P. 1
RPH KESELURUHAN

RPH KESELURUHAN

|Views: 1,952|Likes:
Published by Nur Syuhada Zailani

More info:

Published by: Nur Syuhada Zailani on Mar 27, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/20/2013

pdf

text

original

Fakulti Pendidikan dan Pembangunan Manusia

Pecahan 1 SEMESTER 1 /2011

KPD 3016 Pengajaran, Teknologi Dan Penaksiran 1 Tugasan Kumpulan Group J-09
Nama Ahli Kumpulan
1. Ruziah binti Mustajab ( D 20102042817 ) 2. Norashikin binti Ismail ( D 20102043330 ) 3. Ruhaida binti Mohamad ( D 20102042082 ) 4. Hasniza binti Mohamed Amin ( D20102045163 )

Nama Pensyarah
NO. MATRIK PELAJAR NAMA NO. KAD PENGENALAN E-MEL

:
: : : :

Dr. Abdul Rahim bin Razalli
D 20102042817 RUZIAH BINTI MUSTAJAB 730828016366 ruziah042817@siswa.upsi.edu.my

KPD 3016 PENGAJARAN, TEKNOLOGI DAN PENAKSIRAN PERANCANGAN AWAL RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN Ahli Kumpulan : 1. 2. 3. 4. Ruziah binti Mustajab ( D 20102042817 ) Norashikin binti Ismail ( D 20102043330 ) Ruhaida binti Mohamad ( D 20102042082 ) Hasniza binti Mohamed Amin ( D20102045163 )

Mata pelajaran : Bahasa Malaysia Tahun 1 Topik : Tema 5 - Mari Bertani Subtopik : i. Kebun Datuk Anas

ii. Buah-buahan Tempatan iii. Ternakan Ayam iv. Seronoknya Bercucuk Tanam

Subtopik :

Kebun Datuk Anas

Objektif: Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid dapat : i. ii. Subtopik Mencatat nama sayur-sayuran dengan betul Membaca dan membuat klasifikasi dengan betul : Buah-buahan Tempatan

Objektif : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid dapat : i. ii. Menyebut seni kata lagu dengan betul serta memahaminya melalui nyanyian dan gerak laku secara didik hibur. Menamakan buah-buahan yang terdapat di dalam gambar.

Subtopik : Ternakan Ayam Objektif : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid dapat : i. Murid dapat menceritakan kitaran hidup ayam. ii. Membina ayat tunggal atau ayat majmuk menggunakan kata kerja yang diberi.

Subtopik : Seronoknya Bercucuk Tanam Objektif : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid dapat :

i. Memahami dan menakul gambar yang diberi ii. Bercerita tentang gambar yang diberi dengan tepat menggunakan ayat tunggal.

JADUAL PENENTU KANDUNGAN Pengetahuan Unit/Topik Fakta Unit 1 Kebun Datuk Anas Unit 2 Buahbuahan Tempatan Unit 3 Ternakan Ayam Unit 4 Seronoknya Bercucuk Tanam Dakwaan berdasarkan pemerhatian Dakwaan berdasarkan pemerhatian Idea am Konsep Idea am Mengingat kembali Mengingat kembali Mencatat maklumat berkaitan Kenalpasti nama dan istilah Genera lisasi Pengetahuan Kefahaman Aplikasi Ana lisis Sintesis Kenalpasti fakta tentang sayur Menyam paikan maklumat Kemahiran

Pengen dalian sesuatu

Penceritaan Menunjuk kan perasaan

Menyata kan perasaan

Memindah kan maklumat

Nama : Ruhaida binti Mohamad ( D 20102042082 )

1

SB : Tatabahasa: Kata nama am Kosa Kata: timun. Murid menyenarai dan mengklasifikasikan sayursayuran yang terdapat dalam teks 4. Mencatat nama sayur-sayuran dengan betul ii. Murid menamakan sayur-sayuran lain yang diketahui oleh mereka Penutup: Menyanyi lagu ”Sayur-sayuran mengikut lirik buahbuahan tempatan” .4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul.2 Membaca dan memahami maklumat daripada pelbagai bahan bacaan untuk membuat klasifikasi dengan betul.4.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber. Sains KBT : KB: Mengumpul dan mengelaskan KP: Logik-matematik BCB: Bacaan intensif Media : Slaid gambar Buku teks Lembaran kerja (borang klasifikasi) ICT Objektif : Pada akhir pengajaran murid dapat: i.2 Mencatat maklumat yang betul untuk diklasifikasikan daripada pelbagai sumber. cili. tomato.5. Guru bersoaljawab mengenai jenis sayur-sayuran yang ditayangkan menggunakan slaid 2.00 1CEMPAKA Tema : Mari Bertani Unit : 21 Tajuk : Kebun Datuk Anas Kemahiran : FU : SK : 3. FS : SK : 2. Murid membaca dan memahami teks 3. PK : Nilai : Kerajinan Ilmu : Matematik. kangkung 2 . Membaca dan membuat klasifikasi dengan betul Aktiviti: Set Induksi .00-09. SP : 2. sawi. petola. SP : 3.Guru menunjukkan tayangan slaid gambar sayursayuran dan mengaitkannya dengan tajuk Langkah: 1.Nama : Norashikin binti Ismail ( D 20102043330 ) KELAS/MASA/ MATAPELAJARAN KANDUNGAN IMPAK/CATATAN EMK: Keusahawanan BAHASA MELAYU 08.

5.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul.2 SK 1. Kebersihan iii) KBT : Muzik. 2. Menamakan buah-buahan yang terdapat di dalam gambar. 2.1. Lembaran Kerja. gambar tunggal. Murid membaca dan menyanyi. Lembaran Kerja. Refleksi.5 SP 1. i) Ilmu : Kesihatan ii) Nilai : Bersyukur. Nama : Hasniza binti Mohamed Amin ( D20102045163 ) Mata Pelajaran : Bahasa Malaysia Tahun : 1 (20 murid) Masa: 7. 4. 3 .1 SP 4. Menjana idea. 1. Suaikan nama buah-buahan dan bercerita.5.30 Tema: Mari Bertani Tajuk: Ternakan Ayam Fokus Utama: SK : 1. Lembaran Kerja.30-8. kad perkataan dan lampiran. SP:1. Menyebut seni kata lagu dengan betul serta memahaminya melalui nyanyian dan gerak laku secara didik hibur.20 – 9.Tahun Masa Hari Tema Tajuk FU FS Objektif Pengisian Kurikulum Sistem Bahasa Media Aktiviti Pentaksiran Pemulihan Pengayaan 1 Jauhari 8.20 pagi Rabu Mari Bertani Buah-buah Tempatan SK 4. kontekstual Tata Bahasa : Kata Nama Am Seni Kata Lagu.1 Pada akhir P&P murid dapat: 1. 3. Set Induksi.2 Menceritakan sesuatu perkara yang didengar dengan betul menggunakan ayat tunggal.

Murid memadankan gambar dengan perkataan dalam lembaran yang diberi. Pengayaan: 1. lembaran kerja.Set Induksi: Melihat gambar 2. Membuat urutan Sistem Bahasa: Tatabahasa.Kad Perkataan.Murid dapat menceritakan kitaran hidup ayam.3. dan ayat dengan betul. Ilmu: Sains.frasa.3 Membina dan menulis perkataan. Membina ayat tunggal atau ayat majmuk menggunakan kata kerja yang diberi.Pentaksiran : 1.Fokus Sampingan: SK: 3.Langkah 1: Menyebut kad Perkataan yang dilihat 3. 4 . Pengisian Kurikulum : Nilai : Berdikari.Pendidikan moral KBT: Menghubungkait. Murid membina ayat mudah menggunakan kata kerja yang diberi. SP: 3. EMK : Keusahawanan Objektif: Pada akhir P&P. 2.Kata Kerja Media : Gambar. Aktiviti: 1.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk dengan betul.Langkah 3: Membuat latihan 5.buku teks.rajin.Langkah 2: Melihat buku teks muka surat 106 4. murid dapat : 1.Murid Mengulangi bacaan yang mengandungi kata kerja Pemulihan:1.

1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan tepat.Nama : Ruziah binti Mustajab ( D 20102042817 ) TEMA MARI BERTANI TAJUK Menanam Pokok Bunga Standard Kandungan 2.5 FOKUS UTAMA M membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat dalam pelbagai bahan. Standard Pembelajaran 1. kad perkataan kata kerja. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat tunggal.3 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat daripada bahan grafik kepada bentuk bukan grafik dengan betul. Lembaran kerja pemulihan dan pengayaan. ii. FOKUS SAMPINGAN Standard Kandungan 1. buku aktiviti jilid 2 m/s 53.5. bercerita tentang gambar yang diberi dengan tepat menggunakan ayat tunggal. 5 . Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber. OBJEKTIF Pada akhir pengajaran.5. Ilmu : Kajian Tempatan KBT : KB – menghubungkaitkan KP – Verbal-linguistik SISTEM BAHASA Imbuhan ber…… MEDIA Gambar tunggal.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara dengan tepat menggunkan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul.. latihan dalam buku teks m/s 111. Mencatat maklumat yang betul daripada pelbagi sumber. Standard Pembelajaran 2. murid dapat: i. petikan lagu. murid dapat memahami dan menakul gambar yang diberi ii. PENGISIAN KURIKULUM i.

Hasil Pembelajaran : Fokus Utama i.RACANGAN PENGAJARAN HARIAN ( RPH) Matapelajaran : Bahasa Melayu Tahun : 1Mawar 25 orang Bilangan murid : Tema Tajuk Tarikh Masa Objektif : Mari Bertani : : : : i Menanam Pokok Bunga 2.cara menanam pokjok bunga. Iii Melengkapkan ayat cara.langkah yang betul untuk menanam pokok bunga. Pendidikan Sains 2) Nilai murni : menjaga alam sekitar Kemahiran Bernilai Tambah ( KBT): 6 . ii Menyatakan langkah.2011 8. Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat daripada bahan grafikkepadabentuk bukan grafik dengan betul. Mencatat maklumat yang betul daripada pelbagi sumber. Kemahiran Bahasa : Sistem Bahasa : 1) Imbuhan ber…. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat tunggal.00 pagi – 9. berkebun bersama Pengisian kurikulum : 1) Ilmu :Kemahiran Hidup.00 pagi ( 60 minit ) Pada akhir pelajaran murid dapat: Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat daripada bahan grafik kepada bentuk bukan grafik dengan betul. Fokus Sampingan ii. Bercerita tentang sesuatu perkara dengan tepat.5.

tumbuhan dalam matpelajaran sains. interpersonal. CD. Soal jawab secara lisan KB: menghubungkaitkan BCB:Berbual tentang perkara yang berkaitan dengan kehidupan / persekitaran muridmurid. BBB: Komputer . Kemudian guru mengaitkannya dengan isi pelajaran hari ini ( Set Induksi ) Strategik / Teknik: Didik Hibur. buiku teks Bahasa Melayu Tahun 1 7 . gambar bunga.murid mempelajari tumbuh. Bertanya kepada murid jenis pokok bunga yang terdapat dan ditanam di sekeliling rumah. BBM : LCD dan computer – 1 unit Buku teks Bahasa Melayu tahun 1 Gambar jenis. Fasa Isi kandungan Aktiviti Pengajaran Dan Pembelajaran Aktiviti Guru Aktiuviti Murid Catatan / Nota Permulaan/ mencungkil idea (5minit ) Nyanyian Ku Tanam Pokok Bunga Guru meminta Murid memberi muridmurid respon bersamasama menyanyikan lagu Ku Tanam Pokok Bunga bersamasama iringan muzik.Kemahiran Berfikir : menerangkan . menghubungkait Kecerdasan Pelbagai : Verbel ilngustik . intrapersonal Pengetahuan Sedia Ada : Murid. visual.jenis bunga Lembaran kerja Aktiviti Pengukuhan: Melukis gambar pokok bunga yang disukai.

menaakil gambar BBM: Komputer/ LCD. sambil memahami maklumat.Murid juga diminta meneliti teks sambil menaakul gambar. menjana idea Wakil setiap kumpulan BCB: Memproses membentangkan maklumat dan hasil kerja dalam melaporkan kumpulan maklumat masingmasing. Strategi/Kaedah : Perbincangan kumpulan diikuti persembahan hasil Murid berbincang perbincangan di dalam kumpulan KB: masing.Membaca Petikan ( 15 minit ) Membaca dan menaakul gambar Caracara Menanam Bunga Membaca dan menaakul gambar Caracara Menanam Bunga Guru meminta murid membaca dan menaakul gambar cara. kemudian secara individu dengan kuat mengikut intonasi yang betul dengan bimbingan guru.Cara Menanam Pokoki Bunga Guru membahagikan murid kepada 5 kumpulan: Kumpulan 1 -Membina ayat berdasarkan gambar 1 Kumpulan 2 -Membina ayat berdasarkan gambar 2 Kumpulan 3 -Membina ayat berdasarkan gambar 4 Kumpulan 5 -membina ayat berdasarkan gambar 5 Guru menulis ayatayat yang dibina 8 Murid berada di dalam kumpulan yang ditetapkan.masing Menghubungkaitkan . Guru meminta murid menerangkan tentang gambar yang diberi.cara menanam pokok bunga di dalam buku teks. buku teks Bahasa Melayu Tahun 1 Menjana idea. Strategi / Kaedah : membaca dan menaakul gambar KB : membuat inferens BCB: i. Murid menulis ayat di dalam buku tulis .Murid BBM:Gambarlain diminta gambar Cara mendengar Menanam Pokok dengan teliti Bunga. Murid membaca petikan secara kuat bersamasama. Aktiviti Kumpulan ( 15minit ) Cara.membaca dengan intonasi yang betul ii.

Kemudian meminta murid membaca beramairamai. (20 minit ) -melengkapkan ayat. Rumusan/ penutup (5 minit) Rumusan / nilai murni daripada tajuk hari ini/ nyanyian “ Ku Tanam Pokok Bunga” Guru merumus isi pelajaran dan meminta murid menyatakan nilai murni berdasarkan pelajaran Guru meminta murid menyanyi bersama.sama ayat di papan hitam Mengaplikasikan Lembaran Idea kerja. Strategi/Kaedah : Menulis/ melukis KB: Menghubungkaitkan menjana idea BCB: Memproses maklumat menjana idea BBM:Lembaran kerja papan tulis Aktiviti Pengukuhan: Murid yang telah sipa diminta melukis gambar pokok bunga yang paling disukai.sama Mu rid menyatakan nilai murni dengan bimbingan guru. Guru mengedarkan lembaran kerja dan meminta murid melengkapkannya berdasarkan maklumat yang telah dipelajari.oleh murid di papan hitam. Murid membaca bersama.sama lagu “ Ku Tanam Pokok Bunga” 9 . LCD. Strategi/Kaedah : Lisan/didik hibur BBM:Komputer. Guru memurnikan ayat yang kurang tepat. papan tulis Murid menyanyi bersama .

Fakulti Pendidikan dan Pembangunan Manusia Pecahan 2 SEMESTER 1 /2011 KPD 3016 Pengajaran. Hasniza binti Mohamed Amin ( D20102045163 ) Nama Pensyarah NO. Teknologi Dan Penaksiran 1 Tugasan Kumpulan Group J-09 Nama Ahli Kumpulan 5.upsi.edu. Ruhaida binti Mohamad ( D 20102042082 ) 8.my 10 . MATRIK PELAJAR NAMA NO. Ruziah binti Mustajab ( D 20102042817 ) 6. Norashikin binti Ismail ( D 20102043330 ) 7. KAD PENGNEALAN E-MEL : : : : : Dr. Abdul Rahim bin Razalli D 20102042817 RUZIAH BINTI MUSTAJAB 730828016366 ruziah042817@siswa.

Hasil Pembelajaran : Fokus Utama iii.00 pagi ( 60 minit ) Pada akhir pelajaran murid dapat: i Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat daripada bahan grafik kepada bentuk bukan grafik dengan betul.00 pagi – 9. .RACANGAN PENGAJARAN HARIAN ( RPH) Matapelajaran : Bahasa Melayu Tahun Bilangan murid Tema Tajuk Tarikh Masa Objektif : : : : : : : 1 Mawar 25 orang Mari Bertani Menanam Pokok Bunga 2. Fokus Sampingan iv.cara menanam pokjok bunga. Bercerita tentang sesuatu perkara dengan tepat. Mencatat maklumat yang betul daripada pelbagi sumber.langkah yang betul untuk menanam pokok bunga. sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat tunggal.2011 8. ii Menyatakan langkah. Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat daripada bahan grafik kepada bentuk bukan grafik dengan betul. Iii Melengkapkan ayat cara.5.

menaakul Kecerdasan Pelbagai : Verbel ilngustik . intrapersonal Pengetahuan Sedia Ada : Murid.Kemahiran Bahasa : Sistem Bahasa : 1) Imbuhan ber…. pokok bunga mudah didapati / dilihat di sekeliling halaman rumah. Pendidikan Sains 2) Nilai murni : menjaga alam sekitar Kemahiran Bernilai Tambah ( KBT): KBT : KB – menghubungkaitkan KP – Verbal-linguistik Kemahiran Berfikir : menerangkan . BBM Aktiviti Pengukuhan: Melukis dan mewarna gambar bunga yang disukai. visual. Aktiviti Pemulihan : Membaca mengikut sukata berwarna. interpersonal.tumbuhan dalam Matpelajaran Sains. menghubungkait .jenis bunga Lembaran kerja : Latihan Pengukuhan/ Pengayaan Latihan Pemulihan ( untuk murid yang tidak menguasai 3M.murid mempelajari tumbuh. : LCD dan computer – 1 unit Buku teks Bahasa Melayu tahun 1 Gambar jenis. berkebun berdaun berbunga Pengisian kurikulum : 1) Ilmu :Kemahiran Hidup. 1 .

CD.Murid memberi murid bersama. buku teks Bahasa Melayu Tahun 1 persekitaran muridmurid. iringan KB: Bertanya kepada murid jenis pokok bunga yang terdapat dan ditanam di sekeliling rumah. BCB:Berbual tentang perkara yang berkaitan dengan kehidupan / Kemudian guru menunjukkan kad jenis. kad gambar bunga. Murid menyatakan jenis bunga yang ditanam disekeliling rumah. menghubungkaitkan 2 .jenis bunga yang biasa ditanam di sekeliling rumah lalu mengaitkannya dengan isi pelajaran hari ini . Induksi ) ( Set BBB: Komputer . Verballinguistik Soal jawab secara lisan Bunga Mawar bersama-sama muzik.sama respon menyanyikan lagu -menyanyi bersama-sama Strategik / Teknik: Didik Hibur.Fasa Isi kandungan Aktiviti Pengajaran Dan Pembelajaran Catatan / Nota Aktiviti Guru Aktiuviti murid Permulaan/ mencungkil idea (5minit ) Nyanyian Bunga Mawar Guru meminta murid.

Murid membaca petikan secara kuat bersama.masing KB: Menghubungkaitkan . Kumpulan 2 -Membina ayat berdasarkan gambar 2 Wakil setiap kumpulan membentangkan hasil kerja dalam menjana idea BCB: Memproses maklumat dan melaporkan maklumat Kumpulan 3 -Membina ayat berdasarkan gambar 4 kumpulan masingmasing. buku teks Bahasa Melayu Tahun 1 Menjana idea. 3 BBM:Gambargambar Cara .Murid lain diminta mendengar dengan teliti sambil memahami maklumat.menaakil gambar BBM: Komputer/ LCD. dengan bimbingan guru.membaca dengan Guru meminta murid menerangkan tentang gambar yang diberi. intonasi yang betul ii. kemudian secara individu dengan kuat mengikut intonasi yang betul Strategi / Kaedah : membaca dan menaakul gambar KB : membuat inferens BCB: i. Aktiviti Kumpulan ( 15minit ) Cara.cara menanam pokok bunga di dalam buku teks.Murid juga diminta meneliti teks sambil menaakul gambar.Membaca Petikan ( 15 minit ) Membaca dan menaakul gambar Caracara Menanam Bunga Membaca dan menaakul gambar Caracara Menanam Bunga Guru meminta murid membaca dan menaakul gambar cara. Strategi/Kaedah : Perbincangan kumpulan diikuti persembahan hasil Kumpulan 1 -Membina ayat Murid berbincang di dalam kumpulan perbincangan berdasarkan gambar 1 masing.sama.Cara Menanam Pokoki Bunga Guru membahagikan murid kepada 4 kumpulan: Murid berada di dalam kumpulan yang ditetapkan.

Strategi/Kaedah : Menulis/ melukis KB: Menghubungkaitkan menjana idea BCB: Memproses Aktiviti Pengukuhan: Murid yang telah siap diminta melukis gambar pokok bunga yang paling disukai. BBM:Lembaran kerja papan tulis maklumat menjana idea Rumusan/ penutup (5 minit) Rumusan / nilai murni daripada tajuk hari ini/ nyanyian “ Bunga Mawar Guru merumus isi Murid menyatakan Strategi/Kaedah : Lisan/didik hibur Verbal-linguistik pelajaran dan meminta nilai murni dengan murid menyatakan nilai murni berdasarkan pelajaran bimbingan guru.Kemudian meminta murid membaca beramairamai.sama ayat di papan hitam Murid menulis ayat di dalam buku tulis Bunga.Menanam Pokok Guru menulis ayatayat yang dibina oleh murid di papan hitam. Murid membaca Guru memurnikan ayat yang kurang tepat. Murid menjawab latihan di lembaran kerja. melengkapkan ayat. Guru mengedarkan lembaran kerja dan meminta murid melengkapkannya berdasarkan maklumat yang telah dipelajari. Murid melukis dan gambar pokok bunga yang disukai. bersama. 4 . Mengaplikasikan Idea (20 minit ) Lembaran kerja.

Pada waktu pagi . Bunga mawar itu …………………………… harum. 5 . tangan supaya tangan mereka tidak kotor. bunga. 6. Kakak dan ibu ………………… ketika menanam pokok bunga . LCD. Tarikh : berdaun bersarung berkembang bertopi berbau bersama berbagai bergembira 1. 2. 4. 8. Kakak menyiram pokok bunga ……………………. papan tulis Latihan Pengukuhan/ Pengayaan.bungaan yang hidup subur dan cantik dipandang.Bunga” Guru meminta murid menyanyi bersamasama Murid menyanyi bersama . ibu. 7. Ibu menanam ……………………. yang diberikan. Semua orang ……………………. Mereka ……………………. Pokok bunga itu ………………………… lebar. 3. melihat bunga.bunga sedang ………………………. Nama : Tahun 1 Mawar Bina ayat menggunakan perkataan berimbuhan ber…. 5.sama lagu “ Bunga Mawar” BBM:Komputer. di taman. jenis pokok bunga.

6 .

7 .

8 .

BUNGA MAWAR Kutanam pokok bunga Bunga mawar namanya Kusiram dan kujaga Lama besar jadinya Kupetik bunga mawar Kuletak di kepala Kujalan sini sana Harum wangi baunya 9 .

BUNGA RAYA 10 .

BUNGA ORKID 11 .

12 .

BUNGA PUKUL 10 13 .

BUNGA KEEMBONG 14 .

BUNGA KEMBANG PAGI 15 .

BUNGA BALUNG AYAM 16 .

BUNGA MATAHARI 17 .

BUNGA CEMPAKA 18 .

BUNGA MAWAR 19 .

BUNGA KIAMBANG 20 .

BUNGA KERTAS 21 .

BUNGA KEKTUS 22 .

BUNGA MELATI 23 .

Norashikin binti Ismail
Matapelajaran Tahun Bilangan murid Tema Tajuk Tarikh Masa Objektif : : : : : : : : Bahasa Melayu 1 Jauhari 28 orang Mari Bertani

( D 20102043330 )

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN ( RPH)

Buah-buahan Tempatan 4.5.2011 8.20 pagi – 9.20 pagi ( 60 minit ) Pada akhir pelajaran murid dapat:

i. Menyebut seni kata lagu dengan betul serta memahami melalui nyanyian dan gerak laku secara didik hibur. ii. Menamakan buah-buahan yang terdapat di dalam gambar dan lagu. Hasil Pembelajaran : Fokus Utama v. Menyebut dan memahami unsure seni dalam lagu melalui nyanyian secara didik hibur. vi. Menyebut dengan jelas dan memahami seni kata lagu melalui nyanyian dan gerak laku secara didik hibur. Fokus Sampingan:
i. ii. Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. Bercerita tentang sesuatu perkara dengan tepat, sebutan yang jelas dan intonasi yang betul menggunakan ayat tunggal.

Kemahiran Bahasa : Sistem Bahasa : 1) Tata Bahasa Kata Nama Am

Pengisian kurikulum : 1) Ilmu : Pendidikan Kesihatan 2) Nilai murni : Bersyukur, kebersihan

Kemahiran Bernilai Tambah ( KBT): 1) Kemahiran Berfikir – menjana idea
24

2) Kecerdasan Pelbagai – Verbal-linguistik, visual ruang Pengetahuan Sedia Ada : Murid- murid mempelajari tumbuh- tumbuhan dalam matpelajaran sains. BBM : Buku teks Bahasa Melayu tahun 1 Gambar buah-buahan Lembaran kerja mewarna gambar buah-buah yang disediakan.

Aktiviti Pengukuhan:

Fasa

Isi kandungan

Aktiviti Pengajaran Dan Pembelajaran Aktiviti Guru Aktiuviti murid Murid menamakan buah-buahan yang terdapat dalam gambar tersebut dan membincangkan tentang buahbuahan tersebut. Contoh: Bentuk dan rasa buah.

Catatan / Nota

Permulaan/ mencungkil idea (5minit )

Nyanyian Musim Buahbuahan.

Guru memaparkan gambar tunggal pada papan tulis. (Set Induksi )

Strategik / Teknik: Verbal-linguistik Soal jawab secara lisan KB: menghubungkaitkan BBB: gambar buah-buahan, buku teks Bahasa Melayu Tahun 1 Strategi / Kaedah : membaca dan menyebut seni kata lagu BCB: i.membaca dengan intonasi yang betul BBM: Buku teks Bahasa Melayu Tahun 1

Membaca dan menyanyi ( 20 minit )

Membaca dan menyanyi Musim buahbuahan

Guru mempamerkan seni kata lagu Musim Buah-buahan dan membimbing murid membaca dan menyebut seni kata lagu tersebut. Guru menyanyi bersama murid sambil melakukan aksi yang sesuai.

Murid dibimbing oleh guru untuk menyanyikan lagu tersebut sambil melakukan aksi yang sesuai. Murid menyanyikan lagu tersebut secara, individu, berkumpulan dan kelas dengan intonasi yang betul.

Menjana idea. Aktiviti Kumpulan ( 15minit )

Menamakan buah-buahan

Guru menyediakan 16 keping kad perkataan mengikut nama buahbuahan di dalam lagu Musim Buah-buahan.
25

Murid melekatkan Strategi/Kaedah : kad perkataan pada Kontekstual gambar yang sesuai di papan tulis. BBM: Gambar buah-

Guru memilih 16 orang murid secara rawak.

Murid bercerita tentang buahbuahan yang dilekatkan tadi menggunakan ayat tunggal. Murid menyebut nama buah-buahan dengan sebutan yang betul.

buahan

Mengaplikasi kan Idea (15 minit )

Lembaran kerja. melengkapkan ayat.

Guru mengedarkan lembaran kerja dan meminta murid melengkapkannya berdasarkan maklumat yang telah dipelajari.

Murid melengkapkan seni kata lagu dengan nama buah yang sesuai.

Strategi/Kaedah : Menulis/ melukis KB: Menghubungkaitkan menjana idea

Aktiviti Pengukuhan: Murid yang telah siap diminta melukis gambar buah-buah yang digemari.

BBM:Lembaran kerja papan tulis

Rumusan/ penutup (5 minit)

Rumusan nyanyian “Musim Buahbuahan”

Guru meminta murid menyanyi bersamasama

Murid menyanyi bersama - sama lagu “ Musim Buah-buahan”

Strategi/Kaedah : Lisan/didik hibur Verbal-linguistik

BBM: papan tulis, Buku Teks Bahasa Malaysia Tahun 1

26

Seni kata lagu Musim Buah-buahan Buah duku. nanas dan rambutan Lazat juga buah tembikai Menambah zat di badan Rasa limau manis Belimbing. cempedak dan durian Harga tidak mahal Di kedai atau di pinggir jalan Sungguh enak. langsat. hai rasanya Sungguh kaya khasiatnya Kalau makan buah-buahan Sihat seluruh badan 27 . buah rambai Ciku. buah nangka Buah manggis dan kelapa Sama saja jambu dan mangga Hai. sedap manis pula! Pisang.

sememang Banyak khsiatnya Sudah terkenal. terkenal Seluruh dunia 28 . ______________ Banyak rambutnya Duku dan _____________ Bentuknya seakan sama Buah tempatan. durian Banyak durinya Buah _______________bentuknya Seperti bintang Buahlah ____________ lah _____________ Isinya putih Buah ______________. _______________ Merahlah isinya Buah _____________.Lembaran kerja NAMA: _____________________________ TAHUN:_________ Buah-buahan Buah durian.

Bahan Bantu Mengajar Kad perkataan Duku nangka manggis mangga pisang rambai 29 jambu kelapa ciku nanas langsat limau .

rambutan tembikai belimbing cempedak durian 30 .

jambu nangka 31 .

belimbing Tembikai 32 .

durian belanda Durian 33 .

kelapa duku 34 .

nanas manggis 35 .

ciku Limau 36 .

petola. murid dapat : i. sawi.00 pagi (60 minit) : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran.2 Membaca dan memahami maklumat daripada pelbagai bahan bacaan untuk membuat klasifikasi dengan betul. timun. tomato. Fokus Sampingan: Standard Kandungan : 2. bendi. menghubungkaitkan Kecerdasan Pelbagai : Logik-matematik BCB: Bacaan intensif Pengetahuan sedia ada : Murid sudah mengetahui beberapa jenis sayur-sayuran Bahan Bantu Mengajar :  Slaid gambar ( Power Point ) 37 . kangkung ) Pengisian kurikulum : Nilai : Kerajinan Ilmu : Matematik.Kata nama am ( bendi. Standard Pembelajaran : 2. cili. Sains EMK : Keusahawanan Kemahiran Bernilai Tambah : Kemahiran Berfikir : Mengumpul dan mengelaskan.00-09.4 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada pelbagai bahan untuk memberi respons dengan betul.4. Membaca dan membuat klasifikasi dengan betul Hasil Pembelajaran : Fokus Utama : Standard Kandungan : 3.5 Mencatat maklumat yang betul tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber.RANCANGAN PELAJARAN HARIAN (RPH) NAMA : RUHAIDA BINTI MOHAMAD ( D20102042082 ) Mata Pelajaran Tahun Bilangan murid Tema Tajuk Tarikh Masa Objektif : Bahasa Melayu : 1 Cempaka : 34 orang : Mari Bertani : Kebun Datuk Anas : 23 Mei 2011 : 08.2 Mencatat maklumat yang betul untuk diklasifikasikan daripada pelbagai sumber. Sistem Bahasa : Tatabahasa . Standard Pembelajaran : 3.5. Mencatat nama sayur-sayuran dengan betul ii.

ii)Komputer iii)LCD KBT: Kemahiran Berfikir BCB-membaca dengan intonasi yang betul(bacaan intensif) Petikan Teks”Gerai Datuk Anas” 38 . sawi 3.Beberapa orang murid mengetuai bacaan dan diikuti oleh rakan-rakan sekelas yang lain. Contoh gambar : Gambar bendi.   Buku teks ( bahan bacaan ) Lembaran kerja ICT(Komputer dan LCD) Fasa Isi Kandungan Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran Aktiviti Guru Aktiviti Murid 1.Murid membaca petikan teks mengikut bacaan guru 2. 3. Murid sebut bersama-sama Catatan / Nota Permulaan / Mencungkil Idea ( 5 minit ) Guru menunjukkan gambar sayursayuran 1. Murid menyebut sayur-sayuran yang ditayangkan oleh guru. ii) Komputer iii)LCD iv) Gambar tunggal sayur-sayuran melalui tayangan LCD(Lampiran 1) Nilai :Bersyukur Strategik/teknik: Teknik Soal Jawab KB:Menghubungkait Membaca petikan teks dan menerang (15 minit) Membaca teks petikan yang bertajuk “Gerai Datuk Saya”pada skrin LCD 1. terung. tomato.Guru menguji pengetahun sedia ada murid berkaitan jenis sayur-sayuran yang mereka ketahui.Guru memberi penerangan tentang apa yang terkandung di dalam teks dan bersoal jawab 1. Murid membaca petikan secara individu dengan kuat dan intonasi yang betul 2.Guru membaca teks yang dipaparkan dan murid mengikut bacaan guru 3. Guru menunjukkan gambar sayur-sayuran melalui slaid (LCD)yang dipaparkan 2. 3.Guru mengaitkannya dengan isi pelajaran EMK: Keusahawanan Media : i) Slaid gambar. 2.Guru memaparkan teks yang bertajuk “Gerai Datuk Saya”pada skrin LCD 2. Murid-murid memahami teks petikan yang dibaca Strategi/Kaedah Teknik Soal Jawab dan Perbincangan Media : i)Buku teks.

Guru meminta murid menyenaraikan kata nama am dari teks yang telah dibaca pada awal pengajaran dan pembelajaran 39 1.Guru meminta murid menyusun semula huruf yang tidak tersusun menjadi nama sayursayuran.Murid mengenalpasti jenis-jenis sayur yang dapat dilihat dalam gambar 3.Murid menamakan seberapa banyak sayursayuran lain yang mereka ketahui (pentaksiran) 2. Media : i)Buku Teks: Gambar Tunggal ii) Borang klasifikasi (Lembaran Kerja 1) KBT : KB: Mengumpul dan mengelaskan KP: Logikmatematik Mengaplikasi Aktiviti Idea pentaksiran.Guru meminta murid meneliti gambar tunggal yang terdapat dalam teks 2.Murid memadankan sukukata mengikut gambar(pemulihan) 3.Guru mengedarkan borang kosong (murid menulis jenis sayursayuran yang mereka ketahui selain yang dinyatakan) Pemulihan 1.dan menjawab soalan yang dikemukakan oleh guru secara lisan (Lampiran 2) Menjana Idea (20minit) Menyenarai nama sayursayuran yang terdapat dalam gambar 1. (20 minit) pemulihan dan pengayaan Pentaksiran 1.Murid meneliti gambar tunggal di buku teks.Murid menyenarai nama sayuran pada borang yang diedarkan. Pengayaan 1.Guru meminta murid mengenalpasti jenis sayur-sayuran 2. Murid menyenaraikan kata nama am dalam buku tulis masing-masing Lembaran Kerja 2 (Pentaksiran) Lembaran Kerja 3 (Pemulihan) . 2.Guru mengedarkan lembaran kerja (borang klasifikasi)dan meminta murid menulis jenis sayursayuran yang terdapat dalam gambar 1.

dalam buku tulis masing-masing LAMPIRAN 1 ( SLAID GAMBAR SAYUR-SAYURAN ) 40 .

41 .

ada juga jenis sayur daun seperti sawi. tomato. Sayur yang dijual oleh Pak Amin segar dan murah. bayam. Pak Amin. Pak Amin menjual pelbagai jenis sayur. Ada sayur jenis buah seperti timun. menjual sayur di gerai di hadapan rumahnya. petola dan cili.50 sahaja. Seikat sawi dijual dengan harga RM2. kangkung dan pucuk ubi.00.LAMPIRAN 2 (TAYANGAN SLAID TEKS PETIKAN GERAI DATUK SAYA) Datuk Anas. Anas selalu membantu Amin di gerai. Harga sekilo timun pula hanya RM2. 42 . Selain itu.

3. NAMA SAYUR-SAYURAN 2. 5. 3.LEMBARAN KERJA 1 ( BORANG KLASIFIKASI ) Senaraikan sayur-sayuran yang terdapat dalam gambar pada buku teks. 43 . LEMBARAN KERJA 2 (PENTAKSIRAN) Senaraikan nama sayur-sayuran lain yang anda ketahui BIL 1. NAMA SAYUR-SAYURAN 2. 4. BIL 1.

5. di 44 . lo 2. 6. LEMBARAN KERJA 3 (PEMULIHAN) Padankan sukukata yang diberi berdasarkan gambar dengan betul 1.4. bak ben 3.

sa wi Nama : Hasniza binti Mohamed Amin ( D20102045163 ) Mata Pelajaran : Bahasa Malaysia Tahun : 1 (20 murid) Masa: 7.2 Menceritakan sesuatu perkara yang didengar dengan betul menggunakan ayat tunggal.30 Tema: Mari Bertani Tajuk: Ternakan Ayam Fokus Utama: SK : 1.30-8.to ma to 4.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu perkara semula dengan tepat menggunakan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul.5. 45 . SP:1.

2. EMK : Keusahawanan Objektif: Pada akhir P&P. SP: 3. Aktiviti: 1. Pengayaan: 1.3.Bekerjasama Ilmu: Sains.Set Induksi: Melihat gambar 2.rajin. Pengisian Kurikulum : Nilai : Berdikari.Kata Kerja Media : Gambar. Membuat urutan Sistem Bahasa: Tatabahasa.frasa. 46 .Fokus Sampingan: SK: 3.3 Membina dan menulis perkataan.Pentaksiran : 1.Kad Perkataan.Murid dapat menceritakan kitaran hidup ayam.buku teks.Langkah 1: Menyebut kad Perkataan yang dilihat 3.Langkah 2: Melihat buku teks muka surat 106 4. Murid memadankan gambar dengan perkataan dalam lembaran yang diberi.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk dengan betul. lembaran kerja. murid dapat : 1.Pendidikan moral KBT: Menghubungkait. Membina ayat tunggal atau ayat majmuk menggunakan kata kerja yang diberi. dan ayat dengan betul.Murid Mengulangi bacaan yang mengandungi kata kerja Pemulihan:1.Langkah 3: Membuat latihan 5. Murid membina ayat mudah menggunakan kata kerja yang diberi.

KBT: Membuat urutan LANGKAH 1 1. 3.Secara berkumpulan.Murid melihat kad gambar yang ditujukan oleh guru.LANGKAH/MASA AKTIVITI PEMBELAJARAN PENGISIAN KURIKULUM CATATAN/IMPAK SET INDUKSI 1. Guru bertanya mengenai “Ayam” a. Bagaimana bentuk telur ayam? c.Murid diminta merujuk buku teks Halaman 106 2. Bagaimana anak ayam berbunyi? 2. (Mengaitkan dengan sains) ILMU: LAMPIRAN 1 Pendidikan Sains CARTA Murid dapat menjawab soalan yang di ajukan oleh guru.Guru meminta murid mengeja gambar yang ditunjukkan kepada mereka.Guru mengaitkan gambar dengan isi pelajaran. KBT : LAMPIRAN 2 Menghubungkait KAD GAMBAR LANGKAH 2 1. 2. Guru menunjukkan carta kitaran ayam. murid dikehendaki membaca petikan secara mekanis dengan sebutan yang betul 3. Siapa ada bela ayam dirumah? b.Meminta murid 47 NILAI : Berdikari Bekerjasama Buku Teks m/s 106 .

Murid membuat latihan memadan gambar dengan perkataan dalam lembaran yang diberi. LANGKAH 3 1. Murid membina ayat NILAI : Berdikari mudah menggunakan kata kerja yang diberi LAMPIRAN 3 Lembaran kerja 1 PENGAYAAN LAMPIRAN 3 Lembaran kerja 2 48 .membaca kata kerja yang dicetak dengan warna biru. 2. Murid mengulangi bacaan yang mengandungi kata kerja NILAI : Bekerjasama Buku teks Membaca secara berkumpulan PEMULIHAN 1. Murid memadankan NILAI : Berdikari gambar dengan perkataan dalam lembaran yang diberi 1.Membina ayat mudah menggunakan kata kerja yang diberi LAMPIRAN 3 Lembaran kerja PENTAKSIRAN 1.

Kitaran Hidup Ayam (‘Life Cycle of a Chicken’) 49 .

LAMPIRAN 1 telur LAMPIRAN 2 (kad gambar 1) 50 .

anak ayam LAMPIRAN 2 (kad gambar 2) 51 .

ayam dewasa LAMPIRAN 2 (kad gambar 3) 52 .

ARAHAN : Memadankan gambar dengan perkataan o o telur o o ayam dewasa o o anak ayam LAMPIRAN 3 (lembaran kerja 1) 53 .

Mencari __________________________________ __________ 54 . Menternak __________________________________ ________ 2.ARAHAN: Membina ayat berdasarkan perkataan berikut. Memberi __________________________________ _________ 3. (kata kerja) 1.

LAMPIRAN 3 (Lembaran kerja 2) ARNAB KUCING 55 .

MATRIK PELAJAR NAMA NO.Fakulti Pendidikan dan Pembangunan Manusia Pecahan 3 SEMESTER 1 /2011 KPD 3016 Pengajaran.edu. Ruhaida binti Mohamad ( D 20102042082 ) 4. Abdul Rahim bin Razalli D 20102042817 RUZIAH BINTI MUSTAJAB 730828016366 ruziah042817@siswa. Norashikin binti Ismail ( D 20102043330 ) 3. KAD PENGENALAN E-MEL : : : : : Dr.my 56 .upsi. Hasniza binti Mohamed Amin ( D20102045163 ) Nama Pensyarah NO. Ruziah binti Mustajab ( D 20102042817 ) 2. Teknologi Dan Penaksiran 1 Tugasan Kumpulan Group J-09 Nama Ahli Kumpulan 1.

NAMA PELAJAR NO. murid juga mempunyai pengetahuan sedia ada kerana tajuk ini terdapat dalam matapelajaran sains. selepas sesi pengajaran dan pembelajaran. Pecahan 2 yang tersalah hantar dan cara membahagikan masa dengan sebaik mungkin supaya menjadi seorang guru yang berkesan. Kelemahan kedua yang diperolehi ialah tiada penggunaan bahan maujud atau pun model secara praktikal . Kelemahan pertama yang di kesan di dalam sesi pengajaran ini adalah kekurangan aktiviti yang menarik minat murid. Melalui aktiviti menamakan jenis bunga menggunakan kad gambar bunga dapat dilihat bahawa murid sudah sedia mengenal bunga. Murid biasa dan sedia maklum nama dan jenis bunga. Aktiviti murid boleh diperbaiki dengan memberi peluang kepada semua murid menyediakan atau membawa gambar bunga yang disukai mengikut kumpulan yang telah ditetapkan dari awal pembelajaran. saya telah dapat membuat satu refleksi tentang pengajaran saya di dalam kelas. Aku juga tidak dapat menembusi web UPSI.bunga hiasan yang ditanam di halaman rumah. Contohnya . Ini 57 . Kebaikan kedua pula adalah murid member respon yang baik iaitu tidak berasa malu dan segan untuk menyanyikan lagu „Bunga Mawar‟ bersama. Kebaikan pertama yang saya kesan adalah murid mempunyai pengalaman sedia ada iaitu murid –murid di sekolah ini tinggal di kawasan perkampungan yang sememangnya terdapat banyak pokok.sama dengan iringan muzik. Aku terfikir tentang tugasan mengajar .pokok bunga di halaman rumah masing – masing. Dalam menyiapkan tugasan KPD3016 . Murid juga seronok melalui pengajaran secara didik hibur dan pemerhatian gambar bunga yang menarik dapat menarik minat murid bersedia memulakan sesi pembelajaran. Salah satu tugasan yang perlu disiapkan ialah KPD3016 ! Aduh peningnya kepalaku! Aku sangat tertekan kerana minggu ini talian internet di tempatku mengalami gangguan . aktiviti menanam pokok bunga secara praktikal.Aku cuba menenangkan diri sendiri tetapi tidak berjaya. MATRIK : : RUZIAH BINTI MUSTAJAB D20102042817 PECAHAN 3 – REFLEKSI SELEPAS PENGAJARAN Minggu ini aku begitu tertekan dengan tugasan yang berlambak! Mana dengan tugasan mengajar dan minggu hadapan minggu peperiksaan setengah tahun. Lebih memeningkan kepalaku apabila aku tersalah menghantar Pecahan 2 . Jika aktiviti ini dilaksanakan murid lebih mengenali dan dapat bertukar –tukar gambar bentuk dan jenis bunga.Selain itu .

Melalui pemerhatian.bentuk buah apabila dikupas. Contohnya membawa pokok bunga orkid dan pokok bunga mawar supaya murid dapat melihat perbezaan cara menanamnya ataupun menggalakkan murid mencari di laman web yang berkaitan dengan cara menanam pokok bunga. Penggunaan bahan ini akan lebih menarik minat murid apabila murid dapat memegang dan seterusnya dapat mengetahui cara. Ada baiknya guru menyediakan gambar dan murid mewarnakannya. Ini kerana pokok orkid lebih sesuai menggunakan sabut dan arang berbanding tanah tanih dan cara menanamnya boleh digantung atau ditanam diatas tanah. 58 . Terutama murid yang mengalami masalah 3 M agak lambat kerrana kelemahan menguasai membaca. terdapat murid yang mengetahui bagaimana menanam pokok bunga yang berbeza.Saya dapati murid tahun 1 ini akan merasa kecewa dan ada yang menangis sekiranya tidak dapat melukis bunga seperti yang terdapat dalam aktiviti . kulitnya. Di sini guru perlu lebih kreatif untuk menunjukkan perbezaan menanam pokok bunga mengikut jenis. Oleh itu guru perlu memberikan aktiviti yang memastikan setiap murid dapat melaksanakan aktiviti yang dirancang oleh guru. Kelemahan ketiga yang diperolehi ialah tidak semua murid tahun 1 mempunyai kemahiran melukis gambar bunga.cara menanam pokok bunga. Penggunaan internet akan memudahkan guru dan dapat menarik minat murid untuk terus meneroka berkaitan cara menanam pokok bunga.Contonhnya cara menanam pokok bunga orkid adalah berbeza dengan menanam pokok bunga mawar.Kumpulan ini perlu dibimbing dan dibantu agar tidak tercicir. Melalui pemerhatian didapati masih ada murid yang tidak melibatkan diri dengan aktiviti yang diberikan.disebabkan ada beberapa orang murid yang tidak pernah melakukan aktiviti menanam pokok bunga dengan usahanya sendiri .

kulitnya. Kelemahan pertama yang di kesan di dalam sesi pengajaran ini adalah kekurangan aktiviti yang menarik minat murid. masih ada murid yang ingin mengetahui bagaimana bentuk buah apabila dikupas. Murid juga sedia melakukan aksi apabila diminta oleh guru. Contohnya membawa isi buah sebenar ataupun menggalakkan murid mencari di laman web yang berkaitan dengan buah-buahan. Di sini guru perlu lebih kreatif untuk menunjukkan bentuk sebenar dan juga apabila dikupas. Kelemahan kedua yang diperolehi ialah tiada penggunaan bahan maujud atau pun model. saya telah dapat membuat satu refleksi tentang pengajaran saya di dalam kelas. 59 . Melalui pemerhatian didapati masih ada murid yang tidak melibatkan diri dengan aktiviti yang diberikan. Kebaikan pertama yang saya kesan adalah murid dapat mengenal pelbagai jenis buahbuahan tempatan. Melalui aktiviti melekatkan kad-kad perkataan pada gambar buah yang betul dan seterusnya bercerita tentang buah tersebut dapat menunjukkan bahawa murid sudah sedia mengenal buah-buahan tempatan. Aktiviti memyebabkan semua murid berasa gembira dan seronok ketika sesi pembelajaran. Penggunaan bahan ini akan lebih menarik minat murid apabila murid dapat memegang dan seterusnya dapat mengenal bentuk sebenar buah-buahan tersebut. Oleh itu guru perlu memberikan aktiviti yang memastikan setiap murid dapat melaksanakan aktiviti. kelas ataupun individu. Melalui pemerhatian.NAMA PELAJAR NO. Jika aktiviti ini dilaksanakan murid tidak akan berasa diketepikan atau dipinggirkan. MATRIK : : NORASHIKIN BINTI ISMAIL D20102043330 PECAHAN 3 – REFLEKSI SELEPAS PENGAJARAN Selepas sesi pengajaran dan pembelajaran. Aktiviti murid boleh diperbaiki dengan memberi peluang kepada semua murid melekatkan kad perkataan buah-buahan mengikut kumpulan yang telah ditetapkan dari awal pembelajaran. Kebaikan kedua pula adalah murid tidak berasa malu dan segan untuk menyanyikan lagu „Musim Buah-buahan‟ secara berkumpulan. Ini disebabkan ada beberapa orang murid yang tidak pernah melihat bentuk rupa buah-buahan yang jarang ditemui. Contohnya mencantumkan hurufhuruf bagi membentuk perkataan ataupun nama buah-buahan.

Penggunaan internet akan memudahkan guru dan dapat menarik minat murid untuk terus meneroka berkaitan buah-buahan. MATRIK: D20102042082 60 . ABD. KPD3016 PENGAJARAN. TEKNOLOGI DAN PENAKSIRAN 1 GROUP : EL-J09 PENSYARAH:DR. RAHIM BIN RAZALI SOALAN: PECAHAN 3 TAJUK TUGASAN: TAJUK : REFLEKSI PENGAJARAN NAMA: RUHAIDA BINTI MOHAMAD NO.

penggunaan bahan maujud seperti sayur-sayuran jenis buah dan berdaun hijau akan lebih memberi fahaman yang mendalam kepada murid. Aktiviti ini boleh diperbaiki dengan memberi peluang murid mencantumkan suku kata dengan menggunakan komputer. terdapat beberapa impak positif yang saya telah kenalpasti. Kelemahan kedua yang saya dapati dalam pengajaran ialah tiada bahan maujud yang mampu merangsang pengetahuan sedia ada murid.REFLEKSI PENGAJARAN Minggu ini merupakan minggu yang sarat dengan pelaksanaan tugasan yang perlu dihantar mengikut tempoh yang ditetapkan. Antaranya ialah kekurangan aktiviti murid yang menggunakan bahan teknologi seperti aktiviti pemulihan iaitu mencantumkan suku kata berdasarkan gambar. 61 . Secara tidak langsung. terdapat juga beberapa kelemahan yang boleh diperbaiki dalam pengajaran dan pembelajaran yang saya sampaikan. Penggunaan bahan maujud mampu menarik perhatian murid kerana ianya lebih fokus kepada tajuk pembelajaran. Dalam menyiapkan tugasan Unit Pengajaran dan Rancangan Pengajaran Harian. dalam pengajaran yang saya sampaikan. Ini kerana. murid yang tidak memiliki bahan teknologi di rumah mampu mempelajarinya semasa sesi pengajaran dan pembelajaran di sekolah. saya juga menggunakan slaid gambar yang berwarna serta perkataan-perkataan yang besar dan jelas yang dapat menarik minat murid untuk terus mengikuti sesi pembelajaran. Dengan itu. Dalam pengajaran yang saya sampaikan. Dalam tajuk “Mari Bertani” ini. murid dapat memberi sepenuh perhatian apabila paparan dipertontonkan kerana bahan bantu menggunakan bahan teknologi lebih sistematik dan mampu menjana idea serta pemikiran murid. Fikiran mula berserabut namun aku cuba mengawal emosi dan fikiran untuk terus menyiapkan segala tugasan yang diberi. Antaranya ialah saya telah mempelbagaikan teknik pengajaran daripada berbentuk “talk and chalk” kepada yang lebih sistematik. saya menggunakan medium teknologi seperti komputer dan penggunaan LCD secara meluas. murid dapat melihat penggunaan bahan teknologi yang boleh mereka aplikasikan untuk pembelajaran akan datang. Selain itu. Namun.

Walaubagaimana pun ada seorang murid kurang memberi tumpuan kerana murid ini tidak fokus semasa sesi P&P dijalankan didalam kelas. Soalan berbentuk pemulihan iaitu memadankan gambar dengan perkataan merupakan soalan yang mudah menarik minat murid untuk menjawab. Murid yang saya ajar mudah memberi respon bagi setiap soalan yang dikemukakan. Tema ini nampak mudah tetapi perlu ilmu yang lebih untuk menerangkan kepada murid tahun 1 . Bagi setiap soalan yang disoal saya akan sentiasa mengaitkan perkara tersebut P&P yang saya jalankan. Ini kerana mereka suka bertanya dan sentiasa berfikir mengenai sesuatu perkara yang baru mereka ketahui. Saya menggunakan carta sains untuk menerangkan kitaran hidup ayam kepada murid-murid saya. Walaubagaimana pun. Selain itu. Mereka juga menunjukkan minat untuk mengetahui kitaran hidup ayam. Saya telah memilih tajuk ternakan ayam untuk diajar pada hari ini. Secara keseluruhannya pengajaran saya pada kali ini berjaya memberi pengetahui secara terperinci kepada murid. Murid disekolah saya merupakan murid yang duduk dikawasan kampung. saya juga dapati penggunaan kad bergambar yang kecil menyukarkan murid-murid untuk memberi fokus terhadap apa yang diajar. Murid juga memberi respon yang baik semasa P&P berjalan. Tajuk yang telah saya ajar merupakan tajuk ternakan ayam.Oleh itu.kerana mereka sudah mempunyai pengetahuan sedia ada mengenai ayam. Murid-murid sangat tertarik dengan kad gambar yang berwarnawarni. Ini memudahkan saya untuk menerangkan mengenai tajuk ini . Semasa menyoal secara rawak.Hasniza binti Mohamed Amin ( D20102045163 ) Tema yang diajar pada minggu ini adalah tema Mari Bertani. terdapat perkara yang perlu saya perbaiki iaitu saya harus menukarkan kad 62 . ayam sangat mudah untuk diterangkan kepada mereka. saya dapati murid ini tidak dapat memahami soalan yang diberi walhal soalan tersebut adalah soalan mudah iaitu seperti telur ayam berbentuk apa? Selain itu. Ayam merupakan haiwan ternakan penduduk kampung. Apabila saya bertanya keseluruhan murid dapat menjawab dengan betul. kad bergambar juga saya gunakan untuk menyoal murid.

bergambar kepada penggunaan LCD yang lebih besar dan jelas serta penggunaan bunyi-bunyi yang menarik semasa LCD ditayangkan. 63 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->