P. 1
KAJIAN KES

KAJIAN KES

|Views: 167|Likes:
Published by Mohd Shah Rizal

More info:

Published by: Mohd Shah Rizal on Mar 27, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/28/2013

pdf

text

original

CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 KAJIAN KES : SYNDROME

DOWN

PENGENALAN

Kanak-kanak istimewa adalah sebahagian daripada mereka yang tergolong dalam kumpulan orang kehilangan upaya (OKU), iaitu seseorang yang tidak berupaya menentukan sendiri bagi memperoleh sepenuhnya, atau sebahagian daripada keperluan biasa seseorang individu, dan tidak dapat hidup bermasyarakat sama ada dari segi fizikal, atau mental, dan berlaku sama ada sejak dilahirkan, ataupun sesudah itu.

Terdapat enam kategori orang kurang upaya yang turut melibatkan kanak-kanak, iaitu:     

Kurang Upaya Pendengaran - termasuk pekak dan bisu. Kurang Upaya Penglihatan - termasuk rabun, buta. Kurang Upaya Fizikal - iaitu kecacatan anggota badan misalnya penyakit polio, kudung, distrofi otot, dan sebagainya. Celebral Palsy - meliputi hemiplegia(sebelah badan), diplegia(kedua belah kaki), dan kuadriplegia(kedua-dua belah tangan dan kaki) Masalah Pembelajaran - lewat perkembangan bagi kanak-kanak berusia bawah tiga tahun; Sindrom Down, autisme, ADHD, terencat akal(berusia lebih tiga tahun), dan masalah lain seperti disleksia, disgrafia, diskakulia, dan lain-lain.

Lain-lain menurut diagnosis perubatan yang merangkumi semua masalah kurang upaya.

Kanak-kanak ini memerlukan rawatan, bimbingan, bantuan, dan perhatian khusus daripada orang di sekeliling mereka. Janganlah kita menyisihkan mereka. Bantulah sedaya upaya kita kerana mereka mempunyai kelebihan dan keistimewaan yang tersendiri.

Kanak-kanak istimewa sering dikaitkan dengan ketakupayaan pembelajaran. Sebenarnya, ketakupayaan pembelajaran bukanlah bermaksud bodoh, lembab, malas, atau tahap kecerdasan yang rendah. Dan ini juga bukanlah berlaku akibat daripada perbezaan budaya, status sosial, kekangan ekonomi, dan pengaruh persekitaran. Ketakupayaan pembelajaran bermaksud masalah khusus di dalam otak kanak-kanak ini, yang menjejaskan cara seseorang

dan mengeja dalam cara yang biasa. panas baran. Bunyi yang indah mungkin membingitkan telinga mereka. apabila kanak-kanak itu mengalami masalah dalam pengiraan dan hitungan.ini adalah ketakupayaan pembelajaran yang menjadikan kanak-kanak itu sukar membaca. Sentuhan dan belaian yang manja mungkin menjadi sesuatu yang tidak disenangi. dan bertindak balas secara luar biasa. Diskalkulia . seseorang kanak-kanak itu mungkin normal. ADHD(Attention Deficit and Hyperactivity Disorder) .CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 itu memproses dan bertindak balas terhadap sesuatu maklumat. Walau berkali-kali diajar dengan cara yang paling mudah.   Dispraksia . sebaliknya mendiamkan diri serta memerlukan bantuan untuk berkomunikasi.ini adalah satu gangguan yang menjejaskan keupayaan otak untuk menumpukan atau memfokus kepada sesuatu benda. Mereka juga tidak dapat mengaitkan sesuatu perkataan dengan maksudnya.   Disleksia . Misalnya. . sebagaimana yang dialami oleh rakan-rakannya yang normal. mereka mungkin mengulangulang perkataan-perkataan tertentu.ini pula merujuk kepada ketakupayaan kanak-kanak mengalami dunia persekitarannya.ini satu ketakupayaan pembelajaran yang melibatkan masalah dengan gerakan anggota tubuh.satu jenis ketakupayaan pembelajaran yang melibatkan matematik. dan bijak tetapi dia tidak dapat menumpukan perhatiannya dan mengawal tingkah lakunya sendiri. cerdas. Mereka juga bertindak balas dalam cara yang berbeza. Terdapat beberapa bentuk ketakupayaan pembelajaran iaitu. Jadi. menulis.  Autisme . Mereka sukar bercakap dan berbual-bual. namun di tetap sukar memahaminya.

mata berbentuk badam disebabkan lipatan epikanthik pada kelopak mata. doktor British yang pertama kali menggambarkannya pada tahun 1866. otot lemah. tompok putih pada iris dikenali sebagai tompok Brushfield. satu garis di tapak tangan (juga dikenali sebagai garis simian). rawatan perubatan apabila diperlukan. penyakit gastroesophageal reflux. persekitaran keluarga yang membantu. kecacatan jantung kongenital. sering kali antara sedikit kepada serdahana terencat akal. anggota lebih pendek. jangkitan telinga (otitis) berulang. dan latihan vokational mampu meningkatkan pembangunan keseluruhan kanak-kanak dengan sindrom Down. Ianya dinamakan sempena John Langdon Down. hipotonia otot (poor muscle tone). Mereka yang mempunyai Sindrom Down berkemungkinan mempunyai keupayaan kognirif lebih rendah berbanding purata. dan lidah terjulur. Banyak ciri-ciri fizikal biasa bagi sindrom Down turut terdapat pada mereka yang mempunyai set kromosom piwaian. and a higher . dan kegagalan thyroid. Sungguhpun sesetengah masalah genetik fizikal sindrom Down tidak dapat diatasi. dan lidah membengkak berhampiran tonsil). Sindrom Down biasanya dikenal pasti semasa kelahiran. a single flexion furrow of the fifth finger. Kebangkalian Sindrom Down dianggarkan sekitar 1 setiap 800 atau hingga 1 setiap 1. apnea tidur obstructive sleep apnea. pendidikan dan jagaan yang betul mampu meningkatkan kualiti kehidupan.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 LITERATURE REVIEW Sindrom Down atau trisomy 21 merupakan kecacatan genetik disebabkan oleh kehadiran sebahagian atau kesemua kromosom 21. lidah terjulur (disebabkan rongga mulut kecil. Sering kali Sindrom Down dikaitkan dengan kelemahan keupayaan berfikir (kognitif) dan tumbesaran kanak-kanak dan juga perwatakan muka. Ciri-ciri mereka yang mempunyai sindrom Down mungkin mempunyai sebahagian atau keseluruhan ciri-ciri fizikal berikut: bukaan mata bujur dengan lipatan kulit epikanthik pada sudut dalam mata.[3] lentur melampau pada sendi. jarak melampau antara ibu jari kaki dengan jari berikutnya.000 kelahiran. Sejumlah kecil berhadapan dengan kecacatan akal yang jelas atau teruk. Ia termasuk satu garis bukannya dua pada telapak tangan. leher pendek. penyaringan bagi masaalah biasa. Campurtangan zaman kanak-kanak awal. batang hidung leper. Kelemahan perkembangan seringkali ditonjolkan sebagai kecenderungan terhadap pemikiran konkrit atau naïveté. Masaalah kesihatan berkait dengan pengidap Down termasuk risiko tinggi bagi kecacatan jantung kongenital. Keadaan ini bercirikan oleh gabungan perbezaan besar dan kecil pada struktur badan.

dan kesan seumpamanya telah di dapati pada spesies lain seperti chimpanzee[6] dan tikus. penyelidik telah mencipta tikus transgenik dengan kebanyakan kromosom 21 manusia (tambahan kepada kromosom tikus biasa). kedua-duanya pada keseluruhan dan sebahagian tisu.[9] Bahan kromosom 21 tambahan yang menyebabkan sindrom Down mungkin disebabkan oleh translokasi Robertsonian.[5] Tambahan lagi. Barubaru ini.XX/47. unjuran lengan kromosom 21 melekat pada kromosom lain.[10] Ini boleh berlaku dengan dua cara: Keadaan (nondisjunction) pada awal pembahagian sel pada embrio normal mendorong kepada pecahan sel dengan trisomi 21.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 number of ulnar loop dermatoglyphs. t(14. dengan 88% disebabkan oleh kegagalan pada gamete ibu dan 8% disebabkan oleh kecacatan pada gamete bapa. bergantung kepada tahap salinan tambahan. Apabila bergabung dengan gamete normal dari pasangannya.e. gamete (i. dan peluang rawak. Sindrom Down berlaku pada kesemua populasi manusia. seringkali kromosom 14 (45. Bagaimanapun.XX.21q)) atau ia sendiri (dikenali sebagai . sel sperma atau telur) dihasilkan dengan tambahan salinan kromosom 21. Trisomy 21 biasanya disebabkan sebelum kehamilan. Kebanyakan individu dengan sindrom Down mempunyai kecacatan akal sekitar rendah (IQ 50–70) kepada serdahana (IQ 35–50). apabila sesetengah sel dalam badan adalah normal dan sesetengah sel mengandungi trisomi 21. mereka dengan sindrom Down berkemungkinan mempunyai kecacatan teruk yang memberi kesan pada mana-mana sistem badan. Terdapat kepelbagaian pada pecahan trisomi 21.+21). Trisomi 21 (47.[7] Bahan kromosom tambahan datang dalam pelbagai cara berbeza. samada keseluruhan (trisomi 21) atau sebahagian (disebabkan translokasi kromosom). embrio kini mempunyai 47 kromosom. Akibat kegagalan ini.+21) disebabkan oleh keadaan kegagalan (nondisjunction) meiosis. menunjukkan 46 kromosom dengan aturan XX bagi betina dan 46 kromosom dengan aturan XY bagi jantan. atau embrio sindrom Down melalui (nondisjunction) dan sesetengah sel pada embrio kembali kepada aturan kromosom normal.XX. Kesan salinan tambahan ini mempunyai perbezaan jelas antara individual. Sindrom Down adalah kecacatan kromosom bercirikan kehadiran bahan genetik salinan tambahan pada kromosom 21 manusia. faktor persekitaran. latar belakang genetik.XY.XX atau 46. dengan tiga salinan kromosom 21. Karyotaip manusia biasa hadir sebagai 46. dengan itu gamete mempunyai 24 kromosom. ia dikenali sebagai sindrom Down Mosaik (46.[4] with scores of children having Mosaic Down syndrome (explained below) typically 10–30 points higher. Dalam kes ini. dan kesemua sel dalam badan terjejas. Ini merupakan punca 1–2% dari sindrom Down yang dikaji.. Trisomi 21 adalah punca sekitar 95% sindrom Down yang dikaji.XX.

Jarang sekali.[14] . Salah cabang (disjunction) biasa mendorong kepada gametes mempunyai peluang besar bagi mencipta gamete dengan tambahan kromosom 21. kawasan kromosom 21 akan melalui penyalinan.[9] Ia tidak menunjukkan tanda diakibatkan oleh usia ibu. Ia merupakan punca 2-3% daripada kes sindrom Down yang dikaji.[11] Sekiranya kawasan disalin mempunyai gen yang bertanggung jawab bagi ciri-cir fizikan dan mental sindrom Down.XX. Ini akan mengakibatkan salinan tambahan sebahagian. 45.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 isokromosom. Punca ini amat jarang. Kejadian sindrom Down dianggarkan pada 1 setiap 800 hingga 1 setiap 1000 kelahiran.XX. Sindrom Down translokasi sering kali dirujuk sebagai sindrom Down familial. tetapi bukan kesemua gen pada kromosom 21 (46. dup(21q)). dan tidak terdapat kadar anggaran kes.[13] Pada 2006. dan berkemungkinan juga disebabkan oleh bapa atau ibu. Pusat Kawalan Penyakit (Center for Disease Control) menganggarkan kadar sehingga 1 setiap 733 kelahiran hidup di Amerika Syarikat (5429 kes baru setiap tahun). t(21q.21q)). individual tersebut akan menonjolkan ciri-ciri tersebut.

tiada faktor risiko lain diketahui. Tidak terdapat bukti kesan usia pada bapa. Selain usia ibu. dan pada usia 49 risikonya adalah 1/11. bersalam. • Umur biologikal tidak sama dgn umur akal . Bukit Rambai Melaka. • Belajar melalui pemerhatian Cara Penambahbaikan Pengajaran & Pembelajaran Untuk Kanak-Kanak ini ialah mengambilkira spesifikasi berikut. risikonya adalah 1/1490. Sindrom Down berlaku dikalangan semua ethnik dan semua golongan tahap ekonomi. minta maaf dan sebagainya. pada usia 40 risikonya adalah 1/60. Usia ibu memberi kesan kepada risiko kehamilan bayi dengan sindrom Down.[12] Sungguhpun risiko meningkat dengan usia ibu. ucapkan terima kasih.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Sekitar 95% dari ini adalah trisomi 21. 80% kanakkanak dengan sindrom Down dilahirkan pada wanita bawah usia 35. METHODOLOGI Kajian dibuat keatas kanak-kanak berkeperluan khas seperti berikut: NAMA JANTINA : Nur Hafifah bt Bahari : Perempuan : 16 Jun 2001 TARIKH LAHIR ALAMAT ETNIK : Bt 7 ½ Jln Sidang Baba. Pada ibu berusia antara 20 hingga 24.[15] menunjukkan kesuburan keseluruhan kumpulan usia tersebut. makan sendiri. : Melayu JENIS KECACATAN : Lewat perkembangan kerana Sindrom down Melalui pemerhatian dan temubual didapati kanak-kanak ini menghadapi masalah seperti masalah tingkah laku berikut: • Dapat menguruskan diri serta melakukan apa sahaja sekiranya dilatih dan dididik dengan nilainilai murni umpamanya mencium tangan.

Rendah. Oleh itu memerlukan RPI yang bersesuaian • Memerlukan bahan pengajaran yang berpandukan deria penglihatan dan bukan deria pendengaran • Mempunyai kesukaran mengeluarkan kata-kata (tidak dapat bertutur sebagaimana beliau memahami pertuturan) • Program Pemulihan perlu berjalan seiring disekolah – Pemulihan Pertuturan. Pemulihan CaraKerja dan Fisioterapi (Pusat Perkhidmatan Pendidikan Khas. • Perlu diberi peluang untuk menggunakan respon motor umpamanya menggunakan isyarat tangan. Keperluan Khas Murid.3PK). EIP dari lahir • Menjalani Program Pemulihan – Terapi Pertuturan. • Kelambatan penguasaan bahasa menyebabkan mereka mempunyai pengetahuan am yang kurang jika dibanding dgn murid biasa. Oleh itu kanak-kanak dgn SD perlu menjalani ISP pada tahap umur 0-3 tahun dan EIP dari 3 – 6 tahun sebelum menjalani pendidikan khas di sekolah • Setiap orang dari mereka mempunyai kelebihan dan kelemahan berlainan. Menengah. • Kasih Sayang dan Penerimaan Keluarga dan Masyarakat • Sokongan Padu dari setiap Ahli Keluarga • Menjalani Program ISP. Vokasional • Peluang Pekerjaan & Penjanaan Pendapatan • Hidup Berumah-Tangga – Surjit & Carrie • Kesejahteraan Hidup di Usia Emas .CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 • Otak manusia berkembang pesat dalam masa 0-2 tahun. • Mereka mempunyai daya ingatan yang singkat dan pengajaran perlu diulangi. Terapi Pekerjaan (OT) • Menjalani Ujian Saringan Penglihatan & Pendengaran sebelum Mendaftar ke Sekolah • Mendapat Pendidikan Pra-Sekolah. • Pengajaran & pembelajaran perlu menyeronokan untuk mereka mengikuti secara aktif.

Guru. penempatan yang sentral. Penyayang & Passionate • Memahami Tingkahlaku murid SD dan bagaimana untuk menangani sekiranya timbul masalah • Mendapat latihan secukupnya mengenai RPI(Student-Based) dan Teknik Mengajar yang bersesuaian • Garispanduan untuk perlaksanaan kurikulum dibekalkan kepada Guru • Bantuan & Khidmat Bantu dari JPN & JPK • Kreatif di dalam Pengajaran & Pembelajaran • Bekerjasama dengan Ibu-Bapa Murid SD bagi kesinambungan P&P Keperluan Khas Kurikulum/Bahan Pengajaran/Teknik Pengajaran • Kurikulum Alternatif • Bahan Pengajaran – Buku Teks & Buku Latihan perlu dicetak dalam huruf besar . Keluarga Terdekat & Masyarakat • Mendapat Maklumat Bagi Membesarkan Anak dengan SD • Menjadi Ahli Persatuan Keperluan Khas Prasarana Sekolah • Suasana Selamat – Pintu masuk di kunci pada waktu persekolahan • Masyarakat Sekolah – Pengetua.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Keperluan Khas Keluarga • Menerima Hakikat & Reda dengan Kurniaan Tuhan • Sabar • Sokongan Padu sesama Ahli Keluarga. tingkat bawah Keperluan Khas Guru • Sabar. Murid & Staf Pentadbiran & Keselamatan yang prihatin & memahami tingkahlaku murid SD • Asesibiliti kelas yang sesuai – Tiada longkang besar.

SD terbahagi tiga—Trisomi. Ia bukan penyakit moden atau penyakit 'orang kaya'. kanakkanak SD boleh dikenali melalui wajah mereka yang hampir sama. malah Sindrom Down (SD) tidak tepat dikatakan penyakit. Perkembangan mental dan fizikal kanakkanak SD lambat berbanding kanak-kanak biasa. Dianggarkan SD terjadi pada kadar satu bagi setiap 650 kelahiran. Translocation dan Mosaic. Tidak kira jenis apa. SD tidak boleh diubati. Picture Enhance Communication System. Kanak-kanak SD perlu pendidikan khas seawal mungkin agar dapat membantu mereka berdikari. Ia terjadi kerana keadaan baka tidak normal. • Teknik Pengajaran yang kreatif & Cross-Curricular • Menggalakkan penampilan idea-idea kreatif & inovatif dalam perlaksanaan pembelajaran dari kalangan guru-guru melalui forum atau simposium berkala Keperluan Khas Pentaksiran • Pentaksiran serta pensijilan alternatif yang berasaskan pencapaian kemahiran dan diiktirafkan oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia & Kementerian Sumber Manusia • Pentaksiran berbentuk formatif dan bukan summative PENEMUAN (FINDINGS) Ramai pernah mendengar namun ramai juga cetek pengetahuan mengenainya. Softwares.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 • Teknik Membaca & Menulis menggunakan kaedah phonetik /e-Extra • Bahan Pengajaran yang sesuai untuk visual learners umpama Alat Bantu Mengajar. Masalah kesihatan dihidapi kanak-kanak SD: .

Mereka wajar dibantu pada usia awal. Pilih masa sesuai. terutama ketika mereka masih segar dan aktif. membantu pembesaran kanak-kanak SD.     Guna ayat pendek dan bahasa mudah difahami. Antara langkah perlu diambil:    Adakan kegiatan atau permainan bahasa yang dapat menarik perhatian mereka.  Kanak-kanak SD perlu berasa selamat. .CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093      Sakit jantung berlubang Mudah mendapat selesema. buat aksi atau lakonan. Tunggu tindak-balas mereka dan beri mereka peluang menjawab. Ia perlu ditambah untuk mengelak kebosanan mereka. radang tenggorok.  Alat permainan perlu sesuai teknik pengajaran. Jangan terlalu banyak bertanya. radang paru-paru Kurang pendengaran Lambat/bermasalah bertutur Penglihatan kurang jelas Suasana membesarkan kanak-kanak SD:  Suasana persekitaran penting.  Disiplin perlu diterap pada usia awal. Nyatakan had tingkah laku yang dibenar dan tidak dibenarkan. Latihan berterusan. Membantu kanak-kanak SD bertutur Kebanyakan kanak-kanak SD lambat bertutur. Sambil bertutur. Perlu beri pujian kepada setiap kecermerlangan dicapai. Ketenangan dan kemesraan penjaga dapat merangsang penerimaan pembelajaran lebih cepat. disayangi dan diterima keluarga serta masyarakat. Ini membantu membentuk imej diri positif dan mendorong mereka belajar. Cuba dapatkan perhatian sebelum bercakap dengan mereka.

Ibu bapa perlu tabah dan atasi perasaan itu dengan menyayangi. dapat dijadikan pendorong. Ciri fizikal kanak-kanak SD :        Hidung kemek Lidah tebal dan kerap terjelir Tapak tangan lebar Tapak tangan ada hanya satu lipatan Jari kelengkeng tangan melengkung Jarak ibu jari kaki dengan jari kedua. berinteraksi dengan mereka. Pilih alat permainan sesuai tahap perkembangan kanak-kanak. Mereka perlu bergaul. dengan menghubungi pusat SD. Jadi ahli persatuan SD. Dapatkan maklumat mengenainya. mereka boleh dibiarkan bermain sendirian. Sedia bahan sampingan untuk permainan khayalan. memberi dan menerima tindak-balas daripada rakan. peluang dan latihan sebelum beralih kepada latihan baru. Beri masa.   Guna setiap peluang.  Jangan biar kanak-kanak SD bersendirian. Selalu beri tindak-balas kepada setiap percakapan mereka. Apabila kanak-kanak SD boleh bermain dengan alat permainan mudah. Boneka pilihan atau kesayangan. Cadangan kepada ibu bapa Jangan berasa sedih jika dikurnia anak SD. lebar Leher pendek dan besar . Jangan terlalu memaksa mereka melakukan sesuatu. Peringatan kepada ibu bapa:       Cara terbaik kanak-kanak SD mempelajari perkara baru.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093  Tumpu kepada satu perkara. membimbing dan mengajar mereka seperti anak normal. cara itu anda dapat bertukar pengalaman dan berkongsi maklumat demi kebaikan anak. Ibu bapa perlu membuat rujukan doktor. melalui boneka. sekiranya mendapati anak mereka SD.

Melalui permainan juga. untuk mendapatkan tindakbalas . bakul atau kotak.bermain sembunyi-sembunyi Permainan khayalan .bermain masak-masak .menggigit. laci.tertarik kepada semua benda .mengutip dan membelek objek . membaling dan menggosok objek pada permukaan lantai.ketawa apabila digeletek . kanak-kanak SD menjadi cerdik dan berkeupayaan memahami hubung kait.berpura-pura menjadi orang lain dalam suasana berbeza . mencantum gambar berdasarkan corak.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093    Kelopak mata berlipat-lipat Sendi longgar Otot lembik Kepentingan permainan Permainan penting membantu pembesaran setiap kanak-kanak.merangkak dan bertatih serta berminat membuka almari. bentuk atau warna Permainan sosial . Permainan membina dan kognitif misalnya. sebab dan akibat. Permainan selidik dan jelajah . Ia membantu pemahaman mereka mengenai kehidupan.

meniru gaya cakap .CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Permainan merangsang pergerakan otot . menari dan mengayuh basikal Permainan bahasa .berlari. selepas menjalani terapi sel stem mungkin ia membantu meningkatkan tahap tumpuan. Begitu juga dia dia berhadapan dengan masalah usus atau leukemia. untuk memulihkan pesakit daripada sindrom down sepenuhnya seperti yang dipercayai oleh kebanyakan ibu bapa. Buat masa ini penyakit sindrom down tidak boleh dirawat kerana ia adalah penyakit genetik berkaitan lebihan kromosom. Tiada rawatan boleh menyembuhkannya dan saintis masih giat menjalankan penyelidikan bagi mencari kaedah menangani sindrom down atau sekurang-kurangnya membantu memperbaiki kesihatan penghidapnya. Atau jika dulu. itulah yang dirawat. ―Misalnya. pesakit lemah dari segi pergerakan motor. .menyanyi KESIMPULAN DAN CADANGAN ―Rawatan yang dilakukan kepada pesakit sindrom down sebelum ini adalah rawatan komplikasi penyakit. adalah tidak benar. Justeru rawatan yang dilakukan oleh BCRO menerusi sel stem daripada fetus arnab (teknologi yang disebut sebagai Xenotransplan stem sel) adalah mengembalikan sebahagian kecil fungsi kemanusiaan pesakit itu. jika kanak-kanak berkenaan kurang tumpuan. ―Namun. selepas terapi sel stem mungkin berlaku sedikit peningkatan. Misalnya kalau dia mengalami masalah jantung. Sebagai penyakit yang dikaitkan dengan faktor genetik. melompat. memanjat. Xenotransplan sel stem tidak berupaya melakukannya. sindrom down adalah penyakit seumur hidup.

kajian dan eksperimen mengenai xenotransplan yang membabitkan organ haiwan kepada manusia dimulakan secara saintifik sejak 1960 dan berterusan hingga kini. Berbanding xenotransplan sel stem. pada 1993 sum-sum tulang dan buah pinggang seekor babun dilakukan di Pittsburgh. untuk saintis. Namun. Sehingga kini juga. Kebanyakan kajian dan penerbitan mengenainya dilakukan dalam bahasa Russia dan Jerman. . Xenotransplan organ sangat mengujakan kerana secara umum. BRCO memperoleh sumber sel stem daripada koloni arnab yang dibiak secara tertutup. banyak kajian dan penyelidikan mengenainya dilakukan Bagaimanapun dalam konteks xenotransplan sel stem pula. binatang yang dianggap paling sesuai sebagai ‗lubuk organ gantian‘ adalah babi. kemungkinan haiwan menjadi penderma organ kepada manusia adalah berita paling menggembirakan. Sehingga kini. BCRO menjalankan prosedur xenotransplan bersandarkan kajian dan hasil kajian oleh Prof Dr Franz Schmid di Jerman pada awal 1950-an yang mendakwa 62 peratus daripada 3. Dalam konteks pesakit sindrom down pula. Amerika. pemindahan sel (disebut xenotransplan atau xenograft) kurang dikenali walaupun didakwa sudah 70 tahun dijalankan. Misalnya. penerimanya berhadapan dengan jangkitan 26 hari kemudian. Sel stem janin arnab ini berpotensi merangsang pertumbuhan semula tisu yang rosak. Justeru. Justeru sel stem daripada janin arnab ini tidak sama dengan sel stem embrionik manusia atau pun darah tali pusat.000 kanakkanak sindrom down yang dirawat pada usia muda dapat menghadiri tabika awam dan 27 peratus dapat ke sekolah biasa bersama kanak-kanak normal lain. ia berupaya menghilangkan ciri wajah mongoloid selain membantu perkembangan motornya. Berbanding pemindahan organ haiwan kepada manusia. dunia perubatan barat merekodkan 10 orang meninggal dunia kerana kegagalan mencari ganti organ yang bermasalah. organ atau tisu haiwan kepada manusia.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Xenotransplantation adalah pemindahan sel.

Justeru. mungkin satu lagi sesi diperlukan. namun satu hakikat yang tidak boleh ditolak. Jika tiada kemajuan. Tambahan lagi. mereka berbeza personaliti.‖ katanya.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Sel stem yang disuntik kepada pesakit itu pula adalah mengikut jenis sel pada tisu atau organ yang rosak. tetapi tidak pada arnab apatah lagi arnab yang dibiak khas dalam koloni yang tertutup sejak beberapa generasi. keberkesanan sel stem dari darah tali pusat bayi juga masih diperdebatkan manfaatnya. Malah. Ia penyakit yang tiada ubat setakat ini kerana sindrom down masalah genetik. kesan terhadap kanak-kanak secara umumnya akan dilihat antara dua ke empat bulan selepas suntikan. Menurut kajian mungkin hanya satu sel (satu suntikan) diperlukan bagi kanak-kanak pada usia 0 hingga 12 tahun tetapi bagi kanak-kanak yang berusia dua ke tiga tahun setengah. Teknologi yang dibangunkan BCRO mungkin baik. penerima sel stem janin arnab tidak perlu mengambil ubat anti penolakan seperti yang perlu dilakukan oleh penerima organ. rawatan sepatutnya dimulakan pada peringkat awal (antara usia 0 hingga 12 bulan). sel stem belum dibuktikan secara saintifik sebagai ubat ajaib yang boleh menyembuhkan semua jenis penyakit. Justeru. mereka mungkin memerlukan dua suntikan. . ―Pesakit sindrom down berhadapan dengan masalah pertumbuhan saiz badan yang lebih kecil berbanding rakan seusia mereka dan perkembangan kognitif yang lembap. Walaupun hampir semua pesakit sindrom down memiliki ciri-ciri yang sama. Kata Dr Abdul Halim. ―Satu sel bersamaan satu suntikan pada bahagian punggung manakala kos untuk satu suntikan adalah RM27. katanya. Justeru.000 dan prosedur itu dijalankan di Malaysia oleh BCRO. haiwan lain berhadapan dengan pelbagai penyakit misalnya lembu dengan penyakit lembu gila. Mengapa fetus arnab? Dr Abdul Halim berkata. semua faktor itu diambil kira selain usia memulakan rawatan dan tahap kerosakan sel otak. ―Sel terapi digunakan memperbaiki fungsinya setara manusia sihat bukan untuk memulihkan sindrom down. wujud kemungkinan pesakit memerlukan suntikan lebih daripada satu jenis sel untuk penyakit yang membabitkan kerosakan beberapa jenis sel badan.

Belum ada bukti klinikal yang diiktiraf dunia perubatan antarabangsa mengenai keberkesanan sel stem. keberkesanan sel stem dalam menyembuhkan penyakit masih pada peringkat kajian.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Justeru. . ia adalah dakwaan yang kurang tepat. Sehingga kini. apabila ada pihak mendakwa sel stem (walau daripada mana sumbernya) boleh menangani pelbagai penyakit.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->