DRAF TEKS UCAPAN MC PADA MAJLIS PENUTUPAN KEM PEMANTAPAN AQIDAH 2011/1432 HIJRAH Bil. Teks MC 1.

Mengumumkan ketibaanHj. Wan Jamaludin bin Wan Bidin (Ketua Unit, Unit Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam, BPI, KPM), Ustaz Mohamad Sayuti b. Omar (Penolong Pengarah Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam, SPI, JPNS), Ustaz Ahmad Ahhad b. Hassan (Penyelia, Unit Pengembangan Syiar Islam), Haji Badi b. Nu’awi (Pemanca Masyarakat Melayu Kapit), Satin b. Mahiden (Penghulu), Spawie b. Bujang (Ketua Kampung Bleteh), Haji Nazar b. Haji Hamdan (Pegawai Agama, Jabatan Agama Islam Sarawak, Kapit). Hadirn mohon berdiri. 2. Peserta berdiri dan VIP mengambil tempat masingmasing,Usher akan mengiringi VIP ke tempat duduk masing-masing. Peserta duduk dan bacaan salutasi. Catatan Usher mengiringi VIP ke tempat duduk.

3.

a)Hadirin dipersilakan duduk. i) Yang Berbahagia, Hj. Wan Jamaludin bin Wan Bidin (Ketua Unit, Unit Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam, BPI, KPM), ii) Yang Berbahagia, Ustaz Mohamad Sayuti b. Omar (Penolong Pengarah Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam, SPI, JPNS), ii) Yang Dihormati Ustaz, Ustaz Ahmad Ahhad b. Hassan (Penyelia, Unit Pengembangan Syiar Islam), iii) Yang Berusaha, Haji Badi b. Nu’awi (Pemanca Masyarakat Melayu Kapit), Satin b. Mahiden (Penghulu), Spawie b. Bujang (Ketua Kampung Bleteh), Haji Nazar b. Haji Hamdan (Pegawai Agama, Jabatan Agama Islam Sarawak, Kapit) dan hadiran-hadirat yang dirahmati Allah sekalian. Assalamualaikum w.b.t...

terima kasih diucapkan Pembaca doa turun dari kepada saudara _____________________ atas bacaan pentas. Penolong kem komanden naik ke atas pentas untuk menyampaikan ucapan. 9. Terima kasih diucapkan kepada saudara _____________________________ atas ucapan yang telah disampaikan sebentar tadi.T kerana dapat kita berkumpul pada petang majlis. doa itu tadi.W. penolong kem komanden (selaku wakil kem komanden). Dengan segala hormatnya dipersilakan. untuk menyampaikan sepatah dua kata. dipersilakan. atas pentas. Pembaca doa naik ke atas pentas untuk membaca doa. dijemput saudara ____________________________ untuk mengetuai bacaan doa. Alhamdulillah dan syukur kita panjatkan ke hadrat Kata-kata aluan pengerusi Allah S. Dipersilakan. Penghulu peserta turun dari pentas di iringi oleh usher. Bagi memulakan majlis.di iringi oleh usher. pentas dan mengambil . 5. penolong kem komanden diatas kem komanden turun dari ucapan sebentar tadi. Majlis seterusnya menjemput Ustaz Mohd Ghadafi Bin Mohd Ghazali. yang penuh barakah ini untuk menjayakan Majlis Penutupan Kem Pemantapan Aqidah Peringkat Daerah Kapit 2011/1432 Hijrah. 6. dijemput saudara Penghulu Peserta di iringi _________________________________ selaku oleh usher untuk naik ke penghulu peserta untuk menyampaikan ucapan.Sirih berlipat sirih pinang Sirih dari Pulau Mutiara Pemanis kata selamat datang Awal BismilLah pembuka bicara Sarung ketupat berisi inti Dibawa budak sambil berlari Kehadiran semua sangat dihargai Moga Majlis bertambah seri Bunga mawar cantik tersemat Dipetik gadis di tepi titi Doa dibaca memohon Rahmat Moga Majlis sentiasa diberkat Bagi memberkati acara kita pada petang ini. Terima kasih diucapkan kepada Ustaz Mohd Ghadafi Usher mengiringi Penolong Bin Mohd Ghazali. Amin ya rabbal alamin. 7. 10. 4.

Hadirin dan hadirat yang dihormati sekalian.. Sebagai tanda penghargaan... Majlis merakamkan ucapan terima kasih..... untuk menerima cenderahati daripada kami...... 12.... BPI.... Majlis seterusnya ingin menjemput dan VIP naik ke atas pentas mempersilakan kepada yang Dihormati Hj.... 13.... tempat duduk VIP semula.. Sebelum itu.. 15... Majlis merakamkan ribuan terima kasih kepada Usher mengiringi VIP turun ___________________________ di atas penyampaian dari pentas dan mengambil sijil sebentar tadi. 11........ VIP naik ke atas pentas untuk menyampaikan sijil Majlis diteruskan dengan upacara penyampaian sijil kepada peserta diiringi oleh kepada para peserta Kem Pemantapan Aqidah usher.... Dipersilakan ..... Majlis dengan segala hormatnya ingin menjemput dan mempersilakan _________________________________________ untuk menyampaikan sijil kepada para peserta... Seterusnya dipersilakan ...... tempat duduk VIP semula. Terima kasih ____________________________. Wan untuk menyampaikan Jamaludin bin Wan Bidin (Ketua Unit.....tempat duduk VIP semula. Dipersilakan. Unit ucapan di iringi oleh usher. Wan dari pentas dan mengambil Jamaludin bin Wan Bidin. cenderahati daripada pihak penganjur........ Peringkat Daerah Kapit 2011/1432 Hijrah... Dipersilakan: ____________________... KPM) untuk menyampaikan ucapan dan seterusnya merasmikan Penutupan Kem Pemantapan Aqidah Peringkat Daerah Kapit 2011/1432 Hijrah. majlis mempersilakan Usher mengiringi VIP naik _________________________ untuk menyampaikan ke pentas untuk menerima cenderahati kepada tetamu jemputan. Demikian tadi ucapan dan perasmian penutup yang Usher mengiringi VIP turun telah disempurnakan oleh yang berbahagia Hj. _____________________. ... 14. Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam...

bolehlah kita berjumpa lagi. kalau ada sumur di ladang. Peserta bersiap sedia untuk membuat persembahan. segala kesilapan dan kekurangan daripada pihak penganjur harap dimaafkan.t. sekian.b. wabillahi taufik wal hidayah assalamualaikum w. sampai di sinilah sahaja majlis pada petang ini. maka duduk.16. 17. Hadirin dan hadirat di jemput untuk menikmati hidangan ______________________________ Selepas menikmati juadah. Hadirin yang dihormati. Saksikanlah. bolehlah kita menumpang mandi. Majlis bersurai. 18. kalau ada umur yang panjang. Mc menangguhkan majlis dan mengambil tempat Dengan berakhirnya persembahan itu tadi. kita akan tangguhkan majlis ini dan berharap akan berjumpa lagi pada masa akan datang. Hadirin yang dihormati. Majlis diteruskan lagi dengan persembahan oleh peserta Kem Pemantapan Aqidah Peringkat Daerah Kapit 2011. DRAF TEKS UCAPAN PENGHULU PESERTA PADA MAJLIS PENUTUPAN KEM PEMANTAPAN AQIDAH 2011/1432 HIJRAH .

Bujang (Ketua Kampung Bleteh). Wan Jamaludin bin Wan Bidin (Ketua Unit. Spawie b. KPM). Yang dihormati. Kapit) dan hadiran-hadirat yang dirahmati Allah sekalian. Assalamualaikum w. Hadirin sekalian. dan Allah memberi peluang ini sepenuhnya semoga kita tidak termasuk di dalam golongan yang dimurkai olehNya. Jabatan Agama Islam Sarawak.. dan Ustaz Ahmad Ahhad b. Satin b. Hassan (Penyelia. Hj. Unit Pengembangan Syiar Islam). Unit Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam. ini akan dapat memelihara masyarakat daripada mencari pengisian dengan program-program yang bersalahan dengan syariah dan juga akan memeriahkan Kapit ini dengan suasana ibadah. Nu’awi (Pemanca Masyarakat Melayu Kapit).b. Ustaz Mohamad Sayuti b. Program seperti ini adalah digalakkan oleh pihak kerajaan untuk diadakan sekurangkurangnya sekali setahun dengan tujuan untuk memberi kesedaran dan penghayatan kepada para peserta tentang kepentingan ibadah dalam kehidupan muslim. Masyarakat yang telah di didik dengan iman dan taqwa secara automatik akan terdorong untuk melakukan amal kebajikan dan akan meninggalkan segala kemungkaran. SPI. ianya akan dapat membantu peserta sekalian di dalam mempertingkatkan kecemerlangan dan kemajuan diri dalam menjalani kegiatan seharian. Mahiden (Penghulu). .. Akhir kata saya penuh yakin bahawa peserta sekalian setelah selesai mengikuti kursus yang diadakan pada dua hari ini. Alhamdulillah.Yang Berusaha Saudara Pengacara Majlis.t. Haji Badi b. BPI. Haji Nazar b. Sementara masa dan waktu masih ada. Yang Berbahagia. bersyukur kehadrat Allah kerana dapat berkumpul beramai-ramai pada petang ini untuk sama-sama menghadiri majlis penutupan kem pemantapan aqidah 2011/1432 hijrah. membimbing peserta tentang ibadah-ibadah harian terutamanya ibadah Solat dan menanamkan sifat keperibadian muslim dalam diri setiap peserta. Oleh itu program-program yang mendorong untuk melakukan kebaikan perlu diperbanyakkan. Sekian. Haji Hamdan (Pegawai Agama. JPNS). Omar (Penolong Pengarah Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful