P. 1
Rujukan regangan

Rujukan regangan

|Views: 1,378|Likes:
Published by Neow Choo Beng

More info:

Published by: Neow Choo Beng on Mar 31, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/31/2013

pdf

text

original

Regangan Apa itu regangan atau stretching?

Regangan atau latihan fleksibiliti adalah salah satu komponen yang paling kurang dilakukan dalam aktiviti senaman biasanya. Di gym sendiri saya jarang lihat yang melakukannya. Fleksibiliti atau kelenturan adalah salah satu komponen yang dimasukkan dalam komponen kesihatan selain komposisi badan, daya tahan otot, kekuatan otot dan kardiovaskular. Masih banyak debat yang mempersoalkan peranan fleksibiliti dalam pencegahan kecederaan. Terdapat juga debat yang mengatakan bahawa aktiviti regangan sebelum latihan atau perlawanan boleh mengundang kecederaan. Walaupun begitu, terdapat kajian menunjukkan seseorang itu dapat meningkatkan pemulihan dan prestasi melalui latihan fleksibiliti. Latihan fleksibiliti meningkatkan jarak pergerakan atau Range of Motion (ROM). Regangan boleh dilakukan sebagai satu aktiviti sendiri dan bukannya wajib dilakukan sebelum atau selepas latihan. Terdapat beberapa jenis teknik regangan: Regangan Dinamik Regangan dinamik menggunakan momentum yang sederhana dan jarak pergerakan hampir penuh. Regangan dinamik telah terbukti mengurangkan keketatan otot (muscle tightness) yang merupakan salah salah faktor peningkatan kecederaan musculotendinous. Banyak kajian menyokong rengangan dinamik sebelum latihan jika dibandingkan regangan statik. Kajian juga menunjukkan penurunan 30% dalam kekuatan dan kuasa setelah melakukan regangan statik sbelum latihan. Regangan dinamik; - mengurangkan keketatan otot - mengurangkan rasa sakit otot - sebagai aktiviti memanaskan badan sebelum latihan - persediaan untuk pertandingan Tujuan dari regangan dinamik adalah untuk pemanasan ligamen, otot dan tendon yang sebahagian besar akan digunakan dalam latihan. Contoh regangan dinamik adalah meniru gerakan yang digunakan dalam sukan tertentu, seperti menyepak bola, menghayun kayu pemukul dan pelbagai lagi sesuatu dengan aktiviti akan dilakukan. Pergerakan dilakukan dalam kadar yang sederhana.

1. Contoh regangan statik pasif adalah meregangkan hamstring di mana anda meletakkan kaki anda di kerusi. Ketegangan dari agonis dalam regangan statik aktif membantu mengendurkan otot-otot yang diregangkan melalui reciprocal inhibition. Regangan balistik tidak sesuai digunakan kecuali untuk atlet elit yang dijaga oleh seorang jurulatih berkelayakan.Regangan dinamik tidak boleh digunakan untuk meningkatkan jarak pergerakan otot (range of motion). anda akan menggunakan kontraksi otot paksa dari otot antagonis dengan cara mendorong atau ayunan anggota badan untuk melampau jarak pergerakan otot. Contoh regangan statik aktif adalah di mana seseorang berada dalam keadaan lunge di mana otot agonis dan asas akan digunakan untuk menjaga badan supaya tegak dalam kedudukan yang dikehendaki. Jenis gerakan ini tidak membolehkan regangan otot berehat dan menyesuai. Fasa awal – aksi konsentris 2. Regangan statik pasif tidak memerlukan bantuan sementara regangan statikaktif memerlukan kontraksi otot untuk menahan regangan. Untuk meningkatkan jarak pergerakan otot perlu memilih regangan statik atau lebih baik menggunakan propriopseptif neuromuscular facilitation (PNF). satu otot tidak bekerja. Regangan balistik mempunyai tiga tahap utama. Antara sukan yang memerlukan regangan balistik seperti gymnastik. Regangan statik biasa dilakukan dalam banyak latihan dan pergerakan. Fasa pengurangan – tindakan eksentrik bila otot melewati jarak pergerakan otot Untuk menggunakan regangan balistik. tarian ballet. Fasa meluncur – bergantung pada momentum yang dihasilkan pada fasa awal 3. sukan mempertahankan diri. Ia digalakkan dilakukan selepas latihan bebanan untuk memastikan aliran darah . Contoh regangan balistik adalah seperti membongkokkan badan dan mencecah tangan ke kaki dengan cara bouncing. Regangan Balistik Regangan balistik memaksa meningkatkan jarak pergerakan otot dengan menggunakan momentum. Regangan Statik Terdapat dua jenis regangan statik ialah regangan statik pasif dan regangan statik aktif. Tidak ada usaha lain yang diperlukan untuk menahan regangan tersebut. Dalam bahasa mudah. satu otot bekerja.

regangan dilakukan untuk 6 saat dengan bantuan tolakan atau tarikan seorang lagi. Regangan isometrik juga tidak boleh digunakan untuk otot yang cedera kecuali dengan pengawasan pakar. Reciprocal inhibition adalah relaksasi otot reflek yang berlaku pada otot bertentangan di mana tendon golgi dirangsang. Bagaimana PNF bekerja? Organ tendon golgi (GTO) akan merehatkan otot selepas kontraksi dilakukan lebih dari 6 saat. Manakala otot bertentangan mencapai reciprocal inhibition. Regangan Isometrik Regangan isometrik hampir sama seperti regangan PNF. Regangan Proprioceptive Neuromuscular Facilitation (PNF) PNF merupakan regangan yang paling baik untuk meningkatkan jarak pergerakan otot. Tahan-Rehat 2. Jadi bagi mereka yang melakukan regangan ketika latihan tidak mampu mengangkat bebanan maksima. Regangan ini dilakukan dengan permukaan tidak bergerak atau objek. Contoh mudah regangan isometrik ini adalah melakukan gerakan split. Kemudian kumpulan otot yang diregangkan itu dibiarkan sekitar 30 saat. Terdapat 4 teknik asas PNF: 1. PNF juga mampu meningkatkan masa pemulihan selepas latihan bebanan. Kebiasaanya PNF digunakan dalam terapi fizikal. Regangan isometrik juga tidak sesuai ketika otot masih sejuk dan digalakkan selepas latihan. rehabilitasi yang mana julat pergerakan menjadi limit disebabkan kecederaan. Regangan isometrik tidak digalakkan untuk mereka yang tulangnya masih membesar iaitu kanak-kanak dan remaja. PNF dibahagi kepada dua iaitu pasif dan aktif. Adakah regangan statik sesuai dilakukan dalam latihan? Saya sering melihat ada orang melakukan regangan ketika sedang melakukan. regangan statik yang dilakukan semasa latihan boleh mengurangkan kekuatan sehingga 30% atau lebih. Kontrak-Rehat . Untuk memulakan. Regangan isometrik tidak menggunakan bantuan manakala PNF menggunakan bantuan seorang lagi. Proses diulang kembali. Autogenic inhibition adalah relaksasi reflek yang berlaku pada otot yang sama di mana organ-organ tendon golgi dirangsang.dan nutrisi ke otot yang bekerja. Kontraksi isometrik dan kontraksi konsentris digunakan segera sebelum regangan pasif memudahkan autogenic inhibition. Menurut kajian. Satu kontraksi isometrik terjadi ketika regangan otot dibuat dalam kelompok otot tanpa perubahan panjang otot.

Ketegangan otot yang dialami ketika bersenam kemungkinan besar berpunca akibat bersenam tanpa memanaskan badan sepenuhnya. tetapi mengadu bahagian tertentu tubuh seperti kaki terseliuh dan sakit. juga boleh menyebabkan kesakitan seperti yang dialami orang yang tidak cergas. elak kecederaan Sesetengah orang bersenam untuk lebih sihat. tetapi memaksa diri bersenam secara intensif. sekali gus mengelakkan kecederaan. memanaskan badan sebelum bersenam. Hakikatnya. setiap orang berisiko mendapat kecederaan apabila memaksa tubuh melakukan senaman. Memanaskan badan penting supaya otot dapat bertugas dengan berkesan. Kontrak-Rehat dengan Kontrak Antagonis 4. meminimumkan risiko kecederaan. Sehubungan itu. Berhenti dengan tiba-tiba selepas bersungguh-sungguh melakukan senaman tanpa melegakan otot kembali seperti dalam keadaan rehat. Dinamik/Balistik Tahan-Rehat http://zakikhan.3. Bersenam tanpa memanaskan badan bererti sengaja mendedahkan diri kepada pelbagai kesakitan dan kecederaan. Masalah yang dialami Itu menunjukkan tubuh manusia perlu melalui proses sama seperti enjin kenderaan. Sesetengah orang mengetahui keperluan memanaskan badan. . tetapi selepas sekali atau dua kali melakukan senaman terus patah semangat untuk bersenam kerana bukan kesihatan bertambah baik. tetapi mempunyai anggapan salah bahawa sesiapa yang mempunyai keadaan fizikal yang baik tidak perlu berbuat demikian. tubuh memerlukan persediaan rapi dan tepat untuk melakukan senaman yang memerlukan tenaga dan kekuatan supaya senaman memberi pulangan positif dan pada masa sama.net/regangan/ Regangan badan penting supaya otot berfungsi dengan baik.

Tempoh masa yang sesuai sekurang-kurangnya 10 minit. berhenti secara tiba-tiba selepas melakukan senaman juga merbahaya. Selepas melakukan senaman dengan lasak. Selain mencegah kecederaan. tetapi mesti diikuti regangan otot. tendon dan ligamen terkoyak ketika pergerakan regangan yang kasar. Kebaikan menyejukkan badan SAMA seperti kesan buruk yang dialami apabila tidak memanaskan badan. suhu meningkat dan anggota badan menjadi lebih lembut. badan akan kembali sejuk dan usaha memanaskan badan akan menjadi sia-sia. pastikan senaman dilakukan segera selepas aktiviti memanaskan badan. terutama pertandingan peringkat tinggi. seseorang itu akan lebih bersedia untuk menghadapi aktiviti sukan. anda dengan yakin boleh berhenti bersenam kerana melakukan usaha terbaik untuk melindungi tubuh anda. Ini penting terutama bagi aktiviti seperti membaling dan menendang bola yang memerlukan pelbagai gerakan. . Dari segi psikologi. Menyejukkan badan menyebabkan rerambut otot menutup dan menghalang darah `berkumpul' yang boleh membawa kepada penurunan tekanan darah secara tiba-tiba. Ambil sedikit masa untuk menyejukkan otot secara teratur untuk mengelakkan kekejangan dan mengurangkan kesakitan otot. Apabila semua ini dilakukan. Jika melewati tempoh 10 minit. Kemudian lakukan semula regangan dan melonggarkan tubuh seperti sebelum bersenam.Kebaikan memanaskan badan FAKTOR utama memanaskan badan ialah untuk melindungi otot. Bagaimanapun. Latihan memanaskan badan juga meningkatkan pengaliran darah melalui tisu lembut dengan melebarkan saluran darah dan hasilnya. Kaedah lain yang digunakan ialah urutan kerana meningkatkan pengaliran darah melalui otot. anda perlu secara beransur-ansur mengurangkan tahap keseriusan senaman dengan berjoging atau berjalan secara perlahan. tubuh berasa lebih bersedia untuk melakukan senaman. INFO: Teknik memanaskan badan PASTIKAN aktiviti memanaskan badan dilakukan mengikut teknik yang betul.

Jika berhenti bersenam secara mengejut. Melonggarkan bahagian atas tubuh Gerakkan kedua belah tangan dari bahagian atas secara berperingkat-peringkat hingga ke bawah. asid laktik yang ditinggalkan di belakang otot boleh menyebabkan kekejangan. Secara perlahan-lahan pindahkan berat badan kepada kaki depan. Kekalkan kedudukan itu kira-kira lima minit. iaitu dengan cara berjalan perlahan dan melakukan teknik sama seperti memanaskan badan. Teknik menyejukkan badan BERSENAM tidak berakhir begitu saja.Regangan betis Berdiri dengan sebelah kaki berada di depan. Jika memanaskan badan adalah penting. Menyejukkan badan memastikan darah mengalir melalui otot dan sebarang asid laktik yang terbentuk dalam sel otot boleh disebarkan melalui pengaliran darah ke hati. Penyejukan Gunakan teknik sama seperti memanaskan badan. Untuk melakukan regangan terhadap otot tendon atau urat di belakang lutut. Ulangi teknik ini dengan menggunakan kaki kiri pula. Regangan bahu dan dada Kedua-dua belah tangan di bahagian belakang dalam keadaan seperti bersalam. Ini menyebabkan otot betis diregang ke arah belakang. Kepantasan Aktiviti berbentuk kepantasan seperti berjalan pantas dan joging perlahan meningkatkan pengaliran darah ke tisu dan otot. bengkokkan kaki kanan dan angkatkan ke atas. . Kekalkan kedudukan dengan mengira satu hingga lima. Tangan kemudian digerakkan ke atas dan kekalkan keadaan itu selama lima minit. menyejukkan badan selepas bersenam tidak boleh diabaikan. Regangan di tendon boleh dirasai apabila teknik ini dilakukan. Tempoh beberapa minit selepas bersenam perlu digunakan untuk menyejukkan badan.

Ulangi pergerakan ini sebanyak lima kali. Menurun Bagi menyejukkan otot belakang tubuh dan paha.blogspot. http://anizyn.html .com/2008/01/panaskan-badan-sebelum-bersenam.Memperlahankan kepantasan Berjalan atau berjoging dengan perlahan selama beberapa minit memastikan darah bergerak memasuki otot untuk menyingkirkan asid laktik. berdiri tegak dan kemudian turunkan tubuh hingga kedudukan mencangkung tanpa menggunakan tangan.

Lakukannya dengan menukar arah pergerakannya silih berganti Sentiasa tarik dan hembuskan nafas secara perlahan-lahan sepanjang anda melakukan aktiviti regangan.RAJAH AKTIVITI REGANGAN Asas kepada aktiviti regangan Anda hanya perlu melakukan senaman sewaktu keadaan berpeluh. Ulangi setiap aktiviti regangan tersebut sebanyak tiga kali setiap aktiviti. turunkan sebelah lutut anda ke bawah Sekarang cuba angkat pergelangan tangan anda ke atas kepala dan bawa turun bahagian atas badan anda menghala ke lutut yang berada di bawah. selepas anda penat berlari atau selepas melakukan senaman kardeovaskular Pastikan anda berada pada posisi yang betul sebelum melakukan aktiviti regangan. Pastikan hembusan nafas anda stabil sentiasa sepanjang senaman anda Adductors Berdiri dengan kedua belah kaki anda berada dalam posisi terbuka luas (kangkang). Anda pasti akan merasai regangan di bahagian dalam paha anda . Misalnya. Regangkan badan anda sehingga anda merasai tekanan dan regangan pada otot badan yang anda ingin regangkan itu. Lakukan secara perlahan agar anda dapat merasai regangan pada otot anda tanpa sebarang kesakitan Lakukan aktiviti regangan sekurang-kurangnya 40 saat. Jangan memaksa otot anda dengan melajukan fleksibiliti pergerakan anda. Pastikan tapak kaki dihalakan ke hadapan dan dengan perlahan.

gunakan kedua tangan anda dan tarik lutut kanan kea rah dada. ulangi semula aktiviti ini dengan menggunakan kaki yang sebelah lagi. bawa kaki kanan ke atas dan cuba tarik tumit kaki kiri ke lutut kaki kanan. Kemudian. Anda pasti akan merasa akan regangan di bahagian punggung Iliopsoas Kemudian. Cuba anjakkan kaki belakang ke hadapan secara perlahan-lahan dalam keadaan lurus tetapi jangan rapatkannya. cuba terpa ke hadapan dan sokong berat badan anda menerusi kaki hadapan anda. Anda akan merasa regangan pada bahagian belulang kaki belakang anda Pusingkan pinggang anda ke hadapan sehingga anda merasa akan regangan dalam belulang tersebut Gluteus Baring dalam keadaan sekata dan luruskan kedua belah kaki ke hadapan. Sekarang.Gastrocnemius Berdiri tegak dalam keadaan sebelah kaki anda berada di hadapan kaki yang satu lagi. Pusingkan pinggang ke hadapan dan anda pasti akan merasai regangan di dalam pangkal paha anda. Belakang kaki anda berada dalam keadaan lurus membentuk suatu garisan tegak. Pastikan badan anda berada dalam posisi tegak sepanjang anda melakukan senaman ini . Cuba tahan selama 15 saat. Kemudian. Letakkan tangan anda pada dinding di ketinggian paras bahu anda dan tekannya. tekan tapak kaki anda ke lantai dengan kuat dan halakan pinggang anda ke hadapan. Kemudian.

Belakang kaki anda berada dalam keadaan lurus membentuk suatu garisan tegak. Ulangi semula aktiviti ini dengan menggunakan kaki yang sebelah lagi. You should feel the stretch along the posterior aspect of the upper leg. Sekarang. Letakkan tangan anda pada dinding di ketinggian paras bahu anda dan tekannya. Kemudian. Tambahkan regangan dengan menarik pinggang ke hadapan sambil menahan regangannya Berdiri dengan sebelah kaki. tarik tumit anda ke bawah secara perlahan-lahan. tekan tapak kaki anda ke lantai dengan kuat dan halakan pinggang anda ke hadapan. Kemudian. Anda pasti akan merasai regangan pada bahagian hadapan paha anda Soleus Berdiri tegak dalam keadaan sebelah kaki anda berada di hadapan kaki yang satu lagi. cuba turun perlahan-lahan ke aras pinggang. cuba turunkan lutut belakang sambil membiarkan lutut hadapan berada dalam keadaan lurus).Hamstrings Berdiri dalam keadaansatu kaki berada di hadapan kaki yang satu lagi. Tarik kaki belakang anda kea arah punggung dan cuba tahan untuk 20-30 saat. Now bend forward at the hips. bengkokkan sepenuhnya lutut kanan dan cuba capai tumit anda dengan menggunakan tangan kanan. Pastikan lutut ana berada rapat dengan badan anda. Anda akan merasa regangan pada bahagian belulang kaki belakang anda Berdiri dalam keadaan tegak sambil kaki kanan . Kemudian. Kemudian. Anda akan merasai regangan pada bahagian belakang kaki anda Quadriceps Berdiri tegak sambil memegang sebarang alattulis. turunkan lutut anda ke bawah dan tarik kaki anda ke atas menuju ke belakang anda. Cuba anjakkan kaki belakang ke hadapan secara perlahan-lahan dalam keadaan lurus tetapi jangan rapatkannya. (Sekarang.

berada sedikit di hadapan kaki kiri. Cuba turunkan kaki belakang anda dan pastikan tumit anda menyentuh tanah. Cuba tahan untuk beberapa saat dan ulangi dengan kaki kiri di hadapan Tensor fasciae latae Berdiri di sebelah dinding dengan sebelah kaki berada sejauh 30cm daripada tiang dan di hadapan kaki yang sebelah lagi. Sekarang. cuba bawa kaki hadapan anda menghala ke tiang itu sehingga kedua belah kaki anda bersilang Sekarang. daya melawan keletihan. Lakukan sehingga anda dapat merasai regangan pada bahagian Achilles tendon dan soleus. Anda perlu melakukan setiap senaman static yang diberikan sebanyak 3-4 kali setiap satu dan cuba tahan selama 10-30 saat untuk setiap satu aktiviti. Anda perlu melakukan senaman pemberi tenaga ini sebanyak 3-4 kali seminggu. otot yang kental dapat melindungi daripada kecederaan. anda boleh menganjakkan lagi kaki kiri dari tiang itu AKTIVITI PEMBERI TENAGA Asas aktiviti pemberi tenaga Kekuatan. seterusnya membantu meningkatkan kecekapan larian termasuk teknik dan kelajuan. Senaman berikut bakal membantu anda mengenalpasti bahagian badan yang lemah serta perlu diberi perangsag untuk terus aktif. cuba tarik pinggang anda secara sisi menghala ke tiang itu. Jika anda tidak berpuas hati dengan regangan di bahagian paha anda. Pastikan anda mematuhi panduan yang diberikan : 3-4 set senaman pemberi tenaga dinamik ini sebanyak 15-25 kali secara berulang setiap set. Pastikan anda melakukan setiap senaman dengan betul dan tepat Tarik dan hembuskan nafas secara sistematik selepas setiap senaman yang dijalankan Dongakkan kepala anda ke atas Pastikan setiap senaman dilakukan secara perlahan dan dalam keadaan . Sekarang. cuba topangkan diri anda bertentangan dengan tiang itu dengan menggunakan lengan anda.

Kemudian. Kemudian. Kemudian. Sila dapatkan nasihat pakar perubatan jika anda mempunyai sebarang kemushkilan mengenai kardeovaskular dan kesihatan fizikal anda sebelum memulakan latihan ini Aktiviti Triceps surae. cuba jengketkan kaki anda agar otot belulang menjadi tegang. Lakukan senaman ini secara urutan Senaman gluteus Baring sambil lutut anda berada dalam kedudukan 90 darjah seolah-olah anda duduk bersila. untuk otot belulang Berdiri di atas seluruh kaki anda Kemudian. cuba angkat kaki yang sedang menindih itu ke atas setinggi yang boleh.yang terkawal Ini adalah program untuk individu yang sihat. turunkan kaki itu semula secara perlahan sehingga ia berada di posisi asalnya. berdiri semula seperti biasa dalam keadaan rehat Aktiviti abductor paha Baring dalam keadaan mengereng sambil membiarkan kaki berdekatan lantai ditindih oleh kaki yang satu lagi Baring semula di sisi. Cuba tarik tulang pinggul and ke atas agar pinggul bahu dan lutut membentuk suatu garis lurus. Cuba than dalam kedudukan ini untuk beberapa ketika .

perut. pinggang dan kaki membentuk satu garisan lurus.Piriformis Berdiri sambil memusingkan kaki anda agar tapak kaki anda terdedah. cuba angkat pinggang anda ke atas agar bahu. Cuba tahan untuk beberapa saat dan lakukan semula aktiviti ini sebanyak yang anda mampu . berdiri secara berjengket dan pastikan berat badan anda kini disokong oleh ibu jari. Cuba bertahan selama yang anda boleh Tibialis anterior Berdiri dan sokong berat badan anda dengan tumit Sekarang. Cuba berjalan secara sisi sambil kaki anda dalam keadaan berjengket Leg raises cuba baring secara mengereng dan sokong badan anda dengan menggunakan lengan anda Sekarang. Anda akan merasai regangan di bahagian tengah paha anda Sekarang. cuba turunkan tumit anda perlahan agar kaki anda menyentuh tanah.

bergerak ke hadapan dan turunkan lutut kiri sebanyak 40 darjah.blogspot. Pastikan pergerakan lutut adalah selari dengan pinggang dan kaki anda http://www. Mengelakkan kecederaan pada otot tendon.html         Sendi-sendi bergerak dengan lancartanpa rintangan.com/2008/08/bersenam-mesti-mula-dengan-regangan. Mempercepatkan peredaran darah. Anda sedang meregangkan kaki belakang anda menerusi aktiviti ini Sekarang.supaya tidak merasa kesakitan / ketegangan otot.html . http://anizyn.com/doc/40132605/Regangan-Dan-Kelebihannya perbuatan yang dilakukan untuk `memanjangkan’ otot bertujuan meningkatkan jurang gerakan dan keanjalan atau kelenturan otot. Kemudian.scribd.Vastus medialis Berdiri memandang ke hadapan sambil kaki dan bahu terpisah. ligamen. Pastikan kedudukan lutut adalah selari dengan pinggang dan kaki anda. Mempercepatkan proses perkumuhan .com/2009/03/faedah-regangan.comfortor. Mengelakkan pengumpulan darah di bahagi tertentu.html http://www. http://kembarakedah.de/malay/footexercises. Merehatkan otot-otot yang tegang hasil dari aktiviti yang dilakukan.blogspot. Ia meningkatkan keupayaan dan fleksibiliti sendi. memperbetulkan postur atau struktur tubuh untuk senaman dan merehatkan (melonggarkan) otot. gerakkan dan sambungkan lutut hadapan anda dalam keadaan terkawal. Mengurangkan / mengelakkan penyakit "Muscular Skeletal". regangan amat penting bagi memastikan keanjalan atau fleksibiliti otot dan mengelakkan kecederaan ketika bersenam. Mengekalkan kelembutan. Melancarkan pergerakan maksima. Bagaimanapun. regangan perlu dilakukan dengan teknik yang betul bagi memastikan tubuh badan mendapat manfaat optimum.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->