PERMAINAN ALAT PERKUSI

KLASIFIKASI ALAT PERKUSI

TAMADUN CHINA PURBA - alat muzik diklasifikasikan mengikut bahan utama yang digunakan dalam pembuatan alat muzik tersebut seperti logam, batu, tanah, belulang, sutera, labu, buluh dan kayu. TAMADUN INDIA PURBA - mengumpulkan alat muzik mengikut klasifikasi gong/simbal, gendang, alat bertali dan alat yang ditiup. KLASIFIKASI ORKESTRA BARAT - 4 klasifikasi iaitu percussions, strings, brass dan woodwind.

angklung. . .KLASIFIKASI ALAT PERKUSI   KLASIFIKASI SACHS – HORNBOSTEL .dimainkan dengan cara pukulan. . hentakan. kayu. buluh dan tempurung.alat muzik yang dibuat daripada bahan logam. kenong . goncangan dan ketukan.contoh : gong. kertuk dan lain-lain. saron. Idiofon . Kordafon. Membranofon dan Erofon. gambang.klasifikasi alat muzik berdasarkan kitab catatan India purba Natyasastra iaitu Idiofon. bonang .

koto.   . Kordafon . kompang. sakuhachi (Jepun). .klasifikasi alat muzik dari kulit yang diregang.klasifikasi bagi alat muzik bertali. nafiri (Nobat) dan lain-lain.contoh : gambus. Membranofon .contoh : gendang. sitar dan sharinggi.contoh : serunai dan bangsi (caklempong). tabla dan gedombak. shamishen. geduk. uds.KLASIFIKASI ALAT PERKUSI  Erofon . . daiko.

 Skor muzik ialah satu catatan mengandungi not-not muzik dan arahan-arahan membunyikannya.    . Fungsi skor ialah untuk membantu pemuzik mengingati muzik yang perlu dimainkannya. komposer. seorang kunduktor diperlukan untuk menyatu dan menyelaraskan idea muzik yang bakal dimainkan. dalam ensembel. penggubah dan penulis lirik (bagi skor yang mempunyai nyanyian vokal) Jenis skor – Master score. conductor score. Bagaimanapun. lead sheet dan vocal score. Skor yang lengkap haruslah mempunyai maklumat lengkap mengenai lagu tersebut. individual score. Kandungan skor muzik – judul lagu.

dram samping. Baluk dua garisan biasanya digunakan untuk alat muzik set berpasangan 7(d) Drumset dan aksesori (misalnya conga dan bongo). dram bes. Contoh alat muzik satu unit ialah tamborin.   . Ada alat muzik perkusi yang dibina satu unit atau set berpasangan. Ia tidak menggunakan baluk lima garisan. simbal dan lain-lain. Alat muzik perkusi tanpa pic menggunakan klef perkusi. Ia tidak memerlukan ruang atau garisan untuk menyatakan pic-pic muzik. Skor alat muzik seperti ini hanya menggunakan baluk satu garisan sahaja.

.

Biasanya nada transpose dinyatakan bersama alat muzik. Alto Saxophone in Eb. Sesetengah alat muzik adalah jenis transpose instrument. contohnya Clarinet in Bb. Apabila Trumpet in Bb memainkan pic C maka bunyi yang terhasil sebenarnya adalah pic Bb. Tenor Saxophone in Bb dan lain-lain. French Horn in F. Trombone in C dan lain-lain.   . Contohnya Trumpet in Bb. Oleh kerana itu alat ini dinamakan Trumpet in Bb.

.

elemen harmoni lebih mudah disemak. nada ini boleh dinyatakan dalam dua keadaan. Dalam keadaan begini. skor ditulis dalam nada transpose iaitu semua baluk alat muzik adalah mengikut nada masing-masing   . trumpet dan alat muzik transpose lain juga adalah C major.  Contohnya jika konsert ialah C major. Dalam skor. Pertama ditulis dalam nada konsert. Kedua.

.

 Mudah dipelajari dan diiringi oleh satu alat muzik utama sahaja seperti piano. . digeselkan. melodian atau lain-lain yang biasanya dimainkan oleh guru pengiring serta rakaman audio. dipalu.ALAT PERKUSI Alat Perkusi Tidak Berpic Alat muzik yang tergolong dalam permainan muzik perkusi adalah:  Diketuk.  Biasanya dalam keluarga “membranofon” dan “Ideofon”. digoncang  Setiap alat menghasilkan satu ton sahaja.

.

 Contohnya pic A mempunyai ukuran sebanyak 440Hz.  Pic ialah standard getaran yang telah ditetapkan oleh ahli muzik terhadap bunyi daripada getaran yang stabil.  Gelombang getaran diukur menggunakan unit ukuran Hertz.ALAT PERKUSI Alat Perkusi Berpic  Semua jenis bunyi terhasil daripada getaran. iaitu bilangan getaran lengkap setiap satu saat. Ukuran ini hanya boleh didapati daripada getaran bunyi yang stabil sahaja. . Getaran yang tidak stabil tidak boleh dikukur unit Hznya.

 Oleh kerana ciri-ciri getaran alat perkusi yang terhasil ada yang stabil dan ada yang tidak stabil.  Alat perkusi berpic boleh menghasilkan sekurangkurangnya 2 not dalam pic yang tepat dan standard. maka alat perkusi juga turut dibahagikan kepada alat muzik perkusi berpic dan alat muzik tidak berpic. slentem. xylophone. glokenspiel. marimba. .  Getaran yang stabil menghasilkan bunyi pic manakala getaran yang tidak stabil menghasilkan bunyi tanpa pic. tubular bells.  Contohnya: vibraphone. caleste. gambang. Alat-alat ini boleh memainkan melodi atau lagu. angklung dan timpani.

 Bingkai berbentuk gelung diperbuat daripada plastik dan loceng-loceng logam kecil diikatkan pada bingkai tersebut.TEKNIK DAN PERMAINAN ALAT PERKUSI Loceng  Rupa bentuk Loceng merupakan segugusan loceng kecil yang dipasang pada bingkai.  Loceng-loceng ini akan menghasilkan bunyi yang halus dan nyaring apabila digoncang. .

.

 Genggam pemegang loceng dengan tangan kiri atau kanan.  Loceng menghasilkan bunyi apabila ia digoncang. .Cara Memegang dan Memainkan Loceng  Masukkan empat jari ke dalam gelong loceng dan genggam bahagian yang tidak berloceng.  Kemudian ketuk pergelangan tangan kiri dengan tangan kanan yang menggenggam loceng.

 Bunyi yang dihasilkan daripada bahagian kanan tiktok tidak sama dengan bunyi daripada bahagian kiri.  Ia mempunyai pemegang dan sebatang pengetuk. .TEKNIK DAN PERMAINAN ALAT PERKUSI Kayu Tik Tok  Rupa bentuk Tik-tok lazimnya diperbuat daripada kayu.  Tik-tok menghasilkan bunyi yang tidak lanjut.

.

 Ketuk tik-tok pada bahagian kiri dan kanannya secara bergilir-gilir. .Cara Memegang dan Memainkan Kayu Tik Tok  Pegang tik-tok dengan tangan kiri dan pengetuknya dengan tangan kanan.

.  Di sekelilingnya terdapat ceper-ceper besi kecil yang menghasilkan bunyi apabila digoncang.TEKNIK DAN PERMAINAN ALAT PERKUSI Tamborin  Tamborin merupakan sebuah gelung yang lazimnya diperbuat daripada kayu atau plastik.  Terdapat dua jenis tamborin iaitu tamborin berkulit dan tamborin tanpa kulit.

.

Pegang tamborin dengan tangan kanan dan goyangkan ke kiri dan ke kanan. Pegang tamborin dengan tangan kiri atau kanan. Ketuk tepi tamborin atau kulit tamborin dengan hujung jari tangan kanan atau kiri. . 2.Cara Memegang dan Memainkan Tamborin  Lazimnya tamborin dimainkan dengan dua cara iaitu: 1.

.TEKNIK DAN PERMAINAN ALAT PERKUSI Kastenet  Rupa bentuk Kastanet diperbuat daripada kayu atau plastik.  Alat ini mempunyai dua bahagian yang diikat dengan tali atau getah.

.

.  Ketuk kastanet dengan hujung jari tangan kanan atau kiri.Cara Memegang dan Memainkan Kastenet  Lazimnya gelung tali atau getah kastanet disarungkan pada jari tengah dan biarkan kastanet terletak di atas tapak tangan kiri atau kanan.

. ia menghasilkan bunyi lanjut yang nyaring.  Pemegangnya merupakan seutas tali pendek yang diikat pada bucunya.  Kerincing mempunyai sebatang besi pengetuk.TEKNIK DAN PERMAINAN ALAT PERKUSI Kerincing  Rupa bentuk Kerincing lazimnya diperbuat daripada besi dan berbentuk segitiga.  Apabila diketuk.

.

 Pastikan tangan yang memegang tali kerincing tidak menyentuh kerincing.Cara Memegang dan Memainkan Kerincing  Pegang tali kerincing pada talinya sebelah tangan dan pemukulnya di tangan yang sebelah lagi. .  Kerincing boleh dimainkan dengan cara mengetuk pada lingkaran segitiganya dengan pengetuk kerincing.  Ketukan boleh dilakukan juga di sebelah luar kerincing atau dalam kerincing.

.  Mula dan berhenti bersama-sama mengikut skor muzik.  Memainkan alat dan berhenti mengikut arahan. Mereka belajar:  Menunggu giliran mengikut skor.  Menyebut menepuk dan mengetuk bersama-sama.  Merasai situasi bermain seperti sebuah orkestra yang penuh dengan peraturan dan disiplin.KEMAHIRAN MEMAINKAN ALAT PERKUSI Dalam permainan alat perkusi. murid-murid diberikan peluang belajar membaca skor perkusi yang terancang.

hendaklah disimpan di tempat yang sesuai dan tidak bertindih antara satu sama lain. .  Hindarkan disimpan di tempat yang terlalu panas atau lembab.  Disimpan di tempat pengudaraan yang baik.  Hindarkan alat-alat tersebut jatuh ke lantai yang keras  Semasa menyimpan.  Membersihkan alat tersebut supaya tidak berhabuk dan kotor.PENJAGAAN DAN MEMBAIK PULIH ALAT PERKUSI  Tidak terlalu kuat memukul semasa bermain.  Selalu membuat penalaan untuk mendapat pic yang betul.

html http://musicedumy.pdf .org/2008/ 08/12/klasifikasi-alat-muzik/ http://tabuhemas.com/ 2009_09_01_archive.http://syaharimanhamid.blogspot.edublogs.com/APM3Unit7.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful