RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Mata pelajaran : Bahasa Melayu Tahun : 3 Canggih Tarikh : 4 MAC 2012 Masa : 7.45 – 8.45 pagi Bilangan murid : 28 orang Tajuk : Keluarga Bahagia

Objektif : Pada akhir pelajaran, murid dapat; i. Membaca 90% petikan bertajuk “Keluarga Amirul” dengan sebutan dan intonasi yang betul tanpa bantuan guru. ii. menulis maklumat yang tersurat atau tersirat dalam petikan dan menbina ayat berdasarkan perkataan penjodoh bilangan yang telah disediakan tanpa bantuan guru. iii. Mengenalpasti 2 daripada 3 penjodoh bilangan yang terdapat dalam petikan dengan betul. iv. Membuat sekeping kad Hari Bapa menggunakan kreativiti sendiri dalam kumpulan tanpa bantuan guru. Fokus utama : 7.1 dan tersirat Aras 3 i) Menghuraikan maksud keseluruhan teks yang dibaca. Membaca dan menerangkan maksud kandungan teks yang tersurat

Penekanan konsep 5P: Penggabungjalinan kemahiran: membaca dan menulis Penyerapan: Ilmu . Pendidikan Seni Visual Pemulihan: Suai padan frasa dengan gambar. interpersonal. Morfologi : penjodoh bilangan Pengisian Kurikulum :    Ilmu Kekeluargaan Nilai murni : hormat-menghormati. . bertanggungjawab dan bekerjasama Kemahiran bernilai tambah :Kemahiran berfikir. Pengayaan : Membina ayat Pengetahuan sedia ada:Berlaku kepada diri sendiri Bahan Bantu Belajar : kad imbasan ( penjodoh bilangan ) dan tayangan video mengenai keluarga.Fokus sampingan: 10.1 Menghasilkan penulisan pelbagai genre Aras 1 i) Menulis ayat menggunakan perkataan yang sesuai. kreativiti dan kemahiran belajar. Kemahiran bahasa :membaca dan menulis Sistem bahasa : 1. bahagia. kasih sayang.

Murid diminta mengamati video tersebut Murid menonton video Keluarga Bahagia dengan teliti. Soalan: 1. . Apakah aktiviti yang kamu lakukan bersama keluarga pada hujung minggu? Video mengenai „Keluarga Saya‟. Adakah kamu mempunyai keluarga? 2. Guru dan murid bersoal jawab tentang keluarga. LCD.       Murid dipaparkan sekeping gambar keluarga Murid diminta mengamati gambar tersebut dan menjawab segala persoalan yang diberikan oleh guru. tayangan video Nilai : kasih sayang Murid dipaparkan video. Berapakah bilangan keluarga kamu? 3. Media: komputer riba.LANGKAH & MASA ISI KANDUNGAN AKTIVITI PENGAJARAN & PEMBELAJARAN CATATAN KBT: Intrapersonal Set induksi ( 7 MINIT ) Sekeping gambar keluarga Guru bertanya kepada murid.

Langkah 1 ( 15 minit )  Petikan teks „Keluarga Amirul‟   Murid diedarkan dengan petikan tersebut. Nota edaran „ Penjodoh Bilangan‟   Guru dan murid berbincang isi petikan tersebut dan membuat rumusan keseluruhan isi petikan. Murid diminta untuk mengenalpasti penjodoh bilangan berdasarkan petikan „Keluarga Amirul‟. Secara individu. KBT: kemahiran belajar Media: kad imbasan. Guru memaparkan petikan teks „Keluarga Amirul‟. nota. murid diminta menyesuaikan penjodoh bilangan berdasarkan gambar yang terdapat pada kad imbasan. Kad imbasan Secara individu. KBT: interpersonal Nilai: tangunggjawab 1. komputer riba. petikan teks .  Guru dan murid berbincang jawapan bagi aktiviti tersebut.   1. LCD Langkah 2 ( 12 minit ) Murid diberi penerangan berdasarkan nota edaran yang telah diberikan. Media: petikan teks. Murid diminta membaca secara senyap dan cuba memahami maksud tersurat dan tersirat berdasarkan petikan yang diberikan. murid diminta menjawab soalan berdasarkan petikan tersebut. lembaran Aktiviti pengukuhan :  2.

KBT: kreativiti Nilai: bekerjasama Guru mengagihkan sekeping kad bagi setiap kumpulan  Wakil bagi setiap kumpulan akan membentangkan kad yang telah dihasilkan. Pengayaan:  Murid membina ayat berdasarkan perkataan yang disediakan.Langkah 3 ( 10 minit ) 1. KBT: kemahiran belajar Guru mengedarkan lembaran kerja bergambar.   Media: lembaran kerja Penutup ( 5 minit ) Merumuskan pengajaran Murid diminta untuk mendengar rumusan dengan Nilai : prihatin penuh prihatin serta menerapkan nilai-nilai murni. Suai padan frasa dengan gambar.  Pemulihan:  Murid menjawab dengan menyuai padan frasa dengan gambar. Membina kad hari bapa    Murid diagihkan kepada 5 kumpulan kecil Secara berkumpulan murid diminta membina kad hari bapa berdasarkan kreativiti sendiri. Murid diminta untuk mengaitkan isi pelajaran dengan aktiviti kehidupan harian. Media: sekeping kad Langkah 4 ( 10 minit ) 1. .

.

kotak. gula. merpati burung. lidi. tongkat. kunci filem. permaidani. rama-rama pasir. sayur-sayuran. bola. peluru kertas. Kadangkala kata bilangan disertai penjodoh bilangan seperti batang. papan bawang. kain. dan sebagainya. keris kereta. manik. tikar labu. pulut. tebu. lilin. meja. musang. senapang bangunan. pisau. buaya. kereta nyamuk. tentera. subang. papan. kubis. gunting. sayur. padi anggur.Penjodoh bilangan digunakan sebelum sesuatu kata atau nama yang menunjukkan jumlah atau bilangan. komputer. lobak. cendawan. radio. rambut. kunyit sate meriam. kapur. roti. guli. gelas parang. dawai. buahbuahan bunga. langsat. haiwan. Senarai penjodoh bilangan. kampung. galah. batu. kertas. buah. ayat. pulau. orang. benang telur. golok. sabit. baju. kamera sabun. ketupat. kertas daun. kuda. pistol. ekor. tikar. rumah. tanah roti. telur. kambing. gambar. cawan. tanah roti. arnab. gajah. penggunaannya. bandar. kad. kayu tanah. pokok. permaidani. sawit. beras. beras. sawah. kain. lebah. buku. tuala. dan benda untuk benda-benda yang dikepal dengan tangan untuk benda-benda yang nipis atau pipih untuk bahagian benda-benda yang Contohnya kapal. awan. kerusi sungai. kunci payung. belon. pokok. terung. kebun. kain garam. rumah. biskut. semut. rumput kayu. rumah. tiang buku butir carik/cebis cubit cucuk das deret ekor genggam gugus gulung helai ikat iris jambak kaki kawan kelompok kepal keping kerat . dan benda-benda yang kecil untuk benda-benda yang tajam untuk benda-benda besar dan padu. bintang nasi. kedai. jambatan. kedai. cincin kunci. lidi. gigi. penulis orang. gajah. kelapa sawit. negeri. yang tidak mempunyai bentuk yang tertentu untuk benda-benda yang keadaannya berketul/berbongkah untuk benda-benda yang bulat atau kecil untuk benda-benda yang dikoyakkan untuk benda yang diambil sedikit dengan jari untuk benda-benda yang dicucuk dengan lidi untuk bunyi letupan atau tembakan untuk benda-benda yang tersusun untuk semua jenis binatang untuk benda-benda yang digenggam untuk buah-buah ataupun benda untuk benda-benda yang bergulung untuk benda-benda yang nipis dan lebar untuk benda-benda yang diikat untuk benda-benda yang dipotong kecil-kecil untuk benda-benda yang bertangkai atau berangkai-rangkai untuk benda-benda yang bertangkai untuk kumpulan haiwan untuk sekumpulan manusia. timun. pen. jarum mata kail. layar. daging. tulisan. dan contohnya adalah seperti yang berikut: Penjodoh Bilangan angkatan baris batang bentuk berkas bidang biji Bilah buah penggunaannya untuk sekumpulan manusia atau benda untuk kedudukan benda/manusia yang berbaris untuk menunjukkan benda-benda yang panjang untuk benda-benda kecil yang berkeluk untuk benda-benda yang diikat bersama-sama untuk benda-benda yang terbentang luas untuk jenis buah. batu. piano. tiang. pelukis. bungs lembu.

serai. kasut. daun air. tebu. majalah. dawai. padi. tentera pengakap perkataan. nangka. pekedai. sabun. ubat nyamuk mawar. limau. tulang. senapang. sabun. mercun pakaian. labuh. pandan. kelapa sawit rambutan. dan bersirat untuk benda yang beruas-ruas untuk tumbuhan yang tumbuh rapatrapat untuk buah pisang untuk buah-buahan yang bertandan untuk buah-buahan.Ketul Kotak kuntum Laras lembar longgok naskhah Orang Papan pasang pangsa pasukan patah potong pucuk puntung rangkap rawan ruas rumpun sikat/sisir tandan tangkai titik tongkol ulas urat utas dipotong untuk benda-benda yang berketul dan padu untuk benda-benda yang diisikan di dalam kotak untuk bungs untuk senjata api benda-benda yang lurus dan panjang untuk benda-benda yang berada dalam longgokan untuk bahan bacaan yang berjilid untuk manusia untuk benda-benda yang berbentuk kepingan untuk benda dan manusia yang berpasangan untuk bahagian dalam buah untuk sekumpulan orang yang berpakaian seragam untuk kata untuk benda-benda yang sudah dipotong untuk benda-benda yang halus serta tipis dan senjata api untuk sebahagian benda yang masih menyala untuk puisi untuk benda-benda yang halus. buluh buluh. petai. anggerik pistol. senapang. doktor. jururawat. subang. dan daun yang bertangkai untuk cecair yang menitis untuk buah yang bertongkol untuk isi buah-buahan yang berpangsa untuk benda-benda yang halus dan panjang untuk benda-benda yang panjang ais. rebung rokok. bungabungaan. kata-kata kuih. bara. rantai . cempedak rambut. anak durian pemain kompang. buku guru. kelapa. melati. surat. darah. pistol. rokok. benang durian. pinang. roti mancis. dawai. duku. roti jarum. syair jala. meriam kertas. cili surat khabar. tanah. kenanga. suami isteri. tali. jaring. makalah. dakwat. risalah. daging. pensel. posmen coklat. benang. pakaian. runcit. sajak. embun jagung durian. kayu api pantun. polis. pukat tebu. dawai. daging. padi pisang pisang. meriam.

.

6. Akhirnya. amirul dan anim terus ke kedai cenderamata. lengkapkan ayat-ayat yang berikut. Encik Azhar memeluk kedua-dua orang anaknya dengan penuh kasih sayang. Pagi itu. Bapa mereka ___________________________ dan ______________________________ apabila Amirul dan Anim meraikan sambutan Hari Bapa. 5. Mereka hendak meraikan sambutan Hari Bapa ini kerana mereka amat menghargai jasa dan sayang akan bapa mereka. amirul dan Anim mengajak ibu mereka ke Pasar Raya Indah. Bapa mereka ___________________________ dengan penuh ________________________ .Baca dan fahami petikan di bawah. Encik Azhar. mereka melihat beberapa barang yang sesuai untuk bapa mereka. Anim. bapa Amirul dan Anim pulang. Hari ini Hari Bapa. Ibu mereka turut membeli beberapa jenis kuih kegemaran bapa Amirul dan Anim. Amirul dan Anim membeli sebiji kek coklat. 3. Kemudian. Hari ini dinanti-nantikan oleh Amirul dan kakaknya kerana ___________________________________________. Mereka bersepakat untuk membeli ______________________________ iaitu. mereka singgah di sebuah kedai kek. _________________________ bapa mereka. Mereka hendak meraikan Hari Bapa kerana_______________________ dan ___________________________ mereka. 4. Amirul dan Anim bersepakat untuk membeli sehelai kemeja-T berwarna biru. 1. Sememangnya hari ini merupakan hari yang dinantinantikan oleh Amirul dan kakaknya. Amirul dan Anim juga membeli ___________________________________ manakala ___________________________ kegemaran bapa Amirul dan Anim.00 petang. Mereka hendak membeli hadiah untuk bapa mereka. 2. iaitu kesukaan bapa mereka. Di kedai itu. Setiba di pasar raya itu. Tepat pukul 6. Encik Azhar berasa sungguh terharu dan gembira apabila kedua-dua orang anaknya meraikan sambutan Hari Bapa. Sebelum pulang.

Padankan penjodoh bilangan dengan gambar yang betul. orang buah batang biji ekor kuntum helai .

BAHAN BANTU MENGAJAR NAMA: ROSMI AZWIN BT MD ALI KUMPULAN: 5 PISMP RBT 1 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful