P. 1
Pusat Kreatif 1malaysia Prasekolah

Pusat Kreatif 1malaysia Prasekolah

|Views: 1,925|Likes:
Published by Fariza Mustakim

More info:

Published by: Fariza Mustakim on Mar 28, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/20/2013

pdf

text

original

KUMPULAN 3

DAERAH MPSJ

TAJUK: PUSAT KREATIF 1MALAYSIA PRASEKOLAH

NAMA AHLI KUMPULAN: 1. SITI SAFEDAH BT SHAARI (SK PUCHONG UTAMA 3) 2. NOOR FAREZZA BT MUSTAKIM (SK KG LINDUNGAN) 3. NOOR AMIZAH BT OTHMAN (SK BANDAR SUNWAY) 4. NORSAADIAH BT SHAARI (SK BANDAR SUNWAY) 5. YAMUNA DEVI A/P MUNIADY (SJKT CASTFIELD PUCHONG)

Pendidikan awal amat penting dalam pembangunan insan.bebas dan selamat. Murid-murid Prasekolah juga boleh memahami mengenai amalan dan gaya hidup 1Malaysia.penemuan dan penyelesaian masalah. 3.PUSAT KREATIF 1MALAYSIA PRASEKOLAH SK KAMPUNG LINDUNGAN JALAN PJS 10/11.Rakyat didahulukan pencapaian diutamakan. Ini selaras dengan objektif mencapai Negara maju yang hebat untuk diamalkan.0 MATLAMAT Memastikan Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan (KSPK) yang .0 RASIONAL Dalam bidang keberhasilan Utama Nasional Pendidikan Prasekolah akan memberi tumpuan meningkatkan kualiti kemenjadian murid Prasekolah global yang mendapat maklumat kehidupan di Malaysia dengan slogan 1Malaysia. Murid-murid berinteraksi. 46150 PETALING JAYA. SELANGOR 1. Keunikan masyarakat di Malaysia berbilang bangsa dan agama merupakan satu kekuatan yang perlu diurus dan dirancang dengan bijaksana dan holistik.menyeronokkan .0 PENGENALAN 1Malaysia Prasekolah adalah satu inovasi pendekatan yang informal .menghasilkan idea dan kemahiran melalui penerokaan.Pengalaman dan matlamat amat bermakna dan berkesan menyubur dan memantapkan potensi individu. 2.

fizikal. 4.berminda kelas pertama beracuan konsep dan matlamat 1Malaysia 4.4 Merancang dan mengelolakan aktiviti pengayaan dan pembelajaran yang bermakna lagi menyeronokkan bagi perkembangan komunikasi.1 Memberi ruang dan peluang murid-murid Prasekolah menghayati dan memahami konsep 1Malaysia berdasarkan aras dan potensi mereka.0 OBJEKTIF 4.diamalkan dapat mewarnai kemenjadian murid Prasekolah secara global.3 Menyemai benih perpaduan yang menjadi nadi pembangunan Negara Malaysia. 4. 4. 4. 4.2 Memberi ruang dan peluang murid-murid mengamalkan amalan yang sihat berdasarkan amalan 1Malaysia.kognitif.5 Memberi kefahaman dan amalan asas bagi murid menerokai kehidupan keunikkan budaya di Malaysia.kreativiti dan estetika murid Prasekolah. .6 Di sudut 1Malaysia Prasekolah dapat mempamerkan hasil-kerja murid mengenai 1Malaysia.kerohanian dan moral emosi.

Awang HAmat (G. Shamsuddin b. Pn.Guru-guru lain yang berkaitan 7. Suhaili b. Ahmad Khairul b. Fuziah bt Talip (GPK HEM) 2.0 Peranan Jawatankuasa : . Pra) Setiausaha : En. Husni (PPM) Ahli Jawatankuasa : 1. Azizah bt Mat Lanchar (GPK KO) Penyelaras : Cik Noor Farezza bt Mustakim (G. Abu Abas (Guru Besar) Pengerusi : Pn. Ibubapa atau penjaga murid 2.Pra) Bendahari : Pn.5.1 Menubuhkan Jawatankuasa Peringkat Sekolah yang terdiri daripada:- Penasihat : En. Nor’Aidah bt Nordin (Guru Penolong Kanan) Timbalan Pengerusi : 1. 6.0 SASARAN Semua kelas Prasekolah di Malaysia.0 AHLI JAWATANKUASA PELAKSANAAN 6.Pn.

1 Buku cerita rakyat 2.1 Membuat bendera menggunakan beras/biji sagu yang diwarnakan atau kertas .2 Carta/Gambar 2.hasil kerja murid 2. Hasil.10 Peralatan budaya hidup masyarakat Malaysia 2.9 Lambang 1Malaysia 2.11 Boneka/Patung berbagai kaum 2.0 CADANGAN AKTIVITI 11.Bahan Bantu pembelajaran murid 2.0 Tempat : Di dalam kelas Prasekolah 10.5 Kostum pelbagai kaum 2.Merancang program dan aktiviti yang menyeronokkan murid-murid Prasekolah mengenai konsep 1Malaysia dengan mengenal pasti keberhasilan yang hendak dicapai dan dikuasai oleh murid-murid Prasekolah.7 Alatan permainan tradisional 2.12latan muzik 11.6 Kad ucapan pelbagai kaum 2.4 Pentas 2.3 CD/VCD 2.0 Sumber : 1.8 Bendera Malaysia dan bendera negeri-negeri 2.0 Tarikh dilaksanakan : 15 Ogos 2011 hingga 15 September 2011 9. 8.

Kendiri positif dan pembelajaran . 11. 11. 11.00 12.2Membuat mobail/rantaian perayaan di Malaysia.00 RM15. Tahun Baru Cina) 11. Gambar-gambar kebudayaan RM10. Bendera Negeri 3.6 Mempertandingkan tulisan dan hiasan paling kreatif perkataan Selamat Hari Raya Aidilfitri.00 RM10. Carta gambar perayaan 4.warna.5 Menghasilkan “Jari 1 Malaysia saya”. Selamat Hari Deepavali dan Selamat Tahun Baru Cina . 12.4 Menghasilkan sampul duit raya mengikut tema perayaan di Malaysia(Hari Raya. 11. Deepavali.00 RM30. Bendera Malaysia 2.3Menghasilkan kad ucapan perayaan di Malaysia.00 JUMLAH RM65.0 Konsep: 1.0 Anggaran perbelanjaan: 1.

( KM 6.1. (KTI 1.Perpaduan 3.2.Pengetahuan 4.8 Membuat corak dan rekaan mengikut kreativiti sendiri Melalui pelbagai aktiviti dengan bimbingan) (contoh: aktiviti mereka kad hari raya) 4. kad raya) 3. tanglung. kad hari raya.15) Menggunting menghasilkan satu bentuk (contoh: mengunting lakaran ketupat. pengurusan sekolah dan ibubapa bersama-sama menjana Prasekolah Berprestasi Tinggi dengan mengamalkan prinsip dan nilai-nilai 1Malaysia mencapai gagasan dan wawasan Negera Maju dan Hebat. .2.0 Sumber Kurikulum Standard Prasekolah Kebangsaan: 1.Mengamalkan 1Malaysia 13. Pembantu Pengurusan Murid.7 ) Mewujudkan keceriaan dan keindahan alam ( contoh : bina sudut kreativiti perayaan tiap kaum ) 2. (KTI 1.1. pelita untuk membuat mobail perayaan) 14.0HARAPAN Kolaboratif. tanglung.murid-murid.5 ) Mewarna gambar dalam ruang tertentu (contoh: Mewarna gambar ketupat.3. (PFK 1.inovasi dan kreativiti guru Prasekolah.

(SHAMSUDDIN B. 15. AWANG HAMAT) Guru Prasekolah SK Kampung Lindungan ……………………………. Guru akan lebih kreatif dan semua hasil murid 1Malaysia dapat dipamerkan.0PENUTUP Pembinaan sudut 1Malaysia di Prasekolah dapat memberikan impak positif kepada semua warga Prasekolah khasnya dan warga sekolah khususnya.HJ ABU ABAS.Semoga 1Malaysia Prasekolah dapat memberi cetusan idea dan membuat satu lagi transformasi pendidikan yang berkualiti di negara ini. ………………………………… (AHMAD KHAIRUL B. Disemak Oleh.A.A) Guru Besar SK Kampung Lindungan .S. Peranan ibubapa dan agensi lain turut sama dilibatkan melalui projek ini Tarikh: Disediakan Oleh.

CADANGAN JADUAL PENGGUNAAN PUSAT KREATIF 1MALAYSIA PRASEKOLAH UiTM SK KAMPUNG LINDUNGAN TARIKH : 18/8/2011 HARI :KHAMIS MASA :8. 2.30-9. Murid diminta mewarnakan ruang yang ada pada lakaran sampul duit raya. Guru menunjukkan model benda yang pasti ada di setiap perayaan di Malaysia. 3. Kemudian murid diminta untuk mengunting lakaran duit raya mengikut garisan yang telah ditetapkan.guru di kelas.Contohnya ketupat dan sampul duit raya untuk kaum Melayu. tanglung merah dan sampul” ang pau” untuk kaum Cina dan pelita untuk kaum India. . sampul boleh digunakan sebagai hiasan perayaan itu . Guru membahagikan murid kepada lima kumpulan dan mengedarkan lembaran kerja yang mempunyai lakaran sampul duit raya yang biasa di berikan sewaktu hari raya Malaysia. Setelah siap.10 (40 MINIT) AKTIVITI : Menghasilkan Sampul Duit Raya 1. Setiap murid dibimbing untukmelipat sampul duit raya tersebut 5. 4.

LAPORAN BERGAMBAR AKTIVIIT SUDUT KREATIF 1MALAYSIA Sudut kreativiti 1Malaysia .ULASAN/DAPATAN GURU: Aktiviti kreativiti menghasilkan mobail perayaan ini mampu memperkenalkan murid kepada jenis-jenis objek yang terkenal pada setiap perayaan bagi setiap kaum di Malaysia. Ia juga mampu meningkatkan kemahiran mata dan tangan mereka terutama kemahiran mengunting Disahkan Oleh: ……………………………….

Murid sedang mewarna sampul kad hari raya Murid menunjukkan sampul duit raya yang telah siap .

Sampul duit raya dihias di kelas prasekolah .

LAMPIRAN Hiasan mobail ketupat Hiasan Kad Hari Raya Hiasan mobail tanglung .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->