BUKU SKRAP

PAKAIAN TRADISIONAL RAKYAT MALAYSIA
‘AINUN MADIHAH BINTI ABDUL MANAN 5 HARMONI 2011
PENDIDIKAN SIVIK PUAN ZAINON

ISi KANDUNGAN BAJU MELAYU BAJU KURUNG 2 SAMFOO 3 1 CHEONGSAM 4 BAJU KEBAYA 5 SALWAR KAMEEZ 6 KURIA SARI 8 7 .

Biodata NAMA : `Ainun Madihah Binti Abdul Manan KELAS : 5 Harmoni TARIKH LAHIR : 26 November 2000 .

TEMPAT LAHIR : Hospital Jerantut HOBI : Membaca Novel CITA–CITA : Doktor Penghargaan Terima Kasih kepada ahli keluarga saya .

yang menolong saya membuat buku skrap ini Penutup Kita haruslah menghargai .

potongan Cekak Musang berbentuk seperti leher baju India hanya bahagian penutup atau rumah butangnya bertindan. Sementara potongan Teluk Belanga pula bahagian lehernya hanya di jahit secara sulaman. Baju Melayu Teluk belanga biasanya lebih terkenal di selatan Malaysia sementara potongan Cekak Musang di kawasan tengah dan utara Malaysia. Terdapat berbagai bentuk sulaman yang dipadankan seperti Mata Lalat. iaitu baju Melayu potongan Teluk Belanga dan potongan Cekak Musang. . Baju Melayu merupakan kemeja longgar yang dipakai dengan seluar panjang. Potongan tersebut merujuk kepada cara jahitan pada leher baju tersebut. Pakaian ini selalunya diganding dengan kain samping yang diikat di bahagian pinggang Baju Melayu yang biasa di pakai di Malaysia dan negara serantau biasanya terbahagi kepada dua. BAJU MELAYU Pakaian tradisional bagi kaum lelaki pula dinamakan baju Melayu.warisan kita kalau tidak ia akan pupus begitu sahaja. Tulang Belut dan sebagainya.

cheongsam mempunyai leher yang tinggi. Pakaian ini sesuai digunakan oleh lelaki dan perempuan cina. bentuk yang sendat di pinggang dan belahan di kiri dan kanan kain. wanita Melayu memakai kain kemban di tempat-tempat awam. Kain dalam dipakai di atas atau di bawah pusat dan berfungsi menyokong kain sari tersebut dari terlucut. serta tudung kepala yang sesuai warnanya. Baju kurung adalah sejenis baju longgar yang labuh. Tetapi. Kain sari ini dililit pada badan dengan bahagian hujungnya yang bersulam diletak di atas bahu kiri. yang juga popular di kalangan wanita di utara India. Baju kurung juga boleh digandingkan dengan kain tradisional seperti songket atau batik. Sebidang kain berukuran 5 hingga 6 ela panjang dipadankan dengan kain dalam yang berwarna seakan-akan kain sari tersebut. Lazimnya samfoo diperbuat daripada fabrik satin cina dan ditenun dengan motif-motif tertentu.BAJU KURUNG Sebelum kurun ke-20. Pakaian ini selalunya diperbuat daripada kain sutera. butang di bahagian bahu. satin dan jenis kain lembut S AMFOO    Samfoo adalah baju pendek yang biasanya dipadankan dengan seluar. mereka mula memakai baju kurung yang lebih sopan. terdiri daripada blaus panjang yang dipadankan dengan seluar panjang yang longgar. Cheongsam ialah baju panjang selesa dan anggun. Lazimnya. serta choli yang berwarna sama atau setentang dengannya. CHEONGSAM     Pakaian tradisional bagi kaum cina perempuan ialah cheongsam. Lazimnya pakaian ini digunakan dengan kain selendang atau tudung kepala. SALWAR KAMEEZ Pakaian salwar kameez atau baju Punjabi. corak dan warna kain yang sememangnya indah. . Sari diperbuat daripada pelbagai jenis. setelah ketibaan Islam. kadang kala hingga ke lutut dan dipadankan dengan kain panjang yang berlipat tepi. SARI Sari merupakan pakaian tradisional India yang mudah dikenali di seluruh dunia.

Baju buatan tangan ini memerlukan kepakaran bagi menyulam corak-corak yang kelihatan seakan-akan renda yang halus. Ini menghasilkan hiasan yang seakan-akan renda yang halus.KURTA Kurta pula adalah pakaian tradisional bagi kaum lelaki India di majlis rasmi. lengan. yang dikenakan pada bahagian leher. Ia merupakan kemeja panjang yang sampai ke lutut dan lazimnya diperbuat daripada kain kapas atau linen. hujung blaus serta dua bucu segitiga di bahagian depan baju yang dikenali sebagai lapik BAJU MELAYU . Hiasan utama baju kebaya adalah sulaman tebuk lubang di mana garisan corak motif bunga di jahit manakala bahagian tengah dasar kain yang tidak terjahit pula ditebuk. BAJU KEBAYA NYONYA Pendatang Cina yang berkahwin dengan penduduk Melayu selalunya memakai pakaian kebaya yang anggun.

Terdapat berbagai bentuk sulaman yang dipadankan seperti Mata Lalat. Tulang Belut dan sebagainya.Baju Melayu yang biasa di pakai di Malaysia dan negara serantau biasanya terbahagi kepada dua. Sementara potongan Teluk Belanga pula bahagian lehernya hanya di jahit secara sulaman. potongan Cekak Musang berbentuk seperti leher baju India hanya bahagian penutup atau rumah butangnya bertindan. iaitu baju Melayu potongan Teluk Belanga dan potongan Cekak Musang. Baju Melayu Teluk belanga biasanya lebih terkenal di selatan Malaysia sementara potongan Cekak Musang di kawasan tengah dan utara Malaysia. . Potongan tersebut merujuk kepada cara jahitan pada leher baju tersebut.

Baju kurung adalah sejenis baju longgar yang labuh. kadang kala hingga ke lutut dan dipadankan . setelah ketibaan Islam.BAJU KURUNG Sebelum kurun ke-20. mereka mula memakai baju kurung yang lebih sopan. Tetapi . wanita Melayu memakai kain kemban di tempat-tempat awam.

Lazimnya pakaian ini digunakan dengan kain selendang atau tudung kapala. SAMFOO . Baju kurung juga boleh digandingkan dengan kain tradisional seperti songket atau batik.dengan kain panjang yang berlipat tepi.

CHEONGSAM .Samfoo adalah baju pendek yang biasanya dipadankan dengan seluar. Lazimnya samfoo diperbuat daripada fabrik satin cina dan ditenun dengan motif-motif tertentu. Pakaian ini sesuai digunakan oleh lelaki dan perempuan cina.

cheongsam mempunyai leher yang tinggi.Pakaian tradisional bagi kaum cina perempuan ialah cheongsam. bentuk yang sendat di pinggang dan belahan di kiri dan kanan kain. Lazimnya. satin dan jenis kain lembut. butang di bahagian bahu. Cheongsam ialah baju panjang selesa dan anggun. Pakaian ini selalunya diperbuat daripada kain sutera. BAJU KEBAYA NYONYA .

yang dikenakan pada bahagian leher. Hiasan utama baju kebaya adalah sulaman tebuk lubang di mana garisan corak motif bunga di jahit manakala bahagian tengah dasar kain yang tidak terjahit pula ditebuk. hujung blaus serta dua bucu segitiga di bahagian depan baju yang dikenali sebagai lapik. Baju buatan tangan ini memerlukan kepakaran bagi menyulam corak. Ini menghasilkan hiasan yang seakan-akan renda yang halus.corak yang kelihatan seakan-akan renda yang halus. KURTA . lengan.Pendatang Cina yang berkahwin dengan penduduk Mealyu selalunya memakai pakaian kebaya yang anggun.

Ia merupakan kemeja panjang yang sampai ke lutut dan lazimnya diperbuat daripada kain kapas atau linen. SARI .Kurta pula adalah pakaian tradisional bagi kaum lelaki India di majlis rasmi.

Sebidang kain berukuran 5 hingga 6 ela panjang dipadankan dengan kain dalam yang berwarna seakan-akan kain sari tersebut. Kain sari ini dililit pada badan dengan bahagian hujungnya yang bersulam diletak . serta choli yang berwarna sama atau setendang dengannya.Sari merupakan pakaian tradisional India yang mudah dikenali di seluruh dunia.

corak dan warna kain yang sememangnya indah. Kain dalam dipakai di atas atau di bawah pusat dan berfungsi menyokong kain sari tersebut dari terlucut.atas bahu kiri. Sari diperbuat daripada pelbagai jenis. SALWAR KAMEEZ .

yang juga popular di kalangan wanita di utara India. terdiri daripada blaus panjang yang dipadankan dengan seluar panjang yang longgar. serta tudung kepala yang sesuai warnanya. .Pakaian salwar kameez atau Punjabi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful