CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 KAJIAN KES : SYNDROME

DOWN

PENGENALAN

Kanak-kanak istimewa adalah sebahagian daripada mereka yang tergolong dalam kumpulan orang kehilangan upaya (OKU), iaitu seseorang yang tidak berupaya menentukan sendiri bagi memperoleh sepenuhnya, atau sebahagian daripada keperluan biasa seseorang individu, dan tidak dapat hidup bermasyarakat sama ada dari segi fizikal, atau mental, dan berlaku sama ada sejak dilahirkan, ataupun sesudah itu.

Terdapat enam kategori orang kurang upaya yang turut melibatkan kanak-kanak, iaitu:     

Kurang Upaya Pendengaran - termasuk pekak dan bisu. Kurang Upaya Penglihatan - termasuk rabun, buta. Kurang Upaya Fizikal - iaitu kecacatan anggota badan misalnya penyakit polio, kudung, distrofi otot, dan sebagainya. Celebral Palsy - meliputi hemiplegia(sebelah badan), diplegia(kedua belah kaki), dan kuadriplegia(kedua-dua belah tangan dan kaki) Masalah Pembelajaran - lewat perkembangan bagi kanak-kanak berusia bawah tiga tahun; Sindrom Down, autisme, ADHD, terencat akal(berusia lebih tiga tahun), dan masalah lain seperti disleksia, disgrafia, diskakulia, dan lain-lain.

Lain-lain menurut diagnosis perubatan yang merangkumi semua masalah kurang upaya.

Kanak-kanak ini memerlukan rawatan, bimbingan, bantuan, dan perhatian khusus daripada orang di sekeliling mereka. Janganlah kita menyisihkan mereka. Bantulah sedaya upaya kita kerana mereka mempunyai kelebihan dan keistimewaan yang tersendiri.

Kanak-kanak istimewa sering dikaitkan dengan ketakupayaan pembelajaran. Sebenarnya, ketakupayaan pembelajaran bukanlah bermaksud bodoh, lembab, malas, atau tahap kecerdasan yang rendah. Dan ini juga bukanlah berlaku akibat daripada perbezaan budaya, status sosial, kekangan ekonomi, dan pengaruh persekitaran. Ketakupayaan pembelajaran bermaksud masalah khusus di dalam otak kanak-kanak ini, yang menjejaskan cara seseorang

dan bertindak balas secara luar biasa. cerdas.ini adalah ketakupayaan pembelajaran yang menjadikan kanak-kanak itu sukar membaca. Sentuhan dan belaian yang manja mungkin menjadi sesuatu yang tidak disenangi.   Dispraksia . Mereka juga bertindak balas dalam cara yang berbeza. dan bijak tetapi dia tidak dapat menumpukan perhatiannya dan mengawal tingkah lakunya sendiri. . sebagaimana yang dialami oleh rakan-rakannya yang normal. apabila kanak-kanak itu mengalami masalah dalam pengiraan dan hitungan. panas baran. mereka mungkin mengulangulang perkataan-perkataan tertentu. sebaliknya mendiamkan diri serta memerlukan bantuan untuk berkomunikasi. seseorang kanak-kanak itu mungkin normal. ADHD(Attention Deficit and Hyperactivity Disorder) .CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 itu memproses dan bertindak balas terhadap sesuatu maklumat. Walau berkali-kali diajar dengan cara yang paling mudah.satu jenis ketakupayaan pembelajaran yang melibatkan matematik. menulis. Jadi. Diskalkulia . Mereka sukar bercakap dan berbual-bual. Bunyi yang indah mungkin membingitkan telinga mereka. namun di tetap sukar memahaminya. Terdapat beberapa bentuk ketakupayaan pembelajaran iaitu. Mereka juga tidak dapat mengaitkan sesuatu perkataan dengan maksudnya.ini pula merujuk kepada ketakupayaan kanak-kanak mengalami dunia persekitarannya.  Autisme .   Disleksia . Misalnya. dan mengeja dalam cara yang biasa.ini adalah satu gangguan yang menjejaskan keupayaan otak untuk menumpukan atau memfokus kepada sesuatu benda.ini satu ketakupayaan pembelajaran yang melibatkan masalah dengan gerakan anggota tubuh.

Sering kali Sindrom Down dikaitkan dengan kelemahan keupayaan berfikir (kognitif) dan tumbesaran kanak-kanak dan juga perwatakan muka. satu garis di tapak tangan (juga dikenali sebagai garis simian). Ianya dinamakan sempena John Langdon Down. dan lidah terjulur. dan kegagalan thyroid. anggota lebih pendek. Banyak ciri-ciri fizikal biasa bagi sindrom Down turut terdapat pada mereka yang mempunyai set kromosom piwaian.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 LITERATURE REVIEW Sindrom Down atau trisomy 21 merupakan kecacatan genetik disebabkan oleh kehadiran sebahagian atau kesemua kromosom 21. lidah terjulur (disebabkan rongga mulut kecil. a single flexion furrow of the fifth finger. apnea tidur obstructive sleep apnea. persekitaran keluarga yang membantu. dan lidah membengkak berhampiran tonsil). kecacatan jantung kongenital. Ciri-ciri mereka yang mempunyai sindrom Down mungkin mempunyai sebahagian atau keseluruhan ciri-ciri fizikal berikut: bukaan mata bujur dengan lipatan kulit epikanthik pada sudut dalam mata. Sindrom Down biasanya dikenal pasti semasa kelahiran. Kelemahan perkembangan seringkali ditonjolkan sebagai kecenderungan terhadap pemikiran konkrit atau naïveté.[3] lentur melampau pada sendi. dan latihan vokational mampu meningkatkan pembangunan keseluruhan kanak-kanak dengan sindrom Down. and a higher . rawatan perubatan apabila diperlukan. Mereka yang mempunyai Sindrom Down berkemungkinan mempunyai keupayaan kognirif lebih rendah berbanding purata. Campurtangan zaman kanak-kanak awal. Sungguhpun sesetengah masalah genetik fizikal sindrom Down tidak dapat diatasi. otot lemah. doktor British yang pertama kali menggambarkannya pada tahun 1866. penyaringan bagi masaalah biasa. jangkitan telinga (otitis) berulang. tompok putih pada iris dikenali sebagai tompok Brushfield. batang hidung leper. Sejumlah kecil berhadapan dengan kecacatan akal yang jelas atau teruk. Kebangkalian Sindrom Down dianggarkan sekitar 1 setiap 800 atau hingga 1 setiap 1. pendidikan dan jagaan yang betul mampu meningkatkan kualiti kehidupan. leher pendek. sering kali antara sedikit kepada serdahana terencat akal. Keadaan ini bercirikan oleh gabungan perbezaan besar dan kecil pada struktur badan. Ia termasuk satu garis bukannya dua pada telapak tangan. penyakit gastroesophageal reflux. jarak melampau antara ibu jari kaki dengan jari berikutnya. hipotonia otot (poor muscle tone). Masaalah kesihatan berkait dengan pengidap Down termasuk risiko tinggi bagi kecacatan jantung kongenital. mata berbentuk badam disebabkan lipatan epikanthik pada kelopak mata.000 kelahiran.

[7] Bahan kromosom tambahan datang dalam pelbagai cara berbeza. Trisomi 21 (47. penyelidik telah mencipta tikus transgenik dengan kebanyakan kromosom 21 manusia (tambahan kepada kromosom tikus biasa). ia dikenali sebagai sindrom Down Mosaik (46.+21) disebabkan oleh keadaan kegagalan (nondisjunction) meiosis. sel sperma atau telur) dihasilkan dengan tambahan salinan kromosom 21. Ini merupakan punca 1–2% dari sindrom Down yang dikaji.XX/47. Akibat kegagalan ini.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 number of ulnar loop dermatoglyphs. Karyotaip manusia biasa hadir sebagai 46. dengan 88% disebabkan oleh kegagalan pada gamete ibu dan 8% disebabkan oleh kecacatan pada gamete bapa. atau embrio sindrom Down melalui (nondisjunction) dan sesetengah sel pada embrio kembali kepada aturan kromosom normal. Dalam kes ini. kedua-duanya pada keseluruhan dan sebahagian tisu. apabila sesetengah sel dalam badan adalah normal dan sesetengah sel mengandungi trisomi 21. gamete (i. Barubaru ini. Trisomy 21 biasanya disebabkan sebelum kehamilan. t(14. Sindrom Down berlaku pada kesemua populasi manusia. Terdapat kepelbagaian pada pecahan trisomi 21. dengan itu gamete mempunyai 24 kromosom. mereka dengan sindrom Down berkemungkinan mempunyai kecacatan teruk yang memberi kesan pada mana-mana sistem badan. Bagaimanapun. dan kesan seumpamanya telah di dapati pada spesies lain seperti chimpanzee[6] dan tikus.21q)) atau ia sendiri (dikenali sebagai .[5] Tambahan lagi. latar belakang genetik. Kesan salinan tambahan ini mempunyai perbezaan jelas antara individual.XX atau 46. unjuran lengan kromosom 21 melekat pada kromosom lain. samada keseluruhan (trisomi 21) atau sebahagian (disebabkan translokasi kromosom). menunjukkan 46 kromosom dengan aturan XX bagi betina dan 46 kromosom dengan aturan XY bagi jantan. dengan tiga salinan kromosom 21.e.+21). embrio kini mempunyai 47 kromosom. Sindrom Down adalah kecacatan kromosom bercirikan kehadiran bahan genetik salinan tambahan pada kromosom 21 manusia.[9] Bahan kromosom 21 tambahan yang menyebabkan sindrom Down mungkin disebabkan oleh translokasi Robertsonian.XX. Kebanyakan individu dengan sindrom Down mempunyai kecacatan akal sekitar rendah (IQ 50–70) kepada serdahana (IQ 35–50). Apabila bergabung dengan gamete normal dari pasangannya. bergantung kepada tahap salinan tambahan.XY. faktor persekitaran. Trisomi 21 adalah punca sekitar 95% sindrom Down yang dikaji.. dan kesemua sel dalam badan terjejas.XX.[4] with scores of children having Mosaic Down syndrome (explained below) typically 10–30 points higher.XX.[10] Ini boleh berlaku dengan dua cara: Keadaan (nondisjunction) pada awal pembahagian sel pada embrio normal mendorong kepada pecahan sel dengan trisomi 21. dan peluang rawak. seringkali kromosom 14 (45.

dan tidak terdapat kadar anggaran kes. dan berkemungkinan juga disebabkan oleh bapa atau ibu.XX. Ia merupakan punca 2-3% daripada kes sindrom Down yang dikaji. Kejadian sindrom Down dianggarkan pada 1 setiap 800 hingga 1 setiap 1000 kelahiran. 45.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 isokromosom. tetapi bukan kesemua gen pada kromosom 21 (46.[14] . Jarang sekali. kawasan kromosom 21 akan melalui penyalinan.[9] Ia tidak menunjukkan tanda diakibatkan oleh usia ibu. individual tersebut akan menonjolkan ciri-ciri tersebut. t(21q. dup(21q)).[13] Pada 2006.21q)).XX. Ini akan mengakibatkan salinan tambahan sebahagian. Pusat Kawalan Penyakit (Center for Disease Control) menganggarkan kadar sehingga 1 setiap 733 kelahiran hidup di Amerika Syarikat (5429 kes baru setiap tahun).[11] Sekiranya kawasan disalin mempunyai gen yang bertanggung jawab bagi ciri-cir fizikan dan mental sindrom Down. Salah cabang (disjunction) biasa mendorong kepada gametes mempunyai peluang besar bagi mencipta gamete dengan tambahan kromosom 21. Punca ini amat jarang. Sindrom Down translokasi sering kali dirujuk sebagai sindrom Down familial.

bersalam. 80% kanakkanak dengan sindrom Down dilahirkan pada wanita bawah usia 35. tiada faktor risiko lain diketahui. METHODOLOGI Kajian dibuat keatas kanak-kanak berkeperluan khas seperti berikut: NAMA JANTINA : Nur Hafifah bt Bahari : Perempuan : 16 Jun 2001 TARIKH LAHIR ALAMAT ETNIK : Bt 7 ½ Jln Sidang Baba. minta maaf dan sebagainya. dan pada usia 49 risikonya adalah 1/11. makan sendiri. Pada ibu berusia antara 20 hingga 24. Tidak terdapat bukti kesan usia pada bapa. Sindrom Down berlaku dikalangan semua ethnik dan semua golongan tahap ekonomi. • Belajar melalui pemerhatian Cara Penambahbaikan Pengajaran & Pembelajaran Untuk Kanak-Kanak ini ialah mengambilkira spesifikasi berikut. Selain usia ibu. risikonya adalah 1/1490. : Melayu JENIS KECACATAN : Lewat perkembangan kerana Sindrom down Melalui pemerhatian dan temubual didapati kanak-kanak ini menghadapi masalah seperti masalah tingkah laku berikut: • Dapat menguruskan diri serta melakukan apa sahaja sekiranya dilatih dan dididik dengan nilainilai murni umpamanya mencium tangan.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Sekitar 95% dari ini adalah trisomi 21. • Umur biologikal tidak sama dgn umur akal . ucapkan terima kasih. Usia ibu memberi kesan kepada risiko kehamilan bayi dengan sindrom Down.[15] menunjukkan kesuburan keseluruhan kumpulan usia tersebut. pada usia 40 risikonya adalah 1/60.[12] Sungguhpun risiko meningkat dengan usia ibu. Bukit Rambai Melaka.

• Kasih Sayang dan Penerimaan Keluarga dan Masyarakat • Sokongan Padu dari setiap Ahli Keluarga • Menjalani Program ISP. Vokasional • Peluang Pekerjaan & Penjanaan Pendapatan • Hidup Berumah-Tangga – Surjit & Carrie • Kesejahteraan Hidup di Usia Emas . • Mereka mempunyai daya ingatan yang singkat dan pengajaran perlu diulangi. • Pengajaran & pembelajaran perlu menyeronokan untuk mereka mengikuti secara aktif. Oleh itu kanak-kanak dgn SD perlu menjalani ISP pada tahap umur 0-3 tahun dan EIP dari 3 – 6 tahun sebelum menjalani pendidikan khas di sekolah • Setiap orang dari mereka mempunyai kelebihan dan kelemahan berlainan. • Kelambatan penguasaan bahasa menyebabkan mereka mempunyai pengetahuan am yang kurang jika dibanding dgn murid biasa. EIP dari lahir • Menjalani Program Pemulihan – Terapi Pertuturan. Pemulihan CaraKerja dan Fisioterapi (Pusat Perkhidmatan Pendidikan Khas. Oleh itu memerlukan RPI yang bersesuaian • Memerlukan bahan pengajaran yang berpandukan deria penglihatan dan bukan deria pendengaran • Mempunyai kesukaran mengeluarkan kata-kata (tidak dapat bertutur sebagaimana beliau memahami pertuturan) • Program Pemulihan perlu berjalan seiring disekolah – Pemulihan Pertuturan.3PK).CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 • Otak manusia berkembang pesat dalam masa 0-2 tahun. Terapi Pekerjaan (OT) • Menjalani Ujian Saringan Penglihatan & Pendengaran sebelum Mendaftar ke Sekolah • Mendapat Pendidikan Pra-Sekolah. Menengah. • Perlu diberi peluang untuk menggunakan respon motor umpamanya menggunakan isyarat tangan. Rendah. Keperluan Khas Murid.

Penyayang & Passionate • Memahami Tingkahlaku murid SD dan bagaimana untuk menangani sekiranya timbul masalah • Mendapat latihan secukupnya mengenai RPI(Student-Based) dan Teknik Mengajar yang bersesuaian • Garispanduan untuk perlaksanaan kurikulum dibekalkan kepada Guru • Bantuan & Khidmat Bantu dari JPN & JPK • Kreatif di dalam Pengajaran & Pembelajaran • Bekerjasama dengan Ibu-Bapa Murid SD bagi kesinambungan P&P Keperluan Khas Kurikulum/Bahan Pengajaran/Teknik Pengajaran • Kurikulum Alternatif • Bahan Pengajaran – Buku Teks & Buku Latihan perlu dicetak dalam huruf besar . Guru. tingkat bawah Keperluan Khas Guru • Sabar. penempatan yang sentral. Murid & Staf Pentadbiran & Keselamatan yang prihatin & memahami tingkahlaku murid SD • Asesibiliti kelas yang sesuai – Tiada longkang besar. Keluarga Terdekat & Masyarakat • Mendapat Maklumat Bagi Membesarkan Anak dengan SD • Menjadi Ahli Persatuan Keperluan Khas Prasarana Sekolah • Suasana Selamat – Pintu masuk di kunci pada waktu persekolahan • Masyarakat Sekolah – Pengetua.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Keperluan Khas Keluarga • Menerima Hakikat & Reda dengan Kurniaan Tuhan • Sabar • Sokongan Padu sesama Ahli Keluarga.

