RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Mata pelajaran : Bahasa Melayu Tahun : 3 Canggih Tarikh : 4 MAC 2012 Masa : 7.45 – 8.45 pagi Bilangan murid : 28 orang Tajuk : Keluarga Bahagia

Objektif : Pada akhir pelajaran, murid dapat; i. Membaca 90% petikan bertajuk “Keluarga Amirul” dengan sebutan dan intonasi yang betul tanpa bantuan guru. ii. menulis maklumat yang tersurat atau tersirat dalam petikan dan menbina ayat berdasarkan perkataan penjodoh bilangan yang telah disediakan tanpa bantuan guru. iii. Mengenalpasti 2 daripada 3 penjodoh bilangan yang terdapat dalam petikan dengan betul. iv. Membuat sekeping kad Hari Bapa menggunakan kreativiti sendiri dalam kumpulan tanpa bantuan guru. Fokus utama : 7.1 dan tersirat Aras 3 i) Menghuraikan maksud keseluruhan teks yang dibaca. Membaca dan menerangkan maksud kandungan teks yang tersurat

Pendidikan Seni Visual Pemulihan: Suai padan frasa dengan gambar.1 Menghasilkan penulisan pelbagai genre Aras 1 i) Menulis ayat menggunakan perkataan yang sesuai. Penekanan konsep 5P: Penggabungjalinan kemahiran: membaca dan menulis Penyerapan: Ilmu .Fokus sampingan: 10. Pengayaan : Membina ayat Pengetahuan sedia ada:Berlaku kepada diri sendiri Bahan Bantu Belajar : kad imbasan ( penjodoh bilangan ) dan tayangan video mengenai keluarga. interpersonal. . Morfologi : penjodoh bilangan Pengisian Kurikulum :    Ilmu Kekeluargaan Nilai murni : hormat-menghormati. kreativiti dan kemahiran belajar. Kemahiran bahasa :membaca dan menulis Sistem bahasa : 1. bahagia. bertanggungjawab dan bekerjasama Kemahiran bernilai tambah :Kemahiran berfikir. kasih sayang.

tayangan video Nilai : kasih sayang Murid dipaparkan video. LCD. Berapakah bilangan keluarga kamu? 3.LANGKAH & MASA ISI KANDUNGAN AKTIVITI PENGAJARAN & PEMBELAJARAN CATATAN KBT: Intrapersonal Set induksi ( 7 MINIT ) Sekeping gambar keluarga Guru bertanya kepada murid.       Murid dipaparkan sekeping gambar keluarga Murid diminta mengamati gambar tersebut dan menjawab segala persoalan yang diberikan oleh guru. Apakah aktiviti yang kamu lakukan bersama keluarga pada hujung minggu? Video mengenai „Keluarga Saya‟. Adakah kamu mempunyai keluarga? 2. Media: komputer riba. Murid diminta mengamati video tersebut Murid menonton video Keluarga Bahagia dengan teliti. Soalan: 1. Guru dan murid bersoal jawab tentang keluarga. .

Langkah 1 ( 15 minit )  Petikan teks „Keluarga Amirul‟   Murid diedarkan dengan petikan tersebut. Guru memaparkan petikan teks „Keluarga Amirul‟. komputer riba.   1. Kad imbasan Secara individu. Murid diminta membaca secara senyap dan cuba memahami maksud tersurat dan tersirat berdasarkan petikan yang diberikan. KBT: kemahiran belajar Media: kad imbasan. nota. Murid diminta untuk mengenalpasti penjodoh bilangan berdasarkan petikan „Keluarga Amirul‟. murid diminta menjawab soalan berdasarkan petikan tersebut. murid diminta menyesuaikan penjodoh bilangan berdasarkan gambar yang terdapat pada kad imbasan. LCD Langkah 2 ( 12 minit ) Murid diberi penerangan berdasarkan nota edaran yang telah diberikan.  Guru dan murid berbincang jawapan bagi aktiviti tersebut. lembaran Aktiviti pengukuhan :  2. Secara individu. Media: petikan teks. Nota edaran „ Penjodoh Bilangan‟   Guru dan murid berbincang isi petikan tersebut dan membuat rumusan keseluruhan isi petikan. petikan teks . KBT: interpersonal Nilai: tangunggjawab 1.

Membina kad hari bapa    Murid diagihkan kepada 5 kumpulan kecil Secara berkumpulan murid diminta membina kad hari bapa berdasarkan kreativiti sendiri. Murid diminta untuk mengaitkan isi pelajaran dengan aktiviti kehidupan harian. .  Pemulihan:  Murid menjawab dengan menyuai padan frasa dengan gambar. KBT: kreativiti Nilai: bekerjasama Guru mengagihkan sekeping kad bagi setiap kumpulan  Wakil bagi setiap kumpulan akan membentangkan kad yang telah dihasilkan.   Media: lembaran kerja Penutup ( 5 minit ) Merumuskan pengajaran Murid diminta untuk mendengar rumusan dengan Nilai : prihatin penuh prihatin serta menerapkan nilai-nilai murni. Suai padan frasa dengan gambar.Langkah 3 ( 10 minit ) 1. Media: sekeping kad Langkah 4 ( 10 minit ) 1. KBT: kemahiran belajar Guru mengedarkan lembaran kerja bergambar. Pengayaan:  Murid membina ayat berdasarkan perkataan yang disediakan.

.

kedai. rambut. komputer. meja. benang telur. pisau. kertas. yang tidak mempunyai bentuk yang tertentu untuk benda-benda yang keadaannya berketul/berbongkah untuk benda-benda yang bulat atau kecil untuk benda-benda yang dikoyakkan untuk benda yang diambil sedikit dengan jari untuk benda-benda yang dicucuk dengan lidi untuk bunyi letupan atau tembakan untuk benda-benda yang tersusun untuk semua jenis binatang untuk benda-benda yang digenggam untuk buah-buah ataupun benda untuk benda-benda yang bergulung untuk benda-benda yang nipis dan lebar untuk benda-benda yang diikat untuk benda-benda yang dipotong kecil-kecil untuk benda-benda yang bertangkai atau berangkai-rangkai untuk benda-benda yang bertangkai untuk kumpulan haiwan untuk sekumpulan manusia.Penjodoh bilangan digunakan sebelum sesuatu kata atau nama yang menunjukkan jumlah atau bilangan. lilin. cincin kunci. penggunaannya. cendawan. rama-rama pasir. timun. pelukis. tanah roti. tulisan. senapang bangunan. pen. kapur. kedai. dan benda untuk benda-benda yang dikepal dengan tangan untuk benda-benda yang nipis atau pipih untuk bahagian benda-benda yang Contohnya kapal. buahbuahan bunga. Senarai penjodoh bilangan. kotak. batu. kad. kampung. lidi. tikar. gula. penulis orang. lidi. negeri. bungs lembu. dan contohnya adalah seperti yang berikut: Penjodoh Bilangan angkatan baris batang bentuk berkas bidang biji Bilah buah penggunaannya untuk sekumpulan manusia atau benda untuk kedudukan benda/manusia yang berbaris untuk menunjukkan benda-benda yang panjang untuk benda-benda kecil yang berkeluk untuk benda-benda yang diikat bersama-sama untuk benda-benda yang terbentang luas untuk jenis buah. kain. pulut. merpati burung. buku. gambar. rumah. sayur-sayuran. lebah. rumah. papan. beras. tebu. orang. rumput kayu. cawan. layar. kain. buah. sayur. galah. ekor. kertas daun. jambatan. pistol. kunci payung. telur. golok. tongkat. permaidani. kelapa sawit. piano. keris kereta. sawit. dan sebagainya. bola. gunting. kambing. sabit. terung. biskut. kunci filem. papan bawang. subang. langsat. belon. kebun. manik. sawah. pulau. kereta nyamuk. bandar. kuda. musang. dawai. dan benda-benda yang kecil untuk benda-benda yang tajam untuk benda-benda besar dan padu. beras. arnab. batu. tentera. kayu tanah. kain garam. roti. Kadangkala kata bilangan disertai penjodoh bilangan seperti batang. ayat. kamera sabun. pokok. padi anggur. kubis. awan. gajah. jarum mata kail. lobak. daging. pokok. gelas parang. ketupat. tuala. kerusi sungai. gigi. peluru kertas. bintang nasi. baju. permaidani. tiang buku butir carik/cebis cubit cucuk das deret ekor genggam gugus gulung helai ikat iris jambak kaki kawan kelompok kepal keping kerat . kunyit sate meriam. tanah roti. radio. haiwan. rumah. tiang. gajah. semut. tikar labu. guli. buaya.

bara. benang durian. padi pisang pisang. roti mancis. dan bersirat untuk benda yang beruas-ruas untuk tumbuhan yang tumbuh rapatrapat untuk buah pisang untuk buah-buahan yang bertandan untuk buah-buahan. tentera pengakap perkataan. daging. surat. subang. senapang. labuh. rantai . tali. anak durian pemain kompang. pandan. meriam kertas. embun jagung durian. darah. majalah. pinang. anggerik pistol. suami isteri. ubat nyamuk mawar. mercun pakaian.Ketul Kotak kuntum Laras lembar longgok naskhah Orang Papan pasang pangsa pasukan patah potong pucuk puntung rangkap rawan ruas rumpun sikat/sisir tandan tangkai titik tongkol ulas urat utas dipotong untuk benda-benda yang berketul dan padu untuk benda-benda yang diisikan di dalam kotak untuk bungs untuk senjata api benda-benda yang lurus dan panjang untuk benda-benda yang berada dalam longgokan untuk bahan bacaan yang berjilid untuk manusia untuk benda-benda yang berbentuk kepingan untuk benda dan manusia yang berpasangan untuk bahagian dalam buah untuk sekumpulan orang yang berpakaian seragam untuk kata untuk benda-benda yang sudah dipotong untuk benda-benda yang halus serta tipis dan senjata api untuk sebahagian benda yang masih menyala untuk puisi untuk benda-benda yang halus. dan daun yang bertangkai untuk cecair yang menitis untuk buah yang bertongkol untuk isi buah-buahan yang berpangsa untuk benda-benda yang halus dan panjang untuk benda-benda yang panjang ais. roti jarum. rokok. dawai. dakwat. sabun. kenanga. tanah. petai. kelapa sawit rambutan. buluh buluh. jaring. dawai. cempedak rambut. jururawat. daun air. kayu api pantun. pukat tebu. senapang. kata-kata kuih. rebung rokok. risalah. pakaian. tulang. nangka. dawai. kelapa. posmen coklat. makalah. serai. runcit. pistol. sabun. bungabungaan. benang. melati. meriam. pensel. padi. tebu. syair jala. kasut. polis. doktor. pekedai. limau. duku. sajak. cili surat khabar. buku guru. daging.

.

Bapa mereka ___________________________ dengan penuh ________________________ . Encik Azhar berasa sungguh terharu dan gembira apabila kedua-dua orang anaknya meraikan sambutan Hari Bapa. Pagi itu. 2. mereka melihat beberapa barang yang sesuai untuk bapa mereka. 3. Mereka hendak meraikan sambutan Hari Bapa ini kerana mereka amat menghargai jasa dan sayang akan bapa mereka. Amirul dan Anim membeli sebiji kek coklat. Sememangnya hari ini merupakan hari yang dinantinantikan oleh Amirul dan kakaknya. Ibu mereka turut membeli beberapa jenis kuih kegemaran bapa Amirul dan Anim. Mereka bersepakat untuk membeli ______________________________ iaitu. lengkapkan ayat-ayat yang berikut.00 petang. Setiba di pasar raya itu. Akhirnya. _________________________ bapa mereka. 1. Hari ini dinanti-nantikan oleh Amirul dan kakaknya kerana ___________________________________________. 4. amirul dan anim terus ke kedai cenderamata. amirul dan Anim mengajak ibu mereka ke Pasar Raya Indah. bapa Amirul dan Anim pulang. 5. 6. Tepat pukul 6.Baca dan fahami petikan di bawah. Encik Azhar memeluk kedua-dua orang anaknya dengan penuh kasih sayang. Amirul dan Anim juga membeli ___________________________________ manakala ___________________________ kegemaran bapa Amirul dan Anim. Kemudian. Mereka hendak meraikan Hari Bapa kerana_______________________ dan ___________________________ mereka. Amirul dan Anim bersepakat untuk membeli sehelai kemeja-T berwarna biru. Bapa mereka ___________________________ dan ______________________________ apabila Amirul dan Anim meraikan sambutan Hari Bapa. Mereka hendak membeli hadiah untuk bapa mereka. iaitu kesukaan bapa mereka. Anim. Di kedai itu. Encik Azhar. mereka singgah di sebuah kedai kek. Sebelum pulang. Hari ini Hari Bapa.

orang buah batang biji ekor kuntum helai .Padankan penjodoh bilangan dengan gambar yang betul.

BAHAN BANTU MENGAJAR NAMA: ROSMI AZWIN BT MD ALI KUMPULAN: 5 PISMP RBT 1 .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.