PANTUN ALAM SEKITAR pergi ke kedai membeli bunga, bunga di beli cantik sekali, alam sekitar perlu di jaga

, agar hidup sentiasa harmoni.. berjalan-jalan di tepi tasik, bila berjalan perlu berhati, alam di jaga kan cantik, agar dilihat semua generasi.. pergi ke kota bersama teman, kota Melaka tempat pilihan, menjaga sungai jadi amalan, agar tidak berlaku pencemaran.. pergi menyelam di dalam laut, pergi menyelam di laut china, kita perlu menjaga laut, agar khazanahnya terpelihara.. dua tiga kucing berlari, mana nak sama si kucing belang, jika tidak menjaga bumi, nanti datang bencana alam..

PANTUN ALAM SEKITAR Dari emas biarlah permata Dalamnya digali berbatu-batu Alam ternoda didepan mata Masihkan saja di biar begitu. Hembus pawana bayu terasa Hati kehendak merasa sepi Indah buana ciptaan esa Mengapa tidak di jaga rapi Terang malam kerana bulan Pucuk paku delima batu Indah alam ciptaan tuhan Kemusnahan berlaku mengapa begitu Berseri putih kain peteri Pula ditambah hiasan beribu Alam merintih tanpa disedari Kesan apakah bakal berlaku Tepian pantai tumbuhnya bidara Kamilah tahu dari dahulu Keindahan sungai khazanah Negara Pencemaran berlaku mengapa begitu Cenderawasih terbangnya rendah Peliharaan puteri menjadi temannya Persekitaran bersih Negara indah Kepada diri apa pentingnya Daun selasih di tepi sumur Di petik sudah si anak pertapa Negara bersih rakyatnya makmur Persekitaran indah tanggungjawab siapa Bunga selasih di petik nyonya Lalu di ikat di dalam perahu Persekitaran bersih banyak faedahnya .

Badan sihat ceria selalu Kerana cinta ku hantar tanda Ku semat dihati si mawar putih Kerana harta jiwa ternoda Angkara nafsu buana merintih Indah purnama dari puspita Cantik berseri diwaktu malam Peranan utama adalah kita Membentuk diri cintakan alam Tebang kedidi singgah kuala Elok bertenggek di tepi kali Kemusnahan terjadi di mana jua Jika harta menguasai diri Cantik bulan kerana terang Ditambah bintang yang berkelipan Kehijauan hutan akan menghilang Kalau ditebang tanpa kawalan Tanam mari si pokok lada Pohon kelapa juga di tegar Kesedaran diri jika didada Kekal terpelihara alam sekitar Bunga kemboja di pohon sena Dipetik dilurut celahan batu Pupus segala flora dan fauna Manusia hidup berhutankan batu Anak haruan mencari teman Bertumu tidak masih mencari Punca pencemaran masih berterusan Perasaan tamak menguasai diri .

.

.

Wujud pembayang dan maksud dalam setiap rangkap. Rima tengah atau jedanya ditekan di dalam pantun. Ada unsur persamaan dengan puisi lain terutama syair seperti dari segi rima akhirnya. (a-a-a-a) @ (a-b-a-b) d.Ciri-ciri kelebihan pantun a. d. Ciri ini tidak terdapat dalam puisi yang lain. b. Melambangkan budaya tinggi dalam ciptaan sastera. jumlah perkataan dan sukukata. tetapi tidak demikian dalam puisi lain. Bahasa berirama dll. Contohnya dalam nyanyian rakyat. Gurindam. Menjadi pemanis kata dan pengindah bicara dalam ungkapanungkapan bahasa yang puitis. Membantu mempertingkatkan daya estetika (keindahan) puisipuisi lain. b. Kepentingan pantun a. Boleh berdiri sendiri kerana setiap rangkap pantun sudah membawa makna yang lengkap berbanding dengan syair yang memerlukan perkaitan dengan rangkap2 berikutnya. c. . pantun dapat disulami dalam puisi melayuu yang lain bagi mempelbagaikan ungakapan. c.

Menjaga sungai jadi amalan. Pergi menyelam di dalam laut.. Pergi menyelam di laut china. Alam sekitar perlu di jaga. Agar hidup sentiasa harmoni.. Bunga di beli cantik sekali.Pantun Alam Sekitar Pergi ke kedai membeli bunga. Kota Melaka tempat pilihan. Pergi ke kota bersama teman.. Cantik bulan kerana terang Ditambah bintang yang berkelipan Kehijauan hutan akan menghilang Kalau ditebang tanpa kawalan Bunga kemboja di pohon sena Dipetik dilurut celahan batu Pupus segala flora dan fauna Manusia hidup berhutankan batu . Kita perlu menjaga laut. Agar khazanahnya terpelihara. Agar tidak berlaku pencemaran.

Bunga di beli cantik sekali. Pergi menyelam di laut china. Pantun Alam Sekitar Pergi ke kedai membeli bunga. _________________________________ Agar hidup sentiasa harmoni. Bunga kemboja di pohon sena Dipetik dilurut celahan batu Pupus segala flora dan fauna _________________________________ . _________________________________ Agar tidak berlaku pencemaran. Pergi ke kota bersama teman. Kehijauan hutan akan menghilang. Manusia hidup berhutankan batu. Menjaga sungai jadi amalan. Alam sekitar perlu di jaga. Kita perlu menjaga laut. Cantik bulan kerana terang Ditambah bintang yang berkelipan _________________________________ Kalau ditebang tanpa kawalan. Pergi menyelam di dalam laut. _________________________________ Agar khazanahnya terpelihara. Kota Melaka tempat pilihan.Isikan tempat kosong dengan menggunakan baris pantun yang sesuai dalam kotak di bawah.

Borang Pengurusan Grafik Rangkap 1 _____________________________ _____________________________ _____________________________ ____________________________ Rangkap 2 _____________________________ _____________________________ _____________________________ _____________________________ Rangkap 3 _____________________________ _____________________________ _____________________________ ___________________________ Rangkap 4 _____________________________ _____________________________ _____________________________ _____________________________ Rangkap 5 _____________________________ _____________________________ _____________________________ ____________________________ Pantun Alam Sekitar .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful