PERMAINAN ALAT PERKUSI

KLASIFIKASI ALAT PERKUSI

TAMADUN CHINA PURBA - alat muzik diklasifikasikan mengikut bahan utama yang digunakan dalam pembuatan alat muzik tersebut seperti logam, batu, tanah, belulang, sutera, labu, buluh dan kayu. TAMADUN INDIA PURBA - mengumpulkan alat muzik mengikut klasifikasi gong/simbal, gendang, alat bertali dan alat yang ditiup. KLASIFIKASI ORKESTRA BARAT - 4 klasifikasi iaitu percussions, strings, brass dan woodwind.

kertuk dan lain-lain. angklung. saron. kenong . .dimainkan dengan cara pukulan. buluh dan tempurung. kayu. bonang .contoh : gong. goncangan dan ketukan. hentakan. . gambang. Idiofon .klasifikasi alat muzik berdasarkan kitab catatan India purba Natyasastra iaitu Idiofon. Membranofon dan Erofon.alat muzik yang dibuat daripada bahan logam. Kordafon.KLASIFIKASI ALAT PERKUSI   KLASIFIKASI SACHS – HORNBOSTEL . .

tabla dan gedombak.contoh : gambus.klasifikasi bagi alat muzik bertali. . uds.KLASIFIKASI ALAT PERKUSI  Erofon .klasifikasi alat muzik dari kulit yang diregang.contoh : serunai dan bangsi (caklempong). sakuhachi (Jepun). kompang. Membranofon . Kordafon . geduk. . nafiri (Nobat) dan lain-lain. shamishen. daiko.contoh : gendang. koto.   . sitar dan sharinggi.

Bagaimanapun. Fungsi skor ialah untuk membantu pemuzik mengingati muzik yang perlu dimainkannya. Skor yang lengkap haruslah mempunyai maklumat lengkap mengenai lagu tersebut. individual score. seorang kunduktor diperlukan untuk menyatu dan menyelaraskan idea muzik yang bakal dimainkan. Kandungan skor muzik – judul lagu. komposer. Skor muzik ialah satu catatan mengandungi not-not muzik dan arahan-arahan membunyikannya. dalam ensembel. conductor score.    . lead sheet dan vocal score. penggubah dan penulis lirik (bagi skor yang mempunyai nyanyian vokal) Jenis skor – Master score.

Contoh alat muzik satu unit ialah tamborin. Skor alat muzik seperti ini hanya menggunakan baluk satu garisan sahaja. simbal dan lain-lain. dram samping. dram bes. Baluk dua garisan biasanya digunakan untuk alat muzik set berpasangan 7(d) Drumset dan aksesori (misalnya conga dan bongo).   . Ia tidak memerlukan ruang atau garisan untuk menyatakan pic-pic muzik. Ia tidak menggunakan baluk lima garisan. Alat muzik perkusi tanpa pic menggunakan klef perkusi. Ada alat muzik perkusi yang dibina satu unit atau set berpasangan.

.

Apabila Trumpet in Bb memainkan pic C maka bunyi yang terhasil sebenarnya adalah pic Bb. Contohnya Trumpet in Bb. Biasanya nada transpose dinyatakan bersama alat muzik. Trombone in C dan lain-lain. Alto Saxophone in Eb. Tenor Saxophone in Bb dan lain-lain. French Horn in F. contohnya Clarinet in Bb. Oleh kerana itu alat ini dinamakan Trumpet in Bb. Sesetengah alat muzik adalah jenis transpose instrument.   .

.

skor ditulis dalam nada transpose iaitu semua baluk alat muzik adalah mengikut nada masing-masing   . Dalam skor. Pertama ditulis dalam nada konsert. nada ini boleh dinyatakan dalam dua keadaan.  Contohnya jika konsert ialah C major. Dalam keadaan begini. elemen harmoni lebih mudah disemak. Kedua. trumpet dan alat muzik transpose lain juga adalah C major.

.

digeselkan. melodian atau lain-lain yang biasanya dimainkan oleh guru pengiring serta rakaman audio.ALAT PERKUSI Alat Perkusi Tidak Berpic Alat muzik yang tergolong dalam permainan muzik perkusi adalah:  Diketuk. digoncang  Setiap alat menghasilkan satu ton sahaja.  Mudah dipelajari dan diiringi oleh satu alat muzik utama sahaja seperti piano.  Biasanya dalam keluarga “membranofon” dan “Ideofon”. . dipalu.

.

ALAT PERKUSI Alat Perkusi Berpic  Semua jenis bunyi terhasil daripada getaran. iaitu bilangan getaran lengkap setiap satu saat.  Gelombang getaran diukur menggunakan unit ukuran Hertz. . Ukuran ini hanya boleh didapati daripada getaran bunyi yang stabil sahaja.  Pic ialah standard getaran yang telah ditetapkan oleh ahli muzik terhadap bunyi daripada getaran yang stabil. Getaran yang tidak stabil tidak boleh dikukur unit Hznya.  Contohnya pic A mempunyai ukuran sebanyak 440Hz.

caleste. Alat-alat ini boleh memainkan melodi atau lagu. . slentem.  Getaran yang stabil menghasilkan bunyi pic manakala getaran yang tidak stabil menghasilkan bunyi tanpa pic. glokenspiel. Oleh kerana ciri-ciri getaran alat perkusi yang terhasil ada yang stabil dan ada yang tidak stabil. tubular bells.  Contohnya: vibraphone. maka alat perkusi juga turut dibahagikan kepada alat muzik perkusi berpic dan alat muzik tidak berpic.  Alat perkusi berpic boleh menghasilkan sekurangkurangnya 2 not dalam pic yang tepat dan standard. angklung dan timpani. marimba. xylophone. gambang.

.TEKNIK DAN PERMAINAN ALAT PERKUSI Loceng  Rupa bentuk Loceng merupakan segugusan loceng kecil yang dipasang pada bingkai.  Bingkai berbentuk gelung diperbuat daripada plastik dan loceng-loceng logam kecil diikatkan pada bingkai tersebut.  Loceng-loceng ini akan menghasilkan bunyi yang halus dan nyaring apabila digoncang.

.

 Genggam pemegang loceng dengan tangan kiri atau kanan.  Kemudian ketuk pergelangan tangan kiri dengan tangan kanan yang menggenggam loceng.  Loceng menghasilkan bunyi apabila ia digoncang.Cara Memegang dan Memainkan Loceng  Masukkan empat jari ke dalam gelong loceng dan genggam bahagian yang tidak berloceng. .

 Tik-tok menghasilkan bunyi yang tidak lanjut.  Bunyi yang dihasilkan daripada bahagian kanan tiktok tidak sama dengan bunyi daripada bahagian kiri. .  Ia mempunyai pemegang dan sebatang pengetuk.TEKNIK DAN PERMAINAN ALAT PERKUSI Kayu Tik Tok  Rupa bentuk Tik-tok lazimnya diperbuat daripada kayu.

.

Cara Memegang dan Memainkan Kayu Tik Tok  Pegang tik-tok dengan tangan kiri dan pengetuknya dengan tangan kanan.  Ketuk tik-tok pada bahagian kiri dan kanannya secara bergilir-gilir. .

 Terdapat dua jenis tamborin iaitu tamborin berkulit dan tamborin tanpa kulit. .TEKNIK DAN PERMAINAN ALAT PERKUSI Tamborin  Tamborin merupakan sebuah gelung yang lazimnya diperbuat daripada kayu atau plastik.  Di sekelilingnya terdapat ceper-ceper besi kecil yang menghasilkan bunyi apabila digoncang.

.

. Pegang tamborin dengan tangan kiri atau kanan. Ketuk tepi tamborin atau kulit tamborin dengan hujung jari tangan kanan atau kiri. 2. Pegang tamborin dengan tangan kanan dan goyangkan ke kiri dan ke kanan.Cara Memegang dan Memainkan Tamborin  Lazimnya tamborin dimainkan dengan dua cara iaitu: 1.

.  Alat ini mempunyai dua bahagian yang diikat dengan tali atau getah.TEKNIK DAN PERMAINAN ALAT PERKUSI Kastenet  Rupa bentuk Kastanet diperbuat daripada kayu atau plastik.

.

 Ketuk kastanet dengan hujung jari tangan kanan atau kiri.Cara Memegang dan Memainkan Kastenet  Lazimnya gelung tali atau getah kastanet disarungkan pada jari tengah dan biarkan kastanet terletak di atas tapak tangan kiri atau kanan. .

. ia menghasilkan bunyi lanjut yang nyaring.TEKNIK DAN PERMAINAN ALAT PERKUSI Kerincing  Rupa bentuk Kerincing lazimnya diperbuat daripada besi dan berbentuk segitiga.  Apabila diketuk.  Kerincing mempunyai sebatang besi pengetuk.  Pemegangnya merupakan seutas tali pendek yang diikat pada bucunya.

.

 Kerincing boleh dimainkan dengan cara mengetuk pada lingkaran segitiganya dengan pengetuk kerincing.  Pastikan tangan yang memegang tali kerincing tidak menyentuh kerincing. .Cara Memegang dan Memainkan Kerincing  Pegang tali kerincing pada talinya sebelah tangan dan pemukulnya di tangan yang sebelah lagi.  Ketukan boleh dilakukan juga di sebelah luar kerincing atau dalam kerincing.

Mereka belajar:  Menunggu giliran mengikut skor.  Merasai situasi bermain seperti sebuah orkestra yang penuh dengan peraturan dan disiplin.  Memainkan alat dan berhenti mengikut arahan.  Mula dan berhenti bersama-sama mengikut skor muzik. murid-murid diberikan peluang belajar membaca skor perkusi yang terancang.  Menyebut menepuk dan mengetuk bersama-sama. .KEMAHIRAN MEMAINKAN ALAT PERKUSI Dalam permainan alat perkusi.

 Hindarkan alat-alat tersebut jatuh ke lantai yang keras  Semasa menyimpan.  Disimpan di tempat pengudaraan yang baik.  Selalu membuat penalaan untuk mendapat pic yang betul.PENJAGAAN DAN MEMBAIK PULIH ALAT PERKUSI  Tidak terlalu kuat memukul semasa bermain. .  Hindarkan disimpan di tempat yang terlalu panas atau lembab.  Membersihkan alat tersebut supaya tidak berhabuk dan kotor. hendaklah disimpan di tempat yang sesuai dan tidak bertindih antara satu sama lain.

org/2008/ 08/12/klasifikasi-alat-muzik/ http://tabuhemas.http://syaharimanhamid.html http://musicedumy.com/ 2009_09_01_archive.pdf .com/APM3Unit7.edublogs.blogspot.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful