P. 1
PERKEMBANGAN BAHASA

PERKEMBANGAN BAHASA

|Views: 35|Likes:
Published by Donny Tuah

More info:

Published by: Donny Tuah on Apr 01, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/08/2013

pdf

text

original

PERKEMBANGAN BAHASA Perkembangan bahasa adalah bahagian penting daripada sifat kognitif

manusia.Memahami perkembangan bahasa merupakan aspek penting untuk memahami dasar dan mengingati pelbagai komponen linguistik. Aspek kognitif komunikasi dalam bahasa difahami sebagai sama di antara primat, non-primat, dan manusia dalam beberapa aspek dan berbeza dalam aspek-aspek lain iaitu cenderung komunikasi, decorative ucapan, bahasa pengambilalihan, ucapan telegraphic, komponen morphosyntactic, komponen pragmatis. Perkembangan bahasa adalah sebuah proses yang bermula awal dalam kehidupan manusia, ketika seseorang mulai menguasai bahasa dengan belajar. Perkembangan bahasa anak-anak bermula dari yang sederhana sampai yang kompleks. Namun dalam usia empat bulan, bayi boleh membaca bibir dan membezakan bunyi ujaran. Bahasa yang disebut bayi dipanggil mengoceh. Biasanya, bahasa bermula sebagai mengingati kata-kata sederhana yang berkaitan tanpa makna, tapi sebagai anak-anak yang membesar, kata-kata yang memperoleh makna dengan hubungan antara kata-kata dibentuk. Pada waktunya, ayat bermula dari kata-kata yang bergabung bersama untuk mencipta makna logik. Sebagai orang yang semakin meningkat usianya,makna-makna baru dan persatuan-persatuan baru dicipta dan kosa kata meningkat dengan lebih perkataan dipelajari. Bayi menggunakan tubuh mereka, menangis dan lain vokal untuk mengkomunikasikan keinginan, keperluan dan kecenderungan. Walaupun sebahagian besar anak-anak mulai menyanyi dan akhirnya dengan kata-kata dalam berbagai usia dan kelajuan yang berbeza, mereka belajar bahasa pertama mereka tanpa sedar arahan dari orang tua atau pengasuh. Bahkan kajian menunjukkan bahawa pembelajaran awal bermula dalam rahim ketika janin dapat mengenali suara dan pola bicara dari suara ibunya.

Terbukti ada wilayah otak yang bertanggungjawab atas pengeluaran dan pemahaman bahasa (Broca’s Area dan Wernicke’s Area).PRASYARAT BIOLOGI Ahli Bahasa tidak bersetuju tentang faktor-faktor biologi menyumbang terhadap perkembangan bahasa. Noam Chomsky (1957) mencadangkan bahawa manusia secara biologinya untuk belajar bahasa pada waktu tertentu dan dengan cara tertentu. namun sebahagian besar bersetuju bahawa kemampuan untuk mendapatkan sistem yang rumit seperti itu adalah unik untuk spesies manusia. Semasa lateralization otak. yang merupakan . tampaknya ada tempoh sensitif untuk produksi ujaran. 2007) menekankan bahawa anak-anak muda sangat tertarik dalam dunia sosial mereka dan pada awal perkembangan. 2006. MichaelTomasello (2003. Beberapa bukti bahawa bahasa adalah biologi. Selain itu. Kemampuan untuk bercakap dan memahami bahasa manusia memerlukan vokal tertentu serta sistem saraf dengan kemampuan tertentu. PENGARUH PERSEKITARAN "Perilaku melihat perkembangan bahasa tidak lagi dianggap sebagai penjelasan yang layak tentang bagaimana anak memperoleh bahasa. Dia berkata bahawa anakanak lahir dengan pengambilalihan bahasa (LAD).anak. namun banyak kajian menggambarkan persekitaran mempengaruhi kemampuan bahasa anak . banyak yang percaya bahawa kemampuan kita untuk mempelajari bahasa lisan mungkin telah dikembangkan melalui proses evolusi dan bahawa dasar untuk bahasa mungkinditurunkan secara genetik. Tomasello & Carpenter. mereka dapat memahami bahawa niat orang lain "Salah satu komponen daripada anak muda lingkungan linguistik (anakdiarahkan perbualan) juga dikenali sebagai bayi bercakap atau bahasa ibu.

PRASYARAT SOSIAL Sangatlah penting bahawa anak-anak dibenarkan untuk berinteraksi sosial dengan orang lain yang boleh menyanyi dan menjawab soalan. Mereka berpendapat ia memiliki fungsi penting menangkap perhatian bayi dan menjaga komunikasi. pentingnya peranan dalam bahasa berkembang dipertikaikan banyak ahli bahasa. anak-anak harus berada dalam suatu persekitaran yang membolehkan mereka untuk berkomunikasi sosial dalam bahasa tersebut.Ada beberapa teori yang berbeza tentang mengapa dan bagaimana anak-anak mengembangkan bahasa. mungkin menukarnya menjadi soalan atau menegaskan kembali kepada anak belum dewasa dengan ucapan dalam bentuk ayat sepenuhnya. . Penjelasan psikologi berfokus pada proses mental yang terlibat dalam pembelajaran bahasa kanak-kanak.peraturan tentang struktur dan urutan bunyi ucapan. Walau bagaimanapun. Memperluas ialah menegaskan kembali. Pemerolehan bahasa untuk mengembangkan kejayaan. dan melabel:" Membentuk semula adalah mengulang sesuatu yang anak kata. Empat komponen utama bahasa : • • Fonologi melibatkan peraturan . apa yang dikatakan oleh seorang anak. dalam bentuk linguistik canggih. Kanak-kanak menggunakan strategi selain diarahkan anak berucap seperti membentuk semula. mengembangkan. Melabel adalah mengenalpasti nama-nama objek.bahasa yang digunakan dalam bahasa yang lebih tinggi dari biasanya dengan kata-kata dan ayat yang sederhana. Semantik adalah terdiri daripada kosa kata dan bagaimana konsep dinyatakan melalui kata-kata. Penjelasan fungsional melihat kepada proses sosial termasuk dalam pembelajaran bahasa pertama. Dua teori yang paling diterima dalam pengembangan bahasa adalah psikologi dan fungsional. Yang paling popular dan masih banyak diperdebatkan penjelasan ialah bahawa bahasa itu diperolehi melalui peniruan.

PERKEMBANGAN FONOLOGI Dari lahir sampai sekitar satu tahun.lain). Sekitar dua bulan.Sekitar empat bulan. yang kebanyakan terdiri daripada bunyi vokal. Beberapa strategi termasuk pengulangan konsonan pertama vokal dalamsebuah suku kata ( 'TV' -> 'didi') atau memadam tanpa suku kata dalam sebuah suku kata( 'banana' -> 'nana').• Tatabahasa melibatkan dua bahagian. bayi akan terlibat dalam berdekut. ii) Morfologi. topik yang tetap. bayi mulai membuat bunyi-bunyian. • Pragmatik melibatkan peraturan untuk komunikasi yang sesuai dan berkesan. adalah peraturan di mana kata-kata disusun menjadi ayat. atau bunyi pasif dan lain . bergantung kepada siapa anda bercakap Peraturan seterusnya seperti menyalakan. Dari 1-2 tahun. 3-5 tahun. Pragmatik melibatkan tiga kemahiran: i) ii) iii) Menggunakan bahasa untuk menyapa. menuntut dan lain – lain. berdekut berubah menjadi ocehan yang merupakan konsonan vokal yang berulang-ulang kombinasi. Bayi juga akan menggunakan strategi fonologi untuk menyederhanakan pengucapan. memuat. Menukar bahasa untuk berbicara berbeza. 6-10 tahun. adalah penggunaan membuat tatabahasa (menunjukkan tegang. bayi dapat mengenali pengucapan yang betul daripada kata-kata yang pernah didengari. . fonologi terus meningkatkan kesedaran serta pengucapan. anak-anak dapat menguasai pola suku kata stres yang membantu membezakan perbezaan kecil antara kata-kata serupa. aktif i) Sintaksis. Bayi memahami lebih daripada mereka boleh katakan.

Brown (1973) mengamati bahawa 75% daripada anak-anak dua kata ucapan dapat dirangkum dalam keberadaan daripada 11 semantik. memuat perkataan tertentu dan mengaplikasikannya terlalu umum (contoh. Bayi dapat mengenali kata-kata dan menggunakan gerak tubuh. Pemetaan yang cepat adalah kemampuan bayi untuk belajar banyak hal-hal baru dengan cepat. Anak-anak mengalami banyak masalah seperti underextensions. memuat perkataan umum dan mengaplikasikannya secara khusus (contohnya. PERKEMBANGAN TATABAHASA Dari 1-2 tahun. 'kereta' untuk 'van'). Dari 1-2 tahun. Bawaan bayi mempunyai pilihan untuk mendengar suara ibu mereka. yang merangkumi pemetaan cepat. pemahaman (bahasa yang kita faham) berkembang sebelum pengeluaran (bahasa yang kita gunakan). misalnya 'pampers basah'. 3-5 tahun. Cepat pemetaan berlanjutan.1973: • • Atribut: 'rumah besar' Agen-Tindakan: 'Ayah memukul' . Ada kosa kata lonjakan antara 18-24 bulan. Mereka juga mampu menghargai makna beberapa kata-kata dan menggunakan kata-kata tepat melalui metafora dan permainan kata-kata. Majoriti kosa kata baru terdiri daripada kata benda (nouns) dan kata-kata aksi (verb). anak-anak biasanya mengalami kesulitan menggunakan kata-kata dengan betul. Anak-anak boleh memahami metafora. 'Selimut') dan overextensions. Dari 6-10 tahun. anak-anak mulai menggunakan ucapan telegraphic. kosa kata meningkat hingga beberapa ratus kata. yang mempunyai dua kombinasi kata. anak-anak dapat memahami makna kata-kata yang didasarkan pada definisi mereka. Ada sekitar 5 bulan tertinggal di antara keduanya. 11 kepentingan hubungan semantik awal dan contoh berdasarkan pada Brown.PERKEMBANGAN SEMANTIK Dari lahir hingga satu tahun.

3-5 tahun. anak-anak terus menambah tatabahasa morfologi dan secara berperingkat menghasilkan struktur tatabahasa yang kompleks. Anak-anak mampu berkomunikasi dengan berkesan dalam menuntut tatacara. yang menukar topik perbualan secara berperingkat. Usia 6-10. mereka boleh terlibat dalam mengambil gilirannya dan topik penyelenggaraan. Tatabahasa morfologi ditambah sebagai ayat yang sederhana ini mulamuncul. anak-anak dapat menguasai niat illocutionary. . 1-2 tahun. anak-anak memperbaiki struktur tatabahasa yang kompleks seperti suara pasif. Pada usia 3-5. PERKEMBANGAN PRAGMATIK Dari lahir hingga 1 tahun. shading terjadi.• • • • • • • • • Tindakan-Objek: 'memukul bola’ Agen-Objek: 'Ayah bola' Nominative: 'itu bola' Demonstrative: 'ada bola' Perulangan: 'banyak bola' Non-eksistensi: 'semua bola tiada' Posesif: 'Ayah kerusi' Entiti + lokatif: 'buku jadual' Aksi + lokatif: 'pergi kedai' Sekitar 3 tahun. Ayat sederhana mengikuti peraturan orang dewasa dan mendapatkan secara berperingkat. tahu apa yang anda maksudkan meskipun anda mungkin tidak akan mengatakannya dan menukar haluan. bayi boleh terlibat dalam kongsi pemerhatian (berkongsi sesuatu pemerhatian dengan orang lain). yang merupakan 3 patah perkataan. seperti di telefon. anak-anak terlibat dalam ayat .ayat sederhana. 6-10 tahun. yang menukar perbualan kepada orang lain. Bayi juga boleh terlibat dalam kegiatan mengambil gilirannya.

Mohd. perbendaharaan kata mereka bertambah dari semasa ke semasa sehingga mencecah 80. Jumlah ini meningkat kepada 2.KANAK Umur 3 tahun. Zulkifli bin Yaakob (2007). Joy N. Selangor: Aras Mega (M) Sdn. Bhd.Perkembangan Bahasa dan Pembelajaran Kanak-kanak. Kanak-kanak mula bercakap menggunakan ayat yang ringkas dan mudah. Walaupun kadang-kadang sebutan sesuatu perkataan kurang tepat.600 perkataan apabila mencapai umur 6 tahun. ia diperbaiki dengan teguran dan kekerapan bercakap dengan orang dewasa seperti ibu. mereka dapat memahami sebab dan akibat. Sharani Ahmad (2003). kerana perkembangan mental yang bertambah baik. Bentong: PTS Publication & Distributors Sdn Bhd. Rafidah Kastawi (2008). KualaLumpur: Kumpulan Budiman Sdn. Panduan KurikulumPrasekolah. Perkembangan pesat bahasa ini disumbangkan oleh kepesatan minda kanak-kanak mengingat makna perkataan baru selepas mendengarnya bagi kali pertama atau bercakap sekali dua dengan rakan-rakannya. Semakin lama bercakap. Apabila kanak-kanak mula menjejakkan kaki ke sekolah. Sebutan . Sdn. Asuhan dan Pendidikan AwalKanakkanak Tingkatan 4. PERKEMBANGAN BAHASA KANAK . Mohamad bin Aman. Jawapan mereka juga mudah dan singkat.Samuel.000 perkataan. Perkembangan Kanakkanak Program Perguruan Pendidikan Rendah Pengajian Empat Tahun. Rohani Abdullah. Bhd. Kasim bin Abd. umumnya kanak-kanak tahu bagaimana menggunakan 900 hingga 1. Nani Menon. Majid (2003). bapa atau adik-beradik dan saudara.000 perkataan.Selangor: Meteor Doc.RUJUKAN Haliza Hamzah. Bhd.

mereka cuba menerangkannya dengan lebih jelas. ia akan memudahkan pelajar mempelajari konsep-konsep abstrak (Santrock. misalnya kerana lapar. Sapir (1921:8) mendefinisikan. Perkembangan bahasa kanak-kanak dapat dilihat daripada segi kemampuan menerima. emosi.dan tatabahasa yang baik menjadikan orang dewasa dapat memahami bahasa mereka. 2007). 2001) dan ia berkait rapat dengan kemahiran membaca dan menulis. Dengan perkembangan bahasa yang semakin meningkat ini. dan keinginan melalui ciptaan simbolsimbol lahir secara sedar. Crystal (1995). Perkembangan Pragmatik Perkembangan komunikasi anak sesungguhnya sudah dimulai sejak dilahirkan. Jika tidak difahami. Perkembangan bahasa kanak-kanak bermula sejak kanak-kanak lahir iaitu daripada tangisan pertama. Dengan meningkatkan perkembangan bahasa. mendefinisikan bahawa bahasa adalah satu penggunaan bunyi yang sistematik dan konvensional (lambang atau simbol tulisan) untuk tujuan komunikasi dan luahan perasaan. memahami dan melahirkan semula. Memahami perkembangan bahasa adalah penting kerana ia memudahkan proses pengajaran (Berk. pertama dari tangisannya bila bayi merasa tidak nyaman. lampin . Kemampuan ini berkembang beransur-ansur mengikut masa saling berkait antara satu sama lain. kanak-kanak tersebut akan dapat membuat huraian dengan lebih baik dan cekap dalam situasi perbualan. bahasa adalah semata-mata suatu kaedah yang bukan naluri untuk manusia menyampaikan idea. PERKEMBANGAN BAHASA MENURUT BERBAGAI KOMPONEN Perkembangan bahasa kanak-kanak dapat dilihat juga daripada pemerolehan bahasa mengikut komponen-komponennya.

Pada usia 3 minggu bayi tersenyum saat ada rangsangan dari luar. tatapan mata. Ini disebut senyum sosial. Pada masa ini sampai sekitar 18 bulan. misalnya wajah seseorang. bayi dan benda-benda. Gerak-geri ini akan berkembang disertai dengan bunyibunyi tertentu yang mula konsisten. Ucapan yang ditujukan pada pasangan bicara menjadi jelas. bertindak balas terhadap pasangan bicaranya dan masuk dalam dialog singkat. anak mulai mampu mempertahankan topik yang selanjutnya dan mulai membuat topik baru.basah. Usia 7-12 bulan anak menunjuk sesuatu untuk menyatakan keinginannya. peranan gerakgeri lebih menonjol dengan penggunaan satu suku kata. Lewat umur ini. Usia 12 minggu mulai dengan pola dialog sederhana berupa suara balasan bila ibunya memberi tanggapan. Sekitar 36 bulan. Lewat umur 3 tahun. anak kemudian memasuki tahap sintaksis dengan mampu merangkai kalimat 2 kata. Usia 2 bulan bayi mulai menanggapi ajakan komunikasi ibunya. anak mulai berdialog lebih lama sampai beberapa kali giliran. terjadi peningkatan dalam keaktifan anak berbicara memperoleh kesadaran sosial dalam percakapan. Sebahagian besar pasangan . Pada usia 6 bulan bayi mulai tertarik dengan benda-benda sehinga komunikasi menjadi komunikasi ibu. suara dan gelitikan. Usia 2 tahun. tersusun baik dan teradaptasi baik untuk pendengaran. Anak mulai memperkenalkan atau merubah topik dan mulai belajar memelihara alur percakapan dan menangkap persepsi pendengar. Usia 5 bulan bayi mulai meniru gerak-geri orang. Dari sini bayi akan belajar bahawa ia akan mendapat perhatian ibunya atau orang lain saat ia menangis sehingga kemudian bayi akan menangis bila meminta orang dewasa melakukan sesuatu buatnya. Perilaku ibu sebagai fasilitatif akan membantu anaknya dalam memperkenalkan topik baru. Hampir 50 peratus kanak-kanak 5 tahun dapat mempertahankan topik melalui 12 kali giliran. mempelajari bentuk ekspresi wajah.

mereka akan memodifikasi pemahaman diri dan bayangan diri dan menjadi lebih sedar akan lingkungan sosial. pemakaian dan lokasi. Terdapat indikasi bahawa anak dengan kosa kata lebih banyak dan lebih popular di kalangan temantemannya. di mana. Perkembangan Semantik Kerana faktor lingkungan sangat berperanan dalam perkembangan semantik. Pemahaman perkataan bertambah tanpa pengajaran langsung orang dewasa. . Ibu memegang peranan dalam membangun dan mempertahankan dialog yang benar. keperluan untuk mengorganisasikan kosa kata akan lebih meningkat. fantasi dan ekspresi perasaan. Anak pra sekolah dapat menjelaskan siapa.berkomunikasi dengan anak adalah orang dewasa. untuk apa. Saat anak mulai membangun jaringan sosial melibatkan orang di luar keluarga. Pemetaan yang cepat adalah langkah awal dalam proses pemerolehan leksikal. Selanjutnya secara berperingkat anak akan mengertikan lagi maklumat-maklumat baru yang diterima. Terjadi strategi pemetaan yang cepat pada usia ini sehingga anak boleh menyambung suatu kata dengan rujukannya. apa. Definisi kata benda anak usia pra sekolah meliputi fisik seperti bentuk. Definisi kata kerja anak pra sekolah juga berbeza daripada kata kerja orang dewasa atau anak yang lebih besar. fungsi. Begitu kosa kata berkembang. 5 sampai 6 tahun. Anak akan mengembangkan kosa katanya melalui cerita yang dibacakan orang tuanya. dan beberapa rangkaian semantik atau antara relasi akan terbentuk. ukuran dan warna. untuk siapa. maka pada umur 6-9 bulan anak telah mengenal orang atau benda yang berada di persekitarannya. tapi biasanya mereka belum memahami pertanyaan bagaimana dan mengapa atau menjelaskan proses. biasanya orang tua. Leksikal dan pemerolehan konsep berkembang pesat pada masa pra sekolah. dengan apa. Anak berada pada fase mono dialog. Persekitaran linguistik mempunyai pengaruh bermakna pada proses belajar berbahasa. Dianggarkan terjadi penambahan 5 perkataan perhari di usia 1. Monolog kaya dengan lagu. suara. kata-kata tak bermakna. percakapan sendiri dengan kemauan untuk melibatkan orang lain.

sampai usia 1 tahun 2 Kalimat satu kata. Konstruksi sederhana dan kompleks. Jika kalimat dua kata tersebut memberi makna lebih dari satu. 1-1. Perkembangan pemerolehan sintaksis meningkat dengan pesat pada waktu anak menjalani usia 2 tahun. rangkaian kata tersebut berada pada jalinan intonasi.Perkembangan Sintaksis Susunan sintaksis paling awal terlihat pada usia kira-kira 18 bulan walaupun pada beberapa anak terlihat pada usia 1 tahun bahkan lebih dari 2 tahun. Dari usia 18 bulan hingga 5 tahun. maka anak akan membezakannya dengan menggunakan pola intonasi yang berbeza. MLU sangat erat berhubungan dengan usia dan merupakan prediktor yang baik untuk perkembangan bahasa. Rangkaian dua kata. Beberapa sumber yang membahas tentang morfem dalam kaitannya dengan morfologi semuanya merupakan bahasa inggeris yang sangat berbeza dengan bahasa melayu. berbeza dengan “kalimat satu kata” sebelumnya yang disebut holofrastis. Peralihan dari satu kata menjadi kalimat yang merupakan rangkaian kata terjadi secara bertahap. MLU meningkat kira-kira 1 hingga 2 morfem per tahun. . Pada waktu kalimat pertama terbentuk iaitu penggabugan dua kata menjadi kalimat. Perkembangan Morfologi Tempoh perkembangan ditanda dengan peningkatan panjang ucapan. [mean length of Utterance (MLU)] adalah alat ramalan kompleks bahasa pada anak yang berbahasa Inggeris. yang diukur dalam morfem. Panjang ucapan. 1. 52 tahun4. Tahap perkembangan sintaksis secara singkat terbahagi dalam 1 Masa pralingual. 5 tahun 3 Kalimat rangkaian kata. 3 tahun. Awalnya berupa kalimat dua kata. Lewat usia 3 tahun anak mulai menanyakan hal-hal yang abstrak dengan kata tanya“mengapa”. Kalimat satu kata biasa ditafsirkan dengan mempertimbangkan konteks penggunaannya. Penggunaan kalimat kompleks bermula selepas anak menguasai kalimat empat perkataan sekitar usia 4 tahun. yang mencapai puncaknya pada akhir usia 2 tahun.

Panduan KurikulumPrasekolah.Perkembangan Fonologi Perkembangan fonologi melalui proses yang panjang dari dekode bahasa. Bhd. Asuhan dan Pendidikan AwalKanak-kanak Tingkatan 4. anak menggunakan konsonan-vokal (KV) atau konsonan-vokal-konsonan (KVK). RUJUKAN Haliza Hamzah. Sharani Ahmad (2003). Perkembangan Kanakkanak Program Perguruan Pendidikan Rendah Pengajian Empat Tahun.Mohamad bin Aman. Nani Menon. Bhd.Samuel. Selangor: Aras Mega (M) Sdn. Proses lainnya berkaitan dengan asimilasi dansubstitusi sampai pada persepsi dan produksi suara. Selama usia pra sekolah. Bentong: PTS Publication & Distributors Sdn Bhd. Kasim bin Abd.Zulkifli bin Yaakob (2007).Perkembangan Bahasa dan Pembelajaran Kanak-kanak. Sdn. Mohd. Joy N.Rohani Abdullah. Sebahagian besar pembinaan morfologi anak akan bergantung pada kemampuannya menerima dan mengeluarkan unit fonologi. Bhd. KualaLumpur: Kumpulan Budiman Sdn. anak tidak hanya menerima inventaris fonetik dan sistem fonologi tapi juga mengembangkan kemampuan menentukan bunyi mana yang dipakai untuk membedakan makna. . Bahkan dalam mengumam . Pemerolehan fonologi berkaitan dengan proses konstruksi suku kata yang terdiri dari gabungan vokal dankonsonan. Majid (2003).Selangor: Meteor Doc. Rafidah Kastawi (2008).

Proses tersebut semakin meningkatdan meluas. Selaras dengan perkembangan interaksi serta kematanganterutama yang berkaitan dengan proses komunikasi.Komunikasi juga merupakan proses informasi dan pesanan dengan orang lain pada waktudan tempat tertentu. pertuturan. surat elektronik. video atau film) dan komunikasielektronik seperti percakapan melaui telepon. pendidikan.sikap dan idea dari seseorang kepada orang lain. foto. dan sebagainya.Bayi yang baru lahir mengawal komunikasinya dengan dunia sekitarnya melalui bahasatangis. Nilaikomunikasi adalah bergantung kepada sejauhmana kita dapat menguasai bidangkomunikasi ini. komunikasivisual (penggunaan gambar seperti lukisan. Komunikasi antara manusia dapat diperbaiki dengan pelbagai cara. penulisan atau penyelidikan.ADIBAH BINRI RAMLI (3081015711) PERKEMBANGAN KOMUNIKASI Komunikasi adalah satu proses interaksi untuk berhubung sesama manusia yang padaawalnya komunikasi hanya berlaku sangat sederhana dimulai dengan idea-idea yangabstrak atau pemikiran dalam otak seseorang individu untuk mencari atau menyampaikanmaklumat yang kemudiannya menjadi tutur bahasa untuk disampaikan secara langsungataupun tidak langsung. Komunikasi pula melibatkan perlakuan yang berbentuk isyarat. antaranya ialah dengan pemerhatian.Bahasa adalah segala aspek komunikasi di mana pemikiran dan perasaan seseorangdisatukan supaya dapat menyampaikan makna kepada . mendengar apayang tersurat dan tindak balas. televisi kabel dan siaransatellit). Komunikasi merupakan satu bidang seni yang memindahkan maklumat. Bahasa tersebut membolehkan seseorang bayi mendapat segala apa yangdiperlunya dan keinginannya. Komunikasi meliputi hubungan surat dan percakapan sebagaimanakomunikasi non-verbal (seperti ekspressi wajah.Kehidupan manusia di dunia melibatkan komunikasi. bahasa tubuh dan isyarat). Komunikasi memudahkan kehidupan seseorang dan juga penting dalam dunia perniagaan.

Bahasa. binatang juga diberi kelebihan berkomunikasi. bahasa yang biasa dulu digunakan olehmanusia lenyap begitu sahaja. Charles Darwinmerupakan ahli biologi pada abad ke 19 berpendapat bahawa setiap spesis berkemampuan menukar informasi atau insyarat merupakan satu faktor penting bagi mempertahankan hidupnya. lebah melakukan tarian bagimemberitahu lebah-lebah yang lain satu tempat untuk mendapatkan makanan. Mereka sentiasa bertukar insyarat untuk mendapatkan makanan dan sebagainya. Ada kemungkinan asal dari emosi sepertiketawa atau menangis. ii. Sistem bahasayang paling awal adalah campuran antara vokal dengan menggunakan tangan atauinsyarat tubuh untuk memberi pesanan.Gajah pula mengeluarkan suara tekanan rendah bagi memanggil gajah yang lainyang jauh berbatu-batu. . Bahasa-bahasa yang baru digunakan pula akan berkembang dan terus digunakan sehingga wujudnya bahasa yang lain. iii. Selain manusia. Beberapa ahli teori mempercayai bahasa adalah pertumbuhan hidup berkelompok seperti bekerja sama. Bahasayang betul disebut jarang digunakan tetapi bertahan dalam bentuk penulisan. Sebagai contoh. lebih dari 6000 bahasa banyak digunakan sekarang. Para ahli kajian yang mengkaji kebudayaan zaman dulu kalamemiliki beberapa teori mengenai terciptanya bahasa manusia. Oleh itu. Ketikawujudnya satu bahasa ke satu bahasa. perkembangan bahasa bermula dari tangisan pertama sehingga mampu bertutur. Pada zaman sekarang. Manakala bahasa loghat yang merupakan bahasa kuno telah dihidupkan kembalidan dipergunakan.Simbol dan huruf.Komunikasi terbahagi kepada tiga jenis:i.orang lain.komunikasi diantara binatang.

Yang terkini telah wujudnya ICT di zaman globalisasi kini dan wujudnya PusatTeknologi Informasi dan Komunikasi (TIK) UM memberikan peluang pada majalahKomunikasi untuk berkibar secara on-line. Sejarah perkembangan ilmu komunikasi Ilmu komunikasi adalah ilmu yang dipelajari oleh manusia supaya memudahkanseseorang menyampaikan apa yang terkandung dalam fikirannya kepada orang lain. Pada 1 Desember 2008 majalah KomunikasiUM memudahkan pembaca dalam mengakses berita-berita terkini. Berkomunikasi secara efektif dan efisien Pada zaman sekarang.Selain itu. telegraf. manusia bukan sahaja menggunakan komunikasi ini hanya untuk menyampaikan kepada manusia tetapi juga kepada haiwan. Tulisan yang tertua dari bahasatertulis berusia dalam sekitar 5000 tahun. Malah. Kita hidup di dunia yang bermasyarakat memerlukan sistem komunikasi yang baik supaya mudah difahami oleh orang lain. banyak hal-hal dan masalah yang sentiasa bermain dalam fikirankita dan akhirnya meminta satu cara atau sistem berkomunikasi secara efektif dan efisien. Akan tetapi komunikasi bertulis telahlama dimulakan dalam bentuk gambar atau tanda-tanda yang dibuat berunsurkanalam. radio dan alat-alat komunikasiyang lain. Walaupun binatang tidak dikurniakan akal fikiran seperti manusia.Bahasa juga boleh dimiliki dalam bentuk tulisan. Perkembangan komunikasi semakin berkembang denganwujudnya alat-alat komunikasi seperti telefon.Kita memerlukan kebolehan berkomunikasi supaya diri kita tidak dipandang serong olehorang lain.komunikasi penting dalam perkembangan bahasa. tetapi ia juga mudah memahami maksud yangdisampaikan oleh manusia. warga OKU yang tidak dapat bercakap (bisu) dikurniakan kebolehan berbahasa insyarat supaya mereka tidak terlepasdari berkomunikasi . Oleh itu.

Elemen-elemen ini berinteraksi antara satusama lain dan melakukan penyesuaian antara keduanya. contohnya. Oleh itu.dengan orang lain. kematangan. interaksi memiliki makna yang berbeza. Dalam pelbagai bidang ilmu.Kombinasi-kombinasi sederhana dapat menonton pada suatu fenomena baru yangmengejutkan. Piaget(1926) dan ahli teori kognitif yang lain mengatakan pemahaman kanak–kanak tentang bahasa asal daripada perkembangan kognitif. Terdapat dua pendekatan utamadalam perkembangan interaksi iaitu pendekatan kognitif dan pendekatan sosial. Idea kesan dua arah ini pentingdalam konsep interaksi. komunikasi amat penting bagi semuamanusia yang hidup di muka bumi ini.Kanak-kanak boleh dilihat bukan sebagai penerima latihan bahasa yang pasif daripadaibu bapa mereka dan bukan sebagai pemprosesan bahasa aktif yang memiliki struktur dalaman sebagai penentu utama perolehan bahasa. Interaksi sosial yang menghasilkan operasi dua hala antara ibu . PERKEMBANGAN INTERAKSI Interaksi adalah suatu jenis tindakan atau aksi yang terjadi sewaktu atau lebih dua objek mmpengaruhi atau memiliki kesan antara satu sama lain. keupayaan untuk mewakiliobjek secara mental. Interaksi dapat dilihat melalui beberapa faktor seperti persekitaran sosial. Interaksi sosial berpendapat bahawa perkembangan bahasa lahir daripada perkembangan sosial. Bahasa merupakan satu cara untuk melahirkan pemikiran yangsimbolik. sebagai lawan dari hubungan satu arah pada sebab akibat. dan biologi yang memainkan peranan penting dalam perkembangan bahasa.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->