Tajuk kajian

LABU SAYONG

PENGENALAN .SENARAI BAHAN .POTENSI PRODUK RUMUSAN LAMPIRAN RUJUKAN .SENARAI PERALATAN .KEISTIMEWAAN / KELEBIHAN / KEUNIKAN 3) KAEDAH / CARA PENGHASILAN .PENGIKTIRAFAN / SAMBUTAN .KEMAJUAN YANG DICAPAI .Senarai kandungan MUKA SURAT PENGHARGAAN OBJEKTIF KAJIAN KAEDAH KAJIAN HASIL KAJIAN 1) MAKLUMAT ASAS PRODUK TEMPATAN 2) LATAR BELAKANG PRODUK .SEJARAH KEWUJUDAN .PROSES / PERINGKAT PENGHASILAN 4) PERKEMBANGAN PRODUK .TENAGA KERJA .TUJUAN / KEPENTINGAN PRODUK .CABARAN .

Penghargaan Bersyukur kehadrat Ilahi atas limpah kurniaannya . yang telah banyak membantu saya dalam proses menyiapkan folio yang bersejarah ini . terima kasih. . terima kasih kepada pihak-pihak yang sudi menghulurkan bantuan kepada saya. Akhir sekali. Puan Hafsah binti Lebai Hussin kerana telah membenarkan kami melakukan tugasan yang berat ini . Tidak lupa juga kepada ibu bapa saya dan abang saya . Assalamualaikum. saya mengucapkan ribuan terima kasih kepada guru kelas tingkatan 3G Puan Khadijah binti Abdul Rahman kerana telah memberi tunjuk ajar dan membimbing kami untuk membuat folio ini . Banyak dugaan yang telah menimpa kami semasa melakukan tugasan ini . Sekian. Selain itu. Pertama sekali saya mengucapkan terima kasih kepada pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Sungai Petani.saya dapat juga menyiapkan folio sejarah ini.

Menilai keistimewaan dan keunikan produk tersebut. . Dengan menghasilkan folio ini. .Mengetahui banyak produk tempatan yang terdapat di Malaysia. .Mengetahui secara terperinici proses – proses pembuatan produk tersebut. saya akan dapat: .Objektif kajian 1.Mengetahui lokasi penghasilan produk tersebut.Mensyukuri nikmat Tuhan kerana dilimpahkan dengan pelbagai seni dalam kehidupan kita. . .

Membaca bahan – bahan artikel . Mencari sumber atau bahan melalui internet 2. Berdasarkan media massa dan media elektronik 4.Kaedah kajian 1. Melalui pemerhatian 3. Temubual bersama abang dan kawan – kawan 5.

Padang Rengas . Mukim Sayong Kuala Kangsar  Kampung Paya Lintah. Mukim Buaia.Hasil kajian 1. 49 tahun. Lokasi Berikut antara lokasi perusahaan membuat labu sayong dalam daerah Kuala Kangsar:  Kampung Kepala Bendang. Mukim Buaia. MAKLUMAT ASAS PRODUK TEMPATAN Nama produk Labu sayong Kategori Kraf tangan Nama pengusaha Zaleha Pandak Sidek. Padang Rengas  Kampung Kuala Dal.

2. . Bekas menyimpan air yang dihasilkan daripada tanah liat ini dibentuk dan diukir dengan teliti. dalam Mukim Sayong. padi. Motif ukirannya banyak menjurus kepada unsur tradisional. senduduk. Negeri Perak. lawang. Lanjutan daripada ini. Dari kampung inilah perusahaan ini berasal kerana sumber bahan mentah iaitu tanah liat khas diperoleh dari kampung tersebut. iaitu sebuah desa yang terletak 1 kilometer dari Kuala Kangsar. perusahaan membuat labu sayong telah berkembang di kalangan waris asal pembuat tembikar ini ke sekitar perkampungan dalam daerah Kuala Kangsar. cengkih dan pucuk rebung. khususnya bunga-bungaan seperti bunga tanjung. LATAR BELAKANG Pengenalan Labu sayong ialah sejenis bekas tembikar bernama labu berwarna hitam yang merupakan produk perusahaan dari Kampung Kepala Bendang.

Labu Sayong bukan sahaja digunakan oleh golongan rakyat biasa malahan golongan istana turut juga menggunakanya.Sejarah kewujudan Menurut cerita. Sejak itu Tuk Kaluk menyumbangkan kebolehannya membuat labu kepada penduduk kampung. Lama-kelamaan penduduk di kampung ini pandai membuat labu hingga ke hari ini Penggunaan tembikar dalam kehidupan seharian memang meluas. keris dan juga tembikar. baginda turut membawa tembikar tanah ini yang digunakan sebagai bekas air minuman dan untuk bersiram . sebagaimana yang dicatat oleh Raja Chulan dalam Misa Melayu. Tuk Kaluk merupakan salah seorang yang mempunyai hubungan yang intim dengan istana. parang. dikatakan telah dianugerahi tanah oleh sultan di Kampung Kepala Bendang sebagai menghargai kepandaiannya membuat hasil pertukangan seperti pedang. Sewaktu Sultan Iskandar Zulkarnain menghilir sungai dari istana Pulau Cempaka Sari. dipercayai bahawa labu telah dibawa ke Sayong oleh Tuk Kaluk yang datang dari Minangkabau dalam zaman pemerintahan Sultan Iskandar.

menjadi tempat simpanan air Keistimewaan/kelebihan/keunikan 1. demam panas dan sebagainya. sebagai bekas menyimpan air sewaktu menziarahi tanah perkuburan 2.Tujuan/kepentingan produk 1. Air yang telah disimpan di dalam labu sayong boleh merawat beberapa jenis penyakit seperti batuk. perhiasan di dalam dan luar rumah 3. . Menyejukkan air 2.

Tanah liat busut . Terdapat juga pihak yang menggunakan bantuan mesin. Bekerja secara individu ataupun kumpulan. Kayu-kayu penepik atau pengukir 4. botol atau bekas bulat untuk melicinkan .7 cm tebal digunakan untuk membentuk dan mencantum tanah liat yang diuli sewaktu proses membuat bentuk tembikar 2. Batu-batu licin. Semua alat ini digunakan untuk membuat ragam hias. 5. Medium utama ialah tanah liat yang diambil daripada: . 6. Sekeping papan empat persegi 30. Untuk meluaskan pasaran. Beberapa batang pisau dari builuh atau kayu untuk memotong tanah liat 3. 3. Beberapa alat pengukir lain juga digunakan yang diperbuat dari dawai dan besi yang telah ditajamkan pada bahagian hujungnya.48 cm x 12. kerja secara berkumpulan akan menjimatkan masa. KAEDAH / CARA PENGHASILAN Tenaga kerja 1. Senarai bahan 1.3.Tanah sawah Senarai peralatan 1. Tempurung atau mangkuk untuk bekas air bagi membasahkan tanah liat kental. 2.

Pinggan ayan dan daun pisang sebagai tapak untuk membentuk tembikar. Bahan yang dibancuh mesti . berfungsi sebagai roda pemutar. Mengambil Tanah . Beberapa batang kayu kecil untuk melicinkan tanah liat ketika bentuk tembikar (labu) masih basah. -proses ini juga untuk menjadi tanah liat tadi berbentuk tepung 5. Terdapat juga papan leper yang bulat seperti piring disebut sebagai capah. Tanah-tanah liat itu dijemur di bawah cahaya matahari selama dua atau tiga hari. Proses / peringkat penghasilan 1.mengambil tanah yang sesuai iaitu tanah biasa.permukaan tembikar. 2. 8. 3. Mengayak -proses ini bertujuan untuk mengasingkan sampah dan bahan yang tidak hancur.tanah pasir dan tanah liat. 7. 4. Menjemurkan tanah -tujuan mengeringkan tanah-tanah liat yang digunakan. Membancuh -proses ini mencampurkan tanah dengan air. Menumbuk -tanah yang telah kering ditumbuk dengan menggunakan lesung kaki.

6. Tanah liat leper akan menjadi bahagian tapak labu. Penepek digunakan untuk memampatkan badan labu. Menghias Apabila labu siap. -bahan ini boleh diadun di dalam baldi atau besen. Menguli tanah boleh dikerjakan dengan tekanan tangan dan pusingan tanah.tanah liat yang telah dileperkan dicantum bagi menutup bahagian terbuka. Menguli Tujuan untuk menjadikan ketulan tanah yang padat dari mengandungi angin. 8. Lingkaran tanah dipicit sambil memusing pinggan. 7. . Sudip buluh digunakan untuk melurut permukaan labu supaya kelihatan sama dan licin. kepala dan muncung labu. ia dilicinkan dengan sudip buluh dan digilap menggunakan batu luru. leher. Proses pemicitan ini dilakukan untuk menaikkan tanah agar berbentuk badan. Setelah badan labu terbentuk . Motif-motif yang dihasilkan dengan menekan kayu meterai ke permukaan labu. Membentuk Membentuk adalah penting dalam menghasilkan labu kerana inilah yang menentukan keindahan dan kekuatan labu. Labu dibiarkan kering sebelum dihiasi dengan motif. Ibu jari berperanan penting dalam pembentukan permukaan labu. Tanah berbentuk silinder akan dilingkari menjadi satu bulatan dan diletakkan di atas pinggan.tidak terlalu lembik. Labu ini dibiarkan kering untuk dibakar.

9. sabut kelapa kering. Selepas dibakar labu dimasukkan ke dalam sekam padi untuk mendapatkan warna hitam di permukaan labu. Kayu api disusun dibawah para lalu dinyalakan untuk proses pembakaran. .Membakar Proses ini terbahagi kepada tiga peringkat iaitu menyalai. Kemudian labu diletakkan di atas para secara terbalik dan ditutup dengan daun pisang. Labu dibiarkan seketika dan dibersihkan sebelum digunakan. Kemudian bahagian bawah tapak labu disapu dengan damar untuk menghalang air daripada meresap keluar. Bahang api ini akan memanaskan labu yang telah dimasukkan ke dalam unggun api. dan sedikit kayu kering yang dibakar. daun kelapa atau tikar selepas disalai. membakar dan menyepuh. Labu-labu yang cukup kering disalai menggunakan bahang api.

Setiap kali mereka melihat. swasta dan institusi pendidikan yang berkunjung dan membuat lawatan ke tapak pembuatan Labu Sayong. 2. Selain itu. Akan menjadi produk kebanggaan negara 3. Ramai pengunjung yang datang dari jauh hanya semata-semata untuk melihat cara penghasilan labu sayong ini. 3. Memerlukan ketelitian yang mendalam Potensi produk 1. 3. terdapat juga beberapa organisasi kerajaan. . Telah Berjaya memasarkan labu sayong ke peringkat antarabangsa Cabaran dan masalah yang dihadapi 1. PERKEMBANGAN PRODUK Pengiktirafan / sambutan daripada pengguna / penghargaan 1. Berpotensi akan lebih menyerlah pada masa akan datang sekiranya diteruskan oleh generasi kini. Labu sayong terkenal di seluruh Malaysia 2. Menjadi salah satu kraf tangan yang dikagumi ornag luar. 2. mereka pasti akan kagum dan secara tidak lansung mereka akan membeli sebagai tanda kenangan ataupun kegunaan mereka sendiri.4. Proses pembuatan yang agak rumit 2. Pembuat –pembuat labu sayong akan lebih bangga sekiranya produk hasilan mereka mendapat penghargaan daripada kerajaan. Kemajuan yang dicapai 1.

saya mendapati Labu Sayong ialah sebuah kraf tangan yang terkenal di seluruh dunia dan turut mengajar saya mengenali kraf tangan yang termasyhur ini.. saya menanam cita – cita untuk menjadi seorang pembuat Labu Sayong untuk menjadikan diri saya sebagai seorang yang sabar dan yang terkenal di pelusuk dunia .Allah …….Alhamdulilah . Setelah saya menyiapkan folio sejarah ini. Kini.T Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani kerana terus menerus memberi petunjuk dan hidayah kepada kami .W. Selain itu . Ramai orang yang tidak berminat dengan pekerjaan pembuatan Labu Sayong kerana mengambil masa yang lama untuk siap dan menguji kesabaran si pembuat . . Insya.sebelum ini saya tidak tahu apa itu Labu sayong.RUMUSAN Bersyukur kepada Allah S.

LAMPIRAN .

.

htm 5.htm . Utusan Malaysia Online .Wikipedia Bahasa Melayu. Labu Sayong Sejarah Labu Sayong. Labu Sayong .CARI Malay Forums. Soalan . Kebudayaan & Kesenian .htm 3.Komunikasi. ensiklopedia bebas.htm 4.soalan pertanyaan oleh pelanggan bakal pembeli pemborong tentang labu sayong. Labu sayong .htm 2. Keusahawanan.htm 6.Utara.RUJUKAN Sumber internet: 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful