BUKU SKRAP

PAKAIAN TRADISIONAL RAKYAT MALAYSIA
‘AINUN MADIHAH BINTI ABDUL MANAN 5 HARMONI 2011
PENDIDIKAN SIVIK PUAN ZAINON

ISi KANDUNGAN BAJU MELAYU BAJU KURUNG 2 SAMFOO 3 1 CHEONGSAM 4 BAJU KEBAYA 5 SALWAR KAMEEZ 6 KURIA SARI 8 7 .

Biodata NAMA : `Ainun Madihah Binti Abdul Manan KELAS : 5 Harmoni TARIKH LAHIR : 26 November 2000 .

TEMPAT LAHIR : Hospital Jerantut HOBI : Membaca Novel CITA–CITA : Doktor Penghargaan Terima Kasih kepada ahli keluarga saya .

yang menolong saya membuat buku skrap ini Penutup Kita haruslah menghargai .

potongan Cekak Musang berbentuk seperti leher baju India hanya bahagian penutup atau rumah butangnya bertindan.warisan kita kalau tidak ia akan pupus begitu sahaja. . iaitu baju Melayu potongan Teluk Belanga dan potongan Cekak Musang. Terdapat berbagai bentuk sulaman yang dipadankan seperti Mata Lalat. Baju Melayu Teluk belanga biasanya lebih terkenal di selatan Malaysia sementara potongan Cekak Musang di kawasan tengah dan utara Malaysia. Baju Melayu merupakan kemeja longgar yang dipakai dengan seluar panjang. Sementara potongan Teluk Belanga pula bahagian lehernya hanya di jahit secara sulaman. Tulang Belut dan sebagainya. Pakaian ini selalunya diganding dengan kain samping yang diikat di bahagian pinggang Baju Melayu yang biasa di pakai di Malaysia dan negara serantau biasanya terbahagi kepada dua. BAJU MELAYU Pakaian tradisional bagi kaum lelaki pula dinamakan baju Melayu. Potongan tersebut merujuk kepada cara jahitan pada leher baju tersebut.

satin dan jenis kain lembut S AMFOO    Samfoo adalah baju pendek yang biasanya dipadankan dengan seluar. corak dan warna kain yang sememangnya indah. Lazimnya. Pakaian ini sesuai digunakan oleh lelaki dan perempuan cina. CHEONGSAM     Pakaian tradisional bagi kaum cina perempuan ialah cheongsam. Baju kurung juga boleh digandingkan dengan kain tradisional seperti songket atau batik. setelah ketibaan Islam. Lazimnya samfoo diperbuat daripada fabrik satin cina dan ditenun dengan motif-motif tertentu. Kain sari ini dililit pada badan dengan bahagian hujungnya yang bersulam diletak di atas bahu kiri. terdiri daripada blaus panjang yang dipadankan dengan seluar panjang yang longgar. . kadang kala hingga ke lutut dan dipadankan dengan kain panjang yang berlipat tepi. SALWAR KAMEEZ Pakaian salwar kameez atau baju Punjabi.BAJU KURUNG Sebelum kurun ke-20. serta tudung kepala yang sesuai warnanya. Kain dalam dipakai di atas atau di bawah pusat dan berfungsi menyokong kain sari tersebut dari terlucut. SARI Sari merupakan pakaian tradisional India yang mudah dikenali di seluruh dunia. yang juga popular di kalangan wanita di utara India. Sari diperbuat daripada pelbagai jenis. Sebidang kain berukuran 5 hingga 6 ela panjang dipadankan dengan kain dalam yang berwarna seakan-akan kain sari tersebut. wanita Melayu memakai kain kemban di tempat-tempat awam. Pakaian ini selalunya diperbuat daripada kain sutera. cheongsam mempunyai leher yang tinggi. Tetapi. Cheongsam ialah baju panjang selesa dan anggun. bentuk yang sendat di pinggang dan belahan di kiri dan kanan kain. butang di bahagian bahu. serta choli yang berwarna sama atau setentang dengannya. Baju kurung adalah sejenis baju longgar yang labuh. mereka mula memakai baju kurung yang lebih sopan. Lazimnya pakaian ini digunakan dengan kain selendang atau tudung kepala.

Baju buatan tangan ini memerlukan kepakaran bagi menyulam corak-corak yang kelihatan seakan-akan renda yang halus.KURTA Kurta pula adalah pakaian tradisional bagi kaum lelaki India di majlis rasmi. yang dikenakan pada bahagian leher. Ini menghasilkan hiasan yang seakan-akan renda yang halus. BAJU KEBAYA NYONYA Pendatang Cina yang berkahwin dengan penduduk Melayu selalunya memakai pakaian kebaya yang anggun. Hiasan utama baju kebaya adalah sulaman tebuk lubang di mana garisan corak motif bunga di jahit manakala bahagian tengah dasar kain yang tidak terjahit pula ditebuk. lengan. Ia merupakan kemeja panjang yang sampai ke lutut dan lazimnya diperbuat daripada kain kapas atau linen. hujung blaus serta dua bucu segitiga di bahagian depan baju yang dikenali sebagai lapik BAJU MELAYU .

Terdapat berbagai bentuk sulaman yang dipadankan seperti Mata Lalat.Baju Melayu yang biasa di pakai di Malaysia dan negara serantau biasanya terbahagi kepada dua. Tulang Belut dan sebagainya. iaitu baju Melayu potongan Teluk Belanga dan potongan Cekak Musang. Potongan tersebut merujuk kepada cara jahitan pada leher baju tersebut. Baju Melayu Teluk belanga biasanya lebih terkenal di selatan Malaysia sementara potongan Cekak Musang di kawasan tengah dan utara Malaysia. potongan Cekak Musang berbentuk seperti leher baju India hanya bahagian penutup atau rumah butangnya bertindan. Sementara potongan Teluk Belanga pula bahagian lehernya hanya di jahit secara sulaman. .

mereka mula memakai baju kurung yang lebih sopan.BAJU KURUNG Sebelum kurun ke-20. wanita Melayu memakai kain kemban di tempat-tempat awam. setelah ketibaan Islam. kadang kala hingga ke lutut dan dipadankan . Baju kurung adalah sejenis baju longgar yang labuh. Tetapi .

Baju kurung juga boleh digandingkan dengan kain tradisional seperti songket atau batik. SAMFOO .dengan kain panjang yang berlipat tepi. Lazimnya pakaian ini digunakan dengan kain selendang atau tudung kapala.

CHEONGSAM . Lazimnya samfoo diperbuat daripada fabrik satin cina dan ditenun dengan motif-motif tertentu.Samfoo adalah baju pendek yang biasanya dipadankan dengan seluar. Pakaian ini sesuai digunakan oleh lelaki dan perempuan cina.

satin dan jenis kain lembut. BAJU KEBAYA NYONYA .Pakaian tradisional bagi kaum cina perempuan ialah cheongsam. Lazimnya. Pakaian ini selalunya diperbuat daripada kain sutera. butang di bahagian bahu. Cheongsam ialah baju panjang selesa dan anggun. bentuk yang sendat di pinggang dan belahan di kiri dan kanan kain. cheongsam mempunyai leher yang tinggi.

Hiasan utama baju kebaya adalah sulaman tebuk lubang di mana garisan corak motif bunga di jahit manakala bahagian tengah dasar kain yang tidak terjahit pula ditebuk. Ini menghasilkan hiasan yang seakan-akan renda yang halus. Baju buatan tangan ini memerlukan kepakaran bagi menyulam corak. hujung blaus serta dua bucu segitiga di bahagian depan baju yang dikenali sebagai lapik. yang dikenakan pada bahagian leher.Pendatang Cina yang berkahwin dengan penduduk Mealyu selalunya memakai pakaian kebaya yang anggun. KURTA .corak yang kelihatan seakan-akan renda yang halus. lengan.

SARI .Kurta pula adalah pakaian tradisional bagi kaum lelaki India di majlis rasmi. Ia merupakan kemeja panjang yang sampai ke lutut dan lazimnya diperbuat daripada kain kapas atau linen.

Sari merupakan pakaian tradisional India yang mudah dikenali di seluruh dunia. Kain sari ini dililit pada badan dengan bahagian hujungnya yang bersulam diletak . Sebidang kain berukuran 5 hingga 6 ela panjang dipadankan dengan kain dalam yang berwarna seakan-akan kain sari tersebut. serta choli yang berwarna sama atau setendang dengannya.

corak dan warna kain yang sememangnya indah.atas bahu kiri. Sari diperbuat daripada pelbagai jenis. SALWAR KAMEEZ . Kain dalam dipakai di atas atau di bawah pusat dan berfungsi menyokong kain sari tersebut dari terlucut.

Pakaian salwar kameez atau Punjabi. yang juga popular di kalangan wanita di utara India. terdiri daripada blaus panjang yang dipadankan dengan seluar panjang yang longgar. . serta tudung kepala yang sesuai warnanya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful