P. 1
Kenali Aras Kognitif Taksonomi Bloom Dan Contoh Soalan Setiap Aras

Kenali Aras Kognitif Taksonomi Bloom Dan Contoh Soalan Setiap Aras

|Views: 340|Likes:
Published by Cikgu Sivik

More info:

Published by: Cikgu Sivik on Mar 27, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/27/2014

pdf

text

original

Kenali Aras Kognitif Taksonomi Bloom dan Contoh Soalan Setiap Aras ( Sejarah ).

Aras Kognitif Taksonomi Bloom

Benjamin Bloom ( 1956 ) telah menulis dalam bukunya Taxonomy of Education Objectives:Handbook I:Cognitive Domain bahawa terdapat 6 aras kognitif yang disusun daripada yang paling rendah kepada yang paling tinggi. Dalam Taksonomi Bloom,terdapat domain kepada kognitif sistem yang dan mempunyai pengajaran 6 kerana aras ia iaitu menerapkan pengetahuan,pemahaman,aplikasi,analisis,sintesis dan analisis. Taksonomi Bloom amat penting pembelajaran pemahaman,pengetahuan,konsep,kaedah,aplikasi dan sebagainya. Aras Pengetahuan Aras pengetahuan ialah aras yang paling ringkas dalam domain kognitif. Soalan aras ini memerlukan pelajar untuk mengingat setiap mata pelajaran yang diajar oleh guru. Perkataan yang biasa digunakan untuk merujuk kepada soalan aras ini ialah siapa,apa,dimana,bila dan beri definisi. Aras Pemahaman Objektif domain ini ialah kefahaman yang bermaksud pelajar perlu menjelaskan pengetahuan secara bermakna. Soalan ini memerlukan proses mentel berkait dengan kefahaman misalnya terjemahan,tafsiran. Perkataan yang kerap digunakan untuk soalan jenis ini ialah huraikan,bandingkan,nyatakan,bezakan dan nyatakan dalam perkataan anda sendiri. Aras Aplikasi. Pada peringkat ini,pelajar perlu benar-benar memahami konsep, prinsip, teori, hukum, prosedur dan kaedah am untuk menyelesaikan masalah dalam situasi baru. Soalan ini melibatkan 3 frasa iaitu prinsip,menyelesaikan masalah dan dalam situasi baru. Perkataan ang sering digunakan ialah pilih,buat,kira,selesaikan. Aras Analisis

Sabah dan Sarawak.Peringkat Analisis menekankan kepada keupayaan pelajar mengenal pasti unsur-unsur dan struktur yang mengaitkan unsur-unsur tersebut bagi sesuatu dokumen/kes yang diberikan. 2 .tidak biasa atau berbeza dengan situasi semasa.buatkan rumusan dan buktikan. Perkataan yang sering digunakan ialah pertimbangkan. Bilakah terbentuknya Malaysia? . Dokumen seperti dokumen pengistiharan Malaysia boleh dirujuk untuk mengetahui mengenai sejarah Malaysia. Apakah antara sumber-sumber tersebut? .pelajar akan tahu bila terbentuknya Malaysia. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai pembentukan Malaysia.Antara sumber-sumber yang boleh dirujuk untuk mengetahui mengenai sejarah pembentukan Malaysia ialah Dokumen-dokumen yang masih tersimpan di Arkib. Soalan dalam aras ini tidak perlu teliti kerana akan membataskan kreativiti. Selain itu. 1 . Soalan ini memerlukan pemikiran kritik tetapi bukan mengulang pengetahuan yang dipelajari. Aras Pemahaman Objektif : Melalui soalan ini.kenapa.pelajar perlu membuat pertimbangan untuk sesuatu soalan. Selain itu ialah catatan-catatan yang dilakukan oleh mereka/ahli sejarah yang terlibat dengan peristiwa terbabit.tentukan dan pertahankan.Malaysia telah terbentuk pada 16 September 1963.tuliskan dan cadangkan apa yang akan berlaku. Contoh Soalan Aras Pengetahuan Objektif: Melalui soalan ini.hasilkan.tafsirkan. Situasi mestilah baru. Perkataan yang kerap digunakan untuk soalan ini ialah mengapa.banyak sumbersumber yang boleh dirujuk untuk tujuan tersebut.apakah faktor. Aras Penilaian Dalam aras ini. Situasi yang hendak dinilai mestilah baharu dan tidak pernah disentuh. Perkataan yang kerap digunakan ialah ramalkan.pelajar akan dapat mengetahui mengenai jenis-jenis sumber yang boleh dijadikan rujukan untuk mengkaji mengenai Malaysia. Ia dianggotai oleh Tanah Melayu. sumber lisan daripada . Singapura. Aras Sintesis Sintesis bermaksud keupayaan menggabungkan unsur-unsur dan bahagian-bahagian supaya sesuatu dokumen itu menjadi lebih teratur dan berstruktur.Muzium dan juga pihak persendirian.

akhbar-akhbar yang terbit pada zaman itu juga boleh dijadikan rujukan oleh pengkaji sejarah Malaysia untuk mengetahui dengan lebih lanjut peristiwa pembentukan Malaysia. PAP telah melanggar persetujuan tersebut dengan menyebarkan pengaruhnya di Tanah Melayu. Untuk mengatasi masalah yang berlaku ini. Selain itu.PAP tidak akan menyebarkan pengaruhnya kedalam Tanah Melayu dan begitu juga MCA tidak akan menyebarkan pengaruhnya di Singapura. 4. Singapura telah dikeluarkan oleh Tunku Abdul Rahman daripada Malaysia. . Dr Burhanuddin al Helmy dan Pak Sako digelar sebagai golongan kiri yang mahukan kemerdekaan dalam apa jua cara walaupun melalui peperangan secara kekerasan.pelajar akan dapat mengetahui kenapa Singapura di singkirkan daripada Malaysia. Apakah perbezaan antara 4 tokoh di bawah ? Dr Burhanuddin al Helmy Pak Sako Dato’ Onn Tunku Abdul Rahman . Namun Dato’ Onn dan Tunku Abdul Rahman hanya mahukan kemerdekaan dengan cara aman dengan melakukan rundingan. Aras Aplikasi Objektif : Pada soalan ini. Singapura telah bersetuju untuk menjadi salah sebuah Negara yang terlibat dengan pembentukan Malaysia. Malangnya. 3 .pelajar akan dapat membezakan antara golongan kanan dan golongan kiri di Malaysia.mereka yang pernah terlibat dalam peristiwa kemerdekaan tersebut juga boleh diambil untuk mengetahui mengenai pembentukan Malaysia. Namun selepas hanya 2 tahun. Dalam perjanjian tersebut.Perbezaan yang ketara antara 4 tokoh diatas ialah fahaman mereka dalam usaha menuntut kemerdekaan. Tunku Abdul Rahman telah memberikan kemerdekaan yang berasingan kepada Singapura. Hal ini telah menyebabkan pengaruh MCA dalam kalangan kaum Cina telah tersebut. Aras Analisis Objektif: Pada soalan ini.surat rasmi kerajaan. Kenapakah Tunku bertindak demikian? .Antara sebab kenapa Tunku Abdul Rahman berbuat demikian kerana merasakan PAP mungkir janji dan cuba menyebarkan pengaruhnya kedalam Tanah Melayu sekaligus melanggar perjanjian yang telah disepakati selama ini.surat peribadi tokoh terlibat juga boleh menjadi dalil untuk mengetahui peristiwa pembentukan Malaysia. Selain itu.

Buktinya muncul banyak partiparti yang melibatkan orang Melayu untuk menuntut kemerdekaan contohnya PKMM.Aras Sintesis Objektif : Pada soalan ini.sudah semestinya kemerdekaan akan cepat tercapai samada melalui rundingan ataupun jalan kekerasan.Pada pendapat saya.Hizbul Muslimin kemudiaan diikuti oleh UMNO dan Parti Negara. . Nilaikan kepentingan kemerdekaan kepada penduduk Tanah Melayu? Kemerdekaan amat penting kepada penduduk Tanah Melayu.jika golongan kanan yang diketuai oleh Dato’ Onn dan golongan kiri bersatu untuk menuntut kemerdekaan di Tanah Melayu. Aras Penilaian Objektif : Pada soalan ini. Orang Melayu mahukan sebuah kerajaan yang dibentuk sendiri oleh penduduk Tanah Melayu bukannya sebuah pentadbiran yang diperintah oleh bukan dari bangsa Melayu.pelajar akan dapat menilai kepentingan kemerdekaan kepada penduduk di Tanah Melayu. 6 . . Pelajar akan dapat mengetahui kesan daripada perkara tersebut. Kemerdekaan amat penting kepada orang Melayu kerana ini menandakan kemampuan mereka untuk menjadi pentadbir yang selama ini dilakukan oleh penjajah. 5 Ramalkan apa yang akan berlaku jika golongan kanan dan golongan kiri bersatu untuk menuntut kemerdekaan?.pelajar akan membuat ramalan mengenai apa yang akan berlaku jika golongan kanan dan golongan kiri bersatu menuntut kemerdekaan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->