P. 1
Contoh Rph m.alatan 2

Contoh Rph m.alatan 2

|Views: 217|Likes:
Published by Nur Afifah Ahmad

More info:

Published by: Nur Afifah Ahmad on Mar 26, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/13/2012

pdf

text

original

Mata Pelajaran Tujang Tajuk Sub tajuk / Kemahiran Tarikh Masa Tahun Bilangan Murid

: : : : : : : :

Pendidikan Jasmani Kemahiran Pergerakan Asas Manipulasi Alatan Membaling 7 Mac 2011 RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN 8.10 pagi – 8.40 pagi 3 Maju L 15 P 25

Hasil Pembelajaran

:

Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid-murid dapat: Psikomotor 1. membaling objek seperti pundi kacang ke pelbagai arah, pada jarak sekurang-kurangnya 5 meter secara statik dan dinamik tanpa halangan. 2. membaling objek seperti bola tepat ke arah sasaran pada jarak sekurang-kurangnya 5 meter secara statik dan dinamik dengan halangan. 3. mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran ke dalam pelbagai variasi aktiviti yang melibatkan kemahiran membaling pundi kacang dan bola. Kognitif 1. menyatakan 3 langkah keselamatan terhadap diri sendiri dan peralatan semasa melibatkan diri di dalam aktiviti membaling objek seperti pundi kacang dan bola. 2. menyatakan arah, kualiti dan tujuan membaling semasa melibatkan diri di dalam aktiviti permainan yang dilaksanakan oleh guru. Afektif 1. menunjukkan perasaan seronok melalui mimik muka dan tepukan tangan. 2. menghargai usaha dan keupayaan diri dan rakan menerusi interaksi semasa melakukan aktiviti.

Membanding beza / memberi sebab Kontekstual Bahan sumber pengajaran dan pembelajaran Bahan Sumber P & P Skitel besar Bola Getah Gelung Bilangan 16 24 20 Bahan Sumber P & P Mini bola baling Alat perakam CD Bilangan 3 1 .Penerapan nilai Kemahiran berfikir Strategi utama : : : Berusaha untuk melakukan aktiviti yang diarahkan oleh guru.

.  Murid dalam bulatan sebagai penghalang. Pakaian Ciri Strategi Fokus Pembelajaran & Organisasi Kelas BSPP/ Catatan Memanaskan badan dan regangan „Hi-bounce‟ Menghubungkait (Relating)  Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan (8 / 9 setiap kumpulan)  Berdiri dalam bentuk bulatan. memegang tangan rakan. atas dan bawah tetapi tidak boleh melepaskan tangan rakan. Gelung Catatan: Menerusi aktiviti ini murid dapat menghubungkaitkan kepentingan perkaraperkara berikut: a. BSPP: 1. Kesihatan 3. Bola getah 2. kiri. Kehadiran 2. mewujudkan kesediaan diri.Bahagian/ Masa Permulaan ( 5 minit ) Aktiviti 1.  Penghalang boleh menggerakkan badan dan tangan ke kanan. b. faedah kitar semula.  „Recycler‟ akan berusaha untuk melantun bola api ke dalam tong kitar semula (gelung) yang terletak ditengah bulatan.  Empat orang murid berperanan sebagai „recycler‟.

murid mengambil bola yang diletakkan di dalam gelung dan membaling ke arah sasaran (Skitel besar) .Bahagian/ Masa Perkembangan ( 10 minit ) Aktiviti Membaling bola ke arah sasaran “Binggo” Ciri Strategi Mengalami (Experiencing)    Fokus Pembelajaran & Organisasi Kelas Murid dibahagikan kepada 2 kumpulan (Kaca & Plastik ) Murid berjalan dengan iringan muzik di sekeliling gelung (bahagian dalam) yang disusun dalam bentuk bulatan. . BSPP/ Catatan BSPP 1. Alat perakam CD Catatan: Menerusi aktiviti ini murid-murid dapat mengalami :  perlakuan membaling tepat ke arah sasaran . Apabila muzik diberhentikan. Bola 2. Skitel 4. Gelung 3.

Papan skor Catatan: Menerusi aktiviti ini murid-murid dapat mengalami :  perlakuan membaling ke arah sasaran pada jarak tertentu dengan adanya penghalang. Zon A Zon B Zon C . Plastik dan Kertas)  Setiap kumpulan dibahagikan kepada dua pihak. Permainan bersyarat „Vroom‟ Memindahkan (Transfering)  Murid dibahagikan kepada 3 kumpulan (Kaca.  situasi sebenar dalam permainan dengan aplikasikan kemahiran membaling.  1 mata @ skor bagi setiap kali bola berjaya dilantun ke dalam gelung.  Kaca : pertahanan & penyerang  Plastik : pertahanan & penyerang  Kertas : pertahanan & penyerang  Pihak pertahanan akan mengawal zon A&B  Pihak penyerang akan berusaha untuk membaling bola kepada rakan semasa membuat hantaran. Gelung 3.  Pihak penyerang juga akan memperolehi mata @ skor apabila berjaya melantun bola ke dalam gelung yang di letak di atas lantai zon C secara bertaburan. Bola 2.Bahagian/ Masa Kemuncak ( 10 minit ) Aktiviti Ciri Strategi Fokus Pembelajaran & Organisasi Kelas BSPP/ Catatan BSPP 1. berkomunikasi dengan rakan dan mengamalkan nilai kerjasama dalam kumpulan.

Menyejukkan badan dan rumusan „Action Song‟ Memindahkan (Transfering)  Murid dibahagikan kepada 4 kumpulan. .  Murid melakukan pergerakanpergerakan mengikut lirik dan rentak muzik.  Murid memberi pandangan dan menjawab soalan-soalan bertumpu dan bercapah mengenai kemahiran membaling di dalam aktiviti.  Murid dari setiap kumpulan mengikut perlakuan ketua yang dilantik. Refleksi isi utama pengajaran : . Alat perakam CD Catatan: Menerusi aktiviti ini murid dapat memindahkan pengetahuan dan kemahiran yang diperolehi semasa melakukan aktiviti .Bahagian/ Masa Penutup ( 5 minit ) Aktiviti Ciri Strategi Fokus Pembelajaran & Organisasi Kelas BSPP/ Catatan BSPP 1.

CONTOH 2 RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PERGERAKAN ASAS (MANIPULASI ALATAN) TAHUN TIGA .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->