CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 KAJIAN KES : SYNDROME

DOWN

PENGENALAN

Kanak-kanak istimewa adalah sebahagian daripada mereka yang tergolong dalam kumpulan orang kehilangan upaya (OKU), iaitu seseorang yang tidak berupaya menentukan sendiri bagi memperoleh sepenuhnya, atau sebahagian daripada keperluan biasa seseorang individu, dan tidak dapat hidup bermasyarakat sama ada dari segi fizikal, atau mental, dan berlaku sama ada sejak dilahirkan, ataupun sesudah itu.

Terdapat enam kategori orang kurang upaya yang turut melibatkan kanak-kanak, iaitu:     

Kurang Upaya Pendengaran - termasuk pekak dan bisu. Kurang Upaya Penglihatan - termasuk rabun, buta. Kurang Upaya Fizikal - iaitu kecacatan anggota badan misalnya penyakit polio, kudung, distrofi otot, dan sebagainya. Celebral Palsy - meliputi hemiplegia(sebelah badan), diplegia(kedua belah kaki), dan kuadriplegia(kedua-dua belah tangan dan kaki) Masalah Pembelajaran - lewat perkembangan bagi kanak-kanak berusia bawah tiga tahun; Sindrom Down, autisme, ADHD, terencat akal(berusia lebih tiga tahun), dan masalah lain seperti disleksia, disgrafia, diskakulia, dan lain-lain.

Lain-lain menurut diagnosis perubatan yang merangkumi semua masalah kurang upaya.

Kanak-kanak ini memerlukan rawatan, bimbingan, bantuan, dan perhatian khusus daripada orang di sekeliling mereka. Janganlah kita menyisihkan mereka. Bantulah sedaya upaya kita kerana mereka mempunyai kelebihan dan keistimewaan yang tersendiri.

Kanak-kanak istimewa sering dikaitkan dengan ketakupayaan pembelajaran. Sebenarnya, ketakupayaan pembelajaran bukanlah bermaksud bodoh, lembab, malas, atau tahap kecerdasan yang rendah. Dan ini juga bukanlah berlaku akibat daripada perbezaan budaya, status sosial, kekangan ekonomi, dan pengaruh persekitaran. Ketakupayaan pembelajaran bermaksud masalah khusus di dalam otak kanak-kanak ini, yang menjejaskan cara seseorang

Mereka juga bertindak balas dalam cara yang berbeza.ini adalah satu gangguan yang menjejaskan keupayaan otak untuk menumpukan atau memfokus kepada sesuatu benda.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 itu memproses dan bertindak balas terhadap sesuatu maklumat. Terdapat beberapa bentuk ketakupayaan pembelajaran iaitu. namun di tetap sukar memahaminya. dan mengeja dalam cara yang biasa. cerdas. menulis. apabila kanak-kanak itu mengalami masalah dalam pengiraan dan hitungan. Mereka sukar bercakap dan berbual-bual. Bunyi yang indah mungkin membingitkan telinga mereka. ADHD(Attention Deficit and Hyperactivity Disorder) . Walau berkali-kali diajar dengan cara yang paling mudah. panas baran.   Disleksia .ini adalah ketakupayaan pembelajaran yang menjadikan kanak-kanak itu sukar membaca. Sentuhan dan belaian yang manja mungkin menjadi sesuatu yang tidak disenangi. Mereka juga tidak dapat mengaitkan sesuatu perkataan dengan maksudnya.  Autisme .satu jenis ketakupayaan pembelajaran yang melibatkan matematik. Diskalkulia .   Dispraksia . dan bertindak balas secara luar biasa. dan bijak tetapi dia tidak dapat menumpukan perhatiannya dan mengawal tingkah lakunya sendiri. . sebaliknya mendiamkan diri serta memerlukan bantuan untuk berkomunikasi. Jadi. seseorang kanak-kanak itu mungkin normal.ini satu ketakupayaan pembelajaran yang melibatkan masalah dengan gerakan anggota tubuh. sebagaimana yang dialami oleh rakan-rakannya yang normal. Misalnya.ini pula merujuk kepada ketakupayaan kanak-kanak mengalami dunia persekitarannya. mereka mungkin mengulangulang perkataan-perkataan tertentu.

mata berbentuk badam disebabkan lipatan epikanthik pada kelopak mata. Banyak ciri-ciri fizikal biasa bagi sindrom Down turut terdapat pada mereka yang mempunyai set kromosom piwaian.[3] lentur melampau pada sendi. a single flexion furrow of the fifth finger. Ianya dinamakan sempena John Langdon Down. lidah terjulur (disebabkan rongga mulut kecil. sering kali antara sedikit kepada serdahana terencat akal. Masaalah kesihatan berkait dengan pengidap Down termasuk risiko tinggi bagi kecacatan jantung kongenital. Sejumlah kecil berhadapan dengan kecacatan akal yang jelas atau teruk. Sering kali Sindrom Down dikaitkan dengan kelemahan keupayaan berfikir (kognitif) dan tumbesaran kanak-kanak dan juga perwatakan muka. batang hidung leper. anggota lebih pendek. dan lidah membengkak berhampiran tonsil). pendidikan dan jagaan yang betul mampu meningkatkan kualiti kehidupan.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 LITERATURE REVIEW Sindrom Down atau trisomy 21 merupakan kecacatan genetik disebabkan oleh kehadiran sebahagian atau kesemua kromosom 21. Ciri-ciri mereka yang mempunyai sindrom Down mungkin mempunyai sebahagian atau keseluruhan ciri-ciri fizikal berikut: bukaan mata bujur dengan lipatan kulit epikanthik pada sudut dalam mata. penyaringan bagi masaalah biasa. jarak melampau antara ibu jari kaki dengan jari berikutnya. rawatan perubatan apabila diperlukan. persekitaran keluarga yang membantu. dan kegagalan thyroid. Sindrom Down biasanya dikenal pasti semasa kelahiran. Kebangkalian Sindrom Down dianggarkan sekitar 1 setiap 800 atau hingga 1 setiap 1. Campurtangan zaman kanak-kanak awal. jangkitan telinga (otitis) berulang. Ia termasuk satu garis bukannya dua pada telapak tangan. leher pendek. doktor British yang pertama kali menggambarkannya pada tahun 1866. otot lemah. tompok putih pada iris dikenali sebagai tompok Brushfield. penyakit gastroesophageal reflux. kecacatan jantung kongenital. apnea tidur obstructive sleep apnea. hipotonia otot (poor muscle tone).000 kelahiran. and a higher . dan lidah terjulur. Mereka yang mempunyai Sindrom Down berkemungkinan mempunyai keupayaan kognirif lebih rendah berbanding purata. Kelemahan perkembangan seringkali ditonjolkan sebagai kecenderungan terhadap pemikiran konkrit atau naïveté. Sungguhpun sesetengah masalah genetik fizikal sindrom Down tidak dapat diatasi. dan latihan vokational mampu meningkatkan pembangunan keseluruhan kanak-kanak dengan sindrom Down. satu garis di tapak tangan (juga dikenali sebagai garis simian). Keadaan ini bercirikan oleh gabungan perbezaan besar dan kecil pada struktur badan.

+21). Trisomy 21 biasanya disebabkan sebelum kehamilan. Kebanyakan individu dengan sindrom Down mempunyai kecacatan akal sekitar rendah (IQ 50–70) kepada serdahana (IQ 35–50).. apabila sesetengah sel dalam badan adalah normal dan sesetengah sel mengandungi trisomi 21.[7] Bahan kromosom tambahan datang dalam pelbagai cara berbeza. Trisomi 21 (47. latar belakang genetik. Karyotaip manusia biasa hadir sebagai 46. faktor persekitaran. Apabila bergabung dengan gamete normal dari pasangannya.[5] Tambahan lagi.[10] Ini boleh berlaku dengan dua cara: Keadaan (nondisjunction) pada awal pembahagian sel pada embrio normal mendorong kepada pecahan sel dengan trisomi 21. gamete (i. dengan itu gamete mempunyai 24 kromosom. Kesan salinan tambahan ini mempunyai perbezaan jelas antara individual. Ini merupakan punca 1–2% dari sindrom Down yang dikaji.[4] with scores of children having Mosaic Down syndrome (explained below) typically 10–30 points higher. menunjukkan 46 kromosom dengan aturan XX bagi betina dan 46 kromosom dengan aturan XY bagi jantan. bergantung kepada tahap salinan tambahan.XX. dan kesemua sel dalam badan terjejas.XY.XX atau 46. Barubaru ini. Sindrom Down berlaku pada kesemua populasi manusia. samada keseluruhan (trisomi 21) atau sebahagian (disebabkan translokasi kromosom). unjuran lengan kromosom 21 melekat pada kromosom lain. penyelidik telah mencipta tikus transgenik dengan kebanyakan kromosom 21 manusia (tambahan kepada kromosom tikus biasa). dan peluang rawak. dengan 88% disebabkan oleh kegagalan pada gamete ibu dan 8% disebabkan oleh kecacatan pada gamete bapa. Terdapat kepelbagaian pada pecahan trisomi 21. Dalam kes ini.+21) disebabkan oleh keadaan kegagalan (nondisjunction) meiosis. atau embrio sindrom Down melalui (nondisjunction) dan sesetengah sel pada embrio kembali kepada aturan kromosom normal. t(14. dengan tiga salinan kromosom 21.XX/47.XX. Sindrom Down adalah kecacatan kromosom bercirikan kehadiran bahan genetik salinan tambahan pada kromosom 21 manusia. Bagaimanapun.21q)) atau ia sendiri (dikenali sebagai .XX. ia dikenali sebagai sindrom Down Mosaik (46. Trisomi 21 adalah punca sekitar 95% sindrom Down yang dikaji.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 number of ulnar loop dermatoglyphs. Akibat kegagalan ini. kedua-duanya pada keseluruhan dan sebahagian tisu. sel sperma atau telur) dihasilkan dengan tambahan salinan kromosom 21. embrio kini mempunyai 47 kromosom.e. seringkali kromosom 14 (45. dan kesan seumpamanya telah di dapati pada spesies lain seperti chimpanzee[6] dan tikus.[9] Bahan kromosom 21 tambahan yang menyebabkan sindrom Down mungkin disebabkan oleh translokasi Robertsonian. mereka dengan sindrom Down berkemungkinan mempunyai kecacatan teruk yang memberi kesan pada mana-mana sistem badan.

t(21q.[14] .XX. Ia merupakan punca 2-3% daripada kes sindrom Down yang dikaji.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 isokromosom. dup(21q)). Ini akan mengakibatkan salinan tambahan sebahagian. kawasan kromosom 21 akan melalui penyalinan. Punca ini amat jarang. Jarang sekali. Sindrom Down translokasi sering kali dirujuk sebagai sindrom Down familial. Kejadian sindrom Down dianggarkan pada 1 setiap 800 hingga 1 setiap 1000 kelahiran.[9] Ia tidak menunjukkan tanda diakibatkan oleh usia ibu.[11] Sekiranya kawasan disalin mempunyai gen yang bertanggung jawab bagi ciri-cir fizikan dan mental sindrom Down. Salah cabang (disjunction) biasa mendorong kepada gametes mempunyai peluang besar bagi mencipta gamete dengan tambahan kromosom 21.[13] Pada 2006.XX. individual tersebut akan menonjolkan ciri-ciri tersebut. Pusat Kawalan Penyakit (Center for Disease Control) menganggarkan kadar sehingga 1 setiap 733 kelahiran hidup di Amerika Syarikat (5429 kes baru setiap tahun). dan berkemungkinan juga disebabkan oleh bapa atau ibu. 45.21q)). dan tidak terdapat kadar anggaran kes. tetapi bukan kesemua gen pada kromosom 21 (46.

makan sendiri.[12] Sungguhpun risiko meningkat dengan usia ibu. 80% kanakkanak dengan sindrom Down dilahirkan pada wanita bawah usia 35. risikonya adalah 1/1490. METHODOLOGI Kajian dibuat keatas kanak-kanak berkeperluan khas seperti berikut: NAMA JANTINA : Nur Hafifah bt Bahari : Perempuan : 16 Jun 2001 TARIKH LAHIR ALAMAT ETNIK : Bt 7 ½ Jln Sidang Baba. Tidak terdapat bukti kesan usia pada bapa. Selain usia ibu.[15] menunjukkan kesuburan keseluruhan kumpulan usia tersebut. Bukit Rambai Melaka. Sindrom Down berlaku dikalangan semua ethnik dan semua golongan tahap ekonomi. dan pada usia 49 risikonya adalah 1/11. : Melayu JENIS KECACATAN : Lewat perkembangan kerana Sindrom down Melalui pemerhatian dan temubual didapati kanak-kanak ini menghadapi masalah seperti masalah tingkah laku berikut: • Dapat menguruskan diri serta melakukan apa sahaja sekiranya dilatih dan dididik dengan nilainilai murni umpamanya mencium tangan. tiada faktor risiko lain diketahui. • Belajar melalui pemerhatian Cara Penambahbaikan Pengajaran & Pembelajaran Untuk Kanak-Kanak ini ialah mengambilkira spesifikasi berikut. minta maaf dan sebagainya. Pada ibu berusia antara 20 hingga 24. Usia ibu memberi kesan kepada risiko kehamilan bayi dengan sindrom Down. • Umur biologikal tidak sama dgn umur akal . bersalam.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Sekitar 95% dari ini adalah trisomi 21. pada usia 40 risikonya adalah 1/60. ucapkan terima kasih.

Terapi Pekerjaan (OT) • Menjalani Ujian Saringan Penglihatan & Pendengaran sebelum Mendaftar ke Sekolah • Mendapat Pendidikan Pra-Sekolah. • Perlu diberi peluang untuk menggunakan respon motor umpamanya menggunakan isyarat tangan. Oleh itu memerlukan RPI yang bersesuaian • Memerlukan bahan pengajaran yang berpandukan deria penglihatan dan bukan deria pendengaran • Mempunyai kesukaran mengeluarkan kata-kata (tidak dapat bertutur sebagaimana beliau memahami pertuturan) • Program Pemulihan perlu berjalan seiring disekolah – Pemulihan Pertuturan.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 • Otak manusia berkembang pesat dalam masa 0-2 tahun. • Kasih Sayang dan Penerimaan Keluarga dan Masyarakat • Sokongan Padu dari setiap Ahli Keluarga • Menjalani Program ISP. Menengah. Vokasional • Peluang Pekerjaan & Penjanaan Pendapatan • Hidup Berumah-Tangga – Surjit & Carrie • Kesejahteraan Hidup di Usia Emas . Pemulihan CaraKerja dan Fisioterapi (Pusat Perkhidmatan Pendidikan Khas. • Pengajaran & pembelajaran perlu menyeronokan untuk mereka mengikuti secara aktif. • Kelambatan penguasaan bahasa menyebabkan mereka mempunyai pengetahuan am yang kurang jika dibanding dgn murid biasa. Oleh itu kanak-kanak dgn SD perlu menjalani ISP pada tahap umur 0-3 tahun dan EIP dari 3 – 6 tahun sebelum menjalani pendidikan khas di sekolah • Setiap orang dari mereka mempunyai kelebihan dan kelemahan berlainan.3PK). • Mereka mempunyai daya ingatan yang singkat dan pengajaran perlu diulangi. EIP dari lahir • Menjalani Program Pemulihan – Terapi Pertuturan. Rendah. Keperluan Khas Murid.

Murid & Staf Pentadbiran & Keselamatan yang prihatin & memahami tingkahlaku murid SD • Asesibiliti kelas yang sesuai – Tiada longkang besar. Keluarga Terdekat & Masyarakat • Mendapat Maklumat Bagi Membesarkan Anak dengan SD • Menjadi Ahli Persatuan Keperluan Khas Prasarana Sekolah • Suasana Selamat – Pintu masuk di kunci pada waktu persekolahan • Masyarakat Sekolah – Pengetua. Penyayang & Passionate • Memahami Tingkahlaku murid SD dan bagaimana untuk menangani sekiranya timbul masalah • Mendapat latihan secukupnya mengenai RPI(Student-Based) dan Teknik Mengajar yang bersesuaian • Garispanduan untuk perlaksanaan kurikulum dibekalkan kepada Guru • Bantuan & Khidmat Bantu dari JPN & JPK • Kreatif di dalam Pengajaran & Pembelajaran • Bekerjasama dengan Ibu-Bapa Murid SD bagi kesinambungan P&P Keperluan Khas Kurikulum/Bahan Pengajaran/Teknik Pengajaran • Kurikulum Alternatif • Bahan Pengajaran – Buku Teks & Buku Latihan perlu dicetak dalam huruf besar . Guru. tingkat bawah Keperluan Khas Guru • Sabar. penempatan yang sentral.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Keperluan Khas Keluarga • Menerima Hakikat & Reda dengan Kurniaan Tuhan • Sabar • Sokongan Padu sesama Ahli Keluarga.

Picture Enhance Communication System. malah Sindrom Down (SD) tidak tepat dikatakan penyakit. Tidak kira jenis apa. Masalah kesihatan dihidapi kanak-kanak SD: . Ia bukan penyakit moden atau penyakit 'orang kaya'. Translocation dan Mosaic. Kanak-kanak SD perlu pendidikan khas seawal mungkin agar dapat membantu mereka berdikari. SD tidak boleh diubati. kanakkanak SD boleh dikenali melalui wajah mereka yang hampir sama. Dianggarkan SD terjadi pada kadar satu bagi setiap 650 kelahiran.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 • Teknik Membaca & Menulis menggunakan kaedah phonetik /e-Extra • Bahan Pengajaran yang sesuai untuk visual learners umpama Alat Bantu Mengajar. SD terbahagi tiga—Trisomi. Softwares. Ia terjadi kerana keadaan baka tidak normal. • Teknik Pengajaran yang kreatif & Cross-Curricular • Menggalakkan penampilan idea-idea kreatif & inovatif dalam perlaksanaan pembelajaran dari kalangan guru-guru melalui forum atau simposium berkala Keperluan Khas Pentaksiran • Pentaksiran serta pensijilan alternatif yang berasaskan pencapaian kemahiran dan diiktirafkan oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia & Kementerian Sumber Manusia • Pentaksiran berbentuk formatif dan bukan summative PENEMUAN (FINDINGS) Ramai pernah mendengar namun ramai juga cetek pengetahuan mengenainya. Perkembangan mental dan fizikal kanakkanak SD lambat berbanding kanak-kanak biasa.

buat aksi atau lakonan. Cuba dapatkan perhatian sebelum bercakap dengan mereka. Ini membantu membentuk imej diri positif dan mendorong mereka belajar.     Guna ayat pendek dan bahasa mudah difahami. disayangi dan diterima keluarga serta masyarakat. Membantu kanak-kanak SD bertutur Kebanyakan kanak-kanak SD lambat bertutur. . Ketenangan dan kemesraan penjaga dapat merangsang penerimaan pembelajaran lebih cepat. Nyatakan had tingkah laku yang dibenar dan tidak dibenarkan.  Kanak-kanak SD perlu berasa selamat. Pilih masa sesuai. Perlu beri pujian kepada setiap kecermerlangan dicapai.  Alat permainan perlu sesuai teknik pengajaran. membantu pembesaran kanak-kanak SD.  Disiplin perlu diterap pada usia awal. Tunggu tindak-balas mereka dan beri mereka peluang menjawab. radang tenggorok. Antara langkah perlu diambil:    Adakan kegiatan atau permainan bahasa yang dapat menarik perhatian mereka. Latihan berterusan. Mereka wajar dibantu pada usia awal. terutama ketika mereka masih segar dan aktif. Sambil bertutur.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093      Sakit jantung berlubang Mudah mendapat selesema. Ia perlu ditambah untuk mengelak kebosanan mereka. Jangan terlalu banyak bertanya. radang paru-paru Kurang pendengaran Lambat/bermasalah bertutur Penglihatan kurang jelas Suasana membesarkan kanak-kanak SD:  Suasana persekitaran penting.

cara itu anda dapat bertukar pengalaman dan berkongsi maklumat demi kebaikan anak. dapat dijadikan pendorong. Ciri fizikal kanak-kanak SD :        Hidung kemek Lidah tebal dan kerap terjelir Tapak tangan lebar Tapak tangan ada hanya satu lipatan Jari kelengkeng tangan melengkung Jarak ibu jari kaki dengan jari kedua. sekiranya mendapati anak mereka SD. Ibu bapa perlu membuat rujukan doktor.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093  Tumpu kepada satu perkara. Jadi ahli persatuan SD. Cadangan kepada ibu bapa Jangan berasa sedih jika dikurnia anak SD. Ibu bapa perlu tabah dan atasi perasaan itu dengan menyayangi. mereka boleh dibiarkan bermain sendirian. Peringatan kepada ibu bapa:       Cara terbaik kanak-kanak SD mempelajari perkara baru.  Jangan biar kanak-kanak SD bersendirian. membimbing dan mengajar mereka seperti anak normal. melalui boneka. Beri masa. memberi dan menerima tindak-balas daripada rakan. Sedia bahan sampingan untuk permainan khayalan. Mereka perlu bergaul. Jangan terlalu memaksa mereka melakukan sesuatu. peluang dan latihan sebelum beralih kepada latihan baru. Dapatkan maklumat mengenainya. berinteraksi dengan mereka. Selalu beri tindak-balas kepada setiap percakapan mereka.   Guna setiap peluang. dengan menghubungi pusat SD. Boneka pilihan atau kesayangan. lebar Leher pendek dan besar . Apabila kanak-kanak SD boleh bermain dengan alat permainan mudah. Pilih alat permainan sesuai tahap perkembangan kanak-kanak.

sebab dan akibat.menggigit.tertarik kepada semua benda . Permainan membina dan kognitif misalnya.mengutip dan membelek objek .bermain sembunyi-sembunyi Permainan khayalan . Ia membantu pemahaman mereka mengenai kehidupan. Permainan selidik dan jelajah . bakul atau kotak.berpura-pura menjadi orang lain dalam suasana berbeza . mencantum gambar berdasarkan corak.bermain masak-masak . laci. Melalui permainan juga. membaling dan menggosok objek pada permukaan lantai. untuk mendapatkan tindakbalas . bentuk atau warna Permainan sosial .merangkak dan bertatih serta berminat membuka almari. kanak-kanak SD menjadi cerdik dan berkeupayaan memahami hubung kait.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093    Kelopak mata berlipat-lipat Sendi longgar Otot lembik Kepentingan permainan Permainan penting membantu pembesaran setiap kanak-kanak.ketawa apabila digeletek .

memanjat.meniru gaya cakap . Buat masa ini penyakit sindrom down tidak boleh dirawat kerana ia adalah penyakit genetik berkaitan lebihan kromosom. jika kanak-kanak berkenaan kurang tumpuan. sindrom down adalah penyakit seumur hidup. untuk memulihkan pesakit daripada sindrom down sepenuhnya seperti yang dipercayai oleh kebanyakan ibu bapa. menari dan mengayuh basikal Permainan bahasa . selepas terapi sel stem mungkin berlaku sedikit peningkatan. Xenotransplan sel stem tidak berupaya melakukannya. selepas menjalani terapi sel stem mungkin ia membantu meningkatkan tahap tumpuan. itulah yang dirawat. adalah tidak benar.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Permainan merangsang pergerakan otot . melompat. Begitu juga dia dia berhadapan dengan masalah usus atau leukemia. pesakit lemah dari segi pergerakan motor. Atau jika dulu. ―Misalnya.menyanyi KESIMPULAN DAN CADANGAN ―Rawatan yang dilakukan kepada pesakit sindrom down sebelum ini adalah rawatan komplikasi penyakit. ―Namun. .berlari. Misalnya kalau dia mengalami masalah jantung. Justeru rawatan yang dilakukan oleh BCRO menerusi sel stem daripada fetus arnab (teknologi yang disebut sebagai Xenotransplan stem sel) adalah mengembalikan sebahagian kecil fungsi kemanusiaan pesakit itu. Sebagai penyakit yang dikaitkan dengan faktor genetik. Tiada rawatan boleh menyembuhkannya dan saintis masih giat menjalankan penyelidikan bagi mencari kaedah menangani sindrom down atau sekurang-kurangnya membantu memperbaiki kesihatan penghidapnya.

Namun. Justeru. Sel stem janin arnab ini berpotensi merangsang pertumbuhan semula tisu yang rosak. Dalam konteks pesakit sindrom down pula.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Xenotransplantation adalah pemindahan sel. BCRO menjalankan prosedur xenotransplan bersandarkan kajian dan hasil kajian oleh Prof Dr Franz Schmid di Jerman pada awal 1950-an yang mendakwa 62 peratus daripada 3. pemindahan sel (disebut xenotransplan atau xenograft) kurang dikenali walaupun didakwa sudah 70 tahun dijalankan. ia berupaya menghilangkan ciri wajah mongoloid selain membantu perkembangan motornya. Sehingga kini juga. dunia perubatan barat merekodkan 10 orang meninggal dunia kerana kegagalan mencari ganti organ yang bermasalah. pada 1993 sum-sum tulang dan buah pinggang seekor babun dilakukan di Pittsburgh. untuk saintis. Sehingga kini. penerimanya berhadapan dengan jangkitan 26 hari kemudian. Amerika. Justeru sel stem daripada janin arnab ini tidak sama dengan sel stem embrionik manusia atau pun darah tali pusat. BRCO memperoleh sumber sel stem daripada koloni arnab yang dibiak secara tertutup. binatang yang dianggap paling sesuai sebagai ‗lubuk organ gantian‘ adalah babi. kemungkinan haiwan menjadi penderma organ kepada manusia adalah berita paling menggembirakan. Xenotransplan organ sangat mengujakan kerana secara umum. organ atau tisu haiwan kepada manusia. Misalnya. Kebanyakan kajian dan penerbitan mengenainya dilakukan dalam bahasa Russia dan Jerman. Berbanding xenotransplan sel stem. kajian dan eksperimen mengenai xenotransplan yang membabitkan organ haiwan kepada manusia dimulakan secara saintifik sejak 1960 dan berterusan hingga kini. banyak kajian dan penyelidikan mengenainya dilakukan Bagaimanapun dalam konteks xenotransplan sel stem pula.000 kanakkanak sindrom down yang dirawat pada usia muda dapat menghadiri tabika awam dan 27 peratus dapat ke sekolah biasa bersama kanak-kanak normal lain. . Berbanding pemindahan organ haiwan kepada manusia.

Tambahan lagi. tetapi tidak pada arnab apatah lagi arnab yang dibiak khas dalam koloni yang tertutup sejak beberapa generasi. penerima sel stem janin arnab tidak perlu mengambil ubat anti penolakan seperti yang perlu dilakukan oleh penerima organ.000 dan prosedur itu dijalankan di Malaysia oleh BCRO. Justeru. keberkesanan sel stem dari darah tali pusat bayi juga masih diperdebatkan manfaatnya. rawatan sepatutnya dimulakan pada peringkat awal (antara usia 0 hingga 12 bulan). semua faktor itu diambil kira selain usia memulakan rawatan dan tahap kerosakan sel otak.‖ katanya. kesan terhadap kanak-kanak secara umumnya akan dilihat antara dua ke empat bulan selepas suntikan. katanya. haiwan lain berhadapan dengan pelbagai penyakit misalnya lembu dengan penyakit lembu gila. namun satu hakikat yang tidak boleh ditolak. Jika tiada kemajuan. Mengapa fetus arnab? Dr Abdul Halim berkata. sel stem belum dibuktikan secara saintifik sebagai ubat ajaib yang boleh menyembuhkan semua jenis penyakit. wujud kemungkinan pesakit memerlukan suntikan lebih daripada satu jenis sel untuk penyakit yang membabitkan kerosakan beberapa jenis sel badan. ―Satu sel bersamaan satu suntikan pada bahagian punggung manakala kos untuk satu suntikan adalah RM27. . Malah. ―Sel terapi digunakan memperbaiki fungsinya setara manusia sihat bukan untuk memulihkan sindrom down. Kata Dr Abdul Halim. Menurut kajian mungkin hanya satu sel (satu suntikan) diperlukan bagi kanak-kanak pada usia 0 hingga 12 tahun tetapi bagi kanak-kanak yang berusia dua ke tiga tahun setengah. mungkin satu lagi sesi diperlukan. Walaupun hampir semua pesakit sindrom down memiliki ciri-ciri yang sama. ―Pesakit sindrom down berhadapan dengan masalah pertumbuhan saiz badan yang lebih kecil berbanding rakan seusia mereka dan perkembangan kognitif yang lembap.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Sel stem yang disuntik kepada pesakit itu pula adalah mengikut jenis sel pada tisu atau organ yang rosak. Justeru. Justeru. mereka mungkin memerlukan dua suntikan. Ia penyakit yang tiada ubat setakat ini kerana sindrom down masalah genetik. Teknologi yang dibangunkan BCRO mungkin baik. mereka berbeza personaliti.

. Sehingga kini.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Justeru. Belum ada bukti klinikal yang diiktiraf dunia perubatan antarabangsa mengenai keberkesanan sel stem. apabila ada pihak mendakwa sel stem (walau daripada mana sumbernya) boleh menangani pelbagai penyakit. ia adalah dakwaan yang kurang tepat. keberkesanan sel stem dalam menyembuhkan penyakit masih pada peringkat kajian.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.