P. 1
Slot Pengajaran Iptaa

Slot Pengajaran Iptaa

|Views: 159|Likes:
Published by Fazilah Lah

More info:

Published by: Fazilah Lah on Mar 26, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/26/2012

pdf

text

original

TAJUK 5 SOALAN 2.

PENDEKATAN TMK TMK ialah semua jenis teknologi yang di gunakan umtuk memproses,mengolah,menyimpan,mempersembahkan dan memindahkan data atau maklumat dalam bentuk elektronik.Penggunaan TMK dalam P&P bermaksud menggunakan TMK secara berfikrah,terancang dan bersesuaian untuk meningkatkan kecekapan proses dan keberkesanan P&P. Pendekatan TMK digunakan untuk:  Membantu proses pengajaran dan pembelajaran  Memperolehi maklumat  Berinteraksi dengan bahan untuk belajar sendiri dan bersama rakan sebaya  Memperkayakan pengalaman pembelajaran  Komputer dan teknologi di gunakan untuk memperkaya pengalaman pembelajaran. PENDEKATAN TUNGGAL Pendekatan tunggal menekankan satu konsep sahaja.Kemahiran dikuasai oleh kanak-kanak terbatas kepada satu konsep kemahiran.Pegangan pedekatan ini dipengaruhi oleh teori behavioris.Pengajaran yang disampaikan adalah secara berperingkat mengikut umur kanak-kanak. PENDEKATAN UNIT Pendekatan unit menekankan pada satu unit khusus daripada topic yang besar.Kemahiran ini perlu dikuasai berfokus kepada sebahagian daripada tokik utama.Pegangan pendekatan ini dipengaruhi oleh teori behavioris.Pengajaran kemahiran yang disampaikan adalah secara berperingkat-peringkat mengikut tahap umur kanak-kanak.

Pegangan pendekatan ini dipengaruhi teori behavioris.Kanak-kanak digalakkan menyoal untuk mengukuhkan pengetahuan disamping membuat penerokaan.Guru membimbing menerusi penyoalan terarah kepada jawapan yang dirancang. .Oleh sebab itu pendekatan ini juga dikenali sebagai pendekatan inkuiri arahan guru.PENDEKATAN INKUIRI ARAHAN GURU Pendekatan inkuiri atau inkuiri arahan guru menekankan penyelidikan dan peerokaan dalam pembelajaran.Kemahiran dan konsep yang akan dikuasai oleh kanak-kanak disesuaikan dengan topic yang berkaitan dengan topic pembelajaran.Pengajaran kemahiran yang disampaikan secara berperingkat-peringkat mengikut tahap umur kanak-kanak.

Penerapan Nilai : Kasih saying.2.2.telinga .10 Menghasilkan karya yang menggabung jalinkan pelbagai teknik menggambar Objektif Pembelajaran : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran murid dapat : (i) (ii) (iii) Menyebut dan mengenal bentuk huruf “c” Mengaitkan bentuk telinga dengan huruf “c” Melakar huruf “c” di udara.1.carta gambar muka(gambar muka yang berfokuskan telinga) Kosa kota : bentuk.4 Menulis huruf kecil dengan cara yang betul Kesepaduan Tunjang : KTI 1.seperti.00 – 9.SLOT PENGAJARAN Kelas Tarikh Masa Bil Murid Modul Tajuk / Tema : Prasekolah Transformasi : 1 November 2011 : 9.1.menghormati Alatan dan bahan : Model huruf “c” – kertas pasir.sama.3 Menyebut huruf secara rawak BM 4.30 pagi : 25 orang : Teras Asas : Anggota Badan Saya Tunjang Utama : Komunikasi – Bahasa Melayu Standard Pembelajaran Utama : BM 2.3 Berbual menggunakan ayat yang mudah dengan sebutan yang betul BM 3.

Guru bersoaljawab dengna murid mengenai organ deria di bahagian kepala 2. 1.di atas pasir.tali.Murid melakar huruf iaitu mengikt CATATAN / ABM ABM : Carta Organ Deria Langkah 1 ( 5 minit ) MENGENAL BENTUK HURUF “C” ABM : gambar muka KB : Menjana idea MI : Linguistik Langkah 2 (5 minit) MEMBENTUK HURUF “c” ABM : kertas warna. 2. Guru membimbing murid mengaitkan bentuk huruf “c” dengan bentuk persekitaran seperti bentuk bulan sabit dan bentuk tangkai cawan.di belakang kawan.Murid membentuk huruf c dengan tali atau doh. 1.Murid membuat kolaj huruf c daripada kertas warna.LANGKAH/MASA Set Induksi ( 5 minit ) ISI PELAJARAN ORGAN DERIA AKTIVITI P & P 1. 2.Murid melakar bentuk huruf “c”di pelbagai permukaan. 3.kertas . 1. PN : hormat Langkah 3 (10 minit) ABM : berus lukisan. 3. Guru meminta murid mencari huruf “c” yang terdapat dalam lakaran gambar muka.Contoh di atas lantai.warna air.Guru mengaitkan huruf “c” dengan bentuk telinga.Murid menulis dengan berus lukisan bersaiz besar menggunakan air warna 2.di atas tangan dan di udara. Guru menunjukkan gambar telinga.doh.

Lakar huruf c secara pergerakan perlahan -Lakar huruf secara pergerakan laju -Lakakr huruf c saiz yang paling besar -Lakar huruf c yang paling kecil Penutup (5 minit) Menyanyi Lagu ( Pak Mamat Ada Kebun) 1.arahan guru: .menyebut nama huruf c dan cara menulis huruf c.Guru melakar huruf c di udara sambil menyanyi lagu huruf c menggunakan carta lagu huruf c ABM : Carta lagu REFLEKSI GURU : Murid dapat mengenal huruf c. .

TAJUK 7 TEKNIK-TEKNIK PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN → SCAFFOLDING →SHARING & CONSTRUCTING → MODELLING →ATTENDING → TUNJUK CARA → SIMULASI / MAIN PERANAN → NYANYIAN →PENERANGAN → SOALJAWAB → BERCERITA → LAKONAN / DRAMA .

SLOT PENGAJARAN Kelas Tarikh Masa Bil Murid Modul Tajuk / Tema : Prasekolah Transformasi : 1 November 2011 : 9.30 pagi : 25 orang : Teras Asas : Haiwan Tunjang Utama : Komunikasi – Bahasa Melayu Standard Pembelajaran Utama : BM 3. .9.2 Menceritakan semula bahan yang di baca melalui pelbagai cara seperti lakonan.nyanyian dengan bimbingan.00 – 9.main peranan.

Guru membaca lirik dan menyanyikan lagu.cerita.Guru memperdengarkan lagu yang bertemakan haiwan.menghormati Alatan dan bahan : Carta lagu. 2. 4. 2.haiwan LANGKAH/MASA Set Induksi ( 5 minit ) ISI PELAJARAN Lagu : Haiwan AKTIVITI P & P 1.Kesepaduan Tunjang : KTI 1. 1.10 Main peranan mengikut imaginasi KTI 2.Murid menyanyi sambil membuat pergerakan mengikut CATATAN / ABM ABM : Carta Lagu Langkah 1 ( 10 minit ) Membaca dan menyanyi lagu haiwan ABM : Carta lagu KB : Menjana idea MI : Linguistik .Guru bersama murid menyanyikan lagu.1. 3.props Kosa kota : bunyi.2.Murid membaca lirik lagu dengan bimbingan guru.9 Menyanyi lagu mengikut tempo Objektif Pembelajaran : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran murid dapat : (i) (ii) Memahami dan menceritakan semula bahan yang dibaca secara individu Melakonkan semula cerita yang dibaca. Murid menyebut nama-nama haiwan yang terdapat dalam lagu. Penerapan Nilai : Kasih saying.lirik.

Murid melakonkan watak mengikut lagu dengan bimbingan guru. 1.Guru dan murid bersoaljawab mengenai lagu.Murid menceritakan semula peranan yang dilakonkan. 1.doh. PN : hormat ABM : Carta lagu REFLEKSI GURU : . 2.tali. ABM : kertas warna.Langkah 2 (10 minit) Lakonan watak Penutup (5 minit) Cerita semula lirik lagu.

LCD.Guru berteka teki dengan kanak-kanak Catatan /ABM Langkah 2 (10 minit) Tayangan cerita melalui LCD Guru menunjukkan gambar itik. 1)Guru menunjukkan sebuah buku cerita dan membacakan tajuk cerita buku tersebut kepada murid-murid. 2)Guru memperkenalkan nama pengarang cerita tersebut.angsa.2 Menunjukkan sikap kerjasama dan bertanggungjawab Objektif Pembelajaran Pada akhir pembelajaran dan pengajaran murid: i) dapat memupuk nilai murni dalam cerita ii) menimbulkan minat murid dalam bercerita Pengetahuan Sedia Ada : Murid telah didedahkan tentang buku cerita kecil dan besar Mengenali watak-watak cerita ABM : Buku cerita.00-8.30 pagi Bilangan murid : 25 0rang murid Modul : Bertema Tajuk/Tema :Haiwan Peliharan Tunjang Utama : Bahasa dan komunikasi Standard Pembelajaran : BM 1. 3)Guru membaca ABM : Gambar binatang KB : Menjana Idea ABM:LCD. Kesepaduan Tunjang : ST 1.gambar binatang Fokus MI : Kecerdasan liguistik.1.kecerdasan interpersonal Langkah / Masa Isi Pelajaran Set Induksi Teka teki (5 minit) Soalan : Telur haiwan apakah yang paling besar? Langkah 1 Siapa watak (5 minit) dalam cerita akan disampaikan? Aktiviti P&P 1.burung dan burung unta kepada murid-murid.laptop .1.ayam.SLOT RANCANGAN PENGAJARAN Kelas : Pra Integriti Tarikh : 23 September 2011 Masa : 8.13 Mendengar dan memberi respons terhadap cerita.

PN : hormat MI : linguistic KB : refleksi PN : Penyayang .cerita tersebut sambil menayangkan gambar cerita satu demi satu. Guru meminta seorang murid menceritakan semula apa cerita yang telah didengarnya tadi dihadapan kawankawan bagi tujuan pengukuhan. Langkah 3 (7 minit) Soaljawab Penutup (3 minit) Refleksi cerita 1)Guru bersoaljawab murid watak-watak yang terdapat dalam cerita tersebut. 2)Guru menyoal murid apa pengajaran daripada cerita tersebut.

dengan limpahan rahmat dan inayahNya serta kurniaanNya tugasan yang diamanahkan ini dapat diselesaikan dengan jayanya.SEBELUM Alhamdulillah. mengarang dan meminta bantuan guru lain untuk . syukur ke hadrat Allah. mentelaah. Namun disebalik kejayaan menghasilkan kerja kursus ini.sebelum saya memulakan kerja kursus ini merasakan amat sukar dan susah untuk dijayakan kerana terpaksa memahami. Saya amat bangga dan berpuashati kerana tugasan ini diambil dari tempat saya bertugas dan mencurahkan bakti.

Kenapa saya memilih buku cerita “ Telur Ibu Ayam” ?Saya memilih cerita ini kerana cerita tersebut amat menarik dan sesuai untuk kanak-kanak.Dengan cara itu.alhamdulillah saya berjaya menghasilkan power point tersebut walaupun saya tidak berpengetahuan penuh dalam ict.saya telah memilih buku yang bertajuk “ Telur Ibu Ayam” sebagai panduan untuk membuat jalan cerita tersebut.Langkah seterusnya ialah saya menunjukkan sebuah buku cerita kepada mereka yang bertajuk “Telur Ibu Ayam” dan memberitahu pengarang cerita tersebut kepada mereka.bekerjasama. Sebelum saya menjalankan sesi bercerita.Saya telah mendapatkan kepastian melalui rakan – rakan saya dan pensyarah saya.cerita yang dipilih terdapat nilai-nilai murni seperti tolong menolong.tolak ansur dan sebagainya.kanak-kanak merasa tidak sabar untuk mendengar cerita yang akan disampaikan.Cerita ini melibatkan watak yang dikaitkan dengan kanak-kanak contohnya ayam.Saya telah menyoal beberapa soalan mudah bagi merangsang pemikiran kanak-kanak.mendapatkan bahan kajian yang sesuai.Selain itu.Tema yang bersesuaian yang mudah.Saya selalu berkongsi pandangan dan pendapat bersama rakan seperjuangan melalui telefon dan email memandangkan jarak antara rumah saya dengan rakan agak jauh.arnab.Saya telah mengalami beberapa masalah semasa menyiapkan tugasan ini iaitu saya keliru bagaimana cara penyampaian cerita tersebut.adakah menggunakan power point atau pun cerita sendiri di hadapan kanak-kanak.Saya telah .burung dan burung unta.menarik dan sesuai.Ceritanya mempunyai mesej dan pengajaran yang bersesuaian dengan kanak-kanak. Namun saya mesti lakukannya sebagai memenuhi pemarkahan dalam kursus ini.saya telah mendahului set induksi mengenai beberapa gambar watak dalam cerita sebagai bahan bantu mengajar untuk menarik perhatian kanak-kanak cerita yang akan ditayangkan.Gambar dan perkataan dengan suku kata yang berwarna memudahkan kanak-kanak membaca buku cerita tersebut serta illustrasi yang dapat menarik perhatian kanak-kanak. SEMASA Semasa saya menjalankan sesi bercerita iaitu sebelum memasang cerita melalui LCD. Diperingkat awal tugasan ini saya cuba mendapatkan bahan yang sesuai dan berkualiti melalui capaian internet.

Harapan saya selepas ini saya boleh membuat sesi cerita seperti ini lagi bagi mengcungkil bakat kanak-kanak prasekolah.kanak-kanak akan merasa tidak sabar untuk mendengar cerita.Selain itu.cara penyampaian mestilah berfokuskan kepada kehendak cerita serta intonasi sura perlu jelas.menerangkan kosa kata yang terdapat dalam cerita.saya mestilah pandai menggunakan masa dengan bijak supaya pada masa akan datang dapat menjalankan aktiviti bercerita ini dengan baik. banyak kesan-kesan positif dalam diri saya.antaranya masa yang dirancang terlalu pendek. SELEPAS Langkah-langkah yang perlu di atasi dalam teknik bercerita ini ialah dari segi peruntukan masa.Semasa menjalankan sesi bercerita.Oleh itu.Selain itu. Kebaikan yang diperolehi ialah kanak-kanak berasa seronok dapat mendengar suara sebenar guru mereka dalam sesi bercerita menggunakan powerpoint.Gambar serta illustrasi sangat jelas.cerita yang saya sampaikan mempunyai mesej dan pengajaran serta nilai-nilai murni.Selepas menjalankan projek ini. antaranya saya .Cerita tersebut dapat merangsang minda kanakkanak dan dapat melibatkan kanak-kanak secara tidak langsung.Sesi bercerita melalui penggunaan LCD hanya memakan masa lebih kurang 10 minit sahaja walaupun yang dirancang dalam rancangan harian selama 30 minit.Dengan itu.sesi bercerita yang telah saya sampaikan amat menarik dan saya berasa sangat berpuas hati.Ini kerana kelas saya tidak mempunyai LCD. Selepas menjalankan sesi bercerita bersama kanak-kanak.set induksi yang di gunakan mestilah menarik yang boleh menarik perhatian kanak-kanak. Keseluruhannya.Tema cerita mengenai binatang menarik minat mereka untuk mendengar cerita tersebut.banyak kelemahan yang di dapati dan perlu diperbaiki.Selain itu.Selain itu.persediaan dari segi tempat dan alat yang perlu di gunakan mestilah disediakan daripada awal lagi supaya tidak terlalu kelam kabut.memberi soalan-soalan mudah sebagai perangsang minda mereka.kanak-kanak berasa tidak selesa dalam keadaan makmal komputer yang ruangnya agak sempit.

Sekian. saya juga berpeluang mempelajari aplikasi ICT dalam P&P dan keadaan ini dapat meningkatkan semangat untuk menjadi seorang guru prasekolah yang kreatif suatu hari nanti. . terima kasih.mengetahui dengan lebih jauh kepentingan bercerita dalam P&P.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->