PERMAINAN ALAT PERKUSI

KLASIFIKASI ALAT PERKUSI

TAMADUN CHINA PURBA - alat muzik diklasifikasikan mengikut bahan utama yang digunakan dalam pembuatan alat muzik tersebut seperti logam, batu, tanah, belulang, sutera, labu, buluh dan kayu. TAMADUN INDIA PURBA - mengumpulkan alat muzik mengikut klasifikasi gong/simbal, gendang, alat bertali dan alat yang ditiup. KLASIFIKASI ORKESTRA BARAT - 4 klasifikasi iaitu percussions, strings, brass dan woodwind.

alat muzik yang dibuat daripada bahan logam.contoh : gong. . hentakan. kenong . goncangan dan ketukan. kayu. . kertuk dan lain-lain. buluh dan tempurung.klasifikasi alat muzik berdasarkan kitab catatan India purba Natyasastra iaitu Idiofon.KLASIFIKASI ALAT PERKUSI   KLASIFIKASI SACHS – HORNBOSTEL . Idiofon . .dimainkan dengan cara pukulan. Membranofon dan Erofon. angklung. bonang . gambang. saron. Kordafon.

. Kordafon .contoh : serunai dan bangsi (caklempong). daiko. kompang.KLASIFIKASI ALAT PERKUSI  Erofon . tabla dan gedombak. uds. . sakuhachi (Jepun). Membranofon .klasifikasi alat muzik dari kulit yang diregang.contoh : gendang. koto. sitar dan sharinggi. nafiri (Nobat) dan lain-lain. geduk.klasifikasi bagi alat muzik bertali. shamishen.contoh : gambus.   .

Kandungan skor muzik – judul lagu.    . Fungsi skor ialah untuk membantu pemuzik mengingati muzik yang perlu dimainkannya. komposer. conductor score. individual score. Skor yang lengkap haruslah mempunyai maklumat lengkap mengenai lagu tersebut. dalam ensembel. lead sheet dan vocal score. Bagaimanapun. penggubah dan penulis lirik (bagi skor yang mempunyai nyanyian vokal) Jenis skor – Master score. Skor muzik ialah satu catatan mengandungi not-not muzik dan arahan-arahan membunyikannya. seorang kunduktor diperlukan untuk menyatu dan menyelaraskan idea muzik yang bakal dimainkan.

dram samping. simbal dan lain-lain.   . Baluk dua garisan biasanya digunakan untuk alat muzik set berpasangan 7(d) Drumset dan aksesori (misalnya conga dan bongo). Alat muzik perkusi tanpa pic menggunakan klef perkusi. Skor alat muzik seperti ini hanya menggunakan baluk satu garisan sahaja. dram bes. Ada alat muzik perkusi yang dibina satu unit atau set berpasangan. Ia tidak menggunakan baluk lima garisan. Contoh alat muzik satu unit ialah tamborin. Ia tidak memerlukan ruang atau garisan untuk menyatakan pic-pic muzik.

.

Trombone in C dan lain-lain. Contohnya Trumpet in Bb. Apabila Trumpet in Bb memainkan pic C maka bunyi yang terhasil sebenarnya adalah pic Bb. Alto Saxophone in Eb.   . French Horn in F. Oleh kerana itu alat ini dinamakan Trumpet in Bb. Biasanya nada transpose dinyatakan bersama alat muzik. contohnya Clarinet in Bb. Sesetengah alat muzik adalah jenis transpose instrument. Tenor Saxophone in Bb dan lain-lain.

.

nada ini boleh dinyatakan dalam dua keadaan. Dalam keadaan begini. trumpet dan alat muzik transpose lain juga adalah C major. skor ditulis dalam nada transpose iaitu semua baluk alat muzik adalah mengikut nada masing-masing   . Kedua. Pertama ditulis dalam nada konsert. elemen harmoni lebih mudah disemak.  Contohnya jika konsert ialah C major. Dalam skor.

.

 Biasanya dalam keluarga “membranofon” dan “Ideofon”. melodian atau lain-lain yang biasanya dimainkan oleh guru pengiring serta rakaman audio.ALAT PERKUSI Alat Perkusi Tidak Berpic Alat muzik yang tergolong dalam permainan muzik perkusi adalah:  Diketuk. .  Mudah dipelajari dan diiringi oleh satu alat muzik utama sahaja seperti piano. digeselkan. dipalu. digoncang  Setiap alat menghasilkan satu ton sahaja.

.

.  Gelombang getaran diukur menggunakan unit ukuran Hertz. Ukuran ini hanya boleh didapati daripada getaran bunyi yang stabil sahaja.  Contohnya pic A mempunyai ukuran sebanyak 440Hz. Getaran yang tidak stabil tidak boleh dikukur unit Hznya. iaitu bilangan getaran lengkap setiap satu saat.ALAT PERKUSI Alat Perkusi Berpic  Semua jenis bunyi terhasil daripada getaran.  Pic ialah standard getaran yang telah ditetapkan oleh ahli muzik terhadap bunyi daripada getaran yang stabil.

 Alat perkusi berpic boleh menghasilkan sekurangkurangnya 2 not dalam pic yang tepat dan standard. xylophone. Alat-alat ini boleh memainkan melodi atau lagu. caleste.  Contohnya: vibraphone. Oleh kerana ciri-ciri getaran alat perkusi yang terhasil ada yang stabil dan ada yang tidak stabil. slentem. glokenspiel. marimba. . angklung dan timpani.  Getaran yang stabil menghasilkan bunyi pic manakala getaran yang tidak stabil menghasilkan bunyi tanpa pic. tubular bells. maka alat perkusi juga turut dibahagikan kepada alat muzik perkusi berpic dan alat muzik tidak berpic. gambang.

 Bingkai berbentuk gelung diperbuat daripada plastik dan loceng-loceng logam kecil diikatkan pada bingkai tersebut.TEKNIK DAN PERMAINAN ALAT PERKUSI Loceng  Rupa bentuk Loceng merupakan segugusan loceng kecil yang dipasang pada bingkai. .  Loceng-loceng ini akan menghasilkan bunyi yang halus dan nyaring apabila digoncang.

.

 Loceng menghasilkan bunyi apabila ia digoncang.  Kemudian ketuk pergelangan tangan kiri dengan tangan kanan yang menggenggam loceng.  Genggam pemegang loceng dengan tangan kiri atau kanan. .Cara Memegang dan Memainkan Loceng  Masukkan empat jari ke dalam gelong loceng dan genggam bahagian yang tidak berloceng.

 Bunyi yang dihasilkan daripada bahagian kanan tiktok tidak sama dengan bunyi daripada bahagian kiri.TEKNIK DAN PERMAINAN ALAT PERKUSI Kayu Tik Tok  Rupa bentuk Tik-tok lazimnya diperbuat daripada kayu.  Tik-tok menghasilkan bunyi yang tidak lanjut. .  Ia mempunyai pemegang dan sebatang pengetuk.

.

 Ketuk tik-tok pada bahagian kiri dan kanannya secara bergilir-gilir. .Cara Memegang dan Memainkan Kayu Tik Tok  Pegang tik-tok dengan tangan kiri dan pengetuknya dengan tangan kanan.

TEKNIK DAN PERMAINAN ALAT PERKUSI Tamborin  Tamborin merupakan sebuah gelung yang lazimnya diperbuat daripada kayu atau plastik.  Di sekelilingnya terdapat ceper-ceper besi kecil yang menghasilkan bunyi apabila digoncang. .  Terdapat dua jenis tamborin iaitu tamborin berkulit dan tamborin tanpa kulit.

.

Cara Memegang dan Memainkan Tamborin  Lazimnya tamborin dimainkan dengan dua cara iaitu: 1. Pegang tamborin dengan tangan kanan dan goyangkan ke kiri dan ke kanan. . Pegang tamborin dengan tangan kiri atau kanan. 2. Ketuk tepi tamborin atau kulit tamborin dengan hujung jari tangan kanan atau kiri.

 Alat ini mempunyai dua bahagian yang diikat dengan tali atau getah. .TEKNIK DAN PERMAINAN ALAT PERKUSI Kastenet  Rupa bentuk Kastanet diperbuat daripada kayu atau plastik.

.

 Ketuk kastanet dengan hujung jari tangan kanan atau kiri.Cara Memegang dan Memainkan Kastenet  Lazimnya gelung tali atau getah kastanet disarungkan pada jari tengah dan biarkan kastanet terletak di atas tapak tangan kiri atau kanan. .

 Apabila diketuk. .TEKNIK DAN PERMAINAN ALAT PERKUSI Kerincing  Rupa bentuk Kerincing lazimnya diperbuat daripada besi dan berbentuk segitiga.  Pemegangnya merupakan seutas tali pendek yang diikat pada bucunya. ia menghasilkan bunyi lanjut yang nyaring.  Kerincing mempunyai sebatang besi pengetuk.

.

 Kerincing boleh dimainkan dengan cara mengetuk pada lingkaran segitiganya dengan pengetuk kerincing. .  Pastikan tangan yang memegang tali kerincing tidak menyentuh kerincing.Cara Memegang dan Memainkan Kerincing  Pegang tali kerincing pada talinya sebelah tangan dan pemukulnya di tangan yang sebelah lagi.  Ketukan boleh dilakukan juga di sebelah luar kerincing atau dalam kerincing.

 Memainkan alat dan berhenti mengikut arahan.KEMAHIRAN MEMAINKAN ALAT PERKUSI Dalam permainan alat perkusi. .  Menyebut menepuk dan mengetuk bersama-sama. murid-murid diberikan peluang belajar membaca skor perkusi yang terancang.  Merasai situasi bermain seperti sebuah orkestra yang penuh dengan peraturan dan disiplin. Mereka belajar:  Menunggu giliran mengikut skor.  Mula dan berhenti bersama-sama mengikut skor muzik.

 Membersihkan alat tersebut supaya tidak berhabuk dan kotor. . hendaklah disimpan di tempat yang sesuai dan tidak bertindih antara satu sama lain.PENJAGAAN DAN MEMBAIK PULIH ALAT PERKUSI  Tidak terlalu kuat memukul semasa bermain.  Hindarkan disimpan di tempat yang terlalu panas atau lembab.  Selalu membuat penalaan untuk mendapat pic yang betul.  Hindarkan alat-alat tersebut jatuh ke lantai yang keras  Semasa menyimpan.  Disimpan di tempat pengudaraan yang baik.

com/ 2009_09_01_archive.http://syaharimanhamid.edublogs.org/2008/ 08/12/klasifikasi-alat-muzik/ http://tabuhemas.com/APM3Unit7.html http://musicedumy.pdf .blogspot.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful