P. 1
Pusat Kreatif 1malaysia Prasekolah

Pusat Kreatif 1malaysia Prasekolah

|Views: 1,942|Likes:
Published by Fariza Mustakim

More info:

Published by: Fariza Mustakim on Mar 28, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/20/2013

pdf

text

original

KUMPULAN 3

DAERAH MPSJ

TAJUK: PUSAT KREATIF 1MALAYSIA PRASEKOLAH

NAMA AHLI KUMPULAN: 1. SITI SAFEDAH BT SHAARI (SK PUCHONG UTAMA 3) 2. NOOR FAREZZA BT MUSTAKIM (SK KG LINDUNGAN) 3. NOOR AMIZAH BT OTHMAN (SK BANDAR SUNWAY) 4. NORSAADIAH BT SHAARI (SK BANDAR SUNWAY) 5. YAMUNA DEVI A/P MUNIADY (SJKT CASTFIELD PUCHONG)

PUSAT KREATIF 1MALAYSIA PRASEKOLAH SK KAMPUNG LINDUNGAN JALAN PJS 10/11. Keunikan masyarakat di Malaysia berbilang bangsa dan agama merupakan satu kekuatan yang perlu diurus dan dirancang dengan bijaksana dan holistik. 3. Pendidikan awal amat penting dalam pembangunan insan. Murid-murid berinteraksi. SELANGOR 1.0 PENGENALAN 1Malaysia Prasekolah adalah satu inovasi pendekatan yang informal .menyeronokkan .0 RASIONAL Dalam bidang keberhasilan Utama Nasional Pendidikan Prasekolah akan memberi tumpuan meningkatkan kualiti kemenjadian murid Prasekolah global yang mendapat maklumat kehidupan di Malaysia dengan slogan 1Malaysia.Pengalaman dan matlamat amat bermakna dan berkesan menyubur dan memantapkan potensi individu. Murid-murid Prasekolah juga boleh memahami mengenai amalan dan gaya hidup 1Malaysia.bebas dan selamat.Rakyat didahulukan pencapaian diutamakan. 2. 46150 PETALING JAYA.menghasilkan idea dan kemahiran melalui penerokaan.penemuan dan penyelesaian masalah.0 MATLAMAT Memastikan Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan (KSPK) yang . Ini selaras dengan objektif mencapai Negara maju yang hebat untuk diamalkan.

1 Memberi ruang dan peluang murid-murid Prasekolah menghayati dan memahami konsep 1Malaysia berdasarkan aras dan potensi mereka.kerohanian dan moral emosi. . 4.0 OBJEKTIF 4.3 Menyemai benih perpaduan yang menjadi nadi pembangunan Negara Malaysia. 4.kreativiti dan estetika murid Prasekolah.4 Merancang dan mengelolakan aktiviti pengayaan dan pembelajaran yang bermakna lagi menyeronokkan bagi perkembangan komunikasi.2 Memberi ruang dan peluang murid-murid mengamalkan amalan yang sihat berdasarkan amalan 1Malaysia.fizikal. 4. 4.5 Memberi kefahaman dan amalan asas bagi murid menerokai kehidupan keunikkan budaya di Malaysia.berminda kelas pertama beracuan konsep dan matlamat 1Malaysia 4.kognitif.diamalkan dapat mewarnai kemenjadian murid Prasekolah secara global. 4.6 Di sudut 1Malaysia Prasekolah dapat mempamerkan hasil-kerja murid mengenai 1Malaysia.

Ahmad Khairul b.Pra) Bendahari : Pn.5. Nor’Aidah bt Nordin (Guru Penolong Kanan) Timbalan Pengerusi : 1.0 AHLI JAWATANKUASA PELAKSANAAN 6.0 Peranan Jawatankuasa : . Shamsuddin b. Pra) Setiausaha : En. Husni (PPM) Ahli Jawatankuasa : 1. Abu Abas (Guru Besar) Pengerusi : Pn. Pn.Pn.0 SASARAN Semua kelas Prasekolah di Malaysia.Guru-guru lain yang berkaitan 7.1 Menubuhkan Jawatankuasa Peringkat Sekolah yang terdiri daripada:- Penasihat : En. Awang HAmat (G. 6. Ibubapa atau penjaga murid 2. Suhaili b. Fuziah bt Talip (GPK HEM) 2. Azizah bt Mat Lanchar (GPK KO) Penyelaras : Cik Noor Farezza bt Mustakim (G.

12latan muzik 11.0 CADANGAN AKTIVITI 11.Merancang program dan aktiviti yang menyeronokkan murid-murid Prasekolah mengenai konsep 1Malaysia dengan mengenal pasti keberhasilan yang hendak dicapai dan dikuasai oleh murid-murid Prasekolah.5 Kostum pelbagai kaum 2.1 Membuat bendera menggunakan beras/biji sagu yang diwarnakan atau kertas .Bahan Bantu pembelajaran murid 2.10 Peralatan budaya hidup masyarakat Malaysia 2.0 Tempat : Di dalam kelas Prasekolah 10.4 Pentas 2.0 Sumber : 1.11 Boneka/Patung berbagai kaum 2. 8.3 CD/VCD 2.hasil kerja murid 2.8 Bendera Malaysia dan bendera negeri-negeri 2.6 Kad ucapan pelbagai kaum 2.7 Alatan permainan tradisional 2.0 Tarikh dilaksanakan : 15 Ogos 2011 hingga 15 September 2011 9.1 Buku cerita rakyat 2.2 Carta/Gambar 2. Hasil.9 Lambang 1Malaysia 2.

00 RM10. 11. Bendera Malaysia 2. Carta gambar perayaan 4. Gambar-gambar kebudayaan RM10. 11.00 JUMLAH RM65. Kendiri positif dan pembelajaran .00 RM15. Selamat Hari Deepavali dan Selamat Tahun Baru Cina .6 Mempertandingkan tulisan dan hiasan paling kreatif perkataan Selamat Hari Raya Aidilfitri. Tahun Baru Cina) 11. 11. Bendera Negeri 3.00 12.0 Konsep: 1.3Menghasilkan kad ucapan perayaan di Malaysia.00 RM30. 12.2Membuat mobail/rantaian perayaan di Malaysia.warna.0 Anggaran perbelanjaan: 1. Deepavali. 11.4 Menghasilkan sampul duit raya mengikut tema perayaan di Malaysia(Hari Raya.5 Menghasilkan “Jari 1 Malaysia saya”.

kad hari raya. (KTI 1. pengurusan sekolah dan ibubapa bersama-sama menjana Prasekolah Berprestasi Tinggi dengan mengamalkan prinsip dan nilai-nilai 1Malaysia mencapai gagasan dan wawasan Negera Maju dan Hebat. .8 Membuat corak dan rekaan mengikut kreativiti sendiri Melalui pelbagai aktiviti dengan bimbingan) (contoh: aktiviti mereka kad hari raya) 4. tanglung.murid-murid.Mengamalkan 1Malaysia 13. kad raya) 3.inovasi dan kreativiti guru Prasekolah. (PFK 1.3.7 ) Mewujudkan keceriaan dan keindahan alam ( contoh : bina sudut kreativiti perayaan tiap kaum ) 2. ( KM 6.Pengetahuan 4. pelita untuk membuat mobail perayaan) 14.1. (KTI 1.2.1.0 Sumber Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan: 1.0HARAPAN Kolaboratif. tanglung.Perpaduan 3.2.15) Menggunting menghasilkan satu bentuk (contoh: mengunting lakaran ketupat. Pembantu Pengurusan Murid.5 ) Mewarna gambar dalam ruang tertentu (contoh: Mewarna gambar ketupat.

(SHAMSUDDIN B. Disemak Oleh. Guru akan lebih kreatif dan semua hasil murid 1Malaysia dapat dipamerkan.0PENUTUP Pembinaan sudut 1Malaysia di Prasekolah dapat memberikan impak positif kepada semua warga Prasekolah khasnya dan warga sekolah khususnya. ………………………………… (AHMAD KHAIRUL B.A. AWANG HAMAT) Guru Prasekolah SK Kampung Lindungan …………………………….A) Guru Besar SK Kampung Lindungan .S. 15. Peranan ibubapa dan agensi lain turut sama dilibatkan melalui projek ini Tarikh: Disediakan Oleh.HJ ABU ABAS.Semoga 1Malaysia Prasekolah dapat memberi cetusan idea dan membuat satu lagi transformasi pendidikan yang berkualiti di negara ini.

Kemudian murid diminta untuk mengunting lakaran duit raya mengikut garisan yang telah ditetapkan. Murid diminta mewarnakan ruang yang ada pada lakaran sampul duit raya. Setiap murid dibimbing untukmelipat sampul duit raya tersebut 5.30-9. 3. Guru membahagikan murid kepada lima kumpulan dan mengedarkan lembaran kerja yang mempunyai lakaran sampul duit raya yang biasa di berikan sewaktu hari raya Malaysia.10 (40 MINIT) AKTIVITI : Menghasilkan Sampul Duit Raya 1.guru di kelas. Guru menunjukkan model benda yang pasti ada di setiap perayaan di Malaysia. .Contohnya ketupat dan sampul duit raya untuk kaum Melayu.CADANGAN JADUAL PENGGUNAAN PUSAT KREATIF 1MALAYSIA PRASEKOLAH UiTM SK KAMPUNG LINDUNGAN TARIKH : 18/8/2011 HARI :KHAMIS MASA :8. tanglung merah dan sampul” ang pau” untuk kaum Cina dan pelita untuk kaum India. 4. Setelah siap. 2. sampul boleh digunakan sebagai hiasan perayaan itu .

LAPORAN BERGAMBAR AKTIVIIT SUDUT KREATIF 1MALAYSIA Sudut kreativiti 1Malaysia . Ia juga mampu meningkatkan kemahiran mata dan tangan mereka terutama kemahiran mengunting Disahkan Oleh: ……………………………….ULASAN/DAPATAN GURU: Aktiviti kreativiti menghasilkan mobail perayaan ini mampu memperkenalkan murid kepada jenis-jenis objek yang terkenal pada setiap perayaan bagi setiap kaum di Malaysia.

Murid sedang mewarna sampul kad hari raya Murid menunjukkan sampul duit raya yang telah siap .

Sampul duit raya dihias di kelas prasekolah .

LAMPIRAN Hiasan mobail ketupat Hiasan Kad Hari Raya Hiasan mobail tanglung .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->