Tajuk kajian

LABU SAYONG

Senarai kandungan MUKA SURAT PENGHARGAAN OBJEKTIF KAJIAN KAEDAH KAJIAN HASIL KAJIAN 1) MAKLUMAT ASAS PRODUK TEMPATAN 2) LATAR BELAKANG PRODUK .PROSES / PERINGKAT PENGHASILAN 4) PERKEMBANGAN PRODUK .SENARAI BAHAN .TUJUAN / KEPENTINGAN PRODUK .PENGIKTIRAFAN / SAMBUTAN .PENGENALAN .CABARAN .SEJARAH KEWUJUDAN .KEMAJUAN YANG DICAPAI .SENARAI PERALATAN .TENAGA KERJA .POTENSI PRODUK RUMUSAN LAMPIRAN RUJUKAN .KEISTIMEWAAN / KELEBIHAN / KEUNIKAN 3) KAEDAH / CARA PENGHASILAN .

terima kasih. Selain itu. Pertama sekali saya mengucapkan terima kasih kepada pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Sungai Petani. Sekian. . terima kasih kepada pihak-pihak yang sudi menghulurkan bantuan kepada saya. Tidak lupa juga kepada ibu bapa saya dan abang saya .saya dapat juga menyiapkan folio sejarah ini.Penghargaan Bersyukur kehadrat Ilahi atas limpah kurniaannya . Akhir sekali. Assalamualaikum. yang telah banyak membantu saya dalam proses menyiapkan folio yang bersejarah ini . saya mengucapkan ribuan terima kasih kepada guru kelas tingkatan 3G Puan Khadijah binti Abdul Rahman kerana telah memberi tunjuk ajar dan membimbing kami untuk membuat folio ini . Banyak dugaan yang telah menimpa kami semasa melakukan tugasan ini . Puan Hafsah binti Lebai Hussin kerana telah membenarkan kami melakukan tugasan yang berat ini .

. . . saya akan dapat: .Mengetahui secara terperinici proses – proses pembuatan produk tersebut.Mensyukuri nikmat Tuhan kerana dilimpahkan dengan pelbagai seni dalam kehidupan kita. .Mengetahui lokasi penghasilan produk tersebut. Dengan menghasilkan folio ini. .Objektif kajian 1.Mengetahui banyak produk tempatan yang terdapat di Malaysia.Menilai keistimewaan dan keunikan produk tersebut.

Temubual bersama abang dan kawan – kawan 5.Kaedah kajian 1. Melalui pemerhatian 3. Mencari sumber atau bahan melalui internet 2. Membaca bahan – bahan artikel . Berdasarkan media massa dan media elektronik 4.

Mukim Sayong Kuala Kangsar  Kampung Paya Lintah. Padang Rengas  Kampung Kuala Dal. 49 tahun. Padang Rengas . Mukim Buaia. Mukim Buaia. MAKLUMAT ASAS PRODUK TEMPATAN Nama produk Labu sayong Kategori Kraf tangan Nama pengusaha Zaleha Pandak Sidek. Lokasi Berikut antara lokasi perusahaan membuat labu sayong dalam daerah Kuala Kangsar:  Kampung Kepala Bendang.Hasil kajian 1.

Motif ukirannya banyak menjurus kepada unsur tradisional. khususnya bunga-bungaan seperti bunga tanjung. Negeri Perak. senduduk.2. LATAR BELAKANG Pengenalan Labu sayong ialah sejenis bekas tembikar bernama labu berwarna hitam yang merupakan produk perusahaan dari Kampung Kepala Bendang. iaitu sebuah desa yang terletak 1 kilometer dari Kuala Kangsar. perusahaan membuat labu sayong telah berkembang di kalangan waris asal pembuat tembikar ini ke sekitar perkampungan dalam daerah Kuala Kangsar. lawang. Lanjutan daripada ini. . dalam Mukim Sayong. cengkih dan pucuk rebung. Dari kampung inilah perusahaan ini berasal kerana sumber bahan mentah iaitu tanah liat khas diperoleh dari kampung tersebut. padi. Bekas menyimpan air yang dihasilkan daripada tanah liat ini dibentuk dan diukir dengan teliti.

dipercayai bahawa labu telah dibawa ke Sayong oleh Tuk Kaluk yang datang dari Minangkabau dalam zaman pemerintahan Sultan Iskandar.Sejarah kewujudan Menurut cerita. Tuk Kaluk merupakan salah seorang yang mempunyai hubungan yang intim dengan istana. Sejak itu Tuk Kaluk menyumbangkan kebolehannya membuat labu kepada penduduk kampung. Sewaktu Sultan Iskandar Zulkarnain menghilir sungai dari istana Pulau Cempaka Sari. sebagaimana yang dicatat oleh Raja Chulan dalam Misa Melayu. baginda turut membawa tembikar tanah ini yang digunakan sebagai bekas air minuman dan untuk bersiram . keris dan juga tembikar. parang. dikatakan telah dianugerahi tanah oleh sultan di Kampung Kepala Bendang sebagai menghargai kepandaiannya membuat hasil pertukangan seperti pedang. Labu Sayong bukan sahaja digunakan oleh golongan rakyat biasa malahan golongan istana turut juga menggunakanya. Lama-kelamaan penduduk di kampung ini pandai membuat labu hingga ke hari ini Penggunaan tembikar dalam kehidupan seharian memang meluas.

Air yang telah disimpan di dalam labu sayong boleh merawat beberapa jenis penyakit seperti batuk.Tujuan/kepentingan produk 1. perhiasan di dalam dan luar rumah 3. Menyejukkan air 2. . sebagai bekas menyimpan air sewaktu menziarahi tanah perkuburan 2. menjadi tempat simpanan air Keistimewaan/kelebihan/keunikan 1. demam panas dan sebagainya.

6. 2. Untuk meluaskan pasaran. Beberapa alat pengukir lain juga digunakan yang diperbuat dari dawai dan besi yang telah ditajamkan pada bahagian hujungnya. 3. Semua alat ini digunakan untuk membuat ragam hias. kerja secara berkumpulan akan menjimatkan masa. Terdapat juga pihak yang menggunakan bantuan mesin. Beberapa batang pisau dari builuh atau kayu untuk memotong tanah liat 3.48 cm x 12. KAEDAH / CARA PENGHASILAN Tenaga kerja 1. Sekeping papan empat persegi 30.7 cm tebal digunakan untuk membentuk dan mencantum tanah liat yang diuli sewaktu proses membuat bentuk tembikar 2. Batu-batu licin.Tanah sawah Senarai peralatan 1. Tempurung atau mangkuk untuk bekas air bagi membasahkan tanah liat kental. Kayu-kayu penepik atau pengukir 4. Bekerja secara individu ataupun kumpulan. Senarai bahan 1. 5. botol atau bekas bulat untuk melicinkan .3.Tanah liat busut . Medium utama ialah tanah liat yang diambil daripada: .

Proses / peringkat penghasilan 1. 8. Menumbuk -tanah yang telah kering ditumbuk dengan menggunakan lesung kaki. Tanah-tanah liat itu dijemur di bawah cahaya matahari selama dua atau tiga hari. 4.mengambil tanah yang sesuai iaitu tanah biasa. 7. 2. Terdapat juga papan leper yang bulat seperti piring disebut sebagai capah. Membancuh -proses ini mencampurkan tanah dengan air. Bahan yang dibancuh mesti . Mengambil Tanah .tanah pasir dan tanah liat. -proses ini juga untuk menjadi tanah liat tadi berbentuk tepung 5. berfungsi sebagai roda pemutar. Mengayak -proses ini bertujuan untuk mengasingkan sampah dan bahan yang tidak hancur. Menjemurkan tanah -tujuan mengeringkan tanah-tanah liat yang digunakan. Beberapa batang kayu kecil untuk melicinkan tanah liat ketika bentuk tembikar (labu) masih basah.permukaan tembikar. 3. Pinggan ayan dan daun pisang sebagai tapak untuk membentuk tembikar.

Sudip buluh digunakan untuk melurut permukaan labu supaya kelihatan sama dan licin. Labu ini dibiarkan kering untuk dibakar. Labu dibiarkan kering sebelum dihiasi dengan motif. Tanah liat leper akan menjadi bahagian tapak labu. Motif-motif yang dihasilkan dengan menekan kayu meterai ke permukaan labu. 6. 7. . Menguli tanah boleh dikerjakan dengan tekanan tangan dan pusingan tanah. Menghias Apabila labu siap. ia dilicinkan dengan sudip buluh dan digilap menggunakan batu luru. Ibu jari berperanan penting dalam pembentukan permukaan labu. leher. Proses pemicitan ini dilakukan untuk menaikkan tanah agar berbentuk badan. Tanah berbentuk silinder akan dilingkari menjadi satu bulatan dan diletakkan di atas pinggan. Penepek digunakan untuk memampatkan badan labu.tanah liat yang telah dileperkan dicantum bagi menutup bahagian terbuka.tidak terlalu lembik. -bahan ini boleh diadun di dalam baldi atau besen. Setelah badan labu terbentuk . Membentuk Membentuk adalah penting dalam menghasilkan labu kerana inilah yang menentukan keindahan dan kekuatan labu. Lingkaran tanah dipicit sambil memusing pinggan. kepala dan muncung labu. Menguli Tujuan untuk menjadikan ketulan tanah yang padat dari mengandungi angin. 8.

Membakar Proses ini terbahagi kepada tiga peringkat iaitu menyalai.9. Bahang api ini akan memanaskan labu yang telah dimasukkan ke dalam unggun api. Labu dibiarkan seketika dan dibersihkan sebelum digunakan. sabut kelapa kering. daun kelapa atau tikar selepas disalai. Selepas dibakar labu dimasukkan ke dalam sekam padi untuk mendapatkan warna hitam di permukaan labu. Kayu api disusun dibawah para lalu dinyalakan untuk proses pembakaran. . membakar dan menyepuh. Kemudian bahagian bawah tapak labu disapu dengan damar untuk menghalang air daripada meresap keluar. Labu-labu yang cukup kering disalai menggunakan bahang api. Kemudian labu diletakkan di atas para secara terbalik dan ditutup dengan daun pisang. dan sedikit kayu kering yang dibakar.

Menjadi salah satu kraf tangan yang dikagumi ornag luar. swasta dan institusi pendidikan yang berkunjung dan membuat lawatan ke tapak pembuatan Labu Sayong. PERKEMBANGAN PRODUK Pengiktirafan / sambutan daripada pengguna / penghargaan 1. 2. . Pembuat –pembuat labu sayong akan lebih bangga sekiranya produk hasilan mereka mendapat penghargaan daripada kerajaan. Akan menjadi produk kebanggaan negara 3.4. terdapat juga beberapa organisasi kerajaan. Kemajuan yang dicapai 1. Setiap kali mereka melihat. Labu sayong terkenal di seluruh Malaysia 2. 3. Selain itu. Memerlukan ketelitian yang mendalam Potensi produk 1. 2. Ramai pengunjung yang datang dari jauh hanya semata-semata untuk melihat cara penghasilan labu sayong ini. Proses pembuatan yang agak rumit 2. 3. Berpotensi akan lebih menyerlah pada masa akan datang sekiranya diteruskan oleh generasi kini. Telah Berjaya memasarkan labu sayong ke peringkat antarabangsa Cabaran dan masalah yang dihadapi 1. mereka pasti akan kagum dan secara tidak lansung mereka akan membeli sebagai tanda kenangan ataupun kegunaan mereka sendiri.

Setelah saya menyiapkan folio sejarah ini.Allah ……. Selain itu .W. Kini.RUMUSAN Bersyukur kepada Allah S.Alhamdulilah . .T Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani kerana terus menerus memberi petunjuk dan hidayah kepada kami . Insya.sebelum ini saya tidak tahu apa itu Labu sayong. saya mendapati Labu Sayong ialah sebuah kraf tangan yang terkenal di seluruh dunia dan turut mengajar saya mengenali kraf tangan yang termasyhur ini. saya menanam cita – cita untuk menjadi seorang pembuat Labu Sayong untuk menjadikan diri saya sebagai seorang yang sabar dan yang terkenal di pelusuk dunia . Ramai orang yang tidak berminat dengan pekerjaan pembuatan Labu Sayong kerana mengambil masa yang lama untuk siap dan menguji kesabaran si pembuat ..

LAMPIRAN .

.

Utara. ensiklopedia bebas.htm 5.htm 4.htm 6. Soalan . Labu sayong . Keusahawanan. Kebudayaan & Kesenian . Labu Sayong . Labu Sayong Sejarah Labu Sayong.Komunikasi.soalan pertanyaan oleh pelanggan bakal pembeli pemborong tentang labu sayong. Utusan Malaysia Online .htm 3.Wikipedia Bahasa Melayu.CARI Malay Forums.htm 2.htm .RUJUKAN Sumber internet: 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful