P. 1
RPH KESELURUHAN

RPH KESELURUHAN

|Views: 1,926|Likes:
Published by Nur Syuhada Zailani

More info:

Published by: Nur Syuhada Zailani on Mar 27, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/20/2013

pdf

text

original

Fakulti Pendidikan dan Pembangunan Manusia

Pecahan 1 SEMESTER 1 /2011

KPD 3016 Pengajaran, Teknologi Dan Penaksiran 1 Tugasan Kumpulan Group J-09
Nama Ahli Kumpulan
1. Ruziah binti Mustajab ( D 20102042817 ) 2. Norashikin binti Ismail ( D 20102043330 ) 3. Ruhaida binti Mohamad ( D 20102042082 ) 4. Hasniza binti Mohamed Amin ( D20102045163 )

Nama Pensyarah
NO. MATRIK PELAJAR NAMA NO. KAD PENGENALAN E-MEL

:
: : : :

Dr. Abdul Rahim bin Razalli
D 20102042817 RUZIAH BINTI MUSTAJAB 730828016366 ruziah042817@siswa.upsi.edu.my

KPD 3016 PENGAJARAN, TEKNOLOGI DAN PENAKSIRAN PERANCANGAN AWAL RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN Ahli Kumpulan : 1. 2. 3. 4. Ruziah binti Mustajab ( D 20102042817 ) Norashikin binti Ismail ( D 20102043330 ) Ruhaida binti Mohamad ( D 20102042082 ) Hasniza binti Mohamed Amin ( D20102045163 )

Mata pelajaran : Bahasa Malaysia Tahun 1 Topik : Tema 5 - Mari Bertani Subtopik : i. Kebun Datuk Anas

ii. Buah-buahan Tempatan iii. Ternakan Ayam iv. Seronoknya Bercucuk Tanam

Subtopik :

Kebun Datuk Anas

Objektif: Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid dapat : i. ii. Subtopik Mencatat nama sayur-sayuran dengan betul Membaca dan membuat klasifikasi dengan betul : Buah-buahan Tempatan

Objektif : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid dapat : i. ii. Menyebut seni kata lagu dengan betul serta memahaminya melalui nyanyian dan gerak laku secara didik hibur. Menamakan buah-buahan yang terdapat di dalam gambar.

Subtopik : Ternakan Ayam Objektif : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid dapat : i. Murid dapat menceritakan kitaran hidup ayam. ii. Membina ayat tunggal atau ayat majmuk menggunakan kata kerja yang diberi.

Subtopik : Seronoknya Bercucuk Tanam Objektif : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid dapat :

i. Memahami dan menakul gambar yang diberi ii. Bercerita tentang gambar yang diberi dengan tepat menggunakan ayat tunggal.

JADUAL PENENTU KANDUNGAN Pengetahuan Unit/Topik Fakta Unit 1 Kebun Datuk Anas Unit 2 Buahbuahan Tempatan Unit 3 Ternakan Ayam Unit 4 Seronoknya Bercucuk Tanam Dakwaan berdasarkan pemerhatian Dakwaan berdasarkan pemerhatian Idea am Konsep Idea am Mengingat kembali Mengingat kembali Mencatat maklumat berkaitan Kenalpasti nama dan istilah Genera lisasi Pengetahuan Kefahaman Aplikasi Ana lisis Sintesis Kenalpasti fakta tentang sayur Menyam paikan maklumat Kemahiran

Pengen dalian sesuatu

Penceritaan Menunjuk kan perasaan

Menyata kan perasaan

Memindah kan maklumat

Nama : Ruhaida binti Mohamad ( D 20102042082 )

1

5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber. petola. tomato. SP : 3. kangkung 2 . Membaca dan membuat klasifikasi dengan betul Aktiviti: Set Induksi . Murid menyenarai dan mengklasifikasikan sayursayuran yang terdapat dalam teks 4. PK : Nilai : Kerajinan Ilmu : Matematik. SB : Tatabahasa: Kata nama am Kosa Kata: timun. FS : SK : 2.2 Membaca dan memahami maklumat daripada pelbagai bahan bacaan untuk membuat klasifikasi dengan betul.2 Mencatat maklumat yang betul untuk diklasifikasikan daripada pelbagai sumber.5. Guru bersoaljawab mengenai jenis sayur-sayuran yang ditayangkan menggunakan slaid 2. cili.00-09.4. sawi.00 1CEMPAKA Tema : Mari Bertani Unit : 21 Tajuk : Kebun Datuk Anas Kemahiran : FU : SK : 3. Murid menamakan sayur-sayuran lain yang diketahui oleh mereka Penutup: Menyanyi lagu ”Sayur-sayuran mengikut lirik buahbuahan tempatan” . Murid membaca dan memahami teks 3. Sains KBT : KB: Mengumpul dan mengelaskan KP: Logik-matematik BCB: Bacaan intensif Media : Slaid gambar Buku teks Lembaran kerja (borang klasifikasi) ICT Objektif : Pada akhir pengajaran murid dapat: i.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul.Nama : Norashikin binti Ismail ( D 20102043330 ) KELAS/MASA/ MATAPELAJARAN KANDUNGAN IMPAK/CATATAN EMK: Keusahawanan BAHASA MELAYU 08.Guru menunjukkan tayangan slaid gambar sayursayuran dan mengaitkannya dengan tajuk Langkah: 1. Mencatat nama sayur-sayuran dengan betul ii. SP : 2.

2.1 Pada akhir P&P murid dapat: 1.1. kontekstual Tata Bahasa : Kata Nama Am Seni Kata Lagu. Menjana idea.1 SP 4. kad perkataan dan lampiran. 4.30-8. Refleksi.5.30 Tema: Mari Bertani Tajuk: Ternakan Ayam Fokus Utama: SK : 1. gambar tunggal.Tahun Masa Hari Tema Tajuk FU FS Objektif Pengisian Kurikulum Sistem Bahasa Media Aktiviti Pentaksiran Pemulihan Pengayaan 1 Jauhari 8.20 pagi Rabu Mari Bertani Buah-buah Tempatan SK 4. Lembaran Kerja. Set Induksi.2 Menceritakan sesuatu perkara yang didengar dengan betul menggunakan ayat tunggal. 3. Menyebut seni kata lagu dengan betul serta memahaminya melalui nyanyian dan gerak laku secara didik hibur.5. Nama : Hasniza binti Mohamed Amin ( D20102045163 ) Mata Pelajaran : Bahasa Malaysia Tahun : 1 (20 murid) Masa: 7. SP:1. Menamakan buah-buahan yang terdapat di dalam gambar. Suaikan nama buah-buahan dan bercerita. Murid membaca dan menyanyi.20 – 9.5 SP 1.2 SK 1. i) Ilmu : Kesihatan ii) Nilai : Bersyukur. 2. Kebersihan iii) KBT : Muzik. Lembaran Kerja. 1.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. Lembaran Kerja. 3 .

Pentaksiran : 1. Ilmu: Sains.Langkah 3: Membuat latihan 5.rajin. EMK : Keusahawanan Objektif: Pada akhir P&P. Membuat urutan Sistem Bahasa: Tatabahasa. 4 .Kata Kerja Media : Gambar.Pendidikan moral KBT: Menghubungkait. Pengayaan: 1.Langkah 1: Menyebut kad Perkataan yang dilihat 3. SP: 3.buku teks.Murid dapat menceritakan kitaran hidup ayam. 2. Murid membina ayat mudah menggunakan kata kerja yang diberi.3.frasa.3 Membina dan menulis perkataan. Murid memadankan gambar dengan perkataan dalam lembaran yang diberi. Membina ayat tunggal atau ayat majmuk menggunakan kata kerja yang diberi.Fokus Sampingan: SK: 3. lembaran kerja. dan ayat dengan betul. Pengisian Kurikulum : Nilai : Berdikari.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk dengan betul. Aktiviti: 1.Langkah 2: Melihat buku teks muka surat 106 4.Set Induksi: Melihat gambar 2.Kad Perkataan.Murid Mengulangi bacaan yang mengandungi kata kerja Pemulihan:1. murid dapat : 1.

sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat tunggal..5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara dengan tepat menggunkan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan tepat. PENGISIAN KURIKULUM i. OBJEKTIF Pada akhir pengajaran. murid dapat: i. latihan dalam buku teks m/s 111. bercerita tentang gambar yang diberi dengan tepat menggunakan ayat tunggal. petikan lagu. FOKUS SAMPINGAN Standard Kandungan 1.5 FOKUS UTAMA M membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan. murid dapat memahami dan menakul gambar yang diberi ii.5. Ilmu : Kajian Tempatan KBT : KB – menghubungkaitkan KP – Verbal-linguistik SISTEM BAHASA Imbuhan ber…… MEDIA Gambar tunggal. ii.5. Standard Pembelajaran 2. Mencatat maklumat yang betul daripada pelbagi sumber.3 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat daripada bahan grafik kepada bentuk bukan grafik dengan betul. Lembaran kerja pemulihan dan pengayaan. kad perkataan kata kerja. Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber. Standard Pembelajaran 1. 5 . buku aktiviti jilid 2 m/s 53.Nama : Ruziah binti Mustajab ( D 20102042817 ) TEMA MARI BERTANI TAJUK Menanam Pokok Bunga Standard Kandungan 2.

Mencatat maklumat yang betul daripada pelbagi sumber.00 pagi ( 60 minit ) Pada akhir pelajaran murid dapat: Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat daripada bahan grafik kepada bentuk bukan grafik dengan betul.cara menanam pokjok bunga. Iii Melengkapkan ayat cara.RACANGAN PENGAJARAN HARIAN ( RPH) Matapelajaran : Bahasa Melayu Tahun : 1Mawar 25 orang Bilangan murid : Tema Tajuk Tarikh Masa Objektif : Mari Bertani : : : : i Menanam Pokok Bunga 2.00 pagi – 9.langkah yang betul untuk menanam pokok bunga.5.2011 8. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat tunggal. Fokus Sampingan ii. Pendidikan Sains 2) Nilai murni : menjaga alam sekitar Kemahiran Bernilai Tambah ( KBT): 6 . Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat daripada bahan grafikkepadabentuk bukan grafik dengan betul. berkebun bersama Pengisian kurikulum : 1) Ilmu :Kemahiran Hidup. Hasil Pembelajaran : Fokus Utama i. ii Menyatakan langkah. Bercerita tentang sesuatu perkara dengan tepat. Kemahiran Bahasa : Sistem Bahasa : 1) Imbuhan ber….

visual. intrapersonal Pengetahuan Sedia Ada : Murid. Bertanya kepada murid jenis pokok bunga yang terdapat dan ditanam di sekeliling rumah. Kemudian guru mengaitkannya dengan isi pelajaran hari ini ( Set Induksi ) Strategik / Teknik: Didik Hibur. CD. menghubungkait Kecerdasan Pelbagai : Verbel ilngustik . gambar bunga. interpersonal. BBB: Komputer . BBM : LCD dan computer – 1 unit Buku teks Bahasa Melayu tahun 1 Gambar jenis. Fasa Isi kandungan Aktiviti Pengajaran Dan Pembelajaran Aktiviti Guru Aktiuviti Murid Catatan / Nota Permulaan/ mencungkil idea (5minit ) Nyanyian Ku Tanam Pokok Bunga Guru meminta Murid memberi muridmurid respon bersamasama menyanyikan lagu Ku Tanam Pokok Bunga bersamasama iringan muzik.jenis bunga Lembaran kerja Aktiviti Pengukuhan: Melukis gambar pokok bunga yang disukai. buiku teks Bahasa Melayu Tahun 1 7 .tumbuhan dalam matpelajaran sains.Kemahiran Berfikir : menerangkan .murid mempelajari tumbuh. Soal jawab secara lisan KB: menghubungkaitkan BCB:Berbual tentang perkara yang berkaitan dengan kehidupan / persekitaran muridmurid.

kemudian secara individu dengan kuat mengikut intonasi yang betul dengan bimbingan guru.menaakil gambar BBM: Komputer/ LCD. Guru meminta murid menerangkan tentang gambar yang diberi. Murid menulis ayat di dalam buku tulis .Murid BBM:Gambarlain diminta gambar Cara mendengar Menanam Pokok dengan teliti Bunga.Cara Menanam Pokoki Bunga Guru membahagikan murid kepada 5 kumpulan: Kumpulan 1 -Membina ayat berdasarkan gambar 1 Kumpulan 2 -Membina ayat berdasarkan gambar 2 Kumpulan 3 -Membina ayat berdasarkan gambar 4 Kumpulan 5 -membina ayat berdasarkan gambar 5 Guru menulis ayatayat yang dibina 8 Murid berada di dalam kumpulan yang ditetapkan.masing Menghubungkaitkan . Strategi / Kaedah : membaca dan menaakul gambar KB : membuat inferens BCB: i. Strategi/Kaedah : Perbincangan kumpulan diikuti persembahan hasil Murid berbincang perbincangan di dalam kumpulan KB: masing. buku teks Bahasa Melayu Tahun 1 Menjana idea. sambil memahami maklumat. Murid membaca petikan secara kuat bersamasama. Aktiviti Kumpulan ( 15minit ) Cara.Membaca Petikan ( 15 minit ) Membaca dan menaakul gambar Caracara Menanam Bunga Membaca dan menaakul gambar Caracara Menanam Bunga Guru meminta murid membaca dan menaakul gambar cara.membaca dengan intonasi yang betul ii.cara menanam pokok bunga di dalam buku teks. menjana idea Wakil setiap kumpulan BCB: Memproses membentangkan maklumat dan hasil kerja dalam melaporkan kumpulan maklumat masingmasing.Murid juga diminta meneliti teks sambil menaakul gambar.

sama ayat di papan hitam Mengaplikasikan Lembaran Idea kerja. LCD. Strategi/Kaedah : Menulis/ melukis KB: Menghubungkaitkan menjana idea BCB: Memproses maklumat menjana idea BBM:Lembaran kerja papan tulis Aktiviti Pengukuhan: Murid yang telah sipa diminta melukis gambar pokok bunga yang paling disukai. Guru mengedarkan lembaran kerja dan meminta murid melengkapkannya berdasarkan maklumat yang telah dipelajari. Rumusan/ penutup (5 minit) Rumusan / nilai murni daripada tajuk hari ini/ nyanyian “ Ku Tanam Pokok Bunga” Guru merumus isi pelajaran dan meminta murid menyatakan nilai murni berdasarkan pelajaran Guru meminta murid menyanyi bersama. (20 minit ) -melengkapkan ayat. Murid membaca bersama. Strategi/Kaedah : Lisan/didik hibur BBM:Komputer. Guru memurnikan ayat yang kurang tepat.sama Mu rid menyatakan nilai murni dengan bimbingan guru.Kemudian meminta murid membaca beramairamai. papan tulis Murid menyanyi bersama .oleh murid di papan hitam.sama lagu “ Ku Tanam Pokok Bunga” 9 .

Norashikin binti Ismail ( D 20102043330 ) 7. MATRIK PELAJAR NAMA NO. Ruhaida binti Mohamad ( D 20102042082 ) 8. Abdul Rahim bin Razalli D 20102042817 RUZIAH BINTI MUSTAJAB 730828016366 ruziah042817@siswa.my 10 . Teknologi Dan Penaksiran 1 Tugasan Kumpulan Group J-09 Nama Ahli Kumpulan 5. Ruziah binti Mustajab ( D 20102042817 ) 6.edu. Hasniza binti Mohamed Amin ( D20102045163 ) Nama Pensyarah NO.Fakulti Pendidikan dan Pembangunan Manusia Pecahan 2 SEMESTER 1 /2011 KPD 3016 Pengajaran. KAD PENGNEALAN E-MEL : : : : : Dr.upsi.

00 pagi – 9. Fokus Sampingan iv.RACANGAN PENGAJARAN HARIAN ( RPH) Matapelajaran : Bahasa Melayu Tahun Bilangan murid Tema Tajuk Tarikh Masa Objektif : : : : : : : 1 Mawar 25 orang Mari Bertani Menanam Pokok Bunga 2. Mencatat maklumat yang betul daripada pelbagi sumber.langkah yang betul untuk menanam pokok bunga. Hasil Pembelajaran : Fokus Utama iii. . sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat tunggal. Iii Melengkapkan ayat cara. Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat daripada bahan grafik kepada bentuk bukan grafik dengan betul.5.cara menanam pokjok bunga.00 pagi ( 60 minit ) Pada akhir pelajaran murid dapat: i Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat daripada bahan grafik kepada bentuk bukan grafik dengan betul.2011 8. Bercerita tentang sesuatu perkara dengan tepat. ii Menyatakan langkah.

menaakul Kecerdasan Pelbagai : Verbel ilngustik .murid mempelajari tumbuh.jenis bunga Lembaran kerja : Latihan Pengukuhan/ Pengayaan Latihan Pemulihan ( untuk murid yang tidak menguasai 3M. interpersonal. intrapersonal Pengetahuan Sedia Ada : Murid. visual. : LCD dan computer – 1 unit Buku teks Bahasa Melayu tahun 1 Gambar jenis. Pendidikan Sains 2) Nilai murni : menjaga alam sekitar Kemahiran Bernilai Tambah ( KBT): KBT : KB – menghubungkaitkan KP – Verbal-linguistik Kemahiran Berfikir : menerangkan . BBM Aktiviti Pengukuhan: Melukis dan mewarna gambar bunga yang disukai.Kemahiran Bahasa : Sistem Bahasa : 1) Imbuhan ber…. menghubungkait . Aktiviti Pemulihan : Membaca mengikut sukata berwarna.tumbuhan dalam Matpelajaran Sains. pokok bunga mudah didapati / dilihat di sekeliling halaman rumah. 1 . berkebun berdaun berbunga Pengisian kurikulum : 1) Ilmu :Kemahiran Hidup.

iringan KB: Bertanya kepada murid jenis pokok bunga yang terdapat dan ditanam di sekeliling rumah.sama respon menyanyikan lagu -menyanyi bersama-sama Strategik / Teknik: Didik Hibur.jenis bunga yang biasa ditanam di sekeliling rumah lalu mengaitkannya dengan isi pelajaran hari ini . menghubungkaitkan 2 . Induksi ) ( Set BBB: Komputer .Fasa Isi kandungan Aktiviti Pengajaran Dan Pembelajaran Catatan / Nota Aktiviti Guru Aktiuviti murid Permulaan/ mencungkil idea (5minit ) Nyanyian Bunga Mawar Guru meminta murid. buku teks Bahasa Melayu Tahun 1 persekitaran muridmurid.Murid memberi murid bersama. kad gambar bunga. Verballinguistik Soal jawab secara lisan Bunga Mawar bersama-sama muzik. Murid menyatakan jenis bunga yang ditanam disekeliling rumah. CD. BCB:Berbual tentang perkara yang berkaitan dengan kehidupan / Kemudian guru menunjukkan kad jenis.

Strategi/Kaedah : Perbincangan kumpulan diikuti persembahan hasil Kumpulan 1 -Membina ayat Murid berbincang di dalam kumpulan perbincangan berdasarkan gambar 1 masing. kemudian secara individu dengan kuat mengikut intonasi yang betul Strategi / Kaedah : membaca dan menaakul gambar KB : membuat inferens BCB: i.menaakil gambar BBM: Komputer/ LCD. Murid membaca petikan secara kuat bersama. buku teks Bahasa Melayu Tahun 1 Menjana idea. Kumpulan 2 -Membina ayat berdasarkan gambar 2 Wakil setiap kumpulan membentangkan hasil kerja dalam menjana idea BCB: Memproses maklumat dan melaporkan maklumat Kumpulan 3 -Membina ayat berdasarkan gambar 4 kumpulan masingmasing.Cara Menanam Pokoki Bunga Guru membahagikan murid kepada 4 kumpulan: Murid berada di dalam kumpulan yang ditetapkan.membaca dengan Guru meminta murid menerangkan tentang gambar yang diberi.cara menanam pokok bunga di dalam buku teks. intonasi yang betul ii.sama. dengan bimbingan guru.Murid lain diminta mendengar dengan teliti sambil memahami maklumat. 3 BBM:Gambargambar Cara . Aktiviti Kumpulan ( 15minit ) Cara.Murid juga diminta meneliti teks sambil menaakul gambar.masing KB: Menghubungkaitkan .Membaca Petikan ( 15 minit ) Membaca dan menaakul gambar Caracara Menanam Bunga Membaca dan menaakul gambar Caracara Menanam Bunga Guru meminta murid membaca dan menaakul gambar cara.

Guru mengedarkan lembaran kerja dan meminta murid melengkapkannya berdasarkan maklumat yang telah dipelajari. 4 . melengkapkan ayat.Menanam Pokok Guru menulis ayatayat yang dibina oleh murid di papan hitam. Murid menjawab latihan di lembaran kerja. BBM:Lembaran kerja papan tulis maklumat menjana idea Rumusan/ penutup (5 minit) Rumusan / nilai murni daripada tajuk hari ini/ nyanyian “ Bunga Mawar Guru merumus isi Murid menyatakan Strategi/Kaedah : Lisan/didik hibur Verbal-linguistik pelajaran dan meminta nilai murni dengan murid menyatakan nilai murni berdasarkan pelajaran bimbingan guru.sama ayat di papan hitam Murid menulis ayat di dalam buku tulis Bunga. Strategi/Kaedah : Menulis/ melukis KB: Menghubungkaitkan menjana idea BCB: Memproses Aktiviti Pengukuhan: Murid yang telah siap diminta melukis gambar pokok bunga yang paling disukai.Kemudian meminta murid membaca beramairamai. Murid membaca Guru memurnikan ayat yang kurang tepat. bersama. Mengaplikasikan Idea (20 minit ) Lembaran kerja. Murid melukis dan gambar pokok bunga yang disukai.

Tarikh : berdaun bersarung berkembang bertopi berbau bersama berbagai bergembira 1. di taman. LCD. 7.bungaan yang hidup subur dan cantik dipandang. Kakak menyiram pokok bunga ……………………. jenis pokok bunga. Pada waktu pagi . bunga. 2.bunga sedang ………………………. Nama : Tahun 1 Mawar Bina ayat menggunakan perkataan berimbuhan ber…. 8. 4. 3.Bunga” Guru meminta murid menyanyi bersamasama Murid menyanyi bersama . Kakak dan ibu ………………… ketika menanam pokok bunga .sama lagu “ Bunga Mawar” BBM:Komputer. melihat bunga. Pokok bunga itu ………………………… lebar. Mereka ……………………. Bunga mawar itu …………………………… harum. Semua orang ……………………. ibu. 5. Ibu menanam ……………………. yang diberikan. papan tulis Latihan Pengukuhan/ Pengayaan. tangan supaya tangan mereka tidak kotor. 6. 5 .

6 .

7 .

8 .

BUNGA MAWAR Kutanam pokok bunga Bunga mawar namanya Kusiram dan kujaga Lama besar jadinya Kupetik bunga mawar Kuletak di kepala Kujalan sini sana Harum wangi baunya 9 .

BUNGA RAYA 10 .

BUNGA ORKID 11 .

12 .

BUNGA PUKUL 10 13 .

BUNGA KEEMBONG 14 .

BUNGA KEMBANG PAGI 15 .

BUNGA BALUNG AYAM 16 .

BUNGA MATAHARI 17 .

BUNGA CEMPAKA 18 .

BUNGA MAWAR 19 .

BUNGA KIAMBANG 20 .

BUNGA KERTAS 21 .

BUNGA KEKTUS 22 .

BUNGA MELATI 23 .

Norashikin binti Ismail
Matapelajaran Tahun Bilangan murid Tema Tajuk Tarikh Masa Objektif : : : : : : : : Bahasa Melayu 1 Jauhari 28 orang Mari Bertani

( D 20102043330 )

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN ( RPH)

Buah-buahan Tempatan 4.5.2011 8.20 pagi – 9.20 pagi ( 60 minit ) Pada akhir pelajaran murid dapat:

i. Menyebut seni kata lagu dengan betul serta memahami melalui nyanyian dan gerak laku secara didik hibur. ii. Menamakan buah-buahan yang terdapat di dalam gambar dan lagu. Hasil Pembelajaran : Fokus Utama v. Menyebut dan memahami unsure seni dalam lagu melalui nyanyian secara didik hibur. vi. Menyebut dengan jelas dan memahami seni kata lagu melalui nyanyian dan gerak laku secara didik hibur. Fokus Sampingan:
i. ii. Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. Bercerita tentang sesuatu perkara dengan tepat, sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat tunggal.

Kemahiran Bahasa : Sistem Bahasa : 1) Tata Bahasa Kata Nama Am

Pengisian kurikulum : 1) Ilmu : Pendidikan Kesihatan 2) Nilai murni : Bersyukur, kebersihan

Kemahiran Bernilai Tambah ( KBT): 1) Kemahiran Berfikir – menjana idea
24

2) Kecerdasan Pelbagai – Verbal-linguistik, visual ruang Pengetahuan Sedia Ada : Murid- murid mempelajari tumbuh- tumbuhan dalam matpelajaran sains. BBM : Buku teks Bahasa Melayu tahun 1 Gambar buah-buahan Lembaran kerja mewarna gambar buah-buah yang disediakan.

Aktiviti Pengukuhan:

Fasa

Isi kandungan

Aktiviti Pengajaran Dan Pembelajaran Aktiviti Guru Aktiuviti murid Murid menamakan buah-buahan yang terdapat dalam gambar tersebut dan membincangkan tentang buahbuahan tersebut. Contoh: Bentuk dan rasa buah.

Catatan / Nota

Permulaan/ mencungkil idea (5minit )

Nyanyian Musim Buahbuahan.

Guru memaparkan gambar tunggal pada papan tulis. (Set Induksi )

Strategik / Teknik: Verbal-linguistik Soal jawab secara lisan KB: menghubungkaitkan BBB: gambar buah-buahan, buku teks Bahasa Melayu Tahun 1 Strategi / Kaedah : membaca dan menyebut seni kata lagu BCB: i.membaca dengan intonasi yang betul BBM: Buku teks Bahasa Melayu Tahun 1

Membaca dan menyanyi ( 20 minit )

Membaca dan menyanyi Musim buahbuahan

Guru mempamerkan seni kata lagu Musim Buah-buahan dan membimbing murid membaca dan menyebut seni kata lagu tersebut. Guru menyanyi bersama murid sambil melakukan aksi yang sesuai.

Murid dibimbing oleh guru untuk menyanyikan lagu tersebut sambil melakukan aksi yang sesuai. Murid menyanyikan lagu tersebut secara, individu, berkumpulan dan kelas dengan intonasi yang betul.

Menjana idea. Aktiviti Kumpulan ( 15minit )

Menamakan buah-buahan

Guru menyediakan 16 keping kad perkataan mengikut nama buahbuahan di dalam lagu Musim Buah-buahan.
25

Murid melekatkan Strategi/Kaedah : kad perkataan pada Kontekstual gambar yang sesuai di papan tulis. BBM: Gambar buah-

Guru memilih 16 orang murid secara rawak.

Murid bercerita tentang buahbuahan yang dilekatkan tadi menggunakan ayat tunggal. Murid menyebut nama buah-buahan dengan sebutan yang betul.

buahan

Mengaplikasi kan Idea (15 minit )

Lembaran kerja. melengkapkan ayat.

Guru mengedarkan lembaran kerja dan meminta murid melengkapkannya berdasarkan maklumat yang telah dipelajari.

Murid melengkapkan seni kata lagu dengan nama buah yang sesuai.

Strategi/Kaedah : Menulis/ melukis KB: Menghubungkaitkan menjana idea

Aktiviti Pengukuhan: Murid yang telah siap diminta melukis gambar buah-buah yang digemari.

BBM:Lembaran kerja papan tulis

Rumusan/ penutup (5 minit)

Rumusan nyanyian “Musim Buahbuahan”

Guru meminta murid menyanyi bersamasama

Murid menyanyi bersama - sama lagu “ Musim Buah-buahan”

Strategi/Kaedah : Lisan/didik hibur Verbal-linguistik

BBM: papan tulis, Buku Teks Bahasa Malaysia Tahun 1

26

buah nangka Buah manggis dan kelapa Sama saja jambu dan mangga Hai. hai rasanya Sungguh kaya khasiatnya Kalau makan buah-buahan Sihat seluruh badan 27 . sedap manis pula! Pisang.Seni kata lagu Musim Buah-buahan Buah duku. langsat. buah rambai Ciku. cempedak dan durian Harga tidak mahal Di kedai atau di pinggir jalan Sungguh enak. nanas dan rambutan Lazat juga buah tembikai Menambah zat di badan Rasa limau manis Belimbing.

_______________ Merahlah isinya Buah _____________. durian Banyak durinya Buah _______________bentuknya Seperti bintang Buahlah ____________ lah _____________ Isinya putih Buah ______________. terkenal Seluruh dunia 28 .Lembaran kerja NAMA: _____________________________ TAHUN:_________ Buah-buahan Buah durian. ______________ Banyak rambutnya Duku dan _____________ Bentuknya seakan sama Buah tempatan. sememang Banyak khsiatnya Sudah terkenal.

Bahan Bantu Mengajar Kad perkataan Duku nangka manggis mangga pisang rambai 29 jambu kelapa ciku nanas langsat limau .

rambutan tembikai belimbing cempedak durian 30 .

jambu nangka 31 .

belimbing Tembikai 32 .

durian belanda Durian 33 .

kelapa duku 34 .

nanas manggis 35 .

ciku Limau 36 .

Kata nama am ( bendi.4.2 Membaca dan memahami maklumat daripada pelbagai bahan bacaan untuk membuat klasifikasi dengan betul. kangkung ) Pengisian kurikulum : Nilai : Kerajinan Ilmu : Matematik. timun. petola. Sistem Bahasa : Tatabahasa . Standard Pembelajaran : 3.RANCANGAN PELAJARAN HARIAN (RPH) NAMA : RUHAIDA BINTI MOHAMAD ( D20102042082 ) Mata Pelajaran Tahun Bilangan murid Tema Tajuk Tarikh Masa Objektif : Bahasa Melayu : 1 Cempaka : 34 orang : Mari Bertani : Kebun Datuk Anas : 23 Mei 2011 : 08.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber. sawi. Fokus Sampingan: Standard Kandungan : 2. tomato. murid dapat : i. Sains EMK : Keusahawanan Kemahiran Bernilai Tambah : Kemahiran Berfikir : Mengumpul dan mengelaskan.5. Standard Pembelajaran : 2.00 pagi (60 minit) : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran. menghubungkaitkan Kecerdasan Pelbagai : Logik-matematik BCB: Bacaan intensif Pengetahuan sedia ada : Murid sudah mengetahui beberapa jenis sayur-sayuran Bahan Bantu Mengajar :  Slaid gambar ( Power Point ) 37 . cili.00-09. Mencatat nama sayur-sayuran dengan betul ii. bendi. Membaca dan membuat klasifikasi dengan betul Hasil Pembelajaran : Fokus Utama : Standard Kandungan : 3.2 Mencatat maklumat yang betul untuk diklasifikasikan daripada pelbagai sumber.

Murid menyebut sayur-sayuran yang ditayangkan oleh guru. ii)Komputer iii)LCD KBT: Kemahiran Berfikir BCB-membaca dengan intonasi yang betul(bacaan intensif) Petikan Teks”Gerai Datuk Anas” 38 . ii) Komputer iii)LCD iv) Gambar tunggal sayur-sayuran melalui tayangan LCD(Lampiran 1) Nilai :Bersyukur Strategik/teknik: Teknik Soal Jawab KB:Menghubungkait Membaca petikan teks dan menerang (15 minit) Membaca teks petikan yang bertajuk “Gerai Datuk Saya”pada skrin LCD 1.Guru menguji pengetahun sedia ada murid berkaitan jenis sayur-sayuran yang mereka ketahui. Contoh gambar : Gambar bendi. 3.Guru memaparkan teks yang bertajuk “Gerai Datuk Saya”pada skrin LCD 2.Guru memberi penerangan tentang apa yang terkandung di dalam teks dan bersoal jawab 1.Guru membaca teks yang dipaparkan dan murid mengikut bacaan guru 3.Guru mengaitkannya dengan isi pelajaran EMK: Keusahawanan Media : i) Slaid gambar. Murid sebut bersama-sama Catatan / Nota Permulaan / Mencungkil Idea ( 5 minit ) Guru menunjukkan gambar sayursayuran 1. terung. Guru menunjukkan gambar sayur-sayuran melalui slaid (LCD)yang dipaparkan 2.Beberapa orang murid mengetuai bacaan dan diikuti oleh rakan-rakan sekelas yang lain. 3. Murid-murid memahami teks petikan yang dibaca Strategi/Kaedah Teknik Soal Jawab dan Perbincangan Media : i)Buku teks.   Buku teks ( bahan bacaan ) Lembaran kerja ICT(Komputer dan LCD) Fasa Isi Kandungan Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran Aktiviti Guru Aktiviti Murid 1. sawi 3. tomato.Murid membaca petikan teks mengikut bacaan guru 2. 2. Murid membaca petikan secara individu dengan kuat dan intonasi yang betul 2.

Guru mengedarkan borang kosong (murid menulis jenis sayursayuran yang mereka ketahui selain yang dinyatakan) Pemulihan 1.Guru meminta murid menyusun semula huruf yang tidak tersusun menjadi nama sayursayuran.dan menjawab soalan yang dikemukakan oleh guru secara lisan (Lampiran 2) Menjana Idea (20minit) Menyenarai nama sayursayuran yang terdapat dalam gambar 1.Murid menyenarai nama sayuran pada borang yang diedarkan.Guru meminta murid meneliti gambar tunggal yang terdapat dalam teks 2.Guru meminta murid menyenaraikan kata nama am dari teks yang telah dibaca pada awal pengajaran dan pembelajaran 39 1.Murid mengenalpasti jenis-jenis sayur yang dapat dilihat dalam gambar 3.Guru meminta murid mengenalpasti jenis sayur-sayuran 2.Guru mengedarkan lembaran kerja (borang klasifikasi)dan meminta murid menulis jenis sayursayuran yang terdapat dalam gambar 1. (20 minit) pemulihan dan pengayaan Pentaksiran 1. 2. Murid menyenaraikan kata nama am dalam buku tulis masing-masing Lembaran Kerja 2 (Pentaksiran) Lembaran Kerja 3 (Pemulihan) .Murid menamakan seberapa banyak sayursayuran lain yang mereka ketahui (pentaksiran) 2.Murid memadankan sukukata mengikut gambar(pemulihan) 3.Murid meneliti gambar tunggal di buku teks. Pengayaan 1. Media : i)Buku Teks: Gambar Tunggal ii) Borang klasifikasi (Lembaran Kerja 1) KBT : KB: Mengumpul dan mengelaskan KP: Logikmatematik Mengaplikasi Aktiviti Idea pentaksiran.

dalam buku tulis masing-masing LAMPIRAN 1 ( SLAID GAMBAR SAYUR-SAYURAN ) 40 .

41 .

petola dan cili. kangkung dan pucuk ubi. 42 . Pak Amin. Anas selalu membantu Amin di gerai. ada juga jenis sayur daun seperti sawi. Sayur yang dijual oleh Pak Amin segar dan murah.00. tomato. Ada sayur jenis buah seperti timun. Seikat sawi dijual dengan harga RM2.LAMPIRAN 2 (TAYANGAN SLAID TEKS PETIKAN GERAI DATUK SAYA) Datuk Anas. Selain itu. Harga sekilo timun pula hanya RM2. bayam. menjual sayur di gerai di hadapan rumahnya. Pak Amin menjual pelbagai jenis sayur.50 sahaja.

4. 5. BIL 1. NAMA SAYUR-SAYURAN 2. 43 . 3. LEMBARAN KERJA 2 (PENTAKSIRAN) Senaraikan nama sayur-sayuran lain yang anda ketahui BIL 1.LEMBARAN KERJA 1 ( BORANG KLASIFIKASI ) Senaraikan sayur-sayuran yang terdapat dalam gambar pada buku teks. NAMA SAYUR-SAYURAN 2. 3.

lo 2. di 44 . bak ben 3. LEMBARAN KERJA 3 (PEMULIHAN) Padankan sukukata yang diberi berdasarkan gambar dengan betul 1. 6. 5.4.

to ma to 4. SP:1.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. 45 .2 Menceritakan sesuatu perkara yang didengar dengan betul menggunakan ayat tunggal.30 Tema: Mari Bertani Tajuk: Ternakan Ayam Fokus Utama: SK : 1. sa wi Nama : Hasniza binti Mohamed Amin ( D20102045163 ) Mata Pelajaran : Bahasa Malaysia Tahun : 1 (20 murid) Masa: 7.30-8.5.

rajin. Murid memadankan gambar dengan perkataan dalam lembaran yang diberi.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk dengan betul.Bekerjasama Ilmu: Sains. 2. SP: 3. Aktiviti: 1.Pendidikan moral KBT: Menghubungkait. Pengayaan: 1.Langkah 1: Menyebut kad Perkataan yang dilihat 3. EMK : Keusahawanan Objektif: Pada akhir P&P.Set Induksi: Melihat gambar 2.Kata Kerja Media : Gambar. 46 .Murid Mengulangi bacaan yang mengandungi kata kerja Pemulihan:1.3.Murid dapat menceritakan kitaran hidup ayam.Kad Perkataan.Fokus Sampingan: SK: 3. Membina ayat tunggal atau ayat majmuk menggunakan kata kerja yang diberi.Pentaksiran : 1.3 Membina dan menulis perkataan.Langkah 3: Membuat latihan 5.frasa.Langkah 2: Melihat buku teks muka surat 106 4. Murid membina ayat mudah menggunakan kata kerja yang diberi. murid dapat : 1.buku teks. Membuat urutan Sistem Bahasa: Tatabahasa. dan ayat dengan betul. Pengisian Kurikulum : Nilai : Berdikari. lembaran kerja.

2. murid dikehendaki membaca petikan secara mekanis dengan sebutan yang betul 3. Bagaimana anak ayam berbunyi? 2. Guru bertanya mengenai “Ayam” a.Guru mengaitkan gambar dengan isi pelajaran. (Mengaitkan dengan sains) ILMU: LAMPIRAN 1 Pendidikan Sains CARTA Murid dapat menjawab soalan yang di ajukan oleh guru.Meminta murid 47 NILAI : Berdikari Bekerjasama Buku Teks m/s 106 .Secara berkumpulan. 3. Bagaimana bentuk telur ayam? c.LANGKAH/MASA AKTIVITI PEMBELAJARAN PENGISIAN KURIKULUM CATATAN/IMPAK SET INDUKSI 1. KBT: Membuat urutan LANGKAH 1 1.Murid diminta merujuk buku teks Halaman 106 2.Murid melihat kad gambar yang ditujukan oleh guru. Siapa ada bela ayam dirumah? b. KBT : LAMPIRAN 2 Menghubungkait KAD GAMBAR LANGKAH 2 1. Guru menunjukkan carta kitaran ayam.Guru meminta murid mengeja gambar yang ditunjukkan kepada mereka.

2. Murid mengulangi bacaan yang mengandungi kata kerja NILAI : Bekerjasama Buku teks Membaca secara berkumpulan PEMULIHAN 1. Murid memadankan NILAI : Berdikari gambar dengan perkataan dalam lembaran yang diberi 1.Membina ayat mudah menggunakan kata kerja yang diberi LAMPIRAN 3 Lembaran kerja PENTAKSIRAN 1.membaca kata kerja yang dicetak dengan warna biru. Murid membina ayat NILAI : Berdikari mudah menggunakan kata kerja yang diberi LAMPIRAN 3 Lembaran kerja 1 PENGAYAAN LAMPIRAN 3 Lembaran kerja 2 48 .Murid membuat latihan memadan gambar dengan perkataan dalam lembaran yang diberi. LANGKAH 3 1.

Kitaran Hidup Ayam (‘Life Cycle of a Chicken’) 49 .

LAMPIRAN 1 telur LAMPIRAN 2 (kad gambar 1) 50 .

anak ayam LAMPIRAN 2 (kad gambar 2) 51 .

ayam dewasa LAMPIRAN 2 (kad gambar 3) 52 .

ARAHAN : Memadankan gambar dengan perkataan o o telur o o ayam dewasa o o anak ayam LAMPIRAN 3 (lembaran kerja 1) 53 .

ARAHAN: Membina ayat berdasarkan perkataan berikut. Mencari __________________________________ __________ 54 . (kata kerja) 1. Menternak __________________________________ ________ 2. Memberi __________________________________ _________ 3.

LAMPIRAN 3 (Lembaran kerja 2) ARNAB KUCING 55 .

KAD PENGENALAN E-MEL : : : : : Dr. Norashikin binti Ismail ( D 20102043330 ) 3.my 56 .upsi. Hasniza binti Mohamed Amin ( D20102045163 ) Nama Pensyarah NO. Ruziah binti Mustajab ( D 20102042817 ) 2.edu. Teknologi Dan Penaksiran 1 Tugasan Kumpulan Group J-09 Nama Ahli Kumpulan 1.Fakulti Pendidikan dan Pembangunan Manusia Pecahan 3 SEMESTER 1 /2011 KPD 3016 Pengajaran. Ruhaida binti Mohamad ( D 20102042082 ) 4. MATRIK PELAJAR NAMA NO. Abdul Rahim bin Razalli D 20102042817 RUZIAH BINTI MUSTAJAB 730828016366 ruziah042817@siswa.

Pecahan 2 yang tersalah hantar dan cara membahagikan masa dengan sebaik mungkin supaya menjadi seorang guru yang berkesan. MATRIK : : RUZIAH BINTI MUSTAJAB D20102042817 PECAHAN 3 – REFLEKSI SELEPAS PENGAJARAN Minggu ini aku begitu tertekan dengan tugasan yang berlambak! Mana dengan tugasan mengajar dan minggu hadapan minggu peperiksaan setengah tahun. Kebaikan kedua pula adalah murid member respon yang baik iaitu tidak berasa malu dan segan untuk menyanyikan lagu „Bunga Mawar‟ bersama. Kelemahan pertama yang di kesan di dalam sesi pengajaran ini adalah kekurangan aktiviti yang menarik minat murid. Jika aktiviti ini dilaksanakan murid lebih mengenali dan dapat bertukar –tukar gambar bentuk dan jenis bunga. Melalui aktiviti menamakan jenis bunga menggunakan kad gambar bunga dapat dilihat bahawa murid sudah sedia mengenal bunga.bunga hiasan yang ditanam di halaman rumah. Kebaikan pertama yang saya kesan adalah murid mempunyai pengalaman sedia ada iaitu murid –murid di sekolah ini tinggal di kawasan perkampungan yang sememangnya terdapat banyak pokok.pokok bunga di halaman rumah masing – masing. Ini 57 .sama dengan iringan muzik. Aktiviti murid boleh diperbaiki dengan memberi peluang kepada semua murid menyediakan atau membawa gambar bunga yang disukai mengikut kumpulan yang telah ditetapkan dari awal pembelajaran. Salah satu tugasan yang perlu disiapkan ialah KPD3016 ! Aduh peningnya kepalaku! Aku sangat tertekan kerana minggu ini talian internet di tempatku mengalami gangguan . Kelemahan kedua yang diperolehi ialah tiada penggunaan bahan maujud atau pun model secara praktikal . Contohnya . Aku juga tidak dapat menembusi web UPSI. aktiviti menanam pokok bunga secara praktikal. Murid juga seronok melalui pengajaran secara didik hibur dan pemerhatian gambar bunga yang menarik dapat menarik minat murid bersedia memulakan sesi pembelajaran.NAMA PELAJAR NO.Aku cuba menenangkan diri sendiri tetapi tidak berjaya. murid juga mempunyai pengetahuan sedia ada kerana tajuk ini terdapat dalam matapelajaran sains. Murid biasa dan sedia maklum nama dan jenis bunga.Selain itu . selepas sesi pengajaran dan pembelajaran. Lebih memeningkan kepalaku apabila aku tersalah menghantar Pecahan 2 . Dalam menyiapkan tugasan KPD3016 . Aku terfikir tentang tugasan mengajar . saya telah dapat membuat satu refleksi tentang pengajaran saya di dalam kelas.

kulitnya. Ini kerana pokok orkid lebih sesuai menggunakan sabut dan arang berbanding tanah tanih dan cara menanamnya boleh digantung atau ditanam diatas tanah.Kumpulan ini perlu dibimbing dan dibantu agar tidak tercicir. Di sini guru perlu lebih kreatif untuk menunjukkan perbezaan menanam pokok bunga mengikut jenis. 58 . Contohnya membawa pokok bunga orkid dan pokok bunga mawar supaya murid dapat melihat perbezaan cara menanamnya ataupun menggalakkan murid mencari di laman web yang berkaitan dengan cara menanam pokok bunga. Penggunaan bahan ini akan lebih menarik minat murid apabila murid dapat memegang dan seterusnya dapat mengetahui cara.cara menanam pokok bunga. Melalui pemerhatian didapati masih ada murid yang tidak melibatkan diri dengan aktiviti yang diberikan.Saya dapati murid tahun 1 ini akan merasa kecewa dan ada yang menangis sekiranya tidak dapat melukis bunga seperti yang terdapat dalam aktiviti . Ada baiknya guru menyediakan gambar dan murid mewarnakannya. Penggunaan internet akan memudahkan guru dan dapat menarik minat murid untuk terus meneroka berkaitan cara menanam pokok bunga.Contonhnya cara menanam pokok bunga orkid adalah berbeza dengan menanam pokok bunga mawar. terdapat murid yang mengetahui bagaimana menanam pokok bunga yang berbeza. Melalui pemerhatian. Terutama murid yang mengalami masalah 3 M agak lambat kerrana kelemahan menguasai membaca.disebabkan ada beberapa orang murid yang tidak pernah melakukan aktiviti menanam pokok bunga dengan usahanya sendiri .bentuk buah apabila dikupas. Oleh itu guru perlu memberikan aktiviti yang memastikan setiap murid dapat melaksanakan aktiviti yang dirancang oleh guru. Kelemahan ketiga yang diperolehi ialah tidak semua murid tahun 1 mempunyai kemahiran melukis gambar bunga.

kelas ataupun individu. Kelemahan pertama yang di kesan di dalam sesi pengajaran ini adalah kekurangan aktiviti yang menarik minat murid. Oleh itu guru perlu memberikan aktiviti yang memastikan setiap murid dapat melaksanakan aktiviti. Ini disebabkan ada beberapa orang murid yang tidak pernah melihat bentuk rupa buah-buahan yang jarang ditemui. 59 . Aktiviti memyebabkan semua murid berasa gembira dan seronok ketika sesi pembelajaran. Melalui pemerhatian didapati masih ada murid yang tidak melibatkan diri dengan aktiviti yang diberikan. Aktiviti murid boleh diperbaiki dengan memberi peluang kepada semua murid melekatkan kad perkataan buah-buahan mengikut kumpulan yang telah ditetapkan dari awal pembelajaran. Kebaikan pertama yang saya kesan adalah murid dapat mengenal pelbagai jenis buahbuahan tempatan. MATRIK : : NORASHIKIN BINTI ISMAIL D20102043330 PECAHAN 3 – REFLEKSI SELEPAS PENGAJARAN Selepas sesi pengajaran dan pembelajaran. Kelemahan kedua yang diperolehi ialah tiada penggunaan bahan maujud atau pun model. Kebaikan kedua pula adalah murid tidak berasa malu dan segan untuk menyanyikan lagu „Musim Buah-buahan‟ secara berkumpulan. Melalui pemerhatian. Di sini guru perlu lebih kreatif untuk menunjukkan bentuk sebenar dan juga apabila dikupas. Jika aktiviti ini dilaksanakan murid tidak akan berasa diketepikan atau dipinggirkan. saya telah dapat membuat satu refleksi tentang pengajaran saya di dalam kelas. Melalui aktiviti melekatkan kad-kad perkataan pada gambar buah yang betul dan seterusnya bercerita tentang buah tersebut dapat menunjukkan bahawa murid sudah sedia mengenal buah-buahan tempatan.NAMA PELAJAR NO. Murid juga sedia melakukan aksi apabila diminta oleh guru. masih ada murid yang ingin mengetahui bagaimana bentuk buah apabila dikupas. kulitnya. Penggunaan bahan ini akan lebih menarik minat murid apabila murid dapat memegang dan seterusnya dapat mengenal bentuk sebenar buah-buahan tersebut. Contohnya membawa isi buah sebenar ataupun menggalakkan murid mencari di laman web yang berkaitan dengan buah-buahan. Contohnya mencantumkan hurufhuruf bagi membentuk perkataan ataupun nama buah-buahan.

TEKNOLOGI DAN PENAKSIRAN 1 GROUP : EL-J09 PENSYARAH:DR. RAHIM BIN RAZALI SOALAN: PECAHAN 3 TAJUK TUGASAN: TAJUK : REFLEKSI PENGAJARAN NAMA: RUHAIDA BINTI MOHAMAD NO. MATRIK: D20102042082 60 . ABD. KPD3016 PENGAJARAN.Penggunaan internet akan memudahkan guru dan dapat menarik minat murid untuk terus meneroka berkaitan buah-buahan.

Dalam pengajaran yang saya sampaikan. 61 . Aktiviti ini boleh diperbaiki dengan memberi peluang murid mencantumkan suku kata dengan menggunakan komputer. murid dapat memberi sepenuh perhatian apabila paparan dipertontonkan kerana bahan bantu menggunakan bahan teknologi lebih sistematik dan mampu menjana idea serta pemikiran murid. Secara tidak langsung. Antaranya ialah kekurangan aktiviti murid yang menggunakan bahan teknologi seperti aktiviti pemulihan iaitu mencantumkan suku kata berdasarkan gambar. murid yang tidak memiliki bahan teknologi di rumah mampu mempelajarinya semasa sesi pengajaran dan pembelajaran di sekolah. Antaranya ialah saya telah mempelbagaikan teknik pengajaran daripada berbentuk “talk and chalk” kepada yang lebih sistematik.REFLEKSI PENGAJARAN Minggu ini merupakan minggu yang sarat dengan pelaksanaan tugasan yang perlu dihantar mengikut tempoh yang ditetapkan. Selain itu. saya juga menggunakan slaid gambar yang berwarna serta perkataan-perkataan yang besar dan jelas yang dapat menarik minat murid untuk terus mengikuti sesi pembelajaran. dalam pengajaran yang saya sampaikan. penggunaan bahan maujud seperti sayur-sayuran jenis buah dan berdaun hijau akan lebih memberi fahaman yang mendalam kepada murid. saya menggunakan medium teknologi seperti komputer dan penggunaan LCD secara meluas. Dalam menyiapkan tugasan Unit Pengajaran dan Rancangan Pengajaran Harian. Penggunaan bahan maujud mampu menarik perhatian murid kerana ianya lebih fokus kepada tajuk pembelajaran. terdapat juga beberapa kelemahan yang boleh diperbaiki dalam pengajaran dan pembelajaran yang saya sampaikan. Dalam tajuk “Mari Bertani” ini. Fikiran mula berserabut namun aku cuba mengawal emosi dan fikiran untuk terus menyiapkan segala tugasan yang diberi. terdapat beberapa impak positif yang saya telah kenalpasti. Kelemahan kedua yang saya dapati dalam pengajaran ialah tiada bahan maujud yang mampu merangsang pengetahuan sedia ada murid. Namun. murid dapat melihat penggunaan bahan teknologi yang boleh mereka aplikasikan untuk pembelajaran akan datang. Ini kerana. Dengan itu.

Selain itu. terdapat perkara yang perlu saya perbaiki iaitu saya harus menukarkan kad 62 . saya juga dapati penggunaan kad bergambar yang kecil menyukarkan murid-murid untuk memberi fokus terhadap apa yang diajar. Murid disekolah saya merupakan murid yang duduk dikawasan kampung. Saya telah memilih tajuk ternakan ayam untuk diajar pada hari ini. Tema ini nampak mudah tetapi perlu ilmu yang lebih untuk menerangkan kepada murid tahun 1 . Ini memudahkan saya untuk menerangkan mengenai tajuk ini .Oleh itu. Walaubagaimana pun. Murid yang saya ajar mudah memberi respon bagi setiap soalan yang dikemukakan. saya dapati murid ini tidak dapat memahami soalan yang diberi walhal soalan tersebut adalah soalan mudah iaitu seperti telur ayam berbentuk apa? Selain itu.kerana mereka sudah mempunyai pengetahuan sedia ada mengenai ayam.Hasniza binti Mohamed Amin ( D20102045163 ) Tema yang diajar pada minggu ini adalah tema Mari Bertani. Walaubagaimana pun ada seorang murid kurang memberi tumpuan kerana murid ini tidak fokus semasa sesi P&P dijalankan didalam kelas. Tajuk yang telah saya ajar merupakan tajuk ternakan ayam. Soalan berbentuk pemulihan iaitu memadankan gambar dengan perkataan merupakan soalan yang mudah menarik minat murid untuk menjawab. Secara keseluruhannya pengajaran saya pada kali ini berjaya memberi pengetahui secara terperinci kepada murid. Ini kerana mereka suka bertanya dan sentiasa berfikir mengenai sesuatu perkara yang baru mereka ketahui. Ayam merupakan haiwan ternakan penduduk kampung. ayam sangat mudah untuk diterangkan kepada mereka. Apabila saya bertanya keseluruhan murid dapat menjawab dengan betul. kad bergambar juga saya gunakan untuk menyoal murid. Semasa menyoal secara rawak. Bagi setiap soalan yang disoal saya akan sentiasa mengaitkan perkara tersebut P&P yang saya jalankan. Mereka juga menunjukkan minat untuk mengetahui kitaran hidup ayam. Murid-murid sangat tertarik dengan kad gambar yang berwarnawarni. Saya menggunakan carta sains untuk menerangkan kitaran hidup ayam kepada murid-murid saya. Murid juga memberi respon yang baik semasa P&P berjalan.

63 .bergambar kepada penggunaan LCD yang lebih besar dan jelas serta penggunaan bunyi-bunyi yang menarik semasa LCD ditayangkan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->