Tidak kira jenis apa. Picture Enhance Communication System. Ia bukan penyakit moden atau penyakit 'orang kaya'. Softwares. Kanak-kanak SD perlu pendidikan khas seawal mungkin agar dapat membantu mereka berdikari. Dianggarkan SD terjadi pada kadar satu bagi setiap 650 kelahiran. Masalah kesihatan dihidapi kanak-kanak SD: .CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 • Teknik Membaca & Menulis menggunakan kaedah phonetik /e-Extra • Bahan Pengajaran yang sesuai untuk visual learners umpama Alat Bantu Mengajar. malah Sindrom Down (SD) tidak tepat dikatakan penyakit. Perkembangan mental dan fizikal kanakkanak SD lambat berbanding kanak-kanak biasa. Ia terjadi kerana keadaan baka tidak normal. • Teknik Pengajaran yang kreatif & Cross-Curricular • Menggalakkan penampilan idea-idea kreatif & inovatif dalam perlaksanaan pembelajaran dari kalangan guru-guru melalui forum atau simposium berkala Keperluan Khas Pentaksiran • Pentaksiran serta pensijilan alternatif yang berasaskan pencapaian kemahiran dan diiktirafkan oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia & Kementerian Sumber Manusia • Pentaksiran berbentuk formatif dan bukan summative PENEMUAN (FINDINGS) Ramai pernah mendengar namun ramai juga cetek pengetahuan mengenainya. SD terbahagi tiga—Trisomi. kanakkanak SD boleh dikenali melalui wajah mereka yang hampir sama. Translocation dan Mosaic. SD tidak boleh diubati.

radang paru-paru Kurang pendengaran Lambat/bermasalah bertutur Penglihatan kurang jelas Suasana membesarkan kanak-kanak SD:  Suasana persekitaran penting. radang tenggorok. .  Disiplin perlu diterap pada usia awal. Sambil bertutur. Jangan terlalu banyak bertanya.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093      Sakit jantung berlubang Mudah mendapat selesema. Ini membantu membentuk imej diri positif dan mendorong mereka belajar. Antara langkah perlu diambil:    Adakan kegiatan atau permainan bahasa yang dapat menarik perhatian mereka. Tunggu tindak-balas mereka dan beri mereka peluang menjawab. Ketenangan dan kemesraan penjaga dapat merangsang penerimaan pembelajaran lebih cepat. Cuba dapatkan perhatian sebelum bercakap dengan mereka. Nyatakan had tingkah laku yang dibenar dan tidak dibenarkan.  Kanak-kanak SD perlu berasa selamat. Ia perlu ditambah untuk mengelak kebosanan mereka. membantu pembesaran kanak-kanak SD. disayangi dan diterima keluarga serta masyarakat.  Alat permainan perlu sesuai teknik pengajaran. Perlu beri pujian kepada setiap kecermerlangan dicapai. Membantu kanak-kanak SD bertutur Kebanyakan kanak-kanak SD lambat bertutur. Mereka wajar dibantu pada usia awal. Latihan berterusan. Pilih masa sesuai. buat aksi atau lakonan.     Guna ayat pendek dan bahasa mudah difahami. terutama ketika mereka masih segar dan aktif.

CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093  Tumpu kepada satu perkara. lebar Leher pendek dan besar . Peringatan kepada ibu bapa:       Cara terbaik kanak-kanak SD mempelajari perkara baru. berinteraksi dengan mereka. memberi dan menerima tindak-balas daripada rakan. peluang dan latihan sebelum beralih kepada latihan baru. membimbing dan mengajar mereka seperti anak normal. Selalu beri tindak-balas kepada setiap percakapan mereka. Cadangan kepada ibu bapa Jangan berasa sedih jika dikurnia anak SD. Pilih alat permainan sesuai tahap perkembangan kanak-kanak. Apabila kanak-kanak SD boleh bermain dengan alat permainan mudah. mereka boleh dibiarkan bermain sendirian. Beri masa. sekiranya mendapati anak mereka SD. Jadi ahli persatuan SD. Jangan terlalu memaksa mereka melakukan sesuatu. Mereka perlu bergaul. dengan menghubungi pusat SD. Ibu bapa perlu tabah dan atasi perasaan itu dengan menyayangi. Boneka pilihan atau kesayangan. Ibu bapa perlu membuat rujukan doktor.   Guna setiap peluang. cara itu anda dapat bertukar pengalaman dan berkongsi maklumat demi kebaikan anak. melalui boneka. Sedia bahan sampingan untuk permainan khayalan. Ciri fizikal kanak-kanak SD :        Hidung kemek Lidah tebal dan kerap terjelir Tapak tangan lebar Tapak tangan ada hanya satu lipatan Jari kelengkeng tangan melengkung Jarak ibu jari kaki dengan jari kedua.  Jangan biar kanak-kanak SD bersendirian. dapat dijadikan pendorong. Dapatkan maklumat mengenainya.

bakul atau kotak. Ia membantu pemahaman mereka mengenai kehidupan.bermain masak-masak . laci. sebab dan akibat. mencantum gambar berdasarkan corak.ketawa apabila digeletek . Permainan selidik dan jelajah . membaling dan menggosok objek pada permukaan lantai.tertarik kepada semua benda . kanak-kanak SD menjadi cerdik dan berkeupayaan memahami hubung kait. Melalui permainan juga.merangkak dan bertatih serta berminat membuka almari.mengutip dan membelek objek . Permainan membina dan kognitif misalnya. bentuk atau warna Permainan sosial . untuk mendapatkan tindakbalas .bermain sembunyi-sembunyi Permainan khayalan .berpura-pura menjadi orang lain dalam suasana berbeza .CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093    Kelopak mata berlipat-lipat Sendi longgar Otot lembik Kepentingan permainan Permainan penting membantu pembesaran setiap kanak-kanak.menggigit.

sindrom down adalah penyakit seumur hidup. Misalnya kalau dia mengalami masalah jantung. jika kanak-kanak berkenaan kurang tumpuan.meniru gaya cakap . melompat. memanjat. pesakit lemah dari segi pergerakan motor. ―Misalnya. Xenotransplan sel stem tidak berupaya melakukannya. . Atau jika dulu. Tiada rawatan boleh menyembuhkannya dan saintis masih giat menjalankan penyelidikan bagi mencari kaedah menangani sindrom down atau sekurang-kurangnya membantu memperbaiki kesihatan penghidapnya. ―Namun. Begitu juga dia dia berhadapan dengan masalah usus atau leukemia.berlari. itulah yang dirawat.menyanyi KESIMPULAN DAN CADANGAN ―Rawatan yang dilakukan kepada pesakit sindrom down sebelum ini adalah rawatan komplikasi penyakit.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Permainan merangsang pergerakan otot . adalah tidak benar. Buat masa ini penyakit sindrom down tidak boleh dirawat kerana ia adalah penyakit genetik berkaitan lebihan kromosom. Sebagai penyakit yang dikaitkan dengan faktor genetik. menari dan mengayuh basikal Permainan bahasa . Justeru rawatan yang dilakukan oleh BCRO menerusi sel stem daripada fetus arnab (teknologi yang disebut sebagai Xenotransplan stem sel) adalah mengembalikan sebahagian kecil fungsi kemanusiaan pesakit itu. selepas terapi sel stem mungkin berlaku sedikit peningkatan. untuk memulihkan pesakit daripada sindrom down sepenuhnya seperti yang dipercayai oleh kebanyakan ibu bapa. selepas menjalani terapi sel stem mungkin ia membantu meningkatkan tahap tumpuan.

Kebanyakan kajian dan penerbitan mengenainya dilakukan dalam bahasa Russia dan Jerman. penerimanya berhadapan dengan jangkitan 26 hari kemudian. BCRO menjalankan prosedur xenotransplan bersandarkan kajian dan hasil kajian oleh Prof Dr Franz Schmid di Jerman pada awal 1950-an yang mendakwa 62 peratus daripada 3. Berbanding pemindahan organ haiwan kepada manusia.000 kanakkanak sindrom down yang dirawat pada usia muda dapat menghadiri tabika awam dan 27 peratus dapat ke sekolah biasa bersama kanak-kanak normal lain. Sehingga kini juga. ia berupaya menghilangkan ciri wajah mongoloid selain membantu perkembangan motornya. banyak kajian dan penyelidikan mengenainya dilakukan Bagaimanapun dalam konteks xenotransplan sel stem pula. Amerika. kajian dan eksperimen mengenai xenotransplan yang membabitkan organ haiwan kepada manusia dimulakan secara saintifik sejak 1960 dan berterusan hingga kini. organ atau tisu haiwan kepada manusia. Justeru. Sehingga kini. Dalam konteks pesakit sindrom down pula. Berbanding xenotransplan sel stem. Namun. Misalnya. .CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Xenotransplantation adalah pemindahan sel. Xenotransplan organ sangat mengujakan kerana secara umum. kemungkinan haiwan menjadi penderma organ kepada manusia adalah berita paling menggembirakan. Justeru sel stem daripada janin arnab ini tidak sama dengan sel stem embrionik manusia atau pun darah tali pusat. binatang yang dianggap paling sesuai sebagai ‗lubuk organ gantian‘ adalah babi. BRCO memperoleh sumber sel stem daripada koloni arnab yang dibiak secara tertutup. Sel stem janin arnab ini berpotensi merangsang pertumbuhan semula tisu yang rosak. dunia perubatan barat merekodkan 10 orang meninggal dunia kerana kegagalan mencari ganti organ yang bermasalah. pemindahan sel (disebut xenotransplan atau xenograft) kurang dikenali walaupun didakwa sudah 70 tahun dijalankan. pada 1993 sum-sum tulang dan buah pinggang seekor babun dilakukan di Pittsburgh. untuk saintis.

000 dan prosedur itu dijalankan di Malaysia oleh BCRO. penerima sel stem janin arnab tidak perlu mengambil ubat anti penolakan seperti yang perlu dilakukan oleh penerima organ. Ia penyakit yang tiada ubat setakat ini kerana sindrom down masalah genetik. wujud kemungkinan pesakit memerlukan suntikan lebih daripada satu jenis sel untuk penyakit yang membabitkan kerosakan beberapa jenis sel badan. namun satu hakikat yang tidak boleh ditolak. mereka mungkin memerlukan dua suntikan. sel stem belum dibuktikan secara saintifik sebagai ubat ajaib yang boleh menyembuhkan semua jenis penyakit. kesan terhadap kanak-kanak secara umumnya akan dilihat antara dua ke empat bulan selepas suntikan. ―Satu sel bersamaan satu suntikan pada bahagian punggung manakala kos untuk satu suntikan adalah RM27. rawatan sepatutnya dimulakan pada peringkat awal (antara usia 0 hingga 12 bulan). Mengapa fetus arnab? Dr Abdul Halim berkata. haiwan lain berhadapan dengan pelbagai penyakit misalnya lembu dengan penyakit lembu gila. mereka berbeza personaliti.‖ katanya. Menurut kajian mungkin hanya satu sel (satu suntikan) diperlukan bagi kanak-kanak pada usia 0 hingga 12 tahun tetapi bagi kanak-kanak yang berusia dua ke tiga tahun setengah. semua faktor itu diambil kira selain usia memulakan rawatan dan tahap kerosakan sel otak. katanya. ―Pesakit sindrom down berhadapan dengan masalah pertumbuhan saiz badan yang lebih kecil berbanding rakan seusia mereka dan perkembangan kognitif yang lembap. Teknologi yang dibangunkan BCRO mungkin baik. Justeru.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Sel stem yang disuntik kepada pesakit itu pula adalah mengikut jenis sel pada tisu atau organ yang rosak. Malah. Jika tiada kemajuan. tetapi tidak pada arnab apatah lagi arnab yang dibiak khas dalam koloni yang tertutup sejak beberapa generasi. Justeru. . Walaupun hampir semua pesakit sindrom down memiliki ciri-ciri yang sama. Justeru. keberkesanan sel stem dari darah tali pusat bayi juga masih diperdebatkan manfaatnya. mungkin satu lagi sesi diperlukan. Tambahan lagi. ―Sel terapi digunakan memperbaiki fungsinya setara manusia sihat bukan untuk memulihkan sindrom down. Kata Dr Abdul Halim.

Belum ada bukti klinikal yang diiktiraf dunia perubatan antarabangsa mengenai keberkesanan sel stem. ia adalah dakwaan yang kurang tepat.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Justeru. . Sehingga kini. keberkesanan sel stem dalam menyembuhkan penyakit masih pada peringkat kajian. apabila ada pihak mendakwa sel stem (walau daripada mana sumbernya) boleh menangani pelbagai penyakit.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful