P. 1
RPT Sains Tahun 4

RPT Sains Tahun 4

|Views: 248|Likes:
Published by Niena Majid

More info:

Published by: Niena Majid on Apr 07, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/03/2015

pdf

text

original

2012

SAINS TAHUN 4

YEARLY PLAN SCIENCE YEAR 4 MINGGU TEMA / TOPIK Menyiasat Benda Hidup 1 Keperluan Asas Benda Hidup 1.1 Memahami keperluan asas manusia. 1.2 Memahami keperluan asas haiwan. 1.3 Memahami keperluan asas tumbuhan. HASIL PEMBELAJARAN KEMAHIRAN PROSES SAINS KBSK

 

1–3

   

Mengenalpasti keperluan asas manusia. Memberikan sebab kenapa manusia memerlukan udara, air, makanan dan tempat perlindungan. Mengenalpasti keperluan asas haiwan. Memberikan sebab kenapa haiwan memerlukan udara, air, makanan dan tempat perlindungan. Menggambarkan jenis-jenis tempat perlindungan haiwan. Mengenalpasti keperluan asas tumbuhan.

  

Berkomunikasi Memerhati Membuat inferens

 

Membuat kesimpulan Membandingkan dan membezakan

4–5

2

Proses kehidupan benda hidup 2.1 Menganalisa proses hidup manusia.

    

 

  

Menerangkan bahawa manusia bernafas. Menerangkan proses menarik nafas. Menerangkan proses menghembus nafas. Membezakan gas yang disedut dan gas yang dihembus semasa bernafas. Menyatakan manusia menggunakan peparu untuk bernafas. Mengenalpasti laluan udara semasa bernafas. Menyimpulkan bahawa manusia mempunyai kadar pernafasan yang berbez-beza. Menyatakan bahawa manusia berkumuh dan menyahtinja. Menyatakan hasil daripada perkumuhan. Menyatakan hasil daripada penyahtinjaan Memberikan sebab kenapa manusia berkumuh dan menyahtinja. Menyatakan manusia bertindakbalas terhadap rangsangan. Memberikan sebab manusia bertindakbalas terhadap rangsangan.

    

Membuat inferens Meramal Berkomunikasi Memerhati Mentafsirkan maklumat

  

 

Membuat kesimpulan Mengelas Menghubungkait Membandingkan dan membezakan Membuat urutan

© 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS

Mengenal pasti organ-organ pernafasan untuk haiwan tertentu. Menyimpulkan bahawa haiwan mungkin mempunyai kitaran hidup yang berlainan. Menyatakan bahawa haiwan membiak.      Membuat inferens Meramal Berkomunikasi Memerhati Mentafsirkan maklumat      Membuat kesimpulan Mengelas Menghubungkait Membandingkan dan membezakan Membuat urutan © 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS .      7–8      Menyatakan bahawa haiwan berkumuh. Menyatakan bahawa ada haiwan yang melahirkan anak dan yang bertelur. 2. Mengambil bahagian dalam kempen untuk tidak menggalakkan merokok. Menghuraikan kitaran hidup haiwan yang berbeza. Memberi sebab kenapa haiwan berkumuh dan menyahtinja. Menerangkan bahawa mengambil dadah dan alkohol dapat melambatkan tindak balas seseorang terhadap rangsangan.2012 SAINS TAHUN 4   MINGGU 2. Menyatakan bahawa struktur pernafasan untuk jenis haiwan yang berbeza mungkin berlainan. Menyatakan bahawa haiwan menyahtinja.3 Menganalisa proses hidup haiwan. Menyatakan kesan-kesan merokok ke atas paru-paru. HASIL PEMBELAJARAN KEMAHIRAN PROSES SAINS KBSK     6 Memberikan contoh-contoh tabiat yang mendatangkan mudarat kepada proses kehidupan manusia. Menyatakan bahawa manusia membiak. pengambilan dadah dan meminum arak di kalangan rakan-rakan. Meramal apa yang berlaku jika manusia tidak membiak.2 TEMA / TOPIK Menyedari bahawa tingkah laku tertentu boleh mengganggu proses hidup. Menyatakan bahawa haiwan bernafas.

     Membuat inferens Meramal Berkomunikasi Memerhati Mentafsirkan maklumat      Membuat kesimpulan Mengelas Menghubungkait Membandingkan dan membezakan Membuat urutan © 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS . graviti. Mengenal pasti bahagian tumbuhan yang bergerakbalas terhadap air. Menerangkan kenapa tumbuhan membiak. dan sentuhan.2012 SAINS TAHUN 4 2.4 Memahami proses hidup tumbuhan. cahaya matahari. Menyatakan bahawa tumbuhan membiak.   9 – 10     Menyatakan bahawa tumbuhan bergerakbalas terhadap rangsangan. Meramal apa yang akan berlaku jika tumbuhan tidak membiak Menerangkan pelbagai cara tumbuhan membiak.

Memberi contoh tumbuhan yang ditemui di kawasan angin kencang. Menhuraikan bagaimana ciri-ciri khas dan tingkah laku haiwan membantu untuk melindungi mereka daripada bahaya. Mengenal pasti dan menghuraikan bagaimana ciriciri tertentu tumbuhan melindungi mereka daripada kehilangan air berlebihan. Menguraikan bagaimana ciri-ciri tertentu tumbuhan yang membantu mereka untuk terus hidup di kawasan kering.     Mengenal pasti ciri-ciri khas dan tingkah laku haiwan yang melindungi mereka daripada bahaya. Mengenal pasti dan menghuraikan bagaimana ciri-    © 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS . 3.2012 SAINS TAHUN 4 MINGGU 11 3 TEMA / TOPIK HASIL PEMBELAJARAN MID – SEMESTER BREAK KEMAHIRAN PROSES SAINS KBSK 12 – 14 Haiwan dan tumbuhan melindungi diri mereka. Mengenal pasti dan menghuraikan ciri-ciri khusus dan tingkah laku haiwan yang melindungi mereka dari cuaca yang sangat panas dan sejuk.2 Memahami bahawa haiwan mempunyai ciri-ciri dan tingkah laku tertentu untuk melindungi diri mereka dari cuaca yang melampau. 3.4 Memahami bahawa tumbuhan mempunyai ciri-ciri khusus untuk melindungi diri mereka dari musuh.     Memerhati Berkomunikasi Meramal Membuat kesimpulan     Mencirikan Menghubungkait Menjanakan idea Membandingkan dan membezakan   15        Memerhati Berkomunikasi Meramal Membuat kesimpulan Memerhati Berkomunikasi Meramal Membuat inferens       Mencirikan Mengaitkan Menjanakan idea Membandingkan dan membeza Mencirikan Mengaitkan Menjanakan idea Membandingkan dan membeza 3.1 Memahami bahawa haiwan mempunyai ciri-ciri dan tingkah laku khusus untuk melindungi diri mereka daripada bahaya.5 Memahami bahawa tumbuhan mempunyai ciri-ciri khusus untuk melindungi diri mereka dari kawasan kering dan angin kencang      16 – 17 Memberi contoh tumbuh-tumbuhan yang ditemui di kawasan kering. 3. Menghuraikan bagaimana ciri-ciri khusus tumbuhan membantu untuk melindungi mereka dari musuh. 3. Mengenal pasti ciri-ciri khusus tumbuhan yang melindungi mereka dari musuh.3 Memahami bahawa haiwan mempunyai ciri-ciri dan tingkah laku tertentu untuk membolehkan mereka terus hidup. Mengenalpasti betapa perlunya bagi haiwan untuk melindungi diri mereka daripada musuh dan keadaan cuaca yang ekstrem.

Melaksanakan ujian untuk mengesahkan tekaan mereka.1 Memahami pengukuran panjang. Mengira luas bentuk yang diberikan dalam sistem metrik.2 Memahami bagaimana untuk mengira luas. Memilih alat-alat pengukur yang sesuai untuk mengukur panjang. Menyatakan bahawa luas = panjang × lebar.2012 SAINS TAHUN 4 ciri tertentu tumbuhan yang melindungi mereka dari angin kencang. Menyatakan unit piawai bagi luas dalam sistem metrik. Mengukur panjang menggunakan teknik yang betul. Membandingkan segi empat sama dan segi empat tepat dan meneka objek yang mempunyai kawasan yang lebih besar.         19     Memerhatikan Mendefinisi secara operasi Membuat kesimpulan Mengukur dan menggunakan nombor Meramalkan Mentafsir maklumat Berkomunikasi        Menilai Menjana idea Menganalisa Mengawal pembolehubah Membuat kesimpulan Menghubungkait Membandingkan dan membeza © 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS . HASIL PEMBELAJARAN KEMAHIRAN PROSES SAINS KBSK       18 Menyatakan pelbagai cara untuk mengukur panjang. Merekod ukuran panjang dalam sistem metrik. MINGGU TEMA / TOPIK Menyiasat Daya dan Tenaga 1 Pengukuran 1. Menyatakan unit piawai bagi panjang dalam sistem metrik.       Memerhatikan Mendefinisi secara operasi Membuat kesimpulan Mengukur dan menggunakan nombor Meramalkan Mentafsir maklumat Berkomunikasi       Menilai Menjana idea Menganalisa Mengawal pembolehubah Membuat kesimpulan Menghubungkait Membandingkan dan membeza 1.

KEMAHIRAN PROSES SAINS  Memerhatikan Mendefinisi secara operasi Membuat kesimpulan Mengukur dan menggunakan nombor Meramalkan Mentafsir maklumat Berkomunikasi    KBSK   23    Menyatakan pelbagai cara untuk mengukur isi padu cecair.4 TEMA / TOPIK Memahami bagaimana untuk mengukur isi padu cecair. Menyatakan bahawa isi padu = panjang x lebar × tinggi. MID YEAR BREAK HASIL PEMBELAJARAN        Memerhatikan Mendefinisi secara operasi Membuat kesimpulan Mengukur dan menggunakan nombor Meramalkan Mentafsir maklumat Berkomunikasi        Menilai Menjana idea Menganalisa Mengawal pembolehubah Membuat kesimpulan Menghubungkait Membandingkan dan membeza 21 – 22 MINGGU 1. Menyatakan unit piawai bagi isi padu pepejal dalam sistem metrik Mengira isipadu kiub dan kuboid berdasarkan ukuran yang diambil dalam sistem metrik. Merekod ukuran menggunakan sistem metrik. Mengukur isi padu cecair dengan menggunakan teknik yang betul.2012 SAINS TAHUN 4 1. Menyatakan alat untuk mengukur jisim.           Menilai Menjana idea Menganalisa Mengawal pembolehubah Membuat kesimpulan Menghubungkait Membandingkan dan membeza 24 1.           Memerhatikan Mendefinisi secara operasi Membuat kesimpulan Mengukur dan menggunakan nombor Meramalkan Mentafsir maklumat        Menilai Menjana idea Menganalisa Mengawal pembolehubah Membuat kesimpulan Menghubungkait Membandingkan dan © 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS . Menyatakan unit piawai untuk jisim dalam sistem metrik.   20    Membandingkan kiub dan kuboid dan meneka yang mana satu mempunyai isipadu yang lebih besar. Menjalankan ujian untuk mengesahkan tekaan mereka. Menyatakan unit piawai untuk isipadu cecair dalam sistem metrik.3 Memahami bagaimana untuk mengukur isi padu pepejal. Memilih alat-alat pengukur yang sesuai untuk mengukur isi padu cecair.5 Memahami bagaimana untuk mengukur jisim. Mengukur jisim objek dengan menggunakan teknik yang betul. Merekod isipadu cecair yang diukur dalam sistem metrik.

   25 1.      Mengenal pasti pelbagai cara untuk mengukur masa.       Memerhati Membuat kesimpulan Mengawal pembolehubah Berkomunikasi Membuat hipotesis Meramalkan       Mencirikan Membuat kesimpulan Mengelas dan mengklasifikasikan Menyusun mengikut keutamaan Menilai Menjana idea-idea © 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS . Memilih dan menggunakan alat-alat yang sesuai untuk mengukur isi padu cecair dan jisim objek.1 Memahami sifat bahan. Mengenal pasti bahan-bahan yang menjalankan haba. Mengenal pasti bahan-bahan yang menyerap air. Mengenal pasti alat untuk mengukur masa.        Memerhatikan Mendefinisi secara operasi Membuat kesimpulan Mengukur dan menggunakan nombor Meramalkan Mentafsir maklumat Berkomunikasi        Menilai Menjana idea Menganalisa Mengawal pembolehubah Membuat kesimpulan Menghubungkait Membandingkan dan membeza MINGGU 26 – 28 1 TEMA / TOPIK Menyiasat Bahan Sifa-sifat bahan 1. Merekod masa yang diukur dalam sistem metrik. Menyimpulkan keperluan untuk menggunakan unit piawai.2012 SAINS TAHUN 4  Berkomunikasi membeza 1. Menyatakan unit piawai untuk masa dalam sistem metrik. Menyatakan proses yang berulang secara seragam boleh digunakan untuk mengukur masa.6 Memahami bagaimana untuk mengukur masa. Mengenal pasti bahan-bahan yang mengalirkan elektrik. Mengukur masa menggunakan alat yang sesuai. HASIL PEMBELAJARAN KEMAHIRAN PROSES SAINS KBSK      Mengelaskan objek ke dalam kumpulan mengikut bahan-bahan buatannya.7 Menyedari kepentingan penggunaan unit piawai. Mengenal pasti bahan-bahan yang terapung di atas air.

Menyatakan apa itu bahan legap. Menyatakan apa itu penebat. Mengelaskan bahan-bahan yang berasaskan kepada keupayaan mereka untuk membenarkan cahaya melaluinya.2012 SAINS TAHUN 4           Mengenal pasti bahan-bahan yang boleh diregang. Menyatakan apa itu bahan lutcahaya. Menyatakan apa itu konduktor. lut cahaya dan legap. Menyimpulkan bahawa pengalir haba yang baik juga merupakan pengalir elektrik yang baik. © 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS . Menyatakan apa itu bahan lutsinar. Menyenaraikan kegunaan bahan-bahan lutsinar. Mengenal pasti bahan-bahan yang membenarkan cahaya melaluinya.

Menyenarai objek dan bahan-bahan buatannya. HASIL PEMBELAJARAN KEMAHIRAN PROSES SAINS KBSK    1. Memberikan satu contoh bahan-bahan buatan manusia. Menyatakan bahawa bahan-bahan buatan manusia datang dari bahan-bahan semula jadi.3 29 – 30 Mensintesis pengetahuan tentang penggunaan bahan berdasarkan sifat-sifat mereka.2 TEMA / TOPIK Menggunakan pengetahuan tentang sifat-sifat bahan-bahan dalam kehidupan seharian. mengurangkan dan kitar semula untuk memelihara bahan-bahan.       Memerhati Membuat kesimpulan Mengawal pembolehubah Berkomunikasi Membuat hipotesis Meramalkan       Mencirikan Membuat kesimpulan Mengelas dan mengklasifikasikan Menyusun mengikut keutamaan Menilai Menjana idea-idea 1. Merekabentuk satu cara yang berkesan untuk mengekalkan kepanasan dan kesejukan.4 Mengetahui kepentingan penggunaan semula. Memberikan sebab-sebab mengapa bahanbahan tertentu digunakan untuk membuat objek. mengurangkan dan kitar semula bahan. Memberikan satu contoh bahan-bahan semula jadi. Mengamalkan penggunaan semula.     Mencadangkan cara-cara untuk menyimpan benda-benda yang sejuk.2012 SAINS TAHUN 4 MINGGU 1. Menyatakan bahawa bahan-bahan yang dipilih untuk membuat objek berdasarkan sifat-sifat mereka. Mereka bentuk objek untuk tujuan tertentu dan memberikan sebab-sebab mengapa bahanbahan tertentu digunakan untuk membuatnya. Memberikan sebab-sebab mengapa bahanbahan semulajadi perlu dipelihara.         Berkomunikasi Mendefinisi secara operasi Memerhati       31 Mencirikan Membuat kesimpulan Mengelas dan mengklasifikasikan Membandingkan dan membeza Menghubungkait Menganalisis © 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS . Mencadangkan cara-cara untuk menyimpan benda-benda panas.

         35 1.2012 SAINS TAHUN 4 MINGGU 1. HASIL PEMBELAJARAN KEMAHIRAN PROSES SAINS    Mentafsir maklumat Berkomunikasi Membuat hipotesis Mengklasifikasikan Meramalkan Mengawal pembolehubah Membuat kesimpulan  KBSK     32 1. Menerangkan bagaimana cara ini boleh menghalang pengaratan. Menjalankan ujian dan merekod pemerhatian. Mereka bentuk ujian yang adil untuk mengetahui apakah faktor-faktor yang menyebabkan berkarat dengan memutuskan apa yang diubah. Menyatakan saiz Matahari berbanding dengan saiz Bumi.     Membezakan objek yang berkarat dan objek yang tidak berkarat Mengenal pasti objek yang boleh berkarat.5 TEMA / TOPIK Memahami bahawa sesetengah bahan-bahan boleh karat. Menyatakan jarak relatif dari Bumi dengan Matahari berbanding dengan jarak relatif dari Bumi ke Bulan.2 Memahami saiz dan jarak relatif di antara Bumi.6 Memahami bahawa pengaratan boleh dielakkan.1 Memahami Sistem Suria. Menyatakan saiz Bumi berbanding dengan saiz Bulan. diperhatikan dan dimalarkan. Merangkan mengapa ianya perlu untuk mengelakkan pengaratan. Bulan dan Matahari. 34    Menyenaraikan sebahagian daripada Sistem Suria. MID-SEMESTER II BREAK       Mencirikan Menganalisis Menilai Menjana idea-idea Membuat kesimpulan   33 Menyiasat Bumi dan Alam Semesta 1 Sistem Suria 1. Menyenaraikan planet-planet di dalam Sistem Suria dalam urutan.    Memerhati Berkomunikasi Membuat inferens Mentafsir maklumat Mendefinisi secara operasi Memerhati Berkomunikasi Meramal Mengukur dan mengguna nombor           Membuat urutan Membanding dan membeza Menghubungkait Menjana idea Menggambarkan Mencirikan Menilai Membuat analogi Menjana idea Menghubungkait © 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS . Menyatakan bahawa planet bergerak mengelilingi matahari. Menyatakan pelbagai cara untuk mengelakkan objek daripada berkarat. Menyimpulkan bahawa objek yang diperbuat daripada besi boleh berkarat.

     Memerhati Berkomunikasi Membuat inferens Mendefinisi secara operasi Meramal     Mengelas dan mengklasifikasi Menilai Membanding dan membeza Menghubungkait 1. Menerangkan bagaimana alat-alat tertentu digunakan untuk mengatasi batasan manusia.      Memerhati Berkomunikasi Membuat inferens Mentafsir maklumat Mendefinisi secara operasi     Membanding dan membeza Menghubungkait Menjana idea Menggambarkan Menyiasat Teknologi 1 Teknologi 1.2 Memahami perkembangan teknologi. Mengenalpasti keperluan untuk inovasi atau mencipta alat-alat untuk kebaikan manusia.3 36 Menghargai penempatan yang sempurna Bumi di dalam Sistem Suria. 37    1. Mereka bentuk peranti untuk menyelesaikan masalah yang dikenal pasti. Mensintesis bagaimana teknologi boleh digunakan untuk menyelesaikan masalah. Menyimpulkan bahawa Bumi adalah satu-satunya planet di dalam Sistem Suria yang mempunyai hidupan. Mengenalpasti masalah-masalah yang mereka hadapi dalam kehidupan seharian mereka. Mengenal pasti peranti yang digunakan untuk mengatasi batasan manusia.2012 SAINS TAHUN 4   TEMA / TOPIK 1. Menjana idea untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikenal pasti.       Menyatakan bahawa terdapat batasan kepada kebolehan manusia untuk melakukan perkara-perkara. Menunjukkan bagaimana peranti yang dicipta boleh digunakan untuk menyelesaikan masalah yang dikenal pasti. Meramalkan apa yang akan berlaku jika Bumi diletakkan lebih dekat atau jauh dari Matahari.3 38      Memerhati Berkomunikasi Membuat inferens Mendefinisi secara operasi Meramal     Menilai Membanding dan membeza Menghubungkait Menjana idea © 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS .1 Memahami kepentingan teknologi dalam kehidupan seharian. Memberi contoh pembangunan teknologi. HASIL PEMBELAJARAN Membuat inferens Mentafsir maklumat KEMAHIRAN PROSES SAINS   Membuat kesimpulan Menganalisa KBSK MINGGU    Menyatakan mengapa planet tertentu tidak sesuai untuk hidupan.

4 39 Menganalisis teknologi yang boleh memberi manfaat kepada manusia jika digunakan dengan bijak. Menyimpulkan bahawa teknologi boleh memberi manfaat kepada manusia jika digunakan secara bijak.   Menyatakan bahawa teknologi mempunyai kelebihan dan kekurangan.      Memerhati Berkomunikasi Membuat inferens Mendefinisi secara operasi Meramal     Menilai Membanding dan membeza Menghubungkait Menjana idea © 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS .2012 SAINS TAHUN 4 1.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->