DRAF TEKS UCAPAN MC PADA MAJLIS PENUTUPAN KEM PEMANTAPAN AQIDAH 2011/1432 HIJRAH Bil. Teks MC 1.

Mengumumkan ketibaanHj. Wan Jamaludin bin Wan Bidin (Ketua Unit, Unit Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam, BPI, KPM), Ustaz Mohamad Sayuti b. Omar (Penolong Pengarah Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam, SPI, JPNS), Ustaz Ahmad Ahhad b. Hassan (Penyelia, Unit Pengembangan Syiar Islam), Haji Badi b. Nu’awi (Pemanca Masyarakat Melayu Kapit), Satin b. Mahiden (Penghulu), Spawie b. Bujang (Ketua Kampung Bleteh), Haji Nazar b. Haji Hamdan (Pegawai Agama, Jabatan Agama Islam Sarawak, Kapit). Hadirn mohon berdiri. 2. Peserta berdiri dan VIP mengambil tempat masingmasing,Usher akan mengiringi VIP ke tempat duduk masing-masing. Peserta duduk dan bacaan salutasi. Catatan Usher mengiringi VIP ke tempat duduk.

3.

a)Hadirin dipersilakan duduk. i) Yang Berbahagia, Hj. Wan Jamaludin bin Wan Bidin (Ketua Unit, Unit Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam, BPI, KPM), ii) Yang Berbahagia, Ustaz Mohamad Sayuti b. Omar (Penolong Pengarah Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam, SPI, JPNS), ii) Yang Dihormati Ustaz, Ustaz Ahmad Ahhad b. Hassan (Penyelia, Unit Pengembangan Syiar Islam), iii) Yang Berusaha, Haji Badi b. Nu’awi (Pemanca Masyarakat Melayu Kapit), Satin b. Mahiden (Penghulu), Spawie b. Bujang (Ketua Kampung Bleteh), Haji Nazar b. Haji Hamdan (Pegawai Agama, Jabatan Agama Islam Sarawak, Kapit) dan hadiran-hadirat yang dirahmati Allah sekalian. Assalamualaikum w.b.t...

6.W. penolong kem komanden (selaku wakil kem komanden). Dipersilakan. Bagi memulakan majlis. untuk menyampaikan sepatah dua kata. dijemput saudara ____________________________ untuk mengetuai bacaan doa. 5. dijemput saudara Penghulu Peserta di iringi _________________________________ selaku oleh usher untuk naik ke penghulu peserta untuk menyampaikan ucapan. yang penuh barakah ini untuk menjayakan Majlis Penutupan Kem Pemantapan Aqidah Peringkat Daerah Kapit 2011/1432 Hijrah.Sirih berlipat sirih pinang Sirih dari Pulau Mutiara Pemanis kata selamat datang Awal BismilLah pembuka bicara Sarung ketupat berisi inti Dibawa budak sambil berlari Kehadiran semua sangat dihargai Moga Majlis bertambah seri Bunga mawar cantik tersemat Dipetik gadis di tepi titi Doa dibaca memohon Rahmat Moga Majlis sentiasa diberkat Bagi memberkati acara kita pada petang ini. Penghulu peserta turun dari pentas di iringi oleh usher. atas pentas. Majlis seterusnya menjemput Ustaz Mohd Ghadafi Bin Mohd Ghazali. 4. pentas dan mengambil . 7. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Penolong kem komanden naik ke atas pentas untuk menyampaikan ucapan. doa itu tadi. Terima kasih diucapkan kepada saudara _____________________________ atas ucapan yang telah disampaikan sebentar tadi. Pembaca doa naik ke atas pentas untuk membaca doa. 10. Amin ya rabbal alamin. Alhamdulillah dan syukur kita panjatkan ke hadrat Kata-kata aluan pengerusi Allah S. penolong kem komanden diatas kem komanden turun dari ucapan sebentar tadi. 9. Terima kasih diucapkan kepada Ustaz Mohd Ghadafi Usher mengiringi Penolong Bin Mohd Ghazali.di iringi oleh usher.T kerana dapat kita berkumpul pada petang majlis. dipersilakan. terima kasih diucapkan Pembaca doa turun dari kepada saudara _____________________ atas bacaan pentas.

. tempat duduk VIP semula. tempat duduk VIP semula.... Majlis merakamkan ribuan terima kasih kepada Usher mengiringi VIP turun ___________________________ di atas penyampaian dari pentas dan mengambil sijil sebentar tadi.... 13...... .. 15. 12..tempat duduk VIP semula.. majlis mempersilakan Usher mengiringi VIP naik _________________________ untuk menyampaikan ke pentas untuk menerima cenderahati kepada tetamu jemputan.... Unit ucapan di iringi oleh usher. untuk menerima cenderahati daripada kami. Sebelum itu. Peringkat Daerah Kapit 2011/1432 Hijrah............ Sebagai tanda penghargaan. Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam. Wan untuk menyampaikan Jamaludin bin Wan Bidin (Ketua Unit.. cenderahati daripada pihak penganjur... 14.... Terima kasih ____________________________........ KPM) untuk menyampaikan ucapan dan seterusnya merasmikan Penutupan Kem Pemantapan Aqidah Peringkat Daerah Kapit 2011/1432 Hijrah...... 11. Dipersilakan: ____________________.. Majlis merakamkan ucapan terima kasih.... Demikian tadi ucapan dan perasmian penutup yang Usher mengiringi VIP turun telah disempurnakan oleh yang berbahagia Hj. VIP naik ke atas pentas untuk menyampaikan sijil Majlis diteruskan dengan upacara penyampaian sijil kepada peserta diiringi oleh kepada para peserta Kem Pemantapan Aqidah usher... BPI...... Wan dari pentas dan mengambil Jamaludin bin Wan Bidin... Dipersilakan. Hadirin dan hadirat yang dihormati sekalian.... Majlis seterusnya ingin menjemput dan VIP naik ke atas pentas mempersilakan kepada yang Dihormati Hj. _____________________... Majlis dengan segala hormatnya ingin menjemput dan mempersilakan _________________________________________ untuk menyampaikan sijil kepada para peserta... Dipersilakan . Seterusnya dipersilakan ..

Hadirin yang dihormati. kita akan tangguhkan majlis ini dan berharap akan berjumpa lagi pada masa akan datang. sampai di sinilah sahaja majlis pada petang ini. 17. wabillahi taufik wal hidayah assalamualaikum w. 18. Majlis bersurai. Mc menangguhkan majlis dan mengambil tempat Dengan berakhirnya persembahan itu tadi. Hadirin yang dihormati. bolehlah kita berjumpa lagi. kalau ada umur yang panjang.t.b.16. maka duduk. Hadirin dan hadirat di jemput untuk menikmati hidangan ______________________________ Selepas menikmati juadah. segala kesilapan dan kekurangan daripada pihak penganjur harap dimaafkan. sekian. Peserta bersiap sedia untuk membuat persembahan. Saksikanlah. kalau ada sumur di ladang. Majlis diteruskan lagi dengan persembahan oleh peserta Kem Pemantapan Aqidah Peringkat Daerah Kapit 2011. bolehlah kita menumpang mandi. DRAF TEKS UCAPAN PENGHULU PESERTA PADA MAJLIS PENUTUPAN KEM PEMANTAPAN AQIDAH 2011/1432 HIJRAH .

Yang Berusaha Saudara Pengacara Majlis. Sekian. Unit Pengembangan Syiar Islam). Wan Jamaludin bin Wan Bidin (Ketua Unit. Hassan (Penyelia. Yang Berbahagia. Jabatan Agama Islam Sarawak. Haji Badi b. Haji Nazar b. Bujang (Ketua Kampung Bleteh). Oleh itu program-program yang mendorong untuk melakukan kebaikan perlu diperbanyakkan. Satin b. Hadirin sekalian. Akhir kata saya penuh yakin bahawa peserta sekalian setelah selesai mengikuti kursus yang diadakan pada dua hari ini. Kapit) dan hadiran-hadirat yang dirahmati Allah sekalian. bersyukur kehadrat Allah kerana dapat berkumpul beramai-ramai pada petang ini untuk sama-sama menghadiri majlis penutupan kem pemantapan aqidah 2011/1432 hijrah. Unit Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam. Haji Hamdan (Pegawai Agama. Omar (Penolong Pengarah Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam. Nu’awi (Pemanca Masyarakat Melayu Kapit). ianya akan dapat membantu peserta sekalian di dalam mempertingkatkan kecemerlangan dan kemajuan diri dalam menjalani kegiatan seharian. Masyarakat yang telah di didik dengan iman dan taqwa secara automatik akan terdorong untuk melakukan amal kebajikan dan akan meninggalkan segala kemungkaran.. ini akan dapat memelihara masyarakat daripada mencari pengisian dengan program-program yang bersalahan dengan syariah dan juga akan memeriahkan Kapit ini dengan suasana ibadah.b. JPNS).. BPI. SPI.t. Hj. Sementara masa dan waktu masih ada. Program seperti ini adalah digalakkan oleh pihak kerajaan untuk diadakan sekurangkurangnya sekali setahun dengan tujuan untuk memberi kesedaran dan penghayatan kepada para peserta tentang kepentingan ibadah dalam kehidupan muslim. dan Ustaz Ahmad Ahhad b. Mahiden (Penghulu). dan Allah memberi peluang ini sepenuhnya semoga kita tidak termasuk di dalam golongan yang dimurkai olehNya. Spawie b. Yang dihormati. Assalamualaikum w. Alhamdulillah. Ustaz Mohamad Sayuti b. . KPM). membimbing peserta tentang ibadah-ibadah harian terutamanya ibadah Solat dan menanamkan sifat keperibadian muslim dalam diri setiap peserta.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful