BUKU SKRAP

PAKAIAN TRADISIONAL RAKYAT MALAYSIA
‘AINUN MADIHAH BINTI ABDUL MANAN 5 HARMONI 2011
PENDIDIKAN SIVIK PUAN ZAINON

ISi KANDUNGAN BAJU MELAYU BAJU KURUNG 2 SAMFOO 3 1 CHEONGSAM 4 BAJU KEBAYA 5 SALWAR KAMEEZ 6 KURIA SARI 8 7 .

Biodata NAMA : `Ainun Madihah Binti Abdul Manan KELAS : 5 Harmoni TARIKH LAHIR : 26 November 2000 .

TEMPAT LAHIR : Hospital Jerantut HOBI : Membaca Novel CITA–CITA : Doktor Penghargaan Terima Kasih kepada ahli keluarga saya .

yang menolong saya membuat buku skrap ini Penutup Kita haruslah menghargai .

Sementara potongan Teluk Belanga pula bahagian lehernya hanya di jahit secara sulaman. Tulang Belut dan sebagainya. Baju Melayu merupakan kemeja longgar yang dipakai dengan seluar panjang.warisan kita kalau tidak ia akan pupus begitu sahaja. . BAJU MELAYU Pakaian tradisional bagi kaum lelaki pula dinamakan baju Melayu. Baju Melayu Teluk belanga biasanya lebih terkenal di selatan Malaysia sementara potongan Cekak Musang di kawasan tengah dan utara Malaysia. iaitu baju Melayu potongan Teluk Belanga dan potongan Cekak Musang. Terdapat berbagai bentuk sulaman yang dipadankan seperti Mata Lalat. potongan Cekak Musang berbentuk seperti leher baju India hanya bahagian penutup atau rumah butangnya bertindan. Potongan tersebut merujuk kepada cara jahitan pada leher baju tersebut. Pakaian ini selalunya diganding dengan kain samping yang diikat di bahagian pinggang Baju Melayu yang biasa di pakai di Malaysia dan negara serantau biasanya terbahagi kepada dua.

serta tudung kepala yang sesuai warnanya. Baju kurung juga boleh digandingkan dengan kain tradisional seperti songket atau batik. Pakaian ini sesuai digunakan oleh lelaki dan perempuan cina. setelah ketibaan Islam. Kain dalam dipakai di atas atau di bawah pusat dan berfungsi menyokong kain sari tersebut dari terlucut. Sari diperbuat daripada pelbagai jenis. Lazimnya pakaian ini digunakan dengan kain selendang atau tudung kepala. satin dan jenis kain lembut S AMFOO    Samfoo adalah baju pendek yang biasanya dipadankan dengan seluar. kadang kala hingga ke lutut dan dipadankan dengan kain panjang yang berlipat tepi. serta choli yang berwarna sama atau setentang dengannya. CHEONGSAM     Pakaian tradisional bagi kaum cina perempuan ialah cheongsam. Kain sari ini dililit pada badan dengan bahagian hujungnya yang bersulam diletak di atas bahu kiri. Pakaian ini selalunya diperbuat daripada kain sutera. SARI Sari merupakan pakaian tradisional India yang mudah dikenali di seluruh dunia. Baju kurung adalah sejenis baju longgar yang labuh. SALWAR KAMEEZ Pakaian salwar kameez atau baju Punjabi. terdiri daripada blaus panjang yang dipadankan dengan seluar panjang yang longgar. Lazimnya. bentuk yang sendat di pinggang dan belahan di kiri dan kanan kain. Sebidang kain berukuran 5 hingga 6 ela panjang dipadankan dengan kain dalam yang berwarna seakan-akan kain sari tersebut. cheongsam mempunyai leher yang tinggi. Tetapi. Lazimnya samfoo diperbuat daripada fabrik satin cina dan ditenun dengan motif-motif tertentu.BAJU KURUNG Sebelum kurun ke-20. butang di bahagian bahu. corak dan warna kain yang sememangnya indah. mereka mula memakai baju kurung yang lebih sopan. Cheongsam ialah baju panjang selesa dan anggun. yang juga popular di kalangan wanita di utara India. wanita Melayu memakai kain kemban di tempat-tempat awam. .

lengan. Baju buatan tangan ini memerlukan kepakaran bagi menyulam corak-corak yang kelihatan seakan-akan renda yang halus. hujung blaus serta dua bucu segitiga di bahagian depan baju yang dikenali sebagai lapik BAJU MELAYU . BAJU KEBAYA NYONYA Pendatang Cina yang berkahwin dengan penduduk Melayu selalunya memakai pakaian kebaya yang anggun.KURTA Kurta pula adalah pakaian tradisional bagi kaum lelaki India di majlis rasmi. Ini menghasilkan hiasan yang seakan-akan renda yang halus. Hiasan utama baju kebaya adalah sulaman tebuk lubang di mana garisan corak motif bunga di jahit manakala bahagian tengah dasar kain yang tidak terjahit pula ditebuk. yang dikenakan pada bahagian leher. Ia merupakan kemeja panjang yang sampai ke lutut dan lazimnya diperbuat daripada kain kapas atau linen.

potongan Cekak Musang berbentuk seperti leher baju India hanya bahagian penutup atau rumah butangnya bertindan. Terdapat berbagai bentuk sulaman yang dipadankan seperti Mata Lalat. Potongan tersebut merujuk kepada cara jahitan pada leher baju tersebut. Tulang Belut dan sebagainya.Baju Melayu yang biasa di pakai di Malaysia dan negara serantau biasanya terbahagi kepada dua. Baju Melayu Teluk belanga biasanya lebih terkenal di selatan Malaysia sementara potongan Cekak Musang di kawasan tengah dan utara Malaysia. Sementara potongan Teluk Belanga pula bahagian lehernya hanya di jahit secara sulaman. iaitu baju Melayu potongan Teluk Belanga dan potongan Cekak Musang. .

mereka mula memakai baju kurung yang lebih sopan. wanita Melayu memakai kain kemban di tempat-tempat awam.BAJU KURUNG Sebelum kurun ke-20. Baju kurung adalah sejenis baju longgar yang labuh. Tetapi . setelah ketibaan Islam. kadang kala hingga ke lutut dan dipadankan .

Baju kurung juga boleh digandingkan dengan kain tradisional seperti songket atau batik. Lazimnya pakaian ini digunakan dengan kain selendang atau tudung kapala.dengan kain panjang yang berlipat tepi. SAMFOO .

Lazimnya samfoo diperbuat daripada fabrik satin cina dan ditenun dengan motif-motif tertentu.Samfoo adalah baju pendek yang biasanya dipadankan dengan seluar. Pakaian ini sesuai digunakan oleh lelaki dan perempuan cina. CHEONGSAM .

Pakaian ini selalunya diperbuat daripada kain sutera. bentuk yang sendat di pinggang dan belahan di kiri dan kanan kain. satin dan jenis kain lembut. butang di bahagian bahu.Pakaian tradisional bagi kaum cina perempuan ialah cheongsam. cheongsam mempunyai leher yang tinggi. BAJU KEBAYA NYONYA . Lazimnya. Cheongsam ialah baju panjang selesa dan anggun.

corak yang kelihatan seakan-akan renda yang halus. lengan. KURTA . Hiasan utama baju kebaya adalah sulaman tebuk lubang di mana garisan corak motif bunga di jahit manakala bahagian tengah dasar kain yang tidak terjahit pula ditebuk. Baju buatan tangan ini memerlukan kepakaran bagi menyulam corak.Pendatang Cina yang berkahwin dengan penduduk Mealyu selalunya memakai pakaian kebaya yang anggun. yang dikenakan pada bahagian leher. Ini menghasilkan hiasan yang seakan-akan renda yang halus. hujung blaus serta dua bucu segitiga di bahagian depan baju yang dikenali sebagai lapik.

Ia merupakan kemeja panjang yang sampai ke lutut dan lazimnya diperbuat daripada kain kapas atau linen. SARI .Kurta pula adalah pakaian tradisional bagi kaum lelaki India di majlis rasmi.

Sari merupakan pakaian tradisional India yang mudah dikenali di seluruh dunia. serta choli yang berwarna sama atau setendang dengannya. Kain sari ini dililit pada badan dengan bahagian hujungnya yang bersulam diletak . Sebidang kain berukuran 5 hingga 6 ela panjang dipadankan dengan kain dalam yang berwarna seakan-akan kain sari tersebut.

SALWAR KAMEEZ .atas bahu kiri. corak dan warna kain yang sememangnya indah. Kain dalam dipakai di atas atau di bawah pusat dan berfungsi menyokong kain sari tersebut dari terlucut. Sari diperbuat daripada pelbagai jenis.

yang juga popular di kalangan wanita di utara India.Pakaian salwar kameez atau Punjabi. serta tudung kepala yang sesuai warnanya. terdiri daripada blaus panjang yang dipadankan dengan seluar panjang yang longgar. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful