KUMPULAN 3

DAERAH MPSJ

TAJUK: PUSAT KREATIF 1MALAYSIA PRASEKOLAH

NAMA AHLI KUMPULAN: 1. SITI SAFEDAH BT SHAARI (SK PUCHONG UTAMA 3) 2. NOOR FAREZZA BT MUSTAKIM (SK KG LINDUNGAN) 3. NOOR AMIZAH BT OTHMAN (SK BANDAR SUNWAY) 4. NORSAADIAH BT SHAARI (SK BANDAR SUNWAY) 5. YAMUNA DEVI A/P MUNIADY (SJKT CASTFIELD PUCHONG)

Keunikan masyarakat di Malaysia berbilang bangsa dan agama merupakan satu kekuatan yang perlu diurus dan dirancang dengan bijaksana dan holistik.0 MATLAMAT Memastikan Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan (KSPK) yang . Murid-murid berinteraksi.penemuan dan penyelesaian masalah.0 RASIONAL Dalam bidang keberhasilan Utama Nasional Pendidikan Prasekolah akan memberi tumpuan meningkatkan kualiti kemenjadian murid Prasekolah global yang mendapat maklumat kehidupan di Malaysia dengan slogan 1Malaysia. Ini selaras dengan objektif mencapai Negara maju yang hebat untuk diamalkan.PUSAT KREATIF 1MALAYSIA PRASEKOLAH SK KAMPUNG LINDUNGAN JALAN PJS 10/11.Pengalaman dan matlamat amat bermakna dan berkesan menyubur dan memantapkan potensi individu.Rakyat didahulukan pencapaian diutamakan. 46150 PETALING JAYA.menghasilkan idea dan kemahiran melalui penerokaan. SELANGOR 1.0 PENGENALAN 1Malaysia Prasekolah adalah satu inovasi pendekatan yang informal . 2. Pendidikan awal amat penting dalam pembangunan insan.bebas dan selamat.menyeronokkan . Murid-murid Prasekolah juga boleh memahami mengenai amalan dan gaya hidup 1Malaysia. 3.

4.kreativiti dan estetika murid Prasekolah.1 Memberi ruang dan peluang murid-murid Prasekolah menghayati dan memahami konsep 1Malaysia berdasarkan aras dan potensi mereka.6 Di sudut 1Malaysia Prasekolah dapat mempamerkan hasil-kerja murid mengenai 1Malaysia.fizikal.kerohanian dan moral emosi.5 Memberi kefahaman dan amalan asas bagi murid menerokai kehidupan keunikkan budaya di Malaysia.4 Merancang dan mengelolakan aktiviti pengayaan dan pembelajaran yang bermakna lagi menyeronokkan bagi perkembangan komunikasi.0 OBJEKTIF 4.kognitif.3 Menyemai benih perpaduan yang menjadi nadi pembangunan Negara Malaysia.diamalkan dapat mewarnai kemenjadian murid Prasekolah secara global. . 4. 4.2 Memberi ruang dan peluang murid-murid mengamalkan amalan yang sihat berdasarkan amalan 1Malaysia. 4. 4.berminda kelas pertama beracuan konsep dan matlamat 1Malaysia 4.

Azizah bt Mat Lanchar (GPK KO) Penyelaras : Cik Noor Farezza bt Mustakim (G.Pn. 6. Abu Abas (Guru Besar) Pengerusi : Pn. Fuziah bt Talip (GPK HEM) 2. Awang HAmat (G.5.0 Peranan Jawatankuasa : . Ahmad Khairul b. Nor’Aidah bt Nordin (Guru Penolong Kanan) Timbalan Pengerusi : 1.Pra) Bendahari : Pn. Shamsuddin b. Pra) Setiausaha : En.1 Menubuhkan Jawatankuasa Peringkat Sekolah yang terdiri daripada:- Penasihat : En. Ibubapa atau penjaga murid 2.0 AHLI JAWATANKUASA PELAKSANAAN 6. Suhaili b.0 SASARAN Semua kelas Prasekolah di Malaysia. Husni (PPM) Ahli Jawatankuasa : 1. Pn.Guru-guru lain yang berkaitan 7.

4 Pentas 2.12latan muzik 11.3 CD/VCD 2.Merancang program dan aktiviti yang menyeronokkan murid-murid Prasekolah mengenai konsep 1Malaysia dengan mengenal pasti keberhasilan yang hendak dicapai dan dikuasai oleh murid-murid Prasekolah.0 Tarikh dilaksanakan : 15 Ogos 2011 hingga 15 September 2011 9.6 Kad ucapan pelbagai kaum 2.1 Buku cerita rakyat 2.0 Sumber : 1.Bahan Bantu pembelajaran murid 2.8 Bendera Malaysia dan bendera negeri-negeri 2.hasil kerja murid 2.0 Tempat : Di dalam kelas Prasekolah 10.2 Carta/Gambar 2.11 Boneka/Patung berbagai kaum 2. 8.10 Peralatan budaya hidup masyarakat Malaysia 2. Hasil.7 Alatan permainan tradisional 2.0 CADANGAN AKTIVITI 11.9 Lambang 1Malaysia 2.5 Kostum pelbagai kaum 2.1 Membuat bendera menggunakan beras/biji sagu yang diwarnakan atau kertas .

5 Menghasilkan “Jari 1 Malaysia saya”. 11. 12. Bendera Malaysia 2. Deepavali.2Membuat mobail/rantaian perayaan di Malaysia. Tahun Baru Cina) 11. Selamat Hari Deepavali dan Selamat Tahun Baru Cina . Carta gambar perayaan 4.0 Anggaran perbelanjaan: 1.00 RM15.3Menghasilkan kad ucapan perayaan di Malaysia.00 JUMLAH RM65.00 12.00 RM30. Kendiri positif dan pembelajaran .4 Menghasilkan sampul duit raya mengikut tema perayaan di Malaysia(Hari Raya. Bendera Negeri 3. 11.6 Mempertandingkan tulisan dan hiasan paling kreatif perkataan Selamat Hari Raya Aidilfitri.0 Konsep: 1. 11.00 RM10. Gambar-gambar kebudayaan RM10.warna. 11.

(PFK 1.7 ) Mewujudkan keceriaan dan keindahan alam ( contoh : bina sudut kreativiti perayaan tiap kaum ) 2.1.murid-murid. pelita untuk membuat mobail perayaan) 14.15) Menggunting menghasilkan satu bentuk (contoh: mengunting lakaran ketupat. tanglung.2.Pengetahuan 4. Pembantu Pengurusan Murid. (KTI 1.0HARAPAN Kolaboratif. pengurusan sekolah dan ibubapa bersama-sama menjana Prasekolah Berprestasi Tinggi dengan mengamalkan prinsip dan nilai-nilai 1Malaysia mencapai gagasan dan wawasan Negera Maju dan Hebat. (KTI 1.5 ) Mewarna gambar dalam ruang tertentu (contoh: Mewarna gambar ketupat.3. .Mengamalkan 1Malaysia 13.1.0 Sumber Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan: 1.2. tanglung.inovasi dan kreativiti guru Prasekolah.Perpaduan 3. ( KM 6.8 Membuat corak dan rekaan mengikut kreativiti sendiri Melalui pelbagai aktiviti dengan bimbingan) (contoh: aktiviti mereka kad hari raya) 4. kad raya) 3. kad hari raya.

AWANG HAMAT) Guru Prasekolah SK Kampung Lindungan …………………………….0PENUTUP Pembinaan sudut 1Malaysia di Prasekolah dapat memberikan impak positif kepada semua warga Prasekolah khasnya dan warga sekolah khususnya. (SHAMSUDDIN B.S. ………………………………… (AHMAD KHAIRUL B.Semoga 1Malaysia Prasekolah dapat memberi cetusan idea dan membuat satu lagi transformasi pendidikan yang berkualiti di negara ini.A) Guru Besar SK Kampung Lindungan .HJ ABU ABAS. 15. Guru akan lebih kreatif dan semua hasil murid 1Malaysia dapat dipamerkan. Peranan ibubapa dan agensi lain turut sama dilibatkan melalui projek ini Tarikh: Disediakan Oleh. Disemak Oleh.A.

tanglung merah dan sampul” ang pau” untuk kaum Cina dan pelita untuk kaum India. sampul boleh digunakan sebagai hiasan perayaan itu . .guru di kelas. Setiap murid dibimbing untukmelipat sampul duit raya tersebut 5.10 (40 MINIT) AKTIVITI : Menghasilkan Sampul Duit Raya 1. 4.CADANGAN JADUAL PENGGUNAAN PUSAT KREATIF 1MALAYSIA PRASEKOLAH UiTM SK KAMPUNG LINDUNGAN TARIKH : 18/8/2011 HARI :KHAMIS MASA :8. Murid diminta mewarnakan ruang yang ada pada lakaran sampul duit raya. Setelah siap.30-9. Kemudian murid diminta untuk mengunting lakaran duit raya mengikut garisan yang telah ditetapkan. Guru menunjukkan model benda yang pasti ada di setiap perayaan di Malaysia.Contohnya ketupat dan sampul duit raya untuk kaum Melayu. 3. Guru membahagikan murid kepada lima kumpulan dan mengedarkan lembaran kerja yang mempunyai lakaran sampul duit raya yang biasa di berikan sewaktu hari raya Malaysia. 2.

LAPORAN BERGAMBAR AKTIVIIT SUDUT KREATIF 1MALAYSIA Sudut kreativiti 1Malaysia . Ia juga mampu meningkatkan kemahiran mata dan tangan mereka terutama kemahiran mengunting Disahkan Oleh: ……………………………….ULASAN/DAPATAN GURU: Aktiviti kreativiti menghasilkan mobail perayaan ini mampu memperkenalkan murid kepada jenis-jenis objek yang terkenal pada setiap perayaan bagi setiap kaum di Malaysia.

Murid sedang mewarna sampul kad hari raya Murid menunjukkan sampul duit raya yang telah siap .

Sampul duit raya dihias di kelas prasekolah .

LAMPIRAN Hiasan mobail ketupat Hiasan Kad Hari Raya Hiasan mobail tanglung .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful