P. 1
RPT Sains Tahun 4

RPT Sains Tahun 4

|Views: 248|Likes:
Published by Niena Majid

More info:

Published by: Niena Majid on Apr 07, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/03/2015

pdf

text

original

2012

SAINS TAHUN 4

YEARLY PLAN SCIENCE YEAR 4 MINGGU TEMA / TOPIK Menyiasat Benda Hidup 1 Keperluan Asas Benda Hidup 1.1 Memahami keperluan asas manusia. 1.2 Memahami keperluan asas haiwan. 1.3 Memahami keperluan asas tumbuhan. HASIL PEMBELAJARAN KEMAHIRAN PROSES SAINS KBSK

 

1–3

   

Mengenalpasti keperluan asas manusia. Memberikan sebab kenapa manusia memerlukan udara, air, makanan dan tempat perlindungan. Mengenalpasti keperluan asas haiwan. Memberikan sebab kenapa haiwan memerlukan udara, air, makanan dan tempat perlindungan. Menggambarkan jenis-jenis tempat perlindungan haiwan. Mengenalpasti keperluan asas tumbuhan.

  

Berkomunikasi Memerhati Membuat inferens

 

Membuat kesimpulan Membandingkan dan membezakan

4–5

2

Proses kehidupan benda hidup 2.1 Menganalisa proses hidup manusia.

    

 

  

Menerangkan bahawa manusia bernafas. Menerangkan proses menarik nafas. Menerangkan proses menghembus nafas. Membezakan gas yang disedut dan gas yang dihembus semasa bernafas. Menyatakan manusia menggunakan peparu untuk bernafas. Mengenalpasti laluan udara semasa bernafas. Menyimpulkan bahawa manusia mempunyai kadar pernafasan yang berbez-beza. Menyatakan bahawa manusia berkumuh dan menyahtinja. Menyatakan hasil daripada perkumuhan. Menyatakan hasil daripada penyahtinjaan Memberikan sebab kenapa manusia berkumuh dan menyahtinja. Menyatakan manusia bertindakbalas terhadap rangsangan. Memberikan sebab manusia bertindakbalas terhadap rangsangan.

    

Membuat inferens Meramal Berkomunikasi Memerhati Mentafsirkan maklumat

  

 

Membuat kesimpulan Mengelas Menghubungkait Membandingkan dan membezakan Membuat urutan

© 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS

Menerangkan bahawa mengambil dadah dan alkohol dapat melambatkan tindak balas seseorang terhadap rangsangan. Menyatakan bahawa manusia membiak. HASIL PEMBELAJARAN KEMAHIRAN PROSES SAINS KBSK     6 Memberikan contoh-contoh tabiat yang mendatangkan mudarat kepada proses kehidupan manusia.2012 SAINS TAHUN 4   MINGGU 2. Memberi sebab kenapa haiwan berkumuh dan menyahtinja.      7–8      Menyatakan bahawa haiwan berkumuh.3 Menganalisa proses hidup haiwan. Menghuraikan kitaran hidup haiwan yang berbeza.2 TEMA / TOPIK Menyedari bahawa tingkah laku tertentu boleh mengganggu proses hidup. Menyatakan kesan-kesan merokok ke atas paru-paru. pengambilan dadah dan meminum arak di kalangan rakan-rakan. Menyatakan bahawa haiwan menyahtinja. Mengenal pasti organ-organ pernafasan untuk haiwan tertentu. Menyatakan bahawa haiwan bernafas. Menyatakan bahawa haiwan membiak. 2. Mengambil bahagian dalam kempen untuk tidak menggalakkan merokok. Menyatakan bahawa struktur pernafasan untuk jenis haiwan yang berbeza mungkin berlainan. Menyatakan bahawa ada haiwan yang melahirkan anak dan yang bertelur.      Membuat inferens Meramal Berkomunikasi Memerhati Mentafsirkan maklumat      Membuat kesimpulan Mengelas Menghubungkait Membandingkan dan membezakan Membuat urutan © 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS . Menyimpulkan bahawa haiwan mungkin mempunyai kitaran hidup yang berlainan. Meramal apa yang berlaku jika manusia tidak membiak.

cahaya matahari.4 Memahami proses hidup tumbuhan. Meramal apa yang akan berlaku jika tumbuhan tidak membiak Menerangkan pelbagai cara tumbuhan membiak.2012 SAINS TAHUN 4 2. Mengenal pasti bahagian tumbuhan yang bergerakbalas terhadap air. graviti. Menyatakan bahawa tumbuhan membiak. Menerangkan kenapa tumbuhan membiak.   9 – 10     Menyatakan bahawa tumbuhan bergerakbalas terhadap rangsangan. dan sentuhan.      Membuat inferens Meramal Berkomunikasi Memerhati Mentafsirkan maklumat      Membuat kesimpulan Mengelas Menghubungkait Membandingkan dan membezakan Membuat urutan © 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS .

5 Memahami bahawa tumbuhan mempunyai ciri-ciri khusus untuk melindungi diri mereka dari kawasan kering dan angin kencang      16 – 17 Memberi contoh tumbuh-tumbuhan yang ditemui di kawasan kering. Mengenal pasti ciri-ciri khusus tumbuhan yang melindungi mereka dari musuh. Mengenal pasti dan menghuraikan ciri-ciri khusus dan tingkah laku haiwan yang melindungi mereka dari cuaca yang sangat panas dan sejuk. Memberi contoh tumbuhan yang ditemui di kawasan angin kencang.     Memerhati Berkomunikasi Meramal Membuat kesimpulan     Mencirikan Menghubungkait Menjanakan idea Membandingkan dan membezakan   15        Memerhati Berkomunikasi Meramal Membuat kesimpulan Memerhati Berkomunikasi Meramal Membuat inferens       Mencirikan Mengaitkan Menjanakan idea Membandingkan dan membeza Mencirikan Mengaitkan Menjanakan idea Membandingkan dan membeza 3. 3.4 Memahami bahawa tumbuhan mempunyai ciri-ciri khusus untuk melindungi diri mereka dari musuh.3 Memahami bahawa haiwan mempunyai ciri-ciri dan tingkah laku tertentu untuk membolehkan mereka terus hidup. Mengenal pasti dan menghuraikan bagaimana ciriciri tertentu tumbuhan melindungi mereka daripada kehilangan air berlebihan. Menhuraikan bagaimana ciri-ciri khas dan tingkah laku haiwan membantu untuk melindungi mereka daripada bahaya. 3. 3. Menghuraikan bagaimana ciri-ciri khusus tumbuhan membantu untuk melindungi mereka dari musuh. Menguraikan bagaimana ciri-ciri tertentu tumbuhan yang membantu mereka untuk terus hidup di kawasan kering.2012 SAINS TAHUN 4 MINGGU 11 3 TEMA / TOPIK HASIL PEMBELAJARAN MID – SEMESTER BREAK KEMAHIRAN PROSES SAINS KBSK 12 – 14 Haiwan dan tumbuhan melindungi diri mereka. Mengenal pasti dan menghuraikan bagaimana ciri-    © 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS .     Mengenal pasti ciri-ciri khas dan tingkah laku haiwan yang melindungi mereka daripada bahaya. Mengenalpasti betapa perlunya bagi haiwan untuk melindungi diri mereka daripada musuh dan keadaan cuaca yang ekstrem. 3.2 Memahami bahawa haiwan mempunyai ciri-ciri dan tingkah laku tertentu untuk melindungi diri mereka dari cuaca yang melampau.1 Memahami bahawa haiwan mempunyai ciri-ciri dan tingkah laku khusus untuk melindungi diri mereka daripada bahaya.

Membandingkan segi empat sama dan segi empat tepat dan meneka objek yang mempunyai kawasan yang lebih besar. MINGGU TEMA / TOPIK Menyiasat Daya dan Tenaga 1 Pengukuran 1. Menyatakan bahawa luas = panjang × lebar. Menyatakan unit piawai bagi luas dalam sistem metrik. Memilih alat-alat pengukur yang sesuai untuk mengukur panjang.2 Memahami bagaimana untuk mengira luas. Mengira luas bentuk yang diberikan dalam sistem metrik.         19     Memerhatikan Mendefinisi secara operasi Membuat kesimpulan Mengukur dan menggunakan nombor Meramalkan Mentafsir maklumat Berkomunikasi        Menilai Menjana idea Menganalisa Mengawal pembolehubah Membuat kesimpulan Menghubungkait Membandingkan dan membeza © 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS . Merekod ukuran panjang dalam sistem metrik.       Memerhatikan Mendefinisi secara operasi Membuat kesimpulan Mengukur dan menggunakan nombor Meramalkan Mentafsir maklumat Berkomunikasi       Menilai Menjana idea Menganalisa Mengawal pembolehubah Membuat kesimpulan Menghubungkait Membandingkan dan membeza 1. Melaksanakan ujian untuk mengesahkan tekaan mereka.2012 SAINS TAHUN 4 ciri tertentu tumbuhan yang melindungi mereka dari angin kencang. HASIL PEMBELAJARAN KEMAHIRAN PROSES SAINS KBSK       18 Menyatakan pelbagai cara untuk mengukur panjang. Menyatakan unit piawai bagi panjang dalam sistem metrik.1 Memahami pengukuran panjang. Mengukur panjang menggunakan teknik yang betul.

2012 SAINS TAHUN 4 1. KEMAHIRAN PROSES SAINS  Memerhatikan Mendefinisi secara operasi Membuat kesimpulan Mengukur dan menggunakan nombor Meramalkan Mentafsir maklumat Berkomunikasi    KBSK   23    Menyatakan pelbagai cara untuk mengukur isi padu cecair. Menyatakan unit piawai bagi isi padu pepejal dalam sistem metrik Mengira isipadu kiub dan kuboid berdasarkan ukuran yang diambil dalam sistem metrik.5 Memahami bagaimana untuk mengukur jisim.           Menilai Menjana idea Menganalisa Mengawal pembolehubah Membuat kesimpulan Menghubungkait Membandingkan dan membeza 24 1. Merekod ukuran menggunakan sistem metrik.3 Memahami bagaimana untuk mengukur isi padu pepejal. Memilih alat-alat pengukur yang sesuai untuk mengukur isi padu cecair. Menyatakan unit piawai untuk jisim dalam sistem metrik.4 TEMA / TOPIK Memahami bagaimana untuk mengukur isi padu cecair. Menyatakan bahawa isi padu = panjang x lebar × tinggi. Menyatakan unit piawai untuk isipadu cecair dalam sistem metrik.           Memerhatikan Mendefinisi secara operasi Membuat kesimpulan Mengukur dan menggunakan nombor Meramalkan Mentafsir maklumat        Menilai Menjana idea Menganalisa Mengawal pembolehubah Membuat kesimpulan Menghubungkait Membandingkan dan © 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS .   20    Membandingkan kiub dan kuboid dan meneka yang mana satu mempunyai isipadu yang lebih besar. Mengukur isi padu cecair dengan menggunakan teknik yang betul. Merekod isipadu cecair yang diukur dalam sistem metrik. Mengukur jisim objek dengan menggunakan teknik yang betul. MID YEAR BREAK HASIL PEMBELAJARAN        Memerhatikan Mendefinisi secara operasi Membuat kesimpulan Mengukur dan menggunakan nombor Meramalkan Mentafsir maklumat Berkomunikasi        Menilai Menjana idea Menganalisa Mengawal pembolehubah Membuat kesimpulan Menghubungkait Membandingkan dan membeza 21 – 22 MINGGU 1. Menyatakan alat untuk mengukur jisim. Menjalankan ujian untuk mengesahkan tekaan mereka.

Mengenal pasti alat untuk mengukur masa. Menyimpulkan keperluan untuk menggunakan unit piawai. Menyatakan unit piawai untuk masa dalam sistem metrik. Menyatakan proses yang berulang secara seragam boleh digunakan untuk mengukur masa. HASIL PEMBELAJARAN KEMAHIRAN PROSES SAINS KBSK      Mengelaskan objek ke dalam kumpulan mengikut bahan-bahan buatannya. Mengenal pasti bahan-bahan yang menjalankan haba.    25 1.        Memerhatikan Mendefinisi secara operasi Membuat kesimpulan Mengukur dan menggunakan nombor Meramalkan Mentafsir maklumat Berkomunikasi        Menilai Menjana idea Menganalisa Mengawal pembolehubah Membuat kesimpulan Menghubungkait Membandingkan dan membeza MINGGU 26 – 28 1 TEMA / TOPIK Menyiasat Bahan Sifa-sifat bahan 1. Mengenal pasti bahan-bahan yang menyerap air.2012 SAINS TAHUN 4  Berkomunikasi membeza 1. Mengenal pasti bahan-bahan yang mengalirkan elektrik. Memilih dan menggunakan alat-alat yang sesuai untuk mengukur isi padu cecair dan jisim objek.       Memerhati Membuat kesimpulan Mengawal pembolehubah Berkomunikasi Membuat hipotesis Meramalkan       Mencirikan Membuat kesimpulan Mengelas dan mengklasifikasikan Menyusun mengikut keutamaan Menilai Menjana idea-idea © 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS .7 Menyedari kepentingan penggunaan unit piawai.      Mengenal pasti pelbagai cara untuk mengukur masa. Mengenal pasti bahan-bahan yang terapung di atas air.6 Memahami bagaimana untuk mengukur masa.1 Memahami sifat bahan. Mengukur masa menggunakan alat yang sesuai. Merekod masa yang diukur dalam sistem metrik.

Menyatakan apa itu penebat. Menyatakan apa itu bahan lutcahaya. Mengenal pasti bahan-bahan yang membenarkan cahaya melaluinya. Mengelaskan bahan-bahan yang berasaskan kepada keupayaan mereka untuk membenarkan cahaya melaluinya. lut cahaya dan legap. Menyatakan apa itu bahan legap. Menyatakan apa itu konduktor. Menyimpulkan bahawa pengalir haba yang baik juga merupakan pengalir elektrik yang baik. © 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS .2012 SAINS TAHUN 4           Mengenal pasti bahan-bahan yang boleh diregang. Menyenaraikan kegunaan bahan-bahan lutsinar. Menyatakan apa itu bahan lutsinar.

Memberikan sebab-sebab mengapa bahanbahan tertentu digunakan untuk membuat objek. Mengamalkan penggunaan semula.4 Mengetahui kepentingan penggunaan semula.2012 SAINS TAHUN 4 MINGGU 1.         Berkomunikasi Mendefinisi secara operasi Memerhati       31 Mencirikan Membuat kesimpulan Mengelas dan mengklasifikasikan Membandingkan dan membeza Menghubungkait Menganalisis © 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS . Merekabentuk satu cara yang berkesan untuk mengekalkan kepanasan dan kesejukan. Menyatakan bahawa bahan-bahan buatan manusia datang dari bahan-bahan semula jadi. Mencadangkan cara-cara untuk menyimpan benda-benda panas. Memberikan satu contoh bahan-bahan buatan manusia.3 29 – 30 Mensintesis pengetahuan tentang penggunaan bahan berdasarkan sifat-sifat mereka. Menyatakan bahawa bahan-bahan yang dipilih untuk membuat objek berdasarkan sifat-sifat mereka. Memberikan sebab-sebab mengapa bahanbahan semulajadi perlu dipelihara.     Mencadangkan cara-cara untuk menyimpan benda-benda yang sejuk.2 TEMA / TOPIK Menggunakan pengetahuan tentang sifat-sifat bahan-bahan dalam kehidupan seharian. Memberikan satu contoh bahan-bahan semula jadi. mengurangkan dan kitar semula untuk memelihara bahan-bahan. mengurangkan dan kitar semula bahan.       Memerhati Membuat kesimpulan Mengawal pembolehubah Berkomunikasi Membuat hipotesis Meramalkan       Mencirikan Membuat kesimpulan Mengelas dan mengklasifikasikan Menyusun mengikut keutamaan Menilai Menjana idea-idea 1. Menyenarai objek dan bahan-bahan buatannya. Mereka bentuk objek untuk tujuan tertentu dan memberikan sebab-sebab mengapa bahanbahan tertentu digunakan untuk membuatnya. HASIL PEMBELAJARAN KEMAHIRAN PROSES SAINS KBSK    1.

    Membezakan objek yang berkarat dan objek yang tidak berkarat Mengenal pasti objek yang boleh berkarat. Menyatakan pelbagai cara untuk mengelakkan objek daripada berkarat. Menyenaraikan planet-planet di dalam Sistem Suria dalam urutan. Menyimpulkan bahawa objek yang diperbuat daripada besi boleh berkarat.1 Memahami Sistem Suria.2012 SAINS TAHUN 4 MINGGU 1. 34    Menyenaraikan sebahagian daripada Sistem Suria. Menjalankan ujian dan merekod pemerhatian.    Memerhati Berkomunikasi Membuat inferens Mentafsir maklumat Mendefinisi secara operasi Memerhati Berkomunikasi Meramal Mengukur dan mengguna nombor           Membuat urutan Membanding dan membeza Menghubungkait Menjana idea Menggambarkan Mencirikan Menilai Membuat analogi Menjana idea Menghubungkait © 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS . Menyatakan jarak relatif dari Bumi dengan Matahari berbanding dengan jarak relatif dari Bumi ke Bulan. Menyatakan saiz Matahari berbanding dengan saiz Bumi. Menerangkan bagaimana cara ini boleh menghalang pengaratan.2 Memahami saiz dan jarak relatif di antara Bumi.5 TEMA / TOPIK Memahami bahawa sesetengah bahan-bahan boleh karat. Merangkan mengapa ianya perlu untuk mengelakkan pengaratan. MID-SEMESTER II BREAK       Mencirikan Menganalisis Menilai Menjana idea-idea Membuat kesimpulan   33 Menyiasat Bumi dan Alam Semesta 1 Sistem Suria 1. Bulan dan Matahari.          35 1. Menyatakan saiz Bumi berbanding dengan saiz Bulan. diperhatikan dan dimalarkan. HASIL PEMBELAJARAN KEMAHIRAN PROSES SAINS    Mentafsir maklumat Berkomunikasi Membuat hipotesis Mengklasifikasikan Meramalkan Mengawal pembolehubah Membuat kesimpulan  KBSK     32 1. Menyatakan bahawa planet bergerak mengelilingi matahari.6 Memahami bahawa pengaratan boleh dielakkan. Mereka bentuk ujian yang adil untuk mengetahui apakah faktor-faktor yang menyebabkan berkarat dengan memutuskan apa yang diubah.

3 38      Memerhati Berkomunikasi Membuat inferens Mendefinisi secara operasi Meramal     Menilai Membanding dan membeza Menghubungkait Menjana idea © 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS .1 Memahami kepentingan teknologi dalam kehidupan seharian. Mengenalpasti masalah-masalah yang mereka hadapi dalam kehidupan seharian mereka.      Memerhati Berkomunikasi Membuat inferens Mentafsir maklumat Mendefinisi secara operasi     Membanding dan membeza Menghubungkait Menjana idea Menggambarkan Menyiasat Teknologi 1 Teknologi 1.3 36 Menghargai penempatan yang sempurna Bumi di dalam Sistem Suria. Menyimpulkan bahawa Bumi adalah satu-satunya planet di dalam Sistem Suria yang mempunyai hidupan.2012 SAINS TAHUN 4   TEMA / TOPIK 1. Mereka bentuk peranti untuk menyelesaikan masalah yang dikenal pasti. Meramalkan apa yang akan berlaku jika Bumi diletakkan lebih dekat atau jauh dari Matahari.2 Memahami perkembangan teknologi. 37    1.      Memerhati Berkomunikasi Membuat inferens Mendefinisi secara operasi Meramal     Mengelas dan mengklasifikasi Menilai Membanding dan membeza Menghubungkait 1. Menunjukkan bagaimana peranti yang dicipta boleh digunakan untuk menyelesaikan masalah yang dikenal pasti. Mengenalpasti keperluan untuk inovasi atau mencipta alat-alat untuk kebaikan manusia. Menerangkan bagaimana alat-alat tertentu digunakan untuk mengatasi batasan manusia.       Menyatakan bahawa terdapat batasan kepada kebolehan manusia untuk melakukan perkara-perkara. Mengenal pasti peranti yang digunakan untuk mengatasi batasan manusia. Mensintesis bagaimana teknologi boleh digunakan untuk menyelesaikan masalah. Menjana idea untuk menyelesaikan masalah-masalah yang dikenal pasti. HASIL PEMBELAJARAN Membuat inferens Mentafsir maklumat KEMAHIRAN PROSES SAINS   Membuat kesimpulan Menganalisa KBSK MINGGU    Menyatakan mengapa planet tertentu tidak sesuai untuk hidupan. Memberi contoh pembangunan teknologi.

  Menyatakan bahawa teknologi mempunyai kelebihan dan kekurangan.2012 SAINS TAHUN 4 1. Menyimpulkan bahawa teknologi boleh memberi manfaat kepada manusia jika digunakan secara bijak.4 39 Menganalisis teknologi yang boleh memberi manfaat kepada manusia jika digunakan dengan bijak.      Memerhati Berkomunikasi Membuat inferens Mendefinisi secara operasi Meramal     Menilai Membanding dan membeza Menghubungkait Menjana idea © 2012 SK MUDING SEBUYAU | PANITIA SAINS .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->