P. 1
Slot Pengajaran Iptaa

Slot Pengajaran Iptaa

|Views: 159|Likes:
Published by Fazilah Lah

More info:

Published by: Fazilah Lah on Mar 26, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/26/2012

pdf

text

original

TAJUK 5 SOALAN 2.

PENDEKATAN TMK TMK ialah semua jenis teknologi yang di gunakan umtuk memproses,mengolah,menyimpan,mempersembahkan dan memindahkan data atau maklumat dalam bentuk elektronik.Penggunaan TMK dalam P&P bermaksud menggunakan TMK secara berfikrah,terancang dan bersesuaian untuk meningkatkan kecekapan proses dan keberkesanan P&P. Pendekatan TMK digunakan untuk:  Membantu proses pengajaran dan pembelajaran  Memperolehi maklumat  Berinteraksi dengan bahan untuk belajar sendiri dan bersama rakan sebaya  Memperkayakan pengalaman pembelajaran  Komputer dan teknologi di gunakan untuk memperkaya pengalaman pembelajaran. PENDEKATAN TUNGGAL Pendekatan tunggal menekankan satu konsep sahaja.Kemahiran dikuasai oleh kanak-kanak terbatas kepada satu konsep kemahiran.Pegangan pedekatan ini dipengaruhi oleh teori behavioris.Pengajaran yang disampaikan adalah secara berperingkat mengikut umur kanak-kanak. PENDEKATAN UNIT Pendekatan unit menekankan pada satu unit khusus daripada topic yang besar.Kemahiran ini perlu dikuasai berfokus kepada sebahagian daripada tokik utama.Pegangan pendekatan ini dipengaruhi oleh teori behavioris.Pengajaran kemahiran yang disampaikan adalah secara berperingkat-peringkat mengikut tahap umur kanak-kanak.

Kanak-kanak digalakkan menyoal untuk mengukuhkan pengetahuan disamping membuat penerokaan.Guru membimbing menerusi penyoalan terarah kepada jawapan yang dirancang. .Oleh sebab itu pendekatan ini juga dikenali sebagai pendekatan inkuiri arahan guru.Pegangan pendekatan ini dipengaruhi teori behavioris.Kemahiran dan konsep yang akan dikuasai oleh kanak-kanak disesuaikan dengan topic yang berkaitan dengan topic pembelajaran.PENDEKATAN INKUIRI ARAHAN GURU Pendekatan inkuiri atau inkuiri arahan guru menekankan penyelidikan dan peerokaan dalam pembelajaran.Pengajaran kemahiran yang disampaikan secara berperingkat-peringkat mengikut tahap umur kanak-kanak.

menghormati Alatan dan bahan : Model huruf “c” – kertas pasir.2.2.carta gambar muka(gambar muka yang berfokuskan telinga) Kosa kota : bentuk.1.SLOT PENGAJARAN Kelas Tarikh Masa Bil Murid Modul Tajuk / Tema : Prasekolah Transformasi : 1 November 2011 : 9.1.10 Menghasilkan karya yang menggabung jalinkan pelbagai teknik menggambar Objektif Pembelajaran : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran murid dapat : (i) (ii) (iii) Menyebut dan mengenal bentuk huruf “c” Mengaitkan bentuk telinga dengan huruf “c” Melakar huruf “c” di udara. Penerapan Nilai : Kasih saying.seperti.00 – 9.3 Menyebut huruf secara rawak BM 4.sama.30 pagi : 25 orang : Teras Asas : Anggota Badan Saya Tunjang Utama : Komunikasi – Bahasa Melayu Standard Pembelajaran Utama : BM 2.4 Menulis huruf kecil dengan cara yang betul Kesepaduan Tunjang : KTI 1.telinga .3 Berbual menggunakan ayat yang mudah dengan sebutan yang betul BM 3.

doh. PN : hormat Langkah 3 (10 minit) ABM : berus lukisan.Guru bersoaljawab dengna murid mengenai organ deria di bahagian kepala 2. 2.Murid melakar huruf iaitu mengikt CATATAN / ABM ABM : Carta Organ Deria Langkah 1 ( 5 minit ) MENGENAL BENTUK HURUF “C” ABM : gambar muka KB : Menjana idea MI : Linguistik Langkah 2 (5 minit) MEMBENTUK HURUF “c” ABM : kertas warna.kertas .LANGKAH/MASA Set Induksi ( 5 minit ) ISI PELAJARAN ORGAN DERIA AKTIVITI P & P 1.di atas tangan dan di udara. Guru meminta murid mencari huruf “c” yang terdapat dalam lakaran gambar muka. Guru menunjukkan gambar telinga. 3. 3.Murid membentuk huruf c dengan tali atau doh.Murid menulis dengan berus lukisan bersaiz besar menggunakan air warna 2.Contoh di atas lantai. 1. Guru membimbing murid mengaitkan bentuk huruf “c” dengan bentuk persekitaran seperti bentuk bulan sabit dan bentuk tangkai cawan.Guru mengaitkan huruf “c” dengan bentuk telinga.warna air.tali. 1. 1.Murid membuat kolaj huruf c daripada kertas warna.Murid melakar bentuk huruf “c”di pelbagai permukaan.di atas pasir. 2.di belakang kawan.

.Lakar huruf c secara pergerakan perlahan -Lakar huruf secara pergerakan laju -Lakakr huruf c saiz yang paling besar -Lakar huruf c yang paling kecil Penutup (5 minit) Menyanyi Lagu ( Pak Mamat Ada Kebun) 1.arahan guru: .menyebut nama huruf c dan cara menulis huruf c.Guru melakar huruf c di udara sambil menyanyi lagu huruf c menggunakan carta lagu huruf c ABM : Carta lagu REFLEKSI GURU : Murid dapat mengenal huruf c.

TAJUK 7 TEKNIK-TEKNIK PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN → SCAFFOLDING →SHARING & CONSTRUCTING → MODELLING →ATTENDING → TUNJUK CARA → SIMULASI / MAIN PERANAN → NYANYIAN →PENERANGAN → SOALJAWAB → BERCERITA → LAKONAN / DRAMA .

9.SLOT PENGAJARAN Kelas Tarikh Masa Bil Murid Modul Tajuk / Tema : Prasekolah Transformasi : 1 November 2011 : 9.nyanyian dengan bimbingan.main peranan.30 pagi : 25 orang : Teras Asas : Haiwan Tunjang Utama : Komunikasi – Bahasa Melayu Standard Pembelajaran Utama : BM 3.2 Menceritakan semula bahan yang di baca melalui pelbagai cara seperti lakonan. .00 – 9.

10 Main peranan mengikut imaginasi KTI 2.haiwan LANGKAH/MASA Set Induksi ( 5 minit ) ISI PELAJARAN Lagu : Haiwan AKTIVITI P & P 1.2.menghormati Alatan dan bahan : Carta lagu.Guru bersama murid menyanyikan lagu. 3.props Kosa kota : bunyi. 2. 1.1.9 Menyanyi lagu mengikut tempo Objektif Pembelajaran : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran murid dapat : (i) (ii) Memahami dan menceritakan semula bahan yang dibaca secara individu Melakonkan semula cerita yang dibaca.Murid menyanyi sambil membuat pergerakan mengikut CATATAN / ABM ABM : Carta Lagu Langkah 1 ( 10 minit ) Membaca dan menyanyi lagu haiwan ABM : Carta lagu KB : Menjana idea MI : Linguistik . 2.Guru membaca lirik dan menyanyikan lagu.Guru memperdengarkan lagu yang bertemakan haiwan.Kesepaduan Tunjang : KTI 1. Penerapan Nilai : Kasih saying. 4.cerita.lirik. Murid menyebut nama-nama haiwan yang terdapat dalam lagu.Murid membaca lirik lagu dengan bimbingan guru.

doh. 2.Murid melakonkan watak mengikut lagu dengan bimbingan guru. PN : hormat ABM : Carta lagu REFLEKSI GURU : .Murid menceritakan semula peranan yang dilakonkan.tali.Guru dan murid bersoaljawab mengenai lagu. 1. 1. ABM : kertas warna.Langkah 2 (10 minit) Lakonan watak Penutup (5 minit) Cerita semula lirik lagu.

00-8.1.angsa.13 Mendengar dan memberi respons terhadap cerita.30 pagi Bilangan murid : 25 0rang murid Modul : Bertema Tajuk/Tema :Haiwan Peliharan Tunjang Utama : Bahasa dan komunikasi Standard Pembelajaran : BM 1. Kesepaduan Tunjang : ST 1. 3)Guru membaca ABM : Gambar binatang KB : Menjana Idea ABM:LCD. 2)Guru memperkenalkan nama pengarang cerita tersebut.Guru berteka teki dengan kanak-kanak Catatan /ABM Langkah 2 (10 minit) Tayangan cerita melalui LCD Guru menunjukkan gambar itik.LCD.2 Menunjukkan sikap kerjasama dan bertanggungjawab Objektif Pembelajaran Pada akhir pembelajaran dan pengajaran murid: i) dapat memupuk nilai murni dalam cerita ii) menimbulkan minat murid dalam bercerita Pengetahuan Sedia Ada : Murid telah didedahkan tentang buku cerita kecil dan besar Mengenali watak-watak cerita ABM : Buku cerita.burung dan burung unta kepada murid-murid.ayam. 1)Guru menunjukkan sebuah buku cerita dan membacakan tajuk cerita buku tersebut kepada murid-murid.1.laptop .SLOT RANCANGAN PENGAJARAN Kelas : Pra Integriti Tarikh : 23 September 2011 Masa : 8.gambar binatang Fokus MI : Kecerdasan liguistik.kecerdasan interpersonal Langkah / Masa Isi Pelajaran Set Induksi Teka teki (5 minit) Soalan : Telur haiwan apakah yang paling besar? Langkah 1 Siapa watak (5 minit) dalam cerita akan disampaikan? Aktiviti P&P 1.

Langkah 3 (7 minit) Soaljawab Penutup (3 minit) Refleksi cerita 1)Guru bersoaljawab murid watak-watak yang terdapat dalam cerita tersebut. 2)Guru menyoal murid apa pengajaran daripada cerita tersebut. Guru meminta seorang murid menceritakan semula apa cerita yang telah didengarnya tadi dihadapan kawankawan bagi tujuan pengukuhan. PN : hormat MI : linguistic KB : refleksi PN : Penyayang .cerita tersebut sambil menayangkan gambar cerita satu demi satu.

Saya amat bangga dan berpuashati kerana tugasan ini diambil dari tempat saya bertugas dan mencurahkan bakti. dengan limpahan rahmat dan inayahNya serta kurniaanNya tugasan yang diamanahkan ini dapat diselesaikan dengan jayanya. Namun disebalik kejayaan menghasilkan kerja kursus ini.SEBELUM Alhamdulillah. syukur ke hadrat Allah. mentelaah. mengarang dan meminta bantuan guru lain untuk .sebelum saya memulakan kerja kursus ini merasakan amat sukar dan susah untuk dijayakan kerana terpaksa memahami.

burung dan burung unta.menarik dan sesuai.Kenapa saya memilih buku cerita “ Telur Ibu Ayam” ?Saya memilih cerita ini kerana cerita tersebut amat menarik dan sesuai untuk kanak-kanak.alhamdulillah saya berjaya menghasilkan power point tersebut walaupun saya tidak berpengetahuan penuh dalam ict. SEMASA Semasa saya menjalankan sesi bercerita iaitu sebelum memasang cerita melalui LCD.tolak ansur dan sebagainya.mendapatkan bahan kajian yang sesuai.Langkah seterusnya ialah saya menunjukkan sebuah buku cerita kepada mereka yang bertajuk “Telur Ibu Ayam” dan memberitahu pengarang cerita tersebut kepada mereka.saya telah memilih buku yang bertajuk “ Telur Ibu Ayam” sebagai panduan untuk membuat jalan cerita tersebut.Selain itu.Tema yang bersesuaian yang mudah.Saya telah mendapatkan kepastian melalui rakan – rakan saya dan pensyarah saya.arnab.bekerjasama. Sebelum saya menjalankan sesi bercerita.Cerita ini melibatkan watak yang dikaitkan dengan kanak-kanak contohnya ayam.Saya selalu berkongsi pandangan dan pendapat bersama rakan seperjuangan melalui telefon dan email memandangkan jarak antara rumah saya dengan rakan agak jauh.saya telah mendahului set induksi mengenai beberapa gambar watak dalam cerita sebagai bahan bantu mengajar untuk menarik perhatian kanak-kanak cerita yang akan ditayangkan.adakah menggunakan power point atau pun cerita sendiri di hadapan kanak-kanak.Gambar dan perkataan dengan suku kata yang berwarna memudahkan kanak-kanak membaca buku cerita tersebut serta illustrasi yang dapat menarik perhatian kanak-kanak. Namun saya mesti lakukannya sebagai memenuhi pemarkahan dalam kursus ini.Ceritanya mempunyai mesej dan pengajaran yang bersesuaian dengan kanak-kanak. Diperingkat awal tugasan ini saya cuba mendapatkan bahan yang sesuai dan berkualiti melalui capaian internet.Saya telah menyoal beberapa soalan mudah bagi merangsang pemikiran kanak-kanak.Saya telah .cerita yang dipilih terdapat nilai-nilai murni seperti tolong menolong.Saya telah mengalami beberapa masalah semasa menyiapkan tugasan ini iaitu saya keliru bagaimana cara penyampaian cerita tersebut.Dengan cara itu.kanak-kanak merasa tidak sabar untuk mendengar cerita yang akan disampaikan.

kanak-kanak akan merasa tidak sabar untuk mendengar cerita. Keseluruhannya.Selain itu.Ini kerana kelas saya tidak mempunyai LCD.menerangkan kosa kata yang terdapat dalam cerita.Cerita tersebut dapat merangsang minda kanakkanak dan dapat melibatkan kanak-kanak secara tidak langsung.Tema cerita mengenai binatang menarik minat mereka untuk mendengar cerita tersebut.cara penyampaian mestilah berfokuskan kepada kehendak cerita serta intonasi sura perlu jelas.Selepas menjalankan projek ini.saya mestilah pandai menggunakan masa dengan bijak supaya pada masa akan datang dapat menjalankan aktiviti bercerita ini dengan baik.Selain itu.antaranya masa yang dirancang terlalu pendek.banyak kelemahan yang di dapati dan perlu diperbaiki.Dengan itu.sesi bercerita yang telah saya sampaikan amat menarik dan saya berasa sangat berpuas hati.Sesi bercerita melalui penggunaan LCD hanya memakan masa lebih kurang 10 minit sahaja walaupun yang dirancang dalam rancangan harian selama 30 minit.persediaan dari segi tempat dan alat yang perlu di gunakan mestilah disediakan daripada awal lagi supaya tidak terlalu kelam kabut. antaranya saya . Selepas menjalankan sesi bercerita bersama kanak-kanak.set induksi yang di gunakan mestilah menarik yang boleh menarik perhatian kanak-kanak.Gambar serta illustrasi sangat jelas.Harapan saya selepas ini saya boleh membuat sesi cerita seperti ini lagi bagi mengcungkil bakat kanak-kanak prasekolah.Selain itu. banyak kesan-kesan positif dalam diri saya. Kebaikan yang diperolehi ialah kanak-kanak berasa seronok dapat mendengar suara sebenar guru mereka dalam sesi bercerita menggunakan powerpoint.kanak-kanak berasa tidak selesa dalam keadaan makmal komputer yang ruangnya agak sempit.cerita yang saya sampaikan mempunyai mesej dan pengajaran serta nilai-nilai murni. SELEPAS Langkah-langkah yang perlu di atasi dalam teknik bercerita ini ialah dari segi peruntukan masa.Semasa menjalankan sesi bercerita.memberi soalan-soalan mudah sebagai perangsang minda mereka.Oleh itu.Selain itu.

terima kasih.mengetahui dengan lebih jauh kepentingan bercerita dalam P&P. saya juga berpeluang mempelajari aplikasi ICT dalam P&P dan keadaan ini dapat meningkatkan semangat untuk menjadi seorang guru prasekolah yang kreatif suatu hari nanti. Sekian. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->