P. 1
Kekayaan Hasil Bumi Mendorong

Kekayaan Hasil Bumi Mendorong

|Views: 70|Likes:
Published by Leong Yong Si

More info:

Published by: Leong Yong Si on Apr 07, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/07/2012

pdf

text

original

KEKAYAAN HASIL BUMI MENDORONG CAMPURTANGANBRITISHDITANAH MELAYU

PETAKONSEPPengenalan 1. Kekayaan hasil bumi di negara kita mendorong kuasa asing untuk menjajah.

. Pedagang-pedagang NNS telah melabur modal dalam perlombinganbijih timah di Larut. Selangor dan Negeri Sembilan telah menarik minat British. Keadaan politik yang tidak stabil di negeri-negeri Melayu memberikesempatan kepada British untuk campur tangan.5. British menguasai hasil bijih timah.2.Pulau Pinang menjadi pusat pengumpulan hasil bumi seperti bijihtimah dari Perak dan Kedahii. Dasar Campur Tangan British di Negeri-Negeri Melayu Kekayaan Hasil Bumi Negeri-Negeri Melayu MenarikPerhatian British 1.(a) Selepas penubuhan NNS pada tahun 1826 British telah berhasrat untuk campur tangan di Negeri-Negeri Melayu. bijih besi dan arang batuyang terdapat di NegeriNegeri Melayu sebelum negeri-negeritersebut jatuh ke tangan kuasa Barat yang lain. Hubungan perdagangan NNS dengan Negeri-Negeri Melayu.3.(c) Kepentingan NNS bagi Negeri-Negeri Melayu:i. Kekayaan hasil bumi yang terdapat di negeri Perak. Lukut dan Klang. Pahang. Negeri-negeri Selat telah menjalinkan hubungan dagangan yang aktif dengan NegeriNegeri Melayu yang berperanan sebagaipelabuhan enterpot yang mengendalikan perdagangan Nege ri-NegeriMelayu.iii. Revolusi Perindustrian Mendesak Campur Tangan . Sungai Ujong.4.2.Melaka menjadi pangkalan untuk mengumpul barang dagangan dariSelangor dan Negeri Sembilan serta membekalkan buruh Cina kelombonglombong di Selangor dan Negeri Sembilan.Singapura menjadi pusat pengumpulan barang dagangan.(b) NNM kaya dengan hasil bumi terutamanya bijih timah dan hasil hutan. emas.

Terusan Suez dan Kapal Wap Merancakkan Persaingan 1.2. Kemaraan kuasa Eropah lain di Asia Tenggara telah membimbangkanpihak British.2. Kebimbangan Campur Tangan Kuasa Eropah Lain 1. . British berusaha untuk menyekat perluasan kuasa Eropah supayakepentingannya di negerinegeri Melayu tidak terancamterutamanya oleh kuasa Perancis. British berhasrat untuk menguasai Negeri-Negeri melayu supayamendapatkan bekalan yang mencukupi dan menjadi tempat untukmemasarkan hasil keluaran kilangnya.1.2. Penciptaan kapal wap pula dapat mempercepatkan perjalanan dan jumlah muatan barangan juga dapat ditingkatkan. Perkembangan Revolusi Peindustrian di Eropah menyebabkanpermintaan terhadap hasil bijih timah meningkat. Pembukaan Terusan Suez pada tahun 1869 telah memendekkan jarakperjalanan dari England ke Tanah Melayu. Bijih timah diperlukan untuk perusahaan mengetin makanan. 3.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->