RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Mata pelajaran : Bahasa Melayu Tahun : 3 Canggih Tarikh : 4 MAC 2012 Masa : 7.45 – 8.45 pagi Bilangan murid : 28 orang Tajuk : Keluarga Bahagia

Objektif : Pada akhir pelajaran, murid dapat; i. Membaca 90% petikan bertajuk “Keluarga Amirul” dengan sebutan dan intonasi yang betul tanpa bantuan guru. ii. menulis maklumat yang tersurat atau tersirat dalam petikan dan menbina ayat berdasarkan perkataan penjodoh bilangan yang telah disediakan tanpa bantuan guru. iii. Mengenalpasti 2 daripada 3 penjodoh bilangan yang terdapat dalam petikan dengan betul. iv. Membuat sekeping kad Hari Bapa menggunakan kreativiti sendiri dalam kumpulan tanpa bantuan guru. Fokus utama : 7.1 dan tersirat Aras 3 i) Menghuraikan maksud keseluruhan teks yang dibaca. Membaca dan menerangkan maksud kandungan teks yang tersurat

interpersonal. Kemahiran bahasa :membaca dan menulis Sistem bahasa : 1. Morfologi : penjodoh bilangan Pengisian Kurikulum :    Ilmu Kekeluargaan Nilai murni : hormat-menghormati. bahagia.Fokus sampingan: 10. bertanggungjawab dan bekerjasama Kemahiran bernilai tambah :Kemahiran berfikir. . Pengayaan : Membina ayat Pengetahuan sedia ada:Berlaku kepada diri sendiri Bahan Bantu Belajar : kad imbasan ( penjodoh bilangan ) dan tayangan video mengenai keluarga.1 Menghasilkan penulisan pelbagai genre Aras 1 i) Menulis ayat menggunakan perkataan yang sesuai. Pendidikan Seni Visual Pemulihan: Suai padan frasa dengan gambar. kreativiti dan kemahiran belajar. kasih sayang. Penekanan konsep 5P: Penggabungjalinan kemahiran: membaca dan menulis Penyerapan: Ilmu .

Guru dan murid bersoal jawab tentang keluarga. Soalan: 1. LCD. Murid diminta mengamati video tersebut Murid menonton video Keluarga Bahagia dengan teliti. Apakah aktiviti yang kamu lakukan bersama keluarga pada hujung minggu? Video mengenai „Keluarga Saya‟. Berapakah bilangan keluarga kamu? 3. Adakah kamu mempunyai keluarga? 2.       Murid dipaparkan sekeping gambar keluarga Murid diminta mengamati gambar tersebut dan menjawab segala persoalan yang diberikan oleh guru.LANGKAH & MASA ISI KANDUNGAN AKTIVITI PENGAJARAN & PEMBELAJARAN CATATAN KBT: Intrapersonal Set induksi ( 7 MINIT ) Sekeping gambar keluarga Guru bertanya kepada murid. Media: komputer riba. . tayangan video Nilai : kasih sayang Murid dipaparkan video.

petikan teks . Murid diminta untuk mengenalpasti penjodoh bilangan berdasarkan petikan „Keluarga Amirul‟. KBT: interpersonal Nilai: tangunggjawab 1. murid diminta menyesuaikan penjodoh bilangan berdasarkan gambar yang terdapat pada kad imbasan. KBT: kemahiran belajar Media: kad imbasan. lembaran Aktiviti pengukuhan :  2. LCD Langkah 2 ( 12 minit ) Murid diberi penerangan berdasarkan nota edaran yang telah diberikan.   1. Kad imbasan Secara individu.  Guru dan murid berbincang jawapan bagi aktiviti tersebut. Secara individu. Guru memaparkan petikan teks „Keluarga Amirul‟. murid diminta menjawab soalan berdasarkan petikan tersebut. Media: petikan teks. Murid diminta membaca secara senyap dan cuba memahami maksud tersurat dan tersirat berdasarkan petikan yang diberikan. nota. komputer riba. Nota edaran „ Penjodoh Bilangan‟   Guru dan murid berbincang isi petikan tersebut dan membuat rumusan keseluruhan isi petikan.Langkah 1 ( 15 minit )  Petikan teks „Keluarga Amirul‟   Murid diedarkan dengan petikan tersebut.

Media: sekeping kad Langkah 4 ( 10 minit ) 1.Langkah 3 ( 10 minit ) 1. Membina kad hari bapa    Murid diagihkan kepada 5 kumpulan kecil Secara berkumpulan murid diminta membina kad hari bapa berdasarkan kreativiti sendiri.   Media: lembaran kerja Penutup ( 5 minit ) Merumuskan pengajaran Murid diminta untuk mendengar rumusan dengan Nilai : prihatin penuh prihatin serta menerapkan nilai-nilai murni. KBT: kreativiti Nilai: bekerjasama Guru mengagihkan sekeping kad bagi setiap kumpulan  Wakil bagi setiap kumpulan akan membentangkan kad yang telah dihasilkan. Murid diminta untuk mengaitkan isi pelajaran dengan aktiviti kehidupan harian.  Pemulihan:  Murid menjawab dengan menyuai padan frasa dengan gambar. Suai padan frasa dengan gambar. Pengayaan:  Murid membina ayat berdasarkan perkataan yang disediakan. KBT: kemahiran belajar Guru mengedarkan lembaran kerja bergambar. .

.

kampung. piano. padi anggur. kunci filem. pokok. kayu tanah. keris kereta. benang telur. lidi. daging. sayur-sayuran. orang. manik. ketupat. telur. gambar. kuda. buku. rama-rama pasir. roti. kamera sabun. pistol. tongkat. kain garam. radio. kedai. kunyit sate meriam. kertas daun. sayur. gajah. peluru kertas. musang. kubis. meja. tikar labu. lidi. penggunaannya.Penjodoh bilangan digunakan sebelum sesuatu kata atau nama yang menunjukkan jumlah atau bilangan. awan. cawan. rumah. merpati burung. Senarai penjodoh bilangan. belon. kereta nyamuk. tiang buku butir carik/cebis cubit cucuk das deret ekor genggam gugus gulung helai ikat iris jambak kaki kawan kelompok kepal keping kerat . kerusi sungai. kertas. bola. biskut. bungs lembu. batu. Kadangkala kata bilangan disertai penjodoh bilangan seperti batang. cincin kunci. semut. galah. ekor. kain. bintang nasi. beras. bandar. kain. batu. komputer. rumput kayu. layar. sawit. cendawan. tanah roti. permaidani. baju. gunting. gelas parang. dawai. pisau. pulau. langsat. papan. senapang bangunan. tiang. ayat. dan sebagainya. kad. tanah roti. dan contohnya adalah seperti yang berikut: Penjodoh Bilangan angkatan baris batang bentuk berkas bidang biji Bilah buah penggunaannya untuk sekumpulan manusia atau benda untuk kedudukan benda/manusia yang berbaris untuk menunjukkan benda-benda yang panjang untuk benda-benda kecil yang berkeluk untuk benda-benda yang diikat bersama-sama untuk benda-benda yang terbentang luas untuk jenis buah. rumah. yang tidak mempunyai bentuk yang tertentu untuk benda-benda yang keadaannya berketul/berbongkah untuk benda-benda yang bulat atau kecil untuk benda-benda yang dikoyakkan untuk benda yang diambil sedikit dengan jari untuk benda-benda yang dicucuk dengan lidi untuk bunyi letupan atau tembakan untuk benda-benda yang tersusun untuk semua jenis binatang untuk benda-benda yang digenggam untuk buah-buah ataupun benda untuk benda-benda yang bergulung untuk benda-benda yang nipis dan lebar untuk benda-benda yang diikat untuk benda-benda yang dipotong kecil-kecil untuk benda-benda yang bertangkai atau berangkai-rangkai untuk benda-benda yang bertangkai untuk kumpulan haiwan untuk sekumpulan manusia. rumah. tikar. arnab. gigi. guli. haiwan. lilin. gajah. rambut. gula. jambatan. penulis orang. kambing. dan benda untuk benda-benda yang dikepal dengan tangan untuk benda-benda yang nipis atau pipih untuk bahagian benda-benda yang Contohnya kapal. kedai. kelapa sawit. buaya. kunci payung. pelukis. buahbuahan bunga. sabit. subang. pen. timun. kebun. pulut. papan bawang. kotak. jarum mata kail. tulisan. pokok. dan benda-benda yang kecil untuk benda-benda yang tajam untuk benda-benda besar dan padu. tebu. golok. lebah. permaidani. beras. buah. tentera. lobak. tuala. negeri. kapur. sawah. terung.

tanah. ubat nyamuk mawar. roti jarum. pekedai. duku. embun jagung durian. darah. meriam. dawai. pandan. sajak. anak durian pemain kompang. doktor. mercun pakaian. tali. subang. nangka. majalah. tentera pengakap perkataan. polis. roti mancis. kayu api pantun. senapang. dakwat. kelapa. dawai. pukat tebu. makalah. risalah. jaring. buluh buluh. melati. rokok. kenanga. petai. meriam kertas. cili surat khabar. senapang. kasut. kata-kata kuih. rantai . anggerik pistol. padi. suami isteri. rebung rokok. daging. serai. surat. dan bersirat untuk benda yang beruas-ruas untuk tumbuhan yang tumbuh rapatrapat untuk buah pisang untuk buah-buahan yang bertandan untuk buah-buahan. kelapa sawit rambutan. syair jala. buku guru. cempedak rambut. bara. daun air. runcit.Ketul Kotak kuntum Laras lembar longgok naskhah Orang Papan pasang pangsa pasukan patah potong pucuk puntung rangkap rawan ruas rumpun sikat/sisir tandan tangkai titik tongkol ulas urat utas dipotong untuk benda-benda yang berketul dan padu untuk benda-benda yang diisikan di dalam kotak untuk bungs untuk senjata api benda-benda yang lurus dan panjang untuk benda-benda yang berada dalam longgokan untuk bahan bacaan yang berjilid untuk manusia untuk benda-benda yang berbentuk kepingan untuk benda dan manusia yang berpasangan untuk bahagian dalam buah untuk sekumpulan orang yang berpakaian seragam untuk kata untuk benda-benda yang sudah dipotong untuk benda-benda yang halus serta tipis dan senjata api untuk sebahagian benda yang masih menyala untuk puisi untuk benda-benda yang halus. benang durian. sabun. sabun. tebu. pinang. pistol. daging. dan daun yang bertangkai untuk cecair yang menitis untuk buah yang bertongkol untuk isi buah-buahan yang berpangsa untuk benda-benda yang halus dan panjang untuk benda-benda yang panjang ais. tulang. labuh. benang. jururawat. bungabungaan. posmen coklat. limau. pakaian. pensel. dawai. padi pisang pisang.

.

Amirul dan Anim bersepakat untuk membeli sehelai kemeja-T berwarna biru. Bapa mereka ___________________________ dan ______________________________ apabila Amirul dan Anim meraikan sambutan Hari Bapa. Tepat pukul 6. amirul dan anim terus ke kedai cenderamata. Kemudian. Setiba di pasar raya itu. _________________________ bapa mereka. Sebelum pulang. Amirul dan Anim juga membeli ___________________________________ manakala ___________________________ kegemaran bapa Amirul dan Anim. mereka singgah di sebuah kedai kek. Encik Azhar. 4. Hari ini dinanti-nantikan oleh Amirul dan kakaknya kerana ___________________________________________. amirul dan Anim mengajak ibu mereka ke Pasar Raya Indah. 5. iaitu kesukaan bapa mereka. Mereka bersepakat untuk membeli ______________________________ iaitu. Encik Azhar memeluk kedua-dua orang anaknya dengan penuh kasih sayang. Mereka hendak membeli hadiah untuk bapa mereka. Hari ini Hari Bapa. Amirul dan Anim membeli sebiji kek coklat. Akhirnya.Baca dan fahami petikan di bawah. Sememangnya hari ini merupakan hari yang dinantinantikan oleh Amirul dan kakaknya. mereka melihat beberapa barang yang sesuai untuk bapa mereka. lengkapkan ayat-ayat yang berikut. Encik Azhar berasa sungguh terharu dan gembira apabila kedua-dua orang anaknya meraikan sambutan Hari Bapa. Di kedai itu. Mereka hendak meraikan sambutan Hari Bapa ini kerana mereka amat menghargai jasa dan sayang akan bapa mereka. Mereka hendak meraikan Hari Bapa kerana_______________________ dan ___________________________ mereka. Pagi itu. 2. 3. bapa Amirul dan Anim pulang. 1. Bapa mereka ___________________________ dengan penuh ________________________ . 6. Ibu mereka turut membeli beberapa jenis kuih kegemaran bapa Amirul dan Anim. Anim.00 petang.

Padankan penjodoh bilangan dengan gambar yang betul. orang buah batang biji ekor kuntum helai .

BAHAN BANTU MENGAJAR NAMA: ROSMI AZWIN BT MD ALI KUMPULAN: 5 PISMP RBT 1 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful