KUMPULAN 3

DAERAH MPSJ

TAJUK: PUSAT KREATIF 1MALAYSIA PRASEKOLAH

NAMA AHLI KUMPULAN: 1. SITI SAFEDAH BT SHAARI (SK PUCHONG UTAMA 3) 2. NOOR FAREZZA BT MUSTAKIM (SK KG LINDUNGAN) 3. NOOR AMIZAH BT OTHMAN (SK BANDAR SUNWAY) 4. NORSAADIAH BT SHAARI (SK BANDAR SUNWAY) 5. YAMUNA DEVI A/P MUNIADY (SJKT CASTFIELD PUCHONG)

menyeronokkan .0 MATLAMAT Memastikan Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan (KSPK) yang . Murid-murid Prasekolah juga boleh memahami mengenai amalan dan gaya hidup 1Malaysia. Keunikan masyarakat di Malaysia berbilang bangsa dan agama merupakan satu kekuatan yang perlu diurus dan dirancang dengan bijaksana dan holistik.0 RASIONAL Dalam bidang keberhasilan Utama Nasional Pendidikan Prasekolah akan memberi tumpuan meningkatkan kualiti kemenjadian murid Prasekolah global yang mendapat maklumat kehidupan di Malaysia dengan slogan 1Malaysia.menghasilkan idea dan kemahiran melalui penerokaan.Pengalaman dan matlamat amat bermakna dan berkesan menyubur dan memantapkan potensi individu. 2.bebas dan selamat. Ini selaras dengan objektif mencapai Negara maju yang hebat untuk diamalkan.Rakyat didahulukan pencapaian diutamakan.penemuan dan penyelesaian masalah. Pendidikan awal amat penting dalam pembangunan insan. 46150 PETALING JAYA. Murid-murid berinteraksi. SELANGOR 1.PUSAT KREATIF 1MALAYSIA PRASEKOLAH SK KAMPUNG LINDUNGAN JALAN PJS 10/11. 3.0 PENGENALAN 1Malaysia Prasekolah adalah satu inovasi pendekatan yang informal .

4 Merancang dan mengelolakan aktiviti pengayaan dan pembelajaran yang bermakna lagi menyeronokkan bagi perkembangan komunikasi.2 Memberi ruang dan peluang murid-murid mengamalkan amalan yang sihat berdasarkan amalan 1Malaysia. 4.0 OBJEKTIF 4.kerohanian dan moral emosi.5 Memberi kefahaman dan amalan asas bagi murid menerokai kehidupan keunikkan budaya di Malaysia.berminda kelas pertama beracuan konsep dan matlamat 1Malaysia 4.6 Di sudut 1Malaysia Prasekolah dapat mempamerkan hasil-kerja murid mengenai 1Malaysia. 4.kreativiti dan estetika murid Prasekolah. 4.1 Memberi ruang dan peluang murid-murid Prasekolah menghayati dan memahami konsep 1Malaysia berdasarkan aras dan potensi mereka.kognitif.diamalkan dapat mewarnai kemenjadian murid Prasekolah secara global.fizikal. 4. . 4.3 Menyemai benih perpaduan yang menjadi nadi pembangunan Negara Malaysia.

0 SASARAN Semua kelas Prasekolah di Malaysia.0 Peranan Jawatankuasa : .Guru-guru lain yang berkaitan 7.5.Pn. Awang HAmat (G. Abu Abas (Guru Besar) Pengerusi : Pn.1 Menubuhkan Jawatankuasa Peringkat Sekolah yang terdiri daripada:- Penasihat : En. Ahmad Khairul b. 6. Ibubapa atau penjaga murid 2. Fuziah bt Talip (GPK HEM) 2. Husni (PPM) Ahli Jawatankuasa : 1. Azizah bt Mat Lanchar (GPK KO) Penyelaras : Cik Noor Farezza bt Mustakim (G.0 AHLI JAWATANKUASA PELAKSANAAN 6. Nor’Aidah bt Nordin (Guru Penolong Kanan) Timbalan Pengerusi : 1.Pra) Bendahari : Pn. Suhaili b. Shamsuddin b. Pn. Pra) Setiausaha : En.

1 Buku cerita rakyat 2.6 Kad ucapan pelbagai kaum 2.2 Carta/Gambar 2.0 Sumber : 1.1 Membuat bendera menggunakan beras/biji sagu yang diwarnakan atau kertas .11 Boneka/Patung berbagai kaum 2. 8.0 Tempat : Di dalam kelas Prasekolah 10.9 Lambang 1Malaysia 2.8 Bendera Malaysia dan bendera negeri-negeri 2.Bahan Bantu pembelajaran murid 2.0 CADANGAN AKTIVITI 11.12latan muzik 11.0 Tarikh dilaksanakan : 15 Ogos 2011 hingga 15 September 2011 9.hasil kerja murid 2.10 Peralatan budaya hidup masyarakat Malaysia 2.7 Alatan permainan tradisional 2.Merancang program dan aktiviti yang menyeronokkan murid-murid Prasekolah mengenai konsep 1Malaysia dengan mengenal pasti keberhasilan yang hendak dicapai dan dikuasai oleh murid-murid Prasekolah.4 Pentas 2.5 Kostum pelbagai kaum 2. Hasil.3 CD/VCD 2.

Selamat Hari Deepavali dan Selamat Tahun Baru Cina .4 Menghasilkan sampul duit raya mengikut tema perayaan di Malaysia(Hari Raya.00 RM30. Bendera Malaysia 2. Tahun Baru Cina) 11.00 12. 11. Bendera Negeri 3. 11. 12.0 Konsep: 1. Deepavali.6 Mempertandingkan tulisan dan hiasan paling kreatif perkataan Selamat Hari Raya Aidilfitri.0 Anggaran perbelanjaan: 1.00 RM15. Carta gambar perayaan 4.3Menghasilkan kad ucapan perayaan di Malaysia. 11.2Membuat mobail/rantaian perayaan di Malaysia.00 JUMLAH RM65. Kendiri positif dan pembelajaran .5 Menghasilkan “Jari 1 Malaysia saya”.warna.00 RM10. 11. Gambar-gambar kebudayaan RM10.

Mengamalkan 1Malaysia 13.inovasi dan kreativiti guru Prasekolah. .3. (KTI 1. pengurusan sekolah dan ibubapa bersama-sama menjana Prasekolah Berprestasi Tinggi dengan mengamalkan prinsip dan nilai-nilai 1Malaysia mencapai gagasan dan wawasan Negera Maju dan Hebat. Pembantu Pengurusan Murid.2.1.15) Menggunting menghasilkan satu bentuk (contoh: mengunting lakaran ketupat.5 ) Mewarna gambar dalam ruang tertentu (contoh: Mewarna gambar ketupat. kad hari raya.7 ) Mewujudkan keceriaan dan keindahan alam ( contoh : bina sudut kreativiti perayaan tiap kaum ) 2. tanglung.0HARAPAN Kolaboratif.Pengetahuan 4. kad raya) 3. (KTI 1. pelita untuk membuat mobail perayaan) 14.2. tanglung.8 Membuat corak dan rekaan mengikut kreativiti sendiri Melalui pelbagai aktiviti dengan bimbingan) (contoh: aktiviti mereka kad hari raya) 4.0 Sumber Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan: 1.1. ( KM 6.Perpaduan 3.murid-murid. (PFK 1.

AWANG HAMAT) Guru Prasekolah SK Kampung Lindungan ……………………………. Guru akan lebih kreatif dan semua hasil murid 1Malaysia dapat dipamerkan. (SHAMSUDDIN B.HJ ABU ABAS.S. 15. ………………………………… (AHMAD KHAIRUL B.Semoga 1Malaysia Prasekolah dapat memberi cetusan idea dan membuat satu lagi transformasi pendidikan yang berkualiti di negara ini. Disemak Oleh. Peranan ibubapa dan agensi lain turut sama dilibatkan melalui projek ini Tarikh: Disediakan Oleh.A.0PENUTUP Pembinaan sudut 1Malaysia di Prasekolah dapat memberikan impak positif kepada semua warga Prasekolah khasnya dan warga sekolah khususnya.A) Guru Besar SK Kampung Lindungan .

Setelah siap. .10 (40 MINIT) AKTIVITI : Menghasilkan Sampul Duit Raya 1. 4.guru di kelas. Murid diminta mewarnakan ruang yang ada pada lakaran sampul duit raya. Kemudian murid diminta untuk mengunting lakaran duit raya mengikut garisan yang telah ditetapkan. 3. tanglung merah dan sampul” ang pau” untuk kaum Cina dan pelita untuk kaum India.Contohnya ketupat dan sampul duit raya untuk kaum Melayu. Setiap murid dibimbing untukmelipat sampul duit raya tersebut 5.30-9. Guru menunjukkan model benda yang pasti ada di setiap perayaan di Malaysia.CADANGAN JADUAL PENGGUNAAN PUSAT KREATIF 1MALAYSIA PRASEKOLAH UiTM SK KAMPUNG LINDUNGAN TARIKH : 18/8/2011 HARI :KHAMIS MASA :8. 2. Guru membahagikan murid kepada lima kumpulan dan mengedarkan lembaran kerja yang mempunyai lakaran sampul duit raya yang biasa di berikan sewaktu hari raya Malaysia. sampul boleh digunakan sebagai hiasan perayaan itu .

LAPORAN BERGAMBAR AKTIVIIT SUDUT KREATIF 1MALAYSIA Sudut kreativiti 1Malaysia .ULASAN/DAPATAN GURU: Aktiviti kreativiti menghasilkan mobail perayaan ini mampu memperkenalkan murid kepada jenis-jenis objek yang terkenal pada setiap perayaan bagi setiap kaum di Malaysia. Ia juga mampu meningkatkan kemahiran mata dan tangan mereka terutama kemahiran mengunting Disahkan Oleh: ……………………………….

Murid sedang mewarna sampul kad hari raya Murid menunjukkan sampul duit raya yang telah siap .

Sampul duit raya dihias di kelas prasekolah .

LAMPIRAN Hiasan mobail ketupat Hiasan Kad Hari Raya Hiasan mobail tanglung .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful