.

.

.

.

.

2 Darah mengalir masing-masing ke ventrikel kanan melalui injap trikuspid dan ventrikel kiri melalui injap bikuspid. (iii) SAN menjanakan satu gelombang impuls yang tersebar ke dua atrium dan menyebabkan atrium mengecut secara serentak. Darah beroksigen dipam keluar dari ventrikel kiri. (iv) Darah dipaksa keluar dari atrium ke ventrikel. . (ii) Impuls dari atrium sampai ke AVN dan merangsangnya untuk menjana impuls. (ii) SAN bertindak sebagai perentak yang memulakan denyutan jantung. (iii) Impuls dari AVN bertindak pada dinding ventrikel. Peredaran darah pada manusia 1 Darah digerakkan melalui sistem peredaran manusia oleh: (a) pengepaman jantung (b) pengecutan otot-otot rangka di sekeliling vena 2 Pengepaman jantung Jantung berfungsi sebagai dua pam: (a) Pengecutankedua-dua atrium secara serentak untuk mengepam darah ke dalam ventrikel Tindakan nodus sinoatrium (SAN) (i) Nodus sino atrium adalah sekumpulan sel khusus yang terletak di dinding atrium kanan berdekatan dengan salur masuk ke anterior vena kava. (b) Pengecutan kedua-dua ventrikel secara serentak untuk mengepam darah keluar dari jantung Tindakan nodus atrioventrikel (AVN) (i) Nodus atrioventrikel terletak di bawah atrium kanan. yang mengecut secara serentak untuk mengepam darah keluar dari jantung. 3 Darah terdeoksigen dipam keluar dari jantung dari ventrikel kanan.

. (ii) Otot rangka mengecut (apabila badan bergerak) dan menghasilkan satu daya pada vena.9). Maka injap memastikan darah mengalir dalam satu arah. (iii) Injap sabit di sepanjang vena mengelakkan darah daripada mengalir secara terbalik. (c) Darah di dalam vena juga mengalir melawan tarikan graviti. arteriol dan kapilari. menjana tekanan yang lebih kuat untuk mengepam darah melalui aorta ke arteri lain di dalam badan (Rajah 10. Rajah 10. Tekanan di dalam vena meningkat dan memaksa darah untuk mengalir ke jantung. tekanan tidak mencukupi untuk mengepam darah kembali ke jantung. Ventrikel kiri yang lebih tebal dan berotot daripada ventrikel kanan. (i) Otot rangka biasanya terdapat di sekeliling vena.10).(iv) Ventrikel kanan mengepam darah ke dalam peparu melalui arteri pulmonari. tekanan berkurang.9 Pengepaman jantung 3 Pengecutan otot rangka di sekeliling vena (a) Semasa darah mengalir melalui arteri. (d) Pengecutan otot rangka di sekeliling vena membolehkan darah mengalir semula ke jantung (Rajah 10. (b) Di vena.

4 Denyutan jantung boleh bertambah disebabkan oleh: (a) rembesan hormon adrenalina (b) pertambahan tekanan separa karbon dioksida di dalam darah (c) pertambahan suhu badan 5 Pertambahan denyutan jantung menambahkan tekanan darah.Mekanisme pengawalaturan tekanan darah 1 Tekanan darah adalah daya yang dikenakan pada din ding arteri. . 2 Tekanan darah adalah paling tinggi semasa sistol ventrikel dan paling rendah semasa diastol. 3 Baroreseptor adalah reseptor peka regangan pada dinding aorta dan arteri karotid yang mengawal tekanan darah yang mengalir ke dalam badan dan otak (Rajah 10. Tekanan darah normal = 120/80mm Hg.11).

2 Sistem peredaran terbuka (a) Darah tidak mengalir di dalam salur darah. (c) Darah yang bercampur dengan bendalir di sekeliling sel dipanggil hemolimfa.Sistem Peredaran Terdapat dua jenis sistem peredaran: 1 Sistem peredaran tertutup . hemolimfa ditolak kembali ke jantung melalui lubang-lubang kecil di jantung. (b) Jantung bertiub mengepam darah ke dalam ruang berisi bendalir di sekeliling sel yang dipanggil hemoselom.Darah mengalir melalui salur darah bertutup secara berterusan di seluruh badan. contohnya dalam serangga. (d) Pertukaran nutrien dan bahan buangan berlaku di antara sel dengan hemolimfa di sekelilingnya. dua atrium dan dua ventrikel .12). Sistem peredaran pada manusia ( SPM 2004 K2 BGN A SOALAN 3) 1 Manusia mempunyai sistem peredaran ganda dua tertutup dan lengkap yang terdiri daripada: (a) sistem peredaran pulmonari (b) sistem peredaran sistemik 2 Darah mengalir melalui jantung sebanyak dua kali dalam satu kitar lengkap (Rajah 10. (e) Apabila jantung mengendur. 3 Jantung manusia mempunyai empat ruang.

4 Rajah 10. Sistem peredaran ikan . (c) Ventrikel kiri mempunyai dinding berotot yang tebal bagi menyediakan tekanan yang lebih tinggi untuk mengepam darah ke seluruh bahagian badan.(a) Septum di antara bahagian kanan dan kiri jantung menghalang percampuran darah beroksigen dan darah terdeoksigen.13 menunjukkan gambaran sistem peredaran manusia. b) Bekalan yang kaya oksigen dan nutrien dibawa dengan pantas ke tisu badan untuk memenuhi keperluan kadar metabolisme yang tinggi. (d) Ventrikel kanan mempunyai dinding yang lebih nipis dan kurang berotot bagi menyediakan tekanan yang mencukupi untuk mengepam darah ke peparu yang berdekatan.

Sistem peredaran pada amfibia 1 Amfibia seperti katak mempunyai sistem peredaran ganda dua tertutup yang tidak lengkap (Rajah 10.14 menunjukkan aliran darah dalam sistem peredaran ikan. 3 Darah beroksigen bercampur dengan darah terdeoksigen di dalam ventrikel. Menghalang kehilangan darah yang serius . 3 Jantung mempunyai dua ruang. 4 Rajah 10. 2 Jantung mempunyai tiga ruang. MEKANISME PEMBEKUAN DARAH Keperluan Pembekuan Darah pada Salur Darah yang Rosak 1.15). 4 Darah mengandungi kurang oksigen dan tidak mencukupi untuk memenuhi keperluan sel amfibia. dua atrium dan satu ventrikel.1 Ikan mempunyai sistem peredaran tertutup tunggal. 2 Darah mengalir melalui jantung sekali dalam satu kitar yang lengkap. satu atrium dan satu ventrikel. amfibia adalah tidak aktif. Maka.

SISTEM LIMFA Pembentukan Bendalir Interstis .16 menunjukkan proses pembekuan darah.2 Menghalang kemasukan mikroorganisma dan partikel asing 3 Mengekalkan tekanan darah 4 Mengekalkan peredaran darah di dalam sistem peredaran tertutup 5 Rajah 10.

duktus limfa kanan) (b) nodus limfa (di leher. nutrien dan bahan kumuh. 6 Bendalir interstis adalah medium bagi pertukaran nutrien.1 Apabila darah mengalir dari arteriol ke dalam kapilari. ketiak dan kelangkang) (i) menghasilkan limfosit yang memberikan keimunan (ii) mengandungi fagosit yang menapis keluar bakteria dan partikel asing lain seeara fagositosis (e) kapilari limfa dengan hujung buntu . terdapat tekanan hidrostatik yang tinggi di dalam kapilari.18): (a) salur limfa (duktus toraks. Struktur Sistem Limfa 1. 3 Molekul kecil bahan terlarut seperti glukosa. mineral dan air meresap keluar dari kapilari ke dalam ruang di antara sel. 2 Menjadi medium yang membekalkan sel dengan keperluan sel dan mengangkut keluar bahan kumuh. platlet dan protein plasma tidak dapat melepasi dinding kapilari. 4 Bendalir yang mengisi ruang di antara sel disebut bendalir interstis atau bendalir tisu . Kepentingan Bendalir Interstis 1 Membentuk persekitaran dalaman badan. asid amino. 3 Menjadi medium bagi pertukaran gas. 2 Tekanan yang tinggi menolak sebahagian plasma untuk mengalir keluar ke dalam ruang di antara sel (Rajah 10. Sistem limfa terdiri daripada (Rajah 10. Bendalir interstis kemudian dipanggil limfa. 5 Molekul yang lebih besar seperti eritrosit. 7 Bendalir interstis dikembalikan ke sistem peredaran melalui dua cara: (a) 90% daripadanya meresap kembali ke dalam kapilari darah (b) 10% meresap ke dalam kapilari limfa dalam sistem limfa. bahan buangan dan gas antara sel bad an dengan kapilari.17). Leukosit seperti fagosit dapat menyelit melalui liang-liang pada dinding kapilari.

3 Aliran limfa di dalam salur limfa dibantu oleh pengecutan otot rangka di sekelilingnya. Peranan Sistem Limfa dalam Pengangkutan 1 Mengumpulkan bendalir interstis dan mengembalikannya ke sistem peredaran melalui vena subklavikel 2 Mengangkut lipid. E dan K dari lakteal (kapilari limfa) vilus ke dalam duktus toraks dan kemudian kembali ke sistem peredaran melalui vena subklavikel kiri 3 Mengangkut nutrien dan bahan buangan dalam bendalir interstis kembali ke sistem peredaran Kegagalan Bendalir Interstis Kembali ke Sistem Peredaran . limpa 2 Salur limfa mempunyai injap untuk mencegah pengaliran balik limfa dan untuk memastikan limfa mengalir dalam satu arah sahaja.(d) organ lain seperti kelenjar timus. usus kecil dan keseluruhan bahagian bawah badan. Limfa dibawa oleh duktus toraks ke vena subklavikel kiri untuk memasuki sistem peredaran. gliserol dan vitamin A. tangan dan toraks ke vena subklavikel kanan. 5 Duktus limfa kanan mengangkut limfa dari bahagian kanan kepala. 4 Duktus toraks mengumpullimfa daripada bahagian kiri badan. D.

Keadaan ini dipanggil edema. PERANAN SISTEM PENGANGKUTAN DALAM PERTAHANAN BADAN Mekanisme pertahanan badan melindungi badan daripada penyakit berjangkit melalui: (a) pencegahan kemasukan patogen ke dalam badan (b) tindak balas dengan patogen yang memasuki badan 2 Badan kita mempunyai tiga barisan pertahanan terhadap patogen. (e) Trombosis koronari berlaku apabila darah membeku di dalam arteri koronari. lalu menyebabkan serangan jantung.1 Kadang kala bendalir interstis gagal kembali ke sistem peredaran disebabkan halangan dalam aliran limfa kerana jangkitan pada nodus limfa atau sekatan di dalam salur limfa. (d) Apabila embolus terperangkap di dalam salur darah yang lebih kedl dan menyebabkan penyumbatan. (f) Sekatan darah ke otak menyebabkan strok. (a) Barisan pertahanan pertama: kulit dan membran mukus (b) Barisan pertahanan kedua: fagositosis oleh fagosit (c) Barisan pertahanan ketiga: penghasilan antibodi oleh limfosit Barisan Pertahanan Pertama 1 Kemasukan mikroorganisma ke dalam badan dihalang melalui: (a) Kulit . (c) Apabila trombus terurai. Perkara ini biasa berlaku kepada orang tua. (b) Darah beku ini dipanggil trombus. 2 lni menyebabkan bendalir interstis terkumpul dalam ruang di antara sel dan menyebabkan pembengkakan di bahagian terse but. wan ita hamil dan orang yang berdiri terlalu lama. darah beku yang bergerak di dalam salur darah dipanggil embolus. keadaan ini dipanggil embolisme. Masalah Berkaitan Pembekuan Darah 1 Hemofilia (a) Disebabkan oleh kekurangan faktor pembekuan darah (Faktor VIII) (b) Darah tidak boleh membeku dengan sempurna dan menyebabkan pendarahan yang berterusan (c) Boleh dirawat dengan menyuntik Faktor VIII (d) Merupakan penyakit keturunan 2 Trombosis (a) Trombosis adalah sekatan arteri yang disebabkan oleh pembentukan darah beku pada din ding dalam arteri. 3 Untut disebabkan oleh cacing bulat yang menyekat aliran limfa di dalam salur limfa.

Membran mukus dalam salur respirasi mempunyai silium untuk memerangkap mikro organisma dan menapis udara. Asid yang dirembeskan oleh dinding perut memusnahkan mikroorganisma yang masuk ke dalam perut. Mukus di dalam air liur mengandungi lisozim yang memusnahkan bakteria di dalam mulut. Barisan Pertahanan Ketiga . 2 Melibatkan fagosit (neutrofil dan monosit) untuk memusnahkan patogen secara fagositosis (Rajah 10. (ii) Ia merembeskan mukus untuk melindungi. salur respirasi.i ) Kulit membentuk halangan fizikal yang kuat terhadap kemasukan mikroorganisma ke dalam badan. (b) Membran mukus (i) (ii) (iii) (iv) (v) (vi) Ia adalah lapisan epitelium pada salur alimentari. Kelenjar air mata di dalam mata merembeskan air mata yang mengandungi lisozim untuk memusnahkan bakteria. Sebum adalah berasid dan mengandungi lisozim (antiseptik) untuk mencegah pertumbuhan mikroorganisma. (iii) Kelenjar peluh merembeskan peluh yang mengandungi bahan kimia untuk memus nahkan mikroorganisma pada kulit. Barisan Pertahanan Kedua 1 Memusnahkan sebarang mikroorganisma atau patogen yang memasuki badan. ii) Kelenjar sebum merembeskan sebum yang membentuk lapisan perlindungan pada kulit.19). salur perkumuhan dan salur pembiakan. melembapkan dan memerangkap mikroorganisma yang masuk melalui salur alimentari dan salur respirasi.

patogen atau toksin yang dihasilkan oleh bakteria. 4 Tindakan antibodi adalah spesifik. Limfosit tidak terlihat. antibodi serta merta bertindak balas dengan antigen untuk memusnahkan patogen. biasanya protein. (i) Cara semula jadi. Jenis keimunan 1 Keimunan aktif (a) Melibatkan limfosit yang menghasilkan antihodi.1 Merupakan mekanisme pertahanan khusus yang melibatkan penghasilan antihodi oleh limfosit untuk bertindak balas dengan antigen. iaitu apabila antibodi dihasilkan melalui suntikan vaksin 2 Keimunan pasif (a) Melibatkan penerimaan antibodi. 2 Pengimunan adalah proses memperoleh keimunan terhadap penyakit secara buatan. la dijalankan melalui suntikan vaksin atau serum yang mengandungi antihodi. Satu jenis antibodi hanya boleh bertindak balas dengan antigen yang spesifik. iaitu apabila antibodi dihasilkan secara semula jadi (ii) Cara buatan. Keimunan dan Pengimunan 1 Keimunan adalah keupayaan badan untuk melawan jangkitan patogen dengan menghasilkan antibodi yang spesifik. (b) Boleh diperoleh melalui dua cara. apabila antibodi diperoleh melalui suntikan serum yang mengandungi antihodi . (b) Boleh diperoleh melalui dua cara. Apabila vaksin disuntik ke dalam aliran darah. iaitu apabila antibodi diperoleh secara semula jadi (ii) Cara buatan. limfosit dirangsang untuk menghasilkan antibodi yang spesifik untuk bertindak balas dengan antigen tertentu. (i) Cara semula jadi. 3 Kehadiran antigen dalam badan merangsang limfosit untuk menghasilkan antibodi yang spesifIk untuk bertindak balas dengan antigen. (a) Vaksin adalah ampaian bakteria atau virus yang telah mati atau dilemahkan. (b) Apabila serum yang mengandungi antibodi disuntik ke dalam badan. Contohnya: (a) Antitoksin meneutralkan toksin yang dihasilkan oleh antigen (b) Aglutinin (antibodi) menyebabkan antigen bergumpal (c) Lisin melarutkan antigen untuk membentuk mendakan 5 Antigen merangsang penghasilan antibodi yang memberikan keimunan terhadap penyakit. 2 Antigen adalah hahan asing. yang ditemui pada membran mikroorganisma.

.

T erla m a ka a n ya n g k ay a d e n g a n le m a k tep u d an k ole ste rol b ole k an e n y ebg a n n h m se ra n a b jan tu n g . tro m b o sis a rteri d a n tro m b o sis ko ron a ri. 5 H IV b o leh terse b a r m e la lu i: (a ) d a ra h . b ila n g an lim fon ism a la m m e ka sit d e p erta h an a n b a d ankb e r n g d en g a n b a n ya k. Ta h a n 2 H IV m e n ye ra n g d an m e m u sn a h ka n lim fosit. an g in a d a n se ra n g an ja n tu n Faktor yang Mempengaruhi Sistem Kardiovaskular Nutrisi 1 Pe n g a m b ila n k a rb o h id ra t d a n le m a k ya n g b erl~ b ih a n b oleh m em b a w a k ep ad a k eg e n d K e g e n d u ta n m e n in g k a tka n risiko tek a n an d a ra h tin g g i. teka n a n d a rah tin g g i. 2 D ie t ya n g tid ak seim b a n g b oleh m e n ye b ab ka n p enva skit laa rd io lu b a n ya k ya k u k r. 4 Pe sa k it m u d ah d ija n g k iti p en ya k it d a n m e n in g g a l d iseb a b ka n ja n g kitan sek u n d er la in . strok . Gaya hidup 1 Aktiviti so sial seperti merokok dan pengambilan minuman beralkohol boleh menyebabkan penyakit jantung koronari dan tekanan darah tinggi. T erla lu b a n ya k g a ra m b o le m e m b a w a k ep a d a tek a n a n d a ra h tin g g i. M a ka . Ju g a b ole h b erja n g kit m e la lu i ob jek ta ja m sep e rti p e n g e tip ku k u . .HIV dan mekanisme pertahanan badan 1 A ID S (S in d ro m K u ra n g D a ya P e n ya k it) a d ala h d iseb a b ka n ole h H IV . air m a n i d a n ceca ir va g in a (b ) h u b u n g a n se ks k era n a viru s in i b o leh d ip in dp a d a n d a ri ya n g d ija n g kiti kep a d a a h ka ora n g p asa n g an n ya (c) p erko n g sia n p ica g ari d a n jaru m su n tik a n e m n g d i r a la n g an p e n a g ih d a d ah ya n g e ya a r te k H IV p ositif. p en cu k u r d a b eru s g ig i ya n g te la h te re e m a r d en g a n d a ra h H IV (d ) p la sen ta d a rip a d a ib u ya n g H IV p ositif ke p a d a fe tu sn ya (e ) d a rah tercem a r tid a k d isa rin g ya n g d ig u n aka n d a la m p e m in d a h a n d ara h 6 A ID S b o leh d ie e g a h m e la lu i ca ra b erik u t: (a ) Ela k ka n b e rb ila n g p a sa n g a n sek s d a n a k tiviti h o m o sek s (b ) Elak ka n b e rk on g si ja ru m sun tika n d a n ob jek ta ja m ya n g b oleh d ice m ari d en g a n H IV (e ) S a rin g a n d a ra h ya n g ke ta t se b elu m p e m in d a h a n d a ra h (d ) K e m p e n kesed a ra n u n tu k m e n d id ik ora n g ra m a i SISTEM KARDIOVASKULAR YANG SIHAT S e k a ta n d a Ia m sistem ka rd iov asku la r b ole h m e n ye b a b ka n p va sku la rka rd iorti e n ya kit sep e a tero sklero sis. se ra n g an ja n tu n g d a n d ia b m e litu s. u ra 3 S iste m ke im u n an m e n ja d i le m a h d an risik o m e n d a p a t ja n g kita n m en in g k a t. trom b osis. ate ro sklerosis. e m b o lism e .

Arteri menjadi semakin sempit. (b) Alkohol mempercepatkan degupan jantung dan pengaliran darah yang memb.(a) Merokok menyebabkan penyakit jantung koronari seperti aterosklerosis dan trombosis koronari. lalu menyebabkan aterosklerosis. .awa kepada tekanan darah tinggi. 2 Meningkatkan pengambilan bahan antioksida (vitamin A. Gaya hidup 1 Jangan merokok. C dan E) untuk mengurangkan radikel bebas di dalam badan yang memusnahkan lipoprotein berketumpatan tinggi (HDL kolesterol bagus) dan memusnahkan sel dan tisu. 2 Kurang bersenam mengurangkan keberkesanan fungsi jantung dan memperlahankan peredaran darah. memperlahankan aliran darah. lni meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular. maka meningkatkan risiko pembekuan darah di dalam arteri. mengecutkan arteri dan menggalakkan pembekuan platlet di dalam salur darah. (i) Karbon monoksida di dalam asap rokok merosakkan lapisan dalam salur darah dan meningkatkan kadar pengenapan kolesterol pada dinding salur darah. Cara Mengekalkan Sistem Kardiovaskular yang sihat Nutrisi 1 Mengurangkan pengambilan makanan yang kaya dengan kolesterol dan lemak tepu untuk mencegah aterosklerosis dan menurunkan aras lipoprotein berketumpatan rendah (LDL). 3 Elakkan pengambilan garam secara berlebihan. lni menghasilkan trombosis di dalam arteri dan tekanan darah tinggi. Tekanan menggalakkan penukaran fibrinogen kepada fibrin dan menyebabkan pembekuan darah di dalam arteri. 3 Gaya hidup yang penuh tekanan boleh menyebabkan trombosis. (ii) Nikotin menambahkan denyutan jantung dan tekanan darah.

3 Mengurangkan tekanan dengan mendapatkan rehat dan tidur secukupnya.2 Selalu bersenam untuk mengurangkan berat badan. merendahkan aras kolesterol. mengurangkan kelikatan darah dan kandungan fibrinogen. PENGANGKUTAN BAHAN PADA TUMBUHAN 1 Sistem pengangkutan di dalam tumbuhan dikenal sebagai sistem vaskular. 2 Terdapat dua jenis tisu vaskular: (a) Tisu xilem: Mengangkut air dan mineral dari akar ke daun (b) Tisu floem: Mengangkut hasil fotosintesis dari daun ke seluruh bahagian tumbuhan TISU XILEM 1 Fungsi: .

berongga yang berterusan untuk mengangkut air dan mineral (seperti tiub kapilari) (iii) Dinding sel ditebalkan oleh lignin untuk memberikan sokongan mekanikal (b) Trakeid (Rajah 10. pan jang.25) (i) Terdiri daripada sel mati (ii) Salur tiub halus.(a) Mengangkut air dan mineral terlarut dari akar ke daun (b) Memberikan sokongan mekanikalkepadatumbuhan 2 Tisu xilem terdiri daripada: (a) Salur xilem (Rajah 10.26) (i) Terdiri daripada sel mati (ii) Saluran tiub berongga dengan hujung tirus yang tertutup (iii) Dinding sel dikuatkan dengan lignin kecuali di pit (iv) Air dan mineral mengalir dari satu trakeid ke trakeid lain melalui pit TISU FLOEM .

umbisi. 3 Kepentingan translokasi: (a) Mengangkut bahan makanan kepada kawasan yang bertumbuh (hujung akar. buah. 2 Translokasi berlaku dalam tiub tapis tisu floem. 2 Terdiri daripada: (a) Tiub tapis (Rajah 10. bunga) bagi pertumbuhan dan perkembangan (b) Mengangkut bahan organik terlarut ke sel-sel untuk metabolisme (e) Mengangkut bahan makanan yang berlebihan ke organ simpanan (rizom. sitoplasma dan banyak mitokondrion (ii) Ditemui bersebelahan dengan tiub tapis (iii) Membantu mengangkut makanan yang dihasilkan dengan membekalkan tenaga kepada tiub tapis PENGANGKUTAN BAHAN ORGANIK DAN AIR PADA TUMBUHAN Pengangkutan Bahan Makanan Organik 1 Translokasi adalah pengangkutan bahan makanan organik yang larut (gula dan asid amino) dari daun ke seluruh bahagian tumbuhan. tuber.27) (i) Tiub silinder dengan sel tiub tapis yang panjang (ii) Plat tapis melintang pada din ding (iii) Tiada nukleus (iv) Sitoplasma di antara tiub tapis membenarkan bahan makanan terlarut mengalir melalui tiub tapis (b) Sel rakan (i) Terdiridaripada nukleus. hujung pucuk. bebawang) untuk disimpan sebagai kanji Pengangkutan Air pada Tumbuhan 1 Air dan mineral diangkut oleh tisu xilem dari tanah ke daun. Proses ini dipanggil translokasi. asid amino) ke seluruh bahagian tumbuhan.1 Fungsi: Mengangkut bahan makanan organik (sukrosa. .

. 2 Pada malam yang panas dan lembap. 3 Kepentingan transpirasi: (a) Menghasilkan daya tarikan yang dipanggil tarikan transpirasi yang menarik turus air dan mineral dalam tisu xilem dari akar ke daun (b) Membolehkan proses penyerapan dan pengangkutan air dan mineral di dalam tisu xilem berlaku (c) Menyejukkan tumbuhan dalam cuaca panas kerana penyejatan air daripada daun memerlukan haba (d) Membantu mengekalkan tekanan osmosis bagi sap sel Laluan Air dari Tanah Ke Daun 1 Laluan air dari tanah ke akar.28. dan merentasi sel korteks secara osmosis.29). air berlebihan yang diserap dari tanah disingkirkan melalui hidatod dalam bentuk cecair (Rajah 10. Akar Air dalam tanah adalah hipotonik kepada sap sel di dalam sel rerambut akar.lni menghasilkan daya tolakan (tekanan akar) yang menolak air ke dalam salur xilem dan ke atas di dalam akar ke batang.2 Transpirasi adalah kehilangan air dalam bentuk wap air dari daun ke atmosfera melalui stoma. Proses ini disebut gutasi. Air meresap ke dalam akar secara osmosis.lon mineral dipam secara aktif dari sel akar ke salur xilem. batang dan daun diringkaskan dalam Rajah 10.

Batang Tindakan kapilari dan tarikan transpirasi menyebabkan air di dalam salur xii em batang diangkut kE:' atas daun. keamatan cahaya adalah tinggi dan stoma terbuka 2 Fotosintesis berlaku dalam sel pengawal dan menghasilkan glukosa. 5 Air meresap secara osmosis dari sel epidermis ke dalam sel pengawal. 4 Tekanan osmosis di dalam sel pengawal adalah tinggi daripada sap sel di-sekeliling sel epidermis. 3 Ion kalium dipam ke dalam sel pengawal dari sel epidermis yang berdekatan. 2 Saiz stoma dikawal oleh sel pengawal melalui pembukaan dan penutupan stoma. Ini meningkatkan tekanan osmosis di dalam sel pengawal. Tindakan kapilari disebabkan oleh lekitan dan lekatan air di dalam salur xilem menyebabkan turus air yang berterusan bergerak naik ke salur xii em yang sempit. Daun Air hilang secara transpirasi menghasilkan daya sedutan yang dipanggil (tarikan transpirasi) untuk menarik turus air yang berterusan dari akar naik ke salur xilem ke daun-daun. Ini juga meningkatkan tekanan osmosis di dalam sel pengawal. . Pembukaan Stoma 1 Pada waktu siang. Pembukaan dan Penutupan Stoma 1 Jumlah kehilangan air dari daun bergantung kepada saiz stoma.

6 Sel pengawal menjadi segah dan melengkung keluar menyebabkan stoma terbuka (Rajah 10. 4 Tekanan osmosis di dalam sel pengawal adalah lebih rendah daripada sap sel sel epidermis di sekelilingnya. 2 Tiada fotosintesis berlaku di dalam sel-sel pengawal.31). 6 Sel pengawal menjadi flasid. kadar penyejatan berkurang. Terdapat kurang glukosa di dalam sel pengawal. (b) Pada suhu rendah. 3 Ion kalium bergerak keluar dari sel pengawal ke sel epidermis di sekitar.30). Maka kadar transpirasi menurun (Rajah 10. kadar penyejatan meningkat. Hasilnya kadar transpirasi meningkat. Penutupan stoma 1 Pada waktu malam. keamatan cahaya adalah rendah dan stoma tertutup. Ini mengurangkan tekanan osmosis di dalam sel pengawal.32) . Tekanan osmosis di dalam sel-sel pengawal berkurang. menyebabkan stoma tertutup (Rajah 10. Faktor yang Mempengaruhi Kadar Transpirasi 1 Suhu (a) Pada suhu tinggi. 5 Air meresap secara osmosis dari sel pengawal ke dalam sel epidermis.

34). (c) Pada keamatan cahaya rendah (gelap) stoma tertutup dan kadar transpirasi memirun (Rajah 10. udara menjadi tepu dengan wap air. udara adalah kering. Ini meningkatkan kadar transpirasi. Kadar penyejatan meningkat dan kadar transpirasi meningkat (Rajah 10. Kadar penyejatan berkurang. suhu bertambah. (b) Pada kelembapan relatif yang rendah. Maka kadar transpirasi menurun. 3 Kelembapan relatif (a) Semasa kelembapan relatif tinggi.33). stoma terbuka dan kadar transpirasi meningkat.2 Keamatan cahaya (a) Pada keamatan cahaya tinggi. . (b) Pada keamatan cahaya yang tinggi.

Ini meningkatkan kadar penyejatan. Udara di sekeliling stoma menjadi tepu dengan wap air. .4 Pergerakan udara (a) Dalam udara yang bergerak (keadaan berangin). (b) Apabila tiada pergerakan udara (udara tenang) wap air berkumpul di sekitar stoma. Maka kadar transpirasi meningkat. Ini menyebabkan kadar transpirasi menurun (Rajah 10.35). wap air di sekitar stoma dibawa dengan pantas oleh angin.

(iii) Injap sabit di sepanjang vena mengelakkan darah daripada mengalir secara terbalik.kapilari. (ii) Otot rangka mengecut (apabila badan bergerak) dan menghasilkan satu daya pada vena. tekanan berkurang. (d) Pengecutan otot rangka di sekeliling vena membolehkan darah mengalir semula ke jantung (Rajah 10.10). Maka injap memastikan darah mengalir dalam satu arah. tekanan tidak mencukupi untuk mengepam darah kembali ke jantung. . (i) Otot rangka biasanya terdapat di sekeliling vena. (c) Darah di dalam vena juga mengalir melawan tarikan graviti. (b) Di vena. Tekanan di dalam vena meningkat dan memaksa darah untuk mengalir ke jantung.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.