P. 1
Tajuk kajian

Tajuk kajian

|Views: 816|Likes:
Published by marwan13

More info:

Published by: marwan13 on Mar 27, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/28/2013

pdf

text

original

Tajuk kajian

LABU SAYONG

SEJARAH KEWUJUDAN .POTENSI PRODUK RUMUSAN LAMPIRAN RUJUKAN .PENGENALAN .KEISTIMEWAAN / KELEBIHAN / KEUNIKAN 3) KAEDAH / CARA PENGHASILAN .PROSES / PERINGKAT PENGHASILAN 4) PERKEMBANGAN PRODUK .CABARAN .SENARAI BAHAN .PENGIKTIRAFAN / SAMBUTAN .TUJUAN / KEPENTINGAN PRODUK .Senarai kandungan MUKA SURAT PENGHARGAAN OBJEKTIF KAJIAN KAEDAH KAJIAN HASIL KAJIAN 1) MAKLUMAT ASAS PRODUK TEMPATAN 2) LATAR BELAKANG PRODUK .KEMAJUAN YANG DICAPAI .TENAGA KERJA .SENARAI PERALATAN .

Penghargaan Bersyukur kehadrat Ilahi atas limpah kurniaannya . Assalamualaikum.saya dapat juga menyiapkan folio sejarah ini. . Sekian. Puan Hafsah binti Lebai Hussin kerana telah membenarkan kami melakukan tugasan yang berat ini . Pertama sekali saya mengucapkan terima kasih kepada pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Sungai Petani. Tidak lupa juga kepada ibu bapa saya dan abang saya . terima kasih. saya mengucapkan ribuan terima kasih kepada guru kelas tingkatan 3G Puan Khadijah binti Abdul Rahman kerana telah memberi tunjuk ajar dan membimbing kami untuk membuat folio ini . Banyak dugaan yang telah menimpa kami semasa melakukan tugasan ini . terima kasih kepada pihak-pihak yang sudi menghulurkan bantuan kepada saya. yang telah banyak membantu saya dalam proses menyiapkan folio yang bersejarah ini . Selain itu. Akhir sekali.

Mengetahui lokasi penghasilan produk tersebut. saya akan dapat: .Menilai keistimewaan dan keunikan produk tersebut. . .Mensyukuri nikmat Tuhan kerana dilimpahkan dengan pelbagai seni dalam kehidupan kita. .Mengetahui secara terperinici proses – proses pembuatan produk tersebut.Objektif kajian 1. .Mengetahui banyak produk tempatan yang terdapat di Malaysia. . Dengan menghasilkan folio ini.

Kaedah kajian 1. Berdasarkan media massa dan media elektronik 4. Mencari sumber atau bahan melalui internet 2. Melalui pemerhatian 3. Temubual bersama abang dan kawan – kawan 5. Membaca bahan – bahan artikel .

Lokasi Berikut antara lokasi perusahaan membuat labu sayong dalam daerah Kuala Kangsar:  Kampung Kepala Bendang. Mukim Sayong Kuala Kangsar  Kampung Paya Lintah. Padang Rengas . MAKLUMAT ASAS PRODUK TEMPATAN Nama produk Labu sayong Kategori Kraf tangan Nama pengusaha Zaleha Pandak Sidek.Hasil kajian 1. Padang Rengas  Kampung Kuala Dal. Mukim Buaia. Mukim Buaia. 49 tahun.

Lanjutan daripada ini. khususnya bunga-bungaan seperti bunga tanjung. padi. cengkih dan pucuk rebung.2. Dari kampung inilah perusahaan ini berasal kerana sumber bahan mentah iaitu tanah liat khas diperoleh dari kampung tersebut. Bekas menyimpan air yang dihasilkan daripada tanah liat ini dibentuk dan diukir dengan teliti. Negeri Perak. perusahaan membuat labu sayong telah berkembang di kalangan waris asal pembuat tembikar ini ke sekitar perkampungan dalam daerah Kuala Kangsar. lawang. . Motif ukirannya banyak menjurus kepada unsur tradisional. dalam Mukim Sayong. LATAR BELAKANG Pengenalan Labu sayong ialah sejenis bekas tembikar bernama labu berwarna hitam yang merupakan produk perusahaan dari Kampung Kepala Bendang. iaitu sebuah desa yang terletak 1 kilometer dari Kuala Kangsar. senduduk.

Sejarah kewujudan Menurut cerita. dipercayai bahawa labu telah dibawa ke Sayong oleh Tuk Kaluk yang datang dari Minangkabau dalam zaman pemerintahan Sultan Iskandar. Tuk Kaluk merupakan salah seorang yang mempunyai hubungan yang intim dengan istana. Labu Sayong bukan sahaja digunakan oleh golongan rakyat biasa malahan golongan istana turut juga menggunakanya. Sewaktu Sultan Iskandar Zulkarnain menghilir sungai dari istana Pulau Cempaka Sari. dikatakan telah dianugerahi tanah oleh sultan di Kampung Kepala Bendang sebagai menghargai kepandaiannya membuat hasil pertukangan seperti pedang. Lama-kelamaan penduduk di kampung ini pandai membuat labu hingga ke hari ini Penggunaan tembikar dalam kehidupan seharian memang meluas. keris dan juga tembikar. baginda turut membawa tembikar tanah ini yang digunakan sebagai bekas air minuman dan untuk bersiram . parang. Sejak itu Tuk Kaluk menyumbangkan kebolehannya membuat labu kepada penduduk kampung. sebagaimana yang dicatat oleh Raja Chulan dalam Misa Melayu.

. Air yang telah disimpan di dalam labu sayong boleh merawat beberapa jenis penyakit seperti batuk. demam panas dan sebagainya.Tujuan/kepentingan produk 1. menjadi tempat simpanan air Keistimewaan/kelebihan/keunikan 1. perhiasan di dalam dan luar rumah 3. Menyejukkan air 2. sebagai bekas menyimpan air sewaktu menziarahi tanah perkuburan 2.

Untuk meluaskan pasaran. 3.48 cm x 12.3. kerja secara berkumpulan akan menjimatkan masa. Kayu-kayu penepik atau pengukir 4. 2. botol atau bekas bulat untuk melicinkan . Terdapat juga pihak yang menggunakan bantuan mesin.Tanah liat busut . 5. Medium utama ialah tanah liat yang diambil daripada: . Bekerja secara individu ataupun kumpulan. KAEDAH / CARA PENGHASILAN Tenaga kerja 1. Beberapa batang pisau dari builuh atau kayu untuk memotong tanah liat 3. Senarai bahan 1. 6. Beberapa alat pengukir lain juga digunakan yang diperbuat dari dawai dan besi yang telah ditajamkan pada bahagian hujungnya. Tempurung atau mangkuk untuk bekas air bagi membasahkan tanah liat kental. Sekeping papan empat persegi 30. Batu-batu licin.Tanah sawah Senarai peralatan 1.7 cm tebal digunakan untuk membentuk dan mencantum tanah liat yang diuli sewaktu proses membuat bentuk tembikar 2. Semua alat ini digunakan untuk membuat ragam hias.

mengambil tanah yang sesuai iaitu tanah biasa. 7.tanah pasir dan tanah liat. Terdapat juga papan leper yang bulat seperti piring disebut sebagai capah. Tanah-tanah liat itu dijemur di bawah cahaya matahari selama dua atau tiga hari. Beberapa batang kayu kecil untuk melicinkan tanah liat ketika bentuk tembikar (labu) masih basah. Mengambil Tanah . 4. Bahan yang dibancuh mesti . -proses ini juga untuk menjadi tanah liat tadi berbentuk tepung 5. Proses / peringkat penghasilan 1. Mengayak -proses ini bertujuan untuk mengasingkan sampah dan bahan yang tidak hancur. 8. Pinggan ayan dan daun pisang sebagai tapak untuk membentuk tembikar. 3.permukaan tembikar. Menjemurkan tanah -tujuan mengeringkan tanah-tanah liat yang digunakan. Membancuh -proses ini mencampurkan tanah dengan air. 2. berfungsi sebagai roda pemutar. Menumbuk -tanah yang telah kering ditumbuk dengan menggunakan lesung kaki.

Proses pemicitan ini dilakukan untuk menaikkan tanah agar berbentuk badan. Menguli tanah boleh dikerjakan dengan tekanan tangan dan pusingan tanah. Labu ini dibiarkan kering untuk dibakar. Menguli Tujuan untuk menjadikan ketulan tanah yang padat dari mengandungi angin. Labu dibiarkan kering sebelum dihiasi dengan motif. Ibu jari berperanan penting dalam pembentukan permukaan labu. 6. Tanah berbentuk silinder akan dilingkari menjadi satu bulatan dan diletakkan di atas pinggan. Penepek digunakan untuk memampatkan badan labu. 8. Menghias Apabila labu siap.tanah liat yang telah dileperkan dicantum bagi menutup bahagian terbuka. Sudip buluh digunakan untuk melurut permukaan labu supaya kelihatan sama dan licin. . Setelah badan labu terbentuk . Lingkaran tanah dipicit sambil memusing pinggan. Tanah liat leper akan menjadi bahagian tapak labu. Membentuk Membentuk adalah penting dalam menghasilkan labu kerana inilah yang menentukan keindahan dan kekuatan labu. -bahan ini boleh diadun di dalam baldi atau besen. kepala dan muncung labu.tidak terlalu lembik. ia dilicinkan dengan sudip buluh dan digilap menggunakan batu luru. Motif-motif yang dihasilkan dengan menekan kayu meterai ke permukaan labu. leher. 7.

Selepas dibakar labu dimasukkan ke dalam sekam padi untuk mendapatkan warna hitam di permukaan labu. Kayu api disusun dibawah para lalu dinyalakan untuk proses pembakaran. dan sedikit kayu kering yang dibakar. membakar dan menyepuh. sabut kelapa kering.Membakar Proses ini terbahagi kepada tiga peringkat iaitu menyalai. Labu-labu yang cukup kering disalai menggunakan bahang api. Bahang api ini akan memanaskan labu yang telah dimasukkan ke dalam unggun api. Kemudian labu diletakkan di atas para secara terbalik dan ditutup dengan daun pisang. daun kelapa atau tikar selepas disalai. Kemudian bahagian bawah tapak labu disapu dengan damar untuk menghalang air daripada meresap keluar.9. . Labu dibiarkan seketika dan dibersihkan sebelum digunakan.

PERKEMBANGAN PRODUK Pengiktirafan / sambutan daripada pengguna / penghargaan 1. . swasta dan institusi pendidikan yang berkunjung dan membuat lawatan ke tapak pembuatan Labu Sayong. 2. Proses pembuatan yang agak rumit 2. 3. 3. Telah Berjaya memasarkan labu sayong ke peringkat antarabangsa Cabaran dan masalah yang dihadapi 1. Pembuat –pembuat labu sayong akan lebih bangga sekiranya produk hasilan mereka mendapat penghargaan daripada kerajaan. Labu sayong terkenal di seluruh Malaysia 2. Menjadi salah satu kraf tangan yang dikagumi ornag luar. Kemajuan yang dicapai 1. Ramai pengunjung yang datang dari jauh hanya semata-semata untuk melihat cara penghasilan labu sayong ini. Memerlukan ketelitian yang mendalam Potensi produk 1. mereka pasti akan kagum dan secara tidak lansung mereka akan membeli sebagai tanda kenangan ataupun kegunaan mereka sendiri. Setiap kali mereka melihat. 2. terdapat juga beberapa organisasi kerajaan. Selain itu.4. Akan menjadi produk kebanggaan negara 3. Berpotensi akan lebih menyerlah pada masa akan datang sekiranya diteruskan oleh generasi kini.

.sebelum ini saya tidak tahu apa itu Labu sayong. saya menanam cita – cita untuk menjadi seorang pembuat Labu Sayong untuk menjadikan diri saya sebagai seorang yang sabar dan yang terkenal di pelusuk dunia .RUMUSAN Bersyukur kepada Allah S. Selain itu . Setelah saya menyiapkan folio sejarah ini.Alhamdulilah . .T Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani kerana terus menerus memberi petunjuk dan hidayah kepada kami .Allah ……. Ramai orang yang tidak berminat dengan pekerjaan pembuatan Labu Sayong kerana mengambil masa yang lama untuk siap dan menguji kesabaran si pembuat .W. Kini. saya mendapati Labu Sayong ialah sebuah kraf tangan yang terkenal di seluruh dunia dan turut mengajar saya mengenali kraf tangan yang termasyhur ini. Insya.

LAMPIRAN .

.

htm 5.Wikipedia Bahasa Melayu.htm 2. Labu Sayong Sejarah Labu Sayong. Soalan .Komunikasi.CARI Malay Forums. Utusan Malaysia Online .htm 3. Labu sayong .htm 4. Labu Sayong .Utara.htm . ensiklopedia bebas.soalan pertanyaan oleh pelanggan bakal pembeli pemborong tentang labu sayong.htm 6. Keusahawanan.RUJUKAN Sumber internet: 1. Kebudayaan & Kesenian .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->