Tajuk kajian

LABU SAYONG

PENGIKTIRAFAN / SAMBUTAN .TENAGA KERJA .CABARAN .SEJARAH KEWUJUDAN .TUJUAN / KEPENTINGAN PRODUK .SENARAI BAHAN .KEISTIMEWAAN / KELEBIHAN / KEUNIKAN 3) KAEDAH / CARA PENGHASILAN .SENARAI PERALATAN .PROSES / PERINGKAT PENGHASILAN 4) PERKEMBANGAN PRODUK .Senarai kandungan MUKA SURAT PENGHARGAAN OBJEKTIF KAJIAN KAEDAH KAJIAN HASIL KAJIAN 1) MAKLUMAT ASAS PRODUK TEMPATAN 2) LATAR BELAKANG PRODUK .KEMAJUAN YANG DICAPAI .POTENSI PRODUK RUMUSAN LAMPIRAN RUJUKAN .PENGENALAN .

Tidak lupa juga kepada ibu bapa saya dan abang saya . . yang telah banyak membantu saya dalam proses menyiapkan folio yang bersejarah ini . Puan Hafsah binti Lebai Hussin kerana telah membenarkan kami melakukan tugasan yang berat ini . Pertama sekali saya mengucapkan terima kasih kepada pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Sungai Petani. Assalamualaikum. terima kasih kepada pihak-pihak yang sudi menghulurkan bantuan kepada saya. Banyak dugaan yang telah menimpa kami semasa melakukan tugasan ini .Penghargaan Bersyukur kehadrat Ilahi atas limpah kurniaannya . terima kasih.saya dapat juga menyiapkan folio sejarah ini. Selain itu. Akhir sekali. saya mengucapkan ribuan terima kasih kepada guru kelas tingkatan 3G Puan Khadijah binti Abdul Rahman kerana telah memberi tunjuk ajar dan membimbing kami untuk membuat folio ini . Sekian.

Mensyukuri nikmat Tuhan kerana dilimpahkan dengan pelbagai seni dalam kehidupan kita.Mengetahui banyak produk tempatan yang terdapat di Malaysia. . .Mengetahui secara terperinici proses – proses pembuatan produk tersebut. Dengan menghasilkan folio ini.Mengetahui lokasi penghasilan produk tersebut. . .Objektif kajian 1. .Menilai keistimewaan dan keunikan produk tersebut. saya akan dapat: .

Mencari sumber atau bahan melalui internet 2. Temubual bersama abang dan kawan – kawan 5.Kaedah kajian 1. Melalui pemerhatian 3. Membaca bahan – bahan artikel . Berdasarkan media massa dan media elektronik 4.

Mukim Buaia. Padang Rengas  Kampung Kuala Dal. Padang Rengas . 49 tahun. Lokasi Berikut antara lokasi perusahaan membuat labu sayong dalam daerah Kuala Kangsar:  Kampung Kepala Bendang. Mukim Sayong Kuala Kangsar  Kampung Paya Lintah. Mukim Buaia.Hasil kajian 1. MAKLUMAT ASAS PRODUK TEMPATAN Nama produk Labu sayong Kategori Kraf tangan Nama pengusaha Zaleha Pandak Sidek.

Motif ukirannya banyak menjurus kepada unsur tradisional. khususnya bunga-bungaan seperti bunga tanjung. senduduk. iaitu sebuah desa yang terletak 1 kilometer dari Kuala Kangsar. lawang. .2. cengkih dan pucuk rebung. dalam Mukim Sayong. perusahaan membuat labu sayong telah berkembang di kalangan waris asal pembuat tembikar ini ke sekitar perkampungan dalam daerah Kuala Kangsar. Lanjutan daripada ini. LATAR BELAKANG Pengenalan Labu sayong ialah sejenis bekas tembikar bernama labu berwarna hitam yang merupakan produk perusahaan dari Kampung Kepala Bendang. Dari kampung inilah perusahaan ini berasal kerana sumber bahan mentah iaitu tanah liat khas diperoleh dari kampung tersebut. Bekas menyimpan air yang dihasilkan daripada tanah liat ini dibentuk dan diukir dengan teliti. padi. Negeri Perak.

Sejak itu Tuk Kaluk menyumbangkan kebolehannya membuat labu kepada penduduk kampung.Sejarah kewujudan Menurut cerita. keris dan juga tembikar. dipercayai bahawa labu telah dibawa ke Sayong oleh Tuk Kaluk yang datang dari Minangkabau dalam zaman pemerintahan Sultan Iskandar. Tuk Kaluk merupakan salah seorang yang mempunyai hubungan yang intim dengan istana. Lama-kelamaan penduduk di kampung ini pandai membuat labu hingga ke hari ini Penggunaan tembikar dalam kehidupan seharian memang meluas. Sewaktu Sultan Iskandar Zulkarnain menghilir sungai dari istana Pulau Cempaka Sari. parang. baginda turut membawa tembikar tanah ini yang digunakan sebagai bekas air minuman dan untuk bersiram . Labu Sayong bukan sahaja digunakan oleh golongan rakyat biasa malahan golongan istana turut juga menggunakanya. dikatakan telah dianugerahi tanah oleh sultan di Kampung Kepala Bendang sebagai menghargai kepandaiannya membuat hasil pertukangan seperti pedang. sebagaimana yang dicatat oleh Raja Chulan dalam Misa Melayu.

Air yang telah disimpan di dalam labu sayong boleh merawat beberapa jenis penyakit seperti batuk. sebagai bekas menyimpan air sewaktu menziarahi tanah perkuburan 2.Tujuan/kepentingan produk 1. perhiasan di dalam dan luar rumah 3. demam panas dan sebagainya. . menjadi tempat simpanan air Keistimewaan/kelebihan/keunikan 1. Menyejukkan air 2.

Kayu-kayu penepik atau pengukir 4. Beberapa batang pisau dari builuh atau kayu untuk memotong tanah liat 3.Tanah sawah Senarai peralatan 1. Untuk meluaskan pasaran.3. 5. 2. Beberapa alat pengukir lain juga digunakan yang diperbuat dari dawai dan besi yang telah ditajamkan pada bahagian hujungnya. kerja secara berkumpulan akan menjimatkan masa. Semua alat ini digunakan untuk membuat ragam hias. Sekeping papan empat persegi 30. 3. Tempurung atau mangkuk untuk bekas air bagi membasahkan tanah liat kental.48 cm x 12. Batu-batu licin. Bekerja secara individu ataupun kumpulan.Tanah liat busut . KAEDAH / CARA PENGHASILAN Tenaga kerja 1.7 cm tebal digunakan untuk membentuk dan mencantum tanah liat yang diuli sewaktu proses membuat bentuk tembikar 2. 6. botol atau bekas bulat untuk melicinkan . Medium utama ialah tanah liat yang diambil daripada: . Terdapat juga pihak yang menggunakan bantuan mesin. Senarai bahan 1.

Bahan yang dibancuh mesti . Mengayak -proses ini bertujuan untuk mengasingkan sampah dan bahan yang tidak hancur. 8. 4. Membancuh -proses ini mencampurkan tanah dengan air.permukaan tembikar.tanah pasir dan tanah liat. Mengambil Tanah . Proses / peringkat penghasilan 1. Terdapat juga papan leper yang bulat seperti piring disebut sebagai capah.mengambil tanah yang sesuai iaitu tanah biasa. Pinggan ayan dan daun pisang sebagai tapak untuk membentuk tembikar. Beberapa batang kayu kecil untuk melicinkan tanah liat ketika bentuk tembikar (labu) masih basah. -proses ini juga untuk menjadi tanah liat tadi berbentuk tepung 5. 3. 2. berfungsi sebagai roda pemutar. Menjemurkan tanah -tujuan mengeringkan tanah-tanah liat yang digunakan. Tanah-tanah liat itu dijemur di bawah cahaya matahari selama dua atau tiga hari. Menumbuk -tanah yang telah kering ditumbuk dengan menggunakan lesung kaki. 7.

Menguli Tujuan untuk menjadikan ketulan tanah yang padat dari mengandungi angin. Proses pemicitan ini dilakukan untuk menaikkan tanah agar berbentuk badan. Lingkaran tanah dipicit sambil memusing pinggan. 6. Labu dibiarkan kering sebelum dihiasi dengan motif. -bahan ini boleh diadun di dalam baldi atau besen. Penepek digunakan untuk memampatkan badan labu. Sudip buluh digunakan untuk melurut permukaan labu supaya kelihatan sama dan licin. 8. ia dilicinkan dengan sudip buluh dan digilap menggunakan batu luru. Labu ini dibiarkan kering untuk dibakar. .tidak terlalu lembik. Menguli tanah boleh dikerjakan dengan tekanan tangan dan pusingan tanah. Membentuk Membentuk adalah penting dalam menghasilkan labu kerana inilah yang menentukan keindahan dan kekuatan labu. kepala dan muncung labu. Tanah liat leper akan menjadi bahagian tapak labu. Ibu jari berperanan penting dalam pembentukan permukaan labu. 7. Setelah badan labu terbentuk . Motif-motif yang dihasilkan dengan menekan kayu meterai ke permukaan labu. leher. Tanah berbentuk silinder akan dilingkari menjadi satu bulatan dan diletakkan di atas pinggan. Menghias Apabila labu siap.tanah liat yang telah dileperkan dicantum bagi menutup bahagian terbuka.

Kemudian bahagian bawah tapak labu disapu dengan damar untuk menghalang air daripada meresap keluar. .Membakar Proses ini terbahagi kepada tiga peringkat iaitu menyalai. membakar dan menyepuh.9. sabut kelapa kering. Kayu api disusun dibawah para lalu dinyalakan untuk proses pembakaran. Selepas dibakar labu dimasukkan ke dalam sekam padi untuk mendapatkan warna hitam di permukaan labu. Bahang api ini akan memanaskan labu yang telah dimasukkan ke dalam unggun api. Labu-labu yang cukup kering disalai menggunakan bahang api. Labu dibiarkan seketika dan dibersihkan sebelum digunakan. Kemudian labu diletakkan di atas para secara terbalik dan ditutup dengan daun pisang. daun kelapa atau tikar selepas disalai. dan sedikit kayu kering yang dibakar.

Pembuat –pembuat labu sayong akan lebih bangga sekiranya produk hasilan mereka mendapat penghargaan daripada kerajaan. 2. Kemajuan yang dicapai 1. mereka pasti akan kagum dan secara tidak lansung mereka akan membeli sebagai tanda kenangan ataupun kegunaan mereka sendiri. Berpotensi akan lebih menyerlah pada masa akan datang sekiranya diteruskan oleh generasi kini. Akan menjadi produk kebanggaan negara 3. 3. 2. Ramai pengunjung yang datang dari jauh hanya semata-semata untuk melihat cara penghasilan labu sayong ini. Setiap kali mereka melihat. Labu sayong terkenal di seluruh Malaysia 2. Menjadi salah satu kraf tangan yang dikagumi ornag luar. PERKEMBANGAN PRODUK Pengiktirafan / sambutan daripada pengguna / penghargaan 1. Memerlukan ketelitian yang mendalam Potensi produk 1. Selain itu. . swasta dan institusi pendidikan yang berkunjung dan membuat lawatan ke tapak pembuatan Labu Sayong.4. 3. Telah Berjaya memasarkan labu sayong ke peringkat antarabangsa Cabaran dan masalah yang dihadapi 1. Proses pembuatan yang agak rumit 2. terdapat juga beberapa organisasi kerajaan.

saya mendapati Labu Sayong ialah sebuah kraf tangan yang terkenal di seluruh dunia dan turut mengajar saya mengenali kraf tangan yang termasyhur ini.Alhamdulilah . . Setelah saya menyiapkan folio sejarah ini.W. Ramai orang yang tidak berminat dengan pekerjaan pembuatan Labu Sayong kerana mengambil masa yang lama untuk siap dan menguji kesabaran si pembuat .RUMUSAN Bersyukur kepada Allah S.T Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani kerana terus menerus memberi petunjuk dan hidayah kepada kami .sebelum ini saya tidak tahu apa itu Labu sayong. saya menanam cita – cita untuk menjadi seorang pembuat Labu Sayong untuk menjadikan diri saya sebagai seorang yang sabar dan yang terkenal di pelusuk dunia .Allah ……. Kini. Selain itu . Insya..

LAMPIRAN .

.

htm 2. Kebudayaan & Kesenian . Soalan .RUJUKAN Sumber internet: 1. Labu Sayong Sejarah Labu Sayong.Wikipedia Bahasa Melayu.htm .htm 4. Labu Sayong . Labu sayong .htm 3.soalan pertanyaan oleh pelanggan bakal pembeli pemborong tentang labu sayong.htm 5. Utusan Malaysia Online . Keusahawanan. ensiklopedia bebas.CARI Malay Forums.htm 6.Utara.Komunikasi.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.