Tajuk kajian

LABU SAYONG

SENARAI PERALATAN .PENGENALAN .CABARAN .Senarai kandungan MUKA SURAT PENGHARGAAN OBJEKTIF KAJIAN KAEDAH KAJIAN HASIL KAJIAN 1) MAKLUMAT ASAS PRODUK TEMPATAN 2) LATAR BELAKANG PRODUK .SEJARAH KEWUJUDAN .PROSES / PERINGKAT PENGHASILAN 4) PERKEMBANGAN PRODUK .POTENSI PRODUK RUMUSAN LAMPIRAN RUJUKAN .SENARAI BAHAN .KEMAJUAN YANG DICAPAI .TENAGA KERJA .KEISTIMEWAAN / KELEBIHAN / KEUNIKAN 3) KAEDAH / CARA PENGHASILAN .TUJUAN / KEPENTINGAN PRODUK .PENGIKTIRAFAN / SAMBUTAN .

yang telah banyak membantu saya dalam proses menyiapkan folio yang bersejarah ini . saya mengucapkan ribuan terima kasih kepada guru kelas tingkatan 3G Puan Khadijah binti Abdul Rahman kerana telah memberi tunjuk ajar dan membimbing kami untuk membuat folio ini . Tidak lupa juga kepada ibu bapa saya dan abang saya . terima kasih kepada pihak-pihak yang sudi menghulurkan bantuan kepada saya. Puan Hafsah binti Lebai Hussin kerana telah membenarkan kami melakukan tugasan yang berat ini . Assalamualaikum. . terima kasih.saya dapat juga menyiapkan folio sejarah ini. Banyak dugaan yang telah menimpa kami semasa melakukan tugasan ini . Akhir sekali. Selain itu. Sekian.Penghargaan Bersyukur kehadrat Ilahi atas limpah kurniaannya . Pertama sekali saya mengucapkan terima kasih kepada pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Sungai Petani.

saya akan dapat: .Objektif kajian 1. . . .Mensyukuri nikmat Tuhan kerana dilimpahkan dengan pelbagai seni dalam kehidupan kita. Dengan menghasilkan folio ini.Menilai keistimewaan dan keunikan produk tersebut. .Mengetahui banyak produk tempatan yang terdapat di Malaysia.Mengetahui secara terperinici proses – proses pembuatan produk tersebut. .Mengetahui lokasi penghasilan produk tersebut.

Berdasarkan media massa dan media elektronik 4. Membaca bahan – bahan artikel . Mencari sumber atau bahan melalui internet 2. Temubual bersama abang dan kawan – kawan 5. Melalui pemerhatian 3.Kaedah kajian 1.

Mukim Buaia. Mukim Sayong Kuala Kangsar  Kampung Paya Lintah. Padang Rengas  Kampung Kuala Dal. Lokasi Berikut antara lokasi perusahaan membuat labu sayong dalam daerah Kuala Kangsar:  Kampung Kepala Bendang. Padang Rengas . MAKLUMAT ASAS PRODUK TEMPATAN Nama produk Labu sayong Kategori Kraf tangan Nama pengusaha Zaleha Pandak Sidek. Mukim Buaia. 49 tahun.Hasil kajian 1.

cengkih dan pucuk rebung. Bekas menyimpan air yang dihasilkan daripada tanah liat ini dibentuk dan diukir dengan teliti. padi.2. lawang. Lanjutan daripada ini. Negeri Perak. . Motif ukirannya banyak menjurus kepada unsur tradisional. dalam Mukim Sayong. senduduk. perusahaan membuat labu sayong telah berkembang di kalangan waris asal pembuat tembikar ini ke sekitar perkampungan dalam daerah Kuala Kangsar. iaitu sebuah desa yang terletak 1 kilometer dari Kuala Kangsar. khususnya bunga-bungaan seperti bunga tanjung. LATAR BELAKANG Pengenalan Labu sayong ialah sejenis bekas tembikar bernama labu berwarna hitam yang merupakan produk perusahaan dari Kampung Kepala Bendang. Dari kampung inilah perusahaan ini berasal kerana sumber bahan mentah iaitu tanah liat khas diperoleh dari kampung tersebut.

parang. dikatakan telah dianugerahi tanah oleh sultan di Kampung Kepala Bendang sebagai menghargai kepandaiannya membuat hasil pertukangan seperti pedang. Tuk Kaluk merupakan salah seorang yang mempunyai hubungan yang intim dengan istana. keris dan juga tembikar.Sejarah kewujudan Menurut cerita. sebagaimana yang dicatat oleh Raja Chulan dalam Misa Melayu. Labu Sayong bukan sahaja digunakan oleh golongan rakyat biasa malahan golongan istana turut juga menggunakanya. Sejak itu Tuk Kaluk menyumbangkan kebolehannya membuat labu kepada penduduk kampung. dipercayai bahawa labu telah dibawa ke Sayong oleh Tuk Kaluk yang datang dari Minangkabau dalam zaman pemerintahan Sultan Iskandar. baginda turut membawa tembikar tanah ini yang digunakan sebagai bekas air minuman dan untuk bersiram . Lama-kelamaan penduduk di kampung ini pandai membuat labu hingga ke hari ini Penggunaan tembikar dalam kehidupan seharian memang meluas. Sewaktu Sultan Iskandar Zulkarnain menghilir sungai dari istana Pulau Cempaka Sari.

perhiasan di dalam dan luar rumah 3. demam panas dan sebagainya.Tujuan/kepentingan produk 1. Air yang telah disimpan di dalam labu sayong boleh merawat beberapa jenis penyakit seperti batuk. menjadi tempat simpanan air Keistimewaan/kelebihan/keunikan 1. Menyejukkan air 2. sebagai bekas menyimpan air sewaktu menziarahi tanah perkuburan 2. .

3. Kayu-kayu penepik atau pengukir 4. Beberapa alat pengukir lain juga digunakan yang diperbuat dari dawai dan besi yang telah ditajamkan pada bahagian hujungnya.Tanah sawah Senarai peralatan 1. botol atau bekas bulat untuk melicinkan . KAEDAH / CARA PENGHASILAN Tenaga kerja 1. Terdapat juga pihak yang menggunakan bantuan mesin. kerja secara berkumpulan akan menjimatkan masa.48 cm x 12.7 cm tebal digunakan untuk membentuk dan mencantum tanah liat yang diuli sewaktu proses membuat bentuk tembikar 2. Untuk meluaskan pasaran. Medium utama ialah tanah liat yang diambil daripada: . 3. Bekerja secara individu ataupun kumpulan. Sekeping papan empat persegi 30. 6. Senarai bahan 1. Beberapa batang pisau dari builuh atau kayu untuk memotong tanah liat 3. 2. Semua alat ini digunakan untuk membuat ragam hias. 5. Batu-batu licin. Tempurung atau mangkuk untuk bekas air bagi membasahkan tanah liat kental.Tanah liat busut .

8.tanah pasir dan tanah liat. Pinggan ayan dan daun pisang sebagai tapak untuk membentuk tembikar. 2. Mengayak -proses ini bertujuan untuk mengasingkan sampah dan bahan yang tidak hancur. 7. Menumbuk -tanah yang telah kering ditumbuk dengan menggunakan lesung kaki. 4.mengambil tanah yang sesuai iaitu tanah biasa. Tanah-tanah liat itu dijemur di bawah cahaya matahari selama dua atau tiga hari. Proses / peringkat penghasilan 1.permukaan tembikar. Terdapat juga papan leper yang bulat seperti piring disebut sebagai capah. -proses ini juga untuk menjadi tanah liat tadi berbentuk tepung 5. Membancuh -proses ini mencampurkan tanah dengan air. berfungsi sebagai roda pemutar. Menjemurkan tanah -tujuan mengeringkan tanah-tanah liat yang digunakan. Bahan yang dibancuh mesti . 3. Beberapa batang kayu kecil untuk melicinkan tanah liat ketika bentuk tembikar (labu) masih basah. Mengambil Tanah .

leher. Ibu jari berperanan penting dalam pembentukan permukaan labu. Menghias Apabila labu siap. 6. Penepek digunakan untuk memampatkan badan labu. Menguli tanah boleh dikerjakan dengan tekanan tangan dan pusingan tanah. Proses pemicitan ini dilakukan untuk menaikkan tanah agar berbentuk badan. Tanah liat leper akan menjadi bahagian tapak labu. Lingkaran tanah dipicit sambil memusing pinggan. Setelah badan labu terbentuk . 7. Membentuk Membentuk adalah penting dalam menghasilkan labu kerana inilah yang menentukan keindahan dan kekuatan labu.tidak terlalu lembik. Labu dibiarkan kering sebelum dihiasi dengan motif. Sudip buluh digunakan untuk melurut permukaan labu supaya kelihatan sama dan licin. Menguli Tujuan untuk menjadikan ketulan tanah yang padat dari mengandungi angin. kepala dan muncung labu. ia dilicinkan dengan sudip buluh dan digilap menggunakan batu luru. Tanah berbentuk silinder akan dilingkari menjadi satu bulatan dan diletakkan di atas pinggan. 8. -bahan ini boleh diadun di dalam baldi atau besen. Motif-motif yang dihasilkan dengan menekan kayu meterai ke permukaan labu. Labu ini dibiarkan kering untuk dibakar. .tanah liat yang telah dileperkan dicantum bagi menutup bahagian terbuka.

sabut kelapa kering. .9.Membakar Proses ini terbahagi kepada tiga peringkat iaitu menyalai. dan sedikit kayu kering yang dibakar. daun kelapa atau tikar selepas disalai. Bahang api ini akan memanaskan labu yang telah dimasukkan ke dalam unggun api. membakar dan menyepuh. Labu-labu yang cukup kering disalai menggunakan bahang api. Kemudian labu diletakkan di atas para secara terbalik dan ditutup dengan daun pisang. Labu dibiarkan seketika dan dibersihkan sebelum digunakan. Kemudian bahagian bawah tapak labu disapu dengan damar untuk menghalang air daripada meresap keluar. Kayu api disusun dibawah para lalu dinyalakan untuk proses pembakaran. Selepas dibakar labu dimasukkan ke dalam sekam padi untuk mendapatkan warna hitam di permukaan labu.

. Pembuat –pembuat labu sayong akan lebih bangga sekiranya produk hasilan mereka mendapat penghargaan daripada kerajaan. Telah Berjaya memasarkan labu sayong ke peringkat antarabangsa Cabaran dan masalah yang dihadapi 1. Labu sayong terkenal di seluruh Malaysia 2. Proses pembuatan yang agak rumit 2. Berpotensi akan lebih menyerlah pada masa akan datang sekiranya diteruskan oleh generasi kini. swasta dan institusi pendidikan yang berkunjung dan membuat lawatan ke tapak pembuatan Labu Sayong. 2. Setiap kali mereka melihat. PERKEMBANGAN PRODUK Pengiktirafan / sambutan daripada pengguna / penghargaan 1. Ramai pengunjung yang datang dari jauh hanya semata-semata untuk melihat cara penghasilan labu sayong ini. 3. 3. 2. mereka pasti akan kagum dan secara tidak lansung mereka akan membeli sebagai tanda kenangan ataupun kegunaan mereka sendiri.4. terdapat juga beberapa organisasi kerajaan. Menjadi salah satu kraf tangan yang dikagumi ornag luar. Selain itu. Akan menjadi produk kebanggaan negara 3. Kemajuan yang dicapai 1. Memerlukan ketelitian yang mendalam Potensi produk 1.

Insya.Alhamdulilah .W. Kini.sebelum ini saya tidak tahu apa itu Labu sayong.Allah ……. saya mendapati Labu Sayong ialah sebuah kraf tangan yang terkenal di seluruh dunia dan turut mengajar saya mengenali kraf tangan yang termasyhur ini.RUMUSAN Bersyukur kepada Allah S.. saya menanam cita – cita untuk menjadi seorang pembuat Labu Sayong untuk menjadikan diri saya sebagai seorang yang sabar dan yang terkenal di pelusuk dunia . . Setelah saya menyiapkan folio sejarah ini. Ramai orang yang tidak berminat dengan pekerjaan pembuatan Labu Sayong kerana mengambil masa yang lama untuk siap dan menguji kesabaran si pembuat .T Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani kerana terus menerus memberi petunjuk dan hidayah kepada kami . Selain itu .

LAMPIRAN .

.

ensiklopedia bebas.Utara. Labu Sayong .htm 3.Komunikasi.htm 6.soalan pertanyaan oleh pelanggan bakal pembeli pemborong tentang labu sayong.htm 2.CARI Malay Forums.htm . Soalan .htm 4. Keusahawanan.RUJUKAN Sumber internet: 1.htm 5. Utusan Malaysia Online . Kebudayaan & Kesenian .Wikipedia Bahasa Melayu. Labu Sayong Sejarah Labu Sayong. Labu sayong .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful