Click to edit Master subtitle style

PENGALIRAN HABA DALAM FENOMENA ALAM
4/7/12

PENGALIRAN HABA DALAM FENOMENA ALAM  Perolakan merupakan proses di mana haba mengalir dari satu tempat ke tempat lain melalui pergerakan jirim bendalir yang mengalir dari satu tempat ke tempat yang lain melalui pergerakan cecair atau gas. Ini boleh digunakan untuk menerangkan kejadian beberapa fenomena alam seperti: 4/7/12 Haba .

daratan dipanaskan lebih cepat daripada laut. udara di daratan menjadi kurang tumpat dan bergerak naik ke atas. Hasilnya.Bayu Laut (sea breeze) Bertiup Pada pada waktu siang waktu siang. sejuk di laut yang lebih tumpat bergerak ke darat untuk 4/7/12 Udara .

4/7/12 .

daratan kehilangan haba lebih cepat daripada laut.Bayu darat (land breeze) Bayu Pada darat bertiup pada waktu malam. Oleh 4/7/12 . itu. waktu malam. Udara panas pada permukaan laut menjadi kurang tumpat dan bergerak naik ke atas. daratan menjadi lebih sejuk daripada laut.

4/7/12 .

Pemanasan bumi oleh Matahari Haba dari Matahari sampai ke bumi secara sinaran melalui vakum dalam ruang (tiada medium). sinaran memanaskan bumi Haba 4/7/12 .

Click to edit Master subtitle style Konduktor Haba vs Penebat Haba 4/7/12 .

Konduktor haba Bahan yang boleh mengalirkan haba disebut sebagai konduktor haba logam seperti besi. magnesium. aluminium dan zink merupakan konduktor haba yang baik digunakan untuk membuat alat dapur dan seterika elektrik Semua Logam 4/7/12 .

kayu. gabus air dan kapas merupakan penebat haba. yang bukan logam seperti kaca. seperti cecair dan gas merupakan konduktor haba yang tidak baik. Bahan-bahan Bendalir 4/7/12 .Penebat haba Bahan yang tidak dapat mengalirkan haba dengan baik atau penebat haba.

Insulator vs conductor Video 4/7/12 .

Click to edit Master subtitle style Kegunaan Konduktor dan Penebat haba dalam kehidupan 4/7/12 .

Kegunaan konduktor haba Perkakas memasak Termometer Seterika Kasa elektrik dawai 4/7/12 .

Kegunaan penebat haba Jubin dan kepingan asbestos dan pakaian Selimut Pemegang iglu cerek. seterika dan perkakas memasak 4/7/12 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful