Tajuk kajian

LABU SAYONG

SEJARAH KEWUJUDAN .Senarai kandungan MUKA SURAT PENGHARGAAN OBJEKTIF KAJIAN KAEDAH KAJIAN HASIL KAJIAN 1) MAKLUMAT ASAS PRODUK TEMPATAN 2) LATAR BELAKANG PRODUK .PENGENALAN .TENAGA KERJA .PENGIKTIRAFAN / SAMBUTAN .TUJUAN / KEPENTINGAN PRODUK .SENARAI PERALATAN .CABARAN .SENARAI BAHAN .POTENSI PRODUK RUMUSAN LAMPIRAN RUJUKAN .KEMAJUAN YANG DICAPAI .KEISTIMEWAAN / KELEBIHAN / KEUNIKAN 3) KAEDAH / CARA PENGHASILAN .PROSES / PERINGKAT PENGHASILAN 4) PERKEMBANGAN PRODUK .

terima kasih. . Pertama sekali saya mengucapkan terima kasih kepada pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Sungai Petani. Puan Hafsah binti Lebai Hussin kerana telah membenarkan kami melakukan tugasan yang berat ini .saya dapat juga menyiapkan folio sejarah ini. Sekian. yang telah banyak membantu saya dalam proses menyiapkan folio yang bersejarah ini .Penghargaan Bersyukur kehadrat Ilahi atas limpah kurniaannya . terima kasih kepada pihak-pihak yang sudi menghulurkan bantuan kepada saya. Selain itu. Akhir sekali. Tidak lupa juga kepada ibu bapa saya dan abang saya . Assalamualaikum. saya mengucapkan ribuan terima kasih kepada guru kelas tingkatan 3G Puan Khadijah binti Abdul Rahman kerana telah memberi tunjuk ajar dan membimbing kami untuk membuat folio ini . Banyak dugaan yang telah menimpa kami semasa melakukan tugasan ini .

Mensyukuri nikmat Tuhan kerana dilimpahkan dengan pelbagai seni dalam kehidupan kita.Objektif kajian 1.Mengetahui lokasi penghasilan produk tersebut.Menilai keistimewaan dan keunikan produk tersebut. . Dengan menghasilkan folio ini.Mengetahui secara terperinici proses – proses pembuatan produk tersebut. . saya akan dapat: . .Mengetahui banyak produk tempatan yang terdapat di Malaysia. . .

Melalui pemerhatian 3. Temubual bersama abang dan kawan – kawan 5. Berdasarkan media massa dan media elektronik 4.Kaedah kajian 1. Membaca bahan – bahan artikel . Mencari sumber atau bahan melalui internet 2.

Mukim Sayong Kuala Kangsar  Kampung Paya Lintah. Padang Rengas  Kampung Kuala Dal. Padang Rengas .Hasil kajian 1. MAKLUMAT ASAS PRODUK TEMPATAN Nama produk Labu sayong Kategori Kraf tangan Nama pengusaha Zaleha Pandak Sidek. Mukim Buaia. 49 tahun. Mukim Buaia. Lokasi Berikut antara lokasi perusahaan membuat labu sayong dalam daerah Kuala Kangsar:  Kampung Kepala Bendang.

khususnya bunga-bungaan seperti bunga tanjung. Negeri Perak. cengkih dan pucuk rebung. dalam Mukim Sayong. padi. iaitu sebuah desa yang terletak 1 kilometer dari Kuala Kangsar. lawang. LATAR BELAKANG Pengenalan Labu sayong ialah sejenis bekas tembikar bernama labu berwarna hitam yang merupakan produk perusahaan dari Kampung Kepala Bendang. Lanjutan daripada ini. Dari kampung inilah perusahaan ini berasal kerana sumber bahan mentah iaitu tanah liat khas diperoleh dari kampung tersebut. perusahaan membuat labu sayong telah berkembang di kalangan waris asal pembuat tembikar ini ke sekitar perkampungan dalam daerah Kuala Kangsar. Bekas menyimpan air yang dihasilkan daripada tanah liat ini dibentuk dan diukir dengan teliti. senduduk. Motif ukirannya banyak menjurus kepada unsur tradisional.2. .

Sewaktu Sultan Iskandar Zulkarnain menghilir sungai dari istana Pulau Cempaka Sari. dikatakan telah dianugerahi tanah oleh sultan di Kampung Kepala Bendang sebagai menghargai kepandaiannya membuat hasil pertukangan seperti pedang. dipercayai bahawa labu telah dibawa ke Sayong oleh Tuk Kaluk yang datang dari Minangkabau dalam zaman pemerintahan Sultan Iskandar. baginda turut membawa tembikar tanah ini yang digunakan sebagai bekas air minuman dan untuk bersiram . Lama-kelamaan penduduk di kampung ini pandai membuat labu hingga ke hari ini Penggunaan tembikar dalam kehidupan seharian memang meluas. keris dan juga tembikar. sebagaimana yang dicatat oleh Raja Chulan dalam Misa Melayu. Sejak itu Tuk Kaluk menyumbangkan kebolehannya membuat labu kepada penduduk kampung. Tuk Kaluk merupakan salah seorang yang mempunyai hubungan yang intim dengan istana. parang. Labu Sayong bukan sahaja digunakan oleh golongan rakyat biasa malahan golongan istana turut juga menggunakanya.Sejarah kewujudan Menurut cerita.

Menyejukkan air 2. . perhiasan di dalam dan luar rumah 3. menjadi tempat simpanan air Keistimewaan/kelebihan/keunikan 1. sebagai bekas menyimpan air sewaktu menziarahi tanah perkuburan 2.Tujuan/kepentingan produk 1. demam panas dan sebagainya. Air yang telah disimpan di dalam labu sayong boleh merawat beberapa jenis penyakit seperti batuk.

5. Medium utama ialah tanah liat yang diambil daripada: . 3. Kayu-kayu penepik atau pengukir 4. KAEDAH / CARA PENGHASILAN Tenaga kerja 1. Untuk meluaskan pasaran.Tanah liat busut . Tempurung atau mangkuk untuk bekas air bagi membasahkan tanah liat kental. Sekeping papan empat persegi 30. Batu-batu licin. 6. Beberapa batang pisau dari builuh atau kayu untuk memotong tanah liat 3. Semua alat ini digunakan untuk membuat ragam hias.48 cm x 12.Tanah sawah Senarai peralatan 1.7 cm tebal digunakan untuk membentuk dan mencantum tanah liat yang diuli sewaktu proses membuat bentuk tembikar 2.3. Beberapa alat pengukir lain juga digunakan yang diperbuat dari dawai dan besi yang telah ditajamkan pada bahagian hujungnya. Terdapat juga pihak yang menggunakan bantuan mesin. botol atau bekas bulat untuk melicinkan . Senarai bahan 1. Bekerja secara individu ataupun kumpulan. 2. kerja secara berkumpulan akan menjimatkan masa.

Membancuh -proses ini mencampurkan tanah dengan air. Mengayak -proses ini bertujuan untuk mengasingkan sampah dan bahan yang tidak hancur. Beberapa batang kayu kecil untuk melicinkan tanah liat ketika bentuk tembikar (labu) masih basah. 8. Menumbuk -tanah yang telah kering ditumbuk dengan menggunakan lesung kaki.mengambil tanah yang sesuai iaitu tanah biasa. Proses / peringkat penghasilan 1. Mengambil Tanah .permukaan tembikar. 2.tanah pasir dan tanah liat. Menjemurkan tanah -tujuan mengeringkan tanah-tanah liat yang digunakan. Terdapat juga papan leper yang bulat seperti piring disebut sebagai capah. Pinggan ayan dan daun pisang sebagai tapak untuk membentuk tembikar. 4. Bahan yang dibancuh mesti . 3. Tanah-tanah liat itu dijemur di bawah cahaya matahari selama dua atau tiga hari. berfungsi sebagai roda pemutar. -proses ini juga untuk menjadi tanah liat tadi berbentuk tepung 5. 7.

tidak terlalu lembik. 8. Ibu jari berperanan penting dalam pembentukan permukaan labu. kepala dan muncung labu. Menguli Tujuan untuk menjadikan ketulan tanah yang padat dari mengandungi angin. 7. 6. Proses pemicitan ini dilakukan untuk menaikkan tanah agar berbentuk badan. Tanah berbentuk silinder akan dilingkari menjadi satu bulatan dan diletakkan di atas pinggan. Labu dibiarkan kering sebelum dihiasi dengan motif. Tanah liat leper akan menjadi bahagian tapak labu. ia dilicinkan dengan sudip buluh dan digilap menggunakan batu luru. Menghias Apabila labu siap.tanah liat yang telah dileperkan dicantum bagi menutup bahagian terbuka. Lingkaran tanah dipicit sambil memusing pinggan. Menguli tanah boleh dikerjakan dengan tekanan tangan dan pusingan tanah. Labu ini dibiarkan kering untuk dibakar. . Setelah badan labu terbentuk . -bahan ini boleh diadun di dalam baldi atau besen. Motif-motif yang dihasilkan dengan menekan kayu meterai ke permukaan labu. Penepek digunakan untuk memampatkan badan labu. Membentuk Membentuk adalah penting dalam menghasilkan labu kerana inilah yang menentukan keindahan dan kekuatan labu. Sudip buluh digunakan untuk melurut permukaan labu supaya kelihatan sama dan licin. leher.

sabut kelapa kering. Labu dibiarkan seketika dan dibersihkan sebelum digunakan. Kemudian labu diletakkan di atas para secara terbalik dan ditutup dengan daun pisang. daun kelapa atau tikar selepas disalai.9. Selepas dibakar labu dimasukkan ke dalam sekam padi untuk mendapatkan warna hitam di permukaan labu.Membakar Proses ini terbahagi kepada tiga peringkat iaitu menyalai. . Kayu api disusun dibawah para lalu dinyalakan untuk proses pembakaran. Kemudian bahagian bawah tapak labu disapu dengan damar untuk menghalang air daripada meresap keluar. Labu-labu yang cukup kering disalai menggunakan bahang api. dan sedikit kayu kering yang dibakar. Bahang api ini akan memanaskan labu yang telah dimasukkan ke dalam unggun api. membakar dan menyepuh.

Telah Berjaya memasarkan labu sayong ke peringkat antarabangsa Cabaran dan masalah yang dihadapi 1. Ramai pengunjung yang datang dari jauh hanya semata-semata untuk melihat cara penghasilan labu sayong ini. 3. swasta dan institusi pendidikan yang berkunjung dan membuat lawatan ke tapak pembuatan Labu Sayong. 2. . Labu sayong terkenal di seluruh Malaysia 2. mereka pasti akan kagum dan secara tidak lansung mereka akan membeli sebagai tanda kenangan ataupun kegunaan mereka sendiri. Proses pembuatan yang agak rumit 2. Akan menjadi produk kebanggaan negara 3. Berpotensi akan lebih menyerlah pada masa akan datang sekiranya diteruskan oleh generasi kini. 2. terdapat juga beberapa organisasi kerajaan. Pembuat –pembuat labu sayong akan lebih bangga sekiranya produk hasilan mereka mendapat penghargaan daripada kerajaan. Memerlukan ketelitian yang mendalam Potensi produk 1. Kemajuan yang dicapai 1.4. Setiap kali mereka melihat. Menjadi salah satu kraf tangan yang dikagumi ornag luar. Selain itu. 3. PERKEMBANGAN PRODUK Pengiktirafan / sambutan daripada pengguna / penghargaan 1.

sebelum ini saya tidak tahu apa itu Labu sayong.RUMUSAN Bersyukur kepada Allah S.Allah ……. Setelah saya menyiapkan folio sejarah ini. Ramai orang yang tidak berminat dengan pekerjaan pembuatan Labu Sayong kerana mengambil masa yang lama untuk siap dan menguji kesabaran si pembuat .T Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani kerana terus menerus memberi petunjuk dan hidayah kepada kami . . Selain itu . saya menanam cita – cita untuk menjadi seorang pembuat Labu Sayong untuk menjadikan diri saya sebagai seorang yang sabar dan yang terkenal di pelusuk dunia . Insya.Alhamdulilah .. Kini. saya mendapati Labu Sayong ialah sebuah kraf tangan yang terkenal di seluruh dunia dan turut mengajar saya mengenali kraf tangan yang termasyhur ini.W.

LAMPIRAN .

.

Keusahawanan. Kebudayaan & Kesenian .htm 5.RUJUKAN Sumber internet: 1.Wikipedia Bahasa Melayu.CARI Malay Forums.soalan pertanyaan oleh pelanggan bakal pembeli pemborong tentang labu sayong.htm 2.Utara.htm 4. Labu sayong .htm . Labu Sayong Sejarah Labu Sayong. ensiklopedia bebas. Soalan .htm 6.htm 3. Utusan Malaysia Online .Komunikasi. Labu Sayong .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.