P. 1
penaakulan

penaakulan

|Views: 439|Likes:
Published by Syafiah Eppie

More info:

Published by: Syafiah Eppie on Apr 05, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/13/2014

pdf

text

original

6. 5. 7. 4.NAMA AHLI KUMPULAN 10 1. 2. Azilina Binti Atan Juanarita Binti Hashim Noraimah Binti Effendi Rafidah Binti Munawar Siti Suhaila Binti Samijan Syafiah Binti Mohamad Noh Wan Ruzlia Binti Wan Abdullah . 3.

 Murid perlu membuat rumusan dan keputusan daripada input yang diterima. pengetahuan dan strategi penyelesaian masalah untuk menghasilkan kesimpulan bagi menyelesaikan masalah dan membuat keputusan.DEFINISI PENAAKULAN Proses menggunakan fakta.  .

 Membezakan antara pernyataan yang benar dan pernyataan yang palsu  .TUJUAN PENAAKULAN Tujuan membina penaakulan matematik yang berasaskan pada logik ini adalah untuk membimbing minda kita ke arah berfikiran secara sistematik dan menghasilkan jawapan yang tepat dalam membuat sesuatu keputusan.

Bermula dari umum ke khusus.Ia berdasar kepada pemerhatian khusus dan membuat kesimpulan umum berdasarkan pola itu. Digunakan untuk membentuk hujah berdasarkan pada peraturan atau fakta.  Penaakulan deduktif.JENIS PENAAKULAN 2 jenis penaakulan yang biasa digunakan iaitu:  Penaakulan induktif Bermula dari khusus kepada umum.  .

20 72 X 10 RM 7.20 . maka harga sepuluh biji oren ialah RM 7.CONTOH PENAAKULAN INDUKTIF P: Harga sebiji oren ialah 72 sen. Q: Harga sepuluh biji oren ialah ……… P→Q Jika harga sebiji oren ialah 72 sen.

Berapa batang penkah yang dapat diisi dalam 288 buah kotak yang sama? 1 kotak = 45 batang pen 288 kotak = ? Batang pen 288 45 12960 batang pen X .CONTOH PENAAKULAN INDUKTIF  Sebuah kotak mengandungi 45 batang pen.

maka semua segiempat sama mempunyai empat sisi. . dan segiempat tepat mempunyai empat sisi.CONTOH PENAAKULAN DEDUKTIF  Disebabkan semua segiempat sama adalah merupakan juga segiempat tepat.

.CONTOH PENAAKULAN DEDUKTIF 8 cm 4cm ABCD ialah sebuah segi empat tepat. Cari luas kawasan yang berlorek. Bongkah X dan Y ialah segi empat sama yang bersisi 2 cm.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->