BUKU SKRAP

PAKAIAN TRADISIONAL RAKYAT MALAYSIA
‘AINUN MADIHAH BINTI ABDUL MANAN 5 HARMONI 2011
PENDIDIKAN SIVIK PUAN ZAINON

ISi KANDUNGAN BAJU MELAYU BAJU KURUNG 2 SAMFOO 3 1 CHEONGSAM 4 BAJU KEBAYA 5 SALWAR KAMEEZ 6 KURIA SARI 8 7 .

Biodata NAMA : `Ainun Madihah Binti Abdul Manan KELAS : 5 Harmoni TARIKH LAHIR : 26 November 2000 .

TEMPAT LAHIR : Hospital Jerantut HOBI : Membaca Novel CITA–CITA : Doktor Penghargaan Terima Kasih kepada ahli keluarga saya .

yang menolong saya membuat buku skrap ini Penutup Kita haruslah menghargai .

Pakaian ini selalunya diganding dengan kain samping yang diikat di bahagian pinggang Baju Melayu yang biasa di pakai di Malaysia dan negara serantau biasanya terbahagi kepada dua. Baju Melayu merupakan kemeja longgar yang dipakai dengan seluar panjang. Sementara potongan Teluk Belanga pula bahagian lehernya hanya di jahit secara sulaman. Baju Melayu Teluk belanga biasanya lebih terkenal di selatan Malaysia sementara potongan Cekak Musang di kawasan tengah dan utara Malaysia. Tulang Belut dan sebagainya. Terdapat berbagai bentuk sulaman yang dipadankan seperti Mata Lalat. Potongan tersebut merujuk kepada cara jahitan pada leher baju tersebut. potongan Cekak Musang berbentuk seperti leher baju India hanya bahagian penutup atau rumah butangnya bertindan.warisan kita kalau tidak ia akan pupus begitu sahaja. . BAJU MELAYU Pakaian tradisional bagi kaum lelaki pula dinamakan baju Melayu. iaitu baju Melayu potongan Teluk Belanga dan potongan Cekak Musang.

cheongsam mempunyai leher yang tinggi. mereka mula memakai baju kurung yang lebih sopan. SARI Sari merupakan pakaian tradisional India yang mudah dikenali di seluruh dunia. Lazimnya. Tetapi. kadang kala hingga ke lutut dan dipadankan dengan kain panjang yang berlipat tepi. terdiri daripada blaus panjang yang dipadankan dengan seluar panjang yang longgar. Cheongsam ialah baju panjang selesa dan anggun. Sebidang kain berukuran 5 hingga 6 ela panjang dipadankan dengan kain dalam yang berwarna seakan-akan kain sari tersebut. serta choli yang berwarna sama atau setentang dengannya. satin dan jenis kain lembut S AMFOO    Samfoo adalah baju pendek yang biasanya dipadankan dengan seluar. yang juga popular di kalangan wanita di utara India. Pakaian ini sesuai digunakan oleh lelaki dan perempuan cina. Baju kurung juga boleh digandingkan dengan kain tradisional seperti songket atau batik. . setelah ketibaan Islam. serta tudung kepala yang sesuai warnanya. corak dan warna kain yang sememangnya indah. butang di bahagian bahu. bentuk yang sendat di pinggang dan belahan di kiri dan kanan kain. Pakaian ini selalunya diperbuat daripada kain sutera.BAJU KURUNG Sebelum kurun ke-20. Lazimnya pakaian ini digunakan dengan kain selendang atau tudung kepala. Sari diperbuat daripada pelbagai jenis. Kain dalam dipakai di atas atau di bawah pusat dan berfungsi menyokong kain sari tersebut dari terlucut. wanita Melayu memakai kain kemban di tempat-tempat awam. CHEONGSAM     Pakaian tradisional bagi kaum cina perempuan ialah cheongsam. Baju kurung adalah sejenis baju longgar yang labuh. SALWAR KAMEEZ Pakaian salwar kameez atau baju Punjabi. Lazimnya samfoo diperbuat daripada fabrik satin cina dan ditenun dengan motif-motif tertentu. Kain sari ini dililit pada badan dengan bahagian hujungnya yang bersulam diletak di atas bahu kiri.

hujung blaus serta dua bucu segitiga di bahagian depan baju yang dikenali sebagai lapik BAJU MELAYU . Ini menghasilkan hiasan yang seakan-akan renda yang halus. Hiasan utama baju kebaya adalah sulaman tebuk lubang di mana garisan corak motif bunga di jahit manakala bahagian tengah dasar kain yang tidak terjahit pula ditebuk. BAJU KEBAYA NYONYA Pendatang Cina yang berkahwin dengan penduduk Melayu selalunya memakai pakaian kebaya yang anggun. lengan. Ia merupakan kemeja panjang yang sampai ke lutut dan lazimnya diperbuat daripada kain kapas atau linen.KURTA Kurta pula adalah pakaian tradisional bagi kaum lelaki India di majlis rasmi. Baju buatan tangan ini memerlukan kepakaran bagi menyulam corak-corak yang kelihatan seakan-akan renda yang halus. yang dikenakan pada bahagian leher.

potongan Cekak Musang berbentuk seperti leher baju India hanya bahagian penutup atau rumah butangnya bertindan. . Sementara potongan Teluk Belanga pula bahagian lehernya hanya di jahit secara sulaman. Tulang Belut dan sebagainya. Potongan tersebut merujuk kepada cara jahitan pada leher baju tersebut. Terdapat berbagai bentuk sulaman yang dipadankan seperti Mata Lalat.Baju Melayu yang biasa di pakai di Malaysia dan negara serantau biasanya terbahagi kepada dua. iaitu baju Melayu potongan Teluk Belanga dan potongan Cekak Musang. Baju Melayu Teluk belanga biasanya lebih terkenal di selatan Malaysia sementara potongan Cekak Musang di kawasan tengah dan utara Malaysia.

Tetapi . setelah ketibaan Islam.BAJU KURUNG Sebelum kurun ke-20. Baju kurung adalah sejenis baju longgar yang labuh. kadang kala hingga ke lutut dan dipadankan . mereka mula memakai baju kurung yang lebih sopan. wanita Melayu memakai kain kemban di tempat-tempat awam.

dengan kain panjang yang berlipat tepi. Baju kurung juga boleh digandingkan dengan kain tradisional seperti songket atau batik. Lazimnya pakaian ini digunakan dengan kain selendang atau tudung kapala. SAMFOO .

Pakaian ini sesuai digunakan oleh lelaki dan perempuan cina. Lazimnya samfoo diperbuat daripada fabrik satin cina dan ditenun dengan motif-motif tertentu. CHEONGSAM .Samfoo adalah baju pendek yang biasanya dipadankan dengan seluar.

cheongsam mempunyai leher yang tinggi. Cheongsam ialah baju panjang selesa dan anggun.Pakaian tradisional bagi kaum cina perempuan ialah cheongsam. butang di bahagian bahu. bentuk yang sendat di pinggang dan belahan di kiri dan kanan kain. Lazimnya. Pakaian ini selalunya diperbuat daripada kain sutera. BAJU KEBAYA NYONYA . satin dan jenis kain lembut.

Pendatang Cina yang berkahwin dengan penduduk Mealyu selalunya memakai pakaian kebaya yang anggun. Hiasan utama baju kebaya adalah sulaman tebuk lubang di mana garisan corak motif bunga di jahit manakala bahagian tengah dasar kain yang tidak terjahit pula ditebuk. Ini menghasilkan hiasan yang seakan-akan renda yang halus.corak yang kelihatan seakan-akan renda yang halus. Baju buatan tangan ini memerlukan kepakaran bagi menyulam corak. hujung blaus serta dua bucu segitiga di bahagian depan baju yang dikenali sebagai lapik. KURTA . lengan. yang dikenakan pada bahagian leher.

Kurta pula adalah pakaian tradisional bagi kaum lelaki India di majlis rasmi. SARI . Ia merupakan kemeja panjang yang sampai ke lutut dan lazimnya diperbuat daripada kain kapas atau linen.

Sari merupakan pakaian tradisional India yang mudah dikenali di seluruh dunia. Sebidang kain berukuran 5 hingga 6 ela panjang dipadankan dengan kain dalam yang berwarna seakan-akan kain sari tersebut. Kain sari ini dililit pada badan dengan bahagian hujungnya yang bersulam diletak . serta choli yang berwarna sama atau setendang dengannya.

Sari diperbuat daripada pelbagai jenis. SALWAR KAMEEZ . Kain dalam dipakai di atas atau di bawah pusat dan berfungsi menyokong kain sari tersebut dari terlucut. corak dan warna kain yang sememangnya indah.atas bahu kiri.

terdiri daripada blaus panjang yang dipadankan dengan seluar panjang yang longgar. .Pakaian salwar kameez atau Punjabi. yang juga popular di kalangan wanita di utara India. serta tudung kepala yang sesuai warnanya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful