CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 KAJIAN KES : SYNDROME

DOWN

PENGENALAN

Kanak-kanak istimewa adalah sebahagian daripada mereka yang tergolong dalam kumpulan orang kehilangan upaya (OKU), iaitu seseorang yang tidak berupaya menentukan sendiri bagi memperoleh sepenuhnya, atau sebahagian daripada keperluan biasa seseorang individu, dan tidak dapat hidup bermasyarakat sama ada dari segi fizikal, atau mental, dan berlaku sama ada sejak dilahirkan, ataupun sesudah itu.

Terdapat enam kategori orang kurang upaya yang turut melibatkan kanak-kanak, iaitu:     

Kurang Upaya Pendengaran - termasuk pekak dan bisu. Kurang Upaya Penglihatan - termasuk rabun, buta. Kurang Upaya Fizikal - iaitu kecacatan anggota badan misalnya penyakit polio, kudung, distrofi otot, dan sebagainya. Celebral Palsy - meliputi hemiplegia(sebelah badan), diplegia(kedua belah kaki), dan kuadriplegia(kedua-dua belah tangan dan kaki) Masalah Pembelajaran - lewat perkembangan bagi kanak-kanak berusia bawah tiga tahun; Sindrom Down, autisme, ADHD, terencat akal(berusia lebih tiga tahun), dan masalah lain seperti disleksia, disgrafia, diskakulia, dan lain-lain.

Lain-lain menurut diagnosis perubatan yang merangkumi semua masalah kurang upaya.

Kanak-kanak ini memerlukan rawatan, bimbingan, bantuan, dan perhatian khusus daripada orang di sekeliling mereka. Janganlah kita menyisihkan mereka. Bantulah sedaya upaya kita kerana mereka mempunyai kelebihan dan keistimewaan yang tersendiri.

Kanak-kanak istimewa sering dikaitkan dengan ketakupayaan pembelajaran. Sebenarnya, ketakupayaan pembelajaran bukanlah bermaksud bodoh, lembab, malas, atau tahap kecerdasan yang rendah. Dan ini juga bukanlah berlaku akibat daripada perbezaan budaya, status sosial, kekangan ekonomi, dan pengaruh persekitaran. Ketakupayaan pembelajaran bermaksud masalah khusus di dalam otak kanak-kanak ini, yang menjejaskan cara seseorang

Sentuhan dan belaian yang manja mungkin menjadi sesuatu yang tidak disenangi.  Autisme . sebagaimana yang dialami oleh rakan-rakannya yang normal. Terdapat beberapa bentuk ketakupayaan pembelajaran iaitu. dan mengeja dalam cara yang biasa. menulis. panas baran. Bunyi yang indah mungkin membingitkan telinga mereka. Walau berkali-kali diajar dengan cara yang paling mudah. Misalnya.ini adalah ketakupayaan pembelajaran yang menjadikan kanak-kanak itu sukar membaca. apabila kanak-kanak itu mengalami masalah dalam pengiraan dan hitungan. Mereka juga tidak dapat mengaitkan sesuatu perkataan dengan maksudnya. Mereka juga bertindak balas dalam cara yang berbeza. . Jadi.ini adalah satu gangguan yang menjejaskan keupayaan otak untuk menumpukan atau memfokus kepada sesuatu benda. dan bertindak balas secara luar biasa.ini pula merujuk kepada ketakupayaan kanak-kanak mengalami dunia persekitarannya.   Dispraksia . dan bijak tetapi dia tidak dapat menumpukan perhatiannya dan mengawal tingkah lakunya sendiri.ini satu ketakupayaan pembelajaran yang melibatkan masalah dengan gerakan anggota tubuh.   Disleksia . Mereka sukar bercakap dan berbual-bual. namun di tetap sukar memahaminya. cerdas. mereka mungkin mengulangulang perkataan-perkataan tertentu.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 itu memproses dan bertindak balas terhadap sesuatu maklumat. seseorang kanak-kanak itu mungkin normal. ADHD(Attention Deficit and Hyperactivity Disorder) . sebaliknya mendiamkan diri serta memerlukan bantuan untuk berkomunikasi.satu jenis ketakupayaan pembelajaran yang melibatkan matematik. Diskalkulia .

jarak melampau antara ibu jari kaki dengan jari berikutnya. Kebangkalian Sindrom Down dianggarkan sekitar 1 setiap 800 atau hingga 1 setiap 1. and a higher . Sejumlah kecil berhadapan dengan kecacatan akal yang jelas atau teruk. tompok putih pada iris dikenali sebagai tompok Brushfield. persekitaran keluarga yang membantu. Sering kali Sindrom Down dikaitkan dengan kelemahan keupayaan berfikir (kognitif) dan tumbesaran kanak-kanak dan juga perwatakan muka. Kelemahan perkembangan seringkali ditonjolkan sebagai kecenderungan terhadap pemikiran konkrit atau naïveté. penyakit gastroesophageal reflux. Sindrom Down biasanya dikenal pasti semasa kelahiran. Ianya dinamakan sempena John Langdon Down. jangkitan telinga (otitis) berulang.000 kelahiran. Ia termasuk satu garis bukannya dua pada telapak tangan. Ciri-ciri mereka yang mempunyai sindrom Down mungkin mempunyai sebahagian atau keseluruhan ciri-ciri fizikal berikut: bukaan mata bujur dengan lipatan kulit epikanthik pada sudut dalam mata. dan lidah membengkak berhampiran tonsil). Keadaan ini bercirikan oleh gabungan perbezaan besar dan kecil pada struktur badan. Masaalah kesihatan berkait dengan pengidap Down termasuk risiko tinggi bagi kecacatan jantung kongenital.[3] lentur melampau pada sendi.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 LITERATURE REVIEW Sindrom Down atau trisomy 21 merupakan kecacatan genetik disebabkan oleh kehadiran sebahagian atau kesemua kromosom 21. dan lidah terjulur. mata berbentuk badam disebabkan lipatan epikanthik pada kelopak mata. batang hidung leper. otot lemah. Campurtangan zaman kanak-kanak awal. kecacatan jantung kongenital. sering kali antara sedikit kepada serdahana terencat akal. dan kegagalan thyroid. anggota lebih pendek. hipotonia otot (poor muscle tone). penyaringan bagi masaalah biasa. rawatan perubatan apabila diperlukan. apnea tidur obstructive sleep apnea. dan latihan vokational mampu meningkatkan pembangunan keseluruhan kanak-kanak dengan sindrom Down. pendidikan dan jagaan yang betul mampu meningkatkan kualiti kehidupan. satu garis di tapak tangan (juga dikenali sebagai garis simian). a single flexion furrow of the fifth finger. leher pendek. doktor British yang pertama kali menggambarkannya pada tahun 1866. Sungguhpun sesetengah masalah genetik fizikal sindrom Down tidak dapat diatasi. Banyak ciri-ciri fizikal biasa bagi sindrom Down turut terdapat pada mereka yang mempunyai set kromosom piwaian. Mereka yang mempunyai Sindrom Down berkemungkinan mempunyai keupayaan kognirif lebih rendah berbanding purata. lidah terjulur (disebabkan rongga mulut kecil.

menunjukkan 46 kromosom dengan aturan XX bagi betina dan 46 kromosom dengan aturan XY bagi jantan. dengan itu gamete mempunyai 24 kromosom. dengan 88% disebabkan oleh kegagalan pada gamete ibu dan 8% disebabkan oleh kecacatan pada gamete bapa. faktor persekitaran. Kesan salinan tambahan ini mempunyai perbezaan jelas antara individual.+21) disebabkan oleh keadaan kegagalan (nondisjunction) meiosis.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 number of ulnar loop dermatoglyphs. dan kesan seumpamanya telah di dapati pada spesies lain seperti chimpanzee[6] dan tikus. Akibat kegagalan ini.XX. Trisomy 21 biasanya disebabkan sebelum kehamilan. Bagaimanapun. penyelidik telah mencipta tikus transgenik dengan kebanyakan kromosom 21 manusia (tambahan kepada kromosom tikus biasa). dengan tiga salinan kromosom 21. dan kesemua sel dalam badan terjejas.XX/47. Trisomi 21 (47.21q)) atau ia sendiri (dikenali sebagai . Dalam kes ini.XX atau 46. Apabila bergabung dengan gamete normal dari pasangannya.XY. Sindrom Down adalah kecacatan kromosom bercirikan kehadiran bahan genetik salinan tambahan pada kromosom 21 manusia.[4] with scores of children having Mosaic Down syndrome (explained below) typically 10–30 points higher. atau embrio sindrom Down melalui (nondisjunction) dan sesetengah sel pada embrio kembali kepada aturan kromosom normal. Ini merupakan punca 1–2% dari sindrom Down yang dikaji.[10] Ini boleh berlaku dengan dua cara: Keadaan (nondisjunction) pada awal pembahagian sel pada embrio normal mendorong kepada pecahan sel dengan trisomi 21.+21). Terdapat kepelbagaian pada pecahan trisomi 21. ia dikenali sebagai sindrom Down Mosaik (46. dan peluang rawak. t(14. sel sperma atau telur) dihasilkan dengan tambahan salinan kromosom 21. gamete (i. bergantung kepada tahap salinan tambahan. Kebanyakan individu dengan sindrom Down mempunyai kecacatan akal sekitar rendah (IQ 50–70) kepada serdahana (IQ 35–50). kedua-duanya pada keseluruhan dan sebahagian tisu. unjuran lengan kromosom 21 melekat pada kromosom lain. samada keseluruhan (trisomi 21) atau sebahagian (disebabkan translokasi kromosom).[7] Bahan kromosom tambahan datang dalam pelbagai cara berbeza. seringkali kromosom 14 (45. apabila sesetengah sel dalam badan adalah normal dan sesetengah sel mengandungi trisomi 21. mereka dengan sindrom Down berkemungkinan mempunyai kecacatan teruk yang memberi kesan pada mana-mana sistem badan. Trisomi 21 adalah punca sekitar 95% sindrom Down yang dikaji.XX. Barubaru ini. latar belakang genetik.[9] Bahan kromosom 21 tambahan yang menyebabkan sindrom Down mungkin disebabkan oleh translokasi Robertsonian.XX. embrio kini mempunyai 47 kromosom.[5] Tambahan lagi. Sindrom Down berlaku pada kesemua populasi manusia. Karyotaip manusia biasa hadir sebagai 46.e..

[13] Pada 2006. dan tidak terdapat kadar anggaran kes. Sindrom Down translokasi sering kali dirujuk sebagai sindrom Down familial. Jarang sekali. dan berkemungkinan juga disebabkan oleh bapa atau ibu. Punca ini amat jarang.XX.XX. tetapi bukan kesemua gen pada kromosom 21 (46.[9] Ia tidak menunjukkan tanda diakibatkan oleh usia ibu.21q)). individual tersebut akan menonjolkan ciri-ciri tersebut. Ini akan mengakibatkan salinan tambahan sebahagian.[11] Sekiranya kawasan disalin mempunyai gen yang bertanggung jawab bagi ciri-cir fizikan dan mental sindrom Down. Kejadian sindrom Down dianggarkan pada 1 setiap 800 hingga 1 setiap 1000 kelahiran. dup(21q)). Salah cabang (disjunction) biasa mendorong kepada gametes mempunyai peluang besar bagi mencipta gamete dengan tambahan kromosom 21.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 isokromosom. t(21q. Pusat Kawalan Penyakit (Center for Disease Control) menganggarkan kadar sehingga 1 setiap 733 kelahiran hidup di Amerika Syarikat (5429 kes baru setiap tahun). 45.[14] . kawasan kromosom 21 akan melalui penyalinan. Ia merupakan punca 2-3% daripada kes sindrom Down yang dikaji.

Pada ibu berusia antara 20 hingga 24. makan sendiri. tiada faktor risiko lain diketahui. METHODOLOGI Kajian dibuat keatas kanak-kanak berkeperluan khas seperti berikut: NAMA JANTINA : Nur Hafifah bt Bahari : Perempuan : 16 Jun 2001 TARIKH LAHIR ALAMAT ETNIK : Bt 7 ½ Jln Sidang Baba.[15] menunjukkan kesuburan keseluruhan kumpulan usia tersebut. • Umur biologikal tidak sama dgn umur akal . Usia ibu memberi kesan kepada risiko kehamilan bayi dengan sindrom Down. dan pada usia 49 risikonya adalah 1/11. minta maaf dan sebagainya. Tidak terdapat bukti kesan usia pada bapa. bersalam. : Melayu JENIS KECACATAN : Lewat perkembangan kerana Sindrom down Melalui pemerhatian dan temubual didapati kanak-kanak ini menghadapi masalah seperti masalah tingkah laku berikut: • Dapat menguruskan diri serta melakukan apa sahaja sekiranya dilatih dan dididik dengan nilainilai murni umpamanya mencium tangan. 80% kanakkanak dengan sindrom Down dilahirkan pada wanita bawah usia 35. Selain usia ibu. ucapkan terima kasih. risikonya adalah 1/1490.[12] Sungguhpun risiko meningkat dengan usia ibu. Sindrom Down berlaku dikalangan semua ethnik dan semua golongan tahap ekonomi. • Belajar melalui pemerhatian Cara Penambahbaikan Pengajaran & Pembelajaran Untuk Kanak-Kanak ini ialah mengambilkira spesifikasi berikut.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Sekitar 95% dari ini adalah trisomi 21. Bukit Rambai Melaka. pada usia 40 risikonya adalah 1/60.

Keperluan Khas Murid. EIP dari lahir • Menjalani Program Pemulihan – Terapi Pertuturan. Vokasional • Peluang Pekerjaan & Penjanaan Pendapatan • Hidup Berumah-Tangga – Surjit & Carrie • Kesejahteraan Hidup di Usia Emas . Pemulihan CaraKerja dan Fisioterapi (Pusat Perkhidmatan Pendidikan Khas. • Kasih Sayang dan Penerimaan Keluarga dan Masyarakat • Sokongan Padu dari setiap Ahli Keluarga • Menjalani Program ISP.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 • Otak manusia berkembang pesat dalam masa 0-2 tahun. • Kelambatan penguasaan bahasa menyebabkan mereka mempunyai pengetahuan am yang kurang jika dibanding dgn murid biasa. Menengah. Oleh itu memerlukan RPI yang bersesuaian • Memerlukan bahan pengajaran yang berpandukan deria penglihatan dan bukan deria pendengaran • Mempunyai kesukaran mengeluarkan kata-kata (tidak dapat bertutur sebagaimana beliau memahami pertuturan) • Program Pemulihan perlu berjalan seiring disekolah – Pemulihan Pertuturan. Terapi Pekerjaan (OT) • Menjalani Ujian Saringan Penglihatan & Pendengaran sebelum Mendaftar ke Sekolah • Mendapat Pendidikan Pra-Sekolah. Oleh itu kanak-kanak dgn SD perlu menjalani ISP pada tahap umur 0-3 tahun dan EIP dari 3 – 6 tahun sebelum menjalani pendidikan khas di sekolah • Setiap orang dari mereka mempunyai kelebihan dan kelemahan berlainan. Rendah. • Pengajaran & pembelajaran perlu menyeronokan untuk mereka mengikuti secara aktif.3PK). • Mereka mempunyai daya ingatan yang singkat dan pengajaran perlu diulangi. • Perlu diberi peluang untuk menggunakan respon motor umpamanya menggunakan isyarat tangan.

tingkat bawah Keperluan Khas Guru • Sabar. penempatan yang sentral.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Keperluan Khas Keluarga • Menerima Hakikat & Reda dengan Kurniaan Tuhan • Sabar • Sokongan Padu sesama Ahli Keluarga. Murid & Staf Pentadbiran & Keselamatan yang prihatin & memahami tingkahlaku murid SD • Asesibiliti kelas yang sesuai – Tiada longkang besar. Guru. Penyayang & Passionate • Memahami Tingkahlaku murid SD dan bagaimana untuk menangani sekiranya timbul masalah • Mendapat latihan secukupnya mengenai RPI(Student-Based) dan Teknik Mengajar yang bersesuaian • Garispanduan untuk perlaksanaan kurikulum dibekalkan kepada Guru • Bantuan & Khidmat Bantu dari JPN & JPK • Kreatif di dalam Pengajaran & Pembelajaran • Bekerjasama dengan Ibu-Bapa Murid SD bagi kesinambungan P&P Keperluan Khas Kurikulum/Bahan Pengajaran/Teknik Pengajaran • Kurikulum Alternatif • Bahan Pengajaran – Buku Teks & Buku Latihan perlu dicetak dalam huruf besar . Keluarga Terdekat & Masyarakat • Mendapat Maklumat Bagi Membesarkan Anak dengan SD • Menjadi Ahli Persatuan Keperluan Khas Prasarana Sekolah • Suasana Selamat – Pintu masuk di kunci pada waktu persekolahan • Masyarakat Sekolah – Pengetua.

Tidak kira jenis apa.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 • Teknik Membaca & Menulis menggunakan kaedah phonetik /e-Extra • Bahan Pengajaran yang sesuai untuk visual learners umpama Alat Bantu Mengajar. Masalah kesihatan dihidapi kanak-kanak SD: . malah Sindrom Down (SD) tidak tepat dikatakan penyakit. Translocation dan Mosaic. • Teknik Pengajaran yang kreatif & Cross-Curricular • Menggalakkan penampilan idea-idea kreatif & inovatif dalam perlaksanaan pembelajaran dari kalangan guru-guru melalui forum atau simposium berkala Keperluan Khas Pentaksiran • Pentaksiran serta pensijilan alternatif yang berasaskan pencapaian kemahiran dan diiktirafkan oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia & Kementerian Sumber Manusia • Pentaksiran berbentuk formatif dan bukan summative PENEMUAN (FINDINGS) Ramai pernah mendengar namun ramai juga cetek pengetahuan mengenainya. Picture Enhance Communication System. Perkembangan mental dan fizikal kanakkanak SD lambat berbanding kanak-kanak biasa. Ia terjadi kerana keadaan baka tidak normal. Softwares. Dianggarkan SD terjadi pada kadar satu bagi setiap 650 kelahiran. SD terbahagi tiga—Trisomi. kanakkanak SD boleh dikenali melalui wajah mereka yang hampir sama. Kanak-kanak SD perlu pendidikan khas seawal mungkin agar dapat membantu mereka berdikari. Ia bukan penyakit moden atau penyakit 'orang kaya'. SD tidak boleh diubati.

membantu pembesaran kanak-kanak SD. radang tenggorok. Latihan berterusan. Perlu beri pujian kepada setiap kecermerlangan dicapai.  Alat permainan perlu sesuai teknik pengajaran. Mereka wajar dibantu pada usia awal. . buat aksi atau lakonan. Antara langkah perlu diambil:    Adakan kegiatan atau permainan bahasa yang dapat menarik perhatian mereka. radang paru-paru Kurang pendengaran Lambat/bermasalah bertutur Penglihatan kurang jelas Suasana membesarkan kanak-kanak SD:  Suasana persekitaran penting. Pilih masa sesuai. Cuba dapatkan perhatian sebelum bercakap dengan mereka. Membantu kanak-kanak SD bertutur Kebanyakan kanak-kanak SD lambat bertutur. disayangi dan diterima keluarga serta masyarakat. Ia perlu ditambah untuk mengelak kebosanan mereka. terutama ketika mereka masih segar dan aktif. Ketenangan dan kemesraan penjaga dapat merangsang penerimaan pembelajaran lebih cepat. Ini membantu membentuk imej diri positif dan mendorong mereka belajar. Tunggu tindak-balas mereka dan beri mereka peluang menjawab. Sambil bertutur. Jangan terlalu banyak bertanya.     Guna ayat pendek dan bahasa mudah difahami.  Disiplin perlu diterap pada usia awal.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093      Sakit jantung berlubang Mudah mendapat selesema. Nyatakan had tingkah laku yang dibenar dan tidak dibenarkan.  Kanak-kanak SD perlu berasa selamat.

CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093  Tumpu kepada satu perkara. Sedia bahan sampingan untuk permainan khayalan. Cadangan kepada ibu bapa Jangan berasa sedih jika dikurnia anak SD. peluang dan latihan sebelum beralih kepada latihan baru.  Jangan biar kanak-kanak SD bersendirian. melalui boneka. Mereka perlu bergaul. dengan menghubungi pusat SD. Ciri fizikal kanak-kanak SD :        Hidung kemek Lidah tebal dan kerap terjelir Tapak tangan lebar Tapak tangan ada hanya satu lipatan Jari kelengkeng tangan melengkung Jarak ibu jari kaki dengan jari kedua. cara itu anda dapat bertukar pengalaman dan berkongsi maklumat demi kebaikan anak. sekiranya mendapati anak mereka SD. lebar Leher pendek dan besar . membimbing dan mengajar mereka seperti anak normal. berinteraksi dengan mereka. Pilih alat permainan sesuai tahap perkembangan kanak-kanak. Selalu beri tindak-balas kepada setiap percakapan mereka. Ibu bapa perlu membuat rujukan doktor. Ibu bapa perlu tabah dan atasi perasaan itu dengan menyayangi. dapat dijadikan pendorong. Peringatan kepada ibu bapa:       Cara terbaik kanak-kanak SD mempelajari perkara baru. Jadi ahli persatuan SD. Apabila kanak-kanak SD boleh bermain dengan alat permainan mudah. Dapatkan maklumat mengenainya. Jangan terlalu memaksa mereka melakukan sesuatu. mereka boleh dibiarkan bermain sendirian. memberi dan menerima tindak-balas daripada rakan. Beri masa. Boneka pilihan atau kesayangan.   Guna setiap peluang.

berpura-pura menjadi orang lain dalam suasana berbeza . Permainan membina dan kognitif misalnya.bermain sembunyi-sembunyi Permainan khayalan . laci.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093    Kelopak mata berlipat-lipat Sendi longgar Otot lembik Kepentingan permainan Permainan penting membantu pembesaran setiap kanak-kanak. mencantum gambar berdasarkan corak. bentuk atau warna Permainan sosial .tertarik kepada semua benda . bakul atau kotak.bermain masak-masak . Melalui permainan juga.menggigit. Permainan selidik dan jelajah . sebab dan akibat. membaling dan menggosok objek pada permukaan lantai. Ia membantu pemahaman mereka mengenai kehidupan. untuk mendapatkan tindakbalas .merangkak dan bertatih serta berminat membuka almari.ketawa apabila digeletek .mengutip dan membelek objek . kanak-kanak SD menjadi cerdik dan berkeupayaan memahami hubung kait.

Xenotransplan sel stem tidak berupaya melakukannya. . Justeru rawatan yang dilakukan oleh BCRO menerusi sel stem daripada fetus arnab (teknologi yang disebut sebagai Xenotransplan stem sel) adalah mengembalikan sebahagian kecil fungsi kemanusiaan pesakit itu. selepas terapi sel stem mungkin berlaku sedikit peningkatan.berlari. Misalnya kalau dia mengalami masalah jantung. sindrom down adalah penyakit seumur hidup. adalah tidak benar. Tiada rawatan boleh menyembuhkannya dan saintis masih giat menjalankan penyelidikan bagi mencari kaedah menangani sindrom down atau sekurang-kurangnya membantu memperbaiki kesihatan penghidapnya. ―Namun. melompat.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Permainan merangsang pergerakan otot . selepas menjalani terapi sel stem mungkin ia membantu meningkatkan tahap tumpuan. Buat masa ini penyakit sindrom down tidak boleh dirawat kerana ia adalah penyakit genetik berkaitan lebihan kromosom. pesakit lemah dari segi pergerakan motor. Atau jika dulu. ―Misalnya. Sebagai penyakit yang dikaitkan dengan faktor genetik. memanjat. jika kanak-kanak berkenaan kurang tumpuan. menari dan mengayuh basikal Permainan bahasa .menyanyi KESIMPULAN DAN CADANGAN ―Rawatan yang dilakukan kepada pesakit sindrom down sebelum ini adalah rawatan komplikasi penyakit.meniru gaya cakap . untuk memulihkan pesakit daripada sindrom down sepenuhnya seperti yang dipercayai oleh kebanyakan ibu bapa. Begitu juga dia dia berhadapan dengan masalah usus atau leukemia. itulah yang dirawat.

Justeru. untuk saintis. Namun. . ia berupaya menghilangkan ciri wajah mongoloid selain membantu perkembangan motornya. Sel stem janin arnab ini berpotensi merangsang pertumbuhan semula tisu yang rosak. pemindahan sel (disebut xenotransplan atau xenograft) kurang dikenali walaupun didakwa sudah 70 tahun dijalankan. Xenotransplan organ sangat mengujakan kerana secara umum. Amerika.000 kanakkanak sindrom down yang dirawat pada usia muda dapat menghadiri tabika awam dan 27 peratus dapat ke sekolah biasa bersama kanak-kanak normal lain. Berbanding pemindahan organ haiwan kepada manusia. BRCO memperoleh sumber sel stem daripada koloni arnab yang dibiak secara tertutup. kemungkinan haiwan menjadi penderma organ kepada manusia adalah berita paling menggembirakan. penerimanya berhadapan dengan jangkitan 26 hari kemudian. kajian dan eksperimen mengenai xenotransplan yang membabitkan organ haiwan kepada manusia dimulakan secara saintifik sejak 1960 dan berterusan hingga kini. Kebanyakan kajian dan penerbitan mengenainya dilakukan dalam bahasa Russia dan Jerman. organ atau tisu haiwan kepada manusia. banyak kajian dan penyelidikan mengenainya dilakukan Bagaimanapun dalam konteks xenotransplan sel stem pula. Dalam konteks pesakit sindrom down pula.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Xenotransplantation adalah pemindahan sel. Sehingga kini juga. dunia perubatan barat merekodkan 10 orang meninggal dunia kerana kegagalan mencari ganti organ yang bermasalah. Berbanding xenotransplan sel stem. BCRO menjalankan prosedur xenotransplan bersandarkan kajian dan hasil kajian oleh Prof Dr Franz Schmid di Jerman pada awal 1950-an yang mendakwa 62 peratus daripada 3. Sehingga kini. Misalnya. Justeru sel stem daripada janin arnab ini tidak sama dengan sel stem embrionik manusia atau pun darah tali pusat. binatang yang dianggap paling sesuai sebagai ‗lubuk organ gantian‘ adalah babi. pada 1993 sum-sum tulang dan buah pinggang seekor babun dilakukan di Pittsburgh.

kesan terhadap kanak-kanak secara umumnya akan dilihat antara dua ke empat bulan selepas suntikan. Malah. . sel stem belum dibuktikan secara saintifik sebagai ubat ajaib yang boleh menyembuhkan semua jenis penyakit. namun satu hakikat yang tidak boleh ditolak. semua faktor itu diambil kira selain usia memulakan rawatan dan tahap kerosakan sel otak. Tambahan lagi. Justeru. haiwan lain berhadapan dengan pelbagai penyakit misalnya lembu dengan penyakit lembu gila. Kata Dr Abdul Halim.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Sel stem yang disuntik kepada pesakit itu pula adalah mengikut jenis sel pada tisu atau organ yang rosak. wujud kemungkinan pesakit memerlukan suntikan lebih daripada satu jenis sel untuk penyakit yang membabitkan kerosakan beberapa jenis sel badan.000 dan prosedur itu dijalankan di Malaysia oleh BCRO. ―Pesakit sindrom down berhadapan dengan masalah pertumbuhan saiz badan yang lebih kecil berbanding rakan seusia mereka dan perkembangan kognitif yang lembap. penerima sel stem janin arnab tidak perlu mengambil ubat anti penolakan seperti yang perlu dilakukan oleh penerima organ. Jika tiada kemajuan. rawatan sepatutnya dimulakan pada peringkat awal (antara usia 0 hingga 12 bulan). keberkesanan sel stem dari darah tali pusat bayi juga masih diperdebatkan manfaatnya. Ia penyakit yang tiada ubat setakat ini kerana sindrom down masalah genetik. mereka mungkin memerlukan dua suntikan. Justeru. mereka berbeza personaliti.‖ katanya. ―Sel terapi digunakan memperbaiki fungsinya setara manusia sihat bukan untuk memulihkan sindrom down. Menurut kajian mungkin hanya satu sel (satu suntikan) diperlukan bagi kanak-kanak pada usia 0 hingga 12 tahun tetapi bagi kanak-kanak yang berusia dua ke tiga tahun setengah. Mengapa fetus arnab? Dr Abdul Halim berkata. Walaupun hampir semua pesakit sindrom down memiliki ciri-ciri yang sama. Justeru. Teknologi yang dibangunkan BCRO mungkin baik. ―Satu sel bersamaan satu suntikan pada bahagian punggung manakala kos untuk satu suntikan adalah RM27. mungkin satu lagi sesi diperlukan. katanya. tetapi tidak pada arnab apatah lagi arnab yang dibiak khas dalam koloni yang tertutup sejak beberapa generasi.

CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Justeru. apabila ada pihak mendakwa sel stem (walau daripada mana sumbernya) boleh menangani pelbagai penyakit. ia adalah dakwaan yang kurang tepat. . Belum ada bukti klinikal yang diiktiraf dunia perubatan antarabangsa mengenai keberkesanan sel stem. Sehingga kini. keberkesanan sel stem dalam menyembuhkan penyakit masih pada peringkat kajian.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful