P. 1
Contoh Aktiviti Hands

Contoh Aktiviti Hands

|Views: 306|Likes:

More info:

Published by: Wan Muhd Mu'izzuddin on Apr 01, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/22/2013

pdf

text

original

CONTOH AKTIVITI HANDS-ON SAINS Berikut merupakan contoh aktiviti hands-on sains : a) Membuat puting beliung Tujuan eksperimen

: untuk meninjau vorteks. Bahan-bahan : o Kayu (10 x 12 inci) o Pistol gam o Lembaran vinil (0,010 "ketebalan) 9 x 10 inci (2) o Kipas tangan kecil o Deli pinggan atau cawan o piring plastik jernih (7 "). Potong lubang 2" di tengah-tengah o Air (1/2 cawan) o Ais kering Cara –cara : o Gam cawan di tengah-tengah sekeping kayu. o Gam 1 lembaran vinil ke sebelah cawan. Kemudian gam yang lain di dalam bulatan setengah di sekitar tetapi tidak menyentuh cawan. o Gam lembaran 2 sekitar seberang cawan. Gam yang lain lembaran dalam setengah lingkaran. Kedua-dua kunci mesti bertindih, tetapi tidak menyentuh. o Tuangkan kira-kira setengah cawan air dalam cawan. o Menggunakan sarung tangan, letakkan beberapa keping kecil ais kering ke dalam cawan. o Cepat meletakkan piring jernih terbalik pada bahagian atas dua keping vinil. o Hidupkan kipas dan letakkan dalam lubang dalam piring untuk menarik udara. o Perhatikan putaran puting beliung.

Membuat perhatian dengan menggunakan mikroskop di atas kulat dan yis. * Asid. * Ais dan Ais Ajaib -Mengenalpasti apa itu ais dan ais kering. Membuat eksperimen bagi menukarkan gam (cecair) untuk menjadi bola getah (pepejal) * Sains bumi -Menguji bahan seperti batu. Juga mengenalpasti berbagai jenis larutan yang berupaya mengalirkan tenaga elektrik lalu dapat menghasilkan bunyi 'buzzer'. alkali dan neutral -Melakukan eksperimen bagi mengenalpasti bahan-bahan kegunaan harian di rumah sama ada ianya bersifat asid. * Kenali kulat dan yis -Mengenali berbagai jenis kulat yang terdapat pada roti dan juga mengenali yis. pasir. arang dan seterusnya bagi kehadiran kalsium karbonat yang berupaya mengeluarkan gas karbon dioksida.Terdapat juga beberapa contoh aktiviti hands-on yang disediakan di Pusat Sains Negara. * Hasilkan alat bunyi-bunyian -Menggunakan penyedut minuman. alkali atau neutral. Antaranya adalah : * Membuat bola getah -Mengenali pepejal dan cecair. batu karang. * Tindakbalas kimia -Menjalankan eksperimen tindakbalas kimia yang melibatkan penambahan atau pengurangan haba. * Konduktor dan penebat -Mengenalpasti bahan yang boleh mengalirkan elektrik (konduktor) dan bahan yang tidak boleh mengalirkan elektik (penebat). cawan polisterin atau bekas filem bagi menghasilkan alat bunyi-bunyian yang mempunyai berbagai kelangsingan bunyi. Melakukan eksperimen bagi membezakan .

Pelajar juga berpeluang untuk membuat taman kristal sendiri. Juga melakukan aktiviti sains berkaitan tekanan udara seperti 'Kereta Belon". Juga mempelajari cahaya putih terdiri daripada tujuh warna spectrum . hijau. biru. 'Roket Kertas' dan seterusnya.keduanya. Dapat diperhatikan bahawa setiap individu mempunyai corak cap jari yang berbeza serta unik. dan berbagai bahan kimia yang lain.merah. indigo dan ungu. * Ujian makanan -Membuat ujian kanji. garam. * Corak cap jari -Menjalankan aktiviti serta membuat pemerhatian terhadap corak cap jari yang terdapat pada jari sendiri. lemak dan protien ke atas pelbagai jenis makanan. kuning. . jingga. * Pengembangan dan pengecutan gas / cecair -Menjalankan eksperimen untuk mengetahui apa yang berlaku apabila gas/cecair dipanaskan atau disejukkan. * Udara dan tekanan udara -Pelajar berpeluang melakukan berbagai eksperimen mengenai udara dan tekanan udara. Membuat pemerhatian ke atas ais kering yang berupaya bertukar daripada pepejal kepada gas (pejalwap) dengan segera * Kristal dan taman kristal -Mengenali berbagai jenis kkristal gula. gula. Apabila garam dimasukkan ke dalam bikar yang berisi telur dan air ia akan menambahkan daya apung terhadap telur. * Kenali Cahaya -Mempelajari sifat-sifat cahaya. * Daya apung -Melakukan eksperimen bagi mengapungkan telur dengan menggunakan garam.

mengenalpasti jenis urat daun. * Mengelaskan tumbuh-tumbuhan -Mengelas tumbuh-tumbuhan mengikut kategori sama ada ianya jenis berbunga. - . akar serta jenis batang. * Kenalpasti cacing tanah -Pelajari sifat-sifat fizikal cacing dan mengenali bahagian cacing tanah yang mana lebih sensitif kepada bau-bauan. Menggunakan teknik pengilat kuku untuk mengenali stoma.* Eksperimen haba -Menjalakan eksperimen mengenai perpindahan haba serta mengenalpasti bahan yang boleh mengalirkan haba dengan baik. * Stoma -Mengenali stoma yang merupakan liang seni yang terdapat pada permukaan daun terutamanya pada permukaan bawah daun.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->