.

Golongan Pelajar sekolah menengah Menyeran g begaduh Membun uh Contoh kegiatan gejala sosial Masalah Gejala Sosial Merosakkan harta benda Merokok Masalah Disiplin di Sekolah Melepak Melawan guru Melanggar peraturan Ponteng sekolah .

.

.

Mendorong remaja untuk mencuri bagi memenuhi keperluan hidup. Pihak yang terlibat:  Ibu bapa♥ Anak-anak terpaksa mencari jalan sendiri dalam menghadapi perkembangan remaja tanpa bimbingan yang sepatutnya .

Faktor konflik antara anggota keluarga terutamanya pergaduhan antara ibu dan bapa juga mampu menyebabkan anakanak mereka terlibat dalam aktiviti gejala sosial. .

 Laman web  Surat akhbar  Majalah  Tv Remaja suka mencuba sesuatu yang baru tanpa memikirkan kesan atas tindakan mereka.Paparan adegan-adegan negatif yang berunsur ganas. . lucah dan seram sedikit sebanyak telah mempengaruhi golongan remaja.

Rakan-rakan merupakan orang yang dapat mencorakkan personali individu tertentu. .

.

. berbanding dengan individu yang mencorakkan dirinya dengan perkara-perkara negatif akan dipandang serong dan dicemuh oleh masyarakat.• Individu yang mencorakkan dirinya dengan akhlak yang baik akan dipandang mulia dan tinggi.

.

• Kadar jenayah dalam kalangan masyarakat akan meningkat. Hal ini disebabkan kadar keruntuhan akhlak dalam kalangan remaja semakin menaik. .

• Hal ini mengakibatkan kerancakan pembangunan negara terbantut dan keadaan sosioekonomi negara menjadi lembap kerana wujudnya gejala sosial. .• Negara akan kehilangan pelapis generasi kepimpinan pada masa depan.