P. 1
RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

|Views: 88|Likes:
Published by RoSe MiEy

More info:

Published by: RoSe MiEy on Mar 26, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/17/2012

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN

Mata pelajaran : Bahasa Melayu Tahun : 3 Canggih Tarikh : 4 MAC 2012 Masa : 7.45 – 8.45 pagi Bilangan murid : 28 orang Tajuk : Keluarga Bahagia

Objektif : Pada akhir pelajaran, murid dapat; i. Membaca 90% petikan bertajuk “Keluarga Amirul” dengan sebutan dan intonasi yang betul tanpa bantuan guru. ii. menulis maklumat yang tersurat atau tersirat dalam petikan dan menbina ayat berdasarkan perkataan penjodoh bilangan yang telah disediakan tanpa bantuan guru. iii. Mengenalpasti 2 daripada 3 penjodoh bilangan yang terdapat dalam petikan dengan betul. iv. Membuat sekeping kad Hari Bapa menggunakan kreativiti sendiri dalam kumpulan tanpa bantuan guru. Fokus utama : 7.1 dan tersirat Aras 3 i) Menghuraikan maksud keseluruhan teks yang dibaca. Membaca dan menerangkan maksud kandungan teks yang tersurat

Pengayaan : Membina ayat Pengetahuan sedia ada:Berlaku kepada diri sendiri Bahan Bantu Belajar : kad imbasan ( penjodoh bilangan ) dan tayangan video mengenai keluarga. . bahagia. bertanggungjawab dan bekerjasama Kemahiran bernilai tambah :Kemahiran berfikir. Kemahiran bahasa :membaca dan menulis Sistem bahasa : 1.Fokus sampingan: 10. interpersonal. kreativiti dan kemahiran belajar. kasih sayang. Morfologi : penjodoh bilangan Pengisian Kurikulum :    Ilmu Kekeluargaan Nilai murni : hormat-menghormati. Pendidikan Seni Visual Pemulihan: Suai padan frasa dengan gambar.1 Menghasilkan penulisan pelbagai genre Aras 1 i) Menulis ayat menggunakan perkataan yang sesuai. Penekanan konsep 5P: Penggabungjalinan kemahiran: membaca dan menulis Penyerapan: Ilmu .

LANGKAH & MASA ISI KANDUNGAN AKTIVITI PENGAJARAN & PEMBELAJARAN CATATAN KBT: Intrapersonal Set induksi ( 7 MINIT ) Sekeping gambar keluarga Guru bertanya kepada murid. Adakah kamu mempunyai keluarga? 2. Berapakah bilangan keluarga kamu? 3. Murid diminta mengamati video tersebut Murid menonton video Keluarga Bahagia dengan teliti. tayangan video Nilai : kasih sayang Murid dipaparkan video. Soalan: 1. Media: komputer riba. LCD. Guru dan murid bersoal jawab tentang keluarga. Apakah aktiviti yang kamu lakukan bersama keluarga pada hujung minggu? Video mengenai „Keluarga Saya‟.       Murid dipaparkan sekeping gambar keluarga Murid diminta mengamati gambar tersebut dan menjawab segala persoalan yang diberikan oleh guru. .

Media: petikan teks.Langkah 1 ( 15 minit )  Petikan teks „Keluarga Amirul‟   Murid diedarkan dengan petikan tersebut. Murid diminta membaca secara senyap dan cuba memahami maksud tersurat dan tersirat berdasarkan petikan yang diberikan. lembaran Aktiviti pengukuhan :  2. Guru memaparkan petikan teks „Keluarga Amirul‟. KBT: interpersonal Nilai: tangunggjawab 1. petikan teks . komputer riba.   1. KBT: kemahiran belajar Media: kad imbasan.  Guru dan murid berbincang jawapan bagi aktiviti tersebut. murid diminta menyesuaikan penjodoh bilangan berdasarkan gambar yang terdapat pada kad imbasan. Secara individu. Nota edaran „ Penjodoh Bilangan‟   Guru dan murid berbincang isi petikan tersebut dan membuat rumusan keseluruhan isi petikan. murid diminta menjawab soalan berdasarkan petikan tersebut. Kad imbasan Secara individu. Murid diminta untuk mengenalpasti penjodoh bilangan berdasarkan petikan „Keluarga Amirul‟. nota. LCD Langkah 2 ( 12 minit ) Murid diberi penerangan berdasarkan nota edaran yang telah diberikan.

Murid diminta untuk mengaitkan isi pelajaran dengan aktiviti kehidupan harian. KBT: kreativiti Nilai: bekerjasama Guru mengagihkan sekeping kad bagi setiap kumpulan  Wakil bagi setiap kumpulan akan membentangkan kad yang telah dihasilkan. Suai padan frasa dengan gambar.   Media: lembaran kerja Penutup ( 5 minit ) Merumuskan pengajaran Murid diminta untuk mendengar rumusan dengan Nilai : prihatin penuh prihatin serta menerapkan nilai-nilai murni.  Pemulihan:  Murid menjawab dengan menyuai padan frasa dengan gambar.Langkah 3 ( 10 minit ) 1. Membina kad hari bapa    Murid diagihkan kepada 5 kumpulan kecil Secara berkumpulan murid diminta membina kad hari bapa berdasarkan kreativiti sendiri. KBT: kemahiran belajar Guru mengedarkan lembaran kerja bergambar. Media: sekeping kad Langkah 4 ( 10 minit ) 1. Pengayaan:  Murid membina ayat berdasarkan perkataan yang disediakan. .

.

telur. peluru kertas. langsat. meja. kertas daun. Senarai penjodoh bilangan. jambatan. bola. jarum mata kail. tanah roti. kotak. tiang buku butir carik/cebis cubit cucuk das deret ekor genggam gugus gulung helai ikat iris jambak kaki kawan kelompok kepal keping kerat . kerusi sungai. arnab. merpati burung. radio. kamera sabun. ekor. gelas parang. sawit. rumah. sawah. kedai. manik. biskut. cendawan. musang. kereta nyamuk. kambing. penulis orang. tikar labu. kedai. rumput kayu. batu. sabit. kunci filem. tongkat. kampung. dan benda untuk benda-benda yang dikepal dengan tangan untuk benda-benda yang nipis atau pipih untuk bahagian benda-benda yang Contohnya kapal. senapang bangunan. padi anggur. kertas. cawan. papan bawang. bintang nasi. negeri. buah. ketupat. pulau. gambar. penggunaannya. timun. kapur. kebun. terung. buahbuahan bunga. kain garam. golok. bandar. tanah roti. tulisan. piano. buaya. rama-rama pasir. tuala. orang. kunyit sate meriam. kunci payung. kuda. pen. permaidani. semut. gajah. dan sebagainya. dan benda-benda yang kecil untuk benda-benda yang tajam untuk benda-benda besar dan padu. kelapa sawit. daging. benang telur. gula. pistol. lidi. pulut. pokok. belon. dan contohnya adalah seperti yang berikut: Penjodoh Bilangan angkatan baris batang bentuk berkas bidang biji Bilah buah penggunaannya untuk sekumpulan manusia atau benda untuk kedudukan benda/manusia yang berbaris untuk menunjukkan benda-benda yang panjang untuk benda-benda kecil yang berkeluk untuk benda-benda yang diikat bersama-sama untuk benda-benda yang terbentang luas untuk jenis buah. yang tidak mempunyai bentuk yang tertentu untuk benda-benda yang keadaannya berketul/berbongkah untuk benda-benda yang bulat atau kecil untuk benda-benda yang dikoyakkan untuk benda yang diambil sedikit dengan jari untuk benda-benda yang dicucuk dengan lidi untuk bunyi letupan atau tembakan untuk benda-benda yang tersusun untuk semua jenis binatang untuk benda-benda yang digenggam untuk buah-buah ataupun benda untuk benda-benda yang bergulung untuk benda-benda yang nipis dan lebar untuk benda-benda yang diikat untuk benda-benda yang dipotong kecil-kecil untuk benda-benda yang bertangkai atau berangkai-rangkai untuk benda-benda yang bertangkai untuk kumpulan haiwan untuk sekumpulan manusia. rambut. tiang. awan. guli. kain. kad. sayur-sayuran. komputer.Penjodoh bilangan digunakan sebelum sesuatu kata atau nama yang menunjukkan jumlah atau bilangan. batu. Kadangkala kata bilangan disertai penjodoh bilangan seperti batang. lobak. lidi. cincin kunci. sayur. galah. gunting. permaidani. pokok. kubis. rumah. beras. gajah. haiwan. baju. papan. tebu. roti. pisau. lebah. dawai. kayu tanah. rumah. lilin. ayat. layar. beras. tentera. kain. tikar. gigi. bungs lembu. keris kereta. pelukis. subang. buku.

daun air. jururawat. anak durian pemain kompang. doktor. dakwat. roti mancis. senapang. rokok. sabun. sajak. tentera pengakap perkataan. kasut. anggerik pistol. meriam kertas. daging. kelapa. duku. syair jala. daging. petai. tali. kata-kata kuih. posmen coklat. meriam. labuh. benang. risalah. pakaian. melati. tulang. subang. cempedak rambut. dawai. pukat tebu. dawai. majalah. cili surat khabar. padi. pandan. dan daun yang bertangkai untuk cecair yang menitis untuk buah yang bertongkol untuk isi buah-buahan yang berpangsa untuk benda-benda yang halus dan panjang untuk benda-benda yang panjang ais. limau. roti jarum. pistol. runcit. kelapa sawit rambutan. senapang. rebung rokok. pensel. mercun pakaian. pekedai. buluh buluh. tebu. buku guru. serai. surat. kayu api pantun. darah. rantai . benang durian.Ketul Kotak kuntum Laras lembar longgok naskhah Orang Papan pasang pangsa pasukan patah potong pucuk puntung rangkap rawan ruas rumpun sikat/sisir tandan tangkai titik tongkol ulas urat utas dipotong untuk benda-benda yang berketul dan padu untuk benda-benda yang diisikan di dalam kotak untuk bungs untuk senjata api benda-benda yang lurus dan panjang untuk benda-benda yang berada dalam longgokan untuk bahan bacaan yang berjilid untuk manusia untuk benda-benda yang berbentuk kepingan untuk benda dan manusia yang berpasangan untuk bahagian dalam buah untuk sekumpulan orang yang berpakaian seragam untuk kata untuk benda-benda yang sudah dipotong untuk benda-benda yang halus serta tipis dan senjata api untuk sebahagian benda yang masih menyala untuk puisi untuk benda-benda yang halus. embun jagung durian. padi pisang pisang. bara. makalah. tanah. jaring. bungabungaan. ubat nyamuk mawar. pinang. dan bersirat untuk benda yang beruas-ruas untuk tumbuhan yang tumbuh rapatrapat untuk buah pisang untuk buah-buahan yang bertandan untuk buah-buahan. sabun. dawai. polis. suami isteri. nangka. kenanga.

.

bapa Amirul dan Anim pulang. _________________________ bapa mereka. Amirul dan Anim juga membeli ___________________________________ manakala ___________________________ kegemaran bapa Amirul dan Anim. Encik Azhar. 1. 6. Amirul dan Anim bersepakat untuk membeli sehelai kemeja-T berwarna biru. iaitu kesukaan bapa mereka. Setiba di pasar raya itu. Encik Azhar berasa sungguh terharu dan gembira apabila kedua-dua orang anaknya meraikan sambutan Hari Bapa. Hari ini Hari Bapa. Tepat pukul 6. Kemudian. amirul dan anim terus ke kedai cenderamata. Ibu mereka turut membeli beberapa jenis kuih kegemaran bapa Amirul dan Anim. Mereka hendak meraikan sambutan Hari Bapa ini kerana mereka amat menghargai jasa dan sayang akan bapa mereka. Bapa mereka ___________________________ dengan penuh ________________________ .00 petang. 2. Bapa mereka ___________________________ dan ______________________________ apabila Amirul dan Anim meraikan sambutan Hari Bapa. Amirul dan Anim membeli sebiji kek coklat. Mereka hendak meraikan Hari Bapa kerana_______________________ dan ___________________________ mereka.Baca dan fahami petikan di bawah. Mereka bersepakat untuk membeli ______________________________ iaitu. 5. amirul dan Anim mengajak ibu mereka ke Pasar Raya Indah. 3. Hari ini dinanti-nantikan oleh Amirul dan kakaknya kerana ___________________________________________. Sememangnya hari ini merupakan hari yang dinantinantikan oleh Amirul dan kakaknya. mereka singgah di sebuah kedai kek. 4. lengkapkan ayat-ayat yang berikut. Mereka hendak membeli hadiah untuk bapa mereka. Akhirnya. Di kedai itu. Anim. Encik Azhar memeluk kedua-dua orang anaknya dengan penuh kasih sayang. mereka melihat beberapa barang yang sesuai untuk bapa mereka. Pagi itu. Sebelum pulang.

orang buah batang biji ekor kuntum helai .Padankan penjodoh bilangan dengan gambar yang betul.

BAHAN BANTU MENGAJAR NAMA: ROSMI AZWIN BT MD ALI KUMPULAN: 5 PISMP RBT 1 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->