P. 1
Kertas Kerja Isra' Mikraj

Kertas Kerja Isra' Mikraj

|Views: 114|Likes:
Published by norizan_mahmud_1

More info:

Published by: norizan_mahmud_1 on Mar 26, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/26/2012

pdf

text

original

SEKOLAH KEBANGSAAN PUNCAK ALAM (2) JALAN GUGUSAN ALAM 7/1, SEKSYEN 7, 42300 BANDAR PUNCAK ALAM, SELANGOR DARUL EHSAN

.

KERTAS CADANGAN PROGRAM SAMBUTAN ISRA’ MIKRAJ PERINGKAT SEKOLAH 2011/ 1432 H
TARIKH:

TEMPAT: SEKOLAH KEBANGSAAN PUNCAK ALAM (2)

ANJURAN: PANITIA PENDIDIKAN ISLAM

16)Agenda utama sempena peristiwa ini adalah perintah wajib solat limwaktu sehari semalam untuk nabi dan seluruh umat baginda. alam sekitar serta Negara kea rah mencapai kebaikan di dunia dan di akhirat.1.Ianya merupakan tarikh penting dalam sejarah Islam yangmana berlaku peristiwa Israk Mikraj. keperibadian serta bertanggungjawab membangunkan diri. MATLAMAT OBJEKTIF a)Memupuk perasaan cinta dan kasih sayang sesama makhluk tanpa ada sifat iri hati dan dendam.Peristiwa ini bukansahaja penting kepada Nabi SAW sematamata. KUMPULAN SASARAN . d) Mengeratkan ukhwah dan silaturrahim antara semua warga Sekolah Kebangsaan Puncak Alam (2). malah ianya amat penting s e k a l i k e p a d a s e l u r u h U m a t I s l a m . S e b a g a i m a n a d i a k u i d a l a m b a n y a k tuli san bahawa:“…Satu-satunya peristiwa yang paling penting berlaku pada tahun terakhir Nabi di Mekah ialah peristiwa israk dan mikraj. c) Membina generasi Islam yang mengenali Islam sebagai Ad-din dan menghayatinya dalam kehidupan seharian seorang muslim.0 PENDAHULUAN Saban tahun tanggal 27 Rejab akan menjengah setiap umat islam diseluruh dunia. program ini perlu dijalankan di peringkat sekolah bagi membolehkan warganya mengambil suatu bentuk pengajaran besar dari kisah perjalanan Nabi SAW ini RASIONAL Kehidupan seorang pelajar agak sibuk dengan pelbagai aktiviti kurikulum dank o-kurikulum di sekolah. Maka dengan itu pelajar memerlukan satu program khusus untuk mereka mengetahui dan memperingati peristiwa Isra’ Mikraj menerusi program ini. kemahiran. Masa yang diperuntukkan untuk menghayati ilmu Islam hanya terbatas di dalam kelas ketika mengikuti subjek Pendidikan Islam.Ianya merupakan salah satu peristiwa penting dalam rakaman sejarah kehidupan Nabi SAW . 1994. hlm.Justeru. Program ini diharapkan dapat menerapkan nilai-nilai murni seterusnnya membantu hasrat falsafah Pendidikan Islam di mana di dalamnya terkandung penghayatan Islam berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah bagi membentuk sikap. Peristiwa ini merupakansatu peristiwa yang paling berkesan dalam kehidupan beragama…”(SeyyedHossein Nasr. b) Mengambil pengajaran dan ikhtibar daripada sejarah peristiwa Isra’ Mikraj yang banyak tersirat seribu kerahmatan dan kesejahteraan.

0 SENARAI JAWATANKUASA Lampiran A 3.Semua warga Sekolah Kebangsaan Puncak Alam (2) STARTEGI PELAKSANAAN a) b) c) d) e) Pebincangan bersama Guru Besar Penyediaan Kertas Kerja Perbincangan di peringkat panitia Pelaksanaan aktiviti Rumusan dan dokumentasi 2.0 MAKLUMAT PROGRAM Tarikh : Hari Masa : : 6.0 ANGGARAN PERBELANJAAN Sumber kewangan : Wang kegiatan Panitia Pendidikan Islam Bayaran penceramah:____ Lampiran B 4.0 TENTATIF Sesi Pagi Ceramah Isra’ Mikraj Kuiz Isra’ Mikraj Sesi Petang .0 TEMPAT Dewan Gemilang SK Puncak Alam (2) 5.

7. Adalah diharapkan program ini dapat member suntikan untuk menjadikan dinul Islam sebagai satu cara hidup seluruh warga SK Puncak Alam (2) khususnya dan seluruh muslimin dan muslimat umumnya .0 PENUTUP Harapan panitia Pendidikan Islam agar program ini dapat mencapaiobjektif sebagaimana yang dirangka.Selain itu murid-murid juga diharap mengambil iktibar dan pengajaran seterusnya memperaktikkan amalanamalan seharian berteraskannal-Quran dan as-Sunnah dengan menjadikan Israk Mikraj sebagai sebahagian pengajaran dalam kehidupan. seterusnya meneruskan agenda pengisian rohani secara berterusan kepada semua murid.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->