KUMPULAN 3

DAERAH MPSJ

TAJUK: PUSAT KREATIF 1MALAYSIA PRASEKOLAH

NAMA AHLI KUMPULAN: 1. SITI SAFEDAH BT SHAARI (SK PUCHONG UTAMA 3) 2. NOOR FAREZZA BT MUSTAKIM (SK KG LINDUNGAN) 3. NOOR AMIZAH BT OTHMAN (SK BANDAR SUNWAY) 4. NORSAADIAH BT SHAARI (SK BANDAR SUNWAY) 5. YAMUNA DEVI A/P MUNIADY (SJKT CASTFIELD PUCHONG)

penemuan dan penyelesaian masalah. Murid-murid berinteraksi.bebas dan selamat. Murid-murid Prasekolah juga boleh memahami mengenai amalan dan gaya hidup 1Malaysia.0 PENGENALAN 1Malaysia Prasekolah adalah satu inovasi pendekatan yang informal . 2. SELANGOR 1. 3.menghasilkan idea dan kemahiran melalui penerokaan. Ini selaras dengan objektif mencapai Negara maju yang hebat untuk diamalkan.0 RASIONAL Dalam bidang keberhasilan Utama Nasional Pendidikan Prasekolah akan memberi tumpuan meningkatkan kualiti kemenjadian murid Prasekolah global yang mendapat maklumat kehidupan di Malaysia dengan slogan 1Malaysia.Rakyat didahulukan pencapaian diutamakan. Keunikan masyarakat di Malaysia berbilang bangsa dan agama merupakan satu kekuatan yang perlu diurus dan dirancang dengan bijaksana dan holistik.0 MATLAMAT Memastikan Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan (KSPK) yang .PUSAT KREATIF 1MALAYSIA PRASEKOLAH SK KAMPUNG LINDUNGAN JALAN PJS 10/11.menyeronokkan .Pengalaman dan matlamat amat bermakna dan berkesan menyubur dan memantapkan potensi individu. Pendidikan awal amat penting dalam pembangunan insan. 46150 PETALING JAYA.

2 Memberi ruang dan peluang murid-murid mengamalkan amalan yang sihat berdasarkan amalan 1Malaysia.4 Merancang dan mengelolakan aktiviti pengayaan dan pembelajaran yang bermakna lagi menyeronokkan bagi perkembangan komunikasi. 4.1 Memberi ruang dan peluang murid-murid Prasekolah menghayati dan memahami konsep 1Malaysia berdasarkan aras dan potensi mereka. 4.5 Memberi kefahaman dan amalan asas bagi murid menerokai kehidupan keunikkan budaya di Malaysia.kreativiti dan estetika murid Prasekolah.kognitif. 4. .0 OBJEKTIF 4.3 Menyemai benih perpaduan yang menjadi nadi pembangunan Negara Malaysia.diamalkan dapat mewarnai kemenjadian murid Prasekolah secara global.berminda kelas pertama beracuan konsep dan matlamat 1Malaysia 4. 4.6 Di sudut 1Malaysia Prasekolah dapat mempamerkan hasil-kerja murid mengenai 1Malaysia. 4.fizikal.kerohanian dan moral emosi.

Husni (PPM) Ahli Jawatankuasa : 1. Awang HAmat (G.0 Peranan Jawatankuasa : . Suhaili b. Pra) Setiausaha : En. Pn. Abu Abas (Guru Besar) Pengerusi : Pn. 6.5. Shamsuddin b. Nor’Aidah bt Nordin (Guru Penolong Kanan) Timbalan Pengerusi : 1. Fuziah bt Talip (GPK HEM) 2.Pra) Bendahari : Pn. Ahmad Khairul b.Pn.Guru-guru lain yang berkaitan 7. Ibubapa atau penjaga murid 2.0 AHLI JAWATANKUASA PELAKSANAAN 6.0 SASARAN Semua kelas Prasekolah di Malaysia.1 Menubuhkan Jawatankuasa Peringkat Sekolah yang terdiri daripada:- Penasihat : En. Azizah bt Mat Lanchar (GPK KO) Penyelaras : Cik Noor Farezza bt Mustakim (G.

8.8 Bendera Malaysia dan bendera negeri-negeri 2.1 Membuat bendera menggunakan beras/biji sagu yang diwarnakan atau kertas .Bahan Bantu pembelajaran murid 2.0 Tarikh dilaksanakan : 15 Ogos 2011 hingga 15 September 2011 9.hasil kerja murid 2.7 Alatan permainan tradisional 2.10 Peralatan budaya hidup masyarakat Malaysia 2.0 CADANGAN AKTIVITI 11.3 CD/VCD 2.Merancang program dan aktiviti yang menyeronokkan murid-murid Prasekolah mengenai konsep 1Malaysia dengan mengenal pasti keberhasilan yang hendak dicapai dan dikuasai oleh murid-murid Prasekolah.12latan muzik 11.0 Sumber : 1.0 Tempat : Di dalam kelas Prasekolah 10.4 Pentas 2.6 Kad ucapan pelbagai kaum 2.2 Carta/Gambar 2.1 Buku cerita rakyat 2.11 Boneka/Patung berbagai kaum 2. Hasil.9 Lambang 1Malaysia 2.5 Kostum pelbagai kaum 2.

00 RM15. Bendera Negeri 3. Tahun Baru Cina) 11.00 JUMLAH RM65.4 Menghasilkan sampul duit raya mengikut tema perayaan di Malaysia(Hari Raya. 11. Gambar-gambar kebudayaan RM10.6 Mempertandingkan tulisan dan hiasan paling kreatif perkataan Selamat Hari Raya Aidilfitri. Carta gambar perayaan 4. 11.5 Menghasilkan “Jari 1 Malaysia saya”.00 RM30. Deepavali.warna.2Membuat mobail/rantaian perayaan di Malaysia. Kendiri positif dan pembelajaran .0 Konsep: 1. 11. Bendera Malaysia 2.0 Anggaran perbelanjaan: 1. Selamat Hari Deepavali dan Selamat Tahun Baru Cina .00 12. 11. 12.3Menghasilkan kad ucapan perayaan di Malaysia.00 RM10.

(KTI 1. kad raya) 3. (KTI 1. pelita untuk membuat mobail perayaan) 14.1.murid-murid.15) Menggunting menghasilkan satu bentuk (contoh: mengunting lakaran ketupat.1. . (PFK 1.2.2.0 Sumber Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan: 1. tanglung.Pengetahuan 4.Perpaduan 3.5 ) Mewarna gambar dalam ruang tertentu (contoh: Mewarna gambar ketupat.3.inovasi dan kreativiti guru Prasekolah.Mengamalkan 1Malaysia 13.0HARAPAN Kolaboratif. pengurusan sekolah dan ibubapa bersama-sama menjana Prasekolah Berprestasi Tinggi dengan mengamalkan prinsip dan nilai-nilai 1Malaysia mencapai gagasan dan wawasan Negera Maju dan Hebat. ( KM 6. Pembantu Pengurusan Murid. kad hari raya.8 Membuat corak dan rekaan mengikut kreativiti sendiri Melalui pelbagai aktiviti dengan bimbingan) (contoh: aktiviti mereka kad hari raya) 4.7 ) Mewujudkan keceriaan dan keindahan alam ( contoh : bina sudut kreativiti perayaan tiap kaum ) 2. tanglung.

………………………………… (AHMAD KHAIRUL B. 15. AWANG HAMAT) Guru Prasekolah SK Kampung Lindungan …………………………….0PENUTUP Pembinaan sudut 1Malaysia di Prasekolah dapat memberikan impak positif kepada semua warga Prasekolah khasnya dan warga sekolah khususnya.S. (SHAMSUDDIN B.Semoga 1Malaysia Prasekolah dapat memberi cetusan idea dan membuat satu lagi transformasi pendidikan yang berkualiti di negara ini.A) Guru Besar SK Kampung Lindungan . Peranan ibubapa dan agensi lain turut sama dilibatkan melalui projek ini Tarikh: Disediakan Oleh.HJ ABU ABAS. Guru akan lebih kreatif dan semua hasil murid 1Malaysia dapat dipamerkan. Disemak Oleh.A.

Guru menunjukkan model benda yang pasti ada di setiap perayaan di Malaysia. sampul boleh digunakan sebagai hiasan perayaan itu .30-9. 3.10 (40 MINIT) AKTIVITI : Menghasilkan Sampul Duit Raya 1. Kemudian murid diminta untuk mengunting lakaran duit raya mengikut garisan yang telah ditetapkan.guru di kelas. 4. 2.CADANGAN JADUAL PENGGUNAAN PUSAT KREATIF 1MALAYSIA PRASEKOLAH UiTM SK KAMPUNG LINDUNGAN TARIKH : 18/8/2011 HARI :KHAMIS MASA :8. Setelah siap. . Setiap murid dibimbing untukmelipat sampul duit raya tersebut 5.Contohnya ketupat dan sampul duit raya untuk kaum Melayu. tanglung merah dan sampul” ang pau” untuk kaum Cina dan pelita untuk kaum India. Guru membahagikan murid kepada lima kumpulan dan mengedarkan lembaran kerja yang mempunyai lakaran sampul duit raya yang biasa di berikan sewaktu hari raya Malaysia. Murid diminta mewarnakan ruang yang ada pada lakaran sampul duit raya.

LAPORAN BERGAMBAR AKTIVIIT SUDUT KREATIF 1MALAYSIA Sudut kreativiti 1Malaysia .ULASAN/DAPATAN GURU: Aktiviti kreativiti menghasilkan mobail perayaan ini mampu memperkenalkan murid kepada jenis-jenis objek yang terkenal pada setiap perayaan bagi setiap kaum di Malaysia. Ia juga mampu meningkatkan kemahiran mata dan tangan mereka terutama kemahiran mengunting Disahkan Oleh: ……………………………….

Murid sedang mewarna sampul kad hari raya Murid menunjukkan sampul duit raya yang telah siap .

Sampul duit raya dihias di kelas prasekolah .

LAMPIRAN Hiasan mobail ketupat Hiasan Kad Hari Raya Hiasan mobail tanglung .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.