CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 KAJIAN KES : SYNDROME

DOWN

PENGENALAN

Kanak-kanak istimewa adalah sebahagian daripada mereka yang tergolong dalam kumpulan orang kehilangan upaya (OKU), iaitu seseorang yang tidak berupaya menentukan sendiri bagi memperoleh sepenuhnya, atau sebahagian daripada keperluan biasa seseorang individu, dan tidak dapat hidup bermasyarakat sama ada dari segi fizikal, atau mental, dan berlaku sama ada sejak dilahirkan, ataupun sesudah itu.

Terdapat enam kategori orang kurang upaya yang turut melibatkan kanak-kanak, iaitu:     

Kurang Upaya Pendengaran - termasuk pekak dan bisu. Kurang Upaya Penglihatan - termasuk rabun, buta. Kurang Upaya Fizikal - iaitu kecacatan anggota badan misalnya penyakit polio, kudung, distrofi otot, dan sebagainya. Celebral Palsy - meliputi hemiplegia(sebelah badan), diplegia(kedua belah kaki), dan kuadriplegia(kedua-dua belah tangan dan kaki) Masalah Pembelajaran - lewat perkembangan bagi kanak-kanak berusia bawah tiga tahun; Sindrom Down, autisme, ADHD, terencat akal(berusia lebih tiga tahun), dan masalah lain seperti disleksia, disgrafia, diskakulia, dan lain-lain.

Lain-lain menurut diagnosis perubatan yang merangkumi semua masalah kurang upaya.

Kanak-kanak ini memerlukan rawatan, bimbingan, bantuan, dan perhatian khusus daripada orang di sekeliling mereka. Janganlah kita menyisihkan mereka. Bantulah sedaya upaya kita kerana mereka mempunyai kelebihan dan keistimewaan yang tersendiri.

Kanak-kanak istimewa sering dikaitkan dengan ketakupayaan pembelajaran. Sebenarnya, ketakupayaan pembelajaran bukanlah bermaksud bodoh, lembab, malas, atau tahap kecerdasan yang rendah. Dan ini juga bukanlah berlaku akibat daripada perbezaan budaya, status sosial, kekangan ekonomi, dan pengaruh persekitaran. Ketakupayaan pembelajaran bermaksud masalah khusus di dalam otak kanak-kanak ini, yang menjejaskan cara seseorang

dan mengeja dalam cara yang biasa. Walau berkali-kali diajar dengan cara yang paling mudah. Sentuhan dan belaian yang manja mungkin menjadi sesuatu yang tidak disenangi.   Dispraksia . dan bertindak balas secara luar biasa. Mereka sukar bercakap dan berbual-bual. Jadi. sebagaimana yang dialami oleh rakan-rakannya yang normal.ini adalah satu gangguan yang menjejaskan keupayaan otak untuk menumpukan atau memfokus kepada sesuatu benda.satu jenis ketakupayaan pembelajaran yang melibatkan matematik. sebaliknya mendiamkan diri serta memerlukan bantuan untuk berkomunikasi. Bunyi yang indah mungkin membingitkan telinga mereka. namun di tetap sukar memahaminya. dan bijak tetapi dia tidak dapat menumpukan perhatiannya dan mengawal tingkah lakunya sendiri. Mereka juga tidak dapat mengaitkan sesuatu perkataan dengan maksudnya. cerdas. mereka mungkin mengulangulang perkataan-perkataan tertentu.   Disleksia .ini adalah ketakupayaan pembelajaran yang menjadikan kanak-kanak itu sukar membaca. apabila kanak-kanak itu mengalami masalah dalam pengiraan dan hitungan. panas baran. menulis.  Autisme . Diskalkulia . ADHD(Attention Deficit and Hyperactivity Disorder) . . Terdapat beberapa bentuk ketakupayaan pembelajaran iaitu.ini pula merujuk kepada ketakupayaan kanak-kanak mengalami dunia persekitarannya. Misalnya.ini satu ketakupayaan pembelajaran yang melibatkan masalah dengan gerakan anggota tubuh. seseorang kanak-kanak itu mungkin normal. Mereka juga bertindak balas dalam cara yang berbeza.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 itu memproses dan bertindak balas terhadap sesuatu maklumat.

tompok putih pada iris dikenali sebagai tompok Brushfield.[3] lentur melampau pada sendi. Sering kali Sindrom Down dikaitkan dengan kelemahan keupayaan berfikir (kognitif) dan tumbesaran kanak-kanak dan juga perwatakan muka. batang hidung leper. lidah terjulur (disebabkan rongga mulut kecil. dan lidah terjulur. pendidikan dan jagaan yang betul mampu meningkatkan kualiti kehidupan. and a higher . Sungguhpun sesetengah masalah genetik fizikal sindrom Down tidak dapat diatasi. mata berbentuk badam disebabkan lipatan epikanthik pada kelopak mata. Banyak ciri-ciri fizikal biasa bagi sindrom Down turut terdapat pada mereka yang mempunyai set kromosom piwaian. jarak melampau antara ibu jari kaki dengan jari berikutnya. dan latihan vokational mampu meningkatkan pembangunan keseluruhan kanak-kanak dengan sindrom Down. Campurtangan zaman kanak-kanak awal. rawatan perubatan apabila diperlukan. satu garis di tapak tangan (juga dikenali sebagai garis simian). Ianya dinamakan sempena John Langdon Down. Kelemahan perkembangan seringkali ditonjolkan sebagai kecenderungan terhadap pemikiran konkrit atau naïveté. Sejumlah kecil berhadapan dengan kecacatan akal yang jelas atau teruk. sering kali antara sedikit kepada serdahana terencat akal. Keadaan ini bercirikan oleh gabungan perbezaan besar dan kecil pada struktur badan.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 LITERATURE REVIEW Sindrom Down atau trisomy 21 merupakan kecacatan genetik disebabkan oleh kehadiran sebahagian atau kesemua kromosom 21. Ciri-ciri mereka yang mempunyai sindrom Down mungkin mempunyai sebahagian atau keseluruhan ciri-ciri fizikal berikut: bukaan mata bujur dengan lipatan kulit epikanthik pada sudut dalam mata. Sindrom Down biasanya dikenal pasti semasa kelahiran. penyakit gastroesophageal reflux. leher pendek. doktor British yang pertama kali menggambarkannya pada tahun 1866. Mereka yang mempunyai Sindrom Down berkemungkinan mempunyai keupayaan kognirif lebih rendah berbanding purata.000 kelahiran. jangkitan telinga (otitis) berulang. otot lemah. persekitaran keluarga yang membantu. hipotonia otot (poor muscle tone). apnea tidur obstructive sleep apnea. anggota lebih pendek. Masaalah kesihatan berkait dengan pengidap Down termasuk risiko tinggi bagi kecacatan jantung kongenital. kecacatan jantung kongenital. dan kegagalan thyroid. a single flexion furrow of the fifth finger. penyaringan bagi masaalah biasa. dan lidah membengkak berhampiran tonsil). Kebangkalian Sindrom Down dianggarkan sekitar 1 setiap 800 atau hingga 1 setiap 1. Ia termasuk satu garis bukannya dua pada telapak tangan.

[5] Tambahan lagi. Trisomy 21 biasanya disebabkan sebelum kehamilan.+21) disebabkan oleh keadaan kegagalan (nondisjunction) meiosis. dan kesan seumpamanya telah di dapati pada spesies lain seperti chimpanzee[6] dan tikus.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 number of ulnar loop dermatoglyphs. dan kesemua sel dalam badan terjejas.[10] Ini boleh berlaku dengan dua cara: Keadaan (nondisjunction) pada awal pembahagian sel pada embrio normal mendorong kepada pecahan sel dengan trisomi 21.XX. Dalam kes ini. dan peluang rawak. Trisomi 21 adalah punca sekitar 95% sindrom Down yang dikaji. ia dikenali sebagai sindrom Down Mosaik (46. atau embrio sindrom Down melalui (nondisjunction) dan sesetengah sel pada embrio kembali kepada aturan kromosom normal. kedua-duanya pada keseluruhan dan sebahagian tisu. Ini merupakan punca 1–2% dari sindrom Down yang dikaji. Sindrom Down berlaku pada kesemua populasi manusia. faktor persekitaran. Barubaru ini. dengan tiga salinan kromosom 21. Apabila bergabung dengan gamete normal dari pasangannya. seringkali kromosom 14 (45.XX atau 46. apabila sesetengah sel dalam badan adalah normal dan sesetengah sel mengandungi trisomi 21.XX. t(14. dengan 88% disebabkan oleh kegagalan pada gamete ibu dan 8% disebabkan oleh kecacatan pada gamete bapa. dengan itu gamete mempunyai 24 kromosom. bergantung kepada tahap salinan tambahan. mereka dengan sindrom Down berkemungkinan mempunyai kecacatan teruk yang memberi kesan pada mana-mana sistem badan.21q)) atau ia sendiri (dikenali sebagai . Kesan salinan tambahan ini mempunyai perbezaan jelas antara individual. latar belakang genetik. samada keseluruhan (trisomi 21) atau sebahagian (disebabkan translokasi kromosom). embrio kini mempunyai 47 kromosom. Karyotaip manusia biasa hadir sebagai 46.XY.[4] with scores of children having Mosaic Down syndrome (explained below) typically 10–30 points higher.+21). Sindrom Down adalah kecacatan kromosom bercirikan kehadiran bahan genetik salinan tambahan pada kromosom 21 manusia.. sel sperma atau telur) dihasilkan dengan tambahan salinan kromosom 21. Trisomi 21 (47. Bagaimanapun.[9] Bahan kromosom 21 tambahan yang menyebabkan sindrom Down mungkin disebabkan oleh translokasi Robertsonian. Terdapat kepelbagaian pada pecahan trisomi 21. penyelidik telah mencipta tikus transgenik dengan kebanyakan kromosom 21 manusia (tambahan kepada kromosom tikus biasa). unjuran lengan kromosom 21 melekat pada kromosom lain. gamete (i.XX/47.XX.e. menunjukkan 46 kromosom dengan aturan XX bagi betina dan 46 kromosom dengan aturan XY bagi jantan. Akibat kegagalan ini. Kebanyakan individu dengan sindrom Down mempunyai kecacatan akal sekitar rendah (IQ 50–70) kepada serdahana (IQ 35–50).[7] Bahan kromosom tambahan datang dalam pelbagai cara berbeza.

[9] Ia tidak menunjukkan tanda diakibatkan oleh usia ibu. dup(21q)).[14] . individual tersebut akan menonjolkan ciri-ciri tersebut. Salah cabang (disjunction) biasa mendorong kepada gametes mempunyai peluang besar bagi mencipta gamete dengan tambahan kromosom 21. dan berkemungkinan juga disebabkan oleh bapa atau ibu. dan tidak terdapat kadar anggaran kes.[13] Pada 2006. Kejadian sindrom Down dianggarkan pada 1 setiap 800 hingga 1 setiap 1000 kelahiran. 45. Ini akan mengakibatkan salinan tambahan sebahagian. Pusat Kawalan Penyakit (Center for Disease Control) menganggarkan kadar sehingga 1 setiap 733 kelahiran hidup di Amerika Syarikat (5429 kes baru setiap tahun).XX.21q)). Jarang sekali. Sindrom Down translokasi sering kali dirujuk sebagai sindrom Down familial. t(21q. Punca ini amat jarang. tetapi bukan kesemua gen pada kromosom 21 (46. Ia merupakan punca 2-3% daripada kes sindrom Down yang dikaji. kawasan kromosom 21 akan melalui penyalinan.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 isokromosom.XX.[11] Sekiranya kawasan disalin mempunyai gen yang bertanggung jawab bagi ciri-cir fizikan dan mental sindrom Down.

METHODOLOGI Kajian dibuat keatas kanak-kanak berkeperluan khas seperti berikut: NAMA JANTINA : Nur Hafifah bt Bahari : Perempuan : 16 Jun 2001 TARIKH LAHIR ALAMAT ETNIK : Bt 7 ½ Jln Sidang Baba.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Sekitar 95% dari ini adalah trisomi 21.[12] Sungguhpun risiko meningkat dengan usia ibu. Tidak terdapat bukti kesan usia pada bapa. bersalam. Pada ibu berusia antara 20 hingga 24. Usia ibu memberi kesan kepada risiko kehamilan bayi dengan sindrom Down. Selain usia ibu.[15] menunjukkan kesuburan keseluruhan kumpulan usia tersebut. ucapkan terima kasih. Sindrom Down berlaku dikalangan semua ethnik dan semua golongan tahap ekonomi. • Belajar melalui pemerhatian Cara Penambahbaikan Pengajaran & Pembelajaran Untuk Kanak-Kanak ini ialah mengambilkira spesifikasi berikut. tiada faktor risiko lain diketahui. dan pada usia 49 risikonya adalah 1/11. • Umur biologikal tidak sama dgn umur akal . : Melayu JENIS KECACATAN : Lewat perkembangan kerana Sindrom down Melalui pemerhatian dan temubual didapati kanak-kanak ini menghadapi masalah seperti masalah tingkah laku berikut: • Dapat menguruskan diri serta melakukan apa sahaja sekiranya dilatih dan dididik dengan nilainilai murni umpamanya mencium tangan. 80% kanakkanak dengan sindrom Down dilahirkan pada wanita bawah usia 35. risikonya adalah 1/1490. minta maaf dan sebagainya. Bukit Rambai Melaka. pada usia 40 risikonya adalah 1/60. makan sendiri.

• Kelambatan penguasaan bahasa menyebabkan mereka mempunyai pengetahuan am yang kurang jika dibanding dgn murid biasa. • Perlu diberi peluang untuk menggunakan respon motor umpamanya menggunakan isyarat tangan. Menengah. • Kasih Sayang dan Penerimaan Keluarga dan Masyarakat • Sokongan Padu dari setiap Ahli Keluarga • Menjalani Program ISP.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 • Otak manusia berkembang pesat dalam masa 0-2 tahun. • Mereka mempunyai daya ingatan yang singkat dan pengajaran perlu diulangi. Rendah. Oleh itu memerlukan RPI yang bersesuaian • Memerlukan bahan pengajaran yang berpandukan deria penglihatan dan bukan deria pendengaran • Mempunyai kesukaran mengeluarkan kata-kata (tidak dapat bertutur sebagaimana beliau memahami pertuturan) • Program Pemulihan perlu berjalan seiring disekolah – Pemulihan Pertuturan. Keperluan Khas Murid.3PK). Vokasional • Peluang Pekerjaan & Penjanaan Pendapatan • Hidup Berumah-Tangga – Surjit & Carrie • Kesejahteraan Hidup di Usia Emas . EIP dari lahir • Menjalani Program Pemulihan – Terapi Pertuturan. Oleh itu kanak-kanak dgn SD perlu menjalani ISP pada tahap umur 0-3 tahun dan EIP dari 3 – 6 tahun sebelum menjalani pendidikan khas di sekolah • Setiap orang dari mereka mempunyai kelebihan dan kelemahan berlainan. Pemulihan CaraKerja dan Fisioterapi (Pusat Perkhidmatan Pendidikan Khas. • Pengajaran & pembelajaran perlu menyeronokan untuk mereka mengikuti secara aktif. Terapi Pekerjaan (OT) • Menjalani Ujian Saringan Penglihatan & Pendengaran sebelum Mendaftar ke Sekolah • Mendapat Pendidikan Pra-Sekolah.

Penyayang & Passionate • Memahami Tingkahlaku murid SD dan bagaimana untuk menangani sekiranya timbul masalah • Mendapat latihan secukupnya mengenai RPI(Student-Based) dan Teknik Mengajar yang bersesuaian • Garispanduan untuk perlaksanaan kurikulum dibekalkan kepada Guru • Bantuan & Khidmat Bantu dari JPN & JPK • Kreatif di dalam Pengajaran & Pembelajaran • Bekerjasama dengan Ibu-Bapa Murid SD bagi kesinambungan P&P Keperluan Khas Kurikulum/Bahan Pengajaran/Teknik Pengajaran • Kurikulum Alternatif • Bahan Pengajaran – Buku Teks & Buku Latihan perlu dicetak dalam huruf besar . Murid & Staf Pentadbiran & Keselamatan yang prihatin & memahami tingkahlaku murid SD • Asesibiliti kelas yang sesuai – Tiada longkang besar. tingkat bawah Keperluan Khas Guru • Sabar. penempatan yang sentral. Keluarga Terdekat & Masyarakat • Mendapat Maklumat Bagi Membesarkan Anak dengan SD • Menjadi Ahli Persatuan Keperluan Khas Prasarana Sekolah • Suasana Selamat – Pintu masuk di kunci pada waktu persekolahan • Masyarakat Sekolah – Pengetua. Guru.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Keperluan Khas Keluarga • Menerima Hakikat & Reda dengan Kurniaan Tuhan • Sabar • Sokongan Padu sesama Ahli Keluarga.

Dianggarkan SD terjadi pada kadar satu bagi setiap 650 kelahiran. • Teknik Pengajaran yang kreatif & Cross-Curricular • Menggalakkan penampilan idea-idea kreatif & inovatif dalam perlaksanaan pembelajaran dari kalangan guru-guru melalui forum atau simposium berkala Keperluan Khas Pentaksiran • Pentaksiran serta pensijilan alternatif yang berasaskan pencapaian kemahiran dan diiktirafkan oleh Lembaga Peperiksaan Malaysia & Kementerian Sumber Manusia • Pentaksiran berbentuk formatif dan bukan summative PENEMUAN (FINDINGS) Ramai pernah mendengar namun ramai juga cetek pengetahuan mengenainya. Ia terjadi kerana keadaan baka tidak normal. kanakkanak SD boleh dikenali melalui wajah mereka yang hampir sama. Masalah kesihatan dihidapi kanak-kanak SD: . SD terbahagi tiga—Trisomi. Kanak-kanak SD perlu pendidikan khas seawal mungkin agar dapat membantu mereka berdikari. Softwares.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 • Teknik Membaca & Menulis menggunakan kaedah phonetik /e-Extra • Bahan Pengajaran yang sesuai untuk visual learners umpama Alat Bantu Mengajar. Translocation dan Mosaic. malah Sindrom Down (SD) tidak tepat dikatakan penyakit. Picture Enhance Communication System. Tidak kira jenis apa. Ia bukan penyakit moden atau penyakit 'orang kaya'. SD tidak boleh diubati. Perkembangan mental dan fizikal kanakkanak SD lambat berbanding kanak-kanak biasa.

Tunggu tindak-balas mereka dan beri mereka peluang menjawab. Latihan berterusan. buat aksi atau lakonan. Nyatakan had tingkah laku yang dibenar dan tidak dibenarkan. membantu pembesaran kanak-kanak SD. Pilih masa sesuai. Membantu kanak-kanak SD bertutur Kebanyakan kanak-kanak SD lambat bertutur. Sambil bertutur.  Kanak-kanak SD perlu berasa selamat. Mereka wajar dibantu pada usia awal. . Ini membantu membentuk imej diri positif dan mendorong mereka belajar.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093      Sakit jantung berlubang Mudah mendapat selesema. Perlu beri pujian kepada setiap kecermerlangan dicapai. radang tenggorok.  Disiplin perlu diterap pada usia awal. disayangi dan diterima keluarga serta masyarakat. terutama ketika mereka masih segar dan aktif.     Guna ayat pendek dan bahasa mudah difahami. Ketenangan dan kemesraan penjaga dapat merangsang penerimaan pembelajaran lebih cepat.  Alat permainan perlu sesuai teknik pengajaran. Cuba dapatkan perhatian sebelum bercakap dengan mereka. Antara langkah perlu diambil:    Adakan kegiatan atau permainan bahasa yang dapat menarik perhatian mereka. Ia perlu ditambah untuk mengelak kebosanan mereka. Jangan terlalu banyak bertanya. radang paru-paru Kurang pendengaran Lambat/bermasalah bertutur Penglihatan kurang jelas Suasana membesarkan kanak-kanak SD:  Suasana persekitaran penting.

dengan menghubungi pusat SD. Mereka perlu bergaul. Jangan terlalu memaksa mereka melakukan sesuatu. Jadi ahli persatuan SD. Pilih alat permainan sesuai tahap perkembangan kanak-kanak. cara itu anda dapat bertukar pengalaman dan berkongsi maklumat demi kebaikan anak. Ibu bapa perlu tabah dan atasi perasaan itu dengan menyayangi. Sedia bahan sampingan untuk permainan khayalan. Beri masa. membimbing dan mengajar mereka seperti anak normal. Dapatkan maklumat mengenainya. melalui boneka. dapat dijadikan pendorong. peluang dan latihan sebelum beralih kepada latihan baru. Apabila kanak-kanak SD boleh bermain dengan alat permainan mudah. Boneka pilihan atau kesayangan. Cadangan kepada ibu bapa Jangan berasa sedih jika dikurnia anak SD.   Guna setiap peluang. memberi dan menerima tindak-balas daripada rakan. Peringatan kepada ibu bapa:       Cara terbaik kanak-kanak SD mempelajari perkara baru. Ibu bapa perlu membuat rujukan doktor. mereka boleh dibiarkan bermain sendirian. sekiranya mendapati anak mereka SD.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093  Tumpu kepada satu perkara. lebar Leher pendek dan besar .  Jangan biar kanak-kanak SD bersendirian. Ciri fizikal kanak-kanak SD :        Hidung kemek Lidah tebal dan kerap terjelir Tapak tangan lebar Tapak tangan ada hanya satu lipatan Jari kelengkeng tangan melengkung Jarak ibu jari kaki dengan jari kedua. berinteraksi dengan mereka. Selalu beri tindak-balas kepada setiap percakapan mereka.

sebab dan akibat.merangkak dan bertatih serta berminat membuka almari. Ia membantu pemahaman mereka mengenai kehidupan.bermain sembunyi-sembunyi Permainan khayalan . kanak-kanak SD menjadi cerdik dan berkeupayaan memahami hubung kait.ketawa apabila digeletek . untuk mendapatkan tindakbalas . laci. membaling dan menggosok objek pada permukaan lantai.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093    Kelopak mata berlipat-lipat Sendi longgar Otot lembik Kepentingan permainan Permainan penting membantu pembesaran setiap kanak-kanak.bermain masak-masak . mencantum gambar berdasarkan corak.tertarik kepada semua benda .mengutip dan membelek objek .menggigit. Permainan selidik dan jelajah . Melalui permainan juga. bakul atau kotak. bentuk atau warna Permainan sosial . Permainan membina dan kognitif misalnya.berpura-pura menjadi orang lain dalam suasana berbeza .

sindrom down adalah penyakit seumur hidup. Justeru rawatan yang dilakukan oleh BCRO menerusi sel stem daripada fetus arnab (teknologi yang disebut sebagai Xenotransplan stem sel) adalah mengembalikan sebahagian kecil fungsi kemanusiaan pesakit itu. ―Misalnya. menari dan mengayuh basikal Permainan bahasa . selepas terapi sel stem mungkin berlaku sedikit peningkatan. adalah tidak benar.menyanyi KESIMPULAN DAN CADANGAN ―Rawatan yang dilakukan kepada pesakit sindrom down sebelum ini adalah rawatan komplikasi penyakit. Atau jika dulu. pesakit lemah dari segi pergerakan motor.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Permainan merangsang pergerakan otot . ―Namun.berlari. memanjat. untuk memulihkan pesakit daripada sindrom down sepenuhnya seperti yang dipercayai oleh kebanyakan ibu bapa. Xenotransplan sel stem tidak berupaya melakukannya. selepas menjalani terapi sel stem mungkin ia membantu meningkatkan tahap tumpuan. Sebagai penyakit yang dikaitkan dengan faktor genetik. jika kanak-kanak berkenaan kurang tumpuan. Misalnya kalau dia mengalami masalah jantung. Begitu juga dia dia berhadapan dengan masalah usus atau leukemia. . itulah yang dirawat. Tiada rawatan boleh menyembuhkannya dan saintis masih giat menjalankan penyelidikan bagi mencari kaedah menangani sindrom down atau sekurang-kurangnya membantu memperbaiki kesihatan penghidapnya. melompat. Buat masa ini penyakit sindrom down tidak boleh dirawat kerana ia adalah penyakit genetik berkaitan lebihan kromosom.meniru gaya cakap .

pada 1993 sum-sum tulang dan buah pinggang seekor babun dilakukan di Pittsburgh. Sel stem janin arnab ini berpotensi merangsang pertumbuhan semula tisu yang rosak. Justeru sel stem daripada janin arnab ini tidak sama dengan sel stem embrionik manusia atau pun darah tali pusat. organ atau tisu haiwan kepada manusia. Berbanding pemindahan organ haiwan kepada manusia. . Dalam konteks pesakit sindrom down pula. binatang yang dianggap paling sesuai sebagai ‗lubuk organ gantian‘ adalah babi. Berbanding xenotransplan sel stem. Sehingga kini juga. Xenotransplan organ sangat mengujakan kerana secara umum. dunia perubatan barat merekodkan 10 orang meninggal dunia kerana kegagalan mencari ganti organ yang bermasalah. ia berupaya menghilangkan ciri wajah mongoloid selain membantu perkembangan motornya. kemungkinan haiwan menjadi penderma organ kepada manusia adalah berita paling menggembirakan. Justeru. kajian dan eksperimen mengenai xenotransplan yang membabitkan organ haiwan kepada manusia dimulakan secara saintifik sejak 1960 dan berterusan hingga kini.000 kanakkanak sindrom down yang dirawat pada usia muda dapat menghadiri tabika awam dan 27 peratus dapat ke sekolah biasa bersama kanak-kanak normal lain. Misalnya. Sehingga kini. Namun. Kebanyakan kajian dan penerbitan mengenainya dilakukan dalam bahasa Russia dan Jerman. pemindahan sel (disebut xenotransplan atau xenograft) kurang dikenali walaupun didakwa sudah 70 tahun dijalankan.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Xenotransplantation adalah pemindahan sel. Amerika. untuk saintis. BCRO menjalankan prosedur xenotransplan bersandarkan kajian dan hasil kajian oleh Prof Dr Franz Schmid di Jerman pada awal 1950-an yang mendakwa 62 peratus daripada 3. penerimanya berhadapan dengan jangkitan 26 hari kemudian. BRCO memperoleh sumber sel stem daripada koloni arnab yang dibiak secara tertutup. banyak kajian dan penyelidikan mengenainya dilakukan Bagaimanapun dalam konteks xenotransplan sel stem pula.

―Sel terapi digunakan memperbaiki fungsinya setara manusia sihat bukan untuk memulihkan sindrom down. mungkin satu lagi sesi diperlukan. Teknologi yang dibangunkan BCRO mungkin baik. rawatan sepatutnya dimulakan pada peringkat awal (antara usia 0 hingga 12 bulan). kesan terhadap kanak-kanak secara umumnya akan dilihat antara dua ke empat bulan selepas suntikan. Justeru. haiwan lain berhadapan dengan pelbagai penyakit misalnya lembu dengan penyakit lembu gila. Malah. Justeru. katanya. Kata Dr Abdul Halim. Mengapa fetus arnab? Dr Abdul Halim berkata. penerima sel stem janin arnab tidak perlu mengambil ubat anti penolakan seperti yang perlu dilakukan oleh penerima organ. namun satu hakikat yang tidak boleh ditolak. Ia penyakit yang tiada ubat setakat ini kerana sindrom down masalah genetik. Justeru.‖ katanya. sel stem belum dibuktikan secara saintifik sebagai ubat ajaib yang boleh menyembuhkan semua jenis penyakit. mereka mungkin memerlukan dua suntikan. wujud kemungkinan pesakit memerlukan suntikan lebih daripada satu jenis sel untuk penyakit yang membabitkan kerosakan beberapa jenis sel badan. semua faktor itu diambil kira selain usia memulakan rawatan dan tahap kerosakan sel otak. mereka berbeza personaliti. Jika tiada kemajuan. Walaupun hampir semua pesakit sindrom down memiliki ciri-ciri yang sama. ―Satu sel bersamaan satu suntikan pada bahagian punggung manakala kos untuk satu suntikan adalah RM27.000 dan prosedur itu dijalankan di Malaysia oleh BCRO.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Sel stem yang disuntik kepada pesakit itu pula adalah mengikut jenis sel pada tisu atau organ yang rosak. ―Pesakit sindrom down berhadapan dengan masalah pertumbuhan saiz badan yang lebih kecil berbanding rakan seusia mereka dan perkembangan kognitif yang lembap. Tambahan lagi. tetapi tidak pada arnab apatah lagi arnab yang dibiak khas dalam koloni yang tertutup sejak beberapa generasi. . Menurut kajian mungkin hanya satu sel (satu suntikan) diperlukan bagi kanak-kanak pada usia 0 hingga 12 tahun tetapi bagi kanak-kanak yang berusia dua ke tiga tahun setengah. keberkesanan sel stem dari darah tali pusat bayi juga masih diperdebatkan manfaatnya.

.CHILDREN WITH SPECIAL NEEDS AND GIFTED CHILDREN IN EARLY CHILDHOOD EDUCATION GED 1093 Justeru. Sehingga kini. ia adalah dakwaan yang kurang tepat. Belum ada bukti klinikal yang diiktiraf dunia perubatan antarabangsa mengenai keberkesanan sel stem. keberkesanan sel stem dalam menyembuhkan penyakit masih pada peringkat kajian. apabila ada pihak mendakwa sel stem (walau daripada mana sumbernya) boleh menangani pelbagai penyakit.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful