P. 1
Rujukan regangan

Rujukan regangan

|Views: 1,340|Likes:
Published by Neow Choo Beng

More info:

Published by: Neow Choo Beng on Mar 31, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/31/2013

pdf

text

original

Regangan Apa itu regangan atau stretching?

Regangan atau latihan fleksibiliti adalah salah satu komponen yang paling kurang dilakukan dalam aktiviti senaman biasanya. Di gym sendiri saya jarang lihat yang melakukannya. Fleksibiliti atau kelenturan adalah salah satu komponen yang dimasukkan dalam komponen kesihatan selain komposisi badan, daya tahan otot, kekuatan otot dan kardiovaskular. Masih banyak debat yang mempersoalkan peranan fleksibiliti dalam pencegahan kecederaan. Terdapat juga debat yang mengatakan bahawa aktiviti regangan sebelum latihan atau perlawanan boleh mengundang kecederaan. Walaupun begitu, terdapat kajian menunjukkan seseorang itu dapat meningkatkan pemulihan dan prestasi melalui latihan fleksibiliti. Latihan fleksibiliti meningkatkan jarak pergerakan atau Range of Motion (ROM). Regangan boleh dilakukan sebagai satu aktiviti sendiri dan bukannya wajib dilakukan sebelum atau selepas latihan. Terdapat beberapa jenis teknik regangan: Regangan Dinamik Regangan dinamik menggunakan momentum yang sederhana dan jarak pergerakan hampir penuh. Regangan dinamik telah terbukti mengurangkan keketatan otot (muscle tightness) yang merupakan salah salah faktor peningkatan kecederaan musculotendinous. Banyak kajian menyokong rengangan dinamik sebelum latihan jika dibandingkan regangan statik. Kajian juga menunjukkan penurunan 30% dalam kekuatan dan kuasa setelah melakukan regangan statik sbelum latihan. Regangan dinamik; - mengurangkan keketatan otot - mengurangkan rasa sakit otot - sebagai aktiviti memanaskan badan sebelum latihan - persediaan untuk pertandingan Tujuan dari regangan dinamik adalah untuk pemanasan ligamen, otot dan tendon yang sebahagian besar akan digunakan dalam latihan. Contoh regangan dinamik adalah meniru gerakan yang digunakan dalam sukan tertentu, seperti menyepak bola, menghayun kayu pemukul dan pelbagai lagi sesuatu dengan aktiviti akan dilakukan. Pergerakan dilakukan dalam kadar yang sederhana.

sukan mempertahankan diri. Fasa meluncur – bergantung pada momentum yang dihasilkan pada fasa awal 3. Regangan statik biasa dilakukan dalam banyak latihan dan pergerakan. Ia digalakkan dilakukan selepas latihan bebanan untuk memastikan aliran darah . Tidak ada usaha lain yang diperlukan untuk menahan regangan tersebut. Jenis gerakan ini tidak membolehkan regangan otot berehat dan menyesuai. Contoh regangan statik aktif adalah di mana seseorang berada dalam keadaan lunge di mana otot agonis dan asas akan digunakan untuk menjaga badan supaya tegak dalam kedudukan yang dikehendaki. satu otot tidak bekerja. Fasa pengurangan – tindakan eksentrik bila otot melewati jarak pergerakan otot Untuk menggunakan regangan balistik. satu otot bekerja. Regangan Balistik Regangan balistik memaksa meningkatkan jarak pergerakan otot dengan menggunakan momentum. tarian ballet.Regangan dinamik tidak boleh digunakan untuk meningkatkan jarak pergerakan otot (range of motion). Contoh regangan statik pasif adalah meregangkan hamstring di mana anda meletakkan kaki anda di kerusi. Ketegangan dari agonis dalam regangan statik aktif membantu mengendurkan otot-otot yang diregangkan melalui reciprocal inhibition. Fasa awal – aksi konsentris 2. 1. anda akan menggunakan kontraksi otot paksa dari otot antagonis dengan cara mendorong atau ayunan anggota badan untuk melampau jarak pergerakan otot. Regangan balistik mempunyai tiga tahap utama. Regangan statik pasif tidak memerlukan bantuan sementara regangan statikaktif memerlukan kontraksi otot untuk menahan regangan. Antara sukan yang memerlukan regangan balistik seperti gymnastik. Regangan balistik tidak sesuai digunakan kecuali untuk atlet elit yang dijaga oleh seorang jurulatih berkelayakan. Untuk meningkatkan jarak pergerakan otot perlu memilih regangan statik atau lebih baik menggunakan propriopseptif neuromuscular facilitation (PNF). Dalam bahasa mudah. Contoh regangan balistik adalah seperti membongkokkan badan dan mencecah tangan ke kaki dengan cara bouncing. Regangan Statik Terdapat dua jenis regangan statik ialah regangan statik pasif dan regangan statik aktif.

Kebiasaanya PNF digunakan dalam terapi fizikal. Regangan Isometrik Regangan isometrik hampir sama seperti regangan PNF. Regangan ini dilakukan dengan permukaan tidak bergerak atau objek. Jadi bagi mereka yang melakukan regangan ketika latihan tidak mampu mengangkat bebanan maksima. Kontrak-Rehat . Regangan isometrik tidak menggunakan bantuan manakala PNF menggunakan bantuan seorang lagi.dan nutrisi ke otot yang bekerja. Manakala otot bertentangan mencapai reciprocal inhibition. Terdapat 4 teknik asas PNF: 1. Regangan isometrik juga tidak boleh digunakan untuk otot yang cedera kecuali dengan pengawasan pakar. Regangan isometrik juga tidak sesuai ketika otot masih sejuk dan digalakkan selepas latihan. Regangan Proprioceptive Neuromuscular Facilitation (PNF) PNF merupakan regangan yang paling baik untuk meningkatkan jarak pergerakan otot. Reciprocal inhibition adalah relaksasi otot reflek yang berlaku pada otot bertentangan di mana tendon golgi dirangsang. Bagaimana PNF bekerja? Organ tendon golgi (GTO) akan merehatkan otot selepas kontraksi dilakukan lebih dari 6 saat. Kontraksi isometrik dan kontraksi konsentris digunakan segera sebelum regangan pasif memudahkan autogenic inhibition. Regangan isometrik tidak digalakkan untuk mereka yang tulangnya masih membesar iaitu kanak-kanak dan remaja. regangan dilakukan untuk 6 saat dengan bantuan tolakan atau tarikan seorang lagi. PNF dibahagi kepada dua iaitu pasif dan aktif. Contoh mudah regangan isometrik ini adalah melakukan gerakan split. Adakah regangan statik sesuai dilakukan dalam latihan? Saya sering melihat ada orang melakukan regangan ketika sedang melakukan. Untuk memulakan. Tahan-Rehat 2. Satu kontraksi isometrik terjadi ketika regangan otot dibuat dalam kelompok otot tanpa perubahan panjang otot. Menurut kajian. rehabilitasi yang mana julat pergerakan menjadi limit disebabkan kecederaan. PNF juga mampu meningkatkan masa pemulihan selepas latihan bebanan. Autogenic inhibition adalah relaksasi reflek yang berlaku pada otot yang sama di mana organ-organ tendon golgi dirangsang. Proses diulang kembali. regangan statik yang dilakukan semasa latihan boleh mengurangkan kekuatan sehingga 30% atau lebih. Kemudian kumpulan otot yang diregangkan itu dibiarkan sekitar 30 saat.

sekali gus mengelakkan kecederaan. elak kecederaan Sesetengah orang bersenam untuk lebih sihat. Kontrak-Rehat dengan Kontrak Antagonis 4. Hakikatnya. Memanaskan badan penting supaya otot dapat bertugas dengan berkesan. tubuh memerlukan persediaan rapi dan tepat untuk melakukan senaman yang memerlukan tenaga dan kekuatan supaya senaman memberi pulangan positif dan pada masa sama. Bersenam tanpa memanaskan badan bererti sengaja mendedahkan diri kepada pelbagai kesakitan dan kecederaan. tetapi mengadu bahagian tertentu tubuh seperti kaki terseliuh dan sakit. meminimumkan risiko kecederaan. tetapi selepas sekali atau dua kali melakukan senaman terus patah semangat untuk bersenam kerana bukan kesihatan bertambah baik. juga boleh menyebabkan kesakitan seperti yang dialami orang yang tidak cergas. . Ketegangan otot yang dialami ketika bersenam kemungkinan besar berpunca akibat bersenam tanpa memanaskan badan sepenuhnya.3. Berhenti dengan tiba-tiba selepas bersungguh-sungguh melakukan senaman tanpa melegakan otot kembali seperti dalam keadaan rehat. Dinamik/Balistik Tahan-Rehat http://zakikhan. setiap orang berisiko mendapat kecederaan apabila memaksa tubuh melakukan senaman. tetapi memaksa diri bersenam secara intensif. memanaskan badan sebelum bersenam. tetapi mempunyai anggapan salah bahawa sesiapa yang mempunyai keadaan fizikal yang baik tidak perlu berbuat demikian. Sesetengah orang mengetahui keperluan memanaskan badan. Masalah yang dialami Itu menunjukkan tubuh manusia perlu melalui proses sama seperti enjin kenderaan.net/regangan/ Regangan badan penting supaya otot berfungsi dengan baik. Sehubungan itu.

Kebaikan menyejukkan badan SAMA seperti kesan buruk yang dialami apabila tidak memanaskan badan. Tempoh masa yang sesuai sekurang-kurangnya 10 minit. Kaedah lain yang digunakan ialah urutan kerana meningkatkan pengaliran darah melalui otot. berhenti secara tiba-tiba selepas melakukan senaman juga merbahaya. tendon dan ligamen terkoyak ketika pergerakan regangan yang kasar. Bagaimanapun. Jika melewati tempoh 10 minit. INFO: Teknik memanaskan badan PASTIKAN aktiviti memanaskan badan dilakukan mengikut teknik yang betul. tubuh berasa lebih bersedia untuk melakukan senaman. . suhu meningkat dan anggota badan menjadi lebih lembut. Dari segi psikologi. seseorang itu akan lebih bersedia untuk menghadapi aktiviti sukan. Kemudian lakukan semula regangan dan melonggarkan tubuh seperti sebelum bersenam. Ini penting terutama bagi aktiviti seperti membaling dan menendang bola yang memerlukan pelbagai gerakan.Kebaikan memanaskan badan FAKTOR utama memanaskan badan ialah untuk melindungi otot. Apabila semua ini dilakukan. pastikan senaman dilakukan segera selepas aktiviti memanaskan badan. Latihan memanaskan badan juga meningkatkan pengaliran darah melalui tisu lembut dengan melebarkan saluran darah dan hasilnya. Ambil sedikit masa untuk menyejukkan otot secara teratur untuk mengelakkan kekejangan dan mengurangkan kesakitan otot. Menyejukkan badan menyebabkan rerambut otot menutup dan menghalang darah `berkumpul' yang boleh membawa kepada penurunan tekanan darah secara tiba-tiba. terutama pertandingan peringkat tinggi. Selepas melakukan senaman dengan lasak. badan akan kembali sejuk dan usaha memanaskan badan akan menjadi sia-sia. tetapi mesti diikuti regangan otot. anda dengan yakin boleh berhenti bersenam kerana melakukan usaha terbaik untuk melindungi tubuh anda. Selain mencegah kecederaan. anda perlu secara beransur-ansur mengurangkan tahap keseriusan senaman dengan berjoging atau berjalan secara perlahan.

Regangan di tendon boleh dirasai apabila teknik ini dilakukan.Regangan betis Berdiri dengan sebelah kaki berada di depan. iaitu dengan cara berjalan perlahan dan melakukan teknik sama seperti memanaskan badan. asid laktik yang ditinggalkan di belakang otot boleh menyebabkan kekejangan. Penyejukan Gunakan teknik sama seperti memanaskan badan. bengkokkan kaki kanan dan angkatkan ke atas. . Ulangi teknik ini dengan menggunakan kaki kiri pula. Teknik menyejukkan badan BERSENAM tidak berakhir begitu saja. Menyejukkan badan memastikan darah mengalir melalui otot dan sebarang asid laktik yang terbentuk dalam sel otot boleh disebarkan melalui pengaliran darah ke hati. Jika memanaskan badan adalah penting. menyejukkan badan selepas bersenam tidak boleh diabaikan. Untuk melakukan regangan terhadap otot tendon atau urat di belakang lutut. Tempoh beberapa minit selepas bersenam perlu digunakan untuk menyejukkan badan. Jika berhenti bersenam secara mengejut. Ini menyebabkan otot betis diregang ke arah belakang. Tangan kemudian digerakkan ke atas dan kekalkan keadaan itu selama lima minit. Regangan bahu dan dada Kedua-dua belah tangan di bahagian belakang dalam keadaan seperti bersalam. Kekalkan kedudukan itu kira-kira lima minit. Kepantasan Aktiviti berbentuk kepantasan seperti berjalan pantas dan joging perlahan meningkatkan pengaliran darah ke tisu dan otot. Melonggarkan bahagian atas tubuh Gerakkan kedua belah tangan dari bahagian atas secara berperingkat-peringkat hingga ke bawah. Kekalkan kedudukan dengan mengira satu hingga lima. Secara perlahan-lahan pindahkan berat badan kepada kaki depan.

Memperlahankan kepantasan Berjalan atau berjoging dengan perlahan selama beberapa minit memastikan darah bergerak memasuki otot untuk menyingkirkan asid laktik.html . Ulangi pergerakan ini sebanyak lima kali.blogspot. Menurun Bagi menyejukkan otot belakang tubuh dan paha.com/2008/01/panaskan-badan-sebelum-bersenam. http://anizyn. berdiri tegak dan kemudian turunkan tubuh hingga kedudukan mencangkung tanpa menggunakan tangan.

Lakukan secara perlahan agar anda dapat merasai regangan pada otot anda tanpa sebarang kesakitan Lakukan aktiviti regangan sekurang-kurangnya 40 saat. Regangkan badan anda sehingga anda merasai tekanan dan regangan pada otot badan yang anda ingin regangkan itu. Pastikan hembusan nafas anda stabil sentiasa sepanjang senaman anda Adductors Berdiri dengan kedua belah kaki anda berada dalam posisi terbuka luas (kangkang). Ulangi setiap aktiviti regangan tersebut sebanyak tiga kali setiap aktiviti. Jangan memaksa otot anda dengan melajukan fleksibiliti pergerakan anda. selepas anda penat berlari atau selepas melakukan senaman kardeovaskular Pastikan anda berada pada posisi yang betul sebelum melakukan aktiviti regangan. Misalnya. Anda pasti akan merasai regangan di bahagian dalam paha anda . turunkan sebelah lutut anda ke bawah Sekarang cuba angkat pergelangan tangan anda ke atas kepala dan bawa turun bahagian atas badan anda menghala ke lutut yang berada di bawah.RAJAH AKTIVITI REGANGAN Asas kepada aktiviti regangan Anda hanya perlu melakukan senaman sewaktu keadaan berpeluh. Lakukannya dengan menukar arah pergerakannya silih berganti Sentiasa tarik dan hembuskan nafas secara perlahan-lahan sepanjang anda melakukan aktiviti regangan. Pastikan tapak kaki dihalakan ke hadapan dan dengan perlahan.

tekan tapak kaki anda ke lantai dengan kuat dan halakan pinggang anda ke hadapan. ulangi semula aktiviti ini dengan menggunakan kaki yang sebelah lagi. Sekarang. gunakan kedua tangan anda dan tarik lutut kanan kea rah dada. Cuba anjakkan kaki belakang ke hadapan secara perlahan-lahan dalam keadaan lurus tetapi jangan rapatkannya. Pusingkan pinggang ke hadapan dan anda pasti akan merasai regangan di dalam pangkal paha anda. Cuba tahan selama 15 saat. Kemudian. Anda pasti akan merasa akan regangan di bahagian punggung Iliopsoas Kemudian. Kemudian. Pastikan badan anda berada dalam posisi tegak sepanjang anda melakukan senaman ini . Belakang kaki anda berada dalam keadaan lurus membentuk suatu garisan tegak.Gastrocnemius Berdiri tegak dalam keadaan sebelah kaki anda berada di hadapan kaki yang satu lagi. bawa kaki kanan ke atas dan cuba tarik tumit kaki kiri ke lutut kaki kanan. Letakkan tangan anda pada dinding di ketinggian paras bahu anda dan tekannya. Anda akan merasa regangan pada bahagian belulang kaki belakang anda Pusingkan pinggang anda ke hadapan sehingga anda merasa akan regangan dalam belulang tersebut Gluteus Baring dalam keadaan sekata dan luruskan kedua belah kaki ke hadapan. Kemudian. cuba terpa ke hadapan dan sokong berat badan anda menerusi kaki hadapan anda.

Anda pasti akan merasai regangan pada bahagian hadapan paha anda Soleus Berdiri tegak dalam keadaan sebelah kaki anda berada di hadapan kaki yang satu lagi. Kemudian. Sekarang. turunkan lutut anda ke bawah dan tarik kaki anda ke atas menuju ke belakang anda. Now bend forward at the hips. cuba turunkan lutut belakang sambil membiarkan lutut hadapan berada dalam keadaan lurus). Anda akan merasai regangan pada bahagian belakang kaki anda Quadriceps Berdiri tegak sambil memegang sebarang alattulis. Tarik kaki belakang anda kea arah punggung dan cuba tahan untuk 20-30 saat. Kemudian. You should feel the stretch along the posterior aspect of the upper leg. Belakang kaki anda berada dalam keadaan lurus membentuk suatu garisan tegak. Letakkan tangan anda pada dinding di ketinggian paras bahu anda dan tekannya. (Sekarang. Pastikan lutut ana berada rapat dengan badan anda. Cuba anjakkan kaki belakang ke hadapan secara perlahan-lahan dalam keadaan lurus tetapi jangan rapatkannya. tekan tapak kaki anda ke lantai dengan kuat dan halakan pinggang anda ke hadapan. cuba turun perlahan-lahan ke aras pinggang. bengkokkan sepenuhnya lutut kanan dan cuba capai tumit anda dengan menggunakan tangan kanan. Kemudian. Ulangi semula aktiviti ini dengan menggunakan kaki yang sebelah lagi. Anda akan merasa regangan pada bahagian belulang kaki belakang anda Berdiri dalam keadaan tegak sambil kaki kanan . Kemudian. Tambahkan regangan dengan menarik pinggang ke hadapan sambil menahan regangannya Berdiri dengan sebelah kaki. tarik tumit anda ke bawah secara perlahan-lahan.Hamstrings Berdiri dalam keadaansatu kaki berada di hadapan kaki yang satu lagi.

berada sedikit di hadapan kaki kiri. Senaman berikut bakal membantu anda mengenalpasti bahagian badan yang lemah serta perlu diberi perangsag untuk terus aktif. Anda perlu melakukan senaman pemberi tenaga ini sebanyak 3-4 kali seminggu. cuba tarik pinggang anda secara sisi menghala ke tiang itu. Pastikan anda mematuhi panduan yang diberikan : 3-4 set senaman pemberi tenaga dinamik ini sebanyak 15-25 kali secara berulang setiap set. daya melawan keletihan. Pastikan anda melakukan setiap senaman dengan betul dan tepat Tarik dan hembuskan nafas secara sistematik selepas setiap senaman yang dijalankan Dongakkan kepala anda ke atas Pastikan setiap senaman dilakukan secara perlahan dan dalam keadaan . anda boleh menganjakkan lagi kaki kiri dari tiang itu AKTIVITI PEMBERI TENAGA Asas aktiviti pemberi tenaga Kekuatan. otot yang kental dapat melindungi daripada kecederaan. seterusnya membantu meningkatkan kecekapan larian termasuk teknik dan kelajuan. Sekarang. Cuba turunkan kaki belakang anda dan pastikan tumit anda menyentuh tanah. Jika anda tidak berpuas hati dengan regangan di bahagian paha anda. Lakukan sehingga anda dapat merasai regangan pada bahagian Achilles tendon dan soleus. Anda perlu melakukan setiap senaman static yang diberikan sebanyak 3-4 kali setiap satu dan cuba tahan selama 10-30 saat untuk setiap satu aktiviti. Cuba tahan untuk beberapa saat dan ulangi dengan kaki kiri di hadapan Tensor fasciae latae Berdiri di sebelah dinding dengan sebelah kaki berada sejauh 30cm daripada tiang dan di hadapan kaki yang sebelah lagi. cuba topangkan diri anda bertentangan dengan tiang itu dengan menggunakan lengan anda. cuba bawa kaki hadapan anda menghala ke tiang itu sehingga kedua belah kaki anda bersilang Sekarang. Sekarang.

cuba angkat kaki yang sedang menindih itu ke atas setinggi yang boleh. Lakukan senaman ini secara urutan Senaman gluteus Baring sambil lutut anda berada dalam kedudukan 90 darjah seolah-olah anda duduk bersila. untuk otot belulang Berdiri di atas seluruh kaki anda Kemudian. berdiri semula seperti biasa dalam keadaan rehat Aktiviti abductor paha Baring dalam keadaan mengereng sambil membiarkan kaki berdekatan lantai ditindih oleh kaki yang satu lagi Baring semula di sisi. Kemudian. turunkan kaki itu semula secara perlahan sehingga ia berada di posisi asalnya. Kemudian. Kemudian. Cuba tarik tulang pinggul and ke atas agar pinggul bahu dan lutut membentuk suatu garis lurus. Sila dapatkan nasihat pakar perubatan jika anda mempunyai sebarang kemushkilan mengenai kardeovaskular dan kesihatan fizikal anda sebelum memulakan latihan ini Aktiviti Triceps surae. cuba jengketkan kaki anda agar otot belulang menjadi tegang. Cuba than dalam kedudukan ini untuk beberapa ketika .yang terkawal Ini adalah program untuk individu yang sihat.

cuba angkat pinggang anda ke atas agar bahu. berdiri secara berjengket dan pastikan berat badan anda kini disokong oleh ibu jari.Piriformis Berdiri sambil memusingkan kaki anda agar tapak kaki anda terdedah. perut. Cuba bertahan selama yang anda boleh Tibialis anterior Berdiri dan sokong berat badan anda dengan tumit Sekarang. Anda akan merasai regangan di bahagian tengah paha anda Sekarang. Cuba berjalan secara sisi sambil kaki anda dalam keadaan berjengket Leg raises cuba baring secara mengereng dan sokong badan anda dengan menggunakan lengan anda Sekarang. Cuba tahan untuk beberapa saat dan lakukan semula aktiviti ini sebanyak yang anda mampu . pinggang dan kaki membentuk satu garisan lurus. cuba turunkan tumit anda perlahan agar kaki anda menyentuh tanah.

html http://www.blogspot. http://anizyn. http://kembarakedah.de/malay/footexercises. Melancarkan pergerakan maksima. Mengelakkan kecederaan pada otot tendon. Mempercepatkan proses perkumuhan . ligamen. Mengurangkan / mengelakkan penyakit "Muscular Skeletal".Vastus medialis Berdiri memandang ke hadapan sambil kaki dan bahu terpisah. Bagaimanapun. Ia meningkatkan keupayaan dan fleksibiliti sendi. Mengelakkan pengumpulan darah di bahagi tertentu.blogspot. gerakkan dan sambungkan lutut hadapan anda dalam keadaan terkawal. Mengekalkan kelembutan. memperbetulkan postur atau struktur tubuh untuk senaman dan merehatkan (melonggarkan) otot. bergerak ke hadapan dan turunkan lutut kiri sebanyak 40 darjah. regangan perlu dilakukan dengan teknik yang betul bagi memastikan tubuh badan mendapat manfaat optimum. regangan amat penting bagi memastikan keanjalan atau fleksibiliti otot dan mengelakkan kecederaan ketika bersenam.com/doc/40132605/Regangan-Dan-Kelebihannya perbuatan yang dilakukan untuk `memanjangkan’ otot bertujuan meningkatkan jurang gerakan dan keanjalan atau kelenturan otot.html         Sendi-sendi bergerak dengan lancartanpa rintangan.scribd.comfortor.supaya tidak merasa kesakitan / ketegangan otot.html . Anda sedang meregangkan kaki belakang anda menerusi aktiviti ini Sekarang.com/2008/08/bersenam-mesti-mula-dengan-regangan.com/2009/03/faedah-regangan. Kemudian. Pastikan kedudukan lutut adalah selari dengan pinggang dan kaki anda. Merehatkan otot-otot yang tegang hasil dari aktiviti yang dilakukan. Mempercepatkan peredaran darah. Pastikan pergerakan lutut adalah selari dengan pinggang dan kaki anda http://www.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->