P. 1
3. Contoh Kertas Kerja Sekolah

3. Contoh Kertas Kerja Sekolah

|Views: 3,032|Likes:
Published by Putera Jelangai

More info:

Published by: Putera Jelangai on Mar 31, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/05/2015

pdf

text

original

1

CONTOH KERTAS KERJA UNTUK MENDAPATKAN TAJAAN

KERTAS KERJA/ KERTAS KONSEP
PROGRAM KESENIAN MURID KE LUAR NEGARA INTERNATIONAL CHILDREN’S FOLK DANCE – TURKEY FESTIVAL

ISTANBUL/IZMIR TURKEY OKTOBER 2011
1. PENDAHULUAN
Seni dan budaya tidak dapat dipisahkan dalam kehidupan manusia. Kebudayaan yang merangkumi adat resam dan amalan masyarakat menjadi jati diri setiap bangsa di dunia. Melalui kebudayaan, jati diri murid dipupuk sehingga melahirkan insan yang mampu menjana kemajuan sosioekonomi dan politik di negara kita. Begitulah pentingnya kebudayaaan dan kesenian sebagai khazanah warisan yang tiada ternilai harganya. Sistem pendidikan negara kita tidak melupakan kepentingan seni dan budaya. Hal ini nyata terlihat dalam pelbagai aktiviti kurikulum dan kokurikulum yang sedang giat dijalankan pada semua peringkat iaitu peringkat sekolah, daerah, negeri, kebangsaan dan melangkaui hingga ke peringkat antarabangsa. 2. RASIONAL

Sejajar dengan hasrat Kementerian Pelajaran Malaysia untuk membina dan melonjakkan modal insan murid yang berketrampilan dan bertaraf dunia, maka penyediaan program dan aktiviti serta penglibatan murid pada peringkat antarabangsa amat digalakkan. Justeru, bagi menyahut dan merealisasikan hasrat tersebut maka SMK Ismail Petra dan SMK Sering merancang untuk mengelolakan program ini melalui Bahagian Kokurikulum dan Kesenian Kementerian Pelajaran Malaysia. SMK Ismail Petra (SMKIP) dan SMK Sering (SMKS) merupakan dua buah sekolah yang tidak asing bagi warga Kota Bharu khasnya dan Kelantan umumnya. Kedua-dua pasukan ini bergerak seiring dan sering kali menerima jemputan bagi pelbagai majlis dan acara rasmi sama ada di peringkat sekolah, daerah, negeri mahupun di peringkat kebangsaan malahan juga peringkat antarabangsa. Buktinya Kelab PETRA TEATER TARI (SMKIP) dan Kelab Muzik Tradisional Sering telah mendapat pelbagai pengiktitirafan dan kejayaan dalam pelbagai persembahan dan pertandingan yang disertai daripada peringkat daerah, negeri, kebangsaan dan antarabangsa seperti yang dilampirkan (LAMPIRAN 1 &2)

Maka menjadi hasrat pihak sekolah untuk membawa kumpulan ini ke peringkat antarabangsa pula apatah lagi mereka telah berjaya mengharumkan nama sekolah. seiring dengan hasrat utama program KPM mengembangkan bakat mereka ke tahap yang lebih cemerlang. sepatutnya menjadi jati diri golongan muda harapan bangsa. penglibatan murid-murid dalam memperkenalkan aktiviti kebudayaan dan keseniaan negara di festival kebudayaaan antarabangsa ini diharap mampu menyediakan pengalaman baru kepada murid-murid tersebut khususnya dalam bidang keseniaan dan kebudayaan negara luar. Tambahan lagi. Sebuah persembahan gabungan yang unik iaitu ‘Persembahan Wayang Kulit Hidup’ merupakan sebuah persembahan seni teater improvisasi seni tradisional wayang kulit yang disuntik dengan elemen moden menampilkan watak-watak patung wayang kulit ‘dihidupkan’ dan bergerak mengikut alunan muzik wayang kulit tradisional dengan menampilkan tema-tema cerita yang terkini dan semasa. Selain itu kumpulan murid ini diharap akan menjadi contoh warganegara yang akan berusaha melestarikan seni dan budaya demi generasi akan datang setelah memahami kepentingan seni dan budaya dalam sesebuah masyarakat dan tamadun dunia. Kepelbagaian kaum dalam penyertaan semasa persembahan membuatkan SMKIP sering dipilih untuk membuat persembahan dalam pelbagai acara sehingga menjadikan kumpulan ini turut diiktiraf oleh badan-badan kesenian dan badan-badab NGO serta agensi lain. Selain itu kami ingin memupuk semangat cinta akan kebudayaan negara dalam diri setiap murid agar mereka mampu membentuk sahsiah cemerlang dalam diri masing-masing. Justeru. Seni dan budaya jati diri negara. 3. Malangnya seni dan budaya moden berusaha mengambil alih tempat seni dan budaya tradisi masyarakat Malaysia. Kesedaran tentang peri pentingnya seni dan budaya bagi membina sebuah tamadun hanya dapat diperjelaskan lebih baik dengan membawa mereka melihat sendiri kesenian dan kebudayaan negara luar.2 Sememangnya kedua-dua sekolah ini digeruni. Hal ini tidak dapat disangkal apabila mereka melihat dan mengalami sendiri semasa berada di negara tersebut. Persembahan Wayang Kulit Hidup ini telah menjuarai pertandingan Karnival Kesenian Murid 1Malaysia peringkat kebangsaan tahun 2010 dan telah menjadi ikon persembahan seni di Kelantan dan sering dijemput untuk mengadakan persembahan untuk pelbagai majlis. OBJEKTIF 3.1 Menyediakan pasukan kesenian sekolah yang berkualiti sebagai mewakili Malaysia untuk dibawa ke peringkat antarabangsa bagi menyertai sesuatu acara atau festival kesenian dan kebudayaan . menjadi hasrat pihak sekolah untuk menghantar pasukan kesenian yang berbakat ini menyertai festival di peringkat antarabangsa sebagai menunjukkan penghargaan kepada kumpulan ini. Hal ini nyata dengan adanya kerjasama padu antara pihak sekolah dengan ibu bapa serta sokongan daripada pihak PIBG yang membantu menyediakan kemudahan sehingga pasukan tarian sekolah menjadi lebih mantap.

ketrampilan. TARIKH / TEMPAT FESTIVAL Pasukan tarian SMK Ismail Petra dan SMK Sering telah dijemput untuk menyertai International Children’s Folk Dance . PESERTA/ KONTINJEN Terdiri daripada murid-murid SMK Ismail Petra dan SMK Sering . Kos penginapan. 5. makan dan minum yang ditanggung sendiri oleh peserta. termasuklah: • • bayaran tambang pergi dan balik ke negara tersebut dan kos pengangkutan dari lapangan terbang negara tersebut di Istanbul ke tempat acara berlangsung dan sebaliknya.3 3. 3. Memupuk semangat cinta akan kesenian dan kebudayaan sebagai khazanah dan warisan bangsa dan memperkenalkannya ke luar negara. Mengenengahkan dan mempromosi kesenian dan kebudayaan sebagai warisan budaya bangsa Malaysia ke negara luar dan antarabangsa. makan dan minum semasa di negara berkenaan. Oleh hal demikian. 6. personaliti dan jati diri serta pengalaman murid pada peringkat antarabangsa sebagai bekalan mereka untuk berfikir dan bertindak secara positif dan matang.2 3. . Murid-murid : 25 orang murid ( Pelbagai kaum) Dewasa : 10 orang – guru pengiring / jurulatih/ jurusolek/ koreografer/ wakil JPN sebagai pengurus /wakil KPM sebagai ketua rombongan. lama masa berada di sana dan lain-lain yang berkaitan) seperti perincian dalam kos pengurusan. Membina sahsiah.4 Mencungkil dan mengembangkan bakat murid dalam kesenian dan kebudayaan dalam pelbagai bidang ke peringkat yang lebih tinggi. Meningkatkan pencapaian dan penilaian murid dalam pemarkahan nilai merit kokurikulum (Penilaian 10 % Kokurikulum) melalui sijil penyertaan antarabangsa.bergantung kepada lokasi. SYARAT PENGURUSAN PROGRAM DI TURKEY Pihak penganjur hanya membantu menyediakan penginapan. Menyediakan murid dengan pengetahuan dan pengalaman antarabudaya. setiap murid dan kumpulan sekolah yang menyertai program ini mestilah: a) menanggung sepenuhnya kos (berbeza-beza .6 3.7 4.3 3.Turkey Festival 2011 di Istanbul/ Izmir pada Oktober 2011.5 3.

SMK Ismail Petra – persembahan tarian Etnik dan Rampaian Tradisional ii.000 RM10. 7.2 Memohon sumbangan YB Dato’ Fatmi 8. visa dan dokumendokumen lain yang berkaitan.4 Memohon sumbangan YB Dato’ Ng Yen Yen 8.500. Persembahan Gabungan : Wayang Kulit Hidup dan tarian beridentiti Malaysia untuk ’finale’ ialah Tarian Muzik Joget 1Malaysia.1 Peruntukan Sekolah Kluster 8.000 RM50.4 • • • • b) c) penyediaan pasport antarabangsa. bersedia dengan kemahiran murid dalam bidang kesenian serta menyediakan peralatan dan busana persembahan seperti yang ditetapkan dan diselaraskan.000 . KAEDAH MEMPEROLEH DANA 8. perakuan kesihatan serta mematuhi arahan-arahan pekeliling lawatan ke luar negara.00 setiap peserta. ( Lihat LAMPIRAN 2) 8. i.000 RM30. c) mendapatkan kebenaran bertulis ibu bapa/penjaga murid.3 Memohon sumbangan YB Dato’ Mustapha Muhamad 8. penyediaan wang saku murid dan keperluan diri peserta kos Pengurusan untuk latihan awal. disertai oleh guru pengiring dan jurulatih sekolah.000 RM10.Persembahan Muzik Tradisional iii. latihan berpusat serta keperluan persiapan awal kontinjen yang beridentiti Malaysia . KOS Kos keseluruhan RM192. SMK Sering .00 melibatkan pengangkutan dan pengurusan berjumlah RM5.seperti yang ditetapkan oleh Kementerian Pelajaran Malaysia Kos-kos lain yang berbangkit dari masa ke masa.500.5 Memohon sumbangan Pejabat Istana Negeri Kelantan RM30.

. budaya. Semoga Allah jua yang akan membalas segala jasa tuan.000 *** Kami belum memperoleh maklum balas dari beberapa pihak yang telah dihubungi. Dalam waktu yang sama pihak tuan juga telah membantu meningkatkan ketrampilan murid dari segi sahsiah... jati diri dan membentuk anak nusa yang bersemangat waja. Tidak dilupakan juga sokongan pihak tuan membantu kami mempromosikan budaya bangsa kita ke peringkat global. Pemergian kami ke sana tidak akan kami sia-siakan. cinta akan negara.000 8.000 RM10.000 RM10..000 8.000 RM10.8 Memohon sumbangan Pejabat Penerangan RM10.. PENUTUP Sebagai menutup tirai. Laporan lengkap akan kami kepilkan kepada pihak KPM dan kepada semua yang telah memberi sokongan padu demi menjayakan program ini. Menjadi harapan kami agar pihak tuan merealisasikan impian bagi membawa kumpulan budaya ini ke peringkat antarabangsa.11 Memohon sumbangan Agensi dan Individu 8. Kerjasama pihak tuan semua sangat kami hargai kerana bantuan dan sokongan yang ditunjukkan bakal melonjakkan kumpulan murid ini ke persada antarabangsa.000 RM 5..12 Memohon sumbangan PIBG RM10.9 Memohon sumbangan Pejabat Pelancongan Malaysia Negeri RM10. Semoga pengalaman yang akan diperoleh dapat kumpulan kami gunakan demi kebaikan nusa dan bangsa. agama dan bahasa..000 JUMLAH. kami memohon dan merayu agar pihak tuan membantu kami merealisasikan program kesenian ini.10 Memohon sumbangan Alumni SMKIP & SMKS 8.. disiplin. 9.. Hanya ucapan jutaan terima kasih yang dapat kami luahkan atas kesungguhan semua pihak yang prihatin dan sudi membantu kami.5 8..7 Memohon sumbangan Pejabat Pembangunan Persekutuan 8.6 Memohon sumbangan Pejabat Belia Negeri 8. Segala maklumat tentang jumlah wang hanyalah unjuran kami semata-mata. . RM195..

00 1 2 3 4 5 6 7 Pengurusan Pakej hotel latihan pusat bas istanbul .KLIA pakaian t shirt & topi Bag galas cenderamata peserta cenderamata negara 35 x 3 hari X 61 1750 Euro X 4.000. 500.4 Rm300x 1 trip 35 x RM 50 35 x RM 60 35 X RM 8 3 tempat (5 set) x RM 500 52. 500. Lampiran 2 KOS PENGURUSAN KONTINJEN KPM KE FESTIVAL TURKI OKTOBER 2011 B il 1 2 3 Perkara wang masuk tiket k terbang n charge pengurusan Jumlah Huraian 35 X 5500 35 X 4000.5 00.000.00 35 X 1500 Jumlah 192.700.6 Terbang di awan burung jentayu. Batang selasih di atas papan . Ucapan terima kasih tanda penghargaan.00 2.00 1.izmir & Kocaeli bas hotel .00 52.00 280.00 7.00 300.1 00. Pohon bantuan kami merayu.405.00 140. 500.00 1.00 6.00 192.00 . 750.

00 Jumlah RM 52.00 LAMPIRAN 1 PENCAPAIAN PASUKAN PETRA TEATER TARI SMKIP DARIPADA TAHUN 1997 HINGGA TAHUN 2011 PENCAPAIA N KEBANGSAA N TAHU N 1997 1998 1999 1999 2000 2000 2000 NAMA PROGRAM Pertandinga n Drama Pertandinga n Drama Pertandinga n Drama Sketsa Kerjaya Pertandinga n Drama Sketsa Kerjaya Festival kebudayaan ( Tarian) DAERAH Johan Johan Johan Johan Johan Johan Johan NEGERI Johan Johan Johan Johan Johan Johan Johan ANTARABANG SA Naib Johan ( Perak) Saguhati ( Pahang) Persembaha n Terbaik ( Sabah) .7 8 9 1 0 ubat-ubatan (first aid) Tempahan binaan muzik iringan dan beli CD muzik/peralatan kontigensi & makanan tambahan RM200 x 3 set beberapa muzik & peralatan (alat muzik & costume) 35 X RM 100 600.00 3.00 28.5 00.500. 365.

8 2001 2001 2001 2002 2002 2002 Pertandinga n Drama Sketsa Kerjaya Pertandinga n Tarian Sketsa Kerjaya Pertandinga n Drama Karnival Sains Kerjaya (sketsa) Pertandinga n Seni Warisan (Teater) Pertandinga n Seni Warisan ( Tarian ) Karnival Sains Kerjaya (sketsa) Pertandinga n Seni Warisan (Tarian) Karnival Sains Kerjaya (sketsa) Pertandinga n Seni Warisan ( Tarian ) Pertandinga n Kebudayaan & Kesenian Pend Khas Festival Kebudayaan & Kesenian Sekolahsekolah Msia Persembaha Johan Johan Johan Johan Johan Johan Johan Johan Johan Johan Johan Johan Saguhati ( Kedah) Saguhati ( Ipoh Perak) Naib Johan ( Melaka) 2003 Johan Johan Johan Johan 2003 2004 Johan (Shah Alam) Saguhati ( Johor) Naib Johan ( Kelantan) Johan ( P. Pinang) Johan Johan 2004 Johan Johan 2005 Johan Johan 2005 Johan Johan 2005 Johan Johan Naib Johan ( Sarawak) 2005 Jemputa n persemb ahan Jemputan Jemputan persemb Persembaha ahan n (Kuala Lumpur) Jemputan 2005 .

9 n Pengkisahan Cik Siti Wan Kembang 2006 Karnival Sains Kerjaya (sketsa) Pertandinga n Seni Warisan ( Tarian ) Internationa l Music Education (ISME) Johan Hari Keputer aan AlSulta n Kelantan Johan Saguhati ( Selangor) Naib Johan Jemputan Jemputan Persemb Persembaha ahan n (Kuala Lumpur) Jemputan Jemputan Persemb Persembaha ahan n ( Sabah ) Tidak diadakan Jemputan Persembaha n Tarian (Kelantan) Jemputan Persembaha n Tarian Iringan (RTM KL) Jemputan Persembahan KLPAC KLCC 2006 Johan 2006 Jemputa n Persemb ahan 2006 Festival Jemputa Kebudayaan n & Kesenian Persemb Sekolahahan sekolah Msia 2007 Pertandinga Johan Johan n ASAT ( tarian) 200 Persemba Jemputan 7 han Persembah Perasmia an n Pesta Tarian Pantun 200 Pertandin 7 gan Bintang Asli Remaja 200 Pertandin Johan Naib Johan 7 gan Best Drama Performer Bhs Inggeris 200 Pertandin Johan Johan 7 gan Teater Komsas 200 Karnival Johan Johan 7 Sains Kerjaya (sketsa) 200 Karnival Johan Johan 8 Sains Saguhati ( Pahang) Saguhati ( Terenggan u) Saguhati ( Sembilan ) .

10 200 8 200 8 200 8 200 8 200 9 200 9 200 9 201 0 Kerjaya (sketsa) Pertandin gan Drama Bhs Inggeris Pertandin gan Teater Komsas Pertandin gan ASAT (Tarian) Pertandin gan Puisi & Lagu Karnival Sains Kerjaya (sketsa) Perkhema han KRS & NGO Antaraba ngsa Pertandin gan Drama Bhs Inggeris Pertandin gan Teater Komsas Karnival Kesenian Murid 1Malaysia (Wayang kulit Hidup) Karnival Kesenian Kelantan (sketsa) Johan Consolation Johan Johan Tiada Pertandinga n Saguhati ( Perak) Naib Johan Naib Johan Johan Johan Johan Saguhati ( Perak) Jemputan Persembaha n Jemputan Persembahan Kelantan/Thai land Johan Johan Best Performer Johan Consolation Johan 201 0 Johan Johan Tempat Ke3 Pengarah Terbaik/Sela ngor Johan ( Selangor) 201 0 Johan Johan .

pengacara.terlibat sebagai pelakon sekolah pada tahun berkenaan dan memenangi Pelakon wanita Terbaik). LAMPIRAN 2 . seorang lagi iaitu pelakon .11 201 1 Semarak Teater Akan Berlangsung pd 20-24 JUN di Port Dickson Johan Akan berlangsung pd 13-16 Jun di Sibu Sarawak 201 1 Pertandin Johan gan Puisi & lagu 201 1 201 1 Karnival Perihatin Air UNESCO (Wayang Kulit Hidup) Hari Guru Parlimen Kota Bharu Jemputan Persemba han Jemputan Persembah an Jemputan Persemba han Tarian PETRA TEATER TARI juga telah berjaya melahirkan beberapa bintang popular yang tersohor di arena hiburan tanah air.pernah terlibat aktif dalam teater dan tari semasa zaman persekolahannya) dan yang mutakhir Mia Kamil ( pelajar SMKIP 2003-2006) yang kini telah menjadi pelakon yang dikenali ramai setelah menyertai program realiti Anak Wayang di Astro. antaranya pelakon dan pengacara terkenal Catriona Ross (pelajar SMKIP 1997. pemain Mak Yong terkenal Nik Syyahidah Fatiha @ lebih dikenali sebagai Mek Siti (pelajar SMKIP 1998-99. Namun begitu ketiga-tiga mereka juga cemerlang di dalam akademik sehingga melayakkan mereka melanjutkan pelajaran ke menara gading. pelawak.

n 14/06/20 06 Persembahan Silat Baku sempena Kursus Wasit Juri Silat di Bachok Kelantan. Persembahan Wayang Kulit di Kem Muzik Kuala Kangsar Perak. Kebangsaa n Kebangsaa n 21/07/2006 Mewakili Malaysia dalam Pesembahan muzik Antaraban tradisional sempena Persidangan Pendidikan gsa Muzik Sedunia di Kuala Lumpur Peringkat (ISME 06). 07/08/2006 Persembahan muzik TATOO peringkat di Stadium Paroi Negeri Kebangsaa n PPD Negeri 02/09/2006 08/03/2007 Sembilan Karnival Seni Dikir Barat di SMk Sultan Ismail Peringkat PPD Kota Bharu Persembahan muzik tradisional sempena Kursus Muzik Silat Baku di Taman Rehlah .12 Pencapaian/persembahan SMK Sering TARIKH 09/05/20 06 AKTIVITI PERINGKAT persembahan muzik silat sempena Kebangsaa Perkhemahan Kelab Badan Uniform Sekolah di Taman Rehlah Pasir Puteh Kelantan. Negeri 03/07/20 06 03/07/2006 Persembahan Wayang Kulit di Kem Muzik Kuala Kangsar Perak .

Persembahan muzik tradisional sempena Kemah Bahasa Pelbagai Kaum dan Sastera Kebangsaan . Persembahan muzik tradisional sempena Negeri 07 12/11/08 Kemah Bahasa Pelbagai Kaum dan Sastera Negara anjuran DBP di Cameron Highland. Jawa Kota Bharu anjuran Pej.Bharu.Bharu. Persembahan Wayang Kulit di MRSM Pasir Tumboh sempena Karnival Muzik Mengadakan persembahan muzik MakYong di Konsert Kementerian Pelajaran Malaysia Negeri Kebangsaa n Kebangsaa n 08/08/2007 2007 di PWTC Persembahan muzik mak yong sempena Konvensyen KMK Kementerian Pelajaran Malaysia 2007 di Hotel Renaissance. 28/06/2008 Persembahan muzik tradisional sempena Festival Muzik di Bangkok Thailand Pesta Permainan Rakyat di Kg. 08/08/20 K.13 01/11/2007 08/06/2007 Pasir Puteh .Belia dan Sukan Negeri. Mengadakan persembahan muzik MakYong di Konsert Kementerian Pelajaran Malaysia Antarabangsa Negeri Kebangsaan 07/08/2008 08/06/2007 08/08/2007 2007 Persembahan muzik mak yong sempena Konvensyen KMK Kementerian Pelajaran Malaysia 2007 di Hotel Renaissance. Kebangsaan 08/08/20 K.

Negeri PPD Negeri 05/07/2009 Bharu. Muzik silat mengiringi pertandingan silat peringkat PPD Tumpat. Persembahan muzik tradisional sempena pertandingan Pidato anjuran Lembaga Hasil Dalam Negeri di SMK Belimbing Tanah Negeri 23/07/2009 31/07/2009 Merah Kelantan.Bharu Muzik tradisional sempena Majlis Penutupan Antaraban .14 08 28/06/2008 07/08/2008 23/07/2009 31/07/2009 Negara anjuran DBP di Cameron Highland. Muzik tradisional mengiringi majlis Pembukaan Bangunan Public Mutual Kota Antarabangsa. Jawa Kota Bharu anjuran Pej. Persembahan muzik tradisional sempena Festival Muzik di Bangkok Thailand Pesta Permainan Rakyat di Kg. Muzik silat mengiringi pertandingan silat peringkat PPD Tumpat Muzik tradisional mengiringi majlis Pembukaan Bangunan Public Mutual Kota PPD Negeri 05/07/2009 Bharu Persembahan muzik tradisional sempena pertandingan Pidato anjuran Lembaga Hasil Dalam Negeri di SMK Belimbing Tanah Negeri 20/07/2009 Merah Kelantan Persembahan Kompang mengiringi Perasmian Program Rakan Muda Peringkat Negeri 10/06/2009 Negeri di Padang SIC K.Belia dan Sukan Negeri.

Mewakili Malaysia ke Indonesia dalam Jamboree Pengakap Budaya Serumpun 08/10/2010 Malaysia-Indonesia One Land Scout Jamboree di Kem Kijang. 2011 di Sarawak 19/06/2011 persembahan mak yong sempena Anugerah gemilang universiti .15 Kem Bahasa Universiti Songkla anjuran DBP.Universiti Malaysia Kelantan. Kelantan 07/11/2010 Festival Kebudayaan 1 Malaysia Peringkat Sekolah Menengah anjuran KPM 16/05/2011 (Persembahan Terbaik) persembahan muzik tradisional sempena sambutan Hari Guru peringkat Keb. Universiti Kebangsaa n Antaraban gsa Antaraban gsa Kebangsaa n Negeri PPD . gsa 30/06/2009 Muzik silat mengiringi pertandingan silat peringkat PPD Kota Bharu. 14/07/2009 Muzik silat mengiringi pertandingan silat akhir peringkat negeri Kelantan anjuran JPN 07/06/2010 Kelantan.

16 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->