P. 1
KAJIAN KES

KAJIAN KES

|Views: 171|Likes:
Published by Mohd Shah Rizal

More info:

Published by: Mohd Shah Rizal on Mar 27, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/28/2013

pdf

text

original

CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 KAJIAN KES : SYNDROME

DOWN

PENGENALAN

Kanak-kanak istimewa adalah sebahagian daripada mereka yang tergolong dalam kumpulan orang kehilangan upaya (OKU), iaitu seseorang yang tidak berupaya menentukan sendiri bagi memperoleh sepenuhnya, atau sebahagian daripada keperluan biasa seseorang individu, dan tidak dapat hidup bermasyarakat sama ada dari segi fizikal, atau mental, dan berlaku sama ada sejak dilahirkan, ataupun sesudah itu.

Terdapat enam kategori orang kurang upaya yang turut melibatkan kanak-kanak, iaitu:     

Kurang Upaya Pendengaran - termasuk pekak dan bisu. Kurang Upaya Penglihatan - termasuk rabun, buta. Kurang Upaya Fizikal - iaitu kecacatan anggota badan misalnya penyakit polio, kudung, distrofi otot, dan sebagainya. Celebral Palsy - meliputi hemiplegia(sebelah badan), diplegia(kedua belah kaki), dan kuadriplegia(kedua-dua belah tangan dan kaki) Masalah Pembelajaran - lewat perkembangan bagi kanak-kanak berusia bawah tiga tahun; Sindrom Down, autisme, ADHD, terencat akal(berusia lebih tiga tahun), dan masalah lain seperti disleksia, disgrafia, diskakulia, dan lain-lain.

Lain-lain menurut diagnosis perubatan yang merangkumi semua masalah kurang upaya.

Kanak-kanak ini memerlukan rawatan, bimbingan, bantuan, dan perhatian khusus daripada orang di sekeliling mereka. Janganlah kita menyisihkan mereka. Bantulah sedaya upaya kita kerana mereka mempunyai kelebihan dan keistimewaan yang tersendiri.

Kanak-kanak istimewa sering dikaitkan dengan ketakupayaan pembelajaran. Sebenarnya, ketakupayaan pembelajaran bukanlah bermaksud bodoh, lembab, malas, atau tahap kecerdasan yang rendah. Dan ini juga bukanlah berlaku akibat daripada perbezaan budaya, status sosial, kekangan ekonomi, dan pengaruh persekitaran. Ketakupayaan pembelajaran bermaksud masalah khusus di dalam otak kanak-kanak ini, yang menjejaskan cara seseorang

seseorang kanak-kanak itu mungkin normal. sebagaimana yang dialami oleh rakan-rakannya yang normal. Sentuhan dan belaian yang manja mungkin menjadi sesuatu yang tidak disenangi. .CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 itu memproses dan bertindak balas terhadap sesuatu maklumat. Jadi.satu jenis ketakupayaan pembelajaran yang melibatkan matematik.ini pula merujuk kepada ketakupayaan kanak-kanak mengalami dunia persekitarannya. Mereka juga tidak dapat mengaitkan sesuatu perkataan dengan maksudnya. cerdas. namun di tetap sukar memahaminya. Diskalkulia . Mereka juga bertindak balas dalam cara yang berbeza. Walau berkali-kali diajar dengan cara yang paling mudah.ini satu ketakupayaan pembelajaran yang melibatkan masalah dengan gerakan anggota tubuh. sebaliknya mendiamkan diri serta memerlukan bantuan untuk berkomunikasi.  Autisme . Bunyi yang indah mungkin membingitkan telinga mereka.ini adalah satu gangguan yang menjejaskan keupayaan otak untuk menumpukan atau memfokus kepada sesuatu benda. Mereka sukar bercakap dan berbual-bual. mereka mungkin mengulangulang perkataan-perkataan tertentu. Terdapat beberapa bentuk ketakupayaan pembelajaran iaitu. panas baran.   Dispraksia . apabila kanak-kanak itu mengalami masalah dalam pengiraan dan hitungan. Misalnya. menulis. dan bijak tetapi dia tidak dapat menumpukan perhatiannya dan mengawal tingkah lakunya sendiri.   Disleksia . dan mengeja dalam cara yang biasa. ADHD(Attention Deficit and Hyperactivity Disorder) . dan bertindak balas secara luar biasa.ini adalah ketakupayaan pembelajaran yang menjadikan kanak-kanak itu sukar membaca.

Campurtangan zaman kanak-kanak awal. Sejumlah kecil berhadapan dengan kecacatan akal yang jelas atau teruk. doktor British yang pertama kali menggambarkannya pada tahun 1866. kecacatan jantung kongenital. persekitaran keluarga yang membantu. Sindrom Down biasanya dikenal pasti semasa kelahiran. sering kali antara sedikit kepada serdahana terencat akal. hipotonia otot (poor muscle tone). satu garis di tapak tangan (juga dikenali sebagai garis simian). Banyak ciri-ciri fizikal biasa bagi sindrom Down turut terdapat pada mereka yang mempunyai set kromosom piwaian. lidah terjulur (disebabkan rongga mulut kecil. Sering kali Sindrom Down dikaitkan dengan kelemahan keupayaan berfikir (kognitif) dan tumbesaran kanak-kanak dan juga perwatakan muka. Ianya dinamakan sempena John Langdon Down. jangkitan telinga (otitis) berulang. Sungguhpun sesetengah masalah genetik fizikal sindrom Down tidak dapat diatasi. leher pendek. pendidikan dan jagaan yang betul mampu meningkatkan kualiti kehidupan. Keadaan ini bercirikan oleh gabungan perbezaan besar dan kecil pada struktur badan.[3] lentur melampau pada sendi. tompok putih pada iris dikenali sebagai tompok Brushfield. and a higher . otot lemah. anggota lebih pendek. Kebangkalian Sindrom Down dianggarkan sekitar 1 setiap 800 atau hingga 1 setiap 1. penyaringan bagi masaalah biasa.000 kelahiran. penyakit gastroesophageal reflux.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 LITERATURE REVIEW Sindrom Down atau trisomy 21 merupakan kecacatan genetik disebabkan oleh kehadiran sebahagian atau kesemua kromosom 21. Kelemahan perkembangan seringkali ditonjolkan sebagai kecenderungan terhadap pemikiran konkrit atau naïveté. Ia termasuk satu garis bukannya dua pada telapak tangan. a single flexion furrow of the fifth finger. mata berbentuk badam disebabkan lipatan epikanthik pada kelopak mata. dan lidah terjulur. rawatan perubatan apabila diperlukan. Mereka yang mempunyai Sindrom Down berkemungkinan mempunyai keupayaan kognirif lebih rendah berbanding purata. dan lidah membengkak berhampiran tonsil). dan kegagalan thyroid. Ciri-ciri mereka yang mempunyai sindrom Down mungkin mempunyai sebahagian atau keseluruhan ciri-ciri fizikal berikut: bukaan mata bujur dengan lipatan kulit epikanthik pada sudut dalam mata. jarak melampau antara ibu jari kaki dengan jari berikutnya. batang hidung leper. Masaalah kesihatan berkait dengan pengidap Down termasuk risiko tinggi bagi kecacatan jantung kongenital. apnea tidur obstructive sleep apnea. dan latihan vokational mampu meningkatkan pembangunan keseluruhan kanak-kanak dengan sindrom Down.

dengan 88% disebabkan oleh kegagalan pada gamete ibu dan 8% disebabkan oleh kecacatan pada gamete bapa. Terdapat kepelbagaian pada pecahan trisomi 21. unjuran lengan kromosom 21 melekat pada kromosom lain. Sindrom Down berlaku pada kesemua populasi manusia. sel sperma atau telur) dihasilkan dengan tambahan salinan kromosom 21. Barubaru ini. faktor persekitaran.e. Trisomi 21 adalah punca sekitar 95% sindrom Down yang dikaji. latar belakang genetik.. Dalam kes ini. gamete (i. Karyotaip manusia biasa hadir sebagai 46. dan peluang rawak. Kesan salinan tambahan ini mempunyai perbezaan jelas antara individual. dengan itu gamete mempunyai 24 kromosom.+21) disebabkan oleh keadaan kegagalan (nondisjunction) meiosis.XX/47. seringkali kromosom 14 (45. kedua-duanya pada keseluruhan dan sebahagian tisu. samada keseluruhan (trisomi 21) atau sebahagian (disebabkan translokasi kromosom).CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 number of ulnar loop dermatoglyphs.+21). ia dikenali sebagai sindrom Down Mosaik (46. dan kesan seumpamanya telah di dapati pada spesies lain seperti chimpanzee[6] dan tikus.XY. apabila sesetengah sel dalam badan adalah normal dan sesetengah sel mengandungi trisomi 21.XX. Sindrom Down adalah kecacatan kromosom bercirikan kehadiran bahan genetik salinan tambahan pada kromosom 21 manusia. Kebanyakan individu dengan sindrom Down mempunyai kecacatan akal sekitar rendah (IQ 50–70) kepada serdahana (IQ 35–50). dengan tiga salinan kromosom 21. mereka dengan sindrom Down berkemungkinan mempunyai kecacatan teruk yang memberi kesan pada mana-mana sistem badan. Trisomy 21 biasanya disebabkan sebelum kehamilan. Apabila bergabung dengan gamete normal dari pasangannya. menunjukkan 46 kromosom dengan aturan XX bagi betina dan 46 kromosom dengan aturan XY bagi jantan. embrio kini mempunyai 47 kromosom. dan kesemua sel dalam badan terjejas. Trisomi 21 (47.XX.[9] Bahan kromosom 21 tambahan yang menyebabkan sindrom Down mungkin disebabkan oleh translokasi Robertsonian.[4] with scores of children having Mosaic Down syndrome (explained below) typically 10–30 points higher. penyelidik telah mencipta tikus transgenik dengan kebanyakan kromosom 21 manusia (tambahan kepada kromosom tikus biasa).XX. bergantung kepada tahap salinan tambahan.21q)) atau ia sendiri (dikenali sebagai .[7] Bahan kromosom tambahan datang dalam pelbagai cara berbeza. Ini merupakan punca 1–2% dari sindrom Down yang dikaji. t(14.XX atau 46. Akibat kegagalan ini.[10] Ini boleh berlaku dengan dua cara: Keadaan (nondisjunction) pada awal pembahagian sel pada embrio normal mendorong kepada pecahan sel dengan trisomi 21.[5] Tambahan lagi. atau embrio sindrom Down melalui (nondisjunction) dan sesetengah sel pada embrio kembali kepada aturan kromosom normal. Bagaimanapun.

t(21q.21q)). 45.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 isokromosom. Kejadian sindrom Down dianggarkan pada 1 setiap 800 hingga 1 setiap 1000 kelahiran. tetapi bukan kesemua gen pada kromosom 21 (46.[14] . Sindrom Down translokasi sering kali dirujuk sebagai sindrom Down familial. dan tidak terdapat kadar anggaran kes. Jarang sekali. Pusat Kawalan Penyakit (Center for Disease Control) menganggarkan kadar sehingga 1 setiap 733 kelahiran hidup di Amerika Syarikat (5429 kes baru setiap tahun). individual tersebut akan menonjolkan ciri-ciri tersebut. Ini akan mengakibatkan salinan tambahan sebahagian. kawasan kromosom 21 akan melalui penyalinan. Ia merupakan punca 2-3% daripada kes sindrom Down yang dikaji. Punca ini amat jarang.XX. dan berkemungkinan juga disebabkan oleh bapa atau ibu. Salah cabang (disjunction) biasa mendorong kepada gametes mempunyai peluang besar bagi mencipta gamete dengan tambahan kromosom 21.[11] Sekiranya kawasan disalin mempunyai gen yang bertanggung jawab bagi ciri-cir fizikan dan mental sindrom Down.[9] Ia tidak menunjukkan tanda diakibatkan oleh usia ibu.XX.[13] Pada 2006. dup(21q)).

risikonya adalah 1/1490. dan pada usia 49 risikonya adalah 1/11. • Belajar melalui pemerhatian Cara Penambahbaikan Pengajaran & Pembelajaran Untuk Kanak-Kanak ini ialah mengambilkira spesifikasi berikut. Bukit Rambai Melaka. Tidak terdapat bukti kesan usia pada bapa. : Melayu JENIS KECACATAN : Lewat perkembangan kerana Sindrom down Melalui pemerhatian dan temubual didapati kanak-kanak ini menghadapi masalah seperti masalah tingkah laku berikut: • Dapat menguruskan diri serta melakukan apa sahaja sekiranya dilatih dan dididik dengan nilainilai murni umpamanya mencium tangan.[15] menunjukkan kesuburan keseluruhan kumpulan usia tersebut. Sindrom Down berlaku dikalangan semua ethnik dan semua golongan tahap ekonomi. tiada faktor risiko lain diketahui. METHODOLOGI Kajian dibuat keatas kanak-kanak berkeperluan khas seperti berikut: NAMA JANTINA : Nur Hafifah bt Bahari : Perempuan : 16 Jun 2001 TARIKH LAHIR ALAMAT ETNIK : Bt 7 ½ Jln Sidang Baba.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Sekitar 95% dari ini adalah trisomi 21. ucapkan terima kasih. • Umur biologikal tidak sama dgn umur akal . Usia ibu memberi kesan kepada risiko kehamilan bayi dengan sindrom Down. makan sendiri. Selain usia ibu. Pada ibu berusia antara 20 hingga 24.[12] Sungguhpun risiko meningkat dengan usia ibu. 80% kanakkanak dengan sindrom Down dilahirkan pada wanita bawah usia 35. pada usia 40 risikonya adalah 1/60. bersalam. minta maaf dan sebagainya.

Vokasional • Peluang Pekerjaan & Penjanaan Pendapatan • Hidup Berumah-Tangga – Surjit & Carrie • Kesejahteraan Hidup di Usia Emas . • Pengajaran & pembelajaran perlu menyeronokan untuk mereka mengikuti secara aktif.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 • Otak manusia berkembang pesat dalam masa 0-2 tahun. • Perlu diberi peluang untuk menggunakan respon motor umpamanya menggunakan isyarat tangan. Menengah. Terapi Pekerjaan (OT) • Menjalani Ujian Saringan Penglihatan & Pendengaran sebelum Mendaftar ke Sekolah • Mendapat Pendidikan Pra-Sekolah. • Kasih Sayang dan Penerimaan Keluarga dan Masyarakat • Sokongan Padu dari setiap Ahli Keluarga • Menjalani Program ISP. Pemulihan CaraKerja dan Fisioterapi (Pusat Perkhidmatan Pendidikan Khas. • Mereka mempunyai daya ingatan yang singkat dan pengajaran perlu diulangi. Oleh itu memerlukan RPI yang bersesuaian • Memerlukan bahan pengajaran yang berpandukan deria penglihatan dan bukan deria pendengaran • Mempunyai kesukaran mengeluarkan kata-kata (tidak dapat bertutur sebagaimana beliau memahami pertuturan) • Program Pemulihan perlu berjalan seiring disekolah – Pemulihan Pertuturan. Rendah. Oleh itu kanak-kanak dgn SD perlu menjalani ISP pada tahap umur 0-3 tahun dan EIP dari 3 – 6 tahun sebelum menjalani pendidikan khas di sekolah • Setiap orang dari mereka mempunyai kelebihan dan kelemahan berlainan. Keperluan Khas Murid. • Kelambatan penguasaan bahasa menyebabkan mereka mempunyai pengetahuan am yang kurang jika dibanding dgn murid biasa. EIP dari lahir • Menjalani Program Pemulihan – Terapi Pertuturan.3PK).

Keluarga Terdekat & Masyarakat • Mendapat Maklumat Bagi Membesarkan Anak dengan SD • Menjadi Ahli Persatuan Keperluan Khas Prasarana Sekolah • Suasana Selamat – Pintu masuk di kunci pada waktu persekolahan • Masyarakat Sekolah – Pengetua. Murid & Staf Pentadbiran & Keselamatan yang prihatin & memahami tingkahlaku murid SD • Asesibiliti kelas yang sesuai – Tiada longkang besar.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Keperluan Khas Keluarga • Menerima Hakikat & Reda dengan Kurniaan Tuhan • Sabar • Sokongan Padu sesama Ahli Keluarga. Penyayang & Passionate • Memahami Tingkahlaku murid SD dan bagaimana untuk menangani sekiranya timbul masalah • Mendapat latihan secukupnya mengenai RPI(Student-Based) dan Teknik Mengajar yang bersesuaian • Garispanduan untuk perlaksanaan kurikulum dibekalkan kepada Guru • Bantuan & Khidmat Bantu dari JPN & JPK • Kreatif di dalam Pengajaran & Pembelajaran • Bekerjasama dengan Ibu-Bapa Murid SD bagi kesinambungan P&P Keperluan Khas Kurikulum/Bahan Pengajaran/Teknik Pengajaran • Kurikulum Alternatif • Bahan Pengajaran – Buku Teks & Buku Latihan perlu dicetak dalam huruf besar . penempatan yang sentral. Guru. tingkat bawah Keperluan Khas Guru • Sabar.

• Teknik Pengajaran yang kreatif & Cross-Curricular • Menggalakkan penampilan idea-idea kreatif & inovatif dalam perlaksanaan pembelajaran dari kalangan guru-guru melalui forum atau simposium berkala Keperluan Khas Pentaksiran • Pentaksiran serta pensijilan alternatif yang berasaskan pencapaian kemahiran dan diiktirafkan oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia & Kementerian Sumber Manusia • Pentaksiran berbentuk formatif dan bukan summative PENEMUAN (FINDINGS) Ramai pernah mendengar namun ramai juga cetek pengetahuan mengenainya. malah Sindrom Down (SD) tidak tepat dikatakan penyakit. Softwares. SD terbahagi tiga—Trisomi. Kanak-kanak SD perlu pendidikan khas seawal mungkin agar dapat membantu mereka berdikari. Picture Enhance Communication System. kanakkanak SD boleh dikenali melalui wajah mereka yang hampir sama. Tidak kira jenis apa. Masalah kesihatan dihidapi kanak-kanak SD: . Ia terjadi kerana keadaan baka tidak normal. Dianggarkan SD terjadi pada kadar satu bagi setiap 650 kelahiran. SD tidak boleh diubati. Ia bukan penyakit moden atau penyakit 'orang kaya'. Translocation dan Mosaic.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 • Teknik Membaca & Menulis menggunakan kaedah phonetik /e-Extra • Bahan Pengajaran yang sesuai untuk visual learners umpama Alat Bantu Mengajar. Perkembangan mental dan fizikal kanakkanak SD lambat berbanding kanak-kanak biasa.

Tunggu tindak-balas mereka dan beri mereka peluang menjawab.     Guna ayat pendek dan bahasa mudah difahami.  Disiplin perlu diterap pada usia awal. buat aksi atau lakonan. membantu pembesaran kanak-kanak SD. Ketenangan dan kemesraan penjaga dapat merangsang penerimaan pembelajaran lebih cepat. Ia perlu ditambah untuk mengelak kebosanan mereka. Mereka wajar dibantu pada usia awal. Pilih masa sesuai. . Jangan terlalu banyak bertanya. terutama ketika mereka masih segar dan aktif. disayangi dan diterima keluarga serta masyarakat.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093      Sakit jantung berlubang Mudah mendapat selesema. radang tenggorok. Antara langkah perlu diambil:    Adakan kegiatan atau permainan bahasa yang dapat menarik perhatian mereka. Ini membantu membentuk imej diri positif dan mendorong mereka belajar. Perlu beri pujian kepada setiap kecermerlangan dicapai.  Kanak-kanak SD perlu berasa selamat. Cuba dapatkan perhatian sebelum bercakap dengan mereka.  Alat permainan perlu sesuai teknik pengajaran. Nyatakan had tingkah laku yang dibenar dan tidak dibenarkan. Latihan berterusan. Sambil bertutur. radang paru-paru Kurang pendengaran Lambat/bermasalah bertutur Penglihatan kurang jelas Suasana membesarkan kanak-kanak SD:  Suasana persekitaran penting. Membantu kanak-kanak SD bertutur Kebanyakan kanak-kanak SD lambat bertutur.

mereka boleh dibiarkan bermain sendirian. melalui boneka. dapat dijadikan pendorong. Cadangan kepada ibu bapa Jangan berasa sedih jika dikurnia anak SD. membimbing dan mengajar mereka seperti anak normal. Apabila kanak-kanak SD boleh bermain dengan alat permainan mudah. Ciri fizikal kanak-kanak SD :        Hidung kemek Lidah tebal dan kerap terjelir Tapak tangan lebar Tapak tangan ada hanya satu lipatan Jari kelengkeng tangan melengkung Jarak ibu jari kaki dengan jari kedua. berinteraksi dengan mereka.   Guna setiap peluang.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093  Tumpu kepada satu perkara. Ibu bapa perlu membuat rujukan doktor. Sedia bahan sampingan untuk permainan khayalan. Mereka perlu bergaul. Ibu bapa perlu tabah dan atasi perasaan itu dengan menyayangi.  Jangan biar kanak-kanak SD bersendirian. peluang dan latihan sebelum beralih kepada latihan baru. Beri masa. Dapatkan maklumat mengenainya. Jangan terlalu memaksa mereka melakukan sesuatu. Boneka pilihan atau kesayangan. lebar Leher pendek dan besar . cara itu anda dapat bertukar pengalaman dan berkongsi maklumat demi kebaikan anak. sekiranya mendapati anak mereka SD. Peringatan kepada ibu bapa:       Cara terbaik kanak-kanak SD mempelajari perkara baru. memberi dan menerima tindak-balas daripada rakan. dengan menghubungi pusat SD. Pilih alat permainan sesuai tahap perkembangan kanak-kanak. Jadi ahli persatuan SD. Selalu beri tindak-balas kepada setiap percakapan mereka.

mencantum gambar berdasarkan corak. Permainan membina dan kognitif misalnya. laci. bakul atau kotak.berpura-pura menjadi orang lain dalam suasana berbeza .ketawa apabila digeletek .mengutip dan membelek objek .bermain sembunyi-sembunyi Permainan khayalan . sebab dan akibat.tertarik kepada semua benda . kanak-kanak SD menjadi cerdik dan berkeupayaan memahami hubung kait. untuk mendapatkan tindakbalas . membaling dan menggosok objek pada permukaan lantai. Melalui permainan juga. bentuk atau warna Permainan sosial .menggigit. Ia membantu pemahaman mereka mengenai kehidupan. Permainan selidik dan jelajah .merangkak dan bertatih serta berminat membuka almari.bermain masak-masak .CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093    Kelopak mata berlipat-lipat Sendi longgar Otot lembik Kepentingan permainan Permainan penting membantu pembesaran setiap kanak-kanak.

―Misalnya.menyanyi KESIMPULAN DAN CADANGAN ―Rawatan yang dilakukan kepada pesakit sindrom down sebelum ini adalah rawatan komplikasi penyakit. sindrom down adalah penyakit seumur hidup. melompat. selepas terapi sel stem mungkin berlaku sedikit peningkatan. Begitu juga dia dia berhadapan dengan masalah usus atau leukemia. Tiada rawatan boleh menyembuhkannya dan saintis masih giat menjalankan penyelidikan bagi mencari kaedah menangani sindrom down atau sekurang-kurangnya membantu memperbaiki kesihatan penghidapnya. selepas menjalani terapi sel stem mungkin ia membantu meningkatkan tahap tumpuan. itulah yang dirawat. memanjat.berlari. Justeru rawatan yang dilakukan oleh BCRO menerusi sel stem daripada fetus arnab (teknologi yang disebut sebagai Xenotransplan stem sel) adalah mengembalikan sebahagian kecil fungsi kemanusiaan pesakit itu. untuk memulihkan pesakit daripada sindrom down sepenuhnya seperti yang dipercayai oleh kebanyakan ibu bapa. adalah tidak benar. Misalnya kalau dia mengalami masalah jantung. jika kanak-kanak berkenaan kurang tumpuan. Xenotransplan sel stem tidak berupaya melakukannya. pesakit lemah dari segi pergerakan motor. . menari dan mengayuh basikal Permainan bahasa .CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Permainan merangsang pergerakan otot . ―Namun. Sebagai penyakit yang dikaitkan dengan faktor genetik. Atau jika dulu. Buat masa ini penyakit sindrom down tidak boleh dirawat kerana ia adalah penyakit genetik berkaitan lebihan kromosom.meniru gaya cakap .

penerimanya berhadapan dengan jangkitan 26 hari kemudian. Kebanyakan kajian dan penerbitan mengenainya dilakukan dalam bahasa Russia dan Jerman. untuk saintis. Misalnya. Sehingga kini. Berbanding pemindahan organ haiwan kepada manusia. ia berupaya menghilangkan ciri wajah mongoloid selain membantu perkembangan motornya. Dalam konteks pesakit sindrom down pula. Sel stem janin arnab ini berpotensi merangsang pertumbuhan semula tisu yang rosak. kajian dan eksperimen mengenai xenotransplan yang membabitkan organ haiwan kepada manusia dimulakan secara saintifik sejak 1960 dan berterusan hingga kini. . Justeru. BRCO memperoleh sumber sel stem daripada koloni arnab yang dibiak secara tertutup. Namun. Sehingga kini juga.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Xenotransplantation adalah pemindahan sel. Justeru sel stem daripada janin arnab ini tidak sama dengan sel stem embrionik manusia atau pun darah tali pusat. organ atau tisu haiwan kepada manusia.000 kanakkanak sindrom down yang dirawat pada usia muda dapat menghadiri tabika awam dan 27 peratus dapat ke sekolah biasa bersama kanak-kanak normal lain. pada 1993 sum-sum tulang dan buah pinggang seekor babun dilakukan di Pittsburgh. BCRO menjalankan prosedur xenotransplan bersandarkan kajian dan hasil kajian oleh Prof Dr Franz Schmid di Jerman pada awal 1950-an yang mendakwa 62 peratus daripada 3. pemindahan sel (disebut xenotransplan atau xenograft) kurang dikenali walaupun didakwa sudah 70 tahun dijalankan. Amerika. Xenotransplan organ sangat mengujakan kerana secara umum. banyak kajian dan penyelidikan mengenainya dilakukan Bagaimanapun dalam konteks xenotransplan sel stem pula. kemungkinan haiwan menjadi penderma organ kepada manusia adalah berita paling menggembirakan. Berbanding xenotransplan sel stem. dunia perubatan barat merekodkan 10 orang meninggal dunia kerana kegagalan mencari ganti organ yang bermasalah. binatang yang dianggap paling sesuai sebagai ‗lubuk organ gantian‘ adalah babi.

Malah.‖ katanya. katanya. namun satu hakikat yang tidak boleh ditolak. semua faktor itu diambil kira selain usia memulakan rawatan dan tahap kerosakan sel otak.000 dan prosedur itu dijalankan di Malaysia oleh BCRO. Justeru.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Sel stem yang disuntik kepada pesakit itu pula adalah mengikut jenis sel pada tisu atau organ yang rosak. kesan terhadap kanak-kanak secara umumnya akan dilihat antara dua ke empat bulan selepas suntikan. Justeru. mereka mungkin memerlukan dua suntikan. sel stem belum dibuktikan secara saintifik sebagai ubat ajaib yang boleh menyembuhkan semua jenis penyakit. wujud kemungkinan pesakit memerlukan suntikan lebih daripada satu jenis sel untuk penyakit yang membabitkan kerosakan beberapa jenis sel badan. mungkin satu lagi sesi diperlukan. Menurut kajian mungkin hanya satu sel (satu suntikan) diperlukan bagi kanak-kanak pada usia 0 hingga 12 tahun tetapi bagi kanak-kanak yang berusia dua ke tiga tahun setengah. ―Pesakit sindrom down berhadapan dengan masalah pertumbuhan saiz badan yang lebih kecil berbanding rakan seusia mereka dan perkembangan kognitif yang lembap. rawatan sepatutnya dimulakan pada peringkat awal (antara usia 0 hingga 12 bulan). tetapi tidak pada arnab apatah lagi arnab yang dibiak khas dalam koloni yang tertutup sejak beberapa generasi. . Tambahan lagi. haiwan lain berhadapan dengan pelbagai penyakit misalnya lembu dengan penyakit lembu gila. Justeru. keberkesanan sel stem dari darah tali pusat bayi juga masih diperdebatkan manfaatnya. Kata Dr Abdul Halim. ―Sel terapi digunakan memperbaiki fungsinya setara manusia sihat bukan untuk memulihkan sindrom down. penerima sel stem janin arnab tidak perlu mengambil ubat anti penolakan seperti yang perlu dilakukan oleh penerima organ. Jika tiada kemajuan. Ia penyakit yang tiada ubat setakat ini kerana sindrom down masalah genetik. Teknologi yang dibangunkan BCRO mungkin baik. Mengapa fetus arnab? Dr Abdul Halim berkata. ―Satu sel bersamaan satu suntikan pada bahagian punggung manakala kos untuk satu suntikan adalah RM27. mereka berbeza personaliti. Walaupun hampir semua pesakit sindrom down memiliki ciri-ciri yang sama.

Belum ada bukti klinikal yang diiktiraf dunia perubatan antarabangsa mengenai keberkesanan sel stem. ia adalah dakwaan yang kurang tepat.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Justeru. keberkesanan sel stem dalam menyembuhkan penyakit masih pada peringkat kajian. . Sehingga kini. apabila ada pihak mendakwa sel stem (walau daripada mana sumbernya) boleh menangani pelbagai penyakit.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->