PERGERAKAN DAN SOKONGAN BAGI HAIWAN

Mencari makanan

Mencari pasangan

Kepentingan pergerakan

Mencari persekitaran yang sesuai

Menjauhi musuh

Mengelakkan kesesakan sesuatu tempat

Untuk bertumbuh.serangga mempunyai kutikel sebagai rangka luar yang menutupi permukaan luar. -Terdiri daripada tisu hidup seperti tulang dan rawan Contoh: Rangka luar Arthropoda seperti serangga dan ketam mempunyai rangka luar yang rigid. .cecair ini mempunyai tekanan hidrostatik mampu menyokong badan haiwan yg lembut.terdapat pada haiwan bertubuh lembut.menyokong organ badan yang penting dan membolehkannya berfungsi dengan efisyen. -bantuan otot membolehkannya bergerak. . .Kutikel adalah diselaputi lilin yang mencegah kehilangan air daripada serangga. -memberikannya bentuk. . . arthropoda akan menukar kulit dalam satu proses yang dinamakan µecdysis¶ Contoh: Serangga Krustasia (Udang &Ketam) Moluska (Siput& kerang) Rangka hidrostatik . Contoh: Mamalia Reptilia Amfibia Ikan ulat beluncas cacing tanah Obor-obor . .tidak hidup maka ia tidak boleh mengalami pertumbuhan. .rangka dalam ss e rangka rangka luar rangka hidros atik Rangka dalam -rangka ini terdapat dalam tubuh manusia dan haiwan vertebrata.cecair dalaman yang disimpan pada tekanan di dalam ruang di dalam badan yang dikelilingi otot.melindungi struktur dalaman daripada rosak dan membolehkan haiwan bergerak. .

JENIS RANGKA DAN CONTOH-CONTOH HAIWAN RANGKA LUAR RANGKA HIDROSTATIK RANGKA DALAM RANGKA LUAR Mamalia Reptilia Amfibia Ikan RANGKA DALAM Serangga Krustasia (Udang &Ketam) Moluska (Siput& kerang) Ulat beluncas RANGKA Cacing tanah HIDROSTATIK Obor-obor .

Menyediakan sendi untuk pergerakan Menyediakan permukaan untuk pelekatan otot Kepentingan sistem rangka Menyokong berat badan .

badannya menjadi kurus dan memanjang. Pergerakan disebabkan oleh siri pengecutan dan pengenduran otot lingkar dan otot membujur pada dinding badan. Cecair dipindahkan ke bahagian ini oleh tekanan hidrostatik dan menyebabkan bahagian belakang ditarik ke depan. Pada bahagian ventral terdapat keta yang bertindak sebagai cangkuk semasa pergerakan. Apabila otot lingkar di bahagian hadapan cacing tanah mengecut. Cecair di dalam badannya dialihkan ke belakang badan. badannya menjadi gemuk dan pendek. . Seluruh bahagian ventral badannya bersentuhan dengan permukaan pepejal.Pergerakan haiwan Pergerakan cacing tanah - Bergerak dengan cara merayap. Tindakan otot secara antagonis menghasilkan tekanan hidrostatik pada cecair dalam badan dan suatu gelombang peristalsis. otot membujur akan mengendur. Apabila otot membujur di bahagian hadapan cacin g itu mengecut dan otot lingkar mengendur.

.

Pergerakan dibantu oleh otot-otot yang mengecut dan mengendur secara antagonis untuk meluruskan kakinya. MELOMPAT - Mempunyai kaki belakang yang panjang dan dapat dilipat dalam bentuk Z. - BERJALAN Menggunakan tiga kaki serentak untuk bergerak dan tiga kaki yang lain untuk menyokong badan. Sayap hadapan yang tebal melindungi sayap belakang yang nipis . - - Setiap kumpulan tiga kaki terdiri daripada kaki pertama dan kaki ketiga pada sebelah badan yang sama dan kaki kedua pada sebelah badan yang lain. terbang dan berjalan. . Semasa ayunan ke atas.Pergerakan belalang - Melompat. Rintangan tanah menyebabkan pergerakan dalam arah yang berlawanan-ke depan dan belakang. Membolehkan belalang melayang di udara dengan rintangan yang rendah. sayapnya tersentak ke bawah dan ke hadapan sedikit. Sayap belakangnya mengepak-ngepak ke atas dan ke bawah. ringan dan luas apabila dilipatkan. Menghasilkan rintangan udara yang tinggi pada permukaan bawah sayap dan mendorong belalang bergerak ke atas dan ke hadapan. Akan meluruskan kaki belakangnya ke bellakang. Apabila kumpulan tiga kaki (pertama) mencengkam pada tanah. Semasa ayunan ke bawah. kumpulan tiga kaki yang kedua pula terangkat dan terayun ke hadapan. sayapnya bergerak ke belakang sedikit. TERBANG Mempunyai dua pasang sayap di bahagian toraks.

.

Pengecutan oto sebelah kanan akan menarik ekor ke sebelah kanan . Sirip pelvis ² mencegah junaman dan golekan. Kibasan ekor secara berterusan hanya menghasilkan suatu daya tujahan yang menolak ikan itu ke hadapan kerana kedua-dua daya ke sisi yang bertentangan membatalkan kesannya. Pergerakan ikan disebabkan oleh tindakan oto yang berbentuk W (otot miotom) di kedua-dua belah tulang belakangnya serta tindakan sirip-siripnya. - - Kibasan ekor ikan ini disebabkan oleh pengecutan dan pengenduran otot miotom di kedua-dua belah tulang belakang secara antogonis. Mempunyai sisik tersusun menghala ke belakang untuk mengurangkan rintangan pergerakan dalam air.PERGERAKAN IKAN - Mempunyai bentuk larus untuk mengurangkan rintangan dalam air. Sirip yang berpasangan terdiri daripada sirip pelvis dan sirip pektoral. . PERGERAKAN KE BELAKANG Semasa berenang. Sirip pektoral ² bertindak sebagai kemudi untuk menukar haluan dan sebagai brek untuk memperlahankan atau memberhentikan pergerakan. Sirip tak berpasangan yang terdiri daripada ridip dan sirip dubur mencegah pesongan dan golekan. sirip ekornya dikibas ke kiri dank e kanan untuk membengkokkan badannya ke kiri dan ke kanan agar dapat bergerak ke hadapan. pengecutan otot di sebelah kiri menarik ekor ke kiri. - KESEIMBANGAN BADAN IKAN - Sirip berfungsi memelihara keseimbangan badan ikan semasa pergerakannya.

.

.

Kaki hadapan katak yang lebih kecil dihulurkan untuk mendarat dan kaki belakangnya ditarik ke badan apabila mendarat. Tindakan ini menolak katak ke atas dan ke hadapan. PERGERAKAN BURUNG - Badan berbentuk larus ² mengurangkan rintangan di udara semasa terbang. Kaki hadapan bertindak sebagai penyerap getaran semasa pendaratan. . kepala kecil. MELOMPAT - Katak mempunyai kaki yang panjang dan dapat dilipat menjadi bentuk Z dengan otot yang besar dan kuat. Badan burung ² diliputi bulu pelepah yang kalis air menyebabkan badannya tidak basah dan sentiasa kering. Bulu pelepah ² pada ekor dan kepak membantu menambahkan luas permukaan sayap. Badan yang ringan ² tulangnya berongga . Sesetengah organ seperti testis dan ginjal wujud secara tunggal dan tidak berpasangan. Membran ini menyediakan satu luas permukaan yang besar untuk menolak melalui air.Pergerakan katak BERENANG - Menggunakan membran di antara jari-jari kaki belakangnya untuk berenang. badan tidak berlemak. Sayap berbentuk aerofoil ² menghasilkan daya angkat yang membolehkan burung terbang. Otot peha mengecut untuk meluruskan kaki belakang dengan cepat dan menolak tanah ke bawah dan belakang.

sayap bertindak sebagai satu aerofoil. Tujahan dipindahkan dari kepak ke korakoid. Seluruh badan diangkat ke atas. Satu daya angkat terhasil dan mengangkat burung. Aliran udara yang lebih laju di bahagian atas sayap menghasilkan kawasan tekanan tinggi di bahagian bawah sayap. Ini merupakan prinsip Bernoulli. - Semasa meluncur . .PENERBANGAN BURUNG - Berlaku melalui dua cara: a) Kibasan sayap b) Meluncur - Semasa mengibas sayap ke bawah. i) ii) iii) iv) v) Pektoralis major mengecut kepak ditarik ke bawah rintangan udara memberikan satu tujahan ke atas.

my http://sainst2. 3. 2. ting 4&5.google. Siri teks referens Biologi.PEARSON .Bibliografi 1. http://books. Betsy Teh Lay Hong.longman. 4.com.blogspot.2005.penulis.com/ .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful