P. 1
Pantang larang

Pantang larang

|Views: 2,120|Likes:
Published by hasrul_90

More info:

Published by: hasrul_90 on Mar 23, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/03/2013

pdf

text

original

Pantang larang Perkahwinan Kaum Melayu

Apabila larang kebaikan

telah buat diri

ditetapkan bakal

hari itu.

perkahwinan Apa yang

beemakna ditetapkan

bermulalah harus

pantang utk

mempelai Ia

diikuti

mereka.

bukanlah

menjaid

kewajipan

tetapi

sudah

menjadi

satu budaya dlm masyarakat melayu. Walaupun bakal pengantin zaman sekarang jarang disebutkan perkara ini kepada mereka, tidak rugi jika apa-apa

pantang larang yg difikirkan sesuai masih boleh diikuti.

Pantang larang bermula dengan jangan keluar dengan pasangan selama 40 hari sebelum diijabkabul untuk mengelakkan tohmahan masyarakat. Selain itu ia bertujuan untuk mengawal nafsu. Ia juga untuk menimbulkan perasaan rindu dendam. Perasaan yang timbul akan membuatkan wajah pengantin lebih berseri.Psangan tersebut juga tidak dirumah orang takut terkena ilmu. Ia juga untuk menjaga nama baik keluarga.

Selain itu, pasangan dilarang bebas keluar kemana-mana kerana takut dissantau oleh mereka yang mempunyai niat tidak baik. Jangan makan nasi dengan gulai berkuah beberapa bulan sebelum naik pelbagai mengelakkan perut buncit. Pengantin juga dilarang bercermin terutama selepas maghrib ke atas bagi mengelakkan diri dari perkara sihir.Pasangan juga dilarang membuang air kecil dan air besar serentak di dalam air contohnya dalam sungai, kerana ia boleh melemahkan organ seks.

Pasangan perlu elakkan diri daripada terkena cahaya matahari kerana dikhuatiri hitam dan tidak berseri pada hari perkahwinan. Mereka juga elakkan keluar rumah tanpa rujuan kerana angan-angan yang tinggi menjelang perkahwinan dikhuatiri bakal pengantin mengalami kemalangan jika berada diluar.

Orang-orang tua melayu dahulu selalu mengingatkan anak cucunya supaya tidak melanggar pantang larang .Pantang larang perlu dipatuhi untuk mengelakkan berlaku sesuatu kejadian yang tidak baik.

1

cantik dan juga wangi-wangian. Umat Islam yang kehilangan saudara mara akan menziarahi pusara mereka dan menghadiahkan surah Al-Fatihah atau bacaan surah Yasin. Mengadakan rumah terbuka ataupun berkunjung ke rumah terbuka yang diadakan. Mereka bermaaf-maafan dan melupakan kisah silam yang lampau. 4. Melakukan ibadah korban sebelum dibahagi-bahagikan kepada kafir miskin dan juga orang ramai.3 Pantang Larang Mengandung Orang Melayu Masyarakat melayu terkenal dengan pelbagai pantang larangnya. 6.rendang dan berbagai-bagai lagi.2. Berkunjung ke rumah sanak saudara dan rakan taulan. 1. Dilarang membazir dan berbelanja lebih-lebihan untuk menyambutnya.cantik dan memakai wangi-wangian. 7. 2. 4. 3. Hari Raya Aidiladha. 1. Memasang pelita di waktu malam untuk menyambut malam tujuh likur. 8. Disambut dengan adab kunjung mengunjung dan rumah terbuka.lemang. 2. Selaras dengan tuntutan agama Islam itu sendiri. 3. Mengenakan pakaian bersih. Antara pantang larangnya ialah mereka yang mengandung di larang untuk mencaci atau mengumpat. 2. Mereka juga dilarang untuk keluar rumah pada waktu petang atau senja 2 . Melawati kubur-kubur sanak saudara dan sahabat handai yang telah pergi. Begitu juga untuk mereka yang mengandung. 5. Dilarang untuk memaku atau memahat dan menggali lubang serta memukul binatang.2 Pantang Larang Hari Raya Aidilfitri dan Hari Raya Aidulfitri Pantang Larang Perayaan Hari Raya Aidilfitri. Memakai pakaian bersih. Membuat dan menghidangkan juadah wajib seperti ketupat. Pemberian wang kepada kanak-kanak oleh orang dewasa.

menyembelih. Antaranya ialah suami di larang meniup sebarang bunyi bunyian.serta dilarang untuk duduk di anak tangga dan juga di larang melihat gerhana bulan ataupun matahari.Terdapat juga pantang larang untuk suami ibu yang mengandung. memburu dan memukul binatang. 3 . Semua pantang larang ini adalah untuk keselamatan anak yang di kandung.

majlis perkhawinan yang tidak mengikut protokol yang ditetapkan adalah perkhawinan yang tidak sah. Menurut keparcayaan orang cina.2 Pantang Larang Tahun Baru Cina 4 . katil. Hiasan dalam majlis perkhawinan tidak digalak untuk menggunakan warna putih. biru tua. meja dan almari perlu diletakkan dalam kedudukan yang biasa dan bukannya sudut bilik. Nombor genap sering digunakan dalam majlis perkhawinan.3.1 Perkahwinan Orang Cina Bakal pengantin tidak digalakkan untuk menghadiri majlis kebumian selama 3 bulan sebelum dan selepas majlis perkhawinan. Dalam bilik tidur bakal pengantin baru. 3. hitam dan hijau.

kerjaya.mereka rasa bahawa walau sesibuk manapun individu terbabit dengan pelajaran.hantu ataupun cakap kotor amat dielakkan pada masa raya.Walaupun kehidupan kini yang serba moden.Biasanya baga orang tua. masyarakat Cina turut percaya bahawa mereka akan ditimpa malang jika pinggan mangkuk yang digunakan pada hari sambutan itu telah pecah. mereka akan pastikan sentiasa berhati-hati ketika melakukan kerjarumah.Seperti dengan kaum-kaum lain.Malah. Pantang larang yang amat diutamakan bagi kaum cina ialah orang Cina mempercayai bahawa mereka tidak boleh menyapu rumah pada hari raya pertama kerana menganggap ia boleh membuang segala keuntungan atau “ong” yangada. perniagaan ataupun urusan seharian mereka. sambutan acara ini tidak boleh dilepaskan.Kaum cina mempercayai bahawa ini akan membawa buruk sepanjang tahun tersebut. 5 .bangsa cina mempunyai beberapa pantang larang sempena perayaan Tahun Baru Cina. adat resam ini masih dikekalkan dan tetap diamalkan sehingga kini.Antaranya ialah seperti perkataan mati. Acara makan beramai-ramai pada waktu malam sehari sebelum hari Tahun Baru Cina paling dinantikan kerana ia dapat memperlihatkan perpaduan dan keakraban sesebuah keluarga yang dapat bersama-sama berkumpul bagi merayakannya. kebanyakan remaja Cina masih mempercayai dan mengamalkan adat berkenaan supaya ia dapat dipertahankan sepanjang zaman. Selain itu. Perkataan yang tidak sopan dan bermakna buruk tidak digalak sempena perayaan Tahun Baru Cina.Oleh itu.

3.perayaan. 3. tetapi masih belum berkahwin. adat resam dan pantang-larang yang diperturunkan tidak boleh dipandang rendah.Sungguhpun kini kebanyakan remaja tidak lagi memakai pakaian tradisional seperti dulu. 2. kita perlu kelihatan ceria. Jika memakani. Kewujudan pantang-larang boleh dikatakan adalah untuk membimbing perlakuan supaya tidak termasuk dalam kategori masyarakat tidak beradab.Dilarang makan daging arnab Jika memakani. Dilarang makan daging anjing. bayi yang dilahirkan akan suka mengigit orang. walaupun zaman semakin moden berbanding dengan dahulu. dia tetap akan mendapat pemberian angpau.Kami masih mengenakan pakaian berwarna merah dan mengelakkan pemakaian baju warna hitam kerana beranggapan ketika menyambut sesuatu perayaan.3 Pantang Larang ibu Cina Semasa mengandung. Sama ada dia menerimanya ataupun tidak. ini tidak bermakna segala tradisi turut dilupakan.Adat resam yang diperturunkan patut mengekalkan dan memberi tahu kepada generasi yang akan datang. bergantung kepada individu-individu. bayi yang dilahirkan akan mempunyai bibir arnab. terutamanya masa menyusui bayi. 1.Malah. Barulah bayi tidak menangis pada tengah malam. Dilarang makan daging ayam jantan.Warna hitam akan membawa buruk bagi orang cina. sekiranya individu berkenaan sudah lanjut usia. Selain itu.Baginya saya. pemberian angpau masih tetap diamalkan iaitu bagi pasangan yang sudah berkahwin mereka perlu memberikan angpau kepada kanak-kanak dan mereka yang belum berkahwin. 6 .

Dilarang tepuk bahu ibu. 7 . Ibu mudah terkejut dan mengakibatkan keguguran bayi. Dilarang makan makanan yang bersifat sejuk. Ibu tidak mudah mengimbangi diri .Dilarang menyidai baju.tembikai. Upacara perkahwinan akan mempengaruhi emosi ibu. 7. Dilarang makan ketam. seperti ais-krim. DIlarang mengambil gunting atau penyepit kuku Bayi yang dilahirkan akan mengalami kecacatan. 10. dan mempengaruhi bayi secara tidak langsung. DIlarang mengangkat tangan melebihi paras bahu. 8. 9. Barulah bayi tidak asyik mengeluarkan air liuh. Kemungkinan membawa kepada masalah keguguran bayi. Kononnya akan mengakibatkan keguguran bayi.Dilarang menghadiri upacara perkahwinan.4. 6. 5.

Terdapat banyak adat dan pantang larang perlu diikut oleh kaum india semasa perkahwinan . Pantang larang semasa merisik adalah bakal pasangan akan saling membalas kunjungan ketika merisik. Tetapi ketika rombongan bakal pengantin perempuan. sebelum majlis perkahwinan berlangsung .kerana agama hindu melarang makan daging lembu. Pada waktu malam pula diadakan upacara mesti memasang pelita oleh seluruh ahli keluarga.jika terdapat kesilapan bermakna perkahwinan tersebut akan tidak dapat dijalankan dengan lancar . Pelita yang dipasang dipercayai bahawa kecerahan dapat mengatasi segala kejahatan. Cahaya bermaksud „harapan‟.pada zaman modem sekarang ramai kaum india juga terus mematuhi adat dan pantang larang yang diwarisi oleh nenek moyang kerana keadaan ini membuktikan tradisional budaya dan unik terhadap kaum india . Kesimpulannya . Terdapat juga upacara 8 . Perayaan ini juga dikenali sebagai pesta cahaya. bakal pengantin perempuan dilarang ikutserta kerana dianggap tidak sopan. Pada petang sebelum perayaan. Perayaan ini disambut pada hari ke 14 bulan Aipasi dalam kalendar Tamil (antara bulan Oktober dan November). Perkataan Deepavali merupakan gabungan perkataan “Dipa” yang bererti cahaya dan perkataan “Gavali” yang bererti barisan.maka hanya sayur-sayuran boleh dihidangkan kepada para tetamu dan makanan lain tidak boleh dihidangkan terutamanya daging lembu. semua ahli keluarga akan berkumpul untuk makan malam bersama dengan pelbagai jenis makanan hidangan tradisi kaum India.2 Pantang Larang Semasa Deepavali Hari Deepavali merupakan perayaan yang disambut oleh semua penganut Hindu di seluruh dunia. Selain itu. „kemenangan‟ dan „kebahagian‟.eliyat tirumanam dan vaitiikat tirumanam . Jika jamuan perkahwinan dilakukan di kuil .4.kad jemputan perlu disediakan dan dibuat berdasarkan almanak hindu tanpa kesilapan . 4.1 Pantang Larang Semasa Pekahwinan Orang India Perkahwinan kaum india di malaysia diklasifikasikan kepada beberapa jenis iaitu tamil tirumanam .

Selepas itu barulah bersalam dan memohon maaf dengan kedua ibu bapa dan ahli keluarga yang lain. Masyarakat India mengamalkan tempoh berpantang selama 60 hari. Dilarang keluar rumah berseorangan pada waktu malam Dilarang tidur pada waktu siang atau tidur berlebihan. Dalam tempoh 2 bulan selepas bersalin.menyusun beras atau hampas kepala yang telah diwarnakan dengan pelbagai warna di hadapan pintu. Mereka perlu mandi dengan minyak bijan yang akan disapukan ke atas kepala setiap ahli keluarga oleh mereka yang lebih tua seperti ibu atau nenek. 9 . menyembelih binatang dan sebagainya. Upacara ini membawa maksud yang mendalam kepada semua penganut Hindu termasuk makluk kecil di dunia ini. si ibu perlu menghindarkan diri daripada melakukan kerja-kerja yang berat. Mereka dilarang berpakai pakaian yang berwarna hitam atau putih yang lebih bermaksud kesedihan. mandi minyak bijan diibarat mandi di Sungai Ganges untuk tujuan membersihkan diri dari segala kejahatan dan sifat dengki. Pada pagi perayaan. saudara mara dan jiran tidak digalakkan melawat ke rumah bayi yang baru dilahirkan kerana takut-takut mengganggu bayi yang baru lahir dan menyebabkan dia terkejut. Mengikut kepercayaan kaum India. Upacara sembahyang dijalankan di kuil bagi mendapatkan kesejahteraan diri dan keluarga serta memperingati ahli keluarga yang telah meninggal dunia. bergaduh. pakaian yang dipakai mestilah warna yang garang seperti merah. misalnya semut sebagai tanda ucap selamat datang kepada para tetamu. Selepas mandi. Pada tempoh hari yang pertama.terdapat beberapa pantang larang yang perlu diamalkan oleh seorang ibu yang mengandung. membuat fitnah. Dilarang melakukan perbuatan-perbuatan buruk seperti mengumpat. seluruh ahli keluarga perlu bangun pagi sebelum matahari terbit untuk mandi dan membersihkan diri. 4.3 Pantang Larang Semasa Mengandung Bagi Kaum India      Bagi masyarakat India. biru dan oren.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->