RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN 2011 LINUS ( NUMERASI ) TAHUN 2

MINGGU / TARIKH (2011) BIDANG / TAJUK STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk… STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk… 1.1.1 NOMBOR BULAT HINGGA 100 1.1 Menamakan nombor hingga 100 i. ii. Menamakan nombor hingga 100. Menyebut nombor hingga 100 Mengenalpasti angka hingga100. CATATAN

1 3 -7 Jan

1.2 Membilang hingga 100 objek

1.2.1

Membilang hingga 100 dengan membuat kumpulan: i. Sepuluh-sepuluh ii. Lima-lima iii. Dua-dua iv. Satu-satu Menulis nombor hingga 100.

1.3 Menulis angka hingga 100

1.3.1 i. ii.

menulis angka hingga 100. membaca nombor dalam perkataan hingga seratus. iii. menulis nombor dalam perkataan sehingga seratus. 2 1.4 Mengenalpasti nilai tempat dan nilai digit bagi nombor hingga seratus 1.4.1 Mengenal pasti nilai tempat dan nilai digit. i. Mengenalpasti nilai tempat dan nilai digit bagi nombor hingga seratus

KREATIVITI DAN INOVASI: Menghasilkan idea melalui pemerhatian, dan menyatakan idea secara lisan. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Bekerjasama dalam kumpulan dan berani membuat keputusan BBM: Objek sebenar, kad gambar dan lembaran kerja muka surat 5-9 (rujuk Modul)

10.14 Jan

KREATIVITI DAN INOVASI: Menghasilkan idea melalui pemerhatian, dan menyatakan idea secara lisan. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Bekerjasama dalam kumpulan BBM: Objek sebenar, kad gambar

1

MINGGU / TARIKH (2011) 3 17-21 Jan

BIDANG / TAJUK

STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk… 1.5 Menyusun nombor

STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk… 1.5.1 i. Menyusun nombor hingga 100

CATATAN KREATIVITI DAN INOVASI: Menghasilkan idea melalui pemerhatian, dan menyatakan idea secara lisan. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Bekerjasama dalam kumpulan dan berani membuat keputusan BBM: Objek sebenar, kad gambar dan lembaran kerja

NOMBOR BULAT HINGGA 100

membilang satu-satu secara tertib menaik dan tertib menurun. ii. Membilang dua-dua secara tertib menaik dan tertib menurun iii. Membilang lima-lima secara tertib menaik dan tertib menurun. iv. Membilang sepuluh-sepuluh secara tertib menaik dan tertib menurun

4 24-28 Jan

1.6 Membandingkan nombor

1.6.1 Membandingkan nombor dan menyatakan yang mana lebih atau kurang. i. Membandingkan dua nombor dan menyatakan yang mana lebih atau kurang.

1.7

Menyusun nombor mengikut urutan

1.7.1 Menyusun nombor mengikut
urutan dengan

i.

Membandingkan nombor tersebut dan meletakkan nombor tersebut pada garis nombor.

KREATIVITI DAN INOVASI: Membuat perbandingan melalui pemerhatian, menghasilkan idea bermakna dan menterjemahkan idea melalui penulisan. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Kerjasama, berdisiplin, tolongmenolong, bertanggungjawab, yakin diri. BBM: Guli, biji saga, kacang tanah, kad imbasan

2

2. Menyebut nombor ordinal daripada ‘kesebelas ’hingga ‘kedua puluh’ ii. abakus 4:1 dan lembaran kerja 7 14-18 Feb TAMBAH DALAM LINGKUNGAN 100 2. TMK: Murid menggunakan abacus bagi mewakilkan nombor.1 Menambah dua nombor 2. membuat perbandingan melalui pemerhatian dan menyusun maklumat ikut kriteria. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Bekerjasama dalam kumpulan dan berani menyatakan idea. Nombor dua digit dengan nombor dua digit MINGGU / BIDANG / TAJUK STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3 .MINGGU / TARIKH (2011) 5 31 Jan 4 Feb 6 7-11 Feb BIDANG / TAJUK STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk… STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk… CUTI TAHUN BARU CINA CATATAN 1. Nombor dua digit dengan nombor satu digit iii. kad imbasan. Menggunakan nombor ordinal dalam konteks yang berbeza. BBM: Komputer. yakin diri. tolongmenolong. kad nombor.1 Menyebut dan menggunakan nombor ordinal i. KREATIVITI DAN INOVASI: Membuat perbandingan melalui pemerhatian.8. KREATIVITI DAN INOVASI: Menterjemahkan idea kepada bentuk konkrit.1 menambah dua nombor dengan mengumpul semula bagi : i.8 Menyebut dan menggunakan nombor ordinal 1. Nombor dua digit dengan nombor satu digit ii. Nombor satu digit dengan nombor satu digit ii. berdisiplin.2 Menambah dan mengumpul semula 2. BBM: Guli.1 menambah dua nombor tanpa mengumpul semula bagi : i. bertanggungjawab. kacang tanah.1. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Kerjasama. biji saga. Nombor dua digit dengan nombor dua digit 2. menghasilkan idea bermakna dan menterjemahkan idea melalui penulisan.

kad nombor.5 Menyelesaikan masalah 2. kad nombor. Menambah tiga nombor satu digit 2. abakus 4:1 dan lembaran kerja. MINGGU / TARIKH BIDANG / TAJUK STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk… STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk… CATATAN 4 .3.5. TMK: Murid menggunakan abakus bagi mewakilkan nombor.4 Melengkapkan ayat matematik 9-10 28 Feb – 11 Mac TAMBAH DALAM LINGKUNGAN 100 2.1 Melengkapkan ayat matematik i. BBM: Komputer. Menyelesaikan masalah yang melibatkan operasi tambah dalam situasi harian KREATIVITI DAN INOVASI: Membuat pemerhatian dan analisis.1 Menyelesaikan masalah bagi operasi tambah i. TMK: Murid menggunakan abacus bagi mewakilkan nombor. menyusun maklumat mengikut kriteria. KREATIVITI DAN INOVASI: Menterjemahkan idea kepada bentuk konkrit. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Bekerjasama dalam kumpulan dan berani menyatakan idea. BBM: Komputer.TARIKH (2011) 8 21-25 Feb Murid dibimbing untuk… 2. abakus 4:1 dan lembaran kerja 2.3 Menambah tiga nombor Murid berupaya untuk… 2.4. Melengkapkan ayat matematik operasi tambah yang melibatkan dua nombor. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Bekerjasama dalam kumpulan dan berani menyatakan idea. membuat perbandingan melalui pemerhatian dan menyusun maklumat ikut kriteria.1 Menambah tiga nombor bagi.

1 Menolak dua nombor tanpa mengumpul semula 3. TMK: Membilang nombor berpandukan garis nombor yang disediakan dalam bentuk Power Point. ii. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Yakin pada diri sendiri dan berdisiplin.1 menolak sebarang dua nombor tanpa mengumpul semula melibatkan : i.2 Menolak dua nombor dengan mengumpul semula NOMBOR BULAT HINGGA 100 CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 3. MINGGU / TARIKH BIDANG / TAJUK STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk… STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk… CATATAN 5 .(2011) 11 14-18 Mac 12 21-25 Mac 3. Nombor satu digit daripada nombor satu digit. buku.1 menolak sebarang dua nombor dengan mengumpul semula melibatkan: i. menggabung jalin berdasarkan maklumat yang ada dan menyusun maklumat mengikut criteria. Nombor satu digit daripada nombor dua digit. pensel. kad nombor 0-100 dan lembaran kerja 3. BBM: Guli. Nombor satu digit daripada nombor dua digit Nombor dua digit daripada nombor dua digit. KREATIVITI DAN INOVASI: Menggunkana deria.2. garis nombor.1. Nombor dua digit daripada dua digit.

kad nombor 1-100 dan lembaran kerja.3 menolak tiga nombor satu digit 3. KREATIVITI DAN INOVASI: Menghubungkait. kad nombor 0-100 dan lembaran kerja . TMK: Membilang nombor berpandukan garis nombor yang disediakan dalam bentuk Power Point. BBM: Garis nombor. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Yakin pada diri sendiri dan berdisiplin.5. pensel.3. menyusun maklumat dan membuat sekuen.4.1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan operasi tolak dalam situasi harian. TAMBAH DALAM LINGKUNGAN 100 3. MINGGU / TARIKH BIDANG / TAJUK STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk… STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk… CATATAN 6 .1 menolak sebarang tiga nombor satu digit.5 Meyelesaikan masalah harian 3.1 Melengkapkan ayat matematik operasi tolak yang melibatkan dua nombor. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Sikap kerjasama semasa menjalankan aktiviti berkumpulan. BBM: Guli.(2011) 13 28 Mac – 1 Apr 3. 14 4-8 Apr 3. buku.4 Melengkapkan ayat matematik 3. menggabung jalin berdasarkan maklumat yang ada dan menyusun maklumat mengikut criteria. TMK: Melengkapkan garis nombor yang disediakan dalam bentuk Power Point. KREATIVITI DAN INOVASI: Menggunkana deria. garis nombor.

Dua-dua ii. kad imbasan dan lembaran kerja. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Disiplin diri. Garis nombor TAMBAH DALAM LINGKUNGAN 100 4. Sepuluh-sepuluh Empat-empat 16 18-22 Apr 4. Gambar iii. blok asas.1. kad nombor 1-100 dan lembaran kerja KREATIVITI DAN INOVASI: Menggunakan alat (dekak-dekak).(2011) 15 11-15 Apr i. Menggunakan symbol bagi menulis ayat matematik darab berdasarkan situasi yang diberi MINGGU / TARIKH (2011) BIDANG / TAJUK STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk… STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk… CATATAN 7 . mengenalpasti ciri. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Sikap kerjasama semasa menjalankan aktiviti berkumpulan. TMK: Melengkapkan garis nombor yang disediakan dalam bentuk Power Point. menyusun maklumat dan membuat sekuen. BBM: Abakus 4:1.1.1 a) Membina dan menyebut kumpulan sama banyak 4. Menulis symbol iii. Bahan konkrit ii. Mengguna dan mempelbagaikan perbendaharaan kata yang relevan dalam konteks darab ii.2 Menulis ayat matematik tambah berulang i.1.1 Memperkenalkan symbol darab dan sama dengan i. 4. Lima-lima iii. dekak-dekak.1 a) Menulis ayat matematik tambah berulang 4. menyusun maklumat mengikut kriteria dan mengimbas kembali idea .1 b) Memperkenalkan symbol darab dan sama dengan 4. BBM: Garis nombor.1 Membina dan menyebut kumpulan sama banyak menggunakan KREATIVITI DAN INOVASI: Menghubungkait.

limalima.2 Menulis ayat matematik darab apabila diberi kumpulan dua-dua. gambar iii. sepuluh dan empat dengan berpandukan KREATIVITI DAN INOVASI: Membuat penghampiran dan penganggaran.2 Menentukan nilai bagi sifir satu dan sifir sifar TOLAK DALAM LINGKUNGAN 100 4. lima sepuluh dan empat 4. Gambar iii.1. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Memupuk sikap ingin tahu dan berdikari.2.3 menulis operasi darab yang sama jawapannya dengan operasi darab yang diberi dengan mengubah susunan nombor yang didarabkan 18 PKSR 1 / PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN 2-6 Mei 19 9-13 Mei i.2. Garis nombor KREATIVITI DAN INOVASI: Membuat inferens dan membuat penganggaran melalui pemerhatian.2 a) membina sifir dua. garis nombor 4. membina pemahaman melalui alat yang bersesuaian dan pemerhatian situasi sekeliling.17 25-29 Apr TAMBAH DALAM LINGKUNGAN 100 4. BBM: Dekak-dekak. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Berani dan sikap kerjasama.1 membina sifir dua.1 b) Menulis ayat matematik darab 4. bekas yang berlainan saiz. kad gambar dan lembaran kerja 4.1. objek konkrit ii. Objek ii. garis nombor dan lembaran kerja.1 c) menulis operasi darab 4. BBM: Guli atau objek sekeliling kelas. sepuluh-sepuluh dan empatempat berbantukan i.2 b) menentukan nilai 4. lima. MINGGU / TARIKH (2011) BIDANG / TAJUK STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk… STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk… CATATAN 8 .

lima. 4.1 Menggunakan sifir dua. empat. blok warna.1 Menyatakan secara spontan sifir dua. bongkah nombor dan lembaran kerja.20 16-20 Mei TOLAK DALAM LINGKUNGAN 100 4. satu dan sifar KREATIVITI DAN INOVASI: Mencari hubungkait. gula-gula. tertib menaik ii. rawak iii.3 Menyatakan sifir secara spontan 4. sepuluh. merekacipta cerita berdasarkan ayat matematik darab yang diberi. sepuluh dan empat 4. menilai idea secara kritis dan mengubah suai idea.3 melengkapkan ayat matematik darab yang melibatkan sifir dua. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Yakin. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Ketelitian dan cekap. ii.3. sikap ingin mencuba dan tidak putus asa.4. lima. empat.2. mengesan sebab dan mengubah suai idea.4 Menggunakan sifir dua. Menyelesaikan operasi 22 & 23 28 Mei – 12 Jun MINGGU / TARIKH (2011) BIDANG / TAJUK CUTI PERTENGAHAN TAHUN STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk… STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk… CATATAN 9 .2 c) Melengkapkan ayat matematik 4. salah satu daripada dua nombor yang didarab untuk member hasil darab tertentu KREATIVITI DAN INOVASI: Menghasilkan idea dari pemerhatian. 21 23-27 Mei 4. sepuluh . sepuluh dan empat bagi i. BBM: Garis nombor. satu dan sifar mengikut i. lima. kad gambar dan lembaran kerja. lima. BBM: Guli.

iii. TMK: Penggunaan Power Point BBM: Guli. BAHAGI 13-17 Jun 5.1. Dua-dua Lima-lima Sepuluh-sepuluh Empat-empat dengan menyatakan kumpulan yang diperoleh dengan menggunakan a. iii.1. Garis nombor KREATIVITI DAN INOVASI: Menghasilkan idea dari pemerhatian. Gambar c. kad simbol +/. membuat perkaitan dan mengubah suai idea.1 b) Memperkenal simbol bahagi 5. kad perkataan. kad gambar. kad symbol +/=. blok warna. 5. ii. fenomena dapatan makna. Mengaitkan penambahan dalam aktiviti jual beli barang.3 Menulis ayat matematik operasi bahagi berdasarkan aktiviti i.1c) Menulis ayat matematik MINGGU / TARIKH (2011) 26 BIDANG / TAJUK STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk… STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk… CATATAN KREATIVITI DAN INOVASI: 10 . ii.1 Mengkelaskan kepada kumpulan i. Pengumuplan Pengongsian Tolak berturut-turut Songsangan operasi darab KREATIVITI DAN INOVASI: Mengimbas kembali idea. gula-gula.2 Memperkenalkan symbol bahagi dan sama dengan a) mengguna dan mempelbagaikan perbendaharaan kata yang relevan dalam konteks bahagi b) menulis symbol c) menggunakan symbol bahagi dan sama dengan bagi menulis 5. kesungguhan dan sifat tidak putus asa. praktikkan proses kreatif untuk menghasilkan idea secara berterusan. iv. BBM: Kad gambar.1 a) Mengkelaskan kepada kumpulan 5. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Yakin. ketelitian. 25 20-24 Jun 5. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Berani mencuba.1. iv.24 5.dan lembaran kerja. Objek b. TMK: Penggunaan Power Point dan abakus bagi penambahan. abakus 4:1 dan lembaran kerja. kerjasama dan cekal.

Empat Berpandukan a) Objek konkrit b) Gambar c) Garis nombor Mengimbas kembali idea. praktikkan proses kreatif untuk menghasilkan idea secara berterusan. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Berani mencuba. kad symbol +/=. Mengaitkan penambahan dalam aktiviti jual beli barang. ketelitian.2 b) Menentukan nilai 5. ii. KREATIVITI DAN INOVASI: Mengimbas kembali idea.27 Jun – 1 Jul 5. vi.2 c) Melengkapkan ayat matematik bahagi 5. praktikkan proses kreatif untuk menghasilkan idea scra berterusan. TMK: Penggunaan Power Point dan abakus bagi penolakan. 27 4-8 Jul 5. kesungguhan dan sifat tidak putus asa. Lima iii.1 Membentuk ayat matematik yang melibatkan pembahagian dengan i.2. TMK: Penggunaan Power Point dan abakus bagi penambahan. Sepuluh iv.3.3 a) Menyatakan secara STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk… 5. Dua Lima Sepuluh Empat satu sifar MINGGU / TARIKH (2011) 28 BIDANG / TAJUK STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk… 5.2. v. kad symbol +/=. Dua ii. BBM: Kad gambar. Mengaitkan penolakan dalam aktiviti jual beli barang.3 Melengkapkan ayat matematik yang melibatkan pembahagian dengan i. ketelitian.2 Menentukan nilai bagi pembahagian dengan satu dan sifar 5. iv. iii. kesungguhan dan sifat tidak putus asa. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Berani mencuba.2.2 a) Membentuk ayat matematik 5. abakus 4:1 dan lembaran kerja.1 Menyatakan secara spontan CATATAN KREATIVITI DAN INOVASI: 11 . abakus 4:1 dan lembaran kerja. BBM: Kad gambar.

ketelitian. TMK: Penggunaan Power Point dan abacus. vi. ix. BBM: Kad gambar. xii.4. ii.spontan pembahagian 11-15 Jul pembahagian dengan i. xi. abakus 4:1 dan lembaran kerja. v. iii.3 b) Menyatakan secara spontan pembahagian 5. iv.2 Menyatakan secara spontan pembahagian dengan vii. dua lima sepuluh empat Satu Sifar mengikut a) tertib menaik b) Rawak Mengimbas kembali idea. kesungguhan dan sifat tidak putus asa. praktikkan proses kreatif untuk menghasilkan idea secara berterusan.4 Menggunakan STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk… 5. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Berani mencuba. 5. x.3. dua lima sepuluh empat Satu Sifar mengikut c) Salah satu daripada dua nombor yang dibahagi untuk member hasil bahagi tertentu dalam pembahagia apabila disoal MINGGU / TARIKH (2011) 29 BIDANG / TAJUK STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk… 5. viii.1 Menggunakan pembahagian CATATAN KREATIVITI DAN INOVASI: 12 . kad symbol +/=.

BBM: Lembaran kerja. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Berani menyatakan idea. bagi Dua Lima Sepuluh Empat Membuat simulasi. WANG HINGGA RM 100 STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk… 6.1 Menentukan nilai wang STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk… 6. membuat pemerhatian dan analisis idea untuk mengenalpasti masalah dan menyelesaikannya serta praktikkan proses kreatif untuk menghasilkan idea secara berterusan. bertanggungjawab terhadap keputusan dan berani mengambil risiko. ii.1 Menentukan nilai wang dalam CATATAN KREATIVITI DAN INOVASI: Membuat simulasi. TMK: Penggunaan Power Point dan untuk paparan gambar dan ayat matematik serta penggunaan abacus. a) Merekacipta cerita berdasarkan ayat matematik bahagi yang diberi b) Menyelesaikan masalah harian yang melibatkan pembahagian dua nombor MINGGU / TARIKH (2011) 30 BIDANG / TAJUK 6. membuat 13 . iii.pembahagian 18-22 Jul dengan i.1. iv.

4 Menolak wang 6. cermat. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Berani menyatakan idea.25-29 Jul i.2 Menukar wang 6. Duit syiling sehingga RM 1 Wang kertas hingga RM100 31 1-5 Ogos 6.1 Menyelesaikan masalah yang melibatkan wang dalam situasi harian CATATAN KREATIVITI DAN INOVASI: Mengenalpasti ciri. menerokai dan mencari makna melalui pengalaman dan pemerhatian. TMK: Penggunaan Power Point dan untuk paparan gambar dan ayat matematik.3 Menambah wang 6.1 Menolak wang sehingga RM100 MINGGU / TARIKH (2011) 32 BIDANG / TAJUK STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk… 6.2.3. menterjemah 14 . 6. RM Sen pemerhatian dan analisis idea untuk mengenalpasti masalah dan menyelesaikannya serta praktikkan proses kreatif untuk menghasilkan idea secara berterusan. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Ketelitian.5 Penyelesaian masalah melibatkan wang STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk… 6. kek. 6. ii. bertanggungjawab terhadap keputusan dan berani mengambil risiko. ii.4.1 Menambah wang sehingga RM 100 KREATIVITI DAN INOVASI: Mengenalpasti ciri.1 Menukarkan wang mengikut nilai yang diberi i. BBM: Buah epal. kertas A4 atau kertas lukisan dan lembaran kerja.5.

MINGGU / TARIKH (2011) 33 .8-12 Ogos idea. kad gambar.1 Menyatakan dan menulis waktu STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk… 7. jujur. TMK: Penggunaan Power Point dan abakus bagi mewakilkan nilai wang. NILAI MURNI DAN SIKAP Bekerjasama.1 Menyatakan waktu dalam gandaan lima minit CATATAN KREATIVITI DAN INOVASI: Mengenalpasti ciri.1. KEUSAHAWANAN: Mengaitkan penggunaan wang dalam aktiviti jual beli. abakus 4:1 dan lembaran kerja . teliti. BBM: Wang syiling dan wang kertas. menghubungkait dan menganalisis persamaan dan perbezaan. jimat cermat. WAKTU STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk… 7. menterjemah 15 .34 BIDANG / TAJUK 7. amanah dan bersyukur.

menghubungkait dan menganalisis persamaan dan perbezaan.1 Menyelesaiakan masalah yang melibatkan waktu dalam situasi harian 35 27 Ogos – 4 Sept CUTI PERTENGAHAN PENGGAL MINGGU / TARIKH (2011) 36 BIDANG / TAJUK 8. amanah dan bersyukur. jimat cermat.1 Menggunakan perbendaharaan kata yang berkaitan dengan panjang CATATAN KREATIVITI DAN INOVASI: Mengimbas kembali idea.2 Menulis waktu dalam gandaan lima minit 7.1 Menggunakan perbendaharaan kata berkaitan STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk… 8.1 Menggunakan unit bagi waktu dan mengetahui hubungan di antara : i.2. NILAI MURNI DAN SIKAP Bekerjasama. 7.1.3 Penyelesaian masalah melibatkan waktu Jam dan minit Hari dan jam idea. jujur. ii. BBM: Lembaran kerja 7.15-26 Ogos 7. TMK: Penggunaan Power Point dan abakus .3. member 16 . PENGENALAN TENTANG STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk… 8. teliti.1.2 Hubungan unit dalam waktu 7.

PENGENALAN TENTANG JISIM STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk… 9. pelbagai contoh berkaitan tugasan dan mempraktikkan penyelesaian masalah.1 Mengukur panjang objek menggunakan unit piawai ‘meter’ 8.1 Mengukur panjang objek menggunakan unit bukan piawai 8.4.1 Menggunakan perbendaharaan kata berkaitan STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk… 9.3.1. TMK: Penggunaan abakus bagi pengiraan ukuran panjang NILAI MURNI DAN SIKAP Jujur.2 Membandingkan panjang dua objek 8.1 Membandingkan panjang dua objek melalui perbandingan secara langsung 8.4 Mengukur panjang objek menggunakan unit piawai MINGGU / TARIKH (2011) 37 BIDANG / TAJUK 9.2.1 Menggunakan perbendaharaan kata yang berkaitan dengan jisim dalam CATATAN KREATIVITI DAN INOVASI: Mengimbas kembali idea.3 Mengukur panjang objek 8.5-9 Sept PANJANG panjang dalam konteks amalan. teliti dan bantu-membant BBM: Lembaran kerja 8. member 17 .

12-16 Sept jisim konteks amalan.2 Membandingkan jisim 9.2.1 Membandingkan jisim dua objek melalui perbandingan secara langsung.1 Menggunakan perbendaharaan kata berkaitan STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk… 10.3 Mengukur jisim objek 9. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Kerjasama. 38 19-23 Sept 9.1 Mengukur jisim objek menggunakan unit bukan piawai KREATIVITI DAN INOVASI: Mengenalpasti ciri dan situasi.3. BBM: Alat timbangan 9. TMK: Paparan Power Point.1 Menggunakan perbendaharaan kata yang berkaitan dengan isipadu CATATAN KREATIVITI DAN INOVASI: Mengimbas kembali idea. BBM: Lembaran kerja 9.1 Mengukur jisim objek menggunakan unti piawai ‘kilogram’ MINGGU / TARIKH (2011) 39 BIDANG / TAJUK 10.1. menjana idea serta membuat sekuen. menjana 18 . disiplin dan bersyukur. TMK: Penggunaan abakus NILAI MURNI DAN SIKAP Jujur. pelbagai contoh berkaitan tugasan dan mempraktikkan penyelesaian masalah.4.PENGENALAN TENTANG STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk… 10.4 Mengukur jisim objek menggunakan unit piawai 9. teliti dan bantu-membantu.

3 Menyukat isipadu cecair 10. BBM: Lembaran kerja 10.1 Membandingkan dan mengkelaskan bentuk tiga dimensi berdasarkan ciri-cirinya 11.1 Melabelkan bahagian-bahagian pada bentuk tiga dimensi KREATIVITI DAN INOVASI: Membuat perbandingan.2 Membandingkan dan mengelaskan bentuk tiga dimensi 11. BENTUK TIGA DIMENSI 11.1 Mengenal pasti bentuk berdasarkan huraian STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk… 12. BBM: Lembaran kerja. bersyukur atas segala nikmat dan bertanggungjawab.4.2.1 Menyukat isipadu cecair menggunakan unit piawai ‘liter’ 11.1 Mengenal pasti bentuk dua dimensi yang kelihatan secara CATATAN KREATIVITI DAN INOVASI: Membuat pemerhatian.1 menyukat isipadu cecair menggunakan unit bukan piawai 10.2. membuat pemerhatian sekeliling dan menggunakan alat berpandukan prosedur tertentu.1.1 Mengenalpasti bentuk tiga dimensi 10. plastersin dan bongkah 11.4.2 Membandingkan isipadu dua cecair 10. membuat pemerhatian NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Berani mencuba. 19 . membanding.4 Menyukat isipadu cecair menggunakan unit piawai 40 3-7 Okt 11.1.3. teliti dan kreatif.1 Mengenal pasti bentuk tiga dimensi yang kelihatan secara keseluruhan 11.3.1 Membanding isipadu dua cecair melalui perbandingan secara langsung 10.1 Mengenal pasti bentuk dua dimensi 11. TMK: Paparan Power Point NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Tepati masa. BENTUK DUA DIMENSI STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk… 12.26 – 30 sept ISIPADU isipadu dalam konteks amalan idea.4 Mengenalpasti bentuk tiga dimensi MINGGU / TARIKH (2011) 41 BIDANG / TAJUK 12.3 Melabelkan 11. membuat inferens.

10-14 Okt 12. BBM: Bentuk .4. 12. NILAI MURNI DAN SIKAP KEUSAHAWANAN: Berani mencuba. 12.2. objek maujud. kreatif dan tidak putus asa.1 Membandingkan dan mengkelaskan bentuk dua dimensi berdasarkan ciri-cirinya menghubungkait idea dengan pengetahuan sedia ada dan membuat keputusan tentang sintesis akhir.3.2 Membandingkan dan mengelaskan bentuk dua dimensi keseluruhannya. sifat ingin tahu.4 Mengenal pasti bentuk dua dimensi berdasarkan huraian 12.3 Melabelkan bahagianbahagian pada bentuk dua dimensi 12.1 Mengenal pasti bentuk dua dimensi berdasarkan huraian MINGGU / TARIKH (2011) BIDANG / TAJUK STANDARD KANDUNGAN Murid dibimbing untuk… STANDARD PEMBELAJARAN Murid berupaya untuk… CATATAN 20 . lembaran kerja.1 Melabelkan bahagian-bahagian pada bentuk dua dimensi 12.

42 17 – 21 Okt PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 43-46 20 Okt – 18 Nov AKTIVITI PENGAYAAN DAN PENGUKUHAN • Tertakluk kepada pindaan takwim sekolah masing-masing Dimurnikan oleh : 21 .

3. NOORAINI BINTI MOHD YUSOFF – SK TMN EHSAN ROSMAH BINTI MOHAMAD YATIM – SK SG TUA BAHARU ZAKIAH BINTI ABDUL RAHMAN – SK TMN PERMATA SAZILA BINTI MOHAMAD – SK MERBAU SEMPAK NOOR HAZLIN BINTI SEBRAN – SK BKT RAHMAN PUTRA FATIMAH SHAM BINTI OTHMAN – SK BB SELAYANG (2) INDRANI A/P K. 2. 7. 5. 6.SK TMN MELAWATI 2 10. 8. 9. 4.RAMASAMY – SK TMN PRIMA FOUZIAH BINTI MAT – SK SINARAN BUDI MOHD SHAIFULNIZAM BIN MOHD HASSAN –SK SUNGAI PUSU .1. KHAIRUL IRUAN SHAMSUL BIN MOHAMAD NASIR 22 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful