PERMAINAN ALAT PERKUSI

KLASIFIKASI ALAT PERKUSI

TAMADUN CHINA PURBA - alat muzik diklasifikasikan mengikut bahan utama yang digunakan dalam pembuatan alat muzik tersebut seperti logam, batu, tanah, belulang, sutera, labu, buluh dan kayu. TAMADUN INDIA PURBA - mengumpulkan alat muzik mengikut klasifikasi gong/simbal, gendang, alat bertali dan alat yang ditiup. KLASIFIKASI ORKESTRA BARAT - 4 klasifikasi iaitu percussions, strings, brass dan woodwind.

KLASIFIKASI ALAT PERKUSI   KLASIFIKASI SACHS – HORNBOSTEL . . goncangan dan ketukan. Idiofon . saron. kenong .contoh : gong.klasifikasi alat muzik berdasarkan kitab catatan India purba Natyasastra iaitu Idiofon. buluh dan tempurung. kayu. angklung.dimainkan dengan cara pukulan.alat muzik yang dibuat daripada bahan logam. Membranofon dan Erofon. Kordafon. bonang . gambang. kertuk dan lain-lain. . hentakan. .

Membranofon .   . kompang. daiko. nafiri (Nobat) dan lain-lain.contoh : serunai dan bangsi (caklempong). Kordafon .klasifikasi alat muzik dari kulit yang diregang.contoh : gambus. uds. shamishen. . . sitar dan sharinggi.KLASIFIKASI ALAT PERKUSI  Erofon . geduk. koto.contoh : gendang. tabla dan gedombak. sakuhachi (Jepun).klasifikasi bagi alat muzik bertali.

penggubah dan penulis lirik (bagi skor yang mempunyai nyanyian vokal) Jenis skor – Master score.    . seorang kunduktor diperlukan untuk menyatu dan menyelaraskan idea muzik yang bakal dimainkan. Skor muzik ialah satu catatan mengandungi not-not muzik dan arahan-arahan membunyikannya. Fungsi skor ialah untuk membantu pemuzik mengingati muzik yang perlu dimainkannya. dalam ensembel. Skor yang lengkap haruslah mempunyai maklumat lengkap mengenai lagu tersebut. Kandungan skor muzik – judul lagu. komposer. Bagaimanapun. individual score. conductor score. lead sheet dan vocal score.

dram samping. Ia tidak menggunakan baluk lima garisan. Ada alat muzik perkusi yang dibina satu unit atau set berpasangan. simbal dan lain-lain.   . Contoh alat muzik satu unit ialah tamborin. dram bes. Alat muzik perkusi tanpa pic menggunakan klef perkusi. Skor alat muzik seperti ini hanya menggunakan baluk satu garisan sahaja. Ia tidak memerlukan ruang atau garisan untuk menyatakan pic-pic muzik. Baluk dua garisan biasanya digunakan untuk alat muzik set berpasangan 7(d) Drumset dan aksesori (misalnya conga dan bongo).

.

Tenor Saxophone in Bb dan lain-lain. French Horn in F.   . Sesetengah alat muzik adalah jenis transpose instrument. Apabila Trumpet in Bb memainkan pic C maka bunyi yang terhasil sebenarnya adalah pic Bb. Trombone in C dan lain-lain. Alto Saxophone in Eb. contohnya Clarinet in Bb. Oleh kerana itu alat ini dinamakan Trumpet in Bb. Biasanya nada transpose dinyatakan bersama alat muzik. Contohnya Trumpet in Bb.

.

 Dalam skor. Kedua. Pertama ditulis dalam nada konsert. elemen harmoni lebih mudah disemak. Dalam keadaan begini. skor ditulis dalam nada transpose iaitu semua baluk alat muzik adalah mengikut nada masing-masing   . trumpet dan alat muzik transpose lain juga adalah C major. nada ini boleh dinyatakan dalam dua keadaan.  Contohnya jika konsert ialah C major.

.

ALAT PERKUSI Alat Perkusi Tidak Berpic Alat muzik yang tergolong dalam permainan muzik perkusi adalah:  Diketuk.  Biasanya dalam keluarga “membranofon” dan “Ideofon”. . digeselkan. dipalu. melodian atau lain-lain yang biasanya dimainkan oleh guru pengiring serta rakaman audio. digoncang  Setiap alat menghasilkan satu ton sahaja.  Mudah dipelajari dan diiringi oleh satu alat muzik utama sahaja seperti piano.

.

.  Pic ialah standard getaran yang telah ditetapkan oleh ahli muzik terhadap bunyi daripada getaran yang stabil. Ukuran ini hanya boleh didapati daripada getaran bunyi yang stabil sahaja.ALAT PERKUSI Alat Perkusi Berpic  Semua jenis bunyi terhasil daripada getaran. Getaran yang tidak stabil tidak boleh dikukur unit Hznya.  Gelombang getaran diukur menggunakan unit ukuran Hertz.  Contohnya pic A mempunyai ukuran sebanyak 440Hz. iaitu bilangan getaran lengkap setiap satu saat.

 Oleh kerana ciri-ciri getaran alat perkusi yang terhasil ada yang stabil dan ada yang tidak stabil. slentem.  Contohnya: vibraphone. xylophone.  Alat perkusi berpic boleh menghasilkan sekurangkurangnya 2 not dalam pic yang tepat dan standard. glokenspiel.  Getaran yang stabil menghasilkan bunyi pic manakala getaran yang tidak stabil menghasilkan bunyi tanpa pic. . tubular bells. Alat-alat ini boleh memainkan melodi atau lagu. gambang. maka alat perkusi juga turut dibahagikan kepada alat muzik perkusi berpic dan alat muzik tidak berpic. angklung dan timpani. caleste. marimba.

.  Loceng-loceng ini akan menghasilkan bunyi yang halus dan nyaring apabila digoncang.TEKNIK DAN PERMAINAN ALAT PERKUSI Loceng  Rupa bentuk Loceng merupakan segugusan loceng kecil yang dipasang pada bingkai.  Bingkai berbentuk gelung diperbuat daripada plastik dan loceng-loceng logam kecil diikatkan pada bingkai tersebut.

.

 Loceng menghasilkan bunyi apabila ia digoncang.  Kemudian ketuk pergelangan tangan kiri dengan tangan kanan yang menggenggam loceng.Cara Memegang dan Memainkan Loceng  Masukkan empat jari ke dalam gelong loceng dan genggam bahagian yang tidak berloceng. .  Genggam pemegang loceng dengan tangan kiri atau kanan.

TEKNIK DAN PERMAINAN ALAT PERKUSI Kayu Tik Tok  Rupa bentuk Tik-tok lazimnya diperbuat daripada kayu.  Tik-tok menghasilkan bunyi yang tidak lanjut.  Bunyi yang dihasilkan daripada bahagian kanan tiktok tidak sama dengan bunyi daripada bahagian kiri.  Ia mempunyai pemegang dan sebatang pengetuk. .

.

Cara Memegang dan Memainkan Kayu Tik Tok  Pegang tik-tok dengan tangan kiri dan pengetuknya dengan tangan kanan. .  Ketuk tik-tok pada bahagian kiri dan kanannya secara bergilir-gilir.

TEKNIK DAN PERMAINAN ALAT PERKUSI Tamborin  Tamborin merupakan sebuah gelung yang lazimnya diperbuat daripada kayu atau plastik.  Terdapat dua jenis tamborin iaitu tamborin berkulit dan tamborin tanpa kulit. .  Di sekelilingnya terdapat ceper-ceper besi kecil yang menghasilkan bunyi apabila digoncang.

.

Ketuk tepi tamborin atau kulit tamborin dengan hujung jari tangan kanan atau kiri. Pegang tamborin dengan tangan kiri atau kanan. 2. . Pegang tamborin dengan tangan kanan dan goyangkan ke kiri dan ke kanan.Cara Memegang dan Memainkan Tamborin  Lazimnya tamborin dimainkan dengan dua cara iaitu: 1.

.  Alat ini mempunyai dua bahagian yang diikat dengan tali atau getah.TEKNIK DAN PERMAINAN ALAT PERKUSI Kastenet  Rupa bentuk Kastanet diperbuat daripada kayu atau plastik.

.

 Ketuk kastanet dengan hujung jari tangan kanan atau kiri.Cara Memegang dan Memainkan Kastenet  Lazimnya gelung tali atau getah kastanet disarungkan pada jari tengah dan biarkan kastanet terletak di atas tapak tangan kiri atau kanan. .

TEKNIK DAN PERMAINAN ALAT PERKUSI Kerincing  Rupa bentuk Kerincing lazimnya diperbuat daripada besi dan berbentuk segitiga. . ia menghasilkan bunyi lanjut yang nyaring.  Apabila diketuk.  Kerincing mempunyai sebatang besi pengetuk.  Pemegangnya merupakan seutas tali pendek yang diikat pada bucunya.

.

 Pastikan tangan yang memegang tali kerincing tidak menyentuh kerincing.  Ketukan boleh dilakukan juga di sebelah luar kerincing atau dalam kerincing. .Cara Memegang dan Memainkan Kerincing  Pegang tali kerincing pada talinya sebelah tangan dan pemukulnya di tangan yang sebelah lagi.  Kerincing boleh dimainkan dengan cara mengetuk pada lingkaran segitiganya dengan pengetuk kerincing.

. murid-murid diberikan peluang belajar membaca skor perkusi yang terancang.  Merasai situasi bermain seperti sebuah orkestra yang penuh dengan peraturan dan disiplin.KEMAHIRAN MEMAINKAN ALAT PERKUSI Dalam permainan alat perkusi. Mereka belajar:  Menunggu giliran mengikut skor.  Mula dan berhenti bersama-sama mengikut skor muzik.  Memainkan alat dan berhenti mengikut arahan.  Menyebut menepuk dan mengetuk bersama-sama.

 Disimpan di tempat pengudaraan yang baik.  Hindarkan alat-alat tersebut jatuh ke lantai yang keras  Semasa menyimpan.  Hindarkan disimpan di tempat yang terlalu panas atau lembab. . hendaklah disimpan di tempat yang sesuai dan tidak bertindih antara satu sama lain.PENJAGAAN DAN MEMBAIK PULIH ALAT PERKUSI  Tidak terlalu kuat memukul semasa bermain.  Membersihkan alat tersebut supaya tidak berhabuk dan kotor.  Selalu membuat penalaan untuk mendapat pic yang betul.

blogspot.com/APM3Unit7.org/2008/ 08/12/klasifikasi-alat-muzik/ http://tabuhemas.pdf .com/ 2009_09_01_archive.html http://musicedumy.http://syaharimanhamid.edublogs.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.