P. 1
Kenali Aras Kognitif Taksonomi Bloom Dan Contoh Soalan Setiap Aras

Kenali Aras Kognitif Taksonomi Bloom Dan Contoh Soalan Setiap Aras

|Views: 344|Likes:
Published by Cikgu Sivik

More info:

Published by: Cikgu Sivik on Mar 27, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/27/2014

pdf

text

original

Kenali Aras Kognitif Taksonomi Bloom dan Contoh Soalan Setiap Aras ( Sejarah ).

Aras Kognitif Taksonomi Bloom

Benjamin Bloom ( 1956 ) telah menulis dalam bukunya Taxonomy of Education Objectives:Handbook I:Cognitive Domain bahawa terdapat 6 aras kognitif yang disusun daripada yang paling rendah kepada yang paling tinggi. Dalam Taksonomi Bloom,terdapat domain kepada kognitif sistem yang dan mempunyai pengajaran 6 kerana aras ia iaitu menerapkan pengetahuan,pemahaman,aplikasi,analisis,sintesis dan analisis. Taksonomi Bloom amat penting pembelajaran pemahaman,pengetahuan,konsep,kaedah,aplikasi dan sebagainya. Aras Pengetahuan Aras pengetahuan ialah aras yang paling ringkas dalam domain kognitif. Soalan aras ini memerlukan pelajar untuk mengingat setiap mata pelajaran yang diajar oleh guru. Perkataan yang biasa digunakan untuk merujuk kepada soalan aras ini ialah siapa,apa,dimana,bila dan beri definisi. Aras Pemahaman Objektif domain ini ialah kefahaman yang bermaksud pelajar perlu menjelaskan pengetahuan secara bermakna. Soalan ini memerlukan proses mentel berkait dengan kefahaman misalnya terjemahan,tafsiran. Perkataan yang kerap digunakan untuk soalan jenis ini ialah huraikan,bandingkan,nyatakan,bezakan dan nyatakan dalam perkataan anda sendiri. Aras Aplikasi. Pada peringkat ini,pelajar perlu benar-benar memahami konsep, prinsip, teori, hukum, prosedur dan kaedah am untuk menyelesaikan masalah dalam situasi baru. Soalan ini melibatkan 3 frasa iaitu prinsip,menyelesaikan masalah dan dalam situasi baru. Perkataan ang sering digunakan ialah pilih,buat,kira,selesaikan. Aras Analisis

Soalan dalam aras ini tidak perlu teliti kerana akan membataskan kreativiti. Ia dianggotai oleh Tanah Melayu.tafsirkan. Dokumen seperti dokumen pengistiharan Malaysia boleh dirujuk untuk mengetahui mengenai sejarah Malaysia.kenapa.pelajar perlu membuat pertimbangan untuk sesuatu soalan. 1 . Untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai pembentukan Malaysia.tidak biasa atau berbeza dengan situasi semasa.tuliskan dan cadangkan apa yang akan berlaku. Aras Pemahaman Objektif : Melalui soalan ini.hasilkan.pelajar akan tahu bila terbentuknya Malaysia. Soalan ini memerlukan pemikiran kritik tetapi bukan mengulang pengetahuan yang dipelajari. Perkataan yang sering digunakan ialah pertimbangkan. Selain itu ialah catatan-catatan yang dilakukan oleh mereka/ahli sejarah yang terlibat dengan peristiwa terbabit. Situasi yang hendak dinilai mestilah baharu dan tidak pernah disentuh.Peringkat Analisis menekankan kepada keupayaan pelajar mengenal pasti unsur-unsur dan struktur yang mengaitkan unsur-unsur tersebut bagi sesuatu dokumen/kes yang diberikan.buatkan rumusan dan buktikan. sumber lisan daripada . Apakah antara sumber-sumber tersebut? .Muzium dan juga pihak persendirian.pelajar akan dapat mengetahui mengenai jenis-jenis sumber yang boleh dijadikan rujukan untuk mengkaji mengenai Malaysia. Aras Sintesis Sintesis bermaksud keupayaan menggabungkan unsur-unsur dan bahagian-bahagian supaya sesuatu dokumen itu menjadi lebih teratur dan berstruktur. Selain itu.banyak sumbersumber yang boleh dirujuk untuk tujuan tersebut.apakah faktor. Aras Penilaian Dalam aras ini.tentukan dan pertahankan. 2 . Perkataan yang kerap digunakan untuk soalan ini ialah mengapa. Singapura.Malaysia telah terbentuk pada 16 September 1963. Sabah dan Sarawak. Contoh Soalan Aras Pengetahuan Objektif: Melalui soalan ini. Perkataan yang kerap digunakan ialah ramalkan. Situasi mestilah baru.Antara sumber-sumber yang boleh dirujuk untuk mengetahui mengenai sejarah pembentukan Malaysia ialah Dokumen-dokumen yang masih tersimpan di Arkib. Bilakah terbentuknya Malaysia? .

Antara sebab kenapa Tunku Abdul Rahman berbuat demikian kerana merasakan PAP mungkir janji dan cuba menyebarkan pengaruhnya kedalam Tanah Melayu sekaligus melanggar perjanjian yang telah disepakati selama ini. Aras Analisis Objektif: Pada soalan ini. Hal ini telah menyebabkan pengaruh MCA dalam kalangan kaum Cina telah tersebut.akhbar-akhbar yang terbit pada zaman itu juga boleh dijadikan rujukan oleh pengkaji sejarah Malaysia untuk mengetahui dengan lebih lanjut peristiwa pembentukan Malaysia. 3 .Perbezaan yang ketara antara 4 tokoh diatas ialah fahaman mereka dalam usaha menuntut kemerdekaan. Singapura telah dikeluarkan oleh Tunku Abdul Rahman daripada Malaysia.surat peribadi tokoh terlibat juga boleh menjadi dalil untuk mengetahui peristiwa pembentukan Malaysia. Tunku Abdul Rahman telah memberikan kemerdekaan yang berasingan kepada Singapura. Malangnya. Selain itu.mereka yang pernah terlibat dalam peristiwa kemerdekaan tersebut juga boleh diambil untuk mengetahui mengenai pembentukan Malaysia.PAP tidak akan menyebarkan pengaruhnya kedalam Tanah Melayu dan begitu juga MCA tidak akan menyebarkan pengaruhnya di Singapura. Namun selepas hanya 2 tahun. Apakah perbezaan antara 4 tokoh di bawah ? Dr Burhanuddin al Helmy Pak Sako Dato’ Onn Tunku Abdul Rahman .pelajar akan dapat membezakan antara golongan kanan dan golongan kiri di Malaysia. Selain itu. .pelajar akan dapat mengetahui kenapa Singapura di singkirkan daripada Malaysia.surat rasmi kerajaan. Dalam perjanjian tersebut. Aras Aplikasi Objektif : Pada soalan ini. Namun Dato’ Onn dan Tunku Abdul Rahman hanya mahukan kemerdekaan dengan cara aman dengan melakukan rundingan. Dr Burhanuddin al Helmy dan Pak Sako digelar sebagai golongan kiri yang mahukan kemerdekaan dalam apa jua cara walaupun melalui peperangan secara kekerasan. Singapura telah bersetuju untuk menjadi salah sebuah Negara yang terlibat dengan pembentukan Malaysia. 4. Kenapakah Tunku bertindak demikian? . PAP telah melanggar persetujuan tersebut dengan menyebarkan pengaruhnya di Tanah Melayu. Untuk mengatasi masalah yang berlaku ini.

Nilaikan kepentingan kemerdekaan kepada penduduk Tanah Melayu? Kemerdekaan amat penting kepada penduduk Tanah Melayu. . Aras Penilaian Objektif : Pada soalan ini. Buktinya muncul banyak partiparti yang melibatkan orang Melayu untuk menuntut kemerdekaan contohnya PKMM. 5 Ramalkan apa yang akan berlaku jika golongan kanan dan golongan kiri bersatu untuk menuntut kemerdekaan?.Aras Sintesis Objektif : Pada soalan ini. Kemerdekaan amat penting kepada orang Melayu kerana ini menandakan kemampuan mereka untuk menjadi pentadbir yang selama ini dilakukan oleh penjajah. .Hizbul Muslimin kemudiaan diikuti oleh UMNO dan Parti Negara.pelajar akan dapat menilai kepentingan kemerdekaan kepada penduduk di Tanah Melayu.Pada pendapat saya.jika golongan kanan yang diketuai oleh Dato’ Onn dan golongan kiri bersatu untuk menuntut kemerdekaan di Tanah Melayu. 6 . Orang Melayu mahukan sebuah kerajaan yang dibentuk sendiri oleh penduduk Tanah Melayu bukannya sebuah pentadbiran yang diperintah oleh bukan dari bangsa Melayu.pelajar akan membuat ramalan mengenai apa yang akan berlaku jika golongan kanan dan golongan kiri bersatu menuntut kemerdekaan.sudah semestinya kemerdekaan akan cepat tercapai samada melalui rundingan ataupun jalan kekerasan. Pelajar akan dapat mengetahui kesan daripada perkara tersebut.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->