Pendahuluan

Ketidakseimbangan kedua-dua belah otot adalah biasa dan boleh menghalang prestasi. Perbezaan otot anterior-posterior bukan hanya biasa tetapi juga berkaitan dengan kecederaan seperti hentaman bahu. Keseimbangan otot di bahu dan belikat(scapula) adalah perlu untuk mengelakkan kecacatan pada gaya renang. Nisbah daya otot dengan kekuatan adduksi diuji didarat digunakan untuk mengukur perbezaan anterior-posterior dan kemudian dikaitkan dengan tanda-tanda kecacatan kecil pada gaya renang.

Tujuan daripada kajian ini, untuk menentukan besarnya relatif perbezaan kedua-dua belah otot dan otot anterior-posterior pada perenang. Puncak daya kekuatan tangan diukur selama latihan air (lengan horizontal penculikan dan adduksi dalam kedudukan berdiri) dan berenang (gaya bebas dan gaya kuak lentang). Watak puncak nilai secara signifikan lebih tinggi (p <.01) untuk adduksi latihan daripada penculikan dan untuk berenang kuak dengan lengan dalam kedudukan adduksi (gaya bebas) daripada kedudukan diculik (kuak lentang). Sesebuah latihan yang menguatkan otot lengan bukan sahaja mengurangkan kecacatan dalam keempat-empat gaya renang, tetapi meningkatkan daya tangan dan gaya kuak lentang.

Kaedah

Subjek yang digunakan adalah 19 perenang kompetitif (12 lelaki dan 7 perempuan) berumur linkungan 14 hingga 17 tahun. Statistik deskriptif bagi lelaki adalah umur (mean = 15.4 tahun, standard deviation = 1.4), tinggi (mean = 176cm, standard deviation = 7.9), jisim (mean = 66.4 kg, standard deviation = 9.9). Statistik deskriptif bagi perempuan umur (mean = 15.4 tahun, standard deviation = 1.4), tinggi (mean = 164cm, standard deviation = 7.5), jisim (mean = 53.2 kg, standard deviation = 5.4). Daya kekuatan tangan perlu diukur melalui latihan air dan berenang (gaya bebas dan kuak lentang) dengan aquanex(bahan pengukur). Dengan latihan air subjek diminta untuk melakukan lima ulangan dengan intensiti maksimum. Untuk menguji perenang, subjek diminta untuk melakukan pecut 20 meter ke dinding. Data daya kekuatan tangan diambil 10

Magnitud ketidakseimbangan ini kurang daripada ideal dan dapat dikaitkan denagan sekatan prestasi dan predisposisi untuk kecederaan bahu.4 49.63 1. ketidakupayan dalam latihan darat. Nilai tertinggi daya kekuatan tangan untuk setiap cubaan digunakan sebagai kriteria.95 75.1 38. Keputusan Bagi ujian latihan air.87 .4 148. Jadual 1. Nilai tertinggi daya tangan (N). Perbezaan bilateral tidak signifikan.98 . Nisbah daya tertinggi anterior-posterior untuk latihan akuatik adalah sama dengan nilai yang dilaporkan untuk latihan di darat. Walaupun hal ini merupakan masalah besar.5σ) dan berenang (8 σ).66 . Ketidakseimbangan otot dan kecacatannya telah dikaitkan dengan mekanik kuak. nilai tertinggi daya tangan secara signifikan lebih tinggi (p< 01) untuk adduksi(gaya bebas) dari abduksi(kuak lentang).1 154. Dua cubaan setiap ujian dilakukan dengan 1 minit rehat.95 34.6 50. pelatih boleh melatih dan .7 19. dan penggunaan daya otot secara berlebihan.91 ____________________________________________________________________ Perbincangan Magnitud perbezaan otot anterior-posterior yang besar untuk kedua-dua sukan akuatik (1. ______________________________________________________________________ Abduksi/kuak lentang Alpha M SD Adduksi/gaya bebas Alpha M SD ES (σ) ______________________________________________________________________ Latihan/tangan kiri Latihan/tangan kanan Berenang/tangan kiri Berenang/tangan kanan . nilai tertinggi daya tangan secara signifikan lebih tinggi (p< 01) untuk kuak dengan lengan dalam kedudukan adduksi (gaya bebas) daripada kedudukan abduksi (kuak lentang).4 16.9 120.5 33.97 .88 . dan kesan (ES) untuk ujian latihan air dan ujian berenang.6 1.9 .2 34.5 35.97 . pekali (Alpha).0 33. Bagi ujian berenang.94 .7 79.meter terakhir.49 .4 116.

Manakala bagi mereka yang mempunyai kecacatan otot bahu. Kekuatan otot yang seimbang juga boleh mempercepatkan masa renang. dan yang kurang mahir dalam renang perbezaan sangat ketara iaitu sebanyak 80%-99%. Kedudukan scapula untuk kesan bagi ekstremitas kanan atas menunjukkan pengenduran. perenang perlu menjalani latihan bebanan bagi menstabilkan kuasa otot scapula. Sebuah penyesuaian jarak keseluruhan latihan dan perkadaran kuak hadapan (kuak kupu-kupu. penyesuaian segmen tubuh dalam ujian. Masalah keseimbangan otot scapula adalah biasa bagi perenang.mengaplikasikan latihan di persekitaran yang khusus. kuak dada. Misalnya pelatih pertama boleh melakukan analisis kadar kualitati dasar mekanik untuk perbezaan otot. turut terdapat perbezaan sebanyak 10%-20% antara otot scapula kiri dan kanan. pelatih boleh menggunakan perubahan pada sesi latihan. Selain itu. jurulatih juga perlu menyarankan perenang agar melakukan latihan di darat untuk membiasakan pergerakan kuak yang seimbang antara otot kiri dan kanan. ditulis oleh Rod Havriluk walaupun seseorang itu adalah perenang professional. Kekuatan latihan khusus yang menumpu kepada abduksi boleh ditambah dalam program latihan. Ini bagi merasai kesan pergerakan otot dengan teknik yang betul sebelum berada dalam latihan air. Kekuatan penurunan dalam induksi bahu dapat ditentukan dengan analisis kualitatif gaya para perenang. Ujian yang meniru mekanisme kuak dapat menunjukkan ketidakseimbangan otot. Latihan yang dibuat bagi perenang perlu dilakukan bersama rakaman video. Merujuk kepada jurnal Analyzing Hand Force In Swimming. Bagi mengurangkan ketidakseimbangan dalam gaya kuak. dan ulasan video. gaya bebas) untuk jarak kuak lentang juga mungkin tepat. Seperti penilaian kualitatif juga boleh mengenalpasti keadaan struktur yang bekaitan. Ini bertujuan perenang dapat melihat gaya kuak yang tidak seimbang semasa latihan dan seterusnya dapat memperbetul gaya kuak. . Terbukti apabila kajian menunjukkan latihan kuak di darat adalah sama dengan hasil kuak dalam air. Ujian yang dijalankan menunjukkan latihan darat dari gerak lengan gaya bebas. Tangan perenang mengarah berlawanan dengan tangan pemeriksa untuk meniru fasa pergerakan kuak. Setelah masalah struktur dikesan.

Ketiga.Kesimpulan Ketidakseimbangan otot yang cukup besar adalah biasa bagi perenang. mungkin diperlukan. latihan kekuatan tambahan air atau darat yang berpusat. . Sebuah strategi menyeluruh untuk mengawal ketidakseimbangan otot merangkumi sekurangkurangnya tiga kompenan iaitu penilaian. Kedua. seterusnya prestasi kuak lentang meningkat. dan penyesuaian jarak latihan dan kuak(stroke). Sebuah latihan yang menguatkan lengan abduksi mungkin tidak hanya meningkatkan keseimbangan otot dan mengurangkan kecacatan dalam keempat-empat gaya kuak. Pertama adalah penting untuk menilai perbezaan otot anteriorposterior samada secara kuantitatif mahupun kualitatif. tetapi juga meningkatkan kekuatan tangan. ia mungkin tepat untuk mengurangkan jarak latihan keseluruhan untuk kuak hadapan atau meningkatkan perkadaran kuak lentang. kekuatan remedial latihan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful