CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 KAJIAN KES : SYNDROME

DOWN

PENGENALAN

Kanak-kanak istimewa adalah sebahagian daripada mereka yang tergolong dalam kumpulan orang kehilangan upaya (OKU), iaitu seseorang yang tidak berupaya menentukan sendiri bagi memperoleh sepenuhnya, atau sebahagian daripada keperluan biasa seseorang individu, dan tidak dapat hidup bermasyarakat sama ada dari segi fizikal, atau mental, dan berlaku sama ada sejak dilahirkan, ataupun sesudah itu.

Terdapat enam kategori orang kurang upaya yang turut melibatkan kanak-kanak, iaitu:     

Kurang Upaya Pendengaran - termasuk pekak dan bisu. Kurang Upaya Penglihatan - termasuk rabun, buta. Kurang Upaya Fizikal - iaitu kecacatan anggota badan misalnya penyakit polio, kudung, distrofi otot, dan sebagainya. Celebral Palsy - meliputi hemiplegia(sebelah badan), diplegia(kedua belah kaki), dan kuadriplegia(kedua-dua belah tangan dan kaki) Masalah Pembelajaran - lewat perkembangan bagi kanak-kanak berusia bawah tiga tahun; Sindrom Down, autisme, ADHD, terencat akal(berusia lebih tiga tahun), dan masalah lain seperti disleksia, disgrafia, diskakulia, dan lain-lain.

Lain-lain menurut diagnosis perubatan yang merangkumi semua masalah kurang upaya.

Kanak-kanak ini memerlukan rawatan, bimbingan, bantuan, dan perhatian khusus daripada orang di sekeliling mereka. Janganlah kita menyisihkan mereka. Bantulah sedaya upaya kita kerana mereka mempunyai kelebihan dan keistimewaan yang tersendiri.

Kanak-kanak istimewa sering dikaitkan dengan ketakupayaan pembelajaran. Sebenarnya, ketakupayaan pembelajaran bukanlah bermaksud bodoh, lembab, malas, atau tahap kecerdasan yang rendah. Dan ini juga bukanlah berlaku akibat daripada perbezaan budaya, status sosial, kekangan ekonomi, dan pengaruh persekitaran. Ketakupayaan pembelajaran bermaksud masalah khusus di dalam otak kanak-kanak ini, yang menjejaskan cara seseorang

apabila kanak-kanak itu mengalami masalah dalam pengiraan dan hitungan. Mereka juga bertindak balas dalam cara yang berbeza.ini pula merujuk kepada ketakupayaan kanak-kanak mengalami dunia persekitarannya. menulis. Sentuhan dan belaian yang manja mungkin menjadi sesuatu yang tidak disenangi. Diskalkulia .ini adalah satu gangguan yang menjejaskan keupayaan otak untuk menumpukan atau memfokus kepada sesuatu benda. mereka mungkin mengulangulang perkataan-perkataan tertentu. Walau berkali-kali diajar dengan cara yang paling mudah.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 itu memproses dan bertindak balas terhadap sesuatu maklumat. sebaliknya mendiamkan diri serta memerlukan bantuan untuk berkomunikasi.   Dispraksia . namun di tetap sukar memahaminya. dan mengeja dalam cara yang biasa. sebagaimana yang dialami oleh rakan-rakannya yang normal. seseorang kanak-kanak itu mungkin normal. Misalnya. ADHD(Attention Deficit and Hyperactivity Disorder) . panas baran. Mereka sukar bercakap dan berbual-bual. dan bertindak balas secara luar biasa. Mereka juga tidak dapat mengaitkan sesuatu perkataan dengan maksudnya.ini satu ketakupayaan pembelajaran yang melibatkan masalah dengan gerakan anggota tubuh. Bunyi yang indah mungkin membingitkan telinga mereka. .   Disleksia . cerdas. dan bijak tetapi dia tidak dapat menumpukan perhatiannya dan mengawal tingkah lakunya sendiri. Terdapat beberapa bentuk ketakupayaan pembelajaran iaitu. Jadi.  Autisme .satu jenis ketakupayaan pembelajaran yang melibatkan matematik.ini adalah ketakupayaan pembelajaran yang menjadikan kanak-kanak itu sukar membaca.

Keadaan ini bercirikan oleh gabungan perbezaan besar dan kecil pada struktur badan. jarak melampau antara ibu jari kaki dengan jari berikutnya.[3] lentur melampau pada sendi. anggota lebih pendek. otot lemah. Ianya dinamakan sempena John Langdon Down. leher pendek. satu garis di tapak tangan (juga dikenali sebagai garis simian). Campurtangan zaman kanak-kanak awal.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 LITERATURE REVIEW Sindrom Down atau trisomy 21 merupakan kecacatan genetik disebabkan oleh kehadiran sebahagian atau kesemua kromosom 21. persekitaran keluarga yang membantu. dan lidah terjulur. rawatan perubatan apabila diperlukan. tompok putih pada iris dikenali sebagai tompok Brushfield. Banyak ciri-ciri fizikal biasa bagi sindrom Down turut terdapat pada mereka yang mempunyai set kromosom piwaian. dan kegagalan thyroid. Ia termasuk satu garis bukannya dua pada telapak tangan. dan latihan vokational mampu meningkatkan pembangunan keseluruhan kanak-kanak dengan sindrom Down. Sering kali Sindrom Down dikaitkan dengan kelemahan keupayaan berfikir (kognitif) dan tumbesaran kanak-kanak dan juga perwatakan muka. apnea tidur obstructive sleep apnea. sering kali antara sedikit kepada serdahana terencat akal. batang hidung leper. Sejumlah kecil berhadapan dengan kecacatan akal yang jelas atau teruk. mata berbentuk badam disebabkan lipatan epikanthik pada kelopak mata. kecacatan jantung kongenital. Kelemahan perkembangan seringkali ditonjolkan sebagai kecenderungan terhadap pemikiran konkrit atau naïveté. Sindrom Down biasanya dikenal pasti semasa kelahiran. pendidikan dan jagaan yang betul mampu meningkatkan kualiti kehidupan. penyakit gastroesophageal reflux. a single flexion furrow of the fifth finger. dan lidah membengkak berhampiran tonsil). hipotonia otot (poor muscle tone). Ciri-ciri mereka yang mempunyai sindrom Down mungkin mempunyai sebahagian atau keseluruhan ciri-ciri fizikal berikut: bukaan mata bujur dengan lipatan kulit epikanthik pada sudut dalam mata. Kebangkalian Sindrom Down dianggarkan sekitar 1 setiap 800 atau hingga 1 setiap 1. and a higher . Masaalah kesihatan berkait dengan pengidap Down termasuk risiko tinggi bagi kecacatan jantung kongenital. penyaringan bagi masaalah biasa.000 kelahiran. lidah terjulur (disebabkan rongga mulut kecil. doktor British yang pertama kali menggambarkannya pada tahun 1866. Mereka yang mempunyai Sindrom Down berkemungkinan mempunyai keupayaan kognirif lebih rendah berbanding purata. jangkitan telinga (otitis) berulang. Sungguhpun sesetengah masalah genetik fizikal sindrom Down tidak dapat diatasi.

t(14.e.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 number of ulnar loop dermatoglyphs. bergantung kepada tahap salinan tambahan. Ini merupakan punca 1–2% dari sindrom Down yang dikaji.XX. Sindrom Down adalah kecacatan kromosom bercirikan kehadiran bahan genetik salinan tambahan pada kromosom 21 manusia.XY. samada keseluruhan (trisomi 21) atau sebahagian (disebabkan translokasi kromosom).. latar belakang genetik. Kesan salinan tambahan ini mempunyai perbezaan jelas antara individual.XX/47. Apabila bergabung dengan gamete normal dari pasangannya. Karyotaip manusia biasa hadir sebagai 46. seringkali kromosom 14 (45. Kebanyakan individu dengan sindrom Down mempunyai kecacatan akal sekitar rendah (IQ 50–70) kepada serdahana (IQ 35–50). Bagaimanapun.XX. apabila sesetengah sel dalam badan adalah normal dan sesetengah sel mengandungi trisomi 21. Akibat kegagalan ini.XX atau 46.[7] Bahan kromosom tambahan datang dalam pelbagai cara berbeza.+21).21q)) atau ia sendiri (dikenali sebagai . ia dikenali sebagai sindrom Down Mosaik (46. kedua-duanya pada keseluruhan dan sebahagian tisu.+21) disebabkan oleh keadaan kegagalan (nondisjunction) meiosis. Trisomi 21 adalah punca sekitar 95% sindrom Down yang dikaji. faktor persekitaran. menunjukkan 46 kromosom dengan aturan XX bagi betina dan 46 kromosom dengan aturan XY bagi jantan. Trisomi 21 (47. dan kesemua sel dalam badan terjejas.XX. gamete (i. dengan tiga salinan kromosom 21. Sindrom Down berlaku pada kesemua populasi manusia. mereka dengan sindrom Down berkemungkinan mempunyai kecacatan teruk yang memberi kesan pada mana-mana sistem badan.[5] Tambahan lagi.[9] Bahan kromosom 21 tambahan yang menyebabkan sindrom Down mungkin disebabkan oleh translokasi Robertsonian. dengan itu gamete mempunyai 24 kromosom. Dalam kes ini. embrio kini mempunyai 47 kromosom. atau embrio sindrom Down melalui (nondisjunction) dan sesetengah sel pada embrio kembali kepada aturan kromosom normal.[10] Ini boleh berlaku dengan dua cara: Keadaan (nondisjunction) pada awal pembahagian sel pada embrio normal mendorong kepada pecahan sel dengan trisomi 21.[4] with scores of children having Mosaic Down syndrome (explained below) typically 10–30 points higher. dan peluang rawak. penyelidik telah mencipta tikus transgenik dengan kebanyakan kromosom 21 manusia (tambahan kepada kromosom tikus biasa). unjuran lengan kromosom 21 melekat pada kromosom lain. Barubaru ini. dengan 88% disebabkan oleh kegagalan pada gamete ibu dan 8% disebabkan oleh kecacatan pada gamete bapa. dan kesan seumpamanya telah di dapati pada spesies lain seperti chimpanzee[6] dan tikus. Trisomy 21 biasanya disebabkan sebelum kehamilan. sel sperma atau telur) dihasilkan dengan tambahan salinan kromosom 21. Terdapat kepelbagaian pada pecahan trisomi 21.

kawasan kromosom 21 akan melalui penyalinan.21q)).XX.[14] .CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 isokromosom. tetapi bukan kesemua gen pada kromosom 21 (46.XX. 45. Ini akan mengakibatkan salinan tambahan sebahagian.[13] Pada 2006. Pusat Kawalan Penyakit (Center for Disease Control) menganggarkan kadar sehingga 1 setiap 733 kelahiran hidup di Amerika Syarikat (5429 kes baru setiap tahun). t(21q. Punca ini amat jarang. Jarang sekali. Salah cabang (disjunction) biasa mendorong kepada gametes mempunyai peluang besar bagi mencipta gamete dengan tambahan kromosom 21. dan tidak terdapat kadar anggaran kes. dup(21q)). Ia merupakan punca 2-3% daripada kes sindrom Down yang dikaji.[9] Ia tidak menunjukkan tanda diakibatkan oleh usia ibu. Sindrom Down translokasi sering kali dirujuk sebagai sindrom Down familial. Kejadian sindrom Down dianggarkan pada 1 setiap 800 hingga 1 setiap 1000 kelahiran. individual tersebut akan menonjolkan ciri-ciri tersebut. dan berkemungkinan juga disebabkan oleh bapa atau ibu.[11] Sekiranya kawasan disalin mempunyai gen yang bertanggung jawab bagi ciri-cir fizikan dan mental sindrom Down.

80% kanakkanak dengan sindrom Down dilahirkan pada wanita bawah usia 35. METHODOLOGI Kajian dibuat keatas kanak-kanak berkeperluan khas seperti berikut: NAMA JANTINA : Nur Hafifah bt Bahari : Perempuan : 16 Jun 2001 TARIKH LAHIR ALAMAT ETNIK : Bt 7 ½ Jln Sidang Baba. pada usia 40 risikonya adalah 1/60. tiada faktor risiko lain diketahui. Sindrom Down berlaku dikalangan semua ethnik dan semua golongan tahap ekonomi. risikonya adalah 1/1490. bersalam. : Melayu JENIS KECACATAN : Lewat perkembangan kerana Sindrom down Melalui pemerhatian dan temubual didapati kanak-kanak ini menghadapi masalah seperti masalah tingkah laku berikut: • Dapat menguruskan diri serta melakukan apa sahaja sekiranya dilatih dan dididik dengan nilainilai murni umpamanya mencium tangan. • Belajar melalui pemerhatian Cara Penambahbaikan Pengajaran & Pembelajaran Untuk Kanak-Kanak ini ialah mengambilkira spesifikasi berikut. Pada ibu berusia antara 20 hingga 24. Usia ibu memberi kesan kepada risiko kehamilan bayi dengan sindrom Down. minta maaf dan sebagainya. • Umur biologikal tidak sama dgn umur akal .[15] menunjukkan kesuburan keseluruhan kumpulan usia tersebut. Bukit Rambai Melaka. ucapkan terima kasih. dan pada usia 49 risikonya adalah 1/11. makan sendiri.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Sekitar 95% dari ini adalah trisomi 21. Tidak terdapat bukti kesan usia pada bapa. Selain usia ibu.[12] Sungguhpun risiko meningkat dengan usia ibu.

• Perlu diberi peluang untuk menggunakan respon motor umpamanya menggunakan isyarat tangan.3PK). • Kasih Sayang dan Penerimaan Keluarga dan Masyarakat • Sokongan Padu dari setiap Ahli Keluarga • Menjalani Program ISP. Menengah. EIP dari lahir • Menjalani Program Pemulihan – Terapi Pertuturan. Oleh itu kanak-kanak dgn SD perlu menjalani ISP pada tahap umur 0-3 tahun dan EIP dari 3 – 6 tahun sebelum menjalani pendidikan khas di sekolah • Setiap orang dari mereka mempunyai kelebihan dan kelemahan berlainan. Terapi Pekerjaan (OT) • Menjalani Ujian Saringan Penglihatan & Pendengaran sebelum Mendaftar ke Sekolah • Mendapat Pendidikan Pra-Sekolah. Vokasional • Peluang Pekerjaan & Penjanaan Pendapatan • Hidup Berumah-Tangga – Surjit & Carrie • Kesejahteraan Hidup di Usia Emas . Oleh itu memerlukan RPI yang bersesuaian • Memerlukan bahan pengajaran yang berpandukan deria penglihatan dan bukan deria pendengaran • Mempunyai kesukaran mengeluarkan kata-kata (tidak dapat bertutur sebagaimana beliau memahami pertuturan) • Program Pemulihan perlu berjalan seiring disekolah – Pemulihan Pertuturan. • Mereka mempunyai daya ingatan yang singkat dan pengajaran perlu diulangi. Rendah. Pemulihan CaraKerja dan Fisioterapi (Pusat Perkhidmatan Pendidikan Khas. Keperluan Khas Murid. • Kelambatan penguasaan bahasa menyebabkan mereka mempunyai pengetahuan am yang kurang jika dibanding dgn murid biasa.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 • Otak manusia berkembang pesat dalam masa 0-2 tahun. • Pengajaran & pembelajaran perlu menyeronokan untuk mereka mengikuti secara aktif.

CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Keperluan Khas Keluarga • Menerima Hakikat & Reda dengan Kurniaan Tuhan • Sabar • Sokongan Padu sesama Ahli Keluarga. Murid & Staf Pentadbiran & Keselamatan yang prihatin & memahami tingkahlaku murid SD • Asesibiliti kelas yang sesuai – Tiada longkang besar. Keluarga Terdekat & Masyarakat • Mendapat Maklumat Bagi Membesarkan Anak dengan SD • Menjadi Ahli Persatuan Keperluan Khas Prasarana Sekolah • Suasana Selamat – Pintu masuk di kunci pada waktu persekolahan • Masyarakat Sekolah – Pengetua. penempatan yang sentral. tingkat bawah Keperluan Khas Guru • Sabar. Penyayang & Passionate • Memahami Tingkahlaku murid SD dan bagaimana untuk menangani sekiranya timbul masalah • Mendapat latihan secukupnya mengenai RPI(Student-Based) dan Teknik Mengajar yang bersesuaian • Garispanduan untuk perlaksanaan kurikulum dibekalkan kepada Guru • Bantuan & Khidmat Bantu dari JPN & JPK • Kreatif di dalam Pengajaran & Pembelajaran • Bekerjasama dengan Ibu-Bapa Murid SD bagi kesinambungan P&P Keperluan Khas Kurikulum/Bahan Pengajaran/Teknik Pengajaran • Kurikulum Alternatif • Bahan Pengajaran – Buku Teks & Buku Latihan perlu dicetak dalam huruf besar . Guru.

Picture Enhance Communication System. SD terbahagi tiga—Trisomi. Masalah kesihatan dihidapi kanak-kanak SD: . • Teknik Pengajaran yang kreatif & Cross-Curricular • Menggalakkan penampilan idea-idea kreatif & inovatif dalam perlaksanaan pembelajaran dari kalangan guru-guru melalui forum atau simposium berkala Keperluan Khas Pentaksiran • Pentaksiran serta pensijilan alternatif yang berasaskan pencapaian kemahiran dan diiktirafkan oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia & Kementerian Sumber Manusia • Pentaksiran berbentuk formatif dan bukan summative PENEMUAN (FINDINGS) Ramai pernah mendengar namun ramai juga cetek pengetahuan mengenainya. Perkembangan mental dan fizikal kanakkanak SD lambat berbanding kanak-kanak biasa. kanakkanak SD boleh dikenali melalui wajah mereka yang hampir sama. Ia bukan penyakit moden atau penyakit 'orang kaya'. Ia terjadi kerana keadaan baka tidak normal. Kanak-kanak SD perlu pendidikan khas seawal mungkin agar dapat membantu mereka berdikari. Translocation dan Mosaic.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 • Teknik Membaca & Menulis menggunakan kaedah phonetik /e-Extra • Bahan Pengajaran yang sesuai untuk visual learners umpama Alat Bantu Mengajar. SD tidak boleh diubati. malah Sindrom Down (SD) tidak tepat dikatakan penyakit. Softwares. Dianggarkan SD terjadi pada kadar satu bagi setiap 650 kelahiran. Tidak kira jenis apa.

terutama ketika mereka masih segar dan aktif. Perlu beri pujian kepada setiap kecermerlangan dicapai.  Alat permainan perlu sesuai teknik pengajaran. Ketenangan dan kemesraan penjaga dapat merangsang penerimaan pembelajaran lebih cepat. radang paru-paru Kurang pendengaran Lambat/bermasalah bertutur Penglihatan kurang jelas Suasana membesarkan kanak-kanak SD:  Suasana persekitaran penting. Tunggu tindak-balas mereka dan beri mereka peluang menjawab. Mereka wajar dibantu pada usia awal. Latihan berterusan. Jangan terlalu banyak bertanya. Antara langkah perlu diambil:    Adakan kegiatan atau permainan bahasa yang dapat menarik perhatian mereka.     Guna ayat pendek dan bahasa mudah difahami.  Disiplin perlu diterap pada usia awal. Pilih masa sesuai. buat aksi atau lakonan. Ia perlu ditambah untuk mengelak kebosanan mereka. Cuba dapatkan perhatian sebelum bercakap dengan mereka. disayangi dan diterima keluarga serta masyarakat. Nyatakan had tingkah laku yang dibenar dan tidak dibenarkan.  Kanak-kanak SD perlu berasa selamat. radang tenggorok. Membantu kanak-kanak SD bertutur Kebanyakan kanak-kanak SD lambat bertutur. . Ini membantu membentuk imej diri positif dan mendorong mereka belajar. membantu pembesaran kanak-kanak SD.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093      Sakit jantung berlubang Mudah mendapat selesema. Sambil bertutur.

Boneka pilihan atau kesayangan. Mereka perlu bergaul. Cadangan kepada ibu bapa Jangan berasa sedih jika dikurnia anak SD. Ibu bapa perlu tabah dan atasi perasaan itu dengan menyayangi. Selalu beri tindak-balas kepada setiap percakapan mereka. Dapatkan maklumat mengenainya. Beri masa. Apabila kanak-kanak SD boleh bermain dengan alat permainan mudah. Ciri fizikal kanak-kanak SD :        Hidung kemek Lidah tebal dan kerap terjelir Tapak tangan lebar Tapak tangan ada hanya satu lipatan Jari kelengkeng tangan melengkung Jarak ibu jari kaki dengan jari kedua. mereka boleh dibiarkan bermain sendirian. dengan menghubungi pusat SD. sekiranya mendapati anak mereka SD. Jangan terlalu memaksa mereka melakukan sesuatu.  Jangan biar kanak-kanak SD bersendirian. berinteraksi dengan mereka. melalui boneka. cara itu anda dapat bertukar pengalaman dan berkongsi maklumat demi kebaikan anak. memberi dan menerima tindak-balas daripada rakan. Jadi ahli persatuan SD.   Guna setiap peluang. peluang dan latihan sebelum beralih kepada latihan baru. lebar Leher pendek dan besar . Pilih alat permainan sesuai tahap perkembangan kanak-kanak. dapat dijadikan pendorong. membimbing dan mengajar mereka seperti anak normal. Ibu bapa perlu membuat rujukan doktor. Peringatan kepada ibu bapa:       Cara terbaik kanak-kanak SD mempelajari perkara baru.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093  Tumpu kepada satu perkara. Sedia bahan sampingan untuk permainan khayalan.

membaling dan menggosok objek pada permukaan lantai. Permainan membina dan kognitif misalnya. laci.bermain sembunyi-sembunyi Permainan khayalan .menggigit.merangkak dan bertatih serta berminat membuka almari.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093    Kelopak mata berlipat-lipat Sendi longgar Otot lembik Kepentingan permainan Permainan penting membantu pembesaran setiap kanak-kanak. mencantum gambar berdasarkan corak.mengutip dan membelek objek . bakul atau kotak. kanak-kanak SD menjadi cerdik dan berkeupayaan memahami hubung kait.berpura-pura menjadi orang lain dalam suasana berbeza . Permainan selidik dan jelajah . sebab dan akibat.tertarik kepada semua benda .bermain masak-masak . untuk mendapatkan tindakbalas . bentuk atau warna Permainan sosial .ketawa apabila digeletek . Melalui permainan juga. Ia membantu pemahaman mereka mengenai kehidupan.

adalah tidak benar. melompat. . Justeru rawatan yang dilakukan oleh BCRO menerusi sel stem daripada fetus arnab (teknologi yang disebut sebagai Xenotransplan stem sel) adalah mengembalikan sebahagian kecil fungsi kemanusiaan pesakit itu. Tiada rawatan boleh menyembuhkannya dan saintis masih giat menjalankan penyelidikan bagi mencari kaedah menangani sindrom down atau sekurang-kurangnya membantu memperbaiki kesihatan penghidapnya. ―Misalnya. jika kanak-kanak berkenaan kurang tumpuan.berlari.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Permainan merangsang pergerakan otot . Xenotransplan sel stem tidak berupaya melakukannya. sindrom down adalah penyakit seumur hidup. Misalnya kalau dia mengalami masalah jantung. untuk memulihkan pesakit daripada sindrom down sepenuhnya seperti yang dipercayai oleh kebanyakan ibu bapa. itulah yang dirawat. ―Namun. memanjat. Buat masa ini penyakit sindrom down tidak boleh dirawat kerana ia adalah penyakit genetik berkaitan lebihan kromosom. menari dan mengayuh basikal Permainan bahasa . Begitu juga dia dia berhadapan dengan masalah usus atau leukemia.meniru gaya cakap . Sebagai penyakit yang dikaitkan dengan faktor genetik. selepas terapi sel stem mungkin berlaku sedikit peningkatan. selepas menjalani terapi sel stem mungkin ia membantu meningkatkan tahap tumpuan.menyanyi KESIMPULAN DAN CADANGAN ―Rawatan yang dilakukan kepada pesakit sindrom down sebelum ini adalah rawatan komplikasi penyakit. pesakit lemah dari segi pergerakan motor. Atau jika dulu.

organ atau tisu haiwan kepada manusia. Sehingga kini juga. Amerika. Justeru. Berbanding pemindahan organ haiwan kepada manusia. pemindahan sel (disebut xenotransplan atau xenograft) kurang dikenali walaupun didakwa sudah 70 tahun dijalankan. BCRO menjalankan prosedur xenotransplan bersandarkan kajian dan hasil kajian oleh Prof Dr Franz Schmid di Jerman pada awal 1950-an yang mendakwa 62 peratus daripada 3. Dalam konteks pesakit sindrom down pula. BRCO memperoleh sumber sel stem daripada koloni arnab yang dibiak secara tertutup. Justeru sel stem daripada janin arnab ini tidak sama dengan sel stem embrionik manusia atau pun darah tali pusat. Sel stem janin arnab ini berpotensi merangsang pertumbuhan semula tisu yang rosak. pada 1993 sum-sum tulang dan buah pinggang seekor babun dilakukan di Pittsburgh. Xenotransplan organ sangat mengujakan kerana secara umum. kajian dan eksperimen mengenai xenotransplan yang membabitkan organ haiwan kepada manusia dimulakan secara saintifik sejak 1960 dan berterusan hingga kini. Kebanyakan kajian dan penerbitan mengenainya dilakukan dalam bahasa Russia dan Jerman. ia berupaya menghilangkan ciri wajah mongoloid selain membantu perkembangan motornya. penerimanya berhadapan dengan jangkitan 26 hari kemudian. Misalnya. kemungkinan haiwan menjadi penderma organ kepada manusia adalah berita paling menggembirakan. Namun.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Xenotransplantation adalah pemindahan sel. Berbanding xenotransplan sel stem. dunia perubatan barat merekodkan 10 orang meninggal dunia kerana kegagalan mencari ganti organ yang bermasalah. binatang yang dianggap paling sesuai sebagai ‗lubuk organ gantian‘ adalah babi. banyak kajian dan penyelidikan mengenainya dilakukan Bagaimanapun dalam konteks xenotransplan sel stem pula. Sehingga kini. untuk saintis. .000 kanakkanak sindrom down yang dirawat pada usia muda dapat menghadiri tabika awam dan 27 peratus dapat ke sekolah biasa bersama kanak-kanak normal lain.

Mengapa fetus arnab? Dr Abdul Halim berkata. Justeru. katanya. Ia penyakit yang tiada ubat setakat ini kerana sindrom down masalah genetik. penerima sel stem janin arnab tidak perlu mengambil ubat anti penolakan seperti yang perlu dilakukan oleh penerima organ.‖ katanya. mungkin satu lagi sesi diperlukan. Jika tiada kemajuan. Teknologi yang dibangunkan BCRO mungkin baik. Menurut kajian mungkin hanya satu sel (satu suntikan) diperlukan bagi kanak-kanak pada usia 0 hingga 12 tahun tetapi bagi kanak-kanak yang berusia dua ke tiga tahun setengah. rawatan sepatutnya dimulakan pada peringkat awal (antara usia 0 hingga 12 bulan). haiwan lain berhadapan dengan pelbagai penyakit misalnya lembu dengan penyakit lembu gila. Justeru.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Sel stem yang disuntik kepada pesakit itu pula adalah mengikut jenis sel pada tisu atau organ yang rosak. namun satu hakikat yang tidak boleh ditolak. Justeru. kesan terhadap kanak-kanak secara umumnya akan dilihat antara dua ke empat bulan selepas suntikan.000 dan prosedur itu dijalankan di Malaysia oleh BCRO. wujud kemungkinan pesakit memerlukan suntikan lebih daripada satu jenis sel untuk penyakit yang membabitkan kerosakan beberapa jenis sel badan. . keberkesanan sel stem dari darah tali pusat bayi juga masih diperdebatkan manfaatnya. ―Satu sel bersamaan satu suntikan pada bahagian punggung manakala kos untuk satu suntikan adalah RM27. mereka mungkin memerlukan dua suntikan. Kata Dr Abdul Halim. Tambahan lagi. ―Pesakit sindrom down berhadapan dengan masalah pertumbuhan saiz badan yang lebih kecil berbanding rakan seusia mereka dan perkembangan kognitif yang lembap. mereka berbeza personaliti. semua faktor itu diambil kira selain usia memulakan rawatan dan tahap kerosakan sel otak. ―Sel terapi digunakan memperbaiki fungsinya setara manusia sihat bukan untuk memulihkan sindrom down. tetapi tidak pada arnab apatah lagi arnab yang dibiak khas dalam koloni yang tertutup sejak beberapa generasi. sel stem belum dibuktikan secara saintifik sebagai ubat ajaib yang boleh menyembuhkan semua jenis penyakit. Walaupun hampir semua pesakit sindrom down memiliki ciri-ciri yang sama. Malah.

Sehingga kini. Belum ada bukti klinikal yang diiktiraf dunia perubatan antarabangsa mengenai keberkesanan sel stem.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Justeru. ia adalah dakwaan yang kurang tepat. keberkesanan sel stem dalam menyembuhkan penyakit masih pada peringkat kajian. apabila ada pihak mendakwa sel stem (walau daripada mana sumbernya) boleh menangani pelbagai penyakit. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful