DRAF TEKS UCAPAN MC PADA MAJLIS PENUTUPAN KEM PEMANTAPAN AQIDAH 2011/1432 HIJRAH Bil. Teks MC 1.

Mengumumkan ketibaanHj. Wan Jamaludin bin Wan Bidin (Ketua Unit, Unit Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam, BPI, KPM), Ustaz Mohamad Sayuti b. Omar (Penolong Pengarah Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam, SPI, JPNS), Ustaz Ahmad Ahhad b. Hassan (Penyelia, Unit Pengembangan Syiar Islam), Haji Badi b. Nu’awi (Pemanca Masyarakat Melayu Kapit), Satin b. Mahiden (Penghulu), Spawie b. Bujang (Ketua Kampung Bleteh), Haji Nazar b. Haji Hamdan (Pegawai Agama, Jabatan Agama Islam Sarawak, Kapit). Hadirn mohon berdiri. 2. Peserta berdiri dan VIP mengambil tempat masingmasing,Usher akan mengiringi VIP ke tempat duduk masing-masing. Peserta duduk dan bacaan salutasi. Catatan Usher mengiringi VIP ke tempat duduk.

3.

a)Hadirin dipersilakan duduk. i) Yang Berbahagia, Hj. Wan Jamaludin bin Wan Bidin (Ketua Unit, Unit Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam, BPI, KPM), ii) Yang Berbahagia, Ustaz Mohamad Sayuti b. Omar (Penolong Pengarah Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam, SPI, JPNS), ii) Yang Dihormati Ustaz, Ustaz Ahmad Ahhad b. Hassan (Penyelia, Unit Pengembangan Syiar Islam), iii) Yang Berusaha, Haji Badi b. Nu’awi (Pemanca Masyarakat Melayu Kapit), Satin b. Mahiden (Penghulu), Spawie b. Bujang (Ketua Kampung Bleteh), Haji Nazar b. Haji Hamdan (Pegawai Agama, Jabatan Agama Islam Sarawak, Kapit) dan hadiran-hadirat yang dirahmati Allah sekalian. Assalamualaikum w.b.t...

di iringi oleh usher. Amin ya rabbal alamin. 4. atas pentas. Terima kasih diucapkan kepada Ustaz Mohd Ghadafi Usher mengiringi Penolong Bin Mohd Ghazali. Terima kasih diucapkan kepada saudara _____________________________ atas ucapan yang telah disampaikan sebentar tadi.W.T kerana dapat kita berkumpul pada petang majlis. 5.Sirih berlipat sirih pinang Sirih dari Pulau Mutiara Pemanis kata selamat datang Awal BismilLah pembuka bicara Sarung ketupat berisi inti Dibawa budak sambil berlari Kehadiran semua sangat dihargai Moga Majlis bertambah seri Bunga mawar cantik tersemat Dipetik gadis di tepi titi Doa dibaca memohon Rahmat Moga Majlis sentiasa diberkat Bagi memberkati acara kita pada petang ini. Pembaca doa naik ke atas pentas untuk membaca doa. yang penuh barakah ini untuk menjayakan Majlis Penutupan Kem Pemantapan Aqidah Peringkat Daerah Kapit 2011/1432 Hijrah. doa itu tadi. Dengan segala hormatnya dipersilakan. penolong kem komanden diatas kem komanden turun dari ucapan sebentar tadi. 10. dipersilakan. dijemput saudara Penghulu Peserta di iringi _________________________________ selaku oleh usher untuk naik ke penghulu peserta untuk menyampaikan ucapan. 7. Majlis seterusnya menjemput Ustaz Mohd Ghadafi Bin Mohd Ghazali. pentas dan mengambil . terima kasih diucapkan Pembaca doa turun dari kepada saudara _____________________ atas bacaan pentas. untuk menyampaikan sepatah dua kata. 6. Dipersilakan. Alhamdulillah dan syukur kita panjatkan ke hadrat Kata-kata aluan pengerusi Allah S. penolong kem komanden (selaku wakil kem komanden). dijemput saudara ____________________________ untuk mengetuai bacaan doa. 9. Penghulu peserta turun dari pentas di iringi oleh usher. Penolong kem komanden naik ke atas pentas untuk menyampaikan ucapan. Bagi memulakan majlis.

.tempat duduk VIP semula....... 15... Dipersilakan: ____________________. _____________________. . Sebagai tanda penghargaan... 12...... Seterusnya dipersilakan .. KPM) untuk menyampaikan ucapan dan seterusnya merasmikan Penutupan Kem Pemantapan Aqidah Peringkat Daerah Kapit 2011/1432 Hijrah..... Wan dari pentas dan mengambil Jamaludin bin Wan Bidin... VIP naik ke atas pentas untuk menyampaikan sijil Majlis diteruskan dengan upacara penyampaian sijil kepada peserta diiringi oleh kepada para peserta Kem Pemantapan Aqidah usher... 14........ cenderahati daripada pihak penganjur.... Majlis merakamkan ribuan terima kasih kepada Usher mengiringi VIP turun ___________________________ di atas penyampaian dari pentas dan mengambil sijil sebentar tadi.... 13.. majlis mempersilakan Usher mengiringi VIP naik _________________________ untuk menyampaikan ke pentas untuk menerima cenderahati kepada tetamu jemputan...... Unit ucapan di iringi oleh usher... Majlis seterusnya ingin menjemput dan VIP naik ke atas pentas mempersilakan kepada yang Dihormati Hj.. Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam. Majlis merakamkan ucapan terima kasih....... Dipersilakan. Majlis dengan segala hormatnya ingin menjemput dan mempersilakan _________________________________________ untuk menyampaikan sijil kepada para peserta. Hadirin dan hadirat yang dihormati sekalian.. Dipersilakan .. Wan untuk menyampaikan Jamaludin bin Wan Bidin (Ketua Unit. 11.. Terima kasih ____________________________.. untuk menerima cenderahati daripada kami. Peringkat Daerah Kapit 2011/1432 Hijrah. tempat duduk VIP semula. BPI.. Demikian tadi ucapan dan perasmian penutup yang Usher mengiringi VIP turun telah disempurnakan oleh yang berbahagia Hj... Sebelum itu... tempat duduk VIP semula.......

maka duduk. sekian.16. 18. kalau ada umur yang panjang. wabillahi taufik wal hidayah assalamualaikum w. kita akan tangguhkan majlis ini dan berharap akan berjumpa lagi pada masa akan datang. Hadirin dan hadirat di jemput untuk menikmati hidangan ______________________________ Selepas menikmati juadah. Majlis bersurai. sampai di sinilah sahaja majlis pada petang ini. Hadirin yang dihormati. segala kesilapan dan kekurangan daripada pihak penganjur harap dimaafkan. Saksikanlah.b.t. Mc menangguhkan majlis dan mengambil tempat Dengan berakhirnya persembahan itu tadi. bolehlah kita menumpang mandi. DRAF TEKS UCAPAN PENGHULU PESERTA PADA MAJLIS PENUTUPAN KEM PEMANTAPAN AQIDAH 2011/1432 HIJRAH . Majlis diteruskan lagi dengan persembahan oleh peserta Kem Pemantapan Aqidah Peringkat Daerah Kapit 2011. 17. Peserta bersiap sedia untuk membuat persembahan. kalau ada sumur di ladang. bolehlah kita berjumpa lagi. Hadirin yang dihormati.

membimbing peserta tentang ibadah-ibadah harian terutamanya ibadah Solat dan menanamkan sifat keperibadian muslim dalam diri setiap peserta. Haji Hamdan (Pegawai Agama. Oleh itu program-program yang mendorong untuk melakukan kebaikan perlu diperbanyakkan. Haji Nazar b. Akhir kata saya penuh yakin bahawa peserta sekalian setelah selesai mengikuti kursus yang diadakan pada dua hari ini. Alhamdulillah.b. Yang dihormati. . Haji Badi b. ini akan dapat memelihara masyarakat daripada mencari pengisian dengan program-program yang bersalahan dengan syariah dan juga akan memeriahkan Kapit ini dengan suasana ibadah. Sekian. Ustaz Mohamad Sayuti b. JPNS). Satin b.. BPI. bersyukur kehadrat Allah kerana dapat berkumpul beramai-ramai pada petang ini untuk sama-sama menghadiri majlis penutupan kem pemantapan aqidah 2011/1432 hijrah. Yang Berbahagia. Hadirin sekalian. Spawie b. Assalamualaikum w. Program seperti ini adalah digalakkan oleh pihak kerajaan untuk diadakan sekurangkurangnya sekali setahun dengan tujuan untuk memberi kesedaran dan penghayatan kepada para peserta tentang kepentingan ibadah dalam kehidupan muslim. Jabatan Agama Islam Sarawak. Unit Pengembangan Syiar Islam). Bujang (Ketua Kampung Bleteh). ianya akan dapat membantu peserta sekalian di dalam mempertingkatkan kecemerlangan dan kemajuan diri dalam menjalani kegiatan seharian. Wan Jamaludin bin Wan Bidin (Ketua Unit. Hj. dan Allah memberi peluang ini sepenuhnya semoga kita tidak termasuk di dalam golongan yang dimurkai olehNya.Yang Berusaha Saudara Pengacara Majlis. SPI. Mahiden (Penghulu).. Nu’awi (Pemanca Masyarakat Melayu Kapit). KPM). Hassan (Penyelia. Unit Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam. Masyarakat yang telah di didik dengan iman dan taqwa secara automatik akan terdorong untuk melakukan amal kebajikan dan akan meninggalkan segala kemungkaran. dan Ustaz Ahmad Ahhad b. Sementara masa dan waktu masih ada. Omar (Penolong Pengarah Kawalan Aqidah dan Pemikiran Islam. Kapit) dan hadiran-hadirat yang dirahmati Allah sekalian.t.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful