Tajuk kajian

LABU SAYONG

KEISTIMEWAAN / KELEBIHAN / KEUNIKAN 3) KAEDAH / CARA PENGHASILAN .SEJARAH KEWUJUDAN .POTENSI PRODUK RUMUSAN LAMPIRAN RUJUKAN .TUJUAN / KEPENTINGAN PRODUK .PROSES / PERINGKAT PENGHASILAN 4) PERKEMBANGAN PRODUK .SENARAI PERALATAN .Senarai kandungan MUKA SURAT PENGHARGAAN OBJEKTIF KAJIAN KAEDAH KAJIAN HASIL KAJIAN 1) MAKLUMAT ASAS PRODUK TEMPATAN 2) LATAR BELAKANG PRODUK .TENAGA KERJA .PENGENALAN .CABARAN .KEMAJUAN YANG DICAPAI .SENARAI BAHAN .PENGIKTIRAFAN / SAMBUTAN .

Assalamualaikum. Puan Hafsah binti Lebai Hussin kerana telah membenarkan kami melakukan tugasan yang berat ini .saya dapat juga menyiapkan folio sejarah ini. terima kasih kepada pihak-pihak yang sudi menghulurkan bantuan kepada saya. yang telah banyak membantu saya dalam proses menyiapkan folio yang bersejarah ini . terima kasih. Banyak dugaan yang telah menimpa kami semasa melakukan tugasan ini . Akhir sekali. Selain itu. . Tidak lupa juga kepada ibu bapa saya dan abang saya . saya mengucapkan ribuan terima kasih kepada guru kelas tingkatan 3G Puan Khadijah binti Abdul Rahman kerana telah memberi tunjuk ajar dan membimbing kami untuk membuat folio ini . Pertama sekali saya mengucapkan terima kasih kepada pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Sungai Petani. Sekian.Penghargaan Bersyukur kehadrat Ilahi atas limpah kurniaannya .

Dengan menghasilkan folio ini.Mengetahui lokasi penghasilan produk tersebut.Objektif kajian 1. . . saya akan dapat: . .Menilai keistimewaan dan keunikan produk tersebut.Mensyukuri nikmat Tuhan kerana dilimpahkan dengan pelbagai seni dalam kehidupan kita.Mengetahui banyak produk tempatan yang terdapat di Malaysia.Mengetahui secara terperinici proses – proses pembuatan produk tersebut. . .

Mencari sumber atau bahan melalui internet 2. Membaca bahan – bahan artikel .Kaedah kajian 1. Melalui pemerhatian 3. Temubual bersama abang dan kawan – kawan 5. Berdasarkan media massa dan media elektronik 4.

Hasil kajian 1. Mukim Sayong Kuala Kangsar  Kampung Paya Lintah. Lokasi Berikut antara lokasi perusahaan membuat labu sayong dalam daerah Kuala Kangsar:  Kampung Kepala Bendang. MAKLUMAT ASAS PRODUK TEMPATAN Nama produk Labu sayong Kategori Kraf tangan Nama pengusaha Zaleha Pandak Sidek. 49 tahun. Padang Rengas . Mukim Buaia. Padang Rengas  Kampung Kuala Dal. Mukim Buaia.

. senduduk. Motif ukirannya banyak menjurus kepada unsur tradisional. khususnya bunga-bungaan seperti bunga tanjung. Dari kampung inilah perusahaan ini berasal kerana sumber bahan mentah iaitu tanah liat khas diperoleh dari kampung tersebut. cengkih dan pucuk rebung. iaitu sebuah desa yang terletak 1 kilometer dari Kuala Kangsar. Lanjutan daripada ini. perusahaan membuat labu sayong telah berkembang di kalangan waris asal pembuat tembikar ini ke sekitar perkampungan dalam daerah Kuala Kangsar.2. dalam Mukim Sayong. Negeri Perak. padi. lawang. Bekas menyimpan air yang dihasilkan daripada tanah liat ini dibentuk dan diukir dengan teliti. LATAR BELAKANG Pengenalan Labu sayong ialah sejenis bekas tembikar bernama labu berwarna hitam yang merupakan produk perusahaan dari Kampung Kepala Bendang.

baginda turut membawa tembikar tanah ini yang digunakan sebagai bekas air minuman dan untuk bersiram . Lama-kelamaan penduduk di kampung ini pandai membuat labu hingga ke hari ini Penggunaan tembikar dalam kehidupan seharian memang meluas. sebagaimana yang dicatat oleh Raja Chulan dalam Misa Melayu.Sejarah kewujudan Menurut cerita. Tuk Kaluk merupakan salah seorang yang mempunyai hubungan yang intim dengan istana. dipercayai bahawa labu telah dibawa ke Sayong oleh Tuk Kaluk yang datang dari Minangkabau dalam zaman pemerintahan Sultan Iskandar. Labu Sayong bukan sahaja digunakan oleh golongan rakyat biasa malahan golongan istana turut juga menggunakanya. Sewaktu Sultan Iskandar Zulkarnain menghilir sungai dari istana Pulau Cempaka Sari. dikatakan telah dianugerahi tanah oleh sultan di Kampung Kepala Bendang sebagai menghargai kepandaiannya membuat hasil pertukangan seperti pedang. parang. Sejak itu Tuk Kaluk menyumbangkan kebolehannya membuat labu kepada penduduk kampung. keris dan juga tembikar.

menjadi tempat simpanan air Keistimewaan/kelebihan/keunikan 1. Menyejukkan air 2. Air yang telah disimpan di dalam labu sayong boleh merawat beberapa jenis penyakit seperti batuk. perhiasan di dalam dan luar rumah 3. demam panas dan sebagainya. .Tujuan/kepentingan produk 1. sebagai bekas menyimpan air sewaktu menziarahi tanah perkuburan 2.

Beberapa batang pisau dari builuh atau kayu untuk memotong tanah liat 3. botol atau bekas bulat untuk melicinkan . Bekerja secara individu ataupun kumpulan.3. Semua alat ini digunakan untuk membuat ragam hias. Beberapa alat pengukir lain juga digunakan yang diperbuat dari dawai dan besi yang telah ditajamkan pada bahagian hujungnya.48 cm x 12. 2. Batu-batu licin. 3. Untuk meluaskan pasaran. Tempurung atau mangkuk untuk bekas air bagi membasahkan tanah liat kental.7 cm tebal digunakan untuk membentuk dan mencantum tanah liat yang diuli sewaktu proses membuat bentuk tembikar 2. kerja secara berkumpulan akan menjimatkan masa. Kayu-kayu penepik atau pengukir 4. Sekeping papan empat persegi 30. Senarai bahan 1. 6.Tanah liat busut . Medium utama ialah tanah liat yang diambil daripada: . Terdapat juga pihak yang menggunakan bantuan mesin. 5. KAEDAH / CARA PENGHASILAN Tenaga kerja 1.Tanah sawah Senarai peralatan 1.

Menumbuk -tanah yang telah kering ditumbuk dengan menggunakan lesung kaki. Menjemurkan tanah -tujuan mengeringkan tanah-tanah liat yang digunakan. Mengayak -proses ini bertujuan untuk mengasingkan sampah dan bahan yang tidak hancur. Tanah-tanah liat itu dijemur di bawah cahaya matahari selama dua atau tiga hari. berfungsi sebagai roda pemutar. Beberapa batang kayu kecil untuk melicinkan tanah liat ketika bentuk tembikar (labu) masih basah.mengambil tanah yang sesuai iaitu tanah biasa. -proses ini juga untuk menjadi tanah liat tadi berbentuk tepung 5. Proses / peringkat penghasilan 1. 2.tanah pasir dan tanah liat. 8. Pinggan ayan dan daun pisang sebagai tapak untuk membentuk tembikar. Membancuh -proses ini mencampurkan tanah dengan air. Mengambil Tanah . 7. Terdapat juga papan leper yang bulat seperti piring disebut sebagai capah. 3.permukaan tembikar. Bahan yang dibancuh mesti . 4.

6. Tanah berbentuk silinder akan dilingkari menjadi satu bulatan dan diletakkan di atas pinggan.tidak terlalu lembik. Labu ini dibiarkan kering untuk dibakar. Menghias Apabila labu siap. .tanah liat yang telah dileperkan dicantum bagi menutup bahagian terbuka. ia dilicinkan dengan sudip buluh dan digilap menggunakan batu luru. leher. Ibu jari berperanan penting dalam pembentukan permukaan labu. Lingkaran tanah dipicit sambil memusing pinggan. Penepek digunakan untuk memampatkan badan labu. Setelah badan labu terbentuk . Tanah liat leper akan menjadi bahagian tapak labu. Motif-motif yang dihasilkan dengan menekan kayu meterai ke permukaan labu. Labu dibiarkan kering sebelum dihiasi dengan motif. Sudip buluh digunakan untuk melurut permukaan labu supaya kelihatan sama dan licin. Membentuk Membentuk adalah penting dalam menghasilkan labu kerana inilah yang menentukan keindahan dan kekuatan labu. 7. Proses pemicitan ini dilakukan untuk menaikkan tanah agar berbentuk badan. 8. Menguli Tujuan untuk menjadikan ketulan tanah yang padat dari mengandungi angin. Menguli tanah boleh dikerjakan dengan tekanan tangan dan pusingan tanah. -bahan ini boleh diadun di dalam baldi atau besen. kepala dan muncung labu.

Membakar Proses ini terbahagi kepada tiga peringkat iaitu menyalai. Selepas dibakar labu dimasukkan ke dalam sekam padi untuk mendapatkan warna hitam di permukaan labu. dan sedikit kayu kering yang dibakar. daun kelapa atau tikar selepas disalai. Labu-labu yang cukup kering disalai menggunakan bahang api. sabut kelapa kering.9. Labu dibiarkan seketika dan dibersihkan sebelum digunakan. . Kemudian labu diletakkan di atas para secara terbalik dan ditutup dengan daun pisang. membakar dan menyepuh. Kemudian bahagian bawah tapak labu disapu dengan damar untuk menghalang air daripada meresap keluar. Bahang api ini akan memanaskan labu yang telah dimasukkan ke dalam unggun api. Kayu api disusun dibawah para lalu dinyalakan untuk proses pembakaran.

mereka pasti akan kagum dan secara tidak lansung mereka akan membeli sebagai tanda kenangan ataupun kegunaan mereka sendiri. Pembuat –pembuat labu sayong akan lebih bangga sekiranya produk hasilan mereka mendapat penghargaan daripada kerajaan. PERKEMBANGAN PRODUK Pengiktirafan / sambutan daripada pengguna / penghargaan 1. Labu sayong terkenal di seluruh Malaysia 2. swasta dan institusi pendidikan yang berkunjung dan membuat lawatan ke tapak pembuatan Labu Sayong. Memerlukan ketelitian yang mendalam Potensi produk 1.4. . Selain itu. Proses pembuatan yang agak rumit 2. 2. Berpotensi akan lebih menyerlah pada masa akan datang sekiranya diteruskan oleh generasi kini. 3. Setiap kali mereka melihat. 3. 2. Telah Berjaya memasarkan labu sayong ke peringkat antarabangsa Cabaran dan masalah yang dihadapi 1. Kemajuan yang dicapai 1. Akan menjadi produk kebanggaan negara 3. Ramai pengunjung yang datang dari jauh hanya semata-semata untuk melihat cara penghasilan labu sayong ini. terdapat juga beberapa organisasi kerajaan. Menjadi salah satu kraf tangan yang dikagumi ornag luar.

saya mendapati Labu Sayong ialah sebuah kraf tangan yang terkenal di seluruh dunia dan turut mengajar saya mengenali kraf tangan yang termasyhur ini.T Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani kerana terus menerus memberi petunjuk dan hidayah kepada kami . Kini. Ramai orang yang tidak berminat dengan pekerjaan pembuatan Labu Sayong kerana mengambil masa yang lama untuk siap dan menguji kesabaran si pembuat .Allah …….RUMUSAN Bersyukur kepada Allah S.W. . saya menanam cita – cita untuk menjadi seorang pembuat Labu Sayong untuk menjadikan diri saya sebagai seorang yang sabar dan yang terkenal di pelusuk dunia . Insya.. Setelah saya menyiapkan folio sejarah ini.Alhamdulilah . Selain itu .sebelum ini saya tidak tahu apa itu Labu sayong.

LAMPIRAN .

.

Labu Sayong Sejarah Labu Sayong. ensiklopedia bebas. Soalan .htm .Wikipedia Bahasa Melayu.htm 6.Komunikasi. Keusahawanan.htm 2. Kebudayaan & Kesenian .CARI Malay Forums.htm 5.soalan pertanyaan oleh pelanggan bakal pembeli pemborong tentang labu sayong.RUJUKAN Sumber internet: 1.htm 3. Labu Sayong . Utusan Malaysia Online .Utara. Labu sayong .htm 4.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful