PERGERAKAN DAN SOKONGAN BAGI HAIWAN

Mencari makanan

Mencari pasangan

Kepentingan pergerakan

Mencari persekitaran yang sesuai

Menjauhi musuh

Mengelakkan kesesakan sesuatu tempat

. . . .tidak hidup maka ia tidak boleh mengalami pertumbuhan.Untuk bertumbuh.cecair ini mempunyai tekanan hidrostatik mampu menyokong badan haiwan yg lembut.Kutikel adalah diselaputi lilin yang mencegah kehilangan air daripada serangga.rangka dalam ss e rangka rangka luar rangka hidros atik Rangka dalam -rangka ini terdapat dalam tubuh manusia dan haiwan vertebrata.melindungi struktur dalaman daripada rosak dan membolehkan haiwan bergerak. -bantuan otot membolehkannya bergerak.menyokong organ badan yang penting dan membolehkannya berfungsi dengan efisyen.terdapat pada haiwan bertubuh lembut. . Contoh: Mamalia Reptilia Amfibia Ikan ulat beluncas cacing tanah Obor-obor . . -Terdiri daripada tisu hidup seperti tulang dan rawan Contoh: Rangka luar Arthropoda seperti serangga dan ketam mempunyai rangka luar yang rigid. . -memberikannya bentuk. .serangga mempunyai kutikel sebagai rangka luar yang menutupi permukaan luar. arthropoda akan menukar kulit dalam satu proses yang dinamakan µecdysis¶ Contoh: Serangga Krustasia (Udang &Ketam) Moluska (Siput& kerang) Rangka hidrostatik .cecair dalaman yang disimpan pada tekanan di dalam ruang di dalam badan yang dikelilingi otot.

JENIS RANGKA DAN CONTOH-CONTOH HAIWAN RANGKA LUAR RANGKA HIDROSTATIK RANGKA DALAM RANGKA LUAR Mamalia Reptilia Amfibia Ikan RANGKA DALAM Serangga Krustasia (Udang &Ketam) Moluska (Siput& kerang) Ulat beluncas RANGKA Cacing tanah HIDROSTATIK Obor-obor .

Menyediakan sendi untuk pergerakan Menyediakan permukaan untuk pelekatan otot Kepentingan sistem rangka Menyokong berat badan .

Cecair di dalam badannya dialihkan ke belakang badan.Pergerakan haiwan Pergerakan cacing tanah - Bergerak dengan cara merayap. Apabila otot membujur di bahagian hadapan cacin g itu mengecut dan otot lingkar mengendur. Tindakan otot secara antagonis menghasilkan tekanan hidrostatik pada cecair dalam badan dan suatu gelombang peristalsis. Seluruh bahagian ventral badannya bersentuhan dengan permukaan pepejal. badannya menjadi gemuk dan pendek. .badannya menjadi kurus dan memanjang. Apabila otot lingkar di bahagian hadapan cacing tanah mengecut. Cecair dipindahkan ke bahagian ini oleh tekanan hidrostatik dan menyebabkan bahagian belakang ditarik ke depan. Pergerakan disebabkan oleh siri pengecutan dan pengenduran otot lingkar dan otot membujur pada dinding badan. Pada bahagian ventral terdapat keta yang bertindak sebagai cangkuk semasa pergerakan. otot membujur akan mengendur.

.

- BERJALAN Menggunakan tiga kaki serentak untuk bergerak dan tiga kaki yang lain untuk menyokong badan. Pergerakan dibantu oleh otot-otot yang mengecut dan mengendur secara antagonis untuk meluruskan kakinya. sayapnya tersentak ke bawah dan ke hadapan sedikit. Apabila kumpulan tiga kaki (pertama) mencengkam pada tanah. sayapnya bergerak ke belakang sedikit. Semasa ayunan ke bawah. TERBANG Mempunyai dua pasang sayap di bahagian toraks. - - Setiap kumpulan tiga kaki terdiri daripada kaki pertama dan kaki ketiga pada sebelah badan yang sama dan kaki kedua pada sebelah badan yang lain. Sayap belakangnya mengepak-ngepak ke atas dan ke bawah. Membolehkan belalang melayang di udara dengan rintangan yang rendah. MELOMPAT - Mempunyai kaki belakang yang panjang dan dapat dilipat dalam bentuk Z. . kumpulan tiga kaki yang kedua pula terangkat dan terayun ke hadapan. Rintangan tanah menyebabkan pergerakan dalam arah yang berlawanan-ke depan dan belakang. terbang dan berjalan. Menghasilkan rintangan udara yang tinggi pada permukaan bawah sayap dan mendorong belalang bergerak ke atas dan ke hadapan. Sayap hadapan yang tebal melindungi sayap belakang yang nipis . Semasa ayunan ke atas.Pergerakan belalang - Melompat. Akan meluruskan kaki belakangnya ke bellakang. ringan dan luas apabila dilipatkan.

.

- KESEIMBANGAN BADAN IKAN - Sirip berfungsi memelihara keseimbangan badan ikan semasa pergerakannya. Sirip pelvis ² mencegah junaman dan golekan. Pengecutan oto sebelah kanan akan menarik ekor ke sebelah kanan . Sirip yang berpasangan terdiri daripada sirip pelvis dan sirip pektoral. Kibasan ekor secara berterusan hanya menghasilkan suatu daya tujahan yang menolak ikan itu ke hadapan kerana kedua-dua daya ke sisi yang bertentangan membatalkan kesannya. sirip ekornya dikibas ke kiri dank e kanan untuk membengkokkan badannya ke kiri dan ke kanan agar dapat bergerak ke hadapan. Pergerakan ikan disebabkan oleh tindakan oto yang berbentuk W (otot miotom) di kedua-dua belah tulang belakangnya serta tindakan sirip-siripnya. . - - Kibasan ekor ikan ini disebabkan oleh pengecutan dan pengenduran otot miotom di kedua-dua belah tulang belakang secara antogonis. PERGERAKAN KE BELAKANG Semasa berenang. Mempunyai sisik tersusun menghala ke belakang untuk mengurangkan rintangan pergerakan dalam air. Sirip tak berpasangan yang terdiri daripada ridip dan sirip dubur mencegah pesongan dan golekan.PERGERAKAN IKAN - Mempunyai bentuk larus untuk mengurangkan rintangan dalam air. Sirip pektoral ² bertindak sebagai kemudi untuk menukar haluan dan sebagai brek untuk memperlahankan atau memberhentikan pergerakan. pengecutan otot di sebelah kiri menarik ekor ke kiri.

.

.

Kaki hadapan bertindak sebagai penyerap getaran semasa pendaratan. Badan yang ringan ² tulangnya berongga . PERGERAKAN BURUNG - Badan berbentuk larus ² mengurangkan rintangan di udara semasa terbang. Tindakan ini menolak katak ke atas dan ke hadapan. Kaki hadapan katak yang lebih kecil dihulurkan untuk mendarat dan kaki belakangnya ditarik ke badan apabila mendarat. kepala kecil. Membran ini menyediakan satu luas permukaan yang besar untuk menolak melalui air. badan tidak berlemak. Otot peha mengecut untuk meluruskan kaki belakang dengan cepat dan menolak tanah ke bawah dan belakang. Sesetengah organ seperti testis dan ginjal wujud secara tunggal dan tidak berpasangan. MELOMPAT - Katak mempunyai kaki yang panjang dan dapat dilipat menjadi bentuk Z dengan otot yang besar dan kuat. Sayap berbentuk aerofoil ² menghasilkan daya angkat yang membolehkan burung terbang. Badan burung ² diliputi bulu pelepah yang kalis air menyebabkan badannya tidak basah dan sentiasa kering.Pergerakan katak BERENANG - Menggunakan membran di antara jari-jari kaki belakangnya untuk berenang. Bulu pelepah ² pada ekor dan kepak membantu menambahkan luas permukaan sayap. .

.PENERBANGAN BURUNG - Berlaku melalui dua cara: a) Kibasan sayap b) Meluncur - Semasa mengibas sayap ke bawah. Satu daya angkat terhasil dan mengangkat burung. Aliran udara yang lebih laju di bahagian atas sayap menghasilkan kawasan tekanan tinggi di bahagian bawah sayap. Tujahan dipindahkan dari kepak ke korakoid. Seluruh badan diangkat ke atas. sayap bertindak sebagai satu aerofoil. i) ii) iii) iv) v) Pektoralis major mengecut kepak ditarik ke bawah rintangan udara memberikan satu tujahan ke atas. Ini merupakan prinsip Bernoulli. - Semasa meluncur .

penulis.my http://sainst2.blogspot. 2. Betsy Teh Lay Hong. http://books.com/ .longman.2005. 3. Siri teks referens Biologi. ting 4&5.google.com. 4.PEARSON .Bibliografi 1.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.