P. 1
Kerja Kursus Pembanguna Sahsiah

Kerja Kursus Pembanguna Sahsiah

|Views: 2,540|Likes:

More info:

Published by: Norhayati Mohd Lajin on Mar 25, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/09/2013

pdf

text

original

PUSAT PENGAJIAN ILMU PENDIDIKAN School of Educational Studies

NAMA NO MATRIK KOD KURSUS NO TEL E-MAIL TAJUK NOVEL NAMA PENSYARAH

: : : : : : : :

NOR HAYATI BT MOHD LAJIN PPG/11392/12 KKD 2063 – PEMBANGUNAN SAHSIAH 0139657818 BAB 1 norhayatimohdlajin@gmail.com

SRENGEGE

0

KANDUNGAN Prakata Bab 1 Pengenalan Pembangunan Sahsiah MUKA SURAT 1 BAB 2 Teori Personaliti Wajadiri (Resilience) Pengertian Resilience Faktor-faktor yang Mempengaruhi Resilience 1 .

Prakata Inilah kali pertama saya membaca novel Sastera. Saya tidak berputus asa. Dalam hal ini banyak perkara yang boleh dimuhasahkan seperti teori waja diri (resilience) setiap manusia memiliki kemampuan untuk belajar bagaimana menghadapi rintangan dan halangan dalam hidup untuk menjadi lebih kuat. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua yang terlibat. saya terus membacanya dan mencari maklumat di internet dan akhirnya berjaya mengkhatam „Srengenge‟. juga membantu dari yang hingga 2 . Keesokan harinya saya cuba lagi untuk membaca novel ini tetapi saya masih belum dapat menjiwai cerita ini. Novel ini mempunyai kekuatan bahasanya yang tersendiri BjjySaya bersyukur kerana dapat menyiapkan tugasan ini dengan lancar walaupun pada awalnya saya sukar untuk memahaminya. Saya baca muka surat satu hingga tiga. Pada mula saya tidak tahu bagaimana hendak menyebut Srengenge. saya langsung tidak faham maksudnya dan satu tutup novel ini.

tingkah laku. Individu yang sedar akan hal ini. emosi. Bagi membangunkan sahsiah individu faktor persekitaran dan faktor keluarga adalah penting selain faktor kendiri individu itu sendiri. sikap. Keupayaan mengimbangi pembangunan sahsiah yang sempurna sebagaimana yang dikehendaki oleh ajaran agama dan nilai-nilai budaya merupakan kejayaan kepada masyarakat dan negara. Kebanyakan dari kita masih belum sedar apakah kepentingan sebenar perkara ini dan bila ia akan digunakan. (Kamus Dewan Bahasa Edisi Ketiga) Kehidupan ini adalah sesuatu yang kompleks. Berdasarkan kesemua aspek tersebut. Pengalaman akan mengajar kita untuk memperbaiki diri kita yang dahulu. Kepentingan pembangunan sahsiah diri bukan sahaja baik untuk peribadi diri. 3 . perasaan. Pembangunan sahsiah merangkumi penampilan fizikal. Pembangunan Sahsiah Pelajar merupakan satu elemen yang penting dalam pencegahan masalah gejala sosial di kalangan pelajar pada masa kini. seseorang individu boleh dinilai sahsiahnya Justeru. Pembangunan sahsiah merupakan penampilan kendiri seseorang secara keseluruhan iaitu dari aspek fizikal. Kesedaran perlu datang dengan sendiri. Mengambil mudah dan memandang ringan terhadap perkara yang boleh mendatangkan masalah. Akhir kata. Oleh itu ia memberi kesan yang amat besar dalam kehidupan individu dan masyarakat.Pengenalan Pembangunan Sahsiah Pembangunan sahsiah bermaksud perkembangan/kemajuan peribadi. spiritual. Pembangunan sahsiah yang dilakukan ialah pembangunan yang seiring dari segi semua aspek iaitu aspek jasmani. cara berfikir dan berinteraksi. rohani dan intelek yang berpandukan dengan al-Quran dan al-Sunnah. emosi. dibangunkan dan ia merupakan kelebihan dalam apa jua tujuan. Softskill ini boleh dibina. dan bukan dari desakan pihak lain. akan cuba memperbaiki sedaya upaya supaya menjadikan diri mempunyai kelebihan berbanding yang lain. Ia juga tidak dapat dipisahkan dengan kepercayaan agama. bangunkan sahsiah diri. sosial dan rohani individu. agar kita berada setapak di hadapan berbanding orang lain. jika memerlukan bantuan sekalipun ia adalah pada tahap minima. malah juga persepsi masyarakat sekeliling. pemikiran. pembangunan sikap dan sahsiah ini perlu dibentuk sejak dari awal supaya ia sebati dengan diri kita. Sifat peribadi dalam konteks mengenal diri amat penting sekiranya ingin mencapai prestasi terbaik dalam kehidupan merupakan suatu perkara yang perlu dibangunkan dalam diri sendiri.

Mereka tidak mudah mengalah apabila menghadapi tekanan. dan dari gangguan mental. Tahun 1995. Secara spesifik. 1996) dengan namaego-resilience. Grotberg menjelaskan resilience merupakan kapasiti yang bersifat universal.BAB 2 Teori Personaliti Wajadiri (Resilience) Pengertian Resilience Pada tahun 1992 Liquanti membuat kesimpulan bahawa teori resilience memberi kekuatan kepada remaja untuk menghadapi cabaran hidup. kegagalan di sekolah. Block pula mendefinasikan resilience merupakan keupayaan yang tinggi dalam menyesuaikan diri ketika menghadapi tekanan yang dating dari dalaman ataupun luaran. (Block. (Block. 1996. 4 . mengurangkan ataupun melawan pengaruh burukyang boleh merosakkan semasa mereka mengalami musibah atau kemalangan. 1996. dalam Klohnen. dalam Klohnen. yang diartikan sebagai kemampuan umum yang melibatkan kemampuan penyesuaian diri yang tinggi dan luas saat dihadapkan pada tekanan internal maupun eksternal. function in and shape their immediate and long term environmental context. kelompok ataupun komuniti mampu mencegah. hal. hal. ego-resilience adalah: “… a personality resource that allows individual to modify their characteristic level and habitual mode of expression of ego-control as the most adaptively encounter. “… a personality resource that allows individual to modify their characteristic level and habitual mode of expression of ego-control as the most adaptively encounter. Grotberg Pada tahun (1995). Grotberg menjelaskan bahawa resilience merupakan kapasiti yang bersifat universal dan dengan kapasiti tersebut.45). mengurangkan ataupun menghidarkan perkara yang tidak diingini berlaku semasa mereka mengalami musibah atau kemalangan. individu. Istilah resilience diformulasikan pertama kali oleh Block (dalam Klohnen. Ini menjadikan remaja lebih tabah. Oleh itu individu atau masyarakat dapat menghalang. function in and shape their immediate and long term environmental context. kenakalan remaja. Mereka dapat mengawal diri dari terjebak dengan gejala yang tidak baik.45).

mengatakan bahwa untuk mengidentifikasikan resilience diperlukan dua syarat. menyatakan bahwa resiliensi adalah suatu proses interaksi antara faktor individual dengan faktor lingkungan. Wolff (dalam Banaag. memandang resilience sebagai trait. Individu tersebut adalah individu yang resilience. Shatte dan Reivich (2002) menyebutkan bahwa resilience adalah kemampuan untuk berespon secara sihat dan produktif ketika menghadapi rintangan atau trauma. terminologi resilience mengalami perluasan dalam hal pemaknaan.Menurutnya.olds dan Feldman (2003) resilience adalah sikap tabah dan tahan lasak yang dimiliki seseorang ketika dihadapkan dengan keadaan yang sulit. 5 . 2002). iaitu yang pertama adanya ancaman yang signifikan pada individu (ancaman berupa status high risk atau ditimpa kemalangan dan trauma yang kronis) dan yang kedua adalah kualitas adaptasi atau perkembangan individu tergolong baik (individu berperilaku dalam compotent manner). sedangkan faktor lingkungan berfungsi untuk melindungi individu dan “melunakkan” kesulitan hidup individu. tidak hanya ditemukan pada sebahagian manusia dan bukan merupakan sesuatu yang berasal dari sumber yang tidak jelas. Banaag (2002). dan berkepribadian yang menarik pada akhirnya memberikan kontribusi secara konsisten pada penghargaan diri sendiri. Individu yang mempunyai intelegensi yang baik. trait ini merupakan kapasiti tersembunyi yang muncul untuk melawan kehancuran individu dan melindungi individu dari segala rintangan kehidupan. Masten & Coatswerth (dalam Davis.Rutter & Garmezy (1996) menjelaskan Dalam perjalanannya. Menurut Papalia.Resilience bukan merupakan suatu keajaiban. mengatasi. tentang anakanak yang mampu bertahan dalam situasi penuh tekanan. Dua peneliti di atas menggunakan istilah resiliensi sebagai descriptive labels yang mereka gunakan untuk menggambarkan anakanak yang mampu berfungsi secara baik walaupun mereka hidup dalam lingkungan buruk dan penuh tekanan. 2001). 1996). Faktor individual ini berfungsi menahan perusakan diri sendiri dan melakukan kontruksi diri secara positif. 1999). social temperament. sebagai keterampilan coping saat dihadapkan pada tentangan hidup atau kapasitas individu untuk tetap “sihat” (wellness) dan terus memperbaiki diri (self repair). Menurut Grotberg (1999) resilience adalah kemampuan manusia untuk menghadapi. dan perasaan bahawa ia beruntung. Roldan & Bascal.Diawali dengan penelitian Rutter & Garmezy (dalam Klohnen. kompetensi. mudah beradaptasi. menjadi kuat ketika menghadapi rintangan dan hambatan. Setiap manusia memiliki kemampuan untuk menjadi resilience dan setiap orang mampu untuk belajar bagaimana menghadapi rintangan dan hambatan dalam hidupnya. Resilience disebut juga oleh Wolin & Wolin (dalam Bautista.

Temperamen Temperamen mempengaruhi bagaimana seorang individu bereaksi terhadap rangsangan .Misalnya.Lazarus (dalam Tugade & Fredrikson.Perumpamaan tersebut boleh diterapkan untuk membezakan individu yang memiliki daya tahan dan yang tidak sesuai didedahkan pada tekanan psikologi yang dikaitkan dengan pengalaman negatif. menganalogikan resilience dengan kelenturan pada logam. besi cetak yang banyak mengandung karbon sangat keras tetapi rapuh atau mudah patah (tidak resilience) sedangkan besi tempa mengandung sedikit karbon sehingga lunak dan mudah dibentuk sesuai dengan keperluan (resilience). Namun penelitian yang dilakukan oleh Grotberg (1999) membuktikan bahawa kemampuan resilience tidak hanya dipengaruhi oleh satu faktor melainkan ditentukan oleh banyak faktor. 6 . 2004). Apakah seseorang tersebut bereaksi dengan sangat cepat atau sangat lambat terhadap rangsangan? Temperamen dasar seseorang mempengaruhi bagaimana individu menjadi seorang pengambil resiko atau menjadi individu yang lebih berhati-hati. Intelegensi Banyak penelitian membuktikan bahawa intelegensi rata-rata atau rata-rata bawah lebih penting dalam kemampuan resilience seseorang. b. Faktor-faktor yang Mempengaruhi Resilience Menurut Grotberg pada tahun 2004 resilience pada seseorang dipengaruhi oleh beberapa factor iaitu: Grotberg (2004) mengemukakan beberapa faktor yang mempengaruhi resilience pada seseorang iaitu : a.

1995). Usia Usia anak mempengaruhi dalam kemampuan resilience. tingkah laku dan kepercayaan yang terdapat dalam diri seseorang. d. Berikut ini akan dijelaskan mengenai faktor-faktor resiliensi yang dapat menggambarkan resiliensi pada individu. a capacity for self monitoring. Faktor I Am terdiri dari beberapa bahagian 7 . kekuatan personal yang berkembang dalam diri seseorang (seperti self-esteem. mengemukakan faktor-faktor resilience yang diidentifikasikan berdasarkan sumber-sumber yang berbeza. seperti perasaan. I Have. berbagi perasaan dan lebih sensitif pada orang lain. untuk dukungan eksternal dan sumber-sumbernya. Anak-anak yang lebih muda (dibawah lapan belas tahun) lebih bergantung pada sumber-sumber dari luar ( the “I Have “ factor). Banyak penelitian yang berusaha untuk mengidentifikasikan faktor yang berpengaruh terhadap resilience seseorang.    I Am I Have I Can I Am Faktor I Am merupakan kekuatan yang berasal dari dalam diri. berfokus pada masalah dan hasil dari tindakan yang mereka lakukan. lembaga-lembaga pemerhati dalam hal ini yang melindungi perempuan). sedangkan untuk kemampuan interpersonal digunakan istilah’I Can’. Anak perempuan lebih pada kemampuan mencari bantuan. I Am. kemampuan-kemampuan berkomunikasi). Grotberg (1995). dalam diri pribadi digunakan istilah „I Am’. digunakan istilah „I Have’. Jantina Perbezaan jantina mempengaruhi dalam perkembangan resilience.c. Budaya Perbezaan budaya merupakan faktor yang membatasi dinamika yang berbeza dalam mempromosikan resilience.Faktor tersebut meliputi dukungan eksternal dan sumbersumbernya yang ada pada diri seseorang (misalnya keluarga. dan kemampuan sosial (seperti mengatasi konflik. Anak-anak yang lebih tua (lapan belas tahun keatas) lebih bergantung pada kemampuan dalam dirinya ( the “I Can”factor) e. Anak laki-laki lebih pragmatik. Untuk kekuatan individu. I Can merupakan karakteristik untuk meningkatkan resiliensi dari the principal investigator of the Internasional Resilieance Project (Grotberg. spritualitas dan altruism).

Individu tahu bahwa mereka adalah seorang yang penting dan merasa bangga akan siapakah mereka itu dan apapun yang mereka lakukan atau akan dicapai. Bangga pada diri sendiri. empati. Individu itu tidak akan membiarkan orang lain meremehkan atau merendahkan mereka. serta orang lain dan institusi yang dapat dipercaya. Mencintai. Bahagian yang lain adalah dipenuhi harapan.antara lain. bangga pada diri sendiri. Individu mengerti batasan kontrol mereka terhadap berbagai kegiatan dan mengetahui saat orang lain bertanggung jawab. Individu merasakan mana yang benar maupun salah. akan dijelaskan satu persatu mengenai bahagian-bahagian dari faktor I Am. Iaitu ketika seseorang mencintai orang lain dan mengekspresikan cinta itu dengan berbagai macam cara. empati dan altruistic. Mandiri dan bertanggung jawab. kepercayaan diri dan self esteem membantu mereka untuk dapat bertahan dan mengatasi masalah tersebut. iman. mencintai. Individu mempunyai kepercayaan diri dan iman dalam moral dan kebaikan. serta dapat mengekspresikannya sebagai kepercayaan terhadap Tuhan dan manusia yang mempunyai spiritual yang lebih tinggi. iman. dan ingin ikut serta didalamnya. Individu akan bersikap baik terhadap orang-orang yang menyukai dan mencintainya. Individu pasti mempunyai orang yang menyukai dan mencintainya. Individu peduli terhadap apa yang terjadi pada orang lain dan mengekspresikan melalui berbagai perilaku atau kata-kata. Individu merasakan bahawa ia boleh mandiri dan bertanggung jawab atas hal tersebut. dan kepercayaan. individu dipenuhi harapan. Seseorang dapat mengatur sikap dan perilakunya jika menghadapi respon-respon yang berbeza ketika berbicara dengan orang lain. yang terakhir adalah mandiri dan bertanggung jawab. Individu percaya ada harapan bagi mereka. Perasaan dicintai dan sikap yang menarik. perasaan dicintai dan sikap yang menarik. Individu dapat melakukan berbagai macam hal menurut keinginan mereka dan menerima berbagai konsekuensi dan perilakunya. Berikut ini. Individu merasakan ketidak nyamanan dan penderitaan orang lain dan ingin melakukan sesuatu untuk menghentikan atau berbagi penderitaan atau memberikan kenyamanan. Ketika individu mempunyai masalah dalam hidup. I Have 8 . altruistic. dan kepercayaan.

dimana individu baik yang independen maupun masih tergantung dengan keluarga. I Can Faktor I Can adalah kompetensi sosial dan interpersonal seseorang.Orang-orang terdekat dari individu seperti suami. atau melakukan berbagai tindakan yang tidak menyenangkan. Sebaliknya jika anggota keluarga mematuhi aturan tersebut maka akan diberikan pujian. dan mengekspresikannya dalam kata-kata dan tingkah laku namun tidak menggunakan kekerasan terhadap perasaan dan hak orang lain maupun diri sendiri. Sumber yang terakhir adalah mempunyai hubungan. doktor. Role Models juga merupakan sumber dari faktor I Have yaitu orang-orang yang dapat menunjukkan apa yang individu harus lakukan seperti informasi terhadap sesuatu dan memberi semangat agar individu mengikutinya. Individu juga dapat mengatur rangsangan untuk memukul. secara konsisten bisa mendapatkan pelayanan seperti hospital. Bahagian-bahagian dari faktor ini adalah mengatur berbagai perasaan dan rangsangan dimana individu dapat mengenali perasaan mereka. berbagi perasaan dan perhatian. guna mencari cara terbaik untuk mendiskusikan dan menyelesaikan masalah personal dan interpersonal.Aspek ini merupakan bantuan dan sumber dari luar yang meningkatkan resilience. 9 . Struktur dan aturan rumah Setiap keluarga mempunyai aturan-aturan yang harus diikuti. Mencari hubungan yang dapat dipercaya dimana individu dapat menemukan seseorang misalnya orang tua. mengenali berbagai jenis emosi. merusak barang. teman sebaya untuk meminta pertolongan. Tetapi individu juga memerlukan cinta dan sokongan dari orang lain yang kadangkala dapat memenuhi keperluan kasih sayang yang kurang dari orang terdekat mereka. orang tua merupakan orang yang mencintai dan menerima individu tersebut. anak. jika ada anggota keluarga yang tidak mematuhi aturan tersebut maka akan diberikan penjelasan atau hukuman. „kabur‟. saudara. atau pelayanan lain yang sejenis. Sumber-sumbernya adalah memberi semangat agar mandiri.

Individu yang resilience tidak memerlukan semua sumber-sumber dari setiap faktor. misalnya individu yang mampu berkomunikasi dengan baik (I Can) tetapi ia tidak mempunyai hubungan yang dekat dengan orang lain (I Have) dan tidak dapat mencintai orang lain (I Am). merangsang. Individu dapat menilai suatu masalah secara alami serta mengetahui apa yang mereka perlukan agar dapat memecahkan masalah dan bantuan apa yang mereka memerlukan dari orang lain. berhasil di tempat kerja dan memiliki fizikal yang sihat. Individu terus-menerus bertahan dengan suatu masalah sampai masalah tersebut terpecahkan. membantu individu untuk mengetahui kecepatan untuk bereaksi. Individu yang resilience menggunakan kemampuan pengaturan emosi agar boleh mengawal emosi. Sebaliknya. I Can memberikan konstribusi pada berbagai macam tindakan yang dapat meningkatkan potensi resilience. Setiap faktor dari I Am. perhatian dan perilaku mereka. dan berapa banyak individu mampu sukses dalam berbagai situasi. Individu dapat membicarakan berbagai masalah dengan orang lain dan menemukan penyelesaian masalah yang paling tepat dan menyenangkan. 2. Hal ini menolong individu untuk mengetahui berapa lama waktu yang diperlukan untuk berkomunikasi. Selfregulation sangat penting untuk membentuk hubungan yang intim. ia tidak termasuk orang yang beresilience. reflek dan berhati-hati) dan juga terhadap temperamen orang lain. dan mengambil resiko atau diam. tetapi apabila individu hanya memiliki satu faktor individu tersebut tidak dapat dikatakan sebagai individu yang beresilience.Sumber yang lain adalah keterampilan berkomunikasi dimana individu mampu mengekspresikan berbagai macam fikiran dan perasaan kepada orang lain dan dapat mendengar apa yang orang lain katakan serta merasakan perasaan orang lain. Kemampuan memecahkan masalah. individu yang tidak dapat mengawal emosi maka mereka sering merasa keletihan secara emosional dan menunjukkan ketidakmampuan untuk mengatur emosi dan tidak mampu untuk membina hubungan dengan orang lain. Kemampuan-kemampuan Dasar Resilience Shatte dan Reivich (2002) mengemukakan beberapa kemampuan yang bisa mengungkap kemampuan resilience pada individu iaitu : 1. Emotion Regulation Merupakan kemampuan untuk tetap tenang ketika berada di bawah tekanan. Impulse Control 10 . Mengukur temperamen diri sendiri dan orang lain dimana individu memahami temperamen mereka sendiri (bagaimana bertingkah. I Have.

8. Mereka memiliki harapan untuk masa depan dan percaya bahawa mereka dapat mengatur kehidupan mereka. 4. kemiskinan. Overcome Kemampuan resilience diperlukankan untuk mengatasi rintangan semasa kanak-kanak seperti perceraian. Beberapa inidividu mampu membaca melalui isyarat non verbal seperti ekspresi wajah. tidak mudah mengalami depresi dan lebih produktif di tempat kerja. 7. 2. Causal Analysis Causal Analysis adalah kemampuan seseorang untuk mengenali penyebab dari masalah yang dialami. Kemampuan resilience diperlukan agar individu dapat mengatasi kerosakan yang terjadi di masa muda agar dapat mewujudkan masa dewasa yang diinginkan. Empati Empati adalah kemampuan untuk membaca keadaan emosi dan psikologis seseorang. Optimisme adalah suatu keyakinan bahawa setiap masalah boleh diatasi. Steer Through 11 . maka ia akan terperosok untuk membuat kesalahan. berani melakukan kegiatan yang memerlukan keberanian dan kekuatan dari dalam dir Tahapan Resilience Reivich dan Shatte (2002) mengemukakan empat tahapan-tahapan dari resilience iaitu : 1. intonasi suara. Bila dibandingkan dengan individu yang pesimis.Impulse Control adalah kemampuan untuk mengendalikan mengendalikan dorongan-dorongan primitif yang ada dalam diri individu dan lebih mengutamakan fikiranfikiran yang rasional. mencuba hal-hal baru. 3. orang-orang yang optimis secara fizikal lebih sihat. Reaching Out Reaching Out adalah kemampuan untuk bertemu dengan orang-orang baru. pengabaian secara emosional atau penyiksaan fizikal. Self-efficacy Self-efficacy adalah kemampuan yang menunjukkan bahawa seseorang dapat memecahkan masalah yang dialami demi mencapai kesuksesan. Optimisme Individu yang resilient adalah individu yang optimis. Jika individu tidak dapat menilai penyebab dari setiap masalah yang mereka alami dengan baik. Mereka percaya bahawa segala sesuatu boleh berubah menjadi lebih baik. Ketidakamampuan untuk menahan dorongan-dorongan bisa melibatkan pemikiran dan tindakan yang salah. 5. bahasa tubuh untuk membaca fikiran dan perasaan orang lain.

3. 4. kemiskinan. BAB 3 Dato' Haji Shahnon bin Ahmad 12 . ataupun kehilangan anggota keluarga. dapat mengekspresikan pemikiran dan perasaannya serta dapat menemukan arti dan tujuan dari hidup mereka. Penelitian menunujukkan bahawa manfaat alami dari menguasai stres yang kronis adalah melalui self efficacy. dapat disimpulkan bahawa resilience adalah kemampuan manusia untuk menghadapi dan mengatasi rintangan. halangan dan kesulitan dalam hidup sehingga individu tersebut menjadi lebih kuat. Bouncing Back Kemampuan resilience diperlukan agar individu mampu bangkit kembali dari kesulitan yang dialami seperti perceraian. bencana alam . Berdasarkan beberapa pengertian di atas. Orang-orang yang memiliki self efficacy yang tinggi adalah untuk memecahkan masalah dalam hidup dan tidak mudah menyerah sekiranya tidak menemukan jalan keluar dari permasalahan yang dihadapi.Kemampuan resilience diperlukan agar individu dapat mengatasi kesulitan yang timbul dalam kehidupan sehari-hari. Reach Out Beberapa manfaat yang dapat diperoleh adalah individu dapat menilai resiko yang dihadapi.

dan banyak lagi. Beliau juga merupakan seorang Profesor Emeritus di Universiti Sains Malaysia. Lahir pada 13 Januari 1933 di Kampung Banggul Derdap. Terdedah. Rentong. namun dalam masa 10 tahun. Sik. TIVI. Tunggul-Tunggul Gerigis. Kedah Darul Aman. 13 . Shahnon mula berkarya pada pertengahan tahun 1950-an. Beliau dianugerahkan gelaran Sasterawan Negara pada tahun 1982. mendapat gelaran Sasterawan Negara.Srengenge Dato' Haji Shahnon bin Ahmad (lahir 1933 di Sik. Kedah) adalah seorang penulis Malaysia. Antara novel-novel tulisan beliau yang masih mendapat tempat sehingga kini adalah seperti Ranjau Sepanjang Jalan. serta bekas Ahli Parlimen. beliau telah muncul sebagai penulis yang mempunyai bakat besar. Sampah. Beliau adalah seorang penulis yang begitu sensitif terhadap peristiwa-peristiwa penting yang berlaku di dalam dan di luar masyarakat bangsanya. Pulau Pinang.

tempat kelahiran penulis. Sementara menunggu masa padi untuk dituai. Kedah.Pengenalan Novel Srengenge Srengenge adalah salah sebuah novel yang telah diterbitkan oleh Shahnon bin Ahmad. Kewujudan sebenar Bukit Srengenge dalam novel ini dapat dilihat di Sik. sebuah kampung di mana kebanyakkan penduduknya bekerja menyara hidup sebagai pesawah. Kampung Kaki Srengenge. Srengenge membawa konflik antara manusia dengan unsur-unsur animisme. Ada 42 buah novel kesemuanya. Shahnon dapat menulis novel Srengenge ini. Novel Srengenge ini telah diterjemahkan ke dalam pelbagai bahasa lain.Tapi dalam novel ini Srengenge adalah nama bagi sebuah bukit di sebuah kampung iaitu Bukit Srengenge. Shahnon berjaya menjadikan Bukit Srengenge itu sebagai bahan dan mengembangkan ceritanya menjadi sangat menarik . Penduduk kampung di Sik itu memanggilnya dengan nama Bukit Enggang. Shahnon Ahmad. antaranya bahasa 14 . Novel Srengenge ini merupakan salah satu novel yang terpilih buat diterbitkan semula mewakili novel-novel dari tahun 1925-1996 yang terbaik sepanjang abad 20. Dari nama Enggang itu Shahnon Ahmad menukarkannya kepada nama Srengenge. Srengenge menurut Shahnon Ahmad berasal dari perkataan Jawa Kuno yang bermaksud matahari. Sebagai seorang penulis yang hebat.

“Esok Imam Hamad wajib diberitahu. Awang Cik The juga seorang yang gigih dan tabah. Tengok apa dia nak kata. Bab 4 Penerapan Teori / Analisis Karya Shatte dan Reivich (2002) menyebutkan bahwa resilience adalah kemampuan untuk berespon secara sihat dan produktif ketika menghadapi rintangan atau trauma.Inggeris. tidak pernah serik dan hidup ini tidak dibiarkan berlalu begitu sahaja. Awang Cik The sentiasa memikirkan Srengenge mesti dijadikan huma. Menyingkap kehidupan Awang Cik The seorang yang berhati waja . Awang The nekad untuk membersihkan Srengenge.” “Kalau Diah berkeras lengan?” Awang The tidak menjawab. Yang menarik tentang novel Srengenge ini tentulah pertama-tamanya adalah nama Shahnon Ahmad itu sendiri. Satu nama besar dalam dunia penulisan negara. Baginya perlu ada usaha untuk mengharunginya.” “Kalau Hamad tak setuju?” “Dengar dulu mengapa dia tak setuju. Dia perlu berbincang dengan penduduk Srengenge. “Kalau Siddik pun berdegil?” m/s 9 Awang Cik The mempunyai Emotion Regulation dimana dia mampu untuk tenang ketika berada dalam tekanan dan dapat mengawal emosi untuk membina hubungan dengan orang lain 15 . Walau apa jua halangan yang akan dihadapinya. Awang Cik The memiliki sikap Reaching Out dimana dia berkemampuan untuk bertemu dengan penduduk kampung yang memerlukan keberanian dan kekuatan dalam diri. dia sanggup memugar Srengenge bersendirian sekiranya tidak mendapat sambutan Imam Hammad. bahasa Rusia dan bahasa Thai.

tanduk kakak.olds dan Feldman (2003) resilience adalah sikap tabah dan tahan lasak yang dimiliki seseorang ketika dihadapkan dengan keadaan yang sulit. “Sapa nak tebang?” Keghesum menyoal lagi. panggang perigi. bila padi ranap dan berdukung? Apa awak fikir tua macam aku tak boleh jaga padi huma? m/s 8 Menurut Papalia. Namun Keghesum sebagai seorang isteri tetap mempersoalkan tindakan Awang Cik The itu. dibakar. dan menjebak di Bukit Srengenge itu. m/s 5 Shatte dan Reivich (2002) menyebutkan bahwa resilience adalah kemampuan individu iaitu empati adalah seseorang yang mampu membaca keadaan dan emosi seseorang. Pantang dibuat yang tidak elok keatas bukit itu. 16 . Dia ingin hidup dalam keadaan demikian. Sebab lain kerana khalayak penduduk kampung percaya bahawa Bukit Srengenge itu ada yang menjaganya. Ada datuk-datuk yang memeliharanya. Keutuhan hubungan suami isteri dalam melayari bahtera rumah tangga walaupun Keghesum sering bertelagah dan tidak bersependapat dengan Awang Cik The . Bagi Awang Cik The. Nahas seluruh kampung binasa. meracik. Dan kerana sebab itu mereka tidak mahu sesiapa mengganggu gugat keadaan Bukit Srengenge itu. kepercayaan diri dan self esteem membantu mereka untuk dapat bertahan dan mengatasi masalah tersebut. menggetah. Kebiasaan itu telah menjadi suatu nikmat besar kepada mereka apabila tiba waktu menunggu padi untuk dikutip. Awang Cik Teh kental tidak mahu menyerah kalah walaupun tentangan terhadap hasratnya itu berpunca dari beberapa sebab dan keadaan. “Aku” “Bakar?” “Aku” “Sapa nak jaga padi huma bila padi duduk buku.Shatte dan Reivich (2002) mengemukakan Self-efficacy adalah kemampuan yang menunjukkan bahawa seseorang dapat memecahkan masalah yang dialami demi mencapai kesuksesan. malah diibaratkannya seperti nasi kerak yang begitu cepat kembang. ditajak dan mesti dijadikan huma. bila padi padi mengandung. Soalnya dia ingin membuat sesuatu yang difikir baik dan menafaat. mengapar. Soalnya bukan boleh difikirkan dari segi kecaman orang. Itu antara kepercayaan mereka. Grotberg (1995). Awang Cik The seorang yang empati kerana dia mampu membaca emosi dan psikologi isterinya Keghesum. bila padi perut gendang. Ada penunggunya. Bagi Awang Cik The rungutan dan sungutan isterinya menjadi cabaran untuk tidak patah semangat. Itu sudah cukup dalam pengertian hidupnya. Awang Cik The tidak sedikit pun rasa tersinggung dengan Keghesum. Individu itu tidak akan membiarkan orang lain meremehkan atau merendahkan mereka. Ketika individu mempunyai masalah dalam hidup. bukit itu perlu ditebas. Antaranya kebiasaan penduduk kampung menepuk. Serengenge sering menjadi punca pergaduahan antara Awang Cik The dan Keghesum.ditebang. mengemukakan factor Resilience yang diidentifikasikan berdasarkan Bangga pada diri sendiri. Dia ingin mati dalam keadaan demikian. setiap kali Awang Cik The menyatakan untuk menebas Srengenge isterinya membantah namum pada akhirnya isterinya akan mengikut kehendaknya. Individu tahu bahwa mereka adalah seorang yang penting dan merasa bangga akan siapakah mereka itu dan apapun yang mereka lakukan atau akan dicapai.

diperlukan suatu kemampuan untuk menghadapi masalah dan bangkit dari kesulitan. Remaja yang resilence merupakan remaja yang bisa bangkit dari suatu kondisi 17 . di Bukit Srengenge ini. mengatasi. BAB 5 Rumusan Untuk menghadapi berbagai kondisi di atas. 1999) Resilience adalah kemampuan untuk bangkit dari kesulitan yang dihadapi. membersihkan Bukit Srengenge itu. dan menjebak.Kekentalan dalam mencapai sesuatu yang dikehendaki misalnya dia berazam untuk menebas Serengenge dan demi mencapai cita-citanya itu dia sanggup untuk menempuh apa jua halangan. menggetah. meracik. Resilience bukan merupakan suatu keajaiban. Begitu juga dengan Diah yang melemparkan tuduhan dan tidak berpuas hati dengan Syarikat Mati. memugar. meracik tekukur. menebas. Walaupun Syarikat Baja yang ditubuhkannya hanya mampu beroperasi tiga empat bulan apabila Siddik muncul membuat tuduhan dan berasa iri hati. menjadi kuat ketika menghadapi rintangan dan hambatan. Hasrat AwangCikTeh itu sudah pasti mendapat tentangan yang maha besar dari sekalian warga kampung. resilience adalah kemampuan manusia untuk menghadapi. Awang Cik The menjadi lebih hebat apabila Awang Cik The bukanlah anak jati Serengenge. tidak hanya ditemukan pada sebahagian manusia dan bukan merupakan sesuatu yang berasal dari sumber yang tidak jelas. AwangCikTeh melahirkan hasrat untuk menutuh. Konfliknya timbul apabila watak utamanya. Sambil menunggu padi masak penduduk kampung mengisi masa dengan aktiviti-aktiviti seperti menepuk pelanduk (m/s 20). menggetah puling atau punai (m/s 170). Setiap manusia memiliki kemampuan untuk menjadi resilience dan setiap orang mampu untuk belajar bagaimana menghadapi rintangan dan hambatan dalam hidupnya (Grotberg. Bukit Srengenge yang menjadi tempat kebanyakkan penduduknya menghabiskan masa lapang menepuk. menjebak landak.

harga diri yang tingg. dan memiliki empati yang tinggi.yang traumatik. tidak tergantung pada orang lain. 2002) 18 . dan memiliki self efficacy yang tinggi (Shatte dan Reivich. Remaja yang resilience memiliki kepercayaan diri yang tinggi. bersahabat. Remaja yang resilience adalah remaja yang mampu beradaptasi.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->