P. 1
Tajuk kajian

Tajuk kajian

|Views: 816|Likes:
Published by marwan13

More info:

Published by: marwan13 on Mar 27, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/28/2013

pdf

text

original

Tajuk kajian

LABU SAYONG

TUJUAN / KEPENTINGAN PRODUK .SENARAI BAHAN .POTENSI PRODUK RUMUSAN LAMPIRAN RUJUKAN .PROSES / PERINGKAT PENGHASILAN 4) PERKEMBANGAN PRODUK .SEJARAH KEWUJUDAN .CABARAN .PENGENALAN .PENGIKTIRAFAN / SAMBUTAN .TENAGA KERJA .KEISTIMEWAAN / KELEBIHAN / KEUNIKAN 3) KAEDAH / CARA PENGHASILAN .Senarai kandungan MUKA SURAT PENGHARGAAN OBJEKTIF KAJIAN KAEDAH KAJIAN HASIL KAJIAN 1) MAKLUMAT ASAS PRODUK TEMPATAN 2) LATAR BELAKANG PRODUK .SENARAI PERALATAN .KEMAJUAN YANG DICAPAI .

Puan Hafsah binti Lebai Hussin kerana telah membenarkan kami melakukan tugasan yang berat ini . Banyak dugaan yang telah menimpa kami semasa melakukan tugasan ini . Akhir sekali. Tidak lupa juga kepada ibu bapa saya dan abang saya . Selain itu. saya mengucapkan ribuan terima kasih kepada guru kelas tingkatan 3G Puan Khadijah binti Abdul Rahman kerana telah memberi tunjuk ajar dan membimbing kami untuk membuat folio ini . terima kasih kepada pihak-pihak yang sudi menghulurkan bantuan kepada saya. Sekian.Penghargaan Bersyukur kehadrat Ilahi atas limpah kurniaannya . . Pertama sekali saya mengucapkan terima kasih kepada pengetua Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Sungai Petani. Assalamualaikum. terima kasih. yang telah banyak membantu saya dalam proses menyiapkan folio yang bersejarah ini .saya dapat juga menyiapkan folio sejarah ini.

Mengetahui secara terperinici proses – proses pembuatan produk tersebut. . . .Menilai keistimewaan dan keunikan produk tersebut. . Dengan menghasilkan folio ini.Mengetahui banyak produk tempatan yang terdapat di Malaysia.Objektif kajian 1.Mengetahui lokasi penghasilan produk tersebut. saya akan dapat: .Mensyukuri nikmat Tuhan kerana dilimpahkan dengan pelbagai seni dalam kehidupan kita. .

Mencari sumber atau bahan melalui internet 2. Membaca bahan – bahan artikel .Kaedah kajian 1. Melalui pemerhatian 3. Temubual bersama abang dan kawan – kawan 5. Berdasarkan media massa dan media elektronik 4.

Padang Rengas . Lokasi Berikut antara lokasi perusahaan membuat labu sayong dalam daerah Kuala Kangsar:  Kampung Kepala Bendang. Mukim Buaia. Padang Rengas  Kampung Kuala Dal. Mukim Buaia. Mukim Sayong Kuala Kangsar  Kampung Paya Lintah.Hasil kajian 1. MAKLUMAT ASAS PRODUK TEMPATAN Nama produk Labu sayong Kategori Kraf tangan Nama pengusaha Zaleha Pandak Sidek. 49 tahun.

LATAR BELAKANG Pengenalan Labu sayong ialah sejenis bekas tembikar bernama labu berwarna hitam yang merupakan produk perusahaan dari Kampung Kepala Bendang. dalam Mukim Sayong. cengkih dan pucuk rebung. perusahaan membuat labu sayong telah berkembang di kalangan waris asal pembuat tembikar ini ke sekitar perkampungan dalam daerah Kuala Kangsar. Lanjutan daripada ini. Dari kampung inilah perusahaan ini berasal kerana sumber bahan mentah iaitu tanah liat khas diperoleh dari kampung tersebut. Negeri Perak. padi. iaitu sebuah desa yang terletak 1 kilometer dari Kuala Kangsar. Bekas menyimpan air yang dihasilkan daripada tanah liat ini dibentuk dan diukir dengan teliti. lawang. . senduduk. khususnya bunga-bungaan seperti bunga tanjung.2. Motif ukirannya banyak menjurus kepada unsur tradisional.

Labu Sayong bukan sahaja digunakan oleh golongan rakyat biasa malahan golongan istana turut juga menggunakanya. Tuk Kaluk merupakan salah seorang yang mempunyai hubungan yang intim dengan istana. sebagaimana yang dicatat oleh Raja Chulan dalam Misa Melayu. baginda turut membawa tembikar tanah ini yang digunakan sebagai bekas air minuman dan untuk bersiram . Lama-kelamaan penduduk di kampung ini pandai membuat labu hingga ke hari ini Penggunaan tembikar dalam kehidupan seharian memang meluas. parang. keris dan juga tembikar. Sejak itu Tuk Kaluk menyumbangkan kebolehannya membuat labu kepada penduduk kampung. dipercayai bahawa labu telah dibawa ke Sayong oleh Tuk Kaluk yang datang dari Minangkabau dalam zaman pemerintahan Sultan Iskandar. dikatakan telah dianugerahi tanah oleh sultan di Kampung Kepala Bendang sebagai menghargai kepandaiannya membuat hasil pertukangan seperti pedang.Sejarah kewujudan Menurut cerita. Sewaktu Sultan Iskandar Zulkarnain menghilir sungai dari istana Pulau Cempaka Sari.

Air yang telah disimpan di dalam labu sayong boleh merawat beberapa jenis penyakit seperti batuk. sebagai bekas menyimpan air sewaktu menziarahi tanah perkuburan 2. menjadi tempat simpanan air Keistimewaan/kelebihan/keunikan 1.Tujuan/kepentingan produk 1. Menyejukkan air 2. demam panas dan sebagainya. perhiasan di dalam dan luar rumah 3. .

botol atau bekas bulat untuk melicinkan . Beberapa batang pisau dari builuh atau kayu untuk memotong tanah liat 3. Batu-batu licin. 3. Medium utama ialah tanah liat yang diambil daripada: . Kayu-kayu penepik atau pengukir 4. kerja secara berkumpulan akan menjimatkan masa. Beberapa alat pengukir lain juga digunakan yang diperbuat dari dawai dan besi yang telah ditajamkan pada bahagian hujungnya. 6.Tanah liat busut .3. 5. Sekeping papan empat persegi 30.Tanah sawah Senarai peralatan 1.48 cm x 12. Semua alat ini digunakan untuk membuat ragam hias. Untuk meluaskan pasaran. Senarai bahan 1. 2. Tempurung atau mangkuk untuk bekas air bagi membasahkan tanah liat kental.7 cm tebal digunakan untuk membentuk dan mencantum tanah liat yang diuli sewaktu proses membuat bentuk tembikar 2. KAEDAH / CARA PENGHASILAN Tenaga kerja 1. Terdapat juga pihak yang menggunakan bantuan mesin. Bekerja secara individu ataupun kumpulan.

Membancuh -proses ini mencampurkan tanah dengan air. Beberapa batang kayu kecil untuk melicinkan tanah liat ketika bentuk tembikar (labu) masih basah. 4. Proses / peringkat penghasilan 1. Pinggan ayan dan daun pisang sebagai tapak untuk membentuk tembikar. -proses ini juga untuk menjadi tanah liat tadi berbentuk tepung 5. Menjemurkan tanah -tujuan mengeringkan tanah-tanah liat yang digunakan. 8. Mengayak -proses ini bertujuan untuk mengasingkan sampah dan bahan yang tidak hancur. 2. Mengambil Tanah . Menumbuk -tanah yang telah kering ditumbuk dengan menggunakan lesung kaki.mengambil tanah yang sesuai iaitu tanah biasa. Bahan yang dibancuh mesti . Tanah-tanah liat itu dijemur di bawah cahaya matahari selama dua atau tiga hari. berfungsi sebagai roda pemutar.tanah pasir dan tanah liat. 7.permukaan tembikar. 3. Terdapat juga papan leper yang bulat seperti piring disebut sebagai capah.

8. Proses pemicitan ini dilakukan untuk menaikkan tanah agar berbentuk badan. 6. Menguli Tujuan untuk menjadikan ketulan tanah yang padat dari mengandungi angin. 7. Ibu jari berperanan penting dalam pembentukan permukaan labu. Sudip buluh digunakan untuk melurut permukaan labu supaya kelihatan sama dan licin.tidak terlalu lembik. Membentuk Membentuk adalah penting dalam menghasilkan labu kerana inilah yang menentukan keindahan dan kekuatan labu. Lingkaran tanah dipicit sambil memusing pinggan. Menghias Apabila labu siap. Labu ini dibiarkan kering untuk dibakar. -bahan ini boleh diadun di dalam baldi atau besen. leher.tanah liat yang telah dileperkan dicantum bagi menutup bahagian terbuka. Penepek digunakan untuk memampatkan badan labu. Motif-motif yang dihasilkan dengan menekan kayu meterai ke permukaan labu. . Setelah badan labu terbentuk . kepala dan muncung labu. Menguli tanah boleh dikerjakan dengan tekanan tangan dan pusingan tanah. Tanah liat leper akan menjadi bahagian tapak labu. Labu dibiarkan kering sebelum dihiasi dengan motif. Tanah berbentuk silinder akan dilingkari menjadi satu bulatan dan diletakkan di atas pinggan. ia dilicinkan dengan sudip buluh dan digilap menggunakan batu luru.

. dan sedikit kayu kering yang dibakar. Kemudian bahagian bawah tapak labu disapu dengan damar untuk menghalang air daripada meresap keluar. membakar dan menyepuh. Selepas dibakar labu dimasukkan ke dalam sekam padi untuk mendapatkan warna hitam di permukaan labu. Kayu api disusun dibawah para lalu dinyalakan untuk proses pembakaran.Membakar Proses ini terbahagi kepada tiga peringkat iaitu menyalai.9. Bahang api ini akan memanaskan labu yang telah dimasukkan ke dalam unggun api. Labu dibiarkan seketika dan dibersihkan sebelum digunakan. sabut kelapa kering. Labu-labu yang cukup kering disalai menggunakan bahang api. Kemudian labu diletakkan di atas para secara terbalik dan ditutup dengan daun pisang. daun kelapa atau tikar selepas disalai.

Memerlukan ketelitian yang mendalam Potensi produk 1. Labu sayong terkenal di seluruh Malaysia 2. Kemajuan yang dicapai 1. PERKEMBANGAN PRODUK Pengiktirafan / sambutan daripada pengguna / penghargaan 1.4. swasta dan institusi pendidikan yang berkunjung dan membuat lawatan ke tapak pembuatan Labu Sayong. Proses pembuatan yang agak rumit 2. Selain itu. Berpotensi akan lebih menyerlah pada masa akan datang sekiranya diteruskan oleh generasi kini. 2. . terdapat juga beberapa organisasi kerajaan. Akan menjadi produk kebanggaan negara 3. 3. 2. 3. Pembuat –pembuat labu sayong akan lebih bangga sekiranya produk hasilan mereka mendapat penghargaan daripada kerajaan. Setiap kali mereka melihat. Telah Berjaya memasarkan labu sayong ke peringkat antarabangsa Cabaran dan masalah yang dihadapi 1. Ramai pengunjung yang datang dari jauh hanya semata-semata untuk melihat cara penghasilan labu sayong ini. Menjadi salah satu kraf tangan yang dikagumi ornag luar. mereka pasti akan kagum dan secara tidak lansung mereka akan membeli sebagai tanda kenangan ataupun kegunaan mereka sendiri.

Insya. Ramai orang yang tidak berminat dengan pekerjaan pembuatan Labu Sayong kerana mengambil masa yang lama untuk siap dan menguji kesabaran si pembuat . Selain itu . Setelah saya menyiapkan folio sejarah ini.Allah ……..T Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani kerana terus menerus memberi petunjuk dan hidayah kepada kami .RUMUSAN Bersyukur kepada Allah S. saya menanam cita – cita untuk menjadi seorang pembuat Labu Sayong untuk menjadikan diri saya sebagai seorang yang sabar dan yang terkenal di pelusuk dunia . .W. saya mendapati Labu Sayong ialah sebuah kraf tangan yang terkenal di seluruh dunia dan turut mengajar saya mengenali kraf tangan yang termasyhur ini. Kini.sebelum ini saya tidak tahu apa itu Labu sayong.Alhamdulilah .

LAMPIRAN .

.

Keusahawanan.Wikipedia Bahasa Melayu. Utusan Malaysia Online . Kebudayaan & Kesenian .Utara.htm 2. Labu Sayong Sejarah Labu Sayong.htm 4. Labu sayong .CARI Malay Forums.htm 3.Komunikasi.RUJUKAN Sumber internet: 1.soalan pertanyaan oleh pelanggan bakal pembeli pemborong tentang labu sayong. Labu Sayong . ensiklopedia bebas.htm 5.htm 6.htm . Soalan .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->