P. 1
62270740 Pergerakan Dan Sokongan Haiwan

62270740 Pergerakan Dan Sokongan Haiwan

|Views: 205|Likes:
Published by Zuha Harith

More info:

Published by: Zuha Harith on Mar 29, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/09/2015

pdf

text

original

PERGERAKAN DAN SOKONGAN BAGI HAIWAN

Mencari makanan

Mencari pasangan

Kepentingan pergerakan

Mencari persekitaran yang sesuai

Menjauhi musuh

Mengelakkan kesesakan sesuatu tempat

.tidak hidup maka ia tidak boleh mengalami pertumbuhan.Kutikel adalah diselaputi lilin yang mencegah kehilangan air daripada serangga.Untuk bertumbuh. arthropoda akan menukar kulit dalam satu proses yang dinamakan µecdysis¶ Contoh: Serangga Krustasia (Udang &Ketam) Moluska (Siput& kerang) Rangka hidrostatik . -memberikannya bentuk. .terdapat pada haiwan bertubuh lembut. Contoh: Mamalia Reptilia Amfibia Ikan ulat beluncas cacing tanah Obor-obor . . -bantuan otot membolehkannya bergerak.cecair ini mempunyai tekanan hidrostatik mampu menyokong badan haiwan yg lembut.rangka dalam ss e rangka rangka luar rangka hidros atik Rangka dalam -rangka ini terdapat dalam tubuh manusia dan haiwan vertebrata. . -Terdiri daripada tisu hidup seperti tulang dan rawan Contoh: Rangka luar Arthropoda seperti serangga dan ketam mempunyai rangka luar yang rigid. .menyokong organ badan yang penting dan membolehkannya berfungsi dengan efisyen.serangga mempunyai kutikel sebagai rangka luar yang menutupi permukaan luar.melindungi struktur dalaman daripada rosak dan membolehkan haiwan bergerak. .cecair dalaman yang disimpan pada tekanan di dalam ruang di dalam badan yang dikelilingi otot. . .

JENIS RANGKA DAN CONTOH-CONTOH HAIWAN RANGKA LUAR RANGKA HIDROSTATIK RANGKA DALAM RANGKA LUAR Mamalia Reptilia Amfibia Ikan RANGKA DALAM Serangga Krustasia (Udang &Ketam) Moluska (Siput& kerang) Ulat beluncas RANGKA Cacing tanah HIDROSTATIK Obor-obor .

Menyediakan sendi untuk pergerakan Menyediakan permukaan untuk pelekatan otot Kepentingan sistem rangka Menyokong berat badan .

Pada bahagian ventral terdapat keta yang bertindak sebagai cangkuk semasa pergerakan. Cecair dipindahkan ke bahagian ini oleh tekanan hidrostatik dan menyebabkan bahagian belakang ditarik ke depan. Cecair di dalam badannya dialihkan ke belakang badan. badannya menjadi gemuk dan pendek. .badannya menjadi kurus dan memanjang. Apabila otot lingkar di bahagian hadapan cacing tanah mengecut. Tindakan otot secara antagonis menghasilkan tekanan hidrostatik pada cecair dalam badan dan suatu gelombang peristalsis. Apabila otot membujur di bahagian hadapan cacin g itu mengecut dan otot lingkar mengendur. Seluruh bahagian ventral badannya bersentuhan dengan permukaan pepejal.Pergerakan haiwan Pergerakan cacing tanah - Bergerak dengan cara merayap. otot membujur akan mengendur. Pergerakan disebabkan oleh siri pengecutan dan pengenduran otot lingkar dan otot membujur pada dinding badan.

.

terbang dan berjalan. . TERBANG Mempunyai dua pasang sayap di bahagian toraks. kumpulan tiga kaki yang kedua pula terangkat dan terayun ke hadapan. - BERJALAN Menggunakan tiga kaki serentak untuk bergerak dan tiga kaki yang lain untuk menyokong badan. Membolehkan belalang melayang di udara dengan rintangan yang rendah. Semasa ayunan ke bawah. Menghasilkan rintangan udara yang tinggi pada permukaan bawah sayap dan mendorong belalang bergerak ke atas dan ke hadapan. MELOMPAT - Mempunyai kaki belakang yang panjang dan dapat dilipat dalam bentuk Z. Sayap hadapan yang tebal melindungi sayap belakang yang nipis . sayapnya bergerak ke belakang sedikit.Pergerakan belalang - Melompat. - - Setiap kumpulan tiga kaki terdiri daripada kaki pertama dan kaki ketiga pada sebelah badan yang sama dan kaki kedua pada sebelah badan yang lain. Rintangan tanah menyebabkan pergerakan dalam arah yang berlawanan-ke depan dan belakang. ringan dan luas apabila dilipatkan. Apabila kumpulan tiga kaki (pertama) mencengkam pada tanah. Sayap belakangnya mengepak-ngepak ke atas dan ke bawah. Semasa ayunan ke atas. Pergerakan dibantu oleh otot-otot yang mengecut dan mengendur secara antagonis untuk meluruskan kakinya. Akan meluruskan kaki belakangnya ke bellakang. sayapnya tersentak ke bawah dan ke hadapan sedikit.

.

Sirip yang berpasangan terdiri daripada sirip pelvis dan sirip pektoral. Mempunyai sisik tersusun menghala ke belakang untuk mengurangkan rintangan pergerakan dalam air. Pergerakan ikan disebabkan oleh tindakan oto yang berbentuk W (otot miotom) di kedua-dua belah tulang belakangnya serta tindakan sirip-siripnya.PERGERAKAN IKAN - Mempunyai bentuk larus untuk mengurangkan rintangan dalam air. Sirip pektoral ² bertindak sebagai kemudi untuk menukar haluan dan sebagai brek untuk memperlahankan atau memberhentikan pergerakan. Sirip tak berpasangan yang terdiri daripada ridip dan sirip dubur mencegah pesongan dan golekan. sirip ekornya dikibas ke kiri dank e kanan untuk membengkokkan badannya ke kiri dan ke kanan agar dapat bergerak ke hadapan. - - Kibasan ekor ikan ini disebabkan oleh pengecutan dan pengenduran otot miotom di kedua-dua belah tulang belakang secara antogonis. Kibasan ekor secara berterusan hanya menghasilkan suatu daya tujahan yang menolak ikan itu ke hadapan kerana kedua-dua daya ke sisi yang bertentangan membatalkan kesannya. Sirip pelvis ² mencegah junaman dan golekan. Pengecutan oto sebelah kanan akan menarik ekor ke sebelah kanan . . - KESEIMBANGAN BADAN IKAN - Sirip berfungsi memelihara keseimbangan badan ikan semasa pergerakannya. pengecutan otot di sebelah kiri menarik ekor ke kiri. PERGERAKAN KE BELAKANG Semasa berenang.

.

.

PERGERAKAN BURUNG - Badan berbentuk larus ² mengurangkan rintangan di udara semasa terbang.Pergerakan katak BERENANG - Menggunakan membran di antara jari-jari kaki belakangnya untuk berenang. Kaki hadapan katak yang lebih kecil dihulurkan untuk mendarat dan kaki belakangnya ditarik ke badan apabila mendarat. badan tidak berlemak. Membran ini menyediakan satu luas permukaan yang besar untuk menolak melalui air. Sayap berbentuk aerofoil ² menghasilkan daya angkat yang membolehkan burung terbang. kepala kecil. Badan yang ringan ² tulangnya berongga . Tindakan ini menolak katak ke atas dan ke hadapan. MELOMPAT - Katak mempunyai kaki yang panjang dan dapat dilipat menjadi bentuk Z dengan otot yang besar dan kuat. Kaki hadapan bertindak sebagai penyerap getaran semasa pendaratan. Badan burung ² diliputi bulu pelepah yang kalis air menyebabkan badannya tidak basah dan sentiasa kering. . Otot peha mengecut untuk meluruskan kaki belakang dengan cepat dan menolak tanah ke bawah dan belakang. Bulu pelepah ² pada ekor dan kepak membantu menambahkan luas permukaan sayap. Sesetengah organ seperti testis dan ginjal wujud secara tunggal dan tidak berpasangan.

Satu daya angkat terhasil dan mengangkat burung.PENERBANGAN BURUNG - Berlaku melalui dua cara: a) Kibasan sayap b) Meluncur - Semasa mengibas sayap ke bawah. Tujahan dipindahkan dari kepak ke korakoid. i) ii) iii) iv) v) Pektoralis major mengecut kepak ditarik ke bawah rintangan udara memberikan satu tujahan ke atas. . Seluruh badan diangkat ke atas. Ini merupakan prinsip Bernoulli. - Semasa meluncur . Aliran udara yang lebih laju di bahagian atas sayap menghasilkan kawasan tekanan tinggi di bahagian bawah sayap. sayap bertindak sebagai satu aerofoil.

PEARSON . Siri teks referens Biologi.com.my http://sainst2.2005. Betsy Teh Lay Hong.com/ .penulis. ting 4&5.google. 4.Bibliografi 1. 2. http://books. 3.longman.blogspot.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->