P. 1
Bidang Tugas Ajk Hem

Bidang Tugas Ajk Hem

|Views: 168|Likes:
Published by Wak Galok

More info:

Published by: Wak Galok on Mar 25, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/29/2015

pdf

text

original

CARTA JAWATAKUASA UNIT HAL EHWAL MURID 2012 PENGERUSI En. Kamal b Ahmad (Guru Besar) NAIB PENGERUSI Pn.

Hjh. Nor Aini Bt Abdullah (PK HEM) SETIAUSAHA HEM Pn.Tuan. Hazira Bt Tuan Hassan DISIPLIN DAN PENGAWAS En. Ahmad Izahan B Ibrahim KANTIN Pn. Azila Bt Yusof

BADAN IHSAN Cik Badirah Bt Yusof

REKOD PRESTASI MURID Pn. Rosmini Aida Bt Saipudin

RMTS & PSS Pn. Wan Ruslina Bt Daud

REKOD & PENDAFTARAN MURID Pn. Ruhil Amani Bt. Md Zain

BIMBINGAN DAN KAUNSELING Pn. Nik Serimah Bt. Safei

KELAB GURU & KAKITANGAN Pn. Wan Khairanie Bt Wan Hussin

KEBAJIKAN MURID Pn. Rohana Bt Che Ismail

KESELAMATAN JALAN RAYA Pn. Zaida Bt Mat Dahang

PENCEGAHAN DADAH En. Rosdi B Ibrahim

KELAB PENCEGAHAN JENAYAH Pn. Hjh. Maizan Bt Jamaluddin

KESELAMATAN DAN KECERIAAN Pn. Noraiza Bt Yusuf

TAKAFUL DAN BANK SIMPANAN Pn. Zarinah Bt Ab. Razak

SKIM PINJAMAN BUKU TEKS Pn. Hjh. Haznal Bt Che Hassan

PROGRAM BERSEPADU SEKOLAH KESIHATAN Pn. Hamizon Bt Mohammed

K.W.A.M.P Pn. Fariza Bt Hassan

SKIM BAUCER TUISYEN (SBT) Pn. Rohana Bt Yusoff

PENGENALAN
Unit inimerupakan satu unit yang menjadi nadi perjalanan proses pengajaran dan pembelajaran yang kini memerlukan satu organisasi yang terancang dan tersusun. Semoga dengan adanya unit ini, masalah yang berkaitan dengan sosio budaya murid serta persekitaran sekolah dapat diajukan kepada Guru Besar dan seterusnya hingga ke PPD yang sama dengan Jabatan Pelajaran Negeri Kelantan. Dalam mengharungi liku-liku yang mendatang mendokong Falsafah Pendidikan Negara, lantas menjadi teras untuk menghasilkan warga negara yang berwawasan. Keutamaan akan ditumpukan kepada melahirkan anak didik yang mendapat penuh rasa kasih sayang daripada ibu, bapa, guru, masyarakat, bangsa, agama dan negara. Harapan yang tinggi menjulang ini akan tercapai hanya dengan adanya komitmen dari pelbagai pihak khasnya dari warga sekolah. Tidak ketinggalan juga peranan ibubapa/penjaga anak didik. Unit ini juga akan bekerjasama sepenuhnya dengan pentadbir serta bahagian perancang sekolah.

MATLAMAT
Menjadikan Unit Hal Ehwal Murid sebagai suatu organisasi yang sentiasa prihatin dalam hal pengurusan pelajar merangkumi bidang disiplin, kebajikan, bimbingan, keselamatan, kesihatan dan pembinaan insan bagi merealisasikan Falsafah Pendidikan Negara ke arah melahirkan pelajar yang berpendidikan seimbang dari segi jasmani, rohani, mental dan sosial.

OBJEKTIF
Objektif utama Unit Hal Ehwal Murid ialah :

1. Memastikan semua murid mendapat layanan kemudahan dan kebajikan yang saksama ke
arah peningkatan kualiti pembelajaran di sekolah.

2. Menerap dan menyemai nilai-nilai murni di kalangan murid bagi melahirkan insan berilmu, 3. 4.
beriman, berakhlak mulia, bersopan santun, berdisiplin, bertanggungjawab, ramah mesra dan saling hormat menghormati. Menentukan keselamatan murid terjamin dan dalam keadaan selesa semasa berada di sekolah. Sentiasa bersikap terbuka dan menjalin hubungan mesra dengan ibubapa murid.

Beberapa objektif telah digariskan untuk mengerakkan Unit Hal Ehwal Murid di peringkat Sekolah Kebangsaan Sultan Ibrahim (3), diantaranya :

1. Unit ini akan membimbing murid-murid kearah Insan Kamil. 2. Memupuk dan mentarbiah kanak-kanak kearah jalan Allah. 3. Rasa terhina apabila melakukan sesuatu perkara yang ditegah oleh agama dan pihak
sekolah.

4. Melahirkan generasi yang dapat mengenang jasa sekolah kepada dirinya dan masyarakat
sekeliling.

5. Merapatkan jurang pemisah antara sosio ekonomi murid dengan mengadakan program “DIA 6. 7. 8.
KAWANKU”. Menyelamatkan harta benda sekolah dari dicerobohi oleh murid-murid di luar waktu pembelajaran. Dapat menerima segala teguran yang boleh membantu peningkatan unit ini. Akan berkhidmat sebaik yang mungkin agar diberkati. TUGAS UNIT HAL EHWAL MURID

1. Mengurus hal-hal yang berkaitan dengan pendaftaran,kemasukan, penempatan dan
pertukaran murid.

2. Menyelia mengenai kehadiran murid ke sekolah. 3. Menggubal dan menguatkuasa peraturan-peraturan sekolah dan jika perlu mengkaji semula 4. 5. 6.
dari masa ke semasa. Menyedia dan menyelia kemudahan dan kebajikan murid dari segi BukuTeks, Rancangan Makanan Tambahan, Bimbingan dan Kaunseling,keselamatan pelajar, pemeriksaan kesihatan dan gigi serta sebarang jenis bantuan. Menyelia dan memastikan pengusaha kantin mematuhi peraturan dan pekeliling Kementerian Kesihatan, juga dapat memberi perkhidmatan serta layanan sewajarnya kepada pengguna. Menyelia dan menyelaras pengeluaran/pemberian surat-surat akuan, sijil-sijil penghargaan dan sijil berhenti sekolah.

Rohana Bt Che Ismail KESELAMATAN JALAN RAYA Pn. Azila Bt Yusof BADAN IHSAN Cik Badirah Bt Yusof REKOD PRESTASI MURID Pn. Wan Ruslina Bt Daud REKOD & PENDAFTARAN MURID Pn. Ruhil Amani Bt. Maizan Bt Jamaluddin KESELAMATAN DAN KECERIAAN TAKAFUL DAN BANK SIMPANAN . Nik Serimah Bt. Ahmad Izahan B Ibrahim KANTIN Pn. Rosmini Aida Bt Saipudin RMTS & PSS Pn. Wan Khairanie Bt Wan Hussin KEBAJIKAN MURID Pn. Safei KELAB GURU & KAKITANGAN Pn.7. Rosdi B Ibrahim KELAB PENCEGAHAN JENAYAH Pn. CARTA JAWATANKUASA UNIT HAL EHWAL MURID 2010 DISIPLIN DAN PENGAWAS En. Md Zain BIMBINGAN DAN KAUNSELING Pn. Zaida Bt Mat Dahang PENCEGAHAN DADAH En. Hjh. Mewujudkan hubungan dua hala di antara sekolah dengan ibubapa dan masyarakat.

NOR AINI BT ABDULLAH N. HALIMAH BT MAMAT SETIAUSAHA : EN. Hamizon Bt Mohammed K. Melahirkan persefahaman dan toleransi antara murid pelbagai kaum di sekolah. RASHID PEN. Razak SKIM PINJAMAN BUKU TEKS Pn. Fariza Bt Hassan SKIM BAUCER TUISYEN (SBT) Pn. para guru dan murid serta warga sekolah dari peringkat sekolah rendah hingga sekolah menengah dalam kegiatan-kegiatan khas secara bersama. Menggalakkan penyertaan masyarakat setempat. KHAIRULLAH BIN MOKHTAR EN.Pn.P Pn. Rohana Bt Yusoff RANCANGAN INTEGRASI MURID UNTUK PERPADUAN ( RIMUP ) PENGERUSI : EN. HJH. 3.RAHMAN OBJEKTIF RIMUP RIMUP menggariskan 4 objektif utama iaitu : 1.A. PENGERUSI I : PN. ROHANA BT YUSOF EN. Haznal Bt Che Hassan PROGRAM BERSEPADU SEKOLAH KESIHATAN Pn. AZIZAH BT ABD. KAMAL BIN AHMAD N. Noraiza Bt Yusuf Pn. PENGERUSI II : PN. REDZUAN BIN AB.M. Zarinah Bt Ab. 2. AZIZ (KPT) AHLI JAWATANKUASA :     PN. Mewujudkan sikap kerjasama. Hjh. tolong-menolong dan mewujudkan suasana muhibbah secara sedar dan terancang. AHMAD IZAHAN BIN IBRAHIM BENDAHARI : PN. HJH. . FARIDAH ABD. MOHAMUD BIN DAUD PN.W. SETIAUSAHA : EN.

HJH. 6. 7. MAIZAN BT JAMALUDIN (PENGAWAS) TN. tenaga dan kepakaran untuk menjayakan kegiatan-kegiatan khas secara bersama. . PENGAWAS DAN KETUA DARJAH 1. setiausaha Lembaga Disiplin atas nasihat Guru Besar boleh memanggil mesyuarat tergempar untuk membincangkan kes-kes berat mengenai disiplin. KAMAL BIN AHMAD PENGERUSI PN. ROHANA BT YUSOF BIDANG TUGAS BADAN DISIPLIN. Menyedia dan membekalkan maklumat data SSDM kepada PPD. HAMIDAH BT HASSAN PN. Menerima laporan pengawas dan guru pengawas dan seterusnya mengambil tindakan. AHMAD IZAHAN BIN IBRAHIM : PN. NOR ZAWAHIR BT MAT NAFI EN. 9/1975. 4.4. 9. MOHD GHAZI BIN YUSOF EN. ROSDI BIN IBRAHIM EN. 10. JPN / Kementerian apabila dikehendaki berbuat demikian. Menjadi Pegawai Perhubungan antara ibubapa/penjaga dalam menangani masalah disiplin di kalangan murid. ROSMINI AIDA BT SAIPUDDIN : PN. NOR AINI BT ABDULLAH SETIAUSAHA BENDAHARI AHLI JK         : EN. 2. HJ. MAT ALIB BIN DERAMAN PN. Memastikan semua guru adalah guru disiplin dalam usaha menguatkuasa undang-undang dan peraturan sekolah. 8. Mewujudkan sistem rekod disiplin kelas dan sistem pemantauan yang berkesan. HJH. 5. AZIZ BIN ABDULLAH PN. 3. JAWATANKUASA PELAKSANA BADAN DISIPLIN. Melaksanakan rondaan untuk mengesan murid yang ponteng kelas. Menjalankan hukuman disiplin mewakili Guru Besar. peralatan. AB. Membantu Lembaga Disiplin Sekolah untuk mengesan dan mengesahkan kesalaha-kesalahan serius yang boleh membawa kepada hukuman penggantungan sementara atau buang sekolah berpandukan surat Pekeliling Iktisas Bil. Berkongsi kemudahan. Merangka dan menentukan dasar-dasar disiplin dan peraturan-peraturan sekolah berpandukan pekeliling Kementerian dan Jabatan Pelajaran. PENGAWAS DAN KETUA DARJAH PENASIHAT EN. Membantu menyelesaikan masalah-masalah yang tidak mampu diselesaikan oleh para pengawas.

Mengadakan Kem Kepimpinan. 7. 2. Mengadakan taklimat pembahagian tugas ketua dan penolong. Perlantikan Jawatankuasa dan pengawas sesi 2010. peras ugut.11. Mengadakan taklimat tentang tugas pengawas. bohsia/bohjan. 6. buli dan lain-lain. Pembahagian senarai tugas. 3. Bersedia bertugas pada bila-bila masa terutama melibatkan kawalan murid. 3. 3. 5. 5. Perlantikan dilakukan oleh guru kelas masing-masing. Perlantikan ketua darjah dan penolong ketua darjah. TUGAS GURU DISIPLIN 1. gambar. 4. Perlantikan dilakukan oleh guru kelas masing-masing. 7. 6. Merancang dan melaksanakan program yang bertujuan untuk meningkatkan kesedaran dan penghayatandisiplin di kalangan murid sekolah. Menyelaras dan menyediakan rekod disiplin dan laporan murid. Memastikan undang-undang dan peraturan sekolah dikuatkuasakan.peraturan. Mengambil tindakan yang bersesuaian terhadap kes-kes murid yang melanggar disiplin. tatatertib dan salahlaku. majalah dan video lucah. Sentiasa memberi maklumat kepada PK HEM berhubung dengan kes-kes yang serius seperti penyalahgunaan dadah. 2. kumpulan haram. BADAN PENGAWAS SEKOLAH 1. Melaksanakan hukuman ( dengan kebenaran Guru Besar ). Menentukan penerapan amalan-amalan dan nilai-nilai murni. Merancang tugasan „spot check‟ di kalangan murid. PENGAWAS DAN KETUA DARJAH BADAN DISPLIN 1. Membantu Guru Besar merangka peraturan sekolah. Mengambil tindakan terhadap kes salahlaku murid. Perlantikan rasmi dengan menyemat tanda nama. Mengadakan jamuan akhir tahun. 8. 2. 5. 4. Menjaga Keceriaan dan kebersihan kelas. Mengendalikan perjumpaan MINGGUAN pengawas-pengawas sekolah. 6. Memastikan undang-undang dan peraturan dikuatkuasakan dan dipatuhi oleh semua. 8. 4. Mengadakan Kem Kepimpinan KETUA DAN PENOLONG KETUA DARJAH 1. Merekodkan setiap perjalanan kes dan melaporkannya kepada PK HEM pada setiap minggu. 3. Sentiasa bekerjasama dengan Unit Bimbingan dan Kaunseling serta Badan Pengawas Sekolah. 2. 4. 5. . PERANCANGAN TAHUNAN BADAN DISIPLIN. Mengadakan lawatan khusus untuk Pengawas.

19. Mengawal murid semasa pertukaran guru. Memastikan guru-guru masuk ke kelas mengikut jadual kelas. Mengambil dan menghantar jadual kedatangan. KAMAL BIN AHMAD PENGERUSI PN. ROHANA BT CHE ISMAIL PN. 14. RAHMAN TUAN HJ. HJH. Membincangkan masalah yang timbul 16. 12. NOR AINI BT ABDULLAH SETIAUSAHA AHLI JK         : PN. HAZNAN BT CHE HASAN PN. Mengatasi masalah. 10. Penyerahan sijil penghargaan kepada semua ketua darjah dan penolong ketua darjah JAWATANKUASA PELAKSANA BIMBINGAN DAN KAUNSELING PENASIHAT EN. Mengadakan kem motivasi 18. Khidmat Runding Cara        Pelajaran Disiplin Kesihatan Peribadi Murid Guru Ibubapa . 13. Mengadakan perjumpaan apabila difikirkan perlu 15. 11. Mengenalpasti murid yang bermasalah :     Pelajaran Disiplin Kesihatan Peribadi 2. Mengadakan jamuan di akhir tahun 2008. RUHIL AMANI MAT ZAIN PN. NORHAYATI BT MOHD NOR PN. 17. MOHD GHAZI BIN YUSOF EN. Membantu guru-guru kelas masing-masing. ZUL AZMAN BIN AWANG BIMBINGAN DAN KAUNSELING 1. HJH.9. AZIZAH BT AB. NIK SERIMAH BT SHAFIE : PN. Memberi hormat kepada guru atau pelawat yang masuk ke kelas. KHAIRULLAH BIN MOKHTAR EN.

diterima oleh murid berada di dalam keadaan baik ( dibalut ). 3. ROSDI BIN IBRAHIM (TAHUN 4) PN. 8. Melaporkan kepada PK HEM jika berlaku sebarang masalah berkaitan buku teks. Menandatangan SAP/INVOIS atau nota serahan jika diperturunkan kuasa oleh Guru Besar. KAMAL BIN AHMAD PENGERUSI PN. Menyelaras penggunaan sistem SISTEKS dalam operasi peminjaman dan pemulangan buku teks. Menyemak stok buku teks pada awal dan hujung setiap tahun. 3. Membuat laporan keperluan buku teks. Melupus kira buku-buku teks yang mengalami perubahan sukatan. Mengadakan pepemeriksaan kepada peminjam buku teks dari masa ke semasa.Bekerjasama dengan Kelas Pemulihan JAWATANKUASA PELAKSANA SKIM PINJAMAN BUKU TEKS ( SPBT ) PENASIHAT EN. ROHANA BT YUSOF (TAHUN 6) BIDANG TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB GURU SPBT Mengurus bilik operasi buku teks ( BOSS ). MAIMON BT KONOK (TAHUN 5) PN. HAZNAL BT CHE HASSAN : PN. TUAN HAZIRA BT TUAN HASSAN (TAHUN 3) EN. HJH. 4. Menyelaras pengagihan buku teks melalui guru kela. 6.3. . 4. Membuat soal siasat/soal selidik dan menyimpan rekod murid-murid yang bermasalah. Membeli buku yang tidak cukup keperluan semasa. 1. 5. YUSOF (TAHUN 1) PN. 6. PERANCANGAN TAHUNAN UNIT SKIM PINJAMAN BUKU TEKS 1. Menghantar wakil untuk menghadiri bengkel taklimat penggunaan SISTEKS yang dianjurkan oleh pihak BBT/JPN. ( JANUARI 08 ) 2. HAMIZON BT MOHAMED (TAHUN 2) PN. 2. Menguruskan pelupusan buku teks. Mengagihkan buku teks kepada semua murid untuk memenuhi keperluan semasa di sekolah. 7. "Spotcheck‟ dari masa ke semasa untuk memastikan semua buku teks yang telah 4. HJH. Baik pulih buku teks yang masih elok untuk digunakan. NORHAYA BT MOHD. 5. NOR AINI BT ABDULLAH SETIAUSAHA AHLI JK       : PN. 7.

NOR AINI BT ABDULLAH . 4. ASMAT BT MOHD NOR PN. 1. MAIMON BT KONOK CIK BADHIRAH BT JUSOH PN. 5. Mengadakan perjumpaan mingguan untuk Pengawas SPBT. HJH. HAZNAN BT CHE HASSAN PN. 3.BILIK OPERASI SPBT SEKOLAH 1. 4. HAMIDAH BT HASSAN PN. Melantik Pengawas SPBT untuk menjaga bilik BOSS. ROHANA BT CHE ISMAIL : PN. NORHAYA BT MOHD YUSOF PN. HJH. HJH. RAHMAN PN. KAMAL BIN AHMAD PENGERUSI PN. 5. Membuat laporan dan menyerahkan senarai nama murid berkenaan kepada pihak Pentadbir (Unit HEM). JAWATANKUASA PELAKSANA RANCANGAN MAKANAN TAMBAHAN SEKOLAH (RMTS) PENASIHAT EN. Mengadakan jamuan akhir tahun. JAWATANKUASA PELAKSANA BADAN KEBAJIKAN MURID PENASIHAT EN. kemalangan dan sebagainya untuk disumbangkan kepada keluarga mangsa. 3. KAMAL BIN AHMAD PENGERUSI PN. AZILA BT YUSOF PERANCANGAN TAHUNAN BADAN KEBAJIKAN MURID TABUNG MURID MISKIN Mengumpulkan maklumat dan mengenalpasti murid-murid miskin dan anak yatim. 2. NOR AINI BT ABDULLAH SETIAUSAHA AHLI JK         : PN. AZIZAH BT AB. Menyediakan jadual pemeriksaan buku teks. Menyusun atur keadaan bilik untuk persediaan Program JUARA. Menguruskan bantuan kebajikan Sentiasa berhubung erat dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat Menguruskan Tabung Derma Kilat jika berlaku kematian. 2.

berada dalam kualiti yang baik dan kuantiti yang mencukupi dengan jumlah muid RMTS. SURYANI BT MOHD ZAIN (RMTS) PN. 4. WAN KHAIRANIE BT WAN HUSSIN PN. 6. PERANCANGAN TAHUNAN RANCANGAN MAKANAN TAMBAHAN Mesyuarat AJK RMTS Menentukan menu makanan RMTS yang bersesuaian. NORHAYA BT MOHD. HJ. JAWATANKUASA PELAKSANA KANTIN SEKOLAH PENASIHAT EN. Perundingan dengan pihak kantin untuk penyediaan makanan untuk murid-murid RMTS 1. AZIZ (PENTADBIRAN) BIDANG TUGAS JK RMTS Mengadakan mesyuarat jawatankuasa RMTS. Penyediaan dan pembahagian boring timbang berat. Bekerjasama dan sentiasa berbincang dengan pihak penyediaan makanan. 5. Menyediakan borang pemilihan murid RMTS. Memungut dan menyemak jadual kedatangan murid RMTS. Memilih menu RMTS. 3. WAN ROSLINA BT DAUD : PN. Memastikan makanan yang disediakan mengikut menu. Menyediakan jadual kedatangan harian RMTS. YUSOF PN.SETIAUSAHA AHLI JK         : PN. 2. Senaraikan tugas guru-guru mengawasi RMTS Mengedarkan borang maklumat murid yang berkaitan dengan pendapatan ibubapa untuk panduan pemilihan 5. 2. ZULKIFLI BIN AYAT KHAN (PEMAJAK KANTIN) EN. 4. ZAIDA BT MAT DAHANG TN. awal dan akhir tahun 7. 3. 7. NOR AIZA BT MOHD YUSOF (PSS) PN. Memilih murid-murid menyertai program RMTS 6. 1. MAOHAMUD BIN DAUD (WAKIL PIBG) PN FARIDAH BT AB. KAMAL BIN AHMAD .

FARIDAH BT AB. 9. Memastikan tempat duduk guru dan murid adalah selamat dan selesa. 3. Memastikan semua makanan ditutup dengan tudung salji/kain maslin/disimpan di dalam bekas yang bertutup. MAHAMUD BIN DAUD (PIBG) PN. ROHAYA BT ABDULLAH EN. NOR AINI BT ABDULLAH SETIAUSAHA AHLI JK          : : PN. Memastikan pengusaha kantin mematuhi peraturan dan pekeliling Kementerian Kesihatan / Pelajaran. Memastikan persedian tempat duduk untuk guru dan murid di kantin mencukupi. NOORHAYA BT MOHD YUSOF PN. 4. WAN KHAIRANIE BT WAN HUSSIN PN. Memastikan keadaan di dalam dan di luar kantin sentiasa berada dalam keadaan bersih. Memastikan makanan yang disediakan untuk jualan harian adalah mencukupi. 12. Memastikan tiada makanan yang bahannya tidk halal. Menyampaikan laporan Bulanan/Mingguan kepada PK HEM/Guru Besar tentang pretasi kantin. ASMAT BT MOHD. NOR PN. HJ ZULKIFLI BIN AYAT KHAN (PEMAJAK KANTIN) EN. 6. kemas dan ceria. 11. HJH. AZILA BT YUSOF PN. Memastikan penyediaan dan peralatan yang digunakan adalah bersih dan selamat serta menggunakan penyepit untuk mengambil makanan. ZUL AZMAN BIN AWANG PN. Memastikan semua penjual dan kakitangan bertugas di kantin sentiasa memakai apron dan tutup kepala yang bersih dan kemas mengikut pekeliling Kementerian Kesihatan. . 13. 8. Memastikan mutu makanan dan harga jualan berpatutan dengan syarat-syarat perjanjian dan senari harga dipamerkan. AZIZ ( KPT ) BIDANG TUGAS JK KANTIN 1. 5. ZAIDA BT MAT DAHANG TN. Memastikan jenis-jenis makanan dan minuman yang dijual mengikut syarat perjanjian. 10. 7. Memastikan layanan dan perkhidmatan yang disediakan adalah cepat dan mesra pelanggan.PENGERUSI PN. 2.

Beberapa orang pengawas sekolah ditugaskan untuk mengawasi murid-murid supaya mereka mengikuti peraturan di kantin.14. Pastikan persekitaran kantin sentiasa bersih. Papan kenyataan dengan maklumat baru. Mengadakan mesyuarat Jawatankuasa Kantin sekurang-kurangnya 3 kali setahun dan mengadakan perbincangan dari masa ke semasa. Keceriaan Kawasan Kantin : 1. 3. HJH. Alaskan meja kantin. NOR AINI BT ABDULLAH SETIAUSAHA : PN. Mesyuarat ajk untuk merancang aktiviti. PERANCANGAN TAHUNAN UNIT KANTIN SEKOLAH Mengemaskini keadaan kantin : 1. FARIZA BT HASSAN . Penyusunan ajk kerja dan taklimat kepada semua guru serta kakitangan sekolah. Menyediakan buku pengurusan. Pameran sijil dan gambar penyampaian „Piala Kantin Berbintang‟ Projek Juara ‘Kantin Berbintang’ 1. Pastikan terdapat hiasan dalam berbagai bentuk yang menarik dan memberi manafaat kepada semua murid. 2. Sambutan Hari Kantin 1. Kemaskini buku pengurusan untuk persediaan projek juara dan penyeliaan umum mengikut skima yang ditetapkan. 2. 2. Susun bunga-bunga berpasu. 4. 2. KAMAL BIN AHMAD PENGERUSI PN. Buku komen Pelanggan 3. Semua murid mesti makan di kantin sekolah. 2. JAWATANKUASA KERJA KUMPULAN WANG AMANAH PELAJAR MISKIN ( KWAPM ) PENASIHAT EN. Susun kerusi dan meja dengan teratur. Penggunaan Kantin : 1. 3.

ABD. AJK KWAMP mem buat pemilihan untuk menentukan pelajar yang layak menerima bersama dengan Para Pentadbir Sekolah. Pelajar yang tercicir layak dipertimbangkan untuk membuat rayuan dan borang rayuan diedarkan kepada pelajar yang terbabit dan prosedur pemilihan dijalankan. REDZUAN BIN ABD. Ibubapa/penjaga boleh mendapatkan wang di bank. Borang Rumusan peringkat PPD dihantar ke unit HEM JPN untuk dikemaskini dan dibawa ke Bahagian Biasiswa Kem. HJ. HALIMAH BT MAMAT (PKP) EN. Mengedarkan borang kepada semua pelajar dari tahun 1 hingga tahun 6 melalui guru kelas masing-masing. NIK SERIMAH SHAFIE PN. MAHAMUD BIN DAUD ( SU PIBG) YG. Pelajar yang dikenalpasti layak mendapat bantuan dimaklumkan untuk membuka akaun di Bank yang terpilih. 9. KHAIRULLAH BIN MOKHTAR EN. NOR AINI BT ABDULLAH SETIAUSAHA : EN. HJH. Borang Rumusan KWAPM peringkat sekolah dikemaskini dan dihantar ke PPD.PEMERHATI) SEMUA GURU KELAS ( TAHUN 1 – 6 ) PROSEDUR PELAKSANAAN PENGAGIHAN BANTUAN KWAMP 1. 2. JAWATANKUASA KERJA KELAB PENCEGAHAN DADAH PENASIHAT EN. HJH. RAZAK CIK BADHIRAH BT JUSOH PERANCANGAN TAHUNAN KELAB PENCEGAHAN DADAH . RAHMAN (AJK PIBG) EN. Taklimat pelaksanaan Bantuan KWAPM oleh Pengerusi KWAMP. 6. 3. ABD. ( BANK PERTANIAN ) 8. Majlis Pengagihan bantuan KWAPM diadakan. HAMID BIN ABD. MANAF BIN AWANG (PPM . Pelajaran. KAMAL BIN AHMAD PENGERUSI PN. 7. 5.AHLI JK        : PN. Wakil daripada PIBG dan Para Penyelia Pembangunan Mukim. 10. MULIA RAJA ARIF BIN RAYA HUSIN (NYDP PIBG) TN. ZARINAH BT ABD. MOHD GHAZI BIN YUSOF EN. Mengumpul dan menerima borang daripada guru kelas masing-masing. RASHID (PKKO) EN. POH TZE PHENG PN. ROSDI BIN IBRAHIM AJK :        EN. 4. ROHAYA BT ABDULLAH PN.

HASSAN BIN CHE SOH-YDP PIBG EN. KAMAL BIN AHMAD PENGERUSI PN. ROHANA BT YUSOFF -KETUA PAN. Merancang. BM PN. RUHIL AMANI BT MD ZIN -KETUA PAN. HJH. NIK SERIMAH BT SHAFIE -BIMBINGAN & KAUNSELING PN. Mengadakan ceramah-ceramah mengenai bahaya dadah. AZIZAH BT ABD RAHMAN -KETUA PAN. HJH. JAWATANKUASA KERJA KELAB KEBAJIKAN GURU & KAKITANGAN PENASIHAT EN. KAMAL BIN AHMAD PENGERUSI PN. PERANCANGAN TAHUNAN KELAB PENCEGAHAN JENAYAH 1. Menampal iklan-iklan mengenai dadah. 3. Menyediakan dan menghantar laporan tahunan kelab pencegahab jenayah kepada jawatankuasa peringkat daerah pada akhir bulan Oktober setiap tahun. memantau dan menilai program atau aktiviti kelab pencegahan jenayah. Mengadakan sudut-sudut pameran dadah.1. 2. WAN KHAIRANIE BT WAN HUSSIN . 2. MAIZAN BT JAMALUDDIN PN. HIV dan lain-lain. SAINS PN. 2.PI EN. Menjemput penceramah dai kalangan polis untuk memberikan ceramah. 4. JAWATANKUASA KERJA KELAB PENCEGAHAN JENAYAH PENASIHAT EN. 3. NOR AINI BT ABDULLAH SETIAUSAHA : PN. Mendapatkan peruntukan daripada MCPF dan agensi-agensi luar. BI PN. Mengadakan Kempen Pencegahan Jenayah peringkat sekolah. Memberikan khidmat nasihat dalam perlaksanaan aktiviti kelab pencegahan jenayah. 4. MAHAMUD BIN DAUD -S/U PIBG BIDANG TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB GURU KPJ 1. Menjemput penceramah dari kalangan polis untuk memberi ceramah tentang jenayah. HJH. NOR AINI BT ABDULLAH SETIAUSAHA AJK :        :PN. ROHANA BT CE ISMAIL-KETUA PAN.

4. MAIMON BT KONOK PN. KAMAL BIN AHMAD . 3. Merancang dan mengadakan majlis jamuan bagi guru dan pekerja sokongan sekolah. 2. ASIAH BT SHAFIE PN. Memastikan atau menyimpan setiap kad keahlian guru-guru sekolah. Memungut wang dari guru-guru jika ada pekeliling daripada jabatan. HJH. MAT ALIB BIN DERAMAN EN. ZARINAH BT AB. HAMIDAH BT HASSAN PN. HJH.BENDAHARI AJK :          : PN. REDZUAN BIN AB. bersalin. HJH. Memungut yuran kelab guru. kematian dan lain-lain lagi.RAHMAN PN. AZIZAH AB. RASHID EN. NOR AINI BT ABDULLAH SETIAUSAHA : CIK BADHIRAH BT JUSOH AJK :        PN. Menentukan kebajikan guru dan pekerja sekolah . NOR ZAWAHIR BT MAT NAFI PN. ROHANA BT CHE ISMAIL PN. JAWATANKUASA KERJA BADAN IHSAN PENASIHAT EN. 3. Merancang dan mengadakan sumbangan saguhati kepada guru atau pekerja sokongan sekolah seperti masuk hospital. KAMAL BIN AHMAD PENGERUSI PN. AHMAD IZAHAN BIN IBRAHIM EN. 2. HALIMAH BT MAMAT EN. ASMAT BT MOHD NOR PN. MAIMON BT HUSIN (PKP) (PKKO) BIDANGTUGAS 1. MOHD RAFI BIN YUSOF PN. RUSIAH BT HUSAIN PN. HAIDA BT HASAN BIDANG TUGAS 1. RAZAK PN. SURYANI BT MOHD ZAIN PN. Memastikan semua guru menjadi ahli badan ihsan. JAWATANKUASA KERJA TAKAFUL DAN BANK SIMPANAN PENASIHAT EN.

PENGERUSI PN. ASIAH BT SHAFIE PN. JAWATANKUASA KERJA PROGRAM BERSEPADU SEKOLAH DAN KESIHATAN PENASIHAT EN. ABDUL AZIZ BIN ABDULLAH PN. 3. simpan buku simpanan murid) 5. WAN KHAIRAINIE BT WAN HUSSIN PN. POH TZE PHENG EN. ROHANA BT CHE ISMAIL EN. NOR AINI BT ABDULLAH SETIAUSAHA : PN. RAZAK AJK :        PN. HAIDA BT HASAN BIDANG TUGAS Menyelarakan simpanan bagi murid-murid. Mengemaskini semua buku simpanan murid-murid ( Jika perlu. 1. AZILA BT YUSOF PN. Memastikan bilik kesihatan sekolah berada dalam keadaan baik dan bersih. MOHD GHAZI BIN YUSOF EN. Menguruskan segala insurans takaful. KHAIRULLAH BIN MOKHTAR EN. HJH. ROHAYA BT ABDULLAH PN. 4. KAMAL BIN AHMAD PENGERUSI PN. HJH. NOR AINI BT ABDULLAH SETIAUSAHA : PN. 3. RAZAK PN. . ZUL AZMAN BIN AWANG EN. ASMAT BT MOHD NOR PN. AHMAD IZAHAN BIN IBRAHIM PN. WAN ROSLINA BT DAUD SEMUA PEKERJA SEKOLAH BIDANG TUGAS 1. 2. RUSIAH BT HUSAIN PN. Menyediakn semua borang-borang simpanan murid. Mengedar buku kesihatan murid kepada guru kelas bila diperlukan dan menyimpan semula selepas ianya digunakan. 2. Menentukan tarikh-tarikh lawatan pihak bank ke sekolah. HAMIZON BT MOHAMED AJK :           EN. ZARINAH BT AB. Memastikan buku kesihatan semua murid mencukupi. ZARINAH BT ABD.

MAHAMUD BIN DAUD AJK :       EN. NOR AINI BT ABDULLAH SETIAUSAHA : EN. KAMAL BIN AHMAD PENGERUSI PN. WAN ROSLINA BT DAUD . HJ. ZAIDA BT MAT DAHANG PN. HASSAN PN. NOR ZAWAHIR BT MAT NAFI PN. ASMAT BT MOHD NOR JAWATANKUASA KERJA LAWATAN DAN REKREASI MURID PENASIHAT EN. HJH. NOR AINI BT ABDULLAH SETIAUSAHA : PN. HJH. MAIZAN BT JAMALUDDIN EN. JAWATANKUASA KERJA REKOD DAN PENDAFTARAN MURID PENASIHAT EN.4. NOR AINI BT ABDULLAH PENYELARAS PN. MAT ALIB BIN DERAMAN TN. KAMAL BIN AHMAD PENGERUSI PN. NORHAYATI BT MOHD. AZIZ BIN ABDULLAH JADUAL GURU BERTUGAS HARIAN RANCANGAN MAKANAN TAMBAHAN SEKOLAH (RMTS) PENASIHAT EN. HJH. ROSMINI AIDA BT SAIPUDDIN PN. NORHAYA BT MOHD YUSOF PN. Mengisi borang-borang yang dikehendaki oleh pasukan kesihatan dari Klinik Bandar Pasir Mas bila diperlukan seperti senarai nama muris dan lain-lain lagi. KAMAL BIN AHMAD PENGERUSI PN. ABD. RUHIL AMANI BT MUHAMMAD ZAIN PN. TN. NOR PN. HAZIRA BT TN. ZAIDA BT MAT DAHANG PN. MOHD GHAZI BIN YUSOF PN. HJH. MAIMON BT HUSSIN AJK :        PN.

2. ROHAYA BT ABDULLAH JAMALUDDIN -PN. MAIMON BT KONOK HARI SELASA -EN. NOR AIZA BT MOHD YUSOF -PN. MAT ALIB BIN DERAMAN -PN. MAIZAN BT -PN. Guru Disiplin Menubuhkan Jawatankuasa Disiplin Sekolah untuk murid-murid. NORHAYATI BT MOHD NOR TUGASAN GURU BERTUGAS RMTS 1. ROHANA BT CHE ISMAIL -PN. AFIRAH BT AHMAD ROSDI HARI KHAMIS -TN. SURYANI BT MOHD ZAIN HARI RABU -EN. AHMAD IZAHAN BIN IBRAHIM -PN. 4. AB. AZILA BT YUSOF HARI ISNIN -EN. Memastikan pelajar mengamalkan doa makan sebelum makan dan selepas makan. Mengagihkan susu kepada pelajar mengikut kelas. AZIZ BIN ABDULLAH -CIK ZALWATI BT ZAKARIA -PN. NOR ZAWAHIR BT MAT NAFI -PN. Mengawasi pembahagian makanan kepada murid-murid RMTS. Melantik murid-murid yang layak untuk menganggotai badan pengawas sekolah. MOHD GHAZI BIN YUSOF -PN. RUSIAH BT HUSAIN -PN. Mempengerusi mesyuarat perjumpaan organisasi pengawas. ROSDI BIN IBRAHIM -PN. ROSMINI AIDA BT SAIPUDDIN -PN. FARIZA BT HASSAN -PN. . Mengawasi penyediaan dan mutu makanan. 5. RUHIL AMANI BT MOHD ZAIN -PN.HARI AHAD -EN. HJH. Memberitahu dalam perhimpunan tugas dan peraturan-peraturan sekolah. 3. HJ. Menulis laporan penyelian RMTS.

11. 7. daya kepimpinan dengan mengambil kira pandangan dan sokongan para guru. Pemilihan akhir dilakukan oleh para pelajar dengan cara undi. Menentukan segala peraturan dan undang-undang sekolah sentiasa dipatuhi oleh para pelajar sekolah.  Menentukan perkara-perkara yang berikut ada di dalam kelas: . Merekodkan segala kesalahan. 4. Menguruskan pertandingan kebersihan bilik darjah pada tiap-tiap minggu dan mengumumkan kelas yang paling kotor. Menyampaikan ucapan-ucapan tahniah kepada pengawas yang berjaya dan terpuji. 3. Mengawasi disiplin dan akhlak para pelajar di sekolah sepanjang hari persekolahan. menyusun kerusi meja dan membuang sampah. AJK kebersihan dan AJK Keceriaan. Memastikan AJK Keceriaan sentiasa mengemaskini papan kenyataan dan papan maklumat dari masa kesemasa. Menyedia rekod murid yang didapati bersalah. Mengaturkan mesyuarat lembaga pengawas yang diadakan dari semasa ke semasa di sekolah. Bekerjasama dengan guru-guru bertugas harian atau mingguan untuk menguruskan kawalan terhadap pelajar pada hari perhimpunan. Membantu Guru Besar dalam mengesan dan mengesahkan kesalahan-kesalahan besar yang dilakukan oleh pelajar yang boleh membawa kepada penggantungan sementara atau pembuangan sekolah. 8. Berhubung rapat dengan guru bimbingan / kaunseling untuk menyelesaikan masalah pelajar. Memastikan perlantikan para pengawas adalah berdasarkan pengalaman. sahsiah. upacara dan majlis-majlis yang diadakan oleh pihak sekolah. menyapu lantai. Memastikan undang-undang dan peraturan sekolah dipatuhi oleh semua murid. 13. menyediakan langsir dan bunga (jika perlu) untuk kelas. jikalau didapati sesuai dan boleh dilaksanakan setelah dipersetujui oleh pihak guru.Menyiasat perkara-perkara yang berlaku dan melaporkan kepada Guru Besar untuk tindakan selanjutnya. 10. 14. Menentukan Ketua dan Penolong Ketua Pengawas dilantik oleh guru penasihat lembaga pengawas dengan nasihat guru-guru lain. 9. Menerima laporan daripada para pengawas dan mengambil segala langkah dan tindakan yang sesuai. Mempamerkan peraturan dan undang-undang sekolah di papan-papan kenyataan dan di dalam bilik darjah. Menyusun rancangan tahunan untuk organisasi pengawas. Pilih pengawas pada setiap hujung tahun untuk bertugas pada tahun berikutnya. Membuat jadual pengawas bertugas. Menentukan pemilihan pengawas adalah berdasarkan pencapaian dalam bidang akademik. 12. memastikan AJK kebersihan mengagihkan pelajar untuk membersihkan papan hitam. 2. 6. mengelap tingkap. hukuman dan denda yang dijatuhkan kepada pelajar di sekolahnya. 1. 5. Melengkapkan maklumat dalam SSDM. Penolong Ketua Tingkatan. kebolehan dan kemampuan pelajar dalam bidang sukan dan permainan. Bendahari. Guru kelas SENARAI TUGAS GURU KELAS Pengurusan dan Organisasi kelas Membentuk organisasi kelas yang terdir daripada Ketua Tingkatan. Pemilihan calon dilakukan oleh guru-guru sendiri dan tidak dicalonkan oleh pelajar.

o Menyampaikan slip kemajuan pelajar kepada ibu bapa setiap kali selepas ujian. o Melaporkan kes ponteng mengikut prosedur yang berikut (a) mendapat dan mengisi dalam dua salinan borang “ Melanggar Peraturan Sekolah” yang dapat diperolehi dari penyelaras Tingkatan atau Bilik Guru Disiplin. o Melaporkan kepada Guru Kesihatan jika terdapat pelajar yang menghadapi masalah kesihatan o Melaporkan kepada Guru Disiplin jika terdapat pelajar yang melanggar disiplin sekolah. Alatan kebersihan seperti penyapu dan pengaut sampah. (b) Menghantar satu salinan borang tersebut kepada ibu bapa.  Menentukan kawal elektrik. kokurikulum dan fizikal dalam kemajuan pelajar bagi setiap semester/penggal. o Menentukan semua butir yang dikehendaki ada di dalam kelas.  Melaporkan perabot dan peralatan elektrik yang rosak kepada guru-guru penyelaras kursus yang berkenaan. (a) Buku diambil dan dihantar pada waktu dan ditempat yang dtetapkan. (b) Kebajikan pelajar.  Laporan pelajaran.  Buku teks. motivasi dan merangsangkan minat pelajar terhadap akademik o Mengalakkan pertandingan yang berbentuk akademik. o Memberikan galakan. o Memastikan kelas mempunyai buku rekod ponteng kelas dan diselenggarakan seperti yang diarahkan. biasiswa dan bantuan .  Jadual kedatangan dan kedatangan pelajar.  Mengadakan tabung kelas dengan jumlahnya terpulang kepada budi bicara pelajar. o Melaporkan kepada kaunselor jika terdapat kemerosotan pelajaran di kalangan pelajar.peperiksaan.(a) (b) (c) (d) (e) Jadual waktu Jadual Tugas Perabot kelas seperti kerusi meja pelajar dan meja guru dan papan hitam diiventorikan Moto Kelas. o Memastikan data terkini pelajar di dalam kelas. (b) Menjamin keselamatan buku tersebut. Tabung ini adalah bagi tujuan yang berikut: (a) Keceriaan kelas. kesihatan diri dan disiplin. sijil berhenti dan surat akuan o Mengisikan markah dan membuat laporan kemajuan akademik. Dan memberikan hadiah ( jika perlu) o Sentiasa prihatin terhadap semua masalah pelajar.  Membimbing organisasi kelas yang dilantik menjalankan tugas. kipas angin dan lampu dalam keadaan baik dan selamat digunakan.  Masalah pembelajaran. o Menandakan jadual kedatangan harian selewat-lewatnya sebelum waktu pertama berakhir dan menyimpan buku daftar pelajar di pejabat.

Menyemak isi kandungan dan muka surat buku-buku yang diterima. o Menentukan setiap pelajar menyertai aktiviti kokurikulum dan menyerahkan senarai nama mereka mengikut persatuan. o Menyemak jika pelajar ini menerima sebarang bentuk biasiswa dan melaporkan kepada guru biasiswa. ke dalam buku kemasukan pelajar dan mendapatkan nombor pendaftaran pelajar baru dari buku kemasukan pelajar daripada daripada Penolong Kanan HEM. kelab dan badan beruniform yang dipilih kepada Penyelaras Kokurikulum. o Mengeluarkan resit kepada pelajar bagi pembayaran yang dibuat. o Menentukan rumah sukan. kehilangan atau kecurian buku-buku teks. Membuat peraturan yang perlu semasa mengeluar dan menerima balik buku-buku teks yang diberi pinjam kepada guru-guru dan juga murid-murid. SPBT        Menerima buku-buku SPBT dari pembekal serta mengecopnya. o Memulangkan buku teks pada tarikh yang ditetapkan dan menyenaraikan nama pelajar yang tidak memulangkan buku teks pada akhir tahun dan memberikan senarai itu kepada guru SPBT o Mengenalpasti pelajar yang layak menerima sebarang bentuk bantuan yang lain dan melaporkan kepada Guru Kebajikan. o Melaporkan kepada Guru Biasiswa sekiranya terdapat kemerosotan pelajaran di kalangan pelajar yang mendapat biasiswa. Memberi taklimat kepada guru-guru.  Pendaftaran sukan.  Murid Keluar o Menentukan hal-hal peperiksaan telah disempurnakan bagi pelajar tingkatan 5. Menyimpan buku stok SPBT dengan sempurna dan kemaskini. o Menentukan penerimaan borang SPBT (sekiranya layak) dari sekolah yang terdahulu dan memastikan pelajar ini mendapat buku teks. o Menyerahkan wang kutipan derma PIBG kepada Bendahari PIBG . . o Mengutip derma PIBG o Mengutup wang peperiksaan bagi kelas-kelas peperiksaan.o Memastikan skim pinjman buku teks diagih kepada pelajar yang layak dan memastikan buku-buku tersebut dibalut dan ditulis nama pelajar. bagaimana cara-cara hendak mengisi borang-borang SPBT. Mengadakan peraturan yang sesuai jika berlaku kerosakan. o Menyerahkan wang kutipan yuran sekolah dan wang peperiksaan serta buku kutipan kepada Pembantu Tadbir pada hari yang sama. o Menentukan buku teks telah dipulangkan. persatuan dan lain-lain.  Pendaftaran Pelajar Baru o Menerima kemasukkan pelajar baru. o Menggalakkan pelajar bergiat cergas dalam sukan dan juga aktiviti kokurikulum. Mengeluarkan borang-borang yang berkaitan dengan SPBT kepada guru-guru darjah / kelas. o Mengambil butir-butir diri yang diperlukan.  Kutipan Yuran dan Derma o Mengutip yuran sekolah pada awal tahun dan menggalakkan pelajar membayar kesemua yuran sekaligus. o Mengemaskini fail SPBT dari masa ke semasa. o Menentukan penerimaan biasiswa dilaporkan kepada pejabat. o Menentukan kelulusan untuk bertukar telah diterima.

serta membuat permohonan hapus kira pada setiap akhir tahun. guru. Memungut balik semua buku teks yang telah dikeluarkan kepada guru-guru darjah pada akhir penggal 2 persekolahan. Minuman pagi murid-murid yang menduduki peperiksaan UPSR Mengadakan kutipan Derma Kilat untuk murid atau keluarga murid yang ditimpa malapetaka/ bencana yang difikirkan perlu untuk membantu meringankan bebanan mereka. kakitangan bukan guru dan agensi kerajaan dan bukan kerajaan yang terlibat dalam proses pendidikan dan perkembangan murid. Dasar Pendidikan Wajib. Anak Yatim ii. keibubapaan dan kemahiran mengatasi masalah kepada murid melalui sebarang media yang sesuai bertujuan untuk meningkatkan potensi murid secara optimum. menyedia dan menyebar maklumat serta resos Bimbingan dan Kaunseling dalam bidang akademik. Murid Bermasalah iv. pemulihan dan krisis dalam bidang akademik. Menyediakan laporan tahunan program dan aktiviti Bimbingan dan Kaunseling di sekolah dan Melaksanakan tugas- mengemaskini sistem fail. melaksana dan mengawalselia program dan aktiviti konferens dengan ibubapa. Tahunan Bimbingan dan Kaunseling di sekolah. melaksana dan mengawalselia program dan aktiviti bimbingan murid termasuk program pendidikan pencegahan dadah. mengawalselia dan menyediakan rekod dan inventeri murid.     Mengeluarkan buku-buku teks kepada guru-guru darjah untuk diberi pinjam kepada murid-murid. psikososial dan kesejahteraan mental. alkohol. kerjaya. mengkaji dan mengenalpasti keperluan perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling di sekolah berasaskan kepada pendekatan perkembangan. rokok. Murid yang sakit di hospital v. 11 May 2009 Hal-Ehwal Murid . inhalan. Merancang. Program Sekolah Selamat. pencegahan. berhubung bidang-bidang di bawah perkhidmatan bimbingan dan kaunseling. Memastikan semua murid-murid telah mendapat pinjaman buku teks. keibubapaan dan masalah murid. Murid yang kematiaan ibubapa vi. Murid Miskin iii. kepada murid dan individu-individu yang berkaitan dengan kes. HalEhwal Murid Written by Administrator Monday. Bertanggungjawab tentang kehilangan atau kerosakan buku teks. Memberi perkhidmatan bimbingan / kaunseling individu secara profesional dan beretika. Memberi perkhidmatan Memberi khidmat bimbingan/kaunseling krisis Merancang. bimbingan / kaunseling HIV / AIDS dan disiplin murid. Memberi maklumat kepada Penyelia Buku Teks Negeri atau Pegawai Buku teks berkenaan dengan jumlah buku yang diperlukan pada tiap-tiap tahun mengikut perkembangan murid. Menyediakan Borang Hapuskira. melaksana dan menyediakan Rancangan Merancang. rekod dan dokumentasi perkhidmatan bimbingan dan kaunseling. melaksana dan mengawalselia program dan aktiviti perkhidmatan konsultasi dan rujukan. menyedia dan mengurus pendidikan perkembangan kerjaya. Merancang. bimbingan / kaunseling kelompok secara profesional dan beretika. kerjaya. Matematik dan Sains dalam Bahasa Inggeris dan Dasar Bahasa Tambahan dan Jawatankuasa penempatan(kemasukan) murid di sekolah. tugas lain yang diarahkan oleh Ketua Jabatan dan semasa ke semasa. Mengumpul. psikososial dan kesejahteraan mental. Urusetia kepada Jawatankuasa Penyelaras Perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling.  KAUNSELING Meneliti. Merancang. Merancang. KEBAJIKAN MURID Menjaga kebajikan murid-murid Sekolah Kebangsaan Merlimau Satu seperti :i.

Guru Disiplin) Pn. Teoh Bee Choo (Penolong Kanan HEM) Setiausaha : Pn. Lim Bee Lay (Ketua Guru Disiplin) AJK : Cik Yeoh Peik Kar (Pen. Teoh Bee Choo (Guru Penolong Kanan HEM) Setiausaha : Pn. Teoh Giak Thow (PK Pentadbiran) Pn. Lee Chye Inn (Guru Kantin) Pn. Pengerusi : Pn.JAWATANKUASA INDUK HEM Pengerusi : Cik Chuah Chong Har (Guru Besar) N. Lim Eng You (PK Kokurikulum) Cik Yeoh Peik Kar (Pen. Wong Kooi Lan (Ketua Unit 3K)/ (Bimbingan & Kaunseling ) Cik Lee Mee Wai (Penyelaras SMM/BMM ) Cik Thanalatchumy (Pen. Lim Bee Lay (Guru Disiplin) AJK :Pn. Unit RIMUP) En. Pengerusi : Pn.Salihin (Unit Pendaftaran) JAWATANKUASA DISIPLIN Pengerusi : Cik Chuah Chong Har (Guru Besar) N. Guru Disiplin) Cik Lee Mee Wai (Penyelaras SSDM) .

Wong Kooi Lan (Penyelaras 3K ) AJK :Pn. 4. Menggubal undang-undang disiplin sekolah. Laporan G1 dan G2 – rujuk Penghantaran Laporan dan Data ke PPD 10.Lim Eng You (PK Kokurikulum) Pn.Pn. Chui Chooi Seong (Ketua Unit Keceriaan) Cik Teh Chiou Shing (Ketua Unit Kesihatan) .KESIHATAN DAN KECERIAAN) Pengerusi :Cik Chuah Chong Har (Guru Besar) N/Pengerusi :Pn. Menyediakan buku catatan atau lembaran bersepadu mengenai disiplin tiap. Menghantar Laporan SSDM setiap bulan pada atau sebelum 5hb ke PPD LMS. Mengambil tindakan disiplin terhadap pengawas dan murid-murid lain serta mengambil tindakan sewajarnya jika didapati perlu.Laporan LDM – Tindakan Guru Kelas – Murid Tukar JAWATANKUASA PROGRAM 3K (KESELAMATAN.Teoh Bee Choo (Penolong Kanan HEM) Setiausaha :Pn. Mengadakan mesyuarat Lembaga Disiplin Murid bagi memilih dan melantik Pengawas. Wong Kooi Lan (Guru Bimbingan) Semua Guru Kelas Bidang Tugas : 1. Memanggil mesyuarat guru-guru disiplin untuk mengambil sesuatu keputusan jika berlaku sesuatu masalah besar dan melaporkannya kepada Guru Besar. 7. 3. 9. Menyelesaikan masalah murid yang melanggar disiplin serta diambil tindakan. jika difikirkan perlu. Teoh Giak Thow ( Penolong Kanan Pentadbiran) Pn. 5. 6.tiap orang murid sekolah ini. 2. Membentuk Lembaga Pengawas dan menyusun tugas masing-masing. 8.

Membuat pemantauan dan penilaian – mengikut kaedah yang telah ditetapkan dalam pelan tindakan.Chui Chooi Seong (Guru Unit Keceriaan) AJK : Pn. data kesihatan sekolah dan kajian pihak sekolah dan agensi yang berkaitan. Merancang dan melaksanakan pelan tindakan – merancang pelan tindakan. Lee Chye Inn (Guru RMT) Cik Lee Mee Wai (Ketua Unit Kantin) En. Pengerusi : Pn. Teoh Bee Choo (Penolong Kanan HEM) Setiausaha : Pn. Lim Eng You ( Penolong Kanan Koko) Guru Kelas Pekerja Bidang Tugas : 1.Ooi Cad LI ( Ketua Unit Keselamatan) Pn. maklumbalas komuniti (sekolah/setempat). 2. 4. Teoh Giak Thow ( Penolong Kanan Pentadbiran) Pn. Membantu pihak sekolah mengawasi dan mempertingkatkan kebersihan . memaklumkan kepada semua pihak berkenaan tentang pelan tindakan yang hendak dilaksanakan dan melaksanakan pelan tindakan tersebut. Menyediakan laporan – gunakan Borang PBSS 1/ KD1(Rekod Sekolah)/KD2 Laporan ke Pejabat Kesihatan Daerah dan hendaklah disimpan di sekolah sebagai rujukan dan semakan oleh mana-mana pihak yang memerlukan. JAWATANKUASA KECERIAAN DAN KEBERSIHAN Pengerusi : Cik Chuah Chong Har (Guru Besar) N. Heah Boon Kiak (Wakil PIBG) (Wakil Klinik Kesihatan) (Wakil Klinik Pergigian) Bidang Tugas : 1. Menetapkan kenyataan polisi kesihatan – melalui pemerhatian.Pn. 3.

13. Merancang dan menaja pelbagai projek kebersihan dan keceriaan sekolah :Kempen kebersihan Pertandingan Kebersihan kelas Ceramah kebersihan Pertandingan poster kebersihan Pertandingan mengarang essei kebersihan Menanam pokok / bunga di kawasan sekolah Lawatan ke sekolah lain Budaya pagi seperti mengutip sampah Laporan dan program Aedes 4. 2. Menyediakan dan mendapatkan keperluan-keperluan bahan dan tenaga mahir. Menyusun pelan tindakan kebersihan. 6. Mengawal kebersihan kawasan sekolah / tandas / bilik darjah / kantin dan lain-lain. Mengadakan projek bersama di antara pihak sekolah dengan agensi luar bagi meningkatkan mutu kebersihan sekolah. Teoh Bee Choo (Penolong Kanan HEM) Setiausaha : Cik Teh Chiou Shing (Guru Unit Kesihatan) AJK : Pn. Wong Kooi Lan (Guru Bimbingan) Bidang Tugas : 1. 10.dan keceriaan sekolah dari semasa ke semasa. 12. Tan Shean Lan (Ketua Panitia PJK) Semua Guru PJK Pn. Menyediakan pelan induk lanskap sekolah. JAWATANKUASA KESIHATAN Pengerusi : Cik Chuah Chong Har (Guru Besar) N. 7. Menguatkuasakan segala arahan dan peraturan sekolah mengenai kebersihan dan keceriaan dan menyelia kerja-kerja kebersihan. Mengawas projek serta membuat laporan kepada Guru Besar. 8. Menyelaraskan kerja mengikut keutamaan. 9. Mengurus dan mempastikan bilik rawatan digunakan sebaik mungkin. Pengerusi : Pn. 5. 3. jadual tugas jawatankuasa dan melaporkan dari semasa ke semasa. Menyediakan anggaran perbelanjaan. . 11. Menyediakan pelan dan perancangan jangka pendek dan jangka panjang. Mengadakan sistem pembuangan sampah yang baik.

Baharuddin. Peti ubat disediakan dan dilengkapkan. Pengerusi : Pn. Heah Boon Kiak ( Wakil PIBG) (Wakil Polis / Bomba) Bidang Tugas : 1.Abd. Mengumpulkan dan menguruskan kad kesihatan dengan kerjasama guru kelas.Taklimat Pencegahan Kebakaran.Rahman (Pengawal Keselamatan) En. 8. Mewujudkan kerjasama antara pihak sekolah dengan Polis / Polis Trafik / Bomba / JKR dan JKR elektrik. 5. 3. Merancang Program keselamatan sekolah seperti :.2. Menggalakkan skim perlindungan diri kepada pelajar / insurans. 2. 4. Teoh Bee Choo (Penolong Kanan HEM) Pn. Mempastikan semua sistem dan alat melawan kebakaran mencukupi dan .Ooi Cad Li (Guru Unit Keselamatan) AJK : Pn. Lim Eng You (Guru Penolong Kanan KoKurikulum) Pn. 3. Menyediakan peraturan penggunaan bilik rawatan (sick bay). Bertanggungjawab menguruskan pemeriksaan kesihatan dengan kerjasama guru kelas. 5. Menyediakan Jadual Tugas bilik rawatan. Jabatan dan PPD. memahami dan melaksana semua arahan yang dihantar oleh Kementerian. 6. Merancang dan melaksanakan program kesihatan seperti ceramah. Minggu Keselamatan. 4. Membaca. tayangan dan lain-lain. 7. pameran. Menguruskan pelajar yang memerlukan rawatan.Kawad Kecemasan.En.Lim Bee Lay (Ketua Guru Disiplin) En. JAWATANKUASA KESELAMATAN Pengerusi : Cik Chuah Chong Har (Guru Besar) N.Teoh Giak Thow (Penolong Kanan Pentadbiran) Setiausaha : Pn.

Teoh Bee Choo (Penolong Kanan HEM) Setiausaha : Pn. 7. 14.Lee Chye Inn (Guru Kantin) AJK : Pn.Wong Kooi Lan ( Penyelaras / Guru RMT) Cik Teh Chioou Shing ( Penyelaras / Guru RMT) Cik Lee Mee Wai ( Penyelaras / Guru RMT) Pn. Menyediakan papan makluman untuk memberitahu pelawat supaya mendapat kebenaran Guru Besar sebelum berurusan di sekolah. Pengerusi : Pn. Ooi Cad Li ( Penyelaras / Guru RMT) En. Mencadangkan lantikan pengawal lalulintas sekolah kepada Guru Besar.berfungsi. 13. Mendapatkan kerjasama pihak polis untuk mengawal keselamatan lalulintas. 16. 8. Mempastikan sistem lalulintas di kawasan sekolah dan persekitaran selamat. Mempastikan peraturan keselamatan bilik-bilik khas ditampal di bilik darjah dan di dalam buku latihan pelajar. Mengadakan latihan mengosongkan bangunan 2 kali setahun. 10. 15. 12. Menetapkan laluan tertentu untuk pelajar bagi mengelakkan kesesakan. JAWATANKUASA KANTIN Pengerusi : Cik Chuah Chong Har (Guru Besar) N. Heah Boon Kiak (Wakil PIBG) . 6. Merancang dan melaksanakan program keselamatan. 11. Meletakkan tanda amaran ‘BAHAYA’ di tempat-tempat yang merbahaya. Merancang pergerakan lalulintas dan tempat kenderaan pada masa majlis rasmi sekolah. 9. Menetapkan pergerakan lalulintas dan tempat letak kereta pada masa majlis rasmi sekolah.

Mempastikan pengusaha kantin mematuhi peraturan dan pekeliling Kementerian Pelajaran / Kesihatan. ( Laporan Kendiri 1A/1B/2) 16. 15. Mempastikan pihak pengusaha kantin berada di premis supaya mudah dihubungi. 7. Membuat laporan mingguan di dalam buku / borang laporan kantin. Mempastikan penyediaan dan peralatan yang digunakan bersih dan selamat serta menggunakan penyepit untuk mengambil makanan. kemas dan ceria. Mempastikan semua penjual dan kakitangan di kantin sentiasa memakai apron. Mempastikan keadaan dalam dan luar kantin sentiasa bersih. Mempastikan mutu makanan dan harga jualan berpatutuan mengikut syarat-syarat perjanjian dan senarai harga hendaklah dipamerkan. Mempastikan jenis-jenis makanan dan minuman yang dijual mengikut syarat perjanjian. Mempastikan tidak ada makanan yang bahannya tidak halal seperti minyak babi (lard). selamat dan sesuai.Bidang Tugas : 1. Mempastikan perkhidmatan dan layanan cepat dan mesra. 17. JAWATANKUASA PINJAMAN BUKU TEKS / SPBT . 8. 12. 3. 5. Mempastikan semua pekerja kantin telah menjalani pemeriksaan kesihatan dan memiliki kad kesihatan yang sah. 11. Mempastikan semua makanan ditutup denga tudung saji / kain maslin / disimpan dalam bekas yang bertutup. makanan yang menggunakan lemak binatang campuran dalam mee dan sebagainya. 14. 4. Mengadakan mesyuarat jawatankuasa kantin 3 kali setahun dan perbincangan semasa ke semasa. 13. 10. tutup kepada yang bersih dan kemas mengikut pekeliling Kementerian Kesihatan. 6. Memaklumkan kepada pihak pengusaha tentang hari-hari persekolahan. 9. Mempastikan makanan yang disediakan untuk harian mencukupi. 2. Mempastikan pelajar dan guru mempunyai tempat duduk yang mencukupi. Menyampaikan Laporan Bulanan kepada Guru Besar / Penolong Kanan HEM tentang prestasi kantin.

Pengedaran : Mengedarkan mengikut tahun. Ooi Cad Li (Guru SPBT) AJK : Cik Yeoh Peik Kar (Pen. Mengisi borang maklumat berkomputer dan menghantar mengikut jadual. Mengadakan mesyuarat Jawatankuasa Buku Teks : o Mesyuarat diadakan dua kali iaitu di awal dan akhir tahun. Mencadangkan pertukaran buku pada awal tahun (jika perlu). 3. Mengesan kelancaran pengedaran Mendapatkan borang dari pelajar yang baru masuk / bertukar sekolah. Teoh Bee Choo (Penolong Kanan HEM) Setiausaha : Pn. 6. 4. Pengerusi : Pn. Membuat pesanan buku : Membuat pesanan pada pertengahan tahun ke Biro Buku Teks. 5. Borang permohonan SPBT : o Mengedarkan borang kepada setiap pelajar. o Taklimat untuk guru kelas.Guru SPBT) Pn. o Pembahagian tugas pentadbiran : o Buku Stok (ikut tahun) o Pengedaran / pengumpulan o Buku rosak / hilang o Menubuhkan „Pasukan Petugas‟ SPBT (pelajar). Membuat anggaran yang tepat untuk tahun berikutnya. Noor Jamilah Cik Thanalatchumy Bidang Tugas : 1. Keputusan permohonan pelajar : Mengedarkan senarai nama pelajar yang layak dan gagal kepada guru kelas. Mesyuarat Jawatankuasa SPBT bagi menentukan pelajar-pelajar yang layak mendapat bantuan bagi tahun semasa. 2. Menentukan tarikh pengedaran. Chui Chooi Seong Pn.Pengerusi : Cik Chuah Chong Har (Guru Besar) N. o Borang yang lengkap dikumpul oleh guru kelas dan diberi kepada guru SPBT. . o Pembahagian tugas pagi / petang.

bil dan pengesahannya. Rekod buku stok yang kemaskini (ikut tahun). Senarai tugas guru – pengedaran / pengumpulan. Hapus kira. Pengurusan Rekod dan Dokumen : Menyelenggarakan fail yang kemaskini mengikut jenis.  Pengurusan pemulangan Buku Teks. Cadangan Buku Bacaan Tambahan Mendapatkan maklumat dari Ketua Panitia / Guru Kanan Mata Pelajaran.  Membuat peraturan penggunaan bilik SPBT. 7. Melengkapkan buku stok dan menyimpan dokumen dengan teratur dan selamat. Pengurusan Stok dan Inventori Surat menyurat kepada Biro Buku Teks dan Jabatan Pelajaran.  Peraturan mengedarkan ke sekolah lain. 11.  Mempastikan pelajar membalut buku SPBT dengan pembalut plastik. Peratus rosak / hilang. Pengurusan Keselamatan Buku Memastikan ada Bilik SPBT  Mengurus bilik SPBT. Mampastikan borang SPBT telah dihantar ke sekolah pelajar yang bertukar. Memastikan semua guru kelas telah melengkapkan borang pinjaman SPBT borang G mengikut jadual. Menyediakan senarai nama guru bertugas mengikut tarikh / tahun. Merekodkan dan menyimpan buku-buku bacaan tambahan. 10. Kekurangan / lebihan. Mempastikan guru kelas telah mengagihkan buku pinjaman kepada semua pelajar yang layak.Mengedarkan buku kepada pelajar-pelajar yang baru masuk. . Menyediakan senarai buku teks bagi setiap kelas untuk diedarkan kepada pelajar yang tidak mendapat pinjaman buku teks (jika berlebihan). Menyimpan rekod. Guru bertugas. 9. Menentukan tarikh pemulangan mengikut tahun. Mamaklumkan kepada Guru Besar / GPK HEM. rosak dan hilang. Mengisi borang maklumat kekurangan / lebihan buku ke PPD. hapuskira. Mengemaskini inventori SPBT. 8. Melapor kepada Guru Besar / GPK HEM tentang proses pemulangan. Menyimpan invois.

14. JAWATANKUASA BANTUAN DAN KEBAJIKAN Pengerusi : Cik Chuah Chong Har (Guru Besar) N. Mengadakan buku stok SPBT dan mengemaskinikannya. Menerima dengan teliti buku-buku SPBT dari pembekal. Lee Chye Inn Pn. Teoh Bee Choo (Penolong Kanan HEM) Setiausaha : Cik Yeoh Peik Kar (Bantuan dan Kebajikan) AJK : Pn. 13. Lim Bee Lay Cik Teh Chiou Shing . 18. Pengerusi : Pn.12. Agihkan buku SPBT serta mempastikan ianya disampul dengan baik dan kemas. 17. Memproses borang SPBT. 15. Menjawab segala surat-surat yang berkaitan dengan SPBT. 16. Merancang proses menghapuskira buku SPBT. Merekod pengeluaran buku-buku yang dihapuskira di dalam buku stok 19. Wong Kooi Lan AJK PIBG Pn. Tan Shean Lan Pn. Mempastikan keselamatan buku-buku SPBT.

Menguruskan simpanan murid dengan pihak berkenaan berjalan dengan licin dan sempurna. Teoh Bee Choo (Penolong Kanan HEM) Setiausaha :Pn. 5. 9.Bidang Tugas : 1. Mempastikan murid-murid mendapat kemudahan yang sewajarnya semasa dan selepas menguruskannya. Menghubungi Guru Besar jika terdapat sebarang kerumitan. Menguruskan hal ehwal kebajikan pelajar yang memerlukan bantuan khusus seperti :Pelajar miskin Kemalangan Rawatan berterusan (penyakit kronik) Kematian Kecemasan / bencana 2. Mengurus dan mempromosikan kebaikan menyimpan agar murid-murid lebih berminat untuk menabung. 3. JAWATANKUASA RANCANGAN MAKANAN TAMBAHAN (RMT) Pengerusi : Cik Chuah Chong Har (Guru Besar) N. 10. Mendapatkan senarai nama pelajar yang layak mendapat bantuan berdasarkan keutamaan dan keperluan. Pengerusi : Pn. Salihin (PEMBANTU TADBIR. 7. Menubuhkan Tabung Kebajikan Pelajar. Mengadakan daftar sumbangan dan daftar penerima yang dikemaskini dan disahkan oleh Guru Besar. 8. Merancang program untuk mengutip sebarang sumbangan di semping meningkatkan keprihatinan pelajar terhadap kebajikan.JASMANI) Pn. Lee Chye Inn (Guru RMT/PS) AJK : Pn. 6. 4. Wong Kooi Lan ( GURU Bimbingan ) Cik Lee Mee Wai ( GURU SMM ) En. Bertanggungjawab kepada Guru Besar. Tan Shean Lan ( GURU PEND.KEWANGAN) Guru bertugas RMT harian .

Bidang Tugas : 1. Mengelola dan mengurus bilik Unit Bimbingan dan Kaunseling (UBK) secara berkesan. Mengedarkan borang-borang pesanan kepada guru-guru kelas atau darjah. Pengerusi : Pn. 4. Menyediakan perancangan tahunan yang berfaedah. Menerima serta mengagihkan susu kepada guru-guru kelas. 6. Teoh Bee Choo (Penolong Kanan HEM) Setiausaha : Pn. Mengelolakan program orientasi. JAWATANKUASA BIMBINGAN DAN KAUNSELING Pengerusi : Cik Chuah Chong Har (Guru Besar) N. 2. 5. Khidmat Unit Bimbingan dan Kaunseling (UBK) meliputi semua aspek bimbingan dan kaunseling iaitu : Bimbingan Pelajar Bimbingan Kerjaya Bimbingan Sosial Bimbingan Sahsiah Bimbingan Psikologi Bimbingan Pencegahan Dadah / AIDS 2. Memberi penerangan betapa pentingnya menyertai Projek Susu Sekolah terhadap murid-murid. . 3. Merekodkan nama murid-murid yang layak mendapat susu percuma. Menguruskan pesanan kepada pihak pengedar. 4. 3. Menyelaraskan pemberian RMT / PSS kepada murid-murid yang terlibat. Heah Boon Kiak (PIBG) Thanalatchumy Cik Cik Teh Chiou Shing Cik Lee Mee Wai Bidang Tugas : 1. Menggalakkan murid-murid menyertai sebarang peraduan yang dianjurkan oleh Projek Susu Sekolah (PSS). Wong Kooi Lan (Guru Bimbingan ) AJK : En. 7.

Mengadakan program khas bagi kumpulan pelajar yang bermasalah (risiko tinggi). RMUF – Membuat Laporan aktiviti RIMUF sebanyak dua kali iaitu pada setengah tahun dan akhir tahun. tolong menolong dan mengwujudkan suasana muhibah secara sedar dan terancang. yang diharapkan dapat membina kesefahamanan tentang tugas dan tanggungjawab bersama dan usaha dalam meningkatkan mutu pengajaran guru dan pembelajaran murid di Sekolah. 9. 2. 3. Mengadakan program khas pencegahan dadah / AIDS JAWATANKUASA RIMUP Pengerusi : Cik Chuah Chong Har (Guru Besar) N. Menjalankan soal –selidik untuk mendapat maklum balas mengenai budaya sekolah (sampling). Persatuan Ibubapa dan Guru (PIBG) ditubuhkan di semua Sekolah Kerajaan bertujuan untuk mewujudkan permuafakatan antara ibubapa dan guru (IBG). 6. Menyediakan dan memaklumkan jadual tugas. Menjalankan ujian khas untuk mengesan potensi. Noor Jamilah AJK : Semua Guru Kelas Bidang Tugas : 1. Melahirkan persefahaman dan toleransi antara murid pelbagai kaum di sekolah.5. Teoh Bee Choo (Penolong Kanan HEM) Setiausaha : Cik Thanalatchumy( Penyelaras RIMUP) N. Mengwujudkan sikap kerjasama. peralatan. Menyelaras hubungan dengan Jabatan / agensi luar untuk mendapat khidmat nasihat 7. PIBG Mengikut Akta Pendidikan KPM 1996. Melaksanakan objektif RIMUF diantaranya: Menggalakkan penyertaan masyarakat setempat. minat dan sahsiah pelajar. S/U : Pn. 8. temujanji dan aktiviti Unit Bimbingan dan Kaunseling (UBK). Membuat pendaftaran dan laporan dari semasa kesemasa jika diperlukan. tenaga dan kepakaran untuk menjayakan kegiatan-kegiatan khas secara bersama-sama. Ia juga untuk . Pengerusi : Pn. 10. Berkongsi kemudahan. para guru dan murid serta warga sekolah dari peringkat sekolah rendah hingga sekolah menengah dalam kegiatan-kegiatan khas secara bersamasama.

keterbukaan dan pengorbanan. Menambah sumber kewangan Sekolah bagi menambah dan meningkatkan kemudahan di Sekolah Meningkatkan kemesraan dan menyediakan saluran komunikasi dan hubungan antara Sekolah dengan masyarakat setempat 4. SKDP. 3. ibubapa dan komuniti setempat. AJK PIBG dipilih melalui Mesyuarat Agung Tahunan & menjalankan tugas dan amanah secara sukarela serta perlu menitikberatkan keikhlasan. Untuk membolehkan IBG dalam Sekolah bertukar-tukar fikran dan maklumat mengenai pendidikan 4. Meningkatkan keceriaan premis Sekolah supaya dapat mewujudkan suasana yang konduisif bagi menjayakan aktiviti dan program pendidikan Semua ibu bapa dan guru di sekolah ini merupakan ahli PIBG. Untuk mengadakan satu forum dan perkhidmatan bagi kebajikan dan kemajuan murid-murid dalam Sekolah dalam meningkatkan imej Sekolah 2. Satu jawatankuasa PIBG bagi penggal 2008/2009 telah dilantik pada 16 Februari 2008 bertempat di Dewan Budiman. . PIBG juga mempunyai peranan ‘saling lengkap melengkapi’ terhadap fungsi Kementerian Pendidikan Malaysia dalam menyediakan prasarana. Tujuan-tujuan PIBG adalah: 1. kemudahan dan suasana Sekolah yang kondusif kepada murid-murid dan guru-guru di Sekolah. 5. Untuk memberi peluang kepada IBG dalam Sekolah berunding antara satu sama lain berkenaan dengan cara memperbaiki taraf pendidikan anak-anak mereka pada amnya Untuk membolehkan IBG dalam Sekolah untuk berusaha menambah kewangan Sekolah dan meningkatkan kemudahan fizikal bagi tujuan meningkatkan kemudahan pengajaran dan pembelajaran Fungsi peranan PIBG adalah: 1.mempertingkatkan kerjasama dan perkongsian antara pihak Sekolah. Membantu dalam memajukan perkembangan murid dan menjaga kebajikan murid 2. Untuk membantu dan menambah usaha Sekolah dalam memenuhi kehendak dan keperluan kebendaan murid-murid dalam kegiatan mereka 3.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->