Carta Pembelajaran Bahasa Melayu Penulisan

SBC

TOPIK
Sesuai Baik Cemerlang

PENULISAN

IDEA CEMERLANG CITRA GEMILANG

6

Karangan Menyudahkan Cerita

“Aku sukar untuk melelapkan mata pada malam itu. Perasaan ...” Mulakan karangan kamu dengan “Aku sukar untuk melelapkan mata pada malam itu. Perasaan ...”

! ISI-ISI KARANGAN ! ! ! ! ! !
sukar melelapkan mata – suka, sedih berbaur di hati – payah untuk menerima hakikat memandang sekeliling bilik – hari terakhir tidur di sini – akan berpindah ke rumah lain kawan-kawan menolong –memuatkan barang ke dalam lori – menaiki lori ke rumah baru sampai di rumah baru – menyusun barang dan perabot – cuba untuk menyesuaikan diri rehat, makan tengah hari – membeli makanan di gerai – penat, makan dengan selera tiga bulan telah berlalu – masih teringat rumah lama – terkenang akan kawan-kawan

IK PK SA PI TB SE

- 10 - 3 - 3 - 3 - 3 - 3

* Sebarang isi yang berkaitan dengan tajuk hendaklah diberi pertimbangan yang sewajarnya.

KARANGAN CONTOH : JENIS MENYUDAHKAN CERITA
Aku sukar untuk melelapkan mata pada malam itu. Perasaan suka dan sedih berbaur di hatiku. Jiwaku dibayangi oleh khayalan yang bukan-bukan. Aku amat payah untuk menerima hakikat yang sebenar. Aku memandang sekeliling bilikku. Hari ini merupakan kali terakhir aku tidur di bilik ini. Selepas ini, aku akan berpindah ke rumah lain. Inilah hakikat yang amat sulit untuk kujadikan sesuatu yang realiti. Awal-awal pagi, Farid, Samsul, Karim, dan Hamdi datang untuk menolong. Aku dan keluarga serta kawan-kawanku bertungkus-lumus memuatkan barang-barang ke dalam lori. Seterusnya, aku menaiki lori menuju ke rumah baru. Sesampai sahaja di rumah baru, aku dan ayah memunggah barang dari dalam lori. Di samping itu, keluargaku yang lain menyusun barang dan perabot di tempat yang sesuai. Hatiku mula bersedia untuk menerima fantasi semalam. Selepas bertungkus-lumus membersihkan rumah, kami pun makan tengah hari bersama-sama. Ayah membeli makanan dari gerai yang berhampiran. Aku dan keluargaku begitu berselera menikmati hidangan pada tengah hari itu. Kini sudah tiga bulan aku dan keluarga tinggal di rumah baru. Namun, hatiku masih terkenang akan rumah lama. Hal ini demikian kerana aku masih teringat akan kawan-kawanku yang baik budi.

SKEMA

3

ISI / IDEA KETERANGAN

3 3 3 3 2

ISI / IDEA KETERANGAN HURAIAN

ISI / IDEA KETERANGAN HURAIAN

ISI / IDEA KETERANGAN HURAIAN

ISI / IDEA KETERANGAN HURAIAN

ISI / IDEA KETERANGAN HURAIAN

! MEMBETULKAN YANG BIASA, MEMBIASAKAN YANG BETUL (AYAT GRAMATIS)
1. “Masukkan sedikit cili sos ke dalam masakan itu,” kata ibu kepada kakak. (salah) “Masukkan sedikit sos cili ke dalam masakan itu,” kata ibu kepada kakak. (betul)
{Hukum D-M yang betul ialah sos cili kerana yang diterang ialah sos dan yang menerang ialah cili}

25/25

2. Encik Maniam bekerja di Mini Estet Ulu Bernam sejak dia berumur 18 tahun. (salah) Encik Maniam bekerja di Estet Mini Ulu Bernam sejak dia berumur 18 tahun. (betul)
{Hukum D-M yang betul ialah estet mini kerana yang diterang ialah estet dan yang menerang ialah mini}

! MEMBETULKAN YANG BIASA, MEMBIASAKAN YANG BETUL (AYAT GRAMATIS)
CARTA : KARANGAN MENYUDAHKAN CERITA

6

IDEA CEMERLANG CITRA GEMILANG
© Public Educational Supplies Sdn. Bhd.
(638673-X) (638673-X 638673-X)