P. 1
Pengenalan Masyarakat Malaysia

Pengenalan Masyarakat Malaysia

|Views: 37|Likes:
Published by Chen Wei

More info:

Published by: Chen Wei on Apr 07, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/29/2012

pdf

text

original

BAB 1

Pengenalan Masyarakat Malaysia

Masyarakat Majmuk Kamus Dewan mendefinisikan MASYARAKAT MAJMUK sebagai masyarakat yang terdiri daripada beberapa kaum (suku bangsa) atau bangsa. keturunan Perpaduan : Satu proses menyatupadukan anggota masyarakat dan negara seluruhnya melalui ideologi negara supaya setiap anggota masyarakat dapat membentuk satu identiti dan nilai bersama. Ras : Kaum. Masyarakat Menurut Kamus Dewan.    . MASYARAKAT ialah sekumpulan manusia yang hidup bersama dalam sesuatu tempat dengan aturan dan cara hidup tertentu.

Negara : Sebuah unit politik yang mempunyai kuasa. agama. bahasa. * CIRI-CIRI Sebuah Negara* penduduk. pemerintah dan kedaulatan. budaya. kedaulatan dan tanggungjawab untuk menjalankan kuasa pemerintahan. wilayah/kawasan.-Tertakluk kepada undang-undang dan peraturan yang sah. Negara Bangsa : Sebuah Negara yang berdaulat dengan rakyatnya hidup bersatu padu tanpa dipisahkan oleh ikatan-ikatan tertentu seperti semangat perkauman yang sempit umpamanya kaum. BANGSA : Kumpulan anggota masyarakat yang mendiami satu wilayah (kerajaan) yang mempunyai sempadan dan mentaati satu undang-undang yang sama. keturunan. dan daerah yang boleh membawa perpecahan    .

Identiti nasional – ciri-ciri yang diberikan oleh negara luar terhadap negara kita . ekonomi dan petempatan dalam sesebuah unit politik.  Integrasi : Satu proses untuk mewujudkan satu identiti nasional dalam kumpulan yang terpisah dari segi kebudayaan. sosial.

    Berpegang kepada budaya. idea dan keadah tersendiri. agama. bahasa. Pengasingan pekerjaan mengikut kaum. Berdekatan tetapi berpisah dalam sistem politik yang sama atau penempatan berasingan. Bercampur tetapi tidak bersatu. . Pelbagai jenis manusia.

PELBAGAI JENIS MANUSIA .

BERCAMPUR TETAPI TIDAK BERSATU .

.

BAHASA. AGAMA. IDEA DAN KAEDAH SENDIRI .BERPEGANG KPD BUDAYA.

PENGASINGAN PEKERJAAN MENGIKUT KAUM .

BERGAUL ANTARA MEREKA TETAPI TIDAK BERCANTUM .

1. Perkembangan Sektor Ekonomi (Getah & Bijih Timah) .sistem divide & rules” iaitu pecah dan perintah 2. India & Indonesia • • • • Sistem Sistem Sistem Sistem kontrak kangani tiket kredit tabung imigran India . Dasar Penjajahan Pihak British .Penghijrahan Kaum Cina.

3.ekonomi laissez-faire 4. Bencana Alam Yang Berleluasa Ketidakstabilan Politik dan Ekonomi di negara China 6. Kestabilan Politik Tanah Melayu . . Kesukaran & kesengsaraan hidup di India dan China 5.

Fahaman & Pengaruh Politik Berbeza (-) imigran pentingkan politik negara asal saluran informasi yang amat berbeza perhubungan antara kaum tidak begitu baik .1.Sistem pemerintahan (+)  Demokrasi  Raja berperlembagaan  Pembahagian kuasa  Perlembagaan Persekutuan  Perkongsian politik  Pindaan Akta Hasutan . POLITIK .

Guru-guru diimport dari negara asal Guru-guru banyak meniupkan semangat cintakan negara asal . EKONOMI .Perbezaan tumpuan sektor ekonomi (-) Melayu : petani & nelayan Cina : pelombong & peniaga India : pekerja estet dan pekerja ladang .ketidakseimbangan pendapatan 3.Pengasingan sistem pendidikan (-) pendidikan berbeza berdasarkan kepada 3 kaum . SOSIAL - Kewujudan pelbagai dasar kerajaan untuk menyatukan kaum2 di Malaysia.2.Pelaksanaan Dasar Ekonomi Baru (+) . (+) .

akal budi & cara berfikir.   . peradaban. Kamus Dewan mendefinisikan BUDAYA sebagai tamadun. kemajuan fikiran. Dari segi istilah budaya merujuk kepada seluruh cara hidup masyarakat dan tingkah laku manusia yang diwarisi daripada satu generasi kepada generasi yang lain melalui proses pembelajaran. Budaya berasal daripada Bahasa Sanskrit iaitu ‘buddhayah’ iaitu kata jamak ‘buddhi’ yang membawa maksud budi dan akal.

adat resam serta segala kemahiran yang dimiliki oleh manusia.  . kesenian. kesusilaan. kepercayaan. perlakuan di dalam sesebuah masyarakat yang diterima oleh sebahagian besar anggota masyarakat yang diwarisi secara turun–temurun. Edward Taylor (1871) kebudayaan ialah satu kesatuan kelompok yang meliputi ilmu pengetahuan. Takrif keseluruhan kebudayaan ialah keseluruhan hidup manusia dalam bentuk fikiran.

Diterima oleh sebahagian besar masyarakat  . Diamalkan oleh sesuatu kelompok masyarakat ii. Diwarisi secara turun-temurun   iii. Gambaran hidup (world view) masyarakat yang mengamalkannya iv. i.

 i. bagi segenap lapisan   . Mengatur hubungan manusia iii. Melindungi diri terhadap alam ii. Sebagai wadah masyarakat.

 Asimilasi Perkahwinan Campur / Amalgamasi   Penerapan Unsur budaya lain/pluralisme ubahsuaian .

. Wujud persefahaman antara kaum. Keterbukaan atau toleransi antara kaum.    Wujud kepelbagaian masyarakat yang unik. Wujud beberapa aspek persamaan budaya.

 - Asimilasi Proses percampuran kumpulan minoriti ke dalam kumpulan etnik yang majoriti. Pembentukan Dasar2 Sosial Negara . Dasar Pendidikan Kebangsaaan dan Dasar Kebudayaan Kebangsaan  .Dasar Perpaduan.

Cara-cara mencapai perpaduan Politik  Sosial  Ekonomi  Integrasi politik   Integrasi kebudayaan Integrasi sosial Integrasi pendidikan  Integrasi wilayah Integrasi ekonomi .

  Perkahwinan Campur atau Amalgamasi Perkongsian budaya .

negara. negara bangsa & budaya.  .LATIHAN 1 Jawab semua soalan  Terangkan maksud masyarakat majmuk. Bincangkan ciri-ciri budaya beserta contoh yang sesuai.  Huraikan ciri-ciri masyarakat majmuk dalam konteks Malaysia.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->