KUMPULAN 3

DAERAH MPSJ

TAJUK: PUSAT KREATIF 1MALAYSIA PRASEKOLAH

NAMA AHLI KUMPULAN: 1. SITI SAFEDAH BT SHAARI (SK PUCHONG UTAMA 3) 2. NOOR FAREZZA BT MUSTAKIM (SK KG LINDUNGAN) 3. NOOR AMIZAH BT OTHMAN (SK BANDAR SUNWAY) 4. NORSAADIAH BT SHAARI (SK BANDAR SUNWAY) 5. YAMUNA DEVI A/P MUNIADY (SJKT CASTFIELD PUCHONG)

SELANGOR 1. 2.Pengalaman dan matlamat amat bermakna dan berkesan menyubur dan memantapkan potensi individu.PUSAT KREATIF 1MALAYSIA PRASEKOLAH SK KAMPUNG LINDUNGAN JALAN PJS 10/11.penemuan dan penyelesaian masalah.0 PENGENALAN 1Malaysia Prasekolah adalah satu inovasi pendekatan yang informal . Keunikan masyarakat di Malaysia berbilang bangsa dan agama merupakan satu kekuatan yang perlu diurus dan dirancang dengan bijaksana dan holistik.0 RASIONAL Dalam bidang keberhasilan Utama Nasional Pendidikan Prasekolah akan memberi tumpuan meningkatkan kualiti kemenjadian murid Prasekolah global yang mendapat maklumat kehidupan di Malaysia dengan slogan 1Malaysia.bebas dan selamat.menyeronokkan . Pendidikan awal amat penting dalam pembangunan insan.0 MATLAMAT Memastikan Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan (KSPK) yang . Ini selaras dengan objektif mencapai Negara maju yang hebat untuk diamalkan. Murid-murid berinteraksi. 46150 PETALING JAYA.Rakyat didahulukan pencapaian diutamakan. Murid-murid Prasekolah juga boleh memahami mengenai amalan dan gaya hidup 1Malaysia. 3.menghasilkan idea dan kemahiran melalui penerokaan.

kreativiti dan estetika murid Prasekolah. 4.4 Merancang dan mengelolakan aktiviti pengayaan dan pembelajaran yang bermakna lagi menyeronokkan bagi perkembangan komunikasi.berminda kelas pertama beracuan konsep dan matlamat 1Malaysia 4.1 Memberi ruang dan peluang murid-murid Prasekolah menghayati dan memahami konsep 1Malaysia berdasarkan aras dan potensi mereka. .kerohanian dan moral emosi.6 Di sudut 1Malaysia Prasekolah dapat mempamerkan hasil-kerja murid mengenai 1Malaysia.fizikal.diamalkan dapat mewarnai kemenjadian murid Prasekolah secara global.3 Menyemai benih perpaduan yang menjadi nadi pembangunan Negara Malaysia.2 Memberi ruang dan peluang murid-murid mengamalkan amalan yang sihat berdasarkan amalan 1Malaysia.0 OBJEKTIF 4. 4.5 Memberi kefahaman dan amalan asas bagi murid menerokai kehidupan keunikkan budaya di Malaysia. 4. 4.kognitif. 4.

0 Peranan Jawatankuasa : . Shamsuddin b.0 SASARAN Semua kelas Prasekolah di Malaysia.Guru-guru lain yang berkaitan 7. Ahmad Khairul b. Ibubapa atau penjaga murid 2. Suhaili b.1 Menubuhkan Jawatankuasa Peringkat Sekolah yang terdiri daripada:- Penasihat : En. Husni (PPM) Ahli Jawatankuasa : 1.Pn. Abu Abas (Guru Besar) Pengerusi : Pn. Azizah bt Mat Lanchar (GPK KO) Penyelaras : Cik Noor Farezza bt Mustakim (G. Awang HAmat (G.5.Pra) Bendahari : Pn. 6. Pra) Setiausaha : En. Nor’Aidah bt Nordin (Guru Penolong Kanan) Timbalan Pengerusi : 1. Pn. Fuziah bt Talip (GPK HEM) 2.0 AHLI JAWATANKUASA PELAKSANAAN 6.

1 Membuat bendera menggunakan beras/biji sagu yang diwarnakan atau kertas .Bahan Bantu pembelajaran murid 2.11 Boneka/Patung berbagai kaum 2.Merancang program dan aktiviti yang menyeronokkan murid-murid Prasekolah mengenai konsep 1Malaysia dengan mengenal pasti keberhasilan yang hendak dicapai dan dikuasai oleh murid-murid Prasekolah.12latan muzik 11.7 Alatan permainan tradisional 2.9 Lambang 1Malaysia 2.1 Buku cerita rakyat 2.0 CADANGAN AKTIVITI 11. 8.2 Carta/Gambar 2.10 Peralatan budaya hidup masyarakat Malaysia 2.0 Tempat : Di dalam kelas Prasekolah 10.4 Pentas 2.5 Kostum pelbagai kaum 2.6 Kad ucapan pelbagai kaum 2.hasil kerja murid 2.0 Tarikh dilaksanakan : 15 Ogos 2011 hingga 15 September 2011 9.0 Sumber : 1. Hasil.3 CD/VCD 2.8 Bendera Malaysia dan bendera negeri-negeri 2.

11. 11.00 RM10.warna.0 Konsep: 1. 12. Kendiri positif dan pembelajaran .00 RM15. Carta gambar perayaan 4. Deepavali.6 Mempertandingkan tulisan dan hiasan paling kreatif perkataan Selamat Hari Raya Aidilfitri. Tahun Baru Cina) 11.3Menghasilkan kad ucapan perayaan di Malaysia.2Membuat mobail/rantaian perayaan di Malaysia.4 Menghasilkan sampul duit raya mengikut tema perayaan di Malaysia(Hari Raya. Bendera Negeri 3. Gambar-gambar kebudayaan RM10. Bendera Malaysia 2. 11.0 Anggaran perbelanjaan: 1.00 RM30.00 JUMLAH RM65. 11.00 12.5 Menghasilkan “Jari 1 Malaysia saya”. Selamat Hari Deepavali dan Selamat Tahun Baru Cina .

kad raya) 3. tanglung.1. (KTI 1.Perpaduan 3. .2.7 ) Mewujudkan keceriaan dan keindahan alam ( contoh : bina sudut kreativiti perayaan tiap kaum ) 2. (KTI 1. (PFK 1.2. pengurusan sekolah dan ibubapa bersama-sama menjana Prasekolah Berprestasi Tinggi dengan mengamalkan prinsip dan nilai-nilai 1Malaysia mencapai gagasan dan wawasan Negera Maju dan Hebat.8 Membuat corak dan rekaan mengikut kreativiti sendiri Melalui pelbagai aktiviti dengan bimbingan) (contoh: aktiviti mereka kad hari raya) 4.Pengetahuan 4.murid-murid. tanglung.5 ) Mewarna gambar dalam ruang tertentu (contoh: Mewarna gambar ketupat. ( KM 6.0 Sumber Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan: 1.15) Menggunting menghasilkan satu bentuk (contoh: mengunting lakaran ketupat.Mengamalkan 1Malaysia 13.3.0HARAPAN Kolaboratif.1.inovasi dan kreativiti guru Prasekolah. Pembantu Pengurusan Murid. kad hari raya. pelita untuk membuat mobail perayaan) 14.

Peranan ibubapa dan agensi lain turut sama dilibatkan melalui projek ini Tarikh: Disediakan Oleh. 15.S.A) Guru Besar SK Kampung Lindungan . AWANG HAMAT) Guru Prasekolah SK Kampung Lindungan ……………………………. Guru akan lebih kreatif dan semua hasil murid 1Malaysia dapat dipamerkan.Semoga 1Malaysia Prasekolah dapat memberi cetusan idea dan membuat satu lagi transformasi pendidikan yang berkualiti di negara ini. Disemak Oleh. (SHAMSUDDIN B.A.HJ ABU ABAS. ………………………………… (AHMAD KHAIRUL B.0PENUTUP Pembinaan sudut 1Malaysia di Prasekolah dapat memberikan impak positif kepada semua warga Prasekolah khasnya dan warga sekolah khususnya.

tanglung merah dan sampul” ang pau” untuk kaum Cina dan pelita untuk kaum India.10 (40 MINIT) AKTIVITI : Menghasilkan Sampul Duit Raya 1. Murid diminta mewarnakan ruang yang ada pada lakaran sampul duit raya. 2.guru di kelas. sampul boleh digunakan sebagai hiasan perayaan itu . Setiap murid dibimbing untukmelipat sampul duit raya tersebut 5. .Contohnya ketupat dan sampul duit raya untuk kaum Melayu. Guru membahagikan murid kepada lima kumpulan dan mengedarkan lembaran kerja yang mempunyai lakaran sampul duit raya yang biasa di berikan sewaktu hari raya Malaysia. Kemudian murid diminta untuk mengunting lakaran duit raya mengikut garisan yang telah ditetapkan. 4. Setelah siap.30-9. Guru menunjukkan model benda yang pasti ada di setiap perayaan di Malaysia.CADANGAN JADUAL PENGGUNAAN PUSAT KREATIF 1MALAYSIA PRASEKOLAH UiTM SK KAMPUNG LINDUNGAN TARIKH : 18/8/2011 HARI :KHAMIS MASA :8. 3.

Ia juga mampu meningkatkan kemahiran mata dan tangan mereka terutama kemahiran mengunting Disahkan Oleh: ………………………………. LAPORAN BERGAMBAR AKTIVIIT SUDUT KREATIF 1MALAYSIA Sudut kreativiti 1Malaysia .ULASAN/DAPATAN GURU: Aktiviti kreativiti menghasilkan mobail perayaan ini mampu memperkenalkan murid kepada jenis-jenis objek yang terkenal pada setiap perayaan bagi setiap kaum di Malaysia.

Murid sedang mewarna sampul kad hari raya Murid menunjukkan sampul duit raya yang telah siap .

Sampul duit raya dihias di kelas prasekolah .

LAMPIRAN Hiasan mobail ketupat Hiasan Kad Hari Raya Hiasan mobail tanglung .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful