PERMAINAN ALAT PERKUSI

KLASIFIKASI ALAT PERKUSI

TAMADUN CHINA PURBA - alat muzik diklasifikasikan mengikut bahan utama yang digunakan dalam pembuatan alat muzik tersebut seperti logam, batu, tanah, belulang, sutera, labu, buluh dan kayu. TAMADUN INDIA PURBA - mengumpulkan alat muzik mengikut klasifikasi gong/simbal, gendang, alat bertali dan alat yang ditiup. KLASIFIKASI ORKESTRA BARAT - 4 klasifikasi iaitu percussions, strings, brass dan woodwind.

kertuk dan lain-lain. angklung. bonang . . Kordafon.contoh : gong. kenong .dimainkan dengan cara pukulan. goncangan dan ketukan. .alat muzik yang dibuat daripada bahan logam. buluh dan tempurung. kayu.klasifikasi alat muzik berdasarkan kitab catatan India purba Natyasastra iaitu Idiofon. hentakan. Membranofon dan Erofon. gambang.KLASIFIKASI ALAT PERKUSI   KLASIFIKASI SACHS – HORNBOSTEL . Idiofon . saron. .

. daiko.klasifikasi alat muzik dari kulit yang diregang. Membranofon . koto.klasifikasi bagi alat muzik bertali. sitar dan sharinggi. shamishen.contoh : serunai dan bangsi (caklempong).contoh : gendang. Kordafon . geduk.contoh : gambus. . tabla dan gedombak. sakuhachi (Jepun).KLASIFIKASI ALAT PERKUSI  Erofon . kompang. nafiri (Nobat) dan lain-lain. uds.   .

Bagaimanapun. seorang kunduktor diperlukan untuk menyatu dan menyelaraskan idea muzik yang bakal dimainkan. lead sheet dan vocal score. Fungsi skor ialah untuk membantu pemuzik mengingati muzik yang perlu dimainkannya. Skor yang lengkap haruslah mempunyai maklumat lengkap mengenai lagu tersebut. dalam ensembel. conductor score. Kandungan skor muzik – judul lagu. individual score.    . penggubah dan penulis lirik (bagi skor yang mempunyai nyanyian vokal) Jenis skor – Master score. Skor muzik ialah satu catatan mengandungi not-not muzik dan arahan-arahan membunyikannya. komposer.

simbal dan lain-lain. dram bes. dram samping. Alat muzik perkusi tanpa pic menggunakan klef perkusi. Baluk dua garisan biasanya digunakan untuk alat muzik set berpasangan 7(d) Drumset dan aksesori (misalnya conga dan bongo). Ia tidak memerlukan ruang atau garisan untuk menyatakan pic-pic muzik. Ada alat muzik perkusi yang dibina satu unit atau set berpasangan. Ia tidak menggunakan baluk lima garisan. Contoh alat muzik satu unit ialah tamborin.   . Skor alat muzik seperti ini hanya menggunakan baluk satu garisan sahaja.

.

Alto Saxophone in Eb. Biasanya nada transpose dinyatakan bersama alat muzik. Tenor Saxophone in Bb dan lain-lain. French Horn in F.   . Apabila Trumpet in Bb memainkan pic C maka bunyi yang terhasil sebenarnya adalah pic Bb. Trombone in C dan lain-lain. Oleh kerana itu alat ini dinamakan Trumpet in Bb. Contohnya Trumpet in Bb. Sesetengah alat muzik adalah jenis transpose instrument. contohnya Clarinet in Bb.

.

skor ditulis dalam nada transpose iaitu semua baluk alat muzik adalah mengikut nada masing-masing   . Dalam skor. trumpet dan alat muzik transpose lain juga adalah C major. Dalam keadaan begini. elemen harmoni lebih mudah disemak. nada ini boleh dinyatakan dalam dua keadaan.  Contohnya jika konsert ialah C major. Pertama ditulis dalam nada konsert. Kedua.

.

digoncang  Setiap alat menghasilkan satu ton sahaja. . digeselkan. dipalu. melodian atau lain-lain yang biasanya dimainkan oleh guru pengiring serta rakaman audio.ALAT PERKUSI Alat Perkusi Tidak Berpic Alat muzik yang tergolong dalam permainan muzik perkusi adalah:  Diketuk.  Biasanya dalam keluarga “membranofon” dan “Ideofon”.  Mudah dipelajari dan diiringi oleh satu alat muzik utama sahaja seperti piano.

.

iaitu bilangan getaran lengkap setiap satu saat.ALAT PERKUSI Alat Perkusi Berpic  Semua jenis bunyi terhasil daripada getaran. Ukuran ini hanya boleh didapati daripada getaran bunyi yang stabil sahaja.  Gelombang getaran diukur menggunakan unit ukuran Hertz.  Pic ialah standard getaran yang telah ditetapkan oleh ahli muzik terhadap bunyi daripada getaran yang stabil. .  Contohnya pic A mempunyai ukuran sebanyak 440Hz. Getaran yang tidak stabil tidak boleh dikukur unit Hznya.

xylophone. caleste. slentem. Oleh kerana ciri-ciri getaran alat perkusi yang terhasil ada yang stabil dan ada yang tidak stabil. tubular bells. angklung dan timpani.  Alat perkusi berpic boleh menghasilkan sekurangkurangnya 2 not dalam pic yang tepat dan standard. glokenspiel. gambang. Alat-alat ini boleh memainkan melodi atau lagu. marimba. . maka alat perkusi juga turut dibahagikan kepada alat muzik perkusi berpic dan alat muzik tidak berpic.  Getaran yang stabil menghasilkan bunyi pic manakala getaran yang tidak stabil menghasilkan bunyi tanpa pic.  Contohnya: vibraphone.

TEKNIK DAN PERMAINAN ALAT PERKUSI Loceng  Rupa bentuk Loceng merupakan segugusan loceng kecil yang dipasang pada bingkai. .  Bingkai berbentuk gelung diperbuat daripada plastik dan loceng-loceng logam kecil diikatkan pada bingkai tersebut.  Loceng-loceng ini akan menghasilkan bunyi yang halus dan nyaring apabila digoncang.

.

.  Loceng menghasilkan bunyi apabila ia digoncang.  Genggam pemegang loceng dengan tangan kiri atau kanan.  Kemudian ketuk pergelangan tangan kiri dengan tangan kanan yang menggenggam loceng.Cara Memegang dan Memainkan Loceng  Masukkan empat jari ke dalam gelong loceng dan genggam bahagian yang tidak berloceng.

 Ia mempunyai pemegang dan sebatang pengetuk.TEKNIK DAN PERMAINAN ALAT PERKUSI Kayu Tik Tok  Rupa bentuk Tik-tok lazimnya diperbuat daripada kayu. .  Bunyi yang dihasilkan daripada bahagian kanan tiktok tidak sama dengan bunyi daripada bahagian kiri.  Tik-tok menghasilkan bunyi yang tidak lanjut.

.

 Ketuk tik-tok pada bahagian kiri dan kanannya secara bergilir-gilir.Cara Memegang dan Memainkan Kayu Tik Tok  Pegang tik-tok dengan tangan kiri dan pengetuknya dengan tangan kanan. .

 Terdapat dua jenis tamborin iaitu tamborin berkulit dan tamborin tanpa kulit. .  Di sekelilingnya terdapat ceper-ceper besi kecil yang menghasilkan bunyi apabila digoncang.TEKNIK DAN PERMAINAN ALAT PERKUSI Tamborin  Tamborin merupakan sebuah gelung yang lazimnya diperbuat daripada kayu atau plastik.

.

Cara Memegang dan Memainkan Tamborin  Lazimnya tamborin dimainkan dengan dua cara iaitu: 1. Pegang tamborin dengan tangan kiri atau kanan. Ketuk tepi tamborin atau kulit tamborin dengan hujung jari tangan kanan atau kiri. 2. Pegang tamborin dengan tangan kanan dan goyangkan ke kiri dan ke kanan. .

 Alat ini mempunyai dua bahagian yang diikat dengan tali atau getah. .TEKNIK DAN PERMAINAN ALAT PERKUSI Kastenet  Rupa bentuk Kastanet diperbuat daripada kayu atau plastik.

.

 Ketuk kastanet dengan hujung jari tangan kanan atau kiri. .Cara Memegang dan Memainkan Kastenet  Lazimnya gelung tali atau getah kastanet disarungkan pada jari tengah dan biarkan kastanet terletak di atas tapak tangan kiri atau kanan.

 Pemegangnya merupakan seutas tali pendek yang diikat pada bucunya.TEKNIK DAN PERMAINAN ALAT PERKUSI Kerincing  Rupa bentuk Kerincing lazimnya diperbuat daripada besi dan berbentuk segitiga. ia menghasilkan bunyi lanjut yang nyaring. .  Apabila diketuk.  Kerincing mempunyai sebatang besi pengetuk.

.

 Kerincing boleh dimainkan dengan cara mengetuk pada lingkaran segitiganya dengan pengetuk kerincing.  Pastikan tangan yang memegang tali kerincing tidak menyentuh kerincing. .  Ketukan boleh dilakukan juga di sebelah luar kerincing atau dalam kerincing.Cara Memegang dan Memainkan Kerincing  Pegang tali kerincing pada talinya sebelah tangan dan pemukulnya di tangan yang sebelah lagi.

 Merasai situasi bermain seperti sebuah orkestra yang penuh dengan peraturan dan disiplin. Mereka belajar:  Menunggu giliran mengikut skor.  Memainkan alat dan berhenti mengikut arahan.  Menyebut menepuk dan mengetuk bersama-sama.KEMAHIRAN MEMAINKAN ALAT PERKUSI Dalam permainan alat perkusi.  Mula dan berhenti bersama-sama mengikut skor muzik. . murid-murid diberikan peluang belajar membaca skor perkusi yang terancang.

 Hindarkan disimpan di tempat yang terlalu panas atau lembab.  Membersihkan alat tersebut supaya tidak berhabuk dan kotor.PENJAGAAN DAN MEMBAIK PULIH ALAT PERKUSI  Tidak terlalu kuat memukul semasa bermain. . hendaklah disimpan di tempat yang sesuai dan tidak bertindih antara satu sama lain.  Selalu membuat penalaan untuk mendapat pic yang betul.  Disimpan di tempat pengudaraan yang baik.  Hindarkan alat-alat tersebut jatuh ke lantai yang keras  Semasa menyimpan.

com/ 2009_09_01_archive.http://syaharimanhamid.edublogs.html http://musicedumy.blogspot.org/2008/ 08/12/klasifikasi-alat-muzik/ http://tabuhemas.pdf .com/APM3Unit7.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful