PERMAINAN ALAT PERKUSI

KLASIFIKASI ALAT PERKUSI

TAMADUN CHINA PURBA - alat muzik diklasifikasikan mengikut bahan utama yang digunakan dalam pembuatan alat muzik tersebut seperti logam, batu, tanah, belulang, sutera, labu, buluh dan kayu. TAMADUN INDIA PURBA - mengumpulkan alat muzik mengikut klasifikasi gong/simbal, gendang, alat bertali dan alat yang ditiup. KLASIFIKASI ORKESTRA BARAT - 4 klasifikasi iaitu percussions, strings, brass dan woodwind.

Kordafon. kenong . hentakan. buluh dan tempurung. Membranofon dan Erofon.alat muzik yang dibuat daripada bahan logam. kayu.KLASIFIKASI ALAT PERKUSI   KLASIFIKASI SACHS – HORNBOSTEL . . bonang .dimainkan dengan cara pukulan. gambang. . saron.klasifikasi alat muzik berdasarkan kitab catatan India purba Natyasastra iaitu Idiofon. angklung. kertuk dan lain-lain. Idiofon . goncangan dan ketukan.contoh : gong. .

Membranofon . daiko. uds.contoh : gendang. kompang. tabla dan gedombak.KLASIFIKASI ALAT PERKUSI  Erofon .klasifikasi alat muzik dari kulit yang diregang. sakuhachi (Jepun). koto. sitar dan sharinggi.   . .klasifikasi bagi alat muzik bertali. Kordafon . nafiri (Nobat) dan lain-lain. .contoh : gambus. geduk.contoh : serunai dan bangsi (caklempong). shamishen.

 Skor muzik ialah satu catatan mengandungi not-not muzik dan arahan-arahan membunyikannya. Bagaimanapun. komposer. penggubah dan penulis lirik (bagi skor yang mempunyai nyanyian vokal) Jenis skor – Master score. seorang kunduktor diperlukan untuk menyatu dan menyelaraskan idea muzik yang bakal dimainkan. Kandungan skor muzik – judul lagu. Skor yang lengkap haruslah mempunyai maklumat lengkap mengenai lagu tersebut. individual score. Fungsi skor ialah untuk membantu pemuzik mengingati muzik yang perlu dimainkannya. conductor score. dalam ensembel.    . lead sheet dan vocal score.

Ia tidak menggunakan baluk lima garisan. Ada alat muzik perkusi yang dibina satu unit atau set berpasangan. Skor alat muzik seperti ini hanya menggunakan baluk satu garisan sahaja. Contoh alat muzik satu unit ialah tamborin. Ia tidak memerlukan ruang atau garisan untuk menyatakan pic-pic muzik. dram samping. dram bes. Alat muzik perkusi tanpa pic menggunakan klef perkusi.   . simbal dan lain-lain. Baluk dua garisan biasanya digunakan untuk alat muzik set berpasangan 7(d) Drumset dan aksesori (misalnya conga dan bongo).

.

Alto Saxophone in Eb.   . Oleh kerana itu alat ini dinamakan Trumpet in Bb. Sesetengah alat muzik adalah jenis transpose instrument. Tenor Saxophone in Bb dan lain-lain. contohnya Clarinet in Bb. Apabila Trumpet in Bb memainkan pic C maka bunyi yang terhasil sebenarnya adalah pic Bb. Trombone in C dan lain-lain. Biasanya nada transpose dinyatakan bersama alat muzik. Contohnya Trumpet in Bb. French Horn in F.

.

 Contohnya jika konsert ialah C major. Kedua. skor ditulis dalam nada transpose iaitu semua baluk alat muzik adalah mengikut nada masing-masing   . elemen harmoni lebih mudah disemak. trumpet dan alat muzik transpose lain juga adalah C major. Dalam keadaan begini. Dalam skor. nada ini boleh dinyatakan dalam dua keadaan. Pertama ditulis dalam nada konsert.

.

digeselkan. .  Mudah dipelajari dan diiringi oleh satu alat muzik utama sahaja seperti piano. melodian atau lain-lain yang biasanya dimainkan oleh guru pengiring serta rakaman audio.ALAT PERKUSI Alat Perkusi Tidak Berpic Alat muzik yang tergolong dalam permainan muzik perkusi adalah:  Diketuk. dipalu.  Biasanya dalam keluarga “membranofon” dan “Ideofon”. digoncang  Setiap alat menghasilkan satu ton sahaja.

.

 Contohnya pic A mempunyai ukuran sebanyak 440Hz.  Gelombang getaran diukur menggunakan unit ukuran Hertz. iaitu bilangan getaran lengkap setiap satu saat. Ukuran ini hanya boleh didapati daripada getaran bunyi yang stabil sahaja. .ALAT PERKUSI Alat Perkusi Berpic  Semua jenis bunyi terhasil daripada getaran. Getaran yang tidak stabil tidak boleh dikukur unit Hznya.  Pic ialah standard getaran yang telah ditetapkan oleh ahli muzik terhadap bunyi daripada getaran yang stabil.

gambang. slentem. Oleh kerana ciri-ciri getaran alat perkusi yang terhasil ada yang stabil dan ada yang tidak stabil.  Alat perkusi berpic boleh menghasilkan sekurangkurangnya 2 not dalam pic yang tepat dan standard. glokenspiel. angklung dan timpani. maka alat perkusi juga turut dibahagikan kepada alat muzik perkusi berpic dan alat muzik tidak berpic. xylophone. tubular bells.  Contohnya: vibraphone. marimba. Alat-alat ini boleh memainkan melodi atau lagu. . caleste.  Getaran yang stabil menghasilkan bunyi pic manakala getaran yang tidak stabil menghasilkan bunyi tanpa pic.

.TEKNIK DAN PERMAINAN ALAT PERKUSI Loceng  Rupa bentuk Loceng merupakan segugusan loceng kecil yang dipasang pada bingkai.  Loceng-loceng ini akan menghasilkan bunyi yang halus dan nyaring apabila digoncang.  Bingkai berbentuk gelung diperbuat daripada plastik dan loceng-loceng logam kecil diikatkan pada bingkai tersebut.

.

 Genggam pemegang loceng dengan tangan kiri atau kanan.  Loceng menghasilkan bunyi apabila ia digoncang.  Kemudian ketuk pergelangan tangan kiri dengan tangan kanan yang menggenggam loceng. .Cara Memegang dan Memainkan Loceng  Masukkan empat jari ke dalam gelong loceng dan genggam bahagian yang tidak berloceng.

 Tik-tok menghasilkan bunyi yang tidak lanjut.  Bunyi yang dihasilkan daripada bahagian kanan tiktok tidak sama dengan bunyi daripada bahagian kiri. .  Ia mempunyai pemegang dan sebatang pengetuk.TEKNIK DAN PERMAINAN ALAT PERKUSI Kayu Tik Tok  Rupa bentuk Tik-tok lazimnya diperbuat daripada kayu.

.

Cara Memegang dan Memainkan Kayu Tik Tok  Pegang tik-tok dengan tangan kiri dan pengetuknya dengan tangan kanan. .  Ketuk tik-tok pada bahagian kiri dan kanannya secara bergilir-gilir.

.  Di sekelilingnya terdapat ceper-ceper besi kecil yang menghasilkan bunyi apabila digoncang.TEKNIK DAN PERMAINAN ALAT PERKUSI Tamborin  Tamborin merupakan sebuah gelung yang lazimnya diperbuat daripada kayu atau plastik.  Terdapat dua jenis tamborin iaitu tamborin berkulit dan tamborin tanpa kulit.

.

Cara Memegang dan Memainkan Tamborin  Lazimnya tamborin dimainkan dengan dua cara iaitu: 1. Pegang tamborin dengan tangan kanan dan goyangkan ke kiri dan ke kanan. Pegang tamborin dengan tangan kiri atau kanan. 2. Ketuk tepi tamborin atau kulit tamborin dengan hujung jari tangan kanan atau kiri. .

.TEKNIK DAN PERMAINAN ALAT PERKUSI Kastenet  Rupa bentuk Kastanet diperbuat daripada kayu atau plastik.  Alat ini mempunyai dua bahagian yang diikat dengan tali atau getah.

.

Cara Memegang dan Memainkan Kastenet  Lazimnya gelung tali atau getah kastanet disarungkan pada jari tengah dan biarkan kastanet terletak di atas tapak tangan kiri atau kanan.  Ketuk kastanet dengan hujung jari tangan kanan atau kiri. .

TEKNIK DAN PERMAINAN ALAT PERKUSI Kerincing  Rupa bentuk Kerincing lazimnya diperbuat daripada besi dan berbentuk segitiga.  Pemegangnya merupakan seutas tali pendek yang diikat pada bucunya.  Apabila diketuk.  Kerincing mempunyai sebatang besi pengetuk. . ia menghasilkan bunyi lanjut yang nyaring.

.

.  Ketukan boleh dilakukan juga di sebelah luar kerincing atau dalam kerincing.  Kerincing boleh dimainkan dengan cara mengetuk pada lingkaran segitiganya dengan pengetuk kerincing.Cara Memegang dan Memainkan Kerincing  Pegang tali kerincing pada talinya sebelah tangan dan pemukulnya di tangan yang sebelah lagi.  Pastikan tangan yang memegang tali kerincing tidak menyentuh kerincing.

 Menyebut menepuk dan mengetuk bersama-sama.  Mula dan berhenti bersama-sama mengikut skor muzik.  Merasai situasi bermain seperti sebuah orkestra yang penuh dengan peraturan dan disiplin.KEMAHIRAN MEMAINKAN ALAT PERKUSI Dalam permainan alat perkusi.  Memainkan alat dan berhenti mengikut arahan. murid-murid diberikan peluang belajar membaca skor perkusi yang terancang. Mereka belajar:  Menunggu giliran mengikut skor. .

 Disimpan di tempat pengudaraan yang baik.PENJAGAAN DAN MEMBAIK PULIH ALAT PERKUSI  Tidak terlalu kuat memukul semasa bermain. hendaklah disimpan di tempat yang sesuai dan tidak bertindih antara satu sama lain.  Membersihkan alat tersebut supaya tidak berhabuk dan kotor.  Hindarkan alat-alat tersebut jatuh ke lantai yang keras  Semasa menyimpan. .  Hindarkan disimpan di tempat yang terlalu panas atau lembab.  Selalu membuat penalaan untuk mendapat pic yang betul.

edublogs.http://syaharimanhamid.html http://musicedumy.org/2008/ 08/12/klasifikasi-alat-muzik/ http://tabuhemas.blogspot.com/APM3Unit7.pdf .com/ 2009_09_01_archive.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful