.

Golongan Pelajar sekolah menengah Menyeran g begaduh Membun uh Contoh kegiatan gejala sosial Masalah Gejala Sosial Merosakkan harta benda Merokok Masalah Disiplin di Sekolah Melepak Melawan guru Melanggar peraturan Ponteng sekolah .

.

.

Pihak yang terlibat:  Ibu bapa♥ Anak-anak terpaksa mencari jalan sendiri dalam menghadapi perkembangan remaja tanpa bimbingan yang sepatutnya .Mendorong remaja untuk mencuri bagi memenuhi keperluan hidup.

.Faktor konflik antara anggota keluarga terutamanya pergaduhan antara ibu dan bapa juga mampu menyebabkan anakanak mereka terlibat dalam aktiviti gejala sosial.

 Laman web  Surat akhbar  Majalah  Tv Remaja suka mencuba sesuatu yang baru tanpa memikirkan kesan atas tindakan mereka.Paparan adegan-adegan negatif yang berunsur ganas. lucah dan seram sedikit sebanyak telah mempengaruhi golongan remaja. .

.Rakan-rakan merupakan orang yang dapat mencorakkan personali individu tertentu.

.

. berbanding dengan individu yang mencorakkan dirinya dengan perkara-perkara negatif akan dipandang serong dan dicemuh oleh masyarakat.• Individu yang mencorakkan dirinya dengan akhlak yang baik akan dipandang mulia dan tinggi.

.

• Kadar jenayah dalam kalangan masyarakat akan meningkat. . Hal ini disebabkan kadar keruntuhan akhlak dalam kalangan remaja semakin menaik.

• Hal ini mengakibatkan kerancakan pembangunan negara terbantut dan keadaan sosioekonomi negara menjadi lembap kerana wujudnya gejala sosial.• Negara akan kehilangan pelapis generasi kepimpinan pada masa depan. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful