P. 1
PAKAIAN TRADISIONAL AIN

PAKAIAN TRADISIONAL AIN

|Views: 1,804|Likes:
Published by LuQman Hakim

More info:

Published by: LuQman Hakim on Mar 24, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/05/2013

pdf

text

original

BUKU SKRAP

PAKAIAN TRADISIONAL RAKYAT MALAYSIA
‘AINUN MADIHAH BINTI ABDUL MANAN 5 HARMONI 2011
PENDIDIKAN SIVIK PUAN ZAINON

ISi KANDUNGAN BAJU MELAYU BAJU KURUNG 2 SAMFOO 3 1 CHEONGSAM 4 BAJU KEBAYA 5 SALWAR KAMEEZ 6 KURIA SARI 8 7 .

Biodata NAMA : `Ainun Madihah Binti Abdul Manan KELAS : 5 Harmoni TARIKH LAHIR : 26 November 2000 .

TEMPAT LAHIR : Hospital Jerantut HOBI : Membaca Novel CITA–CITA : Doktor Penghargaan Terima Kasih kepada ahli keluarga saya .

yang menolong saya membuat buku skrap ini Penutup Kita haruslah menghargai .

BAJU MELAYU Pakaian tradisional bagi kaum lelaki pula dinamakan baju Melayu. potongan Cekak Musang berbentuk seperti leher baju India hanya bahagian penutup atau rumah butangnya bertindan. iaitu baju Melayu potongan Teluk Belanga dan potongan Cekak Musang. Tulang Belut dan sebagainya.warisan kita kalau tidak ia akan pupus begitu sahaja. Terdapat berbagai bentuk sulaman yang dipadankan seperti Mata Lalat. Potongan tersebut merujuk kepada cara jahitan pada leher baju tersebut. Pakaian ini selalunya diganding dengan kain samping yang diikat di bahagian pinggang Baju Melayu yang biasa di pakai di Malaysia dan negara serantau biasanya terbahagi kepada dua. Baju Melayu Teluk belanga biasanya lebih terkenal di selatan Malaysia sementara potongan Cekak Musang di kawasan tengah dan utara Malaysia. . Baju Melayu merupakan kemeja longgar yang dipakai dengan seluar panjang. Sementara potongan Teluk Belanga pula bahagian lehernya hanya di jahit secara sulaman.

Tetapi. Pakaian ini sesuai digunakan oleh lelaki dan perempuan cina. Sari diperbuat daripada pelbagai jenis. mereka mula memakai baju kurung yang lebih sopan. satin dan jenis kain lembut S AMFOO    Samfoo adalah baju pendek yang biasanya dipadankan dengan seluar. . Lazimnya. Kain sari ini dililit pada badan dengan bahagian hujungnya yang bersulam diletak di atas bahu kiri. SARI Sari merupakan pakaian tradisional India yang mudah dikenali di seluruh dunia. Baju kurung juga boleh digandingkan dengan kain tradisional seperti songket atau batik. Baju kurung adalah sejenis baju longgar yang labuh. cheongsam mempunyai leher yang tinggi. wanita Melayu memakai kain kemban di tempat-tempat awam. butang di bahagian bahu. CHEONGSAM     Pakaian tradisional bagi kaum cina perempuan ialah cheongsam. serta choli yang berwarna sama atau setentang dengannya. Kain dalam dipakai di atas atau di bawah pusat dan berfungsi menyokong kain sari tersebut dari terlucut. bentuk yang sendat di pinggang dan belahan di kiri dan kanan kain. yang juga popular di kalangan wanita di utara India. corak dan warna kain yang sememangnya indah. Lazimnya pakaian ini digunakan dengan kain selendang atau tudung kepala. SALWAR KAMEEZ Pakaian salwar kameez atau baju Punjabi. Pakaian ini selalunya diperbuat daripada kain sutera. terdiri daripada blaus panjang yang dipadankan dengan seluar panjang yang longgar. setelah ketibaan Islam. serta tudung kepala yang sesuai warnanya. kadang kala hingga ke lutut dan dipadankan dengan kain panjang yang berlipat tepi. Cheongsam ialah baju panjang selesa dan anggun. Lazimnya samfoo diperbuat daripada fabrik satin cina dan ditenun dengan motif-motif tertentu.BAJU KURUNG Sebelum kurun ke-20. Sebidang kain berukuran 5 hingga 6 ela panjang dipadankan dengan kain dalam yang berwarna seakan-akan kain sari tersebut.

Ia merupakan kemeja panjang yang sampai ke lutut dan lazimnya diperbuat daripada kain kapas atau linen. yang dikenakan pada bahagian leher.KURTA Kurta pula adalah pakaian tradisional bagi kaum lelaki India di majlis rasmi. hujung blaus serta dua bucu segitiga di bahagian depan baju yang dikenali sebagai lapik BAJU MELAYU . Baju buatan tangan ini memerlukan kepakaran bagi menyulam corak-corak yang kelihatan seakan-akan renda yang halus. BAJU KEBAYA NYONYA Pendatang Cina yang berkahwin dengan penduduk Melayu selalunya memakai pakaian kebaya yang anggun. lengan. Hiasan utama baju kebaya adalah sulaman tebuk lubang di mana garisan corak motif bunga di jahit manakala bahagian tengah dasar kain yang tidak terjahit pula ditebuk. Ini menghasilkan hiasan yang seakan-akan renda yang halus.

Sementara potongan Teluk Belanga pula bahagian lehernya hanya di jahit secara sulaman. potongan Cekak Musang berbentuk seperti leher baju India hanya bahagian penutup atau rumah butangnya bertindan. . Potongan tersebut merujuk kepada cara jahitan pada leher baju tersebut. Baju Melayu Teluk belanga biasanya lebih terkenal di selatan Malaysia sementara potongan Cekak Musang di kawasan tengah dan utara Malaysia. iaitu baju Melayu potongan Teluk Belanga dan potongan Cekak Musang. Tulang Belut dan sebagainya. Terdapat berbagai bentuk sulaman yang dipadankan seperti Mata Lalat.Baju Melayu yang biasa di pakai di Malaysia dan negara serantau biasanya terbahagi kepada dua.

Baju kurung adalah sejenis baju longgar yang labuh. kadang kala hingga ke lutut dan dipadankan .BAJU KURUNG Sebelum kurun ke-20. wanita Melayu memakai kain kemban di tempat-tempat awam. mereka mula memakai baju kurung yang lebih sopan. setelah ketibaan Islam. Tetapi .

SAMFOO . Lazimnya pakaian ini digunakan dengan kain selendang atau tudung kapala.dengan kain panjang yang berlipat tepi. Baju kurung juga boleh digandingkan dengan kain tradisional seperti songket atau batik.

Samfoo adalah baju pendek yang biasanya dipadankan dengan seluar. CHEONGSAM . Lazimnya samfoo diperbuat daripada fabrik satin cina dan ditenun dengan motif-motif tertentu. Pakaian ini sesuai digunakan oleh lelaki dan perempuan cina.

Pakaian tradisional bagi kaum cina perempuan ialah cheongsam. Cheongsam ialah baju panjang selesa dan anggun. butang di bahagian bahu. Lazimnya. bentuk yang sendat di pinggang dan belahan di kiri dan kanan kain. satin dan jenis kain lembut. cheongsam mempunyai leher yang tinggi. BAJU KEBAYA NYONYA . Pakaian ini selalunya diperbuat daripada kain sutera.

Ini menghasilkan hiasan yang seakan-akan renda yang halus. hujung blaus serta dua bucu segitiga di bahagian depan baju yang dikenali sebagai lapik. lengan. KURTA . Hiasan utama baju kebaya adalah sulaman tebuk lubang di mana garisan corak motif bunga di jahit manakala bahagian tengah dasar kain yang tidak terjahit pula ditebuk. yang dikenakan pada bahagian leher.Pendatang Cina yang berkahwin dengan penduduk Mealyu selalunya memakai pakaian kebaya yang anggun.corak yang kelihatan seakan-akan renda yang halus. Baju buatan tangan ini memerlukan kepakaran bagi menyulam corak.

SARI .Kurta pula adalah pakaian tradisional bagi kaum lelaki India di majlis rasmi. Ia merupakan kemeja panjang yang sampai ke lutut dan lazimnya diperbuat daripada kain kapas atau linen.

Sari merupakan pakaian tradisional India yang mudah dikenali di seluruh dunia. Kain sari ini dililit pada badan dengan bahagian hujungnya yang bersulam diletak . serta choli yang berwarna sama atau setendang dengannya. Sebidang kain berukuran 5 hingga 6 ela panjang dipadankan dengan kain dalam yang berwarna seakan-akan kain sari tersebut.

corak dan warna kain yang sememangnya indah.atas bahu kiri. SALWAR KAMEEZ . Kain dalam dipakai di atas atau di bawah pusat dan berfungsi menyokong kain sari tersebut dari terlucut. Sari diperbuat daripada pelbagai jenis.

terdiri daripada blaus panjang yang dipadankan dengan seluar panjang yang longgar.Pakaian salwar kameez atau Punjabi. serta tudung kepala yang sesuai warnanya. . yang juga popular di kalangan wanita di utara India.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->