BUKU SKRAP

PAKAIAN TRADISIONAL RAKYAT MALAYSIA
‘AINUN MADIHAH BINTI ABDUL MANAN 5 HARMONI 2011
PENDIDIKAN SIVIK PUAN ZAINON

ISi KANDUNGAN BAJU MELAYU BAJU KURUNG 2 SAMFOO 3 1 CHEONGSAM 4 BAJU KEBAYA 5 SALWAR KAMEEZ 6 KURIA SARI 8 7 .

Biodata NAMA : `Ainun Madihah Binti Abdul Manan KELAS : 5 Harmoni TARIKH LAHIR : 26 November 2000 .

TEMPAT LAHIR : Hospital Jerantut HOBI : Membaca Novel CITA–CITA : Doktor Penghargaan Terima Kasih kepada ahli keluarga saya .

yang menolong saya membuat buku skrap ini Penutup Kita haruslah menghargai .

Sementara potongan Teluk Belanga pula bahagian lehernya hanya di jahit secara sulaman. Terdapat berbagai bentuk sulaman yang dipadankan seperti Mata Lalat. Pakaian ini selalunya diganding dengan kain samping yang diikat di bahagian pinggang Baju Melayu yang biasa di pakai di Malaysia dan negara serantau biasanya terbahagi kepada dua.warisan kita kalau tidak ia akan pupus begitu sahaja. BAJU MELAYU Pakaian tradisional bagi kaum lelaki pula dinamakan baju Melayu. . iaitu baju Melayu potongan Teluk Belanga dan potongan Cekak Musang. Potongan tersebut merujuk kepada cara jahitan pada leher baju tersebut. Baju Melayu Teluk belanga biasanya lebih terkenal di selatan Malaysia sementara potongan Cekak Musang di kawasan tengah dan utara Malaysia. potongan Cekak Musang berbentuk seperti leher baju India hanya bahagian penutup atau rumah butangnya bertindan. Baju Melayu merupakan kemeja longgar yang dipakai dengan seluar panjang. Tulang Belut dan sebagainya.

SALWAR KAMEEZ Pakaian salwar kameez atau baju Punjabi. Lazimnya. . butang di bahagian bahu. Lazimnya pakaian ini digunakan dengan kain selendang atau tudung kepala. Kain sari ini dililit pada badan dengan bahagian hujungnya yang bersulam diletak di atas bahu kiri. Kain dalam dipakai di atas atau di bawah pusat dan berfungsi menyokong kain sari tersebut dari terlucut. serta choli yang berwarna sama atau setentang dengannya. bentuk yang sendat di pinggang dan belahan di kiri dan kanan kain. Sebidang kain berukuran 5 hingga 6 ela panjang dipadankan dengan kain dalam yang berwarna seakan-akan kain sari tersebut. satin dan jenis kain lembut S AMFOO    Samfoo adalah baju pendek yang biasanya dipadankan dengan seluar. mereka mula memakai baju kurung yang lebih sopan. terdiri daripada blaus panjang yang dipadankan dengan seluar panjang yang longgar. kadang kala hingga ke lutut dan dipadankan dengan kain panjang yang berlipat tepi. wanita Melayu memakai kain kemban di tempat-tempat awam. serta tudung kepala yang sesuai warnanya. Sari diperbuat daripada pelbagai jenis. cheongsam mempunyai leher yang tinggi. Pakaian ini selalunya diperbuat daripada kain sutera. Baju kurung juga boleh digandingkan dengan kain tradisional seperti songket atau batik. setelah ketibaan Islam. Cheongsam ialah baju panjang selesa dan anggun. Pakaian ini sesuai digunakan oleh lelaki dan perempuan cina. yang juga popular di kalangan wanita di utara India. SARI Sari merupakan pakaian tradisional India yang mudah dikenali di seluruh dunia. corak dan warna kain yang sememangnya indah. Tetapi. Baju kurung adalah sejenis baju longgar yang labuh.BAJU KURUNG Sebelum kurun ke-20. CHEONGSAM     Pakaian tradisional bagi kaum cina perempuan ialah cheongsam. Lazimnya samfoo diperbuat daripada fabrik satin cina dan ditenun dengan motif-motif tertentu.

Ini menghasilkan hiasan yang seakan-akan renda yang halus. hujung blaus serta dua bucu segitiga di bahagian depan baju yang dikenali sebagai lapik BAJU MELAYU . Hiasan utama baju kebaya adalah sulaman tebuk lubang di mana garisan corak motif bunga di jahit manakala bahagian tengah dasar kain yang tidak terjahit pula ditebuk.KURTA Kurta pula adalah pakaian tradisional bagi kaum lelaki India di majlis rasmi. Baju buatan tangan ini memerlukan kepakaran bagi menyulam corak-corak yang kelihatan seakan-akan renda yang halus. Ia merupakan kemeja panjang yang sampai ke lutut dan lazimnya diperbuat daripada kain kapas atau linen. yang dikenakan pada bahagian leher. BAJU KEBAYA NYONYA Pendatang Cina yang berkahwin dengan penduduk Melayu selalunya memakai pakaian kebaya yang anggun. lengan.

iaitu baju Melayu potongan Teluk Belanga dan potongan Cekak Musang. Sementara potongan Teluk Belanga pula bahagian lehernya hanya di jahit secara sulaman. Potongan tersebut merujuk kepada cara jahitan pada leher baju tersebut. Tulang Belut dan sebagainya. potongan Cekak Musang berbentuk seperti leher baju India hanya bahagian penutup atau rumah butangnya bertindan. . Baju Melayu Teluk belanga biasanya lebih terkenal di selatan Malaysia sementara potongan Cekak Musang di kawasan tengah dan utara Malaysia. Terdapat berbagai bentuk sulaman yang dipadankan seperti Mata Lalat.Baju Melayu yang biasa di pakai di Malaysia dan negara serantau biasanya terbahagi kepada dua.

BAJU KURUNG Sebelum kurun ke-20. wanita Melayu memakai kain kemban di tempat-tempat awam. mereka mula memakai baju kurung yang lebih sopan. kadang kala hingga ke lutut dan dipadankan . Tetapi . Baju kurung adalah sejenis baju longgar yang labuh. setelah ketibaan Islam.

Baju kurung juga boleh digandingkan dengan kain tradisional seperti songket atau batik. SAMFOO . Lazimnya pakaian ini digunakan dengan kain selendang atau tudung kapala.dengan kain panjang yang berlipat tepi.

Lazimnya samfoo diperbuat daripada fabrik satin cina dan ditenun dengan motif-motif tertentu.Samfoo adalah baju pendek yang biasanya dipadankan dengan seluar. CHEONGSAM . Pakaian ini sesuai digunakan oleh lelaki dan perempuan cina.

bentuk yang sendat di pinggang dan belahan di kiri dan kanan kain. butang di bahagian bahu. BAJU KEBAYA NYONYA .Pakaian tradisional bagi kaum cina perempuan ialah cheongsam. satin dan jenis kain lembut. Cheongsam ialah baju panjang selesa dan anggun. Pakaian ini selalunya diperbuat daripada kain sutera. cheongsam mempunyai leher yang tinggi. Lazimnya.

Hiasan utama baju kebaya adalah sulaman tebuk lubang di mana garisan corak motif bunga di jahit manakala bahagian tengah dasar kain yang tidak terjahit pula ditebuk.Pendatang Cina yang berkahwin dengan penduduk Mealyu selalunya memakai pakaian kebaya yang anggun. KURTA . lengan. Ini menghasilkan hiasan yang seakan-akan renda yang halus.corak yang kelihatan seakan-akan renda yang halus. Baju buatan tangan ini memerlukan kepakaran bagi menyulam corak. yang dikenakan pada bahagian leher. hujung blaus serta dua bucu segitiga di bahagian depan baju yang dikenali sebagai lapik.

Kurta pula adalah pakaian tradisional bagi kaum lelaki India di majlis rasmi. Ia merupakan kemeja panjang yang sampai ke lutut dan lazimnya diperbuat daripada kain kapas atau linen. SARI .

serta choli yang berwarna sama atau setendang dengannya. Sebidang kain berukuran 5 hingga 6 ela panjang dipadankan dengan kain dalam yang berwarna seakan-akan kain sari tersebut. Kain sari ini dililit pada badan dengan bahagian hujungnya yang bersulam diletak .Sari merupakan pakaian tradisional India yang mudah dikenali di seluruh dunia.

atas bahu kiri. SALWAR KAMEEZ . Kain dalam dipakai di atas atau di bawah pusat dan berfungsi menyokong kain sari tersebut dari terlucut. Sari diperbuat daripada pelbagai jenis. corak dan warna kain yang sememangnya indah.

.Pakaian salwar kameez atau Punjabi. serta tudung kepala yang sesuai warnanya. yang juga popular di kalangan wanita di utara India. terdiri daripada blaus panjang yang dipadankan dengan seluar panjang yang longgar.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.