P. 1
Senarai Keperluan Bayi Dan Ummi

Senarai Keperluan Bayi Dan Ummi

|Views: 133|Likes:
Published by HanIf Rahman

More info:

Published by: HanIf Rahman on Mar 26, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/09/2012

pdf

text

original

Senarai Keperluan Bayi dan Ummi

Bismillah ir-Rahman ir-Rahim Saya sudah mula menyediakan barang keperluan asas dan wajib yang perlu disediakan untuk saya dan bayi yang bakal lahir ini. Saya banyak merujuk di blogblog di dalam internet.

BARANG ASAS KEPERLUAN BAYI 1) Bakul Pakaian Bayi 2) Baju Lengan Panjang 3) Baju Lengan Pendek 4) Seluar Panjang 5) Seluar Pendek 6) Rompers 7) Barut 8) Bedung 9) Pampers (New Born) 10) Mitten Booties 11) Tuala/Sapu Tangan Kecil 12) Topi Kepala 13) Lampin 14) Baby Bip 15) Diaper Bag 16) Alas Getah Bayi 17) Tilam Bayi 18) Bantal Bayi 19) Selimut /selimut bertopi 20) Kelambu 21) Wet tissue 22) Tikar getah bayi (dapat elak tilam basah/kotor jika tiba-tiba bayi kencing/berak ketika menukar lampin.)

BARANG MANDIAN BAYI 1) Bakul Barang Mandian 2) Baby Bath 3) Baby Shampoo 4) Baby Powder 5) Baby Wipes 6) Kapas Kecil 7) Tab Mandian Bayi 8) Baby Lotion

bantal peluk dan tilam (Ada pelbagai jenis termasuk untuk bayi yang mengalami alahan 2) sarung bantal dan tilam .9) termometer mandian ( sebenarnya boleh cuba dengan memasukkan tangan anda dulu ke dalam air untuk memastikan air sesuai untuk bayi) HEALTH CARE 1) Bakul Barangan Grooming &Health Care 2) Minyak Yuyi Cap Limau 3) Vicks tak elok Termometer check demam 4) Gunting Kecil 5) Pemotong Kuku Bayi 6) Baby Lotion 7) Baby Oil 8) Krim Lampin 9) Sikat / Berus Rambut Lembut Bayi 10) Cotton Bud 11) Bakul Sampah Kecil 12) Tiub Menyedut Hingus / Nasal Aspirator BARANGAN BREASTFEEDING 1) Breast Pump Set 2) Cooler Bag Set 3) Warmer (tempat menyimpan botol susu yang dah bancuh) 4) Sterilizer 5) Botol Susu 6) Storage Bottle 8) Nursing Cover 9) Nursing Bra 10) Breast Pad 11) Puting 12) Berus Botol **Note: Puting Botol Susu Size S – 0 – 3 bulan Size M – 3 – 6 bulan Size L – 6 – 12 bulan Size XL – 12 bulan ke atas Puting X – 6 bulan ke atas (tak tumpah) TEMPAT TIDUR BAYI 1) bantal.

Tudung / Skaf 9. Bedak 15. Stoking 10.LAST MINUTE 4. Baju / T-Shirt – 3 helai 7.1 pek 17. Buku Rawatan Merah .3) katil bayi samada jenis kayu atau playen KEPERLUAN TAMBAHAN (JIKA PERLU) 1) Bouncer 2) Stroller 3) Car seat 4) Kerusi makan 5) Musical Toys (untuk lenakan bayi) BARANGAN ASAS UNTUK IBU 1) Set Selepas Bersalin 2) Bengkung 3) Baju Sejuk 4) Tungku Moden 5) Selipar 6) Kain Batik 7) Pad (Extra Long) 8) stoking (tebal dan panjang) 9) minyak urut 10) baju berbutang depan (senang nak breastfeeding) BEG HOSPITAL IBU 1. Breast Pad – 4 19. Tuala Mandi . Guarantee Letter . Tuala Muka – 1 helai 12. Pad Biasa 18. Listerine) 13.LAST MINUTE 5. Berus Gigi. Peralatan Mandi (Pencuci Muka.1 pasang 21. Maternity Pad . Ubat Gigi. Beg Plastik Baju Kotor . Telefon Bimbit . Selipar .LAST MINUTE 3. Baju Dalam / Seluar Dalam – 6 helai 11. Charger Handphone 6. Sikat rambut 16.1 helai 14. Kain Batik – 4 helai 8. Kad Pengenalan .LAST MINUTE 2. Baju Sejuk (Sweater) – 1 helai 20.

keguguran rambut. Nursing Bra – 4 helai **Note: jangan lupa bawa baju yang akan digunakan untuk pulang ke rumah(bawak la yang lawo sket. Pampers New Born 2. Bakul **Nota : Selepas tempoh berpantang. Baby Oil 17. Minyak Angin / Urut (Minyak kayu 23. kelemumur. Beg Pakaian 24. Minyak Yuyi .Air Masak/Susu Anmun /Milo Segera/Horlicks Segera. Baby Wipes 12. Charger Ipod Touch 28. Ipod touch 27. Tuala Mandi Baby 10.Buah Kurma. Baby Bath 13. Baby Powder 15. mesti potong rambut dan mengawal serta menjaga rambut dengan betul BEG HOSPITAL ANAK 1. Air Zam-Zam 3. Barut 7. Baby Lotion 16. so. Baby Shampoo 14. Tuala Muka 11. Tisu – 1 kotak 7. Selimut 9. Roti Butterscoth Gardenia) 4. perubahan hormon akan menyebabkan ibu keguguran rambut dengan teruk. Selsun Blue mampu merawat kulit kepala yang bermasalah. Getah rambut 25. Termos Panas 5. Topi 8. memberi ‘kekuatan’ dan membantu masalah rambut seperti gatal kulit kepala. Disposable panties (1set) 26.22. Seluar Siang / Malam 4. Air Selusuh 2. Majalah / Buku / Al-Quran 6. Mitten & Booties 5. Bedung 6.. Makanan / Minuman (Madu.and pilih yang longgar dan butang di depan -Mudah Untuk Menyusukan Bayi) BAKUL HOSPITAL IBU 1. Biskut Oat Munchi. Baju Siang / Malam 3.

Biasanya pakaian bersaiz ‘newborn’ hanya boleh digunakan dalam masa yang singkat sahaja.4 helai pakaian baby. tp jenis hospital lama2 tu. Diaper Beg **Nota (nasihat dari org yang dah berpengalaman): Beli baju Size 14 adalahlebih bagus. lgpun baby tu nanti lepas . boleh pakai lama. seluar panjang jugak. saya akan senaraikan barang2 keperluan ibu dan bayi yang bakal lahir.. lembut pun lembut 4. boleh jugak selitkan2 dalam komen box. senarai keperluan yang perlu disediakan oleh ibu sebelum bergerak ke hospital jadi ini senarainya. Dari segi barut perut bayi pula. Kalau nak beli size NEWBORN atau Size 12. Beberapa helai kain lampin dan sapu tangan (ini kalau nak lap2 ajer) 3.beli yang newborn punya pampers. jika bayi anda membesar dengan cepat. Selimut dan tuala untuk bayi . lebih selesa.. kalau ada yang tertinggal.18. boleh digunakan terus. saya sajes mamipoko sbb saya pakai yang tu. Mudah untuk bapa pakaikan baju bayi.Kemudian. maafkan saya. 3 . kalau boleh biarlah yang nipis2 sikit. beli 2-3 helai sahaja untuk hari-hari terawal. Beberapa helai pampers . kalau boleh ikut la jenis hospital yang kita plan nak bersalin tu. jenis pakai kipas tu kan. pakaian yang bersaiz 3-6 bulan atau 6-12 bulan. Senarai keperluan bayi untuk ibu mengandung dan baby yang bakal lahir Seperti yang dijanjikan sebelum ini. kalau jenis yang beraircond sejuk tak hengat2 tu. yang bertampal lebih senang untuk dipakaikan lebihlebih lagi jika bayi jenis kuat menangis. saya saya copy n paste masukkan dalam list yer harap2 list ni dapat membantu ibu2 baru / bakal ibu / semua ibu2 yang bakal melahirkan baby lah. Keperluan bayi di hospital 1. bawak baju lengan panjang. Minyak Telon 19.kalau boleh biar yang lembut2 itu 2.

baby akan tidooooooooo banyak. senang nak mandikan kan Keperluan ibu/mama di hospital 1. Tuala wanita untuk wanita baru lepas bersalin. jd susu ibu adalah sangat banyak. kadang2 leceh jugak nak gerak bangunkan baby masa dia tengah nyenyak tido. kesian kan. Beberapa pasang sarung tangan dan kaki. bedak. sudu. kang berkaki ayam pulak. Beberapa pasang stokin 4.lahir akan di bedung dengan selimut or lampin yang kita bawak tu jugak kan 5. sikat. getah rambut 10. sbb nak menyusukan anak kan.kalau2 nak makan apa2 senang 12.ini pun sgt penting uols. biasanya perut kita akan pedih . sbb kuku baby adalah sangat tajam dan boleh mencederakan muka dia sendiri 6. Bedung/barut baby . jenuh uols nak perah sendiri.. flush air panas. apo2 yolah lagi 3. Barang mandian . bedung ni pun penting ni 8.sabun.tshirt longgar2 la kalau boleh 7. susu dalam botol tahan lama. Minyak angin . sbb nurse selalu nasihatkan tutup kepala baby sbb sejuk 7. losyen. bedak. botol susu . ikut keselesaan lah 9. Alatan mandian baby . Kenapa mesti bawak pum pulak. syampu. ini penting ni uolsss. 24 jam tak silap saya. tp seelok2nya mintak nurse simpankan dalam peti sejuk la. cawan. apa kejadddsss kan 5.. pakai pum tu senang sikit :D 11. Seliper jangan dilupakan yer.. sabun. Pakaian dalam yang bersesuaian dengan ibu la. kita perahla susu tu masukkan ke dalam botol.termasuk ubat gigi. mangkuk ..ha ni takut uols lupa lak. (nurse akan ajar uols mcm mana nak perah). padahal boleh perah pakai tangan jer. Pum susu ibu. Beberapa helai pakaian ibu . putik kapas.biasanya lepas baru melahirkan baby. ini kalau nak beli kena beli kat kedai barangan bayi. topi baby / cover kepala baby. biasanya nan adoooo 6. berus gigi. kalau kat shopping complex tempat jual tuala wanita biasa tu. Tuala 2. shampoo. beli lah yang jenis ada zip kat depan tu ke kan. letihhhh. Beberapa helai kain batik 8. so daripada sakit bengkak susu tu.sebab kan lepas bersalin.

Keperluan bakal bayi anda:           Baju & Seluar : 2 .apa2 pun ikut kesesuaian la) Sarung tangan dan sarung kaki : 2 .4 helai Lampin pakai buang (saiz newborn) : 1 pack kecil. sebab nanti kita bedung bayi kita kan .. Kad pengenalan ibu dan bapa 4. tp kalau swasta tu bawak surat rujukan doktor la yer 2. kad merah ibu mengandung 3. jangan lupa si bapa perlu bawak kan kereta sorong bayi (stroller) ~ semua senarai di atas adalah seelok-eloknya di sediakankan dalam kereta atau letak kat rumah bila si ibu dan mengandung 7 bulan ke atas. so angin adalah sangat banyak dalam perut.4 helai Lampin kain : 3 . GL . yelah tiba2 jer perut jadi kosong kan. senang apa2 jadik semua dah sedia ada kat rumah. Tisu Berpelembap bayi (Baby Wipes) : 1 pack Minyak Telon/Minyak Yuyee .or kena gastrik mcm tu.untuk yang keje gomen.3 pasang ( tak kisah la baju lengan panjang atau pendek. duit duit duit bila baby dah selamat bersalin. itulah gunanya minyak angin tu tadi Senarai yang perlu dibawa oleh bapa / suami 1. angkut terus dan bawa ke spital jer sekian.3 pasang Selimut : 1 helai Tuala : 1 helai Topi : 1 Barut : 3 . masa nak bawak ibu dan bayi pulang ke rumah.

sikat.4 helai ( boleh juga kalau nak sediakan disposable Maternity Pad : 1 pack panty)   selipar (Slipper) : 1 pasang ( tak pun masa nak ke hospital tu trus sarung slipper jer. Keperluan bakal ibu (anda la) :  Baju : 2 . macam nak berkampung kat wad plak )      Toiletries : cam biasa la berus gigi. tuk simpan air panas (ade hospital yg dah sediakan tapi kena request la) Air mineral Gelas. Minyak / losyen tuk ibu2 bersalin Bengkung atau barut Kad antenatal atau buku pink. tapi setakat ni saya just bawa baju t-shirt lengan panjang jer. saya tak pernah pun bawak apatah lagi minum.( biasa la kekadang air yg pihak hospital sediakan tu kureng sikit sedapnya) Tupper ware . sudu Kudapan seperti biskut Minuman 3 in 1 contoh milo ker horlick ker. ade sesetengah hospital kena pakai baju/uniform yg dia dah sediakan. pencuci muka.3 helai Tuala : 1 helai Baju sejuk (Sweater) : 1 helai Sarung kaki : 2 pasang Bra : 2 .3 helai ( tuk lebih selesa sediakan nursing bra) Seluar dalam (Panty) : 3 . tak de berbutang pun. lagipun kekadang dapat gift dari pihak hospital/persatuan tertentu. tuk letak pakaian yg dah pakai atau terbasah Termos . yg ni kalau ade la.3 helai ( seeloknya yg berbutang dihadapan. kad insurance atau GL letter Barang lain ( letak dalam bakul):        Plastic Bag . gel mandian. ubat gigi. jadi depends la kan )       Kain Batik : 2 . Toiletries ( p/s : tak perlu pun tak pe. bedak Air/Minyak Selusuh . klaau nak bawa juga bawak la bedak ker lotion ker). bawak banyak2 barang pun nanti nurse tegur. sebab dari pengalaman hospital dah sediakan.

. . Note: hmmm dah lama buat nih. nak edit semula pun dah malas. terperam jer kat dalam draft.. harap dapat memberi idea apa yg perlu anda bawa ke hospital nanti. publish jer la.Ok la tu sahaja.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->