P. 1
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

|Views: 88|Likes:
Published by RoSe MiEy

More info:

Published by: RoSe MiEy on Mar 26, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/17/2012

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Mata pelajaran : Bahasa Melayu Tahun : 3 Canggih Tarikh : 4 MAC 2012 Masa : 7.45 – 8.45 pagi Bilangan murid : 28 orang Tajuk : Keluarga Bahagia

Objektif : Pada akhir pelajaran, murid dapat; i. Membaca 90% petikan bertajuk “Keluarga Amirul” dengan sebutan dan intonasi yang betul tanpa bantuan guru. ii. menulis maklumat yang tersurat atau tersirat dalam petikan dan menbina ayat berdasarkan perkataan penjodoh bilangan yang telah disediakan tanpa bantuan guru. iii. Mengenalpasti 2 daripada 3 penjodoh bilangan yang terdapat dalam petikan dengan betul. iv. Membuat sekeping kad Hari Bapa menggunakan kreativiti sendiri dalam kumpulan tanpa bantuan guru. Fokus utama : 7.1 dan tersirat Aras 3 i) Menghuraikan maksud keseluruhan teks yang dibaca. Membaca dan menerangkan maksud kandungan teks yang tersurat

Morfologi : penjodoh bilangan Pengisian Kurikulum :    Ilmu Kekeluargaan Nilai murni : hormat-menghormati. interpersonal. . Pengayaan : Membina ayat Pengetahuan sedia ada:Berlaku kepada diri sendiri Bahan Bantu Belajar : kad imbasan ( penjodoh bilangan ) dan tayangan video mengenai keluarga. bertanggungjawab dan bekerjasama Kemahiran bernilai tambah :Kemahiran berfikir.1 Menghasilkan penulisan pelbagai genre Aras 1 i) Menulis ayat menggunakan perkataan yang sesuai. kreativiti dan kemahiran belajar. kasih sayang. Pendidikan Seni Visual Pemulihan: Suai padan frasa dengan gambar. Kemahiran bahasa :membaca dan menulis Sistem bahasa : 1.Fokus sampingan: 10. Penekanan konsep 5P: Penggabungjalinan kemahiran: membaca dan menulis Penyerapan: Ilmu . bahagia.

Murid diminta mengamati video tersebut Murid menonton video Keluarga Bahagia dengan teliti.LANGKAH & MASA ISI KANDUNGAN AKTIVITI PENGAJARAN & PEMBELAJARAN CATATAN KBT: Intrapersonal Set induksi ( 7 MINIT ) Sekeping gambar keluarga Guru bertanya kepada murid. Berapakah bilangan keluarga kamu? 3. . Soalan: 1.       Murid dipaparkan sekeping gambar keluarga Murid diminta mengamati gambar tersebut dan menjawab segala persoalan yang diberikan oleh guru. Guru dan murid bersoal jawab tentang keluarga. Adakah kamu mempunyai keluarga? 2. Media: komputer riba. LCD. Apakah aktiviti yang kamu lakukan bersama keluarga pada hujung minggu? Video mengenai „Keluarga Saya‟. tayangan video Nilai : kasih sayang Murid dipaparkan video.

murid diminta menyesuaikan penjodoh bilangan berdasarkan gambar yang terdapat pada kad imbasan. Kad imbasan Secara individu. Secara individu. KBT: kemahiran belajar Media: kad imbasan. LCD Langkah 2 ( 12 minit ) Murid diberi penerangan berdasarkan nota edaran yang telah diberikan. petikan teks . komputer riba. KBT: interpersonal Nilai: tangunggjawab 1. nota.   1.  Guru dan murid berbincang jawapan bagi aktiviti tersebut. murid diminta menjawab soalan berdasarkan petikan tersebut. Murid diminta membaca secara senyap dan cuba memahami maksud tersurat dan tersirat berdasarkan petikan yang diberikan. lembaran Aktiviti pengukuhan :  2. Media: petikan teks.Langkah 1 ( 15 minit )  Petikan teks „Keluarga Amirul‟   Murid diedarkan dengan petikan tersebut. Murid diminta untuk mengenalpasti penjodoh bilangan berdasarkan petikan „Keluarga Amirul‟. Guru memaparkan petikan teks „Keluarga Amirul‟. Nota edaran „ Penjodoh Bilangan‟   Guru dan murid berbincang isi petikan tersebut dan membuat rumusan keseluruhan isi petikan.

 Pemulihan:  Murid menjawab dengan menyuai padan frasa dengan gambar. Media: sekeping kad Langkah 4 ( 10 minit ) 1. Pengayaan:  Murid membina ayat berdasarkan perkataan yang disediakan. . Membina kad hari bapa    Murid diagihkan kepada 5 kumpulan kecil Secara berkumpulan murid diminta membina kad hari bapa berdasarkan kreativiti sendiri.Langkah 3 ( 10 minit ) 1. Murid diminta untuk mengaitkan isi pelajaran dengan aktiviti kehidupan harian. KBT: kemahiran belajar Guru mengedarkan lembaran kerja bergambar.   Media: lembaran kerja Penutup ( 5 minit ) Merumuskan pengajaran Murid diminta untuk mendengar rumusan dengan Nilai : prihatin penuh prihatin serta menerapkan nilai-nilai murni. Suai padan frasa dengan gambar. KBT: kreativiti Nilai: bekerjasama Guru mengagihkan sekeping kad bagi setiap kumpulan  Wakil bagi setiap kumpulan akan membentangkan kad yang telah dihasilkan.

.

ayat. kunci filem. tuala. bola. komputer. kunci payung. bungs lembu. radio. guli. buaya. galah. lebah. kotak. biskut. rumput kayu. kelapa sawit. penggunaannya. beras. lidi. gigi. bintang nasi. belon. jarum mata kail. padi anggur. pen. cendawan. gunting. sayur. gelas parang. baju. kertas. kampung. rambut. layar. rumah. Senarai penjodoh bilangan. dan benda-benda yang kecil untuk benda-benda yang tajam untuk benda-benda besar dan padu. dan benda untuk benda-benda yang dikepal dengan tangan untuk benda-benda yang nipis atau pipih untuk bahagian benda-benda yang Contohnya kapal. kerusi sungai. papan bawang. kad. dan contohnya adalah seperti yang berikut: Penjodoh Bilangan angkatan baris batang bentuk berkas bidang biji Bilah buah penggunaannya untuk sekumpulan manusia atau benda untuk kedudukan benda/manusia yang berbaris untuk menunjukkan benda-benda yang panjang untuk benda-benda kecil yang berkeluk untuk benda-benda yang diikat bersama-sama untuk benda-benda yang terbentang luas untuk jenis buah. tentera. gambar. kamera sabun. pelukis. dawai. pistol. golok. gajah. langsat. sawah. kain garam. buku. buah. daging. terung. permaidani. dan sebagainya. ekor. keris kereta. pokok. tanah roti. tanah roti. rumah. tiang buku butir carik/cebis cubit cucuk das deret ekor genggam gugus gulung helai ikat iris jambak kaki kawan kelompok kepal keping kerat . cawan. pisau. kambing. pulau. tulisan. tikar. lilin. rama-rama pasir. musang. kedai. subang. pokok. yang tidak mempunyai bentuk yang tertentu untuk benda-benda yang keadaannya berketul/berbongkah untuk benda-benda yang bulat atau kecil untuk benda-benda yang dikoyakkan untuk benda yang diambil sedikit dengan jari untuk benda-benda yang dicucuk dengan lidi untuk bunyi letupan atau tembakan untuk benda-benda yang tersusun untuk semua jenis binatang untuk benda-benda yang digenggam untuk buah-buah ataupun benda untuk benda-benda yang bergulung untuk benda-benda yang nipis dan lebar untuk benda-benda yang diikat untuk benda-benda yang dipotong kecil-kecil untuk benda-benda yang bertangkai atau berangkai-rangkai untuk benda-benda yang bertangkai untuk kumpulan haiwan untuk sekumpulan manusia. roti. lidi. permaidani. kapur. semut. kereta nyamuk. kain. haiwan. tiang. rumah. orang. sawit.Penjodoh bilangan digunakan sebelum sesuatu kata atau nama yang menunjukkan jumlah atau bilangan. kain. batu. kayu tanah. tikar labu. arnab. meja. kuda. awan. buahbuahan bunga. negeri. tongkat. lobak. kedai. bandar. batu. cincin kunci. gula. Kadangkala kata bilangan disertai penjodoh bilangan seperti batang. kebun. penulis orang. benang telur. beras. papan. telur. gajah. piano. kunyit sate meriam. sayur-sayuran. manik. kubis. pulut. timun. sabit. senapang bangunan. ketupat. merpati burung. kertas daun. peluru kertas. jambatan. tebu.

jururawat. mercun pakaian. dan bersirat untuk benda yang beruas-ruas untuk tumbuhan yang tumbuh rapatrapat untuk buah pisang untuk buah-buahan yang bertandan untuk buah-buahan. senapang. sabun. buluh buluh. sabun. pandan. rantai . dawai. bungabungaan. rokok. bara. posmen coklat. anak durian pemain kompang. roti jarum. tali. syair jala. darah. tulang. ubat nyamuk mawar. senapang. surat. petai. daging. sajak. roti mancis. padi pisang pisang. dan daun yang bertangkai untuk cecair yang menitis untuk buah yang bertongkol untuk isi buah-buahan yang berpangsa untuk benda-benda yang halus dan panjang untuk benda-benda yang panjang ais. makalah. anggerik pistol. dawai. pakaian. dawai. dakwat. duku. subang. polis. labuh. limau. meriam. embun jagung durian. kenanga. melati. kayu api pantun. benang. tentera pengakap perkataan. cempedak rambut. tanah. daun air. kelapa sawit rambutan. kelapa. pinang. majalah. doktor. buku guru. pistol.Ketul Kotak kuntum Laras lembar longgok naskhah Orang Papan pasang pangsa pasukan patah potong pucuk puntung rangkap rawan ruas rumpun sikat/sisir tandan tangkai titik tongkol ulas urat utas dipotong untuk benda-benda yang berketul dan padu untuk benda-benda yang diisikan di dalam kotak untuk bungs untuk senjata api benda-benda yang lurus dan panjang untuk benda-benda yang berada dalam longgokan untuk bahan bacaan yang berjilid untuk manusia untuk benda-benda yang berbentuk kepingan untuk benda dan manusia yang berpasangan untuk bahagian dalam buah untuk sekumpulan orang yang berpakaian seragam untuk kata untuk benda-benda yang sudah dipotong untuk benda-benda yang halus serta tipis dan senjata api untuk sebahagian benda yang masih menyala untuk puisi untuk benda-benda yang halus. suami isteri. runcit. nangka. tebu. serai. pensel. kata-kata kuih. pukat tebu. jaring. daging. risalah. rebung rokok. meriam kertas. cili surat khabar. pekedai. kasut. padi. benang durian.

.

Setiba di pasar raya itu. Sebelum pulang. Akhirnya. amirul dan anim terus ke kedai cenderamata. 4. Encik Azhar berasa sungguh terharu dan gembira apabila kedua-dua orang anaknya meraikan sambutan Hari Bapa. lengkapkan ayat-ayat yang berikut. Tepat pukul 6. 6. 3. Anim. 1. Sememangnya hari ini merupakan hari yang dinantinantikan oleh Amirul dan kakaknya. Kemudian. mereka singgah di sebuah kedai kek. Mereka hendak meraikan sambutan Hari Bapa ini kerana mereka amat menghargai jasa dan sayang akan bapa mereka. Mereka hendak membeli hadiah untuk bapa mereka. _________________________ bapa mereka. Encik Azhar. Amirul dan Anim bersepakat untuk membeli sehelai kemeja-T berwarna biru. Di kedai itu. iaitu kesukaan bapa mereka. mereka melihat beberapa barang yang sesuai untuk bapa mereka. Hari ini dinanti-nantikan oleh Amirul dan kakaknya kerana ___________________________________________. Hari ini Hari Bapa. Mereka hendak meraikan Hari Bapa kerana_______________________ dan ___________________________ mereka. bapa Amirul dan Anim pulang. amirul dan Anim mengajak ibu mereka ke Pasar Raya Indah. Pagi itu.00 petang. 5. Amirul dan Anim juga membeli ___________________________________ manakala ___________________________ kegemaran bapa Amirul dan Anim.Baca dan fahami petikan di bawah. Ibu mereka turut membeli beberapa jenis kuih kegemaran bapa Amirul dan Anim. Bapa mereka ___________________________ dengan penuh ________________________ . Encik Azhar memeluk kedua-dua orang anaknya dengan penuh kasih sayang. Bapa mereka ___________________________ dan ______________________________ apabila Amirul dan Anim meraikan sambutan Hari Bapa. 2. Mereka bersepakat untuk membeli ______________________________ iaitu. Amirul dan Anim membeli sebiji kek coklat.

orang buah batang biji ekor kuntum helai .Padankan penjodoh bilangan dengan gambar yang betul.

BAHAN BANTU MENGAJAR NAMA: ROSMI AZWIN BT MD ALI KUMPULAN: 5 PISMP RBT 1 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->