BUKU SKRAP

PAKAIAN TRADISIONAL RAKYAT MALAYSIA
‘AINUN MADIHAH BINTI ABDUL MANAN 5 HARMONI 2011
PENDIDIKAN SIVIK PUAN ZAINON

ISi KANDUNGAN BAJU MELAYU BAJU KURUNG 2 SAMFOO 3 1 CHEONGSAM 4 BAJU KEBAYA 5 SALWAR KAMEEZ 6 KURIA SARI 8 7 .

Biodata NAMA : `Ainun Madihah Binti Abdul Manan KELAS : 5 Harmoni TARIKH LAHIR : 26 November 2000 .

TEMPAT LAHIR : Hospital Jerantut HOBI : Membaca Novel CITA–CITA : Doktor Penghargaan Terima Kasih kepada ahli keluarga saya .

yang menolong saya membuat buku skrap ini Penutup Kita haruslah menghargai .

Baju Melayu merupakan kemeja longgar yang dipakai dengan seluar panjang. potongan Cekak Musang berbentuk seperti leher baju India hanya bahagian penutup atau rumah butangnya bertindan. Tulang Belut dan sebagainya. Sementara potongan Teluk Belanga pula bahagian lehernya hanya di jahit secara sulaman.warisan kita kalau tidak ia akan pupus begitu sahaja. Pakaian ini selalunya diganding dengan kain samping yang diikat di bahagian pinggang Baju Melayu yang biasa di pakai di Malaysia dan negara serantau biasanya terbahagi kepada dua. iaitu baju Melayu potongan Teluk Belanga dan potongan Cekak Musang. Terdapat berbagai bentuk sulaman yang dipadankan seperti Mata Lalat. . Baju Melayu Teluk belanga biasanya lebih terkenal di selatan Malaysia sementara potongan Cekak Musang di kawasan tengah dan utara Malaysia. BAJU MELAYU Pakaian tradisional bagi kaum lelaki pula dinamakan baju Melayu. Potongan tersebut merujuk kepada cara jahitan pada leher baju tersebut.

kadang kala hingga ke lutut dan dipadankan dengan kain panjang yang berlipat tepi. Pakaian ini selalunya diperbuat daripada kain sutera. Sari diperbuat daripada pelbagai jenis. bentuk yang sendat di pinggang dan belahan di kiri dan kanan kain. CHEONGSAM     Pakaian tradisional bagi kaum cina perempuan ialah cheongsam. Kain dalam dipakai di atas atau di bawah pusat dan berfungsi menyokong kain sari tersebut dari terlucut. Lazimnya. serta choli yang berwarna sama atau setentang dengannya. Kain sari ini dililit pada badan dengan bahagian hujungnya yang bersulam diletak di atas bahu kiri. terdiri daripada blaus panjang yang dipadankan dengan seluar panjang yang longgar. Sebidang kain berukuran 5 hingga 6 ela panjang dipadankan dengan kain dalam yang berwarna seakan-akan kain sari tersebut. Tetapi. cheongsam mempunyai leher yang tinggi. mereka mula memakai baju kurung yang lebih sopan.BAJU KURUNG Sebelum kurun ke-20. wanita Melayu memakai kain kemban di tempat-tempat awam. Cheongsam ialah baju panjang selesa dan anggun. serta tudung kepala yang sesuai warnanya. Lazimnya pakaian ini digunakan dengan kain selendang atau tudung kepala. . Lazimnya samfoo diperbuat daripada fabrik satin cina dan ditenun dengan motif-motif tertentu. SALWAR KAMEEZ Pakaian salwar kameez atau baju Punjabi. Baju kurung juga boleh digandingkan dengan kain tradisional seperti songket atau batik. setelah ketibaan Islam. butang di bahagian bahu. SARI Sari merupakan pakaian tradisional India yang mudah dikenali di seluruh dunia. Pakaian ini sesuai digunakan oleh lelaki dan perempuan cina. Baju kurung adalah sejenis baju longgar yang labuh. satin dan jenis kain lembut S AMFOO    Samfoo adalah baju pendek yang biasanya dipadankan dengan seluar. corak dan warna kain yang sememangnya indah. yang juga popular di kalangan wanita di utara India.

Ia merupakan kemeja panjang yang sampai ke lutut dan lazimnya diperbuat daripada kain kapas atau linen.KURTA Kurta pula adalah pakaian tradisional bagi kaum lelaki India di majlis rasmi. yang dikenakan pada bahagian leher. hujung blaus serta dua bucu segitiga di bahagian depan baju yang dikenali sebagai lapik BAJU MELAYU . Baju buatan tangan ini memerlukan kepakaran bagi menyulam corak-corak yang kelihatan seakan-akan renda yang halus. Ini menghasilkan hiasan yang seakan-akan renda yang halus. BAJU KEBAYA NYONYA Pendatang Cina yang berkahwin dengan penduduk Melayu selalunya memakai pakaian kebaya yang anggun. lengan. Hiasan utama baju kebaya adalah sulaman tebuk lubang di mana garisan corak motif bunga di jahit manakala bahagian tengah dasar kain yang tidak terjahit pula ditebuk.

Potongan tersebut merujuk kepada cara jahitan pada leher baju tersebut. iaitu baju Melayu potongan Teluk Belanga dan potongan Cekak Musang. Terdapat berbagai bentuk sulaman yang dipadankan seperti Mata Lalat. Sementara potongan Teluk Belanga pula bahagian lehernya hanya di jahit secara sulaman. Tulang Belut dan sebagainya.Baju Melayu yang biasa di pakai di Malaysia dan negara serantau biasanya terbahagi kepada dua. Baju Melayu Teluk belanga biasanya lebih terkenal di selatan Malaysia sementara potongan Cekak Musang di kawasan tengah dan utara Malaysia. . potongan Cekak Musang berbentuk seperti leher baju India hanya bahagian penutup atau rumah butangnya bertindan.

setelah ketibaan Islam.BAJU KURUNG Sebelum kurun ke-20. kadang kala hingga ke lutut dan dipadankan . mereka mula memakai baju kurung yang lebih sopan. Tetapi . Baju kurung adalah sejenis baju longgar yang labuh. wanita Melayu memakai kain kemban di tempat-tempat awam.

SAMFOO . Baju kurung juga boleh digandingkan dengan kain tradisional seperti songket atau batik. Lazimnya pakaian ini digunakan dengan kain selendang atau tudung kapala.dengan kain panjang yang berlipat tepi.

Pakaian ini sesuai digunakan oleh lelaki dan perempuan cina. Lazimnya samfoo diperbuat daripada fabrik satin cina dan ditenun dengan motif-motif tertentu. CHEONGSAM .Samfoo adalah baju pendek yang biasanya dipadankan dengan seluar.

BAJU KEBAYA NYONYA . butang di bahagian bahu. satin dan jenis kain lembut. Pakaian ini selalunya diperbuat daripada kain sutera. Cheongsam ialah baju panjang selesa dan anggun. Lazimnya. bentuk yang sendat di pinggang dan belahan di kiri dan kanan kain. cheongsam mempunyai leher yang tinggi.Pakaian tradisional bagi kaum cina perempuan ialah cheongsam.

yang dikenakan pada bahagian leher. hujung blaus serta dua bucu segitiga di bahagian depan baju yang dikenali sebagai lapik. Baju buatan tangan ini memerlukan kepakaran bagi menyulam corak. Ini menghasilkan hiasan yang seakan-akan renda yang halus. lengan. Hiasan utama baju kebaya adalah sulaman tebuk lubang di mana garisan corak motif bunga di jahit manakala bahagian tengah dasar kain yang tidak terjahit pula ditebuk.corak yang kelihatan seakan-akan renda yang halus. KURTA .Pendatang Cina yang berkahwin dengan penduduk Mealyu selalunya memakai pakaian kebaya yang anggun.

SARI . Ia merupakan kemeja panjang yang sampai ke lutut dan lazimnya diperbuat daripada kain kapas atau linen.Kurta pula adalah pakaian tradisional bagi kaum lelaki India di majlis rasmi.

Sebidang kain berukuran 5 hingga 6 ela panjang dipadankan dengan kain dalam yang berwarna seakan-akan kain sari tersebut.Sari merupakan pakaian tradisional India yang mudah dikenali di seluruh dunia. Kain sari ini dililit pada badan dengan bahagian hujungnya yang bersulam diletak . serta choli yang berwarna sama atau setendang dengannya.

Sari diperbuat daripada pelbagai jenis. corak dan warna kain yang sememangnya indah. SALWAR KAMEEZ .atas bahu kiri. Kain dalam dipakai di atas atau di bawah pusat dan berfungsi menyokong kain sari tersebut dari terlucut.

. serta tudung kepala yang sesuai warnanya. yang juga popular di kalangan wanita di utara India.Pakaian salwar kameez atau Punjabi. terdiri daripada blaus panjang yang dipadankan dengan seluar panjang yang longgar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful