DRAF TEKS UCAPAN MC PADA MAJLIS PENUTUPAN KEM PEMANTAPAN AQIDAH 2011/1432 HIJRAH Bil. Teks MC 1.

Mengumumkan ketibaanHj. Wan Jamaludin bin Wan Bidin (Ketua Unit, Unit Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam, BPI, KPM), Ustaz Mohamad Sayuti b. Omar (Penolong Pengarah Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam, SPI, JPNS), Ustaz Ahmad Ahhad b. Hassan (Penyelia, Unit Pengembangan Syiar Islam), Haji Badi b. Nu’awi (Pemanca Masyarakat Melayu Kapit), Satin b. Mahiden (Penghulu), Spawie b. Bujang (Ketua Kampung Bleteh), Haji Nazar b. Haji Hamdan (Pegawai Agama, Jabatan Agama Islam Sarawak, Kapit). Hadirn mohon berdiri. 2. Peserta berdiri dan VIP mengambil tempat masingmasing,Usher akan mengiringi VIP ke tempat duduk masing-masing. Peserta duduk dan bacaan salutasi. Catatan Usher mengiringi VIP ke tempat duduk.

3.

a)Hadirin dipersilakan duduk. i) Yang Berbahagia, Hj. Wan Jamaludin bin Wan Bidin (Ketua Unit, Unit Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam, BPI, KPM), ii) Yang Berbahagia, Ustaz Mohamad Sayuti b. Omar (Penolong Pengarah Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam, SPI, JPNS), ii) Yang Dihormati Ustaz, Ustaz Ahmad Ahhad b. Hassan (Penyelia, Unit Pengembangan Syiar Islam), iii) Yang Berusaha, Haji Badi b. Nu’awi (Pemanca Masyarakat Melayu Kapit), Satin b. Mahiden (Penghulu), Spawie b. Bujang (Ketua Kampung Bleteh), Haji Nazar b. Haji Hamdan (Pegawai Agama, Jabatan Agama Islam Sarawak, Kapit) dan hadiran-hadirat yang dirahmati Allah sekalian. Assalamualaikum w.b.t...

Penolong kem komanden naik ke atas pentas untuk menyampaikan ucapan. Terima kasih diucapkan kepada Ustaz Mohd Ghadafi Usher mengiringi Penolong Bin Mohd Ghazali. penolong kem komanden diatas kem komanden turun dari ucapan sebentar tadi.W. untuk menyampaikan sepatah dua kata. Alhamdulillah dan syukur kita panjatkan ke hadrat Kata-kata aluan pengerusi Allah S. 4. Dipersilakan. yang penuh barakah ini untuk menjayakan Majlis Penutupan Kem Pemantapan Aqidah Peringkat Daerah Kapit 2011/1432 Hijrah. Majlis seterusnya menjemput Ustaz Mohd Ghadafi Bin Mohd Ghazali.T kerana dapat kita berkumpul pada petang majlis. Penghulu peserta turun dari pentas di iringi oleh usher. 6. 9. Terima kasih diucapkan kepada saudara _____________________________ atas ucapan yang telah disampaikan sebentar tadi. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Pembaca doa naik ke atas pentas untuk membaca doa. 5. Bagi memulakan majlis. atas pentas. terima kasih diucapkan Pembaca doa turun dari kepada saudara _____________________ atas bacaan pentas.di iringi oleh usher. pentas dan mengambil . dipersilakan. Amin ya rabbal alamin. penolong kem komanden (selaku wakil kem komanden). 7. dijemput saudara ____________________________ untuk mengetuai bacaan doa. 10. dijemput saudara Penghulu Peserta di iringi _________________________________ selaku oleh usher untuk naik ke penghulu peserta untuk menyampaikan ucapan. doa itu tadi.Sirih berlipat sirih pinang Sirih dari Pulau Mutiara Pemanis kata selamat datang Awal BismilLah pembuka bicara Sarung ketupat berisi inti Dibawa budak sambil berlari Kehadiran semua sangat dihargai Moga Majlis bertambah seri Bunga mawar cantik tersemat Dipetik gadis di tepi titi Doa dibaca memohon Rahmat Moga Majlis sentiasa diberkat Bagi memberkati acara kita pada petang ini.

.. Peringkat Daerah Kapit 2011/1432 Hijrah.... 12. Dipersilakan ... KPM) untuk menyampaikan ucapan dan seterusnya merasmikan Penutupan Kem Pemantapan Aqidah Peringkat Daerah Kapit 2011/1432 Hijrah.. tempat duduk VIP semula..... Terima kasih ____________________________... VIP naik ke atas pentas untuk menyampaikan sijil Majlis diteruskan dengan upacara penyampaian sijil kepada peserta diiringi oleh kepada para peserta Kem Pemantapan Aqidah usher. cenderahati daripada pihak penganjur. 13......... Majlis merakamkan ucapan terima kasih. Dipersilakan: ____________________.... Seterusnya dipersilakan . tempat duduk VIP semula........ majlis mempersilakan Usher mengiringi VIP naik _________________________ untuk menyampaikan ke pentas untuk menerima cenderahati kepada tetamu jemputan. Sebelum itu... Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam... Majlis dengan segala hormatnya ingin menjemput dan mempersilakan _________________________________________ untuk menyampaikan sijil kepada para peserta...... untuk menerima cenderahati daripada kami... Dipersilakan. BPI.... Wan untuk menyampaikan Jamaludin bin Wan Bidin (Ketua Unit.. Demikian tadi ucapan dan perasmian penutup yang Usher mengiringi VIP turun telah disempurnakan oleh yang berbahagia Hj. .... Sebagai tanda penghargaan. 11. Majlis seterusnya ingin menjemput dan VIP naik ke atas pentas mempersilakan kepada yang Dihormati Hj......... Hadirin dan hadirat yang dihormati sekalian....... Wan dari pentas dan mengambil Jamaludin bin Wan Bidin.. _____________________. 14... 15.. Unit ucapan di iringi oleh usher. Majlis merakamkan ribuan terima kasih kepada Usher mengiringi VIP turun ___________________________ di atas penyampaian dari pentas dan mengambil sijil sebentar tadi.tempat duduk VIP semula.

Peserta bersiap sedia untuk membuat persembahan.b. Saksikanlah. kita akan tangguhkan majlis ini dan berharap akan berjumpa lagi pada masa akan datang. Hadirin yang dihormati. wabillahi taufik wal hidayah assalamualaikum w. Hadirin yang dihormati. segala kesilapan dan kekurangan daripada pihak penganjur harap dimaafkan. bolehlah kita berjumpa lagi.16. Hadirin dan hadirat di jemput untuk menikmati hidangan ______________________________ Selepas menikmati juadah. kalau ada umur yang panjang. bolehlah kita menumpang mandi. 18. maka duduk. Majlis diteruskan lagi dengan persembahan oleh peserta Kem Pemantapan Aqidah Peringkat Daerah Kapit 2011. kalau ada sumur di ladang. Mc menangguhkan majlis dan mengambil tempat Dengan berakhirnya persembahan itu tadi.t. DRAF TEKS UCAPAN PENGHULU PESERTA PADA MAJLIS PENUTUPAN KEM PEMANTAPAN AQIDAH 2011/1432 HIJRAH . Majlis bersurai. sekian. sampai di sinilah sahaja majlis pada petang ini. 17.

KPM). Haji Badi b. Hj. SPI. Satin b. Kapit) dan hadiran-hadirat yang dirahmati Allah sekalian. Sementara masa dan waktu masih ada.b. Wan Jamaludin bin Wan Bidin (Ketua Unit. bersyukur kehadrat Allah kerana dapat berkumpul beramai-ramai pada petang ini untuk sama-sama menghadiri majlis penutupan kem pemantapan aqidah 2011/1432 hijrah. Omar (Penolong Pengarah Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam. Alhamdulillah. Hadirin sekalian.. BPI. Haji Nazar b. Spawie b.. membimbing peserta tentang ibadah-ibadah harian terutamanya ibadah Solat dan menanamkan sifat keperibadian muslim dalam diri setiap peserta. Hassan (Penyelia. dan Allah memberi peluang ini sepenuhnya semoga kita tidak termasuk di dalam golongan yang dimurkai olehNya. Mahiden (Penghulu). Oleh itu program-program yang mendorong untuk melakukan kebaikan perlu diperbanyakkan. Assalamualaikum w.Yang Berusaha Saudara Pengacara Majlis. ini akan dapat memelihara masyarakat daripada mencari pengisian dengan program-program yang bersalahan dengan syariah dan juga akan memeriahkan Kapit ini dengan suasana ibadah. . Yang dihormati. ianya akan dapat membantu peserta sekalian di dalam mempertingkatkan kecemerlangan dan kemajuan diri dalam menjalani kegiatan seharian. Bujang (Ketua Kampung Bleteh). Haji Hamdan (Pegawai Agama. dan Ustaz Ahmad Ahhad b. Jabatan Agama Islam Sarawak. Nu’awi (Pemanca Masyarakat Melayu Kapit).t. Ustaz Mohamad Sayuti b. Yang Berbahagia. Unit Pengembangan Syiar Islam). Masyarakat yang telah di didik dengan iman dan taqwa secara automatik akan terdorong untuk melakukan amal kebajikan dan akan meninggalkan segala kemungkaran. JPNS). Akhir kata saya penuh yakin bahawa peserta sekalian setelah selesai mengikuti kursus yang diadakan pada dua hari ini. Unit Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam. Program seperti ini adalah digalakkan oleh pihak kerajaan untuk diadakan sekurangkurangnya sekali setahun dengan tujuan untuk memberi kesedaran dan penghayatan kepada para peserta tentang kepentingan ibadah dalam kehidupan muslim. Sekian.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful