KUMPULAN 3

DAERAH MPSJ

TAJUK: PUSAT KREATIF 1MALAYSIA PRASEKOLAH

NAMA AHLI KUMPULAN: 1. SITI SAFEDAH BT SHAARI (SK PUCHONG UTAMA 3) 2. NOOR FAREZZA BT MUSTAKIM (SK KG LINDUNGAN) 3. NOOR AMIZAH BT OTHMAN (SK BANDAR SUNWAY) 4. NORSAADIAH BT SHAARI (SK BANDAR SUNWAY) 5. YAMUNA DEVI A/P MUNIADY (SJKT CASTFIELD PUCHONG)

46150 PETALING JAYA.Pengalaman dan matlamat amat bermakna dan berkesan menyubur dan memantapkan potensi individu.menyeronokkan . SELANGOR 1.0 RASIONAL Dalam bidang keberhasilan Utama Nasional Pendidikan Prasekolah akan memberi tumpuan meningkatkan kualiti kemenjadian murid Prasekolah global yang mendapat maklumat kehidupan di Malaysia dengan slogan 1Malaysia.0 MATLAMAT Memastikan Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan (KSPK) yang . Ini selaras dengan objektif mencapai Negara maju yang hebat untuk diamalkan. Keunikan masyarakat di Malaysia berbilang bangsa dan agama merupakan satu kekuatan yang perlu diurus dan dirancang dengan bijaksana dan holistik.0 PENGENALAN 1Malaysia Prasekolah adalah satu inovasi pendekatan yang informal . Murid-murid Prasekolah juga boleh memahami mengenai amalan dan gaya hidup 1Malaysia.penemuan dan penyelesaian masalah.PUSAT KREATIF 1MALAYSIA PRASEKOLAH SK KAMPUNG LINDUNGAN JALAN PJS 10/11. Murid-murid berinteraksi. 3. 2.bebas dan selamat.Rakyat didahulukan pencapaian diutamakan.menghasilkan idea dan kemahiran melalui penerokaan. Pendidikan awal amat penting dalam pembangunan insan.

4 Merancang dan mengelolakan aktiviti pengayaan dan pembelajaran yang bermakna lagi menyeronokkan bagi perkembangan komunikasi.diamalkan dapat mewarnai kemenjadian murid Prasekolah secara global.fizikal.1 Memberi ruang dan peluang murid-murid Prasekolah menghayati dan memahami konsep 1Malaysia berdasarkan aras dan potensi mereka.2 Memberi ruang dan peluang murid-murid mengamalkan amalan yang sihat berdasarkan amalan 1Malaysia.kreativiti dan estetika murid Prasekolah.kerohanian dan moral emosi.3 Menyemai benih perpaduan yang menjadi nadi pembangunan Negara Malaysia. 4. 4.berminda kelas pertama beracuan konsep dan matlamat 1Malaysia 4.6 Di sudut 1Malaysia Prasekolah dapat mempamerkan hasil-kerja murid mengenai 1Malaysia.0 OBJEKTIF 4. . 4. 4.kognitif.5 Memberi kefahaman dan amalan asas bagi murid menerokai kehidupan keunikkan budaya di Malaysia. 4.

Ibubapa atau penjaga murid 2.Pn.5. Pn. Azizah bt Mat Lanchar (GPK KO) Penyelaras : Cik Noor Farezza bt Mustakim (G. Fuziah bt Talip (GPK HEM) 2. Suhaili b.0 AHLI JAWATANKUASA PELAKSANAAN 6. Pra) Setiausaha : En.Pra) Bendahari : Pn.0 SASARAN Semua kelas Prasekolah di Malaysia.1 Menubuhkan Jawatankuasa Peringkat Sekolah yang terdiri daripada:- Penasihat : En. Shamsuddin b. Awang HAmat (G. Nor’Aidah bt Nordin (Guru Penolong Kanan) Timbalan Pengerusi : 1.Guru-guru lain yang berkaitan 7.0 Peranan Jawatankuasa : . Husni (PPM) Ahli Jawatankuasa : 1. Ahmad Khairul b. Abu Abas (Guru Besar) Pengerusi : Pn. 6.

9 Lambang 1Malaysia 2.0 Sumber : 1.0 Tempat : Di dalam kelas Prasekolah 10.3 CD/VCD 2.7 Alatan permainan tradisional 2.1 Membuat bendera menggunakan beras/biji sagu yang diwarnakan atau kertas .hasil kerja murid 2. 8.12latan muzik 11.2 Carta/Gambar 2.Merancang program dan aktiviti yang menyeronokkan murid-murid Prasekolah mengenai konsep 1Malaysia dengan mengenal pasti keberhasilan yang hendak dicapai dan dikuasai oleh murid-murid Prasekolah.0 CADANGAN AKTIVITI 11.11 Boneka/Patung berbagai kaum 2.0 Tarikh dilaksanakan : 15 Ogos 2011 hingga 15 September 2011 9.10 Peralatan budaya hidup masyarakat Malaysia 2. Hasil.8 Bendera Malaysia dan bendera negeri-negeri 2.6 Kad ucapan pelbagai kaum 2.4 Pentas 2.5 Kostum pelbagai kaum 2.1 Buku cerita rakyat 2.Bahan Bantu pembelajaran murid 2.

11.00 RM10.5 Menghasilkan “Jari 1 Malaysia saya”. Gambar-gambar kebudayaan RM10.00 RM15.4 Menghasilkan sampul duit raya mengikut tema perayaan di Malaysia(Hari Raya. Tahun Baru Cina) 11.00 12.warna. Bendera Malaysia 2. Carta gambar perayaan 4. Deepavali.3Menghasilkan kad ucapan perayaan di Malaysia. Bendera Negeri 3.2Membuat mobail/rantaian perayaan di Malaysia. 11.0 Konsep: 1.0 Anggaran perbelanjaan: 1.00 JUMLAH RM65. 11. Kendiri positif dan pembelajaran . 12. Selamat Hari Deepavali dan Selamat Tahun Baru Cina . 11.00 RM30.6 Mempertandingkan tulisan dan hiasan paling kreatif perkataan Selamat Hari Raya Aidilfitri.

7 ) Mewujudkan keceriaan dan keindahan alam ( contoh : bina sudut kreativiti perayaan tiap kaum ) 2.0 Sumber Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan: 1. tanglung. pengurusan sekolah dan ibubapa bersama-sama menjana Prasekolah Berprestasi Tinggi dengan mengamalkan prinsip dan nilai-nilai 1Malaysia mencapai gagasan dan wawasan Negera Maju dan Hebat.Perpaduan 3.5 ) Mewarna gambar dalam ruang tertentu (contoh: Mewarna gambar ketupat. kad hari raya. .1. Pembantu Pengurusan Murid.Mengamalkan 1Malaysia 13.1. (KTI 1.2.15) Menggunting menghasilkan satu bentuk (contoh: mengunting lakaran ketupat. kad raya) 3.0HARAPAN Kolaboratif.3. tanglung.Pengetahuan 4. ( KM 6.2. pelita untuk membuat mobail perayaan) 14.8 Membuat corak dan rekaan mengikut kreativiti sendiri Melalui pelbagai aktiviti dengan bimbingan) (contoh: aktiviti mereka kad hari raya) 4. (PFK 1.inovasi dan kreativiti guru Prasekolah. (KTI 1.murid-murid.

………………………………… (AHMAD KHAIRUL B.A.0PENUTUP Pembinaan sudut 1Malaysia di Prasekolah dapat memberikan impak positif kepada semua warga Prasekolah khasnya dan warga sekolah khususnya.HJ ABU ABAS. AWANG HAMAT) Guru Prasekolah SK Kampung Lindungan ……………………………. 15.S. Disemak Oleh. Peranan ibubapa dan agensi lain turut sama dilibatkan melalui projek ini Tarikh: Disediakan Oleh.A) Guru Besar SK Kampung Lindungan .Semoga 1Malaysia Prasekolah dapat memberi cetusan idea dan membuat satu lagi transformasi pendidikan yang berkualiti di negara ini. Guru akan lebih kreatif dan semua hasil murid 1Malaysia dapat dipamerkan. (SHAMSUDDIN B.

tanglung merah dan sampul” ang pau” untuk kaum Cina dan pelita untuk kaum India.CADANGAN JADUAL PENGGUNAAN PUSAT KREATIF 1MALAYSIA PRASEKOLAH UiTM SK KAMPUNG LINDUNGAN TARIKH : 18/8/2011 HARI :KHAMIS MASA :8. 2. Setiap murid dibimbing untukmelipat sampul duit raya tersebut 5. Kemudian murid diminta untuk mengunting lakaran duit raya mengikut garisan yang telah ditetapkan. sampul boleh digunakan sebagai hiasan perayaan itu . Guru membahagikan murid kepada lima kumpulan dan mengedarkan lembaran kerja yang mempunyai lakaran sampul duit raya yang biasa di berikan sewaktu hari raya Malaysia. Murid diminta mewarnakan ruang yang ada pada lakaran sampul duit raya. Setelah siap. 4.guru di kelas. Guru menunjukkan model benda yang pasti ada di setiap perayaan di Malaysia.Contohnya ketupat dan sampul duit raya untuk kaum Melayu.30-9. .10 (40 MINIT) AKTIVITI : Menghasilkan Sampul Duit Raya 1. 3.

ULASAN/DAPATAN GURU: Aktiviti kreativiti menghasilkan mobail perayaan ini mampu memperkenalkan murid kepada jenis-jenis objek yang terkenal pada setiap perayaan bagi setiap kaum di Malaysia. LAPORAN BERGAMBAR AKTIVIIT SUDUT KREATIF 1MALAYSIA Sudut kreativiti 1Malaysia . Ia juga mampu meningkatkan kemahiran mata dan tangan mereka terutama kemahiran mengunting Disahkan Oleh: ……………………………….

Murid sedang mewarna sampul kad hari raya Murid menunjukkan sampul duit raya yang telah siap .

Sampul duit raya dihias di kelas prasekolah .

LAMPIRAN Hiasan mobail ketupat Hiasan Kad Hari Raya Hiasan mobail tanglung .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful