P. 1
PAKAIAN TRADISIONAL AIN

PAKAIAN TRADISIONAL AIN

|Views: 1,821|Likes:
Published by LuQman Hakim

More info:

Published by: LuQman Hakim on Mar 24, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/05/2013

pdf

text

original

BUKU SKRAP

PAKAIAN TRADISIONAL RAKYAT MALAYSIA
‘AINUN MADIHAH BINTI ABDUL MANAN 5 HARMONI 2011
PENDIDIKAN SIVIK PUAN ZAINON

ISi KANDUNGAN BAJU MELAYU BAJU KURUNG 2 SAMFOO 3 1 CHEONGSAM 4 BAJU KEBAYA 5 SALWAR KAMEEZ 6 KURIA SARI 8 7 .

Biodata NAMA : `Ainun Madihah Binti Abdul Manan KELAS : 5 Harmoni TARIKH LAHIR : 26 November 2000 .

TEMPAT LAHIR : Hospital Jerantut HOBI : Membaca Novel CITA–CITA : Doktor Penghargaan Terima Kasih kepada ahli keluarga saya .

yang menolong saya membuat buku skrap ini Penutup Kita haruslah menghargai .

Tulang Belut dan sebagainya.warisan kita kalau tidak ia akan pupus begitu sahaja. . Terdapat berbagai bentuk sulaman yang dipadankan seperti Mata Lalat. Pakaian ini selalunya diganding dengan kain samping yang diikat di bahagian pinggang Baju Melayu yang biasa di pakai di Malaysia dan negara serantau biasanya terbahagi kepada dua. Baju Melayu merupakan kemeja longgar yang dipakai dengan seluar panjang. Potongan tersebut merujuk kepada cara jahitan pada leher baju tersebut. Sementara potongan Teluk Belanga pula bahagian lehernya hanya di jahit secara sulaman. potongan Cekak Musang berbentuk seperti leher baju India hanya bahagian penutup atau rumah butangnya bertindan. BAJU MELAYU Pakaian tradisional bagi kaum lelaki pula dinamakan baju Melayu. Baju Melayu Teluk belanga biasanya lebih terkenal di selatan Malaysia sementara potongan Cekak Musang di kawasan tengah dan utara Malaysia. iaitu baju Melayu potongan Teluk Belanga dan potongan Cekak Musang.

bentuk yang sendat di pinggang dan belahan di kiri dan kanan kain. mereka mula memakai baju kurung yang lebih sopan. cheongsam mempunyai leher yang tinggi. Kain sari ini dililit pada badan dengan bahagian hujungnya yang bersulam diletak di atas bahu kiri. serta choli yang berwarna sama atau setentang dengannya. . corak dan warna kain yang sememangnya indah. Lazimnya. Tetapi. kadang kala hingga ke lutut dan dipadankan dengan kain panjang yang berlipat tepi. wanita Melayu memakai kain kemban di tempat-tempat awam. Baju kurung adalah sejenis baju longgar yang labuh. SALWAR KAMEEZ Pakaian salwar kameez atau baju Punjabi. Lazimnya samfoo diperbuat daripada fabrik satin cina dan ditenun dengan motif-motif tertentu. CHEONGSAM     Pakaian tradisional bagi kaum cina perempuan ialah cheongsam. Baju kurung juga boleh digandingkan dengan kain tradisional seperti songket atau batik. Pakaian ini selalunya diperbuat daripada kain sutera. Pakaian ini sesuai digunakan oleh lelaki dan perempuan cina. SARI Sari merupakan pakaian tradisional India yang mudah dikenali di seluruh dunia. satin dan jenis kain lembut S AMFOO    Samfoo adalah baju pendek yang biasanya dipadankan dengan seluar. butang di bahagian bahu.BAJU KURUNG Sebelum kurun ke-20. setelah ketibaan Islam. Lazimnya pakaian ini digunakan dengan kain selendang atau tudung kepala. terdiri daripada blaus panjang yang dipadankan dengan seluar panjang yang longgar. Cheongsam ialah baju panjang selesa dan anggun. Sari diperbuat daripada pelbagai jenis. yang juga popular di kalangan wanita di utara India. serta tudung kepala yang sesuai warnanya. Kain dalam dipakai di atas atau di bawah pusat dan berfungsi menyokong kain sari tersebut dari terlucut. Sebidang kain berukuran 5 hingga 6 ela panjang dipadankan dengan kain dalam yang berwarna seakan-akan kain sari tersebut.

Ini menghasilkan hiasan yang seakan-akan renda yang halus. Hiasan utama baju kebaya adalah sulaman tebuk lubang di mana garisan corak motif bunga di jahit manakala bahagian tengah dasar kain yang tidak terjahit pula ditebuk. BAJU KEBAYA NYONYA Pendatang Cina yang berkahwin dengan penduduk Melayu selalunya memakai pakaian kebaya yang anggun. yang dikenakan pada bahagian leher. hujung blaus serta dua bucu segitiga di bahagian depan baju yang dikenali sebagai lapik BAJU MELAYU . Ia merupakan kemeja panjang yang sampai ke lutut dan lazimnya diperbuat daripada kain kapas atau linen. lengan.KURTA Kurta pula adalah pakaian tradisional bagi kaum lelaki India di majlis rasmi. Baju buatan tangan ini memerlukan kepakaran bagi menyulam corak-corak yang kelihatan seakan-akan renda yang halus.

Baju Melayu Teluk belanga biasanya lebih terkenal di selatan Malaysia sementara potongan Cekak Musang di kawasan tengah dan utara Malaysia. iaitu baju Melayu potongan Teluk Belanga dan potongan Cekak Musang. . Terdapat berbagai bentuk sulaman yang dipadankan seperti Mata Lalat. Potongan tersebut merujuk kepada cara jahitan pada leher baju tersebut. potongan Cekak Musang berbentuk seperti leher baju India hanya bahagian penutup atau rumah butangnya bertindan. Tulang Belut dan sebagainya.Baju Melayu yang biasa di pakai di Malaysia dan negara serantau biasanya terbahagi kepada dua. Sementara potongan Teluk Belanga pula bahagian lehernya hanya di jahit secara sulaman.

wanita Melayu memakai kain kemban di tempat-tempat awam. mereka mula memakai baju kurung yang lebih sopan.BAJU KURUNG Sebelum kurun ke-20. Baju kurung adalah sejenis baju longgar yang labuh. setelah ketibaan Islam. kadang kala hingga ke lutut dan dipadankan . Tetapi .

SAMFOO . Baju kurung juga boleh digandingkan dengan kain tradisional seperti songket atau batik.dengan kain panjang yang berlipat tepi. Lazimnya pakaian ini digunakan dengan kain selendang atau tudung kapala.

Lazimnya samfoo diperbuat daripada fabrik satin cina dan ditenun dengan motif-motif tertentu.Samfoo adalah baju pendek yang biasanya dipadankan dengan seluar. CHEONGSAM . Pakaian ini sesuai digunakan oleh lelaki dan perempuan cina.

satin dan jenis kain lembut.Pakaian tradisional bagi kaum cina perempuan ialah cheongsam. BAJU KEBAYA NYONYA . Pakaian ini selalunya diperbuat daripada kain sutera. bentuk yang sendat di pinggang dan belahan di kiri dan kanan kain. Cheongsam ialah baju panjang selesa dan anggun. butang di bahagian bahu. Lazimnya. cheongsam mempunyai leher yang tinggi.

Ini menghasilkan hiasan yang seakan-akan renda yang halus. Hiasan utama baju kebaya adalah sulaman tebuk lubang di mana garisan corak motif bunga di jahit manakala bahagian tengah dasar kain yang tidak terjahit pula ditebuk. KURTA .corak yang kelihatan seakan-akan renda yang halus. Baju buatan tangan ini memerlukan kepakaran bagi menyulam corak.Pendatang Cina yang berkahwin dengan penduduk Mealyu selalunya memakai pakaian kebaya yang anggun. lengan. yang dikenakan pada bahagian leher. hujung blaus serta dua bucu segitiga di bahagian depan baju yang dikenali sebagai lapik.

Kurta pula adalah pakaian tradisional bagi kaum lelaki India di majlis rasmi. Ia merupakan kemeja panjang yang sampai ke lutut dan lazimnya diperbuat daripada kain kapas atau linen. SARI .

Sebidang kain berukuran 5 hingga 6 ela panjang dipadankan dengan kain dalam yang berwarna seakan-akan kain sari tersebut. Kain sari ini dililit pada badan dengan bahagian hujungnya yang bersulam diletak . serta choli yang berwarna sama atau setendang dengannya.Sari merupakan pakaian tradisional India yang mudah dikenali di seluruh dunia.

Kain dalam dipakai di atas atau di bawah pusat dan berfungsi menyokong kain sari tersebut dari terlucut. corak dan warna kain yang sememangnya indah. SALWAR KAMEEZ .atas bahu kiri. Sari diperbuat daripada pelbagai jenis.

. serta tudung kepala yang sesuai warnanya. terdiri daripada blaus panjang yang dipadankan dengan seluar panjang yang longgar.Pakaian salwar kameez atau Punjabi. yang juga popular di kalangan wanita di utara India.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->