PANTUN ALAM SEKITAR pergi ke kedai membeli bunga, bunga di beli cantik sekali, alam sekitar perlu di jaga

, agar hidup sentiasa harmoni.. berjalan-jalan di tepi tasik, bila berjalan perlu berhati, alam di jaga kan cantik, agar dilihat semua generasi.. pergi ke kota bersama teman, kota Melaka tempat pilihan, menjaga sungai jadi amalan, agar tidak berlaku pencemaran.. pergi menyelam di dalam laut, pergi menyelam di laut china, kita perlu menjaga laut, agar khazanahnya terpelihara.. dua tiga kucing berlari, mana nak sama si kucing belang, jika tidak menjaga bumi, nanti datang bencana alam..

Hembus pawana bayu terasa Hati kehendak merasa sepi Indah buana ciptaan esa Mengapa tidak di jaga rapi Terang malam kerana bulan Pucuk paku delima batu Indah alam ciptaan tuhan Kemusnahan berlaku mengapa begitu Berseri putih kain peteri Pula ditambah hiasan beribu Alam merintih tanpa disedari Kesan apakah bakal berlaku Tepian pantai tumbuhnya bidara Kamilah tahu dari dahulu Keindahan sungai khazanah Negara Pencemaran berlaku mengapa begitu Cenderawasih terbangnya rendah Peliharaan puteri menjadi temannya Persekitaran bersih Negara indah Kepada diri apa pentingnya Daun selasih di tepi sumur Di petik sudah si anak pertapa Negara bersih rakyatnya makmur Persekitaran indah tanggungjawab siapa Bunga selasih di petik nyonya Lalu di ikat di dalam perahu Persekitaran bersih banyak faedahnya .PANTUN ALAM SEKITAR Dari emas biarlah permata Dalamnya digali berbatu-batu Alam ternoda didepan mata Masihkan saja di biar begitu.

Badan sihat ceria selalu Kerana cinta ku hantar tanda Ku semat dihati si mawar putih Kerana harta jiwa ternoda Angkara nafsu buana merintih Indah purnama dari puspita Cantik berseri diwaktu malam Peranan utama adalah kita Membentuk diri cintakan alam Tebang kedidi singgah kuala Elok bertenggek di tepi kali Kemusnahan terjadi di mana jua Jika harta menguasai diri Cantik bulan kerana terang Ditambah bintang yang berkelipan Kehijauan hutan akan menghilang Kalau ditebang tanpa kawalan Tanam mari si pokok lada Pohon kelapa juga di tegar Kesedaran diri jika didada Kekal terpelihara alam sekitar Bunga kemboja di pohon sena Dipetik dilurut celahan batu Pupus segala flora dan fauna Manusia hidup berhutankan batu Anak haruan mencari teman Bertumu tidak masih mencari Punca pencemaran masih berterusan Perasaan tamak menguasai diri .

.

.

Boleh berdiri sendiri kerana setiap rangkap pantun sudah membawa makna yang lengkap berbanding dengan syair yang memerlukan perkaitan dengan rangkap2 berikutnya. Gurindam. Melambangkan budaya tinggi dalam ciptaan sastera. jumlah perkataan dan sukukata. Rima tengah atau jedanya ditekan di dalam pantun. tetapi tidak demikian dalam puisi lain. b. . c. Ciri ini tidak terdapat dalam puisi yang lain. Menjadi pemanis kata dan pengindah bicara dalam ungkapanungkapan bahasa yang puitis. pantun dapat disulami dalam puisi melayuu yang lain bagi mempelbagaikan ungakapan. Bahasa berirama dll. Ada unsur persamaan dengan puisi lain terutama syair seperti dari segi rima akhirnya. b. Membantu mempertingkatkan daya estetika (keindahan) puisipuisi lain. c. (a-a-a-a) @ (a-b-a-b) d.Ciri-ciri kelebihan pantun a. Contohnya dalam nyanyian rakyat. d. Kepentingan pantun a. Wujud pembayang dan maksud dalam setiap rangkap.

Pantun Alam Sekitar Pergi ke kedai membeli bunga. Cantik bulan kerana terang Ditambah bintang yang berkelipan Kehijauan hutan akan menghilang Kalau ditebang tanpa kawalan Bunga kemboja di pohon sena Dipetik dilurut celahan batu Pupus segala flora dan fauna Manusia hidup berhutankan batu . Pergi menyelam di laut china.. Kita perlu menjaga laut.. Kota Melaka tempat pilihan. Agar khazanahnya terpelihara. Menjaga sungai jadi amalan. Alam sekitar perlu di jaga.. Bunga di beli cantik sekali. Agar tidak berlaku pencemaran. Agar hidup sentiasa harmoni. Pergi menyelam di dalam laut. Pergi ke kota bersama teman.

Kehijauan hutan akan menghilang.Isikan tempat kosong dengan menggunakan baris pantun yang sesuai dalam kotak di bawah. Pantun Alam Sekitar Pergi ke kedai membeli bunga. Pergi ke kota bersama teman. _________________________________ Agar hidup sentiasa harmoni. Bunga di beli cantik sekali. _________________________________ Agar tidak berlaku pencemaran. _________________________________ Agar khazanahnya terpelihara. Bunga kemboja di pohon sena Dipetik dilurut celahan batu Pupus segala flora dan fauna _________________________________ . Cantik bulan kerana terang Ditambah bintang yang berkelipan _________________________________ Kalau ditebang tanpa kawalan. Pergi menyelam di laut china. Kita perlu menjaga laut. Menjaga sungai jadi amalan. Kota Melaka tempat pilihan. Alam sekitar perlu di jaga. Pergi menyelam di dalam laut. Manusia hidup berhutankan batu.

Borang Pengurusan Grafik Rangkap 1 _____________________________ _____________________________ _____________________________ ____________________________ Rangkap 2 _____________________________ _____________________________ _____________________________ _____________________________ Rangkap 3 _____________________________ _____________________________ _____________________________ ___________________________ Rangkap 4 _____________________________ _____________________________ _____________________________ _____________________________ Rangkap 5 _____________________________ _____________________________ _____________________________ ____________________________ Pantun Alam Sekitar .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful