P. 1
Notasi Persembahan Pergerakan Kreatif

Notasi Persembahan Pergerakan Kreatif

|Views: 728|Likes:
Published by raynold raphael

More info:

Published by: raynold raphael on Apr 08, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/04/2013

pdf

text

original

SEKOLAH PENDIDIKAN & PEMBANGUNAN SOSIAL UNIVERSITI MALAYSIA SABAH (PPG-UMS-TESL AMBILAN MAC 2011) TU20103 LAPORAN

PERSEMBAHAN PERGERAKAN KREATIF

Nama ahli kumpulan: BIL 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 NAMA PENUH PELAJAR WONG FUI CHING@TITI FARAH YUNUS MARTINI@MELISSA JAMES ADING NORBERT J. JINILO RAYNOLD RAPHAEL DICKY PIUS J. KATING RAHMANI BIN GANI RAZMAN BIN SUHAILIN TARUNNIE BIN JAFFREE ARIZAL BIN YUSOF AJIDAH BTE ASNAN NORAZMAH RIMA BTE NORBIDIN SITI SALUAH BTE TUAH ZAI IRMAWATI BTE MOHD JUNAIDI NO. KPT 771021-12-5378 800707-12-5700 800624-12-5545 800517-12-5611 840910-12-5083 821218-12-5155 8402020-12-5027 8203111-12-5681 800218-03-5253 830222-12-5486 800910-12-5124 821004-12-5416 811021-12-5988 NO. MATRIK CT10210814 CT10210439 CT10210551 CT10210619 CT10210171 CT1020606 CT1020623 CT10210781 CT10210082 CT10210044 CT10210549 CT10210727 CT10210835

Nama Pensyarah Penilai: CONNIE SHIN@CONNIE CASSY OMPOK Tarikh Penghantaran:

10 APRIL 2012

Semasa Persembahan a) Persediaan b) Persembahan 3.ISI KANDUNGAN Laporan Persembahan Pergerakan Kreatif 1. Sebelum Persembahan a) Pemilihan Pergerakan    Motor halus Motor Kasar Pergerakan Kreatif b) Pemilihan Lagu c) Latihan Persembahan    Masa Tempat Kemudahan 2. Selepas Persembahan a) Perbincangan penulisan laporan dan lampiran gambar dan video .

b) Pemilihan lagu Untuk persembahan psikomotor yang pertama. Sebelum persembahan a) Pemilihan pergerakan .pengawalan keseimbangan dan koordinasi dengan organ deria yang lain seperti mata. Pergerakan banyak diaplikasikan pada persembahan pertama di mana banyak menggunakan otot tangan dan kaki seperti pada persembahan yang menggunakan lagu Up and Down. Pergerakan petik jari dan tepuk tangan pada persembahan kedua dan juga mengawal koordinasi pergerakan badan untuk mengikut tempo lagu. Pergerakan zigzag (persembahan kedua) . ular. bibir dan lidah.Motor halus .Kemahiran motor kasar ialah kemampuan otot-otot besar untuk melakukan pergerakan tubuh di dalam kehidupan seharian. Manakala lagu 'The Lion Sleeps Tonight' pula disesuaikan dengan pergerakan haiwan.  Pergerakan kreatif – Pergerakan semasa menaiki permainan jongkang – jongket dan juga pergerakan jenis – jenis haiwan seperti singa. jari kaki. Pergerakan turun naik yang memerlukan kekuatan kaki. kuda. kumpulan kami telah memilih 2 buah lagu iaitu lagu 'Up and Down' dan 'The Lion sleeps tonight'. pergelangan tangan. Motor halus juga melibatkan koordinasi pergerakan otot kecil dan organ deria seperti pergerakan pada jari tangan dan koordinasi dengan mata.  Motor kasar . kaki. Untuk persembahan psikomotor yang . Persembahan pertama turut memerlukan kami mengimbangi tubuh badan terutama untuk pergerakan jongkang – jongket.Motor kasar .Kemahiran motor halus adalah kemahiran yang melibatkan pengawalan otot-otot kecil pada tangan.Pergerakan kreatif  Motor halus . jari-jari tangan.Laporan Persembahan Pergerakan Kreatif 1. Lagu 'Up and Down' disesuaikan dengan pergerakan kreatif di mana kami bergerak seperti bermain permainan Jongkang-Jongket.

Latihan persembahan diteruskan pada keesokan harinya iaitu pada hari persembahan iaitu pada17 Mac 2012. Masa membuat latihan amat singkat namun oleh kerana komitmen yang tinggi setiap ahli membuatkan sesi latihan berjalan dengan amat lancar sekali. Komputer riba masih menjadi kemudahan yang penting dalam menjalankan latihan. Masa yang diberikan amat singkat iaitu lebih kurang 1 jam setengah untuk memilih pergerakan dan lagu. Kemudahan komputer riba memudahkan lagi untuk mencari bahan terutamanya lagu sebagai asas kepada ritma gerakan yang kami pilih.16 Mac 2012. cuma kadar bunyi muzik yang tidak begitu kuat sedikit menyukarkan untuk mendengarkan lagu dengan teliti. Namun sesi latihan dapat dijalankan juga. c) Latihan persembahan -Masa -Tempat -Kemudahan  Latihan persembahan bagi aktiviti yang pertama di buat di tapak letak kereta DKP dan koridor DKP baru. .kedua pula. Ketiga-tiga lagu tersebut mempunyai rentak dan tempo yang berbeza di mana kumpulan kami bersetuju ianya agak sesuai untuk diadaptasi dan diaplikasikan kepada golongan kanak-kanak terutama kanak-kanak prasekolah. Walaupun semua ahli amat keletihan dengan aktiviti yang telah dilalui sepanjang minggu. kami semua sepakat untuk menggunakan lagu 'Stand By Me' untuk disesuaikan dengan pergerakan psikomotor yang telah kami reka.ketiga-tiga kumpulan memberikan kerjasama yang sangat baik dalam menjalankan latihan untuk persembahan pergerakan kreatif.30 petang.  Latihan persembahan. Masa latihan dijalankan sejurus diberikan tugasan iaitu bermula pada jam 5 petang sehingga jam 6 petang. hari Jumaat. hari Sabtu yang bermula jam 4 petang sehingga jam 5. masing-masing masih memberikan kerjasama yang jitu. bertempat di ruang legar DKP baru.

Contohnya pergerakan memetik jari sambil mengengsot kaki mengikut rentak lagu tersebut ( Motor Halus dan Kasar). Walau bagaimanapun. kami telah melakukan semua pergerakan kreatif yang telah dirancang sebelumnya. Pada masa yang singkat ahli kumpulan dapat melakukan pergerakan seperti Jongkang-Jongket ( Berdiri & Duduk) dalam lagu Up and Down. kami dapat membuat beberapa pergerakan kreatif yang telah dipilih tetapi agak tidak teratur. melalui lagu Stand by me kumpulan kami memilih pergerakan kreatif yang dilakukan dan menekankan kepada pergerakan motor halus dan kasar. Kami agak resah namun semua ahli yakin untuk melakukan yang terbaik. kesemua pergerakan dapat dilakukan dengan menekankan kepada pergerakan motor halus dan kasar serta pergerakan lokomotor dan bukan lokomotor yang telah dibahagi kepada setiap ahli kumpulan.  Persediaan bagi Persembahan Psikomotor yang kedua. memandangkan para ahli kumpulan bersetuju dengan lagu yang bertajuk Up and Down dan The lion sleeps tonight.  Semasa Persembahan (Pergerakan kreatif yang kedua . Walaupun agak kelam kabut semasa berada di atas pentas. Walaupun semua ahli dalam ketiga-tiga kumpulan penat namun komitmen yang diberikan amat tinggi. anjing. Setelah perbincangan ringkas kami pun berkumpul di tempat yang sesuai untuk mengadakan latihan mengikut pergerakanpergerakan yang telah kami rancang.Lagu Stand By Me) Tarian adalah pergerakan melalui gerak tubuh mengikut irama. Semasa Persembahan a) Persediaan  Persediaan bagi Persembahan Psikomotor yang pertama. Semasa . b) Persembahan  Semasa Persembahan (Pergerakan kreatif yang pertama -Lagu Up and Down & The Lion Sleeps Tonight) Semasa persembahan. Semasa latihan kumpulan kami melakukan latihan sebanyak 30 kali untuk mendapatkan hasil pergerakan tersebut.2. monyet dan kuda diterapkan dalam lagu The lion sleeps tonight. Manakala pergerakan kreatif meniru gaya binatang seperti singa.

Motor halus adalah merupakan kemampuan kanak-kanak untuk memanipulasi dan mengawal pelbagai alat atau benda lain bagi tujuan fungsi dan juga ekspresi. Melalui tarian ini. manakala motor kasar yang melibatkan pergerakan seperti melompat. .pergerakan kreatif yang kedua ini. tangan. guru boleh mencari ranting-ranting untuk murid-murid mensimulasikan pergerakan pokok yang ditiup angin dan juga bantal atau benda lain menggantikan bantal untuk mensimulasikan singa yang tidur. berjalan. Oleh yang demikian. Manakala bagi pergerakan kreatif The Lion Sleeps Tonight pula. pergerakan tangan dan pergerakan besar yang lain semuanya telah terdapat dalam kedua-dua persembahan pergerakan kreatif yang telah dilakukan.  Beberapa pergerakan boleh ditambah baik untuk pergerakan kreatif dari segi motor halus di dalam persembahan kreatif yang pertama iaitu lagu Up and Down dan juga The Lion Sleeps Tonight. 3. kami telah membuat tarian dengan iringan muzik dan juga nyanyian. Selepas persembahan a) Perbincangan penulisan laporan dan lampiran gambar dan video. Tarian yang kami pilih mengandungi segala gerak tubuh badan yang melibatkan pergerakan kaki. dan juga kadbod yang diwarnai dan dibentuk sebagai awan untuk simulasi langit di dalam persembahan lagu Up and Down. mata dan anggota badan yang lain. penambahbaikan dari segi motor halus bagi pergerakan lagu up and down dan juga The Lion Sleeps Tonight adalah seperti kanak-kanak boleh memegang sebatang baton atau benda yang lain untuk menggantikan baton untuk simulasi jongkang jongket. kesemua ahli kumpulan telah melakukan pergerakan yang telah dirancang dan semua berpuas hati dan menikmati kepuasan dengan gerak geri yang berentak dan berirama.

LAMPIRAN GAMBAR PERSEMBAHAN PSIKOMOTOR Persembahan pertama Persembahan kedua .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->