PANTUN ALAM SEKITAR pergi ke kedai membeli bunga, bunga di beli cantik sekali, alam sekitar perlu di jaga

, agar hidup sentiasa harmoni.. berjalan-jalan di tepi tasik, bila berjalan perlu berhati, alam di jaga kan cantik, agar dilihat semua generasi.. pergi ke kota bersama teman, kota Melaka tempat pilihan, menjaga sungai jadi amalan, agar tidak berlaku pencemaran.. pergi menyelam di dalam laut, pergi menyelam di laut china, kita perlu menjaga laut, agar khazanahnya terpelihara.. dua tiga kucing berlari, mana nak sama si kucing belang, jika tidak menjaga bumi, nanti datang bencana alam..

Hembus pawana bayu terasa Hati kehendak merasa sepi Indah buana ciptaan esa Mengapa tidak di jaga rapi Terang malam kerana bulan Pucuk paku delima batu Indah alam ciptaan tuhan Kemusnahan berlaku mengapa begitu Berseri putih kain peteri Pula ditambah hiasan beribu Alam merintih tanpa disedari Kesan apakah bakal berlaku Tepian pantai tumbuhnya bidara Kamilah tahu dari dahulu Keindahan sungai khazanah Negara Pencemaran berlaku mengapa begitu Cenderawasih terbangnya rendah Peliharaan puteri menjadi temannya Persekitaran bersih Negara indah Kepada diri apa pentingnya Daun selasih di tepi sumur Di petik sudah si anak pertapa Negara bersih rakyatnya makmur Persekitaran indah tanggungjawab siapa Bunga selasih di petik nyonya Lalu di ikat di dalam perahu Persekitaran bersih banyak faedahnya .PANTUN ALAM SEKITAR Dari emas biarlah permata Dalamnya digali berbatu-batu Alam ternoda didepan mata Masihkan saja di biar begitu.

Badan sihat ceria selalu Kerana cinta ku hantar tanda Ku semat dihati si mawar putih Kerana harta jiwa ternoda Angkara nafsu buana merintih Indah purnama dari puspita Cantik berseri diwaktu malam Peranan utama adalah kita Membentuk diri cintakan alam Tebang kedidi singgah kuala Elok bertenggek di tepi kali Kemusnahan terjadi di mana jua Jika harta menguasai diri Cantik bulan kerana terang Ditambah bintang yang berkelipan Kehijauan hutan akan menghilang Kalau ditebang tanpa kawalan Tanam mari si pokok lada Pohon kelapa juga di tegar Kesedaran diri jika didada Kekal terpelihara alam sekitar Bunga kemboja di pohon sena Dipetik dilurut celahan batu Pupus segala flora dan fauna Manusia hidup berhutankan batu Anak haruan mencari teman Bertumu tidak masih mencari Punca pencemaran masih berterusan Perasaan tamak menguasai diri .

.

.

Boleh berdiri sendiri kerana setiap rangkap pantun sudah membawa makna yang lengkap berbanding dengan syair yang memerlukan perkaitan dengan rangkap2 berikutnya. Bahasa berirama dll. (a-a-a-a) @ (a-b-a-b) d. Melambangkan budaya tinggi dalam ciptaan sastera. Wujud pembayang dan maksud dalam setiap rangkap. c. Kepentingan pantun a. tetapi tidak demikian dalam puisi lain. Membantu mempertingkatkan daya estetika (keindahan) puisipuisi lain. Contohnya dalam nyanyian rakyat. b. Gurindam. b. Menjadi pemanis kata dan pengindah bicara dalam ungkapanungkapan bahasa yang puitis.Ciri-ciri kelebihan pantun a. pantun dapat disulami dalam puisi melayuu yang lain bagi mempelbagaikan ungakapan. Ada unsur persamaan dengan puisi lain terutama syair seperti dari segi rima akhirnya. c. Ciri ini tidak terdapat dalam puisi yang lain. d. . Rima tengah atau jedanya ditekan di dalam pantun. jumlah perkataan dan sukukata.

Agar khazanahnya terpelihara.. Agar hidup sentiasa harmoni.. Kita perlu menjaga laut. Cantik bulan kerana terang Ditambah bintang yang berkelipan Kehijauan hutan akan menghilang Kalau ditebang tanpa kawalan Bunga kemboja di pohon sena Dipetik dilurut celahan batu Pupus segala flora dan fauna Manusia hidup berhutankan batu .. Alam sekitar perlu di jaga. Menjaga sungai jadi amalan. Pergi menyelam di dalam laut.Pantun Alam Sekitar Pergi ke kedai membeli bunga. Pergi ke kota bersama teman. Pergi menyelam di laut china. Agar tidak berlaku pencemaran. Kota Melaka tempat pilihan. Bunga di beli cantik sekali.

Alam sekitar perlu di jaga. Cantik bulan kerana terang Ditambah bintang yang berkelipan _________________________________ Kalau ditebang tanpa kawalan. _________________________________ Agar khazanahnya terpelihara. Pergi menyelam di laut china. Menjaga sungai jadi amalan. Pantun Alam Sekitar Pergi ke kedai membeli bunga. Bunga di beli cantik sekali. Pergi menyelam di dalam laut. Bunga kemboja di pohon sena Dipetik dilurut celahan batu Pupus segala flora dan fauna _________________________________ . Kita perlu menjaga laut. Kota Melaka tempat pilihan. _________________________________ Agar hidup sentiasa harmoni.Isikan tempat kosong dengan menggunakan baris pantun yang sesuai dalam kotak di bawah. Kehijauan hutan akan menghilang. Manusia hidup berhutankan batu. Pergi ke kota bersama teman. _________________________________ Agar tidak berlaku pencemaran.

Borang Pengurusan Grafik Rangkap 1 _____________________________ _____________________________ _____________________________ ____________________________ Rangkap 2 _____________________________ _____________________________ _____________________________ _____________________________ Rangkap 3 _____________________________ _____________________________ _____________________________ ___________________________ Rangkap 4 _____________________________ _____________________________ _____________________________ _____________________________ Rangkap 5 _____________________________ _____________________________ _____________________________ ____________________________ Pantun Alam Sekitar .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful