RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

KELAS TEMPAT MASA & TARIKH KEHADIRAN

Tema / Tajuk

: IBNU SINA BAPA PERUBATAN DUNIA

Objektif Pembelajaran : seperti mana di bawah…….. Hasil Pembelajaran : di akhir sesi kelas, setiap pelajar akan dapat….. Aras 1:1- Menyatakan riwayat hidup, sifat peribadi dan pendidikan Ibnu Sina. 2- Menyatakan sumbangannya dalam bidang ilmu dan pemikiran Islam. Aras 2:1- Menjelaskan sumbangan Ibnu Sina dalam bidang ilmu perubatan. 2- Menerangkan sikap Ibnu Sina dalam bidang perubatan. 3- Menyenaraikan hasil-hasil karya utama Ibnu Sina. Aras 3:1- Menghuraikan kesan-kesan sumbangan dan peninggalan Ibnu Sina dalam bidang ilmu perubatan terhadap dunia hari ini. 2- Membuat perbandingan cabaran antara perubatan yang dahulu dan sekarang. Aktiviti : Ara Langkah /Aktiviti s Cadangan: a. Paparkan gambar Ibnu Sina. b. Tanya cita-cita pelajar. c. Papar gambar alat kelengkapan perubatan dahulu. INDUKSI

Isi / Catatan BBM: Gambar tokoh, alatan. Kaedah: Brainstorming – penceritaan.

Peninggalan ibnu Sina dalam bidang perubatan. Biodata ringkas:Nama: al-Husain bin Abdullah bin al-Hassan bin Ali bin Sina. Falsafah. Berusaha membuat kajian-kajian.Belajar alQuran Umur 10 tahun: Hafaz alQuran Umur 16 tahun: Kuasai perubatan Sumbangan dalam bidang pemikiran: a. Turkistan. Taat beragama. Menyemai minat generasi seterusnya dalam bidang perubatan.Kesan dari peninggalan/sumbangan beliau itu pada dunia sekarang. 2.ARAS 1 Penerangan tentang: 1. fizik. Menyemai sifat pentingkan ilmu generasi selepasnya. Tekun pelajari ilmu. ‫اللفية الطبية‬ d. 2. 3. Dedikasi dengan kepakarannya. biologi dan sains politik. d. Ilmu lain yang dikuasai: Feqh. c. 2. ARAS 3 ARAS 2 . Sains dan Astronomi. ‫الدوية القلبية‬ c. Penerangan tentang: 1. kimia. Tasawuf. b. Minat yang dalam bidang perubatan. b. Sikapnya dalam bidang perubatan: a. cthnya. Penemuan dalam bdg farmasi. Kesan peninggalan: a. ‫مؤلفات ابن سينا‬ Peninggalan: a. (bukti) b. Bukhoro. KERJA DI LUAR KELAS: Bandingan cabaran perubatan dahulu dan sekarang. falsafah.astronomi. c. b. Hasilkan 116 karya dalam pelbagai bidang. sifat dan pendidikan Ibnu Sina. b. (bukti) Pencapaian solo dalam bidang perubatan: a. Dan penasihat agung ‫ أمير علء الدولة‬di Asfahan.Biodata. Ilmu perubatan berkembang dipengaruhi oleh method dan hasil penyelidikannya. Membangun teknologi medic.Sumbangan beliau dalam ilmu perubatan. Kematian: di Hamadzan pada 428h/1037m Pendidikan: Umur 5 tahun:. Hasil penyelidikan dan karya. Method pemerhatian dan analisa. Hisab. Penerangan tentang: 1.Karya beliau. Berinovasi. Terhasilnya teknologi baru dalam perubatan. Senarai karyanya: a. Sifat peribadi: a.Sikap beliau dalam bidang perubatan. Jawatan: pakar perubatan di wilayah Rai. Kelahiran: pada 370h/980m di Afsyanah. matematik. mantiq. b. Penemuan penyakit baru. Pintar. c.Sumbangan beliau dalam bidang ilmu dan pemikiran. Sumbangan dalam bidang ilmu: a. ‫القانون في الطب‬ b.

3.Mencontohi Ibnu Sina dalam mengintegrasikan ilmu wahyu dan ilmu akli.Berusaha mengembalikan kecemerlangan Islam dalam bidang perubatan.Bentuk objektif 20 item b. Hantar bila siap Fokus Bahasa : Domonican Institute for Oriental Studies – Liga Arab – Avicenna College Pedagogi : tanda (X) pada pilihan berikut Kontekstual Belajar Cara Belajar Kecerdasan pelbagai Pembelajaran Masteri Inkuiri dan Penemuan Akses Kendiri Teknik : Simulasi Projek PBS Ceramah tanda (X) pada pilihan berikut Sumbang Saran Demontrasi Perbincangan Kuiz Main Peranan Amali Rujukan Kajian Kemahiran Berfikir Kajian Masa Depan Kontruktivisme BBM Catat Nota Koperatif Latihan Nilai : 1.NPENILAIA SOALAN: soalan diedar a.Bentuk struktur 20 item Soalan secara bertulis….Mengambil I’tibar dari ketabahan dan kegigihan beliau dalam membuat penerokaan. 2. Refleksi : Catatan : .

Huraikan 2 kesan dari peninggalan ibnu Sina dalam dunia medic 4 markah MIND MAP KERJA/TUGASAN TOTAL Markah 40 markah 10 markah 100 . Struktur 20 20 markah a. Objektf markah 2. Jelaskan 2 peninggalan utama ibnu Sina dalam perubatan 4 markah c. Sebutkan 2 institut ilmu yang menjadikan Qanun fit Tibb sebagai rujukan. 2 markah b.SOALAN: 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful