DRAF TEKS UCAPAN MC PADA MAJLIS PENUTUPAN KEM PEMANTAPAN AQIDAH 2011/1432 HIJRAH Bil. Teks MC 1.

Mengumumkan ketibaanHj. Wan Jamaludin bin Wan Bidin (Ketua Unit, Unit Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam, BPI, KPM), Ustaz Mohamad Sayuti b. Omar (Penolong Pengarah Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam, SPI, JPNS), Ustaz Ahmad Ahhad b. Hassan (Penyelia, Unit Pengembangan Syiar Islam), Haji Badi b. Nu’awi (Pemanca Masyarakat Melayu Kapit), Satin b. Mahiden (Penghulu), Spawie b. Bujang (Ketua Kampung Bleteh), Haji Nazar b. Haji Hamdan (Pegawai Agama, Jabatan Agama Islam Sarawak, Kapit). Hadirn mohon berdiri. 2. Peserta berdiri dan VIP mengambil tempat masingmasing,Usher akan mengiringi VIP ke tempat duduk masing-masing. Peserta duduk dan bacaan salutasi. Catatan Usher mengiringi VIP ke tempat duduk.

3.

a)Hadirin dipersilakan duduk. i) Yang Berbahagia, Hj. Wan Jamaludin bin Wan Bidin (Ketua Unit, Unit Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam, BPI, KPM), ii) Yang Berbahagia, Ustaz Mohamad Sayuti b. Omar (Penolong Pengarah Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam, SPI, JPNS), ii) Yang Dihormati Ustaz, Ustaz Ahmad Ahhad b. Hassan (Penyelia, Unit Pengembangan Syiar Islam), iii) Yang Berusaha, Haji Badi b. Nu’awi (Pemanca Masyarakat Melayu Kapit), Satin b. Mahiden (Penghulu), Spawie b. Bujang (Ketua Kampung Bleteh), Haji Nazar b. Haji Hamdan (Pegawai Agama, Jabatan Agama Islam Sarawak, Kapit) dan hadiran-hadirat yang dirahmati Allah sekalian. Assalamualaikum w.b.t...

Terima kasih diucapkan kepada Ustaz Mohd Ghadafi Usher mengiringi Penolong Bin Mohd Ghazali. 9. atas pentas. Terima kasih diucapkan kepada saudara _____________________________ atas ucapan yang telah disampaikan sebentar tadi. yang penuh barakah ini untuk menjayakan Majlis Penutupan Kem Pemantapan Aqidah Peringkat Daerah Kapit 2011/1432 Hijrah. Penghulu peserta turun dari pentas di iringi oleh usher. penolong kem komanden (selaku wakil kem komanden). dipersilakan.T kerana dapat kita berkumpul pada petang majlis. Alhamdulillah dan syukur kita panjatkan ke hadrat Kata-kata aluan pengerusi Allah S. Majlis seterusnya menjemput Ustaz Mohd Ghadafi Bin Mohd Ghazali. 10.Sirih berlipat sirih pinang Sirih dari Pulau Mutiara Pemanis kata selamat datang Awal BismilLah pembuka bicara Sarung ketupat berisi inti Dibawa budak sambil berlari Kehadiran semua sangat dihargai Moga Majlis bertambah seri Bunga mawar cantik tersemat Dipetik gadis di tepi titi Doa dibaca memohon Rahmat Moga Majlis sentiasa diberkat Bagi memberkati acara kita pada petang ini. Dengan segala hormatnya dipersilakan. penolong kem komanden diatas kem komanden turun dari ucapan sebentar tadi. doa itu tadi. Pembaca doa naik ke atas pentas untuk membaca doa. 5. Penolong kem komanden naik ke atas pentas untuk menyampaikan ucapan. dijemput saudara Penghulu Peserta di iringi _________________________________ selaku oleh usher untuk naik ke penghulu peserta untuk menyampaikan ucapan. Dipersilakan.di iringi oleh usher. dijemput saudara ____________________________ untuk mengetuai bacaan doa. Amin ya rabbal alamin. Bagi memulakan majlis.W. untuk menyampaikan sepatah dua kata. 7. 6. terima kasih diucapkan Pembaca doa turun dari kepada saudara _____________________ atas bacaan pentas. 4. pentas dan mengambil .

Seterusnya dipersilakan . Peringkat Daerah Kapit 2011/1432 Hijrah..... Terima kasih ____________________________. VIP naik ke atas pentas untuk menyampaikan sijil Majlis diteruskan dengan upacara penyampaian sijil kepada peserta diiringi oleh kepada para peserta Kem Pemantapan Aqidah usher.... Sebagai tanda penghargaan.. 15. Majlis dengan segala hormatnya ingin menjemput dan mempersilakan _________________________________________ untuk menyampaikan sijil kepada para peserta.. 12... majlis mempersilakan Usher mengiringi VIP naik _________________________ untuk menyampaikan ke pentas untuk menerima cenderahati kepada tetamu jemputan...... _____________________........ Dipersilakan. untuk menerima cenderahati daripada kami...... ..tempat duduk VIP semula. tempat duduk VIP semula............ 14... tempat duduk VIP semula... Unit ucapan di iringi oleh usher. Majlis merakamkan ucapan terima kasih. KPM) untuk menyampaikan ucapan dan seterusnya merasmikan Penutupan Kem Pemantapan Aqidah Peringkat Daerah Kapit 2011/1432 Hijrah. Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam.. Dipersilakan . 11.. Hadirin dan hadirat yang dihormati sekalian.. Majlis merakamkan ribuan terima kasih kepada Usher mengiringi VIP turun ___________________________ di atas penyampaian dari pentas dan mengambil sijil sebentar tadi....... Demikian tadi ucapan dan perasmian penutup yang Usher mengiringi VIP turun telah disempurnakan oleh yang berbahagia Hj.. 13.... Sebelum itu.... BPI. Dipersilakan: ____________________... Majlis seterusnya ingin menjemput dan VIP naik ke atas pentas mempersilakan kepada yang Dihormati Hj. Wan dari pentas dan mengambil Jamaludin bin Wan Bidin..... Wan untuk menyampaikan Jamaludin bin Wan Bidin (Ketua Unit.. cenderahati daripada pihak penganjur..

16. DRAF TEKS UCAPAN PENGHULU PESERTA PADA MAJLIS PENUTUPAN KEM PEMANTAPAN AQIDAH 2011/1432 HIJRAH .t. Saksikanlah. 18. segala kesilapan dan kekurangan daripada pihak penganjur harap dimaafkan. Mc menangguhkan majlis dan mengambil tempat Dengan berakhirnya persembahan itu tadi. kita akan tangguhkan majlis ini dan berharap akan berjumpa lagi pada masa akan datang. 17. Hadirin dan hadirat di jemput untuk menikmati hidangan ______________________________ Selepas menikmati juadah. bolehlah kita berjumpa lagi. sekian. Peserta bersiap sedia untuk membuat persembahan. wabillahi taufik wal hidayah assalamualaikum w. maka duduk. Hadirin yang dihormati.b. kalau ada umur yang panjang. bolehlah kita menumpang mandi. Hadirin yang dihormati. Majlis bersurai. kalau ada sumur di ladang. sampai di sinilah sahaja majlis pada petang ini. Majlis diteruskan lagi dengan persembahan oleh peserta Kem Pemantapan Aqidah Peringkat Daerah Kapit 2011.

Haji Hamdan (Pegawai Agama. Masyarakat yang telah di didik dengan iman dan taqwa secara automatik akan terdorong untuk melakukan amal kebajikan dan akan meninggalkan segala kemungkaran. Spawie b. Alhamdulillah. Wan Jamaludin bin Wan Bidin (Ketua Unit.. Akhir kata saya penuh yakin bahawa peserta sekalian setelah selesai mengikuti kursus yang diadakan pada dua hari ini. dan Allah memberi peluang ini sepenuhnya semoga kita tidak termasuk di dalam golongan yang dimurkai olehNya. Yang dihormati. Jabatan Agama Islam Sarawak.Yang Berusaha Saudara Pengacara Majlis. Hj. Unit Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam. Sekian. Yang Berbahagia. Hassan (Penyelia. Haji Badi b. bersyukur kehadrat Allah kerana dapat berkumpul beramai-ramai pada petang ini untuk sama-sama menghadiri majlis penutupan kem pemantapan aqidah 2011/1432 hijrah. Mahiden (Penghulu). Nu’awi (Pemanca Masyarakat Melayu Kapit). Unit Pengembangan Syiar Islam). KPM). JPNS). Bujang (Ketua Kampung Bleteh). Program seperti ini adalah digalakkan oleh pihak kerajaan untuk diadakan sekurangkurangnya sekali setahun dengan tujuan untuk memberi kesedaran dan penghayatan kepada para peserta tentang kepentingan ibadah dalam kehidupan muslim. BPI. Sementara masa dan waktu masih ada. Haji Nazar b.b. Ustaz Mohamad Sayuti b. Assalamualaikum w. Hadirin sekalian. membimbing peserta tentang ibadah-ibadah harian terutamanya ibadah Solat dan menanamkan sifat keperibadian muslim dalam diri setiap peserta. Omar (Penolong Pengarah Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam..t. Satin b. SPI. . Kapit) dan hadiran-hadirat yang dirahmati Allah sekalian. dan Ustaz Ahmad Ahhad b. ianya akan dapat membantu peserta sekalian di dalam mempertingkatkan kecemerlangan dan kemajuan diri dalam menjalani kegiatan seharian. ini akan dapat memelihara masyarakat daripada mencari pengisian dengan program-program yang bersalahan dengan syariah dan juga akan memeriahkan Kapit ini dengan suasana ibadah. Oleh itu program-program yang mendorong untuk melakukan kebaikan perlu diperbanyakkan.