang Larang ibu Cina Semasa mengandung.perayaan. Selain itu. 1. tetapi masih belum berkahwin. walaupun zaman semakin moden berbanding dengan dahulu. pemberian angpau masih tetap diamalkan iaitu bagi pasangan yang sudah berkahwin mereka perlu memberikan angpau kepada kanak-kanak dan mereka yang belum berkahwin. 3. bergantung kepada individu-individu. kita perlu kelihatan ceria. 3.Adat resam yang diperturunkan patut mengekalkan dan memberi tahu kepada generasi yang akan datang. terutamanya masa menyusui bayi.Warna hitam akan membawa buruk bagi orang cina. Dilarang makan daging ayam jantan.Kami masih mengenakan pakaian berwarna merah dan mengelakkan pemakaian baju warna hitam kerana beranggapan ketika menyambut sesuatu perayaan.Dilarang makan daging arnab Jika memakani. 6 . Jika memakani. dia tetap akan mendapat pemberian angpau. Dilarang makan daging anjing. 2.

tembikai. Dilarang makan ketam.Dilarang menyidai baju. Kononnya akan mengakibatkan keguguran bayi.4.Dilarang menghadiri upacara perkahwinan. Dilarang makan makanan yang bersifat sejuk. Barulah bayi tidak asyik mengeluarkan air liuh. seperti ais-krim. 7. dan mempengaruhi bayi secara tidak langsung. Kemungkinan membawa kepada masalah keguguran bayi. 5. 10. DIlarang mengambil gunting atau penyepit kuku Bayi yang dilahirkan akan mengalami kecacatan. 8. 9. Ibu tidak mudah mengimbangi diri . DIlarang mengangkat tangan melebihi paras bahu.Dilarang tepuk bahu ibu. Upacara perkahwinan akan mempengaruhi emosi ibu. 7 . Ibu mudah terkejut dan mengakibatkan keguguran bayi. 6.

pada zaman modem sekarang ramai kaum india juga terus mematuhi adat dan pantang larang yang diwarisi oleh nenek moyang kerana keadaan ini membuktikan tradisional budaya dan unik terhadap kaum india .kerana agama hindu melarang makan daging lembu. Perayaan ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalendar Tamil (antara bulan Oktober dan November).maka hanya sayur-sayuran boleh dihidangkan kepada para tetamu dan makanan lain tidak boleh dihidangkan terutamanya daging lembu. semua ahli keluarga akan berkumpul untuk makan malam bersama dengan pelbagai jenis makanan hidangan tradisi kaum India.jika terdapat kesilapan bermakna perkahwinan tersebut akan tidak dapat dijalankan dengan lancar . „kemenangan‟ dan „kebahagian‟. bakal pengantin perempuan dilarang ikutserta kerana dianggap tidak sopan. sebelum majlis perkahwinan berlangsung . Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan “Dipa” yang bererti cahaya dan perkataan “Gavali” yang bererti barisan. Pelita yang dipasang dipercayai bahawa kecerahan dapat mengatasi segala kejahatan.eliyat tirumanam dan vaitiikat tirumanam . Perayaan ini juga dikenali sebagai pesta cahaya. Tetapi ketika rombongan bakal pengantin perempuan.1 Pantang Larang Semasa Pekahwinan Orang India Perkahwinan kaum india di malaysia diklasifikasikan kepada beberapa jenis iaitu tamil tirumanam . Terdapat banyak adat dan pantang larang perlu diikut oleh kaum india semasa perkahwinan . Jika jamuan perkahwinan dilakukan di kuil .2 Pantang Larang Semasa Deepavali Hari Deepavali merupakan perayaan yang disambut oleh semua penganut Hindu di seluruh dunia. 4. Kesimpulannya . Cahaya bermaksud „harapan‟.4. Pada petang sebelum perayaan. Pada waktu malam pula diadakan upacara mesti memasang pelita oleh seluruh ahli keluarga. Terdapat juga upacara 8 .kad jemputan perlu disediakan dan dibuat berdasarkan almanak hindu tanpa kesilapan . Selain itu. Pantang larang semasa merisik adalah bakal pasangan akan saling membalas kunjungan ketika merisik.

Mengikut kepercayaan kaum India. Selepas itu barulah bersalam dan memohon maaf dengan kedua ibu bapa dan ahli keluarga yang lain.terdapat beberapa pantang larang yang perlu diamalkan oleh seorang ibu yang mengandung. si ibu perlu menghindarkan diri daripada melakukan kerja-kerja yang berat.menyusun beras atau hampas kepala yang telah diwarnakan dengan pelbagai warna di hadapan pintu. Selepas mandi. 4. Dalam tempoh 2 bulan selepas bersalin. saudara mara dan jiran tidak digalakkan melawat ke rumah bayi yang baru dilahirkan kerana takut-takut mengganggu bayi yang baru lahir dan menyebabkan dia terkejut. bergaduh. Dilarang melakukan perbuatan-perbuatan buruk seperti mengumpat. Upacara sembahyang dijalankan di kuil bagi mendapatkan kesejahteraan diri dan keluarga serta memperingati ahli keluarga yang telah meninggal dunia. 9 . menyembelih binatang dan sebagainya. Dilarang keluar rumah berseorangan pada waktu malam Dilarang tidur pada waktu siang atau tidur berlebihan. mandi minyak bijan diibarat mandi di Sungai Ganges untuk tujuan membersihkan diri dari segala kejahatan dan sifat dengki. biru dan oren. membuat fitnah. Pada pagi perayaan. Upacara ini membawa maksud yang mendalam kepada semua penganut Hindu termasuk makluk kecil di dunia ini. Masyarakat India mengamalkan tempoh berpantang selama 60 hari. misalnya semut sebagai tanda ucap selamat datang kepada para tetamu. Mereka dilarang berpakai pakaian yang berwarna hitam atau putih yang lebih bermaksud kesedihan. seluruh ahli keluarga perlu bangun pagi sebelum matahari terbit untuk mandi dan membersihkan diri. Mereka perlu mandi dengan minyak bijan yang akan disapukan ke atas kepala setiap ahli keluarga oleh mereka yang lebih tua seperti ibu atau nenek. Pada tempoh hari yang pertama.3 Pantang Larang Semasa Mengandung Bagi Kaum India      Bagi masyarakat India. pakaian yang dipakai mestilah warna yang garang seperti merah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